View Full Version : Hindistancevizi torfu / Cocopeat
merhaba,
Saksı harçlarım için ısrarla önerilen Hindistancevizi kabuklarını ararken, o üründen Türkiye'de bulunmadığını ama farklı firmaların Hindistancevizi torfu getirdiklerini öğrenmiştim.Bir kaç ay önce de 25 tane sipariş ettim bu torflardan.
Sıkıştırılmış bloklar halinde geliyor bu ürün, daha sonra siz suyla şişirip kullanıyorsunuz.Yapılan tanıtımlarda artık spaghum torfunun kullanımının azaldığına, bu ürünün onun yerine alacağına dair, biraz da ticari söylemler var :)
Blok halinde gelen ürün şu şekilde;
31780
Bu bloğun suya ıslanması gerekiyor, ben sıkıştırma yönünde keserle vurarak önce biraz ufalıyorum ki suyu her yer eşit çekebilsin diye.Büyükçe bir kovada her bir bloğa 30-40 litre kadar su çektirilmesi gerekiyor.Ben 35lt. su koyuyorum kovaya.
31781
Ürünün su dolu kovada en az 4 saat bekleneilmesi önerildi ama ben akşam üstü yapıp tüm gece bekletiyorum.
31782
Etesi gün yere büyükçe bir naylon serip üzerine bu çamur şeklinde harcı döküp biraz havalandırıyorum.Kovadan torfu alırken halen tüm suyu emememiş oluyor, fazla suyu avcumda sıkıp öyle naylona atıyorum torfu.Daha az su koyduğum zaman bazı kısımlar kuru kalabiliyor, özellikle iç kısımlarda.O yüzden suyu biraz fazla koyup, fazlasını sıkmak daha doğru geliyor bana.Zaten sıkılan su toplamda bir kaç litreyi geçmiyor.Biraz havalanan torf kullanıma hazır hale geliyor.
Bu şekilde çuvala kaldırınca 6 ay kadar özelliğini koruduğunu söyledi satıcı.Ben 6 ay değil ama 3 ay bekletip kullandım, halen de gayet iyi durumda.Benim korkum hafif nemli şekilde çuvala koyup da bekletince küflenme olma ihtimali olmasıydı.Olmayacağını söylediler, gerçekten de öyle bir sıkıntı meydana gelmedi.
31783
Kuruyup çuvallanan torf yaklaşık olarak 50kglık bir gübre çuvalı hacmine ulaşıyor.Yanlış anlaşılmasın, 50kg olmuyor ama o çuvalin hacmini dolduruyor.
Test
Geçtiğimiz dönem marul tohumlarıyla bir deneme yaptım.
10 tohumu sadece hindistan cevizi torfuna,
10 tohumu sadece spaghnum torfuna
10 tohumu da %50-50 spaghnum torfu ve perlit karışımına ektim.
İlk olarak açık ara farkla hindistancevizi torfu içindeki tohumlar çimlendi.4 tanesi çıktıktan sonra ancak diğer ortamlardaki tohumlar üç verdi.İçimden "Hah, süper malzemeymiş" diye düşündüm başta ama kısa süre sonra diğer ortamlardaki tohumlarda aynı boya gelip eşitlendiler.Fideleri şaşırtma zamanı geldiğinde her iki torftaki tohumlar aynı büyüklükte idi, torf-perlit karışımındaki fideler ise biraz daha büyükçelerdi.
10'ar tohum böyle bir test için çok sağlıklı bir sonuç verir mi bilemem ama kabaca bir fikir verdi.
Kullanımda normal torftan farkı olmadığını gördüğüm hindistancevizi torfunun avantajı fiyatı.Kaliteli bir spaghnum torfunun fiyatı 15ytl seviyesindeyken, oldukça yakın miktarda torf haline gelen bu blokların maliyeti 5ytl civarı idi.
Hacim farkını göze alınca, hemen hemen yarı yarıya bir fiyata geliyor.
Ayrıca taşıması da kolay.
Ben tohum çimlendirme, çelik köklendirme ve saksı harç topraklarını gevşetmek için kullanıyorum.
Gözlemlediğim kadarıyla, torftan çok daha uzun süre su tutup nemli kalabiliyor.Ancak sulamayı takip etmezseniz ve torfu kurutursanız, saksı üzerinde kabuk gibi sertleşiyor.Ara sıra çapalamalı ve sulamasını kontrol etmelisiniz.
Bu torfu kullanan diğer üyelerimiz de tecrübelerini paylaşırlarsa ya da satan firmalar daha detaylı teknik bilgi verebilirlerse memnun olurum.
Selamlar,
İlk defa görüyorum.
ufkumuzu 1 adım daha ilerlettiğiniz için Çok teşekür ederim.
Ankara da bu sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor mu arkadaşlar? Ben de denemek isterim. Alınca eve getirmesi de kolay :p
karinca70
12-03-2008, 08:54
Ankara da bu sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor mu arkadaşlar? Ben de denemek isterim. Alınca eve getirmesi de kolay :p
Bu ürün tarimtedarik.com sitesinde satılıyor. Ben Türkiye Distribütörü olan Gartengold.com.tr adresinden geçen sene 30-40 adet alıp memlekete göndermiştim (Çamlıca'ya yakın oturanlar gidip elden alabilirler çok daha ucuza malolur). Her bir tanesini büyükçe bir varile koyup 1 saat şişmesini bekliyordum. Bolca torf yapıp toprağa karıştırmıştım.
