View Full Version : Bepsi / şimşir
Merhaba arkadaşlar hani bir haftalık bir şimşirim varya adı cimcime onu forumdaki okuduklarım ve izlediklerimin doğrultusunda telledim. Çok cılızdı hatta bir dalını da kırdım. En yakın zamanda resimlerini eklemeye çalışacağım. Ama beni üzen bir olay varki bu gün bir arkadaşım bana ağaca eziyet çektirdiğimi söyledi senin elini kolunu böyle telleseler naparsın dediğinden beri duygularım karmakarışık oldu içimdeki heyecan birden azaldı. Yine forumda başka arkadaşlarında bu tür şeylerle karşılaştığını okumama rağmen birebir yaşayınca insan gerçekten kötü oluyor. Umuramı içimdeki bu bonsai heyecanını kaybetmem. Hepiniz sevgiyle kalın.
Biliyorsun bütün meyve ağaçları daha iyi verim elde edilmek için, sürekli budanır, şekil verilir. Gerektiğinde dallar uygun randıman almak için çeşitli şekillerde eğilir.
Bonsainin bundan farkı saksıda olmasıdır. MEyve ağaçlarına yapılandan daha farklı bir uygulama varsa, saksıda olmasıdır.
Arkadaşına eğer ağaç eziyet görecek olsa, hemen yaprak kurutarak tepki verecektir demelisin.
Oysa, uygun biçimde bakılan bonsailer gelişerek, içinde oldukları ortamdan rahatsız olmadıkalrını belli ediyorlar.
Eğer eziyet söz konusuysa, seralarda da domatesler, belirli şekilde büyümesi için yönlendiriliyorlar.
İnanın acemi olduğum için ne söyleyeceğimi bilemedim ve dediğim gibi karamsarlığa kapıldım.Beni gerçekten çok rahatlattınız en azından birdaha ki böyle durumlarda vereceğim cevabım hazır.
31633
Evet görüntüyü açabildiğimize göre bunu başarmışım.Ancak teknik bir hata var galiba resim biraz büyük ama bunu da başaracağım. Çok zayıf değilmi umarım gelişir
Arkadaşlar birde bu bitkiyi çok beğenerek bir arkadaşımın evinden almıştım. Ama tam bir aydır suyun içinde bekletiyorum. Galiba yanlış yapıyorum. Üstelik adını bile bilmiyorum acaba içinizde ismini bilen varmı. Varsa bana bu bitki hakkında bilgi verebilirseniz çok mutlu olacağım. 31635
Bu tellenmeden önceki hali mi?
Arkadaşlar birde bu bitkiyi çok beğenerek bir arkadaşımın evinden almıştım. Ama tam bir aydır suyun içinde bekletiyorum. Galiba yanlış yapıyorum. Üstelik adını bile bilmiyorum acaba içinizde ismini bilen varmı. Varsa bana bu bitki hakkında bilgi verebilirseniz çok mutlu olacağım. 31635
Bepsi hanım,
Bu sorunuzu şurada sorsanız daha çok yanıt veren çıkacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=849
Bu tellenmeden önceki hali mi?
evet tellenmiş halini henüz çekmedim bir ara onu da gönderirim
Merhaba Bepsi, aramıza hoşgeldin. Bonsaiye yeni başladığımda ilk birkaç hafta başka bir şey düşünememiştim. Şimdi daha rahatım, ama yine de günümün büyük bir bölümünü hayal ve plan kurmakla geçirdiğimi itiraf edeyim.
Bizler ağacımızı şekillendirip, güzelleştirirken kendimizi de güzelleştiriyoruz farkında olmadan. Unutmayın, hiçbir hat sanatçısı yere sigara izmariti atmaz, hiçbir ebru sanatçısı, yalan dolanla iş çevirmez, hiç bir bonsai sanatçısı, saygısız, hoşgörüsüz olamaz. Çünkü sanat insanı güzelleştirir. Sanat insana özgüdür. Bilim, ahlak, felsefe insana özgüdür. Bu bizi diğer canlılardan ayırır. Bonsaiye başlarken bir sanata merak saldığınızın farkında olmalısınız. Sayın Bonsaisan söyledikten sonra farkına vardığım şekliyle, yaşayan tek sanat eseri türü bonsaidir. İnsanların sözleri, çeşitli bakış açıları her zaman olacaktır. Bu biraz da ' Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? ' ya dayanır.
Ağacınla ilgili yapacağım tüm yorumlar olumlu olmayacak belki ama bu seni üzmesin, ya da heyecanını kırmasın. O ağacın senin ilk çalışman, ve hem fidan seçiminde hem işlenmesinde hatalarının olması kaçınılmazdır.
En başta ağacının gövdesi ince, bu onun kalın gövdeli oturaklı bir ağaç görünümü alması için önünde uzuun bir zaman olduğunu gösteriyor. Daha kalın ağaçlardan, hele şimşirde bu seçenek daha fazla, bir seçim yapman daha iyi olurdu.
