PDA

View Full Version : Meyve, sebze kurutma yöntemleri nelerdir?

üzüm
15-03-2008, 22:59
Bahçemde organik olarak yetiştirdiğim yazlık sebze ve meyvamı kurutarak kışında kullanmak istiyorum.

Domatesi tuzlayarak güneşte kurutdum.
Biberi ipe dizerek güneşte kurutdum.
Bamyayı ipe dizerek gölgede kurutdum.
Patlıcanı ipe dizerek gölgede kurutdum. Tadını beğenmediğim için kurutmayacağım.
Kabağı ipe dizerek gölgede kurutdum. Kurtlandı, bu sene tekrar deneyeceğim.
Maydonozu gölgede kurutdum.
Bezelye ve dereotunu satın alıp kurutdum.
Bunlar denediklerim.

Bu sene üzüm, zerdali ve incir de kurutmak istiyorum. Meşe veya ayçiçeği sapı külü ile kurutma yapıldığını duydum. Bu konuda bilgisi, deneyimi olan var mı?

Meyvaları doğal olarak nasıl kurutabilirim?

(Zerdaliyi güneşte kurutdum, rengi kahverengiye döndü. Kompostosu güzel oldu ama çerez gibi yenemedi, suyunu tam kaybetmeden nasıl kurutabilirim?)

h_berder
16-03-2008, 00:12
Yazın güneşte kurutmak istediğim kayısı vs. gibi meyveler her seferinde heba oluyor. Daha doğrusu görüntüleri sanki beni yeme bende biraz mantar vs var der gibi seslendiğinden her sene kuruttuklarımı atmak zorunda kalabiliyorum.
Bilgi sahipleri ilgilenirlerse sevinirim.

malina
16-03-2008, 10:31
Uzum, kuruttuklarınla ilgili kurutma yöntemlerini yazar mısın?

Yücel Özlem
16-03-2008, 18:55
Bu sene üzüm, zerdali ve incir de kurutmak istiyorum. Meşe veya ayçiçeği sapı külü ile kurutma yapıldığını duydum. Bu konuda bilgisi, deneyimi olan var mı?

üzüm, zerdali ve erik gibi meyveleri kurutma:

Yakınlarda, odun yakan pideci veya fırın varsa külü onlardan temin edebilirsiniz. Piyasada bulunan kuru üzümlerden sarı renkli olanlar genellikle bandırılarak kurutulmuştur. Bilhassa çekirdeksiz üzümler ve Besni üzümleri böyledir. Şimdilerde adına potasa denilen bir kimyasal kullanılıyor. Eskiden potasa yerine odun külü kullanılırdı.

Bandırma hızlı kurumayı sağlıyor. Böylece de renk değişiklği azalıyor.

Odun külü elendikten sonra suda eritilir. Küllü su tülbentten süzülür. hazırlanan küllü suya bir miktar zeytinyağı katıp karıştırılır. Meyveler elden geçirilir. Çürük veya yaralı arı yeniği vb. taneler ayıklanmış üzüm salkımları bir sepetle hazırlanan bandırma suyuna daldırılıp çıkarılır. Her sepet için daldırıp çıkarma 3-4 defa yapılmalıdır.

Erik zerdali gibi meyveleri de bandımayı deneyebilirsiniz.
Zerdaliyi güneşte kurutdum, rengi kahverengiye döndü. Kompostosu güzel oldu ama çerez gibi yenemedi, suyunu tam kaybetmeden nasıl kurutabilirim?Zerdalinin suyunu tam kaybetmesi gerekir bünyede kalan su saklamayı zorlaştırır. Çerez olarak tüketeceğiniz kuru zerdali için "kabartma/ kabartlama" denilen işlemi yapmalısınız. Yani nemlendirmelisiniz. Kuru zerdalilerinizi yıkadıktan sonra ılık bir yerde Hamur mayalandırır gibi bir gün bekletirseniz sonuçtan memnun kalacaksınız. Piyasada satılan kuru zerdaliler de pazara sürülürken genellikle kabartılmıştır. Üreticiden alındığında onlar da tıkır tıkır kurudur.

Zedalileriniz kükürtlemediğiniz sürece renk koyulaşması az veya çok olacaktır. Kükürtlenmiş zerdaliler de şu sapsarı olarak satılanlardır. Ancak meyvelerinizi farklı şekillerde kurutarak farklı tadlar elde edebilirsiniz. Oldukları gibi, yarma yaparak, çizmek, dürtlemek suretiyle, kurutacağınız meyvelerin her biri farklı tadlar verecektir. Tabii renkleri de farklı olacaktır.

üzüm
16-03-2008, 21:38
Sayın Yücel Özlem,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Miktarları hakkında bir bilginiz var mı? Örneğin 20 lt. suya ne kadar kül ve zeytinyağı ?
Zerdali kurutma yöntemi olarak dürtlemekden bahsetmişsiniz, anlayamadım. Tarif edebilir misiniz?

berduray
16-03-2008, 22:24
İncir kurutma
Bodrum'da inciri sepetlere koyup bandırma dedikleri yöntemi yapıyorlar.

Büyük kazanda su kaynatıyorlar, bu suya biraz kekik, mersin dalı atıyorlar.Bu hem hoş bir aroma veriyor, hem de kurtlanmayı engelliyor.

Sepete inciri doldurup kaynamakta olan kazana koyuyorlar, biraz kaynayınca alıyorlar, bezlere sererek kurutuyorlar.

Bir kısmını da fırınlıyorlar, amaç mikroorganizmaları öldürmek galiba.

Kurtlanmayı önlemek için.

Sizin yöntemlerinizi okudum açıkçası; maydanoz ve kabağın kurutulması bana ilginç gelmekle beraber, acaba vitamin değer kalmışmıdır diye de düşünmedim değil.Belki kabakları bolca tuzlarsanız kurtlanmayı engelleyebilirsiniz.

Patlıcanı dolmalık şekilde oyduktan sonra kurutun derim.( kuru dolması nefis oluyor), şerit halindeki kurutulmuş tadı bana da cazip gelmiyor.

Dereotunu ben de yapıyorum.Tarhana yoğururken ve zeytinyağlı dolmalarda güzel oluyor.

Vişne kurusu deneyin bir de şayet ekşiyi severseniz.
Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın...

üzüm
16-03-2008, 23:17
Sayın berduray,
İncir bilgisi için teşekkürler. Mersin bulamam ama biberiyeyi tatda değişiklik yapsa da mersinin yerine kullanabileceğimi düşünüyorum.

Nane, kekik, fesleğen gibi otlar kurutuluyor, niye maydanoz olmasın dedim, öylelik kurutdum. Tat ve görüntü olarak tazesinden farkı yok. Vitamin kaybı muhakkak oluyordur. Çoğunlukla bahçede maydanoz oluyor, kışın veya son dakikaları oynarken maydanoz lazım olursa kurusunu kullanıyorum.

Pilav harcı (hazır satılan) yapabilir miyim diye patlıcan ve kabağı denemiştim.
Patlıcanı dolmalık olarak kurutmayı deneyeceğim (dolmasını hiç yemedim).

Yücel Özlem
16-03-2008, 23:23
Örneğin 20 lt. suya ne kadar kül ve zeytinyağı?
Efendim, bu bilgiler hafızamda çook eskiye ait. Umarım aklımda yanlış kalmamıştır. Aslında o dönemde pek ölçü kullanma alışkanlığı da yoktu. El yordamı, göz kararı. Yirmi litre suya iki su bardağı kadar elenmiş kül yeteceketir. Bu bir kez katılacak. zeytinyağı ise bir çay bardağı kadar konulacak. Bandırılan meyvaya eser miktada bulaşması yeterli olacaktır. İşlem sırasında her bandırmadan sonra suyun yüzündeki ve üzümlere bulaşan yağ takip edilerek gerektiğinde ilave yapılacak. (Üzüm tanelerinin parlaklığı size ip ucu verecektir)
Zerdali kurutma yöntemi olarak dürtlemekden bahsetmişsiniz, anlayamadım. Tarif edebilir misiniz?
Bu sözcüğün "çizme" ile eş anlamlı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Çizmede meyve yatay veya dikey bir hareketle kesilirken. Daha olgun olan meyveler sivri bir bıçağın ucu sokularak kabuğu yaralanır. Kesme işlemi olgun meyvenin parçalanmasına sebep olabileceğinden ayrıntı sayılabilecek bir işlem farkı yaratılmış.

İşin aslı: meyvenin, bilhassa erik türlerinin ve bazı sert kabuklu kayısıların keskin bir bıçakla kabuklarının yaralanmasıdır. Çizik zeytinlerde görülen işlemin aynıdır.

berduray
16-03-2008, 23:29
Bir püf noktası; patlıcanları önceden yıkayın iyice kurutun veya bezle silin ve öyle oyun, sünger gibi suyu çekiyorlar ve daha ipteyken çürümeye başlıyorlar.

Oyduktan sonra içlerine azıcık ta tuz serpiştirin ve kapalı kısmı yukarıda olacak şekilde ipe dizin , emekleriniz boşa gitmesin, diye tecrübemi aktardım, hiçbirşey ziyan olmasın, zira üretmesi o kadar zor ki...

üzüm
17-03-2008, 08:18
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler.

Domates
İnşaat tuğlasından 2-3 sıra tepsi genişliğinde ayak yapıyorum (altdan kurutmaya yardımı olsun diye, taş zeminde olabilir). Bu ayağı en fazla güneş alan ve esintisi olan yere yapıyorum.

Eski fırının üst kapağını (ocak kapağını) tepsi olarak kullanıyorum. İçine beyaz örtü veya kağıt havlu yayıyorum.

Aynı boydaki domatesleri (kuruma zamanları aynı olsun diye) büyüklüklerine göre 2'ye-4'e kesip kabuk kısımları alta gelecek şekilde tepsiye diziyorum. Sofralık tuz serpiyorum.

Tepsinin üzerine sık dokumalı açık renk tül örtüyorum (sinek vs. için)

Tuğlalar kızdığı zaman tepsiyi tuğlaların üzerine yerleştiriyorum. Tuğlalar sıcaklıklarını yitirmeye başlayınca tepsiyi içeri alıyorum. Ertesi sabah tuğlalar ısınınca tekrar dışarıya çıkarıyorum. Üst kuruyunca ters çevirip, tuzlayıp kurutmaya devam ediyorum. 3-4 günde kurutabiliyorum. Kuruyan domatesleri bez torbalarda ve/veya içine 2-3 parça kaya tuzu attığım 1 lt. lik kavanozlarda saklıyorum.

Dolmalık ve acı biber
Sap ve tohum kısmını çıkarıp pamuklu ipe diziyorum. Güneşli ve özellikle rüzgarlı yere (sineklerden korumak için) asıyorum. (iki ağaç arasına çamaşır ipi gerip biber iplerini buraya bağlıyorum) Sabah çiğine maruz bırakmamak için gece içeriye alıyorum.

Bamya
İki ip hazırlıyorum. Kafa kısımlarını soyup, büyüklüklerine göre ipe diziyorum. Evin içinde sandalye arkasında veya dolap kulpuna asılı olarak, ip dolup kuruyuncaya kadar bekletiyorum.

Maydonoz, Nane, Kekik, Dereotu, Isırgan
Evin içinde nemi, ışığı az, sıcaklığı fazla olan odada kurutuyorum. Renk kararması yaptığından güneşte veya cam önünde kurutulmamalı. Yeşil otları yıkadıktan sonra bir süre, bir iki kere çevirerek sularının akması için süzgeçte bekletiyorum. Temiz bir bez üzerine yayıyorum. Bez nemlenince yenisi ile değiştiriyorum. Bezin nemlenmesi bitince günde 3-4 kez karıştırarak yayıyorum. Parmaklarımla ezince ufalanıyorsa kurumuş olduğuna kanaat getiriyorum. Maydonozu, dereotunu ufalamadan, diğerlerini ufalayıp kavanozda saklıyorum.

Bezelye
Evin içinde, bez üzerinde arasıra karıştırarak kurutdum.

Yücel Özlem
18-03-2008, 21:39
Sayın Üzüm, epey emek verdiğiniz anlaşılıyor. Bazı sebze ve meyveler konusunda uzmanlaşmış yöreler vardır. Umarım buradaki paylaşıma onlardan da katkı gelecektir.

Bamya konusunda Tosya/Kastamonu ve Kargı/Çorum Önde gelir. Bezelye büyüklüğündeki bamyalar oralarda yetiştirilir. Hasat günlük yapılır. sabah erken toplanan bamyalar güneş yükselmeden iplere dizilip sergiye asılır.

Armut kakında Hekimhan, Arapkir/Malatya, Kemaliye(Eğin)/Erzincan, geleneksel merkezlerdi.

Kayısıda Malatya rakipsizdir. Ancak İç anadoluda bilhassa Ürgüp, Avanos ve Kırşehirde yetişen ve adına "Malatya" denilen kayısının kükürtlenmeden kurutulmuşu bir ayrı tatdır.

İncir denilince de Aydın...

Konuyu uzattım. Size asıl bahsetmek istediğim Afyondaki bir faaliyetti. Afyonda bir çok sebze ve meyveyi ticari amaçlı kurutan bir işletme var. Yol kenarında "Özlem" tesisleri. Hani, şu sucukutan döner yapan işletme. Başka yerde göremiyeceğiniz sebze ve meyvelerin kurutulmuşunu orada bir arada görmek mümkün.

eylems
16-05-2008, 19:37
Yöresi:Kastamonu/Tosya özellikle Aşağı Kayı Köyü
Sayın üzüm, isteğiniz üzerine asma yaprağı nasıl kurutulur elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Asma yaprakları tekli ya da en fazla ikili olarak tüylü kısmı dışarıya gelecek biçimde boylamasına ikiye katlanır.

Boylamasına ikiye katlanan yaprağın ortada ve katlandığında kenarında kalan orta damarına yakın bir yerden göz kararı katlanan yaprağın ortasından (boylamasına ortasından ya da yaprakların her iki uçlarından) pamuklu ipliğe,iğne yardımı ile geçirilir.

İpin taşıyabileceği kadar yaprak ipe dizilir bu esnada tek pişirime yetecek kadar yaprak dizmek kullanım açısından ve kurutma açısından kolaylık sağlar ama siz çürüme yapabilecek birkaç yaprak olabilir mantığı ile ipe 5-10 yaprak fazla takın.

Asma yapraklarını incitmeden gergin ipte birbirine değmeyecek şekilde sıralanır. Yapraklar birbirine değerse yaprak yanar çürüme yapar ve diğer yapraklarıda çürütür.

Kurutma esnasında yanma veya çürüme oluşan yapraklar, sık sık kontrol edilir ve dizgiden çıkarılır.

Kurutma gölgede ve havası değişen açık bir yerde yapılmalıdır üstü kapalı direk güneş almayan balkon olabilir.Yapraklar asla yıkanmamalıdır .

Yaprak saplarının salamuradaki gibi uzun olmasına gerek yoktur tam dipten değilde yaprağa 1-2 cm uzunluk kalacak biçimde kesilebilir.

Yapraklar kuruduğunda yine asılı biçimde zedelemeden muhafaza edilir. Yaprak kurutmak için kesinlikle kuru hava olmalı rutubetli iklimi olan bölgelerde kurutulsa bile muhafaza edilemez ama kurutulmuş asma yaprağının lezzeti ise diğer metodlarda yoktur lezzeti zahmetine değer.

Sarma yapmak istediğinizde ise yaprak dizgenizin iplerinin iki ucundan tutarak yaprakların ufalanmasına izin vermeden yayvan bir tencerede kaynaya suya bastırılır ve yapraklar soğuk su dolu leğene alınır.

Gerisi bilinen yaprak sarması işlemi. Güveçte fırında pişirme imkanınız varsa işte o zaman tam padişah sofrasındasınız demektir. Mis gibi bir koku anlatamıyorum, ekşimsi, hafif mayhoş, tadı damağıma geldi sanki. Afiyet olsun

eylems
16-05-2008, 19:39
NOT:Siyah üzüm yaprağı kurutma işleminde kullanılmaz.Bunu eklemeyi unutmuşum.

Kiraz
16-05-2008, 20:04
Kurutmada deneyimi olanlardan öğrenmek isterim. İşlemin yapıldığı iklim de önemli sanırım. İstanbul'da başarılı kurutma yapılır mı? Bazen nemin fazlalığından naneyi bile kurutmak sorun oluyor. İstanbul'da da kurutma yapabilirsek hangi ürünlerde şansımız var, en uygun ay hangisidir?

eylems
16-05-2008, 21:05
Sayın Nurbahar,sorunuz asma yaprağı ile ilgi ise eğer İstanbul'da naneyi bile kurutmak zorken asma yaprağı kurutmak sonuç vermez.İstanbul'da kurutmayı denemedim ama memleketten koli içinde özene bezene getirdiğim kuru asma yaprakları 1 haftada asılı olduğu yerde küf tuttu ve o kadar emek çöpe gitti.Saklaması zor poşetlere tıkıştırıp hava almasını engelleyelim deseniz bu seferde yapraklar nane gibi ufalanıyor ve birşeye yaramıyor.

üzüm
16-05-2008, 21:28
Yöresi:Kastamonu/Tosya özellikle Aşağı Kayı Köyü
Sayın üzüm, isteğiniz üzerine asma yaprağı nasıl kurutulur elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.
Asma yaprakları tekli **** en fazla ikili olarak tüylü kısmı dışarıya gelecek biçimde boylamasına ikiye katlanır....

Sayın eeylems1977, size çok zahmet oldu. Çok teşekkür ederim. Yarın bir miktar denemelik hazırlayacağım.
Not: Mesaj kutunuz dolmuş.

eylems
16-05-2008, 21:32
Teşekkür ederim üzüm.Aslında sizi zahmetli bir işe yönlendiren benim.Asma yaprağını kurutupta sarmasını yediğinizde vazgeçemeyecek ve her yıl zahmete gireceksiniz.:D

üzüm
16-05-2008, 23:10
Bulunduğum yerin iklimi kurutmaya çok uygun. Eğer saklamada başarılı olursam, salamuradan çok daha kolay olacak gibi...
Güveci aklıma soktunuz. Bahçe ocağım var (eski kuzine üstü), tazesini orada pişireyim.

