Bağlan

View Full Version : Lupin (Acıbakla çiçeği)

BLATT2007
24-03-2008, 09:01
Merhabalar;
Haftasonu lupin togumlari aldim ve cimlenmesi icin torf a ektim. bu cicegin bakimi nasil yapilir bilgileriniz varsa paylasabilir misiniz. Tesekkurler...

BLATT2007
01-04-2008, 12:56
Merhaba ; Lupin (acibakla ) cicegim togumlarim cimlenmeye basladi. Bu bitki hava tahmini yapiyormus oyle bisey okudum. gercektende oyle, aksam saksisini kalorifere yakin bir yere biraktim sabah 3 adet tohumumda daha cimlenmis. bu yil acmicakmis cicek , fakat seneye acacakmis.cok yillik bir bitkiymis. merakla bekliyorum. ayrica sifali bitkilerdenmis.

samowan
01-04-2008, 14:13
2 sene once karma tohum paketinden mor lupinlerde cikmisti ancak cicekleri resimdeki kadar uzun ve sik degildi. Ilk senesinde cicek actilar. Malesef tohum alamadim.

limon
01-04-2008, 16:57
Acıbaklanın tohumu bildiğimiz baklaya benziyor mu?

Samowan, BLATT çok yıllık diyor ama bu sene yeniden dipten sürgün vermedi mi çiçeğiniz?
(kökten söküp atmadıysanız)

İnternetten fotoğraflarını görünce bayıldım ben de çiçeklerine. Fakat internette ve tohumpaketi üzerinde bazen çok beğendiğim çiçekler veya bitkiler, gerçekte o kadar gösterişli olmayabiliyor. MEsela şimdi ben acıbakla tohumu alsam çiçeklerinin yukarıdaki gibi olmasını beklerim. Olmazsa üzülürüm. Bir daha da alıp ekmem tohumunu.

samowan
01-04-2008, 21:39
Dedigim gibi karma bir tohum paketinde olduklari icin hangisinin lupin tohumu oldugunu bilmiyorum. Benimki yabani turu olabilir cunku tohum paketi yabani cicek cesitlerinin iceriyordu. Ilk sene cicek verdi ama tohum olusumu olmadi. Surgun konusuna gelince, bahcemiz Uludag da, devamli bulundugumuz bir yer degil. biz yokken bahce ile koyluler ilgileniyor. Cok yilliksa veya surgun vermisse bile koyluler tarafindan yabani ot muamelesi gormus olmalari muhtemel. Sn. Blatt2007 nin gonderdigi fotograftaki yaprak yapisini gorene kadar benim icin unutulmus bir cesitti. Cicegi resimdeki kadar uzun ve sik degildi ama yinede tavsiye ederim, ilginc gorunumlu bir bitki.

COYOTE
01-04-2008, 21:53
Tohumları küçücük soya fasülyesi gibi ve kahverengi.

Balıkcı
01-04-2008, 22:44
Galiba direkt güneşi sevmiyor.
Geçen yıllarda ekmiştim, bir karış kadar da büyüdüler fakat çok güneş alan bir yere dikmiştim, bir süre sonra bozuldular.
Resimdeki gibi olanları, ormanı andıran bir yerleşim yerinde, büyük bir göbek halinde görmüştüm.
Haydi hayırlısı bakalım, ben bu sene de tohum ektim, çıktılar, bu sefer gölgeye dikeceğim fideleri.

samowan
01-04-2008, 23:27
http://www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/page8-lupin.htm sitesinden alintidir;
"soaking in water for 24hrs prior to sowing aids faster germination. Position full sun to part shade in slightly acid well drained sandy soil."
(tohumlari ekmeden once 24 saat suda bekletmek(veya islatmak tam bilmiyorum) cimlenmeyi hizlandirir. Tam gunesten yari golge ye kadar yetisir. Drenaji iyi hafif asidik toprak makbuldur:)
Ayrica linkte Lupin Tutti Fruitti cinsinin ilk sene cicek actigi vurgulanmis, en alttaki Lupin Blue Spear ise kokuluymus.
Bir de uyari "yemek zararlidir"

BLATT2007
02-04-2008, 08:17
Merhaba;
Ben ilk defa yetistirecegim. Tohumlar Sn.COYOTE'nin dedigi gibi soya fasulyesine benziyor birazcik daha kucugu.Sn. Samowan'in dedigi gibi de suda bekletiliyor daha sonra ekiliyor. Benim oda sicakliginda cimlenmeye biraktigim Lupin (acibaklarim) yaklasik 1 haftada cimlendi. Bugunlerde biraz daha kendilerini belli etmeye basladilar. Sn. Balikcinin onerileri icin cok tesekkurler, cunku cimlemek kadar dogru yere ekmekte onemli saniyorum.

üzüm
02-04-2008, 09:34
Tek yıllık, çokyıllık, çalı, yarı çalı formunda yaklaşık 200 çeşidi olan bir cinstir.

Resimde görülen Russell Lupines türü olabilir. Lupinus cinsinin gösterişli olanları büyük ihtimalle hibritdir.

Güneşli ve yarı gölge yerlerde yetişir; aşırı sıcaklardan hoşlanmaz.

samowan
02-04-2008, 13:06
Sn Uzun eger bilginiz varsa, tek yillik lupinlerin tohumlarinin turkiyede bulunabilirligi var mi?

üzüm
02-04-2008, 13:49
Benim bildiğim satılanlar çok yıllık bitkiler. (Doğada tek yıllıklarına rastladım)
Bauhause, Koçtaş vb. yapı marketlerin bahçe bölümünde bulabilirsiniz. Bir markanın 331 numaralı "Karışık uzun boylu çok yıllık çiçek - Mix of tall perrenial flowers" paketinde de bulunuyor.

feriha
11-04-2008, 12:28
Samowan ben acı bakla tohumlarını aşağıdaki linkten temin ettim .
http://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4650

14 Mart ta aynı siteden aldığım cocopeat e ektiğim tohumlar büyüyorlar:p

34366

samowan
13-04-2008, 22:22
Sn. feriha, insallah ciceklerini de goruruz. Bende dayanamayip Tekzen'den lupin tohumlari aldim. Arkasindaki yazidan anladigima gore ilk sene cicek acacak. Tohumlarida cok ufakti.
http://www.tmseeds.com/product/2843.html

Duzeltme; Aldigim tohumlar lupin degil, yuksuk otu tohumlari idi ama nedense kendilerine lupin muamelesi yaptim. Ektigim barkdaklarin ustune de lupin yazdim. Dolayisi ile konunun baslikla bir alakasi yok, kusura bakmayin.;)

limon
14-04-2008, 17:39
Merakla takip ediyorum gelişmelerini. En çok ta çiçeklerini :)

İzmirli
29-04-2008, 02:16
Bende 3 hafta önce tohumlarını aldım,suda beklettim ve diktim. Şu anda büyüdüler 7. 8. yapraklarını verdiler ancak sanırım bu bitkiler mantara hassas. Bazıları çökmüş bir şekilde kuruyup ölüyorlar. Acaba ilaç kullanmalımıyım?

Chotanaq
31-03-2009, 08:09
Arkadaşlar lupinleri o günden bugüne gelişmiş olanlar yok mu ben akşam resimlerini koyacağım. Benimkiler maaşallah çok güzeller.. Bazılarının yaprakları koyu yeşil fark mı var acaba bilemedim.

Oyaman
31-03-2009, 23:48
Bende 3 hafta önce tohumlarını aldım,suda beklettim ve diktim. Şu anda büyüdüler 7. 8. yapraklarını verdiler ancak sanırım bu bitkiler mantara hassas. Bazıları çökmüş bir şekilde kuruyup ölüyorlar. Acaba ilaç kullanmalımıyım?

Taban suyu yüksek ve geçirimsiz toprağı sevmiyor . Kumlu toprak , geçirgen ve asidik toprak istiyor .
Geçen sene 10 cm büyüdükten sonra öldüler , yani büyütemedim . Kökleri
suya karşı çok hassas hemen sararıyor . Fide torbasına şaşırttığım 20 kadar fideden torbasında tahliye deliği tam açılmamış 4 tanesi birkaç gün içinde hemen
sarardı ve bir tanesi kurudu .
Kök yapısı karmaşık olduğundan ( ne ise anlayamadım ) , şaşırtmanın fide fazla gelişmeden yapılması gerekiyormuş .

Oyaman
01-04-2009, 00:01
Galiba direkt güneşi sevmiyor.
Geçen yıllarda ekmiştim, bir karış kadar da büyüdüler fakat çok güneş alan bir yere dikmiştim, bir süre sonra bozuldular.
Resimdeki gibi olanları, ormanı andıran bir yerleşim yerinde, büyük bir göbek halinde görmüştüm.
Haydi hayırlısı bakalım, ben bu sene de tohum ektim, çıktılar, bu sefer gölgeye dikeceğim fideleri.

Sevgili Balıkçı , bende bugün fideleri tam gün güneş gören bir bölgeye diktim !
Ne yapacağım şimdi ?
Gezdiğim tüm web siteleri tam veya yarı güneşte gelişir derler . Esas sorun bumu ? Yoksa toprağınız killimi , taban suyu yüksekmi , hafif asidik değilde yüksek alkali toprakmı acaba ? Fazlaca sulamış olabilirmisiniz ?
Cevaplarınız hayır olursa bir an evvel fideleri gölgeye kaldırmam gerekecek .

ciceksever70
01-04-2009, 08:04
Gecen sene bahceye öylesine attigim tohumlar tuttu ancak cicek acmadi. Tam sökecekken baktim alttan sürekli yeni yapraklar veriyor. Internette de biraz arastirdiktan sonra büyük yapraklari kesip bitkiyi iyice budadim. Bu ilkbahar cok güzel bir sekilde yeni yapraklar cikmaya devam ediyor. Ikinci yil cicek acarmis ve bahce topragina cok yararli bir bitkiymis. Bahcevan.com da daha detayli bilgiler de mevcut. Özel bir bakim gerektirmiyor, biraz organik gübre ekledim sabirsizlikla ciceklenecegi zamani bekliyorum.

Chotanaq
01-04-2009, 13:21
Arkadaşlar bende bu şubatta başladım tohumculuğa, 20 tane lupin fidesi var tohumları ekeli 1 ay oldu ve hepsi güzel, sadece hızlı büyümüyorlar fakat yaprakları çok hoş. Bazıları koyu yeşil bazıları ise açıky eşil. Bazılarının sivri yaprakları daha büyük ve uzun bazılarının oval ve tombul yaprakları daha uzun.

Ben lupinlerde diğer tüm çiçeklerimde olduğu gibi sulama ve güneşleme arasında karışıklık yaşıyorum latin çiçeği fidelerim ve horoz ibiği fidelerim soluyor ve ben anlam veremiyorum.

En iyi bildiğim şey, bahsi geçen tüm çiçekler kesinlikle yarı gölgeli yerlerden hoşlanıyor. Direk yaz güneşinde 3 saatten fazla kalırsa boynu bükülüyor, fakat mutlaka az güneş alan yere koyun gölgede de gelişim gösteremezler boylanamazlar.

Ben her 2 günde bir çiçeklere su veriyorum, nemli değil hergün ıslaklar, vıcık vıcık ses geliyor. Bazılarının solma nedeni bu mudur?

Beni yanıltan toprağın üst kısmının kurumasıdır değil mi?

Bu arada bir mezarlığa diktiğim lupinler daha sağlıklı ve hızlı büyüyor. Evdekiler çok yavaş büyüyor.

Chotanaq
16-04-2009, 20:35
Lupinlerin son halleri ekeli 2 ay oldu.

Yavaş büyüyorlar. Bunun gibi 10 adet daha var.

Chotanaq
08-05-2009, 22:53
lupinlerimin son hali:

Ben birine tohum ekip verdim saksıda tek olunca el içi kadar büyük yaprakları olmuş 2 haftada.

Benimkileri ekeli 2 ay oldu ama hala el kadar değiller. Çünkü bir saksıya 4 tane ektim. Çok olumsuz etkiliyor.

