PDA

View Full Version : Ağaç Heykel

malina
15-02-2006, 14:15
Murat Güzeldere (http://www.agaclar.net/index.php?id=3170) röportajı bu konuyu aklımıza getirdi. Belki yılda bir, iki kez ağaç heykel yarışması yaparız. Tabii her zamanki gibi işin yarış kısmı hikaye :) Esas olan ağaçlar, doğa, sevdiğimiz bir işi yapmak, paşlaşmak...

Bu dünya başka türlü çekilmez :)

Dilek (benim) Murat Güzeldere'den bu konuda bilgilerini aktarması ve jüri üyelerinden biri olmasını rica edebilir.

Kullanılabilecek malzemeleri toparlamaya çalışalım.

malina
15-02-2006, 14:16
Maket bıçakları

malina
15-02-2006, 14:37
Çalışırken malzemeyi sabitlemeye yarayacak araçlar

malina
15-02-2006, 14:44
zımpara ...

aybala
15-02-2006, 17:31
Dilek (benim) Murat Güzeldere'den bu konuda bilgilerini aktarması ve jüri üyelerinden biri olmasını rica edebilir.

Bir başka jüri adayımız :)

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=536

Galeriye heykelciklerinin fotoğraflarını eklerken Cem Koç ile mail yolu ile irtibat kurabilmiştim....ilgilenebilir..:)

Dalları bulduk, yonttuk...
ve yarışmaya jüri bulma aşamasına geçtik bile ;)

bu işte bir terslik var ama olsun...
bu bile heyecan verici

malina
16-02-2006, 19:36
İlgilenecek mi? :)

aybala
16-02-2006, 23:38
sitesindeki iletişim bölümüne yazdım...

benim
17-02-2006, 00:07
Murat Bey'e topicle ilgili bilgi verdim. Cevabını bekliyorum.

aybala
17-02-2006, 14:36
Cem Bey' den cevap geldi....

Merhaba,
Ağaç heykel yarışması fikriniz çok güzel. Her ne kadar bu konuda çok fazla birikim sahibi değil isem de , böyle bir işin içinde olmak isterim. Aynı zamanda Karikatürcüler derneği İzmir Temsilciliğini yürütüyorum. Yarışmanın duyurusu konusunda bu alandaki haberleşme ve duyuru kanallarımızı da kullanırız. Ayrıntılar için görüşmek üzere. Selamlar. Cem Koç.

Bir de karikatür yarışması mı düzenlesek :)

arsakay
17-02-2006, 15:22
Cem Bey' den cevap geldi....

...
Bir de karikatür yarışması mı düzenlesek :)

Bu fikirlerin hepsi çok güzel.
Benim de ek bir önerim var. Bu yarışmaların süresini biraz uzun tutalım.
Böylece iş ortamı yoğun olan ama
bu uğraşlarla amatörce de olsa ilgilenenler de
üretmeye vakit bulup yarışmalara katılabilir.
(örneğin 3 ay)

benim
17-02-2006, 15:26
Murat Güzeldere cevabından alıntı;

Ağaç heykel yarışması fikriniz çok güzel! acaba katılım olur mu, diye biraz düşündüm de sonra hem niye olmasın dedim, hem de fikrin kendisi çok güzel olduğu için, 3-5 kişi de katılsa, belki amatörce yapıtlarla da katılsa, yine de ölü toprağı serpilmiş ülkemizde hayırlı bir iş olacağı sonucuna vardım. Belki asıl bu konularla uğraşması gerekenler burdan bir ders çıkarır da bir hareket gelir.
Benim jüri üyeliğim önerinizi de teşekkürle ve de haddim olmayarak kabul ediyorum. Ayrıca, sayfada adı geçen Cem Koç da arkadaşımdır ve İzmir'de yaşar. Başka da bir yardımım olursa yaparım.

aybala
17-02-2006, 15:36
pişti ! :)
hadi o zaman

Bu arada Murat Bey'in de heykel fotoğraflarını
galeriye eklesek mi?
http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=174

aybala
17-02-2006, 15:38
... Bu yarışmaların süresini biraz uzun tutalım....(örneğin 3 ay)

zaten öyle yazmış malina da
#1 Belki yılda bir, iki kez ağaç heykel yarışması yaparız. ..

backyard
17-02-2006, 18:29
murat güzeldere cem koç'un yanı sıra başka biriyle daha irtibata geçtiğini söyledi yanılmıyorsam
umarım yakında gelip kendisi bizi aydınlatır forumda

malina
17-02-2006, 18:33
Durumu burada netleştirip kuralları açıklayalım. Netleştirmek için arkadaşların gelmelerini bekliyoruz.

arsakay
18-02-2006, 01:10
zaten öyle yazmış malina da

Yanlış anlamış olabilirim.
Demek istediğim konu ilan edildikten sonraki sürenin uzun olması.

benim
18-02-2006, 01:40
Murat Bey'le yazışma şansını bugün tekrar yakaladık. İşi yüzünden yoğun sanırım.

Bana yine İzmir'de yaşayan Mehmet Tuncer'in iletişim bilgilerini verdi. O da Murat Bey ve Cem Bey gibi ağaç heykellerle ilgiliymiş. "Bizler elimizden geleni yaparız" dedi söylediklerinin özü bu aslında.

Bunun dışında yarışmanın nasıl olması gerektiği hakkında biraz konuştuk. Bu topice bakmış kendisi.. Ne üreteceğimize göre malzemeye karar veriyoruz, bazen maket bıçağı bile yetiyor bazen skarpelalar kullanıyoruz dedi. Bunun üzerine yarışma formatını düşündük ve ona şunu önerdim ben:

1. Onlardan biri **** hepsi, bir model belirleyip, ona giden yolu(ağaçtan-heykele tüm adımları) fotograflayarak bize anlatabilir ve en güzel heykeli yapabilen yarışmayı kazanır.

2. Malzemeleri ve işlemeye ilişin teknik bilgileri bize verip, özgün çalışmalar yapmamıza yardımcı olurlar. Kim ne becerebiliyorsa koyar ortaya.

Bunlar benim kişisel fikirlerimdi. Yazışma anında ortaya çıktı. Burada daha değişik fikirler de yakalayabileceğimizi söyledim. Bunların derlenip toplanması konusunda zaman istedim.

Mehmet Bey'e maili yazdım. Ondan da bu konudaki kendi fikirlerini almamız gerektiğini düşünüyorum.

Murat Bey'in şöyle bir düşüncesi var, ki bence haklı. Kendisi, Cem Bey ve Mehmet Bey biraraya geldiklerinde bizden bir arkadaşımızın da onlara katılması... Konunun yüzyüze de görüşülüyor olmasının faydalı olacağını düşünüyor. Ona İzmir'de katılımcı arkadaşlarımız olduğunu ve bu işe gönüllü birinin mutlaka olacağını söyledim kendisine... Yanılmıyorumdur değil mi?!?

Bendeki gelişmeler şimdilik bu kadar. Ararsanız, Adana temsilicimizin haftasonu ziyareti için börülce pişiriyor olacağım...

hasan42
18-02-2006, 13:59
Bu işin sonunu merak ediyorum.
Bu ağaçlar.net'e üye olduktan sonra, önce ağaç fotoğrafı çekeceğim diye yerlere yatıp, gelip geçenlerin tuhaf bakışlarına muhatap oldum.
Sonra, elektrik faturası yatırmak için gittiğim yerde cebimden makbuzu çıkarırken, yol kenarındaki ağaçlardan toplayıp cebime koyduğum tohumlar yerlere saçılıp beni zor duruma düşürdü.
Derken evimin misafir odasındaki masanın üstünde bir sürü tohum birikmeye başladı ve gelip gidenlerin sorularıyla muhatap oldum.
Sonra, eve söğüt dallarıyla gelmeye başladım, konu komşu takılmaya başladı.
Şimdi de eve odunlar, tahtalar getirip takır tukur heykel oyacağım.
Bu işin sonunu gerçekten merak ediyorum.

malina
18-02-2006, 14:27
Bu ağaçlar.net'e üye olduktan sonra, önce ağaç fotoğrafı çekeceğim diye yerlere yatıp, gelip geçenlerin tuhaf bakışlarına muhatap oldum.
Sonra, elektrik faturası yatırmak için gittiğim yerde cebimden makbuzu çıkarırken, yol kenarındaki ağaçlardan toplayıp cebime koyduğum tohumlar yerlere saçılıp beni zor duruma düşürdü.
Derken evimin misafir odasındaki masanın üstünde bir sürü tohum birikmeye başladı ve gelip gidenlerin sorularıyla muhatap oldum.
Bu işin sonunu gerçekten merak ediyorum.

Sizi seviyorum :)

malina
18-02-2006, 14:33
Kimlerden yardım alabiliriz diye araştırmaya başladım.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
gsf.marmara.edu.tr (http://gsf.marmara.edu.tr)

Yrd. Doç. ÜMİT ÖZTÜRK
Verdiği dersler: Heykel Tasarım ve Uygulamaları- AHŞAP HEYKEL / HEYKELDE KOMPOZİSYON 1

1958 Şarkışila doğumlu. 1985 M.S.Ü.G.S.F. Heykel bölünden mezun oldu. 1987 M.Ü.G.S.F. de Araştırma Görevlisi oldu. 1998 yılında Yardımcı Doçent oldu.1983 yılndan beri çeşitli karma sergilere ve sempozyumlara katıldı. Birçok Açık alan çalışması ve yarışma dereceleri bulunmaktadır.

malina
18-02-2006, 15:01
Moralinizi bozmak için verdiğimi düşünmeyin :)

Ağaç deyip geçmeyin diye veriyorum... (http://www.liviodemarchi.com/ukmain3.htm)

http://www.liviodemarchi.com/images/cappotto-borsa.jpg
Heykeltıraş: Livio De Marchi

arsakay
18-02-2006, 16:35
Bu işin sonunu merak ediyorum............
................Bu işin sonunu gerçekten merak ediyorum.

Bu işin sonunu ben de merak ediyorum.
Son olarak uzun bir aradan sonra eve temziliğe gelen kadın
salonu yavaş yavaş işgal ettiğimi görünce
eşime "Ooo iş büyümüş!" demiş.
Dahası istersem köylerinden torak getirebileceğini,
boşuna toprağa para vermememi söylemiş.:rolleyes:

Ağaç heykel işine gelince. Geçen yılbaşından önce ben bu işe el atmıştım zaten. Eşimin aldığı maket bıçağı takımı ve evdeki bıçaklarla bir noel baba başı oymaya başlamıştım. Vakit bulup bitiremedim ama muhtemelen bu akşam buraya renk katsın diye fotoğrafını koyarım. Eline ilk defa bir parça tahta ve kesici alet alacaklar için söylüyorum. zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceksiniz bilesiniz.
Bir evde yara bandınız mutlaka olsun :(

memet
18-02-2006, 22:05
heykel yarışması çerçevesinde arkadaşım aracılığıyla haberim oldu siteden..
benim ilk heykellerimi yontmaya başlamamdan çok farklı değil sizin durumunuzda..ellere zarar vermeden yontmanın bir iki yolu var tabi..bıçağın ucunun her zaman parmaklarınızdan ilerde durması şart.eline epey ıskarpela saplamış biri olarak derin yaralar açma riski fazla diyorum..
murat röportajıyla heykellerini yüklemiş.. bende yağtığım açğaç işleri yüklemeye çalışacağım..herkese selamlar..mehmet tunçer

arsakay
20-02-2006, 04:05
Moralinizi bozmak için verdiğimi düşünmeyin :)
.....

