View Full Version : bepsi/yeşim ağacı
Uzun yıllardır elimde olan bir yeşim ağacı vardı. Adının yeşim ağacı olduğunu yine bu siteden öğrenmiş olmak beni çok mutlu etti. Meğer bir bonsai adayıymış da benim haberim yokmuş. Çok yayıldığı için tellerle onu toplamıştım. Ama sarkık tarz bir bonsai yapmayı düşünüyorum. Şimdi bu halini resimledim. Sarkık tarz çalışmamdan sonra umarım başarabilirim. Yeni resimlerini de eklerim.
Ali Beyin geniş bir şekilde bahsettiği bonsaiye yeni başlayanlar için çok güzel bilgiler var http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1235
burdaki adresten benim gibi diğer yeni arkadaşların faydalanacağını umuyorum Hepinize teşekkürler arkadaşlar.Teşekkürler Ali bey. Şimdiden kendimi kocaman bir ailenin ferdi gibi görüyorum.
Şimşir ve Cüce Narımdan sonra üçüncü bonsai adayım.
32414
bu bir yeşim ağacı mı gerçekten bepsi? yapraklar biraz farklı gibi... bende de aynından bir tane var ama emin değilim yeşim ağacı olduklarından...
Sebahattin Sargın
18-03-2008, 22:22
Bu yeşim ağacından çok kalanchoe'ya (http://www.library.okstate.edu/vetmed/assets/ieatplants/additional_images/kalanchoe.jpg) benziyor. Buradaki (http://www.parlonsbonsai.com/IMG/jpg/crassula.jpg) bir yeşim ağacı yani crassula.
bonsaisan
18-03-2008, 22:24
Sayın bepsi yeşim ağaçı olarak belirtiğiniz bitki eğer çiçek açıyor ise kalonçohe yani (kalanchoe blossfeldiana) eğer çiçek açmıyor ise parlak mustafa (plectranthus australis) dir
saygılar
Bir resim daha ekliyorum Sevgili Sebahattin bey ve Bonsaisan son kararı siz verin artık. Ama ben kendimi yeşim ağacı olarak öyle alıştırmıştım ki neyseeeeeeee... 32502
dentist48
19-03-2008, 10:07
Bir resim daha ekliyorum Sevgili Sebahattin bey ve Bonsaisan son kararı siz verin artık. Ama ben kendimi yeşim ağacı olarak öyle alıştırmıştım ki neyseeeeeeee... 32502
Ben Selahattin bey nede Bonsaisanım ama cevap vermeden yapamıyacağım bu yeşim değil eminim
bonsaisan
19-03-2008, 10:11
Sayın bepsi
çiçek açtığına göre kalonçohe yani (kalanchoe blossfeldiana) bitkiniz.
*** ederim Bonsaisan. En azından öğrenmiş oldum bitkimin adının kolonçohe olduğunu.Peki yeşim ağacını nasıl temin edebilirim. Bilginiz varmı acaba?
Sayın dentist48 ilginize teşekkür ederim. Ben bitkileri sadece görüyormuşum. Dikkatlice bakmıyormuşum. İnanın o kadar çok ismini bilmedim bitkiler varki ama eminim ki bir sene zarfında bende sizin gibi teşhislerimi doğru koyup forum üyelerini yönlendirebileceğim.
dentist48
19-03-2008, 11:34
Yarışmaya hazırlıyordum ama olsun....benim yeşim ağacım bu aramızda yabancı olmadığına göre fotoğrafları gösterebilirim
41 kere maşallah diyorum. Ne kadar şirin ve güzel bir ağaç olmuş. Ellerinize sağlık. Bak şimdi elimdeki bitkinin yeşim ağacı olmamasına daha çok üzüldüm.
güzel ağaçmış şu yeşim ağacı... dentistin ki ayrı bi güzelmiş...
Ali H. ALI
19-03-2008, 12:58
Bepsi, Bonsaisanin dedigi gibi yaprak yapisi ile bitkiniz kalanchoe'ye benziyor.
