Bağlan

View Full Version : Vyssera'nın Saksıda Peyzaj Çalışmaları

vyssera
15-03-2008, 21:24
Bu akşam bir 'Çöl bonsaisi' yaptım.

Önce bir hafta kadar çiçekçilerde dallı kaktüs aradım, böylece çöllerdeki büyük kaktüslere benzer bir görünüm olacaktı. Sonunda buldum ve iki adet aldım, boyları 10 cm kadar. Sarı kuma ihtiyacım vardı, köyden, sarı kaya tozu almıştım, bonsailerde toprak örtüsü olarak kullanma amacıyla, bu iş için uygundu. Bir de çöl havası verecek bir kemik ya da kafatası iyi olur dedim, Kafatası ve kemik koleksiyonum olduğu için bu pek sorun olmadı, ilk önce kıyamadım ama sonra sincap kafatasımı kullanmaya karar verdim, bu iş için ebat olarak en uygunu oydu, Sincabın ön iki dişini de çıkararak, kafatasının üst kısmına yerleştirdim, böylece gergedan veya ona benzer yabani bir hayvanın boynuzları gibi görünsün istedim. Ve 1 saatlik bir çalışmadan sonra işimi bitirdim. İşte resimlerimiz.

vyssera
15-03-2008, 21:25
Son resimleri.

vyssera
15-03-2008, 21:29
......

İklimsiz
15-03-2008, 21:31
Saksının bir köşesinde, bunun için de bir yer ayır bakayım Emre:p

Çok yakışacak. Bir kez daha yaratıcılığın için kutluyorum seni.

vyssera
15-03-2008, 21:37
Teşekkürler Güler hanım bu kaktüs işi beni fena sardı, bu çalışma için kaktüs ararken çok çeşit inceledim, senin kaktüsün de biçilmiş kaftanmış bu iş için :) belki değişik türlerin bir arada bulunduğu farklı bir peyzaj daha yaparım, çok iyi olur ;)

sasahin
20-03-2008, 15:24
vyssera çalışmalarını imrenerek izliyorum, hepsi birbirinden güzel. Bu sene bir aksilik olmazsa yine geleceğim Trabzon'a. Müsait olursan bizzat görmek isterim.
Bu arada bende Tonyalıyım.

vyssera
20-03-2008, 15:34
Teşekkür ederim :) , Gelirsen haftanın 6 günü meydandaki işyerimdeyim, muhakkak beklerim :)

uzman16
21-03-2008, 09:06
Elinize sağlık,
Bir de küçük bir kovboy figürü bulup altına koyduğunuzda alın size vahşi batı...:p

tijeen
21-03-2008, 19:29
Sayın vyssera bu kaktüslere,ve süslemelere bayıldım nefis görünüyorlar.Emeğinize elinize sağlık.Gözüme takılan bişi ;affınıza sığınarak yazıyorum(çölde gergedan olmas ki,sincabın dişlerini alt kısma koysanız ,çöl aslanının kafatası ve dişleri gibi görünseydi nasıl olurdu acaba?)

vyssera
21-03-2008, 19:39
Teşekkür ederim Tijeen hanım, Güzel bir noktaya değinmişsiniz, gerçekçiliği hep severim. O şekli ile de deneyeyim. Aslında illaki gergedan diye bir iddiam yok, yabani bir hayvan iskeleti gibi olsun diye düşündüm.

vyssera
21-03-2008, 19:45
Denedim o dişler olmuyor, çok uzunlar ve aslanın uzun delici dişlerinin olduğu bölgede sincapta hiç diş yok, sadece ön 2 diş ve arkada çiğneyici dişler var, ya başka kafatası bulmam gerekecek mesela kedi gibi, ya da yapay diş yapmam gerekecek ( ki ben diş hekimiyim :=) )

vyssera
21-03-2008, 20:02
Elinize sağlık,
Bir de küçük bir kovboy figürü bulup altına koyduğunuzda alın size vahşi batı...:p

Ben biraz daha sahra çölü gibi düşünmüştüm, mesela bir deve ya da Arap giysileri ile bir yolcu gibi ;)

tijeen
21-03-2008, 20:07
Sayın vyssera diş hekimi olmanız işinizi kolaylaştıracak ,deve ve bedevi (çölde yaşayan)bence çok orjinal bir fikir

vyssera
21-03-2008, 20:21
Sanırım süs eşyası ve hediyelik eşya satan yerlere de bi' uğramak lazım, çeşitli hayvan ve insan figürleri bulabilirim. Diş konusunu deneyip bakacağım, sağolun ;)

İklimsiz
21-03-2008, 22:16
Sayın vyssera bu kaktüslere,ve süslemelere bayıldım nefis görünüyorlar.)

Sevgili Vyssera'nın bu çalışması henüz yarım, siz bir de bitmiş halini görün;) :p

vyssera
21-03-2008, 22:25
O kaktüsü dikelim diyorsun yani Güler hanım :) Onla başka yapsak :p

İklimsiz
21-03-2008, 22:26
Valla Emre, o kaktüs senin için hazırlandı bile:) Artık bunda mı kullanırsın, başka mı yaparsın bilmem:)

vyssera
21-03-2008, 22:52
:) Çok teşekkürler, gözüm gibi bakacağım ;)

Sebahattin Sargın
21-03-2008, 22:58
Bende yaptım böyle bir çalışma ama benimki bu kadar güzel olmadı, güzel bir çalışma olmuş Sevgili vysera tebrik ederim.

Sevgiler ;)

vyssera
21-03-2008, 23:13
Sağol Sebahattin bey, senin çalışmanı da görmek isterdim, foruma koymayı düşünüyorsan. Sevgiler :)

Sebahattin Sargın
21-03-2008, 23:29
Bu kaktüsleri Mucip Beyin serasından almıştım, benimki çok basit bir çalışma oldu. Fotoğraflar çok net değil cep telefonun kamerası ile çektim umarım beğenirsiniz.
32793

32794

32795

Sevgiler ;)

vyssera
22-03-2008, 13:20
Sebahattin bey, önemli olan çalışmanın senin hayalini yansıtmasıdır. Yaptığın çalışmayı sen sevdikten sonrası önemli değil. Kullandığın kaktüsler çok hoş, Ben tek tür kaktüs kullandım, ama farklı türlerin bir arada olması da güzel, aksesuar ve süslemeleri istediğin zaman ekleyebilirsin, veya beğenmediğin yerlerini sonradan değiştirebilirsin. İnsanın yapabilecekleri sadece onun hayal gücü ile sınırlıdır. Umarım bitkilerin mutlu bir şekilde yaşamaya devam ederler. ( Kaktüs bakımı hakkında bilgin olduğunu düşünüyorum ) Eline sağlık.

Sebahattin Sargın
22-03-2008, 13:35
Kaktüsleri çok seviyorum, onlarla uğraşa uğraşa bakmayı öğrendim ;) Masamın üzerinde duruyor bu çalışma bazen izliyorum uzun uzun. Acaba yerini değiştirsem nasıl olur, bir kaç süs eklesem mi diye soruyorum kendime ;) Dediğiniz çok doğru "İnsanın yapabilecekleri onun hayal gücü ile sınırlıdır". İlginiz için teşekkür ederim.

