Bağlan

View Full Version : Aubrieta Cultorum

zenfree
16-03-2008, 23:04
Bu bitkinin tohumları elime geçti. Bugün ektim. Büyüdükçe buraya ekleyeceğim.
Türkçe adını ve bakımını bilmiyorum. Bilen yazarsa sevinirim.:)
Fotograflar (http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&q=Aubrieta+cultorum&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)

abk
17-03-2008, 09:42
Çok güzelmiş. Eline geçen tohumların kaynağını merak ettim. :p (Aslında tahmin ediyorum. ) Umarım ileride bu tohumlardan bize de düşer. :p Tabii siz yetiştirip tohum elde ettikten sonra.

günsu
17-03-2008, 10:16
Çok şeker,sanki mor arapsaçı:p

limon
17-03-2008, 10:59
Çok güzelmiş Zenfree.

zenfree
18-03-2008, 19:20
Çok güzelmiş. Eline geçen tohumların kaynağını merak ettim. :p (Aslında tahmin ediyorum. ) Umarım ileride bu tohumlardan bize de düşer. :p Tabii siz yetiştirip tohum elde ettikten sonra.

Sevgili Abk, pakette 3-5 tane de olsa tohum kaldı istersen sana gönderebilirim.

Anladığım kadarıyla yarı gölge seviyor. Yazılar Almaca olduğu için pek anlayamdım. Çok yıllık bir bitki. Kaya bahçelerinde kullanılıyor. Kışa dayanıklı. Çiçekler bittikten sonra budama önerilmiş.

abk
19-03-2008, 07:55
Sevgili Abk, pakette 3-5 tane de olsa tohum kaldı istersen sana gönderebilirim.

Hiç istemezmiyim, tabii ki isterim.:p

limon
19-03-2008, 09:06
Ben fidesini isterim ;)

Nihal
19-03-2008, 15:28
Çok güzel bir çiçekmiş.Güle güle büyütün;)

zenfree
20-03-2008, 22:12
GNc nihal teşekkürler.
Limon ektikerlim çimlenirse, memnuniyetle yarısını sana veririm. Şimdilik hareket yok.

zenfree
26-03-2008, 19:20
Aubrietalarım çimlendiler. Çok küçük oldukları için fotograflamadım. Biraz daha büyüdüklerinde fotograf ekleyeceğim.

zenfree
14-04-2008, 20:07
Bu çiçeğin çimlenmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda ektiğim petunyalarım 2-3 yaprak daha fazla çıkardılar. Aubrietaların üçte biri ancak çimlendi ve çok yavaş gelişiyorlar.

limon
14-04-2008, 21:42
Zenfree bu çiçek çok yıllık mı? Gözlemlerime göre çok yıllıkların fideleri sanki daha yavaş büyüyor. :)

zenfree
14-04-2008, 21:43
Evet çok yıllık. Limoncuğum sağ altta görünen iki minik senin.Tabi başına bir iş gelmezse.;)

uzman16
22-04-2008, 22:40
Bu başlıktaki çiçekle aynı olduğunu sandığım bitkinin tohumlarını aldım bugün.

Pakette yazılı olanlar:
Adı : Aubretia Blue -Mavi Obrizya çiçeği
Marttan itibaren toprağa serpin.
Fideleri 10 cm ara ile yerleştirin (şaşırtın).
Kese halinde Temmuz ayında yerlerine dikin.
İlkbaharda çiçek açacaklardır.
Kullanım: Yol, duvar veya deniz kenarları.
Boyu 15 cm. oluyor.
10 cm. ara ile dikin.
Direkt güneşe bırakmayın.
Düzenli olarak sulayın.

zenfree
22-04-2008, 22:53
Evet aynı çiçek. Bol çiçekler diliyorum sana. Benim ektiğim tohumlar hala yukarıdaki fotograftaki gibi duruyor. Hatta bazılarında sararan yapraklar var. Öğleden sonra güneş alan bir yerde. İç mekanda. Sevgili Uzman16 gölge bitkisi olduğunu yazmışsın. Hemen gölgeye alayım. Teşekkürler.:)

limon
23-04-2008, 18:04
Zenfree, benim sağ alttaki fideme iyi bak ;)

zenfree
23-04-2008, 21:10
Çok özen gösteriyorum ama, büyümüyorlar.:(

limon
23-04-2008, 21:17
Üzülme, sonra birden büyümeye başlıyorlar. Benim Kaya Tereleri de çok geç büyüdü, son iki günde birden boy attılar.

abk
28-05-2008, 14:31
Çok özen gösteriyorum ama, büyümüyorlar.:(

Bitkinin gelişimi nasıl gidiyor Zenfree:confused: Benimkiler çok cılız. Minicik ve yabani ot gibi duruyor. Umarım güçlenirler.

limon
29-05-2008, 18:05
Arkadaşlar, Uzman'ın yazdığı yazıyı dikkatli okudum da şöyle bir fikre kapıldım. Tohumlar Martta ekilir baharda çiçeklenir yazıyormuş. Yani bir ay sonra çiçeklenmesi bana pek mümkün görünmedi. Acaba takip eden yılın bahar ayı olabilir mi? Çan çiçeğinde ben de aynı hataya dşmüştüm de o günden beri dikkat ediyorum.

zenfree
31-05-2008, 22:09
Benim fidelerim kurudu. Çok özen gösteridim ama malesef başarılı olamadım. Artık tohum işine son.:(

limon
04-06-2008, 13:51
Sağlık olsun... da, tohum işine son olduğunu sanmıyorum ;) Hayal kırıklığıyla defalarca bir daha asla diyoruz ama durmak yok... ;)

uzman16
04-06-2008, 13:58
Arkadaşlar, Uzman'ın yazdığı yazıyı dikkatli okudum da şöyle bir fikre kapıldım. Tohumlar Martta ekilir baharda çiçeklenir yazıyormuş. Yani bir ay sonra çiçeklenmesi bana pek mümkün görünmedi. Acaba takip eden yılın bahar ayı olabilir mi? Çan çiçeğinde ben de aynı hataya dşmüştüm de o günden beri dikkat ediyorum.