Yesim agaci ile ayni aileden olan ve cesitli renklerde cicekler acan bir bitki.
Yesim agacinin, sanirim Turkiyede pek yaygin olmadigindan, kimi yesim agaclarinin da cicek actigi bilinmiyor.
Ornegin Crassula arborscent krem rengi kucuk cicekler acar, o kadar cok acar ki agacin yapraklari cicekten gorunmez.
Portulacaria afra cesidinin(dentis48'in ekledigi resimdeki) cicek actigini gormedim ama acmadigindan da emin degilim bir gun cicekli olana rastlarsam sizlerle paylasirim.
Bilgiler beni daha da aydınlattı. Ama bu yeşim ağacının peşini bırakacağımı hiç zannetmiyorum. Umarım bir gün bir yerlerde karşıma çıkar.
Peki ben şimdi yanlış bir konu mu açmış oluyorum. Forum için bir sakıncası varmı acaba ?
Sayın dentist48 hani bonsai çalışmalarınız sırasında dalı yaprağı kırılırsa bana gönderirmisiniz hayran oldum ağacınıza.
Bir yeşim ağacı bulursunuz, başlıktaki sorun ortadan kalkmış olur.
O da olmazsa, başlığı Bepsi'inin yanlış yeşimi olarak değiştirmemiz de mümkün.
dentist48
19-03-2008, 18:05
Sayın dentist48 hani bonsai çalışmalarınız sırasında dalı yaprağı kırılırsa bana gönderirmisiniz hayran oldum ağacınıza.
Kırılması ne demek keser göndeririz siz dalı işaretleyin yeter.Aslında başka saksıların kenarlarına öylesine dikmiştim birkaç tane 1-2 ay beklerseniz köklenmiş olarakta gönderebilirim.İyi paketlersem herhalde olabilir.Bence bulunmmayan bir şeyde değil şöyle fidancıları dolassan,ben Dalyandan(Muğla)
aldım en az 20-30 adet vardı aldığım yerde geçen yaz.
bepsi hanım hızlısınız ,bonsai konusundaki hevesiniz benide ayrıca kışkırtıyor, haberiniz olsunn (daha benim iki fidanım var yaaa)
Not:bunu yazmadan geçemiyeceğim kikikiki memet bey alemsiniz :)
bebsi hanım, bu yeşim ağacının ne gibi bir özeliği var ? vala merak ettim doğrusu
Ben bu siteye üye olalı yeni yeni huylar edindim. (1_kıskanç ,2_meraklı )
Sevgili Tijeen al benden de o kadar ama benim için her hangi bir özelliği olması gerekmiyor. Ağaç olsun yeter. Bulunduğum yerde bulamıyorum belkide ondan çok önemli benim için.
Bir yeşim ağacı bulursunuz, başlıktaki sorun ortadan kalkmış olur.
O da olmazsa, başlığı Bepsi'inin yanlış yeşimi olarak değiştirmemiz de mümkün.
Bak bu iyi fikir hemen denemeliyim :(
Kırılması ne demek keser göndeririz siz dalı işaretleyin yeter.Aslında başka saksıların kenarlarına öylesine dikmiştim birkaç tane 1-2 ay beklerseniz köklenmiş olarakta gönderebilirim.İyi paketlersem herhalde olabilir.Bence bulunmmayan bir şeyde değil şöyle fidancıları dolassan,ben Dalyandan(Muğla)
aldım en az 20-30 adet vardı aldığım yerde geçen yaz.
Bizim buralarda ancak meyve ağaçları var elma, armut,kiraz ne bilim bunun gibi bende biraz daha ilginiç ağaçlar olsun istiyorum. Belki yazın tatilde gittiğim yerlerde bulabilirim. **** sizin şu köklenecek ağacınızı bekleyebilirim.
Meyve ağaçlarıyla da güzel bonsailer yapılıyor. Tam çiçeklenme döneminde armut ağacından yapacağınız bonsainin güzelliğini başka nerede göreceksiniz?
