View Full Version : Hardy Kivi (Sibirya Kivisi)
Kemal Kutlu
13-04-2008, 21:06
HARDY KİWİ:
Normal kividen farklıdır,üzüm salkımı şeklinde meyveleri normal kivinin yarısı kadardır, tüysüz ve normal kividen daha aromalı ve tatlıdır.
YETİŞTİRİLMESİ:
-35 Derceye dayanmasından dolayı diğer bir ismi sibirya kivisidir.Tek başına meyve tutar ikinci bir eşe ihitiyacı yoktur.Ağaç diblerine ekildiğinde ağaç dallarına ve gövdesine sarılarak ilerler tel örgü kenarlarınada ekilebilir.Az güneşli yerleri sever.50 Litrelik saksılarda cam kenarı ve balkonlarda yetiştirebilir.
Hastalık: Kırmızı Örümcek
Çoğaltım Bahar Dönemi ve Çelik
Kaynak: http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id4.htm
RESİMLERİ AŞAĞIDA
Kemal Kutlu
14-04-2008, 19:32
Evet olmuş hali normal kividen az açık rengi.
Meyveleri çok küçükmüş. Pazar değerinin pek olacağını sanmam.
Kemal Kutlu
16-04-2008, 22:23
6-7 sene olucakdı oarası :)
Ne kadar zamanda meyve veriyor.Kaç yaşından sonra .
Kemal Kutlu
22-04-2008, 06:53
bende 30-40 cm lik var 2 sene sonra kesın meyveyi verir çünkü çok arsız ve çabuk gelişen bir tür
Kemal Kutlu
22-08-2008, 19:14
Sevgili Tolgahan, link vermeseydik daha iyi olacakdı.
Saygılar...
veysel14
24-10-2008, 18:26
sibirya kivisini tohumdan yetiştirebilirmiyim
veysel14
24-10-2008, 18:27
eğer yetiştirebilirsem tohumunu nerden bulabilirim
Kemal Kutlu
24-10-2008, 19:16
Syn. veysel14,
hadry kiviyi tohumdan yetiştirilmesi olanıksız gibi bir şey.Tohumunu toprak ile kavuşturuldukdan sonra çürüyor.En iyisi, fide alıp çelikden üretmek.
karaaslan50
13-11-2008, 19:49
Sayın Tropiksera hardy kiviyi nerden temin edebilirim, yardımcı olursanız sevinirim.
varsa ya fide ya da çelikten köklenmiş fide olsa talip olabiliriz.
Mutlu Kutlu
13-11-2008, 20:30
Hardykiwi'yi bizden temin edebilirsiniz.
AgacSevdalisi
14-11-2008, 21:02
selamlar elinde çelikten filizlenmiş veya fidan olan varsa bende talip olabilirim
karaaslan50
15-11-2008, 17:03
sayın mutlu sizdeki kivi fidemi çelikmi fiyatı ne kadar mevcutta varmı ilginize teşekkürler.
Sayın Mutlu kutlu'nun gönderdiği hardy kiwi bugün geldi ve diktim.
Hardy kivi'yi bu gece ayaz vurmuş yaprakları soğuktan yanıp kurumuş. Kışın yaprak dökmeleri normal mi?
Mutlu Kutlu
12-12-2008, 11:14
Bütün kiwi çeşitleri kışın yaprak döker, baharla beraber yeni yapraklar çıkararak hızla gelişir. şimdiki yaprakların mevsim itibarıyla ayazdan yanması ve dökülmesi normal.
Selim-i Ahir
12-12-2008, 12:38
Benim 876 rakımlı arazimde iki tane var.
Gölgelik ve nemli yerleri çok seviyorlar. Meyveye durup durmayacaklarını merak ediyorum.
Tohumundan üretmek oldukça zor. Toprakta ve torfta hemen çürüyor. En iyisi fide ya da çelik almak.
Sera ya da kapalı mekandaki ısı yüzünden uzun süre yapraklı kalabiliyorlar. Bu mevsimde açık araziye dikerseniz ani ısı değişikliği yüzünden yaprakları dökülüyor ama paniğe kapılmayın. Fidanlarınıza bir şey olmuyor.
Mutlu Kutlu
12-12-2008, 15:34
Sn. Selim-i Ahir,
Çok güzel gözlemlemişsiniz, gözlem ve bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Umarım kısa zamanda hardy kiwileriniz meyvelenir.
Saygılar.
ugur0548
17-12-2008, 14:15
selam arkadaşlar bana hardy kivi fidanı lazım yollayabilecek arkadaşlardan mesaj ekliyorum
sayın ugur0548 sizin için fide degil ama çelik olarak bir adet yollayabilirim
merhaba arkadaşlar ben nevşehirde yaşıyorum hardy kiwi yi merak ettim çelik gönderebilecek arkadaşlar olursa menmun olurum selamlar.
biiyolog
25-01-2009, 13:52
bende kayseride geçen sene normal kivi fidanları diktim bir süre sonra kurudular komşum büyütmüştü fakat kışın bakımını iyi yapamadı ve soğuktan kurudu şimdi sibirya kivisi fidanı temin debileceğim kimse varsa almak istiyorum
Mutlu Kutlu
25-01-2009, 14:02
Aşağıdaki link te hardy kiwi ile ilgili gerekli bilgileri bulacaksınız,
http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id4.htm
Saygılar.
arkadaşlar ***
hardy kiwi fidanı lazım
gönderebilecek arkadaşlar lütfen özelden yazsınlar.Fiyatını bildirirseniz sevinirim.
selim_50
19-02-2009, 09:27
bir adet köklü Hardykiwi fidanı istiyorum
posta çeki hesap numaranızı ve fiyatını yazarsanız ücreti hemen gönderirim
nevşehirden selamlar
selim_50 (selim güney)
yilmazol
07-03-2009, 19:40
Arkadaşlar banada kivi celigi lazım kim gönderebilir.
75506
Hardy kivi
(Sevgili malbman'a üşenmeden yaptığı çeviri için sonsuz teşekkürler;))
Actinidia arguta
Actinidiaceae
Yaygın adları: Hardy Kiwi, Bower Vine, Dessert Kiwi, Cocktail Kiwi, Tara Vine, Yang-tao.
Benzer Türler: Chinese Egg Gooseberry (Actinidia coriacea), Kiwifruit (A. deliciosa), Super-hardy Kiwi (A. kolomikta), Red Kiwi (A. melanandra), Silver Vine (A. polygama), Purple Kiwi (A. purpurea).
Köken: Dayanıklı kiwi Çin, Kore, Sibirya ve Japonya’ya özgüdür.
Adaptasyon: Bitkiler geç kış ya da erken güz donlarının zarar vermeyeceği, uzun (donların görülmediği yaklaşık 150 günlük) bir yetişme dönemine ihtiyaç duyarlar. Tamamen uykudayken yaklaşık -25o F ( yaklaşık -30oC) sıcaklığa dayanır. Ama bitkiler soğuğa yavaş yavaş alıştırılmalıdır. Sıcaklıklardaki ani düşüşler gövdelerde yarılmalara ve bunu izleyen hasarlara yol açabilir. Tüm kültivarların (kültürvaryeteler) belli bir dönem soğuklanmaları gerekir ve bu ihtiyaçları kültivara bağlı olarak değişiklikler gösterir. Bunun miktarı/süresi henüz tam olarak tespit edilememiştir. Ama bu güne kadar gerek çok soğuk, gerekse daha ılıman bölgelerde yetişen bitkilerde neredeyse fark yoktur. Kışın dondurucu soğukları açıkta kalan tüm tomurcukları döker. Bitki geniş kaplarda/konteynerlerde başarılı bir şekilde yetiştirilebilir.
Yetiştirme: Bitki doğal ortamı olan ormanlarda, kimi zaman ağaçların gövdelerinde 30 metreye kadar yükselen bir sarılıcıdır. Kültür yetiştiriciliğine çok uygundur ancak sırıklar ya da trellis sistemleri ile desteklenmesi gerekir. Bitki normal kividen daha kırılgan bir görüntüye sahiptir.
Yapraklar: Yapraklar uzundur ve genel olarak 5 ila 12.5 cm. civarındadır ve gövdeye kırmızı yaprak saplarıyla bağlanır. Yapraklar genellikle testere gibi dişlidir ve normal kivinin yapraklarından daha incedir ve tüylüdür.
Çiçekler: Beyazdan krem rengine kadar değişen çiçekleri yaklaşık 4 cm. çapındadır ve kokuludur ve yaprak saplarında tekli, çiftli ya da üçlü olarak teşkil ederler. Çiçeklenme dönemi, iklim koşullarına bağlı olarak Mayıs başından Haziran’a kadar birkaç hafta sürer. Bitki dioiktir. Yani erkek ve dişi organları ayrı bitkilerdedir ve bu nedenle de ürün alınması için her iki cinsten de bitkiye ihtiyaç vardır. Ama kendi kendine meyve veren dişi bitkilerin varlığı da bilinmektedir.