üzüm
16-05-2008, 23:58
Kurutmada deneyimi olanlardan öğrenmek isterim. İşlemin yapıldığı iklim de önemli sanırım. İstanbul'da başarılı kurutma yapılır mı? Bazen nemin fazlalığından naneyi bile kurutmak sorun oluyor. İstanbul'da da kurutma yapabilirsek hangi ürünlerde şansımız var, en uygun ay hangisidir?

Sayın Nurbahar,
Haziran başı veya ortasına kadar nane, kekik kurutmak için en ideal zamandır. (bahar yağmurları sonrası ve çiçeklenme öncesi).
Biber, bamya rahatlıkla kurutabilirsiniz. (biberi akşam içeri alarak ve güneş gören duvara asarak) Biber ve bamya bahçede olduğu zaman kurutmaya başlıyordum. Galiba temmuz ortasına-sonuna denk geliyor.
Domatesi tepsiye dizip masa üzerinde kurutmayı denemiştim (tuzlamak dışında başka birşey yapmadan). Beş kere denediysem, şans eseri birinde başarılı oldum.
İstanbul'da denediklerim bunlar.

Şimdiki bilgimle İstanbul'da altan ısı verebilecek taş zemin veya tuğla üzerinde kurutma yöntemiyle, orta,sulu bölümü çıkarılmış etli domatesle ve biraz daha fazla tuz ile kurutma yapılabilir diye düşünüyorum.

Piyasada kurutma fırınları var. Aynı işlemi kapağı aralık bırakılmış fırınında yaptığını söylüyorlar. Ama çok uzun sürede kurutma yaptığı için ekonomik değil.

üzüm
17-05-2008, 09:51
Burada iklim kuru olduğundan, bazı şeylere dikkat etmiyorum. İstanbul'da yaptığım bazı şeyleri atlamışım.

Nane : kuruduktan sonra, kavonoza koymadan önce 2-3 dakikalığına öğle güneşine çıkarırdım.

Biber: Muhakkak tohum kısmını çıkarırdım. (Tohumlar nemli kalıp, zamanla içten küflenme yapıyor) Saklamasınıda kalın karton kutular içinde patiska torbalarda yaparım. Ara sıra kutunun kapağını açıp havalanmasını sağlarım.

Acı biberi miktarı az olduğundan kovanozda saklarım; biberin üzerine bir müddet için kağıt havlu katlayıp koyarım. (Terleme yaparsa nemi alsın diye)

Kiraz
17-05-2008, 13:02
Teşekkürler Üzüm, tekrar deneyeceğim. Ama bizim oturduğumuz semt çok nemli, yaz ortasında bile sabahları çimlerimiz, araba camlarımız ıslak oluyor. Başaramazsam da eskisi gibi buzlukta saklayacağım.

eylems
17-05-2008, 18:42
Sayın üzüm,size bir zahmet daha çıkardım sizin ilginizi çekeceğini düşünüyorum.Bizim oralarda gerek ipe dizerek gerekse kırıp fasulye kuruturlar.Pişirildiğinde çok lezzetli olur.Sayın üzüm, özellikle bahçenizdeki kuzinede kemikli et ile müthiş olur.
İçi taneleşmiş fasulyeleri kırıp bir bez üzerinde seyrek biçimde serip gölge bir yerde kurumaya bırakıyorsunuz.Aradabir karıştırmak gerekli.

İpe dizmek içinde içi taneleşmemiş turşuya konulabilecek tarzda körpe olanları uzunlamasına bıçakla dilip ortadan kesiyorsunuz ve ipe diziyorsunuz biber,patlıcan **** asma yaprağı gibi birbirine değmesini engelleyerek gölgede kurutuyorsunuz.
Her iki kurutma biçimi için sebze asla yıkanmamalı.

Pişirmeden evvel ön haşlama yapmalısınız.(Bıçakla dilinip ipte kurutulanlardan kışın yumurtali kavurması çok güzel olur.)

üzüm
17-05-2008, 23:33
Onuda denedim.:D Başarısız bir deneme olduğunu düşünmüştüm, unutmuşum.
Annem çok eskiden fasulye kuruttuklarını söylemişti. Nasıl yapıldığı sorduğumda ipe dizip gölgede kurutuyorduk demişti. Bende öyle kuruttum, ama sonucu beğenmemiştim. Sizin yazınızla nerelerde hata yaptığımı anladım. (bütün olarak kurutup; ılık suda bekletip pişirmeye çalışmıştım)
Fasulye bir kez daha denenecek anlaşılan.
Teşekkür ederim.

eylems
18-05-2008, 03:14
Sayın üzüm,kurutmak istediğiniz sebzelerin bulunduğu yerin havasının sürekli değişmesine dikkat etmelisiniz mesela üstü kapalı balkon tarzı bir yer idealdir.

daha önceki yazılarınızda patlıcanı kuruttum ama tadını beğenmedim demişsiniz patlıcanı ister şerit isterse dolmalık olsun pişirirken haşlamalı ve kurutma işleminde oluşan acımsı tadını yok etmelisiniz.

Tüm sebzeler kurutulduklarında tatlarında,ağzı yakan acı değil değişik bir acımsılık oluşur.

Mesela biber;kızartmalık biber kuruturkende en körpelerini seçmeli uç kısımlarını ipe geçireceğiniz yere kadar dilmelisiniz ayrıca biberi körpe seçerseniz çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye etmem zira pişirdiğiniz vakit et gibi olur.

haşlarsınız az yağda kavurup ister sarmısaklı ister sade yoğurtlayıp istersenizde kavanozlarda konserve biçiminde yapılan küp domatesle kavurur afiyetle yersiniz.

Ben dağ köyünde büyüdüm dağ köyü olduğu için genelde herşeyi kuruturlar bizde.Bu bilgileri köyde büyümüş olmamadan az çok biliyorum.

Not:Nane,maydanoz,dereotu,kekik vb leri hariç kurutmak istenilen sebze veya meyve yıkanmamalıdır.

Hatta kurutulan biberlerden evde pul biberinizide yapabilirsiniz.Ben yapıyorum çok güzel oluyor.

üzüm
19-05-2008, 17:06
Sayın eeylems1977,
Sizinle iyiki karşılaşmışız, kaynağından öğreneceğim çok şey var. Ailemden nane kurutmasını öğrendim. Bahçem olunca ailenin kuru nane tedarikçisi oldum. Biber toplanmayınca dökmediğini öğrendiğimde, fazla biberleri ziyan etmemek için kurutmaya başladım. Kışın yemesinin zevkine varınca, yazın ürettiklerimin bir kısmını neden kurutmayayım dedim. Buraya gelincede iklimin müsait olduğunu görüp kurutma işlemine biraz daha ağırlık verdim.

Güneşte kurutulacakları açıkta (balkonum yok), gölgede kurutulacakları evin içinde kurutuyorum. . Havanın kuru oluşundan dolayı güneşte kuruyacakları duvara asmaya gerek görmüyorum. Şehirde ve nem olan bölgelerde sizinde belirtiğiniz gibi en iyi kurutma balkonda yapılır. Hem rüzgardan yararlanmak için, hemde duvar, zemin ve hatta tavandan ısı yansıması için. Nemli bölgelerde dikkat edilmesi gereken nokta balkon yıkaması veya çiçek sulaması gibi işleri ya kurutulacakları balkona çıkarmadan çok önce veya içeri alındıktan sonra yapılmasıdır.-fazladan nemli ortam yaratmamak için.

Fasulye ve patlıcanı tatlarını merak ettiğim için bir kez daha kurutacağım. Benim için bunları saklamanın en doğru yolu derin dondurucu gibi gözüküyor. (Fasulyenin haşlama suyunu belki kullanabilirim, ama patlıcanın haşlama suyunu kullanamam. Islatma suyunu bile kullanan birisiyim, haşlama suyunu atmaya içim elvermez.)

Biberlere gelince tazesinin kızartmasını ayda bir bile yapmam; kuruttuğum biberi kızartma yapmayı hiç düşünmemiştim. Dolmalık biberi zeytinyağlı için kurutuyorum, diğer biberleri ıslatıp, doğrayıp yemeklerde kullanıyorum. Denemediğim için kızartma için kurutulacak biberi dışarda tutarak, deneyimlerime göre içi çıkan biber daha çabuk kuruyor; ayrıca biberin dışı kurusa bile tohumlar daha uzun süre canlılığını koruduğundan uzun süreli saklamalarda (özellikle mutfak gibi nemli yerde saklanıyorsa) içte küflenme meydana geliyor. Nemi kontrol edebileceğim saklama yerim olmadığından içlerini çıkarıp kurutmaya devam etmek zorundayım.

Yıkama konusunda ise eğer satın alınıp kurutulacaksa, muhakkak yıkanması gerektiğini duşünüyorum. En azından yüzeydeki ilaç kalıntılarından veya eve gelene kadar geçirdiği sürede yüzeyde biriken kirlerden kurtulmuş olur. Bahçemde yetiştirdiklerimi bile yıkayıp kurutuyorum, bir sorunla karşılaşmadım. Ben kaynak suyu kullanıyorum, daha önceden biberi şehir suyu ile kurutmuşluğum var, eşimin ailesi bamyayı ve biberi şehir suyu ile yıkayıp kuruturlar. Acaba sizin yıkanmamalı demenizin sebebi aşırı klor kullanımı veya kireç sebebiyle olabilir mi? (Salamura zeytin ve yaprak yapımında şehir suyu yerine özellikle kaynak suyu kullanan kişiler tanıyorum) http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=843 ve http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1448 adreslerinde şehir suyunun iyileştirilmesi ile ilgili bilgiler var. Veya su damlacıklarının verdiği zarar nedeniyle olabilir mi? Yıkadıktan sonra süzülmesi için bekletip, daha doğrusu ipe dizerken süzülmüş oluyorlar; sonra güneşe çıkarırım. düşünmeden yaptığım bir iştir.

Acaba başka neleri, nasıl kurutabiliriz? Şimdiden çok teşekkürler.

eylems
19-05-2008, 17:33
Sebzeler yıkanarak kurutulabilir ****** ama yıkamak sebzeyi temizleme anlamı getirmez çünkü kurutma esnasında bir sürü toz zerreciği üzerine yeniden yapışır helede yıkarsanız üzerindeki su tabakasına daha iyi yapışır. Bizim memlekette kurutulacak sebze **** meyve asla yıkanmaz,yıkama işlemi yenileceği zaman yapılır.Bilimsel olarak neden yıkanmadığını tam olarak bilmiyorum ama yıkanıp kurutulan sebze **** meyvelerden tam sonuç yani orjinal sonuç alınmıyor.Asma yaprağını kuruturken kesinlikle yıkamanızı tavsiye etmem.Balkonu olmayanlar pencere kenarına sıra sıra kurutma dizgelerini asarlar.Yaz ve yaz sonuna doğru herkesin pencere önleri boncuk gibi süslenir bizim oralarda.Hergün bahçeye çıkart sora akşam topla derken kurutmaya çalıştığınız sebzelerde yırtılmalar olur(biber,patlıcan vb.).Mesela asma yaprağı dizgelerini kurutma için astığınız yerden pişireceğiniz zamana kadar yerinden oynatmamalısınız.Pişirme evvelinde haşlama suyunu atmak pek tabikide içerdiği gıdaları azaltacaktır ama nahoş koku ve tatdan dolayı yeme isteğiniz azalacaktır bu sebeple bir taşım kaynatmakta yarar olacağını beğenmediğiniz kokunun ve acımsı tadın yok olacağını düşünüyorum.birde kurutma işlemi biten sebzelerinizi parçalanarak ve serilip kurutulanları bez torbada bir yere asarak;iplerde dizge olarak kuruttuklarınızıda duvara asıp üzerine tülbent tarzı bir örtü ile muhafaza etmenizi tavsiye ederim.Kimileri poşette saklıyor ve sonuç küflenme ile tamamlanıyor.Biber,patlıcan vb. güneşte öyle kurumalıdırki ipinden salladığınızda tıkır tıkır sesler çıkarmalıdır.

///////////////////////////////////////////////

Sebzeler yıkanarak kurutulabilir ****** ama yıkamak sebzeyi temizleme anlamı getirmez çünkü kurutma esnasında bir sürü toz zerreciği üzerine yeniden yapışır helede yıkarsanız üzerindeki su tabakasına daha iyi yapışır.

Bizim memlekette kurutulacak sebze ya da meyve asla yıkanmaz,yıkama işlemi yenileceği zaman yapılır. Bilimsel olarak neden yıkanmadığını tam olarak bilmiyorum ama yıkanıp kurutulan sebze ya da meyvelerden tam sonuç yani orjinal sonuç alınmıyor.

Asma yaprağını kuruturken kesinlikle yıkamanızı tavsiye etmem.Balkonu olmayanlar pencere kenarına sıra sıra kurutma dizgelerini asarlar.Yaz ve yaz sonuna doğru herkesin pencere önleri boncuk gibi süslenir bizim oralarda.

Hergün bahçeye çıkart sonra akşam topla derken, kurutmaya çalıştığınız sebzelerde yırtılmalar olur (biber,patlıcan vb.). Mesela asma yaprağı dizgelerini kurutma için astığınız yerden pişireceğiniz zamana kadar yerinden oynatmamalısınız.

Pişirme evvelinde haşlama suyunu atmak pek ****** de içerdiği gıdaları azaltacaktır ama nahoş koku ve tatdan dolayı yeme isteğiniz azalacaktır bu sebeple bir taşım kaynatmakta yarar olacağını beğenmediğiniz kokunun ve acımsı tadın yok olacağını düşünüyorum.

Bir de kurutma işlemi biten sebzelerinizi parçalanarak ve serilip kurutulanları bez torbada bir yere asarak; iplerde dizge olarak kuruttuklarınızıda duvara asıp üzerine tülbent tarzı bir örtü ile muhafaza etmenizi tavsiye ederim. Kimileri poşette saklıyor ve sonuç küflenme ile tamamlanıyor.

Biber,patlıcan vb. güneşte öyle kurumalıdır ki ipinden salladığınızda tıkır tıkır sesler çıkarmalıdır.

eylems
19-05-2008, 17:41
Hoşafı için elma,armut,erik kurutabilirsiniz.İpte kurutmak daha iyi sonuç verir.Bahçenizde biber yetiştiriyorsanız son ürünlerini dalında kızarıncaya kadar tutun ve bir beze serip kurutarak robotlayın doğal pul biberiniz olur(Robotlamadan evvel 1-2 dk sıcak fırınta kıtırlaştırırsanız robotta daha iyi parçalanır.)Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

üzüm
20-05-2008, 15:28
Sayın eeylems1977 verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Elmam yok, bir armudum var ama gelişimi iyi değil, 4-5 tane erik agacım var, seneye ürün almayı bekliyorum. Bu sene meyve olarak dut, zerdali, üzüm, incir ile kurutma denemeleri yapabileceğim. Pul biberide muhakkak yapacağım.

Dut dedim ama kurutması nasıl yapılıyor (güneşte - gölgede). Bilginiz var mı?
Sizi meşgul ettiğim için çok özür dilerim.

malina
20-05-2008, 16:22
eeylems1977,

Yazılarınızda paragraf yapmıyorsunuz. 26 numaralı mesajınızda bu düzeltmeyi yaptım. Bu kadar hoş mesajların, okuma zorluğu yüzünden yeterince takip edilmemesini istemezsiniz sanırım. Kesintisiz yazılarda, tekrar bulmak istediğimiz bölümü bulmamız çok güç oluyor... Ayrıca noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmalısınız.

malina
20-05-2008, 16:28
kuruttuğum biberi kızartma yapmayı hiç düşünmemiştimBence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)

Yağın çok kızgın olması gerekir. Her defasında 2 parça biberi yağa atmalı ve iki saniye içinde yağdan çıkarmalısınız. 2'den fazla biberi tek defada alamama ihtimali olduğu için buna özen göstermelisiniz.

Bulgur pilavına iyi eşlik eder. Bir de sadece yiyeceğiniz kadar kızartmayı unutmayın. Bir sonraki öğüne kalırsa biberlerin keyfi kaçar :)

ar_da
20-05-2008, 17:12
Malina sizin tarif ettiğiniz gibi biber yedim bir arkadaşımda çok güzeldi. O birde yoğurt döküyor çok lezzetli oluyor.

eylems
20-05-2008, 19:16
Sayın Malina,bahsettiğiniz kurtulmuş biber tarifini gördüm ve yedim lezzetli ve biraz kıtırımsı idi.Aydın/Nazilli'den komşumuz vardı onlar sürelki yapardı.Bizde birde dolma biberin tohumlarının olduğu kısmı temizlerler ve saplarını kesip ipe dizerek kuruturlar.Dolma biber kuruturken bolca çıkar çünkü köyüm dağ köyü olduğu için herşeyi değerlendirme mantığı var.Başta süngerimsi görünen bu kısım kurutulup kavurulduğunda domatesli **** yoğurtlu çok lezzetli bir yemeğe dönüşebiliyor.

eylems
20-05-2008, 19:46
Sayın Üzüm,dut kurutmayı bilmiyorum Malatya'lı arkadaşiların çoğunun bileceğini tahmin ediyorum çünkü o bölgede dut kurutma işlemi yapılmakta.Bizde üzüm kuruturlar,pekmezini yapıp bundan pestilini yaparlar pestil hakkında sorarsanız yardımcı olabilirim.Mesela dutun pekmezini yapıp sonrada pestil yapabilirsiniz.Erik ve kızılcıktanda pestil yapılabiliyor.

üzüm
20-05-2008, 22:47
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)
...

Sayın malina, hangi tür biberin kurusuyla yapıyorsunuz?

üzüm
20-05-2008, 23:40
...Bizde birde dolma biberin tohumlarının olduğu kısmı temizlerler ve saplarını kesip ipe dizerek kuruturlar...