Sevgili Limon, ben de tekrar okudum. Kesinlikle anladığın doğru. Martta toprağa serpin, Temmuzda yerlerine dikin, ilk baharda çiçeklenir diyor. Yani bir yıl sonra çiçek açıyor.

zenfree
08-06-2008, 14:32
Sevgili Uzman16, bitkilerin ne durumda?

abk
08-06-2008, 16:53
Benimkiler de hala çok cılız, ölmediler ama canlanmadılar da.

abk
08-06-2008, 16:54
Ve her gören "saksıda yabani ot çıkmış" diyerek koparmaya çalışıyor. Onlar ot değil çiçek, diyorum ama bir gün kazaya kurban gitmesinden de korkuyorum.

Zühre Demir
07-02-2010, 02:56
Bu çiçekle ilgili gelişmeler uzun süredir aktarılmamış. Arkadaşlar çok merak ettim ektiğiniz tohumların şimdi ne halde olduklarını. Umarım hepsi mükemmel olmuşlardır. Görmek istiyorum ben de :) Lütfen paylaşın.

Sebahattin Sargın
18-02-2010, 14:21
Ben bugün ilk aubrieta tohumlarını ektim gelişmeleri zamanla paylaşacağım...

Sevgiler ;)

Adalet Yağcı
18-02-2010, 14:49
Ben de dün ektim, acaba acele mi ettim diye düşünüyorum ama hava iyice yumuşadı diye güvendim.
Gelişmeleri, "Bu çimlenen şu bitkidir" başlığında fotoğraflayacağım.

Zühre Demir
18-02-2010, 16:18
Sayın Sebahattin Sargın ve sayın Adalet Yağcı, merakla bekliyorum

Adalet Yağcı
23-02-2010, 17:24
Aubrietalarım 5. gün çimlendiler, şimdilik çok minikler, biraz palazlansınlar fotoğraflarını ekleyeceğim.

Sebahattin Sargın
23-02-2010, 17:57
Adalet Hanım tohumları kapalı kaplarda mı muhafaza ettiniz, tahminen çimlendirme sıcaklığı nedir?

Sevgiler ;)

Sebahattin Sargın
24-02-2010, 09:20
Bugün ilk aubrieta tohumları kendilerini gösterdiler. Bir hafta içerisinde çimlenmeler başladı...

Sevgiler ;)

Adalet Yağcı
24-02-2010, 11:59
Sevgili Sebo, ben şeffaf plastik(pet)saklama kaplarında yapıyorum çimlendirmeyi, ilk ekimde kapağı kapalı tutuyorum.
Çimlenme 5. gün başladı, ortam sıcaklığı 5 gün oda içinde ortalama 24 °C civarı idi.
Çimlendikten sonra, gündüzleri balkona geceleri içeriye alıyorum.

Çimlenme yüzdesi çok yüksek, sürekli içerde tutarsam fidecikler çok zayıf ve uzun boylu kalıyorlar, şaşırtıktan sonra kayıp oluyor.

Dışarı ortamda büyüyen fidecikler daha sağlıklı oluyorlar.
Sizin de gözünüz aydın, dilerim kayıpsız büyütürsünüz.

Zühre Demir
24-02-2010, 13:20
Ellerinize sağlık. Ama artık görelim şu yavrucukları :)

Adalet Yağcı
24-02-2010, 13:43
Biraz daha sabır sevgili Zühre Demir, o kadar minicikler ki, poz vermeyi beceremiyorlar daha :)

Adalet Yağcı
24-02-2010, 14:38
Buyrun Zühre hanım, aubrietalarım. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=584827&postcount=68)

Zühre Demir
24-02-2010, 15:52
Çiçeklendiklerini de görürüz inşallah. Umarım sağlıklı büyürler Sayın Adalet Yağcı :)

k_donmez
24-02-2010, 15:56
Adalet Hanım bu tohumları doğrudan dışarıda toprağa ekebilir miyiz? Siz denediniz mi veya deneyen arkadaşımız var mı?

sevilla
27-02-2010, 20:53
AUBRIETA GRANDIFLORA CASCADE MIX

127831

Aubrieta baharda çiçeklenmeye başlayan yer örtücülerden biridir. Kaya bahçelerinde, sarkmasına izin vereceğiniz yükseltilerde ya da dip örtü olarak ağaç ve çalılıkların altlarında mükemmel sonuçlar yakalayabileceğiniz bir bitkidir. Halı gibi yayılıcı özelliği ile bahçenizde bir renk cümbüşü yaratacaktır.

Karışık renklerden derlenen tohumları seçebileceğiniz gibi, ayrı ayrı renkleri bir arada ekerek, bahçede düzenleme yapabilirsiniz. Aubrieta kesinlikle sizi tahminizden çok daha fazla mutlu edecek, çiçeklenme döneminde yetiştirmekten mutluluk duyacağınız, ilgi odağı bir bitki olacaktır.
İki ekim dönemi vardır. Erken çiçeklenme için Eylül Ekim, Geç çiçeklenme için Şubat’tan Haziran ortasına kadar geniş bir sürede ekilebilir. Sonbahar ekimlerinde ilk yıl yazboyunca çiçeklenecektir.