Meyve: Meyveler genellikle yeşil renkli, tüylü ve üzüm boyutundadır. Kesit görüntüsü içindeki küçük, siyah tohumları, zümrüt yeşili rengi ile normal kivi meyvesi gibidir. Hem kabuğu, hem de etli kısmı tipik yeşil renkte olmakla birlikte, bazı kültivarların kabukları ya da hem kabukları hem de etli kısımları çeşitli tonlarda kırmızı olabilir. Hardy kivi meyveleri normal kivi meyvelerinden daha tatlıdır. Şeker içerikleri % 14’den % 29’a kadar değişik oranlarda görülebilir.
Kültivarlar arasındaki diğer farklılıklar; meyvede kabuğun acılığı ve belirgin bir aroma olarak görülür. Bu ürün bitkinin çok sert iklimlerde bile yetişebilmesi nedeniyle, A.B.D.’nin bir çok bölgesinde ticari olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.
KÜLTÜR
Konum: Asmalar bir miktar gölgeye tolerans göstermekle birlikte, trellis sistemleri üzerinde rahatça yayılabileceği güneşli bölgeleri tercih eder. Bitki güçlü rüzgarlardan korunmalıdır.
Toprağın Hazırlanması: Hardy kivi bitkisi üzerinde büyüyebileceği sağlam bir trellis sistemi, veranda ya da bunlara benzer sabit bir destek ister. Tek telli ya da T çubuklu sistem olsun, trellis sistemleri kurulabilir. Her iki sistemde de servi ağacından 2.5 mt. uzunluğunda, 10 x 10’luk dikmeler kullanılır. Dikmelere, T çubuklu sistem için 5 x 15’lik, 120 cm. uzunluğunda bir ıstavroz çubuğu vidalanır. Dikmeler 70 cm. derine gömülüp, mümkünse beton dökerek sabitlenmelidir. Sistemin başında ve sonunda beton sabitleyiciler olmalıdır. Telleri dikmelere sarın ve beton sabitleyicilere gergince bağlayın. Eğer bir verandanın altında yapıyorsanız, bu tür bir sistem kurmanız gerekmez. Bitkiyi yalnızca verandanın köşe dikmesine sardırıp, bir şemsiyeye benzeyecek şekilde kollar atmasını sağlamanız yeterli olacaktır.
Toprak: Hardy kivi süzek, biraz asitli (pH 5-6.5 olan) toprakları sever. Nötr topraklar da makbuldur ancak toprak çok bazik bir yapıdaysa, yapraklarda azot eksikliği belirtileri görülür. Bitki tuzlu topraklara tolerans göstermez.
Sulama: Hardy kivi yetiştirme döneminin başından sonuna dek bol su ister. Ama toprağı da son derece geçirgen olmalıdır. Sıcak yaz günlerinde düzenli olarak sulanması gerekir. Bitkiyi asla kuraklık stersine sokmayınız. Kuraklık stresinin belirtileri yapraklarda sarkma, yaprak kenarlarının kahverengiye dönmesi ve stres devam ederse yeni sürgünlerle birlikte tüm yaprakların dökülmesi şeklinde görülür. Bitki ölümlerinde susuzluk diğer etkenlerden çok
Gübreleme: Normal kivi meyvesi üzerinde yapılan çalışmalar sonucu; hardy kivi bitkisinin çok fazla azot kullandığı görülmüştür. Bu nedenle yetiştirme döneminin ilk çeyreğinde, bitkiye bol miktarda azot takviyesi yapılmalıdır. Son dönemde yapılacak olan azot uygulaması bitki boyutunu artırır ancak raf ömrünün kısa olmasına yol açar. Bazik topraklarda, asmanın yanında gübreleyici olarak bir turunçgil ya da avokado ağacı dikilmeli ve Mart ayı baçında bolca sulanmalıdır. Başlangıç gübrelemesini takiben, yaz başına kadar tamamlayıcı ilaveler yapılmalıdır. Diğer bölgelerde, toprakta eksik element olmadığı biliniyorsa, iz elementler içeren yüksek azotlu gübreler kullanın. Gübre ya da samanla malçlamak da yararlı olacaktır. Ancak malç doğrudan asmaya temas etmemelidir. Aksi taktirde bitkide öz çürüklüğüne neden olur.
Budama: Kaliteli meye üretmek için, kışın budama yapmak şarttır. Tüm budama teknikleri genelde “dal budama” ya dayanır ve yalnızca kullanılan trellis sistemlerine göre farklılıklar gösterir. Kivi asmaları bir desteğe ihtiyaç duyar ve bu da genellikle 3 ya da 5 telli ya da T trellis sistemleri, ya da veranda dikmeleri ile sağlanır. Bu sistemlerin hepsinde bir gövde, 1.80 mt. Yükseklikteki bir tele bağlanır ve tel boyunca büyümesi sağlanır. Büyüme sürgünün “domuz kuyruğu” şeklini alarak bitmesiyle, sürgün domuz kuyruğunun yaptığı düğümün gerisinden kesilir ve yaprak kökünden yeni bir sürgünün büyümesi sağlanır. İki yıl sonra, yanal daldan çok sayıda sürgün verecektir. Yetiştirme dönemi boyunca, her yanal dal kendi çıktığı yerin 3/1 uzaklığında yeni bir sürgün verecektir. Bir sonraki kış, eski dalları gçen yazın yeni sürgünleri ile birleştikleri yerden budayın. Bu süreç her yıl tekrarlanacaktır.
Çoğaltılması: Hardy kivi kalemleri, normal kivi meyvesinin yetiştiği tüm bölgelerde kivi anaçlarına aşılanabilir. Odunsu ya da yeşil aksamdan alınan çeliklerle ya da yeni satın alınacak bitkilerle de çoğaltılabilir.
Hastalık ve zararlıları: Bitki nispeten sorunsuz bir bitkidir. Ama muhtemelen yetiştirildikleri bölgelerde seyrek olarak dikildikleri için zararlılar yaprakları, gövdeleri ya da köklerine ilgi göstermeye başlamıştır. Bir tuhaf sorun da, bitki gövdesinin kedilerin hoşlandıkları kedi otu aromasına sahip oluşudur. Bu da bitki küçükken baharda yeni çıkan sürgünlerin kediler tarafından koparılmasına neden olur. Salyangozlar da genç fideler için sorun oluşturur. Geyiklerin de aralarında bulunduğu diğer zararlılar yaprakları yer; sincaplar da köklerine saldırır. Eğer sayıları çok artarsa kabuklu böcekler de bitkide hasara neden olabilir. Sera zararlısı olan kirpikkanatlılar da meyveye zarar veren diğer zararlılardır.
Hasat: Olgunlaşma hem kültivarın kendisine, hem de yerel iklim koşullarıyla bağlantılıdır. Cordifolia kültivarı Eylül başında olgunlaşırken; Anna (Anananaja) tam olarak tatlanmak için Ekim sonu/Kasım başlarıına dek beklemek zorundadır. Hardy kiviler olgunlaşınca düşer ya da kolaylıkla koparılabilir. Meyveler genellikle doğal olgunlaşma döneminde toplanır.
Kaynak (http://www.crfg.org/pubs/ff/hardy-kiwifruit.html)
Romantik
29-04-2009, 23:11
Sayın nevsune güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık.
Bu arada Hardy Kiwiniz çok sağlıklı ve formlu gözüküyor. 1,5 aylık sürede güzel bir gelişim göstermiş.
bahtiyar02
16-05-2009, 22:05
Sevgili dostla 2 yıl önce aldığım bir adet Hardy kivim ilk geldiğinde diyebilirim 50cm boyundaydı. şimdilerde 2,5-3 metre civarında.ilk kez bu kadar çabuk büyüyen bir meyva ağaçı gördüm.Gerkli ortamı sağladığınızda çok hızlı boy veriyor.balkon seramda o kadar uzadıki dün akşam iplerden oluşan askılılar yaptım.umarım meyvasını yemek nasip olur.ayrıca sonbaharda bir kaç dal budamıştım.iki adedini torf ve perlit karışımlı toprağa diktim.diğerini ise anacın yanına şuan her üçününde gelişimleri gayet güzel. bu sonbaharda fideleri hobi tarlama ekmeyi düşünüyorum.dış ortamda gelişimleri nasıl olacak acaba. -35 dereceye dayanıyor acaba +40-45 dereceye hatta bazende olsa 50 dereceye dayanacaklarmı acaba.
saygılar
Kemal Kutlu
26-05-2009, 00:04
+40-50 arası sıcaklık hard kivi'yi olumsuz şekilde etkiler, siz onu yarı gölge bir yere alın daha güzel olur.
saygılar.
ekrem3428
11-06-2009, 11:30
tohum dan yetiştirmek zor dediniz ama ben denemek istiyorum nasıl yapmalıyım.
Lonicera
29-06-2009, 19:10
Sn Romantik'ten almış olduğum tüysüz kiwi fidanı aldı başını gidiyor. Saksı dışında sabit yere dikecek olanları uyarmak isterim. Oldukça hızlı gelişim gösterdiği için sardırılacak desteği ona göre hazırlanmalı. Kök bölgesine yakın olan iki taze filiz uzayıp zeytin ağacımı sarmaladı. Bu da yetmiyormuş gibi gövdenin farklı yerlerinden (üç ayrı yerde) taze sürgün uçları oluşup uzamaya başladılar. Büyük ihtimal terbiye edilmesi gerekiyor bunların ama ilk deneyimim olduğu için şimdilik kendi haline bıraktım.