Sevgiler ;)

vyssera
22-03-2008, 21:59
Sayın vyssera diş hekimi olmanız işinizi kolaylaştıracak ,deve ve bedevi (çölde yaşayan)bence çok orjinal bir fikir

Bugün kaktüslerin genelde Amerika kıtasında yaşadıklarını öğrendim, Arap çöllerinde de var mıdır bilmiyorum.

vyssera
27-03-2008, 19:06
Bonsai ile saksıda peyzaj ve orman tarzı çalışmalarımı ayrı başlıklarda toplamaya karar verdim. Böylece takibi daha kolay olacaktır.

vyssera
27-03-2008, 19:11
Mermer saksımı daha önceden de görmüş olabilirsiniz. 110 /60 / 6 cm ebatlarında, 40 kilo civarı ağırlığında, açık bej rengi. Uygun yerlerinden drenaj delikleri mevcut.
Şu anda balkondaki yerinde ve bir süre önce içerisine diktiğim bazı ağaçlarım sağlıklı bir şekilde yaşamına devam ediyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=31518&d=1204666980

vyssera
27-03-2008, 19:17
Tüm ağaçlar ve yapılar, 1/20 ölçeğinde hesaplanarak düzenleniyor. İşim bittiğinde ortadaki konik ladin 13 metrelik bir ağacı canlandıracak. Bahar mevsimi gelmeden en azından bazı ağaçlarımı dikeyim dedim ama çalışmanın tümünün bu yıl bitmesi söz konusu değil.

Şu anda mevcut bitkiler

* Konik ladin
* Kırmızı elma
* Minyatür gül
* Yaprakları yeşil-beyaz şimşir
* Likapa
* Funda
* Ve bir başka şimşir türü....

vyssera
27-03-2008, 22:35
Çalışmamın ana ağacı olan ladinin dalları ilk aldığımda daha uzundu, dalların uzunlukla daha iyi bir orantı sağlaması için her yönden dalları kısalltım, ağacı daha dar ve uzun bir şekle soktum. Dallar düzensiz ve şekilsiz olduğu için bonsaiye özgü bir budama yapmadım, daha çok bahçıvan budaması gibi oldu. Konik ladinlerde ağacın iç bölgeleri ışık almadığı için, ağacın gür olan dış kısmı budandıktan sonra eskisine göre daha soluk bir görünüm aldı, ama yeni sürgünleri ile tekrar gür halini alacaktır.

vyssera
27-03-2008, 22:37
Neden çok az ağaç var bu kadar yere ne gelecek diyenler biraz daha beklesinler, sürpriz olsun ;)

vyssera
01-04-2008, 10:07
Saksıda peyzaj çalışmama bazı yeni bitkiler ekledim. Biri 2 gövdeli bir üvez, çok biçimsiz bir ağaç, şekillendirmeden önce yaşamını garanti altına alayım dedim. Fazlalık bazı dallar var. Üvezin hemen solundaki, ardıç, ve ön tarafındaki minyatür orman gülü. Asıl ismini bilmediğim için öyle bir isim koydum. Yaprakları yaklaşık 1,5-2 cm uzunluğunda ve mor orman gülüne tıpatıp benziyor.

vyssera
01-04-2008, 10:17
Yer örtücü olarak ladin ağacının arka tarafına diktiğim sukulentler toparlanıp yayılmaya başladı.

33705

33704

vyssera
01-04-2008, 10:22
Minyatür orman gülünün üstten görünüşü ve ardıç

Eaglion
01-04-2008, 11:52
Son resim görünmüyor. Bende resim kayıp gibi. İstersen bir kontrol et.

Güzel olmuş.:cool:

Hepsinin su ve gübre ihtiyacı farklı. Bakarken bayağı ince iş yapmak zorunda kalacaksın. Hoş senin mesleğinde ince iş gerektiriyor. Sen becerirsin, sorun olmaz. Ben, her sabah sulamadan önce saksıları kontrol ederken bile zorlanıyorum. Bir de aynı saksının on ayrı yerini kontrol etmek beni aşar. :o

Allah kolaylık versin.

vyssera
01-04-2008, 13:00
Teşekkürler Eaglion, Hernekadar saksı ile doğal ortam farklı da olsa, doğa ana hepsine eşit gübre ve su veriyor. Birçoğu yerli türler ve benzerleri olduğu için bir arada uyum içinde yaşayacaklarını tahmin ediyorum. Bol toprak ve geniş saksıda az sayıda ağaç var, bakımları da daha kolay olacaktır. Son resmi başka göremeyen var mı ?

denizakvaryumu
01-04-2008, 13:18
Görünmüyor.

Eaglion
01-04-2008, 13:20
Hernekadar saksı ile doğal ortam farklı da olsa, doğa ana hepsine eşit gübre ve su veriyor.

Esasında pek de öyle değil. O yüzden sizin oralarda çay, fındık, Ege'de zeytin Akdeniz'de narenciye varken İstanbul'da hiçbirşey yok.:(

vyssera
01-04-2008, 13:31
İşte resim, bu arada yanlış anladın Eaglion, bizim burda metrekarede 100 çeşit bitki yetişir ve hepsine doğa ana eşit davranır onu kastetmiştim.

vyssera
01-04-2008, 13:37
Bu arada neden düztaş değil de saksı tercih ettiğimi de söyleyeyim. Bakım konusunda bir miktar daha rahat olacağımı ve bitkilerimin daha rahat edeceğini düşündüm çünkü basit bir hesapla, saksının geometrik sınırları içerisinde 106x56x4=23744 cm3 toprak bulunuyor. Bu da 23 bucuk litre demektir. Tabi saksının üst sınırından yukarı da toprak ilavesi ile bu miktar belki 2 katına ulaşacaktır. Bakımda ve bitkilerin yaşamında önemli rol oynayacağını sanıyorum.

Koyu yeşil
01-04-2008, 13:59
Ne kadar güzel olmuş Vyssera, tebrikler.

Ali H. ALI
01-04-2008, 14:15
Vyssera Guzel bir calisma olmus, ellerine saglik.

Saksinin solkosesinde dikili olan agaci ladinin sag tarafina ve biraz onune diseydin ve sol taraf tamaman bos kalsaydi daha iyi bir gorunum olacagini dusunuyorum. Yne de bir ilk calisma guzel olmus.

Bu bir baslangic olsun duz taslar uzerinde de bir cok calisma yapacagini biliyorum.

vyssera
01-04-2008, 15:05
Teşekkürler Koyu yeşil, Ve Ali hocam sağolun.

Henüz bitmiş bir çalışma olmadığı için bazı şeyler yerine oturmuş değil. O boş alanlarla ilgili bazı sürprizlerim olacak. Bi tanesini açıklasam iyi olacak galiba, sol köşedeki elma ağacı ile ladin ağacının arasındaki yere bir ev yerleştireceğim. Bir bakıma bugüne kadar yaptıklarım evin bahçesi niteliğinde, doğayla çevrelenmiş bir bahçenin ortasında bir ev hayal ettim. O şekli ile tekrar görücüye çıkacağız. Teşekkür ederim. Saygılar.

vyssera
01-04-2008, 17:22
Ali hocam, saksının bir köşesini muhakkak boş bırakmam gerektiğini söylediğinizi unutmadım, ama evin ağaçlar arasında hoş duracağını düşünmüştüm. Son halini yine hep beraber değerlendiririz inşallah.

zenfree
01-04-2008, 22:02
Sevgili Vyssera, çok beğendim. Ellerinize sağlık.

sabah
02-04-2008, 12:55
Sanırım süs eşyası ve hediyelik eşya satan yerlere de bi' uğramak lazım, çeşitli hayvan ve insan figürleri bulabilirim.
Oyuncakçılarda her boyda figür içeren çiftlik setlerinde (torbalarda, Çin malı ucuz şeyler var) istediğiniz gibi birşey bulabilirsiniz.

sabah
02-04-2008, 13:29
Peyzaj çalışmanızda ladin ve çevresi çok hoşuma gitti.

Tourkana'nın bahçesi gibi sizin de seyirlik bir çalışmanız oluyor.

