Bağlan

View Full Version : Topraksız tarım için otomatik düzenek hazırlanması

malina
01-04-2008, 11:36
Bu konuda yardım olacak bir arkadaş bulduk :)
Meraklıları, www.emrah.com (http://www.emrah.com) Projeler bölümünde, çalışmalarına göz atabilir. Onlara bakınca bize çok büyük geldiği ortada ama olsun :)

Doğal olarak konu ona yabancı. Neler gerektiği, ne istediğimiz konusunda bilgilendirme istiyor.

Benim önerim, evde topraksız tarım için yapılmış örneklerin fotoğraflarını ve sayfa adreslerini yazmak, kendi isteklerimizi aktarmak.

Böylece, elimizde ihtiyacımız olan bir konuda önemli bir kaynak oluşacak...

malina
02-04-2008, 14:55
Arkadaşlarım henüz konunun önemini ve hassasiyetini anlıyamadılar. Benim mesleğim, işim otomatik kontrol ama henüz bir kişi sormadı sen günde 8 -10 defa sula diyorsun bu işi yapmanın kolayı yok mu diye.

Kudret Bey'le mesajlaşmıştık... 2 cümlesini buraya alıntıladım.

Gerçekten ilginç bir durum, buraya kimsenin tek cümle yazmaması... :)

denizakvaryumu
02-04-2008, 15:03
Çünkü daha o konuya gelmedik :)

Yaz gelip buharlaşmanın çok olmasıyla sulama derdi gündeme gelecekti :)

Şimdilerde fide bulma, tohumdan çıkarma, perlit-pomza-torf sorunları, besin eriyiği hazırlama, hangi sistemi seçsem gibi başlangıç aşaması sorunları gündemde.

nevsune
02-04-2008, 15:50
Daha ben tohumlarımı bile ekememişken (Ankara'da hava gecikmiş kış gibi), sulama konusunda nasıl bir soru sorabilirim ki?

Sevgili Kudret Tezel, bize biraz izin verin. Bakın göreceksiniz ki bir ay sonra bizim sorularımıza yanıt vermekte zorlanacaksınız. Hele benim paniklerimle nasıl başa çıkacaksınız hiç bilemiyorum:)

denizakvaryumu
02-04-2008, 21:15
Ben de tohumları ekmedim , Ankara'da 2 haftadır hava, kapalı ve soğuk.

malina
02-04-2008, 21:20
İyi de o düzeneği yapmak zaman ister.

Önce sistem nasıl çalışıyor anlayacaksın.
Anlamadıklarını soracaksın.
Yerleştireceğin yerde düzenleme yapacaksın.
Malzemeleri bulacaksın.
Tabii parasını denkleştireceksin.
İçinden çıkamayıp, sana yardım edecek birini kafalamaya çalışacaksın...

Ohoooo ooo :)

Şimdiden başlasak iyi olur

denizakvaryumu
02-04-2008, 21:32
İklimsizin düzeneği hem basit hem uygun hem pahalı değil.Örnek alınabilir.

Saksıda 3-4 cm yükseklikten bir delikle besin eriyiği dışarı verilir.

Bence bu aşamada eğer manuel yani elle besin eriyiği verilmeyecekse en uygunu bu sistem.

malina
02-04-2008, 21:42
Bu tür forumda yazılanlardan örnek verirken sayfa adresini de yazar mısınız?

Ayrıca ilk mesajda belirtmiştim, amaç tam otomatik bir sistem yapmak.

İklimsiz
02-04-2008, 22:15
Otomatik sistemle besin eriyiğinin nasıl verileceğini, Kudret bey burada (burada) 21 no.lu mesajında yazmıştı.

Önerilen tek sistemdi. Minimum maliyet, maksimum verim, şimdilik sorunsuz çalışıyor.

nevsune
03-04-2008, 08:32
Önce sistem nasıl çalışıyor anlayacaksın.
Tabii parasını denkleştireceksin.

İklimsizin düzeneği bana çok uygun geldi. Umarım cebime de uygun gelir:)

İçinden çıkamayıp, sana yardım edecek birini kafalamaya çalışacaksın...

Tohumlarım çimlenince Denizakvaryumunu ikna! yoluyla akvaryumcuları dolaşmayı planlıyorum.

malina
03-04-2008, 09:15
Sanırım bende bir sorun var, anlatamıyorum :)

Burada otomatik düzenek mi, manuel olanı mı daha mantıklı konusunu netleştirmeye çalışmıyoruz. Buna kişiler kendileri karar versin.

Diyorum ki, otomatik düzenekle topraksız tarım yapmak isteyenler (ne zaman bu kararı verirlerse o zaman) bu başlığa gelip, nasıl yapabileceklerini öğrensinler. Önlerinde bir çalışma şeması olsun. Neyi nereden bağlamaları gerek, ne hangi yükseklikte durmalı, hangi boru nereden geçmeli... Yatay olan düzenekte şunlar yapılır, dikey hazırlayacağınızda bunlar yapılır. Dikey şu yükseklikten fazla olmasın çünkü şunlar sorun olur vs vs.

Ah Aybala ah, sen olsaydın hemen autocat ile bir şeyler çizmeye başlamıştın bile... :)

Kudret Tezel
08-04-2008, 17:57
Merhaba sevgili arkadaşlar, ne güzel sohbet ediyorsunuz.
Annemin hastalığı dolayısıyla Ankaradaydım,Dün geldim,dün akşamda dükkan kapaylıydı
görüşemedik. Gelelim sadede: Birşey denemek hele hele amatörce yani imkanların kısıtlı olması halinde gerçekten zordur, ve zorluğun en büyüğüde merak ettiğimiz ana konuyu başa alıp asıl bize konunun araştırması yapacak düzen alet edevat her neyse, geriye atmaktır. oysa düzen kurulmadan deney yapılamaz. önce düzen dört dörtlük kurulacak, ve sonra arştırmak istediğimizi araştıracağız. taaaa başında sistemleri anlatmış tık.
ama herkesin merakı dur tohumlar bir çıksın , dur fideler bir tutsun sonra yaparız .
Çok zor olur arkadaşlar,önce sistem sonra deney.besin eriyiği yerine su koyun,fide yerine bir dal parçası sokun ama işte sistem böyle çalışacak deyin gerisi kolay.
yapılacak sistem ne fiat olarak,ne teknik olarak abartılacak bir şey değil şimdiden kurar sağlıklı ,arızasız çalıştırırsanız rahat eder sitres yaşamassınız.
Bitki rizikosu yokken delik deler olmassa birdaha delersiniz olmassa kabı değiştirirsiniz
ama bitki varken okadar rahat çalışamassınız.

malina
10-04-2008, 18:22
Bu yazının, otomatik sulamanın önemini göstermesi açısından, burada da olması gerekiyor... :)

34335

Arkadaşlar konu gerçekten çok önemli, neden mi?...

Su kültürü teorik olarak en basit ve en verimli yol,

Neden? çünkü kökler devamlı besin eriyiği içindedir ve ısı farkılıklarından dolayı suda devamlı bir sirkülasyon mevcuttur. ısı farklılıklarından dolayı eriyik devamlı karışmakta ve gerek köklerin çevresini saran eriyiğin EC sinin değişmesi ki bu da eriyiğin özgül ağırlığının değişmesi demektir, bu da bir sürkülasyona sebep olacağindan devamlı bir sürkülasyon mevcuttur

Eğer hava veriyorsak zaten hızlı bir karışım sözkonusudur dolayısıyla eriyiğin EC si düşene yani içindeki minaraller bitki tarafından kullanıncaya kadar eriyik değiştirmeye gerek yoktur.

Katı ortam sistemi:

Fakaaaaaat, bitkiyi ayakta tutmanın zorlukları , balkonda rüzgarın etkisi vs düşünülerek bir katı ortam sistemi kurmuş isek agregatın ıslak olması yetmez, zira kökler sudaki mineralleri alınca kök çevresinde EC si düşük yani minaralsiz su kalır dolayısıyla bitkinin beslenmesi durur.

Çünkü bizim agregatımız toprak gibi içinde mikro organizmaların olduğu bir ortam değildir yani besin değeri yüksek su ile besini kullanılmış su yer değiştiremez bitkinin büyümesi durur. Ne zama kadar? Besin değeri yüksek eriyik gelene kadar.

Neden diranajı yani su geçirmesi hızlı ortam istiyoruz? yeni eriyiği dökünce eskisi hemen ortamı terk etsin diye, peki bitki yeni eriyikteki besini ne kadar zamanda kullanacak?

Bunun için birkaç yazı okumuştum mesela bir saat gibi bir zaman ,demek ki bitkiyi aç bırakmamak için bir saat sonra yeni eriyikle sulamalıyız. Böylece bitkinin beslenmesini inkitaya uğratmamış olacağız.

Onun içindir ki sevgili arkadaşlarım bence en iyi yol sık sulamaktır, Eğer bunu manüel olarak yapmaya kalkarsanız olmaz diye birşey yok olur ama günde kaç kere sulaya bilirsiniz ki onun için otomatik düzen şart derim. Çünkü ne kadar dikkat ederseniz edin mutlaka aksaklıklar olacaktır.

ben bir de şöyle düşünüyorum, belki biraz fantastik ama doğruluk payı olduğuna inanıyorum, belli bir düzen ve ritm bitkinin daha iyi gelişmesini sağlıyor, benim fikrim. Yemek öğünlerinin düzenli olması gibi birşey.

Belki saksının çok büyük olması gerkmez ama saksının altındaki kabın yani geri dönüş deposunun biraz büyük olmasında fayda var hem EC değerini reğüle etmek yani hızlı düşüşüne mani olmak hem de çok sık değiştirmekle vakit kaybetmemek açısından.

Lütfen bunları değerlendirin anlaşılmayan yerleri yeniden gözden geçirelim
Bilgi paylaştıkça büyür.

Tuba
17-04-2008, 10:05
Merhaba,
Forumu takip ediyorum ama denemek konusunda kararsızım. Yanlız otomatik sulama sistemi deyince tatile çıkacaklar için besit sulama tekniklerinin olduğu başlığa bir broşür sayfası eklemiştim. İzninizle burayada koymak istiyorum:

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=222790&postcount=58

Sulama kısmında kullanılabilir ama tahliye edilen su için ne yapılabilir bilmiyorum. Ankara Metro-Etlik'de vardı. Fiyatını bilmem uygunmu gelir ama hazır düzenek, kullanılabilir gibi...

Kudret Tezel
22-04-2008, 21:12
Sevgili Tuba,
Tabiiki istenirse pek çok hazır düzenek buluna bilir, ancak tercihim kendinizin yapmasıdır ,neden mi ? söyliyeyim;
Yapacağımız iş çok basit bir akvaryum su pompası, bir ayarlanabilir zaman saati.

Bu saate rezerve zaman saati denir.birde nalburdan alacağınız bir metre kadar uygun bir hortum. Bu işle meşkul olmanız,onların nasıl çalıştığını öğrenmeniz,ve birbirlerine bağlıyarak çalışır hale getirmeniz size çok güzel bir bilgi temeli oluşturacaktır ve yaptıktan sonra bir işi başarmanın keyfini yaşıyacaksınız ve en önemlisi altını çizerek söylüyorum başkalarına bağımlı olmaktan kurtulacaksınız. Hem çok ucuza yapacaksınız hemde bilgi birikiminiz olacak.

Bütün arkadaşlarıma şu hatırlatmayı yapmak istiyorum;
Rezerve saatlerinin birkaç tipi vardır.
1. mekanik
2. elektronik

Mekanik olanların pek çoğu 15 dakikalık zaman aralıkları ile çalışır
Bu şu demektir çalışma ve durma zamanı 15 dakika veya 15 dakikanın katları. 15-30-45-60-75-90- dakika gibi

elektronik dijital olanlar ise 1 saniye aralığa bile ayarlanabilir. Ama birgünde sadece 10 defa çalışmaya ayarlanabilir eğer hayır daha fazlaya ayarlanabiliyor ise mutlaka fiatı yüksektir.

Mekanik olanlar ceryan kesildiği zaman durur gelince kaldığı yerden çalışmaya başlar zamanları şaşabilir .

Elektronik olanlar ise yaklaşık 100 saate kadar şaşmazlar fakat ceryan olmayınca pompa çalışmıyacağından bizim için çok üstüm bir vasıf değildir.

Tercihimiz diğerine göre fiatı da ucuz olan mekanik tiptir. Bu tipin resmi sayın iklimsiz arkadaşımızın kurmuş olduğu düzende açıkça görülmektedir.
bence hazır almak yerine kendimiz yapalım derim,tercih sizin.başarılar.

kürşad
23-05-2008, 10:50
K.G.K. ya da diğer adıyla UPS edinmek, mekanik zamanlayıcı ve akvaryum pompası kombinasyonu soruna çözüm olabilir.
UPS için ayrıca bir 80-100 ytl gerekebilir, elektrik kesildiğind biplemeye başlar ancak akım çeken bir cihaz yok ise uzun süre çalışabilir.
Yapıp deneyen olursa UPS nin marka ve modelini, zamanlayıcıyı ve pompanın özelliklerini w/s olarak yazarsa biz de faydalanırız.

kahyanur
20-09-2008, 09:30
Sevgili Tuba,
Tabiiki istenirse pek çok hazır düzenek buluna bilir, ancak tercihim kendinizin yapmasıdır ,neden mi ? söyliyeyim;
Yapacağımız iş çok basit bir akvaryum su pompası, bir ayarlanabilir zaman saati.

Bu saate rezerve zaman saati denir.birde nalburdan alacağınız bir metre kadar uygun bir hortum. Bu işle meşkul olmanız,onların nasıl çalıştığını öğrenmeniz,ve birbirlerine bağlıyarak çalışır hale getirmeniz size çok güzel bir bilgi temeli oluşturacaktır ve yaptıktan sonra bir işi başarmanın keyfini yaşıyacaksınız ve en önemlisi altını çizerek söylüyorum başkalarına bağımlı olmaktan kurtulacaksınız. Hem çok ucuza yapacaksınız hemde bilgi birikiminiz olacak.

Bütün arkadaşlarıma şu hatırlatmayı yapmak istiyorum;
Rezerve saatlerinin birkaç tipi vardır.
1. mekanik
2. elektronik

Mekanik olanların pek çoğu 15 dakikalık zaman aralıkları ile çalışır
Bu şu demektir çalışma ve durma zamanı 15 dakika veya 15 dakikanın katları. 15-30-45-60-75-90- dakika gibi

elektronik dijital olanlar ise 1 saniye aralığa bile ayarlanabilir. Ama birgünde sadece 10 defa çalışmaya ayarlanabilir eğer hayır daha fazlaya ayarlanabiliyor ise mutlaka fiatı yüksektir.

Mekanik olanlar ceryan kesildiği zaman durur gelince kaldığı yerden çalışmaya başlar zamanları şaşabilir .

Elektronik olanlar ise yaklaşık 100 saate kadar şaşmazlar fakat ceryan olmayınca pompa çalışmıyacağından bizim için çok üstüm bir vasıf değildir.