Romantik
29-06-2009, 21:07
Sn Romantik'ten almış olduğum tüysüz kiwi fidanı aldı başını gidiyor. Saksı dışında sabit yere dikecek olanları uyarmak isterim. Oldukça hızlı gelişim gösterdiği için sardırılacak desteği ona göre hazırlanmalı. Kök bölgesine yakın olan iki taze filiz uzayıp zeytin ağacımı sarmaladı. Bu da yetmiyormuş gibi gövdenin farklı yerlerinden (üç ayrı yerde) taze sürgün uçları oluşup uzamaya başladılar. Büyük ihtimal terbiye edilmesi gerekiyor bunların ama ilk deneyimim olduğu için şimdilik kendi haline bıraktım.
Sayın Lonicera,
41 kere maşallah. Hardy Kiwinin sizdeki gelişimi çok hızlı ve güzel, resimlerinide yüklerseniz endamını da görmüş oluruz.
İsterseniz Temmuz ortası gibi dal uçlarından budama yapabilirsiniz.
Ayrıca Kasım-Aralık gibi genel budama yapabilirsiniz.
Romantik
21-07-2009, 21:26
Sayın Lonicera,
Şu Hardy Kiwinizin son halinin yakışıklı bir fotoğrafını çeksenizde, delikanlının endamını görmüş olsak, Çok şeymi istedik ?
Lonicera
22-07-2009, 07:29
Sevgili Romantik, resim çekerdim ama yarısından fazlasını görmek mümkün olmaz. Çünkü zeytin ağacının iç kısmından tepesine kadar çıkmış durumda. Bu nedenle görebilmek çok zor. Neredeyse 10 adetten fazla da yan sürgün oluştu. Önümüzdeki yıl ağaçtan ayırıp çit gibi bir yerlere sardırmayı düşünüyorum.
denizakvaryumu
22-07-2009, 07:52
Sibirya kiwisinin saksıda meyve verip vermeyeceğini merak ediyorum.
Saksıda meyve alan arkadaş var mı?
http://www.goodnewsgardening.com/info/berries/kiwis
Bir de hardy kiwinin tek bir türü yok, satıcı arkadaşlar hangi tür hardy kiwi sattıklarını belirtirlerse iyi olur.
.
Romantik
22-07-2009, 18:39
Sibirya kiwisinin saksıda meyve verip vermeyeceğini merak ediyorum.
Saksıda meyve alan arkadaş var mı?
http://www.goodnewsgardening.com/info/berries/kiwis
Bir de hardy kiwinin tek bir türü yok, satıcı arkadaşlar hangi tür hardy kiwi sattıklarını belirtirlerse iyi olur..
Sayın denizakvaryumu,
Yine bilgilendirici bir çalışma yapmışsınız. Sağolun.
Şu an itibarıyla ben saksıda meyve almadım.
Kiwi türleri hep asma özelliği taşır. Farkındayım.
Hardy Kiwi, tür olarak kendine verimli ve verimli olmayan türlerde var, bizdekiler kendine verimli türlerdir.
Samsunlu55
04-09-2009, 23:57
Hardy Kiwi çeliği gönderebilecek olan arkaşlar varmı? Tek bir çelik yeterlidir.
Samsunlu55
20-12-2009, 22:39
Sibirya kivisi kabuğu soymadan da yenilebiliyor mu?
Sibirya kivisi kabuğu soymadan da yenilebiliyor mu?
Evet hardy kiwi(Actinidia arguta) meyvesi kabuğuyla yenilebilr bir meyvedir.
athena -asena
21-12-2009, 22:06
bende alabilirim
Hardy Kiwi çeliği gönderebilecek olan arkadaşlar varmı? Tek bir çelik yeterlidir.
saygılar......
tevhit06
24-12-2009, 10:30
Sibirya kiwi fidesini temin edeceğimiz bir yer varmı.
Samsunlu55
26-12-2009, 15:21
Actinidia arguta sibirya kivisinin bir türü müdür yoksa ayrı bir cins midir?
http://www.aksatarim.com/turkish/actinidia.htm
Sibirya kiwi fidesini temin edeceğimiz bir yer varmı.
Forumun satış bölümünde hardy kiwi fidanı satışı yapan arkadaşlar var.
Hardy kiwi'mde gözler uyanmaya başladı. Havalar ılınınca bahar geldi sandı. Gelecekteki soğuklarda birşey olmasa bari.
Romantik
24-02-2010, 17:51
Bendeki fidanlar sera ortamında olduğu halde bir hareket yok.
Sayın Nevsune, sizinkiler erken uyanmış.
Actinidia arguta sibirya kivisinin bir türü müdür yoksa ayrı bir cins midir?
http://www.aksatarim.com/turkish/actinidia.htm
Sayın Samsunlu55
Actinidia arguta ve sibirya kiwisi aynı bitkidir sibirya kiwisi yöresel isimdir tıpkı bebek kiwi veya hardy kiwi olarakta tanındığı gibi.
Actinidia arguta bu bitkinin bilimsel sınıflandırmadaki adıdır vr tüm dünyada geçerlidir yani asıl önemli olan bu isimdir.
Samsunlu55
27-02-2010, 22:21
Bilgilendirme için teşekkürler Plantae...
sailorgursel
02-03-2010, 15:22
Anadoluda kiwi yetiştirmek ve yemek için en ideal bitki bence.
selim_50
19-03-2010, 09:14
ben geçen yıl mutlu beyden iki adet getirtmiştim, ilk geldiğinde biraz bocaladı ama bu yıl kendini toparlamış gibi, şimdiden yapraklar kabarmaya başladı.
Meyve alımı çok zor bir bitki.Bende 3 yıldır var.Çiçek falan açmadı.Şimdiye kadar da meyve alan yok.
bahtiyar02
19-03-2010, 09:59
[QUOTE=Oğuzhan;600038]Meyve alımı çok zor bir bitki.Bende 3 yıldır var.Çiçek falan açmadı.Şimdiye kadar da meyve alan yok.[/QUOT
Bendeki kivide bu sene üçüncü senesine girecek.Yaklaşık 4-5 metre uzunluğunda.Geçen sonbaharda budadığım çelikleri toprağa dikmiştim.Şuan hemen hemen hepsi yeni yapraklarını verdi.Umarım bu yıl anaçtan meyve alma şansımız olur.Saygılar
denizakvaryumu
19-03-2010, 10:05
131163
131164
http://www.fassadengruen.de/eng/uw/climbing_plants/uw/kiwi_vine/kiwi_vine.htm
Bende de var, sanırım meyve vermesi için bu boylara gelmesini bekleyeceğiz :)
bahtiyar02
19-03-2010, 10:11
Resimlerdeki boylara yeterki uygun koşullar sağlansın 3-4 yılda kolayca ulaşır.
denizakvaryumu
19-03-2010, 10:14
Bu durumda bu bitkiden çok güzel çit bitkisi de olur üstelik meyveli.
Acaba üzüm gibi verim almak için budanması şart mı, budanmazsa verim düşer mi?
bahtiyar02
19-03-2010, 11:26
Bir yerlerden duymuştum tam emin ollmamakla beraber. Meyvelerini yeni çıkan filizlerden verdiğini söylemişti.Geçen yıl bende yeni çıkan dalları budamak gibi bir hataya düştüm.Bu yıl meyve vermesini bekliyorum ancak oda bir şans gibi.
Sevgili denizakvaryumu ,
İşimiz zor ozaman .Bu resimlerdeki kiviler baya yaşlı ve formlu. :)
denizakvaryumu
19-03-2010, 14:38
Mutlu Kutlu'dan, Romantikten ve Cey ceyden bu bitkinin meyve resimlerini bekliyoruz :)
Tabi meyve almak için budama yapıp yapmayacağımız konusunda bir de açıklama getirirlerse çok iyi olur :)
Bendeki fidanlar sera ortamında olduğu halde bir hareket yok.
Sayın Nevsune, sizinkiler erken uyanmış.
Artık sizinkilerde de yapraklanma başlamıştır.
Fotoğrafta gördüğünüz gibi önce dipteki taze sürgünler yapraklandı, ana dalın kendisi daha geç uyandı.
131197131198
Oğuzhancım biz balkonda meyve fidanlarını sarmaşık veya çalı niyetine büyütmeye alıştık nasılsa. Hiç değilse yeşillik oluyorlar:)
Romantik
19-03-2010, 18:58
Arkadaşlar,
Hardy Kiwi, normal kiwi gibi değildir. Budanmayı sevmez. Çok budanınca meyve vermez.
Hardy Kiwinin soğuklanma ihtiyacı vardır. İç mekanda baktığınız bitkiler, soğuklanma ihtiyacını karşılamaz ve meyve vermeye bilir.
Şu anda sezonu olmadığı için meyve resmi yükleyemiyorum.
Romantik
19-03-2010, 19:00
Nevsun Hanım,
Bizim fidanlarımızda sera içinde ve sera dışında yaprak patlattılar.
Sevgili Nevsune Abla
Sizinkiler de filizlenmiş.:)
Benimkide patlamaya başladı.