Düşünmüyorum.
Gülmeyin fena bozulurum.:D
Bu halde uzun süreden beri bekliyor ama yeni aletler aldım
gelecek yılbaşına kadar bitiricem inşallah.:rolleyes:
Boyu yaklaşık 20 cm.

malina
20-02-2006, 15:59
Gerçekten çok güzel görünüyor :) Bitince alacakları hali düşünebiliyorum...

malina
20-02-2006, 16:11
Gerekli malzemelerime devam edeyim :)

sezinci
20-02-2006, 19:03
Acemiler için belki de en önemlisi:)

arsakay
20-02-2006, 21:42
Hepinize teşekkürler.
Fotoğraflarda daha güzel görüntü veriyor gibi geldi bana,
kendisi o kadar değil sanki.

benim
21-02-2006, 01:50
Mehmet Bey zaten siteye üye olmuş. Bunu bana yazdığı bir maille de bildirmiş. Bundan sonrasında O da forumda olacak..

Biz haftasonu Müge'yle gezdik, tozduk.. Bir sürü fotograf çekti. Benim makinam olmadığından çekemediğim tüm güzellikleri o görüntüledi. Şimdi yolda, evine dönüyor.

İzmir'den bu işi devralacak ya da paylaşacak bir arkadaşımız çıkmamış daha? Nasıl yapacağız?

tuana
21-02-2006, 05:38
Bu işin sonunu gerçekten merak ediyorum.;)

Diyecek tek kelime..Harıkasınız yaaaa;) En içten sevgilerimle:p

memet
21-02-2006, 17:10
Merhaba,

Dün Murat'la konuştuk neler yapabileceğimizi. Toplanıp konuşana kadar. Benim bazı teknik ayrıntılara girmemin iyi olacağını düşündük.

Önce malzemeler önemli. Bıçaklar diğer aletler. Forumda resmi olan bıçaklar aslında tam ağaç malzemeleri değil. Resmi olan bıçaklar linol baskı için oyma bıçakları. Ağaçta kullanılmaz diye bir şey yok ama. Çeliği biraz yumuşak olur.

Ağaç için bıçaklar kullanmak daha verimli oluyor. Tabi bunları söylerken hem murat hem ben yontabilen herşeyi de kullanıyoruz.

Bıçak kullanmada ilk şey ucunun sürekli keskin olması. Hemen her seferinde bilemeyle başlaması daha iyi.

Bunun için ben zımpara kullanırım. 360 Numara su zımparasını. Biraz ıslatarak... Bıçakları keskinleştirmek gerek. Düzgün bir zemine koyup zımparayı, ucunu sürerek, keskinleştiriyorum.

Büyük ağaç yontacaklar için bir de tokmak gerekir.
Yüzeyi düzeltmek için de raspa. Eğenin ağaç için olanı. Sonra işler ilerleyince ağacı koruma vernikleme işlerine ayrıca gireriz. Mengene iyi bir malzeme . Ama ben kullanamıyorum rahat edemiyorum. Ufak ağaçlar için iyi olacağı kesin. Başlar başlamaz elleri kesme adetten. Bunun için hiç bir zaman elin bıçağın ucundan önde durmaması gerekir.

Ağaç seçmesi ikinci konu. Ya Murat'ında yaptığı gibi doğadan bulmak gerek. Ya da benim yaptığım gibi kereste. Bu biraz zahmetli biraz da maliyetli olabilir.

Bulması en kolay ağaç çam. Ama yontma işine çok uygun değil. Ihlamur ceviz iyi ve kestane. Bunlar kereste halinde olduğu için alması kullanması eve sokması zor. Nette bazı heykeller seçtim onları ekleyip, nasıl farklı malzemeler kullanılabilir diye devam edeceğim.

Biraz da sizin fikrinizi öğrendikçe. Iskarpela almayı düşünenlere Maraş bıçakları almalarını öneririm. En iyisi onlar. Teknik ve malzeme konusunda soracağınız bütün sorularınıza seve seve cevap vermek isterim.

Herkese selamlar

memet

memet
21-02-2006, 17:16
bazı heykel örnekleri veriyorum merak ettkilerinizin nasıl yapıldığını anlatabilirim

723

724

725

sezinci
21-02-2006, 17:26
Bunlar merak edilmez mi? Bence hemen anlatmaya başlayın

arsakay
21-02-2006, 18:08
Mehmet bey,
ben bu bilgileri yerde ararken gökte buldum.
Yıllardır ilgi alanım olan bu konuda
birşeyler okumaktan öteye gidebilmiş değilim.
Vakit olarak da yaşantım yeni izin verdi bana.
Lütfen ayrıntıya girmekten çekinmeyin.
Teşekkürler.

hasan42
21-02-2006, 22:39
;)

Diyecek tek kelime..Harıkasınız yaaaa;) En içten sevgilerimle:p

:)
Teşekkür ederim.

memet
22-02-2006, 00:46
Tekrar merhaba. Eklediğim heykellerin birbirinden farklı teknikte yapılmış işler olmasına dikkat ettim.

İlk heykel buluntu ağaçlardan yapılmış bir at. Doğadan toplanmış dallar. Resim biraz ufak ama bence sonuç çok etkileyici. Parçalar durma göre tel ya da ağaç çivilerle birleştirilmiş. Bu aslında uygulaması en rahat olan teknik.Bir bakımada sitenin ruhunada da çok uyuyor olabilir buluntu parçalar kullanmak.

Yılan sanırım çam ağacı. Birkaç parça eklenmiş olabilir. Sanırım monte edilmiş birbirine. Diğeri, illede bir figürün şart olmadığını göstermek için koydum. İnce çıtalar birleştirilmiş.

Bir de muratın kullandığı teknik var. Buluntu parçaları içinde gördüğü forma göre şekillendiriyor. Onları da görmüşsünüzdür. Yarışma için çalışmak isteyenlere çeşitli seçenekleri göstermek istedim. Katılmak isteyenlerin hepsine de teker teker teknik konuları aşmada yardım etmek isterim. Neyin nasıl kullanılabileceğine dair. Bıçaklar dışında...

Bazı aletlerde var piyasada. Oymak için. Koçtaş'ta bir motorlu oyma aleti görmüştüm. Ufak işler için kullanışlı olabilir.

Ben nasıl yapıyorum.? Keresteye önce yapmak istediğim şekli çiziyorum. Marangozda kestiriyorum kaba şeklini. Sonra tokmak ve bıçaklarla yontuyorum. Burda ağacın bir yönü oluyor.

Bir yönde bıçak rahat giderken diğer yönde biraz zorluklar çıkarıyor. Bir kaç denemde farkedilir bu da. İşi kolaylaştırıyor. Başlamak için şimdi aklıma bunlar geldi. Biraz da sizlerin söyleyeceklerinize göre devam etmek isterim.

Selamlar

memet

malina
22-02-2006, 04:58
Sevgili Mehmet,

Yazınızı okuma kolaylığı için düzelttim. Paragraf kullanarak yazarsanız daha rahat okunacaktır...

malina
22-02-2006, 05:07
Ağaç için kullanılacak bıçakların resimlerini eklemek için link verir misiniz?

benim
22-02-2006, 19:16
At figürüne bayıldım. Topicin işlevselliğine de..
Yaşadığım yerde ağaç sorunu çekmem de, elimi keseceğim garanti. Bu kısmı korkutuyor beni.
Mehmet Bey'e desteğinden ötürü bir kez de buradan teşekkür etmek istiyorum.

Kolay gelsin..

malina
22-02-2006, 21:58
Bıçağı kullanırken en çok kesilme ihtimali olan bölüm, (sağlaklar için) sol işaret parmaklarının üst bölümü. Bu kısma geçirebilecek, orta şiddetteki kaymalara dayanıklı bir aparat işe yarayacaktır.

Eski bir kemerden (ya da benzeri malzemeden) kesilmiş, parmağına takabilecek gibi hazırladığın bir parça işine yarayacaktır.

benim
22-02-2006, 22:08
İnanılmaz bir kadınsın sen!

hasan42
24-02-2006, 02:45
Mehmet ve Murat Beylere soracağımız sorular sanırım ağacın başına geçip oymaya başladıktan sonra oluşacak. Kendi hesabıma ben bir parça ağaç bulup elime geçen ilk mutfak bıçağıyla oymaya başlamaktan başka bir şey düşünmüyorum şu anda.

Nette bir sayfaya rastladım. Bu sayfada ağaç oyma işi yapan insanların isim listesi var. Yararlı olabileceğini düşündüğüm için sizinle paylaşmak istedim.

http://dmoz.org/Arts/Visual_Arts/Sculpture/Sculptors/Wood

Listedeki ilk isme tıkladığımda karşıma kocaman ağaç gövdelerinden heykel yapan bir kişinin sitesi çıktı.

http://www.treesculptor.co.uk

Kocaman ağaç gövdelerinin nasıl heykellere dönüştüğünü bu sitede fotoğraflarla görebiliyorsunuz.
John Adams adlı bu kişi şöyle diyor:

"Yontma işi pek çok bakımdan tek bir şansınızın olduğu bir çalışmadır. Ağaç biraz fazlaca yontulsa, hatayı düzeltme şansınız sınırlıdır. Ağacı yontan kişi, heykelin bitmiş şeklini, daha ağaç blok halindeyken zihninde canlandırabilmelidir. Form hakkında iyi bilgi sahibi olmanın hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Bu bilgi konunun sürekli çizimiyle elde edilebilir. İnsan figürü beni her zaman çevreleyen bir konudur ve ben her durumda, elime her fırsat geçtiğinde çizim yaparım; her türlü taşıt aracını beklerken veya aracın içindeyken, kafelerde, tiyatrolarda, toplantılarda, ücretsiz model bulabildiğim her yerde çizim yaparım. Bu çizimler zihnimde ağaca işleyebileceğim vücut şekillerinden oluşan görsel bir kütüphane oluştururlar. "

Heykellerine bir bakın bakalım beğenecek misiniz? İşte bir örnek:

arsakay
24-02-2006, 04:17
Soru: Elimizdeki ağaç parçasını tam kesip, oyup bir şekle getiriyorsunuz ki bir de bakmışsınız durduğu yerde çatlama meydan gelmiş. Bu ağacın kuruluğu ile ilgili diye düşünüyorum. Önlem alınabilir mi? Örneğin şekil vermeye başlamadan önce en az şu kadar zaman ve şu şekilde bekletin gibi birşeyler var mı?

tuana
24-02-2006, 05:36
İnanılmaz bir kadınsın sen! İnanılmaz olan malına abla mı? Gerçekten bir ara tanışsak çok iyi olacak:p :p

memet
24-02-2006, 15:35
merhaba,

istanbullu bir heykelci arkadaşın ağaç heykelini adanalı birisi almış. bir iki ay içinde ortadan ikiye yarılmış heykel. değişen iklimin önemli etkisi var bu yarılmada. ama esas etken ağacın kuru olmaması. kerestecilik marangozluk bakımından bu kadar hassas değil ağacın kuruluğu.

seçilecek ağacın kesinlikle kuru ağaç olması gerek. en az bir sene durmuş ağaç olmalı. çam gibi kimi kerestelerin fırınlı olması aynı işi görüyor. hangi ağacın kuru olduğu tecrübeyle anlaşılır. tereddüt ettiğiniz ağacı almayın.kuru ağaç nemini kaybetmiş olur.evlerdeki ahşap parçaların durumuyla kıyaslayın keresteye bakarken..

eve aldığınız ağacı bir iki ay tutarsanız gölge bir yerde daha iyi olur. doğadan toplanan parçalar için böyle bir risk genellikle olmuyor. işlediğiniz ağaç yarılmaya başlarsa dönüş yok. ya öyle bırakacaksınız.ya da yeni ağaç alacaksınız.

benim yontmaya başladıklarımla, bitirdiklerimi bilseniz çoğu sobaya gidiyor .
istediğiniz gibi olmaz ağaç çalışamaya uygun çıkmaz daha bir sürü şey
alıntıda söylediği haklı.. hatadan geri dönüşü olmayan bir teknik. bırakıp başkasına geçmek gerekebiliyor..

