View Full Version : Yoğurt Kapları Saksı Değildir :)
Değerli Arkadaşlar,
Affınıza sığınarak yoğurt kaplarına dikilen bitkilerle ilgili bir kaç şey yazmak istiyorum. Umarım bana kızmazsınız.:o
Lütfen, yoğurt kaplarına çiçek dikmeyelim. Diksek bile lütfen dışını bir şekilde kapatalım. O kadar emek veriyoruz, biktiler yetiştiriyoruz. Bu hem bize hem de bitkilere saygısızlık.
Dünyanın en güzel bitkisini-çiçeğini de dikmiş olsak, yoğurt kabında çok kötü görünüyor.
Sebahattin Sargın
19-03-2008, 19:26
Sevgili Zenfree;
Düşüncene saygı duyuyorum öncelik ile bunu belirtmek istedim. Fakat bu benimde çok kullandığım bir yöntem. Bir sürü bitki ekiyoruz elimizde o an saksı olmayabiliyor. Kaldı ki bir öğrenci olarak o kadar bitkiye saksı yetiştirmek hem zaman olarak hem de maddi olarak insanı zorluyor.
Yoğurt kabının görüntüsü size çirkin geliyor olabilir nitekim bunada saygı duyarım, ama yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü kullanmak gerekiyor bazen. Umarım beni yalnış anlamazsınız.
Eskiden büyüklerimiz de tenekelere, yoğurt kaplarına ve leğenlere çiçekler ekerlerdi.
Sevgiler ;)
hassoman
19-03-2008, 20:53
Sevgili Zenfree,
Yoğurt kapları başkaları için işlevi bittikten sonra çöpe gidecek nesnelerdir belki ama bir Türk için asla değildir.:D Bir Türk için yoğurt kabı saksıdır, bayanlar için mandal kabıdır, ayrıca bulaşık teli, arap sabunu konur; giden yolcunun arkasından su serpmek için kullanılır, erkek öğrenciler için traş suyu kabıdır, damlayan kalorifer radyatörlerinin altına konulmak içindir, içinde kuru yemiş bile saklayanlar vardır, artan yemeklerin konduğu buzdolabı saklama kabı olarak da kullanılır, damardan müzik çalan gruplardaki telli saz çalanların içinde yoğurt kabını keserek pena bile yapanları vardır...
Görüyorsunuz biz Türkler için yoğurt kabı yalnızca bir yoğurt kabından ibaret değildir.:p
(Düşüncelerime delil olarak bknz. Arıza Mizah Dergisi 1.Sayı:
Bir Türkü Nasıl Tanırsınız?
* .......
* Gazete kağıdını en iyi şekilde kullanır.(Cam silme bezi, külah, mendil, sofra bezi)
* Plastik yoğurt kabini saksı yapar.
* Ancak bir Türk kadini, denize dikkat çekmemek için elbiseleriyle girip, bütün dikkatleri üzerine çekebilir.
* ........
Sebahattin Sargın
19-03-2008, 21:06
Sevgili Hassoman tebrik ediyorum, bu yazı çok hoşuma gitti ;) Çok doğru vallahi yazdıklarınız .
Sevgiler ;)
ardabora
19-03-2008, 21:38
Merhaba,selamlar saygılar..
Ben çok feci acmi bir çiçek yetiştiricisiyim ama kendimi geliştirmeye çalışıyorum.:dilli: Geçen bahar,çiçek böcek işleriyle uğraşmak için içimde deli bir heves hissettim,nihayet bir bahçeye kavuşmanın heyecanı ile...
Ve bu heyecanla,annem,kayınvalidem,halam,teyzem vs. gibi tüm eş dost akrabanın bir takım çiçeklerine ve tohumlarına pervasızca ve de utanmadan :dilli: el koymayı başardım ve hala da bu operasyonlarım devam ediyor.Yeşil yapraklı ve de çiçek açan ne kadar bitki varsa hepsine deli oluyor,utanmadan sıkılmadan gidiyor istiyor ve de elde etmek için türlü taklalar atıyorum ve hiç pişman değilim. :)
Hatta bir keresinde yan komşum tatildeyken,bahçesini sulamamı istediğinde gidip bir kaç çiçeğinden fide yolmuştum :) Sonra vicdanım elvermedi,ona bunu söyledim."Oh iyi yapmışsın,ödeşmiş olduk,ben de senin bahçenden sardunya filizi çalmıştım" dedi...
Babaanneme göre,sahibi görmeden çalınıp da dikilen çiçekler kesin tutarmış.. Tabi bu,gördüğün her çiçeği yolacaksın anlamına gelmiyor ama çiçek kardeşliğini devam ettirmek için,izin alamadığın durumlarda sığınılacak güzel bir bahane..
Çenem kopsun,ne anlatıcaktım ben? :dilli:
Evet,geçen bahar annemin Tekirdağ'daki evinin balkonunda ne kadar sardunya varsa hepsini toplayıp evime getirmekle işe başladım.Tüm sardunyalar yoğurt kaplarına dikiliydi...Balkonundaki tüm çiçekler de yoğurt kaplarındadır...Kaç kere değiştirmesini söylesem "Bana gençliğimi hatırlatıyor" der durur hep...Hani şu,mahalledeki tüm kadınların, ellerinde çekirdekler,örgüler,danteller,oturup da muhabbet ettiği kapı önleri vardır ya...balkon ve taşlıklar yoğurt kaplarına dikilmiş çiçeklerle doludur...O kaplar ev önlerinin değişmez aksesuarı gibidir sanki...İnsanların tutumluluğunu yansıtır...Değer verdiği çiçeklerini basit bir yoğurt kabına dikecek kadar samimi,o kaptan utanmayacak kadar da yüreklidir çünkü o kaba para vermiştir :p Şimdiki bayanların çoğunun,yoğurt kaplarına çiçek ekmesinin sebebi de alışkanlıktır,annesinin izinden gitmesindendir bence...
Geçen yıl,annemden aldığım sardunyalardan ilk açan beyaz renkteydi.O kadar güzel açmıştı ki gidip gelip çiçeği seyrediyordum,sanki ben dikmişim de ben bakmışım gibi ;) Ama sonuçta açan ilk çiçeğimdi ve 5 kg.lık yoğurt kabındaydı...Baktıkça çocukluğumdaki bahçeleri hatırlıyordum sanırım,çünkü ben bu yıl tüm yoğurt kaplarındaki sardunyalarımı saksılara ektim ve o his bende kayboldu...Ama herşeye rağmen yoğurt kaplarını atmadım,saksı değişimi zamanında işime yarayacaklardır çünkü.
Bence yoğurt kaplarına ekili olmaları o kadar kötü değil,yoğurt markasının "Ekşioğlu" gibi bir ismi olmadıktan sonra...
Çağrışım yaptı :)
Bir "Bardak" Ne İşe Yarar?
Normal olarak çoğu kimse “birşey içmeye yarar” biçiminde cevap verir bu soruya. Bebeklik çağlarından itibaren kişilere, her şeyin neye yaradığı “öğretilir” ve o öğretilenin dışında bir yolla kullanmaya kalktığında garipsenir. Gerçekte ise “herşey bir çok şeye yarar!”.