İki kışı soğukta geçirdi.Bu sene napcak bakalım.Sanırım belli bir olgunluğa geldiğinde **** uygun iklim koşullarında meyve verebilecek bir tür.
Şu ana kadar meyve alan yok.Bakalım kim ilki başaracak.
Tomurcuklar büyüdü ama henüz yapraklanmadı. Daha çok yaz kurak (nem oranı düşük) sıcaklardan etkileniyor.
Romantik
20-03-2010, 20:52
Sevgili Oğuzhan Saksı içinde olmasada burada bir arkadaşımzın örnek bahçesinde bu sene meyve veren ağaçlardan bol miktarda meyve yedik.
Sevgili Nevsune Abla
Sizinkiler de filizlenmiş.:)
Benimkide patlamaya başladı.
İki kışı soğukta geçirdi.Bu sene napcak bakalım.Sanırım belli bir olgunluğa geldiğinde **** uygun iklim koşullarında meyve verebilecek bir tür.
Şu ana kadar meyve alan yok.Bakalım kim ilki başaracak.
Sayın Romantik
Gecen yaz sizden aldığım hardy kivi fıdanım yaklasık 2 metre civarı boylandı.Ve dün üzerinde tek 1 adet tomurcuk gördüm.Sizce bu tomurcuk meyveye dönüşecekmi.Bilgi verirseniz sevinirim.
athena -asena
29-04-2010, 21:19
1 ay önce tohumlarını ektim ama daha hiç çimlenme belirtisi yok bundan sonra da çimlenirmi acaba?
Romantik
29-04-2010, 21:25
Sayın Romantik
Gecen yaz sizden aldığım hardy kivi fıdanım yaklasık 2 metre civarı boylandı.Ve dün üzerinde tek 1 adet tomurcuk gördüm.Sizce bu tomurcuk meyveye dönüşecekmi.Bilgi verirseniz sevinirim.
Tebrik ederim,
Forumdaşlardan ilk sizden çiçek gördük o zaman,
Meyveye yatarlar inşallah. Sabırla bekleyeceğiz artık,
Resimlerini bekliyoruz,
Benim de geçen yıl aldığım S. kivisi 70 cm.uzadı; bu yıl gözlerden ilk üçdört yaprak açtı durdu neden sürgün devam etmiyor?
Sayın ade hardy kiwinizin tomurcuğunun resmini görebilir miyiz?
Sanki benim kiwimin de uçlarında çiçek tomurcuğu mu sürgün mü bilemediğim bir durum var. Hiç hardy kiwi çiçeği görmeyince kıyaslamak istedim.
Sabırla beklemek nerdee..
kasap.94
30-04-2010, 21:59
sayın mutlu kutlu satışınız devam ediyormu bilgi verirmisiniz
İşte hardy kivimin tek tomurcunun resmi arkadaslar.İzleyip hep beraber görecez meyveye dönüşüp dönüşmedigini.
bahtiyar02
01-05-2010, 23:02
Hayırlı olsun.Umarım bu tomurcuk çiçektir.Darısı başımıza.Gelişmelerden haberdar ederseniz seviniriz.
Saygılar
Romantik
01-05-2010, 23:04
Tomurcuğunu gördükten sonra içim rahatladı,
Forumdaşlardan Samsun ilk tomurcuğu yaptı, artık diğer arkadaşlarınıkini bekliyoruz.
İşte hardy kivimin tek tomurcunun resmi arkadaslar.İzleyip hep beraber görecez meyveye dönüşüp dönüşmedigini.
athena -asena
01-05-2010, 23:23
sayın romantik benim sibirya kivisini kediler mahvetmiş sürgünler kırılmış kalan kısım kurşun kalem gibi tekrar sürgün patlarmı acaba?
Romantik
01-05-2010, 23:31
sayın romantik benim sibirya kivisini kediler mahvetmiş sürgünler kırılmış kalan kısım kurşun kalem gibi tekrar sürgün patlarmı acaba?
Kediler bu bitkiyi gerçekten çok seviyor, korumak lazım,
Kökü sağlam olduğu sürece tekrar sürgün atar,
Romantik
01-05-2010, 23:50
Nevsun Hanım,
O küçük saksıda bişey beklemek fazla iyimserlik olur açık havaya çıkarın ve büyük saksıya alın bir an önce hardy Kiwinizi,
Artık sizinkilerde de yapraklanma başlamıştır.
Fotoğrafta gördüğünüz gibi önce dipteki taze sürgünler yapraklandı, ana dalın kendisi daha geç uyandı.
131197131198
Oğuzhancım biz balkonda meyve fidanlarını sarmaşık veya çalı niyetine büyütmeye alıştık nasılsa. Hiç değilse yeşillik oluyorlar:)
Sn.Romantik
Şans mı desem tesadüfmü desem tek tomurcuk suan meyveye dönüştü.eger bi sorun cıkmazsa ilk meyveyi bu sene alacagım.Darısı diğer arkadaşların başına....
Benim kivi halen durağanda, yeni sürgün uzamasını her gün kontrol ediyorum ama onda bir hareket yok. Burası sıcak mı geliyor acaba. Daha sıcak bölgede diken var mı?
Romantik
28-05-2010, 22:32
Sayın ade,
Çok güzel duruyor meyvesi,
Ben anaçlarımdan meyve alamamışken anacımın birini kendi ihmalsizliğim yüzünden üst kısımını ( 1 Metre ) kuruttum.
Artık gelecek seneye.
ngunduz71
02-07-2010, 22:16
Merhaba,
Bendede ilk meyvelerini vermeye başladı.
Süper Hayırlı olsun.Kaç senelik.Sanırım belli bir yaştan sonra meyve veriyor.Bendekinde daha hareket yok .:(
Romantik
16-10-2010, 15:19
İthalatcılarda saksıda, bol meyveli Hardy Kiwi fidanları 150 TL Fiyatla satılıyor.
Bu yıl saksılı fidan üretime ağırlık vermek gerekecek.
ngunduz71
26-01-2011, 07:46
Merhaba,
Bu sene topladığım meyvelerden çıkan tohumları diktim,çıkma oranı yüksek oldu.
[cengiz beyden 2 sene önce aldıgım sibirya kivisini bahçeye diktim.Üzeri tomurcuktan gözükmüyor.İnşallah meyve tutar hepsi şölene dönüşür.
athena -asena
07-05-2011, 20:44
Kediler bu bitkiyi gerçekten çok seviyor, korumak lazım,
Kökü sağlam olduğu sürece tekrar sürgün atar,
Hardy kivi yeni sürgünleriyle büyümeye devam ediyor.
212577
Terasta saksıdaki Hardy kiwimin tomurcukları bakalım Ankarada meyveye dönüşebilecek mi?
Cengiz bey teşekkürler, sabreden derviş misali bekliyoruz.;)
sürgünlerdende yetişirmi? atmayız yetişiyorsa.
Romantik
27-06-2011, 22:13
Hardy Kiwilerde meyve tutuşu,
Sayın Romantık
meyveler olgunlaştımı tadları nasıl? Bu arada sizden aldığım fidan yazın 50 60 cm boy atmıştı Yalovada ama kıble rüzgarı yaktı onu bende dipten 5 cm bırakıp budadım. bakalım ne olacak.
Romantik
11-02-2012, 08:24
Hardy Kiwi tat olarak, normal Kiwiden çok çok tatlı.
Sayın Romantık
meyveler olgunlaştımı tadları nasıl? Bu arada sizden aldığım fidan yazın 50 60 cm boy atmıştı Yalovada ama kıble rüzgarı yaktı onu bende dipten 5 cm bırakıp budadım. bakalım ne olacak.
falcon00
15-02-2012, 22:29
Hardy Kiwi çeliği bende rica etsem gönderen olurmu acaba?
Ben bugün harvard kivisi fidanı aldım.
Bakalım istanbulda olacakmı acaba?
Kivi sevdiğim bir ağaç.ama gel gelelim istanbulda işimiz zor gibi geliyor.
yabancı sitelerde hep erkek ve dişi diklmesi gerektiği yazıyor şu resimde inanılmaz bir görüntüsü var http://www.kiwiberry.com/Kiwiberry%20Organics%20Lancaster%20Farming%20Artic le.pdf
mersinde yetişirmi acaba 2 kök ektim ama bu sene sıcağa dayanırmı bilmem
asi_bahçeci
24-03-2012, 22:05
yarı gölgeli bir alana dikmeniz daha doğru olur,akdeniz sıcaklıklarından etkilenebilir.
athena -asena
25-04-2012, 19:28
Sibirya kivisi bu sene meyve verecek her halde ,
Erhan Bey sibirya kiviniz harika olmuş.. umarım bu sene ben de sizden 1 adet alabilirim..
üretiminiz bol olsun...
Sibirya kivisi bu sene meyve verecek her halde ,
Bende bugün tomurcuk farkettim. Çok sevindim, merak ettiğim bir meyveydi.
Actinidia kolomikta yeni tutan meyveleri.
Hardy Kiwilerde meyve tutuşu,
Cengiz bey, bunlar ağaç gibi duruyor, budamadan mı böyle? Nasıl, ne zaman budadınız?
athena -asena
23-05-2012, 19:52
Çiçekler meyveye dönüşüyor. Tam 48 adet çiçek vardı bakalım hepsi tutacakmı.
