PDA

View Full Version : Limon'un Çilek Bahçesi

limon
28-03-2008, 17:18
Hava durumunda, bugünden itibaren 3 gün boyunca yağmur yağacağını görünce,
çilek bahçemi bir an önce yapmam gerektiğine karar vererek kollarımı sıvadım.
Tek başıma, elimdeki imkanlarla, çok ekonomik olarak, amatörce hazırladığım çilek bahçemi bakalım beğenecek misiniz?
Öncelikle çilek fidelerini dikeceğim toprağı belledim, 2 büyük çuval yanmış koyun gübresi ekleyip, toprakla iyice karıştırdım. Naylonu sereceğim bölümün kenarına kürekle 30 cm derinliğinde oluk kazdım. Naylonun metresini 2,5 YTL'ye aldım. 2 metreye 5 YTL verdim. Eni 4 metre. Bahçeme tam olarak serdim. Demek ki yaklaşık 8 metrekare bir çilek bahçem var. Oluğu kazdıktan sonra naylonu ters tarafa sererek ucunu oluğa yerleştirip, üzerini toprakla örttüm, iyice sıkıştırdım.
3332533326

limon
28-03-2008, 17:23
Sonra geçen sene deneme amacıyla delikler açtığım hortumu öylesine döşedim. Naylonu örtüp, iyice gerdim, bir terslik olursa diye o kenarını toprakla örtmedim, büyük kayrak taşlarıyla sabitledim. Daha sonra çilekleri dikeceğim yerleri hazırlamak için denemeler yaptım. Önce naylonu artı şeklinde kesip çilek fidesini dikmeyi denedim, sevmedim. Makası alıp yuvarlak kestim, bu yöntemi sevdim. Önce tüm naylonu kesmeye karar verdim. Bir kesip bir dikmek sinir bozucu ve yorucu oluyor.
3332733328

3332933330

limon
28-03-2008, 17:27
Tüm naylonu kestikten sonra, çilek fidelerini geçen seneki yerlerinden söktüm ve yeni yerlerine diktim. Can sularını verdim. Zaten yağmur yağacağı için fazla sulamadım. Bazı fidelerde çiçek oluşumları başlamıştı inşallah bozulmazlar.
3333133332

33333

limon
28-03-2008, 17:33
Bugün ancak bu kadar iş yapabildim. 8 metrekare deyip geçmeyin :) Çok yoruldum.

Daha sebze bahçemi düzenlemem gerek, çok çalışmam gerek çok. Tüm bahçemin işleri bitince tekrar fotoğraflarım, o zamana kadar çileklerim de büyümüş olur.

Oğuzhan
28-03-2008, 17:38
Çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Reçellik çilekler sizden gibi görünüyor.:D
Kolay gelsin.

Harun Parlak
28-03-2008, 17:42
Mahşallah iyi iş çıkarmışsınız. Sayın limon bu sene bol bol çilek yeriz artık inşallah.

Penelophe
28-03-2008, 18:32
Tebrikler, harika görünüyor, bende bahçedeki küçük bir alanda sizden kopye mi çeksem.:p

İklimsiz
28-03-2008, 18:36
Tebrik ediyorum limon, yorgunluğunuza değmiş görünüyor.

Güler
28-03-2008, 18:58
Sevgili Limon, çok yorulmuşsun belli ama kusura bakma bence olmamış. Neden mi biraz sonra sana daha detaylı yazacağım.

limon
28-03-2008, 19:01
Sağolun arkadaşlar. :)

İnşallah bol meyve verir, seve seve paylaşırım sizlerle. ;)

dost.bahcivan
29-03-2008, 00:09
Hayırlı olsun Sayın Limon. Çilekleri Tek sıra sırtlar şeklinde yaparsan, hem toplaması kolay olur. Hem de anaç köklerin bakımı kolaylaşır. Ellerine sağlık yinede bir taraftan başmamışsın ya güzel olmuş.

Güler
29-03-2008, 02:11
Sevgili limon, bana darılmadın inşallah.
Tabii ki bol meyve verecekler, kuşkun olmasın. Kullanmış olduğun beyaz naylonu sanırım çilekler çamurlanmasın diye koydun. Eğer siyah naylon koymuş olsaydın, örtü altında ot da çıkmıyacaktı, ve meyvelerin gücü daha da iyi olacaktı.
Düzgün 2 sıra halinde ekmiş olsaydın kolları birbirlerine karışmadan daha rahat hasad yapabilirdin.
Örtü altı damlalık hortumlarını düz çekmen gerekir ki düzgün sıra halinde ektiğin her kök rahatça suyu alabilsin.
Ben kendi yaptıklarımı ve bildiklerimi seninle paylaşmak istedim, seni tenkit ediyorum diye düşünme lütfen.

limon
29-03-2008, 13:51
Yok canım niye darılayım. Ben üstünkörü hazırladım. Acemi işi. Siyah naylon kullanmak istemememin sebeplerini çilek yetiştiriciliğinde yazmıştım.