Chotanaq
13-05-2009, 21:58
Lupinlerin bugünkü son halleri budur. Fakat anlaşılamaz şekilde 2 haftadır hiç büyümüyorlar ve yaprakları yukarı doğru el açar gibi oldular ve de morardılar sebebini anlayamadım.

ciceksever70
13-05-2009, 22:22
Yeri dar geliyor olabilir cünkü büyüdükce yayilan, yapraklanan bir cicek. Oldukca fazla yer kapliyor bahcede. Kücük yere diktiklerim ayni gelisimi gösteremediler.

Chotanaq
13-05-2009, 22:31
Yeri dar geliyor olabilir cünkü büyüdükce yayilan, yapraklanan bir cicek. Oldukca fazla yer kapliyor bahcede. Kücük yere diktiklerim ayni gelisimi gösteremediler.

Ben 2 buçuk aydır besliyorum bunları fakat boyları buraya kadar gelebildi.

Ben aynı tohumdan nişanlımın evinde de ektim benim saksıdan 3 te 1 daha küçük. Fakat onun lupininin yaprakları elimiz kadar benimkiler 1 ytl kadar.

Ben bunda çeşme suyunun etkisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizde bir arıtıcı ve ölçüm aleti var. İdeal içme suyu 0 ile 50 arası çok temiz su ise 0-15 arası. Bizim arıtıcı önceleri 5 derece yapıyordu suyu daha sonra BMS yetkilileri karar aldılar insana yararını bile götürüyor diye 15 e sabitlediler suyun temizlik derecesini. Yani süzgeçlerde taviz verdiler. Çeşme suyu 250 derece çıkıyor. Demem o ki bence çeşme suyundaki minerallerin çoğu kayboluyor içme suyunda. Hele ki bitkilere yarayan bir çok mineral.

:S

Chotanaq
18-05-2009, 20:04
Lupinlerimin son hali. Kendilerine geldiler. Hızla büyüyorlar. :p

jineop
18-05-2009, 20:17
Sevgili Chotanag,
Doğal lupinler çiçeklerini bitirdiler ,tohumlarını olgunlaştırma işlemindeler. Sanırım 1 haftaya kararırlar.Birde lupinler kazık köklü ,derin saksıya ekilmesi gerekiyor ve sadece 1 tanesi saksınızı komple doldurabilir .Sevgiler

Chotanaq
18-05-2009, 20:34
Sevgili Chotanag,
Doğal lupinler çiçeklerini bitirdiler ,tohumlarını olgunlaştırma işlemindeler. Sanırım 1 haftaya kararırlar.Birde lupinler kazık köklü ,derin saksıya ekilmesi gerekiyor ve sadece 1 tanesi saksınızı komple doldurabilir .Sevgiler

Bu anlattığınız kendi çiçeklerinizle mi ilgili?

Tam anlayamadım. Sanırım kabak yaprağının sapı kadar kalın sapı var ve resimlerden gördüğüm kadarıyla tipi de benziyor.

Doğal lupin çiçeklerini bitirdi demekle ne demek istediğiniz?

Ve bir de şu kararma olayı nedir?

Benim bu lupinlerim 2 gün önceye kadar kararmıştı ve büzülmüştü gölgeye alınca düzeldi. Gerçi benim mesele farklı biraz. :p

Sizinkiler varsa resimlerini ne zaman görürüz.

Teşekkürler.

MeyveliTepe
18-05-2009, 20:46
Bu haftaki durum...

79451

Chotanaq
18-05-2009, 20:47
Bu haftaki durum...

79451

Ne kadar güzel burası neresi :(

Buradaki 1 adet lupin mi, gerçekten bayağı yer kaplamış.

ciceksever70
18-05-2009, 20:50
Birkac gün önceki halleri. Su anda daha büyükler ve bir sürü cicek tomurcugu daha var. Diktigime pisman olmadigim bir cicek.

limon
18-05-2009, 22:25
Sn. Meyvelitepe, Acıbaklalar da, Yüksük Otları da şahane görünüyorlar.

Chotanaq, sizin fideleriniz seneye çiçeklenecek biliyorsunuz değil mi? Ben 2.yıl açtığını okuyunca uğraşamam diye almamıştım ama çok güzel çiçekleri.

Çiçekleri uzun süre tazeliğini koruyor mu? 2 yıl uğraştığım Çan Çiçeğinin çiçek ömrü çok kısa sürmüştü.

Chotanaq
18-05-2009, 22:33
Sn. Meyvelitepe, Acıbaklalar da, Yüksük Otları da şahane görünüyorlar.

Chotanaq, sizin fideleriniz seneye çiçeklenecek biliyorsunuz değil mi? Ben 2.yıl açtığını okuyunca uğraşamam diye almamıştım ama çok güzel çiçekleri.

Çiçekleri uzun süre tazeliğini koruyor mu? 2 yıl uğraştığım Çan Çiçeğinin çiçek ömrü çok kısa sürmüştü.

Ben bir sürü yüksük otu da ekmiştim hiçbiri filizlenmedi diğer adı foxglove du.

Çiçeklerin 2.yıl açacağını bazılarının ilk yıl da açabildiğini okumuştum fakat resimden anlaşıldığı kadarıyla elimdeki saksı küçük gelecek. Bahçedeki lupinlerim ise büyürse eğer kolay kolay dış etkenlerden zarar görmezler diye düşünüyorum Çünkü sağlam görünüyorlar.

jineop
18-05-2009, 23:06
Sevgili Chotanag ,
Kır acı baklalarının yetiştiği topragı görseniz ,bel girmiyor ve taş dolu. Ama görüntüleri muhteşem. Tabi tohum resimlerindeki kadar görsel değil ama daha zarif. Yaprakları daha ince ,daha açık renkli.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15489

jineop
18-05-2009, 23:10
Sevgili Limon ,
Çiçekleri çok uzun değil ,1 ay kadar.
Sevgiler

MeyveliTepe
19-05-2009, 00:04
Ne kadar güzel burası neresi :(

Buradaki 1 adet lupin mi, gerçekten bayağı yer kaplamış.

Sn.Chotanaq, burası Metvelitepe :)

O resimde pek çok çiçek var aslında. En önde nicotiana, sonra acı baklalar, sonra yüksük otu (foxglove), ondan sonra da ne yazık ki adını bilmediğim bir çok yıllık daha. Önce onlar beyaz çiçeklerini açmışlardı. Şimdi bezelye gibi tohum keselerini olgunlaştırıyorlar. Resimde görünmüyor ama bunların sağ tarafında da bir hatmi ormanı var. Onlar henüz çiçek açmadılar.
Detaylara bakmak isterseniz burada (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/05/yaz-gelirken.html).

Birkaç lupin ilk dikildiği yılda da açmıştı. Yüksük otları ilk yıl açmadılar. Koyu renkli olanları çok değişik ve güzel.

Chotanaq
02-06-2009, 20:30
Lupinlerimin son hali. İyice büyüdüler, yarı gölge gerçekten daha çok boy attırıyor. Ve güneşten ziyade yarı gölge yaprakları genişletiyor.

Chotanaq
09-06-2009, 21:05
Lupinimi odama aldım malum günbeş görmeyen yer yok artık ve aşırı sıcak.

Lupin odamda daha da kendine geliyor. Büyümesi çok hızlı maaşallah.

limon
13-08-2009, 14:05
Chotanaq, ne alemde bitkileriniz?

Sevgili Makinin gönderdiği "KOKULU DEV Lupin Lupine Russell Strain" tohumlarını ekmem için en uygun zaman "Mart" ayı mıdır? Paketteki bilgide tohumları özellikle doğrudan yere ekmemiz gerektiği yazılmış. "Lupin fideleri içerde başlatılmaz ya da saksıda başlatılıp daha sonra sonra toprağa alınmaz. En sağlıklı bitkiyi yetişeceği yerden oynatmadan çıktığı yerde bırakmaktır. Ekmeden önce yerinin tespit etmeniz çok önemlidir." demişler. Tohumları birbirinden ne kadar uzaklıkta ekmeliyim? Bir bitki geniş bir yer kaplıyor gibi görüyorum?

ciceksever70
13-08-2009, 14:49
Sevgili Limon gercekten de direk bahceye ekmeniz cok önemli. Ben önceleri bir kac kez baska yerde cimlendirip sonra bahceye almayi denedim basarili olamadim. Bahceye ekilenler hemen gücleniyor. Oldukca da fazla büyüyor ama bir kac kök bir arada görüntüsü daha gösterisli oluyor.

finduk52
14-09-2009, 18:58
Eşimin çok beğendiği bahçemizde var olan ve adını bilmediğimiz bir çiçeğin daha adını burada şuan öğrenmiş bulunmaktayım.

Arkadaşlar tohumları o gövdesinde oluşan bakla gibi olan kısımların içindemi acaba ?

Birde tohumunu almak için kurumasını beklemelimiyiz ?

Chotanaq
07-10-2009, 23:38
Merhaba,

Maalesef o kadar lupinden eser kalmadı.

Saksıda gelişemediğinden yaprakları büzüşmeye başlamıştı bahçeye ektim gayette güzel ve hızlı gelişiyorlardı fakat çocuklar hiç rahat bırakmadı hep kopardılar. Bende bakmıyorum artık çiçeklere. Sadece evdekiler duruyor.

Cam güzeli zaten hastalık kaptı hiç çiçek açmıyor yaprakları kireçli ve buruşuk ve de yanıyor.

Çilli begonyalar arsız. Topçu çiçeği iyi. Kudret narı sürekli meyve veriyor maaşallah. Fesleğen iyi. Benjamin ve yoka iyi. 100 tohum aldığım çöl gülü adenium çok güzel gelişiyor.

fakat 99 tohumu kaybettim :D keşke 5-6 tane daha ekseydim.

İyi günler.

limon
24-10-2009, 14:12
2 hafta kadar önce "Dev Acıbakla Çiçeği" tohumlarını, paketin üzerinde yazdığı gibi direkt yetişeceği yere dikmiştim. Çimlenmenin uzun süreceğini beklerken, havanın hafif yağması ve toprağın devamlı nemli olması sebebiyle çimlenmesi çok kısa süre oldu. Sevgili "Cemo" nun hediyesi 10 tohum ve benim aldığım 2 paket tohumu aynı bölgeye ekmiştim, görünene göre hemen hepsi çimlenmiş.

Paketlerin üzerinde tohumların İlkbaharda ekilmesi gerektiği yazsa da ben ithal tohumlarda "Bezelye Sarmaşığı" nda olduğu gibi İlkbaharla Sonbaharın karıştırıldığını sanıyorum. Mesela Bezelye Sarmaşığının tohumlarını İlkbaharda ekerseniz, o yıl şanslıysanız 1 çiçeğini görebilirsiniz, cılız bir bitkiniz olur, ancak sonbahar veya kış ekerseniz, çok güçlü ve bol çiçekli bir sarmaşığınız olur. Acıbaklada da durumun aynı olduğunu düşündüm, denemek istedim ve tohumlarını ektim.

Gelişmeleri beraberce takip ederiz. Tohumlar çimlenip, üçüncü yapraklar çıkınca Acıbakla olduklarını anladım. Bugünkü durumları budur :)
109396

ciceksever70
24-10-2009, 21:14
Sevgili Limon ciceklenme konusunda haklisiniz. Ben ilkbaharda ektigim acibaklanin cicegini ancak ikinci yil görüyorum. Belki simdiden ekmeliyim elimdeki tohumlari. Ama bahcemdekiler bu yaz arka arkaya üc kez ciceklendiler. Eylül sonuna kadar cicegini görebildim. Sevgiler.

S Güngör
25-10-2009, 08:59
ben de ekecektim sonbaharda ama arkasında ilkbahar yazınca vazgeçmiştim. kışın ölmeyen çiçeklerin sonbahar çimlendirilmesi daha iyi sonuç veriyor zaten. şimdi eksem hala çiçek elde etme şansım var mı acaba bu önümüzdeki yaza

limon
25-10-2009, 14:53
Selim Bey, isterseniz bir kaçını şimdi, kalanını da ilkbaharda ekip deneyin. Ben elimdeki tohumların tamamını geçen hafta ektim, toprak nemli olunca çimlenme çok hızlı oldu.