Yanılmıyorsam ladin ortaya yakın bir noktada. Düzenlemenin en uzun parçası ladin olacaksa onu biraz daha sağa ya da sola kaydırmanız daha iyi olacak.
- resimde, fotoğrafta altın oran mı, kesim mi denilen şey vardır ya o nedenle :rolleyes: -

Böyle düzenleme yapmak da biraz resim biraz peyzaj bilgisi gerektiren ayrı bir uğraş olmalı, değil mi? Bana zor iş geldi.

Düzenlemenizin doğal görünmesi için yerörtücü tek tür mü, çeşitli mi olmalı aklıma takıldı. Galiba sizin çalışmanız ilerledikçe bu da cevaplanacak.

serious blech
02-04-2008, 13:39
saksıya çam fidesi dikmenin bonzai ile ne alakası var çözemedim??

vyssera
02-04-2008, 13:50
Serious blech, saksıya çam fidanı ( fidesi değil ) dikmenin bonsai ile epey bir ilgisi var.

vyssera
02-04-2008, 13:51
Sevgili Vyssera, çok beğendim. Ellerinize sağlık.

Teşekkür ederim Zenfree, bittiğinde yorumlarınızı esirgemeyin yine lütfen :)

vyssera
02-04-2008, 13:58
Peyzaj çalışmanızda ladin ve çevresi çok hoşuma gitti.

Tourkana'nın bahçesi gibi sizin de seyirlik bir çalışmanız oluyor.

Yanılmıyorsam ladin ortaya yakın bir noktada. Düzenlemenin en uzun parçası ladin olacaksa onu biraz daha sağa ya da sola kaydırmanız daha iyi olacak.
- resimde, fotoğrafta altın oran mı, kesim mi denilen şey vardır ya o nedenle :rolleyes: -

Böyle düzenleme yapmak da biraz resim biraz peyzaj bilgisi gerektiren ayrı bir uğraş olmalı, değil mi? Bana zor iş geldi.

Düzenlemenizin doğal görünmesi için yerörtücü tek tür mü, çeşitli mi olmalı aklıma takıldı. Galiba sizin çalışmanız ilerledikçe bu da cevaplanacak.

Aslında ladini sola doğru yerleştirdim, ama belki biraz daha sola kaydırmam iyi olurdu bilmiyorum. O bölgeye de ev koyacağım için ( inşaatı sürüyor ) eve yer lazım.

Yer örtücü olarak geneli yosun olacak. Ladin çevresi gibi bazı yerler kısmen sukulent ya da kekik gibi bazı diğer bitkilerle kaplanacak. ekleyeceğim bazı yapılardan sonra tekrar bir değerlendiririz. Olmazsa seneye ufak tefek düzenlemelerle yola devam ederim.

Yaptığım çalışmayı aşağı yukarı 3 ay kafamda tasarladım. Gerçekten zor, hayal ettiğimi saksıda gerçekleştirirken de türlü zorluklarla karşılaşıyorum. ve şunu da ilave edeyim; Şu anda yarısı bile bitmemiş bir çalışmaya bakıyorsunuz, yakında bir kısmını daha tamamlayacağım inşallah. Yorumlarınız için teşekkür ederim. :)

denizakvaryumu
02-04-2008, 14:03
http://www.plot55.com/penjing/

Penjing çalışmalarını sanırım minyatür doğa çalışması olarak nitelendirebiliriz.

Yani Çin bonsai sanatı.

Bana kalırsa bonsaiden çok daha fazla uğraşı gerektiriyor ama görsel zevki çok daha fazla.

Tebrikler

Aytaç Eroğlu
02-04-2008, 15:09
çalışmana bendende ufak bir katkı gerçi yerlerinin değişik olduğunu söyledin ama

http://img339.imageshack.us/img339/4365/soncopyvx7.jpg

vyssera
02-04-2008, 15:17
Denizakvaryumu ve Aytaç bey, teşekkür ederim. Aytaç bey'e evin yeri sağda olacak diye söylemiştim başlamadan önce. Uğraşıp, benzetmeye çalışmışsın sağol ;) Ben de eve şantiye kurdum :) Bakalım ne zamana biter.

vyssera
03-04-2008, 21:55
Çöl çalışmamı, muayenehaneye götürdüm. Tabi steril muayenehane ortamında kurukafa vs, istenmeyeceği için, onu çıkardım, görüntüyü zenginleştirmesi açısından kayalık ortam yapmaya çalıştım. Bunun için haftasonu topladığım kumla benzer renkteki taşları kullandım.

vyssera
03-04-2008, 22:09
Bi' yandan çölle uğraşırken diğer yandan da gölle uğraşıyordum 3-4 gündür. Büyük peyzaj çalışmama gölet yapmak için seçenekleri düşündüm. Göletin ebatlarını 15cm ve 20 cm çaplı oval bir şekilde yapmayı düşünüyordum, böylece 1/20 ölçeğinde olduğu için gerçekte 3 metreye 4 metre ebatlarında bir göleti temsil edecekti. Gerçekçi olması için bu ebatlardan küçük olmamalıydı. ilk önce plastik bir kabın içini taşla döşeyip, saksıya yerleştirmeye karar verdim, kestiğim dondurma kabıyla bi süre uğraştım, olmadı. sonra yayladan topladığım taşlardan yapmaya karar verdim, bir süre, taşları kalebodur yapıştırıcısıyla tutturmaya uğraştım, sonunda doğal görünmeyeceği için vazgeçtim. Bugün düşünürken, aklıma cam geldi. Cam alttaki toprağın rengini yansıtacağı için, gölet sanki doğrudan toprağın içinde açılmış gibi görünecekti. O ebatlarda minik bir akvaryum mu yapsam dedim??? Sonra akşam markete uğradım ve tam o ebatlarda bir cam kap buldum. Güzel bir kap,yeter ki kenarlarını yosunla iyi kapat. Zaten yosun suyu sevip meyledecektir, Korkma Emrecan ;)

Ardından Ladinin bize bakan tarafına yosunla duvar yaptım, Gölün kenarını çok iyi olmasa da şimdilik yeterince yosunla kapladım. gölete bakan bir eğrelti diktim, ve Ladin ile göl arasına daha önceden köyden bulduğum açık renkli topraktan yol yaptım. bu yol evden tarlaya gidecek.

Ardından göletin dibine dere kumu yayıp içine yayladan geçen yaz getirdiğim, bir su bitkisi diktim, Bu su bitkisi yaprakları su üstünde yoğunlaşan bir tür. Bir süre susuzluğa da dayanabiliyor. Ardınan gölete su doldurdum, biraz bulanık, ama durunacak.

caretta
04-04-2008, 00:09
Sayın Vyssera,

Müthiş güzel bir çalışma olmuş.. Emeğinize sağlık.

Minyatür orman gülü de çok güzel , acaba Akdeniz iklimi için uygun olur mu..?
Nerden aldınız ..?

Çöl düzenlemesi için de neden plastik bir kertenkele kullanmıyorsunuz..? Ya da yılan :)

maktas61
04-04-2008, 08:05
Sayın Vyssera ve Picea Pungens,
Bu başlığı ilk defa gördüm gerçekten çok güzel çalışmalar yapmışsınız ellerinize sağlık.

Aytaç Eroğlu
04-04-2008, 10:55
Su durulduğunda içerisine bir adet betta da koysan güzel olurdu birde balık tutan bir amca ne dersin

vyssera
04-04-2008, 12:28
Sayın Vyssera,

Müthiş güzel bir çalışma olmuş.. Emeğinize sağlık.

Minyatür orman gülü de çok güzel , acaba Akdeniz iklimi için uygun olur mu..?
Nerden aldınız ..?

