View Full Version : Piğnar Kökü
elitecop
01-04-2008, 14:17
arkadaşlar öncelikle merhaba gerçekten güzel bir site yapmışsınız.
bir arkadaş bahsetti eskişehirde bir komşusu piğnar kökü ile şeker hastalığını yenmiş benimde ailemde şeker hastaları var bunun için internette araştırayım dedim fakat bulamadım bir türlü piğnar kökünün ne olduğunu bilen varmı acaba?
şimdiden ilginize teşekkürler.
izzeterisen
01-04-2008, 19:28
yanlış bilmiyorsam bizim buralarda "pırnal meşesi"ne "pıynar" derler. Belki değişik yörelerde değişik söyleniyordur. Duyduğunuz yere bir daha sorsanız nasıl bir şey olduğunu
Acaba dediğiniz bu mudur.
http://www.boyutpedia.com/default~ID~1309~aID~39149~link~pirnal.html
zulkufhacettepe
02-04-2008, 10:22
Hayır pinar dediğiniz o resimdeki değil. o ağaç şeklinde de değil ayrık gibi kök şeklinde oluyor. Ama ağaç gibi yanı insanın baş parmağı kalınlığında, yeri kazınca kökü çıkıyor. Sapsarı rengi var. Şekerlidir. Biz küçükken pinar kökü kazmaya gider kazardık. Aynı misvak gibi uçunu soyar devamlı emerdik. Yani şeker hastalığına iyi geldiği doğrudur. Çünkü doğal bir şeker var içinde.
Şuanda hala çıkıyormu bilmiyorum ama ben küçükken Denizli'nin Aktepe mahallesindeki yamaçlarda bulurdum.
Onun asıl adı Piğnar değil PİYAM'dır. Tam olarak bilmesemde ben öyle biliyorum.
Bazı yerlerde Tatlıkök'de denir. Yöresel ismi bizde Piyamdır. Ama meyan köküde olabilir. Tam olarak sanırım meyan köküdür.
RESMİDE AŞAĞIDA.
http://img408.imageshack.us/img408/2816/regalizlm0.jpg
elitecop'un bahsettiği Meyan (Glycyrrhiza glabra) olmalı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Meyan
Yaşadığım bölgede, meyan kökünden yapılan ve rengi koyu renk olan (kola gibi) bir içecek yapılmaktadır. Özellikle Ramazan ayında yol kenarlarına satılan bu içeçek, hazım ettirici olarak tüketilmektedir.
mmenekşe
31-03-2010, 10:57
elitecop'un bahsettiği Meyan (Glycyrrhiza glabra) olmalı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Meyan
Yaşadığım bölgede, meyan kökünden yapılan ve rengi koyu renk olan (kola gibi) bir içecek yapılmaktadır. Özellikle Ramazan ayında yol kenarlarına satılan bu içeçek, hazım ettirici olarak tüketilmektedir.
resimdeki meyan kökü.Onu lif lif olmuş şekilde satıyorlar.Daha denemedim ama satıcı bana 200gr.verdi ve bunu 5 litre suda 1 saat bekletip ondan sonra içmemi söyledi..Böbrek üstü bezlerini çalıştırıyormuş..
mmenekşe
06-04-2010, 10:40
Bu arada satıcının söylediği tarifi yaptım.40 gr meyankökünü 1 litre suda beklettim.Ama kokusundan sebep içemiyorum.Özel bir tarifi var mı acaba?
Birsen 33
05-03-2012, 00:16
Akdeniz bölgesinde bolca yetişir ve piynar denir. Şu adresteki resimler bilgi verebilir:
• Başlık görüntüleniyor - Pıynar (akçakesme) Klasikleri.. (http://www.avrasyabonsai.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=829)
Akdeniz bölgesinde bolca yetişir ve piynar denir. Şu adresteki resimler bilgi verebilir:
• Başlık görüntüleniyor - Pıynar (akçakesme) Klasikleri.. (http://www.avrasyabonsai.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=829)
Sayın Birsen 33..
Sizin linkini verdiğiniz fotodaki bitki Kuzu Pırnalı'dır..
http://www.agaclar.net/forum/877062-post76.htm
Pırnal Meşesi ayrı bir bitkidir..
Piynar ağacının taze sürgün ve çiçeklerini çay gibi demleyerek akşam sabah birer su bardağı içildiği zaman böbrekteki taşı 24-48 saat arasında eriterek düşürdüğü söyleniyor ve denenmiştir. başarılı bulunmuştur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.