Sarkan türler, ayrı köşelerde ya da geniş saksılarda , tek renk seçerek yapılacak düzenlemelerle, daha etkileyici olmaktadır.

Aubrieta'nın tohumdan yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Bitki erişkin boyda yerden sadece 10 cm yükseldiğinden derli toplu, halı gibi bir görüntü sergiler. Yaz kış yeşil bitki, Türkiye iklimine uygun olup, -23 dereceye kadar soğuğa dayanabilen , dayanıklı bir türdür. Bahar boyunca istisnasız her bir noktasından çiçeklenen bitki görsel olarak rakipsizdir.

Aubrieta , bahçe kenarlarında, bordürlerde, köklerinin tutunmasına imkan verecek olan düz duvar girintilerinde, kaya bahçelerinde, ağaç altlarında, ve saksıda yetiştirmeye uygundur. Serin yerleri tercih etmesine rağmen ülke genelinde yetiştirilebilir.

Yetiştirme : Çiçekleri geçtikten sonra , yeni sürgünlerle daha güçlü büyümeleri için budayın.
Sonbaharda budama yapmayın.Kışın donlardan etkilenen kuruyan kısımlarını bahar başında temizleyin. Toprak drenajı düşük, ve yaz ayları çok sıcak oluyorsa ömrü azdır. Toprak drenajını artırın, yazları çok sıcak geçen bölgelerde , daha serin öğle güneşini almayacak yerlere ekim yapmayı tercih edin.

botanik2009
04-03-2010, 19:17
Gerçekten muhteşem türkçe ismini bilen var mı?

gilan
04-03-2010, 19:40
Obrizya.

kar-topu
17-03-2010, 23:18
Ben de bu gün ektim tohumlarımı inşallah çıkarlar.

Sebahattin Sargın
31-03-2010, 10:04
18 şubatta ektiğim aubrietelar bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=607056&postcount=63) durumdalar. Çok yavaş gelişiyorlar, sizdekilerde de durum aynı mı Adalet Hanım?

Sevgiler ;)

gilan
06-04-2010, 09:16
Bahçemden obrizya:
Geçen yıl Nisan'da almıştım, kışı bahçede geçirdi. Şu an bu durumda. :)

134267

denizakvaryumu
06-04-2010, 09:43
Obrizya.

Çiçekçilerdeki adı ABRUŞKA :D

Adalet Yağcı
06-04-2010, 09:56
Bahçemden obrizya:
Geçen yıl Nisan'da almıştım, kışı bahçede geçirdi. Şu an bu durumda. :)

134267

Çok güzel sevgili Gilan, harika bir çiçekmiş, dona dayanıklı olması ise çok daha güzel.
Bakalım bende hangi renkler açacak, öyle çok tohum vardı ki, renk ayrımı yapmadan ekmek zorunda kaldım.

gilan
06-04-2010, 10:05
Çiçekçilerdeki adı ABRUŞKA :D

Bana da abruşya diye satmışlardı. :)
Karşıyaka'dan almıştım, 3 liraydı. Bir ara yine gitmek istiyorum, bulabilirsem 10 saksı falan alacağım. Adalet Hanım gibi tohum konusunda becerikli olmadığım için... :)

Bunun bulunduğu yer fazla basılmayan bir yer zaten. Çevresindeki çimleri söküp bir obrizya denizi yapmak istiyorum. Zaten yazın yeşil görüntüsünü koruyor. Baharda da mora boyar orayı.

Siz bu sene satan yer gördünüz mü?

denizakvaryumu
06-04-2010, 10:18
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=588472&postcount=40

Aslında zemine değil de linkteki görüntüyü sağlamak için sarkan bir yere ekmek lazım.

Balkon -pencereler-duvar üstü gibi.

sabah
06-04-2010, 11:19
İlkbahar için çok güzel bir çiçekmiş.

Dave's Garden (http://davesgarden.com/guides/pf/go/56054/)' a göre hem dona hem de kuraklığa dayanıklı. Ankara için ideal imiş.:rolleyes:

Türkiye Bitki Soğuğa Dayanıklılık Haritası (Plant Hardiness Zone Map) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6569)'nda 10. kuşakta olan Antalya, Mersin hariç her ilde yaşabilir gibi.

denizakvaryumu
06-04-2010, 11:27
Acaba çiçekli kalma süresi ne kadar.

Umarım çiçekleri kısa sürede kaybolmuyordur :)

gilan
06-04-2010, 13:32
Çektiğim resimlere göre 20 Mart gibi çiçeklenmeye başlamış.
Çiçeklerinin geçtiği zamanı da not ederim.

uzman16
08-04-2010, 20:43
Ben de tohumlarımı ektim. Çok yıllık olması güzel ama gelecek yıl çiçeklenecek olması kötü.
Ancak çiçeklenince de seyrine doyulmayacak.

Sebahattin Sargın
08-04-2010, 20:55
Nasıl yani iyi ama obrizyalar çimlendikleri yıl çiçek açmıyorlar mı?

Adalet Yağcı
08-04-2010, 21:52
Öylemiymiş :(

kirangokhan
10-07-2010, 10:41
Merhabalar,

Forumda gezerken şans eseri gördüm obrizyayı. Resimlerde sanki ufak kır çiçekleri gibi görünüyor fakat o duvarı kaplamış halini görünce resmen aşık oldum:o . Obrizyayı biraz anlatabilirsiniz? Hanımeli gibi mi büyüyor yoksa sarmaşık gibi duvara yapışarak mı gelişiyor?

Adalet Yağcı
10-07-2010, 20:47
Sayın Kirangokhan, benim obrizyalarımın yerden yüksekliği 8-10 cm. civarında, yani öyle sarmaşık gibi kocaman bir çiçek değil, ektiğiniz yıl çiçek açabiliyor, bendekiler açtı.

Adalet Yağcı
10-07-2010, 20:58
Fotoğrafı burada (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=155633&d=1277396595), size bir fikir verir umarım.

zenfree
03-09-2010, 21:08
Adalet Hanım bitkinizin başka fotografı yok mu? Benim tohumlarım çimlenmişler ancak büyümemişlerdi.

Adalet Yağcı
04-09-2010, 11:30
Sıcaktan hemen hepsi de kurudu gibi, İlk baharda yeniden canlanırlar mı bilmem.
Çok güzel gelişiyorlardı, sanırım yarı gölgede daha mutlu olurlar, suyu seviyorlar sevgili Zenfree.

zenfree
04-09-2010, 11:39
Teşekkürler Adalet Hanım.

karalale
27-10-2010, 11:15
Bu çiçek yani Blaukissen (maviyastık) anlamına geliyor, muhteşem mavi-mor fosforlu gibi çiçekleri var. Düz zeminlere ekildiğinde gerçekten mavi yastıklara benzer bir görüntü sergiler. Çok yıllıktır ve soğuklara dayanıklıdır. Her sene çoğalarak büyür.Tohumla ya da kökten ayırma ile (tabi çiçek geçtikten sonra) üretilip, çoğalta bilinir. Saygılar.

k_donmez
28-10-2010, 20:30
Geçtiğimiz bahar tohumdan ektiğim aubrieta'lar sonbaharda daha da geliştiler. Çiçekleri gelecek yıl göreceğimi düşünüyorum.

abk
12-02-2011, 10:36
Bende tohum sipariş ettim. Geçen sefer yetiştirmeyi becerememiştim. Tekrar deneyeceğim. Umarım bu kez başarılı olurum.

k_donmez
12-02-2011, 16:57
Son soğuklardan önce çiçeklenmeye başlamıştı. Şiddetli soğuk çiçeklerini öldürdü. Bitki yeşil ve canlı durumda.

turgay64
22-02-2011, 04:45
Sevgili k_donmez yetiştirdiğiniz aubrietaları hangi tarihte diktiniz ve ilkte dısarımı yoksa saksıyamı diktiniz. Yardımcı olursanız sevinirim. Uşakta ikamet etmekteyim Ankara havası gibi burasıda onun için sordum. Bende bu sene yetiştireceğim..

k_donmez
25-02-2011, 19:37
Sayın Turgay64,
Bir haftadır foruma göz atamadım. Gecikmeden dolayı kusura bakmayın. Özelden cevap vermekle birlikte bildiğim hususları burada da paylaşmak istedim.
Obrezya tohumlarını geçen yıl Mart sonunda doğrudan bahçedeki yerlerine ektim. Bahar ve yaz boyunca yavaş geliştiler. Sonbaharda gelişimleri hızlandı. Kışın çiçeklendiler. Mor renkli çiçekleri var. Uşak'ta da güzel gelişeceklerinden şüphem yok.
Benim ektiklerim mor renklinin tohumlarıydı. Örtü yapısı çok güzel görünüyordu. Ondan dolayı tercih ettim. Toprağın üzerine atıp üzerini kurşun kalem kalınlığında toprak ya da torfla örtün. Susuz bırakmayın. Nemli toprak tohum gelişimi için şarttır. Şimdi de ekseniz durum değişmez. Zira tohum, toprak ısısının elverişli hale gelmesini bekler. Artı 10 derecenin üzerinde gelişimi başlar. Geliştiklerinde şaşırtabilirsiniz. Yeni yerlerine de çabuk alışıyorlar.Kolay gelsin.

turgay64
25-02-2011, 21:20
Çok teşekkür ederim ilgi ve alakanız için... Sevgiyle kalın yardımlarınız için umarım bu seneki tüm yetiştirdiklerinizin Tutmasını Allahtan dilerim...

k_donmez
03-03-2011, 21:49
Kışı, soğuğu dinlemediler, yaşadılar, gürleştiler, çiçek açtılar, şiddetli soğuklarda çiçekler soldu, hava düzelince yeniden çiçekler geldi. Çok bol tomurcuk var. Ankara için biçilmiş kaftan.

turgay64
06-03-2011, 22:39
Çok güzel olmuşlar :))

k_donmez
03-04-2011, 18:18
Son halleri muhteşem. Bu çiçekte favorilerim arasına girdi.

gilan
14-04-2011, 10:36
Muhteşem. :)
İnternetteki tanıtım fotoğrafları gibi olmuş. Eğer kalıcı olarak şu görüntüyü elde edeceksek ilk yıl çiçeklenmese de olur zaten.
Tohumları oldukları yere mi ekmiştiniz yoksa şaşırttınız mı?

nurguldk
14-04-2011, 11:46
Son halleri muhteşem. Bu çiçekte favorilerim arasına girdi.

Geçekten muhteşem olmuş..O yastık şeklinde istediğimiz formu çok güzel yakalayan bir bitki. Hem de full çiçek..

Ben tohumdan çimlendirdim . Bu sene açmayacaklar sanırım bu durumda. Hem de karşıyakada satılıyormuş alacağım.

k_donmez
14-04-2011, 12:04
Sayın Gilan ve sayın Nurgüldk

Tohumları geçen yıl Mart ayında doğrudan yerlerine ekmiştim. Gelişenlerden şaşırttıklarım da oldu. Yerlerine çabuk alıştılar.

Yayılıcı özelliği de var. Sarkıcı formda da kullanabilirsiniz. Halen çiçekler aynı durumda. Bolca da tomurcuk var.

Adalet Yağcı
14-04-2011, 17:30
Aubrietalar ekildikleri yıl çiçeklenir merak etmeyin.
Fazla sıcaktan bitkileri korursanız Temmuzda bile çiçek görebilirsiniz.

Sevgili K.dönmez, çok güzel çiçeklenmiş bitkileriniz, bunların pembe, sarı vb. renklerinin olduğunu da biliyorsunuz değil mi?

k_donmez
14-04-2011, 18:43
Sayın Adalet Yağcı,
Farklı renkler olduğunu biliyorum. Ancak bu çiçeği aşağıdaki fotoğrafı gördükten sonra öğrenmiştim. Hedefim benzer bir görünüm yakalamak olunca eflatun ve mor tonlarını seçtim.

Adalet Yağcı
14-04-2011, 18:47
Bir kaç yılda bu görüntüyü yakalarsınız, taşların arasında harika görüneceklerdir.

günebakan
14-04-2011, 19:00
Aubrietalar ekildikleri yıl çiçeklenir merak etmeyin.
Fazla sıcaktan bitkileri korursanız Temmuzda bile çiçek görebilirsiniz.

Oh ablacığım ya ne güzel bir söz bu ektiğim tohumların birçoğunun seneye çiçekleneceğini öğrendim hevesim kırıldı biraz hani biraz da sabırsızızdır ya bu konularda hemen çiçeğini görmek isteriz neyse inşallah aubrietalar yüzümü güldürür:)

Adalet Yağcı
14-04-2011, 23:05
Geçen yıl ben de tohumdan yetiştirmiştim sevgili Günebakan, Şubat ayında çimlendirdiğim tohumlar Temmuzda çiçeklenmişlerdi, yani tecrübe ile sabittir :)

günebakan
15-04-2011, 22:36
Çok sevindim Ablacığım:)

Sudenur
12-04-2012, 23:15
Son mesaj yaklaşık bir yıl önce yazılmış ama ben bütün yorum ve önerileri tek tek okuyup not aldım. Emeğinize bileğinize sağlık arkadaşlar, çiçeklerinizin durumları ile ilgili fotoğraf ekleyebilirseniz çok sevinirim. Ankara'da ikamet eden ve bahçesinde çiçek yeriştirmeye merak salan acemi bir doğa dostuyum. Tohumları internet yoluyla satın aldım ve nasıl ekileceği ile ilgili araştırmalar yaparken gördüm paylaşımlarınızı. Umarım ekim işini becerebilir bu muhteşem görsel şöleni bende izleyebilirim evimin penceresinden..

k_donmez
13-04-2012, 10:52
İlkbahar ve sonbaharda diri ve çiçekli oluyorlar. Yaz gelince sıcaklardan perişan hale gelip sararıyorlar. Kışın yaprakları yeşil kalıyor. Çok yıllık. Kendi çiçeklerinden dökülen tohumlarla ve dallarından uzayarak yayılıyorlar. Bugünlerde yeni çiçekleri çıkmaya başladı. Biraz toparlansınlar fotoğraflarını paylaşırım.

Sudenur
13-04-2012, 12:56
Sayın donmez, tohumları net yoluyla aldım, filizlendirmeyi ev ortamında yapıp, ondan sonra mı almalıyım bahçeye, direkt toprağa mı ekmeliyim ne dersiniz? Geç mi kaldım ekim için?

Adalet Yağcı
13-04-2012, 13:36
Sevgili Sudenurnur;
Hoş geldiniz sitemize.

Aubrieta, diğer adı ile obrizya tohumlarını bir çimlendirme kabına ekip üzerini de şeffaf folyo ile sararsanız, dış ortamda bile olsa çimleneceklerdir.

Çimlenme gerçekleşip gerçek dört yaprakları çıktıktan sonra esas yerlerine alabilirsiniz.

Bunlar da benim bahçemden.

282602
282603

Sudenur
13-04-2012, 14:21
Hoşbuldum Adalet hanım. Obrizyalarınız ne süre içerisinde bu erişkinliğe ulaştılar? Çok sağlıklı görünüyorlar maşallah. Torf ve toprağımı hazırladım ama ekmeye cesaret edemiyorum, heyecan yaptım sanırım. :o

Adalet Yağcı
13-04-2012, 18:20
Obrizyaların 3. senesi, gölgeyi ve soğuk iklimi seviyorlar, benimkiler neredeyse güneşte bu yüzden fazla gelişemediler.

Tohumları ekmek için daha fazla geç kalmayınız, bu sene sonbahara doğru çiçeklerini gösterir, seneye bu aylarda benimkilerden güzel olur Ankara ikliminde.

Sudenur
13-04-2012, 18:36
İnşallah dediğiniz gibi olur Adalet hanım. Ekmeyi düşündüğüm bölge bahçemin en az güneş alan yeri ve mazıların gölgesinde kaldığından hiç bir bitkiyi yetiştiremedim. Sarkacak bir görüntü olmayacak ama yerlerini sevecekler sanırım. Tohumları ekmeyi tamamladım, inşallah tutarlar.

engin1981
13-04-2012, 22:17
Sayın Adalet Yağcı üstteki iki resimden altta olanın aynısından bende doğada kediliğnden yetişmi buldum birazını toplayıp toprağıyla saksıya ekdim.topladığım yer gölge olduğundan bende gölgede beklettim. çoğu hemen soldada hala yaşayanlar vardı.en sonunda hepsi soldu.kuşlar gelip didikliyor.acaba gelecek yıl için tohum saçılmışmıddır saksıya.saksıyı kışa kadar kaldırıp nergislerimle beraber sulamaya başlasam çiçeklenirmi acaba. teşekürler

Adalet Yağcı
13-04-2012, 23:04
Sayın Engin1981, aubrietalar çok yıllık bitkilerdir, siz onu doğal ortamından taşıyıp diktikten sonra çiçek verdilerse kök kısımlarından yeniden yapraklanabilir.

Tohumlarının dökülebilmesi için, önce bitkinin tohumu olgunlaştırması gerekir, tohum olgunlaşmışsa tabii ki çimlenme olacaktır.

Bitki tamamen yok olmuşsa sulamanıza gerek yok, saksıyı dış ortamda bırakın, kışın sonunda kendiliğinden çimlenir.

gossip
16-04-2012, 21:25
Bugün Tire'nin dağlarından arabayla geçtim .rakım 1200 metre civarı. gözüm, yol kenarındaki mavi açan bitki kümelerine takıldı. yakından bakmak için indim. sonuç Obrizya :D
birkaç kök alıp evde saksılara diktim umarım yaşarlar. geçen yıl tohumunu almıştım ama hiçbiri çimlenmemişti. :(

aslında şaşırdığım nokta obrizyayı doğal oratmında daha da önemlisi yaşadığım ülkede görmüş olmam.

gossip
17-04-2012, 20:15
Bitkinin nasıl biyerde yaşadığını anlatayım , evde bu güzelliği yetiştireceklere fikir verebilir.

yumuşak kayrak taşlarının aralarından çıkmış. toprak gereksinimi zayıf gibi ,kaya aralarına biriken kaya tozlarında kök salmış.beraber yaşadıkları bitki karayosunları. bulunduğu açı batıya bakıyor. yani yakıcı güneşi sevmiyor diyebiliriz. rakımın 1200 metre olması ve akşam güneşi alması serin yerlerden hoşlandığını gösterir. birde can alıcı nokta şu bence, kayaların arasından damla damla su akıyor. bir nevi hidroponik sistem vardı orda :D

İnsan doğayı inceledikçe ona olan hayranlığı artıyor. bir bitkiden maksimum verimi alabilmek için yüzlerce değişkene dikkat etmemiz gerekirken doğada herbitki için uygun ortamın olması çok muazzam.

Adalet Yağcı
17-04-2012, 20:30
Sayın gossip;
Fotoğraf çekmediniz mi?

gossip
17-04-2012, 20:41
en büyük hatam fotoğraf çekmemek oldu.etrafa bakınmaktan genelde aklıma bile gelmez . bir daha geçersem çekerim.

engin1981
17-04-2012, 21:29
fotograftaki Aubrieta Cultorum mi acaba.

Adalet Yağcı
17-04-2012, 21:38
Ta kendisi, nereden bu güzellikler?

engin1981
18-04-2012, 07:41
Mart sonu çeşmeye pikniğe gittik.orada deniz kenarında önce seyrek seyrek sonrada bu şekilde toplu halde gördük. Bayıldık bu çiçeğe.etik olurmu olmaz mı derken dayanamadım birazcık kökleyip eve gelip saksıya diktim.fakat bir kaç gün sonra kökünde toprak sarılı olmayanlar kurudu. diğerleri 15 gün kadar dayandı. gölgeye koymuştum fazlada sulamamıştım bilmiyorum ne kadar doğru yaptım.sonra serçeler dadandı dallarıdı kopraıp koparıp götürdüler.bende dokunmadım tohum döksün diye.şimsi sakin bir yerde kurumaya bıraktım. gelecek yıl canlanırmı tekrar sizce.

Adalet Yağcı
18-04-2012, 17:15
Sayın engin1981;
Bu başlıktaki 88 nolu mesajda aynı soruyu sormuştunuz, ben de size 89 nolu mesajla cevap yazmıştım :)

perimar
04-05-2012, 10:51
ocak 20 de diktiğim tohumlarım çimlendiler. bir kısmınıda yumurta kabını torfla doldurup dikmiştim .ama yumurta kabındakiler çimlendikten sonra kurudular. sanırım .kabın kartonu suyu çok emdi. her gün suladım ama yinede torf büzüştü. plastik su bardaklarına diktiklerim yüzde 40 zayiatla da olsa fide oldular.3-4 .yapraklarını da verdiler. ama gelişimleri çok yavaş.balkonumda gören arkadaşlarım bunlar mı açacak diye gülüyorlar. tek dileğim yerlerine diktikten sonra beni mahçup etmemeleri.

Adalet Yağcı
04-05-2012, 12:43
Tebrik ederim perimar, gölgeye dikmeyi unutmayın, serin ve gölgeli yerleri seviyor.

Adalet Yağcı
05-05-2012, 19:00
Merhaba Adalet hanım, 150 tohum olarak ektiğim obrizyalarımın bir tanesi bile fide haline getiremediğim ne yazık :( Çimlenme oldu ama gerçek yapraklar çıkmadı, gelişme göstermek yerine güçsüzleşip öldüler. :( Obrizya sayfasında mesajlaşmıştık anımsarsanız? ;)

Tekrar tohum edinip asıl yerlerine ekmeyi planlıyorum sonbaharda, sizin tavsiyenize uyarak gölge bir bölgeye ekeceğim, umarım severler yerlerini, çiçeklerini esirgemezler bahçemden. Kararlıyım, başarılı oluncaya kadar devam.. saygılar... ;)

Sevgili sudenurnur, önce kararlılığınızdan dolayı sizi alkışlıyorum, vaz geçmek yok, başarıncaya kadar devam, birisi başardıysa siz de mutlaka başarırsınız.

Tohumlarınızın yarısını Sonbaharda küçük leğen gibi bir yere ekin, üzerine 1 mm. kadar toprak serpin, öylece dış ortama bırakın.
Sulamanıza da gerek yok, kış boyu yağan yağmur ona yeterli bence.

Diğer yarısını da Şubat ayı başında iç ortamda çimlendirin, ilk yapraklar çıktığında dış ortama yavaş yavaş alıştırın, gerçek dört yaprak çıktığında şaşırtma yaparsınız.

abk
31-03-2013, 14:13
Mesajlara baktım da, 2008 yılından beri bu bitkiyi tohumdan yetiştirmeye çalışıyormuşum. Ev ortamında binbir özenle çimlendirdiklerim bir türlü büyümedi. Geçen yıl yine ev ortamında çimlendirdikten sonra "nasılsa yine büyümeden ölecekler" diyerek dışarı çıkardığım ve sonra da unuttuğum saksıdaki obrizyam çiçek açmış. :) Demek ki neymiş; büyüsün,gelişsin diye çiçeklerin başında beklemeyecekmişim. :) Uygun ortam olunca, onlar kendi kendilerine büyüyebiliyorlarmış :)

Adalet Yağcı
31-03-2013, 18:35
Obrizyalar iç mekandan hoşlanmazlar, onları dış ortamda rahatça çimlendirebilirsiniz.

Albay Hardal
10-04-2013, 11:18
Merhaba bu güzel bitkinin tohumlarını derince bir saksıya ektim. Gölgede epey güzel büyüdüler boylandılar dört santim ama çok ince fidelerim oldu birsürü. İki kere ekim yaptım ikisinde de eninde sonunda yere yattılar. Aşırı sulama veya kuru bırakma gibi bir durum olmadı. Daha sonra çimlendirme viyolüne ektim, şimdi elimdeler ama ne yapmalıyım bilmiyorum. Odamda gölgede duruyorlar güneşe alınca eğildi hepsi.

Adalet Yağcı
10-04-2013, 11:29
Bu konuda defalarca bilgiler verilmişti, dış mekan bitkilerini çimlenme başladığında dış mekana alınız demiştik.

En doğrusu, gece-gündüz uygulaması yapmak, gündüz dış ortama, eğer gece sıcaklık çok düşüyorsa, gece iç ortama almak.

İç mekanda gelişen fidecikler, yetersiz ışıktan dolayı böyle cılız kala biliyor.
Dış mekanda gelişen fideler yeterince güçlü gelişirler.

Adalet Yağcı
10-04-2013, 11:31
Bu başlıkta tohumdan yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm) ile ilgili çok değerli bilgileri bulabilirsiniz.

perimar
10-04-2013, 12:29
Geçen sene tohumdan obrezya yetiştirmeyi ve bahçemde geliştirebilmeyi başardım.Bu sene çimlenen fideciklerim gelişemeden öldüler. Erken dikim yaptığımı düşünüyorum. Adalet hanımın dediği gibi dış ortamda yetiştirmeye çalışacağım.

perimar
13-04-2013, 13:52
Geçen sene çimlendirip ve fidelerini büyütüp bahçeme diktiğim obrezyalarım, çok istesem de ilk yıl hiç açmadılar. Ama bu yıl yani 2. senelerinde mart ayının sonunda çiçeklenmeye başladılar.

Adalet Yağcı
14-04-2013, 20:46
Obrizyalar güneşten hoşlanmıyor, geçtiğimiz yıllarda sıcak havadan yirmi kök obrizyamı kaybettim, iki kök kaldı.

390331

n.yıldız
15-04-2013, 19:02
Arkadaşlar bu çiçek Sivas' ta yetiştirilebilir mi, ne dersiniz?
Çok beğendiğim için Zengarden' den tohum alıp ektim. Sadece 2 tane çıkmış, çok küçükler. Fidesini seralarda bulamadığım için onlara gözüm gibi bakıyorum. Umarım çiçeklendiklerini görürüm.

Adalet Yağcı
15-04-2013, 22:05
Sivas iklimi çok soğuk gelebilir obrizyalara, yine de denemekte fayda var derim.

n.yıldız
16-04-2013, 10:29
Teşekkür ederim Adalet hanım. Üzüldüm şimdi:(

Adalet Yağcı
16-04-2013, 11:02
Üzülmeyin, sizin yerinizde olsam denerdim.
Kışa girerken bitkinin üzerini gübre ve ağaç yaprakları ile malçlardım, bir çaresini bulurdum yani.
Olmadı her yıl yeniden ekin, bir çok mevsimlikleri de öyle yapmıyor muyuz?

n.yıldız
16-04-2013, 11:06
Balkonda saksıda yetiştirsem sarkar mı acaba?

Adalet Yağcı
16-04-2013, 15:26
Korumak açısından saksıya dikmek daha güvenceli ola bilir, sarkacaktır muhtemelen.

n.yıldız
16-04-2013, 16:34
Teşekkürler Adalet Hanım. Bahçem olmadığı için annemin bahçesine ekmeyi düşünmüştüm. Tatilde bahçenin keyfini çıkarıp, arkamıza baka baka dönüyoruz maalesef. Orası merkeze göre daha soğuk oluyor. Zaten soğuktan dolayı pek ümidim yoktu. Ama çiçeklerini görünce dayanamayıp almıştım.Burada iklim nedeniyle yetiştirebileceğim bitkiler sınırlı.Tohum bulup saksılara ekeceğim artık.
Herkese bol çiçekli günler diliyorum.

TCM
06-04-2014, 22:08
Bugün 1.000 m. rakımdaki yaylaya ceviz ağacının altına ektim. Ağacın altını 50 cm. çapında toprak doldurup taşlarla çevirdim. Yarıdan fazla ( :) ) gölge seven (çünkü ceviz yapraklanınca sadece sabah güneşi alacak) çiçek aradığımda aubrieta yı buldum. 400+ tohumu 4,90 tl. ye almışım. cevizin altındaki toprağı iyice çapaladım, üzerine hafif torf serptim tohumları ağacın çevresini (tamamen değil) 250 derece çevreleyecek şekilde. Hafiften hortumla su püskürttüm. Geceleri soğuk olacağı için üzerini havalı naylonla örttüm. Bakalım nasip olursa haftaya gittiğimde değişiklik olacak mı?

TCM
24-04-2014, 10:48
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/485617d1398329273-c5.jpg?stc=1
Cevizin altındaki aubrietalar...

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/485618d1398329033-c6.jpg?stc=1

Bunlar eğer aubrieta ise, torbanın dışına saçmışım yanlışlıkla, veya içeri giren rüzgarla delik bulduğu yerden çıkmış. İlginci dışarıdaki çimlenen tohumlar içerdekinden fazla :)

TCM
08-11-2014, 23:52
Yukarıda bahsettiğim aubrietalardan çıkan, gelişen olmadı. Bu hafta internetten üç farklı renk daha aldım. Tohumdan evde çimlendirip biraz büyüyünce yaylanın soğuğuna atmayı düşünüyorum. Bakalım bu kez olacak mı?

KAPTANzst
21-01-2016, 09:32
Obrezya ( Aubretia ) fidelerimi tohumdan ürettim

KAPTANzst
26-05-2016, 09:38
Obrezyalarım

Adalet Yağcı
26-05-2016, 10:51
Çok güzel olmuşlar KAPTANzst, kütük saksılara da bayıldım.

Mor olanın yapraklarında hafif sararmalar var,
Susuz kalmış ola bilir
Fazla güneş alıyor ola bilir
Ya da gübre verdiyseniz tepki vermiş ola bilir.
Obrizyalar fazla gübre sevmiyorlar.
Bu renkleri karışık diktiğinizde de çok hoş bir görüntü oluşuyor, ellerinize sağlık.

ozo
17-02-2017, 08:00
Merhabalar,
Kasım ayında aubrieta-obrezya tohumlarını toprağa ektim fakat bir gelişme olmadı. Daha beklemem mi gerekiyor acaba? Bir de İstanbulda fidelerini alabileceğim yerler varmı acaba tohumlarının çıkmama ihtimaline karşı
Çok teşekkür ederim

wakan
21-02-2017, 18:16
Merhabalar,
Kasım ayında aubrieta-obrezya tohumlarını toprağa ektim fakat bir gelişme olmadı. Daha beklemem mi gerekiyor acaba? Bir de İstanbulda fidelerini alabileceğim yerler varmı acaba tohumlarının çıkmama ihtimaline karşı
Çok teşekkür ederim

Merhabalar, İstanbul'da bulma konusunda bilgim yok lakin internetten aşağıda vereceğim linkten fidelerini alabilirsiniz.

Zengarden Ev ve Bahçe - Aubrieta (http://www.zengardentr.com/index.php?do=catalog/results&q=aubrieta)

ozo
21-02-2017, 20:32
Merhaba
Her gün sitelerini kontrol ediyorum ve telefonla ve mail yolu ile de bilgi alıyorum mor rengi olanı yok stokta, İstanbul'da sorduğum yerler ismini bile bilmiyorlar, başka bir adı mı var diye baya araştırdım kaya teresi-aubrieta diye bir sitede yazıyor, başka adı gerçekten Kaya teresi mi yoksa başka bir ismi mi var bilemiyorum. Bilen varsa paylaşırsa sevinirim
Çok teşekkür ederim

KAPTANzst
01-05-2018, 20:44
Benim obrezyalar

güllüsinem
30-04-2020, 10:46
Çok güzel olmuşlar KAPTANzst, kütük saksılara da bayıldım.

Mor olanın yapraklarında hafif sararmalar var,
Susuz kalmış ola bilir
Fazla güneş alıyor ola bilir
Ya da gübre verdiyseniz tepki vermiş ola bilir.
Obrizyalar fazla gübre sevmiyorlar.
Bu renkleri karışık diktiğinizde de çok hoş bir görüntü oluşuyor, ellerinize sağlık.

Merhaba,
bahçemizin fotoğrafını eklediğim bu alanı yarı göke çoğunluğu çan ağacı altına denk geliyor, beton saksılara ne ekebiliriz diye sitede araştırınca buraya ulaştım :)
bu alan sizce uygun mu her saksıya iki ocak yapıp 5-6 tohum ekmeyi planladım. okuduklarımdan anladığım kadarıyla sonbaharda ekebilirim böylece allah izin verirse gelecek yaza çiçekli mi olacaklar?
yerimizi istanbul şile'de.
değerli bilgileriniz için teşekkürler

hülya.k
31-05-2020, 17:45
Merhaba. Çiçeklerinizin fotoğrafları çok güzel. Ben de balkon demirindeki saksılara ekeyim aşağıya doğru sarksın istiyorum. (Biliyorum bu yıl için geç kaldım, artık sonbaharda ekerim). Ancak bu iş için uygun olan çiçek obrezya mıdır, balkon demirinden aşağı sarkar mı, emin olamıyorum. Bu konudaki görüşlerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler...

couper
15-03-2022, 09:51
Merhaba
Ankara'da çim alternatifi olarak kullanılabilir mi?
Seyrek yürüme trafiğine dayanır mı?
Ankara'da temin etme imkanı var mı zengardentr'den mi alabilirim?