View Full Version : Söğüt (Salix, Willow) üretimi
SÖĞÜTLER
Söğütler 300 civarında alt türü olan, kışın yapraklarını döken ve düz çayırlık alanlardan, ırmak kıyılarına, kumluk alanlara, taşlık dağ eteklerine kadar Avustralya dışında her yerde görülebilen bir ağaç ve çalı grubudur. Basit, bütün ya da tırtıklı, genellikle iki sıralı yapraklara sahiptir ve, yapraklardan önce ve yapraklarla birlikte açan küçük çiçekleri vardır.
Pek çok söğüt türü çok hızlı büyürler ve ihmale son derece dayanıklıdırlar. Bonsaiye uygun pek çok söğüt türü vardır ve bu söğüt türlerinin hepsinin de yaprak büyüklükleri bonsaiye uygundur. Bonsaide en sık kullanılan söğüt türlerinden birisi de Salix babylonica denilen söğüt türü ile salkım yapan diğer bir çok türleridir. Söğütler tipik bonsai şekillerine pek girmezler. Normalde, kalın gövdeli zarif salkımlı dalları olan şekillerini görürsünüz.
backyard
14-02-2006, 01:18
1.mesajdır
Merhaba Arkadaşlar. Bulduğum palamutları, at kestanelerini, akçaağaç (sanırım), kokar ağaç, ladin tohumlarını, kısacası bulduğum her türlü tohumu ektim ve bekliyorum. Henüz toprak üstüne çıkan yok.
Ayrıca bir söğüt ağacından kopardığım ve kısa kısa kestiğim dalları geçen Cuma günü (03.02.2006) suya bıraktım. Önce beyaz noktacıklar oluştu, şimdi de kökler çıkmaya başladı. Ayrıca yapraklanmaya da başladılar.
Aynı dalların çok ince dalcıklarını da deneme amacıyla suya değil de direkt olarak toprağa diktim. Onlar da yapraklanmaya başladı.
Şu anda vardığım sonuç şu:
Eğer aceleciyseniz söğüt iyi bir seçenek. Hemen köklenip yapraklanarak sizi mutlu ediyor.
Ayrıca, sanırım söğütü suya bırakmaya gerek de yok, çünkü doğrudan toprağa diktiğim incecik dalcıklar da gayet canlı ve yapraklanmaya başladı. Önce suda köklendirme sadece zaman kaybı gibi geliyor bana.
backyard
14-02-2006, 01:20
2. mesajdır
bu ekme işlemini elime ne geçirdiysem ben de yaptım
ya batacam ya çıkacam hayırlısı bakalım :)
söğüt dalını nasıl alabilirim?
doğrudan gidip koparabilir miyim?
backyard
14-02-2006, 01:20
3.mesajdır
Parmak kalınlığında, uzunluğuda yaklaşık 20cm kadar çelik işinizi görür.Alt kısımlardaki sürgünleri temizleyip suya koyun yaklaşık 20 gün sonra dikime hazır olur. Benimki o kadar sürmüştü.Dikkat etmeniz gereken oluşan ana köklerin üzerinde kılcal köklerin oluşması bunlar oluştuktan sonra dikime hazır demektir.Dikim sırasında köklere zarar vermeyin ve hava almamasını sağlayın bir ay müddetince çok soğuk ve çok sıcak olmayan bir yerde muhafaza edin daha sonra dışarıya alısınız.
backyard
14-02-2006, 01:21
4.mesajdır
Konu ile ilgili galeride çektiğim fotoğraflar var.
http://agaclar.net/gallery/uye_resimleri.php?id=oktars
backyard
14-02-2006, 01:21
5.mesajdır
teşekkürler
yeterince tohum ektim sanırım
biraz çelikten üretime geçeyim
bakalım ne olacak
backyard
14-02-2006, 01:22
6.mesajdır
Aynı durumdayım!
Söylemeye utanıyorum geçen gün marketten badem aldım.
