View Full Version : tijeen / ardıç ve şimşir
Veee sonunda; bu gün fidanlığa gitme cesareti buldum.
Huzurlarınızda bonsai adayı ardıç ve şimşirim :)
31810
Harun Parlak
08-03-2008, 19:23
Çok güzel fidanlarınız olmuş sayın tijeen, ardıc çok güzel şelale tarzı olur. Şimşirinizde buket ya da süpürge tarzı kolay olur gibi geldi bana. Tecrübeli arkadaşlar'ın da önerileri ve tavsiyeleri olacaktır. Bekleyelim görelim ve en son karar sizin.
ardıç fidanım 3.5 yaşında olduğu söylendi.bir kaç poz resmini ekledim
şimşir fidanımın bir kaç pozu;
Tekin bey ilk yorum sizden geldi çok ******. Umarım fidan seçimim kötü olmamıştır.Şimşiri alırken baya tereddüt etim ama en kötü ihtimale site bahçesine dikerim diye düşünmüştüm
Harun Parlak
08-03-2008, 19:38
Bence seçimleriniz harika sizi heycanladıracaklar şekil aldıkca.
Merhaba Tijeen, ağaçların hayırlı olsun, sen de aramıza hoşgeldin. Ardıç hakkında kesin yorum yapmak için gövdesi ve dallarını görmek lazım ama bol dallı güzel bir ağaca benziyor. Tekin bey'in de dediği gibi şelale tarzına uygun gibi, bundan başka en az birkaç seçenek daha çıkacağına eminim, ama gövde ve dalları iyi görmek lazım.
Şimşirin ince gövdeli küçük bir ağaç, buket tarzı küçük bir ağaççık elde edilebilir gibi. Gövdeden 3-4 tane dalın çıktığı bir yer var o bölgede ana dalların görünmesi için yapraklar kesilmeli ( küçük ya da büyük dallara dokunmadan ) ve uzun dalların tepesinden 5 cm kadar kesilmeli. Ayrıca ağacın alt kısımlarından çıkmış olan küçük dalcıklar da temizlenmeli. Bence bu şekilde yapman uygun olur. Başka önerileri de değerlendirip işleme öyle geçmeni tavsiye ederim , kolay gelsin. ;)
vyssera tavsiyenizi dinleyip fidanlarıma el süremedim ,hala bir birimize bakıyoruz, ne zaman göz kırparsa o zaman elime makası alacağım :)
çok mu korkağım ben yaa kikiiki
Tijeen Hanım,
Öncellikle size şu mesajda yazdığım temennilerimi tekrarlıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=213213&postcount=40
Özellikle; ardıcınız, çok güzel görünüyor. Her hangibir işlem yapmadan önce, bir kaç gün sadece ağacınızı incelleyin. Hoş siz zaten öyle yapmayı planlıyorsunuzdur sanırım. Daha sonra, ardıç ve şimşir ağaçları ile ilgili bulabildiğiniz bilgileri tekrar gözden geçirin. Böylece yanlış birşey yapma şansınız kalmaz.
Elinizde uygun budama makasınız var mı? Tavsiyem bir defalığına paraya kıyıp iyi bir tane edinin. Migroslarda satılan bir kaç YTL'lik olanlar hem ağacı çok zedeliyor, hem de çok çabuk bozuluyor. Bir de kök tırmığına ihtiyacınız olacak. Bunun ufak boylarından migrostan bulabileceğiniz gibi evdeki eski çatallarınızdan da yapabilirsiniz. Diğer malzemeleri peyder pey edinebilirsiniz.
Tekrar hayırlı olsun.