Ankara da bu sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor mu arkadaşlar? :p
Feriha hanım ben İstanbul'da Bauhaus'dan almıştım. Ankara'daki Bauhaus'da da vardır bence. Tarım tedarikten sipariş verecektim ama ürün ellerinde yokmuş.
Sağolun arkadaşlar biraz önce Tarım tedarik e verdim siparişimi..Gelmiş demek Coyote. Ankara Bahause de yoktu.
Sevgili karınca70 aldığın cocopeat'in ölçüleri/ağırlığı neydi ve aldığın fiyat hakkında bize bilgi verebilir misin?
İzmir'de hazır torf poşetlerinde de satılıyor. Dünya bitki firmasının. Bu şekilde bloklar halinde değil de direkt hazırlanmış poşetlerde var. Kipa'da çok ucuza aldım ben de. Normal torftan baya ucuza geliyor ve çimlenme, köklendirme, toprağı gevşetme için çok güzel bir ürün. En güzel özelliği bence su tutma kapasitesi ve fazla suyu tutmaması. Saksıların altında delikler varsa eğer siz istediğiniz kadar bol su verin kesinlikle çamurlaşma yapmıyor.
İlk resimde görülen, şişince 70 Lt olan blokları Yalova'da toptancıdan 5.5 YTL'ye alıyorum. Geçen sene 3.5 YTL idi ama bu sene çok pahallandı.
Ben bu senede kullanmaya devam ediyorum.Bence torfa göre asıl sıkıntısı, aynı süre ikisini de susuz burakırsanız hindistan cevizi torfunun yüzeyde daha sert bir şekilde kabuklaşması.Geçen sene bunu çok farketmemiştim, bu sene sulamayı düzgün yapmazsam biraz sıkıntı oluyor.
Penelophe
12-05-2008, 12:21
Todor, şişmeden önceki ağırlığı ve ebatları nedir? Birde nereden alıyorsun?
Tanıtım ve bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
Ankara Praktiker ve Bahause'da araştırıp bu torfun satılıp satılmadığını öğreneceğim ilk fırsatta.. Eğer bulamazsak Ankara'lı arkadaşlarımızla toplu sipariş vererek alabilir miyiz ?
Çünkü mesela ben en fazla 5 tane alacağım. Balkon bahçeçiliği ile sınırlı olduğum için bana yetecek miktar bu anladığım kadarıyla...
İzmir'de hazır torf poşetlerinde de satılıyor. Dünya bitki firmasının. Bu şekilde bloklar halinde değil de direkt hazırlanmış poşetlerde var. Kipa'da çok ucuza aldım ben de. Normal torftan baya ucuza geliyor ve çimlenme, köklendirme, toprağı gevşetme için çok güzel bir ürün. En güzel özelliği bence su tutma kapasitesi ve fazla suyu tutmaması. Saksıların altında delikler varsa eğer siz istediğiniz kadar bol su verin kesinlikle çamurlaşma yapmıyor.
Sevgili lizard aynı ürünü bende Kuşadası Kipadan 5.5 ytl ye aldım , iki hafta geçmeden tekrar almaya gittiğimde 8 ytl çıkarmışlardı çok fazla zam yaptıkları için
kızdım ve almadım . İyiki almadım , aynı ürünü Bimden 3.5 ytl ye aldım .İçindeki
torf aynı marka farklı idi .
Arkadaşlar akçaağaç çimlendirme aşamasında bu torf kullanılabilir mi sizce ?
Sevgili lizard aynı ürünü bende Kuşadası Kipadan 5.5 ytl ye aldım , iki hafta geçmeden tekrar almaya gittiğimde 8 ytl çıkarmışlardı çok fazla zam yaptıkları için
kızdım ve almadım . İyiki almadım , aynı ürünü Bimden 3.5 ytl ye aldım .İçindeki
torf aynı marka farklı idi .
Bir süredir kipadan almadım cocopeat. Zamdan haberim yoktu. Demek ki ne yapmalı; bunu boykot edip kipadan almamalı bunu yaparken de kipaya bunu belirtmeli. Böylece bir süre sonra yine fiyat düşer :)
Fiyat farkından söz ederken şöyle de bir konu var, atlamayalım; bu torfların tuz problemi var.Hindistancevizi torfu oldukça tuzlu bir ürün.Kaliteli ürünlerde bu tuz ekstra işlemlerle alınıyor, bir de tuzu alınmamış ikinci kalite torflar var.Hangi tür olduğunu iyice öğrenip, güvenilir bir yerden alamak lazım, ha kime ne kadar güvenilir o ayrı :)
Ben aldığım zaman firma her iki tür torfu da bulunduruyordu, ben tuzu alınmış olanı seçmiştim.Her ikisini de satan bir yer olursa daha garantili olur sanıyorum.
Eski mesajlarıma baktım az önce, standart olan 3$+kdv, RHP denilen tuzu alınmış ise 4$+kdv imiş ben aldığımda.
Hazırlanması ve kullanılmasıyla biraz eziyetli ama görünüşte güzel olan bir toprak türüne benziyor.
Çok çeşitli kaynaklardan cocopeat geliyor ülkemize, ben bu yıl farklı bir kaynaktan alınca hiç beklemediğim bir sonuçla karşılaştım.