Dostbahçıvan "tek sıra sırtlar halinde" yi anlamadım. Fazla mı yakın dikmişim demek istediniz?

Güler Hanımcım hortum yamuk yumuktu düzeltemedim :) Zaten hortumu kullanacağım da şüpheli. Her kökü tek tek suladım dün, öyle devam edebilirim kolay geldi bana. 2 sıra çok az değil mi? Küçücük sebze bahçemin hepsine çilek fidelerimi ekmem gerekirdi o zaman. Güler Hanımcım ben iki karış yerde her şeyi yetiştirmeye çalışıyorum ;)

Eleştirilerden hiç kırılmam. Yağmurlar başlamadan, çilek fideleri çiçeklenmeden değişim işini yapmak için acele davranmam gerekti. Ucuz yolla elimdekilerle ancak bu kadarı oldu. Bildiğim bir iş te değildi zaten :) Bu seneyi böyle geçirecekler başka çaresi yok. Hortum işe yaramazsa çekip alırım, elle sulama yaparım. Çilek tarlası değil nasıl olsa topu topu 8 metrekare. Olmazsa seneye Allah kerim :)

Güler
29-03-2008, 14:13
Sevgili limon, bana çilek ektiğin yerin boyunu, yani uzunluğunu ve genişliğini yazabilir misin ne kadar?

Ferda Ülkümen
29-03-2008, 14:29
Gülerden aldığım çilek fidelerini bir saksıya yanyana ekmiştim, Yerlerine gitmeyi bekleyemediler, üzerleri çiçek dolu. Artık çilekleri yedikten sonra bahçeye nakledeceğim herhalde.

Güler
29-03-2008, 16:30
Afiyet olsun, sevgili Ferda.

limon
29-03-2008, 18:08
4 x 2 metre Güler Hanım.

Şahanelermiş Ferda Hanım. Benimkiler henüz çiçek açmadılar ama oluşumlar başlamış.

Todor
30-03-2008, 08:14
Elinize sağlık Limon. Bende yapacak olsam sizin gibi yapardım. Her şeyin mükemmel olması gerekmiyor. Maksat elimizdeki malzemeyi değerlendirmek. Ticari yetiştirici olsanız ve 8 m2 yerden 300 kg ürün (1000 m2 de 3000-5000 kg) almayı hedefliyor olsanız, jüt ve 20 cm aralıklı damlama tavsiye ederdim. Ayrıca yaptıracağınız toprak analizine göre gübreleme yapmanızı şiddetle önerirdim. Fakat amaç burda kendi çileğimizi yemek olduğu için bence çok başarılı bir sistem.

Sadece toprağın yapısını düzenlemek için leonardit veya humik asit kullanmanızı öneririm. Çünkü çilek organik yönden zengin, süzek topraklardan hoşlanır.

Elinize sağlık. :)

limon
30-03-2008, 09:18
Sağol Todor. Bir şişe humik asitim var. Yarısına kullanayım yarısına kullanmayayım, farkı gözlemleyelim. :)

zenfree
30-03-2008, 12:44
Sevgili Limon bu başlığı yeni gördüm. Çok güzel olmuş. Kolay gelsin.
Çilekeler olunca ziyarete gelmek lazım.;)

Güler
31-03-2008, 17:14
Sevgili limon, sanırım sayın Todor benim demek istediğimi başka türlü anladılar. Bu işin mükemmeliyetlikle bir ilgisi yok, yaptığım şekli sana anlatmak istemiştim. Eğer bu şekilde yaparsan daha kolay ürün toplar, bitki de karışmadan kol atar, demiştim. Ayrıca benim yaptığım şekil daha mükemmel diye de bir iddiam yok. Maksat keyifle ektiğimiz ürünlerin meyvelerini ve sebzelerini yiyebilmek değil mi? Kolay gelsin sevgili arkadaşım.

limon
31-03-2008, 18:53
Güler Hanım, kırılmayın sakın Todor bir acemiye (bana) moral vermek istedi :)

Hortumu beğenmezsem çekip alırım demiştim ya, hortum naylonu biraz havaya kaldırıyordu, çektim aldım :)
Elle sulamak çok kolay ve zevkli geldi bana.