öncelikle sibirya kivisini üretenleri tebrik ediyorum benimde 2 tane fidanım var bu yıl diktim ve yaprakları cok sarı gelişmeside çok yavas gölge biyere diktim bundan kaynaklanıyo olabilirmi bilgisi olan varsa yardımcı olurlarsa inanın cok sevinirim cunku en cok uretmeyı istediğim tür bu yer ankara
hocam gogeye dikmen dogru fakat ankara gibi gunduzunun ve gecesinin sıcaklık farklarının cok oldugu yerlere uygun bir tur olmadıgını biliyorum...soguga dayanıklı ancak ani donlara karsı cok hasar goren bir tur...bu yuzden ankaraya uygun oldugunu dusunmuyorum...ancak korunaklı bir sekilde yetisir oda ugras gerektirir...
öncelikle sibirya kivisini üretenleri tebrik ediyorum benimde 2 tane fidanım var bu yıl diktim ve yaprakları cok sarı gelişmeside çok yavas gölge biyere diktim bundan kaynaklanıyo olabilirmi bilgisi olan varsa yardımcı olurlarsa inanın cok sevinirim cunku en cok uretmeyı istediğim tür bu yer ankara
Köküne malç yapın..Kuzey cepheye dikebilirsiniz. Yaprakları Sarı olması demir veya magnezyum eksikliğinden olabilir. Kökü yerleştikten sonra büyümesi hızlanır. Kuru rüzgarlara maruz kalmasın. Eskişehirde yetişip çiçek açıyorsa, Ankarada neden olmasın...
Köküne malç yapın..Kuzey cepheye dikebilirsiniz. Yaprakları Sarı olması demir veya magnezyum eksikliğinden olabilir. Kökü yerleştikten sonra büyümesi hızlanır. Kuru rüzgarlara maruz kalmasın. Eskişehirde yetişip çiçek açıyorsa, Ankarada neden olmasın...
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için....
bari bey azotlu gübre kullansak olur mu acaba birde siz direk güneş gören bir yeremi diktiniz çünkü benim fidanım devamlı gölgede
bari bey azotlu gübre kullansak olur mu acaba birde siz direk güneş gören bir yeremi diktiniz çünkü benim fidanım devamlı gölgede
Ben hayvan gübresi kullanıyorum. Benimkisi gölge yerde, saban güneşi alıyor sadece..
Ben hayvan gübresi kullanıyorum. Benimkisi gölge yerde, saban güneşi alıyor sadece..
Teşekkur ederim önerileriniz için deneyeceğim... birde iklimimiz büyük benzerlik tasıyo clematis yetişirmi sizde şu yaban asması
athena -asena
27-05-2012, 19:56
Çiçekler meyveye dönüşüyor. Tam 48 adet çiçek vardı bakalım hepsi tutacakmı.
9 adet meyvesi dökülmüş.
athena -asena
31-05-2012, 21:29
Bugün tekrar baktım üzerinde 1-2 adet meyve kalmış, hepsi dalında kuruyup dökülmüşler.
falcon00
31-05-2012, 23:51
sayın athena - asena
Ben şubat başında, istanbulda yetiştirmek üzere, harvard kivisi fidanı aldım, Satan satıcı, bu kivilerin suyu aşırı sevdiğini, her gün sulamam gerektiğini belirti, hatta orduda derelerde yetişiyormuş.
Ama bu harvard kivisisi için söylenen söz, sizinkiside aynımıdır ben emin değilim.
Ama, benim gözlemim, kivilerimi suladıkça maşaallah boylandılar. çok şükür.
Bana kalırsa, Yaz sıcaklarında, kesinlikle, her gün sulamayı unutmayın derim
Kiwi meyveleri kendini bayağı belli etmeye başladı.
çok güzelll.kaç yaşında vermeye başladı.Benimkini kaybettim.
çok güzelll.kaç yaşında vermeye başladı.Benimkini kaybettim.
Sanırım 3-4 yaşlarında...
athena -asena
18-06-2012, 20:19
2 adet kivinin son hali
İç Anadolu, kiwi meyveleri..
Geçen sene sn.Romantikten aldığım bitkinin bu sene Özellikle şu sıra gelişimi çok iyi gidiyor. Bol suyu ve yıkanmayı sevdiğini gözlemledim, her gün gözle görülür hızda uzuyor, yeni sürgünler veriyor. Umarım seneye ben de meyvelerini görürüm.
Gerçi sizinkileri görünce kendi bahçemdelermişçesine seviniyorum.
Sevgili Gilan tadını çok beğendiğini yazmıştı bakalım siz de beğenecek misiniz?
KOlomiktalar oldu, onların meyvesini yedim.. Tatlıydı, argutada öylemiş sanırım.
athena -asena
12-10-2012, 19:31
Kivinin son hali bunu ne zaman koparmam gerekiyor acaba.
athena -asena
11-02-2013, 20:39
Sibirya kivisi çeliklerim'de uyanmaya başladılar inşallah köklenirler.
Taze tohumları ekmiştim, kışın çimlendiler kapalı yerde.
athena -asena
24-03-2013, 18:43
Sibirya kivisi çeliklerim'de uyanmaya başladılar inşallah köklenirler.
Evin içindeki çeliklerimi kaybettim ama dışardaki çeliğim uyanmaya başladı inşallah o köklenir.
athena -asena
24-03-2013, 18:45
Baheçedeki sibirya kivisi yapraklanmaya başlamış.
Actinidia kolomikta tomurcuk yapmış. Argutalardan erkenci çiçek açıyor.
Argutalar ve kolomikta bu sene bol çiçekli.
ngunduz71
29-04-2013, 21:07
bir eklemede ben yapayım.
ngunduz71
29-04-2013, 21:13
devamı;
Sıcaklar çiçekleri kurutmuştu. Bir tane kolomikta meyvesi kendini kurtarmış.
Arguta tomurcuklar açılmaya başladı. Ve kolomikta meyvesi.
athena -asena
26-05-2013, 22:43
Sibirya kivisi çiçekler meyveye dönüştü.
Benim meyveler kuruyup düşüyor, bayağı seyrekleşti. Mayıs ayı için kurak gidiyor.
athena -asena
27-05-2013, 21:35
Bu sene benimkinde de öyle fazla meyve yok geçen sene daha çoktu.
Mayıs ayı kurak gitti, meyveler kurudu, tek tük sağ kalanlar var argutadan. Kolomikta meyvesi biraz büyüdü.
athena -asena
13-06-2013, 20:36
Sibirya kivisinin son hali.
Hardy kiwi meyveleri, bayağı irileştiler.
Lonicera
22-09-2013, 17:08
Artık olgunlaşma vakti yaklaşmıştır herhalde. Lezzetini çok merak ediyorum, tadına bakanlardan yorum bekliyoruz.
Bende de vardı ama meyve göremeden gitti.Çoğu bitkim ben yokken çalındı.Talan edildi.
Tat hakkında yorum yaparsanız seviniriz.
athena -asena
26-09-2013, 19:50
Tadı mükemmel. Bugün hasat yaptım olmuşları topladım .
Lonicera
27-09-2013, 06:39
Çok güzel bir haber bu, inşallah meyvesini görmek, tatmak bizlere de nasip olur. Afiyet olsun.
Benimkiler henüz tam olguşlaşmadı, geçen bir tane yedim, salatalık gibiydi tadı.
O zaman şekerli bir tadı yok.
Olgunlaşınca tatlanıyordur, çünkü normal kiwiden tatlı olduğu yazıyor her yerde..
moskovalı
29-09-2013, 21:11
Arkadaşlar merhaba,siteye yeni üye oldum Rusya Moskovada çalışıyorum burada ziyaretine gittiğim bazı fidancılar var,fidanlıklarda yetiştirdikleri bazı kiwi çeştleri var
minikivi
22-10-2013, 21:02
sayın egome
meyvelerinin çok küçük olduğunu ve pazar değerinin olmayacağını düşünüyorsunuz.
tam aksine meyvesinin küçük ve olağan üstü tatlı olması ve tüysüz olması nedeniyle
avrupada marketlerin meyve reyonlarında yok satıyor.
bir bilgi daha bu tüysüz kivinin(actinidia arguta,actinidia kolamikta, actinidia purpurea)
gibi bir çok türü bulunmaktadır.Hardy kiwi aşırı soğuklara dayanıklı genel bir kavram olduğunu düşünüyorum.Avrupada mini kiwi olarak tanınmaktadır.
minikivi
22-10-2013, 21:14
sayın Moskovalı,
konuyla yakından ilgilenmen ilgimi çekti ayrıca resimler de güzel olmuş,bilmeyenlere hardy
kivi veya bilinen adıyla sibirya kivisi **** tüm avrupada bilinen genel adıyla minikiwi
küçük tüysüz ve olağan üstü tadıyla bal ve inciri ve çileği andırıyor.Bende bu kiwilerden
12 çeşit ektim ve seneye iç eti ve dışı kırmızı olanlardan (purpurna sadowa) meyve bekliyorum.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi ve resim paylaşalım.
moskovalı
24-10-2013, 21:24
sayın minikivi Rusya da kültüre alınmış kiwi çeşitlerinin bazılarını ekliyorum umarım hoşunuza gider.