Üst kapak kısmı da kesiliyor mu, yoksa sadece sap kısmı kesiliyor?

eylems
20-05-2008, 23:44
Sadece sap kısmı kesiliyor.

üzüm
21-05-2008, 00:44
...Bizde üzüm kuruturlar,pekmezini yapıp bundan pestilini yaparlar pestil hakkında sorarsanız yardımcı olabilirim.Mesela dutun pekmezini yapıp sonrada pestil yapabilirsiniz.Erik ve kızılcıktanda pestil yapılabiliyor.

Sayın eeylems1977, istemez olurmuyum; pestilde yapmak isterim ama bu sene altından kalkamam gibi geliyor. Uygun vaktiniz olduğunda yazarsanız çok sevinirim. Muhakkak seneye denerim.

Üzüm suyu ile ilgili bilginiz var mı? Uzun süreli saklanması nasıl yapılır?
Teşekkür ederim.

eylems
21-05-2008, 00:59
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli
Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz.

üzüm
21-05-2008, 11:47
Teşekkür ederim eeylems1977, bu tür üzüm suyunu ancak seneye yapabilirim; pekmez gibi. Uzun süreli kaynatma veya kaynatarak kavanoz vakumlama işine bu sene girmeyeceğim.

Birsen Şemseddin
21-05-2008, 19:44
Ben de her yıl bahçemizdeki sultani üzümlerden kurutup kışın keklerin içinde kullanıyorum.
Üzümler olgunlaşınca salkımıyle kesilir.Kaynatılıp soğutulan şehir suyunun içine Bir kahve fincanı zeytin yağı ve birkaç kaşık çamaşır sodası atıp eritiyorum. Üzümleri batırıp hemen çıkararak suyunu süzdürdükten sonra temiz bir bez üstünde hergün altüst ederek kurutuyorum.Solduktan sonra günde birkaç saat güneşe çıkarabilirsiniz. Altüst ederken de saplarını ayıklarım. Hergün biraz ayıklayarak kuruyuncaya kadar saplar temizlenmiş olur.

Geçen yıl incir kurutmayı denedim .Ama pek başarılı olamadım. İncirin nasıl kurutulduğunu bilen var mı?

üzüm
21-05-2008, 20:29
6 numaralı mesajda sayın berduray'ın tarifi var.

Gülgün
22-05-2008, 11:08
[QUOTE=malina;238015]Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)

Bu tür kurutulmuş biber kızartmasını, Edirne' de yaprak ciğer yapan dükkanlar yaparlar, yaprak ciğerin olmazsa olmazıdır.

ALEXrunaway
25-05-2008, 12:35
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli
Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz.

tarla toprağı derken benim bildiğim pekmez yapılırken öyle her toprak olmuyor. Beyaz kil gibi bir topraktan yapılıyor pekmez. Annemler hep böyle yaparlar hatta memlekette de böyle yaparlar (Tokat-Zile). Pekmezi ilede meşhurdur. Bursada bu toprağı çok aramışlardı babamlar. En sonunda bi köyün mera gibi bi arazisinde bulmuşlardı ama şimdi köyün ismi aklıma gelmedi.. .

eylems
26-05-2008, 10:34
Sayın ALEXrunaway, bizim oralarda(Kastamonu/Tosya) pekmez için toprak araştırmıyorlar sadece temiz tarla toprağı olması yeterli.Yıllardır pekmez yapılıyor ve kalitede hiç bir sorun olmuyor.

memetali
26-05-2008, 18:58
pestil kurutması ıcın yardımcı olmanızı istıyorum kapalı bır yerde nasıl kurutulabilir

memetali
26-05-2008, 19:07
kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum

eylems
26-05-2008, 19:28
kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum

Sayın memetali, benim fikrimce başarılı olamazsınız.Pestil güneşte kurumalıdır, diğer yollarla tam sonuç alamazsınız.Odada kurutursanız, saklama konusunda sorun yaşarsınız.Benim bildiğim yöntem; ince uzun tahtalar üzerine patiska örtü serilir ve üzerine pestil yapacağınız malzeme dökülüp, tahtanın ebatına ince tabaka halinde yayılır.Pestil kuruduğunda bezden kalıp halinde ayrılır rulo yapıp bez torbalarda saklarsınız.

papillon22
26-05-2008, 23:45
Kış boyunca aldığım kerevizlerin taze yapraklarını nane gibi kurutuyorum. Sebze çorbalarında ve yazın yaptığım türlülerde kullanıyorum. Bu sene de ilkkez ısırgan otu kuruttum. Onu da yine nane gibi yıkayıp suyunu iyice süzdürüp gazete üzerine sererek kuruttum. Çayını demleyip içiyorum. ;)

ALEXrunaway
27-05-2008, 09:10
Sayın ALEXrunaway, bizim oralarda(Kastamonu/Tosya) pekmez için toprak araştırmıyorlar sadece temiz tarla toprağı olması yeterli.Yıllardır pekmez yapılıyor ve kalitede hiç bir sorun olmuyor.

Hiç değilse google'da 'pekmez toprağı' adı altında küçük bir araştırma yapacak olursanız sanırım asıl olan malzemenin ne olduğunu ve aslında bu işin hakkını veren malzemenin ne amaçla kullanıldığını göreceksiniz. Böylelikle kalite kelimesine başka bir anlam daha kazandırmış olacaksınız. Sanırım bu sebepdendir ki antepte baklava, urfada kebap, kastamonuda sarımsak, kuyu kebabı, Tokat/zile pekmezi vs.vb. şeylerin kalitesi kullanılan malzeme ve işçilik ile alakalı olduğundan her yörenin kendine has ürünleri var. Ben bu konuda bir yanlışınız olduğunu düşünüyorum.

eylems
27-05-2008, 11:31
Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla

çilek_2
28-06-2008, 21:21
Sn uzum
Dut kurusunu Erzincan'da bulunduğum yıllarda yemiştim. Çarşaf üzerinde kuruttuklarını söylüyorlardı. Fakat yapmayı düşünmediğim için söyledikleri kadarını dinlemişim. Tadı çok güzel oluyor. Kış akşamlarında çerez olarak yeniyordu. Özel bir adı vardı, unutmuşum onun için yazamıyorum.Sanırım gölgede denenebilir.

çilek_2
28-06-2008, 21:40
Annem çeşitli sebzeleri kuruturdu
Fasulyeyi yemek yapacakmış gibi ayıklardı. İpe dizerek gölgede kuruturdu.

Karnıkara(yöresel adı bu)fasulyenin bir cinsi sanırım. Genel adı börülce olabilir. Tazesini yemek yapacak şekilde ayıklardı. İpe dizerdi. Üzerine tuz serperek bir gün bekletirdi. Daha sonra gölgede kuruturdu.

çilek_2
30-06-2008, 16:49
Geçen yaz anneme karnıyarık yapmak için patlıcan kurutulur mu diye sormuştum. Kurutulabileceğini söyledi. Hemen patlıcanları üzerinde sapı kalacak şekilde alacalı soyduk arasını bıçakla açtık. Saptan kestiği 3-5cm uzunluğundaki çubukları patlıcanların arasına içi açılsın diye koydu. Büyük patlıcanlara üçer tane ,küçük olanlara ikişer tane çubuk koydu. Sap kısmından ipe dizdi ve tuz serptikten sonra gölgeye asarak kuruttu.

Kışın kuru patlıcanları yumuşayınca haşladım. Ben yağda kızartmadan yaptım. Diğer aşamaları karnıyarık yapar gibi uyguladım ve pişirdim.
Güzel ve lezzetli bir yemek olmuştu.
Hoşçakalın.

üzüm
01-07-2008, 01:55
Sayın çilek_2, verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Hem beyaz, hem de pembe dutu (başlangıçta pembe olup, olgunlaşınca şarap rengine dönen) yarı gölgede kuruttum.Pembe dut ne kadar tatlıysa, beyaz dut tam tersi tatsızdı. Galiba cinslerinden kaynaklanıyor. Seneye (bulabilirsem şimdilerde) beyaz duta aşı yaptırmaya karar verdim. Yarın ağaçta son kalan beyaz dutları silkeleyip tekrar kurutacağım (Tatsızdı ama önceki kuruttuğumu bitirdik.:D)

İlk yaptıklarım denemelik olduğundan azar azar yapıyorum, güzel oluncada niye az yaptım diye kendime kızıyorum.

Bu sene fasulyeden umudu kestim. Çok sıcaklara geldiği için dökmüyor. İkinci ekimide yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım. (Geçen sene aldığım börülce tohumlarını koyduğum yeri bulamadığımdan bu sene ekemedim, o da seneye denenecekler arasına girdi.)

Patlıcana gelince kurusunun tadını merak ettiğim için bu sene dolmalık kurutacaktım; karnıyarıklık şeklindede denerim.

Tekrar teşekkürler.

berduray
01-07-2008, 12:13
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş zehir acı biberin önce yumuşaması için biraz haşlanmış olanıdır.

Suyunu süzdürür, biberin saplarını ayıklarsın, tencereye çok az sıvıyağ ve bir kaşıkta ev salçası eklersin,orta hararette yakmadan karıştırarak kızartırsın.

Onların soğumasını beklerken sarmısakları ezersin, hafif sulandırılmış süzme yoğurdu da karıştırıp biberin üzerine döktünmü, eksik kalan tek şey lavaş ya da hafif ıslatılmış ev yufkasıdır.

Başka bir yemek olmadan da beni doyurur...

Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün:p

osmann
01-07-2008, 14:44
Dut kurutmasını İspir de çok yapıyorlar.Pestil yapımı çok olduğu ve dut ağacı bol olduğundan sanırım. Sorduğumda herhangi bir özel işlem yapılmadığını sadece temiz bezler üzerine serip güneşte kuruttuklarını öğrendim.
Benim sormak istediğim iklim özellikleri. Kurutmak için elbette güneş gerekiyor ve kuru bir hava. Bu özelliklere ne yazık ki sahip olmayan Trabzon' da acaba kurutma yapabilir miyim?(malumunuz burada hava oldukça nemli) Ve eğer yapabilirsem hangi sebze ve meyveler için bu durum geçerli?

üzüm
01-07-2008, 23:02
...
Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün:p

Anladım... Öğrenmek isteyenlerin canı çeksin diye yaptınız. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

üzüm
02-07-2008, 01:12
...
Benim sormak istediğim iklim özellikleri. Kurutmak için elbette güneş gerekiyor ve kuru bir hava. Bu özelliklere ne yazık ki sahip olmayan Trabzon' da acaba kurutma yapabilir miyim?(malumunuz burada hava oldukça nemli) Ve eğer yapabilirsem hangi sebze ve meyveler için bu durum geçerli?

Sayın osmann,
Trabzon'da zor da olsa fındık kurutuluyor galiba. Tahminim biber kurutma olasılığınız var. (yardımcı ısı kaynağı - duvar, tuğla, taş, vb. kullanırsanız daha iyi sonuç elde edersiniz. Çekirdek kısmını çıkarırsanız daha çabuk kurur.) Kurutulacakların güney veya güneybatı yönüne bakmasını sağlayın.

Güneş fırınında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=248232) kurutma yapıldığını okudum; ısı kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Trabzon'un nemi yüksek olduğu için kurutsanız bile saklamada sorun yaşayabilirsiniz.
(Trabzon'da hiç bulunmamış biri olarak bu kadar maval okumak yeterli herhalde:o)

bengi_su
08-09-2008, 10:47
Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla

Syn. Eylems bunu deniycem gerçekten yıllardır bu üzümleri değerlendiremiyordum ak toprak satılıyor burda gerçide ona has özel bi toprak olduğunu sanıyordum sanırım düz tarla toprağı denenmeye değer üzüm suyunu çok merak ettim pekmezde deniycem çok teşekkür ederim bilgileriniz için.

bengi_su
08-09-2008, 10:49
Birde arkadaşlar bizdeki üzümler bakımsızlıktan salkımın yarısı boşa gidiyor onları temizlemekte çok zaman alıyor sağlam taneleri almak belkide daha kolay taneleri salkımdan ayırıp direk güneş ışığında kurutsam nasıl olur acaba bi bilgisi olan varmı?

eylems
08-09-2008, 15:53
Bengi su, üzüm tanelerini kurutacaksan eğer kabuklarının çatlatılması gerekiyor. Birde taneler, direkt serdiğin yere dokunduğunda çürüme yapabilir. Bence sen bu üzümleri sirke **** pekmez olarak değerlendir.

bengi_su
08-09-2008, 17:21
Teşekkür ederim syn. Eylems olmazsa öyle yapcaz artık.

Yücel Özlem
16-09-2008, 11:32
Pekmez toprağı niçin kullanılıyor? Kullanmasak olmaz mı? Önce bu soruya cevap verlelim.

Kullanamsak olur. Olur da pekmezimiz ekşi olur.

Kırşehir'de pekmezlik üzümler ayıklanırken, tam tatlanmamış salkımlar ayrılıp, ayrıca sıkılır ve topraksız olarak işlenir. Özel bir ekşi pekmez elde edilir. "eşgi" denilen bu pekmez sulandırılıp şerbet olarak tüketilir. Çok hoş bir içeecektir. Özellikle yazın, ağır tarla işleriinde çalışanlar için hayat iksiri gibi gelir.

Yani, katılan toprak şıranın içindeki ekşiliği gidermektedir. Ben kimyacı değilim. Okuduklarımdan aklımda kaldığı kadarı ile şıradaki asidik özelliği yok etmeye yönelik bir işlemdir. O zaman katılan toprağın uygun özellikli olması gerekir. Şayet kullandığınıız toprak da asit özellikli ise beklenen faydanın sağlanması mümkün olmaz.

Bitkiler için bile artık toprak tahlili yaptırdığımız bir çağda, kendi yiyeceğimize katacağımız katkı maddesine biraz daha dikkat etmek pek boş bir çaba olmayacaktır.

Hele tarlalarımız tarımsal ilaçlama, kimyasal gübre, çeşitli atıklar yüzünden kirlenme tehdidi altında iken, herhangi bir toprağın alınıp yiyecek katkı maddesi olarak kullanılması, ya da kullanılmasının önerilmesi, doğrusu benim kafama yatmıyor. "agaclar.net"e de pek uygun düşmüyor.

Bilinmeyen bir zamandan beri kullanılan pekmez toprağı beyhude bir seçim değildir.

Pekmez toprağı, tarımsal alnlardan ve kirlilik kaynaklarında uzak, kirliliğe maruz olmayan ocaklardan alınmalıdır.

hozat
02-06-2009, 23:32
Sevgili Üzüm,
Sitede dolaşirken sebze ve meyvelerin kurutulması adı altında bir başlığa rastladım.

Başından sonuna kadar okudum.Hem eski bilgilerimi tazeledim,hem de yeni şeyler öğrendim.

Bu arada sizin bu işlere çok meraklı olduğunuzu ve uyguladığınzı anladım.
Ayrıca bahçenizde bir de zerdali ağacı var,meyvelerini kurutuyorsunuz çokta güzel olur.

Zerdalinin çekirdeği acıdır ve atılır.Bu çekirdeklerin tatlandırılarak çeşitli yerlerde kullanıldığnı biliyor muydunuz?

İlginizi çekerse anlatımını yaparım.

hoşça kalın

Zeynep Yılmaz
08-08-2009, 09:02
Bende ilk kez patlıcan kurutmak isitiyorum umarım başarılı olurum.Burda gölgede kurudugunu ögrendim.Evde balkonda deneyeceğim dolmalık patlıcanlarımı.
Fakat yaşadığım yerin havası nemli başarılı olurmu bilmiyorum denemekte fayda var.
Paylaşımlarınız için teşekkürler.

maviyeşil
08-08-2009, 11:05
Sayın Akdoğan hiç merak etmeyin, patlıcan kolayca kuruyor. Benim patlıcanlar 3 günde kurudu. Ben patlıcan ve biberlerimi kışın kurtlanmasın diye kuruttuktan sonra ılık tuzlu suya batırıp çıkartıyorum. Sonra yeniden kurutup kaldırıyorum. Böylece hiç birşey olmuyor. Aklınızda olsun.

Zeynep Yılmaz
11-08-2009, 07:49
Sevgili maviyeşil bugün patlıcanlarımın 3. günü ama hala gelişme yok
tuzladıgım için hala suları damlıyor.

selim_50
11-08-2009, 09:28
arkadaşlar asma yaprağının kurutması veya salamurası değilde,
plastik şişelere hiç ıslatmadan rulo yaparak koyuyorsunuz, ağzınıda sıkıca kapatıyorsunuz, ne zaman isterseniz çıkardığınızda halen yeni toplanmış gibi oluyor, hem kuruyup ufalanmıyor, hemde salamura olmadığı için tadı bozulmuyor,

selim_50
11-08-2009, 09:30

sayın akdoğan; eğer söylediğiniz gibi ise hiç uğraşmayın, büyük ihtimal onlar çürüyecektir.
bizim buralarda dışarıda bırakılan ürün istemesende iklim özelliğinden dolayı kuruyor,

maviyeşil
11-08-2009, 11:20

Sevgili Akdoğan sanırım patlıcanlarınızı iyice kurutmadan uyguladınız tuzlama işlemini. Yoksa 3. gün su damlatacağını sanmıyorum. İklimden dolayı daha kurumamıştır onlar. Çok sert olacak, takır takır ses çıkaracak, ondan sonra suya batırıp çıkaracaktınız. Patlıcanlar çok kuru olduğu için suyu da içine çekmez, hemen kururdu. Sanırım acele ettiniz. Neyse belki kururlar, dursun bakalım biraz daha.

nalan61
19-08-2009, 16:09

Z.AKDOGAN daha önce bu işlere ilk başladığımda biber ve patlıcanları oyduktan sonra bende yıkayıp tuzladım.
Antalya sıcagında bile kurumadı çürüdü şimdi ikisinide oyduktan sonra hemen ipe dizip asıyorum çünkü dışarıda yine toz oluyor.Patlıcan 2-3 günde kuruyor ama biber biraz zaman alıyor biberlerin arada birbirlerine değmesin diye ipte ayırıyorum. Patlıcanlar hemen kurur arzu ederseniz birde böyle deneyin hatta kuruduklarında birbirlerine çarparak çok güzel sesler çıkarıyorlar.

berduray
19-08-2009, 18:07
Sayfa 1 'deki mesajım;

Bir püf noktası; patlıcanları önceden yıkayın iyice kurutun veya bezle silin ve öyle oyun, sünger gibi suyu çekiyorlar ve daha ipteyken çürümeye başlıyorlar.