ıskarpela alamak isteyenlere maraştaki benim bıçak aldığım ustanın adresini verebilirim. aslında türkiyenin her yerine yolluyor bıçak. hırdavatçılarda bulabilirsiniz. nette bir adres bulamadım bıçaklarla ilgili. benim işlerin resimlerini eklerken bıçaklarımın da resimlerini ekleyeceğim.

parmağa kılıf takma konusu çok faydalı ben de kullanmıştım. kalın deri bir kılıf
parmağa geçecek şekilde iyi oluyor. baş ve işaret parmaklarına birer tane.

ağaç seçerken bir de yaş halkalarına dikkat etmek gerekir. üstten yuvarlak halkalara baktığında aralar ne kadar sıksa halkalarda oymaya o kadar uygun kerestedir. bu en çok çam ve ıhlamurda dikkat edilmeli. ceviz her zaman en güzeli. bir de kestane yontması çok hoş olur. kokusu yayılıyor ağacın. kestane yaşsa bıçakları boyar yontarken..
çınar ağacından uzak durun

Gönüllü paragraf yapıcı, de/da ve soru takıları ayırıcı, noktadan sonra boşluk bırakıcı eleman malina tarafından düzeltilmiştir :)

memet
24-02-2006, 15:37
yazı yazması heykel yapması kadar kolay değil...paragraflara dikkat etmeye çalıştım ama çok başarılı olamamışım

hasan42
24-02-2006, 16:35
Teşekkürler Memet Bey. Hani derler ya, tecrübe konuşuyor.
Fırınlama konusunda aklıma bir şey geldi. Bana güleceksiniz ama cahilliğime verin. Evdeki fırının içinde nisbeten düşük bir derecede bir süre tutsak ne olur acaba? Ya da, yanmasına izin vermeden kısa sürelerle bir kaç kez fırında tutsak? Nemini kaybetmesini sağlayamaz mıyız?
Bir de, babamların odunluğunda bahçesinden kestiği dut ve kayısı gövdeleri görmüştüm. Bunları kullanabilir miyiz? Ya kavak? Biliyorsunuz kavak yontması en kolay ağaç.

aybala
24-02-2006, 22:03
ilginç bir haber
insanların hayal gücünün sınırı yok :)

http://www.agaclar.net/index.php?id=3206

memet
25-02-2006, 02:28
fırın konusuna güldüğüm kesin...
bir espri olarak güzel olduğu için..
işin aslı bunun için profesyonel fırınlar var..belirli bir ısıda uzun süreli tutuluyor ağaç..nemini kaybedene kadar..kuru ağaç alması daha pratik..dut ağacının çok güzel sarı bir rengi var.kolay işlenir.kayısıdan da mobilya yapılıyor.ben denemedim ama,mobilyacılıkta kullanılıdığına göre heykele de uygundur..kış başında kesilmişse yeterince kurumuşlardır.ağaçlar uyandıktan sonra kesilen dallar daha geç kurur..dut dallarının tam ortasında boş bir yer oluyor ..oyacaksanız onu göz önüne alın..
selamlar mehmet

memet
25-02-2006, 02:30
kavağı unutmuşum..hiç denemeyin.heykele hiç uygun değil. yumuşak olmasına rağmen..oymacılığa uygun bir ağaç değil.örneklerden birinde koyduğum sepeti andıran iş var.. o türden birşeyler e olabilir belki..

hasan42
25-02-2006, 03:09
Teşekkürler Mehmet Bey. Açıklamalarınız çok aydınatıcı oluyor.

Bu gün Praktiker'e gidip bir elektrikli dekupaj testere aldım. Iskarpela takımını da orada ilk kez gördüm. 12 parçalık bir takımı 6 liraya satıyorlar ama Çin malı olan bu aletler çok kalitesiz. Kolayca eğiliyorlar. Bu yüzden almadım. Tekzen ve diğer bir kaç yere daha bakacağım.

malina
25-02-2006, 03:18
hasan, agaclar.net masraflı olmaya başladı diyeceksin bir süre sonra :)

hasan42
25-02-2006, 03:21
hasan, agaclar.net masraflı olmaya başladı diyeceksin bir süre sonra :)

Ne diyorsunuz!
O kadar güzel eğeler, törpüler, işkenceler gördüm ki!
Yavaş yavaş tamamlayacağım bütün bunları.

malina
25-02-2006, 03:24
Alış fiyatlarını da yazsana (konuyla ilgili almayı düşünmediklerinin de olabilir)

Alışveriş edecekler için yardımcı olur.

memet
25-02-2006, 07:16
ıskarpela ararken maraş bıçağı sorun..epey oldu ben bi ara tanesine 5 **** 7.5 gibi bir fiattan sorduğumu hatırlıyorum.çeşitli başlıklar takılabilen bir tür frezede var .ufak bir modelini görmüştüm.kullanışlı olabilir.ama murat almıştı .o
pek sevmemişti..çin malı olan bıçaklar linol oymak için olabilir..

memet
25-02-2006, 15:28
merhaba .bonsai yazılarını okurken webcam kullanarak malzemelerimin resimlerini yollayabileceğim aklıma geldi benimde.kestane ağacının büyüme görüntülerine bakarken .benim ağaç heykellerden biri ve kulllandığım bazı malzemeler....
selamlar mehmet

777

778

779

malina
25-02-2006, 16:16
Memet'in kullandığı malzemeler

aybala
25-02-2006, 16:49
trt 2 de mini belgesel izledim sabah
bir köylü keser ile saz yapıyor
sonra kağnı yapmış, öküzlerini falan..tüm detayları ile
üzerini de aletlerin ucunu ısıtarak yaptığı işlemelerle süslemiş
sonra da satmaya götürüyor..
keşke diyor; bir atölyem olsa, aletlerim olsa.....

memet
25-02-2006, 17:45
benimde kulandığım bir keser var ucunu yuvarlaklaştırdım demircide.sonra bir marangozda daha gördüm aynısını yapmış..bu arada ben evde çalışıyorum.murata da evin balkonunu kapatıp atelye yaptık..herne kadar ağzaç yontarken evin heryeri talaş oluyorsada..resimdeki ıskarpelalardan biri uzun süre kullandığım tek aletimdi.çoğunu onla yaptım.testereyle kestim camla kazıdım.

malina
25-02-2006, 23:23
Ağaç Malzeme Bilgisi
Yalçın Örs, Hakan Keskin
Atlas Yayınları
8 YTL

Ağaçtan elde edilen malzemelerin özelliklerini tanıtan ve rasyonel kullanımları için gerekli temel bilgileri içeren ağaç malzeme bilgisi kitabı, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya ve Dekorasyon Eğitim Bölümü, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Endüstriyel Teknoloji Eğitim Bölümü ve Ağaç İşlerine yönelik mühendislik bölümleri için hazırlanmıştır.

Ağaç malzeme bilgisi kitabı, odunun oluşumu ve yapısı, odunun mikroskopik yapısı, odunun makroskopik yapısı, odunun kimyasal yapısı, ağaç malzemenin fiziksel özellikleri, ağaç malzemenin mekanik özellikleri, ağaç malzemenin kurutulması, ağaç malzemenin korunması (Emprenye), tabaklı ağaç malzemeler ve bazı ağaç türlerinin kullanım imkanları olmak üzere 10 bölüm olarak hazırlanıp son bölümde ek olarak ağaç malzemelere ilişkin TSE standartları verilmiştir.
(Önsöz'den)

aybala
28-02-2006, 20:54
Ben de heves ettim
ağaç yontmak için bir şeyler aldım
çok kaliteli değil ama
kendimi ölçeyim dedim yatırım yapmadan önce

sonra bahçedeki ıhlamurun kurumuş dallarını kesmişti babam
ondan ufak bir parça aldım ve başladım yontmaya
:rolleyes:

aybala
28-02-2006, 20:58
hafta sonu iki akşam yontum yonttum yonttum
bitmek bilmedi
sonuçta başlarken düşündüğümden çok farklı bir şeye dönüştü
bu eserime santrançtaki şah adını verdim :)
beğendiniz umarım
beğenmelisiniz çünkü elimi 3 yerden kestim
kanla sulandı bu heykel yani
:rolleyes:

arsakay
28-02-2006, 21:00
Aybala lütfen dikkatli ol.
Bu takımdan bende de var ve bıçak uçları aniden kırılıp
yüzüne doğru fırlayabiliyor. Bir de bıçaklar oturduğu yerde
ileri geri hareket ederek de tehlike yaratabiliyor.

aybala
28-02-2006, 21:31
haklısın
hemen körlendi zaten
turuncu maket bıçağının ufak boyu elime daha rahat geldi
güzel bir takım alıp kolları sıvamak lazım

bu arada ıhlamur; oldukça sert bir ağaçmış
ya da bana inatçısı denk geldi

ama keyifli iş vesselam

uyarın için teşekkür ederim
derler ya bir müsibet bin nasihatten evla diye
aynen öyle ;)

memet
01-03-2006, 00:51
hemen bende bir şeyler yazayım.bence iki akşamda çok iyi iş çıkarmışsınız.
ama bıçaklar uygun değil.ıhlamur en yumuşak ağaçtır ama bu bıçaklardan kaynaklanmıştır güçlük.birde çınarı bilseniz..bence sonuç güzel..
biraz felsefi olacak ama..başlarken başka düşünmüştüm demişsiniz ya..
ağaç canı nasıl isterse heykel ona dönüyor..siz yanlızca içinde olanı yontabiliyorsunuz ağacın..

backyard
01-03-2006, 08:02
bence kesinlikle başarılı bir deneme
valla aferim
bu belki biraz çizime olan yatkınlığından kaynaklanıyordur
ben yapamazdım, çöp adam bile çizemem

arsakay
01-03-2006, 08:47
Aaa yaptğın heykeli yeni gördüm. Dün sadece malzeme ve ağaç parçasını görmüştüm. Nasıl olmuş anlamadım. Eline sağlık.