moskovalı
24-10-2013, 21:26
Resimlerin devamı
moskovalı
24-10-2013, 21:33
Resimlerin devamı
minikivi
04-11-2013, 18:07
benden başka konu ile yakından ilgilenmen beni sevindirdi ve mutlu etti, resimler için çok teşekürler.Bende SAKARYADA normal tüylü olan Actinidia Chinensis türünden HAYWARD kivi yetiştirmekteyim. Fakat yaptığım ön çalışmalar sonunda Actinidia Arguta ve Actinidia Kolomikta türlerinin soğuğa karşı dayanıklı oldukları gibi 35-37 derece sıcaklıklarada dirençli olduklarını gözlemledim.Sakarya bölgesinde rahatlıkla yetiştiğini gördüm.Netice itibarıyla geçen sene Avrupa ve Ukraynadan temin etmiş olduğum 14 çeşit Actinidia Arguta ve Kolomikta fidelerini bahçeme ektim. hayırlısı allahtan.ayrıca bana mini.kivi@hotmail.com adresinden
ulaşabilirsin.
minikivi
04-11-2013, 18:18
benden başka konu ile yakından ilgilenmen beni sevindirdi ve mutlu etti, resimler için çok teşekürler.Bende SAKARYADA normal tüylü olan Actinidia Chinensis türünden HAYWARD kivi yetiştirmekteyim. Fakat yaptığım ön çalışmalar sonunda Actinidia Arguta ve Actinidia Kolomikta türlerinin soğuğa karşı dayanıklı oldukları gibi 35-37 derece sıcaklıklarada dirençli olduklarını gözlemledim.Sakarya bölgesinde rahatlıkla yetiştiğini gördüm.Netice itibarıyla geçen sene Avrupa ve Ukraynadan temin etmiş olduğum 12 çeşit Actinidia Arguta ve Kolomikta fidelerini bahçeme ektim. hayırlısı allahtan.ayrıca bana mini.kivi@hotmail.com adresinden
ulaşabilirsin.
moskovalı
04-11-2013, 20:42
Sayın minikivi temin etmiş olduğunuz türlerin Sakarya bölgesinde yetişeceğinden eminim,Rusya bilindiği üzere çok soğuk bir bölge ancak yazlarıda bir o kadar sıcak,yaz aylarında gün batımı gece 12 yi buluyor,
moskovalı
04-11-2013, 20:45
Diğer çeşitleri ve tüm kivi ve meyve türlerini bu siteden çeviri yaparak bulabilirsiniz,
http://www.zilli-on.ru.
akon1973
02-01-2014, 20:37
bursada nerde bulabilirim Sibirya kivisini
In God We Trust
16-04-2014, 09:45
Sanırım sibirya kivimi solucanlar yiyor ne yapabilirim acaba?
Bulunduğum yer Denizli Kale. 1074 rakım. Yarı gölgeli bir balkon. Resimde görülen balkon demirlerine sardırmayı düşünüyorum kivimi. Saksıya geçireceğim birazdan sayın Romantikten aldığım fidanımı. Gübrelemeli miyim saksı toprağını?
In God We Trust
25-04-2014, 10:34
Hardy kivinin yaporaklarını birşey yiyor ancak salyangoz mu yoksa başka birşey mi anlayamadım etrafına kükürt döksem sorun olur mu?
In God We Trust
27-04-2014, 01:43
Etrafına ve yapraklarına kükürt attım bakalım ne olacak
faydası olacaksa ben de atayım in god we trust
In God We Trust
28-04-2014, 17:40
Sayın romantik bana zararı olmaz dedi gerçi sorduğumda atmıştım çünkü salyangozlar yok ediyorlar yapraklarını 2 gün önce attım dün baktığımda yerde 3-5 tane salyangoz ölüsü vardı herhalde işe yaradı salyangozlar hiç yaklaşmıyorlar bile mümkünse etrafına abartmadan biraz serpin zaten kükürtün toprağa faydası da var
Bugün saksıya diktim. Meyvesini de yerim inşallah :p
In God We Trust
03-05-2014, 14:36
Kükürt sonucunu gösterdi 1 tane bile salyangoz kalmadı etrafında 1 haftaya yeni filizlerini bekliyorum
Sayın in god we trust sizin hardy kiviniz bahçede mi saksıda mı?
In God We Trust
05-05-2014, 23:54
Şuan bahçede ve kükürtün herhangi bir zararı olmadı
Salyangozlar saksıya gelirse basacağım kükürtü :)
In God We Trust
21-05-2014, 23:31
Tam gölge bir alana diktim sadece süzülmüş ışık alıyor ancak büyümesi çok yavaş fazladan ne yapabilirim acaba toprağı iyi ancak biraz bazik şeker gübre-hümik asit vermem acaba fayda sağlar mı?
Benim hardy kivi de yavaş büyüyor hatta geldiğinden beri hiç değişim olmadı sanki.
athena -asena
17-06-2014, 23:20
Sibirya kivisi
Azad-Bayramov
13-01-2015, 19:47
Hardykiwi'yi bizden temin edebilirsiniz.
Merhaba.Ben Azerbaycandan yazıyorum.Bu kivinin tohum fidan veya çeliğini nerden temin ede bilirim.Gerçekden çok gereklidir.Kargoyla kabul ede biliriz.Allah rızası için yardım elinizi uzatın bize.
Bu ayda bitkiden çelik alınır mı?
aydemiraydın
21-05-2015, 16:44
sibirya kivisi yetiştirenler yeni paylaşımlarınız yokmu?
aydemiraydın
19-06-2015, 16:07
560329
dayanamadım bi sibirya kiviside ben aldım. arka bahçede asma çardağının altına diktim. yeri gölge ve nemli. kedilere karşıda önlem olarak kümes teli ile çevreledim. çok hızlı bi gelişme gösterdi.
minikivi
22-06-2015, 15:07
560951sibirya kivisi yetiştirenler yeni paylaşımlarınız yokmu?
Sayın aydemiraydın bende sibirya kivisi yetiştiriyorum, bahçemde kivi çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerden iki resim yükleyerek katkıda bulunmak istedim.560946bu resim meyvesi olgunlaşınca kırmızı renk alan Sadowa çeşidi560949bu da kens red çeşidi meyvesi olgunlaşınca koyu bordo rengini alıyor.560951 bu kivi salkım kivi tabir ettiğimiz çeşit rengi hep yeşil.
Sizin dikmiş olduğunuz mini kivinin hangi çeşit olduğunu da merak etmiyor değilim.
çalışmalarınızda başarılar dilerim.
aydemiraydın
22-06-2015, 16:09
560951
Sayın aydemiraydın bende sibirya kivisi yetiştiriyorum, bahçemde kivi çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerden iki resim yükleyerek katkıda bulunmak istedim.560946bu resim meyvesi olgunlaşınca kırmızı renk alan Sadowa çeşidi560949bu da kens red çeşidi meyvesi olgunlaşınca koyu bordo rengini alıyor.560951 bu kivi salkım kivi tabir ettiğimiz çeşit rengi hep yeşil.
Sizin dikmiş olduğunuz mini kivinin hangi çeşit olduğunu da merak etmiyor değilim.
çalışmalarınızda başarılar dilerim.
benim kivinin çeşidini bilmiyorum. tropikmeyveciden aldım.
minikivi
22-06-2015, 20:37
560329
dayanamadım bi sibirya kiviside ben aldım. arka bahçede asma çardağının altına diktim. yeri gölge ve nemli. kedilere karşıda önlem olarak kümes teli ile çevreledim. çok hızlı bi gelişme gösterdi.
sayın aydemiraydın, bitkinizin yapraklarından anladığım kadarıyla act. arguta türünde, bunun için birde dölleyici çeşide ihtiyacınız olacak hatırlatayım dedim.561023 saygılarımla.
aydemiraydın
23-06-2015, 08:55
sayın aydemiraydın, bitkinizin yapraklarından anladığım kadarıyla act. arguta türünde, bunun için birde dölleyici çeşide ihtiyacınız olacak hatırlatayım dedim.561023 saygılarımla.
sibirya kivisinde dişi erkek yok deniyordu. hiç bir satıcı açıklamasında tozlayıcıda alın diye belirtmemiş.
minikivi
23-06-2015, 20:08
sibirya kivisinde dişi erkek yok deniyordu. hiç bir satıcı açıklamasında tozlayıcıda alın diye belirtmemiş.
sayın aydemiraydın, bu konuyu daha iyi araştırmanı tavsiye ederim. Ya da bekle gör ve kendi tecrübeni edin, ben o tecrübeyi yaşadım. saygılarımla
aydemiraydın
24-06-2015, 08:51
sayın aydemiraydın, bu konuyu daha iyi araştırmanı tavsiye ederim. Ya da bekle gör ve kendi tecrübeni edin, ben o tecrübeyi yaşadım. saygılarımla
sanırım yerli fidan satıcılarımızın meraklılara bi tuzağıda bu sibirya kivisi. oysa yabancı sitelere baktığımda.
Tozlaşma ve meyve kümesi sağlamak için her dokuz kadın bitkiler için en az bir erkek bitki satın alın. diyor.
ve birçokta uyarıda bulunuyor. bu uyarıları okuyan bu bitkiyi edinmek bile istemez.