Oyduktan sonra içlerine azıcık ta tuz serpiştirin ve kapalı kısmı yukarıda olacak şekilde ipe dizin , emekleriniz boşa gitmesin, diye tecrübemi aktardım, hiçbirşey ziyan olmasın, zira üretmesi o kadar zor ki...

nalan61
20-08-2009, 00:20
Sevgili Berduray haklısınız ilk yaptığım zaman patlıcan ve biberleri oyduktan sonra yıkayıp tuzlamıştım o zaman öyle tarif etmişlerdi sonra yıkamadan yapınca kurudular artık kendi sebzelerimizi yazları kendimiz yetiştirdiğimiz için zirai ilaç kullanmıyoruz diye birde nasıl olsa balkonda yine toz oluyor diye yıkamıyorum zaten biberleri çok zor kurutu-yorum ama tuz kurumayı daha mı çabuklaştırıyor veya koruyor bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim birde salamura tuzumu kullanıyorsunuz.

Siteyi yeni tanıdım yazışmaları okuyunca sizleri imrenerek hemen üye oldum. İleride daha çok şeyler paylaşmak dileğiyle hoşçakalın.

berduray
20-08-2009, 09:45
Tuz antiseptik maddedir, koruyucu olarak kullanılır. Sofra tuzu, iri tuz hiç faretmez.

Antalya oldukça nemli bir bölge, tam kurudu kaldırıyorum dediğiniz anda bir bakmışsınız kuruyan sebzeler tekrar nemlenmiş.

Bu yüzden nemli bölgede yaşayan tüm arkadaşlar için düşük ısıda mesela,50-70 derecede sebzenizin tam kuruduğundan emin olana dek fırınlamanız, sonra hava geçirmez yöntemle saklamanız.

Bez torbalar havayı, nemi geçirir.

En ideali naylon poşet, yahut kapağının sıkıca kapandığından emin olduğunuz cam kavanozlar.

Kiraz
20-08-2009, 09:53
Berduray, haklısın, iyice takır takır kuruyan domatesleri dün akşam içeri aldım, sabah ıslak gibilerdi, tekrar fırınlayacağım.

nalan61
21-08-2009, 22:04
Berduray verdiğimiz bilgiler için teşekkürler ben zaten sebze yetiştirme ve kurutma işlerini Antalyanın yaylasında yapıyorum burada nem yok bu sene kurutma işlemini zararsız hallettim seneye kuruturken tuzu bir daha deneyeceğim. Birde burada turunçları reçel zamanı kabuklarını rendeleyip ipe dizip kurutuyorlar parti parti kaynatıyorlarmış sizin bu konuda fikriniz var mı?

Her şey gönlünüzce olsun

berduray
21-08-2009, 22:10
Ben şu yöntemi biliyorum; portakal kabuğu reçeli yaparken, kabuğu hiç koparmadan ve beyaz etli kısmına inmeden soyup, öylece ipe dizip, kabuktaki asidi çıkarmak amacıyla kaynar suda haşlarlar.

Bir kaç sefer de su değiştirilir, sonra da şeker ile kaynatılır.

Ama rendelenmiş kabuğu ipe dizmek bence delinin pösteki sayması durumu:)

kasap.94
23-08-2009, 15:39
Pekmez toprağı niçin kullanılıyor? Kullanmasak olmaz mı? Önce bu soruya cevap verlelim.

Kullanamsak olur. Olur da pekmezimiz ekşi olur.

Kırşehir'de pekmezlik üzümler ayıklanırken, tam tatlanmamış salkımlar ayrılıp, ayrıca sıkılır ve topraksız olarak işlenir. Özel bir ekşi pekmez elde edilir. "eşgi" denilen bu pekmez sulandırılıp şerbet olarak tüketilir. Çok hoş bir içeecektir. Özellikle yazın, ağır tarla işleriinde çalışanlar için hayat iksiri gibi gelir.

Yani, katılan toprak şıranın içindeki ekşiliği gidermektedir. Ben kimyacı değilim. Okuduklarımdan aklımda kaldığı kadarı ile şıradaki asidik özelliği yok etmeye yönelik bir işlemdir. O zaman katılan toprağın uygun özellikli olması gerekir. Şayet kullandığınıız toprak da asit özellikli ise beklenen faydanın sağlanması mümkün olmaz.

Bitkiler için bile artık toprak tahlili yaptırdığımız bir çağda, kendi yiyeceğimize katacağımız katkı maddesine biraz daha dikkat etmek pek boş bir çaba olmayacaktır.

Hele tarlalarımız tarımsal ilaçlama, kimyasal gübre, çeşitli atıklar yüzünden kirlenme tehdidi altında iken, herhangi bir toprağın alınıp yiyecek katkı maddesi olarak kullanılması, ya da kullanılmasının önerilmesi, doğrusu benim kafama yatmıyor. "agaclar.net"e de pek uygun düşmüyor.

Bilimeyen bir zamandan beri kullanılan pekmez toprağı beyhude bir seçim değildir.

Pekmez toprağı, tarımsal alnlardan ve kirlilik kaynaklarında uzak, kirliliğe maruz olmayan ocaklardan alınmalıdır.

arkadaşlar sıradan toprak kullanmak yanlış bizim dedelerimizden gördüğümüz bir miktar beyaz toprak birbez içerisine sarılarak kaynamakta olan şıranın içerisine sarkıtılır rengi siyahlamaya başlayınca çıkarılır...beyaz toprak kildir bazı bölgelerde toprağın işlenmemiş alt bölümünden çıkarılır

nalan61
24-08-2009, 21:52
Elma kurutmak istiyorum, fikirlerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler

sakagun
25-08-2009, 08:30
Mikrodalgada meyve, sebze kurutmayı deneyen oldu mu?

berduray
25-08-2009, 18:00
Elma kurutmak istiyorum, fikirlerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler

Detay ve kaynak (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.teatime-blog.com/turkce/wp-content/elma2.jpg&imgrefurl=http://www.teatime-blog.com/turkce/2007/09/09/meyve-kurusu/&usg=__wdWE8Zxx-ZYfc7NHtCMPtZg9rE4=&h=284&w=450&sz=143&hl=tr&start=4&um=1&tbnid=zn7GMRv5ZLh2DM:&tbnh=80&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Delma%2Bkurutma%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26u m%3D1)

Oğuz Alper
27-08-2009, 11:12
Ürün Kurutma, Aflatoksin ( Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.)

http://www.roa-turkiye.com/ROA%20AKA-T-Urun%20Kurutma.html

Günlük yaşantımızda sık görülen ve hemen her çeşit gıda maddesinde üreyebilen küfler, uygun koşullarda ham ve işlenmiş materyalde çoğalarak bir yandan kalite ve kantitesini değiştirip bozulmasına neden olmakta, diğer yandan da insan sağlığı için çok zararlı toksik maddeler oluşturabilmektedirler.

Funguslar (küfler), bitki, hayvan ve insanlarda birçok hastalığa sebep oldukları gibi her yıl tarımsal ürünlerin büyük bir çoğunluğunu da kayba uğratmaktadırlar.

Küfler, üzerinde geliştikleri ürünlerde belirli koşullarda toksinler oluşturur ve bunların canlı organizmaya etkileri farklılıklar gösterir.

İnsan, bitki ve sıcak kanlı hayvanlar için zehir etkisi gösterenlere, MİKOTOKSİN ismi verilmektedir. Mikotoksinler, funguslar (küfler) tarafından üretilen sekonder metabolitlerdir.

Doğal koşullarda insanlar ve hayvanlarda kitle halinde zehirlenmeler yapan en önemli mikotoksinler ise Aspergillus, Penicillium ve Fusarium cinsi küfler tarafından oluşturulmaktadır.

Bitkisel ürünlerin, gıda maddesi ve baharat olarak kullanılmak üzere kurutulmaları sırasında, doğal yollardan bu materyallere bulaşarak onları kokuşturan ve çıkardığı mikotoksin ile onları KANSEROJEN maddeler haline dönüştüren, en bilinen ve tehlikeli fungal etmen, Fungus Aspergillus Flavus adlı küftür.

Bu fungusun salgısı olan mikotosine, fungusun latince isminin başında bulunan “A” harfi ile “FLA” harflerinden oluşan “AFLATOKSİN” adı verilmiştir.

Mikotoksinler üzerindeki çalışmalar, 1960'da aflatoksinin bulunmasından sonra yoğunluk kazanmış, bütün dünyada inceleme konusu olmuş ve insanlarda karaciğer kanseri nedenlerinden birisi olduğu kesinlikle ispatlanmıştır.

Yapılan çalışmalar, aflatoksinin B1, B2, G1, G2 olmak üzere dört temel bileşiği olduğunu göstermiştir.

Ultraviyole ışık altında bunlardan ikisi mavi, ikiside yeşildir. Bu fluoresans renklere göre ortaya çıkan toksinlerden mavi olanlarına Blue'nun baş harfi olarak B1 ve B2, yeşil renkli görünenlere de Green'in baş harfi olarak G1 ve G2 adları verilmiştir. Bu dört temel bileşik içerisinde en baskın ve zehirli olanı ise, AFLATOKSİN B1 tipi küf zehiridir.

M.Sema
27-08-2009, 11:57
Bu konuda ki tüm sayfaları okuduktan sonra, ben de şu noktaların altını çizmek istiyorum müsadelerinizle: Sevgili Berduray'ın belirttiği gibi patlıcan tepesi dahi çıkarılmadan yıkanıp kurulandıktan sonra kurutma işlemine geçilir. Biz bu yıl şöyle yaptık:Elazığ'da, 1450 rakımlı bir bölge, güneş var, sürekli hafif bir esinti var.
-Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ikiye bölüp içlerini oyduk. Tepelerine yakın oyulmamış kısıma gelecek şekilde iplere dizdik.
-Biberler ise yörenin çıtır çıtır sarı dolmalık biberleri, hem dolma yapmak hem kızartmasını yaparken kullanılmak üzere hiç yıkamadan başlarını tohumlarıyla birlikte çıkararak ipe dizdik.
-Acı minik biberleri ise yıkanmadan, sapları ve tohumları üzerlerindeyken ipe dizdik.
Burada dikkat edilecek konulardan biri de ipe dizerken çok sıkı dizmeyip, biraz boşluk bırakmak. Aşşağıya eklediğim resimdende görüleceği üzere direk güneşe değil ağaçların dalları arasına/altına biraz güneş ve biraz rüzgar alacak şekilde germek gerekiyormuş.
Bir başka püf noktasıda dizdiğiniz ipin iki ucunu sıkıca bağlarsanız dalların arasına yerleştirmek, gerektiğinde çıkarmak çok kolay oluyor. Mesela ani bir yağmur indirmesi gibi bir sorun olduğunda iple-düğümle uğraşmak yerine doğrudan dalı üzerinden alıyorsunuz. 3-5 gün içinde takır takır kuruma gerçekleşiyor. Bu süre zarfında yağmur hariç gece-gündüz yerinden kaldırmadık
Patlıcanlar ve biberler kullanılmadan önce haşlandığı için yıkamaya gerek yok aslında.

M.Sema
27-08-2009, 12:02
Resimden de görüleceği gibi minik acı biberler iyice kurutulduktan sonra mutfak mikserinde ya da rondo da bıçak yardımıyla çekilir. Çekerken dikkat ağzınızı burnunuzu bir örtü ile iyice kapatın yoksa hapşırmaktan nefes alamaz hale gelebilirsiniz. Böylece kendi ellerinizle mis gibi acı biberiniz oldu.

Tüm bu işlemlerden sonra yaptıklarımızı bez torbalarda saklıyoruz. Mesela ben Ankara'ya gelince kapalı balkonumda kapalı bir dolapta bez torba içinde saklıyorum şimdiye kadar hiçbir sorun olmadı.

M.Sema
27-08-2009, 12:07
Elma ve armut kurutması da yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulup, altıya ya da sekiz dilime bölünerek (amaç ince olması) direk güneşin altına temiz bir bez/örtü üzerine yayılıp, günde bir kontrol edilir, üst üste gelmeler engellenir ve 5-6 gün sonra Elma ya da armut kakınız hazırdır. Bunlarıda bez torbada saklıyorum. Aksi taktirde cam kavanoz bile olsa kurtlanma olabiliyor.

selis
27-08-2009, 12:08
Mikrodalgada meyve, sebze kurutmayı deneyen oldu mu?

Kurutma işleminin asıl amacı vitaminlerin kaybolmadan korunması değil mi?.. Güneşin enerjisinden faydalanmak daha sağlıklı ve mantıklı..
................................................

M.Sema
27-08-2009, 12:11
Kayısı da yıkanıp kurulandıktan sonra ikiye bölünerek çekirdeği çıkartılarak direk güneşin altına temiz bir bez/örtü üzerine yayılıp, günde bir kontrol edilir, üst üste gelmeler engellenir ve 8-10 gün sonra kurumuş olur. Bunu da bez torbada saklıyorum.

M.Sema
27-08-2009, 12:25
Gelelim dutun kurutulmasına, eş dost toplanılır; bir kişi duta çıkar, beş-altı kişi ise hasavan dediğimiz beyaz oldukça geniş bir bezin köşelerinden, yanlarından tutar. Sirkelenecek dut ağacının altında bez açılır, dutun üstünde ki kişi gerektiğinde ayağı ile duta vurarak, gerektiğinde dalları silkeleyerek dutları sirkeler. Aşşağıda bezi tutanlarda bezi iyice gererek dutların yerlere dökülmesini engellerler. Bu işlem sirkelenen dut ağacının çevresinde dönerek tüm ağaç sirkelenene kadar devam eder.
Hasavana dökülen dutlar hemen sepet-yerel adı kufa ya da aleminyum kovalara-yerel adı sitil konulur. Bunları içinde fazla bekletilmeden kurutulacak yere çıkartılır. Kurutma işleminin yapıldığı yer evin damı ya da fazla dolaşılmayan boş bir yerdir. Buraya serilmiş olan bir bezin üzerine dutlar iyice yayılır. Üst üste gelmemesine dikkat edilir.
Dikkat yıkama yapılmadı.3-4 gün sonra şüyle elle biraz hareketlendirilir, alt üst edilir. 7-8 gün de kurumuş olur. Mutlaka bez torbada serin bir yerde tüketilmeyi bekler.

M.Sema
27-08-2009, 12:28
Kurutma işleminin yapılacağı dam dolu ise elinizde kalan dutu heba etmemek için bir tepsi üzerinde de kurutabilirsiniz elbette.

M.Sema
27-08-2009, 12:31
Bir şey daha belirmek isterim. Sevgili Selis'e katılıyorum eğer olanağımız varsa tabi, mikrodalga veya fırın kullanmak yerine bedava ve yeşil enerji olan güneşi kullanmakta fayda var.

sakagun
27-08-2009, 16:39
Kurutma işleminin asıl amacı vitaminlerin kaybolmadan korunması değil mi?.. Güneşin enerjisinden faydalanmak daha sağlıklı ve mantıklı..
................................................

Güneş enerjisi tabii ki daha çevreci. Bunu kabul ediyorum. Ancak güneşte kurutma imkanı olmayanlar için Internet'te fırın çözümünü görmüştüm. Fırında 12 saat kurutmak yerine mikrodalgada 5 dakika kurutmak bana daha mantıklı gelmişti.

Mikrodalga konusunda bilgimiz gerçekten yetersiz. Mikrodalgada kurutmak vitaminleri kaybediyor mu? Sitemizdeki gıda mühendislerinden biri bu soruyu cevaplayabilir mi?

M.Sema
27-08-2009, 17:12
Sayın Sakagun, eğer olayı 12 saat yerine 5 dakikada çözebiliyorsak ve sizin de dediğiniz gibi eğer vitamin değerinde bir kayıp olmuyorsa süper olur derim. Merakla gıda mühendislerinden gelecek cevabı bekliyorum bende.

efe-can
27-08-2009, 17:54
KURUTMA HAKKINDA DENEYİMLERİM;

* Biber, patlıcan kuruturken; münkünse üstü kapalı bir ortamda (garaj'da ) kurutun. Sahil bölgelerinde gece çiğ düşmesi sonucunda nemleniyor.

* Kuruduktan sonra; bir ekmek fırınına götürüp kolayca fırınlama işlemi yaptırabilirsiniz. Daha sonra temiz naylon torbaya koyun, elektrik süpürgesi ile havasını alıp buzdolabında saklayabilirsiniz.( havası alındığından fazla yer kaplamaz) Çünkü sahil bölgesinde nem fazla olduğundan küfleniyor ve böcekleniyor.

* Geçen yıl kılolarca kayısı, erik, domates, biber, patlıcan vs vs kuruları telef oldu. Oysa bez torbalarla tavana asmıstım, emeklerim boşa gitti.
İç anadoluda nem problemi olmadığından sağlıklı saklanabilir.
Saygılarımla.......

M.Sema
28-08-2009, 10:52
Sayın Efe-can, size nemli bölgelerle ilgili tüm söylediklerinizde tamamen katılıyorum. Zaten dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisi kurutmadan sonra ki bekletme aşamasında ki koruma koşulları. Dediğiniz gibi nemli ortamlarda (ki benim Anneannemler İzmir/Torbalı'da onlardan çok net biliyorum) herşeyi tüm kurutmalıkları, baharatları ve salçayı bile kavanozda ve buz dolabında saklamak gerekiyor.

nevsune
28-08-2009, 15:37
Elma ve armut kurutması da yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulup,

Sevgili M.Sema, elmaların kabuklarını soymasam (vitamini üzerinde kalsın istiyorum) kurumaz mı, denedin mi hiç?