İkliminize uygun olacağı için, daha da güzel gelişecektir.
Sayın Moderatörüm armut ağacından yetişmiş bir tane var ama ona şekil vermekte geç kaldım. Galiba birazda olmayanlara özeniyorum. **** her an elimin altında ve alabilme ihtiyacım olduğu için başka çeşitlere yöneliyorum. Ama bu konuyu da yabana atmayacağım. Bir armut bonsaisi yaparım gerçekten iyi bir fikir.
Bulunduğumuz bölgeye göre fidanlarımızı seçmeliyiz deyilmi.Kütahya da kışları çok sert geçer diye biliyorum(bence çok şirin bir şehir)
Haklısınız Tijeen hanım buralarda çok çetin geçiyor kışlar. Ama evler müsait birde evim çok güzel güneş alıyor. Yani yaz kış sıcak olduğundan ve farklı tür ağaçlara ilgim olduğundan böyle düşünüyorum. Amacım değişik türlerde değişik bonsailer yapmak. Ama çok uzun zaman alacak. Başlangıçta kolay gibi görünsede...
çok şanslısınız evinizin müsait olması ne güzel.Ben kiracıyım ve mayıs ayında tayin bekliyoruz.Bu yüzdendir kendimi frenliyorum kiii yeni fidanlarımı ,taşınırken yıpratmıyayımm
Ali H. ALI
20-03-2008, 12:40
Kutahyanin kislarinin cok soguk oldugunu ogrenince ve konu yesim agaci olunca onun soguktan korunmasi gerektigini belirtmem gerekti.
Yesim guney Afrika yerli bitkisi bir sukulettir. Yapraklarinda ve govdesinde su toplama ozelligi vardir. O yuzden sulamaya dikkat edilmeli cok su verilmemelidir.(cok su yapraklarinin daha fazla su toplayip yukarilardan agirlasmasina toprak altinda ise zayif bir kok sistemi olusmasina, koklerin iyi gelismemesine ve curumelere neden olabilir.)
Bol gunes ve isik alan bir yerde olmalidir. Kista sicakligin sifira yakin veya sifirin altina dusen bolgelerde iceri alinip korunmalidir bu yapilmazsa soguktan ve dondan olumsuz etkilenip donup sonrada eriyecektir.
Yesim agacinizin iyi bir forumda olmasini istiyorsaniz yeni buyuyen taze surgunleri geride 1-2 cift yaprak kalacak sekilde cimcik alimla surekli budamalisiniz.
Tel sararken teli gevsek sarmiya ve dali egerken, diger agaclara gore daha fazla ozen gosteriniz cunku cok kirilgandir.
Cinliler yesim agacinin sans ve para getirdigine inaniyor.
Sansiniz ve paraniz (ben buna sagliginizi da ekliyorum) bol olsun.
Bilgiler ve temenniler beni ne kadar mutlu etti anlatamam Ali bey. Zaten yeşim ağacı diye düşündüğüm bu bitki de çok kırılgan tellemek şöyle dursun sarkık tarz çalışma yapmak istediğimde bile kalanchoemin dallarını kırdım. Bilmiyorum yeşim ağacım nasıl olur. Şimdilik hayali ile yaşıyorum. Ama hayal etmek bile çok güzel.
izzeterisen
21-03-2008, 08:50
Kutahyanin kislarinin cok soguk oldugunu ogrenince ve konu yesim agaci olunca onun soguktan korunmasi gerektigini belirtmem gerekti.
Yesim guney Afrika yerli bitkisi bir sukulettir. Yapraklarinda ve govdesinde su toplama ozelligi vardir. O yuzden sulamaya dikkat edilmeli cok su verilmemelidir.(cok su yapraklarinin daha fazla su toplayip yukarilardan agirlasmasina toprak altinda ise zayif bir kok sistemi olusmasina, koklerin iyi gelismemesine ve curumelere neden olabilir.)