Şunu yazmamışım; çilek fidelerini diktiğim yer çanak antenlerin önü. Oraya geçen sene sakız kabaklarını dikmiştim, fazla boylanmazlar diye düşünerek. Kabak yaprakları o kadar gelişti ki antenler çekmedi. Kabak yaprağı budayarak geçti tüm yaz :) Bu yaz bunu yaşamamak için, çileklere en uygun yer orasıdır diye düşündüm. Hem naylon serersem yabani otlar da uzamaz diye düşündüm.

Bahçeyi istediğim gibi düzenleyince bir fotoğraf daha ekleyeceğim.

Hepinize yardımlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. ;)

Todor
31-03-2008, 23:50
Güler Hanım, kesinlikle sizin önerdiğinizi eleştirmemiştim. Ben eldeki mevcut malzemenin verimli kullanılması bakımından güzel bir örnek diye düşündüğüm için öyle yazdım. Elimde çatlak patlak bahçe hortumları, seradan sökülmüş naylonlar var. Bunları çöpe atmak yerine, hortumun arızalı yerlerine denk gelecek şekilde fideler dikmeyi tercih ederim. Evet belki her delikten saatde 4 litre su çıkışı olmayacak, bazı deliklerden 20-30 cm uzağa su fışkıracak ama benim açımdan bir zarar teşkil etmiyor ki bu durum. Limon'da benim gibi düşünmüş olmalı. :)

habibe
01-04-2008, 09:29
Limoncum eline sağlık. Yoruluyorsun tabi. Ama o kırmızı minik güzellikleri gördüğünde yeniden doğmuş gibi olacaksın ;)

Güler
01-04-2008, 13:57
Sevgili arkadaşlar, inşallah hepimiz emeklerimizin karşılığını kat kat alır da bol bol çileklerimizi yeriz. Sanırım en önce arkadaşımız Ferda Ülkümen tadına bakacak gibi. Bol hasadlar olsun.

Güler
08-04-2008, 11:38
Sevgili limon, koli eline geçebildi mi merak ediyorum?. İlk defa Manyas'dan koli postaladım da.

limon
08-04-2008, 13:38
Henüz geçmedi Güler Hanım.

limon
26-04-2008, 14:21
Ben bu naylon işini pek sevmedim. Doğal görünmüyor, naylon eldivenle yemek pişirmek gibi.
Karşıdan bakıp bakıp içime sinmiyor. Her an naylonu kesip kesip alabilirim. Sanki çileklerim havasız kalıyormuş gibi geliyor. Yok ben hemen şimdi gidip naylonu kaldırıyorum. Kendi doğal halleriyle yayılsınlar, çilekler de varsın toprak olsunlar. İçime sinmedi bir türlü...

Tuba
26-04-2008, 15:04
:D Çok samimisiniz. Naylon yerine saman kullanın gayet doğal görünür. **** aceba sıkı çimler var ya onlarla beraber ekilseler toprağa değmez çilek. Olmaz mı?
Kolay gelsin..

limon
26-04-2008, 15:20
Sağolun Tuba. Naylonu kaldırma niyetiyle gittim. Baktım, yağmurla beraber pek keyiflenmişler. Hava çok soğuk, ıslak, bugünlük kaldı naylon.

mavifatihguler
28-04-2008, 10:38
Merhaba, 15 adet çilek fidesinden bende 8 metre karelik bir alan oluşturmaya çalışıyorum, fide sayısını artırmamı tavsiye edermisiniz, birde yapraklarında bir gelişim göremiyorum, çiçek ve çilek oluşumu mevcut, çilekleri koparsam yapraklarını kessem daha iyi olur diye tavsiyede bulunanlar oldu.

limon
28-04-2008, 12:33
Şayet aceleniz yoksa, sabırlıysanız 15 adet çilek seneye fazlasıyla 8 metrekarelik yeri dolduracaktır. Ben de 3 sene önce 10 kök kadar dikmiştim, geçen sene fazlalaşmıştı bu sene hem 8 metrekareyi doldurdu hem de bu kadar daha komşumun bahçesine diktim.

Ben olsam çilekler olmadan koparmazdım, yapraklarını da ellemezdim. Çilek oldukça arsız bir bitki, nerede yaşadığınızı bilmiyorum ama İstanbul 3-4 gündür yağmurlu, yağmurdan sonra yapraklarında canlılık ve artma olacaktır. Kurak zamanlarda sulama yapmak şart diye düşünüyorum. Kolay gelsin.

Çilek bahçemin bugünkü durumu:
35831

35832

limon
28-04-2008, 14:10
Bu saksıları da annemin balkonu için hazırladım;
3583335834
Yeşil askılı naylondakiler torfta olduklarından, Todor'un önerdiği üzere şimdilik bir kere Humik Asit verdim.

Bahçedilerin de yarısına Humik Asit verdim farkı gözlemlemek için. Ancak bahçedeki çileklerimin yaprakları sarımtrakken, naylona ektiklerimin yaprak rengi çok güzel. Acaba geçen haftaki ani hava sıcaklığındaki artış buna sebep midir düşünüyorum.
Çünkü ben fideleri ektikten kısa süre sonra hava birden ısınmıştı. Bu yağmurlu ve serin günlerden sonra toparlanacaklarından eminim.

Süha Şendoğan
28-04-2008, 14:36
Sevgili Limon
Bu güzel resimleri gördükten sonra Çilek meraklıları artacaktır buna emin olun.
Ayrıca verdikleri değerli bilgiler için Todor ve Güler hn.teşekkürler.Bende nacizane Selahattin Hocanın verdiği fidelerle başladım inşallah başarılı olurum.

limon
28-04-2008, 16:04
Sağolun Turco. Bahçesine fazla uğraş veremeyecekler için Çilek bulunmaz bir fırsat diye düşünüyorum. Bu kadar zahmet istemeyen ve yayılan meyve türü çok azdır :)

mavifatihguler
29-04-2008, 11:05
bu sene eger fazla meyve vermiyecekse daha fazla dikmem gerekiyor bu sene bizim için eglence ve heves, bir de fikrinizi alayım arsada eğimli bir yer var ( kazdırmıştık 50 cm alta indik ve toprakda kayma oluyor ilerde duvar ördürmeyi düşünüyorm ) şimdilik oraya bir öneriniz olabilir mi , teşekkürler

limon
29-04-2008, 12:20
Fatih Bey, bizim sitede eğimli yerler çok. Çok çeşitli örneklemeler var. Bana biraz süre verin fotoğraflarını çekeyim, görerek daha güzel karar verirsiniz. Belki duvar örmekten bile vazgeçebilirsiniz, çünkü gerçekten güzel uygulamalar var. Onun için, Bahçe, Peyzaj, Düzenleme'nin altında "Eğimli Bahçeler İçin Örneklemeler" diye ayrı bir başlık açıp, orada fotoğraflarla konuşuruz.

Dilek Erbil
29-04-2008, 12:42
Sevgili Limon,annenizin balkonu için hazırladığınız yeşil askılı naylonları nerden buldunuz? Ben onları arıyorum ama bulamadım bir türlü.
Çileklerinizi afiyetle yemeniz dileğiyle

abk
29-04-2008, 12:47
Sevgili Limon,annenizin balkonu için hazırladığınız yeşil askılı naylonları nerden buldunuz?

Ben de bunu öğrenmek istiyorum.

mavifatihguler
29-04-2008, 13:47
Fatih Bey, bizim sitede eğimli yerler çok. Çok çeşitli örneklemeler var. Bana biraz süre verin fotoğraflarını çekeyim, görerek daha güzel karar verirsiniz. Belki duvar örmekten bile vazgeçebilirsiniz, çünkü gerçekten güzel uygulamalar var. Onun için, Bahçe, Peyzaj, Düzenleme'nin altında "Eğimli Bahçeler İçin Örneklemeler" diye ayrı bir başlık açıp, orada fotoğraflarla konuşuruz.

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, arsa 30-40 derece eğimli oldugu için arsanın bir bölümünü 70 cm filan aşağı indirdim, tel çektirdiğimizden direklerin yıkılmasından korkuyorum, şimdilik kurtarıyor, direklerle arasında 70 cm filan ara var ama yinede tedirgin ediyor fotograflarını bir ara eklerim ,

limon
29-04-2008, 16:04
Sevgili Dilek, o askılı naylonun "Bitki Delileri"ne konu olabilecek bir hikayesi var. :)

Bir fidanlıkta, geçen kış başı baktım içindeki çiçekler ölmüş bu saksı merdiven altında asılı duruyor. "Bunu bana verir misin?" dedim. Meğer ne kıymetliymiş adam vermek istemedi. :)
Biraz dil döküp bir iki kök çiçek aldıktan sonra biraz metazori aldım :)
Bunların nerede satıldığını kaç yere sorduysam da cevap alamadım, sır vermiyorlar. Sanıyorum kökü 500 Ykr olan 10 kök çiçeği (5 Ytl eder.) 25 YTL'den sattıklarından saklıyorlar. Meslek sırrı gibi bir şey. Araştırmalarım sürüyor ama bulur bulmaz sitede ilan edicem ;)

Dilek Erbil
29-04-2008, 16:14
Valla büyük bir hayır işlemiş olursunuz,bende Eminönünden almak istedim ve dediğiniz gibi 25 ytl 6 kök petunya koymuş.Sonunda aklıma cuvaldan dikmek geldi ama sapını nasıl sağlam yapabilirim onu bulamadım.Haberlerinizi 4 gözle bekliyorum.

abk
29-04-2008, 16:47
Ben çöp poşetlerini iç içe geçirerek yapmayı düşündüm bu poşetlerden. Ama sonra yine de ince olup kopabileceğini farkettim. Bu poşetlerin kalınlıkları nasıl Limon?

limon
29-04-2008, 19:16
Oldukça dayanıklı bir naylon. Çiçek dikmek için kesilen yerler ilerlemiyorlar. Çöp poşetlerinde ve diğer kalın naylonlarda kesilen yerler dikkat edilmezse ilerliyor.(yırtılıyor) Ama şu balkon demirlerine takılan koyu yeşil renkteki branda kumaşları var ya onlardan olur gibi geliyor. Hem dikiş makinasında da rahatça dikilir. Denemek gerek.

abk
30-04-2008, 09:54
Evet, denemek gerek. Bu tarz malzemeleri küçük şehirlerde bulmak sorun oluyor. Yine de bir aramakta fayda var.

mavifatihguler
01-05-2008, 11:36
bu çileklerin ve bahçenin düzene girmesi için çok sabretmemiz gerekecek, bu sene telleri su tanklarını ve agaçları halledebildim fakat çilekler moralleri bozuk gibi duruyor zaten bu eski fotograf torf ve gubre takvıyesı yaptım bu haftada kenarlarını bıraz daha düzeltecem, toprağı 70 cm aşagı ındirip düzelttiğimiz için toprak kalitesiz gözükmekte

limon
02-05-2008, 20:08
Bence çilek toprak çok sıkı olmadıkça, her halükarda olur ve yayılır :)
İnşallah 2 sene sonra o bölümü tamamen kaplamış fotoğrafını da paylaşırsınız bizimle.

limon
11-05-2008, 20:31
Sizlerle Çilek altına şeffa naylon sermenin eksilerini paylaşmak isterim. Biliyorsunuz şeffaf naylon sermemdeki amaç, sağlığa daha az zararlı olduğunu düşünmemdi. Ancak, naylon şeffaf olunca sera etkisi yarattı ve alttaki otlar çileklerden daha hızlı gelişmeye başladılar.
Otlar uzadıkça naylonu yukarı kaldırmaya başladılar. Hemen her gün çilek fidelerini ve meyvelerini teker teker çıkarıp, otların olduğu yerleri ayaklarımda ezdiğim halde ertesi gün yine naylonun yukarı kalktığını ve çileklerin üzerinde kalamadığını gördüm. Daha önce yazdığım gibi zaten naylonla nefes alamıyorlar gibi geliyordu, üzülüyordum hallerine. Bir iki kere naylonu çıkarmaya niyetlenmiştim ama vazgeçmiştim. Geçen gün dayanamadım ve kaldırdım naylonu. Çilekler iki gün içinde kızarmaya başladılar, sanki keyiflendiler ya da bana öyle geldi :)

İkinci dezavantajı, naylonun altında yüzlerce siyah çekirge yuva yapmıştı. Naylonu kaldırdığımda toprakta bir sürü ufak delikler vardı. Ve çok çok sayıda siyah çekirgeler.

Kısacası artık çileklerim toprağın üzerinde özgürler, istedikleri kadar kol atıp çoğalabilirler, memnun olurum :) Otları şimdilik sökemedim ama güzelce temizleyip saman sermeyi mi denesem ne yapsam? Saman da börtü böcek toplamaz mı?

berduray
11-05-2008, 21:11
Benim sadece beş kök çileğim var, biraz çam iğnesi topladım meyvelerin altına onlardan koydum, paylaşayım dedim.

limon
23-05-2008, 22:13
Çileklerim oldukça iyi durumda. Her gün bir küçük kase kadar topluyoruz. Önümüzdeki sene reçel yapacak kadar toplayacağız inşallah. Selahattin Bey'den gelen yediverenleri de diktim yanlarına. Çileklerin olduğu bölümü çok ot basmıştı, vakit bulup temizleyemedim. Temizleyince, bir fotoğraf çekip eklerim. Şu anda çeksem de otlardan çilekler pek görünmüyor :)

Yalnız yeşil delikli torbadaki çilekler şahane oldular. Hiç toprağa değmediklerinden çürüme, bozulma vs.. olmuyor. İki büklüm eğilip yerden toplamak zorunda kalmıyorsunuz. Eğer o poşetlerden bulabilirsem 50 adet kadar alıp bahçe demirlerine asıp, onlarda çilek yetiştirmeye karar verdim. Sebze bahçemin demirlerinde salkım salkım çilekler... Hayali bile çok güzel...

Todor
23-05-2008, 23:55
Sulama problem olmasın sonra? Çükü rutubet kaybı fazla olacağından hergün sulamak gerekecektir.

tufan
24-05-2008, 01:10
Sevgili Dilek, o askılı naylonun "Bitki Delileri"ne konu olabilecek bir hikayesi var. :)

Sn. limon;
sarkan petunya peşine düştüğümde, tohum ve pakette bulamayınca, soluğu Yalova' da aldım. Araştırdım, soruşturdum yok. En sonunda, bahsettiğiniz askılı naylonlarda ( ki isimleri ''yastık'' oluyor ) olanlarından bulabildim, ee mecbur tabii oraya kadar gitmişken bulup ta almamak olmaz. Saksıları hazır, toprakları hazır. 8 adet, 3 sandık paket edildi, arabaya sığmıyor, çocukları tek koltuğa oturttuk neyse yükledik, eve geldik. Ben o yastıkları bir güzel falçata ile kesip doğrayıp çiçeklerime kavuştum. Onları da saksılarına. Az önce öğrendim çok kıymetli olduklarını.
Dedim ben ne yapmışım, 8 adet yastığı paramparça... Ama tekrar düşününce de yapacak tek şey o. Üzgünüm. Ben de araştırayım, bulunca size haber vereceğim.

limon
24-05-2008, 10:40
Çok sevinirim Tufan Bey. Çilek gerçekten çok güzel oluyor.

Todor, aslında ben de bunu düşünerek sökmemiştim yabani otları. Hem de çileklerin toprağa değmesini engellerler diye. Çileklerin gelişimi etkilemez derseniz öylece bırakayım? Önerinizi bekliyorum.

Todor
24-05-2008, 10:50
Ben sulama problemini yeşil torbalar için kast etmiştim.

Çilek yüzey köklü olduğu için, yabani otlar köklerin yeterince yayılmasına engel olur. Fakat haklısınız, yabani otun tümünü temizlerseniz, toprağın su kaybı artacaktır. Saman ile malçlama yapmak güzel bir yöntem. Hem azıcık böcek olsun, toprağın yaşadığına delildir. Zarar vermezler. :)

limon
24-05-2008, 11:36
Her gün sularım da şimdi elimdeki torbanın akıbetini takip edeceğim. Uzayacak kolları kesince nasıl olacak bilmiyorum. Hep aynı toprakta ne kadar süre sağlıklı kalabilir? Her sene toprağını yenilemek gerekecekse hiç işime gelmez. :) Gözlemleyerek karar vermek gerek. Fikir değiştirip duruyorum. Yerde sardığı kadar sarsın en güzeli galiba. (Ceviz ağacının çilekleri gibi)

Börtü böceğimiz çok fazla, ürünlerimin hepsini yemedikçe ellemiyorum hiç birisini :)
Siyah çekirgeler çok ama onların pek zararını görmedim. Kaplumbağalar çok, bir iki kabak yemelerine sesim çıkmıyor ama bazen hepsinden bir ısırık alıyorlar canımı sıkıyorlar. Kargalar vişnelerin olmasını benden daha çok bekliyorlar. En canımı sıkan ise bir kök enginarımı saran uğur böceğine benzeyen böcekler. Yaprakların özsuyunu bitiriyorlar. Çevre dostu bir ilaç alıp uyguladığım halde hiç etkilemedi kendilerini. Şimdi şu yapışkanlı fare tuzağını, sarı renkli bir levhaya sürüp asma yöntemini uygulamayı düşünüyorum. Karıncalar çok feci bu civarda. Arazi kumluk olduğundan, çok çok fazla sayıdalar. Bir de nanelerimi bitiren fosforlu boncuğa benzeyen böcekler var. Anlayacağınız bizim toprak capcanlı ;)

maloha
24-05-2008, 11:43
Limon hanım, İstanbulda çilek yetişebildiğini bilmiyordum.tebrikler...

limon
27-05-2008, 10:41
Sağol maloha.

Yabani otları temizledim ama kökleri çok sarmış arada üç beş çilek te söktüm yanlışlıkla. Otlar gidince bomboş kaldı çilek bahçesi :) Meğer çilek sayısı azmış. Bir tane çilek kol bile atmış. Bu sene fazla ürün beklemiyordum zaten, yerini doldursunlar yeter. Selahattin Bey'den gelen yediverenler de çok güzel gelişiyor. Hiç fire vermedi. Seneye bu çilek bahçemden çok ümitliyim. :)

limon
13-06-2008, 13:57
mavifatihguler, nasıl oldu çilekleriniz?

Yabani otları temizledikten sonra çileklerin yaprakları çok büyüdü, kol atmaya başladılar. Artık çiçek-meyve yok üzerlerinde. Bir daha verirler mi bilmiyorum, beraberce göreceğiz.

Yediverenler de keyifli büyümeye devam ediyorlar. İlk çiçeklerini koparmıştım, yeniden çiçeklendiler. Meyve tadını çok merak ediyorum.
40680

40681

limon
28-06-2008, 13:33
Aromaslar, meyve vermeye başladılar. Tadını ve kokusunu çok merak ediyorum.
Meyveleri büyük olacak gibi...

41856

Süha Şendoğan
28-06-2008, 14:52
Sevgili Limon,
Tebrikler çilekler çok sağlıklı (Malina inşallah bana kızmaz bu tür yazılar nedeniyle)
ama yazma nedenim şu;
çilek saksıda bahçe ortamını bulamıyor **** biz beceremiyoruz.Bir türlü istenen kıvamı tutturamadık aynı şekilde domates de bahçe ve saksıda çok farklı büyüyor.Bahçe her bakımdan daha avantajlı bence.
Sizi de Bursa toplantısında bekliyoruz.

cybel
28-06-2008, 16:48
Sevgili Limon;
Çilekleriniz harikalar. Meyvalarınıda almaya başlamışsınız. Afiyet olsun. Birşey sormak istiyordum. İzmir-Denizli karayolu arasında Aydının sultanhisar ve atça ilçeleri var oralarda yol kenarları tamamiyle çilek seralarıyla dolu ve ben hep toprağın üstüne serilip delik açılan naylonun siyah olduğunu gördüm acaba farklı bir nedeni var mıdır? Naylonun beyaz değilde siyah olmasının?

Güler
28-06-2008, 17:05
Sevgili cybel, limonun müsaadesi ile sorunuza ben cevap vereyim.
Siyah naylon güneş ışığını alta geçirmediğinden naylon altında olan çilek köklerinde çok otlanma olmaz. Çilekler de genelde damlalıklı sulama sistemi ile sulandığından ve borular naylon altında olduğundan çok ot olursa temizleme güçlüğü olur. Bu yüzden siyah naylon tercih edilir, biz de bahçemizde öyle yapıyoruz.

cybel
28-06-2008, 17:34
Bende ışık ile ilgili bir farktır diye düşünüyordum. Cevapladığınız için teşekkür ederim Güler Hanım; bol çilekli günler:)

limon
28-06-2008, 21:11
Ben seneye saman sermeyi deneyeceğim.

Turco, sağolun. Bahçeyle saksı arasında çiçeklerde bile fark oluyor. Hiç bir şey yetiştirmemektense varsın ufak olsun, az olsun. Bursa toplantısına davet için çok teşekkürler ama şu sıralar işlerimiz de kafam da çok yoğun. Gelmem biraz zor.

limon
30-09-2008, 19:17
Çileklerim onlarca sürgün vermişler. 30 a yakın sürgünü kesip, karşıdaki kum tepesine diktim, eğer yerlerini severlerse kum tepesi olacak Çilek Tepesi :)

Bu bahar hazırladığım Çilek bahçesindeki naylonu kaldırınca seyrek gözüken çilekler yeni verdikleri sürgünlerle yeri tamamen örttüler. Sanıyorum gelecek bahara çok çilek toplayacağım :)

natron
08-10-2008, 00:32
Tebrikler. Çok güzel.

sdk
08-10-2008, 10:19
Çok güzeller

limon
09-10-2008, 13:42
Teşekkür ederim. Çileklerim şu anda böyleler;
49175

bitkiseli
09-10-2008, 13:44
Çok güzel, ellerinize sağlık.
çilek saksıda yetişir mi?

limon
09-10-2008, 20:16
Yetişir tabii. Bir kök te saksıya dikmiştim geçen bahar. Geçen hafta bir kök 5 sürgün vermişti, kesip başka yerlere diktim.

N.Cebeci
18-10-2008, 19:40
Adım adım çileklerin büyümesini büyük bir zevkle izledim. Dünyada yeşilen daha güzel birşey yoktur.
Her aşaması çom güzel zevk veriyor insana.
Bu zevki bize tattıran arkadaşlara teşekkürler.

limon
05-12-2008, 14:43
Sağolun...

Aromas Yediveren Çileklerim çiçeklenip meyve bağlamaya başladılar. Bu mevsim bahçede çilek görmek çok güzel...
54960

54961

limon
06-03-2009, 11:49
Çileklerim henüz yeşermeye başlamadılar ama yakınca yapraklanırlar diye düşünüyorum.
65877

limon
08-04-2009, 13:09
Çileklerim geçen yıl bol yeşil yapraklı az meyveliydi. Yeni yerlerine ancak adapte oluyorlardı. Bu yıl az yeşil yapraklılar ama çok çiçeklendiler. Sanırım çok meyve verecekler.
71467

çiçeksever
08-04-2009, 14:35
Benim arka bahçeye 2 sene önce ekmiştim.Geçen sene bayağı çilek oluşmuştu.Kışa girerken bina bakımı için işçiler arka bahçede çalışınca evden tarafa olan kısımdaki çileklerin çoğu öldü.Diğerleri çiçek açmaya hazırlanıyor.

limon
16-04-2009, 14:32
Yaprakları da gelişmeye başladı. BU sene çoook çileğimiz olacak :)
73039

Birol
16-04-2009, 18:21
Bizede maaşallah demek düşer sevgili limon.
İnşallah dediğiniz gibi bombol olur da hem yer, hem recel yaparsınız.

limon
11-05-2009, 20:14
Sağolun Birol Bey. Çok çiçek ve meyve var üzerlerinde ama henüz hiç kızaran olmadı. Merakla bekliyorum.

zenfree
11-05-2009, 20:15
Yaprakları da gelişmeye başladı. BU sene çoook çileğimiz olacak :)
73039

Kesin ben yemeye geleceğim.:)

limon
19-05-2009, 22:40
Kesin bekliyorum :)

ardabora
19-05-2009, 23:28
Tek başına yemek zevkli olmaz ki...

"Ay tatları harika,hım hım.." diyecek, onay verecek bir iki kişi daha lazım yanına insanın.

Ayrıca ben çok beğenirsem eve götürmek için yanıma kova falan alırım yani.:D

gürselbaranlı
20-05-2009, 19:42
İklimdenmi acaba yaklaşık 15 gündür kızardı yemediğim tatlı çeşidi kalmadı hanım sagolsun.Bu sabah Ankara'ya gitti bayağı bir toplamıştım konuyu görünce baktım maşallah yine kızarmışlar aksine bugünde hava oldukca kapalı idi.Reflü probleminden dolayı yemekten korkuyorum hanım topla dipbirize at dedi ama bilmem.

limon
21-05-2009, 15:24
Ben de bugün tam olmalarını beklemeden toplamışım, oldukça ekşilerdi :)

fikreteren
21-05-2009, 19:32
Çilekleriniz yerken beni hatırlayın.

limon
13-07-2009, 16:17
Yediveren Aromaslar ikinci kez çiçeklenip vermeye başladılar. Havanın sıcak olmasından mıdır bilemiyorum, bunlar çok yoğun aromalı ve bol şekerliler. Yaz başına göre daha az var üzerlerinde ama bahçede her zaman çilek olması çok güzel. :)
92509

92510

Gözlemlerime göre çilek suyu çok seven bir bitki. Gün aşırı su vermeme rağmen toprağı çok kuruyor. Her gün sulasam çok memnun olacak gibiler. :)

denizakvaryumu
13-07-2009, 16:21
Aromas adını hak ediyor anlaşılan.Üstelik yediveren.

limon
14-07-2009, 00:44
Bazen hak etmiyor diye düşünüyorum ama sonra beni utandırıyor :)

SUDEM
14-08-2013, 09:54
Sevgili Limon..Artık şuna olan inancım tam..Sanırım toprağa kuru dal diksen oda yeşerecek :D maşallah...

FKY100
14-08-2013, 13:43
Sayın Limon;

Benimde bahçemde çilek var ve çok kol attılar. Bu kolların ucundaki yeşiller toprağa iyice kök salmadan ana bitkiden çıkan kolları kesmiyorum. Bu durumda sürekli kol atıyorlar ve meyve vermiyorlar.

Bu kolları ne zaman kesmem gerek.

smk14
13-12-2013, 13:40
Çok güzel olmuş yaptıklarınız bana fikir veriyor, ben bu işlere daha yeni başladım acemiyim yani ama yaptıgınız bahçe, ev hepsi harika bende böyle bir yer istiyordum, dekorasyona ve bahçe işlerine de meraklıyım, aklıma takılan konularda fikirlerinizi almak isterim.