Tercihimiz diğerine göre fiatı da ucuz olan mekanik tiptir. Bu tipin resmi sayın iklimsiz arkadaşımızın kurmuş olduğu düzende açıkça görülmektedir.
bence hazır almak yerine kendimiz yapalım derim,tercih sizin.başarılar.

kudret bey;
çok değerli bilgiler bunlar..mekanik saat, akvaryum pompası, hortum..bunları temin etmek kolay..ama sistem nasıl kurulacak..yani bu malzemeleri nasıl birleştireceğiz ve 15 dk su pompalayıp duracak..tekrar çalışacak..
teşekkürler..

Kudret Tezel
20-09-2008, 13:40
Sayın kahyanur. sıkıntınızı anlıyorum . Neden malzemedem bahsediliyorda montajdan bahsedilmiyor dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bunu yazarken henüz malzemeleri temin etmediğinizide biliyorum, zira malzemeleri alıp baktığınızda olayın çok kolay olduğunu göreceksiniz.
Zaman saatini forumlardaki resimlerde görmüşsünüzdür umarım, olmadı artık her elektrikçinin vitrininde var , tekno marketlerde var.fiatı 3,00 YTL den 15,00 YTL ye kadar satılıyor aynı mal ,ayni cins olduğu halde. Arkasında fişi ,önünde pirizi var .Evinizdeki herhangi bir pirize takıyorsunuz ,yanlış takma olasılığınız yok.Önündeki pirizede akvaryum pompanızın fişini takıyorsunuz . Akvaryum pompalarının özelliği tamamen yalıtılmış olması
yani suyun içinde çalışmasınınbir mahzurun olmamasıdır, sizi, suyla temas ettiğinizde çarpmamasıdır. Pompanın fişini de saatin önündeki pirize geçirin , sistem tamam.
Şimdi saatin üstündeki siyak, dilimli parcaya dikkatle bakın lütfen.ve bir kalem veya ince bir uçla bastırdığınızda o ince mandalların aşağıya kaydığını göreceksiniz . Bunlar saatimizin zaman dilimleridir . Bu yuvarlak program diski yani mandal tablası 24 saatte bir tur döner ve etrafında 96 adet mandal vardır . 24 saat 1440 dakikadır. Bunu mandal sayısı yani 96 ya böldügümüzde bir mandalın 15 dakikalık bir zaman dilimine hükmettiğini buluruz.
Bu tablanın kenarına bir siviç monte edilmiştir mandal siviçe bastığında pompa çalışır 15 dakika sonra durur. Eğer 2 mandalı bastırırsak 30 dakika çalışır durur .
Eğer mandalları bir basılı bir boş , bir basılı bir boş ayarlarsak pompamız 15 dakika çalışır 15 dakika durur pozisyonu ayarlandı demektir. Uygun bir hortumu pompaya takıp saksıdaki bitkilerin dibine , veya sectiğimiz sistemin gerektirdiği yere taşıdık mı olay bitiyor. Anlata bildimmi bilemiyorum .Bilgiyi paylaşmaya sorunları bilebildiğimiz ölçüde gidermeye çalışmaya hazırız.Kolay gelsin ,başarılar dilerim.

Kudret Tezel
29-11-2008, 15:06
Sevgili arkadaşlarım. zaman saatlerinin en küçük diliminin 15 dakika olduğunu söylemiştik bu konuda her hangi bir soru yok , anlaşılam problemde yok . Ancak eğer daklama nozullarınız 15 dakika zaman zarfında arzulanandan çok sulama yapıyorsa bunu çok daha küçük bir aralığa ayarlamak mümkün. detayına girip kafa karıştırmak istemiyorum ana sırf bu yüzden sorun yaşıyan varsa bu konuyu ele alabiliriz . bu konu yakında anlatacağımız aeroponic püskürtme sisteminde lazım olacak.Orada bahsetmek belki yerinde olur ama konu başlığı olarakta burayı ilgilendiriyor.
Bir uyarı, bir hatırlatma olarak bu bilgiyi burada vermeyi uygun gördüm.

envor
29-11-2008, 15:14
Koçtaşta satılan elektronik zaman saatleri var, bir dakikaya kadar ayarlanabiliniyor, hemde mekaniğinden ucuz. Bunu bir araştırın derim Kudret bey.

Kudret Tezel
29-11-2008, 15:35
Sevgili envor haklısın tabiiki çok değişikleri var . ama onları günde 10 defaya ayarlıya bilirsin ençok. mekanik röleler gibi 48 defa açıp kapayamaz.

sabri zeki
29-11-2008, 17:21
Selamlar sayın hocam, bu zaman rölesini yaım saat kapalı iki dakika açık olacak şekilde nasıl ayarlarız . bendeki zaman saati mekanik, sulamayı onbeş dakika aralıkla yapınca elektrik çok harcanıyor. birde elektrik devresini açıp kapatan termometre **** o işi görecek alet ısı artınca devreyi açan ısı düşünce yani ,pencereleri açıp kapatmak için .bu cihaz varmı ,varsa adı nedir. teşekkürler

nariçi
29-11-2008, 19:29
Sevgili arkadaşlarım. zaman saatlerinin en küçük diliminin 15 dakika olduğunu söylemiştik bu konuda her hangi bir soru yok , anlaşılam problemde yok . Ancak eğer daklama nozullarınız 15 dakika zaman zarfında arzulanandan çok sulama yapıyorsa bunu çok daha küçük bir aralığa ayarlamak mümkün. detayına girip kafa karıştırmak istemiyorum ana sırf bu yüzden sorun yaşıyan varsa bu konuyu ele alabiliriz . bu konu yakında anlatacağımız aeroponic püskürtme sisteminde lazım olacak.Orada bahsetmek belki yerinde olur ama konu başlığı olarakta burayı ilgilendiriyor.
Bir uyarı, bir hatırlatma olarak bu bilgiyi burada vermeyi uygun gördüm.

Elektrikçiden sordum, otomatik sigorta tipinde, mekanik ayarlamalı, 6 dakikadan ayarlanma başlıyor dedi fiyatı 45 liraymış. Praktikerden araştıracağım.

Kudret Tezel
29-11-2008, 20:56
Sayın sabri zeki , elektrikli devreler kabaca komut veren ve görev yapan diye 2ayrı sistemin konbinasyonudur. Örnek olarak birlambayı gösterebiliriz. Anahtarın görevi komut vermektir GEÇ - DUR. lambanın görevi ise ışık vermektir. anahtar elektrik akımına komut verip GEÇ diyince akım yolu üzerine bağlanan lambada ışık vererek görevini yapar.
Sizin düşündüğünüz sistemde termostat denen bir komut verici ve birde aldığı komutla pencereleri açan veya kapayam bir sistem gerekli. Bazı sistemleri bulmak kolaydır çünkü hazırdır , bazılarınıda isteğe bağlı olarak hazırlamak gerekir.
Ben sizin açmak-kapatmak istediğiniz pencerenin büyüklüğünü ve seradaki yerini bilmiyorum .Eni boyu hakkında Biraz detaylı bilgi verirseniz kendinizin yapabileceği basit sistemler önere bilirim. Isı ayarlanan bir değerin üzerine çıkarsa veya düşerse komut veren siteme TERMOSTAD denir çok basit bir alettir ucuzdur fakat ayarlamak istediğimiz sıcaklık derecesine ve hassasiyetine göre almak lazımdır. Örneğin piyasada kazan termostatı, oda termostatı, ütü termostatı,akvaryum termostatı, kuluçka termostatı veya dijital veya anolog elektronik , biraz pahalı olmakla birlikte bir çok işte kullanılabilecek ünüversal tipleri mevcuttur.Camları açan kapayan sistemlerde mutlaka hazır olarak vardır ama bizim idealimiz kendimizin yapmasıdır.

Kudret Tezel
29-11-2008, 21:02
Sayın nariçi,zaman saatlerinin birkaç tipi mevcut. Çok ucuz olanlarıda var ama inanın ucuzluğu içinize kurt düşürmesin .Elimde hemen hemen her tipinden var . ve ucuz olanları 5 senedir kullanıyorum hiçbir arıza yapmadılar.

nariçi
29-11-2008, 22:32
Varsa (zaman saati) bir de ondan gönderin. Kaç lira?

sabri zeki
30-11-2008, 18:16
İyi akşamlar sayın hocam, kudret bey benim kurmaya çalıştığım sera atmış metrekare civarında ,yüksekliği dört metre olacak ,daha betonu döküldü demir aksam bu hafta başlanacak.kendim bizzat yaptığım için uzun sürüyor pencerelerin uzunluğu beş metre, eni ise yüz santim yaklaşık. iki pencere olacakbiri doğuya bakan diğeri batıya.sistem böyle olacak burada her malzeme bulunmuyor. dolayısı ile türkiyeden istemek gerek, birde nasıl malzeme alırsak sağlıklı çalışır. nereden alırız otomatik olmasını istiyorum bu malzemelerin manuel olmasın. isimlerinide bilmiyorum kudret hocam size bir sürü iş düştü cevaplanacak teşekkür ediyorum .sevgiler magosadan..

Kudret Tezel
30-11-2008, 18:31
İyiakşamlar Sabri bey.Güzel bir uğraş tabiiki kendi seranızı kendinizin yapması. Şu anda henüz betonu döküldüğü için ortada fazla birşey yok, onun için resimlerini gönderin diyemiyorum.Ama sormak istiyorum pencereleri sürgülü yapmak mümkünmü. Eğer mümkünse açmak kapamak daha basit ve çok daha ucuz olur. Benim fikrime göre.

sabri zeki
30-11-2008, 19:12
sayın hocam, ben gündüzleri işte oluyorum dolayısıyla otomatik olsunda sürme de yaparım biraz boyut küçülür . sevgiler magosadan.

Kudret Tezel
01-12-2008, 18:55
Sabri bey , seranızı otomatik yapacağız inşallah. Pencereleri sürgülü yaparsanız çok güzel olacak. Sorunuza cevap vermeye çalışıyorum ( mekanik zaman saati nasıl 2 dakika çalış yarım saat durur vaziyete getirilir ) ancak bir şema çizmemiz ve resimlememiz lazım, ilk fırsatta yapacağım.

sabri zeki
01-12-2008, 19:11
iyi akşamlar sayın hocam .verdiginiz bilgi dogrultusunda bu işi tamamlıyacağız . ancak elektronik bilgim yok ,sorularım sıkmasın sizi bazen aynı soru iki defa gelebiliyor ,saygılar kudret hocam..

Kudret Tezel
01-12-2008, 19:26
Estafurullah Sabri bey,bilakis sorularınız beni memnun eder, yeterki doğru cevaplar verebilelim, yeterki güzel şeyler yapabilelim.

elektronik.
01-12-2008, 20:17
Sayın Sabri Bey termostat devresinin elektronik olmasına gerek yok.Bunların mekanik olarak ayarlanabilir olanları da var. Özellikle kamyonlarda kullanılan iç kabin ısıtma sistemlerinde veya kat kalorüfer sistemlerinde de kullanılıyor. İstenilen sıcaklık ortamına göre ayarlanabiliyor.Bunlara tersostat adı veriliyor.
Pencerelerinizi nasıl bir sistemle açıp kapatmayı düşünüyorsunuz. Bunu belirtirseniz ona göre yardımcı olmaya çalışabiliriz.

sabri zeki
01-12-2008, 21:45
sayın elektronik selamlar, benim istegim böyle bir sistemi neyle kurarım. sistem şöyle çalışmalı, sera kapalı, gün içerisinde ısı kırk derece olmuş ,kimse yok ortalıkta , işte böyle durumda çalışan, pencereleri açan bir donanım düşündüğüm .sağlıcakla kal

egetropical
02-12-2008, 08:18
sayın sabri kolay gelsin, piyasada tam otamatik sera için kontrol cihazları mevcut size fikir versin diye aşagıda bir adres veriyorum. yalnız bu cihazlar tek başına çalışmıyor. ısı için ayrı, nem için ayrı sensör ilavesi gerekli.

cok güzel cihazlar ısı ve neme göre pencereleri açıp kapatabiliyor. sulama yapabiliyor, fanları açıp kapatabiliyor. isterseniz sisleme ünitesi kurup çalıştırabilirsiniz. işallah gönlüne göre bir sera yaparsın
kolay gelsin.
http://www.e-tartes.com/urun_detay.aspx?kat=1308&urn=5119&lang=tr-TR

egetropical
02-12-2008, 08:31
pencereleri açmak için redüktörlü motor ve pencere kramiyeri lazım.

elektronik.
02-12-2008, 22:35
Sayın Sabri zeki, Pencerelerinizi daha önce belirttiğim gibi mekanik termostat devresi ile açıp kapatabilirsiniz.Ben daha önce bu termostatlardan kullanmıştım. Sera içerisindeki sıcaklık belirlediğiniz değere ulaşınca bağlayacağınız pencere sisstemindeki motorları çalıştırır.Yanlız benim öğrenmek istediğim pencereyi açıp kapatmak için motor kullanmanız gerekir. Bu motor ve mekanik kısmını nasıl yapmayı düşünüyorsunuz. Ayrıca pencere kapanınca motorun elektrik devresini kesecek şalter kullanmanız gerekebilir.Tabi önce pencereyi kapatıp açacak sistenin nasıl olacağına karar vermeniz gerekir.

sabri zeki
03-12-2008, 22:00
selamlar sevgili elektronik, pencereleri sürmeli pencere yapıyorum da sistem nasıl olacak, neler gerekecek, sizden gelen bilgiler beni yönlendiriyor.çünkü ilk defa yapıyorum sera kurmayı o sebepten ağır ilerliyor işler .bu arada düşündüğüm motorla çalışan devreyi açıp kapatacak ısıya duyarlı elektronik termostad ,ve varsa hazır motor ve mekanik aksam alıp serayı bitiricez.ayrıca kullandığınız termostadısı yükseldiğinde devreyi açan ısı düştüğünde devreyi kapayan mı şeklindemi çalışıyor mesela seviye şarteli hem aşağı düştüğünde açık oluyor, yukarı kalktığındadabaşka bir devresi açık yani çift zamanlımı deniyor işte benim istediğim termostad böyle pencereyi sıcakta açsın serinde kapatsın olabilirmi iyi ,akşamlar..

elektronik.
04-12-2008, 01:33
Sayın Sabri zeki, biz bu termostadı kamyonların iç kabin sıcaklığını algılatmak amacıyla kullanmıştık.Aynı zamanda bu kat kalorüfer sistemlerinde de kullanılıyor.Benim kullandığım tek kontaklı termostatdı.Bunların çalışması şöyle oluyor: Termostat hangi sıcaklıkta devreye girmesini istiyorsanız girmesini istediğiniz sıcaklığı önceden ayarlıyorsunuz. Diyelimki termostadı 20 C dereceye ayarladınız. Sıcaklık 20 C derecenin altına indiğinde içerisindeki kontakları birleştirerek anahtarlama görevi yapar ve sistemi çalıştırır. Sıcaklık 20 C dereceye ulaştığında termostat devre dışı kalır.Yani kontaklar birbirinden ayrılarak devreyi keser. Bu tip termostat devreleri sizin işinizi görebilir.Ancak öcelikle siz pencere sisteminizi ve buna bağlayacak motorunuzu belirlemeniz gerekir. Pencereyi açıp kapatacak şekilde motorunuzu yerleştirdikten sonra sistemi termostatla otomatik hale getirebilirsiniz. Birde motor çalışıp pencereyi kapatınca motorun akımını kesecek kontaklar yerleştirilmelidir. Siz sisteminizi kurun onun üzerinde çalışalım. Kolay gelsin.

sabri zeki
05-12-2008, 18:53
sayın elektronik bayramda seraya başlıycam bayram sonrası bu cihazları alırken teknik yardımlarınızı beklerim bunları bulabileceğim yerle ilgili bilğiden başlıyacağız bağlantılar gibi detaylar için yine yardımınız gerekli olacak sevğiylekalın iyi akşamlar

pegasos14
09-06-2009, 17:38
ben resimlerine ulaşamadım... yok mu yoksa ben mi kaçırdım.