Bol gunes ve isik alan bir yerde olmalidir. Kista sicakligin sifira yakin veya sifirin altina dusen bolgelerde iceri alinip korunmalidir bu yapilmazsa soguktan ve dondan olumsuz etkilenip donup sonrada eriyecektir.
Yesim agacinizin iyi bir forumda olmasini istiyorsaniz yeni buyuyen taze surgunleri geride 1-2 cift yaprak kalacak sekilde cimcik alimla surekli budamalisiniz.
Tel sararken teli gevsek sarmiya ve dali egerken, diger agaclara gore daha fazla ozen gosteriniz cunku cok kirilgandir.
Cinliler yesim agacinin sans ve para getirdigine inaniyor.
Sansiniz ve paraniz (ben buna sagliginizi da ekliyorum) bol olsun.
İyi günler Ali Bey,
Ben de geçenlerde bir yeşim bitkisi diktim, budadım,yeni filizlerin çıkmasını bekliyorum. Amacım bonsai olsun. Değişik bitkilerde evde çalışmak istiyorum. Ablam verdi. Sanırım 3 yıllık bir bitki. Gövdesi biraz kalınlaşmış. Bahçemde de 4-5 yıllık bir tane var ama bonsai çalışmaya kıyamıyorum.
Bu bitkide budamayı sürekli önermişsiniz.
Konuyu biraz daha detaylı verebilir misiniz.
Teşekkürler.
bepsi nispet olsun sana diye söylüyorum :) hafta sonu bauhaus'a gittim istanbul'a. ve bir tane yeşim bonsaisi aldım (15 ytl idi) bi fotoğrafının çekip eklerim kıskan diye :)
Ali beye de verdiği bilgilerden dolayı teşekkürler.
Ali H. ALI
01-04-2008, 14:36
İyi günler Ali Bey,
Ben de geçenlerde bir yeşim bitkisi diktim, budadım,yeni filizlerin çıkmasını bekliyorum. Amacım bonsai olsun. Değişik bitkilerde evde çalışmak istiyorum. Ablam verdi. Sanırım 3 yıllık bir bitki. Gövdesi biraz kalınlaşmış. Bahçemde de 4-5 yıllık bir tane var ama bonsai çalışmaya kıyamıyorum.
Bu bitkide budamayı sürekli önermişsiniz.
Konuyu biraz daha detaylı verebilir misiniz.
Teşekkürler.
Agaciniz surekli surgunler verip buyuyeycektir. Yeni cikan surgunler,3-4 cift yaprakli olunca surgun uzerinde 1 cift yaprak kalacak sekilde cimcikleyerek budayiniz. Budanan yerden kisa bir zaman sonra iki surgun verecektir. Bu surgunlere de ayni islemi uygulayiniz. Birkac yil icerisinde toplu ve guzel gorunuslu bir agac elde edeceksiniz.(Agaciniz uzerinde dal gelistirmek istiyorsaniz hic budama yapmadan o dalin istediginiz buyukluge gelmesini bekleyip daha sonra dalin ucunu koparip gerilerden dalciklar cikarmiya tesvik edmelisiniz.)
Kolay gelsin.
bepsi hanım resmi bu, bi daha gidersem size de alırım bir tane.
Bursa'da yokmu bu ağaçlardan. Belki giderim bu günlerde Bursa'ya ne de olsa havalar güzelleşti. Bir hafta sonunu ayırmak lazım. :D Ben hala hangisi kolonche hangisi yeşim ağacı bir türlü ayırt edemiyorum. Bulursanız memnun olurum ******. Ayrıca umarım bakabilirsiniz bu ağaca. Benim kurt bağrı bonsaim yapraklarını döktü. Dün yeni bir saksıya aldım. Yeniden besin verdim. Umarım kurtarabilirim.
Ali H. ALI
10-04-2008, 12:47
Bepsi, sagligi iyi olmiyan ve saksisini yeni degistiginiz agaclariniza iki, uc hafta besin vermeyiniz.
Kurtbagri yapragini dokmiyen bir bitkidir. Yapraklarini dokmesi susuzluktan ve ic mekanda tutulmasindan olabilir.