Geçen yıl reklamı, tanıtımı yapılmayan bir markanın ürününü, Antalya'da kendisi de bu ürünü kullanan bir firmadan almıştım.Bu yıl ise acil lazım oldu, bir tane, internette çok sık karşımıza çıkan, parekende de satılan bir ürün aldım.Diğeri açıkta gelirken, bu özenle paketlenmiş olarak geldi, fiyatı da daha yüksekti.Ne yazık ki sıkıştırılmış halde aynı boyutta olan bu ürün, ıslanınca diğerinin hemen hemen yarı hacminde torfa dönüştü.
İlk ürün daha çok sıklaştırılmıştı ve ıslamadan önce zorlukla ayrılıyordu, bu ürün ise kalıp halinde bile yumuşaktı, ellerimle kolayca ufalayabilmiştim, nedeni bu sanırım.
Bu yüzden, bir kaç yerden örnek olarak az sayıda alın ve sonuca göre alışverişinizi tamamlayın.
Ayrıca sonuçta elde ettiğiniz torfun ph derecesini de ölçün, bitkinize zarar verebilecek değerler çıkabilir.
Geçen Gartengold'un buradaki merkezine gittiğimde, ellerindeki cocopeat'in şiştiği zaman 75-80 lt civarında olduğunu, suda beklemesi gereken sürenin ise 1 saat kadar olduğunu belirttiler. Fakat henüz alıp kullanmadım, kalitesini bilemiyorum. Daha önce başka bir firmadan aldığım cocopeat'in içinden ise çok fazla kaba madde hatta halat parçası bile çıktı. Aşağıya Gartengold broşüründeki bilgileri kısaca yazıyorum.
Ebatlar: 100X20X15
Sterildir
Bufferin işlemi ile tuzdan arındırılmıştır.
Kalsiyum ve magnezyum ilave edilmiştir.
EC değeri 250 µS/Cm dir.
RHP kalite belgesine sahiptir.
Doğal pH 5,5 - 6,4 dür
Kireç içermez
Firma iletişim bilgileri
İstanbul Merkez: 0216 412 60 41
Yalova şube: 0226 461 24 42
http://www.gartengold.com/
Lonicera
17-02-2009, 15:40
Kaliteli cocopeat'i toptan almaya kalksak, tahminen blok başına ne ücret öderdik acaba? Mehmet bey'in de belirttiği gibi cocopeat'ler markasına göre oldukça farklılık gösteriyor. Ayrıca her yerde de kolayca ulaşmak mümkün olmuyor.
Toptan satışlarda bir blok 5 - 6 TL civarında.
Lonicera
17-02-2009, 16:11
Sn Todor, fiyat gerçekten çok makulmüş. Biz perakende 12-15 TL fiyat aralığında alabiliyoruz. Keşke bir arkadaşımız olaya el atıp dağıtımını yapabilse.
1-2 tane tüketiyorsanız kargo ile beraber aynı hesaba gelecektir. Selahattin Yılmaz belki yardımcı olabilir.
Selahattin Yılmaz
17-02-2009, 16:34
Elimde bir miktar var ancak nakliye ve değişik masraflar biniyor üzerine şimdi bende aldığım fiyata versem inanın bu krizde ciddi masraflar binecek nakit harcamasıda cabası. Şu an elimde hazır 2 adet var. 9 liradan verebilirim ama devamı gelirse yani daha yüksek alımlarda daha fiyat düşebilir. Ancak inanın kargo bizden daha iyi kazanıyor.
Lonicera
17-02-2009, 16:46
Haklısınız Selahattin bey. Her durumda kargo firmaları kazançlı çıkıyor. Hele bir de anlaşmalı değilse, Sn Todor'un da belirttiği gibi fiyat aynı oluyor. Acaba diyorum, bir başlık açılıp talep durumu gözlense, ne dersiniz? Şahsen benim 5 blok ihtiyacımı görür şimdilik. Çelikleme ve tohum çimlendirme konusunda emsallerinden çok daha üstün olduğunu düşünüyorum cocopeat'in. Hele daha çok acemiyseniz benim gibi. En azından torf gibi, gereksiz yere sulandığında çamurlaşma gibi bir özelliği yok. Ayrıca su tutma kapasitesi sayesinde perlit'e de ihtiyaç olmuyor bence.
Selahattin Yılmaz
17-02-2009, 19:12
Tamam başlık açıyorum şimdilik en fazla 9 TL yi geçmemek üzere ancak daha hesaplı bulabilirsem ve talep yüksek olursa ve masrafını kurtarıp emeğine gerekirse Antalya'dan paketler gönderirim, görelim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=362439#post362439)...
Peki, bunu toprağa karıştırsak, hem toprağın daha gevşek olması, havalanması hem de su tutarak toprak nemini koruması açısından, faydalı olur mu?
Ya da değer mi?
Toprağa karıştırılmasını ne gibi fayda veya eksileri olur?
Teşekkürler.
Lonicera
17-02-2009, 20:45
Sn Balıkçı, ben çiçek saksılarımda uyguladım. Bahçe toprağı , yanmış hayvan gübresi ve cocopeat. Çok olumlu sonuçlar aldım. Saksı topraklarım o kadar sertleşiyordu ki, bazen sulama suyunu bile çok zor içine alıyordu. Şimdi gayet yumuşak. Özellikle büyük saksılardaki kamkatlarım adeta çoştular. Fakat ben asıl tohum çimlendirmede çok yararlandım. Sn Mutlu Kutlu'dan almış olduğum cocopeat içinde pek çok tohumu sorunsuz çimlendirmeyi başardım. Aynı tohumları torf içinde de denedim, beceriksizliğimden olsa gerek pek çoğu çürüdü. Tek sebebi sık sulamamdı sanırım. Cocopeat işte burada çok önemli oluyor. Ne kadar sularsanız sulayın, doyum noktasına ulaştıktan sonra fazla suyu bünyesinde tutmuyor ve asıl önemlisi çamurlaşmıyor. Sn MSaygın'ın uyarısı burada çok dikkate değer. Uzun süre susuz bıraktığınızda, üst kısım kuruyor ve sertleşiyor. Fakat torf gibi yeniden su tutma problemi olmuyor.