Acarextt03
10-06-2009, 09:30
ben resimlerine ulaşamadım... Yok mu yoksa ben mi kaçırdım.

ne resmi aramıştınız... ?

tarıMeraklısı
02-09-2009, 10:25
Arkadaşlar,Bilim ve Teknik dergisinin eski sayıların birinde kendimiz yapalım bölümünde otamatik çiçek sulama sistemine rastladım,isterseniz bakın:
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/2/2.pdf

Tuba
16-01-2010, 11:16
Merhabalar,

Simdi ben okuyorum forumu da surekli parca parca yazilmis hersey.

Ben anladigimi yazsam da dogru anladiysam uyugulamaya gecsem uyelere cok zahmet vermem insallah.

Simdi istedigim genisce bir saksida (deliksiz) durgun su kulturunde domates yetistirmek:saksiyi dezenfekte edip icine hava motorunun hortumlarini yerlestirsem; ustune besin eriyigimi dokup fidelerimi oturtsam olur mu?

Akan su kulturu olsa ben yine ayni saksiya besin eriyigi koymadan fideleri biraz yuksege koyup fazla suyun drene olmasini saglayacagim. Sonra besin eriyigimi saksiya koyacagim, bu suyun icine akvaryum pompasi koyup hortumu bitkilerin kokune cekecegim. Sonra zaman ayari yapip misal 15 dk araliklarla bitkiler sulanacak, fazla su tekrar drene olacak.

Benim anlamadigim bu iki sistem arasinda fark ne? Ben mi kacirdim konuyu :o

Yani simdi bunlardan biri durgun su biri akan su kulturu oluyor galiba, ama arada ciddi bir fark goremedim ben.

kürşad
18-01-2010, 10:21
1-Simdi istedigim genisce bir saksida (deliksiz) durgun su kulturunde domates yetistirmek:saksiyi dezenfekte edip icine hava motorunun hortumlarini yerlestirsem; ustune besin eriyigimi dokup fidelerimi oturtsam olur mu?

2-Akan su kulturu olsa ben yine ayni saksiya besin eriyigi koymadan fideleri biraz yuksege koyup fazla suyun drene olmasini saglayacagim. Sonra besin eriyigimi saksiya koyacagim, bu suyun icine akvaryum pompasi koyup hortumu bitkilerin kokune cekecegim. Sonra zaman ayari yapip misal 15 dk araliklarla bitkiler sulanacak, fazla su tekrar drene olacak.

3-Benim anlamadigim bu iki sistem arasinda fark ne? Ben mi kacirdim konuyu :o

1- Doğru ancak sıvı seviyesini sabit tutmak için ya fideniz kapakla beraber su azaldıkça aşağıya inecek ya da üstten bir besin takviyesi ile eksileni tamamlayacaksınız. Unutmayın bitki köklerden aldığı suyun %98 ini yapraklardan dışarı atarak terleme yapar ve sıcak havada kendini soğutmaya çalışır.
2- Akan suyun birkaç çeşidi vardır sanırım bahsettiğiniz NFT sistemi yani besin çözeltisinin bitki köklerini yalayıp geçmesi. Bunda hava vermeye gerek yok ancak sirkülasyon sürekli olmalı.
3- Katı ortam (substrat)- Fazla çözeltiyi drene etmek için katı ortam kullanabilirsiniz. Bunda en ucuz yol dezenfekte edilmiş çakıllardır, perlit çok yosun yapıyor ancak uygulanabilir, zeolit de güzel bir seçenek, bunlarda zaman aralığı seçerek deneme yanılma usülüyle en doğru opsiyonu bulabilirsiniz. Fazla çözeltinin boşaltması doldur-boşalt denen başka bir sistemde de var ama bunda katı ortam olmadığı gibi nft ye benzeyen bir sistemdir.
4- Bundan başka fitil tekniği (tatile giderken evde kalan saksılar için ideal)
Aeroponik-Bitki köklerine çözeltiyi pülverize etme, gibi sistemler.

Burada en yarayışlı seçenek ekonomik olandan başlamaktır. Bu da en ucuz durgun su ile olabilir, bir hava motoru yeterlidir. Akan su sistemlerinde bir su pompası, diğerlerinde zaman saati drene olan çözeltiyi geri toplamak için ek bir sistem, en maliyetli malzemelerden olan katı ortamlar-cocopeat, torf, perlit, zeolit gibi materyaller.

Başlangıç için akvaryumculardan veya balıkçılardan strafor (köpük) kasalardan temin edebiliyorsanız, durgun suda 5-6 adet marul alabilir domatesi de kasanın boyutuna bağlı olarak dışarıya çapraz aaçtırarak 4 fideye kadar yetiştirebilirsiniz. kapağını falçata ile kesmeniz yeterli başka bir şey yapmaya gerek yok. İkinci kez ürün yetiştirmek için %5 çamaşır sulu çözelti yaparak dezenfekte yapabilirsiniz.

Tuba
18-01-2010, 12:51
Tesekkur ederin Sn. Kursad, oldukca aciklayici oldu.

Simdi elimde hem hava hem su motoru var. Perlit de var torf da. Strafor aldim yeni, deliksiz 60cm uzunlugunda 30 cm derinliginde 20 cm genisliginde saksim var. Ben simdi durgun su sistemini kurayim.

Sonrasinda da akan su ile olan sistemi kurarim.

Hayirlisi...

kürşad
18-01-2010, 15:15
Straforun kapağına bir sert boru sokup içine de suda batmayacak bir düzenek yaparsanız kapağı açmadan çözelti seviyesini kontrol etmiş olursunuz. Veya kasanın yanına bir dirsek ile bir boru sokarak su seviyesini dışarıdan gösterecek bir sistem yapılabilir.
Birincisi elektrikli çaycı yedeklerinde kahvehanelerde var. İkincisi ise filtre kahve yapan 10-25 litrelik makinlerde var, su sıcak olduğu için dış borusu camdan oluyor.

bulentyucel
24-02-2010, 21:59
hepinize merhabalar

ben biraz uzaktan Cezayir'den takip ediyorum forumu. bir iki senedir fasılalarla tekrar dönüyorum bu konuya. anladıklarımı kısaca özetlersem katı ya da sıvı kültür ne olursa olsun önemli olan EC Ph ve ısı. birde besin sıvısındaki oksijen ve formülasyon. merak ettiğim ise ec, ph ve ısıyı otomatik olarak kontrol eden destek depolardan eksilen kimyasalı çözeltiye ekleyen bir sistem yok mu ? bu konuda yıllardır araştırma ve denme yapan sizlerin sanırım böyle bir otomasyon sistemi olup olmadığı hakkında bir fikriniz oluşmuştur. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

iyi çalışmalar
bülent yücel
oran cezayir

gazeteci28
24-02-2010, 22:59
Konuyu baştan aşağı okudum.

Bu başlıkta, besin eriğinin otomatik ilavesi konusuna değinilmemiş.

Farklı sektörlerde kullanılan otomatik dozaj pompaları var. Besin eriği tükendiğinde her defasında otomatik olarak besin eriği ilave yapacak çözüm küçük işletmeler için mümkün değil midir?

Ana depoda azalan suyu şamandırayla dengede tutabiliriz ama besin eriğini nasıl halledebiliriz?

Konu hakkında bilgi verebilecek profesyonel tecrübeye ihtiyaç var.

bulentyucel
24-02-2010, 23:08
evet sayın gazeteci28 bende bundan bahsediyorum. bu elementlerin hangisinin eksildiğini algılayacak ve müdahale edecek bir sistem yok mu ?

gazeteci28
24-02-2010, 23:33
Üstad Kudret Tezel bir ara konuyla ilgili çalışma yaptığını özelden ifade etmişti ama şu an hangi aşamada bilemiyorum.

Sayın Tezel üstad, besin eriği hazırlayarak topraksız tarımı amatörlerin hizmetine sunmuştu. EC ve PH çözümleriyle de bir adım ileri götürdü.

Üstad, bizim üstesinden gelemeyeceğimiz ve topraksız tarımın can alıcı noktası olan besin eriğinin otomatik olarak sisteme verilme olayını da çözerse büyük bir hizmeti dokunacaktır.

Hoşgörüsüne sığınarak konuyu gündeme taşıdım ama elini çabuk tutması açısından da bahsetmeden geçemedim.

Bizler siparişlerimizi verelim üstadın maddi yükünü hafifletelim. Ne dersiniz?

kürşad
25-02-2010, 08:05
Biraz fikir vermesi açısından geçen yıl erasmus stajımda Almanyanın Osnabrück kentine çok yakın bir kasabada yılda 5 milyon Hellaborus niger(yılbaşı gülü/christmas rose) ve Ortanca yetiştiren bir firmadaki kapalı sistem düzeneğin resimlerini gönderiyorum.
En altta ise Osnabrück uygulamalı bilimler fakültesindeki ziraat bölümünde sadece karbon (suda emilebilir karbon) ve azot tayini yapan cihaz. Bu tayini yapmadan önce 100cc suya 20g 40 mikrondan küçük filtreden geçmiş toprak eklenip 1 saat boyunca 100 santigratın üstünde kaynatılıp organik kaynaklı karbonun atılmasıyla geride kalan karbonun tayini yapılıyor.
Fiyatı konusunda bilgim yok ancak en üst 2 fotoğraf konu hakkında tahmin yürütmeyi sağlıyor.

Ayrıca bahse konu sistem kapalı sistem olarak geçiyor, topraksız tarım dersinde işlemiştik.
Almanyada yeraltı sularının kirlenmemesi için süs ve kesme çiçek yetiştiricileri bu benzeri sistemler kurmak zorundaymış, Yani kullandığınız besin elementini toprağa bırakmak yasak.
127007

127008

127009

127010

127011

kürşad
25-02-2010, 08:13
Dışarıda sulu kar yağıyor. Ancak içeride gündüz havası var. Ayrıca çiçekleri istedikleri aylarda açtırabilmek için o mevsimde kullanılmayan buzhanelerde bekletip tekrar seraya alıyorlar. Kışı geçirdiğini düşünen çiçekler açmaya başlıyor. Böylece yılda 2 ay açabilen çiçekler 6-8 ay civarında bir sezona yayılıp daha yüksek kar elde ediliyor. Sonuçta üstünde çiçeği olmayan bir bitkiye ve üstünde çiçeği olan bir bitkiye vereceğiniz parayı düşünün.

Kudret Tezel
25-02-2010, 10:27
Merhabalar sevgili arkadaşlar. Evet su kültürünün EC sini otomatik ayarlıyarak, hem zahmetten kurtulmak hemde devamlı kontrolü sağlıyarak verimin çok artacağına inandığım bir sistem üzerinde çakışmalarım var. ve samimi olarak söylüyorum çalışmalar bitmiş vaziyette. Ancak hayata geçirebilmek için kısa bir süreye ihtiyacım var. en kısa zamanda müjdeyi vereceğim , merak etmeyin.

shrub
25-02-2010, 10:52
Kürşad'cım Ülkemizde Kapalı sistem üretim söz konusu bile değil. Bırak açık, Yarı açık sistemi bile doğru düzgün kontrol edemiyorlar. Bunun dışında üretim yapan seraların analiz yapabilecekleri ne bir düzenekleri ne de laboratuarları söz konusu. Normalde Bitki ve Besin çözeltisinin belli peiyortlarla analiz edilip, Duruma göre müdahele etmek gerekli. Yani tamamen otomatik bir düzenle bunu yapabilecek bir sistem hakkında tam kesin bir çalışma olduğunu şuan için sanmıyorum. Hollanda, Amerika,Japonya ve Kanada'da kapalı sistemler var ama yine insan eli değiyor. Çünkü bu analiz alet ve gereçleri çok maliyet ve yüksek teknoloji istiyor. Onun dışında çok iyi teknik bilgisi olan Bir bitki beslemeci olması gerekli. Ülkemizde gerçekten yüksek bütçeli çok güzel projeler var. Tam otomasyonlu iklimlendirmeli Milyon Dolarlık seralar var ama hepsi açık sistem. Kullanılan materyal ve malzemeler çevre kirliliğine yol açıyor. Bizim eksiğimiz teknoloji değil mantık ve bilgi olduğunu düşünüyorum. Anı kurtarmak 2-3 yıllık Karı yakalamak amaçlı yapılacak yatırımlar tabikide bir noktadan sonra amacını yitirecektir. Hollanda'da adamların seraları elektrik bile harcamıyor aksine Elektrik üretiyor. Dünya "Green Tech." yapılanmasına kayıyor. Yapılan herşey o an için değilde uzun vadede çevre ve insan sağlığı gözeterek yapılıyor. bunun için kanunsal bir düzenlemeye kadar gidiliyor. Bizimkiler olanı keşfetmeye yapılanı yapmaya çalışıyorlar ve yapıyorlar sadece lafta herşey. O seradaki aydınlatma yapılmasından tut o element analizi yapan cihaza kadar herşeyin kuruş kuruş santim santim hesabını yapıp Gerektiği için yapıyorlar. Artislik olsun biz son sistem sera kullanıyoruz diye değil. Staj kapsamında çok güzel bir deneyim olmuş senin için umarım izlenimlerini ve deneyimlerini ileride mesleğine başarıyla aktarabilrsin.
Saygılarımla,

Delimus
25-02-2010, 11:04
kürşad resimler için çok saol, Almanyadaki yatırım gücü ve teşvikler, pazarpayı, üreticinin pazar üstünlüğü, tüketicinin kaliteli mal talebi ve talebe karşılık ödeme gücü, tüketici gelir düzeyi gibi etmenleri türkiye ile karşılaştırdığımızda o tür bir sistemi yapmak lüx hatta zararına olur.Şuan çok büyük sistemler Büyük fide firmalarında oluyor zira fide şipariş ettiğim firmanın 200 m2 den fazla bir alanı sadece besin eriği hazırlamak için özel 3 büyük tank suyu dinlendiriyor ısıtıyor otomatik gübreleyip ec ph değerlerini ayarlıyor ve sisteme yolluyor bizler içinse sadece hayal gibi.

shrub
25-02-2010, 12:24
Sayın Delimus Türkiye'de neler var bir bilseniz. Fide firmalarındakiler hiç sayılır. 50den fazla işletme var adamlar 100da sera demiyorlar hedefleri 1000da siz düşünün artık...