Agaciniza sagliklar size de iyi gunler dilerim.
Ali Hocam ben kök budaması yaptıktan sonra besin vermemiştim zararı olur diye ama saksı değişiminde verilmeyeceği galiba dikkatimden kaçmış. Ama yinede umutluyum. Çünkü yeni çıkan dallarda kuruma yok. Sadece kel bir şekilde duruyor ve bu da benim bonsai işinde ne kadar başarısız olduğumu gösteriyor galiba. Çünkü yaprakları varken çok daha güzeldi ve bana huzur veriyordu. Şu an kendimi kötü hissediyorum.
Ali H. ALI
10-04-2008, 13:59
Umarim agaciniz baharin verdigi enerji ve yasam istegi ile tekrar sagligina kavusur'
Agaclar yapraksizkende guzeldir. agacinizin yapraksiz dallarini daha iyi gorebilirsiniz hangi dallarin agacinizin goruntusunu bozdugunu daha iyi farkedebilirsiniz. Ustelik dallar uzerinde patlayip gelisecek olan yapraklari izlemek baska bir keyiftir.
Iyi gunler.
izzeterisen
24-06-2008, 12:44
Ben çok güzel bir Portulaca afra bitkisi buldum, bonsaiye benziyordu. Ben de hiç bonsaim olmadığı için bulduğum plastik bir kaba yerleştirerek bonsaim olarak salona koydum.Boyu 12 cm.
41549
Merak ettiğim konu bu bitkinin ışık isteği ile ilgili.
Bu bölümden aldığım bir alıntı bu :
"Bol gunes ve isik alan bir yerde olmalidir"
Bakşa bir sitede ise çöyle diyor :
"Do this:
1. Take it out of the sun. Give it partial sun in the morning. Not full sun all day.
5. Keep it in partial shade for several weeks until you start to get new growth all over the plant."
Ben bu bitkiyi salonda tutacağım. mümkün olacakmı acaba?
Ben bu bitkiyi hiç güneş dışında bir yerde görmedim. İç mekan bonsai olacak bitkiler listesinde de bulamadım.
Teşekkür ederim.
Çok güzel bir gövdesi var. Direk gün ışığından koruyu ndiyor ingilizce metin ama iç mekanda tutun gibi bir ifade yok. En azından yaz boyunca yarı gölge bir ortamda tutabilirsiniz görünüşe göre.
Ali H. ALI
24-06-2008, 13:59
Guzel gorunen bir agac, Bol isik alan bir yerde olursa belki ev icinde de yetistirilebilir. Isik almiyan bir yerde buyumesinin sagliksiz olacagini dusunuyorum. Disarida, hem gun boyu gunes goren hem de yari golge yerlerde saglikli yasamini surdurebilir. Surekli gunes goren yerlerde, yaprak renkleri yesilden hafif sariya donebilir ve yaprak boylari daha kucuk olurken yapraklar arasi mesafede daha kisa olur.
Benim yetistirdiklerim hep disarda oldugu icin, ev icerisinde uzun bir zaman nasil bir gelisme gosterecegini bilemiyorum. Icerde sagliginin bozuldugunu gorurseniz disari cikarmalisiniz. Yesiminizin ev icerisindeki gelismelerini burada paylasmayi da unutmayiniz.
wikipedia'da iç mekan bonsai listesinde bitkinizin adı var.*
Indoor_bonsai (http://en.wikipedia.org/wiki/Indoor_bonsai)
*Forumdaki sayfaya da ekleyeyim.
izzeterisen
24-06-2008, 14:28
Çok teşekkür ederim.
Bu bitkimi örnek olarak aldığım aşagıdaki bitki gibi çalışmak istiyorum. Sizce de uygun mudur?
Bir de tarzının adını öğrenebilir miyim?