Daha doğrusu çekirdeğini aldım ve birden yemek yerine
suyamı koysam yoksa toprağa mı diye düşünmeye başladım.
backyard
7.mesajdır
arkadaşlar söğütü çelikten üretmek daha kolay.yanlız benim tavsiyem salkım söğüt yerine bulabilirseniz tribişon söğüt bulun.bonsai için süper.resmini bonsai ağaç türlerinde benim bonsai çalışmalırmda görebilirsiniz.
backyard
8.mesajdır
hadi bakalım bir soru
salkım söğüt ile tribişon söğüt arasındaki 7 fark nedir?
backyard
14-02-2006, 01:23
9.mesajdır
:)
Benimkisi el ayarı göz kararı oldu. Söğüt ağacından uzunca bir dal kesip pense ile küçük parçalara böldüm ve ince dalları temizledim.
Bu iş iyi sardı beni. Artık gittiğim her yerde ağaçları bitkileri incelemeye başladım. Bakalım neler çıkacak ortaya.
Oktars Bey, söğütlerinizi gördüm. Şu anda sanırım dinlenme devresindelerdir. Yukarıya telle uzattığınız dalı ana dal yapmayı mı planlıyorsunuz?
Arkadaşlar, eğer başarabilirsek sanırım minyatür bir salkım söğüt görüntüsü hoş olacak!
backyard
14-02-2006, 01:24
10.mesajdır
Oktars Bey, söğütlerinizi gördüm. Şu anda sanırım dinlenme devresindelerdir. Yukarıya telle uzattığınız dalı ana dal yapmayı mı planlıyorsunuz?
Niyetimiz öyle inşallah olur. Şu anda yapraklarını döktü uykuda baharı bekliyoruz heyecanla...
backyard
14-02-2006, 01:25
11.mesajdır
Araştırırken ilginç bir bilgiye rasladım. Bizim salkım söğütümüz İngilizcede weeping willow diye adlandırılıyor. Salkım söğütün bonsaisi dallarını aşağıya sarkıtmazmış. Bu yüzden dallara ağırlık asılarak şekil verilirmiş. Bu durumda bir salkım söğüt bonsaisinin iki türlü şekil verme çalışması var. Birincisi telle yapılan, ikincisi de ağırlıkla yapılan çalışma.
Şu adreste söğüt bonsaisi hakkında bir forum açılmış. Yeni bir forum. Sanırım zamanla daha fazla bilgi birikimi olur.
http://forums2.gardenweb.com/forums/load/bonsai/msg0219044029707.html?6
Şu iki fotoğrafı da bonsai satış sitelerinde buldum.
backyard
14-02-2006, 01:26
12.mesajdır
Kıskandım!
Söğüt işine de yarın el atıyorum.
Geçen yıl diktiğim ve çok güzel büyüyen iki ss ağacı var.
Birkaç dallarını bana hediye ederler herhalde.
backyard
14-02-2006, 01:27
13.mesajdır
Başparmağınız kalınlığında çelik alırsanız birkaç yıl fazladan kazanmış olursunuz.
backyard
14.mesajdır
:)
Ama bir uyarı okudum; seçeceğiniz dalın biraz kalınca olması gerekiyormuş. Malum, epey zaman alıyor büyümesi.
backyard
15.mesajdır
Tüm uyarıları dikkatle takip ediyorum.
Teşekkürler. :)
backyard
14-02-2006, 01:28
16.mesajdır
ben de yarın atatürk parkından keseyim bari
gözlerimde siyah bir bantla gazetede beni görürseniz şaşırmayın
backyard
14-02-2006, 01:28
bu da sondur
içime fenalık gelmiştir
hayırlı olsun :)
Elinize sağlık. güzel bir bölüm çıktı ortaya.
aslında birçok çalışmamı, belli bir forma girmeden buraya resmini koymak istemiyorum. Ama biraz görsel zanginlik olsun diye bu söğüdümüde koymak istedim buraya.
Sayın Cemboa,
çalışmalarınız hem örnek oluyor
hem de şevkimizi artırıyor. Ellerinize sağlık.
Bu gün bulabildiğim en kalın yeri serçe parmağım kadar olan
söğüt dalını kesip 4 parçaya ayırdım. En kalınını direk toprağa
diktim. Kalanları da suya koydum. Eğer bir gelişme olursa
şu anki halleriyle beraber sizlere de sunarım.
(dayanamayıp çok ince, neredeyse sürgün denecek birkaç dalı da
toprağa sokuşturdum)
sayın doktor
en kalınıda hemen suya koyun.suda kökleniyorlar.toprakta kökleniyor olsa bile bana direk toprak riskli geldi.suda sanki daha garanti.
sayın doktor
en kalınıda hemen suya koyun.suda kökleniyorlar.toprakta kökleniyor olsa bile bana direk toprak riskli geldi.suda sanki daha garanti.