sezinci
01-03-2006, 08:52
Hadi artık şaka yaptığını ve bunu satın aldığın yeri söyle.
De ki "ilk denemede ben nasıl yapayım bunu.":)

backyard
01-03-2006, 09:35
bana bir satranç takımı yaparsan, ben de sana elmayı veririm :)

malina
01-03-2006, 12:45
Eline sağlık gerçekten :)

hasan42
01-03-2006, 20:34
Tebrikler Aybala. Çok güzel bir çalışma olmuş. Farkında mısınız bilmem ama bu heykel sitemizin ilk ağaç heykeli olması bakımından özel bir yere sahip. :)

Konyadaki Praktikerde gördüğüm iskarpela takımının fotoğrafı aşağıda. Bunun 12 parça olanı da var. Daha önce de söylediğim gibi bana çok kalitesiz göründü. Kolayca eğilebilecek yapıda. Fikir versin diye yüklüyorum. Hırdavatçılara, Tekzene de bakıp daha iyilerinin olup olmadığını görmek istiyorum.

hasan42
01-03-2006, 20:35
Hadi bir de törpü takımı fotoğrafı göndereyim.

memet
01-03-2006, 22:47
******* bu bıçaklar işe yarar görünmüyor.eniyisi herzaman maraş bıçakları
raspalarda bana çok iyi görünmedi..dişleri daha sıkı olmalı raspanın

spooky_spook
02-03-2006, 20:28
Ben de birkaç zaman önce heykel olmasa da, tahta oymacılığı ya da ona benzer bir şeyler yapmıştım işte :) çok zevkli olduğu bir gerçek! Kıl testere denilen aleti kullanıyorduk kesim için, o daha farklı bir iş buna göre, bu daha fazla el becerisi istiyor gibi. Aybalam seni de tebrik etmeden geçemeyecem, HAARİKA OLMUŞ!!!
Ben de isteyebilir miyiiim?:rolleyes:

oktars
02-03-2006, 22:35
Bahsettiğiniz Maraş çakısı bana bir arkadaştan hediye olarak gelmişti gönderdiğim resimdeki bu olsa gerek.

arsakay
02-03-2006, 22:42
Memet bey sizden Maraş Bıçağı siparişi için adres rica etsek.

memet
03-03-2006, 08:18
maraş çeliği kaliteli oluyor. çakı güzel. ama benim kastettiğim ıskarpela..kendi kullandıklarımın resimlerini eklemiştim onlar maraş bıçakları(ıskarpelaları)..

kurtuluş mahallesi belediye çarşısı sakarya sk.3/a Kahraman maraş

0 344 2210091-2214932 Alaiddin kopar ve oğulları

burda osmanlı çarıkçısı olması sizi şaşırtmasın ıskarpelaları yapan kişi akrabaları

ayrıca Türkiyenin heryerindeki hırdavatçılara mal yolluyor..oralarda da sorabilirsiniz..(orjinal osmanlı çarıkları yapıyorlar çok güzel)

arsakay
03-03-2006, 10:29
Çok teşekkürler, tatilden döner dönmez ısmarlarım.

malina
03-03-2006, 11:35
Önce fiyatları falan öğrensen, toplu sipariş verebiliriz.

arsakay
03-03-2006, 12:14
Tamamdır. Öğrenir öğrenemez yazıyorum.

arsakay
03-03-2006, 12:15
:o "öğrenir öğrenmez"

arsakay
13-03-2006, 14:09
Arkadaşlar Memet beyin verdiği telefonu aradım. Karşıma çıkan Mehmet Koparal bana ıskarpelaları yapanın kardeşi Hüseyin olduğunu söyledi ve başka bir numara verdi. 0.344.223 72 21
Aradım yerinde yoktu. Konuştuğum kişiden fiyat listesi istedim, telefon ve faksımı aldı, bana ulaşacağını söyledi. Elime bilgi ulaşınca sizelere de veririm.
Bu arada bu kişiler gerçketen ilginç geldi bana. Bakın size haklarında bir gazete haberi.

Harry Potter’ın çarıkları K.Maraş’ta yapılmış

Bütün dünyada özellikle çocukların heyecanla seyrettiği Harry Potter isimli filmde kullanılan çarıkları Kahramanmaraşlı bir ustanın yaptığı ortaya çıktı.

25 yıldır Osmanlı çarıkları yapan Hüseyin Kopar, gösterime girdiği her ülkede hasılat rekorları kıran Harry Potter için 2 bin 500 çarık üretmiş. Dört kuşaktır çarık yapan Kopar, birçok Türk dizisi ve yabancı film için de ayakkabı yaptığını söyledi. Türkiye’de sadece Kahramanmaraş’ın tarihî Bakırcılar Çarşısı’nda üretilen edik, kelik, nakışlı Osmanlı postalı, Karadağ çarığını kendisinin yaptığını anlatan Hüseyin Kopar, Harry Potter için çarık teklifi geldiğinde seve seve kabul ettiğini söyledi. Kopar, “Fethiye’de bulunan Çetin Bilgin isimli müşterim Harry Potter için ayakkabı yapmamı istedi. Ben de kabul ettim. Filmin 3 ayrı bölümü için ‘kelik’ dediğimiz ayakkabılardan 2 bin 500 tane gönderdim.” dedi. Kopar, ayakkabıların her birini makine kullanmadan elde yaptığını kaydederek Karaoğlan ve Kurşun Yarası isimli diziler için de çarık yaptığını bildirdi. Cengiz Şanlı, Kahramanmaraş

13.12.2003

Sonradan öğrendim ki Truva ve Harry Potter filimlerinin ayakkabılarını da onlar yapıyormuş.

Bir de internet sitesleri var ama ben ulaşamadım. Belki hatalı almışımdır.
www.osmanlıcarıkları.com

malina
13-03-2006, 15:20
www.osmanlicariklari.com (http://www.osmanlicariklari.com)

memet
13-03-2006, 22:14
evet çarık konusunu biliyorum bende ..bende bir tane minyatür çarık var onların yaptığı çok güzel birşey...

malina
14-03-2006, 08:10
Siteye daha sonra baktım ve üzüldüm. Hiç gerekmediği halde flash kullanılmış ve çok yavaş açılıyor. Onların yeni bir siteye gereksinimleri var...

aybala
14-03-2006, 14:56
ben çarık ve bıçak sipariş etmek istiyorum
haberiniz olsun :)

Tokali-Osmanli-Yemenisi code nr:103
Saray-Terlik code nr:105

fiyatları konusunda haber bekliyorum ...teşekkürler :rolleyes:

memet
06-04-2006, 11:40
siteye bebek ve ağaç heykel konusunda mektup atan hanımla görüştüm..
iki örnek bebek hazırladım.işe başlama konusunda anlaştık. çok heyecanlı ve hoş bir iş olacak sanırım..yerel kültürü tanıtan bebek müzesi ..ve heykeller.henüz herşey yeni ..tasarlama aşamasındayız..gelişmelerden haberdar edeceğim sizi de
selamlar
mehmet

arsakay
06-04-2006, 11:42
Memet bey,
fotoğraf da isteriz. :)

memet
06-04-2006, 11:53
haklısınız..evden de bi fotğrafını çekmedenmi yolladın örnekleri dediler..
asıl işe başlayınca fotoğraflayacağım artık..

arsakay
06-04-2006, 11:53
Arkadaşlar Memet beyin verdiği telefonu aradım. Karşıma çıkan Mehmet Koparal bana ıskarpelaları yapanın kardeşi Hüseyin olduğunu söyledi ve başka bir numara verdi. 0.344.223 72 21
Aradım yerinde yoktu. Konuştuğum kişiden fiyat listesi istedim, telefon ve faksımı aldı, bana ulaşacağını söyledi. Elime bilgi ulaşınca sizelere de veririm.

Arkadaşlar bugün Hüseyin bey ile görüştüm.
Bir haftaya kadar katolog basımları bitiyormuş.
Adresimi verdim. Tahminen 10 güne kadar
katolog elimde olacak.
Fotoğraflarını çekip, fiyatlarıyla beraber
sizlere buradan sunarım.

hasan42
08-04-2006, 20:25
Merhaba arkadaşlar.
Okulumuzun önündeki Tibet dağ muşmulası çalılarını budayıp dallarını attıklarını gördüm ve dalın bir parçasını alıp eve getirdim. Kabuklarını soydum, fazla dalları kesip maket bıçağı ile pürüzlerini mümkün olduğunca gidermeye çalıştım. Bir iki çıkıntıyı eğip saç kurutma makinası ile kuruttum ve öylece kalmalarını sağladım. Başlarda ne işe yarayacağını ve ne şekil alacağını açıkçası bilmiyordum ama sonuçta resimde gördüğünüz geyik boynuzlarını andıran şekil çıktı. Acemice bir şey oldu ama uğraşırken çok zevk aldım. Çok rahatlatıcı bir uğraş oldu benim için.
Şimdi buna uygun bir arkalık arıyorum. Bir ağaç gövdesinden kabuğuyla kesilmiş düz bir parça örneğin. Bu geyik boynuzunu o levhaya çakıp, vernikleyip duvara asacağım. Anahtarlık olabilir mesela. :)

bonsaisever
08-04-2006, 20:56
Bu şekilde verniksizde çok güzel olmuş :)

hasan42
08-04-2006, 21:02
:) İlk gözağrım!
DAlın bir kısmı kuruydu ve Mehmet Beyin dediği gibi rengi farklılaşmıştı. Diğer kısım daha taze bir daldı ve beyazdı. Bu renk farkları bu yüzden oluştu.

memet
08-04-2006, 21:25
ben uğraşırım derseniz gomalak vernik kullanın..
başka çare yokmu derseniz.normal verniği tinerle inceltip iyice onu sürün..
sen ne yapardın derseniz parafin sürün(bildiğiniz mum)
yanlız onun ağaca iyice işlemesi için ısı gerekli.saç kurutma hafif kalabilir.elekrikli sobası oluyor. ben şalome kullanıyorum.Muratın doğal ağaçlarına da hiç bir şey kulanmıyoruz.oda çok iyi oluyor.

bunun üstüne bir şeyler işlemeyi düşünürmüsünüz.çok güzel olabilir..

sezinci
08-04-2006, 22:54
Arkalık için bir öneri.

Elinizdeki malzemeye uygun bir tomruk parçasını gövde ekseniyle yaklaşık 30 derecelik bir açı ile kestirin. Marangoz rendesi ile yüzeyi pürüzsüz hale getirin. Vernikleyin.
Malzemeyi bunun üzerine monte edebilirsiniz.
Altlıktaki yıllık halkalar da ilginç bir görünüm oluşuyor.
Beğenmezseniz altlığı öylece de asabilirsiniz.
Deneyin.