Bunlar benim amatörce çabalarımdan edindiklerim. Ustalarımız konu hakkında ne görüş bildirecekler açıkçası ben de merak ediyorum.
Saksı toprakları için ben çok faydasını görüyorum, aynen Lonicera'nın belirttiği gibi.Ayrıca çimlendirme harcı olarak da %50 cocopeat- %50 perlit karışımı kullanıyorum.
Aslında uzun zamandır yavaş yavaş tüm saksı harçlarımdan toprağı çıkartmaya çalışıyorum, bu cumartesi de terastaki tüm toprağı taşıtıp kurtulacağım o ağır ağır saksılardan, kovalardan.
Başka başlıkta da bahsetmiştim, artık çoğu bitki için çam kabuğu, cocopeat ve kum karışımı kullanıyorum.Bu karışıma tablet şeklinde Biofarm organik gübre karıştırıyorum.
Küçük saksılar içinse cocopeat ve normal Biofarm organik gübre karışımı kullanıyorum.Gördüğüm kadarıyla da her şey yolunda gidiyor.
Saksıda su birikme problemi olmuyor, süzeklik çok çok iyi.Katılaşmış beton gibi topraklar, saksılar olmuyor.Taşırken hafif.Harcın yumuşak yapısı nedeniyle hızla kök yapıyor bitkiler.
Bu hafta itibarı ile Klassman marka kaliteli torfun 80ltlik torbası KDV dahil 24ytl civarı iken Cocopeat KDV dahil 7.5ytl'ye geldi bana.Hacim olarak aşağı yukarı 60 lt. hacme ulaştığını varsayarsak, yarı yarıyadan bile daha hesaplı.
Saksıda, bahçede, çimlemede olumlu sonuıçlar alıyorum. Çelikte hiç denemedim.
Torf ile arasındaki en önemli fark, torfun besin içermesi. Cocopeat'de ( ya da kokos) NPK katkısı yok.
Bilgilendirmeniz için hepinize çok teşekkür ederim.
Bakalım, ömrümüz oldukça daha neler görüp öğreneceğiz.:p
peki bu torfun toprak üzerine etkileri nasıl benim tez konum organik atıkların tarım alanında kullanılması cok zorlanıyorum bulmada eger yardımcı olursanız cok sevınırım ıyı gunler
Sayın arkadaşlar acaba kullanıp da memnun kaldığınız coco peatın markası nedir ve nereden aldınız ?
ben cocopeat aldım ama kalitesi hiç iyi değil,suda beklettim ve leğenin dibinde öbek öbek tuz kümeleri oluştu,ayrıca içinden çimento-harç kalıntıları,bez ve plastik parçaları ile beraber bol miktarda çekirdek kabuğu da çıktı.
temiz ve kaliteli coco peat ı nereden alıyorsunuz acaba ?
Lonicera
12-04-2009, 16:51
Sn trara, sitemizde Sn Selahattin Yılmaz hocamız satıyordu. Elinde hala mevcut olabilir. Dilerseniz aşağıdaki başlık altından veya özelden sorup öğrenebilirsiniz. Ben 3 blok aldım, oldukça kaliteli diğerlerine göre.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12584&highlight=coco+peat
Bu sene cocopeat kullanacak arkadaşlar
Elbirliği yaparak coocopeat temini yapsak da daha ucuz almaya çalışsak ne dersiniz.**** bu konuda bize yardımcı olacak arkadaşlardan bir haber alsak.
verdoque
17-03-2010, 14:07
Ben de sebze adaları için büyük miktarda almak istiyorum, ama perakende satışta kargo problemi var. Özellikle Ankara'da almak isteyen olursa ortak olabilirim.
Aylin Topal
24-03-2010, 19:48
ben de toplam 1500 litre kadar torf alacagim. Ankara'dan topluca siparis vermek isteyenler var mi?
verdoque
24-03-2010, 20:18
Gartengold'u aradığımda perakende satış yapmadıklarını en az bir palet (244 adet) satabileceklerini söylediler. Bu da 244x65lt=15860lt eder. Benim de yaklaşık 1500 lt ihtiyacım var, çok ucuza gelirse belki biraz daha arttırabilirim. Bizim kadar ihtiyacı olan 8 kişi daha bulmamız lazım, biraz zor gibi. Önümüzdeki haftaya kadar bir hareket olmazsa gittigidiyor'dan almayı düşünüyorum.
Aylin Topal
26-03-2010, 08:25
sayin verdoque,
sanirim gayet uygun fiyatli cocopeat buldum. sizinle nasil iletisime gecebilirim?
aylin
verdoque
26-03-2010, 10:42
sayin verdoque,
sanirim gayet uygun fiyatli cocopeat buldum. sizinle nasil iletisime gecebilirim?
aylin
Aylin Hanım iletişim bilgilerimi özel mesajdan yazdım.
