PDA

View Full Version : Bepsi/Süs narı

bepsi
07-03-2008, 13:50
Merhabalar hepinize yeni bonsai adayım bu süs narı. Adı da mahçup. Sizinle tanıştırmak istedim. Şekil vermek konusunda bilgilerinize ihtiyacım var bana yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada suyu çok sevdiğini biliyorum.Ama şu an dallarına su fıslatmak doğru olurmu o konuda tereddütlüyüm. Yardımlarınızı bekliyorum.

vyssera
07-03-2008, 16:23
Dallarına su püskürtmenin zararı olacağını sanmam, genelde ağaç çiçekteyken, çok tavsiye etmiyorlar. Öyle hatırlıyorum. Ana gövdenin üst 1/3 ü, ince gövdenin de yarısı kesilerek , dalları daha çok tepede yoğunlaşmış bir ağaç elde edilebilir gibi, ama Ali hoca'nın ve Bonsaisan'ın da bu konuda düşüncelerini almadan işe koyulmayın bence. Yeni ağacınız hayırlı olsun. :)

bepsi
10-03-2008, 09:19
Bu süs narı beni çok endişelendiriyor. Bana yardımcı olursanız sevinirim. İki ana dalı var ve tek zirve olacağını biliyorum. Ama hangisini zirve olarak bırakmalıyım ve hangisini budamalıyım tam bilemiyroum. Bir dalını hafif eğik yaparak şekil vermek istedim. Ama sizlere sormadan da hareket edemiyorum. Şimdiden bilgileriniz için teşekkür ederim. Beni bu konuda yanlız bırakmayacağınıza eminim.

31875

bepsi
10-03-2008, 09:20
Bu arada yeni farkettim küçük küçük yaprak açmaya başlamış bile biraz daha büyüsün resimlerini eklerim. Benim için nekadar önemli bilemezsiniz.

vyssera
10-03-2008, 10:28
Merhaba Bepsi, Tek gövde olmak zorunda değil, bence ikili gövde olabilir. Bu tarzı internette biraz inceleyin, yine konuşuruz.

Eaglion
10-03-2008, 11:03
Merhaba Bebsi Hanım,

Narınızın tomurcukları patladı mı? Eğer patlamadıysa ekteki gibi budama yapabilirsiniz.

Genel olarak üstte kalan gövdenin tepe seçilmesi tercih edilir. Yine de bu sizin kararınız.

Sağdaki gövde kıvrımlı. Soldaki ise düz. Bu şekilde pek doğal durmayacaktır. Nar konusunda çok bilgim yok. Düz olan gövde şekildeki kırmızı çizim gibi kıvrılabiliyor mu? Eğer kıvrılamayacak gibiyse o zaman o yeşil okla çizdiğim yerden budayıp yeni çıkanları buna göre şekillendirebilirsiniz. Böylece tepe sağdaki gövde de olmuş olur.

vyssera
10-03-2008, 11:10
Bak Bu linkte sayın Bonsaisan'ın seninkine çok benzeyen bir cüce nar çalışması var. Sana iyi bir örnek olacaktır. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7264

bepsi
10-03-2008, 12:14
Merhaba Bebsi Hanım,

Narınızın tomurcukları patladı mı? Eğer patlamadıysa ekteki gibi budama yapabilirsiniz.

Genel olarak üstte kalan gövdenin tepe seçilmesi tercih edilir. Yine de bu sizin kararınız.

Sağdaki gövde kıvrımlı. Soldaki ise düz. Bu şekilde pek doğal durmayacaktır. Nar konusunda çok bilgim yok. Düz olan gövde şekildeki kırmızı çizim gibi kıvrılabiliyor mu? Eğer kıvrılamayacak gibiyse o zaman o yeşil okla çizdiğim yerden budayıp yeni çıkanları buna göre şekillendirebilirsiniz. Böylece tepe sağdaki gövde de olmuş olur.