Örneğin bir “bardak”:
Her türlü sıvıyı:
içmeye,
bir miktarını saklamaya,
Her türlü sıvı ya da katının:
üzerine ölçü işaretleri yapılırsa hacim hatta ağırlık ölçmeye,
üzerine çizgi yapılmadan dolusunun hacmini / ağırlığını ölçmeye,
Küçük bir saksı olarak kullanmaya,
İçine değişik miktarlarda sıvı konulmuş yan yana bardakları müzik aleti olarak kullanmaya,
Kırılmak suretiyle elde edilen camlarla tahta yüzeyleri düzeltmeye (sistre),
Raptiyelerin ele batma tehlikesi olmadan batırılmasına,
Küçük çivilerin pek sert olmayan cisimlere çakılmasına,
Sesi çıkmayan bir kişinin, bardağı bir yere vurarak çağırma sesi çıkarmasına,
Çocuklara boyama yaptırılmasına,
Çok ince parçalanması gereken tabletleri parçalamaya,
Derişik asit ve baz gibi hemen her malzemeyi bozan maddeleri koymaya,
Ağzı ıslatılarak ses çıkarır. Fizik derslerinde rezonans kutusu olarak örnek vermeye,
İçine küçük yanan pamuklar atılıp ve sırt ağrısını tedavide kocakarı yöntemi olarak kullanmaya,
Çevresi kalemle çember olarak çizilebilir,
Yatık olarak konulup kalem dayanarak cetvel gibi kullanılabilir,
Yangın alarm düğmesinin camını kırabilir,
Kalıp olarak kullanılabilir,
Mükemmel bir yalıtkandır. Çıplak elle dokunulmak istenmeyen tellere ellenirken kullanılabilir,
Uçması istenmeyen kağıt vs. üzerine konulabilir,
Fizik laboratuvarlarında çeşitli deneylerde kullanılabilir,
Mikro-dalga fırınında su ısıtabilir,
Yuvarlak şekilli yufka veya hamur kesilebilir,
Çevresi belliyse, üzerine sarılacak ip veya telin uzunluğunu ölçmede kullanılabilir,
Birbirinin içine girebilen iki tanesi kullanılarak termos yapılabilir,
Çift çeperli yapılıp arasına
bir sıvı konulur ve boşken deep-freez'de soğutularak içine konulan sıvıyı uzun süre soğuk tutması sağlanır (Bende böyle bir tane var),
Meclis kürsüsünden başkana su atmaya yarar,
Nihayet parçalarıyla bilek keserek intihar etmeye yarar.
Bunlar bir bardağın ne işlere yarayabileceğinin ancak küçük bir bölümüdür.
Çevresine, herşeyin nelere yarayabileceğini soran gözlerle bakmayı öğrenmiş bir çocuğun nasıl üretken birisi olacağı kolayca tahmin edilebilir.
Çocuk ve gençlerimize, çevrelerine böyle bakmalarını öğretmenin maliyeti sıfırdır. Bunu akıl etmek yeterlidir. Çünkü tüm canlılar (yalnız insanlar değil) doğuştan yaratıcıdırlar.
Peki şimdi bir soru:
Bu yaratıcılık nasıl öldürülür ve bardağın, ancak tek işe yarayacağı nasıl öğretilebilir?
Cevap:
Bunu yapabilmek zordur. Çok para harcamak ve “ezber” denilen kuşkusuzluğu bir ulusal özellik haline getirmek gerekir. ****** bu da kolay değildir ve üniversite, politika, sanayi ve aydınların işbirliğini gerektirir.
Tınaz Titiz
www.tinaztitiz.com (http://www.tinaztitiz.com/yazi.php?id=368)
berduray
19-03-2008, 22:55
Sevgili Hassoman tebrik ediyorum, bu yazı çok hoşuma gitti ;) Çok doğru vallahi yazdıklarınız .
Sevgiler ;)
Vallahi gülmekten katılarak okudum, tespitler % 100 olmuş, bir sosyolog mu yazmış acaba?
Ne yapalım kullanıyoruz ister istemez, misal bir komşudan bir dalcık çiçek almışım, ölmeden ekmeliyim.
Ne yapacağım muhteşem Türk zekamı kullanıp hemen yoğurt kabının altına bıçak ucuyla iki delik al sana saksı.
Benim merkeze inip grosmarkete gidip saksı bulup eve dönmem bir saat zaten.Küçücük saksılar 2 ytl, orta boylar 7 ...gidiyor.
Biz tatmin olmuyoruz ki evde iki saksı çiçekle, onda o var al bir çelik, şurdan bir tohum, o da çimlensin yazık, bütçe sarsılıyor haliyle.
Vita tenekeleri öldü, yaşasın yoğurt kovaları:rolleyes:
Beni de rahatsız ediyor tabi canım çiçeğin altında kocaman sakıpağa, sütaş, danone yazısı.Zaman zaman kumaş, kırtasiye malzemesi, kaplıkla filan kapatmaya çalıştığım oluyor.
Aslında bunu yeni konu yapabiliriz, hatta yarışma bile olur.
"En güzel saksı süsleme yarışması" mesela, hadi hodri meydan, dökün hünerlerinizi, alternatifleri.
Fikir güzel .
Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın..1
Tamam sustum.;)
Son bir şey; yoğurt kabına çiçek dikmek yaratıcılık değil de kolaycılık gibi geliyor bana.
CaN_BaKıR
19-03-2008, 23:06
İşin açıkcası memlekette herşey ateş pahası olunca Türk milleti ucuza kaçmanın birçok yöntemini bulmaktadır... Örneğin biz uzakdoğululardan asfaltın nasıl yapıldığını öğrenmişiz. Daha sonra onlara asfalta nasıl yama yapılır öğretmişiz...
Bu durumda yoğurt kabının saksı olarak kullanılması gayet doğaldır..
Açıkcası bunu bende yaparım ve yapıyorum... Ancak yoğurt kaplarını boyuyorum oda ayrı bir konu... 2500 gr'lık küçük yoğurt kovası gayet güzel saksı oluyor... Boyandığı zamanda hiçde çirkin görünmüyor şahsen...
berduray
19-03-2008, 23:11
Sen farkında olmadan bir konu daha yarattın aslında sevgili Zenfree (yoğurt kovasını saksı olarak süsleme), zaten hepimiz seninle aynı fikirdeyiz, ama hepimiz zengin değiliz.
İklimsiz
19-03-2008, 23:16
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4494&highlight=dekoratif+saks%FD
Sergüzen
19-03-2008, 23:16
Birde çevre koruma açısından bakalım. Yoğurt kabında ne kadar çok çiçek, o kadar az atık demektir. Plastik bardaklara da kullandıktan sonra tohum ekiyorum.
Bu durumda yoğurt kabının saksı olarak kullanılması gayet doğaldır..
Açıkcası bunu bende yaparım ve yapıyorum... Ancak yoğurt kaplarını boyuyorum oda ayrı bir konu... 2500 gr'lık küçük yoğurt kovası gayet güzel saksı oluyor... Boyandığı zamanda hiçde çirkin görünmüyor şahsen...
Ben de bunu demek istemiştim. ;) Söylediğim şeyin parayla alakası yok. Özen göstermekle alakalı.
Sinemacıların kötü filmleri savunurken devlet yardım etmiyor demesi gibi.:) Yani parayla alakası yok.
Çin malı saksılara para vermektense; yoğurt kaplarına, yağ tenekelerine çiçek ekmeye(Vita tenekesini aradığımız günleri hatırlayın), yumurta kolilerini viyol olarak kullanmaya devam:)
Vita tenekesi artık antika sayılır.
Çin'den gelen saksılara para vermemek konusunda ben de seninle aynı fikirdeyim. Zira orada insanlar -karın tokluğuna bile diyemiyorum- çok az paraya çalıştırılıyorlar. Çocuklar küçük yaşlarda fabriklarada ucuz mal üretmek için çalıştırılıyorlar. O ucuz malları almak bana insanlık ayıbı gibi geliyor. Yani biz müslümanların değimiyle " kul hakkı" geçiyor. :)
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=yogurt+kabindan+saksi+yapmak
http://www.uludagsozluk.com/k/yogurt-kabi-biriktirmek/
BenBen1967
20-03-2008, 00:02
Yoğurt kabı yemek taşımayada yarar.Annem nasılsa bu kaplar geri gelmiyor diye birşey getirirken yoğurt kabına koyup getiriyor .Bende aynı taktiği kullanıyorum artık . ;)
copur 09
20-03-2008, 03:39
Eskiden teneke bira kutularını konserve açacağı ile açıp içine kaktüs ekerdim. Gelen giden arkadaşlar birer birer araklardı. Bir eşya en sonuna kadar kullanılmalı.
Çocukluğumda ninemin toprak testisinin delikleri yumurta akı ve kül karışımı ile bir çok yerinden yamanmış, en sonunda kırılınca tavuklara su yalağı olmuştu.
Ben de iki yıldır sebzelerimi ekerken kesemi ve çevreyi düşündüğüm için 5-8 kg lık yoğurt kaplarını saksı olarak kullanıyorum. Bu arada Zenfree'nin görüntüsünü güzelleştirmek gerektiği görüşüne katıldığım için de kar ettiğim birkaç kuruşu bu işe harcıyorum. Orada-burada gördüğüm çiçek desenli kumaşları alıp yukarıda ki topikte tarif edildiği gibi nişasta kullanarak çevresini kaplıyorum, inanın çok şirin oluyor.
Eskiden büyüklerimiz de tenekelere, yoğurt kaplarına ve leğenlere çiçekler ekerlerdi.
Annem de eskiden (hatta köydeki bahçede hala ) tenekelere çiçek ekerdi. ncak bu tenekeler daha sonra kireçle boyanırdı. Hepsi bembeyaz olurdu.
Beyaz Gece
20-03-2008, 08:14
köy aklıma geldi orda yogurt kapları saksı oalrka kullanılaz çok daha degerlidir baklagilleri saklanır içlerinde hava almadıgındna gayette güzel saklanır bazen tarlaya sefer tası tası olur bazen hoşaf tası
köyde çiçekler eski araba lastiklerinin içine bitmiş yag tenekelerine peynir kaplarına dikilir delinmiş eski kazanlar varillere bidonlara dikilir
özellikle agaç fideleri bidonlara dililir sosnradan bidonu kesip atıp kalıcı yere dikmesi çok kolay olur
üstelik plastik yani saksılar dünya için büyük bir sorun teşkile tmektedir geri dönüşüm alanalrı çok sınırlı oldugundna ve dogada binlerce yıl bozulmadan kaldıgındna dünyayı kirleten çok büyük bir etkendir ve kullanımı azaltılmaya çalışılmaktır
Bu açıdan düşündügümüzde yogurt kaplarının saksı olması güzel bir durumdur ;)
yogurt kaplarını saksı yapalım ve dünyayı kirlenmekten koruyalım
Dogayı seven bizlerin bu konuda duyarlı olacagına eminim
Dünyanın en güzel bitkisini-çiçeğini de dikmiş olsak, yoğurt kabında çok kötü görünüyor.
Ben size katılıyorum. Hatta ilave olarak siyah plastik saksılarda da çiçeklerin çok kötü göründüğünü düşünüyorum.
Tabi bu hiç yoğurt kabı kullanmadığım anlamına gelmez;)çimlendirme için kullanıyorum sadece..ya da çok büyük olanları pek çok arkadaşımızın yaptığı gibi kaplayarak ya da boyayarak. Fazla kullanmıyorum yine de. Tenekeleri tercih ederim. Boyaması,kaplaması daha kolay hem.
Yoğurt kaplarını saksı olarak kullandım,kullanıyorumda,kullanacağımda:p.
Burdaki yerli yoğurt firmaları kutuyu iyade edince parasını yeni aldığınız yoğurttan düşüyor.Ama ****** ne kadar hijyenik olabilir düşünmek bile istemiyorum:mad:Bende onları boyuyor süslüyor saksı yapıyorum.****** konserve kutularınıda.Kurdela çalışması yapıp en kısa zamanda fotoğraflarını ekliyeceğim
Bir insanı değerlendiriken hocanın da dediği gibi ye kürküm ye misali kabına mı bakarsınız. Asıl önemli olan kabı değil içsel güzelliktir. Söz konusu bitki ve çevre koruma için ise önemli olan burda içine ektiğimiz bitkinin sağlıklı ve nitelikli yetişiyor olmasıdır.
Bazen güzel görünsün diye ne yanlış saksılara dikiliyor. saksı güzel ancak bitki içinde can çekişiyor.
Salonun baş köşesine koymam da fide yetiştirmesinde mydonoz dereotu v.s. gibi otları yetiştirmemden bitkilerin çok da rahatsız olduklarını sanmıyordum.
Eh ne yani çiçeği yoğurt kabına dikince haysiyeti mi bozuluyor kendini rencide edilmiş mi hissediyor :D
Yazacak akıl yoracak başka konu mu kalmadı?
Anlamadım ki?
Burdaki yerli yoğurt firmaları kutuyu iyade edince parasını yeni aldığınız yoğurttan düşüyor.
Eskiden yoğurtçulardan kendi kaplarımızı götürüp alırdık. Yoğurt ta plastik kaplara değil tepsilere mayalanırdı. Ustanın yoğurdu tepsiden alışı bile artistikti.
Böylece plastik sarfiyatı da olmazdı. Hijyen miydi? Bence plastikten daha zararsızdı.... Keşke kalsalardı....
Yoğurt kabına gelince, ben de sevmiyorum eciş bücüş şeylere dikili çiçekleri.
Fide oluşturma aşamasında geçici olarak kullanılabilirler ama şahane bir çiçeğin,
üzerinde yazılar olan bir yoğurt kovasında olmamasını tercih ederim. En kolay süsleme yolu ise evdeki kumaşlarla, nişastalı karışımla kovayı kaplamak. Bence...
berduray
20-03-2008, 14:11
Eskiden teneke bira kutularını konserve açacağı ile açıp içine kaktüs ekerdim. Gelen giden arkadaşlar birer birer araklardı. Bir eşya en sonuna kadar kullanılmalı.
Çocukluğumda ninemin toprak testisinin delikleri yumurta akı ve kül karışımı ile bir çok yerinden yamanmış, en sonunda kırılınca tavuklara su yalağı olmuştu.
Bir tek deli kendimi sanırdım, yalnız değilmişim;)
Zenfree görmesin! Bu sadece geçici bir durum, yeni saksı bulunca transfer olacaklar, yarattığım görüntü kirliliği için şimdiden özür dilerim.Biliyorum hiç estetik değil, ama geçici bir durum:dilli:
berduray
20-03-2008, 14:22
:eek:
ezgili dünyam
20-03-2008, 15:57
Yoğurt kaplarını köylü pazarına götürün, (bizim burada köylü pazarı deniliyor) oradaki satıcıları verin, o kadar memnun oluyorlarki.:D
Süha Şendoğan
20-03-2008, 17:03
Tamam sustum.;)
Son bir şey; yoğurt kabına çiçek dikmek yaratıcılık değil de kolaycılık gibi geliyor bana.
Yazılan tüm yazılar birbirinden güzel sizde en iyisi yoğurt kabına dikilen bitkilerden bu kadar şikayetçi olmayın (aslında sizede yüzde yüz hak vermiyor değilim)..
Saygılar.
Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkür ederim. Kaçırdığım bir çok noktayı görmüş oldum.:))
Görüyorsunuz biz Türkler için yoğurt kabı yalnızca bir yoğurt kabından ibaret değildir.
Vita tenekeleri öldü, yaşasın yoğurt kovaları
Yoğurt kabı yemek taşımayada yarar.
köy aklıma geldi orda yogurt kapları saksı oalrka kullanılaz çok daha degerlidir baklagilleri saklanır içlerinde hava almadıgındna gayette güzel saklanır bazen tarlaya sefer tası tası olur bazen hoşaf tası
O kaplar ev önlerinin değişmez aksesuarı gibidir sanki...İnsanların tutumluluğunu yansıtır...Değer verdiği çiçeklerini basit bir yoğurt kabına dikecek kadar samimi,o kaptan utanmayacak kadar da yüreklidir çünkü o kaba para vermiştir Şimdiki bayanların çoğunun,yoğurt kaplarına çiçek ekmesinin sebebi de alışkanlıktır,annesinin izinden gitmesindendir bence...
damardan müzik çalan gruplardaki telli saz çalanların içinde yoğurt kabını keserek pena bile yapanları vardır...