Çöl düzenlemesi için de neden plastik bir kertenkele kullanmıyorsunuz..? Ya da yılan :)

Teşekkürler Caretta,

Detaylarını düşünerek, ve acele etmeden, çalışmama devam ediyorum. Minyatür orman gülü, yaylalarda yetişen, bolca bulunan bir bitki, Yaprak yapısı, gövde rengi ve orantıları tıpatıp mor orman gülünün küçük şekli gibi. Akdenizde yetişir mi bilemiyorum. Yüksek dağ bitkisi.

Kertenkele ve yılan fikri hoş, oyuncakçı ve süs eşyası satan yerlere gidebilirsem, listeme ekleyeyim. Teşekkürler.

vyssera
04-04-2008, 12:36
Sayın Vyssera ve Picea Pungens,
Bu başlığı ilk defa gördüm gerçekten çok güzel çalışmalar yapmışsınız ellerinize sağlık.

Teşekkürler Maktas61, yayla gezisinde görüşmek üzere ;)

Su durulduğunda içerisine bir adet betta da koysan güzel olurdu birde balık tutan bir amca ne dersin

Balık türü olarak o kadar az suda yaşayabilecek hangi türler olabilir diye düşündüm, Betta aklıma geldi, hava soğuyunca yaşar mı bilmiyorum ama, Çöpçü olabilir, 2 adet beyaz çöpçü, Japon vs uzun süre yaşamaz gibi.

Ali H. ALI
04-04-2008, 12:48
Vyssera ornek calismalarini izliyorum.

papatyam
04-04-2008, 13:08
Bu başlığı ilk kez görüyorum ve bayıldım :) ellerinize emeğinize sağlık.

papatyam
04-04-2008, 13:15
Ufak hayvan figürlerini mutlaka ekleyin derim mesela göletten su içen bir ceylan, küçük bir **** iki kuş falan gibi gölet için de canlı balık zor olur onun için de ufak plastik balık bulabilirsiniz ya da bir kaç adet su mercimeği koyabilirsiniz bence harika olur :))
(toybox - kinder ve toto dan ufak çok güzel hayvan figürleri çıkıyor)

bepsi
04-04-2008, 13:19
Taktir etmemek elde değil. Ne güzel çalışmalar. Bana yeni bir uğraşı buldun vyssera evdekiler yine bana ters ters bakacaklar. Annem yine uçtu diye. Bazen kızım kıskanıyor. Beni daha mı az seviyorsun anne. Neden bukadar çok ilgileniyorsun bitkilerle demeye başladı. Ama onların yeri ayrı kızlarımın yeri ayrı. Küçük bir çalışmaya bende başlayacağım sayende. Başarılarını takip ediyorum. Kolay gelsin.

vyssera
04-04-2008, 21:21
Sağolun Ali hocam; Papatyam teşekkür ediyorum, çeşitli hayvan figürleri koyacağım, aklıma gelenler arasında ördek, tavuk, tavşan, kuş vardı. Geyik de çok güzel bir fikir. eğer bulamazsam belki kendim yaparım ama uygun ebatlarda küçük hayvancıklar elbette biryerde karşıma çıkarlar. Çalışma ilerledikçe, yine görüşlerinizi beklerim :) teşekkürler.
Bepsi, zor bir işe başladağını söyleyeyim :) ama hiçbir çalışmamdan bu kadar zevk almadım daha önce. Şimdiden kolaylıklar ve başarılar dilerim. Herhangi bir sorun olursa ben burdayım. Sevgiler , saygılar.

vyssera
04-04-2008, 22:23
Bu sabah gündüz gözüyle çektiğim fotoğraf. Tarla olarak kullanacağım bölgeyi de görmüş olduk. Çit olarak adana şişi denedim ama bana biraz doğallıktan uzak geldi. ( Şu an görülen çit sadece deneme amaçlıdır ) Küçük odunlarla da bir deneme yapacağım. Bu sırada Küçük sebze olarak ne yetiştirebilirim diye uzun süredir düşünüyordum. Aklıma gelenler, Dağ çileği, normal çilek, maydonoz, havuç gibi yaprakları görece küçük bitkler geldi. Nasıl küçük tutacağımı keşfedersem, marul, lahana, soğan , domates, biber olabilir. Marul ve lahana gibi bitkilerin büyük dış yaprakları alınarak sürekli küçük tutulabilirler belki. Denemek gerekiyor.

papatyam
05-04-2008, 09:21
vyssera, gerçekten mükemmel görünüyor :) küçük tarlanıza da şimdilik süs biberleri ekebilirsiniz hani gül biberi dediğimiz hem görüntü de hoş olur.
(gerçekten çok imrendim)

Aytaç Eroğlu
05-04-2008, 10:04
devamlı değil sadece gösteri amaçlı olsun aksi takdirde balıkların durgun suda yaşamaları oldukça zor

vyssera
08-04-2008, 21:22
Bu tür bir işe başladığınızda asla aklınıza gelmeyecek sorunlar çıkabiliyor, ve elbette, 'oof' diyip bırakmak gibi birşey asla aklınıza gelmediği için, teker teker aşılıyor. En son çıkan sorun, göletin etrafındaki yosunların suyu sünger gibi emmesi, ve hatta arada 1 cm boşluk kalana kadar su seviyesinin düşmesi. Sanırım camın yüzeyindek yüzey geriliminin de vasıtasıyla su dışarı sızıyordu. 2 günlük bir düşünme süresinden sonra, göleti dışarı çıkardım, etrafını sineklik ile kaplayıp, sinekliği sabitledim. Sonra bu telden iskelet üzerine silikon yaydım. Yosunlar bu silikon zemin üzerine sarkacak ve suyun da dışarı sızma olaslığı ortadan kalkacak. Aradan uzun süre geçmesine rağmen, su seviyesi aynı. Fotoğrafta henüz yerine yerleştirilmemiş durumu görülüyor.

Harun Parlak
08-04-2008, 21:28
Sayın vyssera çok güzel oluyor çalışmanız ilerledikce dahada güzelleşiyor. Çok yorulursanız arada bir inşaatcılardan yardım alın havuz inşaatına katkıları olur. Havuz inşaatında su geçirimsiz katkı malzemeleri kullanın çimentodan çalmayın.)

vyssera
08-04-2008, 21:58
Sağolun Tekin bey, inşaatçılardan da zaman zaman yardım alıyorum. Ağabeyim inşaat mühendisi. Göleti, hem doğal görünsün hem pratik olsun diye bu şekilde yaptım. Malzemeleri tanıdıkça onlarla neler yapılabileceğini de görme şansım olacak :) . Bu su geçirmez katkı maddeleri derken neler olabilir. Bir de çimento bazlı astar materyali varmış nedir, biliyor musunuz ?

Harun Parlak
08-04-2008, 22:08
ŞU an çatılarda kullanılan yeni bir malzeme var kiremit altına konuluyor altdan nefes alıyor üstden su vermiyor. Şu an ismi aklıma gelmedi yarın öğrenir size yazarım gerekirse bir iki metre gönderirim aslında parça olacaktı elimde bulursam onu gönderirim size.

vyssera
08-04-2008, 22:22
Güzelmiş, teşekkür ederim :)

Eaglion
09-04-2008, 09:53
Selam Vyssera,

Yosun öldürücü ilaçlar var. Bunu belli aralıklarla, sineklikle yaptığın kontura sürersen oraya gelen yosunlar suya erişemeden ölecektir. Hatta estetik açıdan sinekliği tekrar söküp sadece camın çevresindeki toprağa sürsen yine aynı etki olur.

vyssera
09-04-2008, 10:06
Selam Eaglion, nasılsın ?

Yosunlar, camın kenarlarını gizlemek açısından önemli, daha doğal bir duruşu var, hem sürekli ilaç kullanamak taraftarı değilim. Zaten yosunlar üzerindeyken, sineklik görünmüyor. Estetik bir sakıncası yok bence.