Ben bu konuda çok şanslıyım arkadaşlar. Evime çok yakın bir serada, Gartengoldun hazır poşetleri bulunuyor. 40 Lt.lik poşetleri 10 TL. ye alıyorum. Yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum. Özellikle tohum ve çelik üretiminde çok etkili. Tavsiye ederim..
İlk defa aldım. Su verip dağıtınca çok güzel bir malzemeye dönüştü. Hem organik, hem sıkışmayı engelliyor, hem nem tutucu. Suyun fazlasını da aşağı geçiriyor.
Saksılarda da bahçede de bol bol kullanacağım. 5 küp almıştım, keşke daha çok alsaymışım, 4'ü kullanıldı bile.
Artık cocopeatsiz harç hazırlamam sanırım.
verdoque
06-04-2010, 16:23
Suda bekletip açmak bana biraz zahmetli geliyor, miktar büyük olunca zor olmaz mı sizce?
Miktar çok olursa olabilir belki. Ben sadece 4 küp kullandım. Ama suyu görünce çok çabuk dağılıyor.
Leğen gibi bir şeye koydum. Önce çapayla bir kaç kere vurup küpleri 2'ye 3'e böldüm. (Kolay su alsın diye yaptım ama olmasa da olurdu sanırım, çünkü ıslakken kırmak çok kolay.) Sonra hortumla bayağı bir su verdim. 2-3 dk sonra biraz daha su verdim. Sonra 4 adet minik yaramazı oturttum başına bana şunu ufalayın diye. :D 10dk sonra hazırdı. :D Çocuklar çok işe yarıyor. İşin içinde su varsa bayılıyorlar.
verdoque
06-04-2010, 17:33
Güzel çözüm :)))
Bir gece suda beklemesi gerek gibi birşeyler okuduğumu hatırlıyorum. Çok da gerekmiyor demek ki...
Ben de aldım ama halen poşetinde duruyor. Sebze fideleri nasıl olsa daha büyümedi diye acele etmiyorum ama nasıl bir şey olduğunu merak da ediyorum. Yarın öbür gün hava yağmurlu olacakmış, sebze bahçesine bırakayım yağmurda kendi kendine ıslanıp dağılsın diyorum.
Aynı yerden 2 çuval da ağaç kabuğu aldık. Onları hemen kullandım, Lalelerin, güllerin, Clematislerin ve saksılardaki bitkilerin altında. Hem çok güzel görünüyor hem faydalıymış.
Sevgil limon, erken hazırlarsanız belki harç biraz dinlenmiş olur fideler gelene kadar. Daha iyi olabilir.
Ağaç kabuğu bence de çok şık duruyor, ama henüz rastlamadım. Faydaları nedir? Bildiğim bir tek kışın soğuğa karşı malçlama faydası.
Toprağın nem kaybını önlediğini, ağaçların dibine serildiğinde içinde yaşayacak canlıların toprağı havalandırdıklarını, toprağın sıkılaşmasını önlediğini vs.. okumuştum.
Sevgil limon, erken hazırlarsanız belki harç biraz dinlenmiş olur fideler gelene kadar. Daha iyi olabilir.
Ağaç kabuğu bence de çok şık duruyor, ama henüz rastlamadım. Faydaları nedir? Bildiğim bir tek kışın soğuğa karşı malçlama faydası.
Sayın gilan, cocopeat besin özelliği taşımayan toprakta ve saksı harcı hazırlamada dolgu maddesi dışında fazla özelliği olmayan bir malzeme, besin değerleri taşımadığından toprak canlılarının ilgisini çekecek özellik taşımaması, toprak canlılığında aktif rol almamaktadır.
Arkadaşım ağaç kabukları malç olayında sadece toprağın ısısını koruyarak toprak canlılarına barınak sağlamada onların aktifliğini sağlamada, hatta ağaç kabuklarının değişim geçirerek çözülme esnasında oluşan toksinlerle bulunduğu ortamda yabani ot tohumlarının çimlenme özelliğini bozarak onların toprak yapısına katkı sağlıyan besin maddelerine dönüşümünüde sağlaktadır.
Bence bu maddelerin kullanımı yerine, bahçemizin budama artıklarını öğüterek, ithal edilerek ülkemizin döviz kaybı olmadan kendi bahçemizin organik artıklarıyla bu tip toprak ve saksı harçları hazırlayarak, daha verimli ve ekonomik bir oluşumla bitkilerimizi yetiştirerek organik ve sürdürülebilir tarımı bahçelerimize sağlayabiliriz.
Bu tavsiye ettiklerim benim görüşlerim, sizin için alternatif bir uygulama olabilir açısından paylaşmak istedim, sevgiyle kalın.
Ağaç kabuğunu toprağa karıştırırsanız (çapa yapılacak alanda ağaç kabuğu kullanırsanız) 'Ağaç kabukları ve Talaş (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=743)' başlığındaki Selahattin Bey'in yazısını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=75573&postcount=5) dikkate alınız derim.
Emre Kuzu
19-04-2010, 14:18
http://www.magicplant.net/12-coco-peat
Buradan gardengold cocopeat 65 litrelikten alabilirsiniz. fiyatı ise 7,50 lira.
Ve Ne kadar alırsanız alın kargo 6, 50 lira.
Ben bu siteden hem torf hemde cocopeat aldım kısa sürede güvenli bir şekilde elime ulaştı.
verdoque
19-04-2010, 14:28
http://www.magicplant.net/12-coco-peat
Buradan gardengold cocopeat 65 litrelikten alabilirsiniz. fiyatı ise 7,50 lira.
