Bağlan

View Full Version : İpek Böceği

Sayfalar : [1] 2

Buket Aknar
30-03-2008, 20:38
İpek böceklerinin yumurtalarından çıkma zamanı olduğunu gözönünde bulundurarak bu başlığı açmayı düşündüm.

İPEK BÖCEĞİ

İpek böceği; ördüğü kozalardan ipek elde edilen, dut yaprağı ile beslenen bir cins kelebeğin tırtılıdır.

Yumurtadan çıkan tırtıllar dut yapraklarını yiyerek gece-gündüz demeden yaklaşık 1 ay boyunca beslenirler. Bu süre içinde tırtıl dört kez deri değiştirdikten sonra olgunlaşır. Artık koza örmeye hazırdır. Kozasının içinde olgunluğa erişen kelebek, kahverengi bir enzim yayarak kozanın yumuşamasını sağlar. Koza iyice yumuşadıktan sonra en yumuşak yerinden kozayı iterek dışarı çıkar ve ertesi yıl yaşayacak olan tırtılların yumurtasını (yaklaşık 500 tane) yumurtlar. Yumurtladıktan 3-4 gün sonra da ölür.

some_at
31-03-2008, 14:23
Buket hanım;
Daha öncede kelebek yetiştirme konusunda ipek böceği geçmişti.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2665&highlight=%DDpek+b%F6ce%F0i

Buket Aknar
31-03-2008, 17:29
Atilla Bey; bahsettiğiniz başlığı daha önce görmüştüm. Orada sadece isim olarak bahsedildiğini görüp daha da özel olarak bu başlığı açmayı düşünmüştüm.

İlerleyen günlerde evdeki ipek böcekleri biraz büyüyünce fotoğraflayıp süreci buradan paylaşmayı düşünüyorum. Başka arkadaşlar da deneyim ve bilgilerini paylaşırlarsa sanırım güzel olacak.

Sergüzen
31-03-2008, 21:40
İpek böceklerinin yumurtalarından çıkma zamanı olduğunu gözönünde bulundurarak bu başlığı açmayı düşündüm.

İPEK BÖCEĞİ

İpek böceği; ördüğü kozalardan ipek elde edilen, dut yaprağı ile beslenen bir cins kelebeğin tırtılıdır.

Yumurtadan çıkan tırtıllar dut yapraklarını yiyerek gece-gündüz demeden yaklaşık 1 ay boyunca beslenirler. Bu süre içinde tırtıl dört kez deri değiştirdikten sonra olgunlaşır. Artık koza örmeye hazırdır. Kozasının içinde olgunluğa erişen kelebek, kahverengi bir enzim yayarak kozanın yumuşamasını sağlar. Koza iyice yumuşadıktan sonra en yumuşak yerinden kozayı iterek dışarı çıkar ve ertesi yıl yaşayacak olan tırtılların yumurtasını (yaklaşık 500 tane) yumurtlar. Yumurtladıktan 3-4 gün sonra da ölür.

Kozanın ticari değerinin kaybolmaması için, ipekböceği kelebek haline gelmeden önce sıcak hava veya buhar ile kapalı odalarda bir süre bekleterek böcek öldürülür. Bu kozalar havadar ve kuru ortamlarda saklanarak işleme alınacağı güne kadar bekletilir. Bu yerlere de kozaklık denir. Kozadan kelebek çıktığında o kozanın hiçbir ticari değeri kalmaz.

Buket Aknar
01-04-2008, 20:41
Olayın bu boyutu çok ürkütücü.

Buket Aknar
03-04-2008, 17:19
İpek böcekleri. Şu anda tırtıl şeklinde.

Sergül
04-04-2008, 19:26
Buket hanım çocukken bende ipek böceği beslerdim, lise yıllarında ise evden uzak kaldığım için annem ipek böceklerimle ilgilenemedi ve başka çocuklara verdi. Uzun zaman aradım fakat bulamadım. Eğer sizde yeterince varsa banada verebilirmisiniz?

Buket Aknar
04-04-2008, 19:46
Sevgili Sergül Hanım, seve seve 5-6 tane verebilirim. Bize de okuldan bir öğretmen arkadaşım 12-13 tane verdi. Aynen sizin dediğiniz gibi ben de çocukluğumu hatırlayarak istedim. Biz de çocukken beslerdik, hatta bir defasında babam sinek ilacı sıkmıştı da bir kısmı ölmüştü o zaman çok üzülmüştüm. Sonrasında nasıl oldu da evimizden tükendiler hatırlamıyorum.
Şimdi özellikle oğlum onlara gözü gibi bakıyor hatta ilk aldığımız gün (geçen hafta) kutu bütün gün kucağında oturmuştu.
Bu arada dut ağacınız var mı ?

Sergüzen
04-04-2008, 20:45
Sevgili Buket Aknar
Siz tırtılları koza için mi, yoksa kelebek için mi besliyorsunuz? Biliyorsunuz ipekböceği kelebeklerinin ömürleri çok kısa. Yumurtladıktan sonra ölüyorlar. Yumurtalar bir daha ki sene için saklanıyor. İpekböceği ve ipek ile ilgili geniş bir litaratürüm var. (İpekböceği yetiştirilmesi, ipek elde edilmesi, ipeğin işlenmesi, ipeğin boyanması, ipeğin serizininin çıkarılması vs.)

Buket Aknar
05-04-2008, 08:46
Sevgili Sergüzen, konusu geçince aklıma çocukluğum geldiği için çocuklarımın da bu olay hakkında bilgi sahibi olması ve bu süreci yaşayarak öğrenmeleri için ipek böceği besliyorum. Aslında doğrusu ben değil çocuklarım besliyor. Ben sadece onları eve getirdim.
Anladığım kadarı ile siz bu konuda oldukça bilgilisiniz. Bilgilerinizi bizimle paylaşırmısınız? Örneğin kozaya gireceklerinde yapılması veya yapılmaması gerekenler, yumurtaların saklanma koşulları konusunda bilgi verebilirmisiniz?

Sergül
08-04-2008, 22:14
Buket Hanım, birsüredir köyde olduğumdan mesajınızı yeni gördüm, şimdiden çok teşekür ederim, sizin gibi bende çocukluğuma gittim. Tırtılları almak için nasıl bulşabiliriz? Bu konuda çok heycanlıyım da;) Bu arada besleme konusunda rahatım mahallemizde kocaman bir dut ağacımız var.:)

Buket Aknar
08-04-2008, 22:17
Biz yarın Lefkoşa'ya gideceğiz. Eğer doğrudan okuldan gitmez de evden geçebilirsek ben onları yanıma alırım. Lefkoşa'da haberleşir bir yerde buluşuruz. Size uygun mu?

Sergül
08-04-2008, 22:50
Benim için uygun, tekrar teşekür ederim. Güzey'e de ayrıca teşekürlerimi iletirseniz sevinirim ;)

Sergül
20-04-2008, 23:32
Buket Hanım, ipek böcekleriniz ne alemde? bana verdiklerinizin 5'i aynı boyda 1'i diğerlerinin iki katı büylüklükte. Acaba cins farkı mı var?

isilires
21-04-2008, 14:59
Sevgili Sergül Hanım, seve seve 5-6 tane verebilirim. Bize de okuldan bir öğretmen arkadaşım 12-13 tane verdi. Aynen sizin dediğiniz gibi ben de çocukluğumu hatırlayarak istedim. Biz de çocukken beslerdik, hatta bir defasında babam sinek ilacı sıkmıştı da bir kısmı ölmüştü o zaman çok üzülmüştüm. Sonrasında nasıl oldu da evimizden tükendiler hatırlamıyorum.
Şimdi özellikle oğlum onlara gözü gibi bakıyor hatta ilk aldığımız gün (geçen hafta) kutu bütün gün kucağında oturmuştu.
Bu arada dut ağacınız var mı ?

buket hanım istanbulda iseniz sizden ipek böceği temin etmem mümkün olurmu?ben de çocukken bakmıştım ve çok hevesliyim tekrar bakmak için.bahçede dut ağacı var.

Sergüzen
21-04-2008, 17:17
Buket Hanım, ipek böcekleriniz ne alemde? bana verdiklerinizin 5'i aynı boyda 1'i diğerlerinin iki katı büylüklükte. Acaba cins farkı mı var?

Büyük olasılıkla küçük olan hasta veya iyi beslenmedi.
Ayırırsanız iyi olur. Dut yapraklarının temiz ve tarım ilaçları bulundurmaması gerekir. Böcekler tarım ilaçlarına karşı çok hassaslar. Böceklerden biri öldüğünde ortamdan derhal uzaklaştırın.

Sergül
21-04-2008, 20:24
Sergüzen, hasta olduklarını sanmıyorum, çok iştahlılar. Dut ağacı da kesinlikle ilaçsız hatta bazen yapraklar tozlu diye yıkayıp kuruladıktan sonra veriyorum.

Buket Aknar
21-04-2008, 21:23
buket hanım istanbulda iseniz sizden ipek böceği temin etmem mümkün olurmu?ben de çocukken bakmıştım ve çok hevesliyim tekrar bakmak için.bahçede dut ağacı var.

Sevgili isilires, aramıza hoşgeldiniz. Ben Kıbrıs'ta yaşıyorum, tırtıl hallerinde değil ama yaz aylarında İstanbul'a gelirsem belki yumurtalarından size getirebilirim.

Buket Aknar
21-04-2008, 21:29

Sevgili Sergül, benimkilerde gayet iştahlı dut yeyip duruyorlar. Yarına fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Benimkiler aşağı yukarı ayni boyda. Çeşitleri farklı değil ama sanırım yumurtadan ayni gün çıkmadılar. Sergüzen'in bu konuda daha ayrıntılı bilgi verebileceğini düşünüyorum. Yumurtalar hep birlikte açılmadığına göre, tırtılların farklı boyda olması normal mi? Yoksa hepsi birlikte mi açılıyor?
Okuldan bir arkadaşın ipekböcekleri kozaya girmişler, bizimkilerin daha vakti var sanırım.

Sergül
22-04-2008, 17:47
İşte benim obur'um ve kardeşleri:D

Buket Aknar
22-04-2008, 19:39
Sevgili Sergül Hanım sizinkilerin durumu gerçekten de ilginç. Ben size verdiğimde de bu kadar belirgin boyut farkı varmıydı? Farkında değilim de! Benimkiler böyle değil.

hyanik
26-04-2008, 13:23
ARKADASLAR.
Elinizde varsa halen ipekböceği bende edinmek isterim.Bilgi verirsenız sevınırım selamlar

Buket Aknar
26-04-2008, 16:50
Benimkiler şu anda tırtıl durumunda ama Kocaeli'ye gelebileceklerini sanmıyorum. Belki size daha yakın yerlerde birilerinin vardır.

Sergül
27-04-2008, 17:20
İpek böceklerim kozaya girmeye başladı, uzun bir arayıştan sonra birtanesi köşeyi beğendi, diğeri biraz utangaç, yaprağın içerisine gizlendi =). Koza için yer ararken firar edenler de vardır aman dikkat edin.:)

Buket Aknar
27-04-2008, 17:54
Sevgili Sergül, maşallah. Benimkiler yemeye devam ediyorlar. Şimdi kozaya girdiklerine göre kozaları oradan ayırmamız mı gerekiyor. Ne yapmamız gerektiğini hatırlamıyorum da!

Sergül
27-04-2008, 20:59
Buket, bu konu benide düşündürüyor çünkü biri hariç diğerleri de kozaya hazır, yer beğenmeye çalışıyor. Kozalar tam olgunlaştıktan sonra herhalde toplamak lazım ki kelebekler temiz ortamda doğsun ancak bende hatırlamıyorum bu benim düşüncem, bu konuda bilgisi olan varsa acil yardım bekliyorum.

Buket Aknar
27-04-2008, 21:04
Yarın bir sorayım. Eminim okulda mutlaka bilen birileri bulunur. Belki bize veren arkadaş biliyordur.

Sergüzen
27-04-2008, 22:27
Koza örme devresi
Askıya alınan ipekböcekleri koza örmeye başlarlar ve multivoltin ırklarda 2-3 gün, uni- ve bivoltin ırklarda 3-4 gün içerisinde koza örme işlemi biter. Koza örümünün 4. veya 5. gününde krizalit haline dönüşen ipekböceği, 8-14 gün süren krizalit devresinde metamorfoza uğrayarak kelebek haline dönüşür. Alkali yapısındaki salya yardımıyla kozayı delerek dışarı çıkar. Kelebeği dışarı çıkan kozanın hiç bir ticari değeri yoktur.

Sergüzen
27-04-2008, 22:30
Koza örme döneminde gerekli çevre şartları
Kaliteli koza üretimi için askı döneminin ilk 50 saatinde 26 °C’yi geçmeyen 22-23 °C’lik ısı ve % 60-70 nisbi nem gereklidir. Larvaların vücut sıvılarının devamlı buharlaşması (vücut ağırlığının % 40’ı kadar) ve koza örmeden önce sulu bir dışkı çıkarmaları (100 böcekten 40 ml idrar) yetiştirme yerinin nemini arttırır. Bu nedenle askıların altına nem emici maddeler veya sergiler konulmalı ve havalandırmaya önem verilmelidir. Ani ısı ve nem değişiklikleri ipek ipliğinin incelmesi veya kalınlaşmasına neden olarak çekim kabiliyetini azaltır.

Koza hasadının zamanı önemlidir. Henüz olgunlaşmadan hasadın yapılması lekeli ve düşük kaliteli kozalara, geciktirilmesi ise parazit vb etkenlerden zarar görmesine neden olur. En uygun koza hasadı ilkbahar ve geç sonbahar dönemlerinde koza örümünün 7.-8. günleri, yaz ve erken sonbaharda ise 6.-7. günleridir.

İpekböcekleri koza örmek için vücut uzunluğunun karesi kadar alana ihtiyaç duyarlar. Askılarda sık olarak ipekböceği bulunması ortamdaki nemi arttırır, koza kalitesini olumsuz etkiler, lekeli ve çifte koza oranını arttırır. İpekböcekleri askılara zamanında alınmalı, askılar meyilli yerleştirilmeli ve standart askılar kullanılmalıdır. Askı odasında çok parlak veya gölgeler oluşturan ışık kullanılmamalıdır. Gölgeli kısımlarda birikme sonucu çifte koza, kirli ve lekeli koza oranı artar.

Sergüzen
27-04-2008, 22:39
Kozaları saklamak istiyorsanız, onları bir tabağa koyun ve tabağı da buzdolabının buzluğunda 20-30 dakika bekletin. Bu süre içinde kozanın içindeki pupalar öleceğinden kozalarınızı uzun süre saklayabilirsiniz. Veya kozalarınızı bir fırında 75-80 C de 20-30 dakika bekletin. Burada da pupalar ölecektir. Kozalar uzun süre saklanabilir. Yeni tohum almak istiyorsanız, kelebeklerin kozadan çıkmalarına müsaade etmeli ve çiftleştirmelisiniz.