bulentyucel
25-02-2010, 20:24
kürşad bey paylaşım için teşekkürler

ancak 1. ve 2. fotoğraflar sorunun temeline esas olan cevap yok. benim merak ettiğim bunu kontrol eden cihaz **** yazılım nedir. aşağıdaki linkte buna cevap olabilecek bir cihaz var sanıyorum. bu kapasitesi yüksek bir cihaz. bunun daha düşük kapasiteli modelleride mevcut. falan sayıda sensör filan sayıda vana vs. kontrol edebiliyor. yurtdışında olmam nedeniyle satış temsilcisi ile görüşmek için zaman ayıramadım. zamandan kastım neler sormalı bunun üzerinde çalışmak için zamanım olmadı henüz. vakit bulur bulmaz görüşeceğim. yukardaki fotolarda selenoid vanalar debi metreler elektrik ve kontrol panoları var bunlar ulaşılması kolay birçoğumuzun kolayca elde edebileci şeyler. ancak benim derdimim çaresi otomasyon ekipmanını yönlendirecek tespitleri yapıp yorumlayabilecek cihaz **** yazılım sensönleri vs.

kolay gelsin
bülent yücel
oran cezayir

http://www.netafim.com.tr/1428/2015

bulentyucel
25-02-2010, 22:51
ya da katı kültür tipi kullanmak en pratik çözüm gibi gözüküyor benim yorumun. besin sıvısı artmayacak şekilde ya da çok az artacak şekilde ortama verilecek. bu anlamda ph ve ec değerleri değişmeyecek. drenaj tanka geri dönmeyecek. eksilen sıvı uygun formülasyonla tamamlanacak. ph ec düştü çıktı kaygısı olmayacak. haftada bir temiz su ile tuzlanma giderilecek. ve firmalardan maillere cevap beklenecek otomasyonla ilgili. bu arada sanırım Türkiye'de kimse web sitelerine bakmıyor. attığımız maillere ya cevap gelmiyor ya da geç idrak durumu var. umuyorum ki hayat daha güzel olmalaı zaman içinde insanlar yaptığı işe daha saygılı olmalı

bulentyucel
25-02-2010, 23:17
sayın Kudred hocam

bu forum da en teşekkürü hak eden insan sanırım sizsiniz. sanırım yazdıklarınızın tamamına yakınını okudum. gübre otomasyonu ile ilgili çalışmalarınızın neredeyse sonuna yaklaştığınızı sizin yazılarınızdan biliyorum bizi bu konuda biraz bilgi sahibi ederseniz naçizane elimizden geleni yaparız. bunun yanında bu konuda ekonomik bir çözüm varmı diye internetten araştırmaya devam ediyorum. eğer lütfedip cevap verirlerse bir fikrim olacak ve sizlerle paylaşacağım. çalışmalarınızın sonuçlarını merakla beklemekteyim. iyi çalışmalar diliyorum.

bülent yücel
oran cezayir

shrub
25-02-2010, 23:28
Sayın Bülent Yücel
Birçok Otomasyon yazılımı söz konusu fakat Acsess tabanlı bir yazılım yapılabilir. Aklıma gelen mesela Priva var dünyada çok kullanılan.

bulentyucel
25-02-2010, 23:37
merhaba
priva daha çok zaman planlaması ile ilgili. burada gereken elementlerin eksikliğini fark edecek ve yazılıma bilgi verecek sensörler aslolan. bunlar nedir ne olabilir. bunları teşhis etsek sonrası daha kolay olacak. sonrası plc ya da pid gibi ekipmanlarla akış kontrol ekipmanlarının yönlendirilmesi. kimya ve sensör sistemleri hakkında henüz bilgim yeterli değil ama araştırıyorum. ama inanıyorum ki mevcut teknoloji ile eksik elementlerin saptanması mümkün ama ekonomik mi bilemiyorum. hepimiz bir koldan araştırır ve paylaşırsak sanırım bir çözüm olabilir.

iyi çalışmalar
bülent yücel
oran cezayir

kürşad
26-02-2010, 07:31
Resimlerdeki sistemin yanında açıkta herhangi bir pc vs yoktu. Adamlar oturdukları yerdeki bilgisayarın ekranından ışık, ısı, su vs ihtiyaçları görüp aynı noktadan müdahale ediyor olabilir. Bunun dışında okulda 40 ayrı seranın sıcaklık vs durumlarını gösteren bir bilgisayar vardı. Yazılım konusunda bilgim yok ancak saniye saniye takip edilebiliyordu. Sulamalar da bu bilgisayardan yapılıyordu.

Besin çözeltilerinin kırmızı ve mavi varillerin üstündeki tehlike işaretlerini görünce bunlardan azar azar kullandıkları kesinlik kazanıyor.
Natrium chlorit %7,5
Kırmızı da asit yazıyor sanırım Hidroklorik asit. Bu ph dengeleme için olabilir.
ABCD olarak da 4 ayrı tank mevcut. bu da her bir elementin ayrı ayrı değil bileşik olarak konduğunu gösteriyor. Kısaca matematiksel ve orantısal hesaplarla a tankından şu kadar be tankından bu kadar hcl den de şu kadar koyarsak ilk günkü hesaba geri döneriz gibi.
Bunun yanında adamların 4 milyon litrelik havuzları olduğunu 30 dekar kapalı 300 dekar açık alan olduğunu ve sulama suyunu sürekli bu havuzdan yağmur suyundan temin ettiklerini yılın 8 ayı kadar bu suyun kendilerine yettiğini anlatmıştı. Yapılabilirliği konusunda şüphem yok. Bizim toprak tahlili yaptırmayan çiftçimizin yiyeceği nane değil kısaca. Ama dizayn gibi teknoloji ar-ge si olan bir firma belki de paket program dahilinde yapıp sattığı seralarda seri üretilmiş bir sistem kullanabilir. 1 tane yerine 100 tane sistem kurarsanız sistem malliyeti birim fiyatı da düşer elbet.

127242

Bu da şubat ayında Essen Uluslararası Bitki fuarında o an için çiçek açtrılıp getirilmiş bir elma fidanı.
Budamaya da dikkat.
127241

shrub
26-02-2010, 11:29
Sayın Bülent Bey Bitkilerin gelişme dönemlerinin farklılıklarından tutunda, çeşit tür bazında bile asgari besin ve iklim istekleri farklı olmaktadır. Bunun herbiri için ayrı bir uygulama yapmak gereklidir. Evet teknoloji olarak bunu gerçekten yapabilecek düzey vardır belki ama inanın astarı yüzünden kat kat pahalı olacaktır. Çünkü bu element tayini yapan laboratuarlardaki HPLC, Atomik absorbsiyon cihazları gibi aletlerin fiyatları 150-250 bin dolar civarında. Siz bunu alıpta komplike bir sisteme uyarlayın veya şekillendirin çıkabilecek maliyetleri düşünmek gerekli. Sonuçta elde edeceğiniz ürünün Kg fiyatına etki edecek her unsur Pazarlama sorunu oluşturacaktır. Onun dışında çevre ve insan sağlığı açısından da faydası yatsınamaz olucaktır. Çok iyi araştırıp incelemek gerekli. Genelde ısı,sıcaklık,karbon dioksit,PAR,Fotosentez ölçümleri,Ph,EC,oksijen... gibi temel maddelerde ölçümler gerçekleştiriliyor(sensörler ve yazılımlar aracılığıyla).
Saygılarımla.

bulentyucel
26-02-2010, 12:59
http://www.sahibinden.com/ar-ge_laboratuari_ir-laser-spektrometre-82WQQaXQQ14617128WQQpXQQdisplayitem

sayın shrup
yukarıdaki linkte bir spektrometre cihazı var ikinci el fiyatı 25000 dolar sanıyorum çok daha ekonomik cihazlarda bulunabilir

Sarıcan
26-02-2010, 15:03
Ülkemizde gerçekten yüksek bütçeli çok güzel projeler var. Tam otomasyonlu iklimlendirmeli Milyon Dolarlık seralar var ama hepsi açık sistem. Kullanılan materyal ve malzemeler çevre kirliliğine yol açıyor. Bizim eksiğimiz teknoloji değil mantık ve bilgi olduğunu düşünüyorum. Anı kurtarmak 2-3 yıllık Karı yakalamak amaçlı yapılacak yatırımlar tabikide bir noktadan sonra amacını yitirecektir.

Sn. shrub' un yukardaki söylediklerine aynen katılıyorum. Yıllarca metal sektöründe sanayi kuruluşlarımızın içinde yaşamış biri olarak bizim yatırımcımız hala karlılığını artırmak pahasına çevreye verdiği zaraları göz ardı etmektedir.

Tarım dışındaki sanayi tesislerimizde de durum aynıdır. Örnek vermek gerekirse trakyanın en verimli toprakları milyar dolarlık modern sanayi tesisleri tarafından işgal edilmiş, buna karşılık bir çoğunda maliyetinden dolayı arıtma tesisleri gözardı edilmiştir.

Kirlilik sadece toprak işgali ile kalmamış Trakya topraklarının can damarı olan Ergene nehri bu tesislerin atıkları ile can çekişir duruma gelmiştir. Bu konu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19250)şu anda forumda sıcak olarak tartışılmaktadır.

Topraksız Tarımda artık bir sanayi kolu olarak ele alınmalı ve çevre ile ilgili mevzuatlara uymayan tesislere yaptırım uygulanmalıdır. Biz topraklı tarımda hesapsız kullanılan kimyasal gübrelerin hem topraklarımızı, hem de yeraltı su kaynaklarımızı kirlettiğini hep bir ağızdan söylüyoruz.

Bunun için topraksız tarımı öneriyoruz ama özellikle atık sistemlerde besin eriyiği içindeki bitkinin kullanmayıp ta dışarı attığımız her kimyasal yine topraklarımızı ve yeraltı sularımızı kirletecektir.

Topraklı tarıma nazaran daha ölçerek biçerek kimyasallar kullanıyoruz, bunun çok az bir kısmı atılıyor belki ama buna bile engel olmak gelecek kuşaklara karşı vicdani sorumluluğumuz olarak ortada durmaktadır.

Özellikle kirletme kapasiteleri çok yüksek olan büyük seraları kapalı sistem olmaya zorlayacak yaptırımlar, güçleri yoksa destek kredileri mutlaka sağlanmalıdır. Hobi olarak yaptığımız bizim çalışmalarımızdan çıkan atık sular bile kanalizasyona dökülmemeli, en sonuna kadar değerlendirmek amacı ile evdeki diğer saksılara sulama suyu olarak kullanılmalıdır.

Atık suların doğaya zararının olmadığını betimlemek için atık su havuzları yapılıp bu havuzlarda balıkların yaşadığı gözlemlenmeli, belkide balıkların yaşayabildiği bu suları tekrar bir çevrimle aquaponic besleme suyu olarak kullanılabilir hale getirilmelidir. Belki böylece bir kapalı sistem teşekkülü de mümkün olabilir.

shrub
26-02-2010, 23:32
Sayın Sarıcan, sadece gübre ve kimyasal meselesi değil bu, kullanılan bitki yetiştirme ortamları(kayayünü),fide kapları, viyoller, yıpranmış sera örtüleri, kullanılan ilaç ve gübre ambalajları... bunlarda büyük kirletici unsurlar.
Ergene havzasının kirlenmesinde Trakya'da 1.sınıf tarım arazilerine yapılan fabrikalar dışında bilinçsiz çeltik tarımı yapan çiftçilerinde etkisi büyüktür. Aşırı gübreleme sonucunda Ötrifikasyon sonucunda nehirdeki balıklarda ve diğer bir çok canlıda ölümler meydana gelmektedir. Bu kirliliğin geri dönüşüde çok ama çok zordur.
Ben burda bir kaç kez arkadaşlara hani normal saksıda yetiştirmek varken neden otomatik düzenlere kimyasallara ihtiyaç duyuyorsnuz derken yanlış anlaşıldım. Benim dikkatini çekmek istediğim olgu bu işin çok ciddi ve dikkat istemesi gerekliliğidir.

Sarıcan
27-02-2010, 09:31
Topraksız tarımdaki tam kapalı çevrim işlemi metal sektöründeki otomatik krom kaplama tesislerinden pek farklı olmasa gerek. İnsan yardımı olmadan full otomasyon yapılabilir mi bilemem ama arada mutlaka bir analiz labaratuarı ve bu konuda çok tecrübeli bir insana gereksinim vardır.

Otomasyon tesisi bir bilgisayar ve sisteme yüklenmesi için konulmuş stok depolardan dozajlama yapan pompalardan başka bir şey değildir. Sistemi işleten yine insandır. Gün içinde rutin kontroller yine yapılmaktadır. Tam kapalı çevrim olsa bile yine zaman zaman oluşabilecek beklenmedik olaylar karşısında yinede atık sıvılar çıkabildiği için mutlaka yine arıtma tesisi kaçınılmazdır. Bu arıtma tesisinden çıkan atıklar daha da özeldir ve mutlaka belediye kontrolündeki özel atık tesislerine göndermek yasa gereğidir.

Arıtma tesisleri yetkili kurumlar tarafından denetlenir ve arıtma tesisinden çıkan katı atıkların usulüne uygun ambalajlar içinde kanunda belirtilen yerlere tesbit edilip edilmediğini evrak karşılığı tesbit eder. Bu yüzden arıtma tesisi işletmek zaman zaman üretim tesisini yönetmekten daha zor hale gelir ve işletmeler bu yükten kaçmamak için hep kaçarlar ve çürümüş yönetimlerde işlerini rüşvetle halletmek daha kolaylarına gelir. Çünki yatırımcı en çok karı elde etmek, giderlerini en aza indirmek için doğaya zarar verdiğini düşünmek bile istememektedir.

Hatta belki şöyle düşünmek gerekir, bireysel arıtma tesisleri yerine bölgesel arıtma tesisleri kurmak ve bu atıkları bu tesisleri toplamak belediyelerin yükümlülüğü altında olması belki de daha doğru olacaktır. Çünki belediyeler sattıkları su fiyatlarının içine atık su bedeli olarak zaten ilave yapmaktadır. Sanayi tesislerinden çıkan atık suları yine cüzi bir bedel karşılığı bu merkezi arıtma tesislerinde arıtabilirler.