Ve Ne kadar alırsanız alın kargo 6, 50 lira.
Ben bu siteden hem torf hemde cocopeat aldım kısa sürede güvenli bir şekilde elime ulaştı.
Evet bu site çok iyi. Hem fiyat indirime girmiş. 1-2 ay önce 9 lira civarıydı. Almayı düşünen varsa kaçırmasın.
baysolucan
05-09-2010, 00:24
Merhaba Muş ta oturuyoruz. Acile torf lazım elinde olan varsa gönderebilir mi. Kargoyu burda öderiz.
Wiscaster
11-09-2010, 05:36
Aynı zamanda Hindistan Cevizi Torf'u bitkili akvaryumlar içinde kullanılıyor.
Chotanaq
20-09-2010, 16:20
Çok güzel bir deneme olmuş. Ben hala yeni sayılırım bu hobide. Mesela daha geçen gün perlit aldım ve torfla karıştırdım ÇÖL GÜLÜ (ADENİUM) tohumlarını içine ektim ve bekliyorum. Bu konuyu okuyunca normal bir olay gerçekleştirdiğimi gördüm.
Teşekkürler.
mavisedir
20-09-2010, 19:00
Arkadaşlar, hindistan cevizi torfunu, Akyazı Kuzuluktaki Pro Plants Çiçekcilikten aldım 7 ay kadar önce. Salon bitkilerimde kullandım ve iyi geldiğini düşündüm. Yeni filizler verdiler, yapraklandılar. Şuanda ise hepsinde yaprak dökme sorunu var.İstisnasız hepsi yaprak sarartıyor ve döküyor. Torfun üzerinde katkısız kullanın yazıyor, bende öyle kullandım. Buradan okuduğuma göre, kimse tek kulanmamış torfu. Acaba çiçeklerimdeki sorun hindistan cevizi torfundan mı kaynaklanıyor? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
verdoque
21-09-2010, 06:33
Hindistancevizi torfu genelde besin içermez. Katkısız kullanın diye yazdıysa acaba sizinki gübreli miydi? Bir de bazılarında tuzluluk problemi olabiliyor. Hindistan cevizi torfunun tuzdan arındırılmış olması gerekiyor.
mavisedir
24-09-2010, 06:05
Orada çalışan bey, torfu çözdürkten sonra bir kutu sıvı besin eklediğini söyledi. Eğer bende sıkıştırılmışını alsaydım yanında bir kutu bitki besini veriyordu, benim torfu çözdürcek yerim olmadığı için hazırını aldım. Belkide, bir zaman sonra besin takviyesi yapmam gerekiyordu saksılara.
Suryanarayana
31-01-2011, 13:00
Merhaba
Yaklasık 3-4 hafta önce ( http://www.magicplant.net ) torf,perlit,vermikulit, cocopeat ve birkac urun daha siparis ettim. Toplamda 140-150 tl arasi bir siparisti. sonrasinda aldigim cocopeat icerinde kucuk beyaz bitlerin cirit attigini gordum satıcıya bu konuyu bildirmeme ragmen bir geri donus olmadi.
Alisveris yapacak arkadaslarin dikkatli olmalarini oneriyorum. Keza posetlere bakarak gormek neredeyse imkansiz ancak urunu acip genis bir alana sererek dikkatlice baktiginda gorulebiliyor. Beyaz bitler surekli hareket halinde ve hemen saklaniyor.
Maddi olarak cok zarara ugramasamda manevi olarak yasadıklarımı tahmin edebilirsiniz.
kokopiti seracılık yapan bir arkadaştan temin ettim, kendisi kullanmıyordu. şu anda birkaç çeşit çiçeğin tohumlarını ektim. çimlenme konusunda inanılmaz hızlı görünüyor. torftakiler 15 gündür bekliyor, yeni yeni birkaç tanesini görebiliyorum. ancak kokopitte 3-4 gün içinde çimlendi ve gayet hızlı gelişiyor. nereye kadar gelişir ve ne zaman besin eklemem gerekir onu bilemiyorum.
ancak bu su ile şişirme konusu biraz abartılıyor gibime geldi. kokopitin 9 katı kadar su çekebileceği söyleniyordu. denildiği gibi bir uygulama yaptım. yarısından biraz fazlasını ancak çekebildiğini gördüm. yaklaşık 36 saat kadar suda beklettim. yine de denildiği gibi olmadı. bununla birlikte, besin maddeleri vermek koşuluyla torfa her zaman tercih edeceğim bir ürün gibi geldi bana.
brojanska
13-11-2013, 08:16
Merhabalar sevgili arkadaşlar. Aranıza yeni katıldım ve kısa sürede oldukça fazla bilgi edindim sayenizde. Öncelikle teşekkür ederim herkese.