M.Sema
28-08-2009, 16:07
Sevgili Nevsune, bu sefer elmaların yarısının kabuğunu soydum, yarısınıda denemek amacıyla başka bir sebeple değil inan olsun sıkılmış falan değilim:D soymadan kuruttum. Ancak ailede ki büyükler ( işin duayenleri ) soyup da kurutulmalı, olmaz böyle dediler. Ben de çok yorulmuştum sebebini sormadım. Soyulanda soyulmayanda aynı zamanda kurudu bakalım tüketirken ne fark olacak.

sakagun
28-08-2009, 18:21
Hoşafını yaparken kabuklu kalmasın diye evin büyükleri kabuklarını soymanı istemiş olabilir M.Sema.

efe-can
29-08-2009, 14:59
Ben her zaman kabuklarını soymadan kurutuyorum, gayet güzel oluyor. Yazık kabuklarına da kıymayın. Kolay gelsin.. selamlar

M.Sema
31-08-2009, 16:49
Sevgili Sakagun ve Efe-can, dilerim daha yıllarca bizimle sağlıkla, mutlulukla yaşarlar ama iki adet yetmişbeşin üstünde (anneannem ve babaannem) birde altmışın üstünde (annem) yanınızdaysa siz siz iş yaparken :):) orta noktayı bulmak için yarısını soyup-yarısını soymadan yaparsınız. Neyse şaka bir yana dediğim gibi bu sene soyulmuşlarla soyulmamışlar arasında ki farkı göreceğim. Sizlere de haber veririm. Sevgilerimle.

imgelem
03-10-2009, 16:36
Arkadaşlar kurutma için bulabildiğim bir kaynağı aktarmak istedim:

Standart Gıda Kurutma İşlemleri

Kurutma islemi yiyecekleri koruma icin kullanılan en eski metodtur,ilk Amerikan yerlileri mısır ,dilimlenmiş elma,kuş üzümü,üzüm ve et gibi yiyecekleri kurutmuşlardi.Diğer yöntemlerle karşılastırıldıgında yiyecekleri kurutma oldukca basit,.Aslinda elinizin
altinda kurutma aletlerinin coguna sahip olmus olabilirsiniz.Kurumus yiyecekler iyi korunur ,cunku ihtiva ettigi su miktari düşük oldugundan yiyecegi bozacak organizmalar gelismez.

Kurutma asla ,konserveleme ve dondurulmanin yerini hicbir zaman almiyacaktir, cunku bu yontemler taze yiyecegin ,tadinin,goruntusunun ve ihtiva ettigi degerlerin korunmasinda daha iyi iş yaparlar.Fakat kurutma ,sofralara zengin çesit sunan, besin
değeri yüksek, lezzetli aparatif sağlayan mükkemmel yiyecek koruma yontemidir.
Kuru yiyeceklerin konservelenmiş ve dondurulmuş yiyeceklere oranla en büyük avantajlarindan birisi depoda çok daha az yer kaplamasıdır.
Konserveleme ve dondurulma ile ilgili onerilen yontemler,arastirmalardan ve cok genis olarak bilinen deneyimlerden etkilenmistir, Evde kurutma yine de,saglam kurulmus prosüdure sahip degildir.Yiyecek cok degisik yollarla kurutulabilinir.Örnegin eger
hava sicak ve yeteri kadar kuru ise güneş ile veya fırında ve ya kurutucuda
eğer ortam(iklim) nemli ise ..

Hazır, endustiriyel olarak kurutulmuş yiyeceklerdeki yüksek maliyetlerden
dolayi, bahçecilik ve doğal ürünlere ilgi yeniden artmıştır . Evde yiyecek
kurutma tekrar popular olmaya baslamistir . Kurutma isi zor değildir,fakat
uzun zaman almakta ve dikkat istemektedir.değişik kurutma yöntemleri olmasina
ragmen , takip etme yontemleri ayni kalmaktadir.

Bazı durumlarda güneş enerjisi ile kurutma popüler ve pahalı olmamasina ragmen kurutma icin uygun ortama sahip degildir. Örnegin: bagimli güneş enerjisi ile yiyecegin dehidrasyonu (suyun uzaklastirilmasi), sıcaklık 95F,nem nem orani cok düşük oldugunda
3 ile 5 gunluk periyoda ihtiyac duyar .Sicakligin 95F oldugu gunlerde
,ortalama bağımlı nem oranı yuzde 86 dir.Bundan dolayi güneş enerjisi
ile kurutma uygun değildir.
Mutafak tipi fırında yiyecek kurutma obur taraftan cok pahalı olabilir.Bir
elektirikli fırında ,yiyecek kurutma ,9 ile 12 kat arasinda konservelemeden
daha pahalı oldugu bulunmustur.Yiyecek dehidrasyonu(suyun uzaklasirilmasi),
yontem kullnimi olarak az pahalıdir,fakat yilin sadece birkac ayi icin
faydalidir.bir hava isitmali fırın,en ekonomik yatirim olabilir eger uygun
model secilirse,kontrol edilebilinir sıcaklık ozelligine sahip ve 120F
sıcaklıktan basliyan,devamli kullanim ozellikleri(zaman conrolunden ayri)
olan bir hava isitmali fırın,cok iyi is gorecek ayni zamanda , bahcecilik
kurutma makinesi olarak ta kullanilabilinir. Kilavuz

Hiz Iyi kaliteli bir urun icin sebzeler ve meyveler hasattan mumkun olan
en kisa sure icinde kurutma icin hazirlanmalidir.onlar gecikmeden kisa
sure kaynatilsa ,sogutulup kurumasi icin serilse iyi olur.yiyecekler cabuk
kurutulsa iyi olur fakat dis kısmınin sertlsip ic kısmındaki sivinin buharlasmak
icin bir disiklige sahip olacak kadar da cabuk olmamali.

Kurutma kesinlikle kesintiye uğratılmamalı ,bir kere yiyecegi kurutmaya basladinizmi ,onun ileride tekrar kurutmaya baslamak icin soğumasına izin vermeyiniz.küf ve bozucu
organizmalar kısmen kurutulmus yiyecegin uzerinde ureyebilir,gelisebilir.
Kurutmanin birinci bolumu boyunca hava sicakligi ozellikle 150F tan160F(65C,70C)
kadar yüksek olabilmelidir ki besin sivisi kolaylikla yiyecekten buharlasabilsin.cunki
yiyecek hizli buharlasma boyunca isi kaybeder,hava sicakligi yiyecegin
sicakligini arttirmadan yüksek olabilir.,fakat yiyecegin dis kısmınin
sivisi kayboldugunda(dis kism kurumayi hissetmeye baslar) ve buharlasma
orani yavasladiginda ,yiyecek isinir.bundan sonra hava sicakligi yaklasik
140F(60C) dusurulmelidir

Kurutmanin sonuna dogru yiyecek kolay yanabilir,bu yuzden onu dikkatlice
izlemelisiniz.her bir meyve ve sebze ,yanik tadinin gelistigi bir kritik
ust sicakliga sahiptir.sıcaklık siviyi yiyecekten buharlaştırmak icin
yeteri kadar yüksek olsa iyi olur fakat, yiyecegi yakacak kadar da degil.sicakligi
duzenlemek icin izlenecek yollari dikkatlice takip ediniz.

KURUTMAK ICIN YIYECEK CESITLERI

Cok cesit taze meyveler, sebzeler,sifali bitkiler,et ve balik kurutulabilir.fakat
eger onceden yiyecek kurutmayi denemediyseniz ,az miktardaki yiyecegi
fırında kuturak ilk deneyim yapmak iyi bir fikirdir,bu yolla kurumus yiyecegin
tadini ve seklini begenip begenmiyecegninzi gorebilisiniz.ayni zamnada
kurutma prosezine tanidik olmaya baslarsiniz..

Meyveler sebzelere oranla daha kolay kurular,cunki sivi buharlasmasi daha
kolaydir,urunu korumak icin sebzedeki kadar cok sivi uzaklastirilmak zorunda
degildirolgunlasmis elmalar,cilekgiller,visne(kiraz),seftalilar,kayasi lar
ve armutlar kurumak icin pratiktirler

Bezelye, misir,biberler,kabak,bamya,soganlar ve yesil fasulye dahil kurutmak
icin pratik sebzelerdir. Supermarketlerden uretim genellikle daha pahalı
ve kuruma icin olmasi gereken tazelikte degildir.serin ve kuru bodrumda
veya killerde aylarca saklanabilecek havuc gibi sebzeleri kurutmak zamanin
ve enerjinin telef olamsidir

Her turlu taze sifali bitkiler,kurumaya uygundur.bitkinin kuruyacak parcalari
cok çeşitlidir,fakat yapraklar,tohumlar veya çiçekler genellikel en iyi
sonuclar verir .

Dana ,kuzu,geyik gibi az yagli etler kurutulabilinir,balikta çok iyi kurutulur.
Ancak ozellikle bazi yiyecekler ,yüksek sivi icerdiklerinden dolayi kurutmaya
musait degildir.marul,kavun,ve salatalik iyi kurumuyan az sebzelerdendir.

NEMLILIK VE HAVALANDIRMA

Hizli dehidrasyon arzu edilebilir.sıcaklık daha yüksek ,daha düşük nem
,daha fazla cabuk buharlasma orani olacaktir.nemli hava buharlasmayi yavaslatir.eger
sicak,nemli yaz gunlerinde yiyecek kurutmayi palanliyorsaniz bunu aklinizda
tutunuz.eger kurutma cok hizli olursa,yinede “sertlesme durumu “ gelisecektir.
Bu yiyecegin dis kısmındaki parcasinin hucrelerinin sivisini ic kısmındaki
hucrelere oranla daha cabuk birakmasi demektir/,dis yuzey sert olur ,buharin
ic kisimdan kacisini(uzaklasmasini) engeller. Besindeki sivi havaya buharlasark
kacar,sinirli hava sonunda alabilecgi,tutabilecgi kadar cok alacaktir,bundan
sonra kurutma meydana gelemiyecektir.bu sebebten dolayi ,fırıninizin etrafinda
veya kurutucunun icinde yeterli havalandirma oldugundan emin olunuz.

DUZENLI KURUTMA (tum yuzeyin ayni oranda kurumasi) Yiyecek kurutma esit olarak
az bir effort ve dikkat alir.yiyecek parcalarini siklikla karistirmak,fırındaki
veya kurutucudaki suruculeri degistirmek hayati oneme sahiptir(rack tepsi
yerleri,alt ust orta ),cunki sıcaklık fırınin tum parcalarinda ayni degildir.en
iyi sonuc icin ,ayni buyuklukteki ince yiyecek katlarini kurutma raflarina surunuz

BESIN DEGERI,

Kurumus meyveler iyi bir enerji kaynagidir,cunki onlar konsantre meyve
sekeri icerirler.meyveler ayni zamanda onemli genis miktarda vitamin ve
minaral icerirler .fakat kurutma prosezi bazi vitaminleri yok eder ozelikle
vitamin A ve C .meyveleri kurutmadan once sulfurlemek vitamin A ve C nin
kalmasina yardimci olur.sulfur B vitaminlerinden biri tamini yok eder
,fakat meyve zaten onemli bir tamin kaynagi degildir..cogu kurumus meyveler
riboflin ve demir acisindan zengindir Sebzeler iyi bir minareller ve B
vitaminlerinden tamin,riboflavin ve niasin kaynagidir.her ikisi meyveler
ve sebzeler ihtiyac duydugumuz, faydali miktarda (genis) lif saglarlar.kurumus
yiyecekleri islatmakta veya pisirmekte kullanılan suyu saklayiniz ,cunki
besin degeri yüksek olan su corbalar ,soslar ve etli sos yapmak icin recetelerde
kullanilabilinir. .

Çeviri olduğu için cümle düşüklükleri olabilir.
Kaynak forumfood.net

M.Sema
20-10-2009, 16:23
Bu da dut kurutma yöntemimiz. Temiz bezlerin üzerine bol güneş alacak bir yere yayılır. Arada bir şöyle bir hava aldırılır. 3-5 günde kurur. Bez torbalarda saklanması önerilir.

harun25
21-11-2009, 22:42
tarla toprağı derken benim bildiğim pekmez yapılırken öyle her toprak olmuyor. Beyaz kil gibi bir topraktan yapılıyor pekmez. Annemler hep böyle yaparlar hatta memlekette de böyle yaparlar (Tokat-Zile). Pekmezi ilede meşhurdur. Bursada bu toprağı çok aramışlardı babamlar. En sonunda bi köyün mera gibi bi arazisinde bulmuşlardı ama şimdi köyün ismi aklıma gelmedi.. .

Ben de odun külü ile kıvamlaştırıldığını duydum.
Aslında bu sene nasıl yapıldığını gidip görecektim ama olmadı..
Nasipse seneye pekmez yapılırken gideceğim.
Ama dediğim gibi odun külü ile kıvam sağlıyorlar.

harun25
21-11-2009, 23:13
Ben de sebze kurutmaya çok meraklıyımdır;
Bu sene bahçemde yetiştirdiğim bamya, biber , domates, nane, kekik, reyhan kuruttum.

Domates kuruturken bayağı sıkıntı yaşadım.
Kilerimin üstünde serdim örtüleri, tuzlamadan bol güneş ve rüzgarda... Yanlara tuğla sıraladım, öyle bir rüzgarlı yerdeyim ki bir de dam üstü olunca rüzgarın etkisi daha da artmıştı, biraz kuruyunca yerlerinden kalkıp uçmaya başladılar.
Akşam olunca topluyor, ertesi gün tekrar yayıyordum.
İki günde kuruttum. Buzdolabı poşetine koyarak defrezee attım.
Çünkü Yalovada yaşıyorum.
Emeğimin ziyan olmasını istemem.
Biberleri ve bamyaları ipe dizerek güneşte ve rüzgarda kuruttum.
Biberlerim çok güzel oldu, bamyaların özellikle küçüklerini seçerek kuruttum, çorbasını yapacağım...

Nane,reyhan ve kekikleri yıkadım, ince ince doğrayıp örtüye sererek evde, gölgede kuruttum.

Ama burada yazılan bilgiler ışığında bundan sonra daha fazla kurutma yağacağım ***.
Daha meyve ağaçlarım meyve vermeye başlamadılar, özellikle onların kurutmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

istcallst
23-12-2009, 18:42
Bugun bu kurutulmus meyveden aldim. Internete latince veya ingilizce adi ogrenmeye calistim, bulamadim. Biraz bilgi olan var mi? Cok yaraliymis, tadi mayhos.
Bu sitede cok az bilgi buldum:
http://www.altincilek.com/

egetropical
23-12-2009, 18:47
altın çileğin latince adı bizim yakından bildiğimiz physalis dir.
veya diğer adı yer kirazı

istcallst
23-12-2009, 19:05
Tesekkur ederim, kurutulmus yer kirazi daha once hic gormedim, kilosu 70tl'den satiliyor.

muratkoç
26-12-2009, 21:35
Arkadaşlar yerkirazı nasıl kurutulur bilginiz varmıdır?

M.Sema
28-12-2009, 20:50
Sn Harun25, ellerinize sağlık, kuruttuklarınızı afiyetle yemenizi dileyerek hoş geldiniz demek istiyorum.

kestaneci
15-01-2010, 16:14
Arkadaşım,Şekerle kaynatılır,dediğin nokta biraz basite indirgenmiş geldi bana.Lakin kabuk haşlandıktan sonrası da bir iki su devridaimi yerine,her su doldurumu,bir iki saat bekletilmeli,bu böylesi enazında 3 bilemedin 4 kere yapılmalı,kabuğun acılığının gitmesi için.Bunda mutabık olduğumuzu zannediyorum.Sonrasıipe dizilir,doğrudur.İpe dizilen kabuklar tencere **** kazana yerleştirilir,üzerine tencere **** kazan çapı kadar tozşeker olası en üst düzeyde dağ olurmuşcasına,dökülür.Bu deneyimlerimizin standartlarıdır.Kısık ateşle bekletilir,nezaman şeker şurup haline gelir orta ateşe alınarak,kabımızın ölçüsüne göre en az 25 dakika kaynatılır.indirmeye yakın, ev yapımında limon (kabuğuyla birlikte)sanayi yapımında ise limontuzu kullanılır.soğutulur,mümkünse süzülüp kaymakla yemeye sunulur

nariçi
15-01-2010, 16:26
Bu da dut kurutma yöntemimiz. Temiz bezlerin üzerine bol güneş alacak bir yere yayılır. Arada bir şöyle bir hava aldırılır. 3-5 günde kurur. Bez torbalarda saklanması önerilir.

Çarşıdan kurutulmuş dut (tut kurusu) aldım, bazılarında görünüşte dikkati çekmeyen küfler var ki ağız tadını bozuyor.
Bu küflenmeler çok zararlı mı, bunu önleyip korumanın yöntemi nedir?

idris şenol
21-01-2010, 15:50
Çarşıdan kurutulmuş dut (tut kurusu) aldım, bazılarında görünüşte dikkati çekmeyen küfler var ki ağız tadını bozuyor.
Bu küflenmeler çok zararlı mı, bunu önleyip korumanın yöntemi nedir?
özelikle yeşil küfler tehlikeli
karaciyerde kalcı hasarlar bırakabiliyor
beyaz küfse zararı yok diye biliyorum ama siz yinede konuyu hekime sorun

M.Sema
21-01-2010, 15:54
Aslında yüzeysel bilgilerimle hemen size, elbette zararlı cevabını verecektim ki bana pek yeterli gelmediği için şuraya (http://www.gidabilimi.com/makaleler/34-makaleler/2335-gidalardaki-kufler) bir göz atmanızı tavsiye ederim. Selam, sevgi ve saygılarımla.

üzüm
29-03-2010, 21:43
...
Nane,reyhan ve kekikleri yıkadım, ince ince doğrayıp örtüye sererek evde, gölgede kuruttum.
...

Sayın harun25,
Ellerinize sağlık. Nane, reyhan, kekik, maydonoz gibi bitkileri dallarından temizleyip bütün olarak kurutursanız; kullanacağınız zaman ufalarsanız aroması daha yoğun oluyor; vitamin kaybının daha az olduğunu düsünüyorum. Büyük kavonozlarda saklıyorum; elimin altında olan küçük kavonozdaki bitince ufalayıp küçük kavanozu dolduruyorum.

üzüm
29-03-2010, 21:45
...

Zerdalinin çekirdeği acıdır ve atılır.Bu çekirdeklerin tatlandırılarak çeşitli yerlerde kullanıldığnı biliyor muydunuz?
...

Sayın hozat, çok ilgimi çekti. Lütfen anlatın.

aliok1
24-04-2010, 00:46
İnciri bandırarak kurutma

Büyük kazanda su kaynatıyorlar, bu suya biraz kekik, mersin dalı atıyorlar.Bu hem hoş bir aroma veriyor, hem de kurtlanmayı engelliyor.

Sepete inciri doldurup kaynamakta olan kazana koyuyorlar, biraz kaynayınca alıyorlar, bezlere sererek kurutuyorlar.

138496
Kurutulmuş incirler, yıkandılar ve sepete konuldular
138497
Kazan kuruldu, su kaynamaya başladı. Ön planda görünenler de suyun içine konulacak olan defne yaprakları. Defne yapraklarıyla beraber, mersin ve kekik de konulacak
138498
Defne, mersin ve kekik dalları konulan su kaynıyor.
138499
Sepet kazanın içine konuldu. Kaynayan suda 8-10 dakika kadar duracak.
138500
8-10 dakika sonra alıyoruz.

aliok1
24-04-2010, 00:49
138501
Bandırılmış ve dumanı tüten incirler. Yumuşacık ve pırıl pırıl...
138502
Tekrar serilmiş olan incirler.

Garova.blogspot.com'dan alıntıdır.

üzüm
14-05-2010, 16:01
Nane kurutma zamanı geldi, geçiyor.

Nanenin aroması yağışlı mevsimlerde yani bahar ve sonbaharda yoğun olduğundan kış için kurutulacak nane bu dönemlerde hazırlanır. Son iki aydır yağmur damlası bile görmedim ama naneler bolca sulandı. Yeni çıkışlarında da dallansın diye başlarını koparmıştım.

Naneler toplandı, yıkandı; şimdi kurumayı bekliyorlar.

yarenimex
14-05-2010, 21:29
Bahçemizde 1.5 metrekare kadar nanemiz var,sezonun ilk hasadını yaptık ve içerde gölgede kuruttuk. Bir kg lık cam kavanoz doldu.Kavanozun ağzını bir tülbentle kapayıp pencerenin önüne koyduk bir kaç saat da güneşlendi işi iyice garantiye almak ve son nemi de,kaldıysa, yok etmek için. Dün de kavanozun kapağını kapatıp kilere kaldırdık.Artık bir dostu gönüllemeye mi yarar yoksa kışın çorbaları dolmaları tatlandırmaya mı ya da kekikle beraber çay yapmaya mı yarar bilmem.Bildiğim bi şey ikinci biçim için nanelerimiz hızla büyüyorlar..

yarenimex
14-05-2010, 21:40
Ağrı ve Kars dolaylarında da Kaz kurutuyorlar.Karslı bir dostumun evinde yemiştim ve pek beğenmiştim.Biraz tuzlu oluyor ama çok lezzetli.Anlattıklarına göre bol tuzla güneşte ipte çamaşır gibi kurutuluyormuş.Detaylarını bilmiyorum.Bilen dostlardan biri bizimle paylaşırsa biz de deneyebiliriz diye düşünüyorum..

omer.tuncer
14-05-2010, 23:26
Arkadaşlar benim bildiğim incir kurutma yönteminde ilkin ağaçtaki buruk (yarı kurumuş incirler toplanır, toplanamayan ağacın tepesindekilerin kendisinin yere düşmesi beklenir. Daha tam kuru değildir. tel ızgaralarda geceleri üzeri naylonla sabah çiği için göndüzleri de tülbent veya tülle incir kurt sineği kurt atmasın diye örtülerek kurutulur.

Aflatoksin, (mantar) ve kurtlanma olmasın diye ıtırlı bitkilerle veya sadece bir iki kaşık tuz attıgınız kaynar suda haşlanır (yaklaşık 2dk) haşlama işlemine tutulur ve yine üzeri yukardaki gibi örtülerek kurutulur yukarda yazdığım zararlılardan koruduğu gibi kabuğun yumuşak ve şekerlenmesine sebep olur bez torbalarda serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanırsa dükkanlardan aldığınız gibi değil yüzeyi beyaz şeker kaplanmış gibi olur.

bu görüntüyü sevmezseniz. naylon torbalara dizerek buzdolabında meyva sebze rafında saklaya bilirsiniz.

balbay
15-05-2010, 07:31
Özellikle sebzeleri dış ortamda kurutmak için ben uzun zamandır deniz suyundan yararlanıyorum. İpe dizdiğim sebzeleri deniz suyu bulunan derince bir kaba batırıp ıslatıp asıyorum.

Kuruma tamamlanmak üzereyken de son kez deniz suyuna bir kere daha batırıp asıyorum. 4-5 gün sonra küfsüz,mikropsuz ve en önemlisi uzun süre dayanabilen sebze kurutmuş oluyorum.

Domatesi güneşte kurutmak için de enlemesine yarıya bölüp kurutulacak hasır serili zemine dizip üzerine deniz suyu püskürtüyorum. Deniz suyuna batırıp çıkarmak da çare olacaktır. 5-6 gün arayla bir kaç kez daha püskürtme işlemini tekrarlıyorum.

En lezzetli kuru domatesler bu şekilde oluyor bilginize.

Hhatice
15-05-2010, 08:08
Nane ,kekik ,domates bunlar dışında bizim memlekette kolay kurumuyor sebzeler ,çok nem var dolayısıyla en son zar zor biber kuruttum .ama patlıcan filan asla kurumaz bozuluyor.Ankara'da et kurutuyorlarmış .Ankaralı bir arkadaşımın annesi Tekirdağ'da et kurutmaya kalkmıştı.Biz olmaz dediğimizde neden olmasın dedi .Ama sonuç hüsran oldu :)

üzüm
15-05-2010, 11:22
Sarımsak Saklaması

Sarımsakları topraktan çıkarıldıktan sonra, üzerindeki topraklar kuruyana kadar gölgede/yarı gölgede yayarak bırakıyorum. Topraktan tamamen arındırdıktan sonra her tarafı delikli ufak sepetlerde gölge ve serin bir yerde tutuyorum. Dişlerde iç boşalmasını farkettiğimde sağlam başların bir kısmını kapaklı cam kavanoza alıp buzdolabında saklamaya devam ediyorum. Haftada bir veya 4-5 günde bir kapaklarını açıp havalandırıp (5 dakika kadar dışarıda tutup) tekrar buzdolabına kaldırıyorum.

santor
14-07-2010, 13:02
nihayet kayısı kurutabildim:)

iki ağaç kayısı ağacım var.15 haziranda meyvaları sararıyor ve 5 temmuza kadar meyva bitiyor.
ve çok kayısı da oluyor.kurutmayı denedim.Malatyadan kayısı ağacı olan arkadaşıma sordum '' abi çekirdeklerini çıkar evin damına ser dedi.''
ilk denemem: kilolarca olgun kayısının çekirdeklerini çıkardım,bi de içine toz toprak kaçmasın,sinek konmasın diye içi içe kapattım.. haliyle hepsi çürüdü
ikinci denemem:bu defa yine en olgun kayısıları topladım,bu defa iç içe yapıştırmadım ve bir mktar kayısı kurutabildim.ancak kapkara kesinlikle yenecek kalitede olmadı
üçüncü denemem: sağolsun annemde yardım ediyor bana.iki başarısız demeden sonra bana dedi ki '' oğlum senin yediğin kuru kayısılarda hiç olgun kayısı tadı varmı?'' demekki çok olgun kayıslardan kurutma olmuyor
evet haklıydı,

-bu defa çok olgun olmayan kayısılardan topladım,çekirdeklerini çıkardım
-alttanda hava alabilecek tahta ızgaraya serdim
-ayrıca çiğden etkilenmemesi için her akşam üstlerini örttüm
-5 veya 6 gün içinde kurutma işlemini bitirdim.

sonunda naturel, kehribar renginde ''gün kurusunu'' yapmayı başardım:) ve bez torbaya koyup güneş görmeyen depoya kaldırdım

gurbik67
14-07-2010, 21:43
sevgili Hhaticenin dediği gibi nem olan yerde nerde ise imkansıza yakın kurutma işlemi.
batı karadenizde de ince yapaklı bitkiler ancak kurutula biliyor. nerdeee kayısı domates,patlıcan et,balık kurutma.

sevgili balbay denizimiz var suyumuz bol ama havamız batsın nem çok.

üzüm
19-08-2010, 12:18
Bu sene mash fasulyesi yetiştirdim. Kurutup porselen bir kapda ağzı açık olarak bırakmıştım. Böceklenme yapmış (ufak siyah böcekler var). Şimdi tekrar güneşe serdim.

Acaba kendi yetiştirdiğim bakliyatları nasıl saklayabilirim? Torbaya ceviz yaprağı koymak işe yarar mı?

cukurovalı
23-08-2010, 09:55
Sn, Üzüm
Ceviz yaprağını duymadım ama bir diş sarmısak işe yarıyor.
Kolay Gelsin.

üzüm
23-08-2010, 11:24
Sayın cukurovalı teşekkür ederim.

agozce
24-08-2010, 17:15
Bu sene mash fasulyesi yetiştirdim. Kurutup porselen bir kapda ağzı açık olarak bırakmıştım. Böceklenme yapmış (ufak siyah böcekler var). Şimdi tekrar güneşe serdim.

Acaba kendi yetiştirdiğim bakliyatları nasıl saklayabilirim? Torbaya ceviz yaprağı koymak işe yarar mı?

Biz çok eskiden beri şu şekilde yaparız:

Meyve ve sebzeleri kuruturken ayın eskisinde ( ay yeni hilal değilken, yarıdan fazla büyürken..)toplayıp kurutursanız hiç böceklenmez.

( Hatta sebzeler ekilirken ayın eskisinde ekilirse hastalanmaz, daha verimli olur.)

Bir de kurutulmuş bakliyat, pirinç, sebzelerin içine soyulmamış sarımsak dişlerinden bir kaç tane koyarsanız, böceklenmez.

üzüm
24-08-2010, 19:45
Sayın agozce,
Bakliyat olarak saklıyacağım börülceyi sizin söylediğiniz şekilde ay haline göre toplayacağım. Teşekkür ederim.

Yazınız unutduğum "Ay ışığının bitkiye yararı nedir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5997)' başlığını hatırlattı.

Ayın durumunu gösteren bağlantılar:
http://www.moonconnection.com/moon_phases_calendar.phtml
http://kalender-365.de/lunar-calendar.php

kurutmanet
11-01-2011, 23:52
Ticari olarak ülkemizde endüstriyel kurutma makinesi sektörüne hizmet veren birisi olarak, bu konuya yorum yapanlara teşekkür ediyorum. Ülkemizde bir çok ürün taze olarak yeteri kadar tüketilemediği için değerlendirilemiyor ve işin olumsuz tarafı insanlar bu ürünleri kurutarak değerlendirmek isteseler bile nasıl yapacaklarını bilmiyorlar.

Kurutma işini iki yöntemle yapabiliriz. Birincisi makine ile endüstriyel kurutma ve ikincisi doğal kurutma, Biz makine ile endüstriyel kurutma konusunda insanları bilinçlendirmek ve ülkeye katkı sağlamak için senelerdir bu sektöre emek veriyoruz ama tabi heryere bir kurutma makinesi koymak mümkün olmuyor. Bu sebeple, bize doğal kurutma hakkında insanlara ulaştırabileceğimiz yararlı bilgileri gönderebilirseniz (Aşağıda iletişim adresimizi bulabilirsiniz) bu konudaki bilgi eksikliğini gidermek için sizinde katkınız olmuş olacaktır.

EKSİS Makina Gıda Ltd. Şti.

Mail: info@kurutma.net
Web:www.kurutma.net

Göndereceğiniz bilgileri derleyip sitemizde doğal kurutma teknikleri altında birleştirmek niyetimiz vardır.

Hhatice
11-01-2011, 23:55
Trakyada çok zor kurutma işlemi aşırı nem var özellikle deniz kenarında olan illerde küflenme oluyor.Doğudaki gibi et ,patlıcan vs kurumuyor.Domates ve biberde biraz başarı şansı var .

osalke
24-01-2011, 17:32
kurutmalar eskiden beri güzeldir.

osalke
24-01-2011, 17:33
hangi bölgede bu iş en iyi yapılıyor acaba?

furkan yıldız
10-02-2011, 10:28
Herkese merhaba,
Geçen gün kurutulmuş çilek yedim ve çok hoşuma gitti. Çilek yiyemediğimiz dönemler için mükemmel olur olmasına ama kurutma işlemini bilmiyorum. Diğer kurutulan meyvelerden farklı olabilir mi acaba ?

üzüm
10-02-2011, 23:47
Bahçedeki çilekler taze yemeliğe ve zar zor reçelliğe yettiği için çilek kurutmayı düşünmemiştim. Biraz araştırdım, teorik olarak bilgisini vereyim. Hata veya eksik varsa deneyen ilave eder.

Güneş kurutmasında minimum 29 derece ve %60'dan az nem gerekiyor. Kuruturken kuşlar ve böcekler korumak lazım. Küçük çilekler hariç yarıya veya 0.5cm kalınlığında kesilip kurutulmalı.

Bu sene çilek zamanı hava yeterli olursa güneşte çilek pestili (http://www.kemalpasatatlisi.com/?p=843) yapmayı düşünüyordum. Bu yöntemide deneyebilirsiniz.

agozce
11-02-2011, 01:23
Çilek, çok çabuk bozulur, zor kurur. Sahil bölgelerinde nem nedeni ile kurumaz. Yazın en sıcak ve rüzgarlı günlerinde, rakım yüksek yaylalarda kurutulabilir. Oralarda da çilek olmaz..:)))

Belki özel fırınlar da kurutuluyordur.

furkan yıldız
11-02-2011, 08:20
Sevgili üzüm çilek pestilide güzel bir fikirmiş. Bilgiler için teşekkür ederim. Sevgili agozce, dediğin ortam Çatalca'da sürekli mevcut. Yılın 300 günü rüzgarlı desem gerçekten abartmış olmam. Kaldı ki nemde pek tutmuyor. Sıcak yakıyor, rüzgar serinletiyor. Bakalım bir deneyelim. Belki Trabzon hurması gibi suya batırılıp çıkarılıyordur diye merak ettim :)

agozce
11-02-2011, 21:26
Su değerse çürür. Zaten çok sulu. Ama nasıl temizlenir bilmiyorum.

üzüm
11-02-2011, 22:21
Trabzon hurmasındaki gibi suya batırılmıyor ama topladıktan sonra saplarının ayıklanması ve yıkanması gerekiyor. Süzgeçte bir müddet bekletilir veya bir bez üzerine yayılarak suyun bez tarafından emilmesi sağlanır; daha sonra doğranır.

Çileğin ham veya çok olgun olması kurutmayı bozabilir.

ligustrum
11-02-2011, 22:43
Doğal üzüm kurutmada kullanılan "BANDIRMA" tabir edilen madde nedir?
Kulanım şekli, miktarı nedir?

Trakyada nerede bulabiliriz?

Bilgilendirene teşekkür ederim.

elek
11-02-2011, 22:44
Çileği saklamanın binbir yolu için buraya (http://ucanr.org/freepubs/docs/8256.pdf) bir bakınız.

Kurutmaya gelince... Bir başka linkte (http://www.ehow.com/how_4551831_dehydrate_-_a-food-preservation-recipe.html) öncelikle elma sirkesi spreyleyip suyla durulamak önerilmiş. Sirke spreylemek üstünde olması muhtemel ilaçlar ve bakterileri elimine etmek için mantıklı.

Sonrasında, iki kaynağı da birleştirerek anlatırsak, sapları temizleyip çilekleri 0,5-1,2 cm kalınlığında dilimliyoruz. Bütün de kurutabiliriz, ancak kurumanın düzgün olması için dilimlemek daha iyi.

Kurutmak için 3 seçeneğimiz var, koşullara göre değerlendirip birini seçeceğiz.

1. Güneşte kurutma : Min. 29 derece, max. 60% nem oranı gerekiyor. 2. kaynakta sıcaklık 38 derece verilmiş. Çilek mevsiminde 38 C'yi nasıl bulabiliriz bilemedim, dolayısıyla bana pek garantili gelmedi. Dilimleri üstüste gelmeyecek şekilde aralarında hava sikülasyonu olmasına dikkat ederek güneşe koyuyoruz.

2. Fırında kurutma : 49-66 derece arası sıcaklıkta sabit tutabileceğimiz ayarlı bir fırınımız varsa ve nem oranı düşükse, çilekleri fırına atıyoruz. Ancak ilk kaynakta bunun 18 saate kadar çıkabileceğini söylemişler. 18 saat fırın çalıştırmak da pek mantıklı değil, elektrik fiyatları malumunuz :rolleyes:

3. Dehidratör kullanmak: Isınmış havayı sirküle edebilecek bir cihaz varsa bu en iyisiymiş. Mutfakta kullanım için satılan birşey var mı bilmiyorum, laboratuarlardaki etüv cihazlarıyla aynı şekilde çalışan bir alet lazım. Burada saç kurutma makinasını kullanmak gibi Türk işi bir çözüm de bulabiliriz tabii ki :D Eminim yaratıcı fikirler çıkacaktır deneme yanılmayla..

Kuruduğunu nasıl anlayacağız derseniz, çilek içindeki su oranı 20% den düşük olacak. Daha pratik olarak, kırılmayacak ama sulu da görülmeyecek. Kurutma sırasında çileklerin yeri-kalınlığı vb. nedenlerle farklılık olması da normal. Ancak kuru çileklerdeki nemi eşit olarak dağıtmak için, öncelikle plastik veya cam bir kaba çilekleri doldurup, ağzını sıkıca kapatıp 7-10 gün bekliyoruz. Her gün kavanozu sallayıp alt üst ediyoruz, böylelikle çok kurumuş olanlar biraz nemlenecek. Eğer kavanozda su damlacıkları görürsek yeterince kurutma yapmamışız demekmiş, tekrardan kurutma gerekiyor.

Eğer herşey tamamsa cam veya plastik ambalajla (metal sakıncalı) mümkünse vakumlu ambalajlayıp serin (15 derece) ve karanlık bir yerde 2 seneye kadar saklanabilirmiş. Ancak 1 seneden sonra tadı bozulup besin değerleri düşmeye başlıyormuş.

1-2 aya çilekler çıkacak, deneyelim bakalım ;)

furkan yıldız
14-02-2011, 15:54
Teşekkürler Sevgili Elek
Bayağı derin bir çalışma olmuş. Fidelerimin çilek vermesini daha bir sabırsızlıkla bekliyorum şimdi. Sirkeyle spreyleme yöntemi gerçekten daha makul geldi onu uygulayacağım :p

üzüm
14-02-2011, 16:48
Doğal üzüm kurutmada kullanılan "BANDIRMA" tabir edilen madde nedir?
Kulanım şekli, miktarı nedir?
...

...
Kurutma işlemi doğal olarak ve bandırma yapılarak iki şekilde olmaktadır. Doğal kurutma yöntemi genellikle siyah renkli çekirdekli üzüm çeşitlerinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde hasadı yapılan üzümler bağda bol güneş gören yerlere toprak üzerine serilmekte veya salkımlar ipe dizilerek bağdaki çardaklarda veya sundurma altlarında gölgede kurutulmaktadır.

Gerek çekirdekli ve gerekse çekirdeksiz beyaz çeşitler bandırma yöntemi kullanılarak kurutulmaktadır. Bandırmada amaç üzüm tanesi üzerindeki mumsu pus tabakasının uzaklaştırılıp ve bir miktar çatlama sağlayarak tanenin su kaybını hızlandırmak suretiyle kurumanın çabuklaştırılması ve iyi bir renk elde edilmesidir.

Bandırma sıvısı olarak potasa denilen potasyum karbonat ile buna zeytinyağı ilave edilmiş şekli bazen de küllü su-zeytinyağı karışımı kullanılmaktadır. Bandırma işlemine tabi tutulan üzümler toprak, kağıt, beton veya tel sergi yerlerinde kurutulmaktadır.
...

Kaynak:Tarım Kütüphanesi (http://www.tarimkutuphanesi.com/UZUMLERIN_MUHAFAZASI_VE_DEGERLENDIRILMESI_00369.ht ml)

üzüm
14-02-2011, 17:01
...

Sevgili elek, bahçedeki çileklerin bir kısmı çiçekte; haberin olsun. Baharda meyve veren cinsler için sıcaklık yeterli olmayabilir. Sıcaklık yönünden Yediveren cinsi çilekler daha uygun sanırım.

Geçen sene ilk defa yediveren cinsi diktim; meyveyi hangi zamanlar verecek merakla bekliyorum.

ligustrum
14-02-2011, 17:20
Sayın üzüm
Kaynak bilgi için teşekkür ederim.
Sağlıklı günler dilerm.

elek
14-02-2011, 17:40
Sevgili elek, bahçedeki çileklerin bir kısmı çiçekte; haberin olsun. Baharda meyve veren cinsler için sıcaklık yeterli olmayabilir. Sıcaklık yönünden Yediveren cinsi çilekler daha uygun sanırım.

Geçen sene ilk defa yediveren cinsi diktim; meyveyi hangi zamanlar verecek merakla bekliyorum.

Şimdiden çiçeklenmeye başladılar mı :eek: Yediveren ben saksıda denemiştim 4-5 tanecik ancak oldu ama istikrarlı olduklarını söyleyebilirim, her ay bir çilek yedim :D

Bollaştığında haber verin, hasada yardıma geleyim sayın Üzüm, kurutma denemesini de aradan çıkarırız ;)

yarenimex
14-02-2011, 21:26
Gojilerimizden bu yıl daha bol meyve almayı umuyorum..Ancak kurutulması konusunda yetiştirilmesi hakkındaki kadar bilgi sahibi değiliz henüz. Goji kurutma konusunda deneyim veya bilgi sahibi arkadaşlar bu konuda bildiklerini paylaşırlarsa çok makbule geçecek..

üzüm
20-02-2011, 15:46
Bollaştığında haber verin, hasada yardıma geleyim sayın Üzüm, kurutma denemesini de aradan çıkarırız ;)

Sevgili elek, her zaman beklerim. Çilek zamanı özellikle haberdar ederim. Sevgilerle...

üzüm
20-02-2011, 16:07
Gojilerimizden bu yıl daha bol meyve almayı umuyorum..Ancak kurutulması konusunda yetiştirilmesi hakkındaki kadar bilgi sahibi değiliz henüz. Goji kurutma konusunda deneyim veya bilgi sahibi arkadaşlar bu konuda bildiklerini paylaşırlarsa çok makbule geçecek..

Sayın yarenimex, goji meyvesi kurutan yok galiba. Acaba siz hangi yöntemleri denediniz; kurutma konusunda bilgilerinizi paylaşabilir misiniz?

yarenimex
20-02-2011, 19:58
Sayın yarenimex, goji meyvesi kurutan yok galiba. Acaba siz hangi yöntemleri denediniz; kurutma konusunda bilgilerinizi paylaşabilir misiniz?

Sessizliğe bakılırsa haklısınız galiba sayın Üzüm. Konunun acemisi olduğumdan sordum ben de. Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim goji fidanlarımdaki meyveler haliyle tadımlıktı. Şimdi evimin önüne bir dönüm (2000m2) kendi yetiştirdiğim fidelerimden bölgemizin sanıyorum ilk (mini) goji bağını kuruyorum.Diktiğim fidanlarım ortalama birer metre boyunda. Bu yüzden bu yıl kurutacak kadar meyve hasat etmeyi umuyorum. Meyveler ortaya çıkmadan kurutma konusunu çözmemiz lazım diye yazmıştım. Daha zamanımız var, bir şekilde çözeceğiz artık. Umarım bu arada tecrübesi olan arkadaşlardan bilgilerini paylaşanlar da olur..

üzüm
20-02-2011, 21:27
Goji bağınız bereketli olsun.

İnternetde bulduğum iki bilgiyi aktarayım. Kurutmayı düşünen arkadaşlara belki yardımı olur. Hata veya eksik varsa deneyen, bilgisi olan ilave eder.

...
Goji meyvesinin dış yüzeyi güneşe maruz kalan meyvenin su kaybını engelleyen mumsu tabaka ile kaplıdır; dolayısıyla meyveyi doğrudan güneşte kurutmak zordur. Çoğu durumda goji meyveleri güneşte kurutulmadan önce mumsu tabakasını kaldırmak için gıda sınıfı sodyum bikarbonat (karbonat) solüsyonuna batırılır. Mumsu tabakası kalktıktan sonra güneşte (4-7 gün) veya 3-5 gün güneşte kurutulduktan sonra kurutma için sıcak hava veya buharlaştırma ile kurutma işlemine devam edilir.
...
Kaynak:http://www.suntenglobal.com/news/show.php?ID=138&page=8

Gerekli malzemeler:
Enaz 1.2 cm kenar yüksekliği olan fırın tepsisi
Fırın tepsisine uygun tel ızgara / soğutma ızgarası
Tel ızgaraya göre tülbent

- Goji meyvaları yıkanıp suyu süzdürülür. Hasarlılar ve olgunlaşmamışlar ayrılır.
- Tel ızgarayı fırın tepsisinin üzerine yerleştirin.
- Tel ızgaranın üzerine tülbenti serin.
- Goji meyvelerini tülbentin üzerine birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin.
- Tepsiyi fırına yerleştirin.
- Fırının kapağını açık bırakıp mümkün olan en düşük seviyede çalıştırın. (65 -90 derecede)
Goji meyveleri 4-12 saat arası kurutulur (Esnek ve kayış gibi olana dek diye kullanılmış. Meyveyi tanımadığım için doğru tercüme nasıl olur bilemiyorum).
Fırın ısısı, kurutulacak meyvenin miktarı, mutfağın nemi ve meyvedeki su miktarı kurutma zamanını belirler.
Meyveler kuruduktan sonra tamamen soğumasını bekleyip, kilitli poşetlerde kilerde veya dondurucuda saklanır.

Kaynak:http://www.ehow.com/how_4927265_dry-goji-berries.html

yarenimex
23-02-2011, 12:36
Goji bağınız bereketli olsun.

İnternetde bulduğum iki bilgiyi aktarayım. Kurutmayı düşünen arkadaşlara belki yardımı olur. Hata veya eksik varsa deneyen, bilgisi olan ilave eder.

...
Goji meyvesinin dış yüzeyi güneşe maruz kalan meyvenin su kaybını engelleyen mumsu tabaka ile kaplıdır; dolayısıyla meyveyi doğrudan güneşte kurutmak zordur. Çoğu durumda goji meyveleri güneşte kurutulmadan önce mumsu tabakasını kaldırmak için gıda sınıfı sodyum bikarbonat (karbonat) solüsyonuna batırılır. Mumsu tabakası kalktıktan sonra güneşte (4-7 gün) veya 3-5 gün güneşte kurutulduktan sonra kurutma için sıcak hava veya buharlaştırma ile kurutma işlemine devam edilir.
...
Kaynak:http://www.suntenglobal.com/news/show.php?ID=138&page=8

Gerekli malzemeler:
Enaz 1.2 cm kenar yüksekliği olan fırın tepsisi
Fırın tepsisine uygun tel ızgara / soğutma ızgarası
Tel ızgaraya göre tülbent

- Goji meyvaları yıkanıp suyu süzdürülür. Hasarlılar ve olgunlaşmamışlar ayrılır.
- Tel ızgarayı fırın tepsisinin üzerine yerleştirin.
- Tel ızgaranın üzerine tülbenti serin.
- Goji meyvelerini tülbentin üzerine birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin.
- Tepsiyi fırına yerleştirin.
- Fırının kapağını açık bırakıp mümkün olan en düşük seviyede çalıştırın. (65 -90 derecede)
Goji meyveleri 4-12 saat arası kurutulur (Esnek ve kayış gibi olana dek diye kullanılmış. Meyveyi tanımadığım için doğru tercüme nasıl olur bilemiyorum).
Fırın ısısı, kurutulacak meyvenin miktarı, mutfağın nemi ve meyvedeki su miktarı kurutma zamanını belirler.
Meyveler kuruduktan sonra tamamen soğumasını bekleyip, kilitli poşetlerde kilerde veya dondurucuda saklanır.

Kaynak:http://www.ehow.com/how_4927265_dry-goji-berries.html

Teşekkür ederim sayın Üzüm. Bir de Çinli dostlarımdan bilgi alayım diyorum bir müddet sonra. Alınca da burada paylaşırım..

üzüm
12-05-2011, 14:38
Kışlık nanemi bir parti kurutmuştum, şimdi ikinci partiyi kurutmaya uğraşıyorum. Havaların yağmurlu gitmesi nanelere yaradı ama kurutması biraz zahmetli oluyor. Yağışlı dönemden sonra toplanan nanelerin aroması daha yüksek olduğu için kış hazırlığına ilk naneyle başlıyorum. :)

Kırkmerdiven
05-09-2011, 14:00
Kurutmaya gelince... Bir başka linkte (http://www.ehow.com/how_4551831_dehydrate_-_a-food-preservation-recipe.html) öncelikle elma sirkesi spreyleyip suyla durulamak önerilmiş. Sirke spreylemek üstünde olması muhtemel ilaçlar ve bakterileri elimine etmek için mantıklı.

Sonrasında, iki kaynağı da birleştirerek anlatırsak, sapları temizleyip çilekleri 0,5-1,2 cm kalınlığında dilimliyoruz. Bütün de kurutabiliriz, ancak kurumanın düzgün olması için dilimlemek daha iyi.

Kurutmak için 3 seçeneğimiz var, koşullara göre değerlendirip birini seçeceğiz.

1. Güneşte kurutma : Min. 29 derece, max. 60% nem oranı gerekiyor. 2. kaynakta sıcaklık 38 derece verilmiş. Çilek mevsiminde 38 C'yi nasıl bulabiliriz bilemedim, dolayısıyla bana pek garantili gelmedi. Dilimleri üstüste gelmeyecek şekilde aralarında hava sikülasyonu olmasına dikkat ederek güneşe koyuyoruz.

2. Fırında kurutma : 49-66 derece arası sıcaklıkta sabit tutabileceğimiz ayarlı bir fırınımız varsa ve nem oranı düşükse, çilekleri fırına atıyoruz. Ancak ilk kaynakta bunun 18 saate kadar çıkabileceğini söylemişler. 18 saat fırın çalıştırmak da pek mantıklı değil, elektrik fiyatları malumunuz :rolleyes:

3. Dehidratör kullanmak: Isınmış havayı sirküle edebilecek bir cihaz varsa bu en iyisiymiş. Mutfakta kullanım için satılan birşey var mı bilmiyorum, laboratuarlardaki etüv cihazlarıyla aynı şekilde çalışan bir alet lazım. Burada saç kurutma makinasını kullanmak gibi Türk işi bir çözüm de bulabiliriz tabii ki :D Eminim yaratıcı fikirler çıkacaktır deneme yanılmayla..

Sonbahar çilekleri başladı yeniden :)

Dehidratör için resim "cemileninsabunlari.blogspot.com" dan

Makina "www.supermutfak.com/kategori/meyve-sebze-kurutma-makinesi" nden

Mutfak tipi mini bir alet, küçük miktarlı sebze ve meyve kurutmada işe yarar görünüyor. Fiyatı 175 TL. Ben de sezon geçmeden sipariş vermeyi düşünüyorum. Belki sizlerin de ilgisini çeker

Kırkmerdiven
05-09-2011, 14:05
Bir diğer resim ...

Yine "cemileninsabunlari.blogspot.com" dan

Kırkmerdiven
05-09-2011, 14:08
3 tane yaklaşık 4cm yüksekliğinde, 28 cm çapında tepsi aynı anda dizilebiliyor ( katalog bilgisine göre)

Nevin Marangoz
24-10-2011, 00:41
Ben de elma ve armutu fırında kuruttum.Çekirdeğini çıkardıktan sonra kabuğuyla ince ince dilimleyin.80 derecedeki fırında kurutun.Fırına koymadan önce bir gün fırın pişirme kağıdının üzerinde bekletip suyunun bir kısmını buharlaştırırsanız daha çabuk kuruyor.Yaşken elmaların üzerine tarçın de serpebilirsiniz.

ekc
14-11-2011, 21:36
biz senelerdir kayısı kuruturuz ve sarı bir şekilde ve 5 günde!

nasıl peki?
şöyle ki en önemli şey hava koşulları...

gündüzün çok sıcak gecenin nemli olduğu yerlerde yukarda sayfalarca anlatılan sorunların hiçbiri olmaz...

biz kayısıyı alırız ,çekirdeğini ayıklar direkt öğlen güneşi alan bir yere hasırların üzerine dizeriz! neden çünkü havalanmanın hem üstten hem alttan olması gerekir...

ve 5 günde tam takır takır olmadan alınıp bez torbalara konur ve ambarlara asılır..

eski evlerde var ama yenilerde yok.. çözüm buzdolabı! başka yolu yok ...soğuklar gelene kadar kelebeklenir çünkü..

ve rengi altın sarısı olur... tamamen toprakla ve havayla ilgili bir durum...

ve kükürtleme ve diğer yöntemlerin hepsi maalesef ,bence sebze ,meyveye zarar veriyor...

fırınıda kullanıyorum zira herşeyi memlekette kurutamıyorum..

mesela naneyi memlekette kurutunca yemyeşil ve enfes bir kokusu olurken başka bir yerde kurutunca rengi kara ve kokusu berbat oluyor...

münevver
26-02-2012, 20:24
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)

Yağın çok kızgın olması gerekir. Her defasında 2 parça biberi yağa atmalı ve iki saniye içinde yağdan çıkarmalısınız. 2'den fazla biberi tek defada alamama ihtimali olduğu için buna özen göstermelisiniz.

Bulgur pilavına iyi eşlik eder. Bir de sadece yiyeceğiniz kadar kızartmayı unutmayın. Bir sonraki öğüne kalırsa biberlerin keyfi kaçar :)

Özellikle sütle yapılan tarhananın üzerine ufalanırsa...tadından yenmez...

Birçok biberi tavada çok az yağla aynı anda da kızartabilirsiniz.Yağ az olunca ikide bir tavayı kaldırıp çalkayarak biberlerin kavrulmasını sağlamak gerekiyor.

Lunaaa
31-07-2012, 17:20
bende bu yıl domates kuruttum :)
domatesleri kabuklu halde 4 böldüm içindeki sert kısımı kestim metal tepsiye üst üste gelmicek şekilde dizdim iri tus serpiştirdim üzerlerine =) izmirin sıcagında 3 günde kurudu kumaştan kendime kese yaptım ( market poşetleri büyüklügünde ) içine kurutugum domatesleri doldurdum ...

ne cürüme nede bozulma kesinlikle olmuyor tavsiye ederim

Kahvaltıda zeytin yağı kekik ve peynirle çok lezzetli oluyor yemeklerdede rahatlıkla kullanıla bilir

Afiyet olsun

malina
07-08-2012, 13:41
Güneş enerjili sebze meyve kurutma sandığı (http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/28209.htm)

Ayrı bir başlık olması, daha iyi olacak gibi geldi :)

mahurbuselik
14-09-2012, 20:38
Meyve (özellikle de elma) kurutmak için yabancı bir siteden ilginç bir fikir aldım. Elmalar dilimlendikten sonra sığ bir tepsiye dizilir. Güneşli bir günde otomobilin içinde mümkünse ön panelin üzerinde sabahtan akşama kadar kurumaya bırakılır. Akşam elmalar eve alınır, aynı işlem ertesi gün tekrarlanır. Düşünsenize sıcak günlerde arabanın içi nasıl olur?
Benim aklıma yattı ne dersiniz arkadaşlar bence denemeye değer.

kaknus
14-09-2012, 23:00
Nane, kekik, fasulye, ısırgan, kabak, elma ve armut Trabzon'da kuruttuğumuz ürünlerden bazıları.
Isırgan orakla biçip güneş alan bir yere serilir.Birkaç gün kuruduktan sonra ufalanıp elenir.Bez torbalara konup saklanır.Mısır unu ile karıştırılıp hazır çorba gibi pişirilir.Birkaç diş de sarımsak eklenince çok güzel oluyor.
Fasulye iki şekilde kurutuluyor.Birincisinde ince ince doğranıp bezler üstüne seriliyor.İkinci şeklinde ise bütün olarak haşlanıp güneşe seriliyor.
En ilginç kurutma şekli ise kabak.Yörede "kara kabak" denen kabak çeşidinin bütün olarak dış kabuğu soyulur.Ortadan ikiye bölünüp içinden çekirdekleri çıkarılır.Kazıkların başına takılarak birkaç gün solar.Sonra sırım şeklinde kesilip iğlere takılıp kurutulur.Uzun bir ip halinde kuruyunca ip kelebi şeklinde sarılıp bez torbalarda saklanır.Buna da "sırım kabak "denir ki artık yapan yok gibi. Küçüklüğümde küçük baltalarla saatlerce kabak soyardık.

hexus
15-09-2012, 20:39
Meyve (özellikle de elma) kurutmak için yabancı bir siteden ilginç bir fikir aldım. Elmalar dilimlendikten sonra sığ bir tepsiye dizilir. Güneşli bir günde otomobilin içinde mümkünse ön panelin üzerinde sabahtan akşama kadar kurumaya bırakılır. Akşam elmalar eve alınır, aynı işlem ertesi gün tekrarlanır. Düşünsenize sıcak günlerde arabanın içi nasıl olur?
Benim aklıma yattı ne dersiniz arkadaşlar bence denemeye değer.

dostum Şahsi görüşüm araba içersinde kurutma zararlı bir yöntem... neden diyeceksin uzmanlar sıcak günlerde arabaya bile camları açtıktan 2-3 dk sonra binmemizi tavsiye ediyorlar. çünkü araba içersindeki petrol türevi malzemeler sıcaktan dolayı araba içersindeki havaya karışıyor... Arabanın içersinde kurutacağına tahtadan bir kutu yap 4 yüzeyini siyah cam ile kaplattı alt kısmına 4 adet küçük delik üstede ortaya bir raf ... 2 günde kururlar. Ben kurutma sandığı yaptım çok güzel sonuç alınıyor.

hexus
15-09-2012, 20:41
326814

326815

326816

326817

326818

Domateslerinizi boyutuna göre 4 ya da 5 bölüp için sert yerini kesmeli
Tepsinize yan yana dizmelisiniz .

İri tuzla tuzladıktan sonra güneşlenmeye bıraka bilirsiniz
Benim domateslerim 3 günde izmir de kurudu
Mevsime ve şehre göre degişim gösterebilir =)

Şimdiden afiyet olsun

vallahi bravo izmir gibi bir yerde ! bu yıl meyve kurutmaktan sebze hiç aklıma gelmedi... artık çok geç benim için. Domates kurusunuda çok severim halbuki. Sizi tebrik ediyorum başarılı bir çalışma yapmışsınız.

mahurbuselik
03-10-2012, 13:02
dostum Şahsi görüşüm araba içersinde kurutma zararlı bir yöntem... neden diyeceksin uzmanlar sıcak günlerde arabaya bile camları açtıktan 2-3 dk sonra binmemizi tavsiye ediyorlar. çünkü araba içersindeki petrol türevi malzemeler sıcaktan dolayı araba içersindeki havaya karışıyor... Arabanın içersinde kurutacağına tahtadan bir kutu yap 4 yüzeyini siyah cam ile kaplattı alt kısmına 4 adet küçük delik üstede ortaya bir raf ... 2 günde kururlar. Ben kurutma sandığı yaptım çok güzel sonuç alınıyor.

Çok teşekkür ediyorum ve size katılıyorum düşünemedim. Gerçekten de gıdalara kimyasallar zarar verebilir arabanın içinde. Sizden bahsettiğiniz kurutma dolabının ayrıntılı tarifini alabilir miyim? Eğer varsa fotoğrafı da çok makbule geçer. Saygılarımla...

sakagun
26-06-2014, 17:52
Kabak tadı vermeden kabakları kurutayım dedim. Kış hazırlıklarına biraz erken mi başladım ne? Kışın çorbalara, türlülere katmak için.

Kabağı soyup, fazla ince olmayacak şekilde doğrayıp sini üzerine serdiğim sofra bezine yaydım. Üzerine kaya tuzu serptim. Siniyi doğrudan güneş altına yerleştirdim. Sakarya'nın neminde 3 günde kurudu. Deneme amaçlı 1 kabağı kuruttum. Çerez gibi çıtır çıtır yenecek lezzette.
504929

Baktım güzel oluyor, iki kabağı daha kurutmak üzere hazırladım. Biri sakız kabağı diğeri kara kabak.
504930
504931

Üzerine kaya tuzu serpilmiş hali.
504932
Tarifi bu siteden (http://cahidejibek.com/2011/03/20/kuru-kabak-kabak-nasil-kurutulur/) aldım.

furkan yıldız
22-01-2015, 10:21
Kurutma yaparken çok ürün heba edenler, nemli bölgede oturupta niyetine bile giremeyenler benim gibi bu veya bunun profilo markalı olanını alsınlar. Kurumadık meyve ve sebze bırakmayın. Kışın fazla kurutulacak birşey olmuyor ama yazın, kış için makine hiç boş kalmayacak sanırım.

Jezebel
02-08-2015, 21:04
Uzun süre Excalibur gıda kurutucuyu araştırdım ama fiyatı beni ürkütmüştü.
Profilo'nun sebze meyve kurutucusu uygun fiyatıyla beni ikna etti.
Bu akşam ilk denememizi yapıyoruz, 3 tepsi kayısı, 1 tepsi domates.
Arkadaşın dediği gibi, kurutulmayan bir şey bırakmıyacağız.

https://www.youtube.com/watch?v=-k9vzejYT9A

Jezebel
02-08-2015, 21:35
Bu akşamki deneme böyle :)

569439

Hadi Hayırlısı.

Jezebel
22-09-2015, 15:40
4 kilo daha domates kurudu.
Hızlı olması için ince dilimler yapıyorum ve bir gece tuzlayıp bekletiyorum.
Suyunu süzdürüp diziyorum.

578607

Kurutma işlemini ucuz elektrik saatlerinde yapıyorum 22 - 05.00.

mozen
22-09-2015, 20:15
Sayın Jezebel,
Ellerinize sağlık. Sebze kurutucu almak için araştırrmaya başladım. Özellikle bahçemdeki elmalar için. Marmelat, sirke, kompostoluk derin dondurucuya koyduk. Kalanı da kurutalım, başarbilirsek.. Yarın önce fırında deneyeceğim.

Jezebel
22-09-2015, 21:46
Sayın Jezebel,
Ellerinize sağlık. Sebze kurutucu almak için araştırrmaya başladım. Özellikle bahçemdeki elmalar için. Marmelat, sirke, kompostoluk derin dondurucuya koyduk. Kalanı da kurutalım, başarbilirsek.. Yarın önce fırında deneyeceğim.

Turbo fırında 60 dereceye ayarlarsanız olmaması için sebep yok.
Tepsi yerine dizmek için tel ızgara rafları kullanmak lazım, sıcak hava parçaları her yanından geçip kurutabilmesi için.
Sadece saatlerce işlem devam ettiği için gürültü ( az da olsa) ve nahoş ( oğluma göre) kokular rahatsız edebilir. Biz aleti balkona attık, koku da gürültü de atmosfere karışıp gidiyor.
Saygılar.

Gauke
25-09-2015, 12:56
Merhaba, ben de geçen hafta pazardan aldığım 2,5 kilo salçalık biberi kurutucumda kuruttuktan sonra toz haline getirdim yaklaşık 250 gr civarı oldu. Çok hoş bir kokusu var, yemeklere güzel bir renk ve tat katıyor

578948

Gauke
25-09-2015, 13:18
Diğer denemelerimi de paylaşıyorum;

578953

Çilek kuruları, yoğurt içerisinde veya tek başına bile bir atıştırma olarak gayet iyi gidiyor

578954

Kurutulmuş dereotu tozu, özellikle yoğurt içerisinde harika oluyor, ister cacığa ilave edin isterseniz de salata, garnitür içerisinde çok kullanışlı

578955

Kurutulmuş maydanoz, normalde çiğ maydanoz sevmem ama bunu salatalara atıyorum baskın tadı hafiflemiş oluyor. Toz olarak kullanıyorum bunu da.

Resulgur
29-09-2015, 15:55
Diğer denemelerimi de paylaşıyorum;

578953

Çilek kuruları, yoğurt içerisinde veya tek başına bile bir atıştırma olarak gayet iyi gidiyor

578954

Kurutulmuş dereotu tozu, özellikle yoğurt içerisinde harika oluyor, ister cacığa ilave edin isterseniz de salata, garnitür içerisinde çok kullanışlı

578955

Kurutulmuş maydanoz, normalde çiğ maydanoz sevmem ama bunu salatalara atıyorum baskın tadı hafiflemiş oluyor. Toz olarak kullanıyorum bunu da.

Sn. Gauke bu sebzeleri hangi makinede kaç saatte kuruttunuz acaba ?

Gauke
29-09-2015, 16:16
Sayın Resulgur, meyve ve sebzeleri profilonun gıda kurutucusu (birkaç mesaj yukarıda Sayın Jezebel'in fotoğrafını paylaştığı makine) Kurumax PFD1350W kullanarak kuruttum. Kapya biberler yaklaşık 12 saatte kurudu, biraz fazla koymuştum onun da etkisi var, miktarı uygun ayarlarsanız yaklaşık 8-10 saatte kuruyor meyve ve sebzeler. Çilekler 10 saat sürdü. Maydanoz ve dereotu ise 3-4 saat içinde avuç içerisinde ufalanacak kadar kuruyorlar. Makineyi almadan önce en çok endişe ettiğim konu elektrik tüketimiydi, gelen faturadan aşağı yukarı yaptığım hesaba göre 12-15 saatlik kullanım sonrası 3-4 tl gibi bir elektrik tüketimi oluyor yanlış hesaplamadıysam.

Resulgur
30-09-2015, 06:55
Sayın Resulgur, meyve ve sebzeleri profilonun gıda kurutucusu (birkaç mesaj yukarıda Sayın Jezebel'in fotoğrafını paylaştığı makine) Kurumax PFD1350W kullanarak kuruttum. Kapya biberler yaklaşık 12 saatte kurudu, biraz fazla koymuştum onun da etkisi var, miktarı uygun ayarlarsanız yaklaşık 8-10 saatte kuruyor meyve ve sebzeler. Çilekler 10 saat sürdü. Maydanoz ve dereotu ise 3-4 saat içinde avuç içerisinde ufalanacak kadar kuruyorlar. Makineyi almadan önce en çok endişe ettiğim konu elektrik tüketimiydi, gelen faturadan aşağı yukarı yaptığım hesaba göre 12-15 saatlik kullanım sonrası 3-4 tl gibi bir elektrik tüketimi oluyor yanlış hesaplamadıysam.

Sn. Gauke Çok teşekkür ederim. Peki sağlık açısından sağlıklı mı bu yöntem o plastik tepsiler ısınınca koku yapmadı mı , siz memnun kaldınız mı ve öneriyor musunuz ?

Gauke
30-09-2015, 07:51
Sn. Gauke Çok teşekkür ederim. Peki sağlık açısından sağlıklı mı bu yöntem o plastik tepsiler ısınınca koku yapmadı mı , siz memnun kaldınız mı ve öneriyor musunuz ?

Rica ederim sayın Resulgur, sağlık açısından herhangi bir sıkıntı yaratmıyor, zira sıcaklık 60 dereceyi geçmiyor bu da plastiklerin etkilenmeyeceği bir sıcaklık. Isınınca oluşan tek koku içerisinde kuruttuğunuz gıdanın kokusu ki bu da özellikle meyvelerde eve hoş bir koku veriyor mesela çilek kurutma sırasında adeta çilek reçeli pişiyormuş gibi bir koku oluyor hafiften.

Üründen gayet memnunum, amacına uygun, performansı iyi. Ancak ürünü almayı düşünüyorsanız devamlı kullanmayacağınızı göz önüne almanız lazım. Yani 7/24 kullanılacak bir ürün değil. İhtiyacınız olduğunda kullanıp sonrasında dolaba kaldırıyorsunuz belki 1-2 ay hiç kullanmıyorsunuz ama ilginiz var ise bir çok ürün hazırlanabilir. Özellikle meyve-sebze kurusundan çok biraz daha emek harcayıp daha fonksiyonel ürünler hazırlayabilirsiniz. Mesela toz baharat karışımları gibi.

Resulgur
30-09-2015, 10:28
Rica ederim sayın Resulgur, sağlık açısından herhangi bir sıkıntı yaratmıyor, zira sıcaklık 60 dereceyi geçmiyor bu da plastiklerin etkilenmeyeceği bir sıcaklık. Isınınca oluşan tek koku içerisinde kuruttuğunuz gıdanın kokusu ki bu da özellikle meyvelerde eve hoş bir koku veriyor mesela çilek kurutma sırasında adeta çilek reçeli pişiyormuş gibi bir koku oluyor hafiften.

Üründen gayet memnunum, amacına uygun, performansı iyi. Ancak ürünü almayı düşünüyorsanız devamlı kullanmayacağınızı göz önüne almanız lazım. Yani 7/24 kullanılacak bir ürün değil. İhtiyacınız olduğunda kullanıp sonrasında dolaba kaldırıyorsunuz belki 1-2 ay hiç kullanmıyorsunuz ama ilginiz var ise bir çok ürün hazırlanabilir. Özellikle meyve-sebze kurusundan çok biraz daha emek harcayıp daha fonksiyonel ürünler hazırlayabilirsiniz. Mesela toz baharat karışımları gibi.

Sn. Gauke verdiğiniz bilgiler çok isabetli oldu çok teşekkür ederim. Forum içinde faydalı bilgiler verdiniz emeğinize sağlık. Kuruttuğunuz ürünleri güle güle tüketin efendim saygılar ;)

Gauke
30-09-2015, 11:27
Sn. Gauke verdiğiniz bilgiler çok isabetli oldu çok teşekkür ederim. Forum içinde faydalı bilgiler verdiniz emeğinize sağlık. Kuruttuğunuz ürünleri güle güle tüketin efendim saygılar ;)

İlginiz ve dilekleriniz için ben teşekkür ederim sayın Resulgur. Kurutucu ile ilgili deneme ve paylaşımlarım devam edecek, özellikle yabancı kaynak olarak birçok blog sitesi ve kitaplar mevcut, merak edenlerin göz atmalarını tavsie ederim.

Gauke
04-10-2015, 20:11
579822

Mantar kurutma fotoğraflarımı paylaşıyorum. Normalde kurumuş mantarı öğütmeden de birçok alanda kullanabilirsiniz, mesela çorbalarda ve soslarda ancak toz mantarı yapısı nedeniyle çok daha fazla tarife eklemek mümkün. Mantarın içinde doğal olarak bulunan glutamat bir amino asit olan glutamik asitin sodyum tuzu olarak biliniyor. Zengin bir aroma ile ilişkilendirilen "umami" tat bileşenini sağlıyor. Bu yüzden mantar tozu çorbalarda, soslarda, et yemeklerinde, salatalarda doğal aroma arttırıcı olarak kullanılabiliyor. Ayrıca tuzlu bir tat da sağladığı için tuz kullanımı da azaltıyor.

Jezebel
05-10-2015, 16:20
Tuz ve az baharat eklemeli kabak cips.

580001

:)

Bilge Keykubat
23-12-2015, 13:24
Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi;

Dünyadaki çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının neredeyse %45 ini gerçekleştiren ülkemiz dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının oluşumunda da önemli etkiye sahip. Bu aşamada kuru üzüm kalitemizin her geçen gün daha iyi olması dünya ticaretindeki yerimizi sağlamlaştırmamız açısından çok önemlidir. Bu aşamada bütün üreticilerin artık ezbere bildiğini düşündükleri “Kurutma İşlemi” nin her aşaması daha da önem kazanmaktadır. Çok iyi yetişmiş donanımlı elemanları ile sanırım ülkemizde tartışmasız otorite olan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin hazırladığı “Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi” ile ilgili yazı bu konuda bir mihenk taşı niteliğindedir. Okumak için: Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi - Gastronomi - Tarım | Apelasyon (http://apelasyon.com/Yazi/373-cekirdeksiz-uzumde-kurutma-islemi)
Kaynak: Apelasyon E Dergi (Apelasyon (http://www.apelasyon.com))

Dadaloğlu
16-10-2021, 15:38
Baştan sona okudum. Çok yararlı buldum. Bizim köyde de bolca elma var ama kurutma dışında değerlendiren yok. Ben kurusunu yaptım. Kabuk ve iç kısımlarıni soyup içinden pestil, artıklarından da sirke yaptım. gelecek yaz diğer meyveleri de değerlendireceğim.

fatmanur yılmaz
16-10-2021, 16:23
Limonları çok ince doğrayıp yazın gölgede kurutuyorum çayın içine kırıp atıyordum ya da gene o şekilde doğrayıp kaynayan çok yoğun şerbetin üzerine atın kenarda yağlı kağıda koyun hızlıca kurur