Adalet Yağcı
25-10-2009, 15:09
Benim tohum aşkım hiç bitmeyecek gibi görünüyor :(
Şimdi de lupinlere taktım, astilbelerin yerine tercih edebilirim.
Bana öyle geliyor ki, dış mekan bitkilerini Sonbaharda ekmek daha doğru oluyor, çok da evhamlanmadan kendi halinde çimlenmesini beklemek stresimizi de azaltır :)

Kiraz
25-10-2009, 15:34
Baharda küçük bir kaba ektiğim tohumlar kolay çimlenmişti ama sağ kalan olmadı, demek ki doğrudan toprağa ekmek gerekiyor. Bugün bir hevesle kalan tohumları deneyim dedim ama hepsini bitirmişim:) Görünce tohum almamaya karar vermiştim ama bunu alacağım:)

limon
25-10-2009, 19:17
Kirazcığım, tohumları direkt yetişeceği yere ekip bir daha kesinlikle yerini değiştirmemek gerekiyormuş. Özellikle belirtilmiş, yerini sonradan değiştirmek isterseniz veya önce bir kapta çimlendirip toprağa alırsanız başarılı olamazsınız demişler. Kesin yerini saptayıp, tohumların ekilmesi gerekiyor. Bakalım benimkiler nasıl olacaklar? Şimdilik ektiğim tohumların hepsi çimlendi görünüyor, inşallah sağlıklı gelişirler.

Kiraz
25-10-2009, 19:37
Yeni tohum alınca doğrudan bahçeye ekmeyi deneyeceğim.

Vilmorin marka tohumda, paket üzerindeki açıklamada "Mart ayında üçer adet olarak çukurlara ekin, eylül ayında istediğiniz ortama dikin" yazılı. Orijinal yazının üzerine etiket yapıştırılmış ama resimli açıklamalar da bu şekilde.

Benzer durumu kozmoz çiçeklerinde yaşadım, bir markada doğrudan ekin, diğerinde şaşırtın yazıyordu. Doğrudan ekilenler 1 m'yi geçti, şaşırtılanlar gelişemedi ve çabuk öldü.

Adalet Yağcı
25-10-2009, 21:40
Tohum çimlenmesi ve fide şaşırtması aslında hava sıcaklığına göre değişebilir diye düşünüyorum.
Uygulamayı hangi hava sıcaklığında yaptığımız kadar gece gündüz sıcaklık farkı da önemli, aynı şekilde râkım da önemli.
Ben kozmozları 25-30 cm. iken bile yerlerini değiştiriyorum, hiç etkilenmiyorlar.

Şu da önemli, doğal ortamında kendiliğinden çimlenmiş tohumlar, ev içinde el bebek gül bebek olarak yetiştirdiğimizden çok daha dayanıklı oluyor, bunlardan alınan tohumlar da aynı şekilde verimli oluyorlar.
Kısaca, tüm şartları bir arada toplamak gerekiyor ki, başarı oranı yükksek olsun.

Kiraz
26-10-2009, 08:06
Şu da önemli, doğal ortamında kendiliğinden çimlenmiş tohumlar, ev içinde el bebek gül bebek olarak yetiştirdiğimizden çok daha dayanıklı oluyor,

Geçen seneki denemelerden ben de bu sonucu çıkarıyorum. Evde çimlenen fideler için iyi havayı bekledim, alıştırarak çıkardım ama bu arada kaybettiğim de çok oldu. Hele önceki baharda sabırsız davranıp erken çıkarmıştım, çok fideyi öldürmüştüm. Bu sene mümkün olduğu kadar dış ortamda deneyeceğim.

Adalet Yağcı
12-02-2010, 22:33
Geçen sene Aralık ayı içinde ektiğim lupinlerden ses seda yok, ekim için çok geç kaldığımı biliyorum, keşke baharı bekleseymişim :(

Tohumlar toprakta çürümüş olabilirler mi, hâlâ ümit varsa çok sevineceğim, yoksa hemen çaresine bakmalıyım vakit varken.

ciceksever70
13-02-2010, 18:54
Adalet hanimcigim hic ümidinizi kesmeyin, bana da bir kez olmustu. Ektigim tohumlar tam bir yil sonra hic beklemedigim bir anda cimlendi.

günebakan
13-02-2010, 19:03
Adalet ablacığım lupinler dirençli görünüyorlar benim ektiğim lupin tohumları bir süre çimlenmedi, ben yokken çimlenmiş ve tohum kabukları beyaz, beyaz küf yapmıştı aldım onları tepelerinden şimdi yaprak vermeye başladılar. Umarım seninkilerde beklemediğin bir anda çimlenir. Ayrıca tohum hastalığı bende de var sanırım:)

Adalet Yağcı
13-02-2010, 21:54
Sevgili Çiçeksever, dilerim dediğiniz gibi olur.
Çok istemiştim lupinleri, bahçeyi kaplaması, yaprak formları çok güzel.

Sevgili Günebakan, siz ne zaman ekmiştiniz tohumlarınızı? Aslında bir ay önce davransaydım çoktan çimlenmiş olacaklardı, eğer tohumlar donmadı ya da çürümedilerse bir aya kadar çimlenmeyi görebilirim.

günebakan
13-02-2010, 23:02
Adalet ablacığım ben yanılmıyorsam Kasım da ektim sabırsızım da biraz bir kaç tanesi çimlendi. Ama sonra öldü bunlar artık başka çimlenmeyecekler , herhalde dediğim zaman çimlenenler.Şimdi oldukça dirençli görünüyorlar:) İnşallah sizinkiler de çimlenir.

almira
14-02-2010, 12:50
Bunlar benim 15 Ocak'ta ektiğim lupinlerim. Tohumların taze olup olmadığını merak ettiğim için 10-15 kadarını nemli kağıt havluya koymuştum. Çimlendiklerini görünce hemen viyollere ektim. Viyolün boş kalan gözlerine de nemlendirmeden ektim. Onlar da kısa sürede çimlendi. Sanırım şu an çimlenenler 25 tane. Üzülmeyin Adalet Hanımcığım. Ben benimkileri seve seve sizinle paylaşırım.

Adalet Yağcı
14-02-2010, 18:59
Bravo sevgili Almira, aman iyi bakın onlara, hiç değilse üç tanecik olsun benim bahçemde de :(

almira
03-03-2010, 15:47
Lupinlerim büyüyor. Üçüncü yaprakları çıkarmaya hazırlanıyorlar.:D

Adalet Yağcı
03-03-2010, 17:13
Maşallah sevgili Almira, bana verdiğiniz sözü unutmadınız değil mi :)

almira
03-03-2010, 17:36
Maşallah sevgili Almira, bana verdiğiniz sözü unutmadınız değil mi :)

Hiç unuturmuyum Adalet Hanım. Şöyle yarın biraz gezdirsem mi diyorum?:D

günebakan
03-03-2010, 17:57
Benim 3 tanecik çimlenen Lupin de öldü.

MeyveliTepe
03-03-2010, 18:56
İlk yıl nazlı oluyorlar. Fideler bu bahar kalıcı yerlerine dikilirlerse gelecek yıl yazın çok güzel çiçek açarlar.

Adalet Yağcı
03-03-2010, 21:24
Sevgili Almira, üşütmesinler sakın, kıyamam ben onlara :)

Lupinleri aslında Sonbaharda ekmek gerekiyor yazın iyi çiçeklenmesi için, bu mevsimde ektiklerimiz bu sene açmayabilirler, deneyip göreceğiz.

arıkuşu
04-03-2010, 19:48
Merhaba,
Ben de 26.02.2010 da ektiğim lupinlerimin çimlenmesini bekliyorum. Torf, perlit karışımınına bir gün ılık suda beklettiğim tohumlar ne zaman çimlenir sizce? Tohumları ıslatmadan önce uçlarından biraz törpülemiştim. Küçük kaplarda bekleyen tohumları buzdolabı poşetlerine sarıyorum. Günde bir defa poşeti açıp hava almasını sağlıyorum. Saygılar.

uzman16
08-04-2010, 21:16
Alışveriş yaptığım tohum satan site bana hediye lupin tohumları yollamıştı.

134963

Lupin paketinde tohumları ekmeden önce 24 saat suda bekletin yazıyordu. Ben de dün akşam suya koydum, bu akşam da ektim.

Tohumların sudaki halleri.

134958

Wolf_Kanuni
05-03-2011, 23:16
Ben de yaklaşık 4-5 gün önce, artık İzmir'de don da olmaz düşüncesiyle, bahçemde kalıcı yerlerine ektim lupin tohumlarını...

Yalnız önümüzdeki hafta soğuklar geliyor. :( Sizce herhangi bir önlem almama gerek var mı? Elimde ektiğim yerin üzerine serebileceğim dekoratif çam kabuklarından var. Donu engellemede etkili olur mu, yoksa tohumu oynatma ihtimalinden dolayı hiçbir şey yapmamak daha mı isabetli olur?

acemifüsun
06-03-2011, 10:26
Ben de yaklaşık 4-5 gün önce, artık İzmir'de don da olmaz düşüncesiyle, bahçemde kalıcı yerlerine ektim lupin tohumlarını...

Yalnız önümüzdeki hafta soğuklar geliyor. :( Sizce herhangi bir önlem almama gerek var mı? Elimde ektiğim yerin üzerine serebileceğim dekoratif çam kabuklarından var. Donu engellemede etkili olur mu, yoksa tohumu oynatma ihtimalinden dolayı hiçbir şey yapmamak daha mı isabetli olur?

Bence yerinden hiç oynatmayın. İzmirde soğuk iki günden fazla sürmez, zaten daha çimlenmemiş tohumlar, üstlerini iyice malçlayın, sorun olacağını zannetmiyorum.

Wolf_Kanuni
08-03-2011, 13:18
Teşekkürler Füsun Hn. Elimde bulunan küçük çam kabuklarıyla malçlama yaptım. Peki soğuklar bitince bunları kaldırmam gerekir mi? Filizlerin yukarı doğru çıkmasına bir engel oluştururlar mı?

Chotanaq
11-03-2011, 08:15
2009'da tanışmıştım lupinle. Önceki sayfalarda resimlerini görebilirsiniz. Onları saksıda büyütmeye çalışınca öldüler. Ben 2 yıl sonra dün ilk defa tekrar lupin ektim. Çünkü yaprakları çok sıradışı üstelik gelişimi hızlı. Şu anda yeni bir eve taşındım daha doğrusu giriş kat aldım bir bahçesi var 25 m2. Zaten bu evi alışımın sebebi bahçesiydi. Kaç kez kazdırdım toprak getirdim ama istediğim gibi olmadı biraz alçak oldu toprak seviyesi. Toprak bulmakta getirmekte sıkıntı çektim. Bir de pahalı.

Şimdi ektiklerim:

ACI BAKLA
AŞK MERCANI
KUDRET NARI
ÇİN BİRŞEYİ İSMİNİ UNUTTUM
ÇÖL GÜLÜ
PEMBE BALON ÇİÇEĞİ

:) Bahçeye fide olarak 3 tane tür diktim; DEVE DİŞİ NAR, KARA LAZ ÜZÜMÜ KOKULU, MANDALİNA.

uzman16
11-03-2011, 08:30
Güle güle oturun yeni evinizde.
Geçen sene ektiğim lupinleri yaşatamadım.
Lodosta hepsi mahvoldu.
Ektiklerinizin gelişimini paylaşın lütfen.
Mandalina Karadeniz'de yetişir mi?
Kolay gelsin.:)

Chotanaq
11-03-2011, 08:55
@Uzman16

:) Teşekkür ederim.

Lupinler direkt güneş ışığına maruz kalınca kararıp gelişmesi yavaşlıyor hatta çekiyor. Hiç güneş görmeyince de aynı şekilde.

Fakat gölge mi güneş mi derseniz kesinlikle güneş. Yarı gölgeden büyük zevk alıyor bu bitki.

Mandalina konusunda evet yerli mandalina yerel pazarlarında çok var Karadeniz'in :) Yeşilimsiyken satılmaya başlanıyor ekşi farklı bir tadı var, olgunlaşsa bile.

Yerli meyveler buruş buruş oluyor şekli şemali düzgün olmuyor ama yine de sağlıklı olduğu anlaşılıyor. Çünkü Karadeniz'de çoğu bahçesindeki hususi ağacı hasat edip pazara götürüyor 3,5 çuval :) Bunu da kadınlarımız yapıyor.