Mine Pakkaner
08-04-2006, 23:50
Bu ne güzel bir çalışma olmuş Hasan42 kutlarım.

hasan42
09-04-2006, 00:35
Arkadaşlar ilgi ve önerileriniz için hepinize teşekkürler. Burada oluşan atmosferin verdiği bir istekle aldım ahşabı elime ama sevimli bir duygusu var ağaç işlemenin. Bakalım neler çıkacak ortaya.

arsakay
10-04-2006, 10:43
Hasan bey çok güzel bir çalışma yapmışsınız. Elinize sağlık.

Memet beyin dediği gibi verniklemezseniz daha doğal ve şık olur
gibime geliyor.

hasan42
10-04-2006, 19:23
Evet, bu doğal haliyle kalsa daha iyi olacak sanırım ama gomalak, parafin gibi şeyleri de bir çalışmamda deneyip nasıl etki yaptıklarını görmek istiyorum açıkçası.
Hafta sonunda babamın bahçesinde gördüğüm kütüklerin ikisinden fotoğraflarda gördüğünüz parçaları kestik. Elektrikli testere hızlı olsa da çok düzgün yüzeyler oluşturmuyor, biraz uğraştıracak. Maalesef biraz çatlaklar falan var ama yine de bir şeyler deneyeceğim. Bakalım neler ortaya çıkacak.

memet
10-04-2006, 19:47
bu kütükleri marangozda düzelttirin.en kolay yolu.tabi marangozların bin türlü kaprisine dayanabilirseniz..elde düzeltmeye çalışması zahmetli olur.gomalak uygulaması oldukça zor bi vernik,ama sonuçlar genellikle güzel olur.dediğiniz gibi başka yerde denemek önceden daha iyi...

metin güven
05-05-2006, 22:10
Sayın heykel sever arkadaşlar. Umutla ve mutlulukla izledim yazılanları. Ancak ne olduysa birden kesildi. Bunun nedeni acaba çok iyi niyetlerle başlamak isteyen arkadaşları iyi bıçak, illede iyi bıçak olmazsa olmaza itmemizmidir.

Bu satırların sahibi, piyasayı bilmesine ve Ankara'nın altını üstüne getirmesine rağmen uygun malzemeyi bulamıyor. Basit gibi görünen bir konu ağaç malzeme, ben bulamıyorum Ankara'da ıhlamuru, cevizi.

Sitelere gitmek lazım, yanlış bilmiyorsam, 20x30x200 mm.(en az) bir kalas arabaya sıgmaz, kimi bulur kime parçalatırsın, bu kadar büyük kütüğü ve parçalarını nerede kullanırsın. Bunu ev ortamında işleme kalksanız anneniz evden kovar, eşiniz evi terkeder.

Kısaca söylemek istediğim, heveslileri vazgeçirecek yöntemler yerine, işe başlamaları için motife edecek basit yöntemleri, ortamları, mallzemeleri önermek. Onlar bırakın işler ilerledikten sonra ortalama l sene sonra düşsünler maraş bıçaklarının peşine. (İleri amatörüne ara not: eser bıçak'ın veb sitesine bir baksınlar)

Bu bıçaklar adı bıçak ama ıskarpeladır. Tokmakla kullanılır. Düşünün insanların büyük bir kısmının apartmanda yaşadığı bir ülkede ıskarpela ile heykel yapım dersini.

Herşeyin amatörü bir arkadaşınız olarak. Ev ortamında heykel yapmak isteyenlere bir kaç ipucu. Agaç en iyi ağaç ulaşabildiğiniz ağaç. (Çatlarmış, siz yapında ilk bir kaç eseriniz çatlasın. Birşey olmaz. işin özü bu bir daha yaparsınız. Biraz daha mutlu zaman geçirirsiniz.) En kolay bulabileceğiniz ağaç çam ağacı, **** bahçede, yolda bulduğunuz adını bilmediğiniz bir ağaç. Her ağaç işlenebilir.

not: okuma kolaylığı için paragraf yaptım. teşekkürler (aybala)

metin güven
05-05-2006, 22:27
En sert dediğiniz ağaç bile işlenir. Şu anda nette tur atmayı çok iyi beceremediğim için arkadaşın adını söyleyemiyorum. Çam ağacından heykel yapmaya çalışan arkadaş sen en sert, en sorunlu çamı seçmişsin. O çam ağacından daha uygundur gürgen gibi sert ağaçlar.

Çam alacaksanız damarlı ağaçların görüntüsü elbette güzel olur ancak damarlı kısımlar çok zor yontulur ve çabuk kıymıklanır. Çam ağacının iç odun denilen kısmından bulmaya çalış. Yani o güzelim damarlı işleri sonraki aşamalara sakla. (Elbette görüntüden fedakarlık edeceksin.)

Bu çok meşhur ıhlamur ağacı varya benim tabirimle karaktersiz bir ağaçtır. Yani damarsız olduğu için yumuşaktır. Nerede ise alçı havasındadır.Lütfen bu işe başlarken evin herhangi bir yerinde, bir masa örtüsünün üstünde yapacak şekilde planlayın her şeyi.

Objelerinizi ilk başlarda 15-20 cm. olarak planlayın. Ve bu işe evdeki bıçaklarla başlayın, Ucu mümkün olduğu kadar kısa, iyi bir çelikten bir ev bıçağı işinizi görecektir. Ev ortamında yapılabilecek heykellerin bıçağı ıskarpela değildir. Ev bıçağına benzeyen, uçlarına çeşitli şekiller verilmiş, çeliği sapının 1/4 ü kadar olan bıçak takımıdır.

Ben Ankara'nın altını üstüne getirdim bulamadım. Ancak kolayı var. İleride fotoğraflarını iletmeyi başarırsam kentinizdeki bıçakçılara tanesini 5-6 ytl gibi fiyatlarla yaptırabilirsini. Bu günlük bu kadar, Herkese selam ve saygılar

arsakay
05-05-2006, 22:35
Hoşgeldiniz Metin Güven,
hiç merak etmeyin, bu işi herkes unutsa ben unutmam.
Yoğun iş ortamlarımız nedeniyle her konuyla aynı oranda
ilgilenemiyoruz.
Sitemize güzel bir giriş yapmışsınız. Devamını bekliyoruz. :))

metin güven
05-05-2006, 22:45
Madem başladık bir kaç küçük ipucuna daha devam edelim. İşe lütfen fazla nankör olmayan, benzedi benzemedi diye moralimizin bozulmayacağı işlerle başlayalım.

Resme başlamaya karar veren bir çok kişinin yaptığı gibi yağlıboya resim ile başlamayalım. Fazla kestirme olur. Mesela 20 cm. boyunda bir balık, bir yunus evde ne güzel yapılır.

Balkondaki masaya, yemek masasanın üstüne serilen bir sofra bezinin üstünde başlayabiliriz işe, yaptığınız işin kiri pası, zımpara aşamasına gelene kadar iri parçalar, kıymıklar halinde olacak ve çabuk temizlenecektir.

Annenizi eşinizi işe alıştırmaya da bu yöntem faydalı olur. Ancak heykel yapan l yontar 2-3 zımparalar. Eğer kaba yontma şeklinde bir heykel yapmamışsanız zımpara şarttır. Kaba yontma becerebilen olursa en iyi tekniklerden biridir, Teknik adının bu olup olmadığını bilmiyorum. Ancak kastım bıçak izlerinin göründüğü yapım şeklidir. Bu tekniği daha sonra geliştirirsiniz. Aceleye gerek yok. Tekrar iyi akşamlar.

Mine Pakkaner
05-05-2006, 23:52
Sağolasınız Metin,Bu çalışmalara,aşamalara ilişkin fotğraflarınız varsa elinizde neden bizimle paylaşmıyorsunuz? Hoşgeldiniz.;)

metin güven
06-05-2006, 16:22
Arkadaşlar konu benim ne yaptığım değil bu işe yeni başlayanların **** başlamaya niyetlenenlerin ne yaptığı ne yapacağı, elbette bende birşeyler yapıyorum. Belki ilerde paylaşırım yaptıklarımı sizlerle.

Ancak bu ortamda herkesin başarısı kendine, yani ben yaptım oldu, benimkisi en iyi oldu demektir amatörlügün sırrı.(Her konunun amatöründen)Yaptığın balığa benzemedi, yahu arkadaşlar bu benim balığım.
Benim hayalim, benim rüyam. Yani hemen örneklendirmeye ne gerek var.

İnternette wood carving diye girilince milyonlarca örnek var. Benim örneklerde eksik olsun. Gelelim şu kuru ağaç işine, yine söylüyorum en iyi ağaç bulabildiğiniz ağaç -ceviz buldunuzda benmi itiraz ettim.-Yukarlarda bahsi geçen kitabı elde edenler varsa daha iyi anlayacaklardır konuyu.

Ağaç sürekli yaşayan bir malzemedir. İçi bir süngerden farksızdır. en kuru dediğiniz ağaç bile % 30'a yakın su alır su verir. Eh ****** bu arada da çatlar. Sanayide ağacı işlememesi için önce öldürürler yani küçük parçalara ayırırlar. sonra yeniden birleştirirler. Bu işlem ağacın işlemesini önlemek içindir.

Agacın içinde milyonlarca organizma yaşar. emprenye denilen işlem ve bunun gibi bir çok işlem ağacın çok yaşamasını, sağlıklı yaşamasını temin içindir.Bunun insana değil sadece ağaca zararı vardır.

Gelmek istediğim nokta şu doğal görünümlü heykel konusu, Ağaç malzemenin işlememesi için sünger dokusunun su çekmesini önlemek içindir çeşitli üst yüzey işlemleri. Zaten ağaç malzeme altındaki dokunun görüneceği şekilde boyanır. Şeffaf boyalardır söz konusu olan.

Her malzeme çatlayacak diye bir şey yok. Ancak tedbir alalım diyorsanız mesela tik yağı, mat vernik, saf gomalakla hazırlanmış gomalak cila bu işte sizi tatmin edecek sonuçlar verebilir. Yani üst yüzey işlemleri denilen cilalama, boyama sizin estetik kaygınızdan öte ağacın kendi istegidir. Selam ve saygılar.

metin güven
09-05-2006, 18:10
Arkadaşlar elde,evde her ortamda birşeyler yapmanıza olanak sağlayan bıçaklar ekte.

metin güven
09-05-2006, 18:26
Bıçaklar İnternetten satış yapan bir çok yurtdışı sitede var. 50 Dolardan başlıyor. Ancak Türkiye'de yok yok yok. İyi Bir bıçakcı bulup, Bursa işi iyi bir çelik ekmek bıçağına yukardaki şekilleri verdirmeniz işinizi görecektir.

Çeliği mümkün olduğunca kısa olması kesimde kolaylık sağlıyor. Yılda bir bıçakcıya bileyletmeniz yeterli. Diğer zamanlar 10x20 cm. bir tahta parçasına 400 veya 600 kum bir zımpara kağıdını derbi ile yapıştırın. Bileme yapacağınız zaman ince makine yağı dökün ve bileyleyin. Daha kaba bileme yapmak isterseniz.

Biley taşları iki tiptir. Yağ taşı, gaz taşı. Yağ taşı doğadan çıkar. muntazam kesimli değildir ve pahalıdır. Mazot dökülerek kullanılır. Gaz taşı iki yüzü ayrı kumlu.(Kaba ve ince) mükemmel kesimli, dökdörtgen pirizma halinde olur. (Bir milyoncularda da bulabilirsiniz) Gaz dökülerek kullanılır.