Eaglion
09-04-2008, 10:46
İyidir. Kışın yağmayan yağmurlar şimdi yağmaya başladığından kaç hafta sonumuz heder oldu o kadar.:(

Kullanmayacağını biliyorum.:D Sadece bir iki şey ekleyeyim.

Kullandığın yosunların boyları yüksek.Çok az miktarda ilaç sürdüğünde, sen istemesen de camın kenarını kamufle edecektir. Sadece içeri giremeyecektir.

Göletin yakınında çok fazla ağaç yok.Yosun öldürücüler zaten ağaçlara fazla zarar vermiyor. Çok ince bir hat sürüldüğünde etrafındaki yosunlar da etkilenmeyecektir.

Bir başka alternatif, belki bunu yapmak isteyebilirsin.
İlacı göletin içine koymak. Metilen mavisi kullanırsan hem mavi renk de sağlamış olur hem su yosunlarını da engellersin.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI
09-04-2008, 13:15
Sorun, cam golun icindeki suyun, yosunlar tarafindan kullanilip azalmasi ise bence en guzel cozum, gole tekrar su eklemek olmali. Bu durumda su icerisine girmis yosunlar da daha dogal gorunecektir.

Saksi iccerisinde yapilan peyzaj(Penjing) calismalarinda cogu zaman gercek su yerine su gorunumu veren yontemler kullanilir. Ornegin saksinin bir yerinde bos birakilmis yerde kaya uzerine oturup oltasini bosluga atimis kucuk bir adam figuru, bakanin aklina hemen suyu getiriyor. Ya da saksi icerisine bir nehir ya da gol kenariymis gibi uygunca, dizilen kayalar yine suyu cagristiracaktir.
Kolay gelsin.
Asagidaki alintida yapilan calisma sadece su gorunumu verilmis gercek su olmiyan bir calismadir

Ade1
Asagidaki resimler senin istedigin resimler .Bir duztasin uzerine orman tarzinda ekilmis Jade trees[ Crassula ]yesim agaclari, tasin ortasindan akan su gorunumu yeri boyadiktan sonra tas cilasi ile parllatim.
2587
Jade agaclari
2588
2589
Yakindan gorunusleri

Harun Parlak
09-04-2008, 22:58
Selamlar Sayın vyssera bugün gidemedim nalbura gitdiğimde öğreneceğim asıl adını. Benim merak etdiğim göl için neden pilastik su şişesi tabanını istediğiniz boyutda kesip toprağın içine gizleyerek kullanmıyorsunuz. Doğal durmaz diye kaygınız olursa ısıtarak istediğiniz gibi yamultarak şekillendirebilirsiniz.
**** etrafına yosunlar koyarak gizleyebilirziniz.

vyssera
12-04-2008, 13:10
Sorun, cam golun icindeki suyun, yosunlar tarafindan kullanilip azalmasi ise bence en guzel cozum, gole tekrar su eklemek olmali. Bu durumda su icerisine girmis yosunlar da daha dogal gorunecektir.

Saksi iccerisinde yapilan peyzaj(Penjing) calismalarinda cogu zaman gercek su yerine su gorunumu veren yontemler kullanilir. Ornegin saksinin bir yerinde bos birakilmis yerde kaya uzerine oturup oltasini bosluga atimis kucuk bir adam figuru, bakanin aklina hemen suyu getiriyor. Ya da saksi icerisine bir nehir ya da gol kenariymis gibi uygunca, dizilen kayalar yine suyu cagristiracaktir.
Kolay gelsin.
Asagidaki alintida yapilan calisma sadece su gorunumu verilmis gercek su olmiyan bir calismadir

Hocam göl çevresinde çamurlaşma oluyordu, buda köklere zarar verebilir diye endişe ettim. Şimdi denge kuruldu 3-4 günde su seviyesi sadece 1 cm düştü. Onu da ilave ettim. İçindeki bitki ortamına alıştı, suyu da durulup güzelleşti. Fırsatım olduğunda fotoğraflarını paylaşacağım, teşekkürler.

minka
12-04-2008, 23:51
Seyrine doyulamayacak bir çalışma. Çok güzel olmuş, ne desem az kalıyor. Çok beğendim. Güzellikler sizinle olsun. İzledikçe, inceledikçe hep birşeyler göze batar, eksik-fazla görünür. İyi çalışmalar. Tebrikler.

Sehernaz
13-04-2008, 18:56
Merhaba, insan ne diyeceğini şaşırıyor. O kadar güzel ki çalışmalar.. Tebrikler.

vyssera
13-04-2008, 22:27
Teşekkürler arkadaşlar, sizin de hayalinizdeki çalışmalar gerçek olsun ;)

uzman16
14-04-2008, 13:18
Vyssera,
Her zaman aklımda olan bir görüntü vardır: Küçük dekoratif havuzların üzerine hafif yan taraftan yapraklarını sarkıtan bir söğüt ağacı. Mini bir söğütün ayrı bir güzellik katabileceğini düşündüm.
Merakla takip diyorum.
Ellerinize sağlık.

vyssera
14-04-2008, 22:21
Teşekkürler Uzman16, düşünceniz güzel. Elimde gülibrişimler vardı onlardan benzer birşey yapabilirmiyim diye düşünmüştüm. Söğüt de hiç fena olmaz aslında yerleştirmesini iyi yapmak lazım ama, arkadaki bitkileri çok kapatmasa.

vyssera
17-04-2008, 10:31
Elma ağacım çiçeklendi, çiçeklerin döllenmesi için yapabileceğim bir yardım olur mu acaba? Tüm ağaçlar sağlıklı bir şekilde büyümeye başladı.

Eaglion
17-04-2008, 11:05
Vyssera,

Geçen hafta ev ve dış mekan su bahçeleri ile ilgli iki kitap aldım. Çok güzel tasarımlar var. Eğer sizin ordaki kitapçılarda varsa almasan da göz gezdir. Öneririm.

vyssera
17-04-2008, 12:11
İsimleri nedir doktor?

Eaglion
17-04-2008, 12:33
Her iki kitabı da idefixxeden alabiliyorsun. Aynı yazarın. İsimlerine bakınca sanki ikisi de aynı şeylerden bahsediyor zannediliyor. Halbu ki; ortak hiç bir tasarım yok.

Eğer böyle bir merakın yoksa bir defa da bu kadar para vermesen de olur. Bolbol resimli açıklama var. Bir kitapçıda şöyle bir bakman bile sana fikir verebilir. Buradaki büyük kitapçılarda ikisi de bulunuyor.

Bunun dışında peysajla ilgli de yurt dışından bazı kitaplar getirttim. Gayet iyi. Bir iki tane de Türkçe peysaj kitabım var ama onlar çok teknik. Ders kitabı tadındalar Her sayfada ölçülerden oluşan tablolar var.. İlham verici değiller.

Linkleri veriyorum.

Su Bahçeleri Tasarım Kitabı Bahçenizde Doğal Bir Ortam Yaratmak İçin: Tasarımlar, Bitkiler, Planlama ve Bakım Teknikleri Yvonne Rees, Peter May

http://www.ideefixe.com/Kitap/tanim.asp?sid=NM6LNNC3IB0BJQZK2EFE

İç Mekan Su Bahçeleri Tasarımı Dış Mekanı Evinizin İçine Taşıyacak 20 Gözalıcı Tasarım Yvonne Rees

http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=D61GSUCL6M5S8WLJNC34

vyssera
20-04-2008, 23:47
Minyatür orman gülünün çiçek açışını neyle kutlayalım arkadaşlar.

35202

35203

vyssera
20-04-2008, 23:56
http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-bb.jpg

Ağaçların hepsinin birden sağlıklı olması beni çok mutlu etti, yolunda gitmeyen hiçbirşey yok, son halinde üvez, üçgeni bozsa da mevsimi gelince budama ve telleme ile sorunu gidereceğim.

darla
06-06-2008, 10:57
Merhaba,
Ben bu konuya ilk defa bakıyorum ve sayın Vyserra sizi tebrik ederim müthiş bir iş çıkarmışssınız.Ellerinize sağlık..

Sevgiler..

vyssera
06-06-2008, 13:13
Teşekkür ederim, çalışmamı bitirip, bu ayki yarışmaya yetiştirmeye çalışıyorum :) Sevgiler.

Gülşen
09-06-2008, 15:06
Merhaba Vysera, bütün gün boş kaldıkça sitenin altını üstüne getiriyorum. Ama böyle bir güzelliği kaçırıyormuşum. Bahçen harika olmuş, tebrik ederim. Benimde en büyük hayalim bahçeli bir ev ama bu gidişle çok zor :( Bende oturup kendime böyle minyatür bahçe mi yapsam ne yapsam ?

vyssera
09-06-2008, 17:45
Gülşen hanım, bu çalışmalar o açıdan çok tatmin edici, buna benzer bir saksıda tüm hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Teşekkür ederim, hayalinizdeki çalışmalar gerçek olsun.

seleste
29-06-2008, 23:36
Merhaba Vyssera,
Harikulade bir fikri hayata geçirmişsiniz, sizi tekrar tekrar kutlarım. Bir iki öneride bulunabilir miyim ?

- Gölet için dairesel değil, oval ya da başka formlarda cam tabaklar kullanmayı düşünür müsünüz ?
- Göletin içine nilüfere benzer minik çiçekli bir su bitkisi yerleştirmeyi düşnür müsünüz ? ( Kesin vardır böyle bir bitki )

- Bence Adana şişli bahçe çiti son derece sevimli olmuş, iptal etmeyin. Çok güzel bir
" harım ", kenarına bir sarmaşık bonsai sardırmayı düşünür müsünüz ?
- Bu tasarımda, taşlı Maçka yolları görünse ... (Aslında Ordu'nun dereleri diyecektim , kendi tepsimdeki , dere sorununu çözemedim çünkü, buradan kopya çekerdim :)

Yeniden kutlarım, son resimleri bekliyoruz. Selamlar.

sahmehmet
30-06-2008, 20:24
merhabalar emre bey kaktus hediye edebilirim.
lakin tombul cinsinden,yani dalsız avatarımda görünenlerden.
bu arada bizim sülalenin birden dişlerini yapmıştınız bilmem hatırladınızmı
selamlar görüşmek üzre

vyssera
30-06-2008, 20:59
:) Evet hatırladım şimdi, konuşmuştuk bu konuları :) kaktüs için teşekkür ederim :) 10 tane kadar kaktüsüm oldu, bu kadarı yeterlidir, sağolun. Tekrar görüşmek üzere ;)

vyssera
30-06-2008, 21:08
Merhaba Vyssera,
Harikulade bir fikri hayata geçirmişsiniz, sizi tekrar tekrar kutlarım. Bir iki öneride bulunabilir miyim ?

- Gölet için dairesel değil, oval ya da başka formlarda cam tabaklar kullanmayı düşünür müsünüz ?
- Göletin içine nilüfere benzer minik çiçekli bir su bitkisi yerleştirmeyi düşnür müsünüz ? ( Kesin vardır böyle bir bitki )

- Bence Adana şişli bahçe çiti son derece sevimli olmuş, iptal etmeyin. Çok güzel bir
" harım ", kenarına bir sarmaşık bonsai sardırmayı düşünür müsünüz ?
- Bu tasarımda, taşlı Maçka yolları görünse ... (Aslında Ordu'nun dereleri diyecektim , kendi tepsimdeki , dere sorununu çözemedim çünkü, buradan kopya çekerdim :)

Yeniden kutlarım, son resimleri bekliyoruz. Selamlar.

Merhaba :)

Önerileriniz için teşekkür ederim, tüm öneride bulunanlara. Çocuklar ve bonsai başlığında sizin tarif ettiğiniz şekilde, kartonu tutkal ve kumla kaplama şeklinde bir ev inşa ediyorum şu sıra. ;)

Göleti çıkardım, yaklaşık 2 katı ebatlarında taş ve betondan bir gölet yaptım. Onu da su geçirmemesi için silikonla kaplayıp kumladım, ama hala su kaçırıyor, tekrar silikonlayıp denemem gerek. Sonra çiçeklisini bulabilir miyim bilemiyorum ama bir su bitkim var burada, onu dikeceğim. Belki nilüfer çiçeklerine benzer, yapma çiçekler de konabilir.

Çiti de sandal ağacının kırmızı dallarından yeniden düzenliyorum. Sarmaşık olarak dağ kekiği kullanılabilir. Ama bitki açısından çok yoğun ve karmaşık görüneceği için bence bu çalışmada kullanılmaması daha iyi olur. Mevcut bitkiler bile bazen kalabalık geliyor. :) Yol düzenlemesi de en sona yapılacak.

Dere yapmak istiyorsanız, içinde gerçek suyu olan bir dere için, su döngüsünü sağlayacak bir cihaz lazım olacak, ben bunu yapmayı şimdilik göze alamadım. Belki sadece kayalık dere yatağı yapılabilir. Pek yakında son fotoğrafları göreceğiz, görüşmek üzere.

vyssera
21-07-2008, 11:10
Bahçemdeki geyik ailesi ;)

http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-gyk.jpg

aliş
21-07-2008, 11:45
Sayın vyssera çok beğendim bende sitede kaktüs bahçesinde görmüştüm bir arkadaşımız daha böyle küçük kaktüs bahçesi yapmış ordan esinlenerek bende yapmayı planlarken sizinkinleri gördüm ve kesinlikle yapmalıyım dedim.
Bir sorum olacak Koçtaş ta küçük süs kaktüsleri var onlardan alıp yapsam olurmu kimi arkadaşım onları kendi saksılarından çıkardığım zaman bozulacağını söylüyorlar bir bilen olarak siz ne dersiniz?

vyssera
21-07-2008, 12:04
Merhaba aliş,
Kaktüsleri kendi saksısından çıkarmanızda bir sakınca yok, zaten onlar geçici saksılardır. Uygun kaktüslerle dilediğiniz gibi bir peyzaj çalışması yapabilirsiniz. Forumda kaktüslerle ilgili bölümlere de bakıp oradan kaktüs bakımı ile ilgili temel bilgileri de almalısınız. Böylece yaptığınız çalışma kalıcı olur. Sevgiler :)

vyssera
21-07-2008, 12:17
Arkadaşlar, Çin karaağacımın hemen yanında duran Altınotu kusamono'm vardı. Altınotu hassas bir bitki olduğu için daha geniş bir toprakta rahat eder düşüncesi ile onu büyük saksıda peyzaj çalışmama aktarmıştım. Galiba Çin karaağacından düşen bir tohum da onla beraber taşınmış. Kendiliğinden büyüyen bu fidancık yaklaşık 3-4 cm boya ulaştı. ( Bu arada Çin karaağacı mı Japon karaağacı mı acaba ?)

neconeco
21-07-2008, 23:46
Selamlar saygılar ve de calışmalarınızdan ötürü hürmetler, gecenin bu saatinde keşke bakmaz olsaydım, şimdi beni uyku da tutmaz, başima iş açtınız.))))

eylems
22-07-2008, 01:26
Sayın Vyssera, çalışmanız yaşayan bir manzara tablosu. Müthiş güzellikte. Tek kelime ile; süper. Paylaşımlarınızdan çok bilgiler öğreneceğim.

Eaglion
22-07-2008, 09:29
Selamlar saygılar ve de calışmalarınızdan ötürü hürmetler, gecenin bu saatinde keşke bakmaz olsaydım, şimdi beni uyku da tutmaz, başima iş açtınız.))))

Sayın Neconeco,

Bu hastalık hep böyle başlar. Korkmayın. En keyifli hastalıktır. sizin de nice güzel bonsaileriniz olsun.

vyssera
22-07-2008, 10:33
Sağolun Arkadaşlar :) Eaglion haklı ;)

vyssera
22-07-2008, 11:32
Arkadaşlar, birazcık tasarım değişikliğinden sonra, durum bu. Göleti yeniden yaptım, su izolasyonu yapar yapmaz su ve balık koymayı düşünüyorum. Hayalimdeki evi yapana kadar, derme çatma kulübe şeklinde bir ev yaptım, Tarlaya ayırdığım kısma dağ çileği diktim, dağ çilekleri çok güzel büyüyüp hep meyve verdiler. Tarlanın çitleri ve korkuluğu da bitince belki daha güzel görünecek. Şu anda arka kısımdaki ardıçlar kurudu gibi, tamamen kurursa onları uzaklaştıracağım. Ağaçlar iyi, ladin bir sürpriz yapmazsa seneye tüm ağaçalr daha canlı ve güzel olacak inşallah.,

Bu arada, yer örtücü türlerini de araştırıyorum, 3-4 çeşit yosundan hangisinin daha iyi olacağını inceliyorum, ayrıca, kekik ve 2 çeşit sukulent de kullandım. Belki ilerde yer örtücü türlerinm sayısını azaltırım. İyi uyum sağlayanlar kalır.

Tarlaya bu sene çilek diktim, aklımda daha küçük bitkilerden bir tarla yapmak var, sizce nasıl görünüyor :rolleyes:

http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-111.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-ilek.jpg

bonsaisan
22-07-2008, 12:04
Sayın serious blech

Saksıya çam fidanı dikmenin bonsai ile çok alakası var.
Bonsai farklı metodlar ile elde edilir.
Tohumdan
Fidandan
Havai köklendirme.
yamadori doğadan toplama
Çelikle üretim.
Gibi....
2. sırada yer alan fidan'dan eğitmde budur.
Önce bir fidan saksıya dikilir.
Doğru zamanda ki bu zaman aralıkları 1 yıl biir bir süreçde ağaçında verdiği tepki doğrultsunda budama telleme uçalma kök budama gibi uygulamalr ile ço uzuzn yılara dek uzanan bir yoldur.

Kısacası önce bir çam fidanı saksıya dikilir.Aradan geçen yılar için istenilen görsel fizyon yakalanır.

Sayın vyssera'nın şu anda çıkmış olduğu yolda ilk temel bir fidanın dikimi ile başlar sanırm sorunuza ufakda olsa bir açıklama yaptım.
Bu güzel çalışma zaman içinde şekilleneçek ve bizde bu çalışmayı zaman için de izleyeçeğiz.

Saygılar.

Eaglion
22-07-2008, 12:34
Bonsaisan, serious blech o sorudan sonra bir daha gelmemiş galiba:D.

Gülşen
22-07-2008, 12:57
Vysera; bahçenizi özenerek izliyorum. Gölet böyle daha güzel olmuş. Yer örtücü olarak erica da düşünübilirsiniz. Minyatür yaprak ve çiçekleri ile ağaçlarla orantılı olur. İlk yüklediğiniz fotğraflarda, ericaya benziyen bir bitki vardı. Uzaktan olduğu için, emin olamadım. Bahçenizin karşısına geçtim ve hayal kurdum. Bahçenizin sağ veya sol köşesine güzel bir kaya yerleştirseniz (Sizde buna uygun bir kaya vardır mutlaka :p) Kayanın tepesine, girintilerine de çeşitli bitkiler ekseniz. Belki kayalardan gölete akan bir şelale bile yaparsınız :D Ellerinize sağlık Vysera

Ali H. ALI
22-07-2008, 12:58
Vyssera guzel gorunuyor. Yer ortmek icin elinde degisik yosunlar varsa onlari yan yana ekerek, yerde degisik renk tonlarinda bir gorunum elde edebilirsin.

Dag cileklerinin yapraklarini, surekli budarsan(uzerinde 2-3 yaprak kalacak sekilde) zaman icerisinde odunsu bir govde olusturuyor, yaprak ve meyvelerini o odunsu govdenin ust kismindan variyor.

neconeco
22-07-2008, 22:00
Sayın Neconeco,

Bu hastalık hep böyle başlar. Korkmayın. En keyifli hastalıktır. sizin de nice güzel bonsaileriniz olsun.

selamlar aynen dediğiniz gibide oldu bugün elime çekiç murç aldım vede beton aralarına sıkışmiş bitki aramaya başladım... he he buldumda biraz zorlandım fakat başardım şimdilik cüce ağaç gibi sabırla o dediğinizden olur.saygılarımla yakın takipteyim))))

Penelophe
22-07-2008, 23:08
Vyssera, tek kelimeyle harika, çok azimli ve zevklisiniz, kutlarım, hayran hayran izliyorum.:)

vyssera
22-07-2008, 23:31
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Penelophe, daha güzellerine sahip olmanız dileğiyle :)

ebrub
28-10-2008, 21:57
Sn Vyssera çalışmanızı hayranlıkla izledim,ellerinize sağlık,muhteşem olmuş...

vyssera
28-10-2008, 22:33
Teşekkürler, üzerinde biraz değişiklik yapıp son durumunu paylaşacağım. Bunun için biraz zamana ihtiyacım olacak. Sevgiler.

vyssera
07-11-2008, 23:29
Kaktüs çalışmamı daha büyük bir saksıya taşıdım. Muayenehanemde uygun bir köşeye, yaptırdığım akşap saksıyı yerleştirdim. Kaktüslerin suyu sevmemesinden dolayı ahşap olmasında bir sakınca görmedim. Bu konunun ilk mesajlarında görülen kaktüslerim ve diğer kaktüslerimi, Fatih beyin ( Ardentlion ) hediyesi olan kayanın çevresine yerleştirdim. Toprak olarak dere kumu kullandım. Onun üstüne kırmızı pur toprağı ( ufalanmış kaya ) ve aynı renk küçük taşlar koydum. İstediğim kadar ışık almadığı için, o bölgeyi aydınlatan bir de spot lamba koydum. Son durumu budur:

52192

52193

52194

52195

ebrub
08-11-2008, 01:12
Harika! Ellerinize sağlık...

ardentlion
08-11-2008, 11:16
Emre bey elinize sağlık çalışmalarınızı imrenerek izliyorum.

gönder
08-11-2008, 12:16
Merhaba,
Gerçekten çok güzel olmuş bonsaileri bu kaddar çok severken ilk defa kaktüsler için sanırım fikrimi değiştirdiniz.Çalışmalarınızı izledim gerçekten çok güzel olmuş ellerinize sağlık
Burhan GÖNDER

susam
08-11-2008, 13:12
Vyssera. Kaktüslerini yakından görme şerefine nail olmuş biri olarak şunu söyleyebilirim. Şahane olmuş. Ellerine kollarına sağlık. Devamını bekliyoruz.

vyssera
08-11-2008, 14:03
Çok teşekkür ederim arkadaşlar, kaktüslerle çalışarak, sizin de çok değişik peyzaj çalışmalarınız olabilir. Çok fazla bakım istememeleri açısından da rahat bir çalışma. ;)

suzan7
08-11-2008, 14:32
Harikulade bir görüntü.
Nasıl başlanır neler yapılır?
biraz bilgi verirseniz sevinirim.

vyssera
08-11-2008, 14:47
Eğer Kaktüs bahçesini kastediyorsanız, ihtiyacınız olan şeyler, istediğiniz, sevdiğiniz şekillerde kaktüsler, kaktüslerin çürümemesi için, toprak olarak kullanılacak kum ya da suyu tutmayan başka bir toprak bileşimi, çevre düzenlemesi için taşlar, ve istediğiniz ebatlarda bir saksı.

Ben saksıyı ahşaptan yaptırdım, ebatları 30 a 50 cm civarı derinliği içerden 4 cm, dışardan 5 ya da 6 cm. Siz istediğiniz ebatlarda bir saksı kullanabilrsiniz.

Kaktüsler hakkında detaylı bilgiyi de forumda bulmak mümkün. İyi ışık alan bir yerde tutarsınız. Sormak istediğiniz başka bir şey varsa her zaman sorabilirsiniz.

vyssera
12-11-2008, 12:50
Arkadaşlar, büyük saksıda peyzaj projemi merak edenler için bir kaç haberim var. Birincisi, büyük ladin kurudu. Çok iyi bakmama rağmen neden kuruduğuna bir anlam verememiştim. Ağacı yerinden sökerken gördüm ki, ağacın kendi toprağı kuruduğunda betonlaşan cinsten bir toprakmış. Üstten suladığımda, kendi hazırladığım karışıma genel olarak iyi nüfuz etmesine rağmen, su bu toprağa çok iyi işleyememiş. Yani ağaç susuzluktan kurumuş. Çıkardığımda köklerin sağlam olması da bunun bir işareti olarak algıladım. Bunun üzerine hazır ladin gitmişken, değiştirmem gereken ne varsa değiştireyim ve belki çok fazla ağaç olmayan bir çalışma ile devam edeyim dedim. Şu an saksıya çok iyi adapte olan elma, şimşirler, eğreltiler vs duruyor. Diğer bazı ağaçları uzaklaştırdım. Herşeyi komple değiştirmek de bir seçenek, biraz düşünüp son kararımı vereceğim. Ağaçların uyuma dönemi içerisinde epeyce zamanım var. Sevgiler, saygılar.

seleste
27-02-2009, 20:54
Vyserra merhaba,

Tepsi ne durumda merak ediyorum. Belki bu yıl, bir tepsi daha ekleyip L biçimi yaparsın. Bir de teması olsun. Teması "Karadeniz'de bir yayla evi " olsun mu mesela ?

Çalışmanı bir sergiyi dolaşır gibi gezdiğimizi aklımdan geçiriyorum.

osmann
27-02-2009, 22:51
E yazdın ama fotoğraflamamışsın. Eminim merak eden sadece ben değilimdir. Peyzajının son halinin fotoğrafını da eklersen ben de yeni yeni fikirler edinebilirim. Aşamalar çok güzel ilerliyor. İzlemesi ayrı bir keyif. Ama eminim en büyük keyif, uğraşmasıdır. Yıllar önce ben de böyle şeylerle uğraşırdım. Ama o zamanlar lisedeydim tabi. Şimdi ne zaman, ne de enerji kaldı.

vyssera
28-02-2009, 10:05
Byük saksıda peyzaj çalışmamdaki ağaçları değiştirdim. Ana plan aynı kaldı ama, uyum sağlamayan bitkiler oldu. Yosunların yerini yer örtücü sukulentler aldı. Biraz daha şekle girince fotoğraflayıp yayınlayacağım. Sevgiler.

vyssera
28-02-2009, 10:20
Vyserra merhaba,

Tepsi ne durumda merak ediyorum. Belki bu yıl, bir tepsi daha ekleyip L biçimi yaparsın. Bir de teması olsun. Teması "Karadeniz'de bir yayla evi " olsun mu mesela ?

Çalışmanı bir sergiyi dolaşır gibi gezdiğimizi aklımdan geçiriyorum.

Merhaba Seleste,

Konu açılmışken biraz daha anlatayım, çalışmamdaki büyük ladin kuruduktan sonra, o ana kadar yaşadığım deneyimlerden de faydalanarak tasarımı değiştirdim. Daha önce de söylemiştim. Şimdi tarla efekti verecek daha küçük bitkiler, yer örtücü olarak sukulentler, şu anda mevcut ağaç türleri olarak, alıç ve gürgen mevcut. Şimşir ve minyatür gül gibi çalılar da duruyor. Ev için yeterli yer kalmadığı için havuzu küçülttüm. Havuzu bu sefer derz dolgusundan yaptım. İçine de su mercimeği koydum. Fotoğraflamak için ağaçların yeşermesini bu sırada da diğer ayrıntıları tamamlamayı bekliyorum.

Beklediğinize değecek inşallah. Sevgiler.

Ali H. ALI
01-03-2009, 07:46
Vssera, aslinda saksidaki peyzaj calismanin, yesillenmeden once de bir fotografini eklersen, yesillendikten sonra de ekliyecegin fotografla bakip, onlari kiyaslama firsati olacak.

vyssera
01-03-2009, 17:18
Bugün de düzenlemeye devam ettim. Bi' türlü içime sinen bir havuz ve ev yapamadım. Ondan da gecikti :)

Harun Parlak
01-03-2009, 18:49
Sayın vyssera. Havuzu yapmak için çok uğraşmana gerek yok altarnatif malzeme aramanada gerek yok.
Havuzu belirlediğin alana çok rahat bulabileceğin çakıl taşlarını silikonla mermer zenine yapıştır. aralarınıda silikonla. çakıl taşları girintili çıkıntılı olacağından daha doğal duruyor. Silikon işini çok rahat görür çakılda bol. İşin bitince nalburlarda satılan buzdolabı boyası diye satılır püskürtmeli tüp boyalar dan alıp zemini hafif boyada atarsan hem istediğin suyu orda tutar hem de derin mavi bir göl hissi yaratırsın.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=64612&stc=1&d=1235759999

vyssera
02-03-2009, 00:32
Evet Tekin bey, en sonunda taşa döneceğim sanırım. Dibine kum, yüzeye de su mercimekleri koyup doğal bir hava vermek istiyorum. Çok teşekkür ederim :)

Carlos_Cortes
08-06-2009, 23:29
Sayın vyssera;

Yaptığınız çalışmalar mükemmel derecede güzel ve başarılı. Tebrik ediyorum...

samarra
20-07-2009, 10:06
yeni gördüm bu konuyu çok güzel oluyor her geçen gün

KARADENİZ37
20-07-2009, 11:05
Sayın Vyssera;çocukken şirinler diye bi çizgifilm vardı.Mantardan evler yapraktan kayıklar falan.Sizin ormanı onların ülkesine benzettim.Çok şahane ve şipşirin olmuş emeğinize sağlık.

vyssera
20-07-2009, 21:58
Sağolun arkadaşlar. Bilmenizde fayda var, balkonum günün belli saatlerinde etkili bir şekilde doğrudan gün ışığı aldığından geniş saksıda aşırı su kaybı meydana geliyordu, Bu yüzden susuzluğa dirençli türler haricinde sorunlar çıkıyordu. Sonunda bu tasarımı bozup, yerine sukulent bahçesi yaptım.

Saksının yerini değiştirme gibi bir seçeneğim olsaydı bunu yapmayabilirdim. ama bu hali de çok hoş oldu. yeterince olgunlaşınca paylaşacağım. Sevgiler.

Hatice Tarhan
18-12-2010, 19:17
Minyatür bahçe çalışması yapmak istiyorum tavsiye edebileceğiniz zeminde kullanacağım(saksı amaçlı) ne tür bir malzeme tavsiye edersiniz.El atmadığım bir minyatür bahçe çalışması kalmıştı içimde kalmasın bunu da deneyeyim.Çok güzel olmuş heves ettim.