Sıvı atıkların dışında çıkan diğer katı atıklar için zaten bir katı atık yönetmeliği vardır. Sistem mevzuata uygun işletilirse bir problem olacağını zannetmiyorum. Önemli olan yerel yönetimler işlerini gereği gibi yapsınlar. Kanımıza işlemiş rüşvet hastalığının ilacını bulalım yeter. Dünyanın en güzel sistemini kurun, en iyi kanunlarını yapın, eğer insanınızı yuttaşlık bilincine sahip, düzgün insanlar yetiştiremiyorsanız herşey nafile.

shrub
27-02-2010, 10:28
Sayın Sarıcan şunu sölemek isterim. Bize Hollanda ve Danimarka'dan gelen kayayünleri(rockwool) normal süreçte geri dönüşümü masraflı ve zor bir ürün. Bunu tekrar inşaat veya bazı değişik şekillerde kullanabiliyorlar. Ülkemizde ise bu söz konusu bile değil. Hollandalılar bize atıl teknolojilerini ve ürünlerini pazarlamakta bizde bunları son teknoloji diye almaktayız. Bizdede komşum şunu almış bende ondan almalıyım adeti yüzünden her işletme bir örnek yapılıyor ve sorunlar hep aynı. Bir mühendis arkadaşımın bana sölediği bişey hala aklımdan gitmiyor. Havalandırma fanlarından birkaçının pervanesi kırılmış 7-8 ay beklemişler ve yurtdışından gelmemiş. Bu en ufak olanı. Bunun dışında kullanılan ekipmanlarda yeryer kalitesi düşük aparatlarda içeriyor.
Bizim uraşımız Canlı bir materyal olan Bitki olduğu için neye nasıl tepkiler verebileceği konusunda otomatik düzenlere karşı reaksiyonlar sabit olmayabilir. Sürecin her aşaması kusursuzca hesaplansa bile yapılabilecek ufak bir hata veya atlanılan bir konu farklı durumlara yol açabilir.

gazeteci28
27-02-2010, 17:52
Ben sanmıştım ki konu başlığı topraksız tarımda otomatik düzenek hazırlanmak.

bulentyucel
27-02-2010, 18:17
sayın gazeteci28

konu başlığı oydu ancak konu dağıldı gitti. inşallah toparlanır yeniden. bu arada kanda eser element analizleri yapan cihazlar da eksilen elementin tayinini yapabilir gibi geldi bana

fofurtr
27-02-2010, 21:10
İnannın bu sahne bana hiç yabancı gelmedi sanki dejavu oldu. :)
Daha öncede birkonuda buna benzer bir ksır döngü oluşmuştu ve modoretörler konuyu ele alıp temizlik yapmışlardı.

fofurtr
27-02-2010, 21:16
Katılımlar yapıcılıktan uzaklaşmaya başladı kanatimce siz yapamazsınız biz bunu çözemeyiz alt yapımız yeterli değil vesaire vesaire.
olması gerektiğini düşündüğüm şu yoldan giderseniz buraya daha çok yaklaşabilirsiniz , şu yolu izlerseniz çözümü bula bilirsiniz. ve böyle yaparsak altyapı çözebiliriz gibi olsa ve değerli akedemik bilgilerinizden bir hoca , eğitmen öğrenci ilişkisinde biz hobicilerle paylaşılsa daha iyi olur kanaatindeyim .
konuyla ilgili herkese saygılar.

Sarıcan
27-02-2010, 22:14
Topraksız tarımdaki tam kapalı çevrim işlemi metal sektöründeki otomatik krom kaplama tesislerinden pek farklı olmasa gerek. İnsan yardımı olmadan full otomasyon yapılabilir mi bilemem ama arada mutlaka bir analiz labaratuarı ve bu konuda çok tecrübeli bir insana gereksinim vardır.

Otomasyon tesisi bir bilgisayar ve sisteme yüklenmesi için konulmuş stok depolardan dozajlama yapan pompalardan başka bir şey değildir. Sistemi işleten yine insandır. Gün içinde rutin kontroller yine yapılmaktadır.

Konudan fazla sapıldığını zannetmiyorum. İçinde bir takım uyulması gereken ama kimsenin düşünmek istemediği çevre faktörü vardı o kadar. Topraksız tarımda full otomatik sera kurmak isteyen arkadaşlar, varsa çevrelerindeki krom kaplama tesisilerini gezmelerini tavsiye ederim.

Topraksız tarımda sisteme verilen besin eriyiği ne ise, krom kaplama tesislerinde metal üzerine çeşitli proseslerde bakır+nikel+krom kaplanabilmesi için metallerin içine daldırıldıkları banyoların kimyasal kompozisyonları da aynıdır.Bu banyoların kontrolü aynen bizim yapmak istediğimiz gibi hazır stok sıvılarının, yapılan analiz neticelerine uygun olarak bilgisayar ve buna bağlı dozaj pompaları sayesinde eksilen elementi ilave mantığına dayanır.

Eksilen elementlerin tespit edilmesi içinde çok gelişmiş labaratuar cihazları mevcuttur. Aynı tür cihazlar topraksız tarımda da kullanılabilir. En azından otomasyon konusunda kullanılan ekipmanlar aynıdır. Belki bilgisayarda kullanılan softwareden bile faydalanılabilir ya da uyarlanabilir.

Ama eğer açık sistem düşünülüyorsa o zaman Kudret Bey' in çalışmalarını bitirmek üzere olduğu projesi belkide işinizi kökten halledebilir. Çünki yapılan proje geri dönüşüm suyunu kullanmadan sisteme giren yeni besin sıvısını hep aynı EC değerinde tutmak üzere tasarlanmış güzel bir çalışma olacağından eminim ve özellikle biz amatör hobicilerin büyük bir eksiğini kapatmaya aday bir çalışmadır.

Bundan önceki mesajlardaki uyarı veya serzenişler bu işi profesyonel anlamda çok, daha çok para kazanmak isteyen tarım sanayicilerine yönelikti. Ama ben işime ve kazanacağım paraya bakarım, atıklarımı da Ergene nehri veya benzerine drenaj yaparım diyorsanız orasıda size kalmış. Topraksız tarımda EC solüsyonu hazırlayabilmek için de kimyasal nitelikleri belli ve belirli safiyette (EC ve pH olarak) temiz suya ihtiyaç vardır. Yarın o temiz suyu bulabilirmiyiz bilemiyorum.

bulentyucel
27-02-2010, 22:22
sayın Sarıcan

zaten bu otomasyon sistemini kurmayı becerebilirsek drenajın ıslahı veya çevreye salınması gerekmeyecek gelen çözelti yeniden değerlendirip sisteme geri dönecek. şu an 1 hafta ya da azami 10 günde bir yeni çözelti sorunu olmayacak atık olmayacak değil mi? bu başlık altında bu sistem nasıl otomatik hale getirilir onu tartışalım. topraksız tarımın çevreye etkileri diye bir başlık açalım orada da onu tartışalım. bence sistemi kapalı sistem yapmak yani otomasyonu sağlamak zaten çevreci sizce de öyle değil mi?

bulentyucel
27-02-2010, 22:28
buradan çıkan sonuç bize bu çözeltilerin analizini ekonomik olarak yapabileceğimiz bir düzenek ya da cihaz lazım öncelikle. bu konuda ekonomik çözüm yolları hakkında bilgisi olanların görüşlerini bekliyorum

iyi çalışmalar
bülent yücel

Sarıcan
27-02-2010, 23:07
Sn. Bülentyucel,

Amacım size yardımcı olmak. Önem sırasına göre 20 ayrı element, belkide ilave bir kaç elementte gelebilir. Bunların kontrolünden ve otomasyonundan bahsediyoruz. 35 yıllık sanayi deneyimime dayanarak hiç bir otomasyonun kusursuz işlediğini görmedim. Bilmiyorum hangi boyutta ve kaç ton su kullanacak bir sera düşünüyorsunuz ama yukarda söylediklerimi hiç bir zaman göz ardı etmeyin. Günün birinde mutlaka sistemdeki suyun tamamını drene etmek zorunda kalabilirsiniz. Cezayir' de durum nedir bilemem ama çevre yönetmeliklerine sıkı sıkıya bağlı bir ortamda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Şu anda akan su yöntemini en başarılı şekilde uygulayan teknoloji bildiğim kadarıyla Dizayn group'ta Miracle projesinde uygulanıyor. Onların kontrol sistemini görmüş veya bilgi almış bir arkadaşımız size en aydınlatıcı bilgiyi verecektir. Kolaylıklar diliyorum.

N (NO3)
N (NH4)
N (NH2)
P
K
Ca
Mg
S
Fe
Mn
Zn
B
Cu
Mo
Na
Cl
Si
C
O
H

shrub
27-02-2010, 23:22
Prof.Dr. Ayşe Gül Hocamın kitabındada şöle bir kısım hatırlıyorum. Dünya' da kapalı sistemlerdeki problemin besin bitkiler tarafından kullanıldıktan sonra drene olan kısmının tekrar Ph ve Ec ayarı dışında elementel içeriğinin tanımlanması ve normal seviyelerine tamamlanması konusunda bir açmaz olduğundan bahsedildğini hatırlıyorum. Burda maliyet kavramınında devreye girmesi işi farklı boyutlara taşıyor. Zaten üst sınıf seralarda Bitkilerin ihtiyaçları ve üretim olanakları fotosentez mekanizmalarına, solar radyasyon v.b. birçok parametreyle takip ediliyor. besin solüsyonu dışında bitkininin fizyolojik durumu çok önemli onlarıda ölçen ve takip eden yazılım ve ekipmanlar var. İşte burda devreye matematiksel modelleme devreye giriyor. Bizde iş ver gübreyi, suyu al domatesi, marulu gibi düşünülüyor.

shrub
27-02-2010, 23:25
Ben dizaynın olayınıda kendilerinin bulkdukları bir şey deilde hyponicanın modifikasyonlu hali olduğunu düşünüyorum. Şu an için en modern sera Çorlu'da bir tekstil firmasının 100da serası olduğunu söyleyebilirim.

bulentyucel
27-02-2010, 23:36
sayın Sarıcan
dediklerinizi tabii ki dikkate alıyoruz. ancak aşılması zor bir mesele değil burası için. tabii ki doğaya salıvermek akılcı değil sonuç olarak uzun vadede. benim aklıma gelen bir deşarj havuzu (betonarme) üstü açık olacak şekilde buraya tahliye edilen drenaj suyu buharlaşma sonucu katı maddelerinden arınacaktır. bu bir çözüm olabilir. emanetçisi olduğumuz yerkürenin kirlenmemesi için tabii ki bizde elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. ancak burada tartışmamız gereken çevre koruma değil topraksız tarımda otomasyona nasıl ekonomik bir çözüm bulabiliriz. kudret hocam alabildiğine sessiz bunları izliyor. umuyorum ki kısa zamanda çalışmalarından bir sonuç alır ve bizlerle paylaşır. eğer bu denklem çözülürse zaten kapalı sistem üretim mümkün olabilecek ve çok olağan dışı durumlar dışında atık ortaya çıkmayacaktır diye düşünüyorum. dizayn miracle projesinde mutlak ki buna bir çözüm üretmişlerdir. ancak projenin 5 milyon dolarlık bir proje olduğu düşünülürse otomasyona 500000 dolar harcamak onları pek rahatsız etmese de henüz bizim bu aşamada böyle bir rakamı telaffuz etmemiz bile uzak. bu bağlamda belki siz büyüklerimizin ve genç arkadaşlarımızın bilgilerinden faydalanarak belki daha ekonomik çözümlere ulaşılabilir mi düşüncesiyle bu başlık altında düşüncelerimi paylaşmak tayım. belki aklımdan geçenler, belki sesli düşündüklerim başkalarında bir ışık olur temennisindeyim. hepsi bu

kolay gelsin

bulentyucel
27-02-2010, 23:40
sayın shrup

dün basında dizayn miracle ile ilgili bir yazı vardı. sizinde bahsettiğiniz gibi bir modelleme den bahsediyordu. yani bitkinin gerçek ve sanal ortamda eş zamanlı olarak büyütüldüğü gibi bir tanımdı sanırım.

gazeteci28
28-02-2010, 00:05
Sevgili arkadaşlar, konumuzun başlığı topraksız tarım için otomatik düzenek hazırlanması. Bu başlık altında topraksız tarımda besin eriğinin sudaki oranını tartışıyoruz. En çözülmesi gereken konu da bu zannedersem. Serayla ilgili diğer sorunlara şimdilik değinmesek daha iyi olur.

Toprak yerine kullanacağımız meteryal su. Suyla ilgili iki sorunumuz var. Birincisi suyun içinde eksilen besin elementleri, ikincisi suyun istenmeyen bakterilerle yosunlaşması.

Saygıdeğer büyüğümüz Sarıcan şu mesajında (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=587274&postcount=77) suya karıştırılan elementleri sıralamış.

Örneklemek gerekirse:
Varsayalım elimizde 1 ton besin eriği karışmış su var. Bu suyun içinde bitkiler için gerekli elementler var.

Bu elementlerden eksilenler oluyor. Sorunumuz eksilen elementlerin tespiti ve takviye edilmesi.

1 tonluk Suyun içinde eksilen elementlerin neler olduğunu anlamamız için suyun analizini yapmamız gerekli. Bunun için su analiz yöntemlerini anlamamız gerekir. Su analizi ve içindeki elementler nasıl tespit edilir.

Suyun içindeki elementleri tespit ettiğimiz zaman sıra eksilen elementin takviyesine gelir ki bunu da dozaj pompası ya da daha farklı çözümlerle halledebiliriz.

Öncelikle suyun analizi ve içindeki elementlerin tespiti konusunu konuşmamız gerekir diye düşünüyorum.

Sonra da suyun kirlenmesinin önüne nasıl geçeriz bu konuyu konuşuruz.

Ne dersiniz?

shrub
28-02-2010, 23:50
Valla Sayın Bülent Bey, Amerika'da bu konuda çalışanlar çeşitli similasyonlar var fakat ülkemizde bunun olduğunu düşünmüyorum. Özellikle bu konularda çalışan birilerini duymadım. Bakmak lazım. Basında çıkanların çoğu reklam ve pazarlamadan ibaret sonuca ve netieceye bakmak lazım. Bundan bukadar aldım demekle olmuyor. Önemli olan neyi neyle ölçüp bu sonuçlara varıldığıdır.
Sayın Üstad Gazeteci Bey gene olayın çiğerine inmiş gibi... Muhteşemsiniz sürekli ama sürekli heryerde her konuda biryere dalıyorsunuz. Ama daldığınız su değil dikkat edinde boğulmayın. Açın bir analitik kimya laboratuar uygulamaları kitabı araştırın. Veya her zamanki gibi Google'da search yapın bişeyler çıkar belki.
Saygılarımla,

gazeteci28
01-03-2010, 01:34
Her bitki ayrı besin elementlerine ihtiyaç duyar. Bundan dolayı her bitki ya da sebze için ayrı besin elementi oluşturulur. Maksat yetiştirdiğimiz üründen maksimum verim elde etmek.
1 tonluk suyla marul yetiştiriyoruz. Marulun ihtiyaç duyduğu besin elementlerini suya karıştırdık. Marul zaman içinde besinleri tüketiyor. 1 tonluk suda marul tarafından eksilen besinleri nasıl anlayacağız?

Bunun iki yöntemi var. Manuel olarak ölçüm yapmak ya da elektronik sensörlerle ölçümler yapmak. Konumuz otomatik sistem olduğu için elektronik yöntemler konusuna devam ediyorum.

Elektronik yöntemlerle ölçüm yapan pek çok cihaz piyasada mevcut. Google'den su analiz cihazları diye arattırma yapılabilir. Ayrıca HACH LANGE (http://www.hach-lange.com.tr/countrysites/action_q/shop_documents%3Beshop/SA_ID/10/lkz/TR/spkz/tr/TOKEN/MDq1ovfEWkFKHYdPKSl5lEHeIC0/M/j16RQQ) firmasının sitesinde su analizleriyle ilgili hem dökümanlar bulunuyor hem de sensörler, Su analiz cihazları vasıtası ile otomatik olarak suyun içinde eksilen elementler tespit edebiliyor ve bilgisayara yüklenebiliyor. Linkini verdiğim firmanın sayfasında dökümanlarda arama yapabilirsiniz.
Cihazlar pahalı olup yurtdışı fiyatlarını araştırdığımda 5-10 bin euro gibi rakamlarla karşılaştım.