Kaba bilemeyi bu taşta. İnce bilemeyi Zımhpara kağıdında yapabilirsiniz.Bir genelh Genel kural daha keskin bıçak canınızdan bezdirmez. 3-5 dakikalık işten sonra 3-5 defa zımparaya sürün bıçağınızı. Biz Ankara'da 5 ytl.ye yaptırdık bıçakları. Resmi götürmeyi unutmayın.

metin güven
09-05-2006, 18:44
Bıçakları hallettik. (Iskarpelalar ve tokmak evi uygun olanlar için bile 6 ay sonralık iş) Herşeyin pratiğini anlatacağız dedikya. Geldik şu raspa konusuna tahtayı yonttuk. Boyaya hazır bir yüzey haline gelecek.

Raspa adı benim için bile çok eski bir kelime,bunun adı ağaç törpüsü. Kısaca törpü. İyisi pahalı. Ucuzunu asla almayın. 10 gün sonra atarsınız. En iyisi bu işi de zımpara ile halletmek, yani bir törpü yapmak.

Bu iş için büyük hırdavatcalırda metre ile satılan eni 20-30 cm.den başlayan 36 kumdan 500_600 kuma kadar giden bez tabanlı Zımpara, Bez taban kaliteninde garantisi. Metre işi metresi 4-5 ytl. Tavsiyem 36-40 kum törpü yerine kullanmak için. 120 kum, aba zımpara, 220 kum son zımpara için herbirinden en çok yarım metre l yıl yeter size. Bulabilirseniz.

Metal kıskaçlı zımpara takozu. Bulamazsanız. 5 x 15 bir tahtanın üzerine her boydan zımparayı derbi ile yapıştırın. İşte size çeşitli kum törpüler. İlerde işin girinti çıkıntısına göre kalemin etrafına sarılarak yapıştırılandan tut. Cetvele benzeyene kadar her boy ve kum törpünü kendin yapacaksın. Bu günlük bu kadar. Gelecek sefer neyi nasıl yapalım. Pek ümitvar değilim ama ilgilenenlerin olduğunu varsayarak Selam ve saygılar.

arsakay
24-05-2006, 12:27
Bazı konuları ihmal ediyoruz. Bu konuda onlardan birisi.
Metin Güven bu konuda benim gibi acemiler için
gerekebilecek neredeyse tüm bilgiyi vermiş. Yazdığı
son yazıları ben de okumamıştım.
Metin Güven, size çok teşekkür ediyor ve yazılarınızın
devamını rica ediyoruz.

Bildiğiniz gibi K.Maraş'tan bir ustayla görüşmüştüm ve
bana katolog yollayacaktı. O sıra eşimin rahatsızlığı
nedeniyle ilgilenemedim. Katolog gelmedi. Bir defa daha
şansımı deneyip aradıktan sonra size bilgi veririm.

Bu konuyla kimler yakından ilgileniyor ve yarışmaya kimler
katılmayı düşünüyor, bir liste oluştursak mı?

aybala
24-05-2006, 21:17
ben düşünüyorum
ama öncelikle bıçak olayını halletmek lazım
nasıl yapacağız?

bir de bu topikte oldukça bilgi birikti
bilgi ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlara teşekkürler
onların da izni ile
bu yazılanları toparlayıp
sitede uygun bir yere eklesek mi?

arsakay
06-06-2006, 10:56
Arkadaşlar Hüseyin Koparal ile görüştüm.
Çevirilerinde çıkan sorunlar yüzünden
katolog hala basılmamış.
Buna karşılık bir haber verdi.

AYAKKABICILIK SHOWROOM
6-9 TEMMUZ TÜYAP
BEYLİKDÜZÜ

DEDEM OSMANLI ÇARIKLARI

Muhtemelen tam girişin karşısında olacaklar.
Satış da yapacaklarmış.
Hatta satış yapan sadece onlar olacakmış.

Giderseniz Tekirdağ'dan doktorun arkadaşlarıyız dersiniz :)

memet
20-06-2006, 19:51
aslında heykel yapmanın bir yolu varda..
yordam çeşitli..
malzemeyi heykel haline getiririz yol bu..
ağaç heykel için iki şey gerekli bir ağaç uygun bir yontacak alet.
aşağıdaki çam ağacından boyu sekiz santim.maket bıçağıyla yontuldu.
yapan Murat.röportaj var sitede onla ilgili.

ağaçtan ve malzemeden daha önemli olan,neden heykel yapmak istediği kişinin.

yontmaya başladıktan sonra pek çok neden olabilir..

heykel için ağaç seçenler.seçecek olanlar işbaşına

memet
20-06-2006, 19:52
muratın yaptığı büst

durustsahtekar
20-06-2006, 21:06
Gerçektende kişinin içinden gelmesi ve bununda yetenekle harmanlanması çok güzel birşey.sonuçta ortaya gurur duyulacak çeşitşi heykeller çıkıyor.Resimlerde bunların birer göstergesi.
Keşke benim ellerimde bu kadar hassas olsalar.

memet
23-06-2006, 23:44
yakınlarda biryerlerde bir heykel,ağacın içinde sıkıştığı yerden çıkmak için bekliyor.
tohumdan filizin çıkmak istemesi gibi..

hasan42
19-07-2006, 23:50
Ahşap Heykel Sempozyumu bitti
Kocaeli'nin Gölcük ilçesine bağlı Değirmendere beldesindeki ''14. Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu'' sona erdi.
Temmuzda başlayan ve 31 Temmuza dek sürecek olan 14. Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumuna, Cemil Güntepe, Ersin Tavukçu, Ümit Turgay Durgun ile Bulgaristan'dan Kaman Tanev katıldı. Yüzbaşılar Mahallesi sahil şeridinde iki hafta süren bir çalışmadan sonra yapılan heykeller, belediye yönetimine teslim edildikten sonra sergilenmeye başlandı.

Heykeltıraş Cemil Güntepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festival ve sempozyumların, heykel sanatına ve Türk sanatına katkısının büyük olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda yapılan sempozyumlara, Fransa'dan, Japonya'dan, İsrail'den ve birçok yabancı ülkeden onlarca sanatçının katıldığını anlatan Güntepe, ancak bu yıl düzenlenen sempozyuma katılımın düşük olduğunu belirtti.

Katılım konusundaki endişelerini Değirmendere Belediyesi yetkililerine defalarca ilettiğini anlatan Güntepe, şunları kaydetti: ''Ben 16 yıllık sanatçıyım. Bir çok sempozyum ve festivale katıldım. Bu tür festivaller, 15-20 sanatçıyı içinde barındırmalı, 3-4 kişiyle etkinlik düzenleyip kamuoyu oluşturamazsınız. Buradaki sanatçı sayısının az olması, sanırım katılımın az olması istendiği içindir. Bu böyle olmamalı. 2006'da yaşıyoruz. Sanat evrensel kültürdür. Demek ki, görüş darlığı söz konusu. Görüş darlığının burada yansımasını görüyoruz. Maksat uluslararası iletişimi de artırmaktır. Dünyanın kapılarının açıldığı dönemde kapıları kapamak, bunu az sayıya indirgemek sanatı bu şekilde çoğaltacağız düşüncesi bence çok yanlış. Devletin, yerel yönetimlerin sanata ve sanatçısına her zaman maddi ve manevi olarak destek olması lazım.''

Güntepe, 12 günde tamamladığı eserinde 17 Ağustos Marmara depreminde ailesini ve yakınlarını kaybeden adamı, bundan sonraki yaşantısında yapacağı bir şeyi olmadığını anlatmaya çalıştığını kaydetti.

(aa)

......

memet
28-07-2006, 10:38
kırmızı renginin güzelliğinden ötürü mobilyada çok kullanılan bir ağaç.
oymaya da çok uygun olduğu için heykelde de tercih edilebilir.,
fakat. aşırı tüketimi ağacı nerdeyse soyunun ortadan kalkacağı bir duruma getirdi.
uzun zaman önce bir çevre örgütünün heykelcilere maun ağacını malzeme olarak kullanmayın diye çağrıda bulunduğunu okumuştum.

resim heykel müzesinin atelyesinde heykel kursu alan öğrencilerin maun işlediğini görünce bende yukarda anlattıklarımı tekrarladım,onlara..

epey kızdılar."bizmi sorumluyuz ağacın tükenmesinden,zaten kesilmiş buraya gelmiş ağaç,üstelik biz ufak bir parça kullanıyoruz "dediler.

mckrees
29-07-2006, 06:36
bu cok guzel birsey.beni de heveslendirdi.tebrik ederim:)

memet
31-07-2006, 18:40
Descartes'e "varlık nedir" diye sorduklarında; "sapere aure" demiş.
(Kendini bilmek).
İdealist filozofinin bu çok önemli düşünürü oldukça derin bir tartışmaya bu cevabı verirken bir söz oyunu da yapmış mı acaba diye düşünürüm.

Sanat nedir, diye sorduğunuzda, bu kadar kesin cevap verebilecek biri
genellikle olmuyor.
Sanat herşeyiyle sürekli tartışılan bir kavram.
O kadar ki sanat yoktur diyen sanatçılar bile var.
Ne olduğunu tam söyleyemesek de, hepimizin aklında sanat deyince bir şeyler belirir. Genellikle güzel şeyler düşünsekte sanatın tek ilgilendiği güzellik değildir.
İnsan ve insan varlığıyla ilgili herşey sanatı besler.

Korkunç bir trajediyi resmeden sanatçının eseri çok güzel olabilir. Trajediden bir güzellik çıkması kafa karıştırıcı da oluyor..

Bir şeye bakarken bunun güzel bir sanat eseri olduğunu düşündüğümüzde başkası bunu berbat bir şey olarak niteleyebilir. başlangıçtan beri sanatın başına gelen en büyük dertlerden biridir.
Peki neyin iyi neyin kötü olduğuna nasıl karar vereceğiz.
Cevabı çok basit böyle bir karar vermemiz gerekmiyor.
Başka şeye karar vermemiz gerekiyor.
Yaptıkları bize tamamen aykırı gelse de, başkasına saygı göstermeyi nasıl bileceğiz. Sanatın ne olduğunu anlamaya çalışırken bu sürekli karşımıza çıkacaktır.

Çünkü sanatçı işini yaparken kendini çeşitli nedenlerle koşullandırır sınırlamaya çalışırsa, yaptığı başlangıçtan sanat olmaktan çıkar.