Ağacını tellemen bir amaca hizmet etmeli, önemli olan ağacın tellenmiş olması değil. Önemli olan, kafanda oluşturduğun, ağaca ulaşmak için ağacın seçtiğin dallarını ve gerekiyorsa gövdesini, telleyip, uygun şekilde büküp, hayalindeki şekle getirmektir. Tek başına telleme bir işlem değildir.
Bu hali ile ağacına en uygun şekil, ağacın yarısını ya da 2/ 3 ünü keserek bir mini bonsai elde etmek olabilir. Sonra onu çok küçük bir bonsai saksısına alıp, bonsai heyecanını onla tatmin edebilirsin. Bu tür saksıları, plastik bonsailerin saksısını çıkarıp kullanarak, yaklaşık 5 ytl ye elde edebilirsin.
Ya da ağacı bir süre büyümeye bırakıp kalınlaşmasını sağlamak da mümkün, eğer bu şekilde yapacaksan başka tarzlar da düşünülebilir. Biz buralarda olacağız, ve yardım etmeye çalışacağız.
Sevgiler, saygılar
Biliyorum ki gerçekten çok zayif bir ağacım var. Neden bunu seçtim derseniz şekil alması daha kolay olacak diye düşünmüştüm. Ama galiba çok uzun bir zaman da gelişeceğini düşünememişim. Ama olsun dediğiniz gibi küçük bin bonsai yapmayı belki başarırım.
Bu arada bonsainin bir sanat olduğunu hiç de göründüğü kadar kolay olmadığını şimşirimin yapraklarını teker teker kopartırken anladım. İnsan kıyamıyorda. Ona şekil vermek için gece gündüz düşünmeye başladım. Ne yapmalıyım nasıl olmalı gibi. Gözümü kapatsam ilk onu görüyorum. :p
Cimcimenin tellenmiş hali fikirlerinizi bekliyorum. 31676 Hepinize şimdiden teşekkür ediyorum.
En başta ağacının gövdesi ince, bu onun kalın gövdeli oturaklı bir ağaç görünümü alması için önünde uzuun bir zaman olduğunu gösteriyor. Daha kalın ağaçlardan, hele şimşirde bu seçenek daha fazla, bir seçim yapman daha iyi olurdu.
.....
Ağacını tellemen bir amaca hizmet etmeli, önemli olan ağacın tellenmiş olması değil.
.....Ya da ağacı bir süre büyümeye bırakıp kalınlaşmasını sağlamak da mümkün, eğer bu şekilde yapacaksan başka tarzlar da düşünülebilir. Biz buralarda olacağız, ve yardım etmeye çalışacağız.
Bepsi Hanım,
Madem Vyssera Pandora'nın kutusu açtı. Ben de devam edeyim. Vyssera'nın belirttiği şu konulara ben de bir iki şey ekleyeyim.
Öncellikle Vyssera'ya katıldığımı belirtmek istiyorum.
* Şu anda şimşiriniz oldukça ince istediğiniz şekle gelmesi, bir bonsai olması uzun yıllar alabilir. Bu sizi yıldırmasın. Deneme yapmaya başlamanız, sizin öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.
İnce bir ağaç seçmiş olmanızı gayet iyi anlıyorum. İlk başladığınızda, böyle bir ağaçla çalışmanın daha kolay olacağını düşünüyor insan. Ancak, pek öyle olmuyor. Zira; daha hasas oluyorlar ve çabuk etkileniyorlar.
* Yapmış olduğunuz telleme, teknik açıdan, ilk defa için oldukça başarılı. Ancak bu telleme ile ne yapmak istiyorsunuz bir planınız var mı? Telleme yapmış olduğunuz üst dalları, ileride kullanabileceğinizi pek sanmıyorum. Bonsai görünümü elde edebilmek için mecburen budamanız gerekecek.
Yine de, telleme egzersizi yapmış oldunuz. Kayıp değil.
* Bence de, ağacınızı büyümeye bırakmalısınız. Bu arada daha gelişmiş bir ağaç edinerek çalışmalarınıza onunla devam etmeniz, sizi daha tatmin edecektir.
* Son olarak, mevcut yapı ile bir bonsai görüntüsü elde elmeniz zor. Belki eklediğim resimdeki gibi bir çalışma yapabilirsiniz.
1.Ağacınızı biraz yatık olarak saksıya dikersiniz (şu anda kullandığım bilgisiyar izin vermediği için bu kadar yatırabildim. Biraz daha eğik olabilir).
2.İlk kalın dalı biraz yuvarlak olarak ilk dal gibi şekillendirirsiniz.
3. Daha zayıf olan dalı da yeni tepe olarak kullanırsınız.
Böylece, ileride daha kolay bir çalışma yapabilirsiniz.
Bu ağacınızın son hali değil, sadece bir başlangıcı olacak. Daha sonra daha çok şekillendirme yapmanız gerekecek. Ama zaten bonsainin ruhunda bu var.
Kolay gelsin.
Kendimi yeni yürümeye başlayan çocuklar gibi hissettim. Bilgiler için çok teşekkür ederim. Ayrıca da çiziminiz beni daha da heyecanlandırdı. Çizimler doğrultusunda hareket edeceğim sizlere dahada eklerim. Paylaşmak kadar güzeli varmı ya. Kara kara düşünüyordum artık ne olacak acaba bu cimcimenin durumu diye ama beni uzun günler bekliyor biliyorum. Yılmayacağım.