Dediğinizi aynen yaptım.
Dünden beri hepsinde gelişme var.
Sudaki kısımlarında beyaz tomurcuklanmalar oluşmuş.
Fotoğrafları çok yakında!!!
Bunlar direk toprağa diktiğim incecik dallar olup fotoğraflar 5 gün öncesine ait.
Bu fotoğraflarda 5 gün öncesine ait.
Suya koyulduktan sonra 3. günde beyaz kök tomurcuklarını verdiler.
Bu gün farkettim üst taraflarından göz de vermeye başlamışlar.
Büytün bunlar 2 gün içinde oldu.
1 hafta sonra dikmeyi düşünüyorum.
Ana kökler üzerinde kılcal kökler oluşsun ondan sonra
Tamam. Ben de bu konuda bir bilenden mesaj bekliyordum. :)
Baki Berk Kayalar
23-02-2006, 15:10
Elimin altında ihtiyaç fazlası köklenmiş söğütlerimin bir kısmını salı günü okulun bahçesine ekerek değerlendirdim. Bugün baktığımda keyiflerinin yerinde olduğunu gördüm. Suyu eksik etmediğiniz sürece hiçbir sorun yaşamayacaksınızdır. Dostlarımın hepsini suda köklendirmeme rağmen ekim sırasında köklerin zarar görmemesi bakımından toprakta köklendirmek daha pratik geliyor.
Baki Berk Kayalar
25-02-2006, 00:02
Buda benim söğüt çalışmam.
Elimdeki söğüt çeliklerinden en ince köklenmiş olanlardan bir gurubu Cem Abi ile yaptığım fikir alışverişi sonucunda her dalın kabuğunun küçük bir kısmını nazikçe ayırark rafya ile sıkıca bağladım. Bunun sonucunda bir süre sonra bu bir kaç dalın birleşme sağlayacağını düşünüyorum. Bu işlemi 3-4 hafta evvel yapmıştım. Fotoğrafı bu iletiyi göndermeden 1 saat içinde çektim.
Solda görünen dostlarımız ise filizlerini büyütmekte olan kuşburnularım.
Fotoğrafı aslında Cem Abi' ye hemen gönderme maksadıyla çabucak çekmiştim bu yüzden fotoğrafik açıdan kusurları mevcut. :(
İyi seyirler..
Hay Allah amma taktınız şu fotoğrafik kusurlar falan işine
yaptıklarını sunuyorsun bizlere ne güzel, daha ne? Homur homur.
Sevgili BayMineral, eline sağlık. Ben Cemboa'nın sözünü dinleyip kalın dalları çelik yaptım ve sonuç iyi oldu Sen çok ince dallar almışsın, hani benim direk toprağa diktiklerim gibi. Bir konuyu iyi anlamadım eğer kabuklarını kaldırıp birbirleri ile öpüştürürsen kaynaşıyorlar öyle mi? Ayrıntılandırırsan sevinirim.
Baki Berk Kayalar
25-02-2006, 14:56
Elimin altında hem kalın dallar var, hemde ince dallar. İnce dallarda daha çok tomurcuk olduğundan yaprakların daha küçük olacağını düşünmüştüm ama bunlarda sadece tepe dalları hızlı gelişme gösterdiği için doğal olarak tepe dallarındaki yapraklar biraz büyük oldu gene:)
Birleştirmek istediğiniz dalların kabuklarının diğer dallarla birleştirmek istediğiniz noktalarını kaldırır ve birleştirme yapar ve çokta sıkı olmayacak şekilde bağlarsanız büyüme sırasında zamanla birleşim olacak ve tek bir gövde halini alacaktır.
Öncelikle belirtmek istediğim maddeler var:
* Birleştirme yapmayı düşündüğünüz dalları köklendikten sonra değil, köklenmeden önce kabuk soyumu yapıp bağlanmanız daha uygun olabilir. Nedeni ise köklenmiş dallara yapılacak müdehalenin kök ve filizlere zarar verebilecek olması.
* Asla çok sıkı bağlamayın ve tel kullanmayın. Çok sıkı bağlarsanız büyüme sırasında bağlamakta kullandığınız ipin izi gövde üzerinde rahatsız edici bir şekilde görünebilecektir.
* Tel kullanmayın çünkü teli hafifçe bağlamanız biraz zor. Tel çok sıkı ise işe yarıyor. Çok sıkarsanızda büyüme sırasında telin izi oluşabilir ve çok rahatsız edici bir görüntü arz edebilir.
* Bu yöntem sadece söğütler için değildir. Farklı türlere de rahatlıkla uygulanabilir. Söğüt hızlı büyüdüğü için denemek için son derece uygun bir tür.
bonsaisever
25-02-2006, 14:57
bir tür aşılama yapıyorsun bildiğim kadarı ile sadece kabukları kaldırman yeterli değil ağaçların gövdesinden de bir kaç mm keserek girmek gerekiyor ki aşılama rahat oluşsun. Benim gördüğüm ilginç aşılama ve üretme tekniklerinden bir tanesi de kolay yapılması bakımından bonsai Ishıtsuki (kaya üzerinde yetiştirme) tekniğinde olduğu gibi kökleri dışarı alıyor, ağacın aşılanacak dallarından birisini köklerine doğru uzatıp, dalı kök'e aşılıyorsun. Aşı tuttuktan sonra dalı ve kökü anaç ağaçtan kesip, kökün bulunduğu toprağı ile birlikte ayırarak bir ağaç daha kazanmış oluyorsun.
Baki Berk Kayalar
25-02-2006, 15:43
Kalın dalları kaynaştırma konusunda hemen şimdi bir çizim hazırladım.
Kesik çizgiler kesilecek noktaları belirtiyor. Bu şekilde düzenlenme yapmak için şekildeki gibi alt kısmı mümkün olduğunca düz, üst kısımları ise yana fazla yatık olmayan örnekleri seçin. Bağlarken her noktadan sıkıca bağlamayın. Arada boşluklar olsun ki köklenme gerçekleşebilsin. Mesela birer cm ara ile bağlama yapın. Birleştirme yapılan kısmın tepe kısmı toprağın üstünde mutlaka görünmeli ki hem gelişmeleri görürsünüz, hemde genel olarak daha güzel görünür.
Söğüt hemen her kalınlıktaki dallarıyla bile filizlenebildiği için edinebileceğiniz en kalın dalları bu iş için değerlendirmeye gayret edin. Bileğiniz kalınlığında bir dal bile köklenebilir olmakla birlikte tez zamanda söğüt bonsainiz olabilecektir.
Merhaba arkadaşlar.
Daha önce köklendirdiğim söğüt dalları inceydi. Sizlerin, "kalın dalları seçmek size bir kaç yıl kazandırır" uyarısını okuyunca yeniden bir kaç dal köklendirdim ve bu gün saksılara aldım. Fotoğraflarını aşağıya ekliyorum.
Ben salkım söğütün doğal halini taklit eden salkımlı dallar modelini denemeye karar verdim. Bu yüzden gövdeyi oldukça uzun tuttum. Dallar iyice uzayınca ağırlıkla aşağıya sarkmalarını sağlayacağım. Şimdilik yapacağım şey olabildiğince dallanıp gümrahlaşmalarını sağlamak. Burada sizlerin yardımına ihtiyacım var.
Bu siteden öğrendiğim kadarıyla yeni değiştirilen toprak 6 hafta kadar bitkinin besin ihtiyacını karşılıyormuş. Peki, bundan sonra nasıl bir gübreleme işlemi yapmalıyın bu söğütlere?
Sağdaki söğüt benim favorim. :)
Elinize sağlık Hasan bey, bunlar da benim söğütlerim.
Baymineral'in uyarısına kulak verip kılcal kökler oluşana kadar
bekledim ve dün diktim.
Bugün hediye edilen farklı bir söğüt cinsi dalının
fotoğrafını sunuyorum. Gerçekten çok güzel.
Bilenler adını yazarsa sevinirim.
Kendileri şuan yaklaşık 7, 8 parça halinde ve
köklenmek üzere suda. :))
(Yarın yola çıkacağım için aceleden fotoğraflar
daha da kötü bu sefer :o )
Teşekkürler Arsakay Bey.
Ben de kılcal köklerin çıkmasını bekledim.
Size hediye edilen söğüt çinsini hiç görmemiştim. çok değişik bir yapısı var. Bakalım nasıl bir hâl alacak. Hepimize kolay gelsin.
İyi yolculuklar.
...Hasan Bey size tavsiyem 1 yıl serbest büyümeye bırakın.
Teşekkürler Cemboa Hocam, öyle yapacağım.
Saksıları bana biraz küçük gibi geldi sonradan. Yol yakınken daha geniş bir saksıya alayım mı, yoksa bir süre sonra köklere ve toprağa dokunmadan kalıp olarak daha geniş bir saksıya mı alayım?
...İdare eder bir süre bu saksılar...
....söğüt Bonsai Yapanlara önemli Ipucu : Söğüt Güneşi Ve Bol Suyu Sever Tabağindan Suyu Eksik Etmeyin...
...Hasan Bey gibi ince bir çok dal köklendirenler, ince dalları bitiştirp tek bir kalın gövde elde edebilirler...Bunu yaparken gövdelerin birleştiği yerleri dalsız bölümlere denk getirirseniz daha iyi olur...Ama her tarafı dallıysa mecburen dalların birleşeceği yerlerdeki filizleri kesmek gerek dalların birbirine temas edip kaynaması için..
... Bu tür SALIX BABYLONICA diye geçiyor.Türkçede tribişon söğüt diye anılıyor. Bende iki türdende çalışmalar var. Sitede resmi mevcut.
Çok teşekkürle Cemboa, foruma dalıp
site genelinde arama yapmayı unutabiliyorum.
Bir de sorum var. Biliyorsunuz benim de söğüt çeliklerim var.
İlk yıl serbest büyümeye bırakmaya karar verdim ama dallar
çok uzarsa budamanın sakıncası olmaz sanırım, değil mi?
Salix matsudana'Tortuosa''nın ince dalları.
ormanbotanigi
17-03-2006, 03:18
Tribşön söğüdü ile (Salix matsudana'Tortuosa') ile salkım söğüt (Salix babylonica) farklı taksonlar. üsteki resim tibişön söğüdüne ait. Yanlış bilgi vermeyelim arkadaşlar. Ben yakında tür tür söğütlerin resimlerini isimleriyle birlikte siteye ekleyeceğim.
Baki Berk Kayalar
17-03-2006, 03:41
... Bu tür SALIX BABYLONICA diye geçiyor.Türkçede tribişon söğüt diye anılıyor.
Salix Babylonica=Salkım söğüt
Sn. Ormanbotaniği' nin vereceği bilgileri sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkürler adını hemen değiştirdim.
En büyük tribişon söğüt çeliğimin son hali.
Hüsnü Melih Uzar
14-09-2006, 11:32
Acaba söğütü şimdi denesem suda tutar mı? Yoksa zamanı geçirdim mi? Kararsız kaldım bu durumda,ne dersiniz? :(
Benim söğütler köklendiler bayağı, resimlerini koydum aşağı :)
http://img222.imageshack.us/img222/5159/s50005332ho.jpg (http://imageshack.us)
http://img222.imageshack.us/img222/7430/s50005651ye.jpg (http://imageshack.us)
Ne aklıma geldi, söğüt sarmal tarz yapmaya müsait olabilir mi ne dersiniz.
Memet, inşallah aradığın gibi fidanlar bulursun. Bizim buralarda fidanlara kıran girdi galiba:) Bulamıyorum. Belki baharda gelir diye hayal ediyorum.
Bonsaireef' i tutun. kaçıyor..:) ders deyince bişiler oluyor buna...
Ebonsa, sen bu saatte ne geziniyorsun bakayım:) Yarın tatilmi yoksa? söğütlerin ne güzel olmuşlar. Memet bence sarmal için ço kalınlar. Daha inceleri birarada rafya ile sararak köklendirmeli ve burgu şeklinde tellemeli...
Ne diyorum ben? Anlatabilmişmiyim bir bakın yahu:)
Ya o saatte girdiğime babamda kızdı zaten geldi hemen kapattım :D ama fazla uyumak istemiyorum 6-7 saat yetiyor fazlası boştan yere sanırım. Hem de yazılılar btti, içim rahat rahat bir internete gireyim dedim:)
Ya şimdi ben bu söğütleri direk ayrı ayrı saksılara mı ekicem. Hani beraber ekip birleştiriyorlar ben yapabilir miyim öyle? Yani bunları ne yapacağım şimdi?bir tane kalın ama boyu kısa var onu mini bonsai yapmak istiyorum. Biraz fikir verir misiniz?
selamlar
Merhaba ebonsa; umarım yazılılar iyi geçmiştir. Söğütlerin için biraz bakınayım sana döneceğim; tamam mı?:)
Merhaba ebonsa; umarım yazılılar iyi geçmiştir. Söğütlerin için biraz bakınayım sana döneceğim; tamam mı?:)
Tamam turunç abla. Yazılılarda iyi çok şükür bir kaçı hariç, inşallah takdir alıcam :)
Şurayı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=27995&postcount=2)bir incele, söğütleri ince dalken birarada köklendirip kıvırıyorsun.
ordaki gibi bi arada ekip etrafını çok ince olan söğütümle sarmaya çalışayım bir.
Bir şey soracam söğüt neden tutulmuyor bonsai için, uygun değil mi? tek bir kaç tane gördüm de...
Teşekkürler turunç abla
http://img265.imageshack.us/img265/1861/s50005671ur.jpg (http://imageshack.us)
http://img253.imageshack.us/img253/3461/s50005680mh.jpg (http://imageshack.us)
Selamlar
Köklenen söğütlerimden 3 tanesini şekilde görüldüğü gibi ektim. Aceba birleşirler mi? Bunları minik bonsai yapmak istiyorum da... Öbürlerini haftasonu büyük bir kovaya ekecem ama bunları yanyana dikince birlşirler mi ?
Merhaba Ebonsa.
Söğütlerin bu şekilde birleşmesi çok zor.Bence onları birbirine yaklaştırarak bağla.kıvrımlı olmasını istiyorsan birbirine sar.birleşim yerlerinin kabuklarını soyarsan ve o şekilde bağlarsan birbirine kaynaşması çok daha kolay olur.Söğüt çok hızlı gelişen bir tür.Bu yüzden kısa sürede istediğin gövde kalınlığına kavuşacağını düşünüyorum.Şimdiden sana başarılar...
tamam öyle yapıp yarın fotoğrafını kayarım . Teşekkürler Albiza fikir için.
Ali H. ALI
25-01-2007, 14:04
Ebonsa ben seninle daha once tanismismiydim, yani aramiza hos geldin demismiydim? hatilamiyorum onun icin, biraz gec de olsa aramiza hos geldin. Aramiza genc bonsaisevenlerin katilmasi ayri bir guzellik, deslerini aksatmadigin surece cok keyif alacagin bir ugrastir bonsai, zaten okuduklarimdan ve ekledigin resimlerden bu keyfi simdiden yasadigini goruyorum. Turunc ablan ve diger arkadaslarin verdigi bilgilerle sen iyi bir bonsaici olma yolundasin.
Sogut bonsai diger agaclar gibi yaygin deyilse bile yapiliyor ve guzel de duruyor. Yalniz bu guzel durus kisa bir mevsim oluyor o da baharda , yapraklarin acildigi zaman. Yapraklar olgunlastigi zaman sogut o guzelligini kaybediyor. Bir de kokleri cok cabuk buyuyor, belki yilda iki kez kok budamasi yapilabilir, o yuzdendir ki Cin ve Japonyada sogut bonsailer bahar gectikten sonra bonsai saksilarindan cikarilip yere dikiliyor ve bahar gelmeden once tekrer yerden sokulup kok budamasi yapildikten sonra bonsai saksiisna alinir.
Sogut, suyu seven bir agac olmasina ragmen bazi turler taze suyu sever o yuzden saksilara diktigin sogutlere su verirken saksi altliklarinda biriken suyu uzun bir zaman o altliklarda tutma suyu ya altliklardan bosalt ya da imkanin varsa altliklari kaldir su suzulup aksin.
Albizanin soylediklerini uygularsan sarmal tarz bir sogut bonsai elde edebilirsin. Kolay gelsin.
Teşekkür sayın Ali H. Ali :)
Hoşbuldum :)
Söğütte bonsa ile ilgili sorun yaprak dökmesinden mi kaynaklanıyor? Salkım söğüt bonsaisi üzereinde çalışıyordum.Sayın Ali H.Ali çizimlerin çok güzel salkım söğüt formunda bonsai çizermisin.Fıstık ağacı ile ielgili çiziminin aynısını uyguluyorum şubatta gelişmesi için toprağa dikeceğim.Şimdi sadece çizdiğin şekilde telledim.