Yaratıcılığını sergilemeye çalışan birine sen o kadar da yaratma biz rahatsız oluyoruz diyebilirsiniz. evet ama bunun ne kadar sanatla ilgisi olabilir ki.
Sanat da sanatçıda masum değildir. İnsanla ilgili herşey sanatın konusudur.
Terbiyeli bir sanat olmayacağı da burdan kendiliğinden ortaya çıkar.
Sanat edepsiz mi olmalı diye sorabilirsiniz.
Ne evet ne hayır. Bunun sanatla bir ilgisi yoktur.
Yapılan sizi etkiler kızdırır , ya da ne amaçlanmışsa (belkide ne sonuç vermişse)
o duyguyu yaşatır.
Çıplak bir kadının resmedildiği bir sanat şahaseri karşısında, açık saçık bu rezaleti ortadan kaldırmak gerekir diye düşünecekseniz, konuşulması gereken konu çok farklıdır. Ayıp olan, baktığınız yerde değil kafamızın içindedir.
Georgia O'keeffe inanılmaz güzellikte çiçek resimlerini büyük boyutlarda yapan
resimleri kadar yaşamı da çok ilginç bir kadın.
Bir söyleşide çiçekleri hakkında övgü dolu sözler söyleyen gazeteciye "unutmayın ki bu baktıklarınız çiçekler, bitkilerin cinsel organlarıdır" demiştir.

Bitkilere, ahlaksızca cinsel organlarını sergiledikleri için kızmamız gerekecek mi?

kumadam
03-08-2006, 00:49
bir tanının içerisine konulmamalı diye düşünüyorum. aksi ve ederi çelişkileri doğurur çünki. bize benzeyen bizden olan yaprak yaprak içimize batan onca sancının içerisine, koya bildiğimiz ne var ise; ki bunu varlığı söz, resim, heykel olur müzik olur. bunları esirgememek gerekir diğer insanlardan. biline gelen gelenekler ****** farklı gördükleri şeylere alışıncaya dek karşı çıkıcaklar. yoksa sanatçının heyecanı söner direnci kırılır. asi olmayan sağdece kültün isteklerini yerine getiren kaçtane sanatçı varki. alışıla geldiği zaman iş zanata hünere dökülmüyormu sizce. bir balıkçının hüneri ile kaşşıkçınınki de kazancınınkide doymak içindir. sanatçı doymak için hüner edinirse ölür küser. bu nedenle sant bir tanı tanımazlık içerisinde var olmalı diye düşünüyorum

kumadam
03-08-2006, 00:52
birde memed bey merhaba demeden girdim konuya. hoş buldum diyelim.
gül ağacı izmirde nereden bulurum erika armonia bir bilginiz varmı.

memet
03-08-2006, 10:35
aramıza katılamana sevindim.
aradığın gül ağacı için bir şey demem zor.Mine hanım mesleği gereği daha iyi bilir.Ama o da işlerinin çok yoğun olduğu bir sezonda,bir fırsatını bulup bu bölüme uğradığında yardımcı olacaktır.İzmir in ne tarafındasınız,İnciraltı **** Urla daki seralara bakmakta fayda var.

kumadam
03-08-2006, 10:41
bornova.
mine hanımla henüz tanışmadım. tanışınca sorarım. serada üretilen birşey değil ne yazıkki işlenip dinlendirilmesi gereken bir ağaç. funda kökü demek daha doğru. teşekkür ederim

memet
03-08-2006, 10:55
forumları takip edin ,
.Mine Pakkaner e soralım bölümünü bulacaksınız orada sorularınızı sorun.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487

buraya bakmak faydalı olur .yazılarınızı sıkça bekleriz. çalışmalarınızı galerilerde uygun bölümlere ekleyebilirsiniz.

kumadam
03-08-2006, 11:04
tartışmak paylaşmak lazım olanı. işlerim çok yoğun fırsat buldukça yazmak zevk vericek.

Mine Pakkaner
03-08-2006, 11:17
Kum adam bunu İzmir'de bulmanız çok güç olabilir.Nerede bulabileceğinizi hiç bilmiyorum.

kumadam
03-08-2006, 11:26
buluruz biryerden :) teşekkür ederim mine hanım.

kumadam
04-08-2006, 02:38
Şimdi gelelim şu ağaç işine.
Hasan ustamız var canı sağolsun, pek şeker bir insan. Atölyesine girince sizi çeken şey talaşlar bir tarafa, istiflenmiş gürgen, kayın, ceviz; Tezgah ın üzerinde sırasıra dizilmiş bıçakları, elinde gül ağacından tokmağı ile o güneş görmemeiş beyaz yüzüyle, sıcak bir tebessüm. Yaşınızın bir önemi yok. Onca, onun gönlünce kolay gelsin diyen herkes abi. Çalışırken sizden o gülen yüzünü eksik etmez ama hal hatır sormayı çay molasına bırakır. Ağacın yüzünü, damarlarını parmaklarıyla okşarken kıskanır diğer aşıklar. Bıçaklar değişir, tokmak iner kalkar, daha çokta el işler ter akarken şakağından.
Zımparaya hacet kalmaz gülü, lalesi süsü dür ağacın.
Asıl ismi Tabip. Babası "doktor olsu oğlum" diyerek, Tabip koymuş koymasına ama şehir yutmuş hepsini. İlk okul bitmeden sitelerde usta tokatı yerken bulmuş kendini. "Sonrası evlendik çoluk çocuk" diyor. "Hasanlık gelip giderken, ustalıkta şu bıçaklar yüzünden bulaştı bedene. Tabiplik ise babam da kaldı" deyip çayını bitirirken bir tebessüm daha verir size. Sonra lalelere güllere döner bakışları.
Tezgahın yanında ceviz yarısı oyulmuş yarısı beklemekte. Kızına sandık oyar usuldan. Kızar için için eline, küfürle karışık yüzü ekşir acır. eli kaymış yaralamış oymayı ozamandırda almamaış eline. Kızının yaşı ise henüz 9
"çok iyi okuyor amcası" diyerek de eklemeden edemiyor. Sonra "ben ölmeden biter elbet" diye sandığa bir küfür daha edip helaleşiyor sizinle, abi diyor. lalesine gülüne dönüyor yüzü. Sesizce ayrılmak kalıyor size.

memet
07-09-2006, 10:40
Ağaç, heykel yapmada kullanışlı bir malzeme olması kadar, doğasından kaynaklanan hatayı affetmeyen bir yönüde var. Diğer bir zorluk, çalışırken ortamın fazlaca dağılıp kirlenmesi..
Amatörce uğraşmak için tekyol ağacı heykele dönüştürmek olmayabilir. Sanatçı linklerinde gezerken aklıma gelen, dallarla yapılabilecek, nispeten daha kolay ve "etrafı kirletmeyen" bir teknikle bir çalışma yapıp ekleyeceğim. Herkesin kendi yaratıcılığını rahatça gösterebileceği bir teknik..

memet
07-09-2006, 11:09
Web kameranın izin verdiği kadar net olabildi..
Bir fikir vereceğini umuyorum yinede..

aybala
07-09-2006, 11:37
memet eline sağlık, çok güzel olmuş

bir filmde görmüştüm
deniz kenarında yaşayan bir kadın
duvarının birine eski bir balık ağı asıyor
ve bu ağa, sabah yürüyüşünde sahilde bulduğu; denizin getirdiği şeylerden
her gün bir obje asıyor
günler geçtikçe objeler çoğalıyor ve sonunda bakmaya doyamadığı bir tablosu oluyor

o filmi izlediğimden beri benzer bir şey yapmayı düşünüyordum
çalışman bana bunu hatırlattı

teşekkürler

smoketernal
30-09-2006, 20:02
forumunuzu yeni buldum arkadaşlar hepinize merhaba diyorum ceviz ağacı veya doğrudan biçimlendirmeye uygun ağaç arıyorum izmirdeyim yardımcı olabilirseniz sevinirim

memet
30-09-2006, 21:25
Aramıza hoş geldin.
tam olarak nasıl bir şey aradığını ve ne amaçla kullanmak istediğini bilmeden bir şey söylemem zor.
Ceviz zor bulunur. Çamdibinde bir yer var..Bir marangozun Çiğli'de bir yerlerde.. elinde ceviz vardı..
dediğim gibi amacını bilmediğim için ..bunlar kereste halindedir.sen diyorsan bana bir parça ağaç gerek ..kerestenin tümünü alman gerekir...
daha fazla ayrıntı verirsen yardımcı olmaya çalışırım..

smoketernal
06-10-2006, 13:35
ilginiz için *** ederim armut ağacı buldum işimi görücek heralde

memet
06-10-2006, 20:36
gencecik bir yetenek...
bu kadar iyi iş çıkaran birinin hakkettiği takdiri almasını umuyorum..
bütün figürler tek parça ağaçtan oyulmuş....

memet
06-10-2006, 20:39
sitesinin adresi (http://heykelbi.sitemynet.com/ahmet/id2.htm) burası

Mine Pakkaner
06-10-2006, 23:41
Çook güzel.

memet
24-11-2006, 19:42
acelen olduğunu farkettim..
Sevgilini gezdirmek için araba yapmak istemeni de anlamam mümkün..
Ama ağaçtan bir şey yontman için gereken şey acele değildir.
hangi ağacı buldun. Maket bıçağı bu işe uygun değil.
Kalp için başka bir malzeme bulman önereceğim en uygun şey.. Ağacı unut.

ertan34
14-12-2006, 15:58
bir çok kişi ağaçları keserek heykel yapmaya çalışıyor. acaba kesmedende heykel yapmak mümkün değil mi.
yapan yapıyor.

http://img227.imageshack.us/img227/7629/aslanle7.jpg (http://imageshack.us)

Ophrys
25-12-2006, 16:09
Peki O Ağaç Yaşar Mi Onca Darbeden Sonra?

harbour of tears
25-12-2006, 16:29
Aslen İzmir Karşıyakalı olmama rağmen iş dolayısıyla ilk başta istemiyerek taşındığım Antalya hammadde konusunda bir vaha.

Fotoğraf makinesi problemimi atlatıp sizinle birkaç doğal ve üzerinde azıcık oynanmış eserleri paylaşmaya çalışacağım.

sevgilerle...

DEVRlM
17-01-2007, 21:13
(: Ben, bir fidanı söktüm bonsai yapmak için. İnsanlar sevgililerine hediye yapmak için bir ağacı yok etmeyi göze alabiliyor ! Ne acı bir durum. (: Benim üstüme çok gelindi ama burda bu eleştriyi yapmadan geçemezdim ... O fidanı söküp, başka bir yere diktiğim için bana kızan duyarlı arkadaşlar nerede çok merak ediyorum ! Yazık, çokk yazık.. Saygılar.

turunç
17-01-2007, 21:57
Devrim' e katılıyorum. Ormandaki ağaçları rahat bırakalım arkadaşlar. Kaçak kesimler, yangınlar, arazi açmak için yapılan kıyımlar, kurulan barajlarla sular altında kalan ormanlar çok. Bu kadar kıyımın yanında, bir ağacın zarar görmesi belki oran olarak dikkate alınmayacak kadar azdır. Fakat ağaçlar. net üyesi olan, ağaçları seven, doğal çevreye duyarlı kişilerin bunu dikkate alacak fikirde olması gerekir diye düşünüyorum.