Bazen güzel görünsün diye ne yanlış saksılara dikiliyor. saksı güzel ancak bitki içinde can çekişiyor.
Eh ne yani çiçeği yoğurt kabına dikince haysiyeti mi bozuluyor kendini rencide edilmiş mi hissediyor
Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
Sevgili Malina, rating konusunda sıkıntıya düşersen ara lütfen. 24 saatte 29 mesaj 314 görüntülenme. Fena rating değil.:))
berduray
20-03-2008, 21:42
Zenfree süpersin!
gurbik67
20-03-2008, 21:48
arkadaşlar yoyurt kaplarının kullanımı abes değil ben yıllardan beri hoş gözüksün diye bir kaç fırça darbesiyle boya sürüyorum birazda olsa hoş görünüyor
Sayın Gurbik67 çok güzel olmuşlar. Ellerinize sağlık.
hassoman
20-03-2008, 21:59
Sevgili Zenfre 'yi gücendirmek gibi bir niyetim yoktu. Aslında ona hak verdiğim için kendi çapımda bir çeşitleme yapmıştım. Sözde amacım, bir Türk olarak bir anlamda alaycı bir şekilde özeleştiri yapmaktı... Dediği çok doğru, hatta dahası (işin tembellikten daha acı olanı) her şeyin kolayına kaçmak ulusal kültürümüz oldu. Bir yoğurt kabını bu yazdığım biçimlerde hayatımıza sokmanın neresi yaratıcılık Allahaşkına?.. Örneğin bir kornayı amacının dışında, selamlaşma, küfürleşme, vedalaşma, teşekkür, yol isteme, evde kendisini bekleyenlere geldiğini haber verme vs amaçlarla kullanmanın yaratıcılıkla ne ilgisi var? Arabanın sinyal sistemi varken camdan dışarıya kolunu çıkarıp yol istemenin?... Sizin, ev hanımlarımızın nasıl bir poşet sarma sanatı geliştirdiklerinden haberiniz var mı? Hani filimlerde törenle Amerikan bayrağını sarma biçimi vardır ya (Doğum Günü 4 Temmuz) ... Önce boylamasına katlayarak önce dikdörtgen oluşturmak, sonra dikdörtgeni üçgenler halinde sarmak... Ayrıca yıkanın poşeti kurutma sanatı da var... Islak ıslak mutfağın fayanslarına yapıştırdığınızda şahane kuruyor poşetler... Yaratıcılığa bakar mısınız?
Hani TV haber kanallarında bazı marjinal kişilerin evlerini çöp ev haline getirdiklerini görmüşüzdür. Hepimizin evi bu ambalaj kutuları, kağıtları, poşetleri, rafyaları, lastik ve telleri vırt, zırt yüzünden minimal düzeyde bir çöp evi halindedir aslında...
Sorunun parasal yönüne gelince...
Ya katılmıyorum bu yargıya...
Kusurlarımızı en hafifinden duygusal bir acındırma özrüyle örtmeye çalışma gayretidir aslında bu.
Okuma özürlüsü olanların kitapların pahalı olması nedeniyle okuyamama özürüne sığınması gibi bir şey bu... İlgisiz görünse de TV kanallarında belgesel yayının azlığından şikayet etme hali gibi yani...
Hay Allah!..
Öyle böyle derken gene sözü uzattım yahu...
Bakın, sevgili Zenfree bir yoğurt kabı dedi neler çıktı altından... Şapkalarımızı önümüze koyup düşünme fırsatı verdi bize... Sırf bu yüzden teşekkürü hakediyor bence...
Sayın Hassoman, asıl ben size teşekkür ederim.:) Benim yazmak istediklerimi çok güzel ifade etmişsiniz.:)
Yaratıcılık dedinizde aklıma çocukluğumda gördüğüm bir saksı geldi. Annemin menekşe diktiği gayet dekoratif ve kullanışlı saksıları incelerken eski plaklaklardan preslenerek yapıldığını farkettim. Bunu büyüklerime gösterdiğimde çok şaşırdılar. Rus'ların yokluk dönemlerinde neler yaptığını da öğrenmiş olduk.
Yani illaki birşeyleri değerlendirmek için illaki yoklukta mı olmak gerekiyor? Yoğurt kapları çok dekorataf olmayabilir ama dekoratif hale getirilebilir diye düşünüyorum.
Ayrıca şunu belirtmeliyim ki bence yoğurt kapları ne olduğu belli olmyan plastik saksılardan daha iyidir (içine yoğurt konduğuna göre daha hijyeniktir).
gurbik67
21-03-2008, 00:43
sevgili arkadaşlar merhabalar ben devlet sektöründen emekliyim
her insanın yaratıcı bir tarafı vardır mesela ben bilgisyar özürlüyüm çok iyi anlamam her insanın farklı yeteneği vardır benimkide çevre düzenlemesi ve bitkiler vaktim olduğunda sizlerle emeklerimi paylaşmak isterim asıl konu YOĞURT kabının kullanmamın nedeni maddiyatı değil aldığımız saksıların güneşten etkilenip taşırken çabuk kırılması
gurbik67
21-03-2008, 02:21
fotoğraftaki ağacın etrafındaki çiçeklerin nereye dikildiğini siz sormadan ben yanıtlıyayım çatı etrafına konulan su oluklarından yapılmıştır
BenBen1967
21-03-2008, 10:11
Şu da var bu yoğurt kapları işi bittiğinde çöpe atılacak .Ya çöplerden plastik toplayanlar alıp geri dönüşüme katkıda bulunacak **** doğruca çöp boşaltma alanına atılıp orda yüzyıllarca toprağı kirletecek.Bizde çöpleri ayrıştırma konusu evlerde pek yerleşmediğine göre , bunları bu şekilde kullanmak daha mantıklı bence .
Benim evimde temizlik için bir tane büyük bir tanede küçücük(toz almak için) kova vardır .Geçenlerde temizlik için gelen kadın "abla bir kova daha alalım böyle olmuyor "dedi.Burayada yeni taşınmışım nerde bulurum diye bakkala sordum plastik kova için .Bakkal "abla bende büyük zeytin kovası var istersen onu vereyim sana yıka kullan "dedi .Aldım kovayı her yanı zeytin yağına bulanmış ,evde iyice yıkadım sıcak sularla . Kapaklı bir temizlik kovam daha oldu .Bakkal da onu atacakmış .Benim işime yaradı kısaca .;)
Bunlr da benim yoğurt kaplarından yaptığım saksılarım. Hafta sonu Datça'daydım. Cassati sprey boyayla boyadım. Kendir iple askı yaptım fena olmadılar dimi. İçlerindekilerde sakız sardunyalarım. Ama iki resim üst üste gelmiş beceremedim galiba.
Süha Şendoğan
24-03-2008, 13:51
arkadaşlar yoyurt kaplarının kullanımı abes değil ben yıllardan beri hoş gözüksün diye bir kaç fırça darbesiyle boya sürüyorum birazda olsa hoş görünüyor
Sevgili Gurbik
Çok güzel olmuşlar ellerine sağlık..
Cyucel, çok güzel olmuşlar.:) Onlara yoğurt kabı demek haksızlık olur.;)
Bence süslenmiş yoğurt kaplarından rahatsız olunmuyor ya da bir şekilde pratik kullanılan geçici kaplardan..Rahatsız olunan kullanılmayacak yerlerde kullananlar..