Sebahattin Sargın
18-02-2007, 15:52
Merhaba arkadaşlar ben sebahattin 17 yaşında amatör bir bonsaiciyim yazdıklarınızı okuduktan sonra ilk bonsaime söğütle başlamaya karar verdim. Hocamla konuşup okuldaki söğüt ağacından çelik almam lazım. Bende çalışmalarımı sizinle paylaşacağım. Umarım başarılı olurum. Şu yazılı dönemi başlamadan çalışmalara başlasam iyi olucak.
Merhaba Sebahattin, hoşgeldin. Ben de senin gibi amatör bir bonsaiciyim ve aynen senin düşündüğün gibi söğütle başlamaya karar vemiştim. söğütlerimin kökleri bayağı büyümüştü 20 günde - zaten bir kaç günde beyaz beyaz beli oluyor- fakat toprağa diktiğimde yalnız bir tanesi tuttu. Bir tanesini tek diğerlerini de forumdakilere özenip bıçakla yüzünü soyup bağlayıp diktim fakat onlar kurumaya başladı :(
Umarım sen başarırsın tutturmayı. Söğütlerin çok dayanıklı oldukları heryerde yazar ben bir yanlışlık yaptım galiba çünkü normal de söğütlerin tutması lazımdı :( Sakarlığımı söğütlerimde de gösterdim... :D
Onların yanında bir fidancıdan ardıç, şimşir gibi dayanıklı fidanlar alarak da başlayabilirsin. Ben bir ardıcı 2.5 liraya almıştım havalar ısınınca biraz daha alacağım inşallah.
Söğütlerinin fotoğraflarını, onlardaki gelişmelerden de bizi haberdar edebilirsen ben de sevinirim :)
Kolay gelsin...
Sebahattin Sargın
18-02-2007, 16:21
Sevgili ebonsa ben bursada tarım meslek lisesinde okuyorum okul çok büyük, çeşit çeşit ağaç var. Burda söğüt ile yazılanlar ve söğütün avantajları aklıma yattı. Bende okuldaki söğütten hocamında yardımıyla çelik alıp başlamak istedim. Umarım başarırım. Çalışmalarımın fotoğraflarını yayınlıyacağım. Desteğin için çok teşekkür ederim.
Harun Parlak
10-04-2007, 16:49
Bugün hediye edilen farklı bir söğüt cinsi dalının
fotoğrafını sunuyorum. Gerçekten çok güzel.
Bilenler adını yazarsa sevinirim.
Kendileri şuan yaklaşık 7, 8 parça halinde ve
köklenmek üzere suda. :))
(Yarın yola çıkacağım için aceleden fotoğraflar
daha da kötü bu sefer :o )
Salix matsudana Tortuosa HELEZONİ SÖĞÜT
Ana vatanı ÇİN MANCURYA ve KORE Normal nemli topraklarda yetişir.Ağır killi topraklar asidik topraklar rutubetli ıslak kumlu topraklar da da yetişir.
Donlara dayanıklıdır.
Sebahattin Sargın
05-07-2007, 18:09
Söğüt ağacından ne zaman ve ne şekilde çelik alınır? Çelik alırken nelere dikkat etmeliyiz? Alınan çelikler hangi koşullarda saklanlamalı? Köklenen çelikler ne tür toprağa dikilmeli? Bu konularda deneyimi ve bilgisi olan arkadaşların yardımcı olmalarını rica ediyorum....
S.İnceçayır
05-07-2007, 18:39
Sögüt ağacı fazla özen isteyen bir agaç degil en azından bizim yöredekiler öyle biz salkım sögüt deriz,agaç uyanmadan fazla kalın olamayan dalından, naçak denilen küçük balta (testere ile kesmeyiz o zaman tutmuyor) ile çelik alırız.Hemen hemen her toprakta oldukça çabuk gelişir.Genelde biz ırmak kenarındaki tarlaların ırmak kenarındaki bölümüne dikeriz sular yükseldigi zaman yarısına kadar suyun içinde bile gelişir, çogu zaman çukur bile açmadan yumşak topraga oldugu gibi sokarız yeterki bol sulansın bir kaç senede kocaman ağac olur.