Ayrıca otomatik ölçümler yapıp eşik değerler belirleyip bu değerler çerçevesinde dozaj pompalarıyla suya besin eriği ilave eden sistemlerde bulunuyor. İhtiyaç duyulursa google'den araştırırım.

Burada da su arıtmayla ilgili türkçe video var. (http://www.dailymotion.com/video/x622j3_su-aritma-nedir-nas%FDl-yap%FDl%FDr_news)

Not: Eleştiriler şahsa değilde yazılanlara, fikirlere yapılabilir.

gazeteci28
04-03-2010, 10:29
Tek tek cihazlarla şunlarla bunlarla uğraşamam anahtar çözüm sunan yok mu diyenler buraya (http://www.autar.com.tr/tr/index.php?page=4?#3)da bakabilirler.

Kudret Tezel
08-06-2010, 12:54
Merhaba sevgili arkadaşlar.uzunca bir zamandan beri uğraştığım EC değerini kendi kontrol eden sistemi nihayet bitirebildim. Sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu sistemin çok büyük avantajları olacağına inanıyorum. örneğin şimdiye kadar yaptığımız sistemlerde besin eriyiği stoklarımızı hazırlıyor, verilen talimat üzereine EC değerini istenilen değere ayarlamaya çalışıyorduk. tabii ki bu iş yinede bir tecrübe ve pratik istiyor. ayrıca bellide bir zamana ihtiyaçı var. diyelimki herşeyi çok güzel ayarladık . Bitki besini emmeye başladı bir süre sonra besin minerallerinin azalmasından dolayı EC değeri düşecek ve bitkinin büyümesi duracak veya yavaşlıyacaktır.taki biz EC yi ölçüp nekadar azaldığını hesaplayıp, veya adım adım istenilen değere getirene kadar. Taktir edersinizki bu işi nekadar ciddi takip edersek edelim her saat başı yapamayız , her dakika yapamayız. hatta bazı arkadaşlarımız her gün bile yapamıyorlardır. çünkü işimiz gücümüz dolayısıyla, yorgun argın geldiğimizde sabah yaparım deyip ertelediğimiz , sabahta geç kalıp akşama kalsın dediğimiz çok olmuştur. Ben gerçekten bunları yaşadım. İşte bütün bu olumsuzlıklar bitki gelişmesini engeleyici sebeplerdir diye düşündüm. Bütün büyük sistemlerde en önemli konu sistemin otomasyonu sistemin kontrolüdür. İşte bende ilk iş olarak bu problemin halledilmesi lazım diye düşündüm ve kendi imkanlarımla kendi bilgilerimle yapabildiğim kadar bir otomatik kontrol sistemi geliştirdim. Bu sistem kurmuş olduğum akarsu sistemimi günde değil, saatte değil saniye saniye yani devamlı EC sini kontrol ediyor . Azalan besin değeri kadar A ve B stoklarından eşit miktarlarda alarak EC değerini ayarladığım ms/ cm değerinde sabit tutuyor.
Bu sistemin bitki büyümesine çok etkili olacağını düşünüyorum. Ve bundan sonra yapacağım çalışmalarada çok büyük ışık tutacağına inanıyorum. Böylece otomatik kontrollü topraksız tarım sistemlerinede adım atmış oluyoruz. Bundan sonraki gelişmeleride adım adım paylaşacağız. BİLGİ PAYLAŞİLDİKÇA BÜYÜR:

Mete
08-06-2010, 13:10
Kudret Bey Hoşgeldiniz,
Her zamanki gibi iyi haberlerle gelmişssiniz.Tebrik ederim.
paylaşımlarınızı merakla bekliyor olacağız.
Ayrıca umarım sistem çağaltılabilir bir sistemdir.
İLK TALİBİYİM BİLESİNİZ .Tekrar başarılar dilerim.

Kudret Tezel
08-06-2010, 13:34
bunlarda sistemin resimleri, Altta ayarlanabilir bir ayak, üstünde besin tankı, ve tankın üstündede boru sistemi.

Sarıcan
08-06-2010, 14:38
Hayırlı olsun. Bebek doğdu nihayet. Resimler az olmuş. Biraz sistemin güzelliklerini anlatsanız. Önemli olan alttaki kasa herhalde. Üsteki borulu sistemi arkadaşlar istediği gibi düzenleyebilirler veya mevcut sistemlerine bu depoyu entegre edebilirler değil mi? Depo kaç litrelik?

Kudret Tezel
08-06-2010, 14:56
Depo 60 litrelik sayın sarıcan, malumunuz ev şartlarında daha büyük sistemler zor , zira içişleriyle çatışıyoruz terasta yer kalmadı diye.Bu sadece denemek amaçlı aslında sistemin küçüklüğü deneyler için daha elverişli. boru sistemine gelince tabiiki istenilen büyüklükte çok çok büyük düşünüle bilir .Otamatik sistem her durumda her yere monte edilebilir.

Volkan Kesici
08-06-2010, 16:18
Tebrik ederim. Çok güzel ve kullanışlı görünüyor. Tahmini satış fiyatı nedir acaba :)

gazeteci28
08-06-2010, 16:49
Bebek doğdu Allah vatana millete hayırlı kılsın. Bunun bir de ismi olması gerekir.
Markalaşma çağında bu gerekli. Önerim Tezel'in T'si ile başlayıp, Ec'nin ec sini birleştirmek. Otomatik olduğu içinde matik ilavesi yapmak. Sonuç şöyle Tecematik. Aynı zamanda ulusal kimliğimizinde kısaltılmışı olur. Ne dersiniz?

malbman
08-06-2010, 18:29
Kudret hocam, neredeyse bir yıldır merakla beklediğimiz sistemi nihayet gün ışığında gördük:p:p

Hocam her zamanki gibi emeğinize sağlık. Amatörler adına yine bir ilki gerçekleştirdiniz. Size ne kadar teşekkür etsek azdır. Biliyorum, kuru kuruya teşekkür etmenin hiç bir anlamı yok ama inanın bu konuda katkıda bulunamamanın ayıbı zaten bana yetiyor:( Bu nedenle şimdilik teşekkür etmektan başka da bir şey yapamıyorum.)

Detayları ileriki günlerde paylaşacaksınız, biliyorum ama ben sabırsız yine sabırsızlığmı gösterip, "Hocam biraz daha datay lütfen" diyeyim:p:p

Sevgiler

Delimus
08-06-2010, 20:54
Ayrıntıları bekliyoruz kudret hocam , Seramda kullanmak isterim :) Birde bol bol fotoğraf ...

fofurtr
09-06-2010, 08:32
Sn Kudret hocam , yeni araştırmanızın meyvelerini biz amatör hobiciclerle paylaştığınız ve çalışmalarınızla bizi heyecanlandırıp hobimizi daima canlı tutmamızı sağladığınız için çok teşekkür ederim. Yeni sistemle ilgili paylaşımlarınızı ve detayları heycanla bekliyor ve takip ediyorum
İyi çalışmalar.

nbugay
09-06-2010, 09:01
Sn. Kudret Bey, gerçekten bizler için çok büyük bir eksikliği doldurdunuz. Detayları ben de çok merak ediyorum.
Tek kelimeyle helal olsun..
Saygılar.

gazeteci28
09-06-2010, 19:32
Üstad, kaç zamandır bu çalışmanızı bekliyordum. Otomatik ec ile Topraksız tarım amatörleri toprak yoldaki yolculuğunu asfaltta sürdürecektir.
Amatörleri profesyonelliğe yönlendirecek, yeni girişimlerin yolunu açacaktır.
Sizden ricam beni de listeye kaydetmeniz.
Ayrıntılara girmeye gerek duymuyorum zaten siz ayrıntılara yeterince kafa yormuştursunuzdur. Amerikayı yeniden keşfetmeden, keşfedilen arazide keyif sürmeyi tercih ederek cihazı beklediğimi belirtmek istiyorum.
Bu çalışmanızdan dolayı da teşekkür ediyorum.

cecey07
12-06-2010, 17:13
Hocam, ayrıntıları bekliyoruz 4 gözle :)
Bundan sonraki adım Ph metre midir. İnşallah öyledir çünki Ph ayarlarken 50 litrelik tankı 2 kez boşaltmak zorunda kaldım, ve 3 gündür de istediğim seviyeye getiremedim.
Çabalarınız için teşekkürler.

Delimus
13-06-2010, 12:41
Kudret Hocam sistemin nasıl çalıştığını bilmiyorum fakat 2 tonluk tanktaki tecrübelerimi paylaşmak isterim , Sabit Gübre ve Sabit Su miktarında genelde EC'de 0.+ değişiklik olmakta, sonrasında istediğim EC değerini yakalamak için EC değerinde değişiklik yapmak istiyorsak eklediğimiz çözeltinin karışmasını beklememiz şart, buda 2 tonluk tankımıza bağlı olan motorun saatte kaç ton su attığına bağlı oluyor.ben 10-15 dk. civarı bekliyorum.Kısaca anlatmak istediğim ölçüm aralığını biz girersek daha iyi olur yani her dk. ec ölçüp değişiklik yaparsa büyük tonajlarda EC değerini sabitlemesi çok zor.

Kudret Tezel
13-06-2010, 16:25
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim sayın delimus , ama taktir edersinizki bir alet dizayn edilirken sistem komple düşünülür, böyle basit hatalar olmaz. Haklısınız ama endişe etmeyin tabiiki herşey etraflıca düşünüldü. Yoksa EC değeri ayarladığınız değeri geçerse ne kıymeti olurki. ancak 2 tonluk ayarlarla 50 litrelik tankı ayarlamaya kalkarsanız alet ne yapsın.
Hiç endişelenme sevgili delimus, sen iki tonluk tankın EC sini ayarlarken ne kadar sabırlı ve dikkarli olabilirsin bilemem ama bu alet çok sabırlı ve çok dikkatli , yaptığınında bilincinde. Yapacağı hatanın çok büyük kayıplara sebep olacağını biliyor. için rahat olsun.;)

sans43
14-06-2010, 07:18
Sn. Kudret TEZEL,

Topraksız tarım ile ilgili araştırmalarınız ve çalışmalarınız birçoğumuza rehber oldu, amatörlere tarımı sevdirdi. Bu son otomatik EC ölçer ise hepimize topraksız tarımda çağ atlatacakrır.

Tüm gayretleriniz için teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.

Kudret Tezel
14-06-2010, 08:02
Çok teşekkür ederim sayın şans43, sağolun varolun. Biraz geçte olsada hoby olarak ilgilenmeye başladığım konuyu yapabildiğim kadar ilerilere taşımak,konuyla ilgili faydalı işler yapmak gayreti içindeyim. Tabiiki imkanlar nispetinde. Destek veren, moralimi yükselten bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim.

nbugay
22-06-2010, 15:55
Sn. Kudret bey, sanırım yoğunluğunuz devam ediyor..
Otomatik EC ölçer ile ilgili olarak bu cihazın kullanımı, temini, sistemlere uygunluğu, kısıtları vb. konularda bizleri daha fazla bilgilendirseniz sevinirim.

Kudret Tezel
22-06-2010, 21:10
Merhaba sevgili arkadaşlar. Haklısınız çalışmalar hakkında bilgi paylaşmakta biraz geciktik, sebebi kaydadeğer bir şeyin olmayışı.
Sistemi monte edip çalıştırdıktan sonra bolca çilek stalom ları kestim sisteme koydum. Ama sonradan pişman olmadım değil. Sebebi besin olarak kayda değer bir şey harcamıyorlar durum öyle olunca alette çalıştığını gösteremiyor. Çilekler köklenmeye başladı bende sökmeye kıyamadım.Daha doğrusu söksem bile yerine ekeceğim bir şey yok. İşlerimin yoğunluğundan fide arayışı içinede giremedim. Üstü açık olduğu için bolca yağan yağmur tankı yaklaşık 2-3 cm yükseltti, ama alet hemen EC yi ayarlamış, Yani diyeceğim şöyle bolca besin ve su harcıyan bitkilerim olmadığı için ağız tadıyla deney yapamadım.Ancak hemen yanında ki domates parkuruna bağlıya bilirsem çok güzel olacak fakat onuda adapte edbilmek biraz problem çıkarıyor. ama en kısa zamanda tabiiki asıl olan aletin çalışmasını sergiliyecek çalışmaları paylaşacağım.İşi askıya aldığımı sanmayınız.

Delimus
22-06-2010, 21:24
Kolay gelsin kudret abi, ellerinden öperim , Gelecek haberleri iple çekiyoruz :)

Kudret Tezel
22-06-2010, 22:41
Çok teşekkür ederim sevgili delimus, inanın bende geciktiğinden hoşnut değilim sizleri merakta bırakmaktan rahatsız oluyorum ama imkanlar bukadar. Fakat neticenin çok güzel olacağını rahatlıkla söyliye bilirim.

nbugay
23-06-2010, 15:37
Size bir destekçi lazım Kudret Bey, yakınınızda olsaydım seve seve yardıma gelirdim :).
Yanınıza gelemiyoruz, bari psikolojik destek verelim.. Merak etmeyin biz her daim sizin takipçiniziz. :)

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Mete
23-06-2010, 23:35
Kudret Hocam,dilerseniz domatesleri ve biberi aynı gün adrese teslim ederiz gözümüz arkada kalmaz.Tüketimleri fena değil.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21129&page=2

soilless
24-06-2010, 20:51
Geçen sene bu nedir, nasıl bir şeydir diye merak ederek sadece ismen duyduğum ve bu sitede tanıştığım topraksız tarım ile ilgili hemen tüm konu başlıklarını ilk mesajlardan başlayarak okudum; okuyorum, uyguladım ve de uygulamaya devam ediyorum. Tüm bu mesajlardan edindiğim izlenim ve tespitlerim 3 madde ile özetlenebilir; 1) Bu konu başlıkları ve mesajlardan önce ülkemizde topraksız tarım hakkında çok kısıtlı ve özet bilgilerin bulunabildiği. 2) Besin eriyiğinin temininin olmazsa olmaz olduğu, 3) Azimle sabırla elde edilen en değerli bilgilerin hiç koşulsuz paylaşıldığı.

Gerçekten çok değerli ve detaylı konular ve paylaşımlar yapılmış. Kudret abinin bu son çalışmasını ve paylaşımını görünce bunları düşündüm.

Topraksız tarım konusunda bizlere her vesile ile öncülük eden, paylaşan, bizleri heveslendiren sevgili Kudret abiye sabırla azimle yaptığı saniye saniye ec ölçmek ve ayarlamak gibi çok önemli ve çok değerli bir çalışma olan bu otomasyon sistemi için ve bir kez daha heyecanlandırdığı için tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum.

Elinize, emeğinize sağlık.

Sistemin detaylarını merak ediyor ve heyecanla bekliyoruz.

Kudret Tezel
24-06-2010, 22:05
Çok teşekkürler sevgili soilless, bilgi paylaşıldıkça büyür. Eğer tarım cenneti ülkemize küçükte olsa, amatörcede olsa birşeyler verebilirsek ne mutlu bizlere. Sizlergibi meraklı, yapıcı , heyecankı arkadaşlarımız varken inşallah çok daha güzel şeyler yapabileceğimize inanıyorum. Birşeyler yapabilmek önce düşünmek ve sonrada tatbik etmekle oluyor. Ancak düşüncelerinizi hayata geçirebilmek maalesef imkanlara bağlı. Bazen sadece düşünmek kurgulamak yetmiyor. Bende herkez gibi imkanlarımın elverdiği ölçüde birşeyler yapmaya, katkıda bulunmaya çalışıyorum.

cecey07
28-06-2010, 14:33
Sevgili Kudret Tezel bey,
Yeni cıhazımızın durumu nedir? Testleriniz sürüyor sanırım, gelişmeleri merakla bekliyoruz.