Evet tomurcuklarımız var tamda sizin şekil vermemi önerdiğiniz dalda. Ben kıyamam şimdi onlara ne yapacağımı bilemiyorum. Ama üst kısmında biraz telleme yapacak kadar yerim var o şekilde deneyeceğim

bepsi
10-03-2008, 12:32
Eaglion şu hali nasıl Vyseera nın verdiği linki de inceledim umarım başarılı olmuşumdur. 31884

bepsi
10-03-2008, 12:33
Değerli hocam Ali bey ve bonsaisan da keşke yorumlarını ekleseler de hatalarım varsa düzeltme imkanım daha çabuk olsa. Biraz daha vakit kaybedersem her tarafı tomurcuk olacak ve ben işlem yapmaya kıyamayacağım :)

vyssera
10-03-2008, 12:38
Arkadaşlar, Kalın gövdenin ince olan üzerine eğik olması daha doğal duracaktır. Eğer bu mümkün değilse bence ince olan da kalın üzerine eğik olmamalı. Şu resimdeki ağaç, 5 derece kadar sola eğimlense, ön yüz bura olarak varsayıldığında, gövdelerin ekseni bence tam olacaktır. Bir de eklemem gereken bir şey var, ağaç hakkında kesin karar vermeden başlamak ve şekli sonradan değiştirmek iyi olmaz. Ne yapacağına karar verip, ona uygun bir işlemle ağacı şekillendirmek lazım. Bence acele ediyorsun.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=31701&d=1204888618

bepsi
10-03-2008, 12:47
Sevgili Vyseera acele etmek ne kelime elimden gelse hiç uyumadan onu gözlemlemek istiyorum. Her halde bu halimi görsen sen bu işi yapma diyeceksin. Ya biri beni tutsun gerçekten. Her dakika aklımda ne yapılabilir telaşesi var. Birde tomurcukları görünce geç kalırım da şekil veremem diye korkuyorum. Gelde acele etme :p

bepsi
10-03-2008, 12:54
:D Bundan sonra dokunmayacağım ağacıma ama son halini görün istedim. 31885

Eaglion
10-03-2008, 13:02
Bu ağaç nasıl böyle ters döndü? Tekrar saksı mı değiştirdiniz?

Bu haliyle Vyssera'nın dediğine daha uygun olmuş, kalın gövde incenin üzerine. Ama ikinci dediğine uymamış. Yani iş bittikten sonra 2. defa saksıda pozisyon değiştirmek.

bepsi
10-03-2008, 13:10
Hayır saksıyı değiştirmedim toprağım çok yumuşak sadece birazcık eğdim ağacımı.

Eaglion
10-03-2008, 13:23
Birazcık mı? En az 110 derece dönmüş.:(

Peki kökler ne oldu?

bepsi
10-03-2008, 13:34
Birazcık mı? En az 110 derece dönmüş.:(

Peki kökler ne oldu?

:o Dediğim gibi çok yumuşak bir toprağı var ağacımın tamam hafif demekle hatta etmişim galiba birazcık eşeledim ve ağacımı yan yatırdım. Ama inan köklerden her hangi bir ses gelmedi gelseydi anlardım zarar verdiğimi. BEn bu işi öğrenene kadar ağaçlarım umarım sağ kalır.

Eaglion
10-03-2008, 13:39
Sizin kızlar hala sağ değil mi?:D

bepsi
10-03-2008, 13:44
Sizin kızlar hala sağ değil mi?:D

Bidaha asla böyle bişi yapmam. Çok şükür kızlarımın ikiside sağ. Rabbim acılarını göstermesin. Ay düşünemiyorum. Bak şimdi bütün hevesim kırıldı. Birdaha ağaçlarıma dokunursam... ;)

Eaglion
10-03-2008, 13:47
Kızmayın, kızmayın. Mahsus yaptım.:D

Yola devam.

bepsi
10-03-2008, 13:55
Bahçe makasımı arkadaşıma verdim istesemde verme bana dedim. Elime geçtikçe bir dal alıyorum, tellenmiş dallara şekil veriyorum. Saksının yerini bile değiştirmek istedim ama buna dayanamayacağımı düşünerek vazgeçtim. Ama gerçekten artık dokunmamam lazım. Biraz kendi halinde büyüsün demi ben en iyisi bir kahve söyleyip kahvemi yudumlayayım. Ama düşünsene kahveyi yudumlarken ne kadar rahat dururum ağaca ne kadar rahat veririm bilemiyorum. :p

Eaglion
10-03-2008, 14:14
Yeni makas alırsınız! Ben de sigarayı bırakmaya niyetlendiğimde paketi hanıma veriyorum. Bir saat sonra bakkaldan yenisini alıyorum.

Bonsainin en kötü yanı her bir aşamadan sonra uzun süre beklemeniz gerekiyor. Eğer elinizde sınırlı sayıda ağaç varsa, gelip gidip aynı ağaca birşeyler yapmak istiyorsunuz. İlk zamanlar hem çok hevesli oluyorsunuz hem de ağaç sayınız bir, iki oluyor.

Yeriniz yettiğince çok ağaç edinmeye çalışın. Hem siz hevesinizi alırsınız hem de aynı ağacın sürekli ilgiye maruz kalmasını engellersiniz. Bonsaide, azı gibi ilginin aşırısı da öldürür.

bepsi
10-03-2008, 21:30
Acaba ağaçlarım ne durumda düşünmeden edemiyorum. Sabah olsada bir görsem diye sabırsızlanıyorum

vyssera
10-03-2008, 22:16
Çok fena olmuşsun sen Bepsi hanım, acaba ben de öyle miydim ilk başta. :eek:

vyssera
10-03-2008, 22:41
Süs narın için ufak bir çizim yaptım, Kırmızılar kalması gereken dallar, yeşil de gövdeler tabi, ben gövdeleri eğmedim, sadece küçük gövdenin tepesi eğilebilir. Çizimde de göreceğin üzere her iki ağaç da boydan kısaltılmalı birbirine bakan dallar kesilmeli, ancak büyük gövdenin küçük gövde boyunu geçen dalları küçük gövdenin üzerine doğru uzanabilir. Böylece gövde eğimleri ile uğraşmadan, büyük gövdenin tepe dalları küçüğün üzerine gelecektir. Son çalışmanda eğimi fazla kaçırmışsın, sarı çizgileri de onun için çizdim, Aslında biraz karışık bir çizim oldu, hesap yapmaya çalışırken.. Neyse tepelerin eski konumunu 1 ile olması gereken konumunu 2 ile işaretledim. Bu eğimleri gövdeleri telleyerek vermen gerek. Ağacın topraktan çıkışı güzeldi o şekilde kalsın, ana gövde dik çıkıyordu, yine dik çıksın, doğada o şekilde küçük gövdenin doğrudan üzerine çıkan bir gövde yoktur. o eğimleri yukarda yaparsın.

Eğer anlamadığın ya da sıkıntı çektiğin birşey olursa ben yine buralardayım, elbette arkadaşlarımız da öyle ;)

bepsi
11-03-2008, 07:28
Çok teşekkür ederim.Çizimin çok güzel ama dün bir karar aldım narıma bir daha dokunmamak için bu çizimi saklayacağım. İnan çok güzel tomurcukları var.Bu sabah baktım bütün dallar tomurcuklandı. Bu kadar hızlı gelişmesine ben bile şaşırıyorum. Biraz zaman vereyim ağacıma galiba onu yordum. :(

bepsi
12-03-2008, 12:07
Süs narımın yaprakları biraz daha büyümüş o kadar güzeller ki ama renkleri sarı bu normal olabilirmi. Daha önce süs narı yetiştiren arkadaşlar sizin ağacın yaprakları da sarımıydı sadece onu öğrenmek istiyorum.

bepsi
13-03-2008, 12:35
Sevgili Vyssera bonsai adayım süs narımın yaprakları her geçen gün çoğalıyor. Görseniz çok şekerler. Resmini ekliyorum. Hatta eaglion duymasın ama yine ağacın duruşunu değiştirdim :) ama sizin çizdiğiniz çizim hoşuma gitti gerçekten doğal hali daha güzeldi. Yapraklar yeni açmaya başlasada bir süre sonra çizimleriniz doğrultusunda dalların birisini kısaltmayı planlıyorum. Artık her gün baka baka gözlerim şaşı olacak diye korkuyorum. Arkadaşlar bana gülüyorlar. Sonunda seni kaybettik dercesine.

bepsi
13-03-2008, 12:48
Bonsai adayımın farklı açılardan resmini ekliyorum.:p

32066

Eaglion
13-03-2008, 12:49
Ben, diğer çalışmanızda "isteğiniz geri döner" demiştim değil mi?:D

bepsi
13-03-2008, 12:49
32067

Resimler çok net olmayabilir en kısa zamanda biraz daha büyüsün yeni ve daha netlerini eklemeye çalışacağım. Sizlerlerinde bu minikleri görmenizi istedim sadece.

bepsi
13-03-2008, 12:51
Bu şekilde kalmasımı iyi yoksa biraz daha mı toprak altında bekletmeliyim?32068

vyssera
13-03-2008, 13:11
Merhaba Bepsi, yakında tüm tomurcukları açmış olacak, yeni yapraqkların açık renkli olması normal, asıl rengini olgunlaştıkça alacak, gövdelerin boylarını çizimimdeki şekilde kısalttığında bu yılki işin büyük ölçüde tamamlanmış olacak. ;)

Bir de dala sayısı azalınca ağacı kuşa çevirdim diye üzülme, zaten çok yakında, ağaç yeni sürgünleriyle hoş bir görünüm alır.

bepsi
13-03-2008, 13:23
Umarım çok çabuk açarlar bütün tomurcuklar. Biliyorsun çok sabırsızım. Ama bu bonsai sanatı bana sabrı da öğretiyor ya helal olsun :) Birde kökleri böyle açık kalırsa mı daha iyi olur demiştim ama henüz bir cevap yok. Umarım yapında bu konu hakkında da yorumlar olur. Hayırlısı bakalım. Çook çalışmam gerekiyor çooook...

Eaglion
13-03-2008, 13:27
Kökleri örtmen daha iyi. Daha çok yeni ve inceler. Kalınlaşıp sertleşmeden hava ve güneşle karşılaşırlarsa ölürler.

bepsi
13-03-2008, 13:40
Tamamdır. İlk işim kökleri toprağa yerleştirmek olacak. Bu konuda forumdaki bilgileri ne kadar okursam okuyayım ben yine bildiğimi okuyorum galiba. :p

vyssera
13-03-2008, 13:49
İnce köklerin toprakla örtülü olması doğrudur, toprak üstü kök yapısı olsun istiyorsan, kalın köklerın toprağın üstünde kalmasında bir sorun olacağını sanmam, bu kökler gövdeye benzer şekilde kabuklanıp, toprağın içinde kalan kısımları yine saçak kökler vermeye ve işlev görmeye devam edecektir.

bepsi
13-03-2008, 14:02
:eek:

vyssera
13-03-2008, 14:10
Yaaa ;)

bepsi
13-03-2008, 14:23
Anladım ben sizi.

Eaglion
13-03-2008, 14:38
Benim resimden seçebildiğim sadece ince yumaşak köklermiş gibi.

Bepsi,

Vyssera'nın şu cümlesine dikkat etmelisin "kalın köklerın toprağın üstünde kalmasında bir sorun olacağını sanmam, bu kökler gövdeye benzer şekilde kabuklanıp, toprağın içinde kalan kısımları yine saçak kökler vermeye ve işlev görmeye devam edecektir."

bepsi
13-03-2008, 14:41
Hım hım hım.... Arkadaşlar hakkınızı nasıl öderim bilmiyorum. Sizde olmasanız kesin bu nar bonsai benim elimde kalır :D Tamam Eaglion niye bağırıyon anladım ben sizi dedim. Kötü bişi demedim ki ;)

vyssera
13-03-2008, 16:03
Sorun yok, gömseniz daha iyi elbette. ;)

Eaglion
14-03-2008, 07:44
Bağırmıyorum sadece o iki kelimeye dikkat çekiyorum.:D

Bağırdığımda yanında bu olur:mad:
:D:D:D

bepsi
14-03-2008, 09:21
Kahrınızda hoş lutfunuzda elbirliği yapıp şu bonsai işleminin gelişmelerini göreceğiz ya en güzeli de bu. Bu arada tomurcuklar her geçen gün çoğalıyor. Henüz çok küçükler biraz daha büyüsünler hemen fotoğraflarını ekleyeceğim. Bu arada şimşir ağacım hiç gelişmiyor ona yanıyorum. Çok geç mi gelişiyor yoksa narı mı kıskandı anlayamadım. Şimşiri dışarda tutuyorum nar ise içerde galiba onun için kıskançlık yapıyor. ;)

Eaglion
14-03-2008, 10:24
Şimşir genel olarak yavaş büyür. Sürekli yeşil kalan bir ağaç olduğu için 12 ay ama azar azar büyür. Kış döneminde bu büyüme yaprak dökenlerdeki kadar olmasa da oldukça yavaşlar. Bu nedenle kısa süre içinde bir değişiklik görmeniz zordur.

Nar is yaprak döktüğü için daha derin bir kış uykusu (dormansi) yaşar. Uyandığında ise tüm kış biriktirdiği enerjiyi yeni filizler üretmek için kullanır. Havalar ısınmaya başlamasıyla birlikte Türkiye'nin pek çok yerinden narların patladığı haberleri duyuyorum. Sizinki de gayet normal.

Yoksa şimşir kibar ağaçtır öyle küslük, kıskançlık falan yapmaz.

bepsi
14-03-2008, 10:28
Ağaçların dilinden iyi anlıyorsunuz Eaglion uzun zamandırmı uğraşıyorsunuz bu tür işlerle?

Eaglion
14-03-2008, 11:33
İnanmayabilirsin ama bonsai ile sadece 10 aydır ilgileniyorum. Sadece çok okuyorum. Gördüğüm herşeyi de uygulamaya çalışıyorum. Çoğu farklı türlerde 15 kadar adayım 100'lerce çelik ve tohumum var. Özellikle çelikler deneme için çok işe yarıyor. Sorun olursa fazla üzülmüyorsun.

Saksı yapma, taş yapma, sulama sistemi, yosun yetiştirme vs, vs. Türkiye'de bulamayacağımız herşeyi kendim nasıl yapabilirim diye araştırıyorum.

Bir de yurt dışından da çok sayıda forum ve gruba üyeyim. Oda çok öğretici oluyor. Özellikle bir ara Afrikalıların bir grubunu takip etmiştim. Malzeme konusundan durumları bizden de kötü. Onların çare arayışları da çok öğretici oldu. Ama kullandıkları ağaçlar bize uymadığı için artık takip etmiyorum.

SON OLARAK,

Sağolsunlar, buradaki duayenlerimizin katkısı büyük.

bepsi
14-03-2008, 11:40
Sizde de yeni başlamış bu merak. Benim kadar olmasanızda :) benim henüz farklı türlerde ağaçlarım yok ama eminim bir seneye kadar benimde bir bonsai deneme atolyem olacaktır. Çünkü çok güzel bir uğraşı. Bu güne kadar hep salon bitkileri ile ilgilenirdim. Hatta bir resim göndereyim daha önceden dümdüz uzanan bir ağacım vardı şu an ona şekil verdim ve sanki daha bir güzel oldu. Ama bitkileri sadece su ile yetiştiriyordum. Besin ve gübre yöntemi hiç denememiştim Bende burdaki deneyimlerimle besin ve gübrelemeye başladığımda salon bitkilerim bile yüzüme gülmeye başladılar. Sanki benim onlarla ilgilendiğimi anlıyorlarmış gibi mutlu mesut büyümeye başladılar. Bu güne kadar aklın nerdeydi demesinlerde :)

Saksı ve taş yapma işi beni de baya bi sardı ama henüz bir çalışmam yok. Yosun işine hiç girmedim çünkü henüz yetişmiş bir bonsaim yok belki bir sene sonra bende bu alanlarda daha çok ilgili olacağıma inanıyorum. Şu an dediğiniz gibi araştırma ve okuma dönemindeyim. Sizlerin sayesinde çok yol alacağıma inanıyorum.

bepsi
14-03-2008, 11:44
32117

Yukarıya doğru çıkan sürgünler henüz bir haftalık. Eminim ki çok daha güzel hale gelecek bekleyip göreceğim.

tijeen
14-03-2008, 11:54
bepsi hanım kulandığınız bakır telin kalınlığı kaç mm?

bepsi
14-03-2008, 12:11
32118

Bu yeterli olurmu bilmiyorum ama umarım işinize yarar

tijeen
20-03-2008, 01:23
sizin süs narınızı göremedim hala (off offf pc de sorun oldu yine ) resimleri açamıyorum:(

tijeen
20-03-2008, 11:36
Bepsi hanım 50. mesajınızdaki resim yanlışlıkla konumuş sanırım :))

bepsi
20-03-2008, 11:57
Yok onu bilerek koydum salon bitkilerimden örnek olsun diye ilgilendikçe daha güzel sürgün vermeye başladılar. Bir üstteki mesajımı okursanız yani 49. mesajı onunla bağlantılı eklemiştim.Ama şunu farkettim ismini bilmediğim için ağaç demişim.

tijeen
20-03-2008, 12:17
ay kusura bakmayın ne olur malum hasta ve yaşlı bir bayanım kikikiikik hoş görün beni:))
şaka bir yana gece 3 gibiydi yatım ,sabah 10 gözümü pc başında açtım ve hala kalkmadımmm.mesajınızı düzgün okumamışımdır. kikikikiik sanırım yakında agaclar.net ile yapışık nefes alıp vereceğim

bepsi
20-03-2008, 12:57
Valla hastalığınız gerçekten vahim tipik bir ağaçlar net sendromu yaşıyorsunuz gibi. Şifalar diliyorum :)

bepsi
27-03-2008, 09:39
Uzun zaman oldu buraya yazmayalı ama bi sorun niye diye:) Narımın yaprakları coştu demiştim bakın sizce nasıl. Yerinide beğendi galiba.Bonsai olma yolunda adım adım ve yavaş yavaş ilerliyoruz.

33222

Eaglion
27-03-2008, 10:20
Gözünüz aydın.Daha da güzel olacak inşallah.

memet
27-03-2008, 11:20
Narlar uyanmaya başladı. Benimkiler de canlandırlar.
Ağaçları tellerken, belirli tarzlara uygun olmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Bu tarzların belirli biçimleri var. Dalları o biçimlere uygun olması için telliyoruz.

Biçimlendirmede, tarza karar verip, sonra ona uygun telleme yapmak en iyisi.

Bu tellediğiniz narın tümünü görebileceğimiz bir fotoğrafını çekmeniz mümkün mü?

bepsi
27-03-2008, 11:43
Aslında narımı tellerken gerçekten karar vermeden tellemiştim. Ama tam da tellemeye başladığımda baktımki tomurcuklar var bende vazgeçtim hatta yarım bıraktım. Yeni sürgünler biraz kendine gelsin daha sonra ona göre yeni bir tarz ve sitil seçeceğim. Tabi bu arada da bonsai sitillerini bol bol inceliyorum.Narım için hangisi uygunsa ona göre yeni bir düzenleme yapacağım. Aslında bu konuyu Eaglion ve vyseera ile baya bi incelemiştik. Yanlız ozaman kup kuru idi. şimdi daha bir canlandı.Bundan sonra yine görüşlerinize başvuracağım umarım esirgemezsiniz.

Eaglion
27-03-2008, 12:39
Biçimlendirmede, tarza karar verip, sonra ona uygun telleme yapmak en iyisi.

Mehmet Bey, siz o narın neler çektiğini bir bilseniz.:D:D:D

bepsi
27-03-2008, 12:55
Yav Eaglion sende abartma lütfen. Yinede pişman değil baksana yaptıklarımdan hiç şikayeti var gibi mi duruyor? Mutlu mesut büyüyor garibim. En sonunda sizi dinledim de bıraktım eziyeti. :)

memet
27-03-2008, 18:18
Nar telleme için ik idenemem oldu. Her ikisinde de telleri çıkardıktan bir iki gün sonra dallar ilk haline geri döndü. Yani tellemeden sonuç elde edemedim.
Umarım sizin tellemeniz dalların şekil almasını sağlar.

vyssera
27-03-2008, 19:19
:) Ağacın mutluysa sorun yok, bir de çiçeklerini açsın, değmeyin güzelliğine.

wishmaster
05-08-2008, 01:07
acaba süs nasının çiçeklerini ve üste doğru çıkan yeni tomurcuklarını kessek yanlara doğru daha hızlı büyümesini sağlayabilir miyiz? dalların kalınlaşması için ne yapmak gerekiyor acaba?

memet
05-08-2008, 08:17
Budamalarla dallanmayı teşvik etmek mümkün. Ama her zaman kesilen yerden iki dal vermiyor tek dal verdiği de oluyor.
Verilmek istenen biçime göre budalamarı yapmak gerek. Kalınlaşma zamanla olacaktır. Minyatür bir ağaç olduğu için de, bu uzun bir süre alacaktır.

bepsi
26-08-2008, 10:16
Uzun zamandır gelişmesini beklediğim süs narım nihayet çiçek açtı. Ama dört tane çiçekten iki tanesi düştü bunun sebebi nedir arkadaşlar içerde bakıyorum yeterince güneş almıyor diyorlar... Kimisi de dedi ki bu çiçeklerin arıya ihtiyacı var. Ne yapmalıyım bilmiyorum.

bonsaisan
26-08-2008, 10:34
Doğada bulduğunuz başka bir süs narının çicekleri toplayın.

Bu çicekleri ağaçınızn üzerine getirin ve salayın.
Özeliklede çiceklerin üstüne .
Doğadan allıp geldiğiniz bu çiçeklerin üstünde bolça polen olaçakdır.
Bu polenler sizn narınızn üzerinde çiçeklerin üstüne düşeçek ve arıların görevi sizizn yapmanız gerekeçek uygulama kısaca böyle.
Saygılar.