Bağlan

View Full Version : Sarmaşık Ortancaları

safiris
08-04-2008, 16:03
Merhaba Arkadaslar,

24.03.2008 de celikledigim Sarmasik Ortancalari galiba tuttular. Hala naylon torba ile balon yapip icinde nemli kalmasini sagliyorum arada bir torbanin agzini acip havalandiriyorum.

Bu konuda uzman olan arkadaslardan yorum bekliyorum. Acaba celikler suanda saglikli görünüyormu ve büyümeye devam ederler mi ?

Herkese Selamlar

Selahattin Yılmaz
08-04-2008, 16:22
Sevgili safiris, çelikler sağlıklı görünüyor. Yerinden oynatmadan en az 1-1,5 ay beklemelisin ve sıcaklığın sabit nenmim yüksek olmasını sağlamalısın. Tutmuş görünüyorlar nemini eksik etme. Zaten ortanca çabuk köklenen bir tür, işin kolay olacak, sanada kolay gelsin. Kontrolü elden bırakma...

MSaygin
08-04-2008, 16:35
Sarmaşık ortanca çok güzel bir bitki, ben de çok istiyorum ancak buralarda bulamıyorum.Bunun üzerine geçen sene 1 paket tohum getirttim.Ortancalar tohumdan üretilmiyor ama sarmaşık ortanca buna bir istisna, ya da ben öyle kandırıldım :)
Pakette çok fazla tohum vardı ama ne yazık ki bir tane bile çimlendiremedim, halen bekliyorum sabırla ama umut yok gibi.

feriha
11-04-2008, 11:58
Mart ayında kuru bir çubuk halinde Bahause dan aldığım sarmaşık ortamcamı havalar soğuk diye camlı balkonda tuttum. Teras tamiratı bitince saksısını değiştirip açık havaya cıkaracağım. Yetiştiren arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
34363

limon
11-04-2008, 16:35
Feriha Naım kaç paraya almıştınız? 2 sene önce buradaki fidanlıkta 3 yıllık oldukça gelişmişine 90 YTL fiyat vermişlerdi, benim dikeceğim yer uygun olmadığından almamıştım. Bu arada o zaman ben tam gölge olan bölüme sarmaşık türü arıyordum sarmaşık ortancanın tam gölgeye uygun olmadığını söylemişlerdi.

feriha
11-04-2008, 16:51
Yanlış hatırlamıyorsam 16.9 ytl idi. Sarmaşık ortancanın yanında iki çeşit hanımeli, clematis ve pasiflora da almıştım ve aynı fiyattı diye hatırlıyorum. Üzerinde yarıgölge ve gölge isteğinde olduğu yazıyor sevgili limon. Ben de ilk defa yetiştireceğim gözlemlerimi paylaşırım.

limon
11-04-2008, 22:32
Güle güle büyütün. :)

safiris
13-04-2008, 13:26
Sarmasik Ortanca tamamen kis sartlarina dayanikli bir bitkidir. Kisin Türkiye sartlarinda pek özel koruma istemez. Ayrica yazin cok sicak gectigi icinde oldukca gölge bir yere dikmenizi tavsiye ederim. Almanya gibi günesin az oldugu ülkede bile gölgede ekildigine göre Türkiye iklimi yazin cok sicak geciyor bu nedenle yazin bol su ihtiyaci duyacagini tahmin ediyorum.

Ayrica 16,9 YTL fiyat normal geldi bana, burada yaklasik 9-10 EURO civarinda satiliyor. Ama 90 YTL bana cok pahali geldi. Bu ne yaaa böyle

Kiraz
28-05-2009, 19:37
Bu sene sarmaşık ortanca bulabilen var mı?

Feriha Hn. sizinki bu sene ne durumda?

Sn. MSaygin, çimlendirme zor mu (ya da imkansız)?

feriha
28-05-2009, 19:51
Sarmaşık ortanca baharın ilk günlerinde erkenden yapraklanmaya başladı. Saksısı küçük geldiği için yeterince gelişmeyeceğini düşünüp saksı değiştirdim ve bütün filizler yapraklar kurudu:(
Budadım.. Ne olacak bilmiyorum..

Kiraz
28-05-2009, 19:57
Eyvah! Ama bu kadar hızlı gelişen bir bitki olduğuna göre ümidiniz kesmeyin ve sulamaya devam edin, sürpriz yapabilir.

limon
28-05-2009, 23:20
Feriha Hanım, geçen yıl çiçeklenmiş miydi?

feriha
29-05-2009, 06:33
Sn Limon sarmaşık ortanca geçen yıl bir miktar dallandı yapraklandı ama çiçeklenmedi. Araştırmalarıma göre bitki ilk yıllarda ağır gelişir yerine alışır sonucunu çıkarmış, bu yıl için baharda saksı büyütme kararı almıştım. Ama bu değişime fırsat kalmadan uyanınca vaktin geçtiğini düşünüp tereddütte kaldım. Ortanca toprağı almıştım bol miktarda dayanamayıp geçirdim ve bitki kurumaya başladı. Sanırım nazlıyız biraz..

akoman
15-06-2009, 09:43
Sarmasik Ortanca tamamen kis sartlarina dayanikli bir bitkidir. Kisin Türkiye sartlarinda pek özel koruma istemez. Ayrica yazin cok sicak gectigi icinde oldukca gölge bir yere dikmenizi tavsiye ederim. Almanya gibi günesin az oldugu ülkede bile gölgede ekildigine göre Türkiye iklimi yazin cok sicak geciyor bu nedenle yazin bol su ihtiyaci duyacagini tahmin ediyorum.

Ayrica 16,9 YTL fiyat normal geldi bana, burada yaklasik 9-10 EURO civarinda satiliyor. Ama 90 YTL bana cok pahali geldi. Bu ne yaaa böyle

lutfen yapmayin o cicegin 3 yillik su ihtiyacini dusunurseniz birakin emegini 90 degil 190 eder 3 yasinda gelismis bir sarmasik ortanca dedi limon sanirsam

Adalet Yağcı
15-07-2009, 15:40
Arkadaşlar sarmaşık ortanca sitemizde sayın Romantik tarafından satılıyor, edinmek isteyenlerin dikkatine.
Konu 'Süs bitkileri' (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16453) başlığında.

manolya
16-07-2009, 07:49
Sarmaşık ortancanın çiçekleri normal ortancadan epeyce farklı, netten bulduğum 1-2 resim;

93101

93102

Adalet Yağcı
16-07-2009, 08:04
Çok teşekkürler sevgili Monolya, gerçekten de güzelmiş.

Kiraz
16-07-2009, 08:27
İkisinin çiçekleri farklı mı/ farklı zamanlarda her iki hali de alıyorlar mı acaba?

manolya
16-07-2009, 08:43
Bilemiyorum sevgili Kiraz, netten görsellerde hydrangea petiolaris diye aratın, çıkan resimlerde çiçekler hep buna benziyor.

Sizin çeşmenin yanındaki ortancadan da yana yakıla arıyorum, hala bulamadım, galiba sonbaharda kapınızı tıklatacağım:)

Kiraz
16-07-2009, 08:55
Kapımı tıklatın:)
Daha önceki araştırmalarımda hep alttaki fotoğrafa rastladım. Umarım yeni sipariş ettiğim de böyledir.

Adalet Yağcı
16-07-2009, 08:56
Sitedeki bilgi, 'Cold hardy to zone 4 (-34°C/-30°F)' olduğunu söylüyor, ben, -34°C kadar dayanır fikrini çıkardım.

manolya
16-07-2009, 09:13
Türkçe kaynaklarda ısıyla ilgili bir bilgi göremedim Adalet hn, yetiştirmeyle ilgili Hümeyra Özdamar'ın sitesinde şu bilgiler mevcut;

Ortancayı herkes tanır ama, bir de sarmaşık cinsi olduğu pek bilinmez. Oysa son derece gösterişli ve gölge mekanlar için az bulunur bir bitkidir.

Sarmaşık ortanca kenarları dişli ve parlak yeşil yapraklıdır.Haziranda açmaya başlayan iri beyaz çiçek kafalarının ortası minik, kenarları ise irice çiçeklerle çevrelenmiştir.

İlk 1-2 yıl nazlı büyüdükten sonra birden gelişir ve zamanla eni-boyu 20 metreye kadar genişleyebilir. Çirkin duvarları, kuru ağaçları veya bahçe çitlerini sararak manzarayı güzelleştirir. Sonbaharda kızaran yaprakları, kışın ise kırmızımsı renkli dalları ile her mevsim dekoratif özelliğini korur.

Kendiliğinden tırmanıcı bir sarmaşık olmakla beraber ilk yıllarda destek sağlanmalıdır.Gölge veya güneşte yetişebilir. Suyu sever. Diğer ortancalar gibi humuslu veya bol gübreli topraklarda iyi yetişir.

BUDAMA: Şart değildir.İstenmeyen dalları kışın budanır..

Bahcevan.com da (Murat Pilevneli) ise;

Ortancaların çoğumuzun bilmediği sarmaşığı hem çok arsız hem de güzel çiçek açan bir türdür. Tüm yaz beyaz açar. Yaprakları sonbaharda, altın sarısı olup dökülür. Bu da yarı gölge bitkisidir, fazla budanmayı sevmez, hedera sarmaşığı gibi vantuzlu yapısı duvarlara yapışıp gelişebilir, desteklenmeye ihtiyaç duymaz.

limon
16-07-2009, 12:23
Daha önce yaz mıyıdım hatırlamıyorum ama seradaki bayan, adının Ortanca olmasının sadece yapraklarını benzerliğinden kaynaklandığını, aslında Ortanca ile yakından uzaktan ilgisi olmadığını. tamamen farklı bitkiler olduğunu söylemişti.

Murat Plevlenin yukardaki yazısını okuyunca ben de o zaman bitkinin peşine düşmüştüm.

Çok güzel bitkiler satan ve bilgisine güvendiğim seradaki arkadaş, öyle yazıldığı gibi çok çabuk büyümediğini, tam gölgeyi sevmediğini hatta tam gölgede yaşamayacağını, çiçeğinin pek öyle sanıldığı gibi gösterişli olmadığını, söylemişti. Gelişmiş bitkiyi de görüp, (çiçeği yoktu ama) kışın yaprak döktüğünü de öğrenince pek beğenmemiştim. Ama o zaman dikmek istediğim yer dolayısıyla öyle düşünmüştüm.

Adalet Hanım, Kiraz siz deneyin bakalım beğenirseniz ben sonra dikeyim. :)

MeyveliTepe
16-07-2009, 12:29
Normal ortanca gibi asitik toprak mı seviyor?

manolya
16-07-2009, 12:41
Sn. Limon, ben de Murat Pilevneli'de okuduktan sonra onun zevkine ve bilgisine güvenerek sarmaşık ortanca almak istedim, satışta görünce çok sevindim. Terasta yarı gölgeli bir duvar dibine koyup çatıya doğru tırmanacağını umuyorum. Sizin yazdıklarınız karşısında kararsız kaldım şimdi.

Kiraz
16-07-2009, 12:54
Geçen sene sarmaşık ortancayı yakındaki bir seraya sormuştum, Yalova'da bulmuş "Abla çiçeği bir şeye benzemiyordu, beğenmezsin diye almadım" demişti.

Bu sarmaşığı istememin nedeni tutunarak çıkması ve çiçek açması. Çiçeklerini yakından görmeyeceğim, en azından uzaktan bakınca açık renk çiçekleriyle duvara hareket ve aydınlık verecek diye düşünüyorum, umarım yanılmam. Bir tek beğenmediğim yanı yaprak dökmesi.

Eğer yapraklarıyla ilgili problemim olursa (çünkü çim ekili bahçede kullanacağım), seneye arka bahçede diğer ortancaların arasına dikip, morsalkımın uzanamadığı tarafa sardırabilirim. Üç senedir peşinden koşuyorum, umarım mutlu eder.

Kiraz
16-07-2009, 13:02
Sarmaşık ortanca, koyu gölge vermesi açısından çardaklarda da kullanılabiliyormuş.

limon
16-07-2009, 16:59
"Abla çiçeği bir şeye benzemiyordu, beğenmezsin diye almadım" demişti.

Aynı şeyi söylemişti, alacakken moraliniz bozulmasın kafanız karışmasın diye yazmadım. Herkesin zevki farklı, belki çok beğeneceğiz, deneyip görmek gerek.

Adalet Yağcı
16-07-2009, 17:02
Ben ribeslerimin olduğu duvarın görüntüsünü kamufle etmek için alıyorum, yerini severse iki seneye kapatır o çirkinliği.

Kiraz
20-07-2009, 12:27
93921
Haydi hayırlısı, sonunda sarmaşık ortancam oldu, umarım hayal kırıklığına uğratmaz.

Şimdilik yerleri dolu olduğu için saksıya diktim. Yapraklarının alacalı olması hoşuma gitti. Dalları bildiğimiz ortanca gibi, hiç sarılacağa benzemiyor. Tahminim, duvara dayayınca bir süre sonra hedera gibi tırnak çıkarıp tutunacaklar.

Üzerinde bir kaç çiçek vardı ama dökülmüş. Bu bitkinin yaz sonuna kadar çiçekli olacağını okumuştum, yeni tomurcuk açar mı? İlk açan çiçekler mi üzerinde kalır?

Adalet Yağcı
20-07-2009, 12:53
Güle güle büyütün sevgili Kiraz, darısı bana.
Bütün yaz çiçeklendiğine göre yeni sürgünlerden yeni çiçekler verecektir.

Romantik
05-09-2009, 10:28
Alacalı yaprağı, Mavi Tomurcaklanıp açan beyaz çiçekleri onu diğer sarmaşık türlerinden hep farklı kılacaktır.

jineop
05-09-2009, 10:45
Merhaba,
İsteyen arkadaşlarım Pendik çınar fidanlıktan 20-30cm boyunda 6 liraya alabilirier. Tanıtım resminde ve üstündeki çiçeklerinden gördüğüm kadarıyla inanılmaz hoş bir sarılıcı. Ama hedera gibi duvara sarılacağını düşünmek yapısı itibari ile imkansız geliyor bana. Sevgiler

Kiraz
17-10-2009, 13:59
Sarmaşık ortancanın yapraklarındaki alaca renk arttı, daha gösterişli oldu. Yakında gerçek yerine dikeceğim. Çiçek açmasa bile duvarda güzel duracağını düşünüyorum, açan çiçeklerin de uzun süre üzerinde kaldığını tahmin ediyorum (normal ortanca gibi), geldiğinde üzerinde olan çiçek, taç yaprakları dökülse de duruyor.

Son günlerde üst yapraklarda kahverengi lekeler oluştu, ne olduğunu araştırmam gerekiyor.
108463

S Güngör
14-11-2009, 17:09
nereden edinilebilir bu sarmaşık ortancalar? mümkün ololduğunca küçük olmalı benimki. büyümesini beklemeye zamanım ve sabrım var :p 90 lira vermem hayatta

Kiraz
14-11-2009, 17:15
Sn. Selim Güngör, satış bölümünde Sn. Romantik'ten almıştım.

sevim.K
14-11-2009, 18:14
Sarmaşık ortancanın yapraklarındaki alaca renk arttı, daha gösterişli oldu.
Son günlerde üst yapraklarda kahverengi lekeler oluştu, ne olduğunu araştırmam gerekiyor.
108463

Benim sarmaşığın yaprakları da öyle. Her yaprak alaca alaca. Çok güzel. Yaprakta bir defa benim de öyle leke oldu. Ağustos gibiydi. Su vermeyi unutmuşum. İşten döndüğümde yaprakta leke vardı. Lekeli yaprakları kopardım. Aşırı su isteklerini hep akılda tuttum aynı sorunu bir daha yaşamadım.

S Güngör
15-11-2009, 20:27
Sn. Selim Güngör, satış bölümünde Sn. Romantik'ten almıştım.

teşekkürler bi bakayayım o zaman :)

cemo
15-11-2009, 20:32
Üzgünüm :( son ortancaları ben aldım.
Ama çok isterseniz birini size bırakayım.

S Güngör
21-11-2009, 22:29
yok öyle kabul edemem. teşekkür ederim iyi niyetinizden dolayı. ilerde bir gün çelik alabilirim ama :)

filiztugra
21-12-2009, 10:46
SELAMLAR ARANIZA YENİ KATILDIM
Bende de ortanca var ama sarmaşık mı onu bilmiyorum sadece çelikleri var, çok küçük filizlenmeler var ama sanki can çekişiyoo yaprakları saradı ve döküldü şuan Ankaranın kışına dayanmaz die salonuma koydum bir sitede ortancaların asitli toprak sevdiklerini ve sirke, limonlu suyla sulandıklarında yeserdiklerini ve daha canlı olduklarını duydum ne yapmam gerekir bilgi verirseniz sevinirim. :)

memet
21-12-2009, 18:21
Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)

omar
22-01-2010, 08:44
Ağustos/2009’da Sn. Romantik’ten aldığım "alaca yapraklı sarmaşık" ortancam 1 ay evveline kadar balkonda duruyordu ve tüm yapraklarını dökmüştü.

Bende işyerime getirdim, yeni yapraklar ve sürgünler verdi.

Bu sabah fark ettim ki birde minicik çiçek demeti oluşumu var! Şaşırdım; bu mevsimde çiçek açacak.

Yanımda fotoğraf makinem olmadığı için görüntüsü yok. Pazartesi tomurcuklarını, daha sonrada çiçeklerinin resmini ekleyeceğim. Teşekkürler sn. Romantik…

sevim.K
22-01-2010, 09:12
Benim sarmaşık ortancam fazla uzamadı ama yanlardan dal verdi. Yaprakları hala canlı ve alacalı yeşil rengini koruyor. Çiçek oluşumu var mı diye bakmamıştım hiç bu mevsimde çiçekleneceğini düşünmediğimden. Takip edeyim:)

Kiraz
22-01-2010, 09:15
Benim sarmaşık ortancalar eski yapraklarını dökmeden yeni yapraklar verdi ama çiçek oluşumuna bakmak hiç aklıma gelmedi.

sailorgursel
01-03-2010, 00:02
Sarmaşık Ortancaları benimde en çok sevdiğim bitkilerden biridir. Çok dekoratif bir görüntüsü vardır.

sailorgursel
01-03-2010, 00:04
Gözlemlerime göre Sarmaşık Ortancaları ilk 2 yıl çok yavaş büyür. 2. Yılından itibaren Sarmaşık özellikleri ortaya çıkar.

Kiraz
01-03-2010, 08:06
Kardan önce yaprak vermeye başlamıştı, kar yağınca bütün yapraklar dondu ama şimdi bir sürü yeni yaprak çıkarıyor. Yaprakların rengi çok güzel.

Toprağa bu sene geçirdim, daha duvara alışmasına çok var. Hederalar da zamanla duvara tutunuyor, ilk sene çok yavaş büyüyor, kablo çivileri ile dalları duvara tutturunca, rüzgardan az etkilenip daha rahat yapıştılar.

sevim.K
01-03-2010, 08:16
Kar ve don olan günlerde kahverengileşti yapraklar, yandı. Eyvah demiştim ki capcanlı yapraklar çıktı çok güzeller şimdi. Ama yavaş büyüdüğü doğru. Bazan "hadi uza biraz" dedirtecek kadar:):)

sailorgursel
01-03-2010, 20:34
Ama o güzel çiçeklerini görmek, yavaş büyümesini affeddiriyor.

sevim.K
01-06-2010, 14:18
Sarmaşık ortancam çiçek açtı. Beyazlı mavili çok hoş çiçeği:)

a1919
01-06-2010, 14:37
Sevim hanım,
Bunun yaprağı ayrı çiçeği ayrı güzel. Güle güle seyredin :) İlk defa görüyorum böyle bir ortanca. Sarmaşık gibi mi büyüyor?

sevim.K
01-06-2010, 14:43
Evet:) Sarmaşık ortanca ama henüz sarılacak kadar büyümedi. Geçen yıl sayın romantikten almıştık. Yaprakları çok güzel krem ve yeşil. Çiçekleri de gördüğünüz gibi koyu mavi, beyaz. Benim de çok hoşuma gitti

Hhatice
01-06-2010, 15:08
Benimki de tomurcukta ,hepsi aynı renk mi açıyor acaba başka renkleri de var mı?

zeynep dila
01-06-2010, 15:15

Sayın Sevim.K,
İlk defa böyle bir ortanca görüyorum. Acaba geçen yıl çelik olarak mı almıştınız? Güle güle seyredin.

sevim.K
01-06-2010, 15:30
Sevgili hatice sanırım aynı renk açıyor hepsi.:) Fide olarak almıştık zevgili zeynep dila:).

Kiraz
14-06-2010, 22:33
152901
Sarmaşık ortancam açıyor, çiçekleri çok güzel ama bu, bahçemde daha önce olan farklı cins (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28028&catid=member&imageuser=26421) (sarmaşık olmayan) ortancaya çok benziyor. Gerçekten sarmaşık mı, duvara tutunacak mı merak ediyorum.

Güncelleme:
Bu mesajdaki ortanca kesinliklesarmaşık ortanca değil ama çok seviyorum. 16.1.14

Romantik
27-08-2010, 21:16
Arkadaşlar,

Sarmaşık Ortancalarınız çok hoş olmuş,

Ellerinize sağlık.

İlk 2 yıl çok yavaş büyüyor, daha sonradan Sarmaşık formatını alıyor. Bazen insanı sarmaşık formatına girmesini beklemek bile yoruyor. Ama hoş mavi tomurcaklarını ve beyaz çiçeklerini görünce inanın beklemeye değdine anlıyorsunuz.

sevim.K
27-08-2010, 23:05
Evet sn romantik. Bu bitkiyi bize kazandırmanız çok iyi oldu. En kaprissiz bitkim:)

uzman16
23-05-2011, 12:37
152901
Sarmaşık ortancam açıyor, çiçekleri çok güzel ama bu, bahçemde daha önce olan farklı cins (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28028&catid=member&imageuser=26421) (sarmaşık olmayan) ortancaya çok benziyor. Gerçekten sarmaşık mı, duvara tutunacak mı merak ediyorum.

Sevgili Kiraz,
Geçen hafta seradan 4 tane alaca yapraklı ortanca aldım.
Bir karış boyundalar ama ortaları tomurcuklu.
Bu başlığı okuyunca sarmaşık mı diye merak ettim.
Sanırım zamanla ne olduğunu anlayacağım.
Normal ortancaların alaca yapraklısı var mı bilmiyorum.
Seninki ne durumda? Güneş, gölge durumu nasıl?
Duvara tutunuyor mu?
Bir de son halinin fotoğrafını ekler misin?
Ben sabahtan başlayıp öğleden sonra 2:00 -2:30 'a kadar güneş alan bir yere diktim. Yerini şimdilik sevmiş görünüyor. Umarım iyi gelişim gösterir.

Kiraz
23-05-2011, 12:46
Sevgili Uzman16, benim ki de seninkiyle aynı ışık koşullarında, yeriyle ilgili problemi yok. henüz duvara tutunmadı öyle de bir eğilimi yok, sarmaşık olduğundan şüphe duymaya başladım. Belki de normal ortancanın alacalısıdır ama çiçek yapıları farklı. Bende dört senedir, aynı çiçek yapısında, yaprakları alacasız tür var, kesinlikle sarmaşık değil :)

Her neyse, sabırla beklemekteyim, sarmaşık olmayacaksa bile güzel bir ortanca.

jineop
23-05-2011, 15:30
Sevgili Uzman16, benim ki de seninkiyle aynı ışık koşullarında, yeriyle ilgili problemi yok. henüz duvara tutunmadı öyle de bir eğilimi yok, sarmaşık olduğundan şüphe duymaya başladım. Belki de normal ortancanın alacalısıdır ama çiçek yapıları farklı. Bende dört senedir, aynı çiçek yapısında, yaprakları alacasız tür var, kesinlikle sarmaşık değil :)

Her neyse, sabırla beklemekteyim, sarmaşık olmayacaksa bile güzel bir ortanca.

Benim sarmaşık ortancamda hala sarılmaya niyeti yok ama dallar yana doğru uzadı , tutturulsa sanki sarılacak gibi. Yaklaşık boyu 30 cm eni ise 50-60cm . Yeni hızlı büyümeye geçti, iki yıldır her sene 1 tane çiçeği olmuştu. Yaprakları kesinlikle sizlerden farklı.
Merak ettiğim için bu konuyu biraz araştırdım. İnşallah sizlere ışık tutar.

jineop
23-05-2011, 15:36
Sizlerin ortancaları çok sarmaşığa benzemiyor . Sanırım Hydrangea macrophylla
türününün alacaları.

jineop
23-05-2011, 15:54
Sarmaşık ortancaları,
Japon şarmaşık ortancaları
Schizophragma hydrangeoides beyaz renkli, Schizophragma hydrangeoides ’Roseum’ pembe renkli, değişik yapraklı olan Schizophragma hydrangeoides Moonlight türü.

jineop
23-05-2011, 16:00
Schizophragma integrifolium var. fauriei
Schizophragma integrifolium var. molle

jineop
23-05-2011, 16:03
Hydrangea seemannii

jineop
23-05-2011, 16:07
Decumaria barbara, yine yaprak döken cinstir.

Kiraz
23-05-2011, 16:08
Sn. Lir, sizinki hangi türde, fotoğrafını paylaşır mısınız?

uzman16
23-05-2011, 16:16
Sn. lir,
Benimki bunlardan hiçbiri değil.
Kiraz'ınki gibi yaprakları alacalı.
O halde sarmaşık mı değil mi?
Nasıl ayıracağız?

jineop
23-05-2011, 16:20
Hydrangea anomala subsp. anomala
Hydrangea anomala ssp. petiolaris , Hydrangea anomala ssp. petiolaris Skylands Giant
ve bunların yeşil- beyaz renkli yapraklı varyeteleri

http://www.hydrangea.com/shopping/start.php?browse=1&cat=3&=SID

jineop
23-05-2011, 16:27
Sn. Lir, sizinki hangi türde, fotoğrafını paylaşır mısınız?

Daha önce çok dikkat etmedim ama sanırım benimki çinli. Yarın yapraklarını görüntülerim.

jineop
23-05-2011, 16:31
Bu da
Hydrangea macrophylla 'Variegated çalı formu

Kiraz
23-05-2011, 16:34
Bu da
Hydrangea macrophylla 'Variegated çalı formu

Benimki bu olmalı. Miranda'ya da benziyor ama yapraklar tamamen aynı değil.

jineop
23-05-2011, 17:09
Sanırım en önemlisi yaprak büyüklüğü . Çalı formunun alacalısı bende var. Dal yapısı zayıf kolay eğiliyor yaprakları orta boy, dik çiçekleri kapalı iken pembe açmaya başlayınca beyaz oluyor. Sarmaşığın yaprakları alacalı türün nerdeyse 1/3 ü kadar. Resimleri yaprak büyüklüğünü anlatacak şekilde görüntülersek sanırım sorularımızın cevabını bulabiliriz. Birde sarmaşık ortancanın çiçekleri daha yayvan , top şeklinde değil.

jineop
25-05-2011, 06:55
Benim ortancanın resimleri, dikkatinizi çekmek istediğim konu dal ve yaprak yapısı. Dal kalınlığı yeni sürgün yapmış clematisle nerdeyse aynı...
Diğer bir anlatımla normal ortancanın yeni sürgünlerinin nerdeyse 1/3 ü...

Kiraz
25-05-2011, 10:26
Evet kesinlikle sarmaşık olduğunu belli ediyor.

hira
06-03-2016, 08:48
Sarmaşık ortanca mı? 1yaşıma daha girdim. İstanbul'da nerede bulabiliriz?

abk
08-04-2016, 11:59
İnternette satılıyor. Jineop un paylaştığı fotograf sarmaşık ortanca değil de, Hydrangea paniculata gibi geldi bana.

Hazergok
16-05-2017, 08:25

iyi günler Sn. Sevim.K
Sarmaşık ortancanızın son durumu nasıl acaba.