41562
41564
dentist48
24-06-2008, 20:25
benimde var mutfak ta (bol camlı ve ferahtır ama hiç üzerine güneş direkt vurmuyor) gayet normal daha önce resmini yayınlamıştım burada
dentist48
24-06-2008, 20:28
bende yeniden baktım resimdeki hali oldukça çıplakmış şimdi daha yeşil ve bol yapraklı
tourkana
25-06-2008, 18:43
şu aralar bunların canlanma zamanı,çimdikleyebildiğiniz kadar çimdikleyin,,,koparılan yerlerden ikişer tane baş vereceklerdir...
izzeterisen
23-07-2008, 11:15
Guzel gorunen bir agac, Bol isik alan bir yerde olursa belki ev icinde de yetistirilebilir. Isik almiyan bir yerde buyumesinin sagliksiz olacagini dusunuyorum. Disarida, hem gun boyu gunes goren hem de yari golge yerlerde saglikli yasamini surdurebilir. Surekli gunes goren yerlerde, yaprak renkleri yesilden hafif sariya donebilir ve yaprak boylari daha kucuk olurken yapraklar arasi mesafede daha kisa olur.Benim yetistirdiklerim hep disarda oldugu icin, ev icerisinde uzun bir zaman nasil bir gelisme gosterecegini bilemiyorum. Icerde sagliginin bozuldugunu gorurseniz disari cikarmalisiniz. Yesiminizin ev icerisindeki gelismelerini burada paylasmayi da unutmayiniz.
Benim bu bitkim de kurudu, yani çürüdü.O nedenle oda içinde gelişmesini size resimleyemiyeceğim. Ama bir süreden beri portulaca afra bitkisini inceliyorum bulduğum yerlerde. Vardığım sonuç, oda içinde ancak, güneş gören bir tül perde önünde yetiştirilebileceği oldu.
Bazı resimler :
Tam güneş altında yetişen bir P.afra.
43583
Tam güneşte yetişmiş bir bitki
43587
Az güneş alan bir bitki :
43584
Öğlene kadar güneş alan sonra gölgede kalan yeni bitkiler .
43585
yarım günden daha az güneş alan bitki (öncesinde tam güneş alan bitkinin dalı idi9
43586
berduray
23-07-2008, 11:32
Bu da benim ağacım nasıl bir form verebilirim?
Ali H. ALI
28-07-2008, 11:44
Berduray yesim agacini selale tarzi yapabilirsin. Kivrimli dik tarz yapabilirsin.
Dallari telleyip istedigin gibi bukebilirsiniz yalniz cok zorlamayiniz kirilip kopmalar olabilir, fazla olan gereksiz dalciklari da budayiniz ve agacinizi surekli budayip onu istediginiz foruma sokunuz. Budadiginiz surgun ve yapraklari atmayiniz cok kolay koklenen bir bitki. Onlardan ya baska bonsailer yaparsiniz **** tanidikleriniza verirsiniz.
Kolay gelsin.
berduray
28-07-2008, 11:52
Hocam çok teşekkür ederim, hemen işe koyulayım.
Yakın gövde fotoları;
Şelale tarzı için hangi dalı feda edeceğime karar veremedim?
Soldaki dalı kapadım böyle mi?(3. resim)
Yoksa alttaki fotolar mı?
Ali H. ALI
30-07-2008, 12:38
49. mesajinizdaki 2. veya son fotograftaki sol tarafa uzanan govdeyi telleyip, once yukselip sonra yereparalel olarak egildigi yerden baslayip dali asagiya egip selale tarzi yapabilirsiniz, egilimin basladigi yerin uzerindeki surgunleri de agacin ust tarafindaki zirve olarak kullanabilirsin.
Selale tarzlarinda govde once yukari yukseliyor ve sonra keskin bir donusle asagiya sarkiyor. Kagitla ortmiye calistigin govde bu yapiya, senin selale tarzi yapmak istedigin govdeden daha uygun oldugunu dusunuyorum.
Kolay gelsin.
Ahmet Bağbek
10-07-2012, 20:06
Ne kadar güzel bir uğraş olduğunu ancak bonsai ile uğraşanlar ve bunu hayatın bir parçası haline getirenler bilir...ellerinize sağlık...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.