Sergüzen
27-04-2008, 22:57
İpek böceklerim kozaya girmeye başladı, uzun bir arayıştan sonra birtanesi köşeyi beğendi, diğeri biraz utangaç, yaprağın içerisine gizlendi =). Koza için yer ararken firar edenler de vardır aman dikkat edin.:)

Dut yapraklarını kıyarak vermelisiniz. Yaprakların üzerindeki dutları da temizlerseniz daha iyi olur.

Buket Aknar
28-04-2008, 21:02
Sayın Sergüzen; benim merak ettiğim durum şu: Kozalar (benimkiler halen kozaya girmedi ama merak ediyorum) örülmeye başlandığında kozaları oralardan ayırıp nasıl bir yerde muhafaza etmeliyiz ki kozalardan çıkan kelebekler sağlıklı bir ortama çıkabilsin.

Bugün bir arkadaşa bu durumu danıştım, o bana kozaları ya bir kumaş ya da karton üzerine yerleştirip kelebekleri beklemem gerektiğini ardından da kelebekler çıkınca çiftleşip yumurtlama olayı olunca kelebekler ölünce kumaşı uygun yerde saklamam gerektiğini söyledi.

Sergüzen
28-04-2008, 22:38
Tablo B-2. Larva devresinin safhaları ile bu safhalarda gerekli ısı ve nem düzeyleri

Safha

Süre Isı ve nem şartları

1.yaş
Yem yeme
3 gün
26-28°C %85 nem

Deri değiştirme
20 saat

2.yaş
Yem yeme
2 gün

Deri değiştirme
20 saat

3.yaş
Yem yeme
3 gün
24-26°C %80 nem

Deri değiştirme
1 gün

4.yaş
Yem yeme
5 gün
22-24°C %75 nem

Deri değiştirme
1 gün

5.yaş
Yem yeme
9-10 gün
20-23°C %70 nem

Larvalar yem yeme safhasında çok iştahlıdırlar ve sürekli taze dut yaprağı yerler. Baş vücuda oranla küçüktür, derinin parlaklığı ve gerginliği artar. Deri değiştirme (uyku) safhası başlangıcında yemeyi keserler ve durgunlaşırlar. Dinlenmek için yer ararlar. İpeğimsi bir madde salgılayarak yapraklar üzerine tutunurlar, başlarını yukarı kaldırarak hareketsiz bir şekilde dururlar. Deri değiştiren larvaların vücudu büyümüştür. Baş vücuda oranla büyüktür. Yem yeme safhasında parlak ve gergin olan deri, deri değiştirme sonrası gevşer, buruşur ve solgunlaşır.

Tablo B-2’de verilen yem yeme ve uyku safhalarını geçerek 5. yaş yem yeme safhasına ulaşan böcek hemen hemen yumurtadan çıkış ağırlığının 10000 katına ulaşmıştır. Bu gelişme 20-25 günlük süre içerisinde oluşmuştur. Böcek erginleştiğinde genellikle 7.-9. günlerde yem yemeyi keser, tedirginleşir, başını yukarı kaldırarak sallamaya ve oldukça nemli bir sıvı salgılamaya başlar. Göğüs ve karın segmentlerinin yarı şeffaf olması nedeniyle vücudunun hemen hemen % 40’ını kaplayacak şekilde genişlemiş olan ipek bezleri deri altında fark edilebilir. Sindirim kanalının boşaldığı ve larvanın kehribar rengini aldığı bu aşamada ipekböcekleri koza örmeye hazırdır ve askıya alınmaları için toplanmaları gerekir. Askı olarak temiz olmak kaydıyle balık ağlarınını kullanabilirsiniz.

Sergüzen
28-04-2008, 23:01
Tohum alma işi zor bir olay. Önce sağlıklı kozaları seçip onların içinden kelebek çıkmasını sağlamalısınız. Çiftleşme, çiftleşme odaları veya dolapları denen belli donanıma sahip ( ısı ve rutubeti ayarlanabilen) yerlerde olur.

Sergül
29-04-2008, 17:39
Sergüzen, verdiğin yararlı bilgiler için çok teşekürler, bana ipek böceklerini Buket Hanım verdi benimkiler bahsetiğiniz tüm evrelerden geçip kozaya girdiler ama Buket'tekiler kozaya girmediler (12 tırtıl, 6'sı bende-6'sı Buket'te)

Buket Aknar
30-04-2008, 20:59
Benimkiler de kozaya girmeye hazırlanıyorlar. Sabah okula gittim, geldiğimde durum böyleydi. Bu arada kızımın bir arkadaşı ipek böceği tırtıllarının cinsiyetini ayırd etme yöntemi olarak; "tırtılların üzerindeki halkalar veya çizgiler siyahsa erkek olurmuş" dedi. Bu iddianın doğruluğunu bilen var mı?

Sergüzen
30-04-2008, 21:07
Yanılmıyorsam tırtıllar köşeli bir yerdeler. Ağ veya bir dut dalı üzerine koyarsanız. Koza örmeleri kolaylaşır.

Buket Aknar
30-04-2008, 21:22
Evet kutunun köşesini seçmiş ben diğerlerine kutu içerisine kuru bir dal koymayı düşünüyorum. Köşede çalışan işi daha da ilerletti ona zarar vermeden dalı koymaya çalışacağım.

Sergüzen
12-05-2008, 22:13
Kelebeklerinizin bu günlerde dışarı çıkmaları gerekmiyor mu? Yoksa kozaların cazibesine dayanamayıp onları kozaların içinde mi bıraktınız?

Buket Aknar
12-05-2008, 22:22
Bendeki tüm tırtıllar kozaya girdiler. Ama henüz çıkan yok. Onları yavaş yavaş yerlerinden alıp başka bir yere sıraladım. Ama daha hareket yok.

omereser
12-05-2008, 22:40
Ben de küçükken komşumuzun verdiği birkaç ipekböceği tırtılını beslemiştim. Bütün aşamaları izlemek çok hoş. En sonunda kozalardan hantal, kısa kanatlı erginler çıkıyor ve hemen çiftleşiyorlardı. Dişiler koyduğum tabağa yüzlerce yumurta bırakmıştı. Birkaç gün sonra bunlardan siyah larvalar çıktı. Onları dikkatli besleyemediğim için telef olmuşlardı.

Buket Aknar
13-05-2008, 20:58
Bir kaç gün sonra mı?

Benim hatırladığım ertesi yıl mart- nisan gibi çıktıklarıydı.

omereser
14-05-2008, 07:40
Benimkiler hemen çıkmıştı. Herhalde larva çıkmaması için yumurtaları serin bir yerde tutmak gerekiyor.

radika
20-05-2008, 00:59
arkadaşlar benim 8 ipekböceğimden 1 tanesi koza yapamadı. Artık rengi değişmeye başladı turuncu bir ipekböceğim oldu. ölcek diye korkuyorum ne yapmalıyım. Birde beyaz kozalar erkekmiş doğrumu

Sergüzen
20-05-2008, 08:52
Sanırım artık çok geç. O böceğiniz ölecek. Veriminiz hiç de fena değil. 8 tohumdan 7 koza. Cinsiyeti renk ile belirleyemezsiniz.

Buket Aknar
23-05-2008, 17:19
Kozalardan kelebekler çıkmaya başladı. Hatta bugün kozalardan birtanesinin kımıldadığını gördüm. Dikkatlice incelediğimde içerisinde kelebeğin uğraştığını, çıkardığı seslerden anlaşılıyordu. Yalnızca bir sorun var bu bahsettiğim durum yaklaşık bir saat sürdükten sonra halen kelebek dışarı çıkamadı.

Sergül
23-05-2008, 22:11
Radika, aynı şey bende de oldu ve malesef 6 ipek böceğim kozaya girerken 1'ini kaybettim.

Sevgili Buket, benim kelebeklerim de çıktı ve yumurtladılar bile, önce sarı olan yumurtalar sonradan siyaha döndüler.

Buket Aknar
23-05-2008, 22:38
Benimkilerde henüz yumutlayan yok. Yukarıda bahsettiğim de daha kozadan çıkamadı. Çıkanlardan bir tanesini fotoğrafladım. İşte ...

radika
08-06-2008, 04:53
arkadaşlar kızımın ipekböcekleri kelebeğe dönüştü hatta yumurtladı şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz bize yardım edermisiniz

Buket Aknar
08-06-2008, 12:07
Ben edindiğim tecrübeyi buradan aktarmaya çalışayım. YUmurtlayan kelebek 1-2 gün sonra ölür. Tüm kelebekler yumurtlayamayabilir. ( erkek-dişi durumuna göre) Tüm kelebekler ölene kadar bekliyorum. Şu anda tek bir kelebek kaldı. Onun da ölmesini bekliyorum ( ne acı bir durum ) Hepsi bitince yumurtaları uygun bir yerde muhafaza etmeyi düşünüyorum. Sanırım en güzel bilgileri Sn Sergüzen bize verebilecek.

Bu arada benim de bir sorunum var. Daha önce belirttiğim gibi kozalardan ikisinde kelebekler çok uğraşmasına rağmen çıkamadı. Onların durumu ne? anlayamadım

radika
08-06-2008, 15:33
Buket Aknar benim bütün kelebeklerim kozadan çıktılar. bu yumurtaları nerede muhafaza edeceksiniz. Çünkü benim kelebeklerimin hepsi öldü. Yumurtalar gri oldular öylece duruyorlar.

Buket Aknar
08-06-2008, 22:45
Ben kelebekleri bir ayakkabı kutusuna geçirip altlarına da kağıt peçete yerleştirmiştim. Bu arada kutunun kenarlarına da yumurtladılar. Son kelebek te ölünce kutuyu kapatıp evimin üst kata çıkan merdivenlerin altında ayakkabı odası şeklinde kullanılan kısıma yerleştirmeyi düşünüyorum. (ayakkabı almak için odaya her girdiğimde görüp hatırlamak ve unutmamak için! ) Ama farklı bir şey yapmamız gerekiyorsa umarım bizi uyaran olur.

Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 14:06
Bende ipek böceğini okul yıllarında severek besledim . Resimlerini görünce çocukluğuma gittim bir an.. 5-6 tane olan ipek böceklerimin koza ördüklerini , kozayı delerek kelebek olup çıktıklarını , kelebeklerin yumurtalarını , belli bir süreç sonrasındada yavrularının büyümesini izlemek o yıllarda benim için güzel bir hobi olmuştu. İpek böceği yavrularım büyümeye başlayınca evdekiler tarafından ipek böceği yetiştirmecilikle ilgili bir yer aranıp tüm ipek böceklerim verildi . Gerçekten çok fazlaydılar ( yaklaşık 700 civarı ) . Fazla derin olmayan karton kutuların içindeydiler . Kutuların köşelerine koza örmüşlerdi . Kozayı örerken izlemek inanılmaz . Ağızlarından çıkardıkları madde havayla temas edince ipek haline geliyor . Bu kadar çoğalacaklarını hiç hesap etmemiştim . Bende artık dut yaprağı yetiştiremez olmuştum . (Yaprakları inanılmaz hızda bitiriyorlar . Yaprak damarları kalıyor sadece ) Etraftada yapraklı dut ağacı bırakmıyordum . Onları toplayıp birde buzdolabında muhafaza ediyordum . O zamanlarda ege bölgesinde oturuyorduk . Antalyada hiç ipek böceğine rastlamadım . 3 tanede civcivime horoz olana kadar baktım . Bizimkiler onlarıda verdiler birilerine . Köpeğimede 7 yıl baktım . Bu arada her türlü kafes kuşunada baktım . muhabbet , cennet papağanı , japon bülbülü , kanarya vs.. var . Geçen yaz tatile çıkmadan önce içinde çeşit çeşit balığın olduğu ama şimdi boş olan büyük bir akvaryumumda var . Bir kedim bile vardı taaki kardeşim onu balkondan aşağıya atana kadar...Ama birtek köpeğimi unutamıyorum .

Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 14:16
Sevgili Buket ; bende kutuyu görülmeyecek bir kenara kaldırmıştım . Birgün aklıma gelip baktığımda yavrular çıkmıştı . Yavrulara dut yaprağını ince ince doğrayarak verdim .

Buket Aknar
13-06-2008, 14:21
Bende ipek böceğini okul yıllarında severek besledim . Resimlerini görünce çocukluğuma gittim bir an.. 5-6 tane olan ipek böceklerimin koza ördüklerini , kozayı delerek kelebek olup çıktıklarını , kelebeklerin yumurtalarını , belli bir süreç sonrasındada yavrularının büyümesini izlemek o yıllarda benim için güzel bir hobi olmuştu. İpek böceği yavrularım büyümeye başlayınca evdekiler tarafından ipek böceği yetiştirmecilikle ilgili bir yer aranıp tüm ipek böceklerim verildi . Gerçekten çok fazlaydılar ( yaklaşık 700 civarı ) . Fazla derin olmayan karton kutuların içindeydiler . Kutuların köşelerine koza örmüşlerdi . Kozayı örerken izlemek inanılmaz . Ağızlarından çıkardıkları madde havayla temas edince ipek haline geliyor . Bu kadar çoğalacaklarını hiç hesap etmemiştim . Bende artık dut yaprağı yetiştiremez olmuştum . (Yaprakları inanılmaz hızda bitiriyorlar . Yaprak damarları kalıyor sadece ) Etraftada yapraklı dut ağacı bırakmıyordum . Onları toplayıp birde buzdolabında muhafaza ediyordum . O zamanlarda ege bölgesinde oturuyorduk . Antalyada hiç ipek böceğine rastlamadım . 3 tanede civcivime horoz olana kadar baktım . Bizimkiler onlarıda verdiler birilerine . Köpeğimede 7 yıl baktım . Bu arada her türlü kafes kuşunada baktım . muhabbet , cennet papağanı , japon bülbülü , kanarya vs.. var . Geçen yaz tatile çıkmadan önce içinde çeşit çeşit balığın olduğu ama şimdi boş olan büyük bir akvaryumumda var . Bir kedim bile vardı taaki kardeşim onu balkondan aşağıya atana kadar...Ama birtek köpeğimi unutamıyorum .

Sn ErtanGM; mesajınızı okuyunca aklıma Sezen Aksu'nun "Bir Kedim Bile Yok" şarkısı geldi

bouncy bone
23-12-2008, 14:54
Merhaba ben istanbul da oturuyorum, uzun zamandır ipek böceği arıyorum ,(ilkokul yıllarımdan kalan bir özlem.:) Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz cok sevinirim. İpek böceği nereden bulabilirim?
Bunun için Bursa'ya bile gitmeyi düşündüm ama koca şehirde ipek böceği nerden bulurum sokak sokak ilkokul gezsem, her yere haber saldım okul önünde ipek böceği satan görürseniz bana haber verin diye ..:/

çiğdem güner
09-02-2009, 22:16
Yardıııımmmm!!!!
Ben anasınıfı öğretmeniyim ve öğrencilerime göstermek ve yaşam döngüsünü öğretmek amacıyla ipekböceğine ihtiyacım var. Sınıfım ortamında bunu sağlayabilir miyim ve bu tırtılları nereden bulabilirim?

Buket Aknar
10-02-2009, 12:14
Merhaba Çiğdem Güner; öncelikle sitemize hoş geldiniz diyorm. Sitemizin prensipleri gereği öncelikle kendinizi burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) tanıtmanız gerekmektedir. Bunun dışında "Yardııııımmmmm!!!!" şeklindeki yaklaşımlar pek de sıcak karşılanmamaktadır. Bunu bilmenizi istedim.

Ana sınıf öğretmeniyim dediniz. Ne kadar güzel. En önemlisi öğrencilerinize yaparak yaşayarak öğrenme imkaanları sunma heyecanınızı çok takdir ediyorum. Bu başlığı başından itibaren okursanız şu anda ipek böceği tırtılı bulamayacağınızı sanırım anlayacaksınız. Biraz sabır...

Sergül
29-03-2009, 12:17
Acil yardım bekliyorum!

Ipek böceklerim yumurtadan çıkmaya başladı, görünce sevinçten çıldırdım. Sevincim kısa sürdü çünkü bildiğim dut ağaçları henüz açılmadı. Başka neyle besleyabilirim bilen varmı:confused: Minişlerim ölüyor:(

sercan1969
29-03-2009, 14:03
yumurtaları erken sıcak ortama almışsınız.Yapacak bir şey yok bu sevimli tırtıllar dut yaprağından başka şey yemez.

lonicera_81
29-03-2009, 14:13
Merhaba arkadaşlari
Adım Sibel, biyoloji öğretmeniyim.istanbulda özel bir kolejde öğretmenlik yapıyorum.mayıs ayında düzenlenecek bilim şenliğinde öğrencilerimle paylaşabilmek için ipek böceğinde metamorfozu göstermeyi planlıyorum. geçen sen de yine sizin sitenizden aldığım bilgilerle güzel bir bilim şenliği geçirmiştik.Acaba bana bu sene yapmayı planladığım proje için ipek böceği nasıl ve nerden temin edebileceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz? Herşey için teşekkürler.

Sergüzen
02-04-2009, 14:55
İpekböceği tohumları yöreye göre Nisan sonu-Mayıs başlarında (Bursa için) Mayıs başı, yani dut ağaçlarının yapraklandığı tarihlerde yataklarına serilir. Bu larvalar sadece dutyaprağı ile beslenirler. Bu ayın sonuna doğru çok büyük bir olumsuzluk olmaz ise, bir kutu ipekböceği tohumuna sahip olacağım. Bu tohumları sınırlı sayıda istekli ile paylaşmak istiyorum.

lonicera_81
05-04-2009, 11:15
Öncelikle ilginize tesekkür ederim.yeni oluşacak olan larvalardan çok isterim.işin gerçeği benim istediğim tarihe tam uyuyor.nasıl irtibata geçebiliriz?sizden nasıl temin edebilirim?

Sergüzen
05-04-2009, 21:12
Göndereceklerim larva değil, larvadan önceki safha (tohum tabir ediliyor). Bu ayın sonuna doğru veya mayıs ayının ilk haftası. Adresi yazarsanız tohumları aldığımda size gönderebilirim. Sizde bu arada böcekleri yetiştireceğiniz mekanı hazırlarsınız. Temiz, rutubetsiz, havadar ve de loş bir mekan. İpekböceklerin bakımı konusunda, ilk sayfalarda yeterli bilgiler var. Beslenme için mutlaka dutağacının yapraklarına gereksinim var. Bu ağaçlar da temiz ve tarımsal ilaç kullanılmayan bir bölgede olmalıdır. Ağaç dalları günlük olarak temin edilir. Yani yapraklar depolanmamalıdır. İpekböceğinin bu isteklerini yerine getirebilirseniz, neden olmasın?

lonicera_81
06-04-2009, 09:23
daha öncede ipekböceği bakmıştım az da olsa tecrübem var sayılır. çok teşekkür ederim tekrar.okul adresimi verirsem daha uygun olur sanırım.bütün zamanım burda geçiyor çünkü.Koza Koleji Haznedar Mah.Heybeli cad. Adalar sok. No:2 Güngören/İstanbul Gelişmelerden sizleri de haberdar ederim ve bilim şenliği resimlerimizi de sizinle paylaşırım.

Sergül
09-04-2009, 22:42
İpek böceklerim hızla büyüyor, çok şirinler hele boy boy olmaları süper bir görüntü. :D Enbüyüğü bir haftalık, en küçügü birkaç saatlik. Erken zamanda resimlerini de paylaşırım. :)

Sergül
09-04-2009, 22:50
Buket Hanım, sizinkiler ne durumda? Kaç tane oldular? Çok minik olduklarından tam emin değilim ama 25'ten fazla galiba :D

dilhana
10-04-2009, 07:42
İpek böceği tohumlarına ben de talibim. Aradan çok sene geçti ama ben de çocukluk anılarıma geri dönerim bu sayede...
Sevgiyle kalın.

Buket Aknar
10-04-2009, 15:06
Sergülcüğüm, ben de hergün bir kaç tane daha yeni doğan buluyorum. Herhalde 15 tane falan oldular, kuru yaprakları ayıklamak çok zor, taze yaprak yerleştirirken minicik oldukları için almakta zorlanıyorum. Arada ölenler de oldu. :(

Şu anda fotoğraf çeksem zanırım görünmezler. Bir de büyük yaprakları yemekte zorlandıklarını farkettim, o nedenle şimdilik minicik sürgünleri vermeye çalışıyorum.

Sergüzen
10-04-2009, 20:26
İpek böceği tohumlarına ben de talibim. Aradan çok sene geçti ama ben de çocukluk anılarıma geri dönerim bu sayede...
Sevgiyle kalın.

Size de gönderiyorum.

Sergüzen
10-04-2009, 20:31
Marmara bölgesi tohumları yayana kadar, Kıbrıstaki dostlarımız kozaları üretecekler.
Yaprakları kıyıp verirseniz daha kolay yerler. Özellikle bu evrede. Kolay gelsin.

dilhana
14-04-2009, 21:56
Çok teşekkürler paylaşımınız için. Her gün merakla posatacının yolunu bekliyorum...
Sağlıkla, mutlulukla kalın.

dubi
21-04-2009, 00:42
merhaba ben ankaradayım ve ıpekboceklerim cıkmasına ragmen hala dutlar yaprak acmadı. Ne zaman acacagı hakkında bır fıkrı olan var mı , cunku daha sımdıden yarısından cogu öldü

dilhana
21-04-2009, 17:03
Sn. Sergüzen, benim minikler hala gelmedi. :((

Sanırım bu aralar posta hizmetlerindeki aksama nedeni ile gelemedi.
Üzüntüm, miniklerin yolda, zarf içinde yumurtadan çıkıp, ölmüş olma ihtimalleri :((

İzmir'de dut ağaçları çoktan yaprak açtı...Ama minikler yok :(

Sergüzen
21-04-2009, 19:52
İpekböceği tohumlarını pazartesi günü postaya veya kargoya veriyorum. Bu isteğe bağlı. Havalar ısındığı için gönderi postada uzun süre kalırsa tohumlar ölebilir. 23 Nisan tatilini ve hafta sonu tatilini gözönüne aldığım için pazartesi gününü seçtim. Adet, adres ve gönderi şeklini bildirirseniz memnun olurum. Bu arada da İpekböceklerinin yerlerini hazırlarsınız. Temizliğe dikkat!

dilhana
22-04-2009, 12:20
Sn. Sergüzen,
Aman bana posta ile yollamayın ,postacımız hamile imiş. Çok aksadı posta hizmetleri bu yüzden..Çeşitli yerlere şikayet ettim ama..
Mümkünse kargo ile (ptt kargo olabilir) ücreti tarafımdan ödenmek üzere göndermenizi rica ediyorum.5-8 adet arası yeterli olur. 3 tanesini de yeğenime vereeğim. Bu zevki yaşasın, öğrensin istiyorum.

sevilozcan
22-04-2009, 17:05
Merhaba Sayın Sergüzen,

Oğullarıma bizim de çocukluğumuzda yaşadığımız ipek böceği büyütme heyecanını yaşatmak istiyorum.

Özelden adresimi versem bana da kargo ile gönderir misiniz?

Bir de bana ulaşmadan yumurtadan çıkma ihtimalleri var mı?

Sergüzen
22-04-2009, 21:43
Ben size tohum olarak göndereceğim. Böceğin bütün evrelerini çocuklarınıza izlettirebilirsiniz. Fakat dut ağacı da bulmanız gerekir. Adresinizi bildirirseniz pazartesi günü gönderebilirim.

Sergüzen
24-04-2009, 16:52
İpekböceği tohumlarını bugün aldım. 10 ar lı paket olarak paketleyip pazartesi günü adresi gelen arkadaşlara postalayacağım. Bu günden itibaren tohumlar 11. gün normal oda sıcaklığında patlayacaklar. Paketleri açarken beyaz bir kağıt üzerinde açmanızı öneririm. Çiçek tohumu iriliğinde siyah tohumlardır.

dilhana
25-04-2009, 06:57
Teşekkürler Sergüzen,
Çocukluk günlerimden hatırladığım bir kaç şey var.
Dut ağacından topladığım fazla yaprakları torba içinde buzdolabında saklardım. Ama ipek böceklerime bu yaprakları vereceğim zaman dolaptan çıkarıp, oda sıcaklığına gelmesini beklerdim.

Çok tozlu, kirli yaprakları yıkayıp, kurulayıp öyle verirdim..
Bir de kesinlikle böceklerin güneşte kalmaması gerekiyor
Aklımda kalanlar bunlar...

Başka dikkat edilmesi gerekenler şeyler varsa sizden rica etsem..

dilhana
25-04-2009, 07:04
hımmm..Şimdi yukardaki mesajınızda ''yapraklar depolanmamalıdır'' dediğinizi okudum..
Ben yapmıştım...Minikken değil ama...Büyüdüklerinde Oda sıcaklığına gelmiş yaprakları iştahla yiyiyorlardı..

Edip Erdinç
25-04-2009, 08:45
Sn. Sergüzen, yumurtalardan ben de isteyebilir miyim? Bana da göndermeniz mümkün mü? Çocukken büyük bir zevkle beslerdim. Belki öğrencilerimi de beslemeye alştırırım. Öğrencilerin bir uğraşının olması gerçekten güzel bir şey. Çocukların köyde özel bir uğraşısı yok. Köyde epey dut ağacı var, bu konuda sıkıntı da yaşamazlar.

Sergüzen
25-04-2009, 13:59
Adresi gönderirseniz, pazartesi günü size de gönderebilirim.

Edip Erdinç
25-04-2009, 14:34
Çok teşekkür ederim.

phdbio
26-04-2009, 23:26
konuya son anlarında dahil oldum sanırım. bende bir öğretmenim ve okulumuza yaklaşık 1000 adet(!) tırtıl geliyor. biraz araştırma yaptıktan sonra bu kadar çok sayıda ve profesyonel yetiştiricilik bağlamında bir iş çıkarmak için kerevet şeklinde bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu öğrendim. bildiğimiz sedirin üzerine kapalı ve loş bir ortam yaratacak malzeme ile ipekböceklerine güzel bir ev yapılabiliyormuş. ancak benim sorunum yetiştirmeyi yapacağımız okulda dut ağacı olmaması... sakarya **** çevresinden dut ağacına sahip kişileri tanıyan arkadaşların yardımını bekliyorum. günlük alım yapılacak olup, başkalaşım izlendikten sonra kozalar ülkemizde sadece 8 ilde var olan Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin Koza Alım Merkezlerine verilecek ve projemiz sürekli hale getirilecektir.
kısaca dut yaprağına ihtiyaç duyulmaktadır.. yardım ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.

gorkicagi
27-04-2009, 15:48
merhabalar;
sevgili sergüzen, 9 yaşındaki kızım arkadaşlarında görmüş ve bir haftadır beni taciz ediyor. eskiden çocukluğumuzda bulmak çok kolaydı. ama şimdi bulamıyoruz. ben de
forumda araştırayım dedim. ve size rastlayınca sevindim. bana da yardımcı olursanız çok mutlu olurum

Sergüzen
27-04-2009, 20:27
Merhaba gorkicagi

İpekböceği tohumlarını bugün postaya verdim. Postaya vermeden önce de son defa forum sayfasını kontrol ettim. Başka istekli olmadığı için de kalan fazla tohumların tamamını Besniye Edip Erdinç Beya gönderdim. Elimde maalesef hiç tohum kalmadı. Üzgünüm.

Edip Erdinç
27-04-2009, 20:30
Sevgili Sergüzen teşekkür ederim, yumurtalar epey çokmuş. Sakın köyü ipek böceği basmasın?:D

Edip Erdinç
27-04-2009, 20:33
Bu arada Sayın Gorkicagi sanırım Adana'da ikamet ediyor. Ben de Adanalıyım arada bir Adana'ya geliyorum. Eğer merkeze yakın bir yerde ise ona ben ipekböceği verebilirm ama sanırım Adana'ya iki hafta sonra gideceğim.

Sergüzen
27-04-2009, 20:35
Merhaba phdbio

Dut ağaçları ipekböceği yetiştireceğiniz yere uzak ise, işiniz çok zor. Çünkü dalları kesip bir haftalık stok yapamazsınız. Yaprakların taze olması gerekir. Eğer yapraklar 15-20 km uzaktan gelecek ise, amatörler için masraflı olacaktır. Profesyoneller içinse maliyeti arttıracaktır. Mümkünse ipekböceklerini dutluklara yakın yerde yetiştirin. Özellikle ipekböceklerinin son evresinde dut yaprağı tüketimi çok fazla oluyor.

Sergüzen
27-04-2009, 20:39
Tohumlar normal ısı koşullarında onbir gün içinde çatlayacaklar. Bu süreç de cuma günü işlemeye başladı. Biyolojik saat çalışıyor.

Edip Erdinç
27-04-2009, 20:42
Sayın Sergüzen peki bu tohumlardan bir daha tohum elde ettiğimizde yine mi 11 gün sonra çıkacak? Yani bu süreç hep böyle işlerse kışa denk geldğinide nasıl olacak? Malum kışın dut yaprağı da olmayacak...

sevilozcan
28-04-2009, 12:39
Sayın Sergüzen,

İpek böceği tohumları bana ulaştı, çok çok teşekkür ediyorum.

İyi günler dilerim.

Sergüzen
28-04-2009, 20:02
Sayın Sergüzen peki bu tohumlardan bir daha tohum elde ettiğimizde yine mi 11 gün sonra çıkacak? Yani bu süreç hep böyle işlerse kışa denk geldğinide nasıl olacak? Malum kışın dut yaprağı da olmayacak...

Yeni tohumlar elde ettiğinizde onlar özel koşullarda ertesi seneye kadar bekletilecek. (Düşük sıcaklıkta ve kuru ortamda) Tohumları bez torbada saklamanızı öneririm. Süreci siz ayarlayacaksınız.

Sergüzen
28-04-2009, 20:05
Sayın Sergüzen,

İpek böceği tohumları bana ulaştı, çok çok teşekkür ediyorum.

İyi günler dilerim.

Bol ürünler dileğiyle. İzmirde dut ağaçları tamamen yeşermiştir.

dilhana
28-04-2009, 21:29
Ben beklemedeyim..İzmir'i dut yaprakları sardı.
Ah bu posta idaresi ah! Bizim mahalleye kesin gıcıkları var :(

Edip Erdinç
28-04-2009, 21:52
Vallahi kısmetse ben yarın alacağım. Öğrencilerime bahsettim, hepsi büyük bir sabırsızlıkla bekliyor. Bakalım ne olacak?

Edip Erdinç
29-04-2009, 20:18
Sn. Sergüzen,
Yumurtaları bugün aldım, çok teşekkür ederim. İyi günler.

lonicera_81
30-04-2009, 12:41
Sn. Sergüzen

daha önce konuştuğumuz için ben özellikle mayıs başını beklemiştim.umarım yolladığınız tohumlar arasında ben de varımdır. henüz elime geçmediği için endişelenmeye başladım.tekrar sornak istedim. ilginize çok teşekkür ederim.

dilhana
30-04-2009, 14:47
Sn.Sergüzen,
Nihayet bu gün ipekböceği tohumlarım elime geçti..

Yurt içi kargo kapıya uyarı notu bırakmamış..Bu gün telefonla arayıp söylemişler.

Okul çıkışı, minikler İzmir sıcağında kargoda beklerken tohumlarından çıkmıştır, telef olmuşlardır korkusu ile yanıma 3-5 dut yaprağı alarak (belki bir kaçını kurtarırım diye) panik ile kargoya gittim. Zarfı korkarak açtım..

Çok şükür hiç biri çıkmamış henüz tohumdan.Derin bir ohhh çektim resmen..

Size çok teşekkür ederim..Gelişmelerden haberdar edeceğim.

Bu arada yaşlı annem ipek böceğinin en büyük düşmanlarını saydı bir bir..Burada paylaşmak isterim..

1- Karınca
2- Kedi
3- Fare
4- Civcivler ( kendilerine yem zannediyorlar herhalde ) Aman dikkat arkadaşlar..

Sinarit
03-05-2009, 07:48
Burada yazılanları okuyunca çocukluğuma döndüm,resimleri görünce o kurumuş dut yapraklarının kokusunu hatırladım burnumu sızlattı,rahmetli babam ile istanbulda fellik fellik dut ağacı arardık,bari bu hobiye yeniden başlayayımda yeğenimde bu kültürü ve zevki alsın,hey gidi günler.

dilhana
03-05-2009, 11:10
Tohumlardan İpek böcekleri çıkan var mı???
Ben hergün yeni yaprak koyup, sürekli gözleyip duruyorum...
Henüz bir hareket yok...

metin çeşme
03-05-2009, 13:09
açaba elinde un kurdu kültürü olan varmı veya nerden alırım açil saka kuşlarım yavru yaptıaçil

phdbio
03-05-2009, 16:42
100 adet olan ipekböceklerim öldüler :( son 2 taneside sanırım can çekişmekte. nedenini anlayamadım. yapraklar tazeydi, ortam ılıktı. neyse bende tohumdan yetiştirmeye karar verdim. gönderebilecek olanların yardımlarını bekliyorum.

metin çeşme
03-05-2009, 20:20
günü gelmiş alah ramet eylesin helvasını nezaman yiyecez

sevilozcan
04-05-2009, 08:20
Sayın Sergüzen'den gelen tohumların, biyolojik saatlerine göre (11 gün) bugün çatlamalarını bekliyorum.
Doğum bekleyen anneler gibi, her geçen gün daha bir sabırsız oluyor insan. :)

frontoza
04-05-2009, 18:29
Sevgili sergüzen!

Sizden bir ricam olacak. 6 yaşındaki kızıma çocukluğumda ilgilendiğim ipek böceği hobimi anlattım. Çok hoşuna gitti! Lütfen alalım baba diye tutturdu! Hayvanları çok seven merhametli bir çocuk! Fakat taktir edersiniz ki bulmak çok zor.Buralarda epeyce dut ağacı da var. Elinizde yumurta varsa bana yollayabilirseniz çok mutlu oluruz.Ben erdek'te görev yapan bir öğretmenim.Cevabınızı bekliyorum.
Saygılarımla........

bonussss
04-05-2009, 21:27
ya o kadar heyecanladım ki anlatamam. eğer mümkünatı varsa bana da gönderebilirmiisiniz? ben 24 yaşında ama hala ilkouldaki gibi börtü böcekle alakalı bi cocuğum.:D aydın-söke deyim. varsa gönderebilcek bi hayvan sever, bekliyorum özel msjla bana ulaşırsa **** burdan bi cvb atarsa sevinirim.

açaba elinde un kurdu kültürü olan varmı veya nerden alırım açil saka kuşlarım yavru yaptıaçil--------benmde sakam var bende un kurdu arıyorum aslında, bulursan **** bulursam haberleşelim ;) mono ve argus besliorum onlarada protein besisi lazım un kurdunu kullanabilceğimi düşündüm bulursak haberleşelim...;)

sevilozcan
05-05-2009, 07:37
Çıktılar !!! :) Bu sabah hepsi mucizevi bir şekilde o küçücük yumurtalardan çıktılar.
Hemen çocuklara gösterdim, hep beraber hayretler içinde izledik yumurtadan çıkışlarını. Dolapta ne olur ne olmaz diye beklettiğim yaprakların tazelerinden doğrayıp koydum yanlarına. 3 mm uzunluğunda, 0,5 mm genişliğinde siyah, sevimli kurtçuklar. Kuruyan yaprakları değiştirmek hakikaten zor olacak. Tekrar teşekkürler Sayın Sergüzen.

Edip Erdinç
05-05-2009, 09:40
Benimkiler çıkmadı. Hava burada epey soğudu sanırım ondan çıkmıyor.

Sinarit
05-05-2009, 11:59
Arkadaşlar İstanbulda yumurta alınabilecek pet shop varmı ?

dilhana
05-05-2009, 15:27
Sizin adınıza sevindim gerçekten Sevgili Sevilözcan:) iyi günlerde büyütün..

Sizin yazdıklarınızı okuyunca, (tohumlara 15 dakika önce bakmıştım ama) hemen kalkıp yeniden baktım..
I-ıh...Hareket yok...

Ben de İzmir'de oturduğumdan her an olabilir.Eli kulağında sanırım...

Siz 1. oldunuz.. 2. de ben olacağım ..gibi bir his var içimde :)

Sabah işe giderken bakıyorum. Öğlen okul dönüşü eve girer girmez hemen koşup ilk iş onlara bakıyorum..
Her gün 2 taze yaprak koparıp geliyorum...Bekliyorum..bekliyorum...

Edip Erdinç
05-05-2009, 15:41
Galiba ben sonuncu olacağım. Burası çok ama çok soğuk. Umarım soğuktan dolayı çıkmaktan vazgeçmezler.

sevilozcan
06-05-2009, 07:19
Sayın Dilhana ve Edip Erdinç,
Umarım bir an evel küçük ipek böceklerinizi görürsünüz.
Benim evimde bulundukları oda, öğleden sonra yoğun güneş alıyor, dolayısıyla sıcak oluyor. Hatta akşamları serin gelirse de kalorifer peteklerinin birini açıyorum.
Sıcaklıktan dolayı erken çıkmış olabilirler. 22 tanesi çıktı yumurtadan, 5 tanesinde hareket yok.

Sergüzen
06-05-2009, 17:44
Sayın sevilozcan

Odanın öğleden sonra yoğun güneş alması gelecek günlerde sizi üzebilir. Mümkünse oda sıcaklığını 30 derece üzerine çıkarmamaya bakın, odanın perdelerini kapayın. İpekböcekleri çok ışıktan da rahatsızlar. İlk mesajlarda bu konuda genişce bilgi var. Kıbrıslı arkadaşlarımızın böcekleri nerede ise koza örmeye başlayacaklar. Onlardan uzun süredir ses çıkmıyor.
Elimde bu sene için tohum yok.

dilhana
06-05-2009, 20:31
76775

76776 Beklemeye devam ediyoruz...

Orkun Kırcı
06-05-2009, 20:37
Çok eğlenceli bir uğraş bence. Bir zamanlar bende de bunlar gibi yüzlerce yumurta vardı. Minicik hallerini görmek heyecan verici. Hepinize kolaylıklar diliyorum.

Buket Aknar
06-05-2009, 20:58
Arkadaşlar, ben ilk çıkanları kaybettim ( ne acı ki sürekli dut yaprağı vermeme rağmen, sorun ne idi bilmem ama öldüler). Sonra yenilerini aldım ve şu anda kozaya girmek üzereler. Bulundukları yerden çıtırdılar çıkartarak dut yapraklarını yiyorlar. Hatta bir tanesi bugün itibarı ile çalışmalara başladı.

Edip Erdinç
06-05-2009, 22:10
Vallahi ben de hâlâ bekliyorum, bakalım yarın çıkacaklar mı?

dilhana
06-05-2009, 22:32
Teşekkürler Sevgili Orkun Öğretmenim..
Ben de yıllar önceki çocukluk günlerine dönmeyi hayal ediyorum.
Minikler bi çıksın gideceğiz hep beraber çocukluğuma :)

Okula götüreceğim bazılarını, bazılarını da arkadaşlarımın çocuklarına vereceğim.. İpek böcekleri..Onların da çocukluklarını süslesinler diye...

Hayırlısı ile sağlıkla çıksınlar hele..planlar çook :))

Beklemeye devam ediyoruz Edip Erinç kardeşim ile...

Edip Erdinç
07-05-2009, 10:39
Sayın Dilhana,
Sizinminikler de mi henüz çıkmaya karar vermedi? Ben bugün memlekete, Adana'ya, gideceğim. Umarım bu yolculuktan olumsuz etkilenmezler. Havaların biraz ısınmasıyla çıkacaklarını düşünüyorum, burası bu günlerde çok doğuk çünkü. Acaba SayınSevilözcanın böcekleri ne alemde?

dilhana
07-05-2009, 15:11
Biz beklemeye devam ediyoruz...
Ümidimizi kaybetmiyoruz..
İnanıyorum çıkacaklar ve onların fotoğraflarını burada göreceksiniz.

Adana'da önce dut ağacı bulun bence...
Yolunuz açık olsun :)

sevilozcan
08-05-2009, 07:16
Merhaba,

İpek böceklerim gayet obur bir şekilde büyüyorlar. İkinci gün doğdukları halin neredeyse 2,5 katına ulaşmışlardı. Yedikleri her lokma üzerlerinde kalıyor.
Çıkmayan 5 tohumdan 4'ü de çıktı. 1 tane kaldı gibi hatırlıyorum.
Kuruyan yenmiş yaprakları değiştirmek gerçekten çok güç oluyor.

Sayın Dilhana,
Aynı şehirde bulunmanın verdiği avantajla, sizin yumurtalardan da çıkan olmazsa, dilerseniz ipek böceklerimin 3-5 tanesini sizinle paylaşabilirim.
İsterseniz özelden yazışalım.

İyi günler diliyorum.

dilhana
08-05-2009, 16:36
Çıktılar..Çıktılar :)))
Bu sabah minik ,kıl gibi bişiler gördüm yuvada....büyüteç alıp baktım..Bizim minikler buyurmuş , gelmişler:) Çok şirinler..Ama çok minikler...Aynı sizin söylediğiniz gibiler Sevgili sevilozcan..

Sabah okula-işe- giderken kıyıp koyduğum dut yapraklarını okul dönüşü yeni kopardıklarımla değiştirmek istedim..Ama görünürde bişi yok..
Boşalan tohumlar artmış bu arada.

Ben de taze yaprakları ince doğrayıp, eski yaprakları onların üzerine bıraktım...

Yaşam savaşını her canlı kendisi vermek zorunda diye düşündüm...

Taze yapraklar yenmeye hazır aşağıda (alt katta) beklerken, bu miniklerde biraz yol katedip ulaşmak durumundalar taze yapraklara...
Aksi takdirde onları taşıyacağım diye zarar da verebilirim diye çekindim...

Beyaz kağıdın üzerindeki minnacık nokta gibi şeylerden anladığım kadarı ile besleniyorlar ve, normal hazım işlemleri yerinde....:) Açıkçası...Yiyiyor ve dışkılıyorlar..Herşey normal yani....Ve heyecan verici..
Darısı diğer arkadaşların başına...

Ayrıca zarif teklifiniz için de çok teşekkür ederim Sevgili Sevilozcan..

dilhana
08-05-2009, 16:45
Sevgili sevilozcan;
Kıydığım yapraklar çok çabuk kuruyorlar :(
Hava ısındı da ondan mı yoksa,
acaba çok mu ince kıyıyorum?

Sergüzen
08-05-2009, 16:47
Sevgili dilhana

Gözünüz aydı. Bebeleri güle güle büyütün. Hava sıcaklıkları artıyor. Odanızı gölgelemenizi ve loş bir ortam yaratmanızı öneririm. En azından larvaların olduğu bölgenin ışığını azaltmaya bakın. Bebeler çok kısa sürede büyüyecekler. Kırk gün sonrasının planlarını da şimdiden yapın. Koza mı? Kelebek mi?

Sergüzen
08-05-2009, 16:52
Yaprakları günlük vermeniz gerekir. İki üç gün beslenecek miktarda yaprak vermeyin. Yaprakları da stoklamayın. Günlük olarak dalları kesin. Yaprakları larvalara vermeden kısa süre önce kıyın. Kıyılmamış yaprakları da temiz bir bez ile örtün. Böylece rutubet kaybının önüne geçebilirsiniz.

Sergüzen
08-05-2009, 17:07
Daha fazla bilgi buradan www.tarimsal.com/ipekböceği.htm öğrenilebilir.

dilhana
08-05-2009, 17:53
Bilgiler için teşekkürler Sergüzen :)
Sizin yokluğunuzda sevgili sevilozcan ile aldık sazı elimize...:))

Miniklerin gelişi bizi çok mutlu etti :)
Kendi adıma sevindirik oldum..:D
Gidip, gelip bakıyorum bebişlerime ..:confused:

Yapraklar yuvada kuruyor. Kuruyan yaprakları yiyemezler dimi? Kurudukça değiştirip, yeni yaprak koymalı mıyım??
Önce verdiğiniz adrese bir gidip bakayım...

Tohumlar için tekrar teşekkürler..
Seneye inşallah bayrağı elinizde devralıp, paylaşımı bizler gerçekleştiririz..

prenses__
10-05-2009, 07:45
Herkese Merhaba!
Ben şu anda ipek böceği yetiştiriyorum. Ve ipek böceklerim daha çok küçük. Aldığımda daha da küçüktüler. Ama şu anda baktığımda öncekine göre büyümüş gözüyorlar. Soracağım bir şey var. İpek böceğimin üzerinde ne olduğunu bilmediğim bir sıvı vardı. O sıvı şu an yok. Yaprakların üzerine de geçmişti. Şimdi o sıvı olmasa da ne yapacağımı bilmiyorum. Yardım eder misiniz?

prenses__
10-05-2009, 07:47
İpek böceklerim ilk geldiğinde bende çok sevinmiştim. Cinsiyetleri üzerlerinde bulunan sivri şeylerin büyük olup olmamasına anlaşılır diye bir arkadaşımdan duymuştum. Sivri kısım büyükse erkek, küçük veya hiç yoksa kızdır diye söylemişti. Acaba doğru bir bilgi mi?

Buket Aknar
10-05-2009, 08:16
Sevgili prensen, öncelikle ağaçlar.et'e hoş geldin. Formumuzun en önemli kuralı gereği bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) bir uğrarsan sanırım herşeye daha kolay ulaşabileceksin.

Senin de dediğin gibi ben de cinsiyetlerini çok merak ediyorum. Geçen yıl tırtılların üzerindeki çizgilerin bu konuda bilgi verebileceğini duymuştum. Çizgileri belirgin olanlar erkek, olmayanlar dişi imiş.

Sıvıya gelince, ben nasıl bir şey olduğunu anlayamadım. Doğrusu merak ta ettim.

arda3571
10-05-2009, 11:13
arkadaşlar birkaç gündür konu başlığı altındaki yazıları takip ediyorum.ben sakarya da yaşıyorum.uzun zamandan beri ipek böceği tohumu arıyorum fakat bulamadım.sakarya da olupta elinde ipek böceği olan arkadaşlarla irtibata geçmek isterim.

Edip Erdinç
10-05-2009, 15:12
Benim minikler de cumartesi çıktı. Dut yaprağını nereden bulurum diye düşünürken bir de baktım her yer dut ağacı... Tekrar Adıyaman'a geldim, burası şimdi de çok sıcak benim evde ben duramıyorum acaba onlar nasıl duracak bakalım!.. Bu arada sayın Dilhana gözünüz aydın! Artık müjdemizi isteriz :D

dilhana
10-05-2009, 21:00
Arkadaşlar Sn. Sergüzen'in verdiği bu adreste çok geniş bilgi var.
Cinsiyet konusu da açıklanmış...Okuyunuz :)
www.tarimsal.com/ipekböceği.htm

Teşekkürler Edip Erdinç :)
Darısı başınıza..Müjde olarak resimlerini çeksem , paylaşsam burada sizlerle olur mu??
İnanın o kadar miniklerki fotoğraflamak bile mesele :)

Edip Erdinç
10-05-2009, 21:34
Sn. Dilhana, dedim ya benim minikler de cumartesi çıktı diye. Büyük bir hızla dut yaprağı tüketiyorlar. Vallahi bilmem ki bir fotoğrafla işi kurtarabilir misiniz? Malûm, büyük bir heyecanla bekliyordunuz...(şimdi diyeceksiniz ki siz de aynı durumdaydınız, sizin müjdeniz nasıl olacak?)

dilhana
11-05-2009, 00:43
Pardon Sn.Erdinç miniklerin geldiği haberi gözümden kaçmış...

Sizin de gözünüz aydın.Sağlıkla, mutlulukla büyütün.

Evet aynen soruyorum....Sizin müjdeniz ne olacak???....:D

sevilozcan
11-05-2009, 07:24
Sayın Dilhana ve Sayın Erdinç,

Her ikinizi de tebrik ederim, çok sevindim minik ipek böceklerine kavuştuğunuza.

Yaprakların kuruma derdi bende de var.

Günde 1 defa, akşamüstü servisten inince, evimin karşısındaki parktan yeni yaprak koparıyorum, bunun yarısını hemen veriyorum.
Kalan yarısını peçeteye sarıp, poşete koyup, dolapta saklıyorum. Sabah işe gitmeden evel de bunları veriyorum.

Başlangıçta tam olarak yenmeden kuruyorlardı yapraklar. Şu anda delik deşik olmuş bir şekilde alıyorum kutunun içinden. Maşallah şu ana kadar gördüğüm en iştahlı ve hızlı büyüyen yaratıklar bunlar. :)

Edip Erdinç
11-05-2009, 11:17
Ben Fotoğrafını çektim ama sanırım pek iyi olmadı. Sayın Dilhana biraz geç kaldı;) Sn. Sevilözcan teşekkür ederim. Umarım miniklerin sağlığı iyidir. Benim yaprak derdim yok, bahçedeki dut ağacı köyün en büyük dut ağacı. oradan istediğim an koparıyorum:p

Lilium
11-05-2009, 13:47
Bu başlığı yeni gördüm, arkadaşların hepsi merekla heyecanla bir işe girişmişler, umarım herkez başarılı olur.

Gençlik yıllarımda çok baktık kozası için , o zamanlar yumurtalar kutu içerisinde gelirdi bize,bir kutu içinde milyonlarca olurdu, 6 kutu baktığımızı hatırlarım.

Dut dalı kesmeye bıkmıştık, günde sabah öğle ve akşam olmak üzere üç inek arabası (herbiri 600- 700 kg gelir), yaprak kesip getirirdik.

Mesajlardan okuyabildiklerim kadarı ile fazla tecrübe sahibi yok galiba herkez amatörce bir şeyler yapmaya çalışıyor,

İlk dönem yaprakları kıyıpta veriniz, ikinci dönem kıymadanda vermeye başlayabilirsiniz, çok vermeyiniz yaprakları her zaman taze ve bitirebilecekleri kadar veriniz, pörsümüş yaprak kalmasın, bitirdikce taze olarak veriniz, pörsümüş yaprak kalıntısı altlarında kalmamalı, bu nem ve rutubet oluşturacağı için böceklere rahatsızlık ve hastalık yapmasına neden olur.

Bir diğeride son uygudan sonra en çok tükettikleri dönem, yanlış hatırlamıyorsam 10 gün hiç durmadan yerler, ve koza oluşturmaya başlarlar, kozalarını yeşil yapraklar arasına değil, kuru yerlere yaparlar onun içinde bizler kuru hardal,meşe dalı toplardık, bunları demetler halinde bağlar ve üslerine asardık, yemesini yani dönemini tamamlıyanlar kuru dallara cıkıp koza örmeye başlarlar, yemesini tamamlıyamıyan doymıyan yukarıya hayatta çıkmaz.

En çok dikkat etmeniz gereken yiyebilecekleri kadar taze yaprak veriniz,fazla verip yapraklar pörsüyüp kalmasın, açta olsalar porsümüş yaprağı yemezler, az az ve bitirebilecekleri kadar.O dengeyi böcek sayınıza göre sizler ayarlayacaksınız.

dilhana
11-05-2009, 18:42
Bilgiler içiin çok teşekkürler Lilium..

Bir de bu minnacıklara zarar vermeden nasıl yaprak değiştireceğiz???
Bu konuda acil yardım gerekli. Çünkü ben zarar vereceğim diye eski yapraklara dokunmuyorum...Kıvrımlarında görmem atarım diye....

Lilium
11-05-2009, 21:25
Yaprak değiştirmiyeceksiniz, onun için yiyebileceği tüketebilecekleri kadar az ve taze yaprak veriniz. Verdiğiniz taze yaprağı pörsüyünceye kadar tüketmeliler.( Örneğin beş tane böceğiniz var, bir yaprak koyun, bu yaprak pörsüyünceye kadar ki sürede bunu bitirebiliyorlarmı, bitiriyorlarsa öğle yemlemesinde birbucuk yaprak koyun ve takip edin. Aç olsalarda yaprak pösüdükten sonra yemezler)

Pörsüyünceye kadar, Bitiremiyorlarsa yaprağı azaltın.

Taze iken ne varsa yirler, bir tek yaprağın kalın damarı kalır, oda altta kalır pek fazla zararlı değildir,

Siz onları yaprağın üzerine almaya çalışmayın, Yaprağı üslerine koyunuz onlar yaprağı bulur üslerine çıkar ve yerler, Altlarını almaya çalışmayın, dediğim gibi yiyebilecekleri kadar yaprak koyarsanız, altlarında yeşil yaprak kalmaz.

Lilium
11-05-2009, 21:44
Şu ana kadar ipek böceği bakanlar altlarında yeşil yaprak kalıntısı olan var ise, değiştirsinler şu şekilde.

Bir kere kesinlikle el ile almaya çalışmayın, çok kuvetti ayak yapıları vardır, tutundukları yerden kolay alamassınız, alayım derken sıkar zedelersiniz.

Üzerlerine koyduğunuz taze yaprağa çıktıkları zaman yaprakla beraber alıp başka biryere koyunuz, ve bir daha altta yeşil yaprak oluşmamasına üstte yazdığım şekilde dikkat ediniz.

Edip Erdinç
11-05-2009, 23:28
Çocuklar, ipekböceklerini almak için sabırsızlanıyorlar. Hele biraz daha büyüsünler onlara da vereceğim, beslesinler.

Edip Erdinç
11-05-2009, 23:32
Acaba diğer arkadaşların ipekböcekleri ne alemde? Fotoğraflarını koysalar da bir kıyaslama yapsak...:D

mlt2803
14-05-2009, 19:23
*** arkadaşlar bende ipek böceği merakı sardı fakat bende bayağı yavru elde ettim :confused:bunları evde yetiştiriyorum yapraklar kuruyunca nasıl temizleyecem yardımcı olabilirmisiniz eğer yumurta isteyen olursada kozabirlik e mail atıyorsunuz onlar size kutu ile gönderiyo kozaları da tekrar alıyolar öylece kozaları değerlendirmiş olursunuz :cool:

Sergüzen
15-05-2009, 21:29
Sevgili mlt2803
Önce kendinizi ilgili bölümde tanıtırsanız, daha çok cevap alırsınız.

İpekböceği adı altında bu konuda geniş bilgi var. 5000 adet tohum demek 5000 adet koza demektir. Amatörce bir uğraşı aşıyor.

Kolay gelsin. Bu miktar için sessiz sakin, 26-30 derece arasında sıcaklığı olan ve perdeleri kapanabilen bir mekan lazım. Bu mekana

yeterli kerevetleri koymalısınız ki o kadar böceği sığdırabilesiniz. Bunun yanında 5000 adet böceğe yetecek kadar dut yaprağı.

Özellikle böceklerin son evresinde tüketim çok artıyor. İlk dönemlerde yaprakları kıyarak günde iki veya üç partide vermenizde yarar var.

Yapraklar kurumaz. Böcekleri yaprakların üzerine almanıza gerek yok, onlar kendileri yaprakları bulurlar. Kuruyan yaprakları larvaları

rahatsız etmeden alabilirsiniz. Temizlik çok önemli. Hastalık geldiğinde bütün böcekleriniz ölebilir. Böcekleri her önünüze çıkana göstermeyin.

Böcekliğe ne kadar az girilirse risk o kadar azdır. Ölen larvaları derhal ortamdan uzaklaştırın. Çok sıcak ve rutubetsiz havalarda yerleri sulayabilirsiniz.

Rutubet ve sıcaklık farkları kozanızın kalitesine etki eder. Yani böceğin salgıladığı sıvının yoğunluğu değiştiği için iplik inceli kalınlı olur. Bu da

istenilen bir durum değildir. İdeal ısı 25-30 derecedir. Daha sonrasına (koza örme evresi) şimdiden hazırlanın. Larvaların asılabileceği düzeneği şimdiden

planlayın. Bunlar yapraklarını sıyırdığınız dut dalları olabaildiği gibi temiz balık ağları da olabilir. Veya başka altenatifler. Siz kozaları satacağınız

için ticari değeri olmalı. Asla kelebek çıkmasına müsade etmeyin. Kelebek çıkmadan önce satın, bekletecekseniz mutlaka koza içindeki larvaları

öldürün. (70-80 derece veya eksi 10-20 derece) Bu da ayrı bir ihtisas ve tesis işi.

dilhana
16-05-2009, 07:59
Merhaba arkadaşlar, dün ilk dağıtımı yaptım. Dördüncü sınıf öğretmeni olan bir arkadaşıma verdim ilk çıkanlardan, farkedilebilir hale gelen 4 tanesini.

Sınıfta besleyecek öğrencileri ile..
4 tane bugün bir miniğe doğum günü hediyesi olarak gidecek:)))
Büyük şehirlerde çok ender bir hediye oluyor İpek böceği inanın...(İzmir -Karşıyaka'dayım)
8 tanesi daha dörderli olarak doğum günü hediyesi gidecek önümüzdeki hafta..

Eee?? bana ne kalacak????
3 tane.. :(

Eşleşme döneminde ya verdiklerim ve bende kalanlarda uygun sayıda dişi ve erkek dağılımı olmazsa????

Yoksa o kozaların hepsini bir araya getirip, olasılığı mı arttırmalı???

Önerinizi bekliyorum Sn.Sergüzen...

dilhana
16-05-2009, 08:09
Bu arada Sevgili Edip öğretmenimin attığı taş başıma geldi :D

''Benim ipek böceklerim senin ipek böceklerini döver'' sözünü kim söyleyecek?? Öyle mi??
Bu bir Düello çağrısıdır...
ı-nı-nı-nıın....:D

Mantıken ilk çıkan daha önce büyür de..İstisnalar olabilir tabi ...78819 10 Mayıs 2009 tarihindeki halleri...Yani 2 günlük ..

Edip Erdinç
16-05-2009, 08:47
Sayın Dilhana Hocam,
Ben çok sayıda kayıp verdim. Sanırım daha da vereceğim, benim ev cehennem gibi yanıyor sanırım ondan kaybediyorum. Lâkin ben düelloya hazırım. Bu arada Karşıyaka çok güzel bir semt. Özellikle Konak'tan vapurla geçmesi çok hoş oluyor.

Edip Erdinç
16-05-2009, 08:49
Hocam isterseniz tekrar fotoğraflarını çekin. Ben düelloya hazır olduğumu söylüyorum.:D

Sergüzen
16-05-2009, 15:44
Sevgili Edip Erdinç
Böcekliğinizin sıcaklığı 30 derecenin üzerine çıkar ve bu sıcaklık devam ederse, korkarım hiç koza alamayabilirsiniz. Düello edecek böceğiniz kalmayabilir.

Sergüzen
16-05-2009, 16:33
Tohum alma işi özel ısı ve rutubet düzeneği olan yerlerde yapılır. Kelebekler birbirleri ile çiftleşir. Bu sayı üç beş ile sınırlı olursa tabi ki tohum alma olasılığı azalır. Hepinizin kelebek aldığı düşünülerek

İpek böceği kelebeği’ne bundan sonra kala kala çiftleşmek kalmaktadır. Bütün hareketleriyle, bütün refleksleriyle bu amaca yönelir. İpek böceği tırtılı sürünen bir barsaktı, ergin kelebek ise kanatlı bîr cinsiyet organından başka şey değildir. Çiftleşme uzun sürer, bazen bir, iki gün alır. Bununla beraber, dişinin bütün yumurtalarının döllenmesi için bir saatin kâfi geleceği deneylerle gösterilmiştir.
Çiftleşmeden sonra, genellikle birkaç gün süren yumurta dökümüne sıra gelir. Dişi kelebek birbiri yanına 300 - 500 yumurta yapıştırır. Bu vazifesini de tamamladıktan sonra ölecektir. Erkek de zaten ondan önce ölmüştür. Alabildiğiniz tohumlar, bir daha ki sezona kadar özel koşullarda saklanacaktır. Biyolojik saat durdurulacaktır.

Edip Erdinç
16-05-2009, 17:46
Sayın Sergüzen, ben inceledim onlar ölü böcek değilmiş. Sanırım deri değiştirmişler ve yaprağın üzerindeki derileri tırtıllar zannetmişim. Isıya da dikkat etmeye çalışıyorum. Evin serin yerine koydum. Ben sabırsızlıkla düelloyu bekliyorum.

dilhana
16-05-2009, 20:52
Tamam da..ben hep büyükleri hediye götürüyorum,fotoğraf çekmeden..bu gün de 4 tane gitti..Elimde minikler kalıyor....:confused:

Sn.Sergüzen kozaların hepsini bir araya mı getireyim diye sormuştum ya...

Yazıklarınızdan çıkardığım sonuçlar:

1)Evet, kozalar bir araya gelsin..
2) Tohum işine girmeyin.Uygun ortamı sağlayıp saklayamazsınız...Kelebek çıkmasını engelleyin..

Sizi doğru anlamış mıyım????

Edip Erdinç
16-05-2009, 20:58
Vallahi ben bilmem hocam. Düelloyu siz başlattınız. Yumurta için de serin bir ortam gerekiyor. Benim merak ettiğim o yumurtaların bu sene çıkmasını istesem bu mümkün olur mu acaba?

dilhana
21-05-2009, 06:29
İşte beklenen an.....:D 80146

Edip Erdinç
21-05-2009, 06:54
Benimkiler de o kadar sanki ya. Dur bakalım, hele bir gidip bakayım. Evet evet, benimkiler de o kadar.

dilhana
25-05-2009, 23:22
Sizinkilerin fotoğrafları nerede kaldı????
Ben dün çektiklerimi de ekliyorum..

81518

81519

Edip Erdinç
26-05-2009, 22:15
Pek iyi çekemedim ama...

dilhana
26-05-2009, 23:32
üffffffffff ne kadar çok...
Öğretmenim ne yapacaksınız bu kadar çok ipek böceğini???
Öğrencilerinize verseydiniz ya.....

Hemen hemen aynı büyüklükteler. Zaten 1-2 gün ara ile çıktılar tohumdan sizinkilerle benimkiler...Maç 1-1 berabere sonuçlandı diyebiliriz....:))

Edip Erdinç
27-05-2009, 11:16
Vaalhi öğrencilere vereceğim de biraz daha büyümesini bekliyorum. Belki de yavrularımdan ayrılmak biraz zor geliyor. Evet berabere olması güzel. Dostluk kazandı.

mlt2803
28-05-2009, 10:41
*** sergüzen geçen kendimi tanıtmayı unutmuştum ben malatyadan münir vermiş olduğun bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. benim böcekler hızla büyüyo fakat hepsi aynı anda olmuyo bazıları çok küçük kaldı bu neden olabilir
teşekkürler

dilhana
28-05-2009, 22:40
Benimkiler de öyle..Cinsleri farklı galiba..
Bir tanesi tam bir toraman.(Maşallah)
2 tanesi orta karar...
sonucusu minicik.( en son o çıktı tohumdan herhalde)
Boy boylar yani:))

sevilozcan
01-06-2009, 11:17
Herkese merhaba,

Bir süredir hiç bir şey yazamadım.
Son havadisleri vereyim.
Bu sabah itibariyle 10 tane kozam var.

Yalnız bazı sorularım var:
Kozada kaç gün kalacaklar?
Yumurtaları gelecek yıla kadar saklamak için ne gibi bir ortam gerekiyor?

dilhana
01-06-2009, 17:34
Gözünüz aydın Sevil Özcan hanım:) İlk sizin böcekleriniz çıkmıştı. Siz birinciydiniz. Kozalamada da aynı sırayı takip edeceğiz herhalde..

Hiç fire vermeden koza yaptılar mı?

Malesef benim ipek böceklerimden biri öldü ve dağıttıklarımda da zayiat var :(

Sn. Sergüzen'in önerdiği sayfada yeterli bilgi bulaaksınız...

dilhana
01-06-2009, 17:42
Sn. Sergüzen'in önerdiği sayfa..
www.tarimsal.com/ipekböceği.htm adresinde bol bilgi var..

Sergüzen
01-06-2009, 21:45
Tebrikler Sevilozcan. Çok kısa sürede hasat yaptınız. 5 Mayıs da tohumlar fışkırdı, 1 haziranda da ilk kozayı aldınız. Toplam 26-27 gün. Kelebekler koza içinde en fazla 7-10 gün kalırlar, sonra ağızlarından alkalik yapıda bir sıvı salgılayarak kozayı delip dışarı çıkarlar ve çiftleşmeye çalışırlar. Ömürleri çok kısadır. Çiftleştikten sonra ölürler. Eğer tohum alabilirseniz bu tohumlar belli rutubet ve ısı koşullarında bir daha ki mayıs ayına kadar saklanır. Mayıs ayında tohumlar oda sıcaklığına alınarak tekrar fışkırtılırlar. Saklama sıcaklığı13-15 derecedir.

Sergüzen
01-06-2009, 21:47
Hiç fire vermeden bütün tohumlardan koza almak mümkün değil.

Sergüzen
01-06-2009, 21:49
Edip Bey sizin yavrulara biraz daha geniş bir alan gerekecek. Koza örme zamanı geliyor.

Edip Erdinç
01-06-2009, 22:37
Sn. Sevil Özcan tebrikler! Bakalım bizimkiler ne zaman bu işe kalkışacak? Büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz. Ben Dilhana Hocamı geçeceğimi düşünüyorum.

Edip Erdinç
01-06-2009, 22:38
Evet Sergüzen, geniş bir alan olmalı. Bakalım, bir şeyler ayarlayacağız.

aliş
06-06-2009, 12:10
Herkeze merhaba,
benim bir sorum olacaktı
iş yerinden yazdığım için belkide ilk sayfalarda sorumun cevabı vardır fakat okumaya vaktim yok.
Soruma cevap verirseniz çok sevinirim.
Benim 3 tane tırtılım vardı hepsi koza yaptı bir taneside kelebek olarak çıktı ve yumurta vermeye başladı. Benim anlamadığım ipek böcekleri tırtılkenmi çiftleşiyorlar çünkü şu an benim bir kelebeğim var oda yumurtluyor .

dilhana
06-06-2009, 18:48
Sanırım döllenme olmasa da yumurtluyor.. Döllenme kelebek safhasında oluyor..
O tohumlardan bebek ipek böceği olmaz herhalde...

Ama benimki sadece tahmin..
Konunun bilirkişisi Sn.sergüzen 'dir. Olmazsa sorunuzu özel den ona sorun..

aliş
08-06-2009, 12:19
ilginiz için çok teşekkürler banada çok ilginç geldi çünkü çifleşme olmadı daha diğerleri çıkmadı ama bizim kelebek yumurtluyor.

Sergüzen
08-06-2009, 17:24
İpekböceğinde tohum alma işi ihtisas gerektiren bir iş. Döllenmeyen tohumlardan gelecek sene larva çıkmaz. Bu konuda forumda epey geniş bilgi var. Daha fazlasına da verilen linkten ulaşılır. Tohum için sağlıklı, gürbüz kelebekler seçilir. Çiftleşme olayı kısa sürede olur ve kelebekler sonra ölürler. Döllenme için belli ısı ve rutubet gerekir. İpekböcekçiliği yönetmeliğine göre tohum alma işini herkes yapamaz idi. Tohum alma işini uzun yıllar Koza Birlikler yaptılar veya yurt dışından ipekböceği tohumları ithal ettiler. Yani üreticiler gelecek sene için kendi tohumlarını üretmediler.

dilhana
08-06-2009, 18:06
Vah ki vah...:((((
Desenize Sn.Sergüzen bu konuda da dışa bağımlı olmuşuz...:((((

Benim ailemin eski kadınları kendi örecekleri iğne oyaları için kendi ipeklerini kendileri üretir, eğirir ve oya yaparlarmış....Şimdi atalarımızın bu konuda da kemikleri sızlıyordur.:((((

Edip Erdinç
09-06-2009, 21:56
Biri koza örmeye başlamış.

sevilozcan
16-06-2009, 11:40
Herkese merhabalar,

Ne yazık ki sık sık yazamıyorum.
Son durumu raporlayayım. :)
Bütün ipek böceklerim koza ördü. Bunların 6 tanesi geçen hafta sonundan beri peyderpey kozadan çıkmış durumdalar. Hatta dişilerden birisi sarı renkli yumurtalar bırakmış.

Darısı sizlerin başına.

dilhana
17-06-2009, 00:42
Gözünüz aydın sevgili Sevilözcan..Torunları göreceğiz anlaşılan:)
Benimkilerden 2 si bugün başladı koza örmeye...
Geriye kalan bir tanesi henüz beslenmekte...

Sergüzen
06-07-2009, 19:16
Arkadaşlar
Kozalar hala mı örülüyor!?

dilhana
11-07-2009, 01:43
Kozalar örüldü..bitti...ama benim kilerin sonu hüsranla bitti Sn. Sergüzen..
Biri hiç çıkmadı kozadan..İçersi daha rahat geldi herhalde :)) Diğer ikisi aynı zamanda çıktılar kozalarından ama cinsiyetleri denk düşmedi..ikiside dişi idi...Yumurtlayıp durdular...Bebek ipek böceklerim olmayacak:(( Torunlarım olmayacak....:((

Size tekrar teşekkür ederim ..beni çocukluğuma götürdünüz..Sağolun :))

Seneye gene deneriz belki...
Sağlıkla, mutlulukla kalın hepiniz..

der-wish
16-07-2009, 10:45
Bende yeğenlerim için ipek böceği edinmek istiyorum... Onlar da ipek böceği yetiştirmeye aşina olsunlar. acaba bir şekilde İstanbul içinde edinme imkanım var mı? teşekkürler

hürcan
11-02-2010, 19:08
bende ipek böceği besliyorum ve kıbrısta kalıyorum.bu sene sanırım yumurtalar biraz erken açıldı.dut yaprakları daha açılmadı.nerdeyse bütün adayı dolaştım fakat bi tane bile yaprakları açılmış dut ağacı bulamadım :S.yapraklar açılana kadr dayanırlarmı yoksa başka bir bitkinin yapraklarını koyabilirmiyim .lütfen yardım edin.

arda2471
30-05-2010, 20:32
İpek böceklerini genellikle en çok hangi mevsimlerde bulabilirim?

nariçi
31-05-2010, 00:49
Bu başlıkta ki mesajları baştan itibaren okuyun. İpek böceği dut yaprağı ile beslendiği için
ona göre sezonluk bir takvim olması gerekir.

dua-çiçeği
01-06-2010, 09:51
İpekböceği bana çocukluğumu hatırlattı. Nereden bulabilirim acaba?Şuan ipekböceği besleme mevsimi galiba. Burada dut ağaçları yeni yaprak çıkardı.Geç kalmadım inşallah.

aytack
15-02-2011, 09:42
bende ipek böceği besliyorum ve kıbrısta kalıyorum.bu sene sanırım yumurtalar biraz erken açıldı.dut yaprakları daha açılmadı.nerdeyse bütün adayı dolaştım fakat bi tane bile yaprakları açılmış dut ağacı bulamadım :S.yapraklar açılana kadr dayanırlarmı yoksa başka bir bitkinin yapraklarını koyabilirmiyim .lütfen yardım edin.

Selamlar.
Evet sayın ağaçlar.net sakinleri. Benim böceklerim de çıktı 10-15 kadar var ama yumurtadan yeni çıkmış gibi ufacık olanlar hareketsiz ve 2-3 mm kadar olanlar ise ne yapacağını bilmiyor gibiler.
Etrafta bir tane yaprak yok.
Yardımlarınızı bekliyoruz.

elek
15-02-2011, 11:23
Neden yaprakları görene kadar tohumları uygun koşullarda saklamadınız ki?

Yurtdışında ticari yetiştiriciliğe yönelik dut yaprağının kurusundan yapılan besinler olduğunu biliyorum, ama küçük boyutlarda satılır mı bilemem. Bir araştırın ancak satılsa bile normal postayla buraya gelmeleri en iyi ihtimal 1 hafta alacak. O kadar süre dayanamazlar :(

aytack
15-02-2011, 16:44
Bilmiyordum ki uygun koşullarda saklanması gerektiğini.Yumurtadan çıktıklarını bile tesadüfen gördüm.Yatağımın altında duruyordu daha yoksa.3mm kadar büyükleri bile var.küçükleri de 3-4 gündür canlılar muhtemelen.Aklıma kozaların artıklarından beslendikleri geldi.Ama ne kadaar doğru tahminim bilmiyorum.Bir kaç örülmemiş,yarım kalmış koza var.Yani beyaz renkte telleri ayırt edilebiliyor.
Daha yüzlerce yumurta var.
Uygun koşullar nelerdir öğrenebilir miyim.
Teşekkürler.

elek
15-02-2011, 18:05
Aytaç Bey, normalde karasal iklimin olduğu yerlerde kışın donmayacak şekilde serin yerde saklanıyor. Oda içinde ısı arttıysa sizinkilerin ayaklanması normal. Yumurtalarda çıkış başladıysa soğuğa almak öldürecektir. Ama canlanmayan yumurtaları (rengi değişmemiş olanları) ayırabiliyorsanız, kurutma kağıdı-peçete vb. birşeye ayırıp saklama kabında serin bir yere alın. Buzdolabını çok düşük derecede çalıştırmıyorsanız alt sebzelik kısmı (3-5 derece) uygun olacaktır.

Canlanmışlara da artık yeşil niyetine ne bulabilirseniz (marul, diğer kış sebzelerinin yaprakları vb.) kıyıp verin bakalım, bir umut dut zamanına çıkarlar.

Bir de çok düşük ihtimal ama aklıma şu geldi, dut fidanlarını sera içinde tutan bir yer bulursanız oradan da temin edebilirsiniz. Havalar güzel gidiyor, belki sera içinde yapraklanma olmuştur. Bahsettiğim kuru dut yaprağından yapılma yem burada (http://coastalsilkworms.com/store/index.php?cPath=6) var.

aytack
15-02-2011, 19:14
odam ortalama 20derece oluyor.Ama odanın en köşesindeki bazanın en dip köşesi belki 15-17 derecelerde olmuş olabilir.Bence ipekten besleniyorlar çünkü canlı ve boyu büyük olanların hepsi ipeğin üzerinde.Şimdi farkettim,minicik yumurtadan yeni çıkmış gibi olanlar ölmüş sanırım.Bugün okuldaki dut ağaçlarına tekrar bakacağım belki tomurcuklar çıkmıştır.Eze eze veririm artık.
Çok teşekkür ederim.

dua-çiçeği
18-02-2011, 17:50
İpek böceği yumurtası gönderecek gönüllü arkadaş arıyorum .

bsevencan
25-03-2011, 10:00
İpek böceği tırtılı ve yumurtası isteyen varsa seve seve veririm. Ben her yıl mutlaka beslerim. İpek böceklerine karşı aşırı bir ilgim var. Benimkiler 15 günlük. Buzdolabında da muhafaza ettiğim biraz tohum var.

Mehmet-R
26-03-2011, 12:03
İpek böceği tırtılı ve yumurtası isteyen varsa seve seve veririm. Ben her yıl mutlaka beslerim. İpek böceklerine karşı aşırı bir ilgim var. Benimkiler 15 günlük. Buzdolabında da muhafaza ettiğim biraz tohum var.

:)

istanbulda günlerdir yumurtalarini ariyorum bulamadim, bana gonderirseniz cok sevinirim, bir arkadasim hayatinda hic gormemis beslememis, cok uzuldum ona bu zevki tattirmak istedim...

bu forumu ilk defa kullaniyorum bsevencan size adresimi nasil gonderebilirim.

Simdiden cok cok tesekkurler.

Mehmet

bsevencan
26-03-2011, 13:08
Sayın Mehmet R ipek böceklerini beslemek ve başkasının beslemesi içi vermek de benim için büyük mutluluktur. Ben bunları bulmak içi 7 sene aradım. Size böceklerini vermek istiyorum Nisan başı İstanbula geleceğim uygun bir yere veririm alırsınız. Taksim tarafı bize uygun olur.

Mehmet-R
26-03-2011, 13:17
Çok çok teşekkürler, arkadaşıma da müjdeleyim. Taksim benim için gayet uygun haberinizi bekliyorum. Ben şimdiden mahalledeki dut ağaçlarını tespite koyulayım.

Sağolun.

Mehmet

serkaan
11-04-2011, 19:42
merhaba ben izmirde oturuyorum acaba elinde ipek böceği yumurtası olan banada gönderebilirmi şimdiden tesekkür ederim:)

bd01
20-04-2011, 03:06
Merhabalar. Ben İstanbul içinde ikamet ediyorum.
Elinde ipek böceği olan ya da kendi besleyen arkadaşlardan 5-10 adet ipek böceği rica ediyorum. Meraktan dolayı değil daha önce yıllardır besleyen bir arkadaşıma hediye olarak istiyorum. İstanbul içinde heryere gelebilirim , fiyatı neysede karşılamaya hazırım. Şimdiden teşekkür ediyorum.

selis
24-04-2011, 22:07
Forumdan istemenize hiç gerek yok, zaten elinde olan da nasıl yollasın.. Şu sıralar petshoplarda satılıyor..

hyfcgrkm
30-04-2011, 14:38
Merhabalar ben Görkem.Şimdi benim elimde 3büyük 4ü küçük yedi tane ipek böceği var.ancak ben yetiştirmekten pek anlamıyorum.Ondan dolayı birkaç soru sorucam.Küçük ipekböceklerimden bazıları nerdeyse hiç hareket etmiyor, deri mi değiştiriyorlar?Kutuda saklıyorm böceklerimi onlara zarar vermeden kutuyu nasıl temizleyebilirim?Şimdiden teşekkürler

bsevencan
30-04-2011, 20:44
:)Başarılar dilerim.Kutuyu hergün temizlemen gerekmez 3-4 günde bir temizlik yapabilirsin, elinle yumuşak şekilde tut korkma zarar gelmez. Zehirli ağaç yapraklarından verme. Deri değiştirme döneminde çok hareketsiz olurlar sık sık da taze yaprak koy. Ben 200 tane falan besledim 2 tane hariç diğerleri koza ördü.:)

bernacyhn
30-04-2011, 23:15
Sadece ilk sayfaya bakabildim. Bahçeli evimizde dut ağacı vardı keşke ben de yetiştirseymişim. İpek eğirirdim, çorap örerdim ne güzel olurdu :)

bsevencan
01-05-2011, 13:19
Sadece ilk sayfaya bakabildim. Bahçeli evimizde dut ağacı vardı keşke ben de yetiştirseymişim. İpek eğirirdim, çorap örerdim ne güzel olurdu :)

Merak işte bizde ipek eğirip, çorap örüyoruz moda diye giymek için, ipekten. Kozalardan sadece ipek eğirilmez başka yerlerde de kullanılır el sanatlarında biraz arştırın eminim güzel olduğunu görürsünüz. İpek böceği kozasından pano olarak bakabilirsiniz.:p

mavikartal5
01-05-2011, 22:06
geçen seneden kalan kozalaşmış ipek böceğim var. var da yumurtaları nasıl canlandıracağım bilmiyorum?:confused:

selis
02-05-2011, 20:11
Mavkartal5 tırtıllar yumurtadan zamanı gelince kendiliğinden çıkmıyor muymuş? Başka bir işlem mi gerekiyor.. ? :eek:

selis
02-05-2011, 20:18
Bunlar da benimkiler.. Hafta sonu Kemeraltından aldım.. :rolleyes:

bsevencan
02-05-2011, 20:52
Selis hanım çok güzeller allah bağışlasın, bu boydan sonra hızla büyürler bol bol taze yaprak koyun.

bsevencan
02-05-2011, 20:57
geçen seneden kalan kozalaşmış ipek böceğim var. var da yumurtaları nasıl canlandıracağım bilmiyorum?:confused:

Sayın mavikartal, kozalaşmış ipek böceği derken neyi kastettiniz, kelebekler koza üzerine mi yumurtladı? Tırtılların yumurtadan çıkması herhangi bir işlem gerektirmez ılık ortam çıkmaları için uygundur.

mavikartal5
04-05-2011, 00:12
sayın selis,
ipek böceklerinin yumurtadan nasıl çıktıklarını inanın bilmiyorum.

sayın bsevencan
geçen sene ipek böceği aldım, kozalaştı, kozaların içinde de üstünde de yumurtalar var. ne yapacağımı bilmiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.
saygılar

bsevencan
04-05-2011, 03:09
Devamlı kontrol edin siyah renkte küçük karınca kadar tırtıllar çıktığı zaman üzerine taze dut yaprağı koyun, yumurtaları ılık ortamda bulundurun başka işlem gerekmez. Müjdeli haberi beklıyoruz, başarılar...

mavikartal5
04-05-2011, 20:56
sayın bsevencan,
yumurtaları olduğu gibi mi bırakacağız, ya da biraz nemli ve ılık ortamda mı?
saygılar

Ksenon
04-05-2011, 21:12
İpek böcekleri hakkında bu kadar iyi bilgi veren bir site bulmak çok iyi :)
14 yaşındayım ve 8. sınıf öğrencisiyim
6. sınıftayken öğretmenimin anlatması sonucu ipek böceklerine ilgim oluştu.
6. sınıfta aldıklarımın hepsi öldü :( dikkatsizliğim yüzünden
geçen sene 2 kelebek çıkardım ama yumurta alamadım :(
birde cinsiyet olayı var. onları çift cinsiyetli olarak biliyordum :)
cinsiyetlerle ilgili bir bilgisi olan varsa yazsın lütfen.
ayrıca bir şey sorucam
ben yapraklarımı parktaki dut agacından sağlıyorum. onlara yıkayıp veriyorum.
ama ilerde eger yumurta elde edersem onları yıkayıp kurulamam baya bir zamanımı alıcak. ağaçlar büyük ihtimalle ilaçlanmıyor. yıkamadan versem bir şey olur mu sizce?:rolleyes:

bsevencan
04-05-2011, 21:46
Sayın mavikartal
Sakın ıslak veya nemli yere koymayın. Çiftleşmiş kelebeklerden alınan tohumsa tırtıllar çıkar bence.

bsevencan
04-05-2011, 22:03
İpek böcekleri hakkında bu kadar iyi bilgi veren bir site bulmak çok iyi :)
14 yaşındayım ve 8. sınıf öğrencisiyim
6. sınıftayken öğretmenimin anlatması sonucu ipek böceklerine ilgim oluştu.
6. sınıfta aldıklarımın hepsi öldü :( dikkatsizliğim yüzünden
geçen sene 2 kelebek çıkardım ama yumurta alamadım :(
birde cinsiyet olayı var. onları çift cinsiyetli olarak biliyordum :)
cinsiyetlerle ilgili bir bilgisi olan varsa yazsın lütfen.
ayrıca bir şey sorucam
ben yapraklarımı parktaki dut agacından sağlıyorum. onlara yıkayıp veriyorum.
ama ilerde eger yumurta elde edersem onları yıkayıp kurulamam baya bir zamanımı alıcak. ağaçlar büyük ihtimalle ilaçlanmıyor. yıkamadan versem bir şey olur mu sizce?:rolleyes:

Ksenon, ipek böceği beslemek çok güzel, tüm çocukların bu evrimi görmesi lazım bence. Evet dişi ve erkek olayı var. Yumurtlardan tekrardan tırtıl çıkması için çifteşmiş dişi kelebeğin yumurtladığı tohumları muhafaza etmelisin. Kelebek halindeyken dişi ve erkek ayırt edilir, böcek halinde bende tanımam, tanıyan varsa yazsın bende öğrenmiş olurum. Dut yapraklarına gelince ilaçlanmamış ağacın yapraklarını yıkamak gerekmez. Hayırlısıyla büyüt yumurta alamazsan ben sana yumurta memnuniyetle gönderirim:)

mavikartal5
05-05-2011, 00:00
geçen seneki ipek böceklerimin erkek veya dişi olup olmadıklarını bilmiyorum. bir sürü koza var. tabi kutunun içinde bir sürü de yumurta. tava yoğurt kasesine bir havlu kağıt koydum, yumurtaları da üzerine. kapağını da kapattım ve mutfakta.
saygılar

Ksenon
05-05-2011, 14:44
sn bsevencan
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
ayrıca kelebekken nasıl ayırt edebilirim onuda yazarsanız çok sevinirim :)

Ksenon
09-05-2011, 15:09
o.O
ipek böceğime bi haller oldu o.O
sarardı ve elime sarı bişey kustu :(
yaprak ymiyor ölmesnden korkuyorum :(
bilen varsa yazsın lütfen :(

Ksenon
09-05-2011, 15:11
kafasının ortasıda hafif beyazladı :(

bsevencan
10-05-2011, 06:59
Üzgünüm zehirlenmeye benzer, dut yaprakları zehirli olabilir **** evde böcek ilacı falan mı kullanıldı ?:(

selis
11-05-2011, 14:24
İpek böceklerinin başları niçin hep yukarıda?.. Bilen var mı? Kıpırdamadan duruyorlar :)

bsevencan
11-05-2011, 16:03
Maşallah çok sağlıklı görünüyorlar.... deri değişme dönemi olabilir.Kutunun etrafına kuru dal koyun örmeye de başlayabilirler....

selis
11-05-2011, 16:22
Evet sürekli deri değiştiriyorlar.. :)

ciciprenses2001
19-05-2011, 19:32
Arkadaşlar sizden bir ricam olucak İSTANBUL da ipek böceği bulabileceğim bir yer var mı? yoksa nasıl temin edebilirim bir bilgi verirseniz sevinirim

Nehocan
24-05-2011, 18:57
Kızım için almış olduğumuz ipekböceklerinden biri bugün 2.gündür koza örmeye çalışıyor.Fakat dışkılama yaptığı yer turuncu jelimsi bir renk aldı.Koza yapımı birtürlü bitmiyor.Kozaya benzer seyrek birşey ördü ama hala içinde değil yere indi tekrar.Kızımda bende çok üzülüyoruz.Acaba geç mi kaldı, değişim mi başladı anlayamadık.Bizi aydınlatırsanız sevinirim.Kutuya dallar koymuştum bu dallar sayesinde üst köşeye yapmaya başlamıştı.

Nehocan
25-05-2011, 13:30
Kızım için almış olduğumuz ipekböceklerinden biri bugün 2.gündür koza örmeye çalışıyor.Fakat dışkılama yaptığı yer turuncu jelimsi bir renk aldı.Koza yapımı birtürlü bitmiyor.Kozaya benzer seyrek birşey ördü ama hala içinde değil yere indi tekrar.Kızımda bende çok üzülüyoruz.Acaba geç mi kaldı, değişim mi başladı anlayamadık.Bizi aydınlatırsanız sevinirim.Kutuya dallar koymuştum bu dallar sayesinde üst köşeye yapmaya başlamıştı.

12 saattir ipekböceğimiz koza örmeyi bıraktı.Gözümüzün önünde birşey yemeden küçülmesine üzülüyoruz.Araştırmalarımızdan ve forum sayfasındaki bilgilerden artık bu şekil öleceğini biliyoruz.Acaba çok uzun sürer mi(Kozadan çıkmak için 8-9 gün gerekiyor ya) Artık böcek bile olsa hayvan beslemek istemiyorum :((

aslidemir
03-07-2011, 14:47
Merhaba Forum dostları,Ben Aslı, bu sevimli böcüklerle ilkokul dönemim öğrenerek geçti, ve şimdi o zamanları hatırladım paylaşımlarınızla,hatırladığım kadarıyla ozamanlar Manisa ve Ege'de çok daha yaygındı ipekböceği beslenmesi,bende öğretmenim sayesinde tanıştım bu minik böceklerle, her anını dikkatle takip ettiğim o dönemler en son lavra bıraktıklarında hatırlıyorum, hiç yumurtalarından çıkan olmamıştı...ve bu forum çıktı araştırırken karşıma çok mutlu oldum,ne güzel paylaşımlar olmuş 2008 den bu yana inanılmaz :) daha bilgili şekilde tekrar ipekböceği beslemek istiyorum,biraz araştırdım,İzmir Adana gibi şehirlerden 5-6 kişi tarafından bir internet sitesi üzerinden satışı yapılmakta, bense İstanbuldayım :( acaba İstanbul içerisinde bulmam mümkün mü?**** siz forum paylaşanların bana bir yardımı olurmu?,,,,Şimdiden çok çok teşekkürler :)

selis
03-07-2011, 15:52
Aslı hanım şu anda ipek böcekleri koza örüp, kelebek oldular, yumurtladılar bile.. Geç kaldınız sanırım ;)

esmaadem
09-11-2011, 17:20
merhaba ben antalya da oturuyorum ipek bömceği yumurtası nereden temin edebilirim bilgi olan varsa bana yazarsa sevinirim

selis
22-03-2012, 18:56
Ayakkabı dolabında sakladığım yumurtalar çatlamış ve bebeklerden bazıları çıkmış.. Biraz geç fark ettim ve çoğu ölmüştü.. Yaşayanlar var içlerinde.. Fakat dut ağaçlarında tek bir yaprak bile yok.. Ve bu bebekler siyah siyah, çok küçük yaprak yiyebilirler mi onu da bilmiyorum.. Yarın tekrar yaprak arayacağım.. Erken doğum mu oldu acaba?

Kıbrıs_Doga
25-03-2012, 18:12
Sergülcüğüm, ben de hergün bir kaç tane daha yeni doğan buluyorum. Herhalde 15 tane falan oldular, kuru yaprakları ayıklamak çok zor, taze yaprak yerleştirirken minicik oldukları için almakta zorlanıyorum. Arada ölenler de oldu. :(

Şu anda fotoğraf çeksem zanırım görünmezler. Bir de büyük yaprakları yemekte zorlandıklarını farkettim, o nedenle şimdilik minicik sürgünleri vermeye çalışıyorum.

Merhaba arkadaslar daha once kendimi tanitmistim ama yine tanitayim. Adim osman ve kibrista yasiyorum. Icimde cok buyuk bir doga aski var ve dogaya elimden geldigince katkida bulunup yesillendirme calismalarinda bulunuyorum. Ayrica kibris endemiklerini koruyup, uretimlerini izin alabildigince yapip dogaya ekiyorum.. Benim bir istegim olacakti, 4-5 senedir ipekbocegi ariyorum fakat malesef bulamadim.. bu konuda cok uzgunum.. Kibrista bulunup bana bu konuda yardim edebilecek arkadaslar varsa cok minnettar olurum.. en azindan 5-6 tane olsun ipek bocegi bulabilirsem cok sevinirim.. bunun karsiliginda suanda yurutmekte oldugumuz 'gelecek icin meseler' projesinin kibrisin dogasindan toplayip urettigi suanda da ekimlerini yaptigimiz mazi ve kermez meselerinin fidanlarindan verebilirim bu proje kibris icin cok onemli cunku bu agaclarin soylari kibrista tukeniyor.. ayni zamanda ipek bocekleri de benim icin o kadar onemli tekrardan belirtmek istiyorum bulabilirsem cok minnettar olurum..

selis
06-04-2012, 20:45
Büyükler 15 günlük.. minikler bugün doğdular ;)

Kıbrıs_Doga
12-04-2012, 19:48
Benimkiler de bayağı büyüdüler serçe parmağımdan biraz daha küçükler.. aceba ne zaman kozaya girecekler :))

bsevencan
14-04-2012, 14:58
Benimkiler de bayağı büyüdüler serçe parmağımdan biraz daha küçükler.. aceba ne zaman kozaya girecekler :))
Henüz çok küçükler. Sanırım 20 güne kadar koza yaparlar.

Kıbrıs_Doga
16-04-2012, 11:39
Henüz çok küçükler. Sanırım 20 güne kadar koza yaparlar.

Sürekli yiyorlar da yiyorlar yani :D haşır huşur haşır huşur. Ağaçtaki yapraklar bitti bunlar doymak bilmedi. Yedi yirmidört yiyorlar. Ama çok hoşuma gidiyor onları izlemek... Kaç sene aradım bunları bulmak için.. Gözüm gibi bakıyorum onlara. Bu arada kozaya girmeleri için etraflarına ne koymalıyım? Bilemedim :( Benimkiler çok fazlaydı diye yatağın üstüne aldım onları yerlerinin geniş olması açısından.

bsevencan
16-04-2012, 19:50
Sürekli yiyorlar da yiyorlar yani :D haşır huşur haşır huşur. Ağaçtaki yapraklar bitti bunlar doymak bilmedi. Yedi yirmidört yiyorlar. Ama çok hoşuma gidiyor onları izlemek... Kaç sene aradım bunları bulmak için.. Gözüm gibi bakıyorum onlara. Bu arada kozaya girmeleri için etraflarına ne koymalıyım? Bilemedim :( Benimkiler çok fazlaydı diye yatağın üstüne aldım onları yerlerinin geniş olması açısından.

Osaman, sen 2-3 dut ağacı daha bul, esas haşır huşur bundan sonradır bilmiş ol.
Koza örmesi için tülümbe koyabilirsin (Tülümbenin başka adı varmı bilmem). Koza örme zamanı serçe parmaktan kalın, işaret parmaktan uzun olurlar. Temkinli olman için birkaç tavsiyem daha var.
1. Meyve ağaçları yanındaki dutlar meyve ağaçlarına yapılan ilaçlamadan dolayı zehirli olabilir.
2. Böceklere temizlik yaptığın zaman aldığın kuru dut yapraklarını bir kutu içinde en az 2 gün tut, mutlaka göremediğin böcek çıkacaktır. Çöpe gitmesin yazık olur.
3. Şehir içindeki dut ağaçları belediyenin yaptığı ilaçlamalardan zehirli olur.
4. Dut yapraklarının İlaçlı mı değilmi testini 2 böcek gözden çıkararak yapabilirsin yani önce 2 taneyi yedir, bir saat bekle onlarda herhangi bir değişiklik yoksa hepsini yedir.
Kolay gelsin.:p

Kıbrıs_Doga
17-04-2012, 01:26
Osaman, sen 2-3 dut ağacı daha bul, esas haşır huşur bundan sonradır bilmiş ol.
Koza örmesi için tülümbe koyabilirsin (Tülümbenin başka adı varmı bilmem). Koza örme zamanı serçe parmaktan kalın, işaret parmaktan uzun olurlar. Temkinli olman için birkaç tavsiyem daha var.
1. Meyve ağaçları yanındaki dutlar meyve ağaçlarına yapılan ilaçlamadan dolayı zehirli olabilir.
2. Böceklere temizlik yaptığın zaman aldığın kuru dut yapraklarını bir kutu içinde en az 2 gün tut, mutlaka göremediğin böcek çıkacaktır. Çöpe gitmesin yazık olur.
3. Şehir içindeki dut ağaçları belediyenin yaptığı ilaçlamalardan zehirli olur.
4. Dut yapraklarının İlaçlı mı değilmi testini 2 böcek gözden çıkararak yapabilirsin yani önce 2 taneyi yedir, bir saat bekle onlarda herhangi bir değişiklik yoksa hepsini yedir.
Kolay gelsin.:p

Anneannem de söylemişti tülümbe koy diye. Ama tülümbeyi nerden bulacağım? Benim bulduğum tülümbeler dikenli ve dedem onları süpürge yaptı bile :mad: Evet kuru yaprakları ayrı bir yerde bekletiyorum bahar hanım sağolsun söylemişti. Onun dışındakilere temkinliyim zaten. Sağolun var olun behire hanım sizin şu 100-200 ipek böceği 750 ipek böceğne dönüştü :D şuan evi istila halindeler, yataklar çekyatlar böcekler için kuruldu, bütün ev halkına tatlı bir uğraş tatlı bir merak oldular. Abimle ablam bir bölüm böceği sahiplendiler onlar bakıyor. Annem,ki hayatında her türlü böcekten nefret etmiştir, ilk defa bir böcek türüne bu kadar bağlandı sürekli yediriyor onları. Aç kalmasınlar diye. Zaten annem yani bu çocukları büyüdü tabi şimdi böceklere sardı :D Babamda yaprak finansmanı sağlıyor. Dediğim gibi size nasıl teşekkür etsem azdır çünkü aileye sağlıklı ve kültürel bir neşe kaynağı buldunuz.. Haşır da haşır şuan sesleri geldi yine yiyorlar :D Komşumuz tatile gitmiş 1 haftalığna bahçesindeki dut ağacı bıraktığında gürdü şuan yapraksız.. Hayvanlar aç napalım! ;)

Kıbrıs_Doga
03-05-2012, 17:21
Hepsi kozaya girdi.. İki gündür kozaları topla topla bitmediler.. Yaklaşık 1500 adet farklı renklerde kozalarım var.. Sarı, krem, bej, beyaz, turuncu.. Çeşitli renkler.. Hepsi de o kadar güzel ki.. Bu arada behire hanım sizinkiler de mi böyle renkli yoksa hepsi beyaz mı? Arkadaşlar, kısmetse elde edeceğim yumurtalardan ptt kargo size de gönderebilirim. Ayrı bir sayfa açmayı düşünüyorum :)

selis
03-05-2012, 20:50
Oğlum ipek böceklerinin sorumluluğunu yüklenemediğinden hepsini Hasan Tahsin İş Okuluna götürdüm.. Oradaki öğrencilerin daha çok işine yaradı..

Her sabah dut yaprağı taşı.. Sıkılmıştım :)

bsevencan
03-05-2012, 22:20
Hepsi kozaya girdi.. İki gündür kozaları topla topla bitmediler.. Yaklaşık 1500 adet farklı renklerde kozalarım var.. Sarı, krem, bej, beyaz, turuncu.. Çeşitli renkler.. Hepsi de o kadar güzel ki.. Bu arada behire hanım sizinkiler de mi böyle renkli yoksa hepsi beyaz mı? Arkadaşlar, kısmetse elde edeceğim yumurtalardan ptt kargo size de gönderebilirim. Ayrı bir sayfa açmayı düşünüyorum :)

Çok güzel, maşşallah 1500 adet mi? :p Girne'de dut kalmadı herhalde;)
Evet benimkiler de sarı , sarı tonları ve beyazlar. Sanırım sarılar yerli ırk ve Kıbrıs iklimine daha uygun, beyazlar daha hassas böcekler. Kar beyaz olanların çiftleştirmesini ayrı yap bence. Umarım 1500 adet kozayı da kelebek çıkmasi için bırakmazsın:rolleyes: toplam 60 kozadan aldığım tohumların tırtıllarını dağıt dağıt bitiremiyorum:D

agozce
03-05-2012, 23:02
Bu yıl geçti ama...Seneye nereden ve ne zaman alabilirm?..

Kıbrıs_Doga
03-05-2012, 23:56
Çok güzel, maşşallah 1500 adet mi? :p Girne'de dut kalmadı herhalde;)
Evet benimkiler de sarı , sarı tonları ve beyazlar. Sanırım sarılar yerli ırk ve Kıbrıs iklimine daha uygun, beyazlar daha hassas böcekler. Kar beyaz olanların çiftleştirmesini ayrı yap bence. Umarım 1500 adet kozayı da kelebek çıkmasi için bırakmazsın:rolleyes: toplam 60 kozadan aldığım tohumların tırtıllarını dağıt dağıt bitiremiyorum:D

1500 adet bende beklemiyordum , fakat sizinle konuşmadan çok önce başka bir arkadaşımdan da istemişim, benim aklımdan bile çıkmış, o da işten güçten nasıl vakit bulduysa 400-500 tane bulup getirdi bana. Toplamda 1500 tane filan.. Girnede ve alsancak taraflarında dut kalmadı artık insanlar arabayı görünce bağırmaya başlıyorlar :p bende beyazların çiftleştirmesini ayrı yapmayı düşünüyorum.. Aklımdan geçen bir başka şeyse, ben o böceklere kıyıp da öldüremem hepsini kelebek yapmayı düşünürdüm :o bu arada size bir haberim var, 4-5-6 mayısta Bellapaisda ipek kozası festivali var ;)

Kıbrıs_Doga
04-05-2012, 00:00
Bu yıl geçti ama...Seneye nereden ve ne zaman alabilirm?..

eğer kaybetmem derseniz yumurtalar çıkarkenden size yollayabilirim, eğer kaybederim derseniz seneye şubat aylarında ben bir sayfa açıp paylaşım yapmayı düşünüyorum, ordan talep edersiniz yine :)

agozce
04-05-2012, 00:14
Çok teşekürler...Nasıl saklanacağını bilirsem kaybetmem..:)).

Kıbrıs_Doga
04-05-2012, 00:47
Burda havalar ve özellikle sıcaklıklar çok düzensiz.. yumurtaları zamansız çıkıp yavru kaybeden çok insan varmış bende yeni öğrendim. bu yüzden yumurtaları buzdolabının sebzelik kısmında saklayanlar var. bazı arkadaşlar da ayakkabı kutusunun içine koyup havadar olmak şartıyla evin yüksek bir yerinde saklamayı önerdiler veya yatağın altına.. Ama kesinlikle sıcak, kokusu yoğun (naftalinli dolap,mutfak), veya ilaçlı bir ortamdan uzak tutulmalıymışlar. Ben yumurtaların bir kısmını kilerde bir kısmını da buzdolabında saklamayı düşünüyorum, ne olur ne olmaz. Tabi bize bu konuda en iyi fikri tecrübeli Behire hanım verir diye düşünüyorum :)

Fatih
04-05-2012, 06:29
Dün izlediğim belgeselden sonra neden olmasın hani birkaç tane miniğin kelebek olduğunu görmeyeyim dedim. O zaman paylaşımı bekleyeyim :) Birde dut bulmak lazım... Aslında bütün parklar dut dolu:)

Revnak
09-05-2012, 17:54
Daha önce bir kaç kere ipek böceği baktım, kelebek halini de gördüm, ancak yumurta kısmına hiç gelememiştim. Kelebek olduklarında ben genelde kutunun kapağını açıyordum bir uçup bir uçamayan kelebeğimsiler bir şekilde gitmiş oluyorlardı:p

Bu sene çok niyetlenmiştim ipek böceği almaya, baktığımda çok küçüklerdi ondan da önemlisi sokaktaki dut ağaçlarında tek bir yaprak bile yoktu.. Besleyememekten korktuğum için almamıştım, muhtemelen şimdi de geç kaldım.. (İzmir'e döndüğümde ben yine de bir uğrayayım ipek böcekçime)

Yumurtadan ipek böceği yetiştirmeyi çok isterim ancak merak ettiğim, o küçücük böcekçikler yumurtadan çıktığında ağaçlar henüz yapraklanmamış olursa neyle beslenebilirler?

selis
09-05-2012, 18:13
o küçücük böcekçikler yumurtadan çıktığında ağaçlar henüz yapraklanmamış olursa neyle beslenebilirler?
Aynı durumu yaşadığım için biliyorum ki; maalesef besleyecek bir şey bulamayınca ölüyorlar.. Bu nedenle yumurtalar mümkün olduğunca serin bir yerde (buzdolabında değil) saklanmalı.. Sıcaklar başlayınca yumurtalar da çatlamaya başlıyor..

Revnak
09-05-2012, 19:05
Sıcaklar başlayınca çatlıyor yumurtalar derken, acaba ortamı kaç derece gibi bir soğuklukta tutmamız gerekir çatlamamaları için.
İzmirde ev ortamında o soğukluğu muhafaza etmek zor olabilir..

doğan koşan
10-05-2012, 09:54
ÖNCELİKLE SELAMLAR. Ben Hitit Üniversitesinde akademisyenim. eski evler üzerine araştırma yapıyorum. yani ipek böcekçiliğinin konut mimarisi üzerindeki etkileri üzerine, ipek böceği yetiştiriciliği zor ve sürekli bakım istediği için ev içerisinde odada **** sofa içerisinde yapıldıgını biliyoruz. eskiden insanlar evlerini böcekçiliğe uygun şekilde tasarlamışlar. bununla ilgili bana yardım edebilecek olan var mıdır. böcekçilikle ilgili resim olur. oda içerisinde böceklerin görüntüsü olur. **** verebileceğiniz bilgiler **** yayınlar çok işime yarar. yardım edersenz çok zevinirimmm