View Full Version : Bonsai'ye uygun ağaç türleri hangileridir?
1- Erguvan (Cercis siliquastrum)
2- Hünnap (Ziziphus zizyphus)
3- Çitlenbik (Celtis)
4- Kocayemis (arbutus unedo)
5- Gilaburu (viburnum opulus)
6- Alıc (crateagus)
7- Musmula (Mespilus germanica )
8- Yaban eriği (Prunus domestica)
9- Pırnal meşesi (Quercus ilex)
10- İncir (Ficus carica)
11- Ahlat (Pirus elaeagrifolia)
12- Kazdağı göknarı (Abies equi-trojani)
13- Kasnak meşesi (Quercus vulcanica)
14- Sığla (Liquidambar orientalis)
15- Datça hurması (Phoneix theophrasti)
16- Zeytin (Olea europaea)
17- Pıynar (Phllyrea latifolia akçakesme)
18- Fıstık çamı (pinus pinea)
19- Işığan (anadolu çobanpüskülü ,ilex colchica)
20- Harnup (ceratonia siliqua)
21- Osmanlı çınarı (platanus orientalis)
22- Uludağ Göknarı ( abies bornmüelleriana)
23- Toros sediri (cedrus libani)
24- Nar (Punica granatum)
25- Zakkum (Nerium oleander)
26- İğde (eleagnus)
27- Asma
28- Ceviz (Juglans regia)
29- Atkestanesi (Aesculus)
30- Servi (cupressus semp.)
31- Ardıçlar (juniperus)
32- Karaçam (Pinus nigra)
33- Anadolu Kestanesi (Castanea sativa)
Konuyu bonsaim.com da Halit Togay başlatmıştı. Bunları onun yazısından kopyaladım.
Bu türlerde deneme yapanların tecrübelerini merak ediyoruz.
Ali H. ALI
30-06-2006, 14:40
Hepinize iyi gunler.
Ben yukardaki agaclara koydugunuz baslik icin bir iki sey soylemek istiyorum.
Burada Australia da bu ulkeye ozgu bu ulkede yetisen agaclar var, yalniz onlarin hepsine verilen genel isim "AUSTRALIAN NATIVES TREES" yani "Australianin YERLI agaclari," "Australianin MILLI agaclari" diye soylenmiyor. Sanirim diger ulkelerde de durum aynidir. Ornegin, "Guney Afrika yerli agacidir" deyimi milli agacidir deyiminden daha uygun oldugunu dusunuyorum. Cunku o agaclar, o toraklarda Milletlerden cok onceleri orada yasiyorlardi ve o topragin yerlisidirler[nasilki herhangi bir toprak parcasinda yasiyan "YERLI" insanlarada "NATIVE" yerli diyoruz Amerka yerlisi ,Australia yerlisi gibi" kanimca o agaclarin genel ismi "MILLI, NATIONAL " deyil "YERLI, NATIVE" olmali bu konuyu aranizda bir tartisirmisiniz.
iyi gunler dilegi ile.
Haklısın :)
Konuyu bonsaim.com da Halit Togay başlatmıştı. Bunları onun yazısından kopyaladım.
demiştim. Saygızıslık yapmamak için olabilir, üzerinde düşünmeden aynen kopyalamıştım.
Değiştiriyorum... Uyarınız için teşekkürler...
bonsaireef
06-08-2006, 17:40
gümüş wisteria artık burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1651).
antikressam
12-04-2007, 21:10
Ben bu fidanı dün aldım ve kendi çapımda bir bonsaiye benzetmeye çalıştım.
Sizin görüşlerinizi bekliyorum..........
Sizin gözünüzle nasıl.daha ne yapmam gerekir.....
Yardımlarınızı bekliyorum........
http://img399.imageshack.us/img399/5691/2222222222up1.jpg
antikressam
12-04-2007, 21:12
yaprak yapısı ve görünümü..........
http://img399.imageshack.us/img399/5999/333333333et2.jpg
http://img399.imageshack.us/img399/1624/5555555555555hh7.jpg
antikressam
12-04-2007, 21:46
http://img76.imageshack.us/img76/8189/777777777777777ff2.jpg
Telleme yapmadan önce acele etmeden ilk yapılması gereken, hangi tarzı uygulamak istediğimize karar vermek.
Burada dallar bir nokradan çıkıyor gibi görünüyor. Bu bakımdan süpürge, hokidachi tarzı düşünülebilir. Bu tarzla ilgili fotoğrafları bir incele.
Saksının içinde taşlar mı var?
Eğer toprak değişimini yeni yaptıysan başkaca bir çalışma yapmadan önce,bir süre dinlenmesinde yarar var.
merhaba arkadaşlar.Bahçemde iki kök meşe fidanı var.6 yaşında.birinin başı kırılmış o nedenle gövde biraz kalınlaşmış.Diğeri ise uzayıp gidiyor.
Bonsai'ye uygun mu? merek ettim.Uygun derseniz nasıl olacak diye soracağım çünkü)))
Meşeden bonsai yapılabilir.
İlk önemli iş, kökleri zarar görmeden topraktan almanız.
Yamadori başlığında bu konuda neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Saksıya aldıktan sonra, fotoğraflarsanız nasıl bir tarz uygun olur birlikte konuşuruz.
merhaba herkese,
benim de 2 minik mese fidanım var, boyları yaklaşık20-25 cm, bunları birbirinin dibine ektim çünkü gövdelerini birbirlerine dolayarak bir bonsai yapmak istiyorum. Birbirlerine su an iple bağlılar çünkü telle yapmam doğru olur mu emin olamadım :) önerilerinizi bekliyorum.
Zamanla iplerin ağacın gövdesine zarar vermesine engel olmak için, ipleri çözüp başka yönde tekrar bağlamanda fayda var.
bonsaisever
08-06-2007, 20:08
Forumdaki konuları okumakla başlayabilirsin.
Şu anda forumda bulunan konuların hemen hepsini 3 yıl öncesi bulmanız mümkün değildi.
Bonsaiye gönül vermiş, tecrübeleriyle katkıda bulunan veya çevirileri sayesinde bizlere yardımcı olan arkadaşlarımız sayesinde yabancı kaynaklara gerek kalmadan bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Burada okuduğun konulara göre ağacında ufak şekillendirmeler yaparak gelişmelerini izle.
Hatta, bu konulara daha çabuk adapte olamak, el alışkanlığı arttırıp yaptığın işlemlere ağaçların verdiği tepkiyi öğrenebilmek için mümkün olduğu kadar çok fidan alırsan iyi olur.
Alacağın fidanların bonsai tarzlarından birine veya arzu ettiğin bonsai tarzına uygun olmasına dikkat edersen, fazla çaba göstermeden güzel bir bonsai sahibi olabilirsin :)
Derya Özen
18-06-2007, 09:31
Bonsai den anlayan arkadaşlar sizlere bir sorum olacak. Dün misafirliğe gittiğim bir ev de, 25 yaşını geçmiş 30 cm kadar yükseklik de bir Nar ağacı gördüm. Ağacın kendiliğin den hiç büyümediğini söylediler. Bu bir Bonsai mi oluyor.? Kökü iki parmaktan biraz kalın ca idi, dalların da da, ufak ufak narları vardı.
Belki bonsai tarzlarına göre şekillendirilmemiş olabilir, ama genel olarak bonsai kabul edilmeli.
Ali H. ALI
19-06-2007, 15:22
Hepinize selamlar, Cins olarak boyu buyumeyen bitkilerden belki daha rahat bonsai yapilabilir. Yine de boyu buyumedi kucuk kaldi diye bonsai gozu ile bakilmamali, uzerinde isleyip kucuk bir agac gorunumu verilmeli ve surekli budanarak istenilen forumda tutuldugu zaman bonsai oluyor. Belirli bir tarzda olmasa bile agacin estetik bir guzelligi olmali.
Hepinize bonsaili gunler diliyorum.
küpeli'den bansai olur mu?
Ali H. ALI
02-08-2007, 13:23
küpeli'den bansai olur mu?
Kupe ciceginden[fuchsia] guzel bonsailer yapabilirsiniz. Tel sarip sekil verecekseniz dikkatli olmlisiniz dal yapisi hic esnek deyildir cok cabuk kiriliyor.
Kıvrımlı dik tarz celebi, supurge,selale ve ya yari sarkik tarzlarini deneyebilirsiniz.
Daha bircok agactan bonsai olur. Ozellikle yerli agaclardan bonsailer yapmayi denemelisiniz.
Bonsai calismalarinizda kolayliklar dilerim.
Teşekkür ederim.
Aslında olumlu bir cevap beklemiyordum... 15 gündür küpelim var. ona saksıdayken şekil vere vere yaşatmaya çalışsam da sonra bonsai olsa olur mu? Kök budaması vs. deyince korktum...
Söylediğiniz tazlara bir bakayım... Güzel olur inşallah:) Yaşar inşallah...
Ali H. ALI
02-08-2007, 13:50
Kok budamasindan korkmaniza gerek yok, zamaninda ve bilincli olarak yapacaginiz kok budamasi agacinizi her zaman daha saglikli yapacaktir.
Kupe ciceginizin guzel bir bonsai ve saglikli yasamamasi icin bir neden yok.
Ben guzel bir bonsai yapacaginiza inaniyorum.
Resim ekleme olanaginiz varsa, calismalarinizi, bizlerle paylasabilirsiniz.
kolay gelsin.
Ali H. ALI
02-08-2007, 22:37
Teşekkürler gerçekten cesaretlendim. Akşam eve gidince resmini ekleyeyim :)
Kupe ciceginiz icin "uyelerin bonsai calismalari" basligi altindaki bolumde, kendinize, yeni bir sayfa acip resimleri oraya ekliyebilirsiniz.
Daha sonra yapacaginiz tum calismalari da bizimle o sayfalarda paylasirsiniz.
Iyi aksamlar.
şengül akalınlı
07-08-2007, 14:03
Ali Bey Merhaba,
Biraz önce Kıbrıslıların olduğu bölümde sizleri uzun uzun okudum. Bonsai konusu ilgimi çekti. Nasıl oluruna bakmak istedim. Umarım ben de başarabilirim.
Ali H. ALI
07-08-2007, 15:04
Sengul hanim bonsai yapmayi ogrenmek icin tam yerindesiniz. istediginiz kadar bilgi var. Bunlari okumakla ise basliyabilirsiniz.
Yerli agaclar basligi altinda yazdiginiza gore yerli bir agacla bonsaiye basliyacaginizi dusunuyorum. Ornegin bir zeytin bir alic ya da bir harnip olabilir
Bu fidanlari Guzelyurtaki devlet fidanliginda bulabilecegini dusunuyorum, ya da senin bildigin baska bir fidanlikta.
Buradaki tum arkadaslar, herkese oldugu gibi sizede, bonsai yapmaniz icin yardimci olacaktir. Basarmamaniz icin bir neden yoktur.
Simdiden kolay gelsin.
şengül akalınlı
09-08-2007, 11:18
Hala okuyorum
Teşekkürler
Ali H. ALI
18-08-2007, 13:05
Hepinize selamlar, gecen gun Tourkana guzel bir incir agaci aldi. Incir agaci uzerinde calisip onu guzel bir bonsaiye donusturmeyi dusunuyor. ben simdiden o agacin guzel bir bonsai olacagini dusunuyorum. Incir agacinin yapraklarinin cok buyuk olduguna bakmayin. Agaci istediginiz tarzada sekillendirdikten sonra, son samada yaprak budamasi yontemi ile yapraklarini istediginiz boyda kucultebilirsiniz.
Yerli agac incirden daha fazla arkadas bonsai denemeli. Evlerinde inncir agaci dikili olan arkadaslar kolaylikla hava koklendirmesi yontemi ile istedikleri dali koklendirip bonsai yapabilirler ve 3-4 yil icerisinde govdesi kalin bir bonsai sahibi olabilirler.
Yalniz incir agaci degil, diger yerli agaclar uzerinde de calismalar yaparak guzel bonsailer elde edebilirsiniz. Ornegin zeytin, sigla(siglanin sonbahardaki gorunusu akcaagaci aratmiyacak kadar guzeldir), alic, harnup, ardic ve digerlerini deneyebilirsiniz.
Yerli agaclarla yapacaginiz calismalardan elde edeceginiz olumlu ve olumsuz deneyimleri bu sayfalarda paylasmayi da unutmayiniz.
Hepinize kolay gelsin.
Botanik Alp
08-11-2007, 11:23
Herkese selam.Bu büyük aileye yeni üyeyim ve ilk mesajımı bu güzel konuya ayırdım.Ben Adana'da oturuyorum apartman dairesinde.Yazında,tüm güzelliğiyle insanı hayran bıran yaylaya gidiyorum.İki aylık doğa içindeki yaşam yeterli gelmiyor.Haliyle evde orman gibi.Ama herkes benim gibi memnun değil en baştada annem.Sonunda bodur,fazla yer kaplamayan bitkilere merak sardım ve burdayım.Bende bonsai oluşturmaya karar verdim. Daha önce bonsai niyetiyle olmasada bazı çalışmalar yaptım ama bitkilerim kurudu.Biraz birikimden sonra tekrar deneyeceyim.Acem borusuyla başlamayı düşünüyorum...
yusufumsu
19-11-2007, 08:46
merhaba ben Oktay ,bonsai yapmak istiyorum ve daha önce hiç bununla uğraşmadım.Elimde at kestanesi,meşe,çam gibi 25 farklı bitkinin tohumu var bunlardan bonsai yapmak istiyorum.Daha önce hiç denemedim.Bu konuda yardıma ihtiyacım var....
Merhaba, başlangıç olarak, tohumdan bonsai yetiştirmek başlığında ilgini çekecek bilgiler bulabilirsin.
Bonsai yapmak için, tohumdan ağaç yetiştirmek genellikle uygun değil. Filizlenecek fidanın, Çalışmaya uygun büyüklüğe gelmesini için, dört beş sene kadar beklemek gerekecek.
Bunun yerine forumdaki bilgiler ışığında, bir fidan alarak, onunla başlamak daha hızlı çalışma yapmanı sağlar.
iyi günler herkese...
Yukarıdaki listede yoktu ama ben zeytin ağacından bonzai yapabilirmiyim acaba?
elimde 2 yaşında genç bir fidanım var ve saksıda bozulmasını ve dikerek benden çıkmasınıdaistemiyorum çünkü benim diktiğim çekirdekten çıktı zaten yabani aşsız olduğu için ürün veremiyecek. Bu sebeple bir bonzai yapmak için zeytin uygunmudur öğrenmek istiyorm...
Şimdiden sağolun...
Zeytin bonsai yapmak için uygun bir ağaç. Güzel çalışmalar yapanlar var.
Sizin fidandan da güzel bir bonsai yapabilirsiniz.
Foruma fotoğrafını yüklerseniz, neler yapabiliriz birlikte düşünürüz.
boyu yaklasık 1.50 cm. bir kaç kez budandı...
Teşekkürler
Birbuçuk metre oldukça uzun bir boy. Zeytin budamalara kolay adapte oluyor sanırım uygun budamalarla boyu kısaltılabilir. Bence güzel bir bonsaisi olacaktır. Tabi bir fotoğrafını yükleseniz, görüntüsü üzerinden nasıl budama uygun olur, birlikte düşünsek iyi olur.
tamam tekrar deniyorum ama dosyadan atamıyorum sanırım görsellde sorun var çünkü başka bir sayfaya yüklediğim görsel açılıyor biraz bekleteceğim o bakımdan /Users/erdem/Desktop/DSC01726.jpg
bu türe benziyor kendi ağaçımın görselini yükleyemedim internette araştırdım biraz bunlara benziyor boyu yaklaşık 1,5 metreye yakın gövdeside biraz daha kalın yaklasık 5cm çapında...
http://www.silkplantjungle.com/olive_tree.jpg
Koyu yeşil
10-01-2008, 12:47
Eğer dal yapısı da bunlara benziyorsa süpürge tarzı çalışılabilir gibi duruyor. Yalnız gövde bu kadar uzunsa budaman gerekebilir. Eğer yanlış biliyorsam arkadaşlar düzeltsin, gövde çapının 3 katı kadar olmalı boyu süpürge tarzında. Yani 5cm genişliğinde bir gövde için 15 cm civarından budaman gerekebilir. Süpürge tarzı ile ilgili bilgileri forumda bulabilirsin.
Koyu yeşil
10-01-2008, 15:44
''Süpürge tarzı bonsai nasıl yapılır?'' başlığında bilgi bulabilirsin.
Bonzaiseverler merhaba;)ha başlayacam ha başlayacam derken aranıza katılanlardan olacam derken,, iyi olacak hastanın ayagına doktar geldi nasılmı:confused:tesadüfen dogada yol kenarında atılmış torbalı bir agaçcık buldum yalnız şöyle bir durum var ölü gibi duruyor ama dinç açıkcası pek çözemedim cinsinide bilemiyorum fotograflarınıda aşagıya ekleyecem gövdesi çok güzel kökler toprak üstüne çıkmış bilmiyorum ama tam bonzailik diye geçiriyorum aklımdan inşallah yaşıyordur,dallarda hafif yosunsulaşmalar var gerçi kurumuşlar minik minik:(torpasının dıbine düşenleride ekleyecem çam türümüdür anlayamadım:(napmam gerekiyor acaba büyük saksıyamı geçirsem
Bonsibet
25-01-2008, 15:44
Bonzaiseverler merhaba;)ha başlayacam ha başlayacam derken aranıza katılanlardan olacam derken,, iyi olacak hastanın ayagına doktar geldi nasılmı:confused:tesadüfen dogada yol kenarında atılmış torbalı bir agaçcık buldum yalnız şöyle bir durum var ölü gibi duruyor ama dinç açıkcası pek çözemedim cinsinide bilemiyorum fotograflarınıda aşagıya ekleyecem gövdesi çok güzel kökler toprak üstüne çıkmış bilmiyorum ama tam bonzailik diye geçiriyorum aklımdan inşallah yaşıyordur,dallarda hafif yosunsulaşmalar var gerçi kurumuşlar minik minik:(torpasının dıbine düşenleride ekleyecem çam türümüdür anlayamadım:(napmam gerekiyor acaba büyük saksıyamı geçirsem
asla ben biliyorum dedigim dogrudur diye bir iddam yok
ama senin bu agac cam türü yani igne yapraklılardan büyük bir ihtimallede kurumus bunu anlamak icin ana gövdenin kücük bir bölümünün kabugunu kaldir yaşam belirtisi olmadıgını göreceksin yukarıda ismi belirtilen türlerden birini sec bir bonsai icin ben bugün deforme olmus bir Pittosporum bonsai hayatına baslattım sana bol sans
Bonsibet
25-01-2008, 15:51
merhaba...
Bu ağaç veya çalı hakkında bigilerinize ihtiyacım var........
http://img399.imageshack.us/img399/5104/111111111111111111uz8.jpg
Euonymus japonica yani bizim taflanlardan biri ben daha önce bir kac kez denedim gayet şık duruyor emek harcadıgında, kesinlikle sıcak bir yerde barındırma ve susuz kalmamalı cünkü suzuz kalması ciddi zarar veriyor
hasere karsida cok dayanıksız bir bitkidir ihmalde bitlenmesi kacınılmaz sondur
not:bonsailerinizi muhakak bol hava alacakları yerlerde yasatın
tourkana
25-01-2008, 15:52
Sedir ya da ladin türü olabilir tekrar canlanması imkansız gibi duruyor... Ama güzel ağaçmış ,iyi ellerde güzel bir bonsai olurdu bence.
Bonsibet
25-01-2008, 16:05
merhaba ben Oktay ,bonsai yapmak istiyorum ve daha önce hiç bununla uğraşmadım.Elimde at kestanesi,meşe,çam gibi 25 farklı bitkinin tohumu var bunlardan bonsai yapmak istiyorum.Daha önce hiç denemedim.Bu konuda yardıma ihtiyacım var....
dediklerinin içinde en idali ( bana göre ) çam onu dene
Bonsibet
25-01-2008, 16:12
Ağacını budamak onu saksıda yaşatmanın tek yolu, ve budamak onu öldürmeyecektir ;)
doğayla ugrasanlar iyi bilir doğada etkiye tepki olayı vardır
hangi yönde etkilerseniz doganın parcasini o yönde size tepki verir
yani kısaca arkadasima yüzde yüz katılıyorum budamak agac icin yaşam demektir ( budamaya uygunlar icin yanlıs anlasılmasın )
bonsai adayi bitkinizi sakın acele etmeden önce söyle karsınıza alın bir kac gün bakın onu hayal edin nerede yasayacagina hangi boyda olacagına öncelikle karar verin sonra ya bismillah budamaya baslayın ama kesinlikle bonsaiseverin cok keskin aletleri olmalıdır bitki hasar görmemeli budama esnasında
Bonsibet
25-01-2008, 16:18
Teşekkür ederim yardımlarınız için şimdiki asıl sorun kıyıp da ağacı budayabilecekmiyim :D ve eğer ağacı öldürürsem çok üzülürum tekrar teşekkürler yardımınız için
burada sunuda belirtmek isterim budama dönemlerini iyi zamanlanmalıdır her tür her mevsimde budanmaz
bonsai sevenler icin güzel bir dönemde oldugumuzu yeni ilgilenen arkadaslara hatirlatırım
bonsaisan
25-01-2008, 16:29
Sayın tugrulS
Ağaçın dibindeki iğnelere bakında sedir gibi ayrıca gövde yapısında reng ve kabukda bunu gösteriyor gibi.
Ama yinde kesin bir şey için yakında görmek isterdim.
Sedir ise benim ender olrak gördüğüm bir tesadüfdür Aydın bölgesinde tüm yapraklarını döküp baharda yeniden yapraklandığını gördüm.
Belirlediğiniz bir noktadan kabuğunu sıyıırp bakın yeşil renk hakim ise ağaç yaşıyordur.
Ama içimde çıkan ve dökülener konusnda bir şey diyemiyeçeğim.
Saygılar
Ali H. ALI
26-01-2008, 13:07
öncelikle sana tavsiyem tohumla zaman harcamaman en basta zevkin kacar muhakak tohumdan bir agaca sahip olmak daha zevkli olurdu ama tavsiye etmem dogadan **** fidanlıklardan tavsiye edilen türlerden birini alıp yapmandır
hazır yeri gelmisken yeni baslayan arkadaslara bir tavsiye daha bana göre yeri dar olan arkadaslar yaprak dökmeyen türleri secmeleridir neticede yasam alanlarımızda bulunduracagimniz icin bonsailerimizin görsel güzellikde olmalarıda gerekli en azından sizin gözleriniz parlaya parlaya ne oldugunu anlattıgınız agacinizin yapraklarida olsun ki doslarımız bizi zevksizlikle hatta gariplikle suclamasınlar :)
Sayin Bonsibet aramiza hos geldiniz.
Yeni basliyacak olanlara, tohumla vakit gecirmemelerini, hazir bir fidanla bonsaiye baslamalarini onermeniz cok dogru da dogadan fidan alma onerinize katilmiyorum(yamodori basligi altindaki yazilara bir goz atiniz.) Yeni basliyan biri icin en saglikli yontem fidancilardan alinacak bonsaiye uygun fidanlardir.
Dogadan agac sokme Turkiyedeki yasalara gore YASAKTIR ve cezasi vardir. Ozel arazilardan bile olsa bilincsizce sokulen bir agacin yasama sansi cok azdir.
Uzgunum ama diger onerinize de katilmiyorum. Yaprak doken agaclar da yaprak dokmiyenler kadar gorsel bir guzellige sahiptirler. Yaprak dokumunden hemen once kizila donusen bir sigla agaci ve ya bir alic agaci uzerinde sari yapraklari dokuldukten sonra goz alici renkleri ile duran alic meyvelerini goren dostlariniz sizi ne gariplikle ne de zevksizlikle suclayacagini dusunmuyorum.(Japonyada sergiye konacak bircok agaclara yaprak budamasi yapilip agaclari yapraksiz sergiye koyarlar. Nedeni bonsai ustasinin agac uzerindeki dal diziminini herkesin guzel bir sekilde gorbilmesi icin, ve yapraklari budanmis bu gibi agaclarin odul aldigi cok gorulmustur. Kisacasi yapragini doken agacin da guzel bir estetigi vardir)
Tekrar aramiza hos geldiniz, bonsai calismalarinizin fotograflarini da gormek isteriz.
Size guzel bonsai calismalari dilerim.
Sayın tugrulS
Ağaçın dibindeki iğnelere bakında sedir gibi ayrıca gövde yapısında reng ve kabukda bunu gösteriyor gibi.
Ama yinde kesin bir şey için yakında görmek isterdim.
Sedir ise benim ender olrak gördüğüm bir tesadüfdür Aydın bölgesinde tüm yapraklarını döküp baharda yeniden yapraklandığını gördüm.
Belirlediğiniz bir noktadan kabuğunu sıyıırp bakın yeşil renk hakim ise ağaç yaşıyordur.
Ama içimde çıkan ve dökülener konusnda bir şey diyemiyeçeğim.
Saygılar
teşekkür ederim orçun bey..
Sayin Ali H ALI sayfalarinizda bonsaileri okumaktan icimde bonsai aşki doğdu seraya gittigimde, görünce hemen aldim, ancak türü hakkinda bilgi veremedi satıcı ic mekan mı yoksa dış mı ,bir de türünün adını resme bakarak cevap verebilirseniz. Diger başliklardan bakımını inceleyebilirim. Dogrusu hiç tecrübem yok bonsai konusunda, budama gerekince zarar vermekten de korkuyorum, tesekkür ederim şimdiden.
http://www.resim-yukle.com/thumbs/18/630325Resim003.jpg ('http://www.resim-yukle.com/viewer.php?id=img01/18/630325Resim003.jpg')
http://www.resim-yukle.com/thumbs/18/657478Resim002.jpg ('http://www.resim-yukle.com/viewer.php?id=img01/18/657478Resim002.jpg')
Memet bey fotograflari yeniden yükledim oldu simdi,cinkaraagacinada benziyor yoksa ilex mi,hemen ilgilendigniz icin tesekkürler,ne oldunu anlarsaniz bakiminida nerede bulabilirim onuda yazin lütfen olmazmi.Sagolun.
At kestanesinden bonsai yapmayı düşünüyorum. Bir bonsai sitesinde (adresini hatırlayamıyorum) ağacın yapraklarının ufaltılmasının oldukça zor olduğunu, bu nedenle bonsaiye pek uygun olmadığını yazmışlardı. Deneyen oldu mu acaba?
Forumda aradım ancak gül ile ilgili bonsai yazısına hiç rastlamadım. Acaba gülden bonsai olur mu? Gövdesi çabuk kalınlaşıyor, hele birkaç yıllık olanlar çok güzel görünüyor, çok yaşlı bir ağaç gövdesi gibi.
Çok çabuk sürgün veriyor, sürgünler çabuk uzuyor ve çabuk kalınlaşıyor.
Kolay aşı tutuyor.
Yapraklarını bilmiyorum ama budama yaptıkça çiçekleri önemli ölçüde küçülüyor.
Susuzluğa dayanıklı, hastalık çok olsa da kolay kolay yenilmiyor.
Ne dersiniz?
Ali H. ALI
25-08-2008, 12:58
Nariel iyi gunler, Gulden bonsai yapilabiliyor. Cicekleri minyatur olanlardan secerseniz ve ya kalin govdeli bir gulun uzerine minyatur gullerden asilarsaniz mutlaka guzel olacaktir. Buyuk cicek acanlardan bonsai yaparsaniz ciceklerini actigi zaman agacla cicekler arasinda bir denge bozuklugu olacak diye dusunuyorum.
Gul bonsai yani sira, diger yerli agaclardan da bonsai yapmiya calisiniz. Ozellikle yasadiginiz bolgede, sorunsuzca yetisen yerli agaclardan denemeler yapabilirsiniz. Daha onceleri kimsenin bonsai yapmadigi bir bitkiden de bonsai yapabilirsiniz yapacaginiz calismada guzel bir estetik ve agac forumu elde edebilirseniz kimsenin daha once o bitkiden yapmadigi bonsaiyi yapmis olursunuz.
Kolay gelsin.
Elimdeki güllerden birine kıyabilirsem deneyeceğim. Menengiç sökmek istedim doğadan ancak inceleme fırsatım olmadı pek, öte yandan suç işlemek de istemedim. Çok güzel yabani zeytin ağaçları var çevrede, belki birini almaya çalışırım. Nar da iyi yetişiyor burada.. En kısa zamanda fidan alabilirsem başlayacağım işe.
Saygılar.
Merhaba,
Bu forumdaki yazıları okudum ama aklımda bazı sorular var. Her ağaçtan bonzai olur mu? Mesela normalde bir elma ağacı 4-5 metre oluyor diyelim onun yarım metrelik bonzaisi nasıl yapılabiliyor? Yoksa bonzai o ağacın farklı bir türü mü? Tamamen budayarak mı yapılıyor yoksa bonzailer farklı türde ağaçlardan mı yapılıyor?
Bu arada foruma yeni katıldım. Teşekkürler.
bonsaisan
27-09-2008, 08:57
Sayın mugo
Aramıza hoş geldiniz.
Bonsai forumda okuyaçağınız gibi kelime anlamı olarak saksıda ağaç yetiştirme sanatı olarak geçen ama özünde doğada ki ağaçların yahut manzaraların oran ölçü küçültme metodu ile minyatürleşmiş ağaçlardır.
Bonsai fiziksel olarak yapılan bir takım işlemler sonuçunda minyatürleştime uygulamalarıdır.
Kısacası budama telleme gibi bir takım işlmler ile minyatürleşme sağlanır.
Genetik değildir.
Ufalmayan tek şey bonsai için çiçekler ve meyvelerdir.
Onun dışında yapraklar dahil ufaltılır.
Lakin en iyi bonsai sonuçlarını almak için seçilen türlerin ufak yapraklı çok yılık ve odunsu gövdeye sahip olan türlerin seçilmesidir.
Bu sayede yılarça süreçek yaprakların ufaltılama işlemi daha kısa sürede görsel olarak tataminkar olur.
Kısacası bonsai her türlü odunsu gövdeye sahip bitkiden elde edebilirsiniz.
Forumu okuyun ve daha bir kçok konuya ulaşaçaksınız.
Saygılar
Teşekkürler,
Anlamadığım birkaç konu daha var. Bazı üyeler bu ağaç bonzai için uygun mu diye sormuşlar. Mesela Kestane ya da meşe gibi çok büyük bir ağaç türünü ele alalım. Bunlardan da bonzai yapmak mümkün mü? Belli bir zaman geçtikten sonra bunlar çok büyümez mi? Yoksa aynı boyda mı kalırlar? Aynı boyda kalmalarını sağlayan üstten çıkan dalların kesilmesi midir? Gövdeleri niye çok kalınlaşmaz?
Bonsaisan'ın size tavsiyelerini içeren mesajına dikkat etmelisiniz.
Gövdeleri zamanla kalınlaşacaktır, ama bodurlaşmış bir ağacın kalınlaşması çok az bir kalınlaşma olacaktır, ağaç ihtiyaca göre hareket ediyor çünkü. Zaten bonsaide gövde kalınlığı istenen bir özelliktir.
Bonsaiye uygun ağaç denirken, budamaya, yaprak küçükltmesine vs iyi cevap veren ağaçlar demektir. Buna göre ağaçların bonsaiye uygunluğu derece derece farklıdır. Ama genelde odunsu gövdeye sahip hemen hemen her bitkiden birşeyler yapmak mümkün.
Meşe ağacından çok güzel bonsailer yapıldığını gördüm. Bir ağacın topraktaki hali ile saksıdaki hali birbirinden farklıdır. Ağacın küçük kalmasını sağlayan şey de düzenli ve ihtiyaca göre yapılan, sürgün ve dal budamalarıdır.
Yanıtlar için teşekkür ederim.
Ben de bonsai yapmaya karar verdim. Çınar ağacının yaprakları akçaağaç'a (acer) benzediği için iyi olacağına karar verdim. Bu konuda deneyimi olan var mı? Çınar ağacından bonsai olur mu?
teşekkürler.
Harun Parlak
28-09-2008, 21:02
Çok yaygın değil ama olmaması için bir sebep yok http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8816
Bu listede göremediğim, akçaağaç ve dışbudak da herhalde güzel bonsai olabilir. Bunlar budakları iyi kapatıcı olup gövde güzelliği bakımından yaşlanmışlık görünümünu iyi yansıtır.
Akçaağaç ve dişbudak biçilmiş kaftan ;)
Ali H. ALI
14-11-2008, 12:36
Sayin Narici, merakla bekliyorum. Hangi agacla bonsaiye basliyacaksiniz diye.
Dusundugunuz akcaagac(yerli) ve disbudak veysseranin da belirtigi gibi bonsaiye baslamak icin guzel bir secim.
Mesleginizin de verdigi birikim ile bitkilere karsi yabanci olmamanizi, sizin icin bir avantaj olarak dusunuyorum.
Ozellikle yerli turlerden yapacaginiz bonsai calismalarini buralarda gormek isteriz.
Simdiden kolay gelsin.
Merhaba,
sitede yeniyim,1 yıldır bahçemde baktığım minyatür bir beyaz gülüm var.
Bu konuda yazılanları okuyunca çok derin olmayan bir saksı buldum
ve gülümle bonsaiye başlayayım diyorum.Toprak konusunda önerileriniz olur mu?
Gül bonsaiye uygun budama şekli nedir.Daha sonra resim eklemeyi düşünüyorum.
izzeterisen
07-12-2008, 19:48
Merhaba.
Ben bu gün 2 tane kekiği zeytinliğimden söktüm. Bizde kır kekiği derler, kara kekik olarak geçiyor, Coridothymus capitatus , (=Thymus capitatus (L.) Hofmgg. et Lk.) tutarsa üyelerin çalışmaları bölümüne ekleyerek bonsai çalışmak istiyorum. Zaten bitkinin oluşu adeta bonsai.
55282
(internetten bir resim)
Olur mu dersiniz?
http://davesgarden.com/guides/pf/go/98264/
Ketir, gülden çok güzel bonsai yapabilirsiniz.
Toprak karışımları konusunda, bonsai başlıklarına bakınca çokça bilgi bulacaksınız.
Forumda gül ile ilgili başlıkları da inceleyip, ayrıca gülbakımı konusunda da bilgilenebilirsiniz.
Üyelerin çalışmaları başlığında, gülünüzün fotoğraflarını da eklerseniz, hep birlikte nasıl bir tarz seçmenin uygun olacağını tartışırız.
Ali H. ALI
08-12-2008, 06:23
Izzet, bey neden olmasin kekiten, adacayindan, ve daha diger endemik calilari budayip bonsailer yapabilirsiniz ve guzel de olur.
Kolay gelsin.
Merhaba. Birkaç gündür bonsai bölümünü okumaya başladım.Benim sorum şu;
Kocaman (3m kadar-ilk fotoğraf) bir benjaminim var. Onu budayıp çelik aldıktan sonra o çelikleri büyüterek bonsai yapmam mümkün mü? Bu çok uzun bir zaman mı alır?
**** bir tane daha ortalama 1 metre boylarında (ikinci fotoğraf) var. 3.fotoğraf ise küçük olan benjaminin toprak kısmı..Onu mu kurban etsem? :) Aşağıda fotoğrafları mevcut.
60004
60006
60005
Çeliklerin kalınlığı ince olacaksa, büyümesi gelişmesi elbette çok zaman alacaktır. Diğer ağacınızın dalları da uygunsa onu seçebilirsiniz.
Sayın vysera; ilk ağaçtan alacağım çelikler muhakkak ki ince olacak. Ama 1 metre boyunda olan 3.fotoğrafta görünüyor sanırım, dal kalınlığı parmağım kalınlığında. Bunu kökünden çıkarıp bonsai yapabilir miyim? **** şöyle diyeyim; aynı köklerden bir kaçını başka bir saksıya alarak örgülü gibi yaptığınız bonsai deneyebilir miyim?
Olmaması için bir neden yok sanırım.
Tamam öyleyse :) Fotoğraflarını da paylaşırım sizlerle inşallah. Çok teşekkür ederim Sayın Vysera...
denizined
27-01-2009, 16:50
Merhabalar bonsaiye burdaki yazıları okuduktan sonra başlamak istedim ama daha en başta tüm hevesim kurudu,bonsai sitelerinde ardıç agacı bonsaileri çok hoşuma gitmişti ve kendime bir ardıç fidanı aramaya başaldım, fakat çevremde bulamadım,forumun ilgili yerine yazdım günlerdir ses yok.En kısa zamanda eger bir ardıç fidanı bula bilirsem bende aranıza katılacagım saygılar....
Ardıç fidanı, bahçe bitkileri satan yerlerde istemediğiniz kadar var. Bonsai konusunda bilginizi de bu arada geliştirebildiğiniz kadar geliştirin. İlk ağaçlarınızı hayatta tutma konusunda çok faydalı olacak. Sevgiler.
Ardıçlar yatay büyüyen cins de olsa bonsai olabilirler.
Merhaba ben 16yaşında lise2.sınıf öğrencisiyim.Sitenizi çok güzel buldum burada bilgi paylaşan ve sorular yönelten arkadaşlara teşekkür ederim.Ben daha önceden ismini bilmediğim bitki türlerini tohumken kendi ellerimle büyüterek gelişmesini sağladımfakat son zamanlarda özellikle bu site sayesinde bonsai ile ilgili bilgiler araştırdım bana toğum **** fidan bulmada yardım edebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum terasta var ev ortamına uyabilecek türlerde bakabilirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
bonsaisever
12-05-2009, 20:44
qzcan, aramıza hoşgeldin.
Bu yaşlarda birini, burada görmek çok güzel :)
Forum'u biraz incelersen, aradığın çoğu konuda bilgi bulabilirsin.
Konulara, bonsai formlarını inceleyerek başlayabilirsin.
Sonra da Bonsai ağaç türleri bölümüne bakıp beğendiğin türleri seçerek, fidancılardan bonsai tarzlarına uygun, beğendiğin fidanları alarak çalışmalarına başlayabirisin.
Bu arada; telleme, budama ve uç alma, sulama vs gibi konuları da incelemelisin.
Arkadaşların yaptığı çalışmalar ve aldığı yorumlar da sana yön verecektir.
Tabii, bilmediğin veya bulamadığın konularda da buradaki arkadaşların hepsinden yardım isteyebilirsin.
Forumda Türkçemizi düzgün kullanmaya da özen gösteriyoruz :)
izzeterisen
12-05-2009, 22:36
Merhaba ben 16yaşında lise2.sınıf öğrencisiyim.Sitenizi çok güzel buldum burada bilgi paylaşan ve sorular yönelten arkadaşlara teşekkür ederim.Ben daha önceden ismini bilmediğim bitki türlerini tohumken kendi ellerimle büyüterek gelişmesini sağladımfakat son zamanlarda özellikle bu site sayesinde bonsai ile ilgili bilgiler araştırdım bana toğum **** fidan bulmada yardım edebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum terasta var ev ortamına uyabilecek türlerde bakabilirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
Bende bolca Portulacaria afra bitkisi var. Diktim büyüyorlar. Yıllarınızı alır ama büyütürüm, bonsai çalışırım derseniz göderebilirim.
Hatice Tarhan
12-05-2009, 23:52
arkadaşlar çok mutluyum tema evine hazır bir bonzai geldi 30 yıllk bir ficus görüntüsü harika ötesi birde resim gönderme özürlü olmasamda sizlerle sevincimi paylaşsaydım keşke fakat böyle yaşlı bir ağaca sulama nasıl yapılmalı tellemeye gerek varmı hiç bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim
İstanbul iklimi için en uygun bonzai yapılabilecek türler nelerdir? Çabuk gelişen ve sorunsuz gelişecek yeni başlayan bonzai heveslisi için bir yardım lütfen.
Teşekkürler
bonsaisever
25-05-2009, 23:22
bet78; İstanbulda yetiştirebileceğiniz fidan türü çok var.
İncir, şimşir, akçaağaç türleri (Acer negundo), sedir, ardıç bunlardan bazıları.
Fakat bonsaiyi sorunsuz geliştirecek bir tür yok.
Bonsai için hepsi de ilgi ve sabır ister.
Yukarıda yazdığım türlerle çalışmalarınıza başyabilirsiniz.
Kolay gelsin...
Bence de iğne yapraklı istiyorsanız ladinler ve sedirler pek sorun çıkarmıyor istanbulda.
Normal yapraklı olarak da mor salkım, şimşir, ateş dikeni olabilir.
En güzeli size en yakın fidancıya gidip bakın orda hangi bitkiler varsa onlar yerel olarak rahat yetiştirilebiliyor demektir, kesin orda da size göre bir bonsai adayı vardır
Merhabalar arkadaşlar,
fıstık çamından bonzai olur mu?Bu konuda bir fikri olan var mı?
Benim soramak istediğim 2 tür ağaç var. Jakaranda ve orkide ağaçları bonzai için uygun mu?
Bu iki türü de tohumdan yetiştirerek bonzai yapmak istiyorum. Başarılı olabilir miyim?
Fıstık çamı gayet güzel bonsai olur. Ben de fidan bulamadığım için, tohumdan jakaranda üretmeye başladım. Amacım bonsai yapmak.
Orkide ağacında belki yaprak küçültmede sıkıntı yaşanabilir. Denemek gerek.
Teşşekkür ederim. Bende siteden temin edeceğim tohumlardan denemeler yapmayı planlıyorum. İnşallah başarılı olurum. Bugün ilk bonzailerim için 2. adıma geçtim. Soğuk bekletmeden aldım ve toprağa ektim. İnşallah onlar ilk bonzailerim olacak. Türü de acer maple olacak. Bu jakaranda ve orkide ağacını da 2. tür olmalarını istiyorum.
Tohumlarınız bir kaç sene boyunca bonsai için şekillendirmeye uygun olmayacak. Onların fidan olarak gelişmesini beklemeniz gerekiyor. Bu arada uygun durumda olan fidanlar alıp beklemekle geçireceğiniz zamanı bu fidanları şekillendirerek değerlendirebilirsiniz.
Kaç yıl saksıda büyümesine devam etmesi lazım.
En azından üç dört yıl bekleyeceğimiz garantidir. O kadar da uzun bir süre değil.
noni(hint dutu) fidesinden bonsai olur mu arkadaşlar bilen var mı?
Ben Amerikan sarmaşığı ektim bonsai için. Acaba onu saksıda büyütürken form vermem gerekiyor mu, yoksa kendi nasıl istiyorsa büyüsün, zamanı gelince mi form vermem lazım. Amerikan sarmaşığının formu nasıl olabilir bir de.
Hİnt dutundan bonsai olmaz diye bir kural yok. Fakat yapraklarının büyüklüğü sorun yaratacaktır. Yaprak küçültmeye ne kadar uyacağı belli değil. Genellikle çok büyük yapraklı ağaçlar bu yüzden bonsai için tercih edilmiyor.
Ama incir var diyeceksiniz. Evet, yaprak küçültmede iyi sonuç veriyor incir. Denemek gerek.
Amerikan sarmağından bonsai olabilir. Gövdesinin kalınlaşmasını da bekleyebilirsiniz. Bir taraftan şekillendirme de yapabilirsiniz.
Fidanınızı açacağınız başlıkta fotoğraflarsanız, biçim konusunda konuşmak daha kolay olur.
İnşallah yeni toprağa ektim. Biraz büyüsün konu başlığı açmayı düşünüyorum. Ama size önceden bir sorum olacak. Bu sarmaşık tek dal üzerinden mi yoksa dallanıp budaklanıyor mu.
Dallanacağı kesindir. Budamalara da cevap verir. İsterseniz uygun yerlere aşılama da yapabilirsiniz.
Sayın mehmet bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sayın mehmet küpeli çiçeğini araştırdım bonzai için yapanlar var nette bende 35 cm boylarında bir küpeli filizi aldım. Bunu da bonzai yapmak istiyorum. Tepesini kesmek sizce uygun mudur? Yan dallar vermesini mi sağlamam gerekli yoksa bırakayım kendi aleminde büyüsün. Ben bu budama olayını anladım ama öncesini anlamadım yani bonsai için uygulamaya geçmeden öncesini. Yani normal saksıda iken form tutturmak iyi mi yoksa kendi haline almak mı iyi. Daha bunları tam öğrenemdim. Tüm forumu okudum nerde ise ama yinede tam bir net açıklama yok.
memet bey teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.. saygılarımla..
Fidanınız saksıda büyürken budamalarla tellemlerle şekillendireceksiniz. En sonunda artık formuna giridi dediğinizde bonsai saksısına alacaksınız.
Hatice Tarhan
02-08-2009, 15:41
carissa sp adında bir bitki aldım çok lezzetli meyveleri var bonsai yapmak için ağaç ararken gördüm çalı formunda bir ağaççık sizce bonsai olurmu bitkiyi yetiştiren varmı aranızda
Ali H. ALI
06-08-2009, 13:40
Bu bitkiden bonsai yapilabilecegini dusunuyorum.
Fotograf eklerseniz arkadaslar dusunce ve goruslerini belirtir.
izzeterisen
06-08-2009, 19:26
Scientific Name: Carissa macrocarpa (Eckl.) A. DC. Synonym: Carissa grandiflora
http://www.desert-tropicals.com/Plants/Apocynaceae/Carissa_macrocarpa.html
http://www.gsbf-bonsai.org/huntington/GSBFHuntNewAcq.html
http://www.bidorbuy.co.za/item/11087060/20_Carissa_macrocarpa_Big_num_num_Bonsai_Seeds.htm l
http://blogs.knowledgeofbonsai.org/rob_kempinski/wp-content/files/2007/07/bci-pr-carissa.JPG
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.bonsaihunk.8m.com/bonsai/Dsc00079a.jpg&imgrefurl=http://www.bonsaihunk.8m.com/images.html&usg=__yrluhamnE2FcFy-oC2cuHjPgLSs=&h=125&w=181&sz=6&hl=tr&start=120&tbnid=LynuF0oW0WlbQM:&tbnh=70&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dcarissa%2Bbonsai%26gbv%3D2%26ndsp%3D2 0%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26start%3D100
http://bonsai.mbgna.umich.edu/images/Carissa.jpg
Bu bitki çok güzel ve sorunsuz bir bitki. Ben de geçen yıl bir tane aldım. Şimdi biraz şakil vererek büyütüyorum. Aman dikkat dikeni benim gözümün zarını 1,5 cm. yırttı.
İnternette yukarıda bazılarını verdiğim linklerde bonsaileri var.
Ayrıca bu bitki hakkında bilgi :
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=14909
Dikkat ettim de gittigidiyorda devamlı olarak bonsai sayfasında çöl gülü satışı var. Çöl gülü bonsai için çok güzel bir bitki mi acaba? Kolay mı bakımı ve görüntüsü o kadar güzel mi?
Ali H. ALI
12-08-2009, 12:34
Icimizde, adenium'la calisan ve deneyimi olan Izzet beyin calismalarina bakarsaniz belki sorunuza bir yanit bulabilirsiniz.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=14556
Teşşekkür ederim sayın ali.
Vişneden bonzai olur mu acaba.
Neden olmasın. Hele çiçeklendiğinde çok güzel olacaktır .
Karşı komşumuzun bahçesinde 1 mt lik bir sürü fidan var. Onlardan en uygun olanı alıp denemek istiyorum.
Acele etmeyin. fidanları sökmek için uygun bir mevsim değil. Ama belki kimi budamalar yapabilirsiniz fidanlara oldukları yerde.
Düz bir ağaç için budama nasıl yapabilirim. Birde orası yıkılacak o yüzden acele ediyordum. Araz karşılığı apartman yapacaklar. O yüzden almak istiyordum. İstediğim boyda budasam yeterli mi acaba düz fideler için. Bir tanesi çift dal vermiş. Ama çok yukarıda onu denesem olur mu diye düşündüm de. Olmaz galiba.
Fidanları görmeden nasıl budama uygun olur söylemesi zor. Eğer durum acilse mümkün olduğunca geniş bir biçimde, topraklı olarak sökmeyi deneyip, kurumaması için dua etmek en iyisi olur.
O zaman şimdiden başlayayım ben dua için. Hangi mevsimde sonbaharda mı başlıcam sökmek için.
Eğer şansınız varsa, şubat mart ayları en uygun. Eskişehir'in soğuğuna bakarsak, nisana kadar sarkabilir.
serdarulusoy
16-10-2009, 20:48
fotoğrafta kı bodur begonvıl bonsaı çalısması ıcın uygunmudur yaklasık 5 yasında dır ayrıca ılk calısmam olacaktır
Gövde yapraklardan çok anlaşılmıyor ama, yapacağımız bonsai toplantısına getirirsiniz orada birlikte çalışırız.
serdarulusoy
17-10-2009, 18:15
Gövde yapraklardan çok anlaşılmıyor ama, yapacağımız bonsai toplantısına getirirsiniz orada birlikte çalışırız.
Merhaba çok teşekkur ederım memet bey ; nasip olursa gelmeye çalışacağım yakın bır fotoğrafını çekmeyı tekrar göstermeyı deneyeceğim .:)
Shibumi71
18-11-2009, 15:12
Ofisimizde bahçemizden toparladığımız fidan resimlerini ekliyorum,
1. resim
incir; hemen filizlendi napsam aceba diye düşünüyorum.
2. resim
kurumak üzere olan çamı kökünden söktük üstten kestik ve bu hale geldi biraz çirkin bir görüntü ama umarım kökü tutar ne deyim
3. resim
budadığımız kökün canlanması için beklerken dipten çıkan sürgünü aldım biraz hormon layıp beklemey aldım. Zannetmiyorum diyeceğim ama kurumadıda hala ümidim var beklemedeyim
söyleyeceğiniz her kelime aleyhinize teşekkür olarak intibak edecektir.
saygılarımla
İlk iş olarak bu fidanlarınızı dışarıya çıkarmalısınız.
bonsaisan
18-11-2009, 19:38
Mehmet'in dediği gibi acil dışarı çıkarmanız gerekli.
Olası don olaylarında forumda yazılı olan konulara göz atarak önlem almanız gerekli.
İbreli türlerinizde sorun var gibi görünüyor.
Dalarda kuruma yeşil olan sürügn uçlarında gevşek bir görünüm.
Kök sisteminde sulamada sorunlar var gibi.
Toprak uygun değil.
Saygılar.
hasta agaclar
26-11-2009, 23:25
1- Erguvan (Cercis siliquastrum)
2- Hünnap (Ziziphus zizyphus)
3- Çitlenbik (Celtis)
4- Kocayemis (arbutus unedo)
5- Gilaburu (viburnum opulus)
6- Alıc (crateagus)
7- Musmula (Mespilus germanica )
8- Yaban eriği (Prunus domestica)
9- Pırnal meşesi (Quercus ilex)
10- İncir (Ficus carica)
11- Ahlat (Pirus elaeagrifolia)
12- Kazdağı göknarı (Abies equi-trojani)
13- Kasnak meşesi (Quercus vulcanica)
14- Sığla (Liquidambar orientalis)
15- Datça hurması (Phoneix theophrasti)
16- Zeytin (Olea europaea)
17- Pıynar (Phllyrea latifolia akçakesme)
18- Fıstık çamı (pinus pinea)
19- Işığan (anadolu çobanpüskülü ,ilex colchica)
20- Harnup (ceratonia siliqua)
21- Osmanlı çınarı (platanus orientalis)
22- Uludağ Göknarı ( abies bornmüelleriana)
23- Toros sediri (cedrus libani)
24- Nar (Punica granatum)
25- Zakkum (Nerium oleander)
26- İğde (eleagnus)
27- Asma
28- Ceviz (Juglans regia)
29- Atkestanesi (Aesculus)
30- Servi (cupressus semp.)
31- Ardıçlar (juniperus)
32- Karaçam (Pinus nigra)
33- Anadolu Kestanesi (Castanea sativa)
Bu türlerde deneme yapanların tecrübelerini merak ediyoruz.
Bonsai ölümsüz ağaçlardan yapılması gerekir diye düşünüyoruz. oysa listenizdeki bir çok bitki kısa ömürlü bitkiler onları bonsai leştirmeye değermi?
Ölümsüz ağaç mı var sayın "hasta ağaclar"?
Lİstedeki hangi ağaçlar size çalı gibi görünüyor, sedir değil çınar değil.
Zaten çalılardan da gayet güzel biçimde bonsai yapılabiliyor.
Ali H. ALI
28-11-2009, 08:56
Malina, Halit beyin hazirladigi listeyi paylasip ne kadar cok cesit bitkiden bonsai yapilabilecegini(ki bu listedeki agac ve cali turlerinine daha yuzlercesi eklenebilir) yeni basliyacak arkadaslara gostermis.
Bonsaiyi olumsuzlestirmek olasi degil, nedeni de diger sanat dallarininda olmiyan canli bir varlik ile calisilmasi. Her canlinin bir gun olecegi gibi bonsai saksisindaki agac da olecektir. Bonsaiyi uzun omurlu yapabilirsiniz, belki bir insan omrunun iki, uc kati bir uzun omurluluk, ama sonucta yine olum var.
sonunda olum olmasi bonsai ile calisanlar icin hic bir zaman bir caydiricilik olmamistir. Cunku agaci uzerinde calisan her kes agaci ile butunlesip, sevgi ve bilincle, onun uzerinde yaptigi her calismadan keyif almasini biliyor, ayni keyfi agac da yasadigi icin, karsidaki dostuna, dallari, yapraklari, cicekleri, meyveleri ile hep karsilik veriyor.
Bir zeytin agaci bonsai saksisinda belki dogada yasadigindan daha uzun bir sure yasayabilir eger uygun ellerde sevilerek bakiliyorsa ona bakma keyfi iki uc nesilde devam edebilir. Ayni uygun ellerdeki bir sardunya bonsaide yakalanan estetik guzellik, zetin agaci kadar uzun omurlu olmamayi birakin,
sadece bir veya uc yilik yasami suresince size keyifli anlar yasatir.
Uzun omurlu ve kisa omurlu bonsai asagidaki ornege benzetebiliriz.
Renkli ve uzun omurlu bir papagan her zaman goz alicidir ve papagana gore cok kisa bir omru olan renkli bir kelebege bakan kisi o kelebekteki guzelikten etkilenmiyecegi soylenebilirmi?
Bugün Kurdele Çiçeğinden Bonsai başlattım; olur mu dersiniz?
İşe yaraması lazım ama mantıken.
Genellikle odunsu gövdesi olan bitkilerden bonsai yaplılıyor.
Ama bu, çiçeğinize güzel bir biçim veremeyeceğiniz anlamına gelmez.
Teşekkür ederim, yanıtladığınız için =).
Minyatür yapmak istedim. Büyük çiçeğe yerim yok artık.
Resimler niye ekranımda çıkmıyor bu arada ?
Nasıl şekil vereceksiniz ki kurdeleye?
Kurdele Cicekleri kocamandir ya?
yavru kurdele ciceklerinin koklerini biraz kirptim, ve ufak, sig saksilara ektim. boylece kurdele cicekleri gibi yaprak cikarmaya devam edecek, ama yaprak boylari bildigimiz kurdele cicekleri kadar uzun olmayacagi icin cicekler ufak olacaktir diye dusundum.
Sekil vermek degil yani, minyatur yapmak.
çakı bulmuş çocuk gibi seviniyorum şu an:) agaclar.net'te bonsai ile ilgili yazıları, yazılanları okudukça:)) ben iğde ağacından bonsai olsa şahane olur diye düşünüyorum. bugün orman fidanlığına gidip fidan bakacağız arkadaşlarla. iğde ve akasya fidanı olduğunu söylediler. iğdenin 'arsız' bir ağaç olduğunu düşünüyorum. bir de o iğde çiçeğini açtığında yaydı enfes kokunun evin içine ya da balkona yayılmasını hayal ediyorum:) aynı şekilde leylak için de bir plan yapıyorum fakat sadece düşünce benimkisi. burası da düşüncelerimi düşüncelerinizle birleştiripi neticeye bağlayacağım yer oluyor sanıyorum. başta bahsettiğim sevinç de bundan kaynaklanıyor sanırım.
aslına bakarsanız agaclar.net üzerinde yaptığım hızlı hızlı okumalar sonucu "Portulacaria afra" ile bonsai çalışmalarına başlamamın en doğru seçim olacağını düşünmeye başladım. hepinize saygılarımı sunuyorum:)
Mis gibi kokusuyla iğdeyi ben de çok severim. Bir iğde çalışmam var benim, henüz yolun çok başında ama en sevdiğim ağacım o. Sizin denemelerinizi de görmek isteriz.
Castiel, ikliminize uygun olan, sizinc de, bundan güzel bonsai olur dediğiniz bütün fidanlardan çok güzel bonsailer yapacaksınız.
kalambaklı
11-02-2010, 19:44
Sayın castie, ("Portulacaria afra" ile bonsai çalışmalarına başlamamın en doğru seçim olacağını düşünmeye başladım) Düşünceniz bence gayet sağlıklı, çünkü düşündüğünüz bitki iç mekan bitkisi.
Bana düşüncemi soracak olursanız; tavsiyem crasula üzerinde yoğunlaşın derim.
İyi akşamlar,
arkadaşlar ligustrumdan bonsai yapılırmı,ne dersiniz...ben tohumlarını adım ve sanki tohumlarda bonsai havası var gibi geldi...deneyen varsa foto ekleyebilirmi.
126499
126500
Ligustrum kurtbağrından güzel bonsailer yapabilirsiniz. Forumda örnekleri de var.
Ligustrum türlerinden bonsai yapılıyor. Birçok ilkimde, az rüzgar alan yerlerde kolay büyüyen bir bitki. Çok kolay yaprak küçültmesi yapılabiliyor ve kolaylıkla geriden sürgün veriyor.
Ekim ayında bahçe çitlerinden sökülen ve atılmak üzere sokağa yığılan birkaç fidanı saksılamıştım. Yeni yaprak açmaya başladılar. Yakın zamanda fotoğraflayıp eklerim. Ayrıca Ali hocamızın da güzel bir orman çalışması başlığı var, forumda kurtbağrı olarak aratıp ilgili başlıkları inceleyebilirsiniz.
k_donmez
22-02-2010, 02:02
Beyaz dut ağacı ve at kestanesi bonsaiye uygun ağaçlar mıdır? Havai köklendirme yapılabilir mi? Bir ucundan başlamak için uygun ağaçlar arıyorum. İğde buldum. Onu deneyeceğim. Diğer türleri de araştırıyorum.
Ali H. ALI
22-02-2010, 09:26
arkadaşlar ligustrumdan bonsai yapılırmı,ne dersiniz...ben tohumlarını adım ve sanki tohumlarda bonsai havası var gibi geldi...deneyen varsa foto ekleyebilirmi.
Memet ve jeomeo'nun belirtigi gibi kurtbagrindan bonsai yapilabilir. Calismalarinizda yardimci olur dusuncesiyle asagiya iki link ekliyorum.
Cok kolay bir agactir istediginiz tarzi yapabilirsiniz. Yalniz fotografini eklediginiz tohumlari ekip buyueycek olan fidanlardan bonsai yapmiya calisirsaniz en az 5-6 yil sonra o fidanlar uzerinde bonsai calismalari yapabilirsiniz. O yuzden istediginiz tarza uygun fidanlar bulup onlarla calisma yaparsaniz hedefinize daha cabuk ulasirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7291
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=243067#post243067
yardımlarınız için çok teşekkür ederim...yalnız daha evvel keserek fidan olarak büyütmek istediğim ince filizli kurtbağrı dallarından hiç birini tutturamadım,neden bilemiyorum çürüdüler..acaba zamanınımı denk getiremedim bilemiyorum.gerçi farklı zamanlarda denemeler yaptım ama olmadı..il çevre orman müdürlüğünden fidan sorumlusu arkadaşa sordum çünkü oda aynı yolla sayısız fidan elde etmişti,ama sağolsun el marifeti diyerek geçiştirdi becerisini..sanırım sırrı varsa paylaşmak istemedi..:)
Forumda çelik almayla ilgili başlıktaki bilgileri bir gözden geçirin.
Küpe çiçeğinden çok güzel bonsai örneklerine bakarak çok heveslendim .
Fuchsia bonsai için resmini sunduğum bitki uygunmudur .
Kışı bahçede geçirdiği için yaprakları dokülmüştü ,
yeni filizlenmeye başladı .
Ali H. ALI
23-02-2010, 12:27
Fotografini eklediginiz kupe cicegi su hali ile bonsai olacak bir fidan degildir.
Govde, ince dalsiz olarak yukarilara cikmistir. Bence bundan celik alarak, celik koklendikten sonra da yeni cikacak uclari surekli alarak dallandirmayi tesvik ederek bonsaiye uygun bir fidan elde edebilirsiniz.
Ikinci seceneginiz, simdi kupe cicekleri cicek acmadan fidancilara ugrayip bonsai icin, gecmis yillardan kalmis uygun fidan bakarsaniz, almak istediginiz
almak istediginiz fidanlari daha ucuza alirsiniz diye dusunuyorum. Ciceklendikleri zaman fiatlari da artacaktir.
Feneriumoki
23-02-2010, 16:23
Bu iki bonsai de benim fakat türlerini bilmiyorum bana yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca eksik gördüğünüz bir seyler var mı?
Sayın Feneriumoki,
Yanılmıyorsam birincisi Ligustrum, ikincisi de Carmonia gibi görünüyor.
Feneriumoki
23-02-2010, 19:11
Sayın Jeomeo;
İlginiz için teşekkürler.Fakat 1.sini ligustrum a benzetemedim.
Ali H. ALI
26-02-2010, 11:30
1.sini ligustrum a benzetemedim.
Fotografta yaptaklar kurtbagri yapragina da benziyor o yuzden fotografa bakani yaniltabiliyor.
Agacinizdan bir yaprak kopartin, yapragin koparildigi yerden beyazimsi sut gibi bir sivi akiyorsa agaciniz bir incir cinsi olabilir.
sibel774
23-03-2010, 13:56
merhaba
bende bonsai yapmak istiyorum. Düzce'de yaşıyorum. hangi ağacı tavsiye edersiniz. çevremde orman çok ama ben bahçemizdeki ağaçlardan denemek istiyorum . mesela fındık olurmu çok çabuk büyür. birde incirden bahsedilmiş oda fazlasıyla var. yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın sibel774,
İncir fındığa göre bonsai çalışmaya daha uygun bir tür. Genelde yeni başlayanlara ardıç, incir, karaağaç, şimşir gibi ağaçlar tavsiye edilir. Forumdaki bonsai ile ilgili başlıkları takip ederseniz gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
Kolay gelsin
Turgut Eren
24-03-2010, 20:04
bende salkım söğütten bosai yapilirmi diye merak içindeyim ??
gözümde canlandirdim da hoş olurdu yani.
bonsaisever
24-03-2010, 20:26
Neden olmasın, olur tabii.
Kök budamasından bıkarsınız ama.
Turgut Eren
25-03-2010, 09:44
ama görüntü süper olurdu eminim : )
Bende almak istiyorum fakat yazılanlardan sonra cidden urktum sanırm once iice bu konuda bilgi sahibi olmam gerekiyor
hanbiyçe
07-07-2010, 16:25
türkçe karşılığını b,lm,yorum elimdeki bitkimin ama latincesi codiaeum petra.elimde bu bitkiden iki tane var ve gövdeside odunsu bonsai yapılabilirmi diye teyit etmek istedim
kalambaklı
08-07-2010, 10:05
Sayın hanbiyçe, elinizdeki bitkiden bonsai yapabilmeniz oldukça zor, dış mekan bitkileri bonsai sanatına daha uygun ve bölgenizde bulunan ağaç türlerinden başlamanız en mantıklısı.
Kolay gelsin,
Mehmet Can
23-07-2010, 17:44
Bu bitkiler nedir. Bonsai için uygun mu.
bonsaisan
24-07-2010, 08:53
Bu türü yer yer İzmirde de görüyorum ama çalışma için uygunluğunu siz artık deniyerek göreblirsiniz.
bonsai-ayca
19-11-2010, 10:48
Sizce şimşir bonsai için uygun mu yukarda yok ama ben yinede sorayım dedim :D
siniroluyorum
28-04-2011, 11:21
Arkadaşlar bahçemdeki aslanağzı sanırım dördüncü senesinde gövdesi oldukça kalınlaştı.Acaba aslanağzının bonsaisi olur mu?Olursa nasıl bir şekil verilmeli acaba?İnternette aradım ama bulamadım herhangi bir örnek.
Ali H. ALI
28-04-2011, 13:14
Sayin siniroluyorum, sinirolmadan, bonsai yapmak istediginiz bitkinin fotograflarini eklerseniz size bircok arkadas yardimci olacaktir.
teşekkürler bu konu hakkında bilgi verdiğiniz için
Orkide ağacından yapılmış bir bonsai örneği bulamadım.. Bulan varsa rica edeceğim..
bonsaisan
20-09-2011, 21:45
Sayın selis
Bu türü ağaç olarak biliyorum.Ancak bu türe yakın olan erguvan ile bir kaç deneme yaptım.
Bazı türler ile genelde her kez bonsai çalışması yapmıyor.Ama bu yapılamaz anlamınıda taşımaz.
Bence örneğini bulmadığınız bu ağaç ile siz bir çalışma yaparak örnekler arasına eklemiş olursunuz.
Gene fazla örneği olmayan bir türde fıstık çamları italya da ki bazı bonsai dsotlarının yaptığı tek tük örneklere web ortamında raslamıştım.
Yinede size tavsiyem deneyinzi belkide hoş bir çalışma ortaya çıkara bilirsiniz.
saygılar
Sayın bonsaisan açıklamanız için çok teşekkür ederim..
Lakin ben şu an merak ve araştırma evresindeyim.. Henüz hiçbir denemem yok..
Tohumdan yetişen bir gladiçya üzerinde çalışma yapmak istedim. Sizin yaptığınız gibi bir gövde yaratamadım.. Süpürge tarzı olsun bari diye düşündüm, şekilsiz bir şey ortaya çıktı..
Orkide ve erguvan henüz çok küçükler. Yoksa değiller mi? Aslında acemi biri için örnek alınacak uygulamalar olsa harika olurdu.
bonsaisan
21-09-2011, 11:42
Sayın Selis
Tekrardan merhabalar diyerek konuyu biraz açmak istiyorum.
Öncelikle forum içerisin de yer alan ve gladiçya olarak geçen ağacım Sofara japonika olarak düzeltilmiştir.
O gördüğünzü gövdeyi ben yapmadım.O doğanın bir şekillendirmesi.
Ve şimdilerde o ağaç aramızda değil kendisini kaybettim.
Tohumdan bonsai yetiştirmek üzerine.
Tohumdan elde edilen bonsailere "Mişo" Adı japonya da verilir.
Tohumdan yetişen bir ağac diğer bonsai elde etme uygulamalarında farklı olarak Konik bir gövdeye istenilen form ele edebilçeğinzi yapıya gövdeden çıkaçak her dalın yerini kontrol eldebilmenize olanak sağladığı gibi "nebari" olarak japoncada adlandırılan paralel kök sistemine de daha iyi bir şekilde sahip olmanızı sağlar.
Lakin tohumdan bir bonsai görsel estetik ve 60 cm boyda bir heybetli görünüm kazanması 30 ila çok daha fazla yıl alır.
BU yüzden çelik-Aşı-Fidan-yamadori dediğim sistemler kulanılarak daha kısa vade de ama ufak tefek kusurları yıllar sonra görünüme kavuşaçak ağaçlar elde edebilirsiniz.
Sizi en hızlı biçimde 5 yıl gibi süreçde bonsai elde etmeye götüreçek yöntemin başında "yamadori" bağ **** bahcede kendince bodur kalmış ağaçlar ya da fidanlıklarda uygun koşular altında devrilmiş bakımsız kalmış fidanlar yardımcı olabilir.
Ben genelde fidanlıkdan satın aldım yukarıda ki nitelikde ki ağaçları kullanıyorum.
Elimde şu anda tohumdan yetişritmeye başladım bir kaç tür dışında 11 yıldır üzerinde çalıştığım bir akasyam.
Onunda görsel görünümü forum içerisnde yer almakta.
Saygılar.
Tohumdan elde ettiğiniz fidanlarla bonsai yapmayı denemeyin. Bu fidanları kışın daha büyük bir saksıya aktarırsınız.
Bonsaiye başlamak istiyorsanız. Fidanlıklardan bulacağınız fidanlarla başlayın. Nasıl fidan seçeyim derseniz elimden geldiği kadar yardımcı olurum.
Pekala.. Tohum işini unutuyorum, fidan bulmak daha kolay..
Teşekkür ederim..
İsteyen arkadaşlara şubat ayında istedikleri boyda sığla fidanı temin edebilirim. özelden mesaj
atarsanız bakabilirim
bonsaisan
30-09-2011, 18:53
Sayın meh12
Bu öneri ve arzunuzu forum içinde yer alan alışveriş kısmına acabileçeğiniz bir konu başlığı ile aktarmanız daha işlevsel olaçaktır.
Saygılar
Herkese merhaba,
Yılbaşı dolayısıyla ufak bir çam fidanı hediye edildi. Zaten hep bonsai yapmak istiyordum, bahanem oldu :) Sanırım iki kökü var ve 15-20 cm. Yarına fotoğrafını çekip eklemeye çalışırım. Bu konuda yardım edebilir misiniz? Çünkü bunu gerçekten yapmak istiyorum ama hiçbir şey bilmiyorum :)
Levonardo
30-04-2012, 19:09
Merhaba arkadaşlar, dün bir marketten " Mini Pulsu Ardıç " cinsi bir ağaç aldım ( Adı Nisan ). Üzerinde bazı uyarılar var;
* Güneşli ve yarı güneşli yerlerde muhafaza ediniz ( Mümkün olduğunca güneş görmesini sağlayacağım )
* Budama yapmayınız ( Birkaç dalını kesmek istiyorum çünkü bir sürü dal var ve gövde çok ince. Tabii ki sizlerden gelecek bilgiler doğrultusunda müdahale yapacağım, bu sebeple birkaç fotoğraf ekliyorum )
* Toprak nemini iyice kaybedince az miktarda sulama yapınız ( Su zarar mı veriyor diye korkumdan 25 ml su verdim bugün )
Fotoğraflar çok doğru çekilmemiş olabilir, dallar çok yoğun nasıl çekeceğimi bilemedim. Bonsai çalışması yapmak istiyorum, bilgilerinize ihtiyacım var.
bende de bir çam var ama bonsai olurmu bilemedim..
bende de bir çam var ama bonsai olurmu bilemedim..
Çok da güzel olur!
Merhaba arkadaşlar, dün bir marketten " Mini Pulsu Ardıç " cinsi bir ağaç aldım ( Adı Nisan ). Üzerinde bazı uyarılar var;
* Güneşli ve yarı güneşli yerlerde muhafaza ediniz ( Mümkün olduğunca güneş görmesini sağlayacağım )
* Budama yapmayınız ( Birkaç dalını kesmek istiyorum çünkü bir sürü dal var ve gövde çok ince. Tabii ki sizlerden gelecek bilgiler doğrultusunda müdahale yapacağım, bu sebeple birkaç fotoğraf ekliyorum )
* Toprak nemini iyice kaybedince az miktarda sulama yapınız ( Su zarar mı veriyor diye korkumdan 25 ml su verdim bugün )
Fotoğraflar çok doğru çekilmemiş olabilir, dallar çok yoğun nasıl çekeceğimi bilemedim. Bonsai çalışması yapmak istiyorum, bilgilerinize ihtiyacım var.
Güzel bir ardıç ama bu ardıcı bonsai yapmaya başlamadan önce bir kaç sene gelişmesi için beklemenizdaha iyi olur. Çok genç bir fidan.
Fidan küçük olduğu için sulama konusunda uyarmışlar sizi. Bir su bardağı su bu fidana birkaç gün yeterli olur duruma göre. Toprağın kurmasına dikkat etmek gerekir.
Levonardo
03-05-2012, 11:54
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Bir de şunu öğrenmek istiyorum, fotoğraflarda görülen dallardan mesela en altta bulunan bir veya birkaç dalı kesmemin olumlu ya da olsumsuz sonuçları neler olabilir. Tavsiyenizi bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.
Alttaki dalları budadığınızda üsteki dalların gelişmesini teşvik etmiş olursunuz. Ama daha sonra fidan geliştiğinde bu alttaki dalları budamanızdan pişman olursanız geri dönüşü olmaz.
Bu fidanı bir süre kendi halinde büyümeye bırakmak en iyisi olur.
Levonardo
03-05-2012, 12:28
Fidanın gövdesi gelişsin diye dal budamak istiyorum aslında ama düşündüğüm gibi basit birkaç müdahale ile olacak iş değil bu, onu anladım. Bonsai yetiştirmenin ya da bu işi öğrenmenin ilk adımı " sabır " konusunda kendimizi geliştirmek sanırım :) Nisan ( ağacımın adı ) büyürken bende sizlerin bilgilerinden faydalanıp kendimi geliştireyim. Tekrardan teşekkür ediyorum ilgi ve bilgiler için, takipyeyim :)
Bu beyaz saksının altında delik var değil mi?
Fotoğraftan boyutunu tam anlaması kolay değil ama, ben olsam toprağını dağıtmadan onu bir boy büyük saksıya alırdım.
Levonardo
04-05-2012, 13:37
Evet, sakısının altında yaklaşık yarım santim çapında bir delik var. Saksı ölçüleri; En 9cm Boy 10cm. Saksının içinden bir defa çıkartmıştım fidanı, içinde beyaz birşeyler vardı. Strafor köpüğünün taneleri gibi ama parmaklarımın arasında sıktığım zaman tuz gibi oluyor ( biraz araştırmıştım sanırım perlit denilen bir madde ama emin değilim ). Saksıdan çıkarttığım zaman birsürü kök doluydu ve zaten toprağın üstüne de taşmış fotoğrafta görüldüğü gibi, yani kısacası büyük saksıya alma öneriniz çok yerinde oldu sanırım. Yakında Nisan'a yeni arkadaşlar almayı düşünüyorum, çok keyifli bir olay :) Bu arada ne gibi toprak almam gerekiyor(?) bu konuda da bilgi verirseniz çok mutlu oluyorum, teşekkürler.
Sn Levonardo,
Toprak karışımınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz, hazır almanız gerekmiyor.
Önemli olan drenajı yüksek olan, çok aşırı nem tutma özelliği olmayan bir karışım olması. Yani bitkinin köklerini çürütmeyecek yapıda olması.
Bonsai başlığında toprak karışımıyla ilgili detaylı bilgiler de mevcut, oraya da bakablirsiniz.
Levonardo
04-05-2012, 14:10
Teşekkür ederim, söylediğiniz bölümden iyice bilgi edindikten sonra toprak hazırlayayım.
africoos
18-05-2012, 01:52
İyi günler Oya ağacından (crape mytle) bonsai olur mu?
yardım ederseniz sevinirim.
saygılarımla...
Oya ağacından güzel bonsailer yapılabilir.
Gövdesi ince olmayan örnekler bulup başlamanızı öneririm. Çok ince fidanlar gelişme süreci içinde size zaman kaybettirebilir.
muratcolak55
04-12-2012, 13:29
Ihlamur ağacından bonzai yapabilirmiyiz.Daha işin en başında bir kullanıcı olarak soruyorum::))
merhabalar,
bonsaiyle yeni yeni ilgilenmeye başlıyorum. bir çok siteden araştırdığıma göre odunsu yapıdaki tüm bitkiler bonsai yapımına uygun. fakat hoclarımın 'hangi türler bonsaiye uygundur?' sorusu nedeniyle net bir cevap arıyorum. konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?
merhabalar,
bonsaiyle yeni yeni ilgilenmeye başlıyorum. bir çok siteden araştırdığıma göre odunsu yapıdaki tüm bitkiler bonsai yapımına uygun. fakat hoclarımın 'hangi türler bonsaiye uygundur?' sorusu nedeniyle net bir cevap arıyorum. konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba sn bon-sai,
Öncelikle yapmanız gereken bölgenize yani Ankara iklimine uygun ağaç türlerine odaklanmak. Bu türleri tespit ettikten sonra, bunların içerisinden yaprak küçültmeye olumlu cevap verenleri ve hataları tolere edebilenleri tercih etmek de ikinci mantıklı iş olacaktır.
Ankara'da örneğin Acer, Ardıç, Söğüt türleri, Açelya, vs. olabilir.
Kolay gelsin.
darkside
13-05-2013, 20:55
Arkadaşlar bonsai yetiştirmek istiyorum ama karar veremedim; orman tipli olmasını istiyorum, buna en uygun ağaç tipi nedir? İstanbul Üsküdar Ümraniye arasında oturuyorum.
Arkadaşlar bonsai yetiştirmek istiyorum ama karar veremedim; orman tipli olmasını istiyorum, buna en uygun ağaç tipi nedir? İstanbul Üsküdar Ümraniye arasında oturuyorum.
Merhaba darkside,
Dediğiniz şey bonsaide orman tarzı olarak adlandırılıyor zaten. Google da orman tarzı (Forest style) diye aratırsanız örneklerini görebilirsiniz.
Yapraklarını dökmeyen ağaçlardan yapılmaz diye bir şey yok, ancak en güzel orman tarzı çalışmaları genelde yaprak döken türlerle elde ediliyor. Bu tür ağaçlardan bölgenize uygun ve yaprakları küçük olanları tercih ederseniz iyi bir karar vermiş olursunuz.
Bölgeniz için örneğin akçaağaç, melezçam, karaağaç gibi türleri tercih edebilirsiniz.
Erzurum da yaşıyorum, evimizde çok sıcak sayılmaz.Bu tarz ortamlarda bonsai için uygun bitkiler nelerdir acaba?******.
Erzurum da yaşıyorum, evimizde çok sıcak sayılmaz.Bu tarz ortamlarda bonsai için uygun bitkiler nelerdir acaba?
Merhaba sn nfdiler,
Kendi ilinizde hergün çevrenizde rastladığınız ağaçlar aslında sizin oralarda bonsai yapmak için uygun ağaçlardır. Küçük bir gözlemle bunları kolayca tespit edebilirsiniz.
Prunus ve Malus familyalarından olan ağaçlar (erik, kiraz gibi), akça ve karaağaç türleri, melezçam, ladin, sedir, ardıç, vs.
Google'dan bitkiler için soğuğa dayanıklılık derecesi 4-5 (Erzurum için yaklaşık dayanıklılık dereceleri) için uygun olan ağaçlar diye de daha fazla ağaç türü aratabilirsiniz.
Forumumuzda bu başlığa da bakabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/6569.htm
viebelle
26-12-2014, 08:31
Bahar gelince bonsai için bir kaç tür fidan almak istiyorum. Kanada'da yaşıyorum burda nerdeyse 5-6 ay kış oluyor sogukluk -30 lara kadar inebiliyor.
İç mekana uygun olan ve hızlı gelişen bir tür arıyorum. Ardıç almayı düşünüyordum ama bu tür iç mekanda bakılabilir mi bilmiyorum. Bir de begonvil ve incirin uygun olduğunu okudum, bunlar hızlı gelişen türden mi?
Sizin önerebileceğiniz baska turler var mi?
viebelle
26-12-2014, 08:50
Kendi ilinizde hergün çevrenizde rastladığınız ağaçlar aslında sizin oralarda bonsai yapmak için uygun ağaçlardır. Küçük bir gözlemle bunları kolayca tespit edebilirsiniz.
Prunus ve Malus familyalarından olan ağaçlar (erik, kiraz gibi), akça ve karaağaç türleri, melezçam, ladin, sedir, ardıç, vs.
/6569.htm[/URL]
Sn Sakaki,
Benim bulunduğum bölgede de çam, sedir, ardıç, çınar türleri var ama bu türlere dışarıda mı bakılması lazım. Yukarıda yazmıştım burada 5-6 ay kış oluyor.
badrobot
26-12-2014, 11:52
Çınarı hiç önermem. Tüylü yaprak yapısı ve yaz dönemlerindeki aşırı su isteğinden sığ sağ saksıda yaşatmak çok zor. Yaprak küçültmeye verdiği cevapta ayrı bir sorun gibi duruyor. Belki denenebilir ama bu sorunlar sizi bekliyor.
Sn Sakaki,
Benim bulunduğum bölgede de çam, sedir, ardıç, çınar türleri var ama bu türlere dışarıda mı bakılması lazım. Yukarıda yazmıştım burada 5-6 ay kış oluyor.
Yabani kiraz, sakura, yabani erik, yabani elma, japon akçaağacı (acer palmatum), üçdişli yapraklı akçaağaç (trident mapple), ardıç, hatta bölgenizde yetişen yemiş türleri... gibi türler sizin için çok uygun bence. Çalışması da keyifli olur.
İbreli türlerden bazılarını da önerebilirim ama başlangıç için biraz zor ve heves kırıcı olabilir sizin için.
Bahsettiğiniz hızlı gelişen ve içeride bakmanızı gerektirecek incir (ficus), begonvil, vs.türler buralarda bakımı kolay olan türler olmasına karşın, Kanada'da size büyük sıkıntı çıkarabilir.
Başarılar diliyorum
barisaksu
28-11-2015, 19:42
Arkadaşlar merhaba,
Yeni bir tane ardıç fidanı aldım. Niyetim ****** bu fidanı ileride bonsai çalışması yapmaya uygun hale getirmek. Büyümesi hızlansın diye büyük bir saksıya aldım. Forumda yeniyim ve elimden geldiği kadar forumu okumaya çalışıyorum ancak kafam karışıyor. Örneğin bu yeni fidanı şimdiden tellemeli miyim, budama işlemi yapmalı mıyım, yapmam gerekiyorsa neresinden başlayacağım vs. Resimleri mesaja eklesem bana tavsiyede bulunur musunuz. Teşekkürler.
ufukarikaya
29-11-2015, 08:22
bilgili arkadaşlar cevap verecektir sorunuza, sanırım ağacınıza bir stil uygulaması yapılmış
barisaksu
01-12-2015, 23:06
Arkadaşlar kimse cevap vermeyecek mi
badrobot
02-12-2015, 22:04
Sn.barisaksu.
Mesajınızı yeni gördüm, bu yüzden cevap geçikmeli oldu. Ağaçların kış uykusuna yattığı bu dönem hiç bir müdehale önermiyorum. Üstelik ağacınız daha henüz çok küçük, gelişmesi lazım. Yapacağınız her budama ve telleme işlemleri ağacın gelişim hızını önemli ölçü yavaşlatacaktır. Şunu unutmayın "ne kadar çok yaprak o kadar hızlı gelişim demekitir."
Telleme işlemide aslında esnetme işidir. Bu esnetme işinde iletim yollarındaki su akşı yavaşlar. Bu da ağacınızın gelişmini yavaşlatacaktır. Kaldı ki kış dönemi yapılan tellemelerin yarardan çok zararı vardır.
barisaksu
03-12-2015, 10:30
çok teşekkür ederim sn. badrobot. peki bu süreçte büyümeyi hızlandırmak için gübre vermeli miyim?
Merhabalar,
Bonsai sanatıyla yakin zamanda ilgilenmeye basladim ve kendi bonsaime baslamak istiyorum. Cevremde bununla ilgilenen hic kimse yok bu sebeple sorularimi siz bonsai severlere yoneltmek istiyorum:)
Hazir bir bonsai edinmemi mi, bir fidan alarak baslamayi mi yoksa olgun bir agactan dal koklendirerek baslamayi mi önerirsiniz? Su anda agaclar uykuya yattigindan oturu baslamak icin dogru zaman mi ondan da emin olamiyorum. Sizce ne yapmaliyim? Simdiden tesekkur ederim.
mehmetpolat
06-12-2015, 00:39
merhaba
bildiğimden değil de deneneğimden yazıyorum
tohum dikmek istersen şu aralar dikmek istediğin tohumları bulup cinsine göre 1 -2 ay içinde dikmen gerekir sanırım ki ben öyle yaptım
çelik köklendirmek istersen en az nisanı mayısı beklemen gerekir ki onuda denemiştim
hazır bir bonsai alacaksan çiçekçiden alırken dikkat et biraz pahalı oluyor ve sağlıksız olabiliyor,bir akadaşıma aldığım bonsainin kökleri çürümüştü, yapı markette daha ucuz bir iki çeşit bulmuştum, geçen baharda büyük bir markkete 10 tl e bulduğum zeytini almadığıma pişmanım oldum sonradan
fidanlıktan bir tane almayı istiyorum aslında onu denemedim ben de daha, deniyerek öğrenmek gerek sanırım
merhaba
bildiğimden değil de deneneğimden yazıyorum
tohum dikmek istersen şu aralar dikmek istediğin tohumları bulup cinsine göre 1 -2 ay içinde dikmen gerekir sanırım ki ben öyle yaptım
çelik köklendirmek istersen en az nisanı mayısı beklemen gerekir ki onuda denemiştim
hazır bir bonsai alacaksan çiçekçiden alırken dikkat et biraz pahalı oluyor ve sağlıksız olabiliyor,bir akadaşıma aldığım bonsainin kökleri çürümüştü, yapı markette daha ucuz bir iki çeşit bulmuştum, geçen baharda büyük bir markkete 10 tl e bulduğum zeytini almadığıma pişmanım oldum sonradan
fidanlıktan bir tane almayı istiyorum aslında onu denemedim ben de daha, deniyerek öğrenmek gerek sanırım
Onerileriniz ve deneyimlerinizi paylastiginiz icin tesekkur ederim Mehmet bey, dikkate alacagim.
Acaba Ankara'da bonsai atolyesi/egitimleri ya da kulupleri hakkinda bir bilgisi olan var mi?
Ulu_Çınar
06-01-2016, 19:51
Merhabalar;
Bonsai agaç yetişimine yeni merak saldım ve bu konuda en başarılı agaclar.net olarak buldum.
Hazır ağaçlardan kaçmak istedim ve farklı bir yol izlemek istiyorum.
Yaklaşık 25cm uzunluğunda ceviz fidanı var. Cevizden bonsai olur mu?
Yardımlarınız için şimdiden Teşekkür ederim.
Merhaba
Elimde yaklaşık 4 yıllık 2 kök Biberiye bulunmakta. Bunlardan birini bonsai yapmak istiyorum. Tabi acemi olduğum için Biberiye' den bonsai olur mu bilmiyorum. Sizce uygun mudur? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
İzleyin öyle karar verin
https://www.youtube.com/watch?v=An6jPJrZIK4
dusunenadam
13-03-2017, 22:32
Ne kadar hoş şeyler yapmışlar biberiyeden. Hayran kaldım.
ParlakYıldızlar
18-03-2017, 16:26
Merhaba,öncelikle bonsai düşünmemiştim ama karşımdaki komşu evleri yikilinca bahcesindeki 3-4 ceviz elma,erik,nar ağaçlarida ne yazikki yıkıldı,kesildi,bir tane de seftali agaci vardı onu da kesecekler diye bir kaç dalını almıştım,bir gün suda beklettikten sonra 5 litrelik su Bidon içine aynı bahce toprağına dikim, tam vazgecicektimki bir tanesi filizlenme basladi,koklenme oluşumu varmı bilmiyorum,size sorum peki bundan sonra ne yapmaliyim?
ParlakYıldızlar
18-03-2017, 16:31
641048
641049
Sayın Parlak yıldızlar,
Bonsai yapabilmek için öncelikle ağaçların kılcal kök yapması ve sağlıklı olması gerekiyor. Çeliğiniz köklense bile onlar beyaz yumuşak köklerdir, kahverengileşip sğlamlaşması gerekiyor. Çelikleme, sökme gibi durumlarda en az 1 yıl (bazan 2 yıl) ağacın köklenmesi ve stresini atması için zaman tanıyoruz. Şimdilik yapacağınız en iyi şey çürütmeden saksıda yaşamasını sağlamak.
Kolay gelsin...
Merhaba,öncelikle bonsai düşünmemiştim ama karşımdaki komşu evleri yikilinca bahcesindeki 3-4 ceviz elma,erik,nar ağaçlarida ne yazikki yıkıldı,kesildi,bir tane de seftali agaci vardı onu da kesecekler diye bir kaç dalını almıştım,bir gün suda beklettikten sonra 5 litrelik su Bidon içine aynı bahce toprağına dikim, tam vazgecicektimki bir tanesi filizlenme basladi,koklenme oluşumu varmı bilmiyorum,size sorum peki bundan sonra ne yapmaliyim?
kemalenes
26-05-2020, 23:37
Merhabalar. Yaklaşık 1 hafta-10 gündür forumu oku oku bitiremedim. Bonsai yetiştiriciliğine yeni başlamak istiyorum ama okudukça kafam karışıyor artık bi yerden başlamak lazım diye düşündüm. İlk başta hangi türü seçmem konusunda yardımcı olursanız müteşekkir olurum. Burdur yaşıyorum. Akdeniz bölgesi olmasına rağmen karasal iklim özelliklerine daha yakın iklim çeşidine sahip bir yer. Günün büyük bir kısmı iş yerinde olacağım için iş yeri şartlarına uygun bir bonsai edinmemin daha uygun olacağını düşündüm. İç mekanda yetişecek olması ve ofisimin fazla güneş almıyor olması beni oldukça kısıtlıyor. Gülibrişim, Şimşir, Akasya, Begonville, Zelkova, Mabed Ağacı, Ligüstrüm biraz araştırıp uygun olabileceğini düşündüğüm türler gibi geldi. Sizin de bunlar arasından veya başka bir türde öneriniz varsa (özellikle hızlı büyüyen, yaptığım yanlışları telafi edebileceğim bir tür) önerilerinizi bekliyorum. İyi günler dilerim.
3mirturk
05-07-2020, 20:50
Merhaba benim Çin Kavağı (Paulownia) fidanım var 25-30 cm büyüklüğünde. 6 yaşında. Düzenli sulanmadığı için büyüyemedi. Bonsai yapımına uygun mudur? Yardımcı olursanız teşekkür ederim. Sağlıklı günler :)
Merhaba ****** bende buradaki yorumları okumadan heves edip karaçam okaliptus ve cherry blossom tohumları aldım tohumları çimlendi hatta filizlendi ancak ağaçlarımın özelliklerini öğrenebileceğim sitelere veya kitaplara ihtiyacım var. yardımcı olurmusunuz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.