şimdi ben elimdeki bitkinin dişi veya erkek olduğunu bilmiyorumki ...
hadi bu bitkinin dişisini erkeğini aldınız ..o kadar büyük çardağı ev bahçesinde nasıl ayarlayacaksınız.
ev bahçesinden vazgeçtik araziye diksem güneşten ve ilkbahar geç donlarından bu bitkiyi korumak zor.
diğer bitkilere sarılarak boğmasıda ayrı bi sorun.
Argutanın kendine verimli çeşidide var. Türkiyede satılan kendine verimli türü. Benimkisi 2-3 yıldır mevye veriyor. Bazı türler var, onlarda erkek bitki gerekiyor.
Bu bitkiyi kurak bir yerde yetiştiriyorsanız tavsiyem sadece sabah güneşi alan bir yere dikin. Çok fazla sarılıp dolanmasına izin vermeyin, gövde dikine uzasın, daha çabuk kalınlaşır. Birde nemli tutmanız, sık sık sulamanız zaten kiwi için şart.
aydemiraydın
24-06-2015, 09:47
Argutanın kendine verimli çeşidide var. Türkiyede satılan kendine verimli türü. Benimkisi 2-3 yıldır mevye veriyor. Bazı türler var, onlarda erkek bitki gerekiyor.
evet , anladım. aksi olsa satıcı dişi - erkek olarak satar.
minikivi
24-06-2015, 14:00
sayın Bari, kendine verimli act.arguta çeşidinin hangisi olduğu konusunda bir bilginiz varmı, varsa, bu konuda bizide bilgilendirmiş olursunuz, şimdiden teşekürler.
minikivi
24-06-2015, 14:10
sayın Bari, mini kivi türleriyle yakından ilgilendiğimi anlamışsınızdır, bahçenizdeki mini kivinin bir resmini yüklemeniz mümkünmü acaba?
şimdiden teşekürler.
Ekliyorum, çiçeklere dikkat ederseniz zaten anlaşılıyor. Bu türü karadenizli arkadaşlar satıyorlar. Ben benimkini Yusuf Ustaoğlundan almıştım. Onun dışında jumbo, purpurna sadova, kens red ve onları tozlayan bir erkek bitkim var. Fakat onlar çiçek açmadı. Birde Kolomiktalarım var onlarda erkek dişi ayrı bitki. Bir tanesi meyve tuttu.
aydemiraydın
25-06-2015, 10:33
sibirya kivisi başlığının canlanması iyi oldu. meraklıları yanlış bilgilenmemiş oldu.
athena -asena
25-06-2015, 10:52
Bu sene bahçedeki sibirya kivisi yağmurlardan sebep çok gelişti üzeri meyve dolu.
aydemiraydın
25-06-2015, 11:19
Bu sene bahçedeki sibirya kivisi yağmurlardan sebep çok gelişti üzeri meyve dolu.
fidanı kimden almıştınız? dişi , erkek kivi varmı bahçenizde yoksa tekmi?
athena -asena
25-06-2015, 11:38
Tek fidan. Sayın ceycey den almıştım.
aydemiraydın
25-06-2015, 11:44
Tek fidan. Sayın ceycey den almıştım.
teşekkürler. demekki tek fidanlada verim alınıyormuş.
minikivi
29-06-2015, 21:43
sayın bari, resimler için teşekürler, actinidia türünün 50 den fazla üst türü bulunduğu bilinmektedir. bu 50 üst türden geliştirilmiş dünya genelinde gerek ticari gerek müferit yetiştiriciliği yapılan 400 den fazla çeşit bulunmaktadır. Sizin ve athene-asena nın sibirya kivisinin dölleyici bir türe ihtiyacı olmadan meyva tutması ilginç, yinede bu kivinin ismini bilseydik en azından bizden sonrakileri doğru bilgilendirmiş olurduk. saygılarımla
minikivi
29-06-2015, 21:49
sayın bari ve athena- asena, meyve veren sibirya kivisin olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte dış yüzeyinde veya iç etinde herhangi bir renk değişikliği olup olmadığını merak etmekteyim. teşekürler.
minikivi
29-06-2015, 21:53
sayın bari, act.kolomikta yaz kivisi olarak bilinmekte, bende bir erkek ve bir dişi olmak üzere ektim henüz daha çok küçükler. kolamiktaların ağustosta meyve verdiği doğrumu ve tadı nasıl. teşekürler.
Bu tür kendine verimli bir tür, şaşıracak bir şey yok. :) Bir şekilde Türkiyeye gelmiş. Karadenizli arkadaşlar satıyorlar. Rusyadan **** Gürcistandan getirilmiş olabilir. Orda geliştirilmiş bir tür olabilir. Meyvesi olgunlaştığında hala yeşil ama kabuğunun parlaklığı gidiyor, çok tatlı. Kolomikta gerçekten yazın olgunlaşıyor. Ağustosu bile bulmuyor. Oda çok tatlı ama meyveleri çok ufak.
aydemiraydın
30-06-2015, 11:02
Bu tür kendine verimli bir tür, şaşıracak bir şey yok. :) Bir şekilde Türkiyeye gelmiş. Karadenizli arkadaşlar satıyorlar. Rusyadan **** Gürcistandan getirilmiş olabilir. Orda geliştirilmiş bir tür olabilir. Meyvesi olgunlaştığında hala yeşil ama kabuğunun parlaklığı gidiyor, çok tatlı. Kolomikta gerçekten yazın olgunlaşıyor. Ağustosu bile bulmuyor. Oda çok tatlı ama meyveleri çok ufak.
yani erkenci sibirya kivisi. meyve uzunluğu yaklaşık kaç santim?
athena -asena
30-06-2015, 19:25
2-2,5 cm uzunluğu oluyor.
minikivi
04-07-2015, 21:25
sayın bari, behçenize ektiğiniz kens red, purpurna sadowa ve jumbo fidanlarını nereden temin ettiniz.
murathut
10-08-2015, 19:03
bende bir adet hardy kiwi fidanı edindim şuan kendi saksısında nasıl bir ortamda yaşaması gerektiğine dair bilgiyi sizlerden öğrendim değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim
Blackmoorda Kolomikta satılıyor.
Blackmoor Nurseries (http://www.blackmoor.co.uk/category.php?keywords=actinidia)
athena -asena
22-09-2015, 21:10
Kiviler 1 haftaya kalmaz olgunlaşmaya başlar.
minikivi
23-09-2015, 22:45
sayın athena-asena paylaşımınız için teşekürler.
bende bu sene yetiştirdiğim meyvelerin resimlerini yüklüyorum. saygılar.578798578799
minikivi
23-09-2015, 22:50
578800
athena -asena
23-09-2015, 23:20
Kırmızının ismi nedir.
minikivi
01-10-2015, 15:38
Kırmızının ismi nedir.
sayın athena-asene,
kırmızı minikivinin adı '' Purpurna Sadowa''
ilerleyen zamanda daha fazla resim paylaşmak umuduyla, saygılar.
Sayın minikiwi,
Tozlayıcı olarak ne var siz de ? Purpurna sadowa için.
minikivi
03-10-2015, 22:34
Sayın minikiwi,
Tozlayıcı olarak ne var siz de ? Purpurna sadowa için.
Minikivi veya hardy kiwi olarak tanımladığımız kivi çeşitleri için bahçemde Almanya ve Ukraynadan temin etmiş olduğum, iki ayrı üretici firmanın Maskulino ve Weiki isimli dölleyici çeşidi var, ikisininde aynı bitki olduğunu tespit ettim.
Keza Act. Arguta türünün erkeği tüm Act. Arguta dişilerini döllediği çeşitli kaynaklarcada belirtilmektedir. saygılarımla.
minikivi
03-10-2015, 23:28
Kens Red çeşidinin meyvesi dalında579750
minikivi
03-10-2015, 23:45
Kens Red olgunlaştı ve tabakta579751
Sizinkiler bayağı yetişkin bitkilermiş. Bende de weiki var. Purpurna sadowa , kens red ve jumbo türü epey büyüdü, seneye çiçek açabilir. Ama weiki pek cılız. Kendine verimli çeşitten tozlaşırsa meyvesini görme şansım var. Bakalım nasip.
minikivi
08-10-2015, 22:05
580407 darısı bu meyveyi sevenlerin başına
minikivi
08-10-2015, 22:19
580434
minikivi
08-10-2015, 22:28
580436
athena -asena
21-10-2015, 19:43
Sibirya kivileri toplandı reçel oluyor bakalım tadı nasıl olacak.
athena -asena
22-10-2015, 18:54
Reçelin Mükemmel bir tadı var . Bundan sonra her zaman reçel yapılacak.
aydemiraydın
09-11-2015, 14:00
bütün bu yazışmalardan sonra bir uzmanlık sorusu sorayım.
sıcaklara en toleranslı ve ph sorunu olmayan mini kivi çeşidi hangisidir?
athena -asena
09-11-2015, 16:40
Benim kivinin çeşidini bilmiyorum ama sıcağa dayanıklı akşama kadar güneşin bağrında ph derseniz ona da hiç bakmadım Şu ana kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım.
aydemiraydın
10-11-2015, 08:37
Benim kivinin çeşidini bilmiyorum ama sıcağa dayanıklı akşama kadar güneşin bağrında ph derseniz ona da hiç bakmadım Şu ana kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım.
fidanı nereden aldınız? tek başınamı? yoksa tozlayıcı varmı? verimi nasıl?
athena -asena
10-11-2015, 17:07
Fidanı cey cey den almıştım tek başına verimi de süper.
