View Full Version : Benjamin sorunları
tanertunca
23-08-2006, 13:20
arkadaşlar merhaba ...
internette benjaminime cözüm ararken sitenize rastladım ve çok beğendim...
doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum ama acemiliğime verin...
Benim aslan gibi benjaminim yapraklarını döküyor evde yerini değiştirdim olmadı...yapraklarını ıslattım olmadı ...çeşme suyu kullanmıyorum olmadı...:(
bitkinin dallarında pamuklanma ve küçük böceklere rastladım(galiba pamuklu bit) sabunlu bezle sil dediler olmadı... hergün 15-20 yaprak döküyor... ve yakında o ve ben kel kalacağız hadi beni geçtim onu nasıl kurtarırız bilenler yardımcı olursa sevinirim
Hoşgeldiniz,
önce Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1166) konusunu hemen okuyun.
Bir de bitkinizin saksı değiştirme zamanı gelmiş mi
diye kontrol edin.
Oksijenli suyla sulama yapmayı unutmayın.
Tarifini bulamazsanız tekrar sorun :))
merhaba Tanertunca
Bende de var 3 adet benjamin bende 90cm lik bir benjamini sırf bu yüzden kestim parçaladım (kafam çok kızmıştı gözüm gibi bakmıştım)kestiğim parçaları sera yöntemiyle köklendirdim hepsi dağıttığım ellerde kocaman ağaççık oldular.
Neyse konumuza gelelim.
Benjamin yer değişikliğini hiç sevmez onun için yerini sabitleyin ve yer değiştiği zaman da yapraklarını dökmeye başlar.Birde toprağında ki besini azalmaya başladığında da yaprak döküyor ben toprak değiştiriyorum şimdi hepsi cıvıl cıvıl
Umarım çiceğinizi kurtarırsınız.;-)
Sizin benjamin dediğiniz bitki bu bitki değil mi?
Ben bunu çok seviyorum. Okuldaki bir ağaçtan küçücük bir dal koparıp suda köklendirdim ben bunu. En iyi büyüyen bitkilerimden birisi şu anda. (Nazar değmesin!) Demek yer değiştirmeyi sevmiyor. Şu anda balkonda duruyor. Genelde iç mekanlarda görüyorum ama anlaşılan dış mekanı da çok seviyor. Hatta dışarıya çıkarınca daha iyi gelişmeye başladı.
tanertunca
24-08-2006, 10:18
arkadaşlar sağolun yazdıklarınızı deneyip sonucu buraya yazacağım inşallah iyi haberleri burada göreceğiz
Kolay gelsin diyorum tanertunca
Sizin benjamin dediğiniz bitki bu bitki değil mi?
Evet Benjamin bu bunun diğer iki çeşidi var bende biri daha minnacık ;)
yeni diktim ben bu hale gelebilmek için 9 yıldır benjaminle uğraşıyorum en sonunda başardım :p
Mine Pakkaner
24-08-2006, 13:54
Genelde iç mekanlarda görüyorum ama anlaşılan dış mekanı da çok seviyor. Hatta dışarıya çıkarınca daha iyi gelişmeye başladı.
Hasan Bey, ben olsam Konya koşullarından kışın benjaminimi içeriye alırım :)
Evet, kışın içeriye alacağım. Ficus benjaminimin bonaisini de denemek istiyorum.
Resimdeki türden, teyzemde 2 m boyunda olanı var.
Ancak bu yıl ilginç bir şey oldu.
Gövdesinden, koyu yeşil benjamin dal çıktı.
Sebebi nedir acaba?
Mine Pakkaner
27-08-2006, 21:47
Alacalı bitkilerde bu tür açılmalar olur. Ancak düz yeşil dalı hemen gövdeden çıktığı yerden kesip almak gerekir. Yoksa bitkinin rengi zamanla yeşile döner.Yeşil dallar ve yapraklar hızla baskınlaşır.
Alacalı taflanlar için de bu aynen geçerli. Alaca taflanlardan çit teşkil edersiniz sonradan çıkan yeşil sürgünleri kesmezseniz zaman içinde çitinizin bozulduğunu görürsünüz.
Kestiğiniz yeşil benjamin dalı için üzülmeyin, perlit torf karışımında köklendirebilirsiniz.
dalı hemen gövdeden çıktığı yerden kesip almak gerekir.
mine hanım bilgi için teşekkürler ama dalı ana gövdeden kesmeye teyzemi ikna edemedim,,büyük bir dal,sadece yeşil dalı kessem oluyormu?
Mine Pakkaner
01-09-2006, 15:08
Eskimo sadece yeşil dalı kesmeniz gerekir zaten;)
siz gövdeden deyince,
bende gövdeden çıkan ana dal anladım :o
Bir eğrelti cinsi olan Fujer ( Sanırım aşk merdiveni deniliyor. )
Hocam, bu bitki konusunda dikkatli olun derim. Bu sitede verilen bilgiler aşk merdiveninin kanserojen etkisinin olduğunu gösteriyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=943
Hocam, bu bitki konusunda dikkatli olun derim. Bu sitede verilen bilgiler aşk merdiveninin kanserojen etkisinin olduğunu gösteriyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=943
Hasan Bey,
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
Fujer dalı, köklenmekten vazgeçip, çöp yönüne doğru yol alarak uzaklaşmıştır. :)
Saygılarımla...
10 yıldır baktığım F.benjamin geçen yıl yaprak dökmeye başladı ve halinden belliki mutsuzdu. Saksıya sadece üstten eksilen toprağı koymuş, hiç toprak değiştirmemiştim. Geçen kış evde otururken estiler bana. Gittim bitkiyi söktüm, kökler saksının deliğinden çıkmış hatta orayı tıkamış. :eek:
Kökleri bir güzel budadım ve yeniden saksıya toprağınıda tazeleyerek ektim. Marketten aldığım yapraklı bitkiler için olan çubuk gübreleri pakette anlatılan şekilde kullandım. Şu anda durumu iyi.
metearslan
17-09-2006, 12:07
merhaba,
bu forumda yeniyim. Benim sorunum benjamin tavana degdi ve yana dogru da bayagi genisledi. Evde oturacak yer kalmayacak nerdeyse. Artik budama zamani geldi sanirim :)). Benjamini hangi mevsimde ve ne kadar budamalayim. Bilgi verirseniz sevinirim. Tesekkurler.
lerdemir
26-10-2006, 19:26
Vallahi artık Allah ne verdiyse budayın bence. Ayrıca kesilen parçaları da kesilmiş yerlerinden ıslak muhafaza edip, talep edecek olan arkadaşlarımız için köklendirilmek üzere de muhafaza edebilirsiniz belki.
Önemli Not: Yukarıdaki bilgiler hiçbir uzmanlığa dayanmayan, tamamen duyguysal içerikte olup, keyifli bir anda yazılmıştır.
Bu mesajdaki her türlü bilgi, yorum ve değerlendirmeler hazırlandığı andaki ruh hali ve hayalgücüne inanılan kaynaklardan elde edilen bilgiler dikkate alınarak "lerdemir" tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler, tavanına benjamin teması olan budamacı benjamin sahipleri tarafından budama danışmanlığı olarak kabul edilmemeli ve budama kararlarına esas olarak alınmamalıdır. Bu budama bilgileri, belli bir kısaltmanın sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla, bu mesajda yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Gerek bu mesajdaki, gerekse bu mesajda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu mesajdaki bilgilerin kullanılması sonucunda budamacıların ve/veya ilgili kişiler ile zavallı benjaminciklerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı hasarlardan ve dal kayıplarından, yaprak dökülmelerinden ve manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun diğer bitkilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı "lerdemir" sorumlu tutulamaz.
Allah iyiliğimi versin... :D
lerdemir
26-10-2006, 19:32
:o
E tabii atlarım.
Üstadlar, konum şu idi:
Sevgili koyu renk yapraklı benjaminimin yapraklarının üst yüzeyleri yapışkan ve ıslak görünümlü. Tamamı böyle olmasa bile bir çok yaprak böyle.
Hatta, cilalı ahşap parke üzerinde bulunan saksısının etrafındaki bölgeyi bile ayağınızla bastığınızda yapışkan olduğunu anlayacağınız kadar yapışkan hale getirebiliyor.
Sulama fazlalığı mıdır? Ağlama yolu ile bir iletişim çabası mı? Yoksa, benim artık kafamı iyice yeşil ile bozmuş oluşumu mu gösterir bu durum?
Ne dersiniz?
Levent
Mine Pakkaner
26-10-2006, 19:46
Bu aynı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=46749&postcount=68) benjamin mi? Resim hani?
lerdemir
27-10-2006, 12:01
Mine Hn,
Evet aynı benjamin idi.
Yalnız; bir süredir havalansın diye balkona çıkarmadan ve balkonda o kabuklu bitlerden dolayı yaprak dökümüne başlamadan önceki hali idi. Çünkü balkonda havalandıktan sonra o yapış yapışlık veya ıslaklık diyebileceğim durum kalmamıştı. Yazlık yağı uyguladıktan ve üstünden 48 saat geçtikten sonra tekrar salona içerideki yerine alacağım da.
Yine aynı şey tekrarlar mı diye merak ediyorum. Sebepleri neler olabilir nasıl önlenir diye...
lerdemir
11-11-2006, 13:40
Mine Hn ve diğer tüm üyeler,
Benjaminimdeki o yapraklardaki ıslaklık ve hatta yapış yapışlık durumu maaşallah kayboldu gitti.
BBBalkonda uzun süre toprağını havalandırmıştım soğuklar başlamadan, ayrıca da yazlık yağ yaptım baştan aşağı, şimdi yepyeni yemyeşil yapraklar fışkırıyor. İlginize teşekkürler...
Levent
BenBen1967
03-01-2007, 02:16
Benim benjamine bir haller oldu daha yaprakları yeşilken dökülüyor resmen kel kaldı yanından geçerken bile yaprakları düşüyor suyu kestim vitamin koydum yeniden suladım hiç birşey fayda etmiyor hatta kıskansında düzelsin diye bir tane daha alacalısından aldım :)artık tehdit etmeye başladım seni atacağım diye(bazen faydası oluyor)yok yok hiç bir şey fayda etmiyor üstten toprak takviyesi bile yaptım son çare saksıyı komple toprakla beraber değiştirmeyi düşünüyorum yeri hiç değişmedi acaba bu aralar böyle küsmesi normal mi?
Mine Pakkaner
04-01-2007, 11:53
Benjaminlerin yaprak dökme sebeplerinden sadece biri yer değiştirmesidir.
Eğer ısı kaynağına yakınsa havadaki nem oranı düşeceğinden yine yaprak dökerler. Sulama suyunuz oda sıcaklığında değilse, kışın doğrudan çeşmeden aldığınız suyla suladıysanız strese girmiş olabilir. Ayrıca bulunduğu noktada mevsimden dolayı daha az ışık alıyor olabilir. Çok uzun ssüredir aynı saksıda bakıyorsanız artık toprağı da tuzlanmıştır. Bu da yaprak dökmeye sebep olur. Klimalı ortamdaysa kesinlikle üzerine sıcak hava akımı gelmemesi gerektiğini söylemeye gerek yok, bunu elbette biliyorsunuz.
Bütün bunların dışında benjaminler yaprak dökünce çok endişelenmeyin. Sebep eğer bu gibi fizyolojikse ve hastalık yoksa yeniden yaprak ve sürgün verecektir.
BenBen1967
06-01-2007, 21:32
Teşekkürler Mine hanım toprağında tuzlanma başlamış galiba .saksısını değiştirmemiştim sadece toprak ilavesi yapmıştım demek yeterli gelmedi en kısa zamanda saksıyı ve de toprağı komple yeniden değiştiriyorum
evdeki benjamin birden bire yaprak dökmeye başladı yerini değiştirdim toprağını değiştirdim suyuna vitamin kattım hiç faydası olmadı halen yapraklar cılız ve sanki susuz kalmış gibi boynunu büktüler ayrıca biraz dikkat ettim dallarında ufak ufak kabartılar var acaba böceklendi mi?
Mine Pakkaner
21-01-2007, 00:30
Fotoğraf gerek Bora Bey , özellikle dallardaki kabartıları görmek gerek.
bir de haftada bir 1 bardak su veriyorum acaba az mı? ev kaloriferli sanki toprak çabuk kuruyor. ayrıca saksıda sadece marketten aldığım torf var olur mu?
su püskürtmedim ama bir sprey var hem koku veriyor hemde yaprakları parlatıyor ondan sıktım
bitkiseli
22-01-2007, 13:25
Bu sprey yaprak cilası, yarpraklara püskürtülen suyun yerini tutmayacaktır, ben zararlı olduğunu duyduğum için kullanmaya cesaret edememiştim ama burdaki arkadaşlar daha net bilgi verirler.
Bu sprey yaprak cilası, yarpraklara püskürtülen suyun yerini tutmayacaktır, ben zararlı olduğunu duyduğum için kullanmaya cesaret edememiştim ama burdaki arkadaşlar daha net bilgi verirler.
Yaprak cilasının zararlı olduğunu bende duymuştum.Gerçekten zararlı mı ?merak ettim doğrusu.
bitkiseli
22-01-2007, 20:55
Kardeşim askerden geldikten sonra kısa bir dönem çiçekçide çalışmıştı, o söylemişti fazla kullanma zararlı diye ama sorduğum herkes zararsız hatta bitkileri besliyor diyen bile oldu yinede cesaret edip de kullanamadım.
Kardeşim askerden geldikten sonra kısa bir dönem çiçekçide çalışmıştı, o söylemişti fazla kullanma zararlı diye ama sorduğum herkes zararsız hatta bitkileri besliyor diyen bile oldu yinede cesaret edip de kullanamadım.
Ben de çiçekçilere sormuştum;ayda birkez büyük yapraklı bitkilerde kullanılıyor, demişlerdi.Ben şimdiye kadar hiç kullanmadım.
bitkiseli
22-01-2007, 21:14
Ben sık sık su püskürtürüm ve bazen de yapraklara yağ sürerim bi zararını görmedim, sirkeli su ve limonla silenler de varmış ama hiç denemedim, bu vesileyle arkadaşlardan bitkilerimizin yapraklarını parlatmak için fikir istesem başlık konusunu saptırmış olur muyum?
Ben sık sık su püskürtürüm ve bazen de yapraklara yağ sürerim bi zararını görmedim, sirkeli su ve limonla silenler de varmış ama hiç denemedim, bu vesileyle arkadaşlardan bitkilerimizin yapraklarını parlatmak için fikir istesem başlık konusunu saptırmış olur muyum?
Ben de sık sık su püskürtürüm ve sirkeli sudan çok memnun kaldım.
difenbahyalara da aynı spreyden püskürttüm ama onlar bayaa canlı bu spreyden bir şey olduğunu zannetmiyorum. fotoğraflara bakarsanız dallarda kabartılar var kabuklu bitlere benzettim. bugün çiçekçiden bitox diye bir ilaç aldım ama çiçekçi de nasıl kullanılacağını pek bilmiyor bilen varsa bi anlatabilir mi?
Mine Pakkaner
22-01-2007, 22:10
Dallardaki kabartıdan bir makro çekebilir misiniz? Bu haliyle pek bite benzemiyor. Tırnağınızla ittirin çıkıyor mu?
tırnakla çıkyor. ama daha iyi bir fotoğraf çekemedim
Mine Pakkaner
22-01-2007, 22:38
Bir büyüteçle bakma şansınız var mı kabartılara?
Kabuklu bit fotoğraflarını gördünüz, onlara benziyor mu? Çıkarınca arkasını da çevirip bakın.
baktım diyelim ne görmem gerekiyor
Mine Pakkaner
22-01-2007, 22:46
En azından sıyırdığınız bitkinin bir parçası mı ona bakabilirsiniz. Bakın aşağıda incir'de kabuklu bit resmi var. İncir Ficus'tur. Bakın bakalım bunun gibi mi örneğin. Bu arada bitki koruma uzmanı Fmt 79 da fikrini söyler.
http://www.muz.gen.tr/popularesim/Hpim4592w.jpg
valla pek benzemiyor zaten bunlar yaprakta değil dallarda
Mine Pakkaner
22-01-2007, 22:53
http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/resimler/8_sekil_9.jpg Yaprakta olması şart değil, buna da bakın bir.
AKŞAM ÇİÇEKÇİDEN BİTOX DİYE BİR İLAÇ ALDIM suyla karıştırıp yapraklara püskürttüm ama çiçekçi de nasıl kullanılacağını pek bilmiyordu bu konuda bir bilginiz var mı
Mine Pakkaner
22-01-2007, 23:04
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=46933&postcount=72
Bu başlıkta kabuklu bit mücadelesini bulacaksınız.
Ayrıca sulama rejiminiz düzenli olsun ve kaloriferli ortamda yapraklara düzenli nem sağlayın. O spreyler bu ihtiyacı karşılamaz, aklınızda olsun.
AKŞAM ÇİÇEKÇİDEN BİTOX DİYE BİR İLAÇ ALDIM suyla karıştırıp yapraklara püskürttüm ama çiçekçi de nasıl kullanılacağını pek bilmiyordu bu konuda bir bilginiz var mı
Oh ne güzel! Bakkaldan ağrı kesici aldım, bakkal bilmiyor, kullanmasını bilen var mı? gibi olmuş. Etkili maddesi yazıyor mu? Böyle ürünlere güvenirseniz bitkilerinizin başına birgün kötü şeyler gelebilir. Bir veteriner ilacı var Bitox diye, acaba o mu? :D
üzerinde salon süs ve bahçe bitkilerii için özel formül koruyucu yazıyor kullanımında da salon süs bahçe bitki ve çiçeklerinde musallat olan yeşil sinek ballılık ve yaprak bitlerine 15 cm uzaktan püskürtülerek kullanılır yazıyor
pek bir veteriner ilacı olmasa gerek :)
üzerinde salon süs ve bahçe bitkilerii için özel formül koruyucu yazıyor kullanımında da salon süs bahçe bitki ve çiçeklerinde musallat olan yeşil sinek ballılık ve yaprak bitlerine 15 cm uzaktan püskürtülerek kullanılır yazıyor
pek bir veteriner ilacı olmasa gerek :)
Ülkemizde Tarım ilaçlarını kimlerin satabileceği, çeşitli zirai kanunlara dayanılarak hazırlanıp 21-08-1996 yılında resmi gazetede yayınlanan ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARININ TOPTAN VE PERAKENDE SATILMASI İLE DEPOLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK'le belirlenmiştir.
Buna göre;
Madde 6 - Zirai Mücadele İlaçları Bayilik İzin Belgesi verilecek kişilerde aranacak şartlar şunlardır:
A) Türk vatandaşı olmak
B) Bitki Koruma Bölümü mezunu veya bitki koruma dersi almış Ziraat Mühendisi olmak.
C) Bakanlık Merkez ve taşra teşkilatında, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda zirai mücadele hizmetlerinden az üç yıl çalışmış, (b) bendi dışındaki Ziraat Mühendisi, Ziraat Teknikeri ve Ziraat Teknisyeni olmak,
D) Bu maddenin (b) ve (c) bentleri dışında kalan Ziraat Mühendisleri için il müdürlüklerince her yıl bir defa düzenlenecek ve katılım konusunda hiçbir sınırlama getirilmeyecek kısa süreli eğitim programlarına katılmış olmak.
ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARI ETİKET YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete Tarihi: 21/09/1984
Madde 10 - Etikette konulması zorunlu olan tanıtma bilgileri şunlardır.
1. İlacın ticari adı : “İlacın ticari adının altında insektisit, Fungisit, Herbisit, vb. ibareler ile bunların yanına parantez içinde, “ Türkçe karşılıkları aşağıda gösterilen şekilde yazılır.
2)İlacın formülasyon şekli
3)Etkili maddenin ilaçtaki yüzde miktarı ve ismi;
4)İlacın net ve brüt ağırlıkları
5)Firma adı ve adresi:
6)İmal ve son kullanma tarihi :
7)Şarj numarası:
8)Azami perakende satış fiyatı
Madde 11 - Etikette konulması zorunlu olan kullanma bilgileri şunlardır.
1)Tavsiye ve dozlar:
2)Son ilaçlama ile hasat arasındaki süre:
3)Kullanma şekil:
4)İlacın kullanılması ve depolanmasıyla ilgili uyarılar
İlk olarak Tarım İl Müdürlüğünü telefonla da olsa bilgilendirip, ürünü aldığınız yeri şikayet ederek işe başlayabilirsiniz...
Merhaba.
Benjamine uygulanan "yazlık yağ" işlemi hakkında bilgi verir misiniz.Daha önce duymamıştım.Teşekkürler
valla halen ne yaptıysam olmuyor hasta ex olmak üzere yapraklar sararıp dökülüyor verdiği sürgünler de kuruyor acil yardım
bitkiseli
27-01-2007, 09:53
Acaba bitkiyi topraktan çıkartıp köklerini yıkayıp yeni bir toprağa dikseniz nasıl olur? hem köklerin durumunuda görürsünüz.
toprağı değiştirdim zaten kökler saksıyı sarmıştı bi büyük saksıya yeni toprakla diktim ama bi faydası olmadı toprak olarak sadece torf kullandım
BenBen1967
27-01-2007, 19:28
Orjinal Mesaj Sahibi bitkiseli
Kardeşim askerden geldikten sonra kısa bir dönem çiçekçide çalışmıştı, o söylemişti fazla kullanma zararlı diye ama sorduğum herkes zararsız hatta bitkileri besliyor diyen bile oldu yinede cesaret edip de kullanamadım.
BEN O PARLATICI SPRELERDEN BENJAMİNİME KULLANDIM VE ERTESİ GÜN YAPRAKLARINI DÖKMEYE BAŞLADI HEMEN YIKADIM BENCE KULLANMAYIN GENİŞ YAPRAKLILARDA İYİ OLUYOR AMA BENJAMİNE PEK YARAMIYOR BİLGİLERİNİZE
Merhaba;
ficus benjamin'im genel olarak sağlıklı ancak gövdesinin alt tarafında dökülen yaprakların yerine yenileri çıkmıyor.Yani üst tarafı yapraklı ve yeşil, alt yarısı maalesef sadece küçük kuru dalcıklardan ibaret.Alt kısmını tekrar yeşillendirmem mümkün mü?
Teşekkürler...
bitkiseli
07-03-2007, 16:53
Buradan sormamın bir sakıncası yoktur heralde, yeni başlık açmak istemedim.
Bugün benjaminin saksısını değiştireyim dedim, bir haftadır sık yaprak döküyordu, köklerinin gelişmediğini hatta çok gerilediğini gördüm kendi saksısından çok daha küçük bir saksıya aldım, Mine hanım ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz? bitkimi kaybetmek istemiyorum:(
bitkiseli
07-03-2007, 16:59
Aklıma gelmişken, toprakta ve yaprakta herhangi bir zararlı göremedim.
ormanbotanigi
09-03-2007, 00:23
Buradan sormamın bir sakıncası yoktur heralde, yeni başlık açmak istemedim.
Bugün benjaminin saksısını değiştireyim dedim, bir haftadır sık yaprak döküyordu, köklerinin gelişmediğini hatta çok gerilediğini gördüm kendi saksısından çok daha küçük bir saksıya aldım, Mine hanım ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz? bitkimi kaybetmek istemiyorum:(
Birincisi daha küçük bir saksıya almanız hatalı olmuş. Saksı değiştirirken bitkinin vejatasyona başlaması durumunda bu işe kalkışmamak gerekir. Nasıl mı anlarız ? Çok basit, yaprak ve sürgünler yeni çıkmaya başlamıssa saksı değiştirmeyeceğiz. Hem bu sırada köklerde zarar görmekte dolayısıyla yaprak dökümüyle sonuçlanmakta. Yapmanız gereken şu, alt dallardaki sürgünleri kesin çünkü bunlardan fayda gelmez. (Yaprak dökümü alt dallardan başlar) Üstte bir 3-4 sürgün bırakın. Ve elinizle dökülmek üzere olan bütün yaprakları koparın. hadi bakalım.
çekirdek
17-03-2007, 02:28
Benjaminimin saksısını ve toprağını değiştireceğim. Toprak isteği konusunda yardımcı olur musunuz?
Gogel dan aradığımda Benjamin Franklin çıkıyor!!
arkadaşlar saksı değiştirirken istemedende olsa köklerin bir kısmı zarar görmektedir bu yüzden benim tavsiyem saksı değişimi sırasında üst tarafında bir kısım budanması ve bitkinin daha çabuk uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. üstüne toprak eklemeye gelince bence bu pek uygun bir yöntem değildir çünkü kök boğazının toprak altında kalması hassas olan iç mekan bitkilerinde hastalığa teşvik demektir...
GÜRKAN KORKMAZ
21-03-2007, 17:12
Sevgili Arkadaşim Merhaba çiçeğin ölmek üzere Ilk önce Saksiyi Boşalt Köklerinin çok Sert Bir Madde Ile Kapli Olduğunu Göreceksin Bu Su Tutmasi Için Konulmuş Madde Zamanla Taşlaşir Uzun Zamandir Değiştirmediğin Için Sen Ne Kadar Su Verirsen Ver Su Almaz Yani Açlik Tan ölüyor.bitkinin Köklerini Bir Kovaya Ilik Su Doldur Ve Içine Koy Bir Gün Beklesin Yumuşayacaktir Birazda Olsa Sonra O Sert şeyi Iyice Temizle Biraz Kökleri Zarar Görebilir Ama önemli Değil Iyice Temizledikten Sonra Yeni Funda Topraği Doldur Ve Can Suyu Ver 1-2 Haftada Yeni Yapraklar Vermeye Başlayacaktir.kolay Gelsin.
Mine Pakkaner
21-03-2007, 19:12
Gürkan Bey hoşgeldiniz,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığına ve http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669 başlığına uğramanızı rica edeceğim.
Selamlar.
YaseminK
02-05-2007, 10:02
Benimde benjaminim var hem de bu ikincisi. Önceki ışık almıyor evim diye intıhar etti. Şimdiki de gerektiği kadar fazla olmamak üzere güneş, ışık almasına rağmen yine küs bana. Başta çok suladım küstü şimdi daha temkinliyim ama nafile küsmeye devam. Vitamin aldığımdan beri yaprak dökmüyor ama hiç bir büyüme de göstermiyor hiç bir fark yok, buna çok üzülüyorum çünkü kocaman olmasını istiyorum. Sizden eğer biliyorsanız yardım isteyecektim bu konuda. Toprak mı değişmeli **** hangi aralıklarla, bana bu konuda biri yardımcı olabilir mi???
Sevgili Yasemin,Benjamin direk güneş ışığı ve bol su sevmiyor.Aydınlık ortam da yazın ve kışın toprağı kurudukça suluyorum.7 sene önce bana 20 cm boyunda geldi,şimdi 1,5 m boyunda ve çok sağlıklı.Bu siteyi keşfetmeden önce sadece suluyordum,şimdi ara-sıra sıvı gübre veriyorum.Geçen yıl evimi değiştirdiğim halde,çok şükür hiç bir çiçeğim bu değişiklikten olumsuz etkilenmedi.Sabredip sevdiği ortamı oluşturduğunuzda o da sizi mutlu edecektir.
tasdelenmurat
14-05-2007, 22:36
arkadaslar biraz ayıp olacak ama.
bende benjamin işine sulandım. bonsai için. dal, yaprak ve form kazandırmayı öğrenmek için.
simdi özellikle bankalarda, birtakım elit bürolarda koridorlarda falan bolca gördügüm bu bitkilerin doğal bir güzelligi var. bu güzellikte hep yarı yarıya ağacın yaprak dökmüş, yarı yarıya çıplak ( dalların görülmesinden ) kaynaklandığını düsünmüşümdür.
şu ana kadar hiç full yapraklı, yaprak dökmemiş benjamin görmedim açıkcası. banka ve elit bürolarda gördüklerim kastediyorum. elimde taze , bol yapraklı bir benjamin var su an.
takmayın kafaya yaaaaaaa.
full çıplak hali bile güzel görünüyor yaaaaaaa
GREEN NATURE
24-05-2007, 22:35
Merhaba arkadaşlar. Ben bu siteye yeni üye oldum. İlk aklıma gelen de uzun süreden beri çiçek topraklarımda bulunan, yaklaşık 1mm boyunda, gri ve beyaz renkte zıplayabilen zararlılar için yardım istemek oldu. Evet bu zararlının adı nedir? çiçeklere zarar verdiğine şahidim bundan nasıl kurtulabilirim. Lütfen konunun uzmanlarından yardım bekliyorum.
tasdelenmurat
28-05-2007, 17:49
benjamin baslığınında dahil içinde bulunduğu bölümdeki ilk 3 baslık senin için daha faydalı olacaktır.
bitki zararlıları , nasıl mücadele edilir, ev yapımı ilaçlar vs.
Benjaminin yapraklarının kenar kısmında su lekesi gibi izler çıktı. Silince bir süre görünmez oluyor sonra tekrar çıkıyor. Herhalde bu da bir hastalık işareti.
Ne yapmalıyım? Teşekkürler
15091 15092
Konuları incelediğimde benjaminden bahsedildiğini farkettim. Buna istinaden birşeyler yazmak istedim.
Gerçekten çok nazik bir bitki. Bence biraz huysuz. Bundan kastım şu; yerini çok zor beğeniyor.Beğendiğinde herşey yolunda.Yok beğenmediyse vay halinize ,acayip yaprak döküyor o zaman.Neyse ki bendekiler yerini beğendi artık. Fakat bu ara birden, bazı yapraklarda aynı anda sararma ve dökülmeler oldu. Bayağıdır yoktu çünkü çok şaşırdım. Sebebi ne olabilir diye düşündüm, bulamadım.Suları düzenli veriliyor. Işığı gayet iyi ve nemini de sağlıyorum. Bugün tüm sararıpta düşmemiş yapraklarını temizledim ve bir güzel duş aldırdım. Umarım hoşuna gitmiştir.;)
Bir ara taze yapraklarda dökülme sorunu yaşadım ama geldi geçti. Sebebini henüz anlamış değilim.(acaba hergün su püskürtmemden mi oldu diye düşündüm ve ara verdim.Durdu sanki ,belki de tesadüftü,tam bilemiyorum) Bu sene toprağını **** saksılarını hiç değiştirmedim acaba sebep bu olabilir mi? Bakımı ile ilgili başka neye dikkat etmeliyim?
Teşekkürler;)
arifkaptan
26-07-2007, 14:45
http://mgonline.com/ficusbenjamina01.jpg
http://mgonline.com/ficusrargentina01.jpg
http://img390.imageshack.us/img390/4487/ficusrargentina02ts2.jpg (http://imageshack.us)
http://mgonline.com/ficusRinglingBrothers01.jpg
Bu ağaçların nerede olduğunu merak ederseniz kısayolu:
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://mgonline.com/ficusbenjamina01.jpg&imgrefurl=http://mgonline.com/benjamina.html&h=480&w=640&sz=57&hl=tr&start=8&um=1&tbnid=gQUl7ISQ02TwHM:&tbnh=103&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Dficus%2Bbenjamina%26svnum%3D10%26um%3 D1%26hl%3Dtr%26lr%3Dlang_tr%26rls%3Dcom.microsoft: tr:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7ADBF%26sa%3DN
Merhaba,
Bizim evde de her iki tür benjaminden de var: alacalı ve yeşil olanları. Yer beğenme mevzusu önemli. Toprak değişimi de. Bendekilerin birisi 2 metre diğer 1,30 civarında.. Bir yaz abim sulamasını nasıl yaptıysa artık eve döndüğümüzde ikisini de kel gördük. Yoğun bakıma aldık. Önce etraftaki yaprakları toplayıp inceledik bir hastalık görünüyormu diye. Sonra ağaçlarda kalan üçbeş yaprağı inceledik. Beyaz bitlerden vardı. Annem (doğru olmayabilir ama daha iyi birşey gelmemişti aklımıza) banyoda ikisine de duşa aldırdıktan sonra fısfısın içine azıcık çamaşır suyu koyup üzerini suyla doldurdu ve ağaçlara sıktı. Birazck ta toprağına döktü. Sonra yapraklar kuruyunca eski yerlerine götürdük. Bir iki gün sonra kurumuş dalcıkları inceledik. Elimizle kırınca içinde yeşillik olmayacak kadar kuru dalcıkların hepsini kestik. Ana hatlarıyla benjaminler kaldı elimizde. Suyuna dikkat ederek dinlenmeye bıraktık. 1 senede o dalcıkları tekrar çıktı biraz da boyları uzadı. Birdaha hiç çamaşır suyu kullanmadık. Bu yaz başında toprak saksı aldık. (Zaten toprak saksıdaydı bir farkı olurmu bilmiyorum aslında. ) Topraklarını çiçekçi değiştirdi ama toprağı inceledim sonradan birsürü kök atmıştı. Zaten toprak komple kök olmuş.. Temiz toprakla birlikte sulamasına ve yapraklarına fısfısla su püskürtmeye devam edyoruz ve iki haftadır ağaçların her ikisinin de her dalcığının yanından yaprak çıkmaya başladığını görüyoruz. Mutlu olduk...
Yanlışlar olabilir ama kuru dalları ve fazla kökü budamanın ağaçlara iyi geldiğini düşünüyorum.
tmo.fatih
23-08-2007, 10:27
Hasan Bey, ben olsam Konya koşullarından kışın benjaminimi içeriye alırım :)
Meraba ben Fatih.Mine Hanım bi arkadaşımın benjamin bitkisinin yaprakları solmaya başlamış sebeplerini araştırıyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.Yeri Salon ve gölge bi alan , yalnız saksısı küçük.İstekleri ve bakımı hakkında bilgi almak istiyorum.Yardımlarınızı bekliyorum.Konya Karapınar.
Mine Pakkaner
24-08-2007, 20:40
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1957 başlığını okumanızı öneririm. Burada benjamin detaylı konuşuldu.
arkadaşlar toprağını değiştirirken köklerinin hava almamasına dikkat edin.
ayrıca toprağında böceklenmeler oluşursa eğer bildiğimiz aspirinden bir adedi ikiye bölün haftada da bir defaya mahsus böcekler yok oluncaya kadar vermeyi deneyiniz. benjamine zararı olmaz bir nevi vitamin görevini görmektedir.
aspirin sadece tek bir çiçek için geçerli değil diğer çiçeklerinize de uygulayabilirsiniz
Komşum benjamini kurudu diye atıyor. Resmini çekemedim. Atma kurtulur dedim ama dinlemiyor. Acaba Köke yakın bir yerden kessem ve sıvı gübre ile beslesem düzelir mi?
Süha Şendoğan
07-09-2007, 12:08
Bende 3-4 cins Benjamin var.Hersene tepelerden budama yapıyorum suda bekletip takriben 1 haftada kökleniyor bende meraklı komşularıma veriyorum.Bir müddet suda ve ışık gören bir yerde bekletmenizi tavsiye ederim.
Atmış adam yaaa.
Turco tesekkur ederim. ama komşum atmış benjamini. Dicek söz bulamıyorum...
Benjaminler kaloriferli **** ısıya direk maruz kaldıkları ortamlardan pek hoşlanmıyorlar.Aynı şey daha önce benim başıma da gelmişti.Yazın gayet güzel olan çiçekler kış olupta kaloriferler yandığında aşırı yaprak döküp bütün kışı kel geçirmişlerdi.Bende onları ağır bir şekilde budayıp yaz boyu balkonda tutup her gün yapraklarını sık sık suyla nemlendirmiştim ve yeni yapraklar verip düzelmişti.Daha sonra kaloriferli evden taşınınca sıcaklığa bağlı bir sorunla karşılaşmadım.Yaptığım araştırmaya göre ortamın nemini sağlamak önemli.Kalorifer üstüne su koymak **** çakıl taşlı bir kaba su koyup saksının altına bunu yerleştirmek(saksıya alttan su girişi olmaması şartıyla..yoksa sürekli su girişi köklerde çürüme yapabilir)ve ılık suyla yaprakların nemini sağlamak faydalı olur sanırım.Ve mümkün olduğunca kalorifere yakın olmasın.Elbette soğukta da durmasın.Sulamaya gelince kışın ılık suyla haftalık olarak bitkinin büyüklüğüne ve toprak durumuna göre uygun miktarda sulayabilirsiniz.Market toprağını bende kullanıyorum herhangi bir sorun yaşamadım.
Süleyman Koçak
23-02-2008, 14:10
Merhaba dostlar.
Aşağıda (veya yukarıda) bahsedilen sıkıntıların neredeyse tamamını ben de yaşadım, minik alaca bejaminimde 30759 .
Bir arkadaşım, insanların kullandığı vitamin haplarından suda eritip sulama suyuna karıştırmamı tavsiye etti. İşe yarar mı bilmiyorum.
Aslında mesele şu:
Bendeki benjamin, tek kökten iki dal halinde büyüyen bir bitki imiş. Biz onu arkadaşımla bölüştük. Kökler de bölündü haliyle. Neticede saksısı da değişmiş oldu .
Bu şartlar altında alaca benjaminin yaprak dökmesi gayet normal diye düşünüyorum. Ama sevindirici olan, dökülen yaprakların hemen yanından minicik sürgünler belirmesi.
Yapraklarına su (kar suyu, kireç izi olmasın diye) püskürtüyorum.
Bir de, haftada 1-2 kez şu basınçlı metal kutularda satılan yaprak parlatıcılarından kullanıyorum.
Bilmiyorum, doğru yapıyor muyum? Benjaminimin ölmesi beni çok üzer.
Selametle..
Mine Pakkaner
23-02-2008, 17:55
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=207355&postcount=1439 başlığında bu soruyu sormuştunuz, sorunuz orada cevaplandı. Her soruyu sadece tek başlıkta sormanızı rica ederiz.
Süleyman Koçak
25-02-2008, 07:57
Mine Hanım;
İlginize teşekkür ediyorum. Önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım.
Farklı başlıklarda aynı soruyu sorma konusunda ise, affınıza sığınıyorum. Zira sorum için uygun bir başlıkta konuyu sorduktan sonra, bir başka başlık daha gördüm ve burada sorumu sormanın daha uygun olduğunu düşündüm. Maksadım bir an evvel değerli bitkilerimin sağlığına kavuşmasından başka hiçbirşey değil.
Selametle..
selam ben berra istanbuldan benimde bir benjaminim var 2 metreye yakın boyu ama yapraklarını döküyor ,yaprakları yapışkan ve böcekgibi bitleri var ne yapabilirim ilaç ne gibi ilaçlar kullanmam gerekir ?
bu konu hakkında bilgi almak istiyorum
Benjamin kauçuğu kısmına yazdım berra. Sitenin yenisisiniz. Sorunuzu tek başlıkta sorarsanız cevap almanız ve takip etmeniz sizin için daha kolay olur. Kolay gelsin.
turkuazmavisi
10-03-2008, 13:34
Benim benjaminim altı ay önce hediye olarak geldi. 10 gün öncesine kadar sürekli yaprak döküyordu. Siteden edindiğim bilgiler sayesinde ilk olarak kaloriferin yanından biraz uzaklaştırmakla işe başladım. Suyunu daha bir özenli verdim ve su verdikten sonra yönünü 45 derece değiştirdim. Yapraklarından su püskürterek suladım. Şu anda yaprak dökümü sona erdi. Umarım benimle barışmıştır
Koyu yeşil
10-03-2008, 15:58
Benjaminimin yapraklarının en uç kısımlarında örümcek ağları oluşmuş. O kadar inceler ki farkedilmiyorlar. Fıs fıs yapınca anladım. Bu kırmızı örümcek midir acaba? Tabii görünürde örümcek falan yok, sadece ağlar var.
Arzu Kasapoğlu
10-03-2008, 16:03
Benjaminin büyük ihtimalle kırmızı örümcek istalına uğramış.
Aynı problemi bende yaşıyorum.
nuran berna
10-03-2008, 18:38
Arkadaşlar bitkimin üst yapraklarının bazı yerlerinde sararmalar oluyor. Direk güneş almıyor ama aydınlık bir yerde yerinide değiştirmedim.Sizce bu neden kaynaklanıyor olabilir?Neler yapmalıyım.Yardımcı olusanız çok sevinirim.
nehiraras
13-03-2008, 08:28
bende yeşil yapraklı benjamin vardı, soğukta kaldı, donmuş sanırım. donduğunu farkedince sıcak ortama aldım. suyunu da fazla vermişim herhalde. bu siteye girene kadar onun benjamin olduğunu bile bilmiyordum, bakımı hakkında hiç bir bilgim yoktu. yaklaşık iki aydır sıcak ortamda tuttum ama hiç bir değişiklik olmadı, bütün yaprakları dökülmüştü. dün kuruyan bütün dallarını kestim.
saksısı bitkiye göre gayet büyük. dün gece söktüm, toprağını havalandırdım, köklerini de yıkadım. müthiş bir çürük kokusu vardı. toprağı biraz kurutup havalandırdıktan sonra yeniden diktim, yerini değiştirdim, ona daha uygun bir yere koydum.
tekrar canlanır mı bilemiyorum. bunun için yapabileceğim bir şey var mı?
nehiraras
13-03-2008, 09:02
bende yeşil yapraklı benjamin vardı, soğukta kaldı, donmuş sanırım. donduğunu farkedince sıcak ortama aldım. suyunu da fazla vermişim herhalde. bu siteye girene kadar onun benjamin olduğunu bile bilmiyordum, bakımı hakkında hiç bir bilgim yoktu. yaklaşık iki aydır sıcak ortamda tuttum ama hiç bir değişiklik olmadı, bütün yaprakları dökülmüştü. dün kuruyan bütün dallarını kestim.
saksısı bitkiye göre gayet büyük. dün gece söktüm, toprağını havalandırdım, köklerini de yıkadım. müthiş bir çürük kokusu vardı. toprağı biraz kurutup havalandırdıktan sonra yeniden diktim, yerini değiştirdim, ona daha uygun bir yere koydum.
tekrar canlanır mı bilemiyorum. bunun için yapabileceğim bir şey var mı?
Süleyman Koçak
17-03-2008, 13:14
Merhaba sayın nehiraras.
Bitkiler hakkında çok fazla bilgim olmadığını söyleyerek başlamak istiyorum. Ancak bu siteden şunu öğrendim ki; benjaminler -özellikle de alaca olanları- çok narin ve nazlı bitkiler. En ufak bir hatamıza, geri dönüşü mümkün olmayan bir tepki ile karşılık veriyorlar ki, senin hataların affedilir cinsten değil :)
Netice itibarı ile, sana şunu söyleyebilirim:
BAŞIN SAĞOLSUN!
nuran berna
31-03-2008, 15:33
Arkadaşlar benim sorunum benjamindeki yeni misafarlerim Yapraklardaki yapışkan durum,dallardaki canlılar,yaprak arkalarında da var.Zararlılar kısmıdaki benjamin kısmını okudum kabuklu bit olduğu kanatindeyim.Önerileride okudum.Çalıştığım okulda ziraat mühendisi olup öğretmenlik yapan bir öğretmenimize sordumTanıdığın bir ziraai tarım ilaçcısı varmı diye Sorunumu anlattım Oda zenk olbilir dedi.Bugün çarşıda işim vardı tesadüfen ilaçcının yanından geçtim oda bana BAZİNON 20 EM diye ZEHİRLİ uyarısı olan bir ilaç verdi.Yaz yağını sorduğumda o pek etkili değil bu daha iyi dedi.Kafam karıştı.Lütfen yardım edin ne yapmalıyım?İlacı kullanmalımıyım?Ay çok uzun oldu pardon yazarkan ben şaşırdım okuyana sabırlar.İşte resimler
Evet ilaçlayın ayrıca saksıda ki toprak yetersiz ve saksı küçülmüş gibi geldi bana:)
umarım kurtarırsınız:)
nuran berna
01-04-2008, 12:49
Teşekkür ederim ogzhn toprağı biraz yetersiz geldi doğru saksısını yeni değiştirdim bendeki toprakta az geldi hafta sonu takviye edecem Hastalıklı olan bir dal diğerlerine daha bulaşmadı.Olmazsa hastalıklı dalı kessemmi diye düşündüm sonra ilaçlamaya karar verdim sonucunu en kısa zamanda bildiririm.
Sn nuran berna,
Bu zararlı kırmızı kabuklu bittir. Bu zararlı narenciyede yoğun görülür. Ev içerisindeki bitkilerde dışarıdan alınan narenciye meyveleri ve güney bölgelerde balkondaki bitkilere doğal yollardan bu zararlı ulaşabilir. Bu zararlı nyph döneminde (kabuk oluşturmamış) şeffaf olduğundan parlak şekerli bir damlacık şeklindedir. Mikroskop ile dikkatli bakılmasa zararlı yok gibi durur. İleriki dönemde yaprakların ana damarları boyunca zararlı yerleştikten sonra kabuk oluşturur. Bu zararlı kabuk oluşturmadan ilaçlanırsa daha başarılı olur. Her iki dönemde de yazlık yağınan beraber buna karışabilen bir ilaçla ilaçlandığında daha başarılı olursunuz. Bir bitki olduğundan yapraklara zarar vermeden eldiven giyerek kabukları kavlatıp, bol su ile yıkadıktan sonra bir ilaçla ilaçlarsanız başarılı olursunuz. Fakat toprağına düşecek zararlı ve dalda kalabilecek zararlı yeni nesil vereceğinden zararlı ortadan kaldırılşıncaya kadar bitki ilaçlı tutulmalıdır.
nuran berna
01-04-2008, 13:34
Teşekkür ederim sayın nkbalki bazinon diye bir ilaç kullandım bekliyorum ilaçlı olduğu için balkonda duruyor.Geçmezse tekrar ilçlama yapmalımıyım bir bilginiz varmı yoksa değişik birşey mi denemeliyim.Burada sorduğumda yazlık yağındansa bazinon daha iyi dediler.Anladığım kadarıyla yazlık yağda yok ellerinde.Diğer dallarda henüz birşey yok.Zararlı dalı kessem olurmu?
nuran berna
02-04-2008, 15:51
Arkadaşlar yine ben bu defaki sorum şöyle yaprağın sap kısmıyla birleştiği yerde sabun kalıntısı gibi beyaz birşeyler gördüm bugün. Önceden varmıydı derseniz hiç dikkat etmedim.Bu normal birşeymi yoksa kabuklu bitten kaynaklanan bir sorunmu?Şimdiden teşekkürler.Resimleri
merhaba,
ilacın etki süresi geçmeden ilaçlamayı tekrarlayın ve 2-3 defa bu şekilde ilaçladıktan sonra bekleyin.
Sn. nuran berna,
net görülmüyor fakat, unlu bit zararlısı olabilir. bunun için ilaçlama yapabilirsiniz veya bunu yiyen (predatör) böcekleri erzinde ana yol üstünde jandarmanın karşısında üreten firma var ordan birkaç böcek alıp ağaca bırakın. Fakat unlu bit ise , resimde net görülmüyör. kabuklu bit sorununu yoğun dalları kesip, yakın ayrıca, bitlri elle yerinden oynattıktan sonra ilaçlarsanız ilaç daha etkili olur.
Mine Pakkaner
03-04-2008, 16:03
Nuran berna, bu oluşum için endişelenmeyin, benjaminde yaprak ayası ile sapın birleştiği yerdeki bu kuru sabun kalıntısı gibi oluşum fizyolojik. Bitkinin kendi sütlü özsuyu. Ancak Sn. Nkbalki'nin dediği gibi benjaminde pamuklu ve kabuklu bite çok dikkat edin.
nuran berna
03-04-2008, 19:44
Sevgili nkbalki ve Mine hanım, önerileriniz için çok teşekkür ederim.Kabuklu bitlerde şimdilik bir kıpırdanma yok.Umarım hep böyle devam eder.Sevgiler saygılar.
İstanbul'da oturuyorum. "Yazlık yağ" dediğiniz ilacı nereden alabilirim, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Hoş geldiniz. :)
Zirai ilaç satan bayilerden alabilirsiniz. Mısır çarşısında İstanbul Tohumculuk'un satıyor olması muhtemel.
Benjaminim salona ilk geldiğinde çok yaprak döktü, fıs fıs yapınca biraz durdu dökülmeler en azından normal gibi gözüküyor, ne yapayım balkonuma almalımıyım artık havalar iyice güzelleşti, yoksa hep salonda mı kalsın?
arkadaşlar merhaba
umarım doğru yere mesaj yazıyorumdur. özellikle buna özen göstermeye çalıştım ama emin değilim.
şimdi benim başlıkta da göreceğiniz gibi iki problemim var.
geçen yıl schefleram enine genişlemeye başladığı için aklımca bu gelişimini engellemek için ana dala kadar ki kısımlarını dal dal ayırdım. işte o zamandan beri malesef iflah olmadı. kendisi artık ne enden ne boydan bi gelişme göstermiyor. ben de dedim ki belki yeni toprağa ihtiyacı vardır. geçen hafta toprağını yeniledim. ama yeni çıkmaya hazırlanan yapraklar baktım saksının dibine düşmüş bile. bugün yaprak gübresi diye birşey aldım onu fıslattım. başka önerisi olan varsa lütfen birkaç satır yazsın, ölmesini istemiyorum. bu arada ana dalı yani ismine ne desem bilmiyorum gövdesi desem daha doğru sanırım biraz bambumsu bir görünümü var. sanki iki üç cm arayla birbirine eklenmiş gibi görünüyor. çok mu hasta sizce?
diğer konu scheflera. topicleri dolandım. bir arkadaş dal resimlerini koymuş. baktım ki aynı dert. benimki de bitliymiş :( şimdi ben bu yazlık yağ işini hemen yapacağım da bunu bir defaya mahsus mu yapmalıyım yoksa birkaç kür mü uygulanıyor? ne kadar zamanda sonucunu görürüm. lütfen bu konuda da bana yardımcı olabilir misiniz?
şimdiden çok teşekkürler
antalyadan selamlar
Merhaba
Yaklasik 1 ay once "ficus benjamina natasja" aldim. Ve bakimi icin bu siteyi arastirmaya basladim, yapraklarini dökmesini yer degisikligi ya da henuz eve adapte olamadi diye dusundum. Fakat son 1 haftada felaket bir bicimde yapraklarini dokmeye basladi, bugun saksisini degistirdim ve degisim sirasinda yapraklarinda dun gormedigim seyler gordum. Burada okuduklarim dogrultusunda "kabuklu bit" mi acaba dedim.
Fakat kendi kendime teshis koyamiyorum.
Fotograflarini cektim, buraya yukluyorum.
Bana yardimci olabilir misiniz????
Bu arada yurtdisinda yasiyorum acaba onereceginiz herhangi bir ilac var mi?
Ve bu ilacin adini tam olarak soyleyebilir misiniz burada bulabilmem icin?
Mesela yazlik yag diye birsey okudum ama nedir ne degildir anlayamadim.
Cevaplariniz ve yardimlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim
Bu arada yapraklarin cok azinda var bunlardan
fotograflar
http://www.flickr.com/photos/26424115@N03/
nuran berna
18-05-2008, 20:54
Arkadaşlar merhaba benjamindeki kabuklular yeniden hortluyor sanki.İlaçladıktan sonra bir aydır görülmedi.Bugün sularken sap kısımlarında çok açık kahverengi kabuklular vardı.Tırnaklayınca hemen düşüyorlar.Acaba bunlar yeni mi oluyor yoksa eskiden kalanlar mı anlamadım.Yapraklarda yapışkanlık ve parlaklık yok.Ben de ilaçladığım için yapraklarını yıkayayım diyordum.Sizce ne yapmalıyım?Yeniden ilaçlamam gerekir mi?
daffodil_dr
08-06-2008, 16:03
Benjamin'in müthiş bir özelliği şu ki:
Pestisit vb gibi zararlıları temizlediğinden özellikle meme kanseri riski (aile hikayesi) olanların odalarındaki koruyucu güzelliği oluyorlarmış..
Bu sabah ilk buraya yazıyorum çünkü moralim çok bozuldu, benjaminim balkonda tam yerini sevdi yaprak çıkarıyor derken, dün toprağında çok ayaklı koyu renk kurt gibi bişeyler gördüm, ne yapabileceğim hakkında bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olsun, yoksa köklerini yemelerinden korkuyorum.
Arkadaşlar benjaminim hakkında çok korkuyorum yokmu bana bir fikir verecek olan bu çok ayaklı yaratıklara karşı?
Mine pakkaner kısmına sormanızı öneririm.
Bir fikrim var ama ne kadar doğru bilmiyorum. Bitkiyi üsten sulayın bolca. Alt kısmına suladığınız su biriksin. Toprak suya doysun. Sonra tabağa 1 çay kaşığı çamaşır suyu(ace) koyun. 1 gün akşama kadar bekletin. Altlığı alın.
Benimde yavru menekşelere beyaz hızlı yürüyen böcekler musallat olmuştu. 3 gün aynı işlemi tekrarladım. Kurtuldum.
Ayrıca o suya sinek ilacıda sıkıp koyabilirsin. **** böceği eşelerken bulursan hazırda hemen üstüne sıkmayı başarırsan öldürebilirsin.
portakal97
20-06-2008, 08:17
Bende benjamin bakıyorum.Yaklaşık boyu 1.5 metre.Benjamin gölgeyi sevmez.Kabak gibi güneşede koymayınız.Yaz aylarında yapraklarını su püskürtmek gerekir.Kireçli su vermeyiniz.Çok su da zararlı olabilir.Eğer benjamin yapraklarını döküyorsa orayı sevmediği anlamına gelir.Ve hemen yeri değiştirilmelidir.Benjamin için en uygun yer bence güneş alan cam kenarlarıdır.Ben benjaminim cam kenarında duruyor.****** içerde:rolleyes:Ve durmadan Benjaminle yok burda iyi olmadı orası daha iyi diye elinizde gezdirmeyin.Yerine alışamayabilir yapraklarını döker ve kuruyabilir.**** gezdirirken kökleri kıralabilir.
Çok teşekkür ederim Sayın Olay. Biraz daha araştırayım bi yol bulamazsam dediğinizi yapacağım.
ne çok şey biliyosunuz maşallah ben daha yeni katıldım aranıza soracağım sizde akıl alacağım çok şey var belli. ilk sorumla başlıyorum benjaminin dalından kırıp diksem tutar mı ya da farklı bir yöntemi var mıdır.
arkadaşlar benim benjamin hiç gelişmiyor ve hergün bir-iki yaprak döküyor. Ayrıca yapraklarının üstünde hep su lekeleri kalıyor siliyorum tekrar leke oluşuyor sorun nedir bilemiyorum yardımcı olan olursa sevinirim.
Benjamin köklendirmede yukarıdaki 97. mesajda tırnağın altında kalan minicik dal varya kesip onu suya koyun. Perçemli halde kök veriyor. Ben koydum fakat köklenmesini bekliyorum. Resmi o zaman eklerim. Dalda 1 **** 2 yaprak olsun. Diğerlerini koparın.
merhaba. olay9 bu kadar küçücük bir parçadan köklenebidiğini bilseydim çoktan benjamin köklendirirdim. hemen yapayım :)
köklenmesi bu kadar kolay ama bakımı konusunda pek nazlı kendileri. ölüyordu, yoğun çabalarla hayata döndürdüm. şimdi iki haftadır sıcakta ihtiyacı vardır diye çok suladım, baktım yapraklar sararmaya dökülmeye başladı.
su konusunda acımasız mı olmalıyım. ne dersiniz? yaklaşık 5 ltlik bir saksıda. balkonda nadir güneş alan ama çok aydınlık bir yerde bulunuyor. yerini sevmişti. hergün yaprakları fısfısla ıslatıyorum. bu şekilde iyice filiz filiz oldu. ama kökten su ayarını bir türlü tutturamıyorum. bana yaklaşık sulama aralığı ve miktarı konusunda bir öneriniz var mı?
arkadaşlar benim benjamin hiç gelişmiyor ve hergün bir-iki yaprak döküyor. Ayrıca yapraklarının üstünde hep su lekeleri kalıyor siliyorum tekrar leke oluşuyor sorun nedir bilemiyorum yardımcı olan olursa sevinirim.
fazlasının gözenekleri tıkayabileceğini düşünüyorum ama yaprak parlatıcılardan biraz tozunu su izlerini göstermeyecek kadar fıslatırsanız, devamında da kireçsiz su püskürtürseniz sanırım gözünüze daha hoş görünebilir benjamininiz
selamlar
Sevgili Teno
önce köklendirme konusunda bu linklere bakın derim...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=259879&posted=1#post259879
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1957&page=3
Sulama konusuna gelince üsten toprağına bakın kuruysa sulayın. Kesinlikle saksı altlığına su çıkmasın. Çıkan suyu boşaltın. Eğer fazla döktüğünüz kanısındaysanız 1 subardağı verebilirsiniz. Benimki evde güneş gören sıcak ortamda 5-6 günde bir veriyorum. Sizinki açık havada ise süre kısalabilir...
Su püskürtmede de kaynayıp soğutulmuş ( çaydan kalan su mesela) su en ideali, ben menekşelerime dahi püskürtüyorum lekelenme olmuyor...
sevgili teno
Ben birde ölmek üzere olan benjamınıme marketten aldığım syapraklı bitkiler için kullanılan sıvı vitaminden aldım çok yararını gördün ve 2 haftada bir suluyorum yeni bir sürü sürgün verdi her gün eşimle onu takip ediyoruz dilerim sizinkide sağlığına kavuşur ;)
newyorker
19-08-2008, 19:35
arkadaşlr lütfen bana benjamin fidesi gönderin...
Orkun Kırcı
14-09-2008, 14:22
Köklenmesini beklediğim çelikler tuttarsa sana yollayabilirm newyorker. Ama ilk defa yaptığım bişey umarım köklenirler.
keçi boynuzu
14-09-2008, 15:19
Benjamin köklendirirken şişe gibi dar ağızlı birşeye koyup kök oluşacak uç kısmı şişe dibine değmeyince daha kolay netice alıyorum.şişeyide terleme yapacak kadar sıcak bir yere koyuyorum
Orkun Kırcı
14-09-2008, 15:32
Hmm bende öle bi yere alayım hemen. teşekkürler.
Selam arkadaşlar ben de siteye yeni üye oldum.Benim de çok güzel benjaminim var. Yazın sıcakta bırakmışım yapraklarını döküce anladım:( Ayrıca yapraklarda örümcek ve kırmızı kırmızı böcekler vardı. Hemen yapraklarını yıkadım,sildim,kötüleşenleri kopardım,bitkinin yerini değiştirdim. Şimdi düzeldi e filiz sürmeye başladı,çok güzel oldu...:p Onu seyretmeye doyamıyorum.
Bu arada *** doğru yere yazmışımdır:p Yanlşsa kusura bakmayın;)
keçi boynuzu
26-09-2008, 22:27
böceklerden kurtulabildin mi?
benim de bir benjamin sorunum var .
benjaminin topragıda beyaz kurtcuklar var.... topragın içine girip çıkıyorlar. 3ila 4 mm boyunda yassı gövdeli yanlarda bacakları var kırk ayaga benziyor. önde iki tane anteni de var.
bitkinin yapraklarınıda sararmalar arttı dökülüyor. bu konuda bana yardımcı olabilirseniz
sevinirim..
merhaba
benim benjamin starlight'im var,gecen sene 1 tane bile yaprak dokmemisti bende buna hep sasirdim''masallah ''dedim ama nazar deydim sanirim, topragini degistim,cok guzel buyuk toprak bir saksi aldim onun icin,koklerini kestim.cubuk vitaminlarden aldim. yerini degistim ama ayni oda icinde 180 derece karsina koydum yani siigi sagdan degilde soldan almaya basladi. malesef o kadar cok yaprak dokuyor ki ne oldugunu anlayamadim. cicekcilere sordum bilgili olan pek yok malesef burada. cicek topragi kullaniyorum her zaman.toprak simsiyah olmus sasirdim. sebebi nedir? bilen varsa lutfen yardim etsin bana. toprak kotu cikmis desem diger ciceklerim iyi durumda.sadece benjamin starlight kotu.ne yapmaliyim?
simdiden tesekkur ediyorum.
zeynep
Benjamin çok hassas bir bitkidir, en ufak şeylere bile tepki gösterebilir. Siz hem saksısını değiştirmişsiniz, hem köklerini kesmişsiniz, hem bu kesik köklere hemen besin koymuşsunuz hem de bitkinin durduğu yeri değiştirmişsiniz. Üstelik bir de bunları uygun olmayan mevsimde yapmışsınız, benjamininiz yaşarsa bravo ona..
Saksı değişimi ilkbaharda yapılır, hele köklere işlem yapılacaksa kış sonu-ilkbahar başı tercih edilmelidir.
Kökler kesildikten sonra (eğer fazlaca kök kesilmişse) bitkinin dallarından da bir kısmı budanır ki, bitki az kökle çok dala hizmet etmeye çalışırken gücünü tüketmesin.
Salon bitkileri genelde hassas oldukları için toprak değişiminden sonra gübre vermeseniz daha iyi olur, yeni toprakta zaten bir süreliğine yeterli besin vardır. Bir süre boyunca bitki yeni yerine kökleriyle uyum sağlamalıdır.
Şu an yapabileceğiniz pek birşey yok sanırım, ona sevginizi verip, sabredip görmekten başka..
BenBen1967
04-10-2008, 11:10
Bendeki alacalı benjamin eşimin tüm camları açması yüzünden cereyandan çoğu yaprağını bir anda döktü.Diğerleri sağlam ama onlar ceryanda kalmıyor. Ona rağmen yerini değiştirmekten korktuğum için artık karşılıklı cam açmıyorum.Siz birde köklerini budamışsınız, yerini toptan değiştirmişsiniz, toprağını bir anda uygun olmayan zamanda değiştirmişsiniz. Ben yer değişimini yavaş yavaş yapıyorum 20 cm oynatarak alıştırarak taşıyorum genelde.Eğer toprak eklemek istiyorsam üstten yavaşça alarak bir miktarını değiştiriyorum onuda yılda birkez yapıyorum.
Nariel'in dediği gibi sevginizle sarıp sarmalayın umarım birşey olmaz.;)
tina macar
22-10-2008, 14:38
selamlar,
benim benjaminimle sorunum bir ay önce başladı. beş senedir birlikteyiz ve üç kere ev değiştirdik, hiçbirinden etkilenmedi. Yerini hep sevdi, tek bir yaprak dökmedi.
İki sene önce, toprağını ve saksısını yenilemiştim. Bu yazı çok iyi geçirdi, boy attı, serpildi, fakat yeni eve taşınır taşınmaz hızla sararmaya başladı. Aynı ışık, aynı ilgi işe yaramıyor. Bitki hastanesinden organik bir gübre aldım, bana mısın demedi.
Sorun toprakta olabilir mi? Yoksa mevsime uyum sağlamaya mı çalışıyor? Eğer öyleyse niye önceki sonbaharlarda böyle olmadı? Toprak değiştirmek için uygun zaman olmadığı söyleniyor. Toprağını değiştirsem, geri dönülemez bir hata mı yapmış olurum?
bu hızla giderse iki haftaya kadar tek yaprağı kalmayacak. Her gün yeni saramış yaprakları gördükçe eve gitmek istemez oldum.
Bana yaşayacağını söyleyecek ve yol gösterecek birine ihtiyacım var.
altinediz
18-11-2008, 20:41
İyi günler arkadaşlar. Sizden bir blgi rica ediyorum. Öncelikle şöyle bir açıklama yapayım. Şimdi bana küçüklüğümden beri kuru dalı dikse tutuyor diyorlar. Gerçektende hemen hemen o şekilde bir durum söz konusu. Bir çok bitkiyi köklendirdim. Hatta dikme, yapma,etme dediklerini büyümez v.s dediklerini bile diktim, köklendirdim tuttular. Bende benjamini çok seviyorum. Fakat ne yaptım ne ettim ise köklendiremiyorum. Bu duruma açıkcası çok üzülüyorum ama bir türlü olmuyor. DAlın suya değen kesimlerinde küçük küçük beyazlıklar oluşuyor ki, sanıyorum onlar kök ama gerisi gelmiyor.
O hali ile diktim olmadı suda beklettim o halinden ileri gitmedi hatta çürüdü. Bir türlü anlamadım neden olmadığını. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
altinediz
18-11-2008, 20:43
Sanırım az önce konuyu yanlış yere açmışım. Ama düzeltmişler teşekkürler...
Sayın altinediz bu linki linceleyin lütfen.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=318721&posted=1#post318721
altinediz
19-11-2008, 18:51
Teşekkürler inceleyeceğim hemen.
Süha Şendoğan
20-11-2008, 08:39
Sn.Altınediz,
Bende de 3-4 çeşit Benjamin var ama şu ana kadar bir sorun çıkmadı.
Fazla sulamadan haftada 1-2 defa yeterli geliyor.Yan dalları kırıp suda beklettiğimde sorunsuz kökleniyorlar.Baharda köklenme çok daha kolay oluyor.
Turco' ya katılıyorum. Bahar köklendirme ve ekmek için en uygun zaman.
altinediz
20-11-2008, 11:42
Valla ben her mevsimde denedm ama bir türlü tutmadılar. Şimdi sobalı bir oda içerisinde ve poşetli olarak tekrar deneme yapmayı planlıyorum. Bakalım ne olacak. Sonuçları sizede bildiririm.
Filizi koyduktan sonra 3 günde bir suyunu değiştirin. Yapraklar suya değmesin. Filizin üzerinde 2 den fazla yaprak olamasın.
Orkun Kırcı
20-11-2008, 20:19
Tek yapraklı olunca daha iyi oluyor gibi geldi banada. Diğeri beyaz noktalı iken tek yapraklı olan çeliğim yarım santime yakın kök yapmıştı.
dilekgecgel
13-01-2009, 16:40
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 1 yıl önce evime gelen 1, 5 metre boyunda bir benjaminim var. son 2 aydır sürekli yapraklarını döküyor. yapraklarını dökmeye başladıktan sonra evime gelen bir misafir sık sık su da vermiş. duruma çok üzülüyorum. ne yapabilriim. Bu arada yanında çıkarttığı bir dal çok güzel büyüyor?
Süha Şendoğan
14-01-2009, 09:21
Benjamin çok fazla su istemiyor bence fazla sulamadan etkilenmiş olabilir.Bendeki Benjaminler çok sorunsuz onlarla fazla ilgilenmediğim halde gayet güzel gidiyorlar.Bence baharda toprağı yenileyip cansız dalları budayıp tekrar gelişmesini sağlayın.
Ben de işyerindeki benjaminden bir dal alıp köklendirip diktim. İşyerindekinin fotosunu aşağıya ekliyorum. Evdekini yarın çekip eklerim. Cam kenarında gayet keyifli şekilde büyüyor.
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-07-01-09_1050.jpg
toprak12
16-02-2009, 13:21
bu da benim benjaminim
cyber_ficus
10-04-2009, 11:32
Arkadaşlar herkese merhaba;
Foruma yeni üye oldum. Bugüne kadar düzenli takip ettiğim iki tane forum vardı, şimdi onlara bir yenisi eklendi.
Sorunuma gelince;
Benim Benjamin'im hiç bu kadar sararmazdı yaprak dökmezdi, yerini değiştirince bitkim bunalıma girdi sanırım, kurumasından korkuyorum. Aklıma gelen faktörler şunlar: çok su vermiş olabilirim, yerini değiştirdiklerinden olabilir, şu anki yerinde camdan rüzgar geliyor ondan olmuş olabilir ve saksısı küçük gelmeye başlamış da olabilir.
Saksısını değiştirdiğim, uzun köklerini kısalttım, toprağını bitki torfu ile değiştirdim.
Fotoğrafını da çekmiştim, sırasıyla iyi hali ve kötü hali, kötü hali aynı zamanda saksısının değişmiş hali oluyor.
71895
71896
71897
Arkadaşlar başka ne yapabilirim, önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla...
altinediz
10-04-2009, 11:46
Sayın cyber_ficus;
Dalların üzerinde yaprak filizleri varsa kendisini toparlayacaktır ama eski haline gelmesi zaman alacaktır. Onun dışına yer konusuna gelince snırım şuan ki yerinde güneş almıyor. Benjaminler sabah güneşini seven bitkilerir. Saksı değişimini ne zaman ve ne şekilde yaptınız bu da önemli bir faktör. Ruzgar alıyor diyorsunuz. Devamlı ve sert rüzgar alıyorsa problem yaratır. Değilse çok fazla sorun yaşanmaz. Saksı boyu şimdilik iyi. Küçültmeyin **** büyütmeyin. İkinci bir müdehale sorun yaşatır. Fazla su olayına gelince;
Fazla sulamadan kaynaklı bir sorun gözükmüyor ortada ama siz yinede çok fazla sulamayın.
Saygılar...
cyber_ficus
11-04-2009, 09:12
altınediz arkadaşım cevap verdiğin için teşekkürler.
Dün bitkime biraz su püskürttüm, şu cam sil yani fıs fıslar varya işte onlarla. O anda bir tane yem yeşil taze bir yaprak gördüm, ama bu epey büyümüş bir yapraktı yine de tazeydi. Umarım devamı gelir. Taze yaprağın saksı değişimden önce çıktığını da belirteyim.
Ficus'ların bir kaç değişik türleri var. Benim bitkimin cinsi tam olarak nedir acaba? Fotoları da var.
Bir de Ficus bakım onarımı ile ilgili link verebilir misiniz? Güçlenmesi için hangi ilaçları ve vitaminleri kullanmalıyım? Ölmesini istemiyorum bitkimin.
Herkese iyi günler...!
cyber_ficus
11-04-2009, 11:25
Forumda dolaştıkça gördüm ki; Benjamin'imin saksı değişiminde yanlış yaptığımı anladım.
Yaptığım en önemli yanlış - evdekiler sayesinde yaptığım yanlış tabi - bitkimin köklerini eski topraktan iyice arındırmamış ve ılık suyla yıkamamış olmam. Çıkan toprak çok güzeldi böcek, kurt veya solucan yoktu.
Köklerinde eski topraktan az miktar kalıntılar kaldı, bu durum bitkimi nasıl etkiler arkadaşlar?
Fazla sarsmak ta istemiyorum zarar görmesin diye.
Saygılarımla...!
altinediz
11-04-2009, 14:27
Bitkinin köklerini eski toprağından arındırmadım demekle neyi kasdettiğinizi anlamadım. Ama saksı değişimlerince bitki saksıdan olduğu gibi çıkartılır ve yeni saksısına toprak ilavesi yapılarak dikilir. Kök temizliğine gelince. Evet bitkide toprak dışına çıkmış çok fazla kök varsa bunları kesmekte yarar vardır. Ama çok fazla kök varsa. Değilse çok şart değildir kökleri kesmek.
Ilık sıuyla yıkama olayı ise böyle birşeyin ne amaçla yapılması düşünüldüğünü bilmiyorum. Yani bunu yararı olmaz. Kökleri neden ılık su ile yıkayasınız ki. Zaten geri toprağa koyacaksınız ki zaten fazla kökleri isteğe bağlı olarak kesyorsunuz. Ilık su ile yıkamanın ne yararlı nede zararı olacağını sanmıyorum.
altinediz
11-04-2009, 14:33
altınediz arkadaşım cevap verdiğin için teşekkürler.
Dün bitkime biraz su püskürttüm, şu cam sil yani fıs fıslar varya işte onlarla.
Çiçeklerin yapraklarına su püskürtmek genel olarak iyidir. Yani özellikle benjamin gibi bitkiler yapraklarına su püskürtülmesinden hoşlanırlar. Ama bunu güneş yokken yapmak gerekir. Aksi takdirde yaprakları yakabilirsiniz. Su püskürtmek bitkiye canlılık katar yapraklarının daha güzel ve parlak olmasını sağlar. Fakat burada bir şeye dikkat etmek gerekir. Bitkilere püskürteceğiniz su mümkün olduğunca kireçsiz olmalıdır. Aksi takdirde yaprakların üzerinde kireç kalıntıları belirir.
cyber_ficus
27-04-2009, 17:11
altinediz arkadaşım ve diğer arkadaşlarım biraz geç olduğu için özür dilerim.
Ben forumda dolaşırken, toprak ve saksı değişimde köklerin yıkanması gerektiğini söyleyen üyeler vardı. Bu şekilde kökleri kaplayan sert çamur tabakasının temizlenmesi amaçlanmış sanırım. Bu şekilde bitki daha rahat besin ve su alabiliyormuş. Yıkandıktan sonra da kökler kuruyunca yeni saksısına dikiliyormuş.
Ilık suyu ise çamurun daha çabuk dağılmasına yardımcı olmak için kullanmış.
Ama o konuyu bulamadım, bulsaydım link koyardım.
İkinci bir konu ise çiçekciden aldığım bitki besini; bu ürünü kullandım ama faydası olur mu olmaz mı bilemiyorum. Ürünün fotosunu koyuyorum.
75057
75058
Kullandığım besinin doğru olup olmadığını söyleyebilir misiniz?
Saygılarımla...!
benjamin starlight'ım ölüyor derken siteden edindiğim bilgilerle , budama, besin, aydınlık ortam gibi isteklerini yerine getirince canlandı. Nerdeyse tek yaprak kalmamışken , yeni filizler ve yapraklar vermeye başladı. Bu akşama kadar çok mutluyduk. Bu akşam aşağıda fotoğrafını eklediğim bir yaprağın kıvırcık marul yaprağı gibi kıvrıldığını gördüm. Yaprakta ve bitkide gözle görülür bir canlı yok gibi. Yaprağın arka yüzünde çok hafif yapışkan bir sıvı belli belirsiz vardı sanki. Nedir bu ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
83860
83861
Sevgili agaclar.net Üyeleri belkide eskiden hiç dikkat etmediğimden göremedim fakat...
Benjaminimdeki 20 filizden 2 tanesi kararmış çürümüş gibi büyümeden ölmüş minicik. Dün birincisini görmüştüm bugün ikincisini.
Alt tablasında su yok toprağı fazla nemli olabilir. Bir defa besin verdim Anadolu yeşil yapraklılar için. Az miktarda. Her gün fıs fıs su yapıyorum yapraklarına ondan mı acaba?
Normal bir durum mudur? Bu kadar filizden bazılarının bu halde olması normal mi? Artma ihtimali var mı?
Şimdiden teşekkürler.
Saygılar.
Mine Pakkaner
29-05-2010, 14:08
Çürümüş derken, aynı çürük bir sebze meyve gibi yumuşamış, elinizle dokununca bulaştığını mı söylüyorsunuz, yoksa filizin ucu kararıp kurumuş mu sadece? Bir de foto koysanız daha net fikirler çıkar.
Sayın Mine Hanım,
Filizin ucu kararıp kuruyor. Minikken filiz minicikken renk değiştiriyor büyüyemiyor pörsüyor. Kopup gidiyor. Diğer yapraklar sağlıklı, ortalama 20 filizden 2 tanesi bu şekilde olmuş. Şuanda baktım ışığı açtım dikkatli şekilde bütün filizleri inceledim yeni kararma durumu yok. 30 a yakın filiz var. O ikitanede minicikken gitmiş zaten. Fotoğraf için makinamı aldım ama pilleri bitmiş şarj ediyorum :(
Her akşam yapraklarına fıs fıs (içme suyu-şebeke suyu değil, kireçsiz) su fıslatıyordum. Bazen düşünüyorum Ficus Benjaminler toprağı kuruyunca su seviyor her akşam fıs fıs su yapmakmı buna neden oldu. Bende korktum fıs fıs suyu seyrekleştirdim. 3 gece sonra bu gece korka korka yeniden yaptım.
Sayın Mine Hanım sorun bu fıs fıs sudanmıdır acaba, sağlıklı su fıs fıs süresi nedir Ficus Benjaminler için bilemiyorum :(
Şimdiden teşekkürler.
Saygılar.
kahra76man
06-06-2010, 17:37
Herkese selam. Fotograflari yuklemeyi basarabilirsem goreceginiz benjamini 2 ay kadar once aldik. Yaprak dokmeye basladiginda nedenini anlamak icin yakindan bakinca beyaz pamuksu yapilasmayi ve orumcek aglarini gorduk. yaptigim incelemede hareket eden zararliya rastlamadim. Yeri direkt gunes almayan cam kenari geldiginden beri orada. sulama konusunda topragin nemi gidince sulaniyor sanirim (annem suluyor abartmis olabilir kendisi uyarildi) ama altinda su birikmemisti. bocek ilaci sıksak olur mu yoksa baska bir nedeni olabilir mi? hemen yaninda surekli cikleyen bi cennet papagi var da..
mavisedir
09-06-2010, 12:27
Merhabalar.Benjaminin toprağında minik beyaz böcekler gördüm.Bu böceklerin çiçeğin köklerine zararı olur mu?Bu böceklerden nasıl kurtulabilirim?
benjaminimde ve bir çiçeğimin dallarında ve yapraklarında basara gibi yapışkan bir böcek var resimler aşağıda yardım edin lütfen nasıl kurtulurum!!!
resimler bunlar dallarındada var fakat çekemedim lütfen yardım edin 10 yıldır bunları siliyoruz bir çare:(
Mine Pakkaner 'e sor ben bilemedim.
Selahattin Yılmaz
19-12-2010, 21:34
Sistemik etkili bir insektisitle ilaçlamalısınız gövdeyi ve yaprak altlarını kontrol ettiğinizde kabuklu bitler göreceksiniz.
glacier_
19-12-2010, 21:37
bilmiyorum ne zamandır bunula ilgili çare arıyorsun ama bunun çok kolay birkaç yolu var desem.duyunca şaşıracağına eminim.eğer merak ediyorsan mesajıma cevap ver arkadaşım.bunun eğitimini hollandada aldım yardımcı olbilirimn
BenBen1967
19-12-2010, 21:57
Kahra76man Pamuklu bit saldırısına uğramış benjamininiz.
acemifüsun
19-12-2010, 21:59
Sayın arenas Selahattin hocamızın önerdiği bitler için kullanılan bir insektisitle tüm yaprak üstlerini, altlarını, gövdeyi bir hafta aralarla ile bir kaç defa ilaçlama yapın.
glacier_
19-12-2010, 22:03
Evet acemi fusün doğru söylüyor ama onu yapmadan önce saksının üstünü güzelce kapatmanızı ve arap sabunuyla güzelce yaprakları yıkamanızı tavsiye ederim.bakmaayın kocakarı ilacı gibi göründüğüne çok etkili.önce temizlik sonra ilaç.iz bile kalmayacağından emin olabilirsiniz.daha sonra eğer bulabilrseniz decis ve herhangi bir fungusiti karışım yapıp ilaçlamanızı tavsiye ederim. Litreye 2 cc kadarlık bir karıpımdan bahsediyorum.inşallah yardımcı olur bu sana :))
gürpınar
02-01-2011, 12:11
Merhabalar,
5 aydır Benjamin bitkisi bakıyorum. Evlenince teyzem ev hediyesi olarak vermişti. O yüzden benim için önemli bir bitki. Başlarda bitki halinden memnundu. Gün geçtikçe daha da serpildi, yeni filizler verdi, bol yapraklı mutlu bir bitki... Yani daha düne kadar ben öyle sanıyordum. Hala yemyeşil ve bol yapraklı. Ama dallarının üzerinde şişmiş sivilce boyutunda (2-3 mm) beyaz-pembe arası renkte böcekler farkettik, tüm dallarda mevcut. Kimi büyük, kimi küçük. Yazılanları okudum. Pamuklu bit falan değil bu böcek. Pamuklu bit gibi tırtıklı pırtıklı değil. Siil gibi etli, kıyılarında da sanki minik minik yuvarlaklı bir görüntüsü var. Benjaminin yaprakları da yapışkanlı gibi. Daha önce bunun normal oldugunu zannetmiştim ama buraya yazılanlardan iyi birşey olmadığını anladım.
Ayrıca toprağında da çok ayaklı kahverengi böcekler geziniyor. Eşim bir yerden okumuş, sigara suyu ya da kahve suyu bu kahverengi böcekleri felç edip öldürüyormuş. Sigara suyu döktük ama işe yaradı mı bilmiyorum.
Siz ne önerirsiniz? O beyaz böcekler için ve diğer sorunlar için ne yapmam gerek?
jokerkan
10-01-2011, 09:16
arkadaslar yaklasık 1-2 ay once aldıgım benjamini (ficus dresena belkide) salonumda besliyorum su ana kadar herhangibir sorun olmadı sadece dinlenmiş çeşme suyu ile suladıgım veyapraklarına su puskurttugum icin yapraklardaki kireç tortuları kalıyordu onlarıda temizliyordum. fakat son 1-2 haftadır benjaminim yapraklarında ki ozellikle yeni cıkan yapraklarda resimdeki gibi yırtılmalar gordum. sanırım bir zararlı var. ısıkta kackere bakmama ragmen ne topragında be govdesinde hic zararlıya rastlamadım. sadece son zamanlarda kucuk sineklerden olmaya basladı salonda bu sinekler boyle birsey yapabilir mi ?
yardımcı olacak arkadaslar varsa sevinirim.
gürpınar
12-01-2011, 09:43
Arkadaşlar,
Daha önce yazmıştım ama henüz yanıt alamadım. Belki problemimi resimlersem daha kolay yanıt alırım diye tekrar yazıyorum.
Resimlerde görüldüğü gibi ağacın ince dallarında o tuhaf böceklerden var, yaprağının üstünde de pamuklu bit sanırım. Diğer iletilerden bunun pamuklu bit olduğuna kanaat ettim, yaprakların kimisi de resimdeki gibi yapış yapış.
Bitlere insektisit tavsiye edilmiş, böceklere, yapışkanlığa ne gibi bir ilaç ya da ne gibi bir şey uygulamam gerek? Lütfen yardımcı olun. Hepsine birden fayda edecek bir ilaç var mıdır acaba? Çeşit çeşit ilacı bir arada kullanırsam da bitki kendinden geçmesin.
Kırkayak gibi böceklerden eser kalmadı. Dibine kahve pişirip soğutup döktüm, hepsi felç olup öldü sanırım. Artık yoklar ya da ben görmüyorum. Şu bitlerden böceklerden de bir kurtulsaydım...
Benjamin çabuk bitleniyor. Yazın güneş almayan gölge bir alanda tutup, kışın içeri alırsanız daha sağlıklı oluyorlar.
Sn. Gürpınar, pembe oluşumları ne olduğunu bilmiyorum ama arapsabunu-zeytinyağı-sarımsak ve su ile hazırlayacağınız ev yapımı ilaç (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) işe yarar. Elinizde neemazal varsa daha çabuk sonuca ulaşırsınız.
Bitkiniz küçükse gördüklerinizi toplamanızı, sonra sıvıyı püskürtmenizi öneririm. On gün sonra bir uygulama daha yapmanız gerekiyor.
"Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz."
arkadaslar yaklasık 1-2 ay once aldıgım benjamini (ficus dresena belkide) salonumda besliyorum su ana kadar herhangibir sorun olmadı sadece dinlenmiş çeşme suyu ile suladıgım veyapraklarına su puskurttugum icin yapraklardaki kireç tortuları kalıyordu onlarıda temizliyordum. fakat son 1-2 haftadır benjaminim yapraklarında ki ozellikle yeni cıkan yapraklarda resimdeki gibi yırtılmalar gordum. sanırım bir zararlı var. ısıkta kackere bakmama ragmen ne topragında be govdesinde hic zararlıya rastlamadım. sadece son zamanlarda kucuk sineklerden olmaya basladı salonda bu sinekler boyle birsey yapabilir mi ?
yardımcı olacak arkadaslar varsa sevinirim.
Böcek yemişe benzetemedim.
Böyle bir yazı buldum:http://www.tropikanacicek.com.tr/cicek_siparis_cicek_bakimi.asp
2 . Yapraklarda yırtık, yanık veya lekeler olması: Yanık ve lekeler kahverengi ve kuru ise susuzluktan; kOYU kahverengi lekeler, yumuşaksa ve bu bölgeler İncel*mişse fazla sudan; beyaz ya da açık sarıysa, soğuk ya da yaprakların basınçlı suy*la yıkanmasından; ilaç yanığı, suyun yaprak üstündeyken güneş altında kalma*sından oluşur. Yaprak altlarına yerleşmiş böcekler ya da mantar hastalıkları da bu tür sonuçlar doğurabilir. Ayrıca insan ve hayvanların verdiği fiziksel zararlar da yapraklarda yırtılmaya neden olur.
jokerkan
12-01-2011, 14:50
Sayın kiraz ilginiz icin tesekkurler oncelikle,
benim bir zararlıdan suphelenme sebebim aslında 3 ressimdeki yapragın gun ve gun acıldıgını gozlemlemiş olmam. her aksam işten geldigimde bakıyorum ordaki yırtılma turu sey ilerliyor ve buyuyor.Bir cok yaparakta aynı sekilde bi durum var zaten benjamin birinin dokunması carpması zor olacak bir yerde duruyor. Neyseki yerini sevdi sanırım ki yeni yapraklar acıyor. birde çiçeklerimi sulamak icin baska bir damacana daha almaya karar verdim diger suyu filtre sistemleri falan cok ugrastırıcı.
Arkadaşlar,
Daha önce yazmıştım ama henüz yanıt alamadım. Belki problemimi resimlersem daha kolay yanıt alırım diye tekrar yazıyorum.
Resimlerde görüldüğü gibi ağacın ince dallarında o tuhaf böceklerden var, yaprağının üstünde de pamuklu bit sanırım. Diğer iletilerden bunun pamuklu bit olduğuna kanaat ettim, yaprakların kimisi de resimdeki gibi yapış yapış.
Bitlere insektisit tavsiye edilmiş, böceklere, yapışkanlığa ne gibi bir ilaç ya da ne gibi bir şey uygulamam gerek? Lütfen yardımcı olun. Hepsine birden fayda edecek bir ilaç var mıdır acaba? Çeşit çeşit ilacı bir arada kullanırsam da bitki kendinden geçmesin.
Kırkayak gibi böceklerden eser kalmadı. Dibine kahve pişirip soğutup döktüm, hepsi felç olup öldü sanırım. Artık yoklar ya da ben görmüyorum. Şu bitlerden böceklerden de bir kurtulsaydım...
pembe renkli kubbe gibi çıkıntılı böcekler koşnil (Kanlı balsıra:Ceroplastes rusci). koşnil ve kabuklu bitlere karşı tarım ilacı olarak en etkilisi supracide isimli ilaçtır. ancak mekanik olarak toplayarak mücadele edebilirsiniz. ayrıca tarımsal ilaca başvurmadan önce sayın kirazın önerdiği ev yapımı ilacı da deneyebilirsiniz bence. neemazal da etkili olabilir. pek çok zararlıya karşı etkili.
jokerkan
14-01-2011, 09:04
pembe renkli kubbe gibi çıkıntılı böcekler koşnil (Kanlı balsıra:Ceroplastes rusci). koşnil ve kabuklu bitlere karşı tarım ilacı olarak en etkilisi supracide isimli ilaçtır. ancak mekanik olarak toplayarak mücadele edebilirsiniz. ayrıca tarımsal ilaca başvurmadan önce sayın kirazın önerdiği ev yapımı ilacı da deneyebilirsiniz bence. neemazal da etkili olabilir. pek çok zararlıya karşı etkili.
valla cok urkutucu gorunuyor uzaylı gibi :))
gürpınar
14-01-2011, 12:18
Kiraz ve Nby,
Yanıtlarınız için sağolun. Yanıtlara göre bitkiye önce neemazal ya da sarımsaklı karışımı uygulamayı düşünüyorum bitler için. Bu arada böceklerin birazını de elle toplarız. Bitkimiz büyük, topla topla bitmez herhalde. Ama belki neemazal da etki eder demiş Nby. Neemazal o böceklere etki etmezse, o zaman da supracide yi alır işi kökünden hallederiz.
Herkese merhaba, ben aralık ayında bir arkadaştan benjamin aldım. Ağacın yaşı ve sağlığı hakkında herangi bir bilgim yok. Bir kaç gün içersinde üstteki dallarda toprağa benzeyen yumruları gördüm. Bu deformasyonlar portakal büyüklüğünde ve oldukça sert. Aylar geçtikçe ufakta olsa bir büyüme gözlemledim. Internette çok araştırma yaptım ama sorunuma bir yanıt bulamadım. Toprakta, kökte ve yapraklarda hiç bir sorun veya hastalık yok. Ne yapıcağımı bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
serdarulusoy
19-04-2011, 20:12
Herkese merhaba, ben aralık ayında bir arkadaştan benjamin aldım. Ağacın yaşı ve sağlığı hakkında herangi bir bilgim yok. Bir kaç gün içersinde üstteki dallarda toprağa benzeyen yumruları gördüm. Bu deformasyonlar portakal büyüklüğünde ve oldukça sert. Aylar geçtikçe ufakta olsa bir büyüme gözlemledim. Internette çok araştırma yaptım ama sorunuma bir yanıt bulamadım. Toprakta, kökte ve yapraklarda hiç bir sorun veya hastalık yok. Ne yapıcağımı bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Sayın Sybel ; bu işi uzman olan bır üyenın yanıtlaması daha doğru olur.Fakat asalak bir bitki olma olasılığı var geçen sene bende buna benzer bir sorun yaşadım.Bitkinin üzerinde yer elmasına benzer yumrular vardı.Bunun bitki üzerinde asalak bir bitki türü olduğunu öğrendim.Buda onlardan olabilir.
Sayın Sybel ; bu işi uzman olan bır üyenın yanıtlaması daha doğru olur.Fakat asalak bir bitki olma olasılığı var geçen sene bende buna benzer bir sorun yaşadım.Bitkinin üzerinde yer elmasına benzer yumrular vardı.Bunun bitki üzerinde asalak bir bitki türü olduğunu öğrendim.Buda onlardan olabilir.
Cevabınız için teşekkür ederim. Herhangi bir müdahale yapmadan önce daha fazla yanıt beklicem. Peki siz ne yaptınız? Ağacınızı tamamen bu asalak bitkiden kurtarabildiniz mi?
Bir ziraat mühendisinden yukarıda bahsettiğim hastalığın kanser olduğunu öğrendim. Kurtulmak içinse tek çare kanserli dalları gövdeye en yakın yerlerinden kesmekmiş. Herkesin bilgilenmesi için paylaşmak istedim.
cartagena
16-11-2011, 17:02
Merhaba ,
Benjaminin bütün yaprakları kurudu. Bizde kuruyan dalları budadık. Yeniden kurtarabilirmiyiz diye. Ancak burada okuduklarıma göre budanan yerlerin hava ile temesının kesilmesi macunlanması gerekiyormuş. Resimlerini ekliyorum . Eski haline gelme sansı var mı ? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Yardımlarınızı bekliyorum .
Şimdiden teşekkür ederim .
Gecen sene çiçekçinin attığı bir benjamini kıyamayıp eve getirmiştim. Önce yapraklarını döktü, kel kaldı. Öldü sanırım dedim, ama su vermeye ve arada su spreylemeye devam ettim. Havalar ısınınca, dallardan sürgünler görünmeye başlamıştı.
Üzülmeyin kurtarırsınız.
kopshtar
18-11-2011, 15:46
Bu benjamin çok rahat kurtulur , çok da güzel şekle girer. Biraz sabır ve bakımla tabi.
Ama bitki bir hastalık veya zararlıdan mı bu hale geldi veya ortam koşulları uygun mu değil mi buna bakmak gerekli. Herhangi bir hastalık veya zararlı yoksa sıcak ve ışıklandırması iyi bir ortamda çok çabuk toparlanacaktır.
cartagena
19-11-2011, 10:07
Cevaplarınız ve verdiğiniz moral için teşekkür ederim.
Sanıyorum sulama hatası yaptık ve bütün yapraklarını kuruttuk. Sanki kök cürümesi var gibi. Ama nasıl emin olacağımızı bilemedik.
kopshtar
22-11-2011, 14:25
Bu tür salon bitkileri susuzluğa fazla sulamadan daha töleranslıdır.
Aydınlık bir köşede unutun gitsin. Çok güzel gelişip serpilecektir.
Toprağını arada bir parmağınızla kontrol edin, tamamen kurumadan sulama yapmayın.
cyber_ficus
23-12-2011, 10:53
İki yıl önce Benjamin için yardım istemiştim.
O artık kurudu, ama kurumadan önce yeşilken küçük bir dal kesip suda çillendirmiştim. Kocaman Ficus artık küçük kabında yaşıyor.
Anlamıştım kuruyacağını, hemen bir dal kesip suya koymuştum, iyi ki de bir dal almışım. Körpe Ficus şimdi sağlıklı.
Herkese iyi günler...
herkese selamlar.
Yaklaşık 1 ay önce ficus benjamin starlight aldım çiçekçide çok beğendim eve götürdüm.
-Saksısı küçük ve saksıda 4 kök (dal vardı).
-Saksının altını çevirip baktığımda köklerin saksının alt deliklerinden çıktığını gördüm.( zaten bu saksılar serada köklenmeleri için bitkilerin koyulduğu saksılar zannedersem çünkü delikleri hayli fazla)
-Benjamin eve gelmeden önce de yani çiçekçide de bir kaç yaprağını döktüğünü fark ettim. Çünkü bu 4 dalın arasında sıkışıp kalmış kuru yapraklar bulunuyordu. Eve getirdim. Salonun köşesine koyduk bitkiyi. Camın hemen yanı sayılır. Fakat benjamin eve geldikten sonra yaprak dökmeye başladı. ( muhtemelen yer değişikliği ve sıcaklık farkından olmalı.)
-Saksınını 1 hafta önce değiştirdim. Çünkü kökleri saksının altından dışarı taşıyordu. Daha büyük bir saksıya geçirdim. Saksı harcı olarak da 1 kısım kompost+1 kısım dere kumu+1 kısım torf+1 kısım bahçe toprağı+1 kısım yanmış hayvan gübresi olarak saksı harcı hazırladım.
-Saksıyı büyüttüm. Köklerine zarar vermeden kapalı ortamda toprağını değiştirdim. Yine aynı yerine koydum bitkiyi, fakat yine yaprak dökmeye devam ediyor.
-Dökülen yaprakları incelediğimde yaprakların kenarlarından sararmaların ve hafif kurumaların olduğunu tespit ettim. (Fotolarını da ekleyecem))
-Sulamayı ise kış aylarında olduğumuz için az su verdim. Hafta bir suladım. Ev kaloriferli olduğu için sıcaklık 23-25 derece arası.
-Ama yine de yaprak dökmeye devam ediyor.
Bitkinin yeri bir tarafı cam kenarı bir tarafı duvar kenarı yani köşe.
Arada bir yapraklarına su fısfıslıyorum. Yinede yaprak dökmeye devam ediyor.
Ama incelediğmde yeni yapraklar çıkarmaya da devam ediyor.
Acaba yanlış yaptığım ya da eksik yaptığım bir şey varmı.
Bu yaprak dökülmesini nasıl durdurabilirim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim. Yakında benjamin de yaprak kalmayacak bu gidişle:)
alacakaranlik
09-01-2012, 08:25
Sayın saldikenver,
ficus benjamin starlight, diğeri ne göre daha hassas. Bu mevsimlerde yapılan ortam değişikliğinden inanılmaz derecede etkileniyor. 2 ay önce bende 2 tane aldım ve yaprak yogunlugu %60-70 arasında azaldı. Bu denli bir yaprak dökmesi stresin oluşturduğu bir etkidir. yaprak dökümü belli bir süre sonra azalacak ve sonra minimum seviyeye kadar gerleceyek. İlkbaharla beraber tekrar yeni yapraklar ve taze sürgünler verecek ( İlkbaharla beraber maksimum güneş görebileceği bir alana koymalısınız bitkiyi ). Adaptasyon sürecini atlatana kadar birazdaha yaprak dökecektir
sayın alacakaranlık teşekkürler içime su serptiniz.
valla bu gidişle kel olmadan dursa yaprak dökülmesi.
2-3 gündür azaldı dökülme
toplam 3 yaprak düştü sadece 3 günde.
İlk geldiğinde daha da fazlaydı.
İnşallah yerine alışacak.
selçuk kurt
28-02-2012, 11:31
Benjaminler yerleri değiştirildiğinde yapraklarını aşırı bir şekilde dökmektedirler. Ben evimdeki benjamini 2 senedir kışın içeriye, yazın balkona çıkarıyordum. Aşırı yaprak dökülmesi yaşadım. Yapraklarınıda geç toparlayan bir bitki olduğu için güzel bir görünümüde olmuyor. Bu sene balkonu pimapen ile kapatınca içeri almadım ve yaprak dökülmesi durdu güzelleşti.
Annesinin evindeki kocaman benjamini sevgili kocamın Ankara soğuğunda kamyonetin arkasında getirmesiyle tanıştım benjaminle yapraklarının yarısı aracın hızından rüzgardan soğuktan dökülmüştü diğer yarısı yeşildi tabi bir kaç hafta sonra üşüdüğü için yapraklarının öldüğünü düşünüyorum kurudular fakat hala yeşiller ve üstünden bir ay geçmesine rağmen en fazla 10-15 yaprak dökmüştür. Araştırmalarıma göre gün ışığının fazlasını sevmiyormuş ve budamam gerekiyormuş yerini ona göre ayarladım ve sevdiğine inanıyorum benjaminim yaşıyor kurumuş yeşil yapraklarına inat minik filizlerle büyümeye devam ediyor ve benim sorum şu soğuktan kuruyan yapraklarını koparmam gerekiyor mu ve budama yapmayı bilmeyen ben ona zarar vermeden nasıl iyileşmesini hızlandırabilirim
Şimdiden teşekkürler
kelebek çalısı
28-03-2012, 12:28
Sn. eaglec,
dilerseniz budama konusunda video eklediğim sayfaya http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/26523.htm bir göz atabilirsiniz.
Budamaya ihtiyaç duyuyor bence, budamadan sonra aydınlık, gün ışığının bol olduğu bir mekanda kalmalı. Budama konusunda eklenmiş videolar tam sizin benjamininize uygun, saksıda ve form itibarı ile boyu uzamış, sağa sola dağılmış bir bitki budaması örneği veriliyor.
Yardımınız için çok teşekkür ederim
benjamin starlight'ım ölüyor derken siteden edindiğim bilgilerle , budama, besin, aydınlık ortam gibi isteklerini yerine getirince canlandı. Nerdeyse tek yaprak kalmamışken , yeni filizler ve yapraklar vermeye başladı. Bu akşama kadar çok mutluyduk. Bu akşam aşağıda fotoğrafını eklediğim bir yaprağın kıvırcık marul yaprağı gibi kıvrıldığını gördüm. Yaprakta ve bitkide gözle görülür bir canlı yok gibi. Yaprağın arka yüzünde çok hafif yapışkan bir sıvı belli belirsiz vardı sanki. Nedir bu ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
83860
83861
Bu probleme karşı bir çözüm bulundu mu? Yaprakların bu şekilde kıvrılmasının sebebi nedir?
Düzeltme;
Bir ziraatçi ağabeyime danıştım, iki sebep olabilir dedi...
1- Bitki zararlıları
2-Gündüz vakti yapılan sulamalarda yapraklara damlayan suların mercek etkisi yaparak bu şekilde kıvrılmasına sebep olabileceğini belirtti.
Ayrıca bu şekilde kıvrılmış olan yaprakların bitkiden uzaklaştırılması gerektiğini de ekledi...Tecrübeli üyeler eğer yanlışsa düzeltsinler lütfen...
Arkadaşlar selamlar.Benimde bir benjaminim vardı.Üç ay kadar önce bunun toprağını değiştırdim.Yapraklarını döke döke sonunda yapraksız kadı.Yaklaşık bir aydır yapraksız.Günlük takip ediyorum ancak hiçbir canlılık belirtisi yok .Atmayada kıyamıyorum ne yapmalıyım.
KAMELYAM
31-01-2013, 14:08
Ficus benjamin yazınca çıkıyor
Arkadaşlar yine ben bu defaki sorum şöyle yaprağın sap kısmıyla birleştiği yerde sabun kalıntısı gibi beyaz birşeyler gördüm bugün. Önceden varmıydı derseniz hiç dikkat etmedim.Bu normal birşeymi yoksa kabuklu bitten kaynaklanan bir sorunmu?Şimdiden teşekkürler.Resimleri
Mine hanım aynı sorun bende de var mumlu gibi ,yağlı minik minik topçuklar.
Bunların normal olduğunu söylemiştiniz . yıllardır evimde ilgileniyorum hiç böyle bişiyle karşılaşmadım . Acaba bu oluşum neden oluyor?
mavisedir
05-02-2013, 23:32
Benim benjaminimde de aynı sorun oluyor. Yaklaşık 10 senedir benjaminim var ama bu durumun çiçeğe bir zararı olmadı henüz.
asimelek
19-04-2013, 08:00
*** ben bahçeme kıvırcık fidesi ektim yalnız yapraklarını bir şey yiyor bu konuda bana yardımcı olurmusunuz
Benjamin ağacım malesef toprağı ve köküne kadar solucanlandı. Bende bütün toprağını köküne zarar vermeden boşaltım ve kökünü solucanlardan ayırdım yıkadım. Marketen aldığımız toprak ile değiştirdim. Ve biraz vitamin verdim. Bir hafta geçti geçmedi yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Ona zarar verdim mi endişeleniyorum. Acil yardım fotoğralardan anlaya bilirsiniz.
osmanramone
21-05-2013, 17:06
Benjamin ağacım malesef toprağı ve köküne kadar solucanlandı. Bende bütün toprağını köküne zarar vermeden boşaltım ve kökünü solucanlardan ayırdım yıkadım. Marketen aldığımız toprak ile değiştirdim. Ve biraz vitamin verdim. Bir hafta geçti geçmedi yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Ona zarar verdim mi endişeleniyorum. Acil yardım fotoğralardan anlaya bilirsiniz.
arkadaşlar yaprakların üzerleri tozlanmış gibi oluyor yaglı gibi. bendede çok oluyordu . fısfısın içersine bir iki çay kaşıgı arap sabunu koyup erittim ve benjamine arada arada sıkıyorum. yaprakların renklerri parlak ve yeni yaprklar çıkartmaya başladı......fazla sıkmamak şartıyla çok iyi geliyor...
osmanramone
21-05-2013, 17:08
benjamine. birde tabagından suluyorum tabakta su bittikçe kurutmadan su veriyorum....
Arkadaşlar merhaba ...
İnternette benjaminime cözüm ararken sitenize rastladım ve çok beğendim...
Evimde 2 büyük boy 2 orta boy olmak üzere 4 benjaminim var. Orta boylardan bir tanesinin
yapraklarında ve dallarında pamuklanma ve küçük böceklere rastladım(galiba unlu bit). Duş aldırdım, böcekler ve pamukcuklar kayboldu ama, sonradan bütün benjaminlerin yapraklarının arkasında yaprağın sapıyla birleştiği yerde beyaz yapışkan bir madde bulundugunu farkettim.
Bu madde kuruyup beyaz sabunumsu bir kepek halini alıyor, elimle yapraktan aldığımda yapragın sap başlangıcının kararmış oldugunu görüyorum. Bu bir hastalık veya zararlı türü mü? Öyleyse nasıl mücadele edebilirim?
Resimleri eklemeye calışacağım.
Bana bu konu hakkında bilgi verip yardımcı olabilirseniz cok sevinecegim.
Şimdiden teşekkürler
Merhaba
Arkadaşlar burası yeri değil belki ama benim de 2 tane benjamin bitkim var. Bitkim sağlıklı, yaprakları gür, bir sıkıntısı yok ama benim bir beklentim var kendisinden... 5 senedir çiçeğim en fazla 20 cm büyümüştür. Ben çiçeğim büyük olsun istiyorum, yanlış bir şeyler mi yapıyorum da bitki istediğim hızda büyümüyor. 5 senede 2 kez saksı değiştirdim. Çiçeğimin büyümesi için ne yapmalıyım, kök temizliği mi, toprak temizliği mi, dal temizliği mi? Bana yardımcı olun lütfen.
Merhaba
Arkadaşlar burası yeri değil belki ama benim de 2 tane benjamin bitkim var. Bitkim sağlıklı, yaprakları gür, bir sıkıntısı yok ama benim bir beklentim var kendisinden... 5 senedir çiçeğim en fazla 20 cm büyümüştür. Ben çiçeğim büyük olsun istiyorum, yanlış bir şeyler mi yapıyorum da bitki istediğim hızda büyümüyor. 5 senede 2 kez saksı değiştirdim. Çiçeğimin büyümesi için ne yapmalıyım, kök temizliği mi, toprak temizliği mi, dal temizliği mi? Bana yardımcı olun lütfen.
Çiçeğimin fotoğrafı...
aslipilin
28-02-2014, 22:42
Akşam Migros ta yemyeşil bir Benjamin görünce dayanamadım aldım. Eve geldiğimizde "ne sağlıklı, ne kadar güzel" diye severken iç taraflarında pamuklu bitleri fark ettim, kürdanla toplamaya çalıştım ama başedemedim. Emin değilim ama hafiften kabuklu bit de var gibi. Çok moralim bozuldu :(
Küvetin içine alıp Mine Hanım'ın arap sabunu+sıvı yağ+su karışımını püskürttüm. Spreyin ağzına takılabilir diye sarımsağı parçalayıp bitin yoğun olarak göründüğü yerlere koydum.
En az 2-3 defa daha püskürtmek gerekeceği için o kadar kez Benjamin de bir odaya bir banyoya yer değiştirip duracak, hemen etkilenir mi acaba?
Evde menekşelerim, orkidelerim, açelyam, bengonyam var. Farklı odalarda olacaklar ama bu zararlılar bir şekilde onlara da bulaşabilir mi?
Bir de o bitleri kürdanın ucunda kıvrılırken gördüğümden beri sanki ben bitlenmişim gibi kaşınıyorum, küçücükler ama yakından bakınca ne beterlermiş!
hasanfahri
07-04-2014, 07:39
Benjamin nasıl budanır
Merhabalar,
benim evimde gözüm gibi baktığım benjaminimin geçen sene sonbaharda toprağını değiştirdim.Değişim sonrası da 1/2 gün balkonda bıraktım.Fakat 2.günün gecesinde ayaz oluştuğunu fark etim ve hemen içeri aldım.
Bitkim o günden itibaren eski güzelliğini kaybetti.
Yapraklarında kurumaya benze bir sorun var.
Ayda 1 defa sıvı besin veriyorum.
Bu olumsuz değişimin sebebi ne olabilir;
toprağını mı beğenmedi ?
ayaz mı vurdu ?
YARDIMLARINIZI ve BİLGİLERİNİZİ esirgemezseniz sevinirim.
syg...
taydin66
19-01-2015, 20:48
Merhaba
Benjaminimin gövdesi resmen yarıldı ve yarılma gittikçe ilerliyor.
Gövde çapı 2 cm civarında.
Ne yapmam lazım?
taydin66
22-03-2015, 15:11
arkadaşlar bu soruna bir çare yok mu?
sanki gelişemiyor gibi. siz bunun köküne gübre filan verdiniz mi besin takviyesi filan.
Merhaba
Benjaminimin gövdesi resmen yarıldı ve yarılma gittikçe ilerliyor.
Gövde çapı 2 cm civarında.
Ne yapmam lazım?
Sebebini bilmiyorum. Ancak ben olsam toprağı yarığın altı kısmına kadar açabildiğim kadar açar, aşı macununu çalışabilecek kadar yumuşatarak o boşluğu güzelce doldurur sonrada kök boğazındaki toprakğı normal sekline getirirdim.
Gecen ay ic mekan bitkilerimin topraklarini 1/10 oraninda yanmis hayvan gubresi ekleyerek havalandirdim ve yeniden diktim. Gubra yanigi olur diye fazla koymadim ama benjaminde daha sonra yaprak sararmalari basladi. 2 hafta bekleyip duzelme olmayinca gubresiz yeni toprak ile yeniden degistirdim. Ama sararma ve dokulme devam ediyor. Ne yapmaliyim?549910
betulhll
02-05-2015, 12:31
merhaba öncelikle ağaçlar, çiçekler konusunda hiçbir bilgiye sahip değilim bunu belirtmek isterim. Bana hediye olarak benjamin cinsi bir ağaç geldi bu zamana kadar sorun yaşamıyordum ancak ev değiştirmemizle beraber çiçekte bazı sorunlar ortaya çıktı yeri değiştiği için galiba aşırı yaprak döktü bir de toprağında pamuk gibi şeyler var ekte resim paylaştım. Şu anda balkona aldım suyla yıkadım baştan aşağı dökülen yaprakları topladım ancak toprakta bu tarz şeyler var ve bazı yaprakları sararmış durumda bazılarında böcek ısırıkları var. Ben böcekten çok korkuyorum ne yapcam bilmiyorum ağacım küstü mü ölüyor mu hasta mı bana bir bilgi verir misiniz :( :(:confused::confused:
Kurskurdu
04-06-2015, 18:14
Merhaba, düzenli suladığımız ve pencere onu tül arkasında duran bitkimizi sanıyorum bit sardı. Ne olduklarından emin Değilim ama zavallı bitkiyi resmen ele geçirdiler.
Ne yapabilirim? Öncelikli olarak balkona acık havaya çıkardım, belki direkt Gunes. Rüzgar yardım eder dedim.
Ev Yapımı ilaç için cok mu geç? Ayrıca tüm Dalları kesip, gövdesini de silsem, acaba yeni i çıkacak dallar için iyi mi olur? Büyük olduğu için seraya da Alıp götüremedim.
Ne önerirsiniz ? Beşiktaş civarı Alıp tedavi edip bana getirebilecek tanıyorsanız ayrıca onlarla da iletişime geçebilirim.
Cok teşekkürler
duygu_35
11-12-2015, 18:26
yardıma ıhtıyacım var cıcegımı ızmırden afyona 3 **** 4 ay once yaz gunu getırırken bır gun arabada sıcak ve havasız yerde kalmak zorunda kaldı:( sonuc yaprakları yandı resmen acaba ne yapsam eskı formuna gelır :confused: ve bazı yaprakları yanık gıbı bunun nedenı ne olabılır lutfen yardım edın :p :confused:
duygu_35
18-12-2015, 14:19
yardımcı olacak kımse yokmu acaba ????
Gruba ne oldu? Kimse yok :(
alikaya10
03-10-2017, 16:41
Merhaba
Yerini değiştirmediğim benjaminimde resimdeki mantar oluştu.Bitki bunun dışında sağlıklı..
Tedavisi nedir?
Merhaba
Benjaminim 2-3 ay kadar once unlu bitin saldirisina maruz kaldi. Sprey ilaclar uyguladim su anda gorunurde bocek yok ancak yaprak saplarinda mumumsu bir tabaka var. normal degildir diye dusunuyorum. Bitki bakimina cok yeni basladim:( yardiminizi rica ediyorum bazi yapraklarin da sap kisminda siyah deformasyon var.
Tesekkurler simdiden
Bana çok sağlıklı göründü :)
emelodabasi
20-04-2019, 12:58
Merhaba, benjaminin yaprakları yapış yapış oluyor. Acaba bu nedir? Evde kedim olduğu için dogal ilaçlama yapmak istiyorum. Tabii çözümü varsa?
Teşekkür ederim
KristalViyole
28-04-2020, 22:21
Merhaba,
Çiçeğimin yaprakları büzüşüp dökülüyor. Neden bu şekilde oluyor acaba? Yeni çıkan yaprakları da açık renk oluyor ve büyümeden dökülüyor. İş yerinden getirdim bu bitkiyi. Toprak değişimi sırasında köklerinin kurtlandığını gördüm. Temizleyip yeni toprağa diktim. Zaten yaprakları çok az. Bu gidişle kel kalacak.Ne yapmalıyım?
Tuğçe oz
08-10-2020, 10:19
Bir senedir benimle olan Benjamin kurudu saksisini değiştirdim köklerini yıkadım direk güneşten korudum ne yaptıysam olmadı. :( Bana yardımcı olabilecek birileri var mı acaba.
Turgay78
31-01-2021, 14:28
merhabalar,sanırım forumun bu konusunda son aylarda hiç cevap girişi olmamış...arkadaslar,benjaminlerimiz hassastır yer değişikliği ya da direkt güneş ışığı almak konusunda...hava akımının yani cereyan tabir ettiğimiz ortamda bulunursa direkt yaprak dökerek tepki verirler... yerini sabitler ve alıştırırsak ,uygun nem,uygun ışıkla yıllarca bizimle birlikte olacaktır diye düşünüyorum..
benim sorunum ;Hiç bir şekilde yer değiştirmediğim hava akımına maruz bırakmadıgım halde yaprak uclarında sararmalar var...topraktan 3-4 haftada bir solucan gubresi ile birlikte suluyorum...biraz da leonardit attım topragına...bu işlemleri yapalı sanırım 2-3 ay oluyor ama bu yaprak ucu sararmaları son gundur soguklarla çıktı...aklıma tek gelen bu,başla fikri olan arkasımız paylaşırsa sevinirim,hoşçakalın...
merhabalar,sanırım forumun bu konusunda son aylarda hiç cevap girişi olmamış...arkadaslar,benjaminlerimiz hassastır yer değişikliği ya da direkt güneş ışığı almak konusunda...hava akımının yani cereyan tabir ettiğimiz ortamda bulunursa direkt yaprak dökerek tepki verirler... yerini sabitler ve alıştırırsak ,uygun nem,uygun ışıkla yıllarca bizimle birlikte olacaktır diye düşünüyorum..
benim sorunum ;Hiç bir şekilde yer değiştirmediğim hava akımına maruz bırakmadıgım halde yaprak uclarında sararmalar var...topraktan 3-4 haftada bir solucan gubresi ile birlikte suluyorum...biraz da leonardit attım topragına...bu işlemleri yapalı sanırım 2-3 ay oluyor ama bu yaprak ucu sararmaları son gundur soguklarla çıktı...aklıma tek gelen bu,başla fikri olan arkasımız paylaşırsa sevinirim,hoşçakalın...
Sn. Turgay78;
Güneş fazla sulamanız az geliyor. Sulamanızı artırıp toprak kuruduktan sonra yeniden sulamayı deneyin.
Turgay78
05-02-2021, 21:36
Sn. Turgay78;
Güneş fazla sulamanız az geliyor. Sulamanızı artırıp toprak kuruduktan sonra yeniden sulamayı deneyin.
Tesekkür ederim ilginiz için.Yazdıklarınızı uygulayıp bir süre izleyecegim durumu...
Tekrar tesekkurler
benjamin izmir
06-02-2021, 15:00
merhabalar arkadaşlar benjamimim yaprak döküyor ve yaprakları küçük kalıyor bi türlü anlamadım.
benjamin izmir
06-02-2021, 15:30
kendi bilgisayarımdaki resimleri nasıl yükleyebilirim lütfen yardım
Merhaba,
Geçen hafta Benjamin bitkimin toprağını değiştirdim. Yapraklarımın hepsi olmasada %30-%40’ı sararmaya ve dökülmeye başladı. Dökülen yaprak sayısı arttı. Daha çok ışık alsın diye kapalı balkona çıkardım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba benjamin bitkimin yapraklarının dibinde mumsu beyaz topaklar oluştu ve yaprakları dökülmeye başladı. Nedeni nedir ve nasıl kurtarabilirim acaba?
Merhaba, benjamin'im çok büyük, gür ve yerini seven bir haldeyken mecburi sebeplerden ötürü yerini değiştirdik ve yeni evimize taşıdık. Taşırken de saksısını büyüttük ama mevcut saksısı çok küçüktü genel ebatına göre o yüzden da yeni saksısı eski saksısına oranla ciddi manada büyümüş oldu. Yer değişikliği artı saksı değişimi derken bitkinin yaprakları 1 yılı aşkın süredir sürekli dökülüyor ve renginde de daha açık bir ton oluştu. 1 yıldır bir çok şey denedim internette ama net olarak bir çözüm olmadığı gibi en ufak bir yavaşlama da olmadı sararma ve yaprak dökülmesinde. Çözüm olarak ne yapmalıyım 1 yılı geçti ama tekrardan daha küçük bir saksıya mı koymalıyım yoksa alternatif yollar var mı bitkiyi toparlayabilmem adına? Cevabınız için şimdiden teşekkürler. Eve ilk getirdiğimdeki görsel ve sonraki halini paylaşıyorum, Şuanda ise toprak değişiminden sonra iyice mahvolmuş durumda son görseldeki mevcut olanların da 4'te 3ü döküldü ya da dökülmek üzere. Toprak değişiminden sonra en son bu kadar yaprak dökmeye başlayınca biraz da budama yaptım ölü dalları. Ama 1.5 yıldır ne yaparsam yapayım bitki göz göre göre önümde mahvoluyor.
https://i.hizliresim.com/bj3kbzf.jpeg (https://www.hizliresim.com/bj3kbzf)
https://i.hizliresim.com/p4iq29c.jpeg (https://www.hizliresim.com/p4iq29c)
Merhaba 25 yıllık dostum Benjamin ile birçok vaka atlattık. Ama bu kez gözümün önünde eriyor ve bir şey yapamıyorum. İstanbul'dan Marmaris'e taşındık. Nakliyede dallarını sıkıştırmışlar ama 5 ay kadar oldukça iyiydi. Sonra yaprak diplerinde her zaman ki gibi beyaz böcekler oluştu. Sildim tek tek yapraklarını. Her zaman düzelirdi. Bu kez etkisi olmadı.Aspirin koydum yeni yaprak çıkarmaya çalıştı ama sarardılar. Odada klima çalışıyordu, ondandır dedik, Klimayı kapattık, yine düzelmedi. Dışarı çıkarıp yıkadım olmadı. Toprağına gübre ilave ettim sonuç yok. Yapraklarına spreyle su verdim olmadı. Uçan beyaz sinekler dadandı, hatta perdelere yapıştılar, İlaçladım daha kötü oldu. Dışarı koydum belki iyi gelir diye maalesef.
Lütfen ama lütfen biri yardım edebilir mi? Ölmesini istemiyorum. O gerçekten benim dostum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.