Cevabını merak ettiğim bir soru var aklımda. Sizinle paylaşmak istiyorum. Tohum ekimi için Cocopeat kullanmayı düşünüyorum ama uygun olur mu olmaz mı hiç bir fikrim yok. Geçen sene domates ve salatalık ekmiştik balkonumuzda. İlk defa olunca biraz tecrübesizlik yaşadık ama yine de oldukça geliştirip ürün alabildik tohumlardan. Torf kullanmıştık geçen sezon. Bu sezon ürünlerde CocoPeat kullanmayı düşünüyorum. Uygun olup olmayacağı konusunda yardımlarınızı esirgemezseniz memnun olurum. Saygılarımla.
http://www.youtube.com/watch?v=T60jCRM4OxA
http://www.youtube.com/watch?v=OgPC5hYObF4
sardunyadervis
17-02-2014, 21:10
Cocopeat ve biraz perlitle sardunya yetiştiriyorum bir zararını görmedim
sculpture
13-03-2014, 11:16
merhaba,
İnternete baktığımda cocopeat fiyatları oldukça değişken,diğer taraftan hangisi daha güvenilir pek emin olamadım.Güvenilirliğini tecrübe edindiğiniz ve fiyat olarak hesaplı cocopeat alabileceğim yerlerle ilgili tavsiyeleriniz konusunda yardım rica ediyorum.
Buarada illaki internetten olması şart değil,İzmirde yaşıyorum,bu civardan da satışının yapıldığı yerler konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Sanalbahcem
19-04-2014, 12:04
merhaba,
Saksı harçlarım için ısrarla önerilen Hindistancevizi kabuklarını ararken, o üründen Türkiye'de bulunmadığını ama farklı firmaların Hindistancevizi torfu getirdiklerini öğrenmiştim.Bir kaç ay önce de 25 tane sipariş ettim bu torflardan.
Sıkıştırılmış bloklar halinde geliyor bu ürün, daha sonra siz suyla şişirip kullanıyorsunuz.Yapılan tanıtımlarda artık spaghum torfunun kullanımının azaldığına, bu ürünün onun yerine alacağına dair, biraz da ticari söylemler var :)
Blok halinde gelen ürün şu şekilde;
31780
Bu bloğun suya ıslanması gerekiyor, ben sıkıştırma yönünde keserle vurarak önce biraz ufalıyorum ki suyu her yer eşit çekebilsin diye.Büyükçe bir kovada her bir bloğa 30-40 litre kadar su çektirilmesi gerekiyor.Ben 35lt. su koyuyorum kovaya.
31781
Ürünün su dolu kovada en az 4 saat bekleneilmesi önerildi ama ben akşam üstü yapıp tüm gece bekletiyorum.
31782
Etesi gün yere büyükçe bir naylon serip üzerine bu çamur şeklinde harcı döküp biraz havalandırıyorum.Kovadan torfu alırken halen tüm suyu emememiş oluyor, fazla suyu avcumda sıkıp öyle naylona atıyorum torfu.Daha az su koyduğum zaman bazı kısımlar kuru kalabiliyor, özellikle iç kısımlarda.O yüzden suyu biraz fazla koyup, fazlasını sıkmak daha doğru geliyor bana.Zaten sıkılan su toplamda bir kaç litreyi geçmiyor.Biraz havalanan torf kullanıma hazır hale geliyor.
Bu şekilde çuvala kaldırınca 6 ay kadar özelliğini koruduğunu söyledi satıcı.Ben 6 ay değil ama 3 ay bekletip kullandım, halen de gayet iyi durumda.Benim korkum hafif nemli şekilde çuvala koyup da bekletince küflenme olma ihtimali olmasıydı.Olmayacağını söylediler, gerçekten de öyle bir sıkıntı meydana gelmedi.
31783
Kuruyup çuvallanan torf yaklaşık olarak 50kglık bir gübre çuvalı hacmine ulaşıyor.Yanlış anlaşılmasın, 50kg olmuyor ama o çuvalin hacmini dolduruyor.
Test
Geçtiğimiz dönem marul tohumlarıyla bir deneme yaptım.
10 tohumu sadece hindistan cevizi torfuna,
10 tohumu sadece spaghnum torfuna
10 tohumu da %50-50 spaghnum torfu ve perlit karışımına ektim.
İlk olarak açık ara farkla hindistancevizi torfu içindeki tohumlar çimlendi.4 tanesi çıktıktan sonra ancak diğer ortamlardaki tohumlar üç verdi.İçimden "Hah, süper malzemeymiş" diye düşündüm başta ama kısa süre sonra diğer ortamlardaki tohumlarda aynı boya gelip eşitlendiler.Fideleri şaşırtma zamanı geldiğinde her iki torftaki tohumlar aynı büyüklükte idi, torf-perlit karışımındaki fideler ise biraz daha büyükçelerdi.
10'ar tohum böyle bir test için çok sağlıklı bir sonuç verir mi bilemem ama kabaca bir fikir verdi.
Kullanımda normal torftan farkı olmadığını gördüğüm hindistancevizi torfunun avantajı fiyatı.Kaliteli bir spaghnum torfunun fiyatı 15ytl seviyesindeyken, oldukça yakın miktarda torf haline gelen bu blokların maliyeti 5ytl civarı idi.
Hacim farkını göze alınca, hemen hemen yarı yarıya bir fiyata geliyor.
Ayrıca taşıması da kolay.
Ben tohum çimlendirme, çelik köklendirme ve saksı harç topraklarını gevşetmek için kullanıyorum.
Gözlemlediğim kadarıyla, torftan çok daha uzun süre su tutup nemli kalabiliyor.Ancak sulamayı takip etmezseniz ve torfu kurutursanız, saksı üzerinde kabuk gibi sertleşiyor.Ara sıra çapalamalı ve sulamasını kontrol etmelisiniz.
Bu torfu kullanan diğer üyelerimiz de tecrübelerini paylaşırlarsa ya da satan firmalar daha detaylı teknik bilgi verebilirlerse memnun olurum.