Benim seramda bitti bugün, eleştirilerinizi bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21525&highlight=topraks%FDz+tar%FDm

Kolay gelsin.

jibuti
29-06-2010, 15:10
Sevgili Kudret hocam ellerinize sağlık,ellerinizden öperim harikalar yaratmışsınız.Foruma ne zamandan beri bakamıyordum geç kaldım kusura bakmayın ama yürekten tebrik ederim.

Kudret Tezel
29-06-2010, 18:11
Teşekkür ederim sevgili jibuti, Sistemi çalıştırdım gerçekten güzelde çalışıyor ancak daha detaylı bilgiler verebilmek için, daha çok su tüketen ve daha çok besine ihtiyacı olan bir düzen ve bitki seçmeliyim. Fakat hava muhalefeti ve imkanlar el vermedi . En kısa zamanda halledip detayları paylaşacağım.

Volkan Kesici
29-06-2010, 21:56
Sayın Kudret Tezel, sisteminizde bir de Ph ayarlaması olsa tadından yenmez. Gerçi o zaman da yok tohumu kendi çimlendirsin yok budama da yapsın, sofrayı kursun, bulaşıkları yıkasın falan isteriz :))

Temir
11-07-2010, 10:59
Kudret Bey sistemle ilgili güncel bilgileri sabırsızlıkla beklediğimizden emin olabilirsiniz (:

sabri zeki
20-07-2010, 20:24
kudret bey nihayet göründünüz hoş geldiniz hayırlı haberler getirdiniz elinize sağlık detayları herkes gibi sabırsızca bekliyorum

Kudret Tezel
22-07-2010, 10:34
Merhaba sevgili arkadaşlarım. Amatörcede olsa profesyonel cede olsa topraksız tarım yapabilmek için nekadar dikkat, nekadar bilgi nekadar itina göstermek lazım geldiğini artık hepimiz biliyoruz. Gayem bu işi birazıcıkta olsa insan inisiyatifinden kurtararak yapılabilecek hatalardan ihmallerden vs sebeplerden kaynaklanacak zararlardan kurtarmak, veya en azından bu işle uğraşanları daha rahat daha basit daha zahmetsiz uğraşla, daha başarılı hale getirebilmek. Sağ olun var olun sizlerden aldığım güç ve şevk ide inkar edemem. aslında projenin sonuna geldik sayılır.Şu anda elimdeki prototiple deneyler yapıyorum.İstanbul' un hava şartlarıda , yağmur ,sıcak vs işleri biraz aksattı.
Enkısa zamanda bitmiş haliyle paylaşmak dileğiyle.

gazeteci28
22-07-2010, 10:58
Sağ olun var olun sizlerden aldığım güç ve şevk ide inkar edemem. aslında projenin sonuna geldik sayılır.Şu anda elimdeki prototiple deneyler yapıyorum.İstanbul' un hava şartlarıda , yağmur ,sıcak vs işleri biraz aksattı.

üstad, sıcaklardan şikayetin üzerine aklıma geldi. sıcaklar için sıcak bir önerim var. lpg ile çalışan klima olayı. yenge mutfatla yemekleri hazırlarken sende tanklardaki suyu soğutursun. Gaz önce sisteme girer oradan mutfağa. Doğalgazla da kullanıldığı belirtiliyor. Teknik arkadaşlar konuyu daha iyi inceleyip bizleri aydınlatabilir. Aynı şekilde istersen ortamı da serinletirsin. gerekli bilgilere buradan ulaşılabilir. (http://www.google.com.tr/search?num=30&hl=tr&newwindow=1&rlz=1B3GGLL_trTR377TR377&q=lpg+ile+%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fan+klima+&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=) lpg'nin içindeki gaz basınçlı bir ortamdan geniş bir ortama çıkınca soğuk oluyor. çakmaklara gaz doldururken, ya da çakmakların gazını boşaltırken hepimiz bu deneyimi yaşamışızdır.

ascona
16-09-2010, 19:38
kudret hocam elinize sağlık sisteminiz inşallah dahada güzel olacak sizin azminiz bizi cesaretlendiriyor sizi zevkle takip ediyoruz

milyonstar
16-09-2010, 20:19
merhaba arkadaslar saatlerden bahsadiyorsunuz ama öncelikle hangi bitkiye nekadar su verceksiniz ve sonra saat konusunda arastırma yapcaksınız bahsettiginiz saatler 2 türlü biri dijitaldır 24 saatte 4 ayrı zaman girersizin öbürü de 24 saat 15dk bekler 14 dk calısır artı birde aylık olanları vardır onuda haftalık zamanlar girersiniz ama onu her yerde bulamazsınız ..

ertugrulgazi
19-09-2010, 21:35
burda bahsedilen su besin eriğinin devir daim yapılması. Bitkilerin sulanması değil. Zaten Bitki Suyun İçinde Büyüyor.

korogluuuc
20-10-2010, 13:53
merabalar ben topraksız tarım için gereken kimyasalları nereden bulabilirim

thempest
20-10-2010, 14:57
Merhaba gerekli olan kimyasalları Sayın KUDRET TEZEL Hocamdan temin edebilirsiniz kendisi bizim bitkilerimizi besleyen ahçımızdır ( ben boyle dusunuyorum..:) ).

can*can
19-12-2010, 10:55
herkese merhabalar,
özellikle bu başlıkta olsun, diğer başlıklarda olsun bilgisini ve tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler. deneyimi paylaşmayı buradaki insalar bir borç bilirim.
bir süredir bu siteyi takip ediyorum. Kudret Bey'den aldığım besin eriyiği ile de ilk denemelerime 04 Kasımda başladım. hangi başlıkta gördüğümü hatırlamıyorum ancak safran topraksız tarımda nasıl olur sorusuna cevap olur umarım.
ebay den aldığım safran soğanlarını file saksılara 4'er 4'er yerleştirdim. plastik dörtgen kovaların ağzını kapatacak şekilde, ve saksıları tutacak şekilde straforu kestim. iki kova ile iki farklı düzenek hazırladım. bunlardan bir tanesi dalgıç pompa, hortum ve spreyleme kafaları olan düzenek, diğeri de yine ebayden aldığım tek diskli nebulizatör ile kurduğum düzenek. Nebulizatör besin eriyiğini ultrasonik titreşim ile buharlaştırıyor, yani soğuk buhar üretiyor. buharlı sistemlere "fogponic" diyorlar. her iki kovanın içindeki besin eriyiğini iki çıkışlı hava pompası ile havalandırıyorum.
elimdeki zamanlayıcının yarım saatlik aralıkları olduğu için yarım saat çalışıyor, yarım saat duruyor.
184857
184861
soğanları fotoğrafta görüldüğü gibi file saksılara dörderli koydum.
184858
doğru mu yaptım yanlış mı yaptım bilemiyorum. soğanlar köklenirken güneş görmesinler diye, üstünü aluminyum folyo ile kapattım.
184859
daha sonra şehir dışına çıkmıştım. geldiğimde soğanlar köklenmiş ve boyları da uzamıştı, aluminyum folyoyu dışarı itiyorlardı. ben de hidroton aldım ve soğanların köklerinin güneş görmemesi için hidrotonla soğanları örttüm. 29.11.2010 da çekilmiş fotoğraf...
184860

can*can
19-12-2010, 10:58
08.12.2010 da çekilmiş fotoğraflar aşağıda. şu anda yine evimden uzak olduğum için son hallerini bilemiyorum.
ilk fotoğraf fogponik
184862
ikinci fotoğraf aeroponik
184863

forumda bilgi ve tecrübesini paylaşanlara tekrar teşekkür ederim.
sayın Kudret Bey'e ayrıca teşekkür ederim.

gazeteci28
20-12-2010, 10:40
sayın can, iki yeni deneme yapıyorsunuz. fog türkçesi sisleme ve safran.
öncelikle tebrik ederim.
safrandan daha önce bahsetmiştim. link burada. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=597708&postcount=90)

sisleme yöntemiyle ilgili de yabancı kaynaklarda bilgiler yoğun. Deneme çalışmalarınızı ilgiyle takip edeceğim. Ayrı başlık altında gelişmeleri duyurursanız daha güzel olur. Safran yetiştiriciliği ya da sisleme yöntemi gibi...

can*can
09-01-2011, 09:47
tekrar merhabalar,
26.12.2010 tarihinde çektiğim fotoğrafları paylaşmak istedim.
ilk fotoğraf püskürtme yöntemi ile gelişen safran bitkilerim.
187873
ikinci fotoğraf sisleme yöntemi ile gelişen safran bitkilerim.
187874

fotoğraftan da görüldüğü gibi, püskürtme ile gelişen bitkiler sisleme ile gelişenlere göre daha uzunlar. her iki şekilde de bitkiler koyu yeşil yapraklara sahip. henüz çiçeklenme göremedim.

köklere baktığımda, ilk olarak sisleme yöntemi ile gelişen bitki kökleri :

187875
187876

sisleme ile gelişen kökler pek sağlıklı görünmüyor. kahverengi renkle göze çarpıyor. nedenini bilemiyorum. köklerin güneş almadığından, karanlıkta kaldığından eminim. PH genelde 6.5 civarı, EC de 880 ppm civarı.

püskürtme ile gelişen kökler :
187877

püskürtme ile gelişen kökler sağlıklı göründüler bana, en azından beyazlar ;)

ne yazıkki bitkilerim henüz çiçeklenmedi. bunda iklim şartlarının uygun olmaması da etkili olabilir tabii. normal şartlarda Karabükte ekim sonu kasım başı gibi çiçeklenen bitkiler 16-17 oC istiyorlar. Ancak şu aralar Ankara oldukça soğuk. bitkilerim de içerde değil, dışarda yaşıyorlar.
herkese selamlar, saygılar

thempest
09-01-2011, 12:12
Merhaba Sayın CAN*CAN ;

Akan su veya durgun suda denesenız sounuc nasıl olucak bırd ona baksanız.

malbman
09-01-2011, 14:43
sisleme ile gelişen kökler pek sağlıklı görünmüyor. kahverengi renkler göze çarpıyor.

Sayın can*can, püskürtme ile beslenen köklerde de hafif kahverengilik var ama bana sorarsanız bunlar normal. O renk muhtemelen besin eriyiğinin içerdiği demirden kaynaklanıyor. Zira kökler göründüğü kadarıyla çok sağlıklı.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

garlangufa
17-01-2011, 19:52
işte benim aradığım küçük saksılar bunlar. Şu siyah, süzgeçleri olan...Yani plastik bardağı alıp delmemize gerek kalmayan....Nereden buldunuz bunları ?...nerelerde satılır ?
herkese merhabalar,
özellikle bu başlıkta olsun, diğer başlıklarda olsun bilgisini ve tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler. deneyimi paylaşmayı buradaki insalar bir borç bilirim.
bir süredir bu siteyi takip ediyorum. Kudret Bey'den aldığım besin eriyiği ile de ilk denemelerime 04 Kasımda başladım. hangi başlıkta gördüğümü hatırlamıyorum ancak safran topraksız tarımda nasıl olur sorusuna cevap olur umarım.
ebay den aldığım safran soğanlarını file saksılara 4'er 4'er yerleştirdim. plastik dörtgen kovaların ağzını kapatacak şekilde, ve saksıları tutacak şekilde straforu kestim. iki kova ile iki farklı düzenek hazırladım. bunlardan bir tanesi dalgıç pompa, hortum ve spreyleme kafaları olan düzenek, diğeri de yine ebayden aldığım tek diskli nebulizatör ile kurduğum düzenek. Nebulizatör besin eriyiğini ultrasonik titreşim ile buharlaştırıyor, yani soğuk buhar üretiyor. buharlı sistemlere "fogponic" diyorlar. her iki kovanın içindeki besin eriyiğini iki çıkışlı hava pompası ile havalandırıyorum.
elimdeki zamanlayıcının yarım saatlik aralıkları olduğu için yarım saat çalışıyor, yarım saat duruyor.
184857
184861
soğanları fotoğrafta görüldüğü gibi file saksılara dörderli koydum.
184858
doğru mu yaptım yanlış mı yaptım bilemiyorum. soğanlar köklenirken güneş görmesinler diye, üstünü aluminyum folyo ile kapattım.
184859
daha sonra şehir dışına çıkmıştım. geldiğimde soğanlar köklenmiş ve boyları da uzamıştı, aluminyum folyoyu dışarı itiyorlardı. ben de hidroton aldım ve soğanların köklerinin güneş görmemesi için hidrotonla soğanları örttüm. 29.11.2010 da çekilmiş fotoğraf...
184860

Delimus
17-01-2011, 22:07
http://urun.gittigidiyor.com/8cm-3-quot-dayanikli-delikli-saksi_W0QQidZZ22718594

Ayrıca delikli saksı olarak aratırsanız bir kaç farklı fiyatta ürün var.

http://arama.gittigidiyor.com/?aramakelime=delik+saks%FD&aramakategori=

Sarıcan
17-01-2011, 22:36
işte benim aradığım küçük saksılar bunlar. Şu siyah, süzgeçleri olan...Yani plastik bardağı alıp delmemize gerek kalmayan....Nereden buldunuz bunları ?...nerelerde satılır ?

Bostancı Eminali Paşa Caddesi' nde. (http://www.toprakvesu.com/catinfo.asp?cid=43)

Temir
31-01-2011, 15:59
Sayın can*can, safranların son durumu nedir?

can*can
03-02-2011, 17:34
Sayın Temir,
bitkilerim terasımda Ankara'nın soğuğuna, ayazına iyi dayanıyorlar. yeşil yapraklar iyice uzadı. artık dik duramaz hale geldiler. Ancak ne yazık ki çiçek açmadılar.
beslemeye devam ediyorum. havaların ısınmasıyla belki çiçeklenirler.

melihbulk
04-05-2011, 13:45
Bostancı Eminali Paşa Caddesi' nde. (http://www.toprakvesu.com/catinfo.asp?cid=43)

http://www.magicplant.net/ adresinde 15 kuruş. Yeri beykozda veya internettende alınabiliyor. ayrıca motor ve aparatları (mesela bidona hortum montesi için plastik parça 0.60 TL.) mevcut.

unalsel
10-06-2011, 14:04
O kadar şey yazılmış ama en önemli nokta olan suyun akış debisini nasıl olacağına dair çok az bilgi var. Teknik bir konuda teknik konuşmak gerekli diye düşünüyorum.

karapotinli
20-10-2011, 12:24
aslında konu başlıkla tam anlamda ortuşmuyor ama tam bir sulama cetveli ec cetveli neden yok bunun için bi konu acıcam arkadsaşlar orada yardımcı olurmusunuz

idris şenol
08-12-2011, 18:37
Sevgili dostlar;uzun süredir "ağaçlar net"daim sık kullanılanlarımda.hemen hergün de bakarım.bu topraksız tarım,balkon bahçesi,vs de sulama konusuna takılıp kaldım.nette araştırıyorum ,bulamıyorum.terasım var oldukça büyük.orada hayallerim var.ancak sulama işi,özellikle yaz döneminde sorun.burda anlatılanlar gibi,elektronik devre mekanik,motor,zaman rölesi,hortum,besin su düzeneği vs ile de uğraşmak istemiyorum.çeşitli boyutta saksıda toprak kullanarak çiçek sebze büyütmeyi amaçlıyorum.hepsi de amatörce tabi.bitkiyi susuz bırakmıyacak,çürütmeyecek,ayda birkez su ilavesiyle bu amacıma ulaşabilir miyim.bazı denemelerim var..henüz deney.sonuçlar iyi olursa burda tüm dostlarla paylaşacağım elbette.
ayda birkez sulama ,yazın 40 derecede !hayel bil olsa güzel:)
sutut gibi birşey düşünyorsunuz sanırım:confused:
çalışmalarınızı takip edicem:)

YSFSTRT
04-01-2012, 14:46
merhaba kudret bey
topraksız tarım ile ilgili daha önce duyduğum şeyler vardı sadece. ararken isminize rastladım. neredeyse bütün yollar size çıkıyor. :) kutlarım sizi.
küçük bir bahçemiz var evimizde. geçen yaz, domates, biber ve salatalık ektim. arzulanır bir verim alamadık. sizin bazı yazılarınızı okudum ve bu baharda topraksız olarak yapmak istiyorum. işimi şansa bırakmak veya yanlış yapmak istemiyorum. yardımınızı rica edebilir miyim.
çok teşekkür ediyorum.
saygı ve sevgiyle
yusuf estroti

yaprakyesili
05-01-2012, 18:08
Bu topraksız tarımı bende sevmeye başladım.Hala takip ediyorum..En kısa zamanda faaliyete geçeceğim

Potasyum
11-02-2012, 13:10
Kontrol sistemi baz olarak Gece ve Gunduz farkli hareket eden Web uyumlu

Gunduz fonksiyonu;

Sera ici sicakligi ayarlanan ayarda tutumakta sicaklik yukselince fan (eksoz) devreye girip ekstra sicakligi disari atmakta.
Sera ici nem istenilen ayarda tutmakta nem dusunce su spreyleri devreye girip nemi dengelemekte.
Sera icinde hava sirkulasyonu icin havalandirma gorevi yapan ic fan 10 dakikalik,istenilen orana bagli olarak calismakta. Ornegin %25 ele alirsak 10 dakikanin %25'i ON sonrasi off her 10 dakikada bir start vermekte.
Lambalar istenilen zamanda on (gunduz)ve off (Gece).
Acid ve Besin istenilen orana gore devreye girip uygulanmakta.

Gece fonksiyonu.

Sicaklik dusunce isiticiyi devreye girmekte
Nem yukselince nem emici (dehumadifier) devre girmekte.
Havasirkulasyonu manuel ayarlanabilir veya programlanabilir tustakimi yardimi ile.Ben degistirmiyorum.

Gelecekte Co2 Su tanki seviyesi eklenecek sensorleri bekliyorum kullandigim kitleri ebay yardimi ile cinden almaktayim Uk de tuzlu.Ph ve Ec devrelerini cindeki devre baski kampanyasina yaptridim daha ekonomik ve temiz.elimde ekstra 9 tane var su an.devreler analog okumali voltmetre ilede kullanilabilir.

idris şenol
11-02-2012, 19:00
potasyum aramıza hoşgeldiniz
ilginç çalışmanızı takip edicem
biraz daha detaylı bilgi verirmisiniz

mavisakal
14-02-2012, 13:28
Arkadaslar katı ortamda hazırlayacağım sistem için perlit ve kokopit almam gerekiyor adanadayim nerden temin edebilirim. Bide su motoru alacam en az kaç wat lik bir motor yeterli olur. Aldığım hava motoru tek çıkışlı su tankına yeterli olurmu bide domates ve biber fidesi alacam hangi çeşit almam gerekir simdikten tessekkür ederim.

mavisakal
14-02-2012, 13:48
Cocopeat ile perliti nasil karıştırmam gerekiyor iç içe mı geçirmem gerekiyor?

coskunirmak
16-02-2012, 11:49
valla benimde bu yonde bazı sıkıntılarım var umarım bılgısı olan uyelırmız bıze ısık tutar bende 2 gundur takıp edıyorum bu konuyu ama henuz cevap yok :(

farukmagat
16-02-2012, 12:36
Yani iki malzemeyi birbirine karıştırmanın birden fazla yolu mu var, anlamadım ki? :D

mavisakal
16-02-2012, 23:28
Farukmagat soru neden saçma geldi anlamadım. Üst üste koyma şansımda var demi ama ben amatör olduğumu kabul ediyorum ama sende bu isin amatörlüğünü yaşamışsındır elbet. Yinede cevap yazdığın için teşekkürler.

şafak
27-02-2012, 17:41
nacizane görüşüm cocopeat kullanacaksan perlit gerekmez .Blok halinde sıkıstırlmış satılıp su emdiriir ve ekim yapılır damlama sulama için uygundur.Perlit ile torf toprak vs. karıstırılabilir.
kullanacağın sisteme bağlı olarak.

KRTL
29-02-2012, 17:20
Sayın Temir,
bitkilerim terasımda Ankara'nın soğuğuna, ayazına iyi dayanıyorlar. yeşil yapraklar iyice uzadı. artık dik duramaz hale geldiler. Ancak ne yazık ki çiçek açmadılar.
beslemeye devam ediyorum. havaların ısınmasıyla belki çiçeklenirler.

Sayın can*can merhaba,

Acaba sizin safranlarda çiçeklenme görebildiniz mi? Son bilgileri bize de aktarabilir misiniz? Konuyla ilgili kaynak doküman vs. önerebilir misiniz?

Selamlar

Hakan Öncü
01-03-2012, 15:13
Merhaba,

3. resimde görünen prob sanırım Ec ölçmek için. O prob ve elektronik kar hakkında biraz bilgi verebilirmisin.
Nasıl ölçüyon değerleri nasıl okutuyon nerden kaça aldın gibi.

Kolay gelsin.

hamdigun
03-04-2012, 10:48
Sayın Tezel,

Geçen yıl, tarafınızdan gönderilen üçlü besin kitlerini kullanarak yaptığım denemelerde ne yazık ki tamamen başarısız oldum. Bu çalışmaları, çok istememe rağmen, büyük kısmı ihmalden kaynaklanan bir takım nedenlerle forumda sunamadım.Bu yıl bu konuda da daha özenli olmaya gayret edeceğim.

Başarısızlığımın kaynağında PH ve EC kontrollerini yeterince yapamamış olmamın yattığını sanıyorum. Bu nedenle, tarafınızdan özveriyle gerçekleştirilen yeni PH ölçer ile Sera Bekçisi Otomatik EC aygıtlarından mümkünse satın almak istiyorum. Bunların maliyetleri ve bedelinin ödenme şekli hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Selamlar.

DERLER32
18-04-2012, 21:24
İyi akşamlar sayın hocam, kudret bey benim kurmaya çalıştığım sera pvc borudan imal etmeye çalışacağım.Akan su kültürü şeklinde yapmak istiyorum yalnız bazı sıkıntılarım var. Besin eriği nasıl hazırlayacağım sürekli su akacakmı bunları öğrenebilirmiyim teşekkürler.

Tartes
06-05-2012, 01:19
pH-EC DOZLAMA SİSTEMİ
http://www.e-tartes.com/SULAMA_VE_GUBRELEME-pH-EC-DOZLAMA-SISTEMI.html

Hydroponic
06-05-2012, 18:00
Merhaba,
uzun bir sure bu siteyi takip ettikten sonra Buraya yeni uye oldum.
Topraksiz tarimda dizayn grup'un uyguladigi sistemin biraz daha gelismisinin patentine sahibiz.
Ben kendim ingiltere'de yasiyorum. Turkiye'de bu konu ile ilgili on fizibilite calismalarimiz var.
10 donumluk ve 20 donumluk seralarda kurulum maliyeti degisken olmakla beraber bir rakam teleffuz etmeniz mumkunmudur.
Iyi calismalar

Ayhan

idris şenol
17-06-2012, 21:33
sayın kudret bey topraksız tarımda karbondioksit ne işe yarar
elimde 1 adt karbondioksit tüpü var tavsiyeniz nedir,nasıl uygulama yapalım

Halil Balaban
21-08-2012, 01:48
Sayın malina,
Sizin ve sizin nezdinizde sitemize
emeği geçen tüm görevli arkadaş-
larımızın mübarek Ramazan Bay-
ramını kutlar, sağlık ve esenlikler
dilerim.
HALİL BALABAN

ersincelebi
22-04-2013, 02:28
Merhaba arkadaslar bayadir kafamda topraksiz tarim isine el atmak vardi fakat gerek is sebepleri gerekse diger hobilerimden dolayi vakit ayiramamistim. zaman zaman forumunuzda basari hikayelerini ve fotolarini gördükce istahim benimde kabardi hemen gecenin bu saatinde üye olup size yardimci olmak ve sizlerin sebze ve meye yetistirmedeki becerilerinizden yararlanmak istedigimi belirtmek istiyorum öncelikle kendimden bahsedeyim. Adim Ersin CELEBI Manisada yasiyorum Endüstristriyel Otomasyon Teknikeriyim özel bir Otomotiv firmasinda yazilimciyim hobilerimden en önemlisi Elektronik ve Robotikdir istediginiz takdirde sizlere tamamen otomatik düzenek hazirlamada yardimci olurum kesinlikle maddi kazanc düsünmeden Acik kaynakli gerek yazilimsal gerek donanimsal olarak destek olurum. ilgilenen arkadaslarin dikkatine saygilar herkese bol hasatlar...

aksiaziz
22-09-2013, 01:43
merhaba..
yeni üyeyim..çalışmalarızı takdirle okudum.bende bu çalışmalara katılacağım

kymtarim
06-08-2015, 12:02
Kudret Tezel beyin iletişim bilgileri mevcut mudur arkadaşlar

kymtarim
06-08-2015, 12:03
Değerli arkadaşlar,
Topraksız tarıma ilgimi azaldı yoksa ben mi bulamıyorum. En son yorumlara bakıyorum 2013 ler filan. Hala aktif ise yardımcı olur musunuz?

malbman
06-08-2015, 12:57
Kendisine özel mesaj ile ulaşabilirsiniz sanırım.

idris şenol
07-09-2015, 22:50
Değerli arkadaşlar,
Topraksız tarıma ilgimi azaldı yoksa ben mi bulamıyorum. En son yorumlara bakıyorum 2013 ler filan. Hala aktif ise yardımcı olur musunuz?
kudret bey ortalarda gözükmez ,fakat aradığımız zaman hemen yanımızdadır:)

Kudret Tezel
08-09-2015, 22:46
Merhabalar sevgili arkadaşlarım aranmak ne güzel hepinize teşekkürler. Ama sayın İdris Senol'un da dediği gibi ben hep buradayım. Bir mesaj bir telefon kadar yakınınızda yım. Hepinize sevgiler selamlar.

azlan
18-09-2015, 16:18
Kudret Bey,
EC sistemi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz?

Kudret Tezel
18-09-2015, 19:30
Sayın azlan EC sistemiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi derken neyi kastettiniz.

azlan
19-09-2015, 10:00
Sistem tam olarak nasıl çalışıyor, örneğin kullanılan devre arduino mu, program nasıl çalışıyor, sensör özellikleri, sensör EC yi algılayınca A ve B den besleyen pompa nasıl bir pompa falan gibi bilgiler.
http://www.agaclar.net/forum/654543-post88.htm

Kudret Tezel
19-09-2015, 14:16
Sayın azlan sistemin nasıl çalışması gerektiğini topraksız tarımı öğrenip bitkiler yetiştirmeye başlayınca göreceksiniz. Sistemin nasıl çalıştığını çözmek yerine, problemleri çözmek için nasıl bir sistem kurmak lazım diye projeler düşüneceksiniz. Hani derler ya ''HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ VARDIR'' O zaman sizde kendi sisteminizi kurmaya çalışacaksınız. Ama anolog ama dijital ama basit ama karmaşık bir sistem kuracaksınız kolay gelsin selamlar.

azlan
21-09-2015, 08:07
Sayın Tezel,
Yani diyorsunuz ki bu benim patentli tasarımım, Eyvallah....

Kudret Tezel
21-09-2015, 08:52
Yanlış anlamışsınız sayın azlan, patent SERA BEKÇİSİ ismi.

Ssaver
25-09-2015, 13:06
Kudret hocam bende bu siteye ağustos 2015 te üye oldum. ve o gün bu gündür dikey tarım konusunda okumadığım yazı kalmadı galiba. kalmışsa da çok az kalmıştır. gördüklerimden esinlenerek 2 adet 150 lik pimaş düzeneği hazırladım her şeyiyle hazır durumda kapalı bir balkonum var. Rubiygem cinsi çilek dikmek istiyorum. Ancak aradığım yerler hep 10 gün sonra dediler. buraya kadar her şey normal. Burada merak edipte bulamadığım bu pvc de yapan arkadaşların başarı oranı nedir? ticari anlamda böyle bir bahçe tesis etmiş arkadaşımız var mı? yani şöyle düşünüyorum 1.5 m lik bir pvc ye 3 cm lik panch la yaklaşık 30 delik açılabiliyor 25 cm arayla. 500 adet boru yapsam çok bir alan gerekmiyor. halen 400 m2 yerimiz var boş duruyor belki 1000 adet boru yerleştirilebilir. Ancak verim hakkında yani bir borudan 10-20-40-60 kilo aldım diye yazan bir arkadaşa rastlamadım. bir boruyu elle sulamak kaydıyla çilekler dahil 50 Tl ye mal ettim. tabi bu hobi amaçlı yaptığım birşey. yazılanları okudukça 400 m2 yi komple yapmak geliyor içimden. Ancak bu konuda değip değmeyeceği konusunda
daha önce yapan arkadaşların fikrini almak isterim. en azından denemelerini okuduğum arkadaşlar hiç kimsenin zara etmesini isteyebilecek insanlar değiller. bir şeyler üreten insan her zaman birilerine faydalı insandır. böyle bir sitede toparlanmayı başarmışlar. vesile olanları tebrik ediyorum. sorularım konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. yazmayı unuttum istanbuldan yazıyorum.

kiziltan
25-09-2015, 16:52
Sn SSaver merhaba

Sn Todor`un basligini acarsaniz cevaplar orada var. Mesele nekadar boru, kac kok marul degil, urettigimi ne yaparim meselesi. Orada link verilen videoda sistem goruluyor Sn Vetman`in basliginda da bulacaksiniz. Metrekare, yerlesim, besin erigi maliyeti onemli ama uretip satamadiginizda yapacak hicbirsey kalmiyor. Amator uretim ile ticari uretim cok farkli. Satis konusunu hallettiyseniz ve eminseniz gerisini Sn Tezel yonlendirirler.Saglicakla kaliniz.

kadirozyetisen
26-03-2022, 09:49
Merhabalar, Ph ec dozajlama ile ilgili bu otomasyonu kendimiz yapamzmiyiz acaba!