Arguta'nın birkaç kendine verimli çeşidi olmasına rağmen en popüler ve en yaygın olanı Issai'dir.
aydemiraydın
23-12-2015, 11:00
güneşten korkmayan , ph sorunu olmayan ve kendine verimli sibirya kivisi çeşidi yazabilirmisiniz.
meliha-2
15-04-2016, 16:02
merhaba arkadaşımın tavsiyesiyle bende sitenize yeni üye oldum.bende hardy kivisini yetiştirmek isiyorum tohum veya fidanını nerden teminedebilirim ***.
enes_Sari
15-04-2016, 19:08
bu kiwisi iç anadolu için uygun mudur ? acaba
mustafa_myb
17-04-2016, 17:10
Hoşgeldiniz meliha-2 ve enes_sari,
Merak ettiğiniz konuları, sitenin ilgili bölümlerinden ve internetten de araştırabilirsiniz. Ben kiwilerimi internetten sipariş ettim fidan şeklinde. Bu kiwi için iç anadolu yani bölgeniz uygundur. (yetişkinleri -35 dereceye kadar dayanıklıdır)
Kolay gelsin.
tainatus
23-04-2016, 23:41
Sevgili arkadaşlar bu tek başına verimli olan fidanı kimden satın alabilirim? Cey cey beyefendiye nasıl ulaşabilirm? sevgiler.
minikivi
26-04-2016, 06:30
Değerli Hardy kivi severler,
Bu sayfanın üst sıralarında görmüş olduğunuz Hardy kivi resimlerindeki meyvelerin yetiştiriciliğini Sakarya da yapmaktayız. Bunun yanı sıra değişik Hardy kivi fidanlarıda yetiştirmekteyiz. İlgili arkadaşlar minikivi (http://www.minikivi.com) sitesine bir göz atmalarını tavsiye ederim.
Saygılarımla
aydemiraydın
26-04-2016, 16:04
Değerli Hardy kivi severler,
Bu sayfanın üst sıralarında görmüş olduğunuz Hardy kivi resimlerindeki meyvelerin yetiştiriciliğini Sakarya da yapmaktayız. Bunun yanı sıra değişik Hardy kivi fidanlarıda yetiştirmekteyiz. İlgili arkadaşlar minikivi (http://www.minikivi.com) sitesine bir göz atmalarını tavsiye ederim.
Saygılarımla
fidan satışınız varmı? hangi çeşidi tavsiye edersiniz.
aydemiraydın
27-04-2016, 09:08
sn mini kivi, ıssaı kivi için kendine verimli diyorlar oysa siz sitenizde dölleyici lazım demişsiniz. bir kaç adet ıssaı olsa verim artarmı? yoksa hangi çeşitleri kullanmak lazım?
minikivi
28-04-2016, 22:57
sn mini kivi, ıssaı kivi için kendine verimli diyorlar oysa siz sitenizde dölleyici lazım demişsiniz. bir kaç adet ıssaı olsa verim artarmı? yoksa hangi çeşitleri kullanmak lazım?
Sayın aydemiraydın,
İssai çeşidinin dölleyici çeşit olduğu konusunda bunu idaa edemediğim gibi aksini de söyleyemem. Sebebine gelince benim bahçemde sadece Act. Arguta türünden
8 çeşit sibirya kivisi bulunmaktadır. Tespitim şu oldu Purpurna Sadowa, Kens Red, Japon Kokuwa ve Bavyera kivi ağaçlarını isole ettim ve arılar ulaşamayınca çiçeklenmeden sonra meyve tutumunda bütün çiçekler meyve tutamadan döküldüler.
Evet ben kivi yetiştiriciliği yaptığım gibi bunların fidanlarını da yetiştirip satmaktayım.
Yukarıda adı geçen çeşitlerin dışında,salkım kivi, İssai, Elma tipli ve Jumbo çeşitleri elimizde bulunmaktadır.
Diğer çeşitler den Hayward, sarı kivi Sorelli ve Sweet Heart ve dölleyici çeşitler bulunmaktadır.
saygılarımla.
yasinmetin
26-05-2016, 15:21
Sayın minikivi veya Zekai bey desem yanlış olmaz sanırım, fidan satışınız var mı? tohumdan yetiştirmek mümkünse tohum paylaşımı veya satışı yapabilirmisiniz? kens red ve tozlayıcısı Weiki tohumu gönderme imkanınız varmıdır?
minikivi
27-05-2016, 23:51
Hardy kivi türünün bir çok çeşidinden biri olan Kens Red'in meyveleri bu sene pek bir güzel. 614892
yasinmetin
30-05-2016, 11:45
olgunlaşınca mı kızarıyor acaba?
minikivi
30-05-2016, 21:59
cevaben,
yeni yeni tanıştığımız bu gerçekten çok lezetli olan kivi türlerinin hasat zamanını iyi belirlemek gerekiyor. Erken hasat edildiğinde, bekleterek yumuşaması sağlanıyor fakat çok lezzetli olmasına rağmen yabancı sitelelerde belirtildiği gibi bordo veya koyu mor rengini almıyor. Dalında yumuşaması beklenildiğinde belirtilen bordo veya fazla olgunlaşması durumunda mor rengi aldığı belirtilmektedir. ( kaynak www.clamatite.com).
minikivi
29-10-2016, 20:04
631509
Bu senenin ürünleri dalında.
minikivi
29-10-2016, 20:16
Bu senenin ürünlerinden tüm hardy kivi dostlarına ikramımız olsun.
631514
minikivi
29-10-2016, 20:19
Tüysüz kırmızı kivi dalında.631515
minikivi
29-10-2016, 20:44
Evet kızardığını gördük631516
aydemiraydın
08-11-2016, 09:26
Mini Kivi – Kivinin Renkli Dünyası (http://www.minikivi.com/) sitesinden Zekai beyden , minikivi fidanı aldım. minikivi fidanları tahminim 2-3 yaşında, sağlıklı ve kargolama harika. güvenerek minikivi fidanı alabilirsiniz.
bende boluda ikamet etmekteyim sakarya yakın bölgemize bir kaç derece daha soğuk yapıda bu kivilerin resmini görünce yetiştirmek istedim. Yakın zamanda denemek istiyorum.
aydemiraydın
21-06-2017, 13:54
652214
evin bahçesinde tek başına yaşayan kivi 3 yaşında çiçeklendi fakat meyve vermedi. arazideki weiki henüz küçük olduğu için çiçeklenmedi. çiçeklense dalından koparıp tozlayıp meyvesini görebilecektik. artık yeni seneye kaldı. :))
iso_2017
29-06-2017, 13:18
Kolay gelsin herkese...
Bende bu kividen afyonda yetistirmek istiyorum celik gonderebilecek varmi ?
minikivi
21-12-2017, 18:58
663044
Değerli Hardy Kivi yetiştiricileri, bunlarda bu senenin salkım kivileri.
ngunduz71
09-09-2018, 20:26
merhaba :
aydemiraydın
25-03-2019, 07:02
sibirya kivileri yine erken uyandı ve dün geceki dondan yandılar. KOKUWA çeşidi biraz daha geççi gibi fazla etkilenmemiş. diğer çeşitler iklimimize uygun değiller gibi birer birer eksildiler. elimde sadece tozlayıcı weiki ve kokuwa kaldı. ıssailerde denemede ve yandılar. 3 yılı geçmesine rağmen henüz meyve göremedik.
aydemiraydın
23-05-2019, 09:39
bu yıl mini kiviler de çiçek meyve gören arkadaş var mı ? 2. don genç fidanları kökünden kuruttu. yaşlı kiviler de yapraklanmaya çalışıyor.
safaguclu
29-05-2019, 22:37
Terastaki mini kivimiz epey meyve tuttu
aydemiraydın
18-03-2020, 13:00
Dr Szymanowski Kiwi çeşidi çok erken uyanıyor ve ilk donda yanıyor. ülkemizin çoğu yerinde yetişmeye uygun değil.
aydemiraydın
04-06-2020, 15:17
Actinidia arguta Vitikiwi çeşidini deneyen var mı? sözde issai çeşidinden daha geç uyanıyormuş. bu yıl dondan tüm çeşitler yandı.
Zekai bey(mini kivi ) ile görüşmemde hayward kivinin gdo lu olduğunu , laboratuar da genetik değişime maruz bırakılarak üretildiğini söyledi.... ŞİMDİ ASIL MERAK ETTİĞİM,BU KONUDA BİLGİSİ OLAN VAR MI? **** makale kaynak bilen var mı acaba?
Sarı kivilerinde genetiği ile oynandığını,sadowa kokuwa Hardy issai kivilerin ise selekte edilerek elde edildiğini söyledi....yani bu yüzden bahçemdeki hayward kiviyi söküp atmayı düşünüyorum....bu konuda kaynaklı uzman yardımı lazım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.