O uzun dalları biraz kısaltayım mı yoksa beklemek mi gerikiyor ?
Şimdilik sadece eğimli dikip, dalları ona göre biraz daha bükmeniz yeterli olacaktır. Benim çizmiş olduğum silüet hizzasında henüz hiç dal veya yaprağınız yok. Ağacınızda, şimdilik o seviyede bir budamayı kaldıramayacak kadar küçük.
Bırakın o şekilde biraz büyüsün. Yanlız büyürken tellerin gövdeyi kesmediğinden emin olmak için sık sık kontrol edin.
NOT:Şimşirin dalları çok çabuk sertleşir. Daha sonradan eğip bükmek biraz daha zorlaşır. Bu bakımdan, özellikle yukarı çevireceğiniz dalın dik çıkacak, aşağıda kalanın ise biraz daha yere paralel çıkacak şekilde olmalarını sağlayın. Benim çizimim fotoğrafı eğebildiğim orana göre. Eğimi artırdığınızda iki dalın arasının biraz daha açıkması gerekecek.
Selamlar,
Bepsi, ağacını çelebi ( literati ) tarzı da yapabilirsin. İnce gövdeli ağaçlar için uygun bir tarzdır. Nasıl yapılacağını anlatırım, birazdan çıkmam gerekiyor.
Bu arada Eaglion, sizin çiziminiz hangi tarz ?
Vyssera bu seferde ben önce attım:D
Çizimim, şu haliyle her hangibir tarz değil. Büyüdüğünden ve dallar artığında kıvrımlı dik tarz olabilir.Aşağıda kalan dal daha sonra kısaltılması gerekecek. Şimdilik kalın ilk dal yapısını sağlamak için bu şekilde bırakılabilir.Uzun dönemde nasıl birşey olabiliri fotoğraf üstünde değil de ayrıca çizmeye çalışacağım.
Bu şekilde, senin de dediğin gibi şekil vermek biraz uzun sürecek.
Dal yapısına bakınca literati yapmak çok daha kolay ve çabuk olacağı kesin. Ancak Bepsi Hanım'ın eylemsel heyecanını da göz önünde tutunca, literati yeni başlayanlar için heyecan verici olmayabiliyor. Bu nedenle, alternatif birşeyler düşünmeye çalıştım.
31696
Hatta ortasından ayrılabilir diye arayada tel sardım bu gövdeyi zedelermi acaba ?
Eaglion, senin ağaçlarında da mevcut olan bir duruma işaret etmem gerek. Umarım kızmazsın,
Ağaç şimdilik böyle dursun, sonra tarzı değiştiririm diye bir sistemi kabul etmek zor. Plan baştan yapılmalı, ona göre budanmalı ve tellenmeli, Bepsinin ağacı için geçerli birkaç alternatif var, bunlar değerlendirilip, seçim yapılmalı. Bunlar şöyle sıralanabilir.
* Birşey yapmadan beklemek, **** kıvrımlı dik tarz vb için temel atmak.
* Literati
* Mini bonsai için derin budama
Nu arada ağacın dışmekanda tutulması gerekir Bepsi, içerde sorun olabilir. Sevgiler, saygılar.
İlginize teşekkür ederim Vyssera cimcimemi dışarda tutuyorum sadece tellemek ve fotosunu çekmek üzere içeriye alıyorum. Ama çok soğuk olursa içerde tutabilirmiyim acaba kıyamam ben ona ya ;)
Eaglion, senin ağaçlarında da mevcut olan bir duruma işaret etmem gerek. Umarım kızmazsın,
Ağaç şimdilik böyle dursun, sonra tarzı değiştiririm diye bir sistemi kabul etmek zor. Plan baştan yapılmalı, ona göre budanmalı ve tellenmeli, Bepsinin ağacı için geçerli birkaç alternatif var, bunlar değerlendirilip, seçim yapılmalı. Bunlar şöyle sıralanabilir.
Sevgili Vyssera neden kızayım. Öğrenmek için buradayız. Hatalarımızı duymak istemiyorsak zaten buraya gelmeyiz. Uyarıların için çok teşekkür ederim.
Bir miktar "bekle ve gör" yaptığım kesin. Ama sandığın gibi yarı yolda plan veya tarz değiştirmek gibi bir niyetim yok. Çalışmalarım olarak koymuş olduğum iki ağaçta, biri ficus diğeri, küçük ardıçım, kafamdaki planın tutmama olasılıkları olduğu için B planları oluşturdum. Bu B planlarını da dramatik değişiklik yapmama gerek olamadan gerçekleştirebilecek şekilde planladım.
Uyarın için tekrar teşekkür ederim.
Bu ağaca gelince
Yine iki plan olacak ama, bu ağaç için iki öngörüm var. Esasında her ikisi de yöntem olarak benzer şekilde yapılabilir. Yaklaşık olarak ortaya çıkması bile 5-7 yıl alacaktