Bağlan

View Full Version : Lonicera (Lonicera kamtschatika)




Sayfalar : 1 [2]

yasinmetin
25-05-2020, 17:45
çeşidi düet, ilk kez meyve aldım bu sene. esflora dan aldım. normalde tadı nasıldır bilen var mı tatlı mıdır yoksa orjinal tadı böyle ekşi mi?




esflora
26-05-2020, 18:17
Geçen yıl maviyemiş bölümünde paylaştığım bir bilgiyi buraya aktarayım:

"Bu arada maviyemiş ve bal yemişi hasadıyla ilgili bir farkı paylaşayım. Maviyemiş mavi rengi aldığında toplanabilir. Bal yemişi ise mavi rengi aldıktan sonra en az 10 gün beklenip toplanmalıdır. Bu süre mavi-mor iç renginin oluşması ve tam tadına kavuşması için gereklidir."

Biz Sapanca'da 1 aydır bal yemişi topluyoruz ama Duet meyvelerini daha toplamadık. Tam olgunlaştığını sanmıyorum.

yasinmetin
28-05-2020, 10:55
Geçen yıl maviyemiş bölümünde paylaştığım bir bilgiyi buraya aktarayım:

"Bu arada maviyemiş ve bal yemişi hasadıyla ilgili bir farkı paylaşayım. Maviyemiş mavi rengi aldığında toplanabilir. Bal yemişi ise mavi rengi aldıktan sonra en az 10 gün beklenip toplanmalıdır. Bu süre mavi-mor iç renginin oluşması ve tam tadına kavuşması için gereklidir."

Biz Sapanca'da 1 aydır bal yemişi topluyoruz ama Duet meyvelerini daha toplamadık. Tam olgunlaştığını sanmıyorum.

Bu herşeyi açıklıyor işte :D Teşekkürler bilgi için. Sayın esflora ben sizden duet ile birlikte altaj da almıştım, bahsi geçen bal yemişinin meyveleri ve yaprakları altaja benziyor gibi. Benim bu tadına baktığım erken olgunlaşan altaj olabilir mi?

esflora
29-05-2020, 18:18
Altaj ve Duet hem yaprak hem de meyve yapısıyla çok farklılar. Altaj yaprak ve meyveleri uzun, Duet yaprak ve meyveleri yuvarlak. Duet meyve ve bitki resimleri bir önceki sayfadaki paylaşımlarda mevcut.

Bu herşeyi açıklıyor işte :D Teşekkürler bilgi için. Sayın esflora ben sizden duet ile birlikte altaj da almıştım, bahsi geçen bal yemişinin meyveleri ve yaprakları altaja benziyor gibi. Benim bu tadına baktığım erken olgunlaşan altaj olabilir mi?

esflora
30-05-2020, 16:31
Bugün topladığımız bazı bal yemişi çeşitlerinden örnekler:

Tillandsia
18-06-2020, 11:06
Şu an bahçemde Esflora'dan aldığım Duet, Jugana, Morena, Amphora ve Sniczka çeşitleri var. Ayrıca fidan deposundan aldığım Silginka çeşidim var. Elimde 3 adet tutmuş honeyberry çeliklerim var. Onlarda arkadaşımın hobi bahçesindeki bal yemişlerinden. Dokuz yıldır arkadaşımın bahçesinde, çok güzel meyveler veriyor ama çeşidi hakkında arkadaşımın fikri yok. Bunları bahçemde deneyeceğim. Artık sonuçları sizinle seneye burada paylaşırım.

aydemiraydın
19-06-2020, 09:24
Şu an bahçemde Esflora'dan aldığım Duet, Jugana, Morena, Amphora ve Sniczka çeşitleri var. Ayrıca fidan deposundan aldığım Silginka çeşidim var. Elimde 3 adet tutmuş honeyberry çeliklerim var. Onlarda arkadaşımın hobi bahçesindeki bal yemişlerinden. Dokuz yıldır arkadaşımın bahçesinde, çok güzel meyveler veriyor ama çeşidi hakkında arkadaşımın fikri yok. Bunları bahçemde deneyeceğim. Artık sonuçları sizinle seneye burada paylaşırım.

çelikle üretimi kolay fakat her çeşit her iklimde yetişmiyor. ben tüm çeşitleri topladım fakat şimdi elimde düet dahil ancak 3 çeşit honeybery kaldı. diğerleri daha bir kaç ay içinde kurudu.

Tillandsia
19-06-2020, 13:40
[QUOTE=aydemiraydın;1591278]çelikle üretimi kolay fakat her çeşit her iklimde yetişmiyor. ben tüm çeşitleri topladım fakat şimdi elimde düet dahil ancak 3 çeşit honeybery kaldı. diğerleri daha bir kaç ay içinde kurudu.[/QUO
Haklısınız. O yüzden benim öncelikli amacım çok çeşit denemek ve Erzurumda yetiştirebileceğim, -35 derecelik kış soğuklarına dayanıklı berry türlerini belirleyip onlarla yola devam etmek. En çok sevdiğim yaban mersini. Bakalım onlarla nasıl bir ilerleme katedeceğim. Onlarda başarılı olamazsam alternatiflerim yani honey berry ve saskatonlarımda hazır.

aydemiraydın
19-06-2020, 15:59
[QUOTE=aydemiraydın;1591278]çelikle üretimi kolay fakat her çeşit her iklimde yetişmiyor. ben tüm çeşitleri topladım fakat şimdi elimde düet dahil ancak 3 çeşit honeybery kaldı. diğerleri daha bir kaç ay içinde kurudu.[/QUO
Haklısınız. O yüzden benim öncelikli amacım çok çeşit denemek ve Erzurumda yetiştirebileceğim, -35 derecelik kış soğuklarına dayanıklı berry türlerini belirleyip onlarla yola devam etmek. En çok sevdiğim yaban mersini. Bakalım onlarla nasıl bir ilerleme katedeceğim. Onlarda başarılı olamazsam alternatiflerim yani honey berry ve saskatonlarımda hazır.

yabanmersini çok sıkıntılı ben piyasadaki bütün çeşitleri denedim elimde sağlam bir legacy çeşidi kaldı.
aronia,saskaton özellikle smoky çeşidi. josta,bektaşi ve frenk üzümlerini deneyin iklime uyarlarsa en azından sorunsuzlar.

celalamca
19-06-2020, 16:10
yabanmersininde toprak tahlili şart..toprak ph ı en azından nötr olması gerekli.bana göre nötr bile olsa yine yetmez.asidik değer şart.

aydemiraydın
22-06-2020, 16:40
yabanmersininde toprak tahlili şart..toprak ph ı en azından nötr olması gerekli.bana göre nötr bile olsa yine yetmez.asidik değer şart.


PH yı en az 5.5 lara çekmeniz lazım o da çok zor. para ve zaman kaybı.

AkisSoftware
23-06-2020, 08:40
Doğal olarak ph seviyesini ayarlayabileceğimiz bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Mesela Amerika'da Turna Yemişi yetiştirilen yerlerde bunu nasıl sağlıyorlar? O kadar masraf edip para harcayıp her mevsim tekrar aynı seviyeye getirmeye uğraşmıyorlardır herhalde? Hektarlarca alanlarda üretim yapıyorlar...

Biraz internet üzerinden araştırma yapmak gerek diye düşünüyorum. Ben farklı konularla uğraştığım için henüz buna sıra gelmedi. Ama sağlıklı bir çalışma yapmak gerekiyor. Mesela bir ağaç ya da bir bitki türü dikilip o bitkinin toprağın asitlik/bazik olarak toprağa etkisi muhakkak olacaktır.

Tillandsia
23-06-2020, 09:17
Aslında toprak pH ölçüm işi kolay. Üniversitede analizini yaptırabilim, Kendimde şu pH ölçüm için satılan cihazlardan aldım. Ph Ölçmek kolay ama pH düşürmek işin zor tarafı. Sıvı kükürt aldım. Çok yüksek olursa onunla toprağı muamele etmeyi düşünüyorum. Ama henüz iş yoğunluğundan suyunda toprağında pH larını ölçemedim.

aydemiraydın
23-06-2020, 09:38
Doğal olarak ph seviyesini ayarlayabileceğimiz bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Mesela Amerika'da Turna Yemişi yetiştirilen yerlerde bunu nasıl sağlıyorlar? O kadar masraf edip para harcayıp her mevsim tekrar aynı seviyeye getirmeye uğraşmıyorlardır herhalde? Hektarlarca alanlarda üretim yapıyorlar...

Biraz internet üzerinden araştırma yapmak gerek diye düşünüyorum. Ben farklı konularla uğraştığım için henüz buna sıra gelmedi. Ama sağlıklı bir çalışma yapmak gerekiyor. Mesela bir ağaç ya da bir bitki türü dikilip o bitkinin toprağın asitlik/bazik olarak toprağa etkisi muhakkak olacaktır.

cranbery amerikanın kuzeyinde bataklıklarda doğal olarak yetişiyor. adamlar suda giden bot biçerdöver le hasad ediyor. yani ph sorunları yok. ortam asidik. meyvenın maliyeti neredeyse sıfıra yakın.

blubery kutuplarda doğal olarak yetişiyor gözünün görebildiği her yer yaban mersini . ayılar kışa hazırlık için kilolarca mersin meyvesi yiyorlar. zaten adıda ayı üzümü :))

celalamca
23-06-2020, 16:15
Doğal olarak ph seviyesini ayarlayabileceğimiz bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Mesela Amerika'da Turna Yemişi yetiştirilen yerlerde bunu nasıl sağlıyorlar? O kadar masraf edip para harcayıp her mevsim tekrar aynı seviyeye getirmeye uğraşmıyorlardır herhalde? Hektarlarca alanlarda üretim yapıyorlar...

Biraz internet üzerinden araştırma yapmak gerek diye düşünüyorum. Ben farklı konularla uğraştığım için henüz buna sıra gelmedi. Ama sağlıklı bir çalışma yapmak gerekiyor. Mesela bir ağaç ya da bir bitki türü dikilip o bitkinin toprağın asitlik/bazik olarak toprağa etkisi muhakkak olacaktır.

karadeniz toprağı...herdem asidik..hatta bazı yerlerde o kadar asidik ki kireç dökerek bazik yapmaya çalışıyorlar

Tillandsia
24-06-2020, 10:43
İnternette yabancı sitelerde hobi amaçlı yaban mersini yetiştiriciliğinde toprak pH'sını düşürmek için değişik öneriler var. Mesela kahve telvesi kullananlar var. Bazıları ise sirke ile toprak pH'sını düşürmeye çalışmış. Bunun gibi değişik alternatifler önerilmiş. Tabi bu öneriler tamamen hobi amaçlı.

Tillandsia
24-06-2020, 10:55
aydemiraydın

yabanmersini çok sıkıntılı ben piyasadaki bütün çeşitleri denedim elimde sağlam bir legacy çeşidi kaldı.
aronia,saskaton özellikle smoky çeşidi. josta,bektaşi ve frenk üzümlerini deneyin iklime uyarlarsa en azından sorunsuzlar.

Yaban mersinine alternatif olarak bahsettiğiniz tüm çeşitlerden şu an bahçemde var. Aslında anladığım sizin sorununuz sıcak havalar benim sorunum soğuk kış ayları. Tabi yaban mersininde diğer sorun toprak pH'sı. Frenk üzümü, bektaş üzümü ve ahududu Erzurum'da çok iyi meyve tutuyor. Bektaş üzümü en erken uyanan bitkilerimden. Bunları daha önce denediğim için onların yetiştiriciliğinde sorunum yok. Mümkün olduğu kadar erkenci türleri seçiyorum. Çünkü buranın diğer sorunu geççi türlerin olgunlaşması için yaz mevsiminin kısalığı büyük sorun oluşturuyor. Geççi bir ahududum var. Meyvelerinin büyük kısmını ekimde oluşan soğuklara kurban veriyorum. Erkenci ahududum daha yeni meyveye durdu. Meyvelerini ancak temmuzda yeriz.

aydemiraydın
24-06-2020, 16:12
aydemiraydın

yabanmersini çok sıkıntılı ben piyasadaki bütün çeşitleri denedim elimde sağlam bir legacy çeşidi kaldı.
aronia,saskaton özellikle smoky çeşidi. josta,bektaşi ve frenk üzümlerini deneyin iklime uyarlarsa en azından sorunsuzlar.

Yaban mersinine alternatif olarak bahsettiğiniz tüm çeşitlerden şu an bahçemde var. Aslında anladığım sizin sorununuz sıcak havalar benim sorunum soğuk kış ayları. Tabi yaban mersininde diğer sorun toprak pH'sı. Frenk üzümü, bektaş üzümü ve ahududu Erzurum'da çok iyi meyve tutuyor. Bektaş üzümü en erken uyanan bitkilerimden. Bunları daha önce denediğim için onların yetiştiriciliğinde sorunum yok. Mümkün olduğu kadar erkenci türleri seçiyorum. Çünkü buranın diğer sorunu geççi türlerin olgunlaşması için yaz mevsiminin kısalığı büyük sorun oluşturuyor. Geççi bir ahududum var. Meyvelerinin büyük kısmını ekimde oluşan soğuklara kurban veriyorum. Erkenci ahududum daha yeni meyveye durdu. Meyvelerini ancak temmuzda yeriz.


Erzurum u iyi bilirim. 85 yılında ziraat 1. sınıfı Erzurum da okudum. ahududuların geççisi bizede uygun değil çünkü sıcaklardan kuruyor. yani temmuz 15 e kadar hasadı bitirmem lazım.

PH yı düşürmek için bol bol sıvı kükürt kullanın hem de besler . N-sülfasit, pelet kükürt artı Ca sülfatlarda var doğal formunda.

başarılar dilerim.

Tillandsia
13-07-2020, 11:00
Erzurum u iyi bilirim. 85 yılında ziraat 1. sınıfı Erzurum da okudum. ahududuların geççisi bizede uygun değil çünkü sıcaklardan kuruyor. yani temmuz 15 e kadar hasadı bitirmem lazım.

PH yı düşürmek için bol bol sıvı kükürt kullanın hem de besler . N-sülfasit, pelet kükürt artı Ca sülfatlarda var doğal formunda.

başarılar dilerim.

Önerilerinizi uygulayacağım, bakalım sonuç ne olacak. Bu sene burada havalar hala ısınmadı. O yüzden fidelerde henüz çok fazla toparlanamadılar.

AkisSoftware
13-07-2020, 15:54
cranbery amerikanın kuzeyinde bataklıklarda doğal olarak yetişiyor. adamlar suda giden bot biçerdöver le hasad ediyor. yani ph sorunları yok. ortam asidik. meyvenın maliyeti neredeyse sıfıra yakın.

blubery kutuplarda doğal olarak yetişiyor gözünün görebildiği her yer yaban mersini . ayılar kışa hazırlık için kilolarca mersin meyvesi yiyorlar. zaten adıda ayı üzümü :))

Ayılarda ağzının tadını iyi biliyor haaa :)

Ben Üniversite görevlilerinin ya da tarım ormanda çalışanların bunun çok az maliyetli ve sürekli bir çözümünü bulacağını düşünüyorum. Benim avantajım sulama suyumun ph seviyesi çok düşük 6-6.5 gibi. Bu çok büyük bir avantaj. Lakin yardımcı materyalleri kullanmak gerek.

2 tane Turna yemişi fidanı dikmiştim birisi ölmüş gitmiş diğeri çok zayıf bir yaşama gösteriyor. Biran evvel bir şeyler yapmam lazım. Çam iğneleri falan da koydum ama bilemiyorum başka ne yapabilirim...

AkisSoftware
13-07-2020, 15:55
karadeniz toprağı...herdem asidik..hatta bazı yerlerde o kadar asidik ki kireç dökerek bazik yapmaya çalışıyorlar

Celal amca; keşke orada yaşasaydık dediğim çok yer var inan ki. Lakin yapacak bir şey yok yerimiz yurdumuz belli. Biz oraya uydurmaya çalışıyoruz.

mehmetengn
07-10-2020, 20:23
esflora tat olarak karşılaştırma yapabilir misiniz ? yabancı kaynaklarda geççilerin genelde tatlı olduğu, tana'nın ise ekşi olduğu yazılmış. size göre nasıl bir sıralama mevcut? türkiye şartlarında da favoriler aurora ve blizzard mı ?

esflora
27-10-2020, 18:15
Aurora çeşidi tat ve aroma konusunda en çok beğenilen çeşittir. B. Beast ve B. Blizzard Aurora'dan geliştirilmiş çeşitlerdir ve benzer özelliklerdedir. B. Beauty, Kapu ve Tana birbirine benzer tad ve aromaya sahip ve bunlar da güzel tat ve aromaya sahip. Tana ekşi değil. Hatta Kapu ve Tana diğerlerinden farklı olarak rengi mavileştikten sonra diğer çeşitler kadar beklemeden yenilebilir bir tada ulaşıyor (muhtemelen %100 Japon kökenli olduklarından). Bu çeşitlerin tamamı ticari olarak yetiştirilebilir kalitede çeşitler sadece hasat zamanları farklı.

drfettah
25-04-2021, 21:11
bende silginka var şimdi wojtek dikeceğim. silginka şu an yalovada çiçekten meyveye döndü kar gördü soğuklama geçirdi meyveleri merak ediyorum buradan paylaşacağım.

Tillandsia
30-04-2021, 20:34
Geçen yıl aldığım altı adet honeyberry fidanım kışı geçirdiler ve şu anda üzerlerinde çiçekler var. bakalım bu sene meyvelerini yiyebilecekmiyiz.

AkisSoftware
08-05-2021, 02:45
Geçen yıl aldığım altı adet honeyberry fidanım kışı geçirdiler ve şu anda üzerlerinde çiçekler var. bakalım bu sene meyvelerini yiyebilecekmiyiz.

Yersiniz..
2-3 yaşından sonra meyve veriyor. Ben 2 çeşit daha temin ettim. Başka bir firmadan 3 farklı çeşit daha alıyorum. Seneye daha da büyük olurlar inşallah.

Tillandsia
08-05-2021, 19:57
Yersiniz..
2-3 yaşından sonra meyve veriyor. Ben 2 çeşit daha temin ettim. Başka bir firmadan 3 farklı çeşit daha alıyorum. Seneye daha da büyük olurlar inşallah.

Bende 3 yeni fide ekledim. Ayrıca saskatonlarda çok iyi durumdalar üzerleri çiçek dolu.

AkisSoftware
09-05-2021, 19:35
Bende 3 yeni fide ekledim. Ayrıca saskatonlarda çok iyi durumdalar üzerleri çiçek dolu.

Sonunda siparişi verdim. 3 tane daha yeni bal yemişi geliyor. Çok hoşuma gitti bu bitki. Hemen her tür oldu neredeyse

Tillandsia
31-05-2021, 22:16
Honeyberry'lerime nazar mı değdi nedir. Bir tanesi sanki güneşten kavrulmuş **** susuz kalmış gibi kupkuru olmuş. sebebini bir türlü anlamadım. Kışı çok güzel atlattı. Yapraklandı büyüdü çiçekler açtı. Geceleri 6-9 dereceye düşen sıcaklıklar var. Acaba sulama sularıda açık ondan mı oldu? hiç anlamadım ne oldu bu ağacıma. Bu ağacım Juganaydı. İşin kötüsü duetle birbirlerini tozlasınlar diye almıştım. Şimdi duetin yanına başka bir fide almam lazım. Acaba derin budasam kurtulur mu? Ne yapabilirim bu ağacım için?

aydemiraydın
11-05-2022, 08:31
Honeyberry'lerime nazar mı değdi nedir. Bir tanesi sanki güneşten kavrulmuş **** susuz kalmış gibi kupkuru olmuş. sebebini bir türlü anlamadım. Kışı çok güzel atlattı. Yapraklandı büyüdü çiçekler açtı. Geceleri 6-9 dereceye düşen sıcaklıklar var. Acaba sulama sularıda açık ondan mı oldu? hiç anlamadım ne oldu bu ağacıma. Bu ağacım Juganaydı. İşin kötüsü duetle birbirlerini tozlasınlar diye almıştım. Şimdi duetin yanına başka bir fide almam lazım. Acaba derin budasam kurtulur mu? Ne yapabilirim bu ağacım için?

ben hangi çeşidi duysam edindim fakat çoğu kurudu. iklimimize ve topragımıza çevredeki hastalıklara dayanıklı değiller.

en sağlıklı düet ve ismini kaybettiğim bir çeşit çok sağlıklı.

geçen sonbaharda WOJTEK,ZOJKA ve SİLGİNKA çeşitlerini diktim. bu bahar wojtekler sizin tanımladığınız gibi kurudu. diğerleri şimdilik fena değil.

ben bu zamana kadar yılbaşı çelikleriyle bal yemişi ürettim fakat bundan sonra tohumla üretip en dayanıklıları seçeceğim. yoksa fidancıların esiri olacağız.

Tillandsia
12-05-2022, 22:07
Ben sorunun nedenini çözdüm sonradan. Benim fidanı söküp köküne baktım. Beyaz kıvrık kurt vardı ve tüm kökleri yenmişti. Sonrasında da zaten bahçede bir sürü fide ve fidanlarım bu şekilde öldü.

aydemiraydın
13-05-2022, 10:10
Ben sorunun nedenini çözdüm sonradan. Benim fidanı söküp köküne baktım. Beyaz kıvrık kurt vardı ve tüm kökleri yenmişti. Sonrasında da zaten bahçede bir sürü fide ve fidanlarım bu şekilde öldü.


üzüldüm.