Ali H. ALI
18-01-2007, 13:00
Bu gun genc bir arkadasimdan bir hikaye duydum, sizlerle paylasmak istedim
Bir delikanli sevgilisini o kadar cok seviyormus ki, birakin onu gordugu ani, onu dusundugu zaman bile kalbi yerinden sokulecek kadar hizli atiyormus, iste bu sevgisini sevdigi kiza anlatmak icin, yuregini sokup sevdiginin onune, koymak geliyormus icinden. Bir iki gogsune vurmus sizlatacak sekilde, yok demis bunun baska bir yolu olmali. Sevdigime, onu nasil sevdigimi, kalbimin nasil onun icin attiginin sembolu olan bir kalb yontup, ona vermeliyim ve gidip bir agacin canina kiydi, o agactan bir kalb sekli yontup sevdigine goturdu, kalbi sevdiginin avuclarina birakirken, cok ugrastim dedi bir agaci kestim yonttum ve senin icin bu kalbi yaptim. Tahta kalb Kizin ellerinden siyrilip yere dustu, delikanli ne oldugunu anlamadan, kalakalmisken, arkasini donup uzaklasan kiz delikanli icin "NE KALBSIZ ADAM" diye dusunuyordu.

turunç
18-01-2007, 13:11
:) Ohh nihayet, tercümesi bu hikayedir.

DEVRlM
18-01-2007, 13:27
Bence dee.. (: Çok güzel ve uygun bir hikaye imiş. Teşekkürler Ali H. ALI. (:

Ağaçkakan
13-08-2007, 13:05
Ağaç heykel severler merhaba,
Şu havalar biraz serinlese de dağlarıma çıksam, bol bol ağaç toplasam, heykele yine başlasam, yarım kalan büyük boyutluyu tamamlasam...
Bu arada memet, topladığı dallarla bir geyik heykeli yapmış ki öff... Webcam'den görebildiğim kadarıyla çok güzel olmuş. Bence bu tarz heykel çalışmaya ağırlık vermeli.

memet
13-08-2007, 18:01
141 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=59196&postcount=141)nolu mesaj daha önce aklımdaydı, unutmuşum,
Gerçek bir ağaç değil. Sanırım Dineyland'da dekor olarak yapılmış işler.

Geyiğin bu gün fotoğrafını çekecektim unutmuşum.

Ağaçkakan
14-08-2007, 15:36
Geyik muhabbetinden sanat ve heykel konusuna dönersek...
Havalar serinlese de dağıma çıksam dedim ya... İşte öyle dağımda dolaştığım günlerde, bazen yukarda, ağaçların arasında yıkılmış, bir kayanın arasına sıkışmış, ya da toprağa kısmen saplanmış bir ağaç parçası, ya da bir büyük taş görürüm. Diğerlerinden farklıdır bu ağaç ya da taş. Heybetli bir duruşu vardır. Belki heybetli değil de, sanki insan eli değmişçesine düzenlenmiş, estetize edilmiş bir görünüşü vardır.
Bunların bir kısmı benim daha önceki gezintilerimden birinde diktiğim ağaç ve taşlardır. Heykel havası vermek istediklerim yani. rüzgar halâ yıkmamış.
Diğerleri ise sanki doğanın yapıp bıraktığı sanat eserleri. Kendiliğinden ve bir raslantı sonucu ve bir kısmı da uzun yıllar içinde oluşmuş 'yapıtlar'.
O zaman düşünmeden edemem; doğadan bulduğumuz bir parçayı, çok az katkıyla, çok az değiştirerek sanat eseri kılmak mümkün mü? Sanat eserine sanat değerini veren emek midir, yoksa bakış mı, hatta insan eli hiç değmese de bir ürüne sanat eseri denebilir mi, diye. Dağdaki bir ağaç, taş, ya da atılmış bir sanayi atığı, hatta çöp; Eğer ona bakan insan gözü, onu sanatsal bir nesne olarak algılıyor ve topluma sunuyorsa, o bir sanat eseridir.
Yani bizim ona bakışımız, onu ele alışımızdır; üzerinde harcamak durumunda kaldığımız emek değil.
Sanat, sanatçının duygu ve düşücelerini dile getiriyorsa, o malzemeyi biz sanat eseri diye sunarak, yine dile getirmiş oluruz. Başarılı ya da değil, o ayrı bir tartışma konusu.
İnternette görüyoruz ki, doğadan toplanan ağaç parçalarıyla oluşturulmuş sanat siteleri var. Demek ki, ben bu düşüncemde yalnız değilim.
Sanat nedir, sorusuna bakış açımı yansıtan bir örnekti bu. Doğada raslanılan malzemelerin sanat eseri sayılabileceği konusunda olumlu düşünsem de, benim heykelde tercihim pek bu değil. Mutlaka ağacın dokusunda keskimin, bıçağımın, beynimin izleri olmalı. Ağaçtaki izlerle benim bıraktığım izler birleşmeli.

Karanfilzade
16-08-2007, 21:41
Agac heykelciligi ile ciddi sekilde ugrasan arkadaslara bir link veriyorum umarim oradaki alet ve malzemeler kendileri icin bir fikir verir,bilhassa Japonlarin yapmis oldugu skarpelalarin sekillerini incelemenizi tavsiye ederim .Site malesef Almanca ve Ingilizce .

Bu arada söylemeden edemeyecegim bu kadar emek verip cok güzel heykeller yapan arkadaslar agacin üst yüzeyini pek ciddiye almamislar bu sitede agacin boya parafin veya vernik gibi malzemelerle kaplanmayacaginida oraya koymus oldugu yag (sivi)cesitleriyle cok güzel bir sekilde izah etmis.Site genelde gercek profesyonellere malzeme ve alet satiyor ,asagida resmi görülen bicaklari satin almaniz icin degil fikir edinmeniz icin koydum(815 euro)

http://www.dick.biz/cgi-bin/dick.storefront/46c4a6e90038f2f2273f50f33609067f/Home

Selamlar/Stuttgart

paşa
16-10-2007, 10:01
*** .şanslıyım.çok meraklıyım ama hep satın alıyordum.dün karar verdim kendim de yapabilirim ,araştırayım diye düşündüm .nete girdim gezinirken size rastladım.şanlıyım .bıçaklar ve diğer teknik malzemeler için adres verebilirmisiniz **** tel numarası.maraştaki satıcının telefonunu verirseniz çok sevinirim.her yere gönderiyo demiştiniz.çok mutlu oldum sizinle karşılaştığıma çok tşklr.mutlu kalın

memet
17-10-2007, 10:04
"Kurtuluş mahallesi belediye çarşısı sakarya sk.3/a Kahramanmaraş

0 344 2210091-2214932 Alaiddin kopar ve oğulları

burada Osmanlı çarıkçısı olması sizi şaşırtmasın ıskarpelaları yapan kişi akrabaları"

bu bıçakçıya ulaşabileceğiniz adres, aslında Türkiyenin hemen her yerinde bıçakları satılıyor.

İlk başlayanların, ellerini kesmemesi için oldukça dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatayım.

pekere
30-12-2008, 11:14
Metin Bey ; Bu tarz bıçaklar için Bursada YEŞİLYAYLABIÇAK diye bir firma var orda birebir aynısını daha kaliteli dövme çelikten tam boy olarak yaptırtabilirsiniz ellerinde örnekler var ben daha önce yaptırdığım için ellerinde numune var hem çok kaliteli hemde fiyatlar çok uygun 8-10 YTL ye yapıyorlar 1-2 gün içindede kargo yapıyorlar

Yeşilyayla Kesici Aletler ve Madeni Eşya - Merkez
Küçükbalıklı Mah. Eski Gemlik Yolu Yıldız Sok. No:50
Osman Gazi Merkez, Osman Gazi, Bursa
Tel : 224 2160102 - 224 2161617 - 532 2858585
Faks : 224-2152800

sezinci
08-01-2009, 14:50
http://www.ogm.gov.tr/Haber_Girisi/Default5.aspx?id=1300

İlginizi çekeceğini düşündüğüm bir haber.

tourkana
18-01-2009, 17:15
Canlı ağaçlarda ,daha çok bonsai 'lerde , kurumuş dalların kabuğunu soymaya yarayan şu bıçaklardan hiç gören oldu mu? Nereden bulabilirim.

ademmen
21-02-2009, 11:56
merhabalar aranıza yeni katıldım ve ustalarıma bir kaç sorum olacaktı.
daha önceden kaba ağaç işlerinde çalıştığımdan ağaçlar konusunda biraz bilgi sahibiyim. babam ayrıca mobilyacı. sizden öğrenmek istediğim. ben ağacı törpülemek için malzeme arıyorum fakat bulduklarımın hepsi çok büyük. yani ufak törpüler bulmam mümkün mü? veya ağacı testere testere eğesi, mil eğesi ile yontmak istesem olur mu çünkü aldım ama işime yarayıp yaramıyacağını merak ediyorum. ne dersiniz yardımınızı bekliyorum.

memet
21-02-2009, 16:50
Raspalar var ama sanırım siz daha ince bir şeyler yapmayı planlıyorsunuz. Bir freze işinizi görür sanıyorum. Spiral frezeler. onlara takacağınız değişik uçlarla törpüleme işini yaparsınız. Ne yapcağınızı daha ayrıntılı anlatırsanız fikir yürütmesi de kolaylaşır.

Freze almadan önce, ince demir ağesi gibi malzemelerin üstüne zımpara sararak yapıyordum yüzeyi düzeltme işini.

necdet namazcı
30-04-2010, 22:35
merhabalar cumleten sıtenıze daha bugun uye oldum ben ahsap asıgı bı ınsanım agac maket
ahsap ısleme olsun hayranım ahsapa 100 150 ytl aldıgım malzemelerın var maket yapmak ıcın ben kastamonuluyum ıstanbulda ıkamet edıyorum cocuklugumuz hemen hemen her turlu agacın yetıstıgı bır agacın yetıstıgıgı yerlerde gectı ozellıkle ıhlamur ve cevız bol ham madde sıkıntısı cekenlere yardımcı olabılırım (fotograftakı keskı takımı kozyatagı BAUHAUS da var ılgılenenlere)

kale19
23-01-2011, 20:45
Selam
Bu siteye yeni üye oldum.Aağç oyma ile ilgili yazıları okudum,ortak bir problem sanırım çakılar ve ağaç cinsi.Ben amatör olarak uğraşıyorum.Çakılar ve ağaçlar hakkında bayağı araçtırma yaptım.Ağaçlarda çam,ıhlamur,akça ağaç ve ceviz gibi ağaçları kolayca oyma yapabilirsiniz.****** mesele çakılarda,piyasada bulabileceğiniz çakılar pek işe yaramıyor,yarayan ise çok pahalı aletler.Kısacası ben işi şöyle çözdüm.Keski kateri denilen en ve boyda çeşitli ebatları olan (yani kalınlık 2,3,4,5,6mm,en 6,10,12,16,20,25mm ve boy 10 ila 20cm arasında değişen) lamalardan aldım ve kendi çakılarımı bileyerek kendim yaptım.Fiyatları ise 5 ile 10TL arasında.Bu malzemeleri Torna kesicileri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.

tower
16-03-2011, 00:20
ben yazdıklarınızı büyük bir ilği ile okudum.Bilğiler için çok teşekkürler.Ben de Ankara dayım.Yakında teknik okullarda bir ağaç heykel kursu varmış ve sabırsızlıkla bekliyorum.Ayrıca sizle telefonda konuşabilirsek bazı sorularım olacak.Her şey için çok teşekkür.0532 478 30 77.Sağlıkla kalın.