Selamlar,
Sayın MSaygın,
cocopeat ile ilgili tecrübenizi çok güzel acıklamıssınız. Bir ekleme yapmak istiyorum. coco peat in içinde besleyici madde bulunmaması nedeniyle, fide yetiştiriciliğinde coco peat kullandığınızda mutlaka gübre takviseyi yapılmalı.
Gübre takviyesi ve toplam harcın %20 si kadar perlit ile harika sonuç alabilirsiniz.
Coco peat in nem ve su tutma kapasitesi ve inceliği sayesinde, kılcal kökler çok rahat hareket edebilmekte ve yetiştiği ortama sarılabilmektedir.
satışta olan coco peat urunlerimizden 70 litre hacim alabilirsiniz.
Bunun için 3-4 saat suda bekletmeniz, suyu verdikten 2 saat sonra ters duz yapıp, biraz daha su vermenizde fayda olacaktır.
Coco peat te dikkat eilmesi gereken en önemli konu ec değeridir. coco peat in menşei Hindistan ve Sri Lanka olaması ve tuzlulugun yuksek olması nedeniyle ec degerı dusuk coco peat biraz daha pahalıdır ancak tuslulugu yuksek bir harc, bitkinizin gelişimini direk önler, bu nedenle coco peat i güvenilir satıcıdan almanız son derece önemli
Sanalbahcem
19-04-2014, 12:09
kokopiti seracılık yapan bir arkadaştan temin ettim, kendisi kullanmıyordu. şu anda birkaç çeşit çiçeğin tohumlarını ektim. çimlenme konusunda inanılmaz hızlı görünüyor. torftakiler 15 gündür bekliyor, yeni yeni birkaç tanesini görebiliyorum. ancak kokopitte 3-4 gün içinde çimlendi ve gayet hızlı gelişiyor. nereye kadar gelişir ve ne zaman besin eklemem gerekir onu bilemiyorum.
ancak bu su ile şişirme konusu biraz abartılıyor gibime geldi. kokopitin 9 katı kadar su çekebileceği söyleniyordu. denildiği gibi bir uygulama yaptım. yarısından biraz fazlasını ancak çekebildiğini gördüm. yaklaşık 36 saat kadar suda beklettim. yine de denildiği gibi olmadı. bununla birlikte, besin maddeleri vermek koşuluyla torfa her zaman tercih edeceğim bir ürün gibi geldi bana.
sayın Fozada,
Besin maddeleri destegiyle mukemmel sonuclar alacagınız konusuna kesinlikle katılıyoruz.
5 kg lik bir bloğun 70 litre hacime ulaşması gerekli. Bunun için suyu verip 2-3 saat sonra terz duz yapıp tekrar su verirseniz 70 litre hacim i yakalayabilirsiniz. tabi bunun için aldığınız coco peat in kaliteli olması gerekli
saygılarımızla
Sanalbahcem
19-04-2014, 12:11
Merhabalar sevgili arkadaşlar. Aranıza yeni katıldım ve kısa sürede oldukça fazla bilgi edindim sayenizde. Öncelikle teşekkür ederim herkese.
Cevabını merak ettiğim bir soru var aklımda. Sizinle paylaşmak istiyorum. Tohum ekimi için Cocopeat kullanmayı düşünüyorum ama uygun olur mu olmaz mı hiç bir fikrim yok. Geçen sene domates ve salatalık ekmiştik balkonumuzda. İlk defa olunca biraz tecrübesizlik yaşadık ama yine de oldukça geliştirip ürün alabildik tohumlardan. Torf kullanmıştık geçen sezon. Bu sezon ürünlerde CocoPeat kullanmayı düşünüyorum. Uygun olup olmayacağı konusunda yardımlarınızı esirgemezseniz memnun olurum. Saygılarımla.
Tohum ekiminde
%40Torf, %40coco peat, %20perlit karışımndan harç yapabilirsiniz.
Kullanacagınız torf gübresiz ise, gübre takviyeside yapmalısınız
saygılarımızla
tropizmaa
05-09-2015, 16:05
Merhaba arkadaşlar . Adana'da avmler haricinde sıkıştırılmış cocopeat bulabileceğim bir yer var mı ? Normalde vakumlanmış 5 litrelik cocopeat fiyatı 10 lira . Fakat Adana'da 250 gram cocopeati 7.50 liraya satan avmler dışında tedarikçi bulamadım . Yardımcı olabilir misiniz ?
celalim01
05-09-2015, 20:43
Kozanda oturmaktayım size yardımcı olamayacağım.
tropizmaa
06-09-2015, 00:33
Adana çevresi de olur . Hiç sorun değil ki .
KAPTANzst
10-01-2016, 18:29
En uygun fiyata satan yeri bilen var mı. ?
Mücevher Çalısı
10-01-2016, 18:33
En uygun fiyata satan yeri bilen var mı. ?
Burada uygun gibi...
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/36340.htm
Selim orhan
30-04-2019, 20:08
Ben menekşem için cocopeat kullanacağım. Perlit falan da ekleyeceğim( biraz tuz var diyenler var vermikülit ve az bir normal torf ekleyeceğim) ama cocopeat menekşem için uygun mu acaba?
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
mehmetbalikci
14-06-2019, 06:38
Merhaba doğa sever dostlar,
İbb bahçe marketlerinde satılan hindistancevizi torfunu daha once kullanan oldu mu acaba tavsiye ediyor musunuz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.