Dün mesela ana cadde üstünde bir eczane önünde yoğurt kabına dikilmiş bir kaç çiçek görünce açıkçası Zenfree aklıma geldi ve hak verdim kendisine :) Çok kötü duruyor, özellikle dükkanların önünde.
ezgili dünyam
27-03-2008, 09:35
fotoğraftaki ağacın etrafındaki çiçeklerin nereye dikildiğini siz sormadan ben yanıtlıyayım çatı etrafına konulan su oluklarından yapılmıştır
Gerçekten çok ilginç ve güzel olmuş. Duvarlar'da güzel, çok emek verilmiş olduğu belli.
sukranayalp
27-03-2008, 12:40
Ezgili Dünyam, aynı şeyi ben de düşünmüştüm.
Bu duvarlara şimdiye değin rastlamadım. Doğal taştan çok farklı duruyor ve aralıkları çok düzenli. Ayrıca parlıyor da. Boyanarak yapılmış olabilir.
Umarım Sn Gurbik67 bizi bu konuda aydınlatır.
gurbik67
29-03-2008, 22:17
sayın şukranayalp ve ezgili dünyam ilginize teşekkür ediyorum.
görmüş olduğunuz duvar çizimleri inanın kağıt üzerine sulu boya ile çizimden daha basit. duvarı beyaz yağlı boya ile boyadıktan sonra siyah mat boyayı fırça ile taş figürlarını çizdikten sonra küçük sünger parçası ile siyah beyaz karışımı(GRİ) Taş figürun üzerine üçbeşkere değdirerek tamamlanır. bakınız 37 nolu kırmızı beyaz küçük sütünları alçı veçimento karışımından kalıbını cıkararak yaptım
gurbik67
29-03-2008, 22:24
arkadaşlar şu an elimde fazladan bir miktar achocha,ardıç çam,tesbih otu,mimoza çiçekliağaç(BONZAİ OLABİLEN)KİWANO,HİNT YAĞI TOHUMU,KÜRBİSSORTE,(SÜS KABAĞI) SUSAK VARDIR ÜCRETSİZ
İklimsiz
29-03-2008, 22:28
Tohumlarınıza talip olabilir miyim :)
gurbik67
29-03-2008, 22:36
Çok sevdiğim bir zatı kaybedip defin için giresun'a gittiğimden yurt dışından temin ettiğim ender çok yıllık çiçek tohumları ne yazıkki döndüğümde fırtınadan uçuşmuşlar banada nasip olmadı sizede inşallah onuncu ayda fazlalıkları her zaman sizlerle paylaşacağım
gurbik67
29-03-2008, 22:38
sayın iklimsiz 1.sıradasınız
Sayın Gurbik67, tohumlarınızı paylaşmanız büyük incelik.
Tohumları paylaştığımız sayfalarımız var gördünüz mü? ;)
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128
İklimsiz
29-03-2008, 22:43
Çok teşekkür ederim. Fakat bu tür paylaşımlarımızı, Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan Paylaşımı başlığının Fazla Tohum Paylaşımı alt başlığında yapsak amacına daha uygun olmaz mı?
gurbik67
29-03-2008, 22:50
biliyorum ancak bu sayfada giriş biraz daha az tohumda kısıtlı diğer arkadaşlar üzülmesinler diye buradan açtım
Tanrim yaaaaa
Yorumuzu okuyunca acayip güldüm ve hala gülüyorum. Gercekten cok iyi gözlemcisiniz ve ayrintilara dikkat ediyorsunuz.
Selamlar
ezgili dünyam
30-03-2008, 16:40
Elinizde halen varsa, tohumlara bende talip olabilirmiyim.:p
gurbik67
01-04-2008, 19:45
sayın penelophe ve iklimsiz bügün tohumlarınızı MNG kargoya verdim
sayın ezgili sizinkinide bizzat bey efendiye verdim içlerinde japon elma tohumuda var 15 derecelik bir ısıda köklendirin bu 30cm boyunda hem içeri çiçeği hemde meyvelerini yiyosun bey efendiyede bir gül fidanı hediye edeceğim kendim aşıladığım bir gül fidende altı çeşit gül ancak şu anda çok tomrcuklandı inşallah eylülde
ezgili dünyam
01-04-2008, 21:53
Çok teşekkür ederim, çok zahmet verdim size. Bende bu gün bahçede çalışıyordum. Buyrun bir gün gelin çayımızı için. Hem bahçemizi görürsünüz, hemde fikirlerinizden yararlanmış oluruz.
Yoğrut kapları saksı değildir.;)
Bu başlık da tohum başlığı değildir.;)
gurbik67
02-04-2008, 21:06
sayın zenfree özürse özür diliyorum birde köln'lü arkadaştan bir kereden bir şey olmaz dedim aslında alışkanlık yapar diye de bir daha yazmıyorum uyarınız içinde teşekkür ediyorum sağlıklı kalın
Danette kapları (http://www.danone.com.tr/urun_danette-cikolata.html)fide şaşırtmak için çok uygun boyutta. Tavsiye ediyorum.;)
Ayrıca tadı da bir harika.
ezgili dünyam
15-04-2008, 22:18
Bugün bir süredir biriktirdiğim yoğurt kaplarına, Hint yağı, süs kabağı, japon elması, susak, 2 metre uzayan kabak hohumlarını ektim.:p Hiç boş saksı yoktu evde, gerçekten işime yaradı. Ama geçici bir durum, daha sonra fideler bahçedeki yerlerini alacaklar.
almila_01
08-06-2008, 08:23
Bu konuya bende başka bir açıdan yaklaşmak istiyorum.Bahçemizin daha estetik durması için elbette saksılara da önem vermek gerkir.Ancak malum çiçek sevgisinin bile bir maliyeti vardır.Bu nedenle herkes bütçesi nazarında saksı vb. için para ayırabilir.Bizde yeni çiçek aldıdiğimizda hemen dikmek için yoğurt kabını kullanırız.Sonra hangi boy saksı lazımsa gidip alır ,sonra değiştiririz saksıyı.
Ben kayınvalidemlerin gençliğinden kalma bakır eşyalara çiçeklerimden diktim ,inanki saksıdan daha estetik durdu.İhtiyaçlarımız için illaki para harcamak zorunda değiliz.Bazen evdeki eski esyalarda çok kullanışlı oluyor.Ayrıca aile bütçesinide yormuyor,malum Türkiye şartları...
turkuaz6109
08-06-2008, 15:00
Burada önemli olan amaç-araç olgusudur bence. Yani hangi amaçla saksıyı kullanıyorsunuz; dekoratif amaçlı mı? yoksa sadece masumane yeşil bir şeyler yetiştirmek için mi?
Amaç yeşilse saksının ne olduğu hiç önemli değil bana göre; yoğurt kabıda olur, bira şişesi de.
Sayın Turkuaz, size katılmıyorum. Bu mantık Kuşadası'nı da beton haline getirdi zaten.
;)
Bence yoğurt kaplarının veya su bidonlarının saksı amaçlı kullanılmasının çok büyük bir faydası var. Bunlar plastik malzemeler ve malesef ülkemizde çöp ayrıştırma işi emeklemekte iken bunların atılması hem petrolden yapıldıkları için milli servete zarar hem de doğaya zarar...
Tabii bir de çiçeklerin bu konuyu ne kadar umursadığı da önemli... Sanıyorum ki çiçekler bu konuda seçici davranmıyorlar ve hallerinden memnunlar.
Kendi adıma konuşmam gerekirse ben öğrenciyim ve yaptığım işlerden de az miktar para kazanıyorum. Bahçeli bir evde oturmaktayım ve her daim birşeyler yetiştirmek için çabalıyorum. En azından oturduğum evde kendi ürettiğim karbondioksiti kullanmaları için bile birşeyler yetiştirdiğim oluyor. Marketlerde veya çiçekçilerde büyük saksıların fiyatları benim için çok yüksek. Ayrıca daha önce dediğim gibi gidip plastikten yapılmış saksıya para verip evdeki hazır 5 lt. plastik şişeyi çöpe atmak hiç bana göre değil.