Sebahattin Sargın
05-07-2007, 18:42
Naçak yerine keskin bir bıçak kullansak olmazmı? Çelik alacağımız dalı rastgele mi keseceğiz? Özel bir kesim şekli varmı peki?
S.İnceçayır
05-07-2007, 18:50
Benim anlatmak istedigim çok arsız bir bitki,en az nane kadar arsız:) sögüt agacından celik alırken aslında kesmeye bile gerek yok elinizle kırsanız bile hiç zahmetsiz tutuyor yeterki bol su verin,testere meselesi bizim atalardan kalma bir söz bence bir geçerliligi yok..
Sebahattin Sargın
05-07-2007, 18:51
Teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için sevgili sonreis66 ;)
S.İnceçayır
05-07-2007, 18:53
Benim için zevkti,iyi akşamlar dilerim Sebahatti bey.
Penelophe
05-07-2007, 19:47
Birde söğüt resmi koysanız ya sayfaya.
istanbulxxx
11-03-2010, 21:06
2 gün önce kol kalınlığında (yukarı doğru giderek incelen )
4 - 5 mt uzunluğunda söğüt dallarını kesip 60-70 cm derinliğinde çukurlar açarak dikim işlemi yaptım...Kök kısımlarının 10 cm lik kısımları suyun içinde ( ırmak yatağı )...Bu diktiğim fidanlar tutarmı acaba bunu merak ediyorum...Bilen arkadaşlar cevaplarlarsa çok memnun olurum.Teşekkürler...
Samsunlu55
16-03-2010, 22:25
Sn. istanbulxxx, bizim buralarda tarla etrafı çevirirken kazık olarak söğüt yaygın olarak kullanılır ve çakılan kazıklar bahar geldiğinde yeşermeye başlar. Geçtiğimiz günlerde Toprak TV'de Çarşamba ovası hakkında konuşma vardı burda ovanın %17'sinin söğütle kaplı olduğu söylendi. Bu %17'nin tamamı tarla etrafında bulunan söğütlerden oluşuyor.
Chotanaq
26-10-2010, 08:18
Söğüt için çok sıkıntıya girmeye gerek yok. Benim budayıp kazık olarak üstüne balyozla vurduğum odun bile 5 gün içinde yeşerdi kocaman ağaç oldu. Çok arsızlar....
Ters söğüdümden fotoğraflar. Bunlar söğüdün çiçekleri midir?
bende geçenlerde söğütten çelikler aldım 3 hafta oldu daha kök yok yaprak çıkacak yerleride az . suda çok kirli olunca kıl gibi kurtçuk yaptı arada suyu değiştiriyorum. bakalım köklenecekmi
Büytün bunlar 2 gün içinde oldu.
maşallah 5 yılda kocaman ağaç olmuştur şimdi.
kızıl-çam
15-04-2013, 18:50
Merhaba,
Ben 3 farklı söğüt türünden (Tirbüşon söğüdü,gevrek söğüt :confused: ve ak söğüt :confused: ) Bunlardan köklendirdiğim tirbüşon söğüdüne yer bulamadım,gevrek söğüt olduğunu düşündüğüm türlerin birkaç gün önce köklendiğini gördüm. Ak söğüt olmadı :( ,onun yerine bugün ak söğüt dalları kestim ve suya koydum,gelişmeleri sizinle paylaşacağım.
Merhaba arkadaşlar;
bahçemdeki söğüt ağacının boyu çok uzuyor ve bulunduğu alan çok rüzgarlı olduğundan söğütlerimden biri gövdeden kırılıp kurudu diğerini kurtarmak istiyorum yaklaşık 4-5 metre boyu var ana gövde üzerinden üç ana dal çatallaşıyor ben bu ağacın çok boya gitmemesi için nasıl budamalıyım, teşekkürler.
Charlaux
18-05-2021, 20:48
Merhabalar
Söğüt çeliğini 13 Mayıs'ta aspirinli suya koydum ancak köklenme belirtisi olmadı sanırım (söğüt başlığına da yazmıştım ancak oradaki o noktaları anlayamadım). Acaba kaç günde başlaması gerekir köklenmenin? Ayrıca su sarı renk oldu bir bilen yardımcı olabilirse sevinirim. Teşekkür ederim bilgilendirme için.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.