PDA

View Full Version : Madene hayır, bala evet!..




hassoman
07-03-2008, 20:12
Marmaris, İçmeler ve Turunç sapağından sağa sapıp yeşillikler içinde 20.-25 kilometre kadar gittikten sonra çam ağaçları içindeki Osmaniye Köyü’nü görürsünüz. Burası çevrenin en yüksek ve ormanlık yeridir. Kendi halinde olan halkı hayvancılık ve arıcılıkla uğraşır. Dünyaca ünlü çam balımızın kaynağı ve deposu olan Osmani’yeye ayrıca ülkemizin uzak yakın, her bölgesinden gelen arıcıların kovanlarını buraya getirerek konuşlandıkları bir yerdir de.

Ne var ki Osmaniye Köyü’nde manganez madeni arama çalışmaları başlanmıştır. Bu uğurda şimdilik bir kilometrelik bir mesafe içinde beş metre genişliğinde yol açmak için Kızlar Mezarlığı Mevkii’nde ne kadar büyük, yaşlı, genç ağaç varsa gözlerini kırpmadan kesmişler. Maden şirketi bu katliamı izinle yaptıklarını öne sürüyor!.. Köylüler maden arama çalışmalarının ve tozların arıcılığa büyük darbe vuracağını söylüyor. Osmaniye Köyü'nde yaşayan Muğla Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Hüseyin Aydın, “Baldan gelir sağlıyoruz. Köyümüzde 55 bin kovan bulunuyor. Her kovandan ortalama 30 kilo bal elde ettiğimizi düşünürsek Osmaniye’de her yıl bin 650 ton bal üretiliyor. Ama maden faaliyete geçerse bizim için bir insan kadar önemli olan çam ağaçları ile arılarımız, kovanlarımız zarar görecek. En büyük gelir kaynağımızı kaybedeceğiz. Köyümüzde maden araştırılmasını ve bu madenin çıkarılmasını istemiyoruz. Madene hayır, bala evet!.. ” demiş.

Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi Osmaniye Köyü’ndeki bu maden arama çalışmalarını şimdilik durdurdu… Bu iyi haber…
Bakalım sonra ne olacak?...

31722

31723

31724




caretta
08-03-2008, 08:41
Dünya da son arının yok olduğu zaman büyük çevre felaketlerinin başlayacağını söyleyenlere rağmen orman ve hayat düzenini bu kadar bozabilen insanlara inanamıyorum :(

Muğla bölgesi bu açılardan son günlerde bayağı hareketlendi..Taşocaklarına, madenlere ve fabrikalara durmadan izinler çıkıyor.Muğlanın (görmeyenler için belirteyim ) yemyeşil doğasından böyle giderse hiç bir şey kalmayacak..
Oysa her türlü turizm yapılabilen Muğla 'da gelecekte doğa turizmi yapılabilecek doğal ortamlar yok olmaya başladı..Turizm'e gelene kadar bizler bile yeşil ve mavinin en güzel tonlarının olduğu bu yerleşim yerlerine şehirleri bırakıp gelirken doğanın bu kadar kolay gözden çıkarılabileceğini hiç hesaba katmamıştık.Çok yazık ..!

hassoman
08-03-2008, 12:16
Dünya da son arının yok olduğu zaman büyük çevre felaketlerinin başlayacağını söyleyenlere rağmen orman ve hayat düzenini bu kadar bozabilen insanlara inanamıyorum :(

Osmaniye Köyü sakinlerinin anlattıkları sağduyulu her insanın içini kanırtacak cinsten. Şöyle diyorlar:
“ Biz burada sağlık için çam balı üreterek geçiniyoruz. Bal çok hassas bir yapıya sahip bir üründür. Kovanların üzerin
gazete örtseniz onun içindeki kurşunu bile bünyesine çekiyor. Biz bu işi yıllarca yaptık ve bu ağaçlar bu yöre böyle kaldıkça da yaparız. Fakat arının bittiği yerde tüm düzen ve yaşam bitmiştir. Arıların sadece ve sadece döllenmeden verdikleri katkı bile ekonomiye 17 trilyondur. (…) Bal mı karlı maden mi?.. Üstelik bal sağlıktır. Başka yerde mangan mı yok da balın beşiğinde çıkartıyorlar. 600 kişinin geçimi bu. Ama madenciler gelmiş bize, ‘biz burayı kiraladık, Orman Bakanlığı bize yol açarsanız istediğiniz gibi arama yaparsınız dedi. Senin evinin altında damar bulursam evinin parasını bastırır evini de alırım, onu da yıkarım’ diye tehditkar konuşuyorlar. Köyü bile taşıyabilirlermiş dediklerine göre…’ (*)

Bakın şu cümle yaşamın içinden damıtılıp çıkarılmış bir cümledir….
'arının bittiği yerde tüm düzen ve yaşam bitmiştir…
Bilgece, filozofca edilmiş bir sözdür bu…
Osmaniye’nin köylüleri ünlü bilim adamı Albert Einstein’le aynı aklı paylaştıklarının farkındalar mı bilmiyorum. Çünkü Einstein: "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz" . demiş….
Gelin de bu köylüler küçümseyin bakalım… Gelin de bunu madencilerin rüzgarına kapılarak parazitlik yapanlara anlatın bakalım...
-------------------------
(*)8 Mart 2008 Bodrum Yarımada Gazetesi

31762

31763

caretta
08-03-2008, 22:47
Marmaris ve çevresinde madene hayır! imza kampanyası 9 mart 2008 Marmaris Tansaş önünde ...

hassoman
15-03-2008, 21:33
Akıl alacak gibi değil. Sanki bir talan, sanki bir yağma var...
Düşünebiliyor musunuz, Muğla ve Aydın'da 1216 Maden Arama İzni verildi. İki ilde 2181 hektarlık alanda maden arama çalışması yürütülüyor. Yani 17.5 kilometre kareye bir maden arama izni düşüyor. Aklın alabi,leceği bir şey değil bu...

Biliyorsunuz madenciler ve onların destekçileri maden araması ve çıkarılması sırasında ormanlara hiç zarar verilmediğini iddia ederler. İşte size bunun resmidir...

Fotoğraf: KENAN GURBUZ AA 11/03/2008 Muğla
Radikal Gazetesi 12 Mart 2008

Özcan2007
15-03-2008, 22:11
Madene Hayır ! kaz dağlarında katliyam yapıyorlar. Katliama nasıl yasal izin veriyorlar. Ölüler altın takmaz çünkü ölüdür !

zenfree
15-03-2008, 22:21
17.5 kilometre kareye bir maden arama izni düşüyor.

Gerçekten çok üzücü.

malina
17-03-2008, 09:59
250 kilo bal için değmez madenciye okul yaptırırız

17 Mart 2008
Ender TÜRKKAN (DHA)

Marmaris’te çam balıyla ünlü Osmaniye Köyü’ndeki manganez madenine hayır diyen köylülerle görüşen AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, "Kesilecek 411 ağaçtan alacağınız bal 250 kilo. Firmaya okul yaptırtırız iyi düşünün" dedi.

OSMANİYE Köyü’nde yüzlerce çam ağacının kesilmesine neden olan çalışmalar, üç günlük durdurma karının süresinin bitmesiyle yeniden başladı. Bu arada AKP Muğla MilletvekiliMehmet Nil Hıdır, partisinin Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Ceyhan Eroğlu ve Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete’yle birlikte köye geldi. Köyün tek kıraathanesinde köylülerle konuşan Hıdır, Neslişah adlı firmanın, toplam 411 çam ağacının kesilmesine neden olacak maden çalışmalarının yasal olduğunu belirtikten sonra şöyle konuştu:

"Osmaniye baldan yılda 12 milyon YTL gelir elde ediyor. Maden faaliyete geçerse, yılda 25 milyon YTL getiri sağlayacak. 411 ağaçtan 250 kilo balımız kaybolmuş olur, bunun da maliyeti yıllık 62 bin YTL. 25 milyonun yanında 62 bin YTL’nin lafı mı olur? Ayrıca biz bu şirketlere burada okul yaptırtırız, yollarımızı düzelttiririz, gerekirse köylülerimize maden ocağında çalışması için şart koşarız. 250 kişi madende çalışsa köyümüze büyük miktarda para girer."

Milletvekili Hıdır’ın bu sözleri, köylüleri teskin etmedi. Aralarında Muhtar Türköz Deveci’nin de bulunduğu Osmaniyeliler, Hıdır’a, "Madeni istemiyoruz" dedi. Bunun üzerine maden karşıtlarını çatısı altında toplayan Marmaris Demokrasi Platformu’nun sözcüsü Avukat Mehmet Hasbioğlu "Marmaris’in ekmeğini yiyen Mehmet Nil Hıdır’ın böyle düşünmesi, Marmaris’e ihanettir. Köylüler ve çevreye duyarlı insanlarla, turizmin, arıcılığın ve çevrenin zarar görmesine izin vermemek için yasal çerçevelerde mücadelemizi sürdüreceğiz. Osmaniyeliler’in en büyük gelir kaynağı olan arı kovanlarına çomak sokturmamaya uğraşacağız" diye konuştu.

Hürriyet (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8473108.asp?gid=229&sz=40742)