Bende İstanbul Avcılar'da oturuyorum.
Size de kolay gelsin,resimleri paylaşacağım.

Chotanaq
14-03-2011, 11:12
Bu arada çimlenme 15-70 gün diyor resimdeki etikette. Çok ilginç. Ben ektim 2.gün filizlendi. Ot kadar hızlı ama öyle oldu gerçekten.

sarigoz
20-04-2011, 15:09
Merhaba arkadaslar..
Bende bugun yerel pazardan,tohum saticisindan lupin aldim.Onun yaninda tohum dhalia
Bu aksam suya koyacagim. Biliyorum biraz gec kaldim.Ama soguklar burda biraz uzun suruyor.O yuzden de baharin gelmesi de gec .
Artik sansimiza.. Paketin uzerinde Lupin polyphyllus diye yaziyor
Sayin Chotanaq,yeni evinizde gule gule oturun

Sevgi Durul
31-07-2011, 15:58
Sevgili sarıgöz'ün gönderdiği lupin tohumlarından sadece bir tanesini çimlendirmeyi başardım. O da çok yavaş büyüyor.

237559

Batuhan Yılmaz
13-08-2011, 01:22
Arkadaşlar bende Bu bikinin 10 kiloluk paketleri var isteyene AMARYLİS TOHUMUYLA 100 GR mını takas yapabiliriz.

sevim4
13-08-2011, 11:06
Sayın bat-uhan lupin tuhumu karışık renkmi? benim Amarylis tohumu yok başka thomla takas dersen yapalım.

sarigoz
13-08-2011, 12:14
Selam..Sevgi hanim,yine sanslisiniz..Ben bir turlu cimlendiremedim.Veya baska bitki mi koydular pakete,cozemedim.Eger baska cicek cikarsa,sasirmayin derim.Umuyorum LUPIN dir..

ciceksever70
10-03-2012, 20:11
Arkadaslar yaklasik dört yildir lupin yetistiren biri olarak yasadigim bir tecrübeyi paylasmak istedim birkac yil sonra bitki ölüyor ancak kiyisina kösesine düsen tohumlardan yeni bitkiler cimleniyor. Gecen yil sevgili jineop lupinlerim yokoldu deyince tarla faresi ya da dana burnu gibi zararlilardan süphelenmistik ama asil neden bitkinin birkac yil sonra ölmesi.

Sevgi Durul
10-03-2012, 22:09
Sevgili sarıgöz'ün gönderdiği lupin tohumlarından sadece bir tanesini çimlendirmeyi başardım. O da çok yavaş büyüyor.

237559

Sevgili ciceksever70, eklentideki lupini yaşatamadım. Şimdi ekilecek, TohumTakas Etkinliğinden gelen lupin tohumlarım var. Bitkinin 2-3yıl yaşadığını söylemişsiniz. Kışları bitkinin durumu nasıl oluyor? Koruma gerekiyor mu? Yaprak döküp baharda yeniden mi filizleniyor? Güneş-gölge isteği nedir? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler...

ciceksever70
10-03-2012, 22:28
Sevgili ciceksever70, eklentideki lupini yaşatamadım. Şimdi ekilecek, TohumTakas Etkinliğinden gelen lupin tohumlarım var. Bitkinin 2-3yıl yaşadığını söylemişsiniz. Kışları bitkinin durumu nasıl oluyor? Koruma gerekiyor mu? Yaprak döküp baharda yeniden mi filizleniyor? Güneş-gölge isteği nedir? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler...

Sevgili SDurul, kisin hic bir koruma gerekmiyor ben kuruyan bitkiyi iyice kisaltiyorum ilkbaharda dipten yaprak veriyor. Aslinda yaprak dökmüyor ama iyice büyüyen yapraklar yerlere yatiyor kesmek gerekiyor. Kisin en soguk zamanlarinda kuruyor. Aydinlik yerleri seviyor ciceklenmek icin benimkiler günesli yerlerde ekili. Dört yil önce diktiklerimden bazilari gecen yaz tamamen yokoldu ama hemen yaninda herhalde düsen tohumlardan yeni bitkiler yetisti. Dibindeki yabani otlari yoluyorum baska bir bakim istemiyor. Bir de bozulan cicekleri keserseniz yeniden cicekleniyor.
Ben de simdi saksida yetistirme deneyleri yapiyorum. Önceden yetistirip istedigim yerlere ekebileyim diye. Sevgiler.

Sevgi Durul
14-03-2012, 23:03
Ben de simdi saksida yetistirme deneyleri yapiyorum. Önceden yetistirip istedigim yerlere ekebileyim diye. Sevgiler.

Sevgili çiçeksever70, ben de bugün lupin tohumlarımı saksıya ektim. Gelişmeleri burada paylaşırım. Sevgiler...

jineop
15-03-2012, 07:38
Sevgili SDurul, sürekli saksıda büyütmeyi planlıyorsanız saksıya ekin. Kesinlikle oynatılmayı sevmiyorlar. Çok güzel çimleniyor. 3-4 yapraklı iken kendiliğinden ya da yer değiştirme sonraı kuruyorlar. Sevgiler.

ciceksever70
16-04-2012, 10:36
Lupin deneyimin sonuclari... Kisin saksida cimlendirdigim lupinleri yaklasik on gün önce bahceye aktardim. Bugünkü durumlari böyle. Yasarlarsa gelismis hallerini de eklerim. Bahcemde yer gök lupin ama bu deneyi yapmamin nedeni orda burda cimlenenleri baska yerlere aktarabilmekti.

kelebek çalısı
22-04-2012, 15:06
Göreselliğini çok beğendiğim lupin inatla yetiştirmek istediğim bir bitki. Daha önce tohumdan çimlendirmiştim, ama şaşırtma yaptıktan sonra yaşamamıştı. Bu kez köklü olarak buldum, aldım ve bazıları tuttu.

Bir tane tutsa da olur, pazarlık yapıyorum :D, gerçi kalabalık olarak gruplandırıldığında göresellik katlanır ama olsun, çiçeğini görebilmeyi çok istiyorum.

limon
22-04-2012, 15:23
Lupine nazlı, direkt yetişeceği yere ekin, sakın yer değişimi yapmayın yazarlar ya tıpkı Gardenya gibi abartıldığına karar verdim. 45 lik 3 viyole Lupin tohumlarını hiç suda bekletmeden ektim, üzerini şeffaf elbise poşetleriyle kapattım, bol güneş alan açık mekana bıraktım, 2 gün sonra çıkan şiddetli fırtınada 2 viyol tepetaklak oldu, tüm toprak poşete boşaldı.

Aldım kucağıma poşetleri, torfun içindeki yeşermeye başlamış tohumları yeniden torf doldurduğum viyollere ektim. Sonuç; hepsi filizlendi. Gerçek yapraklarını çıkardılar, artık kurtardılar diye üzerlerini açtım, nispeten rüzgar almayan bir köşeye kaldırdım. Derken, geçen haftaki fırtınada yine 2 viyolü tepetaklak olmuş topraklar bir yanda fideler bir yanda bahçeye dağılmış buldum.

Yine viyollere yeni toprak doldurdum, toplayabildiğim kadarını yeniden diktim. Hatta yarısını da sağa sola bulduğum saksılara diktim.

Sonuç; Yer değiştirilmesinden hoşlanmaz denilen fidelerin hepsi 4. 5. yapraklarını çıkarıyorlar, dimdik ayaktalar. Benimki zorunluluktan oldu ama biraz da deney olmuş oldu.

Ve şimdi diyebiliyorum ki korkmadan tohumdan yetiştirebilirsiniz. Eğer tohumlarda bir sorun yoksa suda bekletmeseniz de 2-3 güne çimlenmeye başlıyor, ama yapraklarının toprak yüzeyinde görülmesi 1 haftayı buluyor.

Bu sene değil ama seneye size 150 adet Lupinle göz ziyafeti çekmek istiyorum. :)

Not: Bu sene 200 e yakın zambakla açılış yapacağım. :)

sarigoz
22-04-2012, 15:32
Merhabalar Acibaklacicegi severler,
Kelebek calisi,cok guzel buymusler,Masallah lari var..
Gecen yil Lupin pk aldim ve bambaska cicek yetisti ve cok uzuldum...bu yil da aldim,ektim,umuyorum dogru tohumlardir.
Bulundugum yer cok Kuzey ve Ilkbahar gec geldi diyebilirim,
O yuzden yeni ektim.Dogrudan topragi verdim,.Arada yagmur ve gunes birbiriyle degisiyor burda.Bir bakimdan iyi,cunki yeni ekilen tohumlara yardimci oluyor.
Umuyorum,ki dogru tohum cikar ve fotograflayip eklerim..
Hepimize bol sans..gule gule buyutelim ;)

ciceksever70
22-04-2012, 15:50
Lupine nazlı, direkt yetişeceği yere ekin, sakın yer değişimi yapmayın yazarlar ya tıpkı Gardenya gibi abartıldığına karar verdim. 45 lik 3 viyole Lupin tohumlarını hiç suda bekletmeden ektim, üzerini şeffaf elbise poşetleriyle kapattım, bol güneş alan açık mekana bıraktım, 2 gün sonra çıkan şiddetli fırtınada 2 viyol tepetaklak oldu, tüm toprak poşete boşaldı.

Aldım kucağıma poşetleri, torfun içindeki yeşermeye başlamış tohumları yeniden torf doldurduğum viyollere ektim. Sonuç; hepsi filizlendi. Gerçek yapraklarını çıkardılar, artık kurtardılar diye üzerlerini açtım, nispeten rüzgar almayan bir köşeye kaldırdım. Derken, geçen haftaki fırtınada yine 2 viyolü tepetaklak olmuş topraklar bir yanda fideler bir yanda bahçeye dağılmış buldum.

Yine viyollere yeni toprak doldurdum, toplayabildiğim kadarını yeniden diktim. Hatta yarısını da sağa sola bulduğum saksılara diktim.

Sonuç; Yer değiştirilmesinden hoşlanmaz denilen fidelerin hepsi 4. 5. yapraklarını çıkarıyorlar, dimdik ayaktalar. Benimki zorunluluktan oldu ama biraz da deney olmuş oldu.

Ve şimdi diyebiliyorum ki korkmadan tohumdan yetiştirebilirsiniz. Eğer tohumlarda bir sorun yoksa suda bekletmeseniz de 2-3 güne çimlenmeye başlıyor, ama yapraklarının toprak yüzeyinde görülmesi 1 haftayı buluyor.

Bu sene değil ama seneye size 150 adet Lupinle göz ziyafeti çekmek istiyorum. :)

Sevgili limon ben de cok sevdigim icin bahcede ekmedigim yer kalmadi. Kisin deney yaparak baska yerde cimlendirip bahceye aktardiklarim da iyi durumdalar. Bazen deneye yanila dogruyu bulmak daha iyi galiba. Sevgiler.

kelebek çalısı
22-04-2012, 16:07
Lupine nazlı, direkt yetişeceği yere ekin, sakın yer değişimi yapmayın yazarlar ya tıpkı Gardenya gibi abartıldığına karar verdim.

Nazlı mı, nazsız mı bilemedim bir türlü. Özenince olmuyor, özenmesen çoştukça coşuyor. Nedir bu işin sırrı :rolleyes: acaba.

Zambak tarlanızı ve lupin tarlanızı izlemek, gözlerime bayram yaptırmak için can atıyorum Sn. limon. Bize de ilham vermiş olacaksınız.

EvOmaS
11-05-2012, 22:23
Bende nette gezinirken ilgimi çeken bir çeşit türü lupin...Bu ay eksem olur heralde.Peki saksıda olur mu olursa kaç lt saksı lazım bunlar aklıma takıldı.Ev içinde yetişir mi ?

limon
12-05-2012, 04:34
Lupin tohumlarını şimdi ekebilirsiniz ama seneye yaz başı çiçeklenecektir. Ev içinde olacağını sanmıyorum ama balkonda veya pencere önünde olabilir, denemekte fayda var. Gerçi ben de yeni tanışıyorum bu bitkiyle, tavsiye vermem kel başa şimşir tarak misali oluyor biraz. :) Sevgili Çiçeksever görene kadar sorunuzu cevapsız bırakmak istemedim. Kolay gelsin.

ciceksever70
12-05-2012, 06:52
Bende nette gezinirken ilgimi çeken bir çeşit türü lupin...Bu ay eksem olur heralde.Peki saksıda olur mu olursa kaç lt saksı lazım bunlar aklıma takıldı.Ev içinde yetişir mi ?

Lupin bitkisi büyüyünce kökü oldukca uzuyor uzun ve yayvan bir saksi ideal olur ancak bahcedeki kadar gelismez gibime geliyor. Evde kesinlikle yetismez kis sogugunu yasamasi gereken bitkilerden. Balkonunuz varsa olur.

EvOmaS
13-05-2012, 00:39
Teşekkürler arkadaşlar.Gerçekten beni cezbetti ilk fırsatta ekeceğim.Umarım rengarenk çıkarlar.Bahçede koparırlar diye korkuyorum ondan saksıda yetiştirmeyi düşündüm.Daha sonra bahçeye yerleştiririm olmazsa.Gerçi değişikliği zevmezmiş ama deneyeceğim.

Adalet Yağcı
13-05-2012, 09:18
İki yıl önce bolca lupin çimlendirmiş biri olarak naçizane tavsiyelerim var :)

Lupinleri viyollere ekmiştim, çimlenme oranı %100 oldu, çok da güzel gelişim gösterdiler, 4-6 yaprak olduğunda viyollerle toprağa aldım, ne yazık ki yaşatamadım.

Yaprak yapısını ve çiçeklerini çok beğendiğim bu bitkiden vazgeçmek istemedim, elimde kalan tohumları geçen yıl Sonbaharda toprağa öylece serpip karıştırdım.

Ve, işte sonuç (http://www.agaclar.net/forum/965081-post3155.htm) :)

ciceksever70
13-05-2012, 17:21
İki yıl önce bolca lupin çimlendirmiş biri olarak naçizane tavsiyelerim var :)

Lupinleri viyollere ekmiştim, çimlenme oranı %100 oldu, çok da güzel gelişim gösterdiler, 4-6 yaprak olduğunda viyollerle toprağa aldım, ne yazık ki yaşatamadım.

Yaprak yapısını ve çiçeklerini çok beğendiğim bu bitkiden vazgeçmek istemedim, elimde kalan tohumları geçen yıl Sonbaharda toprağa öylece serpip karıştırdım.

Ve, işte sonuç (http://www.agaclar.net/forum/965081-post3155.htm) :)

Adalet abla ben bu yil lupinle inatlasma icine girdim ve gecen sonbaharda ektigim bitkileri bu ilkbahar topraga aktardim. Nisan`dan beri hayattalar. Sonuclari zaman icinde yine paylasirim. Saksida yetistirmek isteyenlere de yardimi olur belki. Yalniz topraga aktarirken mümkün oldugunca topragini dagitmadan öylece oldugu gibi ektim.

Adalet Yağcı
13-05-2012, 18:12
Bence lupinler serin iklimi seviyorlar sevgili ciceksever, nemli ve hafif gölge bir alan bulurlarsa keyifleneceklerdir.

kelebek çalısı
14-05-2012, 23:26
Lupinlerim fazla nemden çürüdüler. Gölge alana ekmiştim. Yağan yağmurlar sayesinde ve hiç kuruyamayan toprak sayesinde eriyip gittiler. Üzüldüm doğrusu...

ardabora
17-05-2012, 17:39
Lupin, formunu, renklerini çok beğendiğim bir çiçek. İlla ki bahçemde olsun istiyorum.

Geçen yazdan beri iki kere saksıda çimlendirdim ama ikisi de başarısız oldu.

İlk çimlendirdiklerimi yazın bahçeye aktardıktan sonra kaybettim.

İkinci çimlendirdiklerimi kışın oda ortamında-sanırım- çok sulamaktan kaybettim.

Son resimdekileri ekeli sanırım 1 hafta oldu,üstlerine plastik su şişesini ortadan ikiye kesip kapattım.

Malum bahçemde koca bir salyangoz kolonisi yaşıyor. Bakalım akıbetleri ne olacak?

ciceksever70
17-05-2012, 18:55
Lupin, formunu, renklerini çok beğendiğim bir çiçek. İlla ki bahçemde olsun istiyorum.

Geçen yazdan beri iki kere saksıda çimlendirdim ama ikisi de başarısız oldu.

İlk çimlendirdiklerimi yazın bahçeye aktardıktan sonra kaybettim.

İkinci çimlendirdiklerimi kışın oda ortamında-sanırım- çok sulamaktan kaybettim.

Son resimdekileri ekeli sanırım 1 hafta oldu,üstlerine plastik su şişesini ortadan ikiye kesip kapattım.

Malum bahçemde koca bir salyangoz kolonisi yaşıyor. Bakalım akıbetleri ne olacak?

Lupini yasatabilmeniz, salyangoz sorunundan daha zor. Salyangoz bir iki yapragini yese de ben kesiyorum hemen yaprak veriyor. Bahceye aktaracaksaniz iyice kuvvetlenmesini bekleyip derince kazin ve saksidaki topragi dagitmadan oldugu gibi ekin. Bol sans dilerim.

kelebek çalısı
17-05-2012, 20:17
Benim lupin filizleri salyangoza da kurban gitmiş olabilir o halde. Lupini tercih ettikleri konusunda bir bilgim yoktu. Amaryllis çiçeğinden tutun da kadife çiçeklerine kadar ne varsa keserek, zarar vermekteler.

Mücadele etmekte zorlanıyorum. Bu da maalesef, hevesimi kırıyor. Benim için lupin dosyası bu sezonluk kapandı.

Sizlerin yetiştirdiği lupinleri izlemekten mutlu olacağım.

Kolaylıklar dilerim.

ardabora
17-05-2012, 21:54
Sn.ciceksever70,

Saksıda çimlendirip bahçeye aktardıklarım bozuldu, saksıdaki toprağı ile dikmiştim.

En son resimdekiler şu an bahçede ekili, o yüzden su şişesi ile kapadım zaten.

Kiraz
18-05-2012, 09:03
Salyangozlar yüzünden ben de lupin sevdasından vazgeçtim.

sarigoz
18-05-2012, 13:04
Merhaba lupin sever arakdaslar..
Bende bu sene ilk kez cimlendirebilenlerdenim..Sadece 2 ad olsa da ,basardim diye seviniyorum..Salyangozlardan bende muzdaripim,sukrediyroum ki daha onlara dokunmadilar..Artik gelissin ve ciceklensinler,mutlaka fotoya alip eklerim..

ciceksever70
18-05-2012, 13:29
Sn.ciceksever70,

Saksıda çimlendirip bahçeye aktardıklarım bozuldu, saksıdaki toprağı ile dikmiştim.

En son resimdekiler şu an bahçede ekili, o yüzden su şişesi ile kapadım zaten.

Sayin ardabora, üstünü neden kapattiniz acaba? Salyangozlara karsi mi? Lupin serin ortami seven bir bitki havasiz kalmasin. Salyangoz cok geliyorsa etrafina biraz odun külü ya da talasla kalince bir cember yapin sevmiyorlar ya da basinca kuruyup ölüyorlar.

gilan
07-06-2012, 19:44
Sevgili çiçeksever70, sendeki lupinlerin yaz boyunca çiçeklendiğini okudum. Tüm yaz aynı çoşkuyla oluyor mu, yoksa yedi veren güller gibi yaz başında coşkulu, sonra az az mı açıyor?

ciceksever70
07-06-2012, 21:30
Sevgili çiçeksever70, sendeki lupinlerin yaz boyunca çiçeklendiğini okudum. Tüm yaz aynı çoşkuyla oluyor mu, yoksa yedi veren güller gibi yaz başında coşkulu, sonra az az mı açıyor?

Sevgili gilan ayni coskuyla acmiyor ama yeterince cicegi oluyor. En cok ilkbaharda cicekleniyor sonra cicekleri tohuma birakmaz kesersem tekrar bir kac kez cicekleniyor.

sarigoz
07-06-2012, 21:48
Herkese selamlar
Gecen hafta bize uzakta olan bır komsuma gittim..Kadının LUPIN lerı cosmus,cicekler muhtesem.Renklerı,şeker pembe,seker sutmavı,seker lila..Karışık renkli olanlara ne demeli..Çok.ama çok derin bir nefes çektim...Oyle güzeller ki..Herkes o bahçeye girdiğinde o çiçeklere sahip olmak isteyecektir..Bizim bahçede ise,zavallılar yaşasammı.yaşamasammı diye düşünüyorlar nerdeyse:(:(:(

gilan
07-06-2012, 21:57
Keşke fotoğraf çekseydiniz. :)

Devsekoya
08-06-2012, 20:25
Beni korkutmayın lütfen ben de lupinlere hayran olarak gittigidiyordan sipariş ettim gelmesini bekliyordum sabırsızlıkla ama sizlerin bu yazdıklarını okuyunca hayallerim suyamı düşecek diye düşünmeye başladım :(

ciceksever70
08-06-2012, 22:44
Beni korkutmayın lütfen ben de lupinlere hayran olarak gittigidiyordan sipariş ettim gelmesini bekliyordum sabırsızlıkla ama sizlerin bu yazdıklarını okuyunca hayallerim suyamı düşecek diye düşünmeye başladım :(

Lupin korkulacak bir bitki degil aslinda tüm bitkiler gibi yerini sevmesi önemli. Bir kere bahcenize yerlesti mi cogalarak yasamini sürdürecektir. Benim yer degistire degistire dogru yeri bulup yillar sonra kendine gelen bitkilerim var. Güle güle büyütün bitkinizi. Fazla da özen göstermeyin gerisi gelir.

sarigoz
09-06-2012, 07:20
Sevgili gilan.fotograflarını çekecegim ve mutlaka paylaşırım..
Bahcemizin minik Lupen ise çok yağmur olduğu için düşüncedeler.Evimizin gülleri bile tomrucuktayken yağmurdan nasibini aldı,Çürük ve çok çirkin görüntü..Acaba bunlar gül mü diye düşürü insan.Çirkin manzara doğrudan..
Korkum o yüzden..Bazen düşünüyorum,DOĞA ANA,bizden intikam mı alıyor diye:(:(:(:(

gilan
09-06-2012, 08:10
Yağmurla intikam mı olur sevgili sarıgöz, rahmet o rahmet! :)

ciceksever70
12-06-2012, 10:55
Merak edenler icin bu ikinci parti ciceklenme. Ilk parti kadar büyük degil cicekerin tepeleri de acinca biraz daha büyük görünür ancak ben yine de uzun zaman üzerlerinde cicek oldugu icin memnunum.

Adalet Yağcı
12-06-2012, 11:16
Bir tarfı tohum bağlamış, bir tarafı çiçek açıyor, harika bir bitki bu.
Her rengi ayrı güzel.
Ben de bu günleri görürüm inşallah.

limon
12-06-2012, 11:35
Ben de, ben de... :)

Devsekoya
12-06-2012, 11:40
Lupin korkulacak bir bitki degil aslinda tüm bitkiler gibi yerini sevmesi önemli. Bir kere bahcenize yerlesti mi cogalarak yasamini sürdürecektir. Benim yer degistire degistire dogru yeri bulup yillar sonra kendine gelen bitkilerim var. Güle güle büyütün bitkinizi. Fazla da özen göstermeyin gerisi gelir.

Ben saksıda yetiştirmek istiyorum,mecburluktan aslında bahçem yok çünkü,umarım başarılı olurum yinede...

ciceksever70
12-06-2012, 12:02
Hepinizin bahcesine cok yakisir arkadaslar. Dilerim daha güzellerini yetistirirsiniz de biz de keyifle resimlerine bakariz. Bazi bitkiler var ki artik bahcede vazgecilmezlerim. Lupin, phlox, hemoracallis, clematisler ve latinlerim bunlarin baslicalari. Bu her yil kendiliginden tekrar ciceklenen bitkilerle tanistigimdan beri bahcede isim cok hafifledi.

limon
12-06-2012, 12:43
Yabancı bitki satış sitelerine bakıyorum da çoğu soğanlı bitkinin soğanı, hemoracallis soğanlarının yarısı fiyatına satılıyor. Ben de çok seviyorum gün güzelini (ismini de) ama bizde çok rengi yok (sarı, turuncu var benim bildiğim) oralarda çok fazla rengi mevcut.

Zaten dünya sitelerinde hangi bitkiye ilgi çoksa o türün çeşitliliğinin çok olduğunu görüyorum. Clematis, japon Gülü, Azelia, Rose vb...

jineop
12-06-2012, 19:21
Ben de çok isterim. Benimkiler hala kılkuyruk bu sene geçti. İnşallah seneye :)

mavi eylul
12-06-2012, 23:00
bende isterim benimkilerde çok küçük daha nezaman büyüyeceklerde çiçeklerini gireceği..

ciceksever70
13-06-2012, 06:44
2007 yazinda evimize tasindik, yeni yilda ailelerimiz bizi ziyarete gelecek hemen su bahceye biraz ceki düzen verelim bir seyler ekelim telasina girdik. Tabii ortancalar disinda pek bir sey ekemedik. Su merdiven kenarlarina cicekli bitkiler ekeyim de güzel görünsün cikarken diye düsündüm bombostu bahcenin iki yani cünkü. Acemi bahcivanim ya saniyorum ki tohumlari atar atmaz hemen bitkiler büyüyecek. Lupinle tanismam böyle oldu. Tohum paketinde resmini begendim hatta minik cicekleri var diye düsündüm ektim. Her gün basina gittim ne var ne yok diye. Ailelerimiz geldi gitti lupinden ses cikmadi alelacele simsir celikleri yaptim merdivenin iki tarafina. Sanirim 2008 yazi ya da ertesi yildi her zamanki yabani otlardan daha degisik bir sey farkettim. Birakayim yolmayayim da nasil bir seymis göreyim dedim. Böylece lupinin cicegi ile de tanismis oldum. Bir paket tohumdan sadece biri idi bu. Merdivenin diger tarafi ise kazildi yolundu baska seyler dikildi... Bu yil bahar basinda aaa bir baktim orda da bir lupin cimlenmis. Ama ilk ektigim mi sicrayan tohumlardan mi bilemiyorum. Artik cok sükür ilk yil gibi sabirsizligim kalmadi iyisi mi ertesi yil görmek istedigim bitkiyi bu yildan ekip bekliyorum. Bu bahce bana beklemeyi ve sabri cok iyi bir sekilde ögretti... Iste benim lupinlerimin dogus hikayesi...

gilan
13-06-2012, 19:29
Merak edenler icin bu ikinci parti ciceklenme. Ilk parti kadar büyük degil cicekerin tepeleri de acinca biraz daha büyük görünür ancak ben yine de uzun zaman üzerlerinde cicek oldugu icin memnunum.

Kesinlikle merak ediyoruz sevgili çiçeksever70, paylaştığın için çok teşekkürler. :)
Demek şimdiden ikinici partiye geçti bile. Bakalım yaz boyunca kaç parti açacak ve büyüklükleri ne olacak...
Bu çiçeğin künyesini çıkarmamızı sağlıyorsun, çok sağ ol. ;)

ciceksever70
13-06-2012, 21:01
Gecen yila kadar ilk cicekten sonra bir süre ara verip öyle aciyordu. Bu yil daha üzerindeki cicekler tam tohuma dönmeden alttan yeni cicekler geldi. Her renkten bir tane tohumluk birakip digerlerini kestim ki bitkinin ciceklenmesi etkilenmesin diye.

Orhan Özbilgiç
13-06-2012, 21:37
Bu çiçeği Sevgili ciceksever70 sayesinde sevdim. Gönderdiği tohumlardan ürettim. Daha ilk yılında çiçek bile açmıştı. Ama bu yıla onlardan tek bir kök bile kalmadı. :(
Geçen yıl yaşatamadığım Lupinlerin yerine, bu yıl son kez viyollerde, tohumdan yetiştirdiğim fideleri diktim. Toprağın Ph' ını düşürmek için kükürt serptim. Birazda humik asit kullandım.

Şimdilik iyi görünüyorlar. Bakalım kalıcı olabilecekler mi?

308443

sarigoz
30-06-2012, 13:36
Cimlendirmis oldugum LUPIN..daha minik...
Bu yil cicegini gormeyecegim,seneye Insallah artik;)

ciceksever70
09-09-2012, 12:39
Denemek icin saksida cimlendirip baska yere ektigim ve yerini begenmeyip degistirdigim lupinler halâ hayattalar arkadaslar. Seneye yazin ciceklenmelerini umuyorum. Artik uzunca bir süre yeni lupin yetistirmem herhalde bahcenin her yerine yayildilar. Bir de tohum atip kendi cimlenenler var tabii.
Benim lupinler ne yazik ki ücüncü ciceklenmeye gecmeden örümcek benzeri bir zararlinin istilasina ugradilar. Hepsini dipten kesmek zorunda kaldim ve ilacladim. Ancak Temmuz ortasina kadar cicekli kaldilar diyebilirim.

adacık
10-09-2012, 16:40
sevgili çiçeksever70, lupin tohumlarımın bir kısmını bahçeye eksem mevsim itibari ile şansım olur mu acaba. Ya tutarsa bir umut, belki yaza çiçeklerini görebilirim forumun lupin uzmanı olarak ne dersiniz.

ciceksever70
10-09-2012, 17:09
sevgili çiçeksever70, lupin tohumlarımın bir kısmını bahçeye eksem mevsim itibari ile şansım olur mu acaba. Ya tutarsa bir umut, belki yaza çiçeklerini görebilirim forumun lupin uzmanı olarak ne dersiniz.

Lupin tohumlarini hemen vakit kaybetmeden bahceye ekebilirsiniz. Ya da saksiya nasil arzu ediyorsaniz. Ne yazik ki önümüzdeki yaza degil bir sonraki baharda cicegini göreceksiniz. Yani simdi ektiginiz tohumun cicegini yaklasik 2014 ilkbaharinda görebileceksiniz ama daha sonra yillarca sizinle yasayacak bir bitkiniz ya da bitkileriniz olacak. Sevgiler.

Adalet Yağcı
10-09-2012, 18:50
Bir tanecik bile lupinim olsa çok sevineceğim.
Kaçıncı denemem, en son bu baharda çimlenmiş bir kaç lupin görüp sevinmiştim ama, bir tanesi dışında diğerleri sırra kadem basmış :)

Şimdi o bir tanecik lupini toprağını dağıtmadan bir saksıya almayı düşünüyorum.
Kaderine terketmeye kıyamıyorum, zaten kılkuyruğun teki.
Lupinlerin kraliçesi, ne dersin?

ciceksever70
10-09-2012, 20:46
Bir tanecik bile lupinim olsa çok sevineceğim.
Kaçıncı denemem, en son bu baharda çimlenmiş bir kaç lupin görüp sevinmiştim ama, bir tanesi dışında diğerleri sırra kadem basmış :)

Şimdi o bir tanecik lupini toprağını dağıtmadan bir saksıya almayı düşünüyorum.
Kaderine terketmeye kıyamıyorum, zaten kılkuyruğun teki.
Lupinlerin kraliçesi, ne dersin?

Adalet abla resmi var mi? Cok kücükse onu da kaybedebilirsin.

Adalet Yağcı
10-09-2012, 20:57
Fotoğrafını ancak yarın çekebilirim, fırsat bulursam tabii.
Yarın pergolanın tamiri için ustalar gelecek.

Yerinde kalması zaten imkansız ciceksever'im, tüm bahçeyi eldden geçirmeye karar verdim.
Biraz değişiklik istiyorum artık.

resul22
01-10-2012, 11:44
Bende mavi dev lupin diye tohumunu almıştım. 4 adet tohum ekiminden 2 adet çimlendirebilmiştim. 7-8 yaprak olduktan sonra saksıya aldım fakat Edirne'nin kavurucu sıcağı ikisini de yaktı. Tekrar denemek istiyorum ama baharın gelmesini beklemek zor oluyor. Acaba şimdi eksem olur mu?

ciceksever70
01-10-2012, 20:29
Bende mavi dev lupin diye tohumunu almıştım. 4 adet tohum ekiminden 2 adet çimlendirebilmiştim. 7-8 yaprak olduktan sonra saksıya aldım fakat Edirne'nin kavurucu sıcağı ikisini de yaktı. Tekrar denemek istiyorum ama baharın gelmesini beklemek zor oluyor. Acaba şimdi eksem olur mu?

Madem yaz sicak geciyor, simdi ekin. Tohumlar kis sogugunu görsün baharda cimlenir.

resul22
01-10-2012, 20:32
Madem yaz sicak geciyor, simdi ekin. Tohumlar kis sogugunu görsün baharda cimlenir.

Baharda ekmeden önce kışın ekmiştim. Aralık ayında ve çok çabuk çıktılar malesef onlarda dondular. :( Bu yaz Edirne olduğundan daha çok sıcak olmuştu ki o sıcaklar halen devam ediyor. Ama yinede yılmadan denemeye devam edeceğim. :cool: Birde Ekimde ekmeyi deneyelim bakalım nolcak.

ciceksever70
01-10-2012, 20:36
Baharda ekmeden önce kışın ekmiştim. Aralık ayında ve çok çabuk çıktılar malesef onlarda dondular. :( Bu yaz Edirne olduğundan daha çok sıcak olmuştu ki o sıcaklar halen devam ediyor. Ama yinede yılmadan denemeye devam edeceğim. :cool: Birde Ekimde ekmeyi deneyelim bakalım nolcak.

Saksida cimlendirip kisi duvar dibinde, korunakli bir yerde gecirtin. Benim sonradan bahceye aktardiklarim halâ hayatta.

resul22
01-10-2012, 20:46
Saksida cimlendirip kisi duvar dibinde, korunakli bir yerde gecirtin. Benim sonradan bahceye aktardiklarim halâ hayatta.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim. O zaman direk saksıya ekmeliyim tohumu. Viyol ile hiç uğraşmayım. Fakat saksıda yetiştireceğim aktarabileceğim bir bahçem yok.

s-bilge
25-04-2013, 11:30
ben kışın ortasında tohumları direk bahçeye ektim hiç işlem yapmadan. şimdilik 4 tanesi çıktı, havalar ısındıkça çıkmaya devam ediyorlar. yaprakları bile çok hoş, çiçeğini düşünemiyorum bile. çam ağacının yakınında olanlar çıktı şimdilik.

eren_one
25-07-2013, 13:45
Herkese merhabalar, nisan ayı gibi işyerinde diktiğim dev lupinler bi süre geçtikten sonra ya eğilip kırılmaya başladı ya da olduğu yerde yapraklar sararıp kurumaya başladılar. Zaman zaman besin takviyesi de verdim ama değişen bişey olmadı ne yazık ki :( sadece sabah güneşini gören havadar bi yerde saklıyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımarınız bekliyorum. Şimdiden çooook teşekkürler...

toprakseven
27-08-2013, 15:55
Merhabalar arkadaşlar,
Lupin olduğunu zannetip tohumları topladım. Ama şimdi yazlarınızı okuyunca sanki topladığım tohum lupin değilmiş...acaba bunlar hangi çiçeğin tohumu?

:confused::confused:

Sümeyye Polat
27-08-2013, 19:45
Merhabalar arkadaşlar,
Lupin olduğunu zannetip tohumları topladım. Ama şimdi yazlarınızı okuyunca sanki topladığım tohum lupin değilmiş...acaba bunlar hangi çiçeğin tohumu?

:confused::confused:

Aslanağzına benziyor.
Aslanağzı tohumu - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=11046&c=440)

toprakseven
27-08-2013, 20:22
Evet, taaa kendisi... Teşekkür ederim...
Bir sorum daha olacaktı...tohum aslında bu incecik tanecikler mi yoksa büyük kabuklu olan mı?

Adalet Yağcı
27-08-2013, 21:01
Evet, taaa kendisi... Teşekkür ederim...
Bir sorum daha olacaktı...tohum aslında bu incecik tanecikler mi yoksa büyük kabuklu olan mı?

Minik siyah tanecikler aslanağzı bitkisinin tohumudur.

toprakseven
27-08-2013, 21:23
Çok teşekkür ederim...acaba şimdi de eklir mi?

TCM
23-02-2014, 07:50
Bir ay kadar önce gittigidiyor tohumdünyasından 22 tanesini 2.90 tl.ye aldığım Dwarf Lupin (lupinus polyphyllus) tohumlarını birlikte gönderilen bilgilendirme kağıdında anlatıldığı gibi sıcak olmayan su içerisine 24 saat bekletmek üzere koydum. Daha sonra internette araştırmaya başladım. Lupin ler çeşit çeşit. Bendeki doğal türü (lupinus polyphyllus), sonradan üretilen tipi ise L. Russell. Genel önerilen ekiminin direk ekim yerine sonbaharda yapılması. Ancak ben bunu kaçırdığım ve nasip olursa bu sene çiçeklenmesini görmek istediğim için içeride ekim yapıp dışarıya göçürtmeyi istiyorum. Gönderilen broşür bilgisi: İç mekanda bahar, dış mekanda sonbaharda ek, 60-70 cm.boylanır. 24 saat oda ısısında suda beklettiğin tohumları plastik bardağa koyduğun drenajlı (geçirgen) toprağa 5-6 mm. derine gelecek şekilde ek. Spreyle sula, bardağın üstünü streç filmle kapa ve 10-15 dereceler arasında çimlendir. Çimlenme olunca bitkiyi köklerine kesinlikle zarar vermeyecek derecede daha büyük saksıya al. Sulama için 24 saat oda ısısında beklemiş su kullan ve aşırı sulama. Yeterli gelişim olunca bahçeye 30-35 cm. arayla ek.

TCM
23-02-2014, 08:08
Farklı yerlerden edindiğim bilgiler;
"40 cm.e kadar boylanır. Mayısta çiçek açar."
"Acıbakla yaz için şubat-mart arası dönemde ekilir. Soğuk ve dondan etkilendiği için donlar geçince yeterli verim elde edebilmek için mümkün olduğunca erken ekilmelidir. Mavi acıbakla diğer iki türe göre soğuğa daha dayanıklıdır, büyüme döneminde yağmur ister. Minimum çimlenme ısısı 3-5 derece ve -3 dereceye kadar dayanır"
"Yarı gölge ve güneşli alanlarda iyi gelişir. Suyu seven bu bitki 1.5 m kadar boylanır ve birbirinden 60 cm aralıklarla ekilmelidir. Mart ayından haziran ayının sonuna kadar bir gün önceden ıslatılan tohumlar doğrudan bahçeye ekilebilir. Çiçeklenme bir yıl sonra olacaktır. Çiçekler solduğunda ayıklanarak bol çiçek açması sağlanabilir. Gübreli toprakları sever. Bitkinin bol çiçek açması için düzenli sulanması gereklidir."

TCM
23-02-2014, 08:14
"Lupinusların düşmanı sümüklüböcek, yaprakaltı tırtıllarıdır. Yenmiş yapraklar, kurumuş gri lekeler gördüğünüzde derhal ilaçlayın"
"Bitkilerin gelişmesi için en temel üç elementin toprakta bulunması gerekiyor:
Nitrojen, fosfat ve potas. Herhangi birinin eksikliğinde bitki gelişim sorunları yaşar. Toprak analiz edilip çeşitli gübrelerle uygulamalar yapıp düzeltilmeye çalışılmalıdır. Nitrojen eksikliğini yapraklarda görebilirsiniz. Sarı, cılız görüntüsüyle, boy atamamak, gelişememekle de kendini gösterebilir. Bu durumlarda toprağa amonyum sülfat bazlı gübreler, kurutulmuş kan ya da tozlaştırılmış kemik katabilirsiniz...En kaliteli humus yapıcı bitki lupinustur. Çok çabuk büyür ve etkileyicidir. Nitrojeni toprağa geçirdikleri gibi ikinci tür lupinuslar (her sene çıkanları) kök bölgelerinde yararlı bekterileri barındırırlar. Bunların görevi asıl nitrojeni parçalayıp toprağa katmaktır. Her sene çıkan ve yerinde tekrar büyüyen türleri karıştırmayın. Zayıf, kumlu topraklarda bu tür bakterilerin yaşaması, çalışmaları zordur. Bu nedenle doğal ıslah için bolca lupinus dikin"

TCM
23-02-2014, 08:25
Tohumdan ekim olayına yeni başladım. İki hafta önce "ekinezya" ve geçen hafta "brachycome" ekerek. Onları viyollere torf içine ekmiştim. Bunu ise küçük plastik bardaklara her bardağa tek tohum gelecek şekilde ve toprak üzeri torf içine ekmeyi planlıyorum. Dolayısıyla kökünü zedelemeden toprağa aktarma işinin daha kolay ve en az zararla atlatmayı ve viyolden daha büyük bir yere oradan toprağa iki aktarma işi yerine şaşırtma işlemini bire düşüreceğimi düşünüyorum. Diğer iki ekimde olduğu gibi aşamaları fotoğraflarıyla buraya aktarırım inşallah.

TCM
25-02-2014, 13:16
'Direk toprağa ekim daha başarılı oluyor' dan yola çıkarak şöyle bir şey yapmaya karar verdim. Bardak yerine siyah büyük poşetlerden aldım, ancak bir bilen "bunun içine 2-3 lt. toprak girer ne yapacaksın bu kadar büyüğünü" deyince 8-10 cm.lik viyoller ebadında şeffaf küçük naylonlardan aldım. Alt kısmına toprak yerine geçirgenliği daha iyi olacak ve yere aktardığımda da torfa göre bitkiyi daha az etkileyeceğine inandığım bire bir 'samra' ve 'ince sıvalık mil' topraklarını karıştırıp dolduracağım. Üzerine ise içine tohumu koyacak kadar torf ekleyip tohumu bunun içine dikeceğim. Birkaç gündür topraktı poşetti derken ekemedim, bugün veya en geç yarın nasip olursa ekmeyi düşünüyorum.

TCM
03-03-2014, 13:05
Ayın 26 sında küçük poşetlerin içine ektiğim 21 adet tohumun üzerini daha önce ektiğim tohumlar gibi streç film ile kapatmak yerine şeffat plastikten yapılmış 25x50 ebatlarındaki üzeri kapaklı kasamsı yere koydum. Açıp bakması daha kolay. Nemi muhafaza etmesinde de sorun olmadı. Balkonda direk güneş görmeyecek yere koyarak hiç ellemedim. Sıcaklık geceleri 9, gündüzleri ise 13-17 dereceler arasında dolaştı. Dördüncü günün içine üç tanesinin torfun üzerine çıktığını gördüm.

TCM
05-03-2014, 18:29
Beş tanesi topraktan çıktı, hızlı büyüdüler. Diğerlerinden ayırdım dışarı çıkanları, daha fazla ışık alabilsinler diye açığa aldım. Resimde en sağdakinin üzerinde hafiften bir kahverengi nokta oluşmuş, sanırım bir sorun var.

TCM
12-03-2014, 10:41
Lupinlerin son hali;
7 tanesi çıkmıştı ancak diğer 14 taneden hala tık yok.

TCM
20-03-2014, 08:23
Lupinlerin son hali,

Üstteki resimden bir hafta sonra, biri çıkmadı kaldı altı tane, ancak beni en çok sevindiren tohum bunlar oldu son birkaç ay içinde ektiğim dört çeşit arasında. Diğer tohumlar ise hiç çıkmadı. Aldığım tohumların çimlenme oranı üçte bir, demek çoğu çıksa süper olacakmış.

TCM
26-03-2014, 15:02
Lupinlerin son hali...karışık lupin lupinus tohumu, karışık lupin lupinus tohumu satışı, karışık lupin lupinus fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Bodur-lupin-tohumu-cift-renkler-karisimi-lupinus-dwarf-bicolors-mix,PR-1669.html)
Bakalım resimdeki gibi olacaklar mı?

TCM
06-04-2014, 11:50
Son hali...

edelvays58
06-04-2014, 11:57
Sn TCM, lupinler çok güzel çimlenmişler. Ben de bir kaç mavi lupin çimlendirdim ve hiç sorun yaşamadım. Yaprak şekli çok hoş. İnşallah şaşırttıktan sonra da gelişip çiçeklerini görürsünüz.

-Esin-
06-04-2014, 20:11
Lupinler çok güzel, artık asıl yerlerine alma zamanı, daha fazla poşette bekletmeyin. Önce toprağı iyice sulayın ve köküne hiç zarar vermeden olduğu gibi toprağınla çıkarıp yerlerine ekin. En güzel gelişim lupinde olmuş, tebrikler :)

-Esin-
06-04-2014, 20:15
Bu arada en az iki farklı renkten fideniz var, bakalım belki şansınıza daha fazla değişik renkler çıkar da renk cümbüşü olur.

capsaicin
06-04-2014, 20:33
İzmirde olmak varmış, benim lupinler bir aydır 1 cm zor uzamışken, bunlar nasıl da boylanmış. İyice bıktım bu şehirden bitkisever biri olarak.

TCM
06-04-2014, 21:35
Lupinler çok güzel, artık asıl yerlerine alma zamanı, daha fazla poşette bekletmeyin. Önce toprağı iyice sulayın ve köküne hiç zarar vermeden olduğu gibi toprağınla çıkarıp yerlerine ekin. En güzel gelişim lupinde olmuş, tebrikler :)

Ben poşetin alt tarafına mil toprak karışımı koymuştum poşette epey boylandırıp yaylaya dikmek için. Daha idare etmez mi dersiniz poşette? Haftada bir gibi çiçeklere bıldırcın gübresini pet şişede sulandırıp veriyorum bu arada.

-Esin-
06-04-2014, 22:42
Yani idare etmesine eder de sağlıklı olmaz. Bana kalsa daha geçen hafta yerine ekilmeliymiş. Lupinler çok uzun boylu bitkiler, kök sistemleri en az bir toprak üstü boyu kadar derine ulaşır. Poşette köklenecek yeri yok. Bıldırcın gübresi çok faydalı, vermeye devam edin ama kök salamadığı sürece gelişmesi duracak, ince gövdeli ve bodur kalacak, gitgide sağlıksız bir görünüm alacaktır. Planınız nasıl bilemiyorum ama mayıs-haziran gibi yaylaya gitmekse lupin için bu çok geç. Derin ama dar üretim saksıları var, onlara ekmeyi düşünürseniz bir süre daha zaman kazanırsınız.

TCM
06-04-2014, 22:58
@Esin, yardımlarınız için tekrar teşekkürler. Yaylaya hazirandan önce göçemeyiz ancak ekim dikimlere devam ediyoruz. Bugün cevizin altına 'aubrieta' ektik direk tohumdan. Önceki bulduğum bilgilerde -3 e kadar dayanır diyordu sanırım bu derece pek görülmez artık. Yani haftaya dikebilirim. Çitin yanına dikeyim boylandığında lüzum ederse çite bağlarım. (Büyüdü de bağlaması kaldı :D) Bu arada 60 ar cm. aralı dikin diyor ki ağaç mı bu :)

-Esin-
06-04-2014, 23:27
Önemli değil, rica ederim. Lupinin tam tür adını biliyorsanız ne kadar boylanacağını araştırabilirsiniz ama zaten lupinus cinsi büyük çalı formunda oluyor, nerdeyse fundalık gibi baya boylanıp geniş bir yere yayılıyor. O yüzden zaten kenarlara köşelere dikin, ayak altı bir yer olursa kapatır orayı tamamen :D 40 cm ara da olur bence 60 çok diyorsanız ama daha azı biraz zor :)

Aubrieta da çok güzel bitkilerden, bol çiçekli, halı gibi kaplar ekildiği yeri. Artık bu yaz fotoğraflayıp bizimle de paylaşırsınız :)

TCM
07-04-2014, 14:35
@-Esin- DWARF LUPIN TOHUMU- MUHTEŞEM RENKLER- 20+ THM GittiGidiyor'da 102259273 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/dwarf-lupin-tohumu-muhtesem-renkler-20-thm-102259273)
benimkiler 30-40 cm. lik cüce tipiymiş.
Aubrieta lar tutar da çiçeklenirse tabi :)

-Esin-
07-04-2014, 14:54
Ah cüce varyeteyse daha iyi, diğerlerinin boyu 1 metreyi geçiyor :) Siz yine de arayı çok daraltmayın, belki yan dalları uzun oluyordur. Cüceler daha çok çiçekleniyor diyorlar, bakalım..

tourkana
09-04-2014, 13:49
Ben de bu sabah ormanda gördüm, kusamono yaparım diye düşündüm. Dar yapraklı acı bakla, Lupinus Angustifolius

TCM
16-04-2014, 09:13
Ah cüce varyeteyse daha iyi, diğerlerinin boyu 1 metreyi geçiyor :) Siz yine de arayı çok daraltmayın, belki yan dalları uzun oluyordur. Cüceler daha çok çiçekleniyor diyorlar, bakalım..

Lupinleri eşimle birlikte yanımıza aldık yaylaya dikmek için. Ama oraya gidince üşüdük hafiften, gündüz böyleyse gece 3-5 derecelerde 'noolur bu lupinlerin hali' diyerek götürdüğümüz gibi geri getirdik :o Birkaç hafta daha bakacaz herhalde...

TCM
22-04-2014, 09:26
Neredeyse iki aylık olan lupinler, hala yaylaya çıkarmaya korkuyorum, her hafta bir kat çıkıyorlar, büyümelerinde de sorun yok aslında. Yarın bir tanesini diksem mi ki? :)

TCM
25-04-2014, 21:07
Lupinlerin ikisini yaylaya diktim. Ancak yapraklarında önceden de olan beyazlıklar gittikçe artmaya başladı. Üzerine su sıkınca sanki beyazlık kristalleşip kalıyor, birkaç sefer daha sulayınca yaprağın üzerinden hafif olanlar gidiyor ancak çok olanlar aynen devam ediyor. Resimde beyazlıklar görülüyor. Bu arada ortadan çiçeklenmenin yaklaştığını gösteren tomurcuk belirginleşti. Bu sorunun çaresini bilen var mı?

TCM
07-05-2014, 22:23
Ve çiçeklenmiş lupin. İlk çiçeklenme 4-5 gün önce başladı. Ancak yapraklar gitgide bozulmaya başladı. Hala poşette durduğu için resmi çektikten sonra balkondaki büyücek saksıya diktim, inşallah bozulmaz.

TCM
15-05-2014, 14:46
Evde bıraktığım üstteki cüce lupin in bozulması devam etti ve neredeyse kurudu. Yaylaya diktiğim beş tanesi güzel, hatta birinde çiçeklenme başlamıştı, nasipse pazar gittiğimde resmederim.

TCM
21-05-2014, 09:42
Yayladakilerin son hali; İkisi çiçeklenmeye başlamış, ancak soldaki de evde kalanın akıbetine uğrayacak gibi.

pria
21-05-2014, 20:21
http://www.agaclar.net/forum/902606-post9.htm

http://www.agaclar.net/forum/1284718-post14.htm

TCM
26-06-2014, 11:00
Lupinlerin son hali...

yeşillim
26-06-2014, 11:32
Sn TCM,
Lupin'lerin ilk yılı mı?
Çimlendirildikten sonra ikinci yılında çiçeklendiğini biliyordum..!
Ya da fide olarak mı diktiniz?

TCM
26-06-2014, 13:13
Sn TCM,
Lupin'lerin ilk yılı mı?
Çimlendirildikten sonra ikinci yılında çiçeklendiğini biliyordum..!
Ya da fide olarak mı diktiniz?

Süreç yukarıda var. Her aşamayı yazmaya çalıştım. İlk yıl.

yeşillim
26-06-2014, 16:52
Sonradan farkettim, bahçenizi de gezerek anlamış oldum.
Teşekkürler.

sarigoz
26-06-2014, 22:41
Merhaba arkdaşlar..
Bizim bahçenin lupinleri..

TCM
27-06-2014, 09:06
@sarigoz, sizin lupinlerin boyu kaç?

sarigoz
27-06-2014, 22:14
Cüce değiller bunu yazabilirm.
Oldukça yüksekler..Ölçmedim fakat ölçtüğümde tekrar yazarım..
@sarigoz, sizin lupinlerin boyu kaç?

sarigoz
28-06-2014, 12:36
Sayın TCM biraz önce ölçtüm
65-75 cm kadar yüksekliği...

eneskrky
09-09-2014, 23:47
bende acı bakla tohumu istiyorum da bana yardımcı olabilirmisiniz :)

efeege
18-11-2014, 12:23
bir hafta öncesi izmir koçtaştan aldığım lupin tohumlarının bir haftalık durumu.
salı günü ılık suda 24 saat bekletip çarşamba günü ektim.
pilastik kapta sera usulu uygulayıp oturma odasında beklettim.
üçgünde çimlendiler. şu anki bir hafta bile olmayan durumları.
yaza çiçeklerini görebilmek için uğraşım.
inşallah yaza kadar sağlıklı büyütüp çiçeklerini görebilirim..

Termiye
21-02-2015, 09:34
X. ULUSAL EKOLOJİ VE ÇEVRE KONGRESİ 04-07 EKİM 2011, Çanakkale

KONYA’DA(TÜRKİYE) GIDA OLARAK KULLANILAN ZEHİRLİ BİR BAKLAGİL OLAN TERMİYE’NİN
[Lupinus albus L.subsp.albus(FABACEAE)] GELENEKSEL METOTLARLA ZEHİRİNDEN ARINDIRILMASI
Osman TUGAY , Füsun ERTUĞ, Deniz ULUKUŞ ve Betül UYAR
Selçuk Üniversitesi, Fen Fakütesi, Biyoloji Bölümü, Selçuklu /Konya

Konya’nın Doğanhisar, Ilgın, Seydişehir ve Beyşehir ilçeleri çevresinde tarımı yapılan zehirli bir bitki
olarak Termiye “Lupinus albus L. subsp.albus” tohumu özellikle kış ve bahar aylarında gıda olarak tüketilmektedir. Yapısında bulunan bazı alkoloidleri sebebiyle zehirli olan bu bitkinin tohumları bazı işlemlerden geçirildikten sonra
zehirinden arındırılmaktadır. Bu işlemler için Konya merkezde daha yeni metotlar kullanılırken, Doğanhisar Deştiğin’de geleneksel metotlar kullanılarak önce belli bir süre su içerisinde bekletilen tohumlar kazanlar içerisinde kaynatılır ve çuvallar içerisine alınarak birkaç gün derede bekletildikten sonra tüketime hazır hale getirilmektedir. Önceleri daha çok kaynatılan tohumlar değirmen de öğütülerek hayvan yemine karıştırılmak için yetiştirilen bu bitki son yıllarda gıda olarak tüketilmekte olup ekonomik bir değere sahip olmuştur. Gıda olarak tüketiminin yanı sıra verilen
bilgilere göre Konya bölgesinde tıbbi olarak şeker hastalarına iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca termiyenin kaynatıldıktan sonraki acı suyu bazı deri hastalıkları üzerine sürülerek kullanılmaktadır. Bu araştırmada
bitkinin yetiştirilmesi ve hasatından sonra tohumların gıda olarak tüketilinceye kadar olan süreci kaynak
kişilere dayanılarak ortaya çıkarılmıştır.

delikedi
28-03-2015, 23:15
Bu haftaki durum...

79451
merhaba meyvelitepe konuyla alakali deil ama resimdeki mavi lupinin arkasindaki yanilmiorsam hafif pempemsi cicegin ismi nedir ben uzun zamandan beri ariorum o cicegi edinburg da acik arazide gormustum heryer o cicekle doluydu -ege ismini biliorsaniz lutfen paylasin -tsk ederim :)

Muda
16-06-2017, 23:31
X. ULUSAL EKOLOJİ VE ÇEVRE KONGRESİ 04-07 EKİM 2011, Çanakkale

KONYA’DA(TÜRKİYE) GIDA OLARAK KULLANILAN ZEHİRLİ BİR BAKLAGİL OLAN TERMİYE’NİN
[Lupinus albus L.subsp.albus(FABACEAE)] GELENEKSEL METOTLARLA ZEHİRİNDEN ARINDIRILMASI
Osman TUGAY , Füsun ERTUĞ, Deniz ULUKUŞ ve Betül UYAR
Selçuk Üniversitesi, Fen Fakütesi, Biyoloji Bölümü, Selçuklu /Konya

Konya’nın Doğanhisar, Ilgın, Seydişehir ve Beyşehir ilçeleri çevresinde tarımı yapılan zehirli bir bitki
olarak Termiye “Lupinus albus L. subsp.albus” tohumu özellikle kış ve bahar aylarında gıda olarak tüketilmektedir. Yapısında bulunan bazı alkoloidleri sebebiyle zehirli olan bu bitkinin tohumları bazı işlemlerden geçirildikten sonra
zehirinden arındırılmaktadır. Bu işlemler için Konya merkezde daha yeni metotlar kullanılırken, Doğanhisar Deştiğin’de geleneksel metotlar kullanılarak önce belli bir süre su içerisinde bekletilen tohumlar kazanlar içerisinde kaynatılır ve çuvallar içerisine alınarak birkaç gün derede bekletildikten sonra tüketime hazır hale getirilmektedir. Önceleri daha çok kaynatılan tohumlar değirmen de öğütülerek hayvan yemine karıştırılmak için yetiştirilen bu bitki son yıllarda gıda olarak tüketilmekte olup ekonomik bir değere sahip olmuştur. Gıda olarak tüketiminin yanı sıra verilen
bilgilere göre Konya bölgesinde tıbbi olarak şeker hastalarına iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca termiyenin kaynatıldıktan sonraki acı suyu bazı deri hastalıkları üzerine sürülerek kullanılmaktadır. Bu araştırmada
bitkinin yetiştirilmesi ve hasatından sonra tohumların gıda olarak tüketilinceye kadar olan süreci kaynak
kişilere dayanılarak ortaya çıkarılmıştır.

Arkadaşlar Çay ilçemizde belirli zamanlarda satılan termiyeyi Afyonkarahisar'da da satılmaya başlayınca biraz da merak ederek almıştım. Satan kişiyi daha önce tanıdığım için tohumunun olup olmadığını sordum. Olduğunu söyleyince bir miktar da tohum alarak ektim. Biraz sık ekmeme rağmen çıktılar. Bugün birkaç tanesinde morumsu çiçeklenmeler gördüm. İki yıllık olması gerekirken bu elimdekiler tek yıllık sanırım. Gelişmeleri buradan duyururum. Baharatçılarda acı bakla, yahudi baklası olarak satılan aynı şey olduğunu düşünüyorum. Büyüklük itibari ile aynı görünüyorlar. Şekere ve hemoroide iyi geldiği söyleniyor. Çiçek olarak aldığım ancak ekemediklerim ise tohum olarak oldukça küçükler.

Yarım kilo kadar aldığım termiye yukarıda anlatıldığı gibi işlemden geçmiş sanırım. Hiç acısı bulunmamakta. Kabuğunu çıkarıp kolay bir şekilde yenebiliyor. İlk defa tükettiğimiz halde beğendik.

gunes tor
30-04-2020, 18:59
merhaba yeni aldigim minik fidelerimi buyukce saksilara diktim.ancak birazcik buyudukten sonra yapraklarin rengi acilmaya, bazilarinda ise yapraklar buzusmeye basladi..nedeni ne olabilir acaba..bu arada saksilar bahcede, baya buyukler.ve oglen gunesini cok az aliyorlar..

Emmazunz
12-05-2020, 11:18
Tohum ve hazır fide tecrübelerimde başarılı olamayınca hazine bulmuş gibi oldum dün serada bu yetişkin lupinleri gördüğümde.��
Hangisinden iyi sonuç alacağıma emin olamadığım için birini bahçeye diğerini saksıya diktim.

Emmazunz
12-05-2020, 11:24
Köklerinde bir sürü yavru var, çiçeklenme bittikten sonra ayırmayı düşünüyorum. Bahçeye diktiğimin köküne çam talaşı koydum salyangoz önlemi olarak.

sumrum01
15-08-2020, 12:15
Köklerinde bir sürü yavru var, çiçeklenme bittikten sonra ayırmayı düşünüyorum. Bahçeye diktiğimin köküne çam talaşı koydum salyangoz önlemi olarak.
Sn.emmazunz nasil bir topraga ektiniz hazir torf mu ? Ben bahceye direk ektim tohumdan ektim buyuduler biraz sarardilar zma cicek acmadilar....