Ben de şişeleri değerlendiriyorum. 1.5 lt şişeye bile biber ektiğim oldu. Bunun ne zararı var peki? Estetik diyorsanız eğer evimin balkonuna baktıklarında yeşermiş fideleri görmek yerine su bidonlarını görenler tabii ki estetik bulmazlar durumu. Fakat bu hiç umrumda değil. Ayrıca konuya daha farklı yaklaşırsak eğer madem saksı olarak yoğurt kabı veya su bidonu kullanmak hiç estetik değil o zaman herkes ysl'den, vakko'dan, levi's tan falan giyinsin. Sonuçta benim giydiklerim de çoğu insan için estetik olmayabilir. Fakat bu da umrumda değil...
Sonuç olarak nasıl ki moda insanın kendine yakışanı giymesidir diyoruz bitki yetiştirmekte bitkinin iyi gelişmesini sağlamaktır...
En son olarak bir saksıya 8 - 10 ytl vereceğime evde içtiğim suyun bidonunu saksı yapıp 8-10 ytl ile gider bir meyve fidanı daha veya birsürü sebze fidanı alırım :)
En son olarak bir saksıya 8 - 10 ytl vereceğime evde içtiğim suyun bidonunu saksı yapıp 8-10 ytl ile gider bir meyve fidanı daha veya birsürü sebze fidanı alırım
Evet haklısın. Biraz gayretle saksıya dönüştürülebilir.
Bence yoğurt kaplarının veya su bidonlarının saksı amaçlı kullanılmasının çok büyük bir faydası var. Bunlar plastik malzemeler ve malesef ülkemizde çöp ayrıştırma işi emeklemekte iken bunların atılması hem petrolden yapıldıkları için milli servete zarar hem de doğaya zarar...
Tabii bir de çiçeklerin bu konuyu ne kadar umursadığı da önemli... Sanıyorum ki çiçekler bu konuda seçici davranmıyorlar ve hallerinden memnunlar.
Kendi adıma konuşmam gerekirse ben öğrenciyim ve yaptığım işlerden de az miktar para kazanıyorum. Bahçeli bir evde oturmaktayım ve her daim birşeyler yetiştirmek için çabalıyorum. En azından oturduğum evde kendi ürettiğim karbondioksiti kullanmaları için bile birşeyler yetiştirdiğim oluyor. Marketlerde veya çiçekçilerde büyük saksıların fiyatları benim için çok yüksek. Ayrıca daha önce dediğim gibi gidip plastikten yapılmış saksıya para verip evdeki hazır 5 lt. plastik şişeyi çöpe atmak hiç bana göre değil.
Ben de şişeleri değerlendiriyorum. 1.5 lt şişeye bile biber ektiğim oldu. Bunun ne zararı var peki? Estetik diyorsanız eğer evimin balkonuna baktıklarında yeşermiş fideleri görmek yerine su bidonlarını görenler tabii ki estetik bulmazlar durumu. Fakat bu hiç umrumda değil. Ayrıca konuya daha farklı yaklaşırsak eğer madem saksı olarak yoğurt kabı veya su bidonu kullanmak hiç estetik değil o zaman herkes ysl'den, vakko'dan, levi's tan falan giyinsin. Sonuçta benim giydiklerim de çoğu insan için estetik olmayabilir. Fakat bu da umrumda değil...
Sonuç olarak nasıl ki moda insanın kendine yakışanı giymesidir diyoruz bitki yetiştirmekte bitkinin iyi gelişmesini sağlamaktır...
En son olarak bir saksıya 8 - 10 ytl vereceğime evde içtiğim suyun bidonunu saksı yapıp 8-10 ytl ile gider bir meyve fidanı daha veya birsürü sebze fidanı alırım :)
Sevgili Lizard, daha çok burada irdelenmek istenen sanki geri dönüşüm için kullananlar ve yeşili sevip her şartta etrafında yeşil görmek isteyenler değil de o dediğiniz markalardan aşağı giyinmeyip, lüks arabalara binip balkonlarına estetik açıdan önem vermeyenler..Yoksa dediklerinize katılmamak mümkün mü..?
Mudurnu'da görüntülediğim bu yoğurt kapları mekana çok yakışmıştı doğrusu. ;) Çok çok beğendim.
Evet haklısın. Biraz gayretle saksıya dönüştürülebilir.
Merhabalar!
Altlarını ve yanlarını uygun bir şekilde ikişer üçer delip yapmak kaydıyla yoğut kaplarının saksıya hatta bahçede bir aksesuara dönüştürmek elbette mümkün. Önemli olan güzel durması ise üzerini başka bir şeyle kaplamak bile mümkün olabilir.
Ne diyelim kolay gelsin.
Saygıyla.
neconeco
29-07-2008, 18:25
selamlar, eh arkadaşlar herşeyi söylemiş geri dönüşüm hakkında yoğurt iyidir..
Lonicera
29-07-2008, 19:00
3 yıldır bahçemin her yanına plastik su bidonları ile çeşitli bitkiler ekiyorum.Yoğurt kaplarını ise sadece tohumları çimlendirmek için kullanıyorum.Bu sene bir değişiklik yaptım,tüm 10lt'lik su bidonlarını beyaz renge boyadım.Bunun da sebebi,bidonların hem ışık alıp yosunlaşmasını engellemek hem de aşırı ısınıp bitki köküne zarar vermemesini sağlamak.Çevremde kullanabileceğim tüm plastik kapları topladım desem yalan olmaz hani:rolleyes:
Nurcan Özgür
29-07-2008, 19:06
Bu sene bir değişiklik yaptım,tüm 10lt'lik su bidonlarını beyaz renge boyadım.Bunun da sebebi,bidonların hem ışık alıp yosunlaşmasını engellemek hem de aşırı ısınıp bitki köküne zarar vermemesini sağlamak.
Nasıl bir boya kullandınız acaba ? Bende sukaplarını kullanıyorum dediğiniz zararların dan korumak için önümüzdeki yıl boyamayı düşünüyorum.
Lonicera
29-07-2008, 19:10
Kullandığım boya bildiğimiz beyaz yağlı boya.Fırça yerine rulo kullanınca çok da kolay oldu.
Nurcan Özgür
29-07-2008, 22:56
Kullandığım boya bildiğimiz beyaz yağlı boya.Fırça yerine rulo kullanınca çok da kolay oldu.
Sevgili Lonicera,
Teşekür ederim önümüzde ki yıl yapıcam. Bu yıl bilmediğim için öylece eki verdim. Etkilenince altlarına güneşi biraz olsun yansıtması açısından ve kalebodurla temaslarını kesmek için strafor koyarak biraz önlem almaya çalıştım.
Lonicera
30-07-2008, 07:21
Sn zfkg
Ben geçen sene çok çektim kök ısınmasından.Domateslerde çiçek oluşuyor ama meyve tutmuyordu hiç.Boyayınca ısınma olayı neredeyse sona erdi ve bol meyve verdi .Hatta seneye işi biraz daha ileriye götürüp bidonların yarıya kadar kısmını bahçe toprağının içine alacağım.Direkt toprağa ekmiyorum çünkü çok kötü bir yapısı var toprağın.Ne kadar ıslah etmek için uğraşsam da randıman alamadım.Plastik kaplarla hallediyorum artık.Bahçemde ise sadece meyve ağaçlarım var,sebze işine bulaştırmıyorum.Siz de kaplarınızı beyaz veya başka bir açık renge boyarsanız farkı göreceksiniz.Ayrıca yosunlaşma olayı da ortadan kalkıyor.Sanırım sizinkiler balkonda.
Ben yoğurt kaplarına karşı değilim, tam tersi destekliyorum. Çünkü plastiğin doğadaki yokolma süresi hepimizce aşikâr. Ne kadar plastiği doğaya bırakmadan kullanılabilir hale getirirsek, o kadar iyi diye düşünüyorum. Ama yaratıcı da olmak gerekir. Zaten bu başlıkta örnek olabilecek birçok resim var. Yine de fikir vermesi açısından bir uygulama da benden. Yoğurt kabını alıp koyu kahverenge boyadım.Ardından daha önceden yediğim, ama atamadığım fıstık kabuklarını, kabı kaplayacak şekilde yapıştırdım.Kabın ağız kısmına kuru sarı otlardan(çiçekçilerde demetlere bağlarlar kurdele niyetine)fiyonk yaptım ve en son olarak da fiyongu çan ve nazar boncuklarıyla süsledim.Aslında arkadaşıma götüreceğim bir fide için hazırlamıştım ama o kadar hoşuma gitti ki ona başka bir saksı ayarladım.Resmini görmek için bloğuma buyurun.:rolleyes:
http://tukkan.blogcu.com/fistik-gibi-saksilar_23819451.html
Not: Bu arada ismimin yanındaki çilek resimlerindeki saksılar da boyadığım yoğurt kapları:D
Sn Lonicera teşekkür ederim.
Bu arada aklıma başka şeyler de geldi. Bir kısmını uyguladım, bir kısmı uygulanmayı bekliyor. Mesela ahşap pekmez kapları vardır kapaklı,işte onlar harika sukulent ve kaktüs saksısı oluyor. Benim gibi doğal malzeme tutkusu olan varsa birebir. Altına delik açmaya da gerek kalmıyor. Çok fazla sulanan bitkiler olmadığı için de tahtanın çürüme riski yok. Yoğurt kapları için de başka bir fikir; kabın dışına ve iç kenarlarına vernik ya da kiloluk yapıştırıcı sürün. Ardından elenip temizlenmiş kumun üzerinde yuvarlayın.(Karadenizin siyah kumundan bulabilirseniz daha güzel olur)Ardından kumla kaplanan kaplarınızın üzerine deniz kabuğu ya da deniz kenarından toplanan minik taşlarla dekoratif desenler yapabilirsiniz. Alın size başka bir doğal görüntü. Plastik yok, boya yok...Herşey doğal :rolleyes:
berduray
14-09-2008, 22:28
Ben merak ettim fotoğrafı var mı acaba?
gurbik67
14-09-2008, 22:58
68 nolu mesajdaki resim gerçekyen estetik olmuş düşününki bir köy yerinde gösterişli saksıların içinde çiçekler manzara nasıl olurdu köylü bile farkında o tavuk kümesinin üstüne ancak o saksı yakışır 15 cm lik biraz gösterişli saksı 7-8 ytl
yoksa o köylü beş altı saksı parasıyla evinin dışını boyardı. o insanı kutlamak gerek içinde çiçek sevgisi var.
az önce yoğurt değil ama oval bir dondurma kabına menekşe ektim :)
çokta hoş oldu en azından elimde herzaman saksı bulunmuyor malesef :(
menekşemde maşallah saksıdan taşma durumuna gelmiş nefes alamıyordu ayırmam gerekiyordu benimde yardımıma dondurma kabı yetişti...
unutmadan birde krem peynir kabına ektim mor menekşe onuda yarın karşı komşuma hediye edip mutlu edeceğim :)
çiçekler insanı nasılda mutlu ediyor :)
neconeco
27-09-2008, 15:18
Selamlar.dostlar 10 kiloluk ped, veya pet herne ise işte , çok güzel mini sera oluyor.
Ortadan kesip, saksıyı koyup tekrar kapağını bantla yapıştırıyorsun. al sana hava şartlarından izole edilmiş mini bir sera.
sayın berduray; resim küçültme problemim olduğu için fotoğraf ekleyemiyorum. Ama fotoğrafları var elbette.Umarım en kısa zamanda şu fotoğraf ekleme işini halleder yüklerim.
berduray
27-09-2008, 20:47
Sayın Osmann burası yardımcı olur belki size. (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=42#faq_201)
Fotoğraf işleme programlarını kullanabilirsiniz.
gurbik67
09-10-2008, 23:35
yoğurt kabı veya diğer kaplarla şekillendirerek yapıştırıp isteğe göre üzerlerine bir şeyler işlene bilir (üst kapağı tabanına yapıştırılır) üzerine her hangi bir motif yapıp yapılan motifi boyayıp ince kumu üzerine serpiştirerek daha güzel görünüm verilebilir.
ezgili dünyam
10-10-2008, 09:57
Ellerinize sağlık çok değişik bir tasarım olmuş.:p Saksı kişinin zevkine göre boyanıp, **** değişik tarzda bir şeyler yapılırsa harika olur. Çok hoşuma gitti, en kısa zamanda denemek isterim.:p
bitkiseli
10-10-2008, 10:48
yoğurt kabı veya diğer kaplarla şekillendirerek yapıştırıp isteğe göre üzerlerine bir şeyler işlene bilir (üst kapağı tabanına yapıştırılır) üzerine her hangi bir motif yapıp yapılan motifi boyayıp ince kumu üzerine serpiştirerek daha güzel görünüm verilebilir.
Gerçekten çok güzel olmuş kesinlıikle deneyeceğim ama yoğurt kaplarını düzgün kesip bu şekilde yapıştırmak kolay olmasa gerek siz nasıl bir yöntem uyguladınız biraz ayrıntılı anlatabilir misiniz.
ezgili dünyam
11-10-2008, 10:14
Bu kadar düzgün bir şekilde kesip yapıştırmak zordur sanırım.
Ben bu sene sebze fidelerini genelde yoğurt kapların yaptım, daha sonra bahçedeki yerlerini aldılar. Gerçekten yoğurt kapları işe yarıyormuş, yoksa o kadar tohum nerede çimlenecekti.
Gerçekten çok güzel bir fikir değişik alışılmışın dışında, yalnız toprak koyduğumuzda ağırlığını taşırmı acaba:confused:Açılmazmı ek yerlerinden:confused:
gurbik67
11-10-2008, 22:17
arkadaşlar her yoğurt kabının dikkat edin üst kısmında fafrikanın yapmış olduğu karşılıklı orta noktaları var yukarıdan aşağıya doğru çizip makasla kesilerek her birleşme yerinden makas ucu ile delerek misina veya ince bir tel ile bağlayarak ekyerlerine yapıştırıcısürerek(PVC) YAPIŞTIRICI daha iyi üstteki kapağıda alta yapıştırarak tamamlanır açılma asla olmaz
Arkadaşlar iyi akşamlar.
Yazdıklarınızı okudum da benim hem bir fikrim geldi:) hem de bilmediğim bir şeyi danışayım dedim.Elimizde hepimizin ped şişeler ve yoğurt kapları var.Plastik yoğurt kapları **** ped şişeler yağlı boya tutar mı?Tutarsa 1kg yağlı boya ile hepsini boyayabiliriz.(hatta herkesin plastik kaplarını seve seve boyayabilirim:D)
Düşünsenize bütün saksılarımız aynı renk ve hepsi aynı tarzlarda hem estetik açıdan da gayet hoş görünür:) Ayrıca tabii bu boyanın kuruduktan sonra bitkiye **** çiçeğe zarar verip vermediğini de öğrenmem gerek.Sonuçta kabın dışını boyayacağız ama koku **** herhangi birşeyden çiçeklerimiz etkilenmesin:)
neconeco
12-10-2008, 22:37
Selamlar. ben o didiklerinizi hep yapıyorum. Şu ana kadar bitkiler, hiç şikayetçi olmadı.)))
Step Floribunda
13-10-2008, 12:09
Birde çevre koruma açısından bakalım. Yoğurt kabında ne kadar çok çiçek, o kadar az atık demektir. Plastik bardaklara da kullandıktan sonra tohum ekiyorum.
Ben üzülerek Sevgili zenfree ile aynı fikirde olmadığımı Sergüzen ile aynı fikirde olduğumu söylemeden geçemeyeceğim. Bence yoğurt kabına dikilen çiçekler, bunları diken kişileri daha çok takdir etmeyi gerektirir. Çünkü imkansızlıklara rağmen, doğayı unutmamış insanlar olduklarını kanıtlar bu. Tamam estetik önemlidir belki ama, estetik uğruna asıl önemli olan şeyleri unutuyoruz hep. Bence de asıl önemli olan; doğala yönelmek, mümkün olduğunca az atık üretmek, herhangi bir şeyin dışından önce iç güzelliğini görmeyi öğrenmektir.
Kendi adıma yoğurt kaplarına dikmeye devam. Hatta bulsam da vita tenekelerine dikebilsem. Hem de dışlarını boyamadan. Param olsa da...
melikesarı
18-05-2010, 12:48
Bende burada değişik saksılar bulamıyorum. Sıradan saksıların fiyatları İzmir´den çok yüksek. Kullanmadığım çorapla yoğurt kabını kapladım benim gibi dikmekden biçmekden anlamayan ve herkezin yapabilceği bir uygulama bakalım beğenecekmisiniz? bu ilk resim yükmemem olacak umarım başarırım:)
arnavut biberi
18-05-2010, 16:07
sn melikesarı saksınız çok güzel olmuş yaratıcı ve zevkli bir iş yapmışsınız saksı altlığını bile düşünmüşsüzün çok hoşuma gitti. yoğurt kaplarını buşekilde ya da boyayarak kamufle edilince okadarda kötü durmuyor. Bunlardan birkaçtanesi yanyana ve içlerindede rengarenk farklı çiçekler gerçektende çok hoş durur çiçeğinizide gülegüle büyütün onda.
Keşke imkan olsa da hepimiz renk renk galvaniz boyalı metal saksılarla, desenli seramik saksılarla doldurabilsek balkonları değil mi :) Ama olmuyor, ne yapalım mecburuz bir anlamda yoğurt kovalarına.
Basit birkaç operasyonla eldeki malzemelerle harikalar yaratan arkadaşlara tebrikler. Zaman bulup da uğraşamayan benim gibi tembeller için pratik bir öneri de benden gelsin, deseni rengi hoşumuza giden bir poşet kovaya geçirilir, ağız kısmına bir paket lastiği uydurulur, poşetin alt yanlardan taşan kısımları da alta doğru güzelce bantlanır ve işte karşınızda yeni saksınız :D Paket lastiğinin yetmediği durumlarda renkli elektrik bantları, kurdela vs. de olur tabi, amaç bir şekilde ağız kısmını büzdürüp sabitlemek. Bu şekilde yaparsanız bir diğer avantaj da alta tabak ne koysam diye düşünmemek. Yanına yaklaşıldığında ne yapıldığı anlaşılsa da uzaktan bakılınca görüntünün gayet hoş olduğunu söyleyebilirim. En azından muhtelif yoğurt firmalarına reklam için kiralanmış gibi durmuyor balkon kenarları :D
melikesarı
18-05-2010, 19:37
Sayın Arnavut biberi teşekkür ederim. Bende bu uygulamayı bir sitede gördüm onlar vazo yapmışlardı bende saksıda denedim. Çorabı geçirmek biraz zor oldu sonra saksı altlğı için yoğurt kabını koyuncada beyaz kötü dordu. Baya bi efor sarfettikden sonra geçirebildim.Şimdi çorabın diğer tekindende saksı yapıcam yoğurtun bitmesini bekliyorum.
melikesarı
18-05-2010, 19:41
Sayın Elek sizin fikirde güzelmiş. Büyük bir tenekem var sardunyalarım büyümeyi başarabilirlerse onları dikecem malum koca tenke çoraplar esnemez o kadar. Onada sizin poşet fikrini deniyeyim. Ama önce çiçekli böcekli bi poşet bulmak lazım :))
arnavut biberi
19-05-2010, 11:53
Bende evede hani şu tava yoğurdu diye satılan dikdörtgen yoğurt kaplarını tohum filizlendirmek için küçük sera niyetine kullanıyorum baya bi işe yaradı viyol satın almama gerek kalmdı. tavsiye ederim...
gurbet kusu
11-09-2010, 01:00
vay arkadas bunca zamandir o kadar yogurt kabini gavur ettik cöpe atarak,kendimden utandim bak simdi.
vay arkadas bunca zamandir o kadar yogurt kabini gavur ettik cöpe atarak,kendimden utandim bak simdi.
:)
En son olarak bir saksıya 8 - 10 ytl vereceğime evde içtiğim suyun bidonunu saksı yapıp 8-10 ytl ile gider bir meyve fidanı daha veya birsürü sebze fidanı alırım
sonuna kadar katılıyorum.....
The Island
12-09-2010, 18:42
Rahmetli anneannemin balkonunda çeşit çeşit çiçekler vardı ve hepsi de küçüklü büyüklü yoğurt kaplarına dikiliydi. Bir parça ufacık kumaşı bile ziyan ettiğini görmedim, her şeyi değerlendirmek için bir yol bulurdu. Çiçek ekmesek bile o kapları başka şekillerde değerlendirmenin yolları var.. :D
PlentyPlant
17-05-2011, 19:32
Bu konuyu tesadüfen bugün gördüm Sayın Zenfree. Bu konu belki pek çoğumuzun içinde varolan birşey ama başlık olarak açmak nereden aklınıza geldi böyle? :) Aklınıza sağlık.
Çok ama çoook eğlendim sayfaları okurken. Herkes kendince de haklı görünüyor, tıpkı bir fili tanımlamak gibi. Ama kendi fikrimi yazmayacağım. :)
Ama fikrinizi merak ettik.:))
_kevser_
17-05-2011, 21:07
ben zenfree ye katılıyorum ama bu kaplar boya tutar mı ki tutsa da bi süre sonra aşınır gibime geliyor var mıdır arkadaşlar bu yoğurt kaplarını cici ve dekoratif saksılara dönüştürecek boyama yöntemleri ?
Ben şöyle bir çare buldum bu tür kaplar ile ilgili. Bildiğiniz mobilya tutkalını plastik kabımızın dışına sürüyoruz, sonra çakıl içermeyen kumu hızla çarpıyoruz tutkal sürdüğümüz kaba.Tutkal hızla çarpan kumu tutuyor, eksik kalan kısımların üzerine de bolca kum koyup elimle bastırıyorum. Kuruduğunda kum kaplı, plastiğe göre daha hoş görünümlü doğal bir saksı oluyor, maliyeti çok düşük.
Ben aslında istediğim ölçüde strofor kesip tutkallayarak hazırladığım saksılara yapıyorum bu işlemi ama yoğurt kaplarına da olsa gerek.
gülenmelek
12-08-2011, 12:42
Açıkçası ben de kullanıyorum yoğurt kaplarını ;) Saksı bulamayınca, acil de lazım olunca mecburen kullanılıyor. Hatta 2,5 litrelik kola şişesi bile saksı oldu :cool: Süslenebilirmi peki ? Evet süslense daha güzel görüneceği kesin. ;)
zaman aşımı oldu mu bilmiyorum ama yoğurt kabından saksının en alası olur bence :))
papatya73
13-03-2012, 22:40
Yeter ki isteyelim herşey olur. Bravo tüm fikirlere.
Yorumları okuyunca söylemeden geçemedim. Yoğurt kabından "çiçek" saksısı olur ama bence içine sebze dikmemek gerek. Genel olarak 6 nolu plastikten üretiliyorlar. Pvc den sonra en zararlısı 6 ve 7 nolu olan plastik. Gerçi işin şu boyutu da ayrı bir konu " o markalar yoğurdu işte bu kaba koyuyor".
yoğurt kovalarının çok güzel saksı olabileğini "saksı olarak kullanılabilecek dekoratif eşyalar" başlığı altında paylaşmıştım:) yarın uygulayacağım çok güzel fikirlerlm var:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.