Tijeen kusura bakma daha yeni gördüm. Heyecanını çok iyi anlıyorum. Hayırlı olsun ağaçların. Umarım dilediğin gibi bonsailer yetiştirebilirsin. Burada bilgilerine başvurabiliceğimiz çok iyi insanlar var. Çünkü hepsi ağaç dostu ve bitki delisi şimdiden sen bile bitki deliliğine aday biri olarak görünüyorsun. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Eminimki yetiştireceğimiz bütün bonsailerde onların katkıları olacak. Ben hatta şimdiden bazı bonsailerimin isimlerine Eaglion, Vyseera, Nevsune gibi isimler düşünmeye başladım. Ama elimde ağaç yok bir gün onları da buralarda göreceksiniz. Yakında bir doğa turu yapmalıyım. Hafta sonu ancak bir tane bulabildim. Birde fidanların satıldığı yerleri bulabilirsem daha çok ağacım olacak. Hepimizin emeklerinin boşa gitmemesi dileğiyle. Sevgiyle kalın.
Senin şimşirinde çok hoş benimki gibi ama öğrendiğime göre epeyce dayanıklıymış umarım elimizde kalmaz :)
Sayın Eaglion çok teşekür ederim ,dediğiniz gibi çok heyecanlıyım.Bir kaç yerde bahçe makası baktım ama iyi görünmediler,ilk fırsata kaliteli bişi almalıyım.Catalında bükülerek tırmık yerine idareten kulanılabileceğini forumlarda bir yerde okumuştum ,şimdilik böyle bişi kulanacağım
bepsi hanım evet benimde tek korkum emeklerimizin boşa gitmesi daha doğrusu fidanımı öldürmek ***. böyle bişi başımıza gelmez. :)
Tijeen Hanım,
Bahçe makası değil, budama makası olarak arayın. Bahçe makasları bizim için büyük ve Bonsai dalı kesmek için de kullanışlı değil. Resimlerde bir bahçe makası bir de budama makası resmi koydum. Eğer yakınlarınızda Bauhaus varsa oradan bulabilirsiniz. Fiyatları 15-50 YTL arasında. Kaliteli olanlarda kaç milimetrelik dal kesebileceğiniz gösteriliyor. Elinize sığması şartıyla (ideali tek ellle kesebilmektir), 22-25 milimetrelik olanlardan alırsanız, dışarıdaki ağaçlardan çelik alırken de kullanabilirsiniz. Şimdilik, kök budamak için ayrı bir makasa da ihtiyacınız da kalmaz.
Üsteki bahçe makası, altaki budama makası. Budama makaslarının altı küt ve geniş olanlarından almayın. Onlar ezererek keser. Biz temiz kesim istiyoruz.
Sizin için benim genel amaçlı, kaba işlerde kullandığım budama maksasının bir linkini buldum. Kaba işler dedğime bakmayın, diğer makaslarınma kıyamadığımda kullanıyorum. ince işlerde de iyi. Belki benimki bir boy büyük olabilir. Model numarasını hatırlamıyor. Alış verişe gittiğinizde ilk önce buna bakarsanız, nasıl birşey almanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
http://shop.gugukcuk.com/UrunAyrinti.asp?UrunID=1907
syn Eaglion ******.Bir kaç gündür rahatsızım.Siteye bile giriş yapamadım. Bu gün giriş yaptım ama şimşirimin son halini resim olarak ekleyemiyorum.Benim pc demi sorun var, yoksa sitemizde mi sorun var anlayamadım :((
Bir sorum olacaktı; teleme için alacağımız bakır telin kalınlığı ne olmalı?
Eşim benim için alıp gelmiş ama incecik sanırım bu olmaz
Sevgili Tijeen rahatsızlığınızı dile getirmişsiniz geçmiş olsun. Umarım bahar nezlesidir. Ciddi bir rahatsızlığınız yoktur. Hoş bahar nezlesi deyip geçmemek lazım ama yinede 7 günde geçen bir hastalık en azından. Çok tecrübeli olmasamda ince teli sadece ince dallarda kullanabileceğinizi düşünüyorum. Çünkü ben kalın dallarını özellikle şimşir ağacamın ince telle şekillendirimedim. Bu yüzden biraz daha kalın hatta üzeri kaplamalı tel olursa daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Hatta forumda okursan birde rafya kullanıyorlar dallara zarar vermemesi amacıyla. Yapacağın işlerde sana kolaylıklar dilerim.
çok teşekürler bepsi hanım.Rahatsızlığımla kanki olduk artık ,sanırım yakında sizde bu cümlelere alışacaksınız:))
Tel kalınlığı için 1-2 gibi bir ölçü kulanmıyoruz. İdeal kalınlık sarmak istediğiniz dal veya gövde kalınlığının 1/3 kadar olmalı. Sert ve daha direnen dallarda biraz daha kalın kullanılabilir. Çoğu zaman gövdenin 1/3 kalınlığında tel bulmak mümkün olmaz. O zaman istediğimiz formu korumaya yetecek kadar sayıda tel sarabiliriz. 2 tel, 3 tel yeterki bu teller birbirleriyle kesişmesin.
Eşiniz nereden aldı bilemiyorum. Benim telleri aldığım elektrikçide 1.5 mm en kalın olan. 0.05 mm'e kadar var. 1 mm'in altında bir kalınlık kullandığınızda telin gövdeyi kesme olasılığı artıyor.
İdeali 1-6 mm arasında her kalınlıkta tel bulundurmak. Her dal için uygun teli kullanmak. Maliyet ve imkanlar nedeniyle ben 1 ve 1,5'luk kullanıyorum. Çok kalın lazım olursa mecburen plastik kaplamalı elekrik teli kullanıyorum. Onların 2-2,5 mm kadar olabiliyor. Ama hoş görünmüyor. Telleri aldığım elektrikçi benim için daha kalın bobinaz teli bulabilir miyiz diye soruşturuyor ama daha bulamadık.
Sayın Eaglion bu tel konusu baya aklımı kurcalıyordu. Beni aydınlatınız (her zamanki giibi )
teşekkürlerr.Ve şimşirimin son halinin resmini koyuyorum.Üst dalardan biraz aldım,yapraklarda budama yaptım,kökdede birazcık budama yapıp yeni saksıya diktim.Arkadaşlar tüm önerilere açığım, ne yapmam gerekiyor şimdi?
Ağacın dipteki dallarını kesmeniz onu çalı görüntüsünden biraz daha kurtaracaktır.
İlk gönderdiğiniz resime göre bir miktar budama yapmışsınız gibi görünüyor. Herhangibir tarz için şekillendirmeden önce hedeflerimizi bilmemizde fayda var.
Gövdenin biraz daha kalınlaşmaya ihtiyacı var. Bu nedenle, kalan dallarda daha fazla kısaltma yapmadan bırakmak gövde kalınlaşmasına yardımcı olacaktır.
Hedefimiz kısa ve gür dallar. Sizin dallarınız ise uzun ve yapraklar uçlarda. Dallanmayı artırmak için şöyle birşey yapabilirsiniz. Her dal üzerinde dizi dizi, sağlı solu yapraklarınız var. Bunlardan il çifti yaprakların sapı kalazak şekil kesin. Daldaki yaprak çiflerine bağlı olarak iki veya üçüncü sıradakine de aynı işlemi uygulayın. Bu işlem sonunda kopardığınız yapraklar yerine yeni dallar oluşmaya başlayacaktır. O dallar biraz uzayıp yapraklandığında aynısını bu dallara da yapabilirsiniz.
Bu işlem yavaş yavaş dallarınızı kalabalıklaştırcak gürleştirecektir. Bu gövdenizin kalınlaşmasını da sağlayacaktır.
Ben olsam daha fazla şekillendirmek için uğraşmazdım. Çünkü, gövdeyi kalınlaştırdıktan sonra gövde kısalması yapmayı planlardım. Bu sırada yukarıda anlatığım yolla elde ettiğiniz güzelim dalları da kaybemek durumda olurdum.
Bu işlem sizin bir ağaç görüntüsü elde etmenizi belki bir iki yıl geciktirecektir. Diğer taraftan kalın gövdeli ve sağlılı bir bonsai sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Vyssera senin düşüncen nedir?
Eaglion, ağaç zaten bonsaiye çok uygun bir ağaç değil, bu malum, söylediğin şekilde yeni dalcıklar elde etmek mümkün mü bilmiyorum, bu konuda teorik bir bilgim yok, Bu ağacı uzun sürede bonsai yapmak istiyorsak o zaman oturup bir tarz belirlememiz ve bun uygun adımlar atıp yıllar içinde sonuca ulaşmamız lazım, ama elbette bu en az 3 yıl alacaktır. Belki 5 yıl. Ben bu ağaçtan olsa olsa mini bonsai olur diyerek yola çıktım, zaten şimşirde çıkmaz çok fazla, kalın gövdelisi şekil almaz, küçüğü büyümez, tuhaf bir ağaç, ben çok iyi bir seçim yapılmadıkça, şimşirden buket tarzından başka doğru düzgün ağaç olacağına inanmıyorum, tabi yabancılar yapmış sitelerine koymuşlar ama türleri de farklı şimşirlerin, genelde fidancılarda esnek olmayan tür şimşirler var, mesela Tijeen hanımınki de esnek bir tür. Ama ebatları uygun değil. Önce fidan seçimi diyorum yani, dal oluşturma konusundaki bilgiler için teşekkürler. ;)
ağaç zaten bonsaiye çok uygun bir ağaç değil, bu malum, söylediğin şekilde yeni dalcıklar elde etmek mümkün mü bilmiyorum, bu konuda teorik bir bilgim yok,;)
Bu konuda yakın zamanda Tijeen Hanım İçin bir çizim de yollamıştım. Bendeki şimşirlerde denedim. Mevsim itibariye daha dal olamadılar, ama işe yarıyor gibi.
Kesin görmüşsündür. Çizimler burada. Burada son çift hariç hepsi alınmış. Tijeen Hanım'ın o kadar çok dala ihtiyacı yok. Zira sadece gövde kalınlaşması için, feda edilecek dal olacaklar.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=209948&postcount=312
Ben bu ağaçtan olsa olsa mini bonsai olur diyerek yola çıktım, ...
...şimşirden buket tarzından başka doğru düzgün ağaç olacağına inanmıyorum, ;)
Sonu öyle olacak gibi. Alıntıda kısaltım, belirtiğin gibi sadece gövde bile bir kaç sene alacak. Bana gövdenin bu haliyle (çok uzun ve ince) o bile tuhaf durur gibi geldi.
Önce fidan seçimi diyorum yani,
Tijeen hanım,
Vyssera'nın bu konuda ne kadar haklı olduğunu ilk uygun fidanınızı aldığınızda anlayacaksınız. Öyle bir fidan bulduğunuzda, bir kaç saatlik çalışma sonunda neredeyse bitmiş bir bonsainiz oluyor.
Ama siz yanlış şeçim yaptım diye üzülmeyin. Çoğumuzun ilk fidanları böyle olmuştur. Eminim Vyssera'nında. Bu biraz da şartlardan kaynaklanıyor. Ben nereden alınacaklarını bile bilmediğim için ilk üç fidanımı şirketimizin bitkilerini sulayan seracılardan istemiştim. Bırakın bonsaiye uygun olmayı, üçü de yarı ölüydü.
Bu fidanlarla uğraşmak size çok daha iyi fidan şeçmek için bir yol gösterici oluyor. Bu ağaçta size sıkıntı yaratan her şeyi bir sonraki seçiminizde engellemeye çalışıyorsunuz.
Aslında fidan seçerken en kalın gövdelisini seçmiştim (tabii fiyat bakımından uygun olanlardan ) sanırım burda hata yaptım. :(
Sayın vyssera dediğiniz gibi altaki küçük daları kestim.Sayın Eaglion sizin de dediğiniz gibi dal uçlarında sadece yaprak bıraktım.Şimdi nasıl?
Elinize sağlık. Güzel olmuş. Şimdilik böyle kalacak.
İleride Vyssera'nın dediği gibi bir mini bonsai yaptığınızda aşağıdaki gibi bir budama daha yapmanız gerekecek.
Ardıçınızdaki son durum nedir?
Geçen gün ardıçın yapraklarını biraz azaltmıştım saksısını bile değiştirmedim.Resmen korkak oldum yaa öffff (anca resimlerini ekleme fırsatım oldu)
Şimşirimin uç yapraklarında sararmalar artı, ne yapsam acaba ?
Elimde çiçeksiz süs bitkileri için ,çiçek besini var. Uygun gübre alana kadar bundan biraz versem mi?
İçeriği: potas K2O %9
toplam azot N %6
amonyak azotu NH4 %1.66
nitrat azotu NH3 %4.34
Tijeen Hanım,
Şimşrinizin resmini ekleyebilir misiniz? Şimşir yaprakları kışın sarı kırmızı bir renk alır. Bu renk baharla birlikte yavaş yavaş tekrar yeşerir. Sararma ise fazla sulama veya demir eksikliğinde olabilir.
Öncelikle suyunun durumunu kontrol edin. Saksınız suyu rahat boşalıyor mu?
Eğer az su vermenize rağmen sürekli nemli ise, drenaj probleminiz var demektir. Bir hafta kadar verdiğiniz suyu iyice azaltın. Nemlilik devam ediyor, sararma artıyorsa kök çürümesi de başlamış olabilir. Acil saksı değişimi yapmanız gerekir. Saksı değişimi yaptığınızda B1 vitamini ve az bir miktar aspirinli su ekleyebilirsiniz.
Eğer suyla ilgili probleminiz yoksa o zaman demir vermeyi deneyebilirsiniz. Marketlerde gördüğüm bitki besinlerinde "bitkilerde ki yaprak sararmaları için" gibi bir açıklaması olanlar daha çoğunlukla demir besini oluyor. İçlerindeki demir oranı diğer besinlerde olanın 2 katı. Yine de çok yüksek değil. Bir seferlik üzerine belirtilen ölçüde verip daha sonra 2 haftada bir normal dengelli gübre ve ek olarak bu demirden (Bu sefer yarım kuvvette) vermeyi deneyebilirsiniz.
Elindeki besin anladığım kadarıyla sadece Azot ve potasyum içeriyor. Şimşir bu dönemde çiçek de açmaya başlar. Normalde dengeli besinden daha fazla fayda görecektir. Ağacında bir problem olduğunu düşünerek, çiçek açmasının gecikmesinde belki yarar dahi olabilir. Bu nedenle kısa bür süre bu besini kullanabilirsin.
Ardıç için,
İstanbul'daki ardıçlar uçlardan tomurcuklandı. Senin ardıçında seçemedim. Hala daha biraz budama ile rahatlatma şansı var. Öte yandan, gönderdiğin resimde yapraklar dalları kapattığı için tarz konusunda birşey söylemek zor. Tarza karar vermeden budama yaparsan sonradan düzelmek zor olacaktır. Benim görebildiğim yana ve aşağıya giden uzunca bir dal var. Bundan çok güzel şelale tarzı yapılabilir.
Öncelikle saksı değişimini daha fazla geciktirmeden yapmanda fayda var. Bu ağacının gelişimine yardımcı olacak. Biraz daha sığ ve geniş bir saksıya alıp dört yönden ve tepeden çekilmiş fotoğrafları gönderirsen tarz konusunda daha net bir şeyler söyleme şansımız olur. Böylece budama da yapabilirsin.
Kolay gelsin.
Selamm...
Şimşirinin çok şirin ama nolur acele etme. Budaya budaya dal kalmadı benim şimşirde. İlk ağacımdı. Senin gibi bende kolay şekil alır diye ince bir şimşir seçmiştim. Ama naparsın. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış misali şimdi bir şimşir daha sipariş verdim ve bu hafta sonu gelecek inşallah. Bu sefer biraz daha tecrübeli olmayı deneyeceğim. E artık birazcık tecrübem olmuştur yavvvvv. Bu arada ardıcta çok şirin eminim güzel bir bonsai adayı olacak. Sevgilerimle. Çalışmalarınızı takip ediyorum. Gözüm üzerinde ona göre :)
Kullandığımız suyun kireçli olmasından kaynaklanan, bitkinin demir almaması sorunu için, kara boya kullanıyoruz. Boyacılarda bulunuyor. Bunu bir tatlı kaşığını bir litreye sulandırıp, bitkiye vermek demir eksikliğinden kaynaklanan sorunları ortadan kaldırır. Boyanın değdiği yerde leke kalacağına dikkat etmek gerek.
Suyun kireçli olmasından kaynaklanan sorun için, zaman zaman bu toz boyayı sulandırıp kullanmak geekir. Çiçeklerde etkisi hemen belli oluyor.
Sayın Eaglion sanırım dediğiniz gibi ,ya su tahliyesinde sorun var ,**** havanın nem oranından dolayı verdiğim su fazla gelmiş.Toprağı bayaca nemliydi.resmini ekledim
Sayın mehmet bulunduğum yerin suyu fazlaca kireçli oda etkili olmuş olabilir.Kara boya demişsiniz ilk fırsata almalıyım listeme ekledim bile.Boyacılardan nasıl istemeliyim beli bir markası varmı acaba?
bepsi hanım sanırım acele davranmadım ama yinede can çekişiyor şimşirim.Gözümün önünde sarardıkça bende sararıyom desem doğrudur. :(
Eaglion'un 28. mesajda çizdiği şekil iyi ;) Ardıcın yapraklarını değil dallarını budamışsınız, belki ihtiyaç olurdu , sanırım görmekte sıkıntı çektiğimiz için o yola gittiniz, hayırlısı.
Sayın vyssera, evet aynen dediğiniz gibi gövde daha iyi görünsün diye budamıştım(sanırım kırpma oldu bu)
Ardıç ve şimşir konusunu ayrımalıyım sanırım
Ali H. ALI
20-03-2008, 13:46
Tijen hanim, simsirinizin sorununun ne oldugunu ogrenmeden ona gubre veya besin vermeyiniz. Ornegin cok sulamadan kaynaklanan ve ya topragin suyu suzmemesinden kaynaklanan bir sorun varsa vereceginiz besin sadece onun yasamini bitirmesini hizlandiracaktir.
Yesim uzerindeki sararmis yapraklari bir kucuk makasla temizleyiniz(o yapraklarin tekrar saglikli yaprak olasi mumkun degildir) Simsirinizi mumkunse disariya aliniz sulamasina dikkat ediniz. Yapraklari budadiginiz yerlerden yeni surgunler cikmaya basladi zaman gubre ,besin paketi uzerinde onerilen miktarin yarisi kadar bir gubreyi agaciniza vermiye basliyabilirsiniz(unutmayiniz az gubre vermek agaci oldurmez ama asiri gubre vermek agaci oldurebilir.)
Size ve simsirinize bol sanslar dilerim.
Sayın Ali bey;
şimşirimi fidanlıkdan aldığım günden beri balkonda.2-3 gündür sulama yapmıyorum,toprağı hala nemli(hava yağışlı bunun etkisi olabilir).Dediğiniz gibi sararmış olan yaprakları aldım. umarım düzelir, gözüm sürekli üzerinde :)
Sayın Eaglion ardıçımın üzerinde tomurcuklar var,bu iyiye mi işaret? şelale tarzı banada uygun gibi görünüyor :)
şimşirdeki tüm yapraklarım sarardı soldu.Küçücük filizler görüyorum üzerinde ,sanırım bir kıpırdanma var.umarım kendini toparlar,yoksa katil olacağımm :(
ve istemeden de olsa ben bir katilim :( Rahatsızlığım nedeni ile uzun bir süre çiçeklerimle ilgilenemedim,bonsai adaylarım(ardıç ve şimşir) öldü.evet katil oldumm.Ardıcımı hala atamadım belkim yeşerir diye son bir ümit bekliyorum: (((
Merhaba Tijen hanım, demek ben seri katilim o zaman. Geçmiş olsun. Böyle şeyler istemesek de oluyor maalesef.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.