PDA

View Full Version : Çıbrıka, Sater otu, Çuprika, Çibirsi




Selahattin Yılmaz
24-03-2008, 22:40
Özellikle ülkemizde Bulgaristan kökenli vatandaşlarımızın insanlarımızın tükettiği fesleğen muadili yöresel adıyla çuprikayı tanıyan var mı?




arodopman
25-03-2008, 09:38
Sayın,
Selahattin Yılmaz,

Sözü geçen çuprika, özellikle Bulgaristan’ dan göçen ve bilhassa da Pomak kökenli yurttaşlarımızın Trakya ve Marmara bölgesinde ki bazı kırsal yerleşim alanlarında evsel kullanım için yetiştirdikleri bir baharat türüdür. Bende Bulgaristan (soyadımdan anlaşıldığı üzere) kökenli ve Kırklareli doğumlu bir kişi olarak çıbrıka(biz böyle kullanırız)nın o eşsiz rahiyası ile büyüyenlerdenim. Ne yazık ki İstanbul’ da bulamadığım bu bitkiyi Kırklareli’ ye gittiğimde köylü pazarlarından veya kasaplardan alıyorum.

Sabah sabah yazınızı okuyunca çocukluğum ve fırından yeni çıkmış ev ekmeği üzerine sürülen tereyağına serpilen çıprıka, kırmızı biber, tuz karışımının lezzetinin nostaljisini yaşadım. Ve biraz bilgi toplayabilmek umuduyla kitaplarımı karıştırdım. Bilgiler karışık ama birleşilen noktalar şöyle; Yurdumuzda eski adı sater yeni adı kekik olarak bilinen saturaja türlerinin 14 ten fazla olduğu biliniyor. Yetiştiği yörelere bağlı olarak, şekil, koku ve kullanımları değişen bu bitkinin bir varyetesi olsa gerek çuprika. Yörelere göre değişen isimleri var. Çubrika denildiği gibi, çıbrıka, çibriska, çubriza, çubritsa, geyikotu,zater,sater olarakta adlandırılıyor. Bulgarca ismi, chubritsa olarak belirtiliyor.

Yetiştiği yere bağlı olarak değişse de kurutulmuşunda % 0.3 ile % 2 arasında uçucu yağ bulunur. Bu yağda da fenol türevleri özellikle de karvakrol (% 20-30 oranında) bulunmaktadır. Sanırım o farklı kokusunu da bu vermektedir.

Etki ve kullanılışına gelince; gaz söktürücü, terletici, iştah açıcı, idrar arttırıcı, midevi, uyarıcı ve cinsel gücü arttırıcı olduğu belirtiliyor. Sanırım özellikle et yemeklerinde, pirzola ve bonfilelerin üzerine serpilmesinin nedeni de bu olsa gerekiyor.

Bahçelerde yetiştirilmesini görmüş olsam da kendim hiç denemedim. Ama bildiğim kadarıyla önce tohumları serpiliyor. Fideler belirli bir büyüklüğe gelince seyreltiliyor veya asıl büyüyecekleri yerlere dikiliyorlar. Bir iki karış kadar olupta pembe açık eflatun çiçekler açtıklarında kökleriyle beraber çıkarılıp kurutuluyor, gerektiği zaman ufalanarak kullanılıyor.

Bunun dışında bir takım botanik bilgilere de eriştim ama sanırım şimdilik bu kadar yeter. Umarım çıbrıkanın büyüsünü biraz olsun yansıtmışımdır.
Saygılarımla
Ahmet Rodopman

habibe
25-03-2008, 09:47
İstanbul Avcılarda Cumartesi günleri bir pazar kuruluyormuş ve o pazarda Bulgaristana ait yöresel ne yiyecek varsa satılıyormuş. Eski kaşar araştırırken öğrenmiştim ama bir türlü gitmek nasip olmadı. İlgilenenler belki bu pazarda bulabilir diye yazdım.

gülenmelek
20-03-2012, 07:53
Bizde de annem "cibritsa" diyor ona. Sonuçta aynı bitki tabi.
Gerçekten farklı bir lezzet katıyor, özellikle de et yemeklerine. Bu bitkiyi hiç tanımayan eşimin yeğeni, kokusunu çok beğenmişti. Bu sene tohum ektim ama zannedersem derine ekmişim başarılı olamadım. Tekrar deneyeceğim ;)
Bu kurutulmuş bitkinin fotoğrafı. Kısmet olur da çimlendirirsem onun da fotoğrafını eklerim.

Jezebel
20-03-2012, 10:07
Çocukluğumdan beri tanıdığım bu bitkinin bilimsel adı Satureja hortensis (Summer savory).

275012



Ekmeyi denedim de sonuç alamadım.
Bulgaristanda eğitim alan oğlum her gelişinde getiriyor, böylelikle hiç hasret kalmıyorum bu lezzete ve kokuya;)

sakdag
20-03-2012, 10:47
Biz buna ''çibirsi'' diyoruz, gerçekten hoş, farklı bir baharat.

Köfte için çok kullanırız.

Annemler bahçeye tohumundan ekip, bunu yetiştiriyorlar...

ayhat
20-03-2012, 10:55
Herkes farklı birşey diyor bizde cibrisa diyoruz, süt çorbası yaparız, arpa şehriyeli, taze köy sütünden çok güzel olur, o çorbaya yakışır.

bahcedenn
20-03-2012, 11:28
İnternette okuduğum birkaç yazıda İnegöl köftesinin lezzetini çıbrıkadan aldığı yazıyor. Doğru ise de hiç şaşırmam. Gerçekten de köfteye çok farklı bir lezzet katıyor.

münevver
20-03-2012, 13:49
Egedeki ince kekiğe benziyor

sakdag
16-11-2012, 11:57
Bu yıl bu bitkiden eken oldu mu acaba?

denizakvaryumu
16-11-2012, 12:16
Zahter-Satureja hortensis (Summer savory).

Ankara şartlarında kışın donuyor ancak yazın köklerinden tekrar çıkıyor.

Ankara'da bahçede yetiştirecek olanlar kök kısmını oldukça derine diksinler.

Summer savory nin bir de winter savory olan çeşidi var ki soğuklardan etkilenmiyor...
Ankara'daki marketlerde winter savory nin fidesi baharla birlikte satışı oluyor.

Summer savory i bulmak zor...Fidesi bazen yenikentteki fidecilerde fide zamanı olabiliyor.

http://www.mountainvalleygrowers.com/satmontana.htm

Winter savory için linke bakınız.

Savory nin Türkçe karşılığı olmadığını da belirtiyim.

Yani kekik veya mercanköşk değil...Genelde zahter deniliyor.

bahcedenn
16-11-2012, 12:35
Bu yıl bu bitkiden eken oldu mu acaba?

Ne için sormuştunuz Sn. Sakdag?

sakdag
16-11-2012, 12:49
Elimde bir miktar tohum var da, talep olursa Tohum Takas Etkinliğine göndereyim diyorum...

bahcedenn
16-11-2012, 12:55
Ben de tohum edinmek için soruyorsunuz diye düşünmüştüm. Köyde vardı. Validem yetiştirdi bu sene, kurutup bana da hazırlamış çorbalara, köfteciklere :) Tohum da almış. Haftaya köye gidiyorum. Etkinliğe de göndermeyi düşünüyorum. İnşallah taliplisi olur.

sakdag
16-11-2012, 12:58
Memleketiniz Kırklareli galiba, benim de Edirne.Pek bilinmiyor, bizim oraların baharatı. Annem her yıl tohumdan ekip yetiştirir. Bu mükemmel baharatı herkes tatmalı bence. Tohum takasa gönderelim, meraklıları olur elbet, hem tanıtım da yapmış oluruz... ;)

bahcedenn
16-11-2012, 13:04
Memleketiniz Kırklareli galiba, benim de Edirne. Annem her yıl tohumdan ekip yetiştirir. Bu mükemmel baharatı herkes tatmalı bence. Tohum takasa gönderelim, meraklıları olur elbet, hem tanıtım da yapmış oluruz... ;)

Aynı düşüncedeyim Sn. Sakdag. Geçen sene de göndermiştim fakat etkinliğin sonuna doğruydu. Bu sene daha çok umutluyum taliplisi çıkar diye :)

Fatma Kochan
28-02-2014, 18:46
Ben de tohum edinmek için soruyorsunuz diye düşünmüştüm. Köyde vardı. Validem yetiştirdi bu sene, kurutup bana da hazırlamış çorbalara, köfteciklere :) Tohum da almış. Haftaya köye gidiyorum. Etkinliğe de göndermeyi düşünüyorum. İnşallah taliplisi olur.

Merhaba Sayın bahçeden. Göndermiş olduğunuz çıbrıka, çıbrıtsa'yı şimdi diksem olurmu, zamanı varmı bilmiyorum, direk bahçeye diksem olurmu? şimdiden teşekkürler.:)

bahcedenn
28-02-2014, 20:28
Merhaba Sayın bahçeden. Göndermiş olduğunuz çıbrıka, çıbrıtsa'yı şimdi diksem olurmu, zamanı varmı bilmiyorum, direk bahçeye diksem olurmu? şimdiden teşekkürler.:)

Trakya'da 15 Nisan civarlarında, yani domates, biber tohumlarının ekildiği zamanda aynı domates, biber tohumları gibi ufak bir tavaya ekerler. İsterseniz viyole de ekebilirsiniz. Fide haline geldikleri zaman da kalıcı yerlerine alabilirsiniz.
Siz bu vakti bölgenizin domates, biber ekim zamanına göre ayarlayabilirsiniz.

Fatma Kochan
01-03-2014, 20:21
Trakya'da 15 Nisan civarlarında, yani domates, biber tohumlarının ekildiği zamanda aynı domates, biber tohumları gibi ufak bir tavaya ekerler. İsterseniz viyole de ekebilirsiniz. Fide haline geldikleri zaman da kalıcı yerlerine alabilirsiniz.
Siz bu vakti bölgenizin domates, biber ekim zamanına göre ayarlayabilirsiniz.

Çok teşekkürler sayın bahçeden, dilerim tutar :)

limon_sever
30-03-2014, 20:41
Çıbrıkalar ve kekikler böyle uzayıp gitmişlerdi.

13.03.2014

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-takas/475701d1394713456-cibrika_kekik.jpg

Daha sonra yanlara yatıp değişik bir hal aldılar. Hoşuma da gitti.

479737

Bahçeye şaşırtacaktım ama artık saksıda gittiği yere kadar gidecekler.

479738

limon_sever
10-04-2014, 16:43
Çıbrıkaları bahçeye dikmiştim. Yerlerini sevmiş görünüyorlar.

482336

30.04.2014
Şaşırttığım çıbrıkalar...
487790

limon_sever
05-05-2014, 16:51
Dairesel dikim yaptığım çıbrıkaların gelişimi...

17.04.2014

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-takas/483849d1397753023-cibrika.jpg

05.05.2014

489640

12.05.2014

491992

bahcedenn
04-06-2014, 22:55
9 Nisan'da toprakla buluşan Çıbrıka tohumları 10 gün içerisinde çimlenmeye başladılar ve 21 Nisan'da bu haldeler.

499659

7 Mayıs'taki halleri. Bu sene güneş kendini doğru düzgün göstermediği için biraz cılız gibiler.

499660

18 Mayıs'ta biraz toparlandılar.

499661

Kendilerini biraz toparlanmış görünce şaşırtmaya karar verdim.

499662

Şaşırtıldıktan sonra o şoku üzerinden atmış gibiler.

499663

bahcedenn
04-06-2014, 23:09
Bitkinin 30 Mayıs'taki hali.

499664

2 gün sonrası. 01 Haziran.

499665

3 günde belirgin bir değişiklik var. 04 Haziran.
Artık kalıcı yerlerine geçme vakti geldi. Fakat yağmur bir müsaade etmedi.
Bundan sonraki resimlerim kalıcı yerlerimden olacak.

499666

MeyveliTepe
05-06-2014, 10:10
Tohumları bardaklara tek tek mi ektiniz, başka yerden mi şaşırttınız?

bahcedenn
05-06-2014, 11:04
Tohumları bardaklara tek tek mi ektiniz, başka yerden mi şaşırttınız?

İlk saksıya ektim. Yaklaşık 1 buçuk ay sonra ise saksıdan tek tek bardaklara şaşırttım. 20-30 bardak fidem var. Saksıdakiler ise hala duruyor. Herhalde bi 300-500 kök şaşırtabilecek fide vardır. Tohumlar mini minnacık oldukları için ekerken biraz abartmışım. :)

yağmur
05-06-2014, 12:05
Tarhana tariflerinde geçen "tarhana otu" da aynı mı acaba? Bir de tadı acı mı yani yakıyor mu? Ufak çocukların da yiyeceği yemeklerde kullanabilir miyiz?

bahcedenn
05-06-2014, 13:00
Tarhana tariflerinde geçen "tarhana otu" da aynı mı acaba? Bir de tadı acı mı yani yakıyor mu? Ufak çocukların da yiyeceği yemeklerde kullanabilir miyiz?

Bildiğim kadarı ile Tarhana Otu dedikleri bitki Echinophora tenuifolia dedikleri bitki. Diğer adları çördük,çörtük,çorduk,çörtük otu,çöğür,çöyür otu. Ben Kastamonu'da köylü pazarında görmüştüm bu otu. Orda başka bi isimle adlandırmışlardı. Hatırlayamadım şimdi. Bu otun asıl memleketi ise İzmir, Manisa, Aydın ve ilçeleriymiş.

Çıbrıka dediğimiz bitkinin ise bu Tarhana Otu ile yakından uzaktan hiçbir alakası yok. Tek kesiştikleri nokta farklı yörelere bağlı olarak Tarhana çorbasının içerisinde kullanılmaları.

Çıbrıka dediğimiz bitki ise kekik kokusuna benzeyen fakat bilenlerin ayırt edebileceği hoş kokulu bir bitkidir. Et yemeklerine yakışır. Özellikle köfte harcında çok kullanılır. Çorbaların üzerine serpilir. Tarhana harcında çok kullanılır. Tadı ise acı değildir. Kekik gibidir. Kekik kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.

Acılık anlamında ufak çocuklar için hiçbir sıkıntı yok. Fakat bir çeşit baharat olduğu için annem tarhana yoğururken son 5-6 senedir tarhana harcının içinde kullanamıyor. Bebeğe ya da ufak çocuğa verilmeyecekse çorba, pişirirken sonradan ilave ediyor. Eğer çocuklar 5-6 yaşından büyük ise tarhana harcının içinde de kullanılabilir.

marmaris-
02-09-2014, 15:46
merhaba,ben bu çıbrıka dediğimiz bitkiden temin etmek istiyorum.nereden bulabilirim acaba?

Jezebel
03-09-2014, 10:45
Tarhana tariflerinde geçen "tarhana otu" da aynı mı acaba? Bir de tadı acı mı yani yakıyor mu? Ufak çocukların da yiyeceği yemeklerde kullanabilir miyiz?


Tarhana otu apayrı bir şey. "Tarhana poyu " (http://mazesinyemekleri.blogspot.com.tr/2012/09/tarhana-poyu-boyle-bir-sey.html)diye de biliniyor.
Çemenle aynı olduğu ortaya çıktı, epey şaşırmıştım keşfettiğimde:rolleyes:

alef blue
15-12-2014, 16:00
çıbrıkanin tohumu kac yıl dayanır acaba geçen sene dedemden gelen tohumları seneye yetistirebilir miyim? cok fazla gondermisti cogu kalmisti...
tohum paylasimdan da aldim acaba ayni cibrika mi diye karsilastirmali buyutmek istiyorum

aklma
28-12-2014, 19:26
balkonumda ekili çıbrıkaların fotografını sizin ile paylaşacağım

aklma
28-12-2014, 19:48
çiçekli hali 15 gün önceki hali

Yağmurcan
29-12-2014, 09:53
çiçekli hali 15 gün önceki hali

Acaba bunları geçen sene mi ekmistiniz?

aklma
29-12-2014, 21:07
bunlar bu sene ikinci mahsul.
şuan thum vermesini bekliyorum.
son halinini birkaç gün içinde yayınlarım

Yağmurcan
29-12-2014, 21:11
İkinci mahsul dediğinize göre; nane gibi biçiyor musunuz? yoksa kökten söküp tekrar mı? yetiştiriyorsunuz? Ben de bu sene ilk defa tohumunu ekeceğim de,öğrenmek adına soruyorum.

aklma
29-12-2014, 22:56
Čibrika yıllık bir bitki.nane gibi bictim denemek icin bir daha büyümedi.bunları tohumdan yetiştirdim.ihtiyacım olanı çiçek açmadan hasat ettim.çiçek acanlari tohum almak için bıraktim.

Jezebel
10-02-2017, 09:38
Zahter-Satureja hortensis (Summer savory).

Ankara şartlarında kışın donuyor ancak yazın köklerinden tekrar çıkıyor.

Ankara'da bahçede yetiştirecek olanlar kök kısmını oldukça derine diksinler.

Summer savory nin bir de winter savory olan çeşidi var ki soğuklardan etkilenmiyor...
Ankara'daki marketlerde winter savory nin fidesi baharla birlikte satışı oluyor.

Summer savory i bulmak zor...Fidesi bazen yenikentteki fidecilerde fide zamanı olabiliyor.

Satureja montana Winter Savory (http://www.mountainvalleygrowers.com/satmontana.htm)

Winter savory için linke bakınız.

Savory nin Türkçe karşılığı olmadığını da belirtiyim.

Yani kekik veya mercanköşk değil...Genelde zahter deniliyor.

Doğru mu anladım bilmiyorum :):confused:

Summer Savory (Satureja hortensis) çıbrıka - tek yıllık
Satureja montana (Winter savory) zahter, keklik otu - uygun mevsimde çok yıllık

Peki bunlar aroma ve tat olarak benzer mi ?
Zahter Zengarden'de var, hemen alıp koklayasım geldi.:rolleyes:
Kaydet
Kaydet

Resulgur
13-05-2018, 21:31
Bu yıl seramızın bir kenarına ekmiş olduğumuz tohumlar, çok güzel çimlendiler. ;)

673667

673668

Bay Şifacı
23-08-2018, 17:01
Merhabalar, bulgaristan macuru bir ailenin oğlu olmama rağmen biz bu bitkiyi bilmiyoruz.Henüz büyüklerime sormadım gerçi. En azından ben ilk defa adını duymuş oldum çuprika'nın.

emrecey
31-01-2020, 09:40
gecen sene kekikle ciprikayı yan yana ekmiştim acaba birbirlerini etkilemiş hibritlemiş olabilirler mi bilgisi olan var mı acaba.

muhabbet
09-02-2020, 21:52
Bizde de annem "cibritsa" diyor ona. Sonuçta aynı bitki tabi.
Gerçekten farklı bir lezzet katıyor, özellikle de et yemeklerine. Bu bitkiyi hiç tanımayan eşimin yeğeni, kokusunu çok beğenmişti. Bu sene tohum ektim ama zannedersem derine ekmişim başarılı olamadım. Tekrar deneyeceğim ;)
Bu kurutulmuş bitkinin fotoğrafı. Kısmet olur da çimlendirirsem onun da fotoğrafını eklerim.


Merhaba , bu bitkinin tohumlarından almak isterdim. daha önce komşum verdi çok beğendik ev ahalisi olarak. ekmek istedik ama sonuç alamadık. muhtemel önce çimlendirmek gerekiyordu belkide.
Bu bitkiden veya tohumundan elinde olan varmıdır ? nasıl elde edebilirim. teşekkürler.

AkisSoftware
12-02-2020, 10:13
Bu seneki paylaşım etkinliğinde sayın @bahcedenn paylaşmış bu bitkinin tohumlarını...

Zekoş
12-02-2020, 12:45
Sn.Muhabbet ben ilk olarak nisan başı gibi direk topraga ekim yapmistim.Ondan sonra da ekmeye hic gerek kalmadi.Havalar iyice ısınınca dökülen tohumlardan yeniden cikiyor.Eger o zamana bulamazsaniz fidesini yollayabilirim.

AkisSoftware
12-02-2020, 13:17
Sn.Muhabbet ben ilk olarak nisan başı gibi direk topraga ekim yapmistim.Ondan sonra da ekmeye hic gerek kalmadi.Havalar iyice ısınınca dökülen tohumlardan yeniden cikiyor.Eger o zamana bulamazsaniz fidesini yollayabilirim.

Tabii ki ilk ve son mesajı olmazsa...

Genelde böyle istekte bulunanlar bir defa yazıp ardından kaybolmuşlar.

Zekoş
12-02-2020, 13:42
Sn.AkisSoftware sanirim cagımızın hastaligi unutkanlik:))
**** cok istemediginden..ben istedigim biseyin pesini asla birakmam😊

muhabbet
15-02-2020, 14:09
Sn.Muhabbet ben ilk olarak nisan başı gibi direk topraga ekim yapmistim.Ondan sonra da ekmeye hic gerek kalmadi.Havalar iyice ısınınca dökülen tohumlardan yeniden cikiyor.Eger o zamana bulamazsaniz fidesini yollayabilirim.

Sn.Zekoş çok teşekkür ederim kibar teklifiniz ve ilginiz için. Söylediğiniz gibi fidesini almam daha iyi olur. bende büyütüp umarım çevremdekilere bu hoş kokulu bitkiyi tanıtırım :) harika olur. tekrar teşekkürler.

muhabbet
15-02-2020, 14:11
Tabii ki ilk ve son mesajı olmazsa...

Genelde böyle istekte bulunanlar bir defa yazıp ardından kaybolmuşlar.

Merhaba ,
haklılık payınız mevcut :) bu siteyi geç keşfettim , iyi ki sık kullanımlarıma eklemiştim bu sayfayı :) ilginiz için teşekkürler.

AkisSoftware
04-04-2020, 11:57
Arkadaşlar bir sürü tohumdan ekmiştim ama 1 tanesi şimdilik sağ. Eğer diğerleri çimlenmezse tekrar ekim yapacağım.

Bu resimdeki Çıbrıka mı?

Jezebel
04-04-2020, 12:32
Arkadaşım, pek benzetemedim, ama her ihtimale karşı bir yaprağını koparıp ezin ve koklayın.
Çok hoşunuza giden bir koku almalısınız, kekiği andırıyor.
Koku almıyorsanız bu muhtemelen başka bir şey :)

bahcedenn
04-04-2020, 19:41
Arkadaşlar bir sürü tohumdan ekmiştim ama 1 tanesi şimdilik sağ. Eğer diğerleri çimlenmezse tekrar ekim yapacağım.

Bu resimdeki Çıbrıka mı?

Eğer büyük olanı soruyorsanız kesinlikle değil ama yeni çimlenenleri kastediyorsanız %99 çıbrıka. Kekik ailesinden başka bir şey ekmediyseniz yani. O aileden benzer bir şey olabilir belki. 23 numaralı mesajda tüm gelişimleri mevcut. Siz daha çok benzetebilirsiniz.

AkisSoftware
04-04-2020, 19:47
Koku yok tad yok. Utanmasam ıspanak diyeceğim. Yenizelanda ıspanağı tohumunu dikmedim ama o bir sekilde oraya mi dustu anlamadim... buyusun bakalim ne cikacak

Dutlubahçe
04-04-2020, 20:29
Koku yok tad yok. Utanmasam ıspanak diyeceğim. Yenizelanda ıspanağı tohumunu dikmedim ama o bir sekilde oraya mi dustu anlamadim... buyusun bakalim ne cikacak

Ada çayı ekmiş miydiniz? Ona benzetmiştim ama koku da yok diyorsunuz !?

AkisSoftware
04-04-2020, 20:31
Ada çayı ekmiş miydiniz? Ona benzetmiştim ama koku da yok diyorsunuz !?Ekmedim. Başka bir arkadasta oyle demisti. Tadi ıspanak gibi yani hic tad gelmedi. Kekik desem degil. Anlamadim ne olduğunu

Jezebel
04-04-2020, 21:25
Arkadaşlar bir sürü tohumdan ekmiştim ama 1 tanesi şimdilik sağ. Eğer diğerleri çimlenmezse tekrar ekim yapacağım.

Bu resimdeki Çıbrıka mı?


Aptenia cordifolia (https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/25978/3560c810-3d0f-4bd2-8059-3ae30c26706c/s1200?webp=false) / Buz Çiçeği gibi duruyor.
O da güzel bir bitki.:)

AkisSoftware
04-04-2020, 21:56
Aptenia cordifolia (https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/25978/3560c810-3d0f-4bd2-8059-3ae30c26706c/s1200?webp=false) / Buz Çiçeği gibi duruyor.
O da güzel bir bitki.:)Ne bereketli bir bitki imis :)) hayirlisi bakalim ne cikacak

muhabbet
06-04-2020, 21:37
Ada çayını andırıyor sanki , görünüş itibariyle. hayırlısı bakalım ne büyüyecek :) merak ettim bende.

muhabbet
04-08-2020, 20:20
Arkadaşlar bir sürü tohumdan ekmiştim ama 1 tanesi şimdilik sağ. Eğer diğerleri çimlenmezse tekrar ekim yapacağım.

Bu resimdeki Çıbrıka mı?
bitki büyüyünce neye benzedi merak ettim. teşekkürler.

its_just_a_ride
07-08-2020, 13:19
Selamlar, Sayın Bahcedenn gelen tohumların bir kısmını viyole ekmiştim ilkbaharda ama çimlendiremedim. Elimdeki tohumları harcamak istemiyorum.

sanal aktarda ilanı var, kurutulmuşu satılıyor, satın alsam tohum gibi kullanabilir miyim?

Tohumlu halini bulmak zor aktarlarda. Kekikler için de keza. Bence tekrar deneyin, tohum paylaşımında tekrar paylaşılır muhtemelen.

AkisSoftware
07-08-2020, 19:58
bitki büyüyünce neye benzedi merak ettim. teşekkürler.

Bildiğimiz kekik gibi. Büyürken hiç zorlanmadi. Bilgisayara geçersem resim atayım

Jezebel
09-08-2020, 07:14
Selamlar, Sayın Bahcedenn gelen tohumların bir kısmını viyole ekmiştim ilkbaharda ama çimlendiremedim. Elimdeki tohumları harcamak istemiyorum.

sanal aktarda ilanı var, kurutulmuşu satılıyor, satın alsam tohum gibi kullanabilir miyim?


Zahterden koku ve tat olarak bir farkı yok.
Her yıl tohumdu, violdü, şaşırtmaydı uğraşmaktansa ben zahter edinmeyi tercih ettim. Birkere çok yıllık ve yayılıyor, tohumlar döküldükçe daha da genişliyor.
Safkan bir muhacir olarak söylüyorum bunu, çünkü istesem bulgarcası чубрица olan bu baharatı kilo ile alabilecek durumdayım. Bir ayağım ve bir oğlum hep orada;)


712002




Yine de siz bilirsiniz.

its_just_a_ride
09-08-2020, 15:53
Zahterden koku ve tat olarak bir farkı yok.
Her yıl tohumdu, violdü, şaşırtmaydı uğraşmaktansa ben zahter edinmeyi tercih ettim. Birkere çok yıllık ve yayılıyor, tohumlar döküldükçe daha da genişliyor.
Safkan bir muhacir olarak söylüyorum bunu, çünkü istesem bulgarcası чубрица olan bu baharatı kilo ile alabilecek durumdayım. Bir ayağım ve bir oğlum hep orada;)


712002




Yine de siz bilirsiniz.

Cibreska (Satureja hortensis, summer savory) tek yıllık diye biliyorum. Onun çok yakını olan winter savory var sanırım sizde. O çok yıllık. Sn. Muda ile de konusu geçmişti daha önceden forumda. Ben henüz yetiştirmedim çok yıllık olanı. Tabii ki her zaman çok yıllıklar candır ;).

Jezebel
09-08-2020, 23:05
Zahter - Winter savory (https://en.wikipedia.org/wiki/Winter_savory)
Chubritza Bulgarian word for Summer savory (https://en.wikipedia.org/wiki/Chubritza)



Demem o ki zaten bu bitkiler kardeşler.
Buralarda bu konu yazıldı çizildi.
Tercih tabi ki yetiştirenın.

CilekFidesi
20-09-2023, 13:10
Yıllar önce yaşadığım köyde buğday biçildikten sonra buğday tarlalarında kendiliğinden çıkardı. Biz arada sırada toplardık. Ama köyde bunu bilen tanıyan başka biri yok sanırım.
Zahter ile sanırım aynı kokuya sahip, enfes bir kokusu var. Yılar sonra bu kekik türünü artık hiç görmemeye başladım. Doğa gezisi yaparken özellikle dikkat ediyorum. En sonunda birkaç gün önce bu kekikten gördüm ve hemen söktüm. Bahçemde yetiştirmek için saksıya diktim, umarım tutar.

Bir de yine bizim köyde ırmağa yakın kumlu toprak olan yerde bolca zahter vardı. Bunlar da yokolmaya yüz tuttu. Özellikle de bulunduğu arazi dozerle düzlenip çam dikildiktem sonra.
Onca aramadan sonra bulduğum birkaç kökü saksıda yetiştiriyorum. Çok şükür birkaç yıldır kurumadılar, saksıda rahatları iyi.

İnşallah her iki cinsi de çopaltıp bol bol yetiştirmek istiyorum. Yemeklere verdiğ lezzet bir yana, enfes kokusunu yaymak ve arıclık için de faydalanmak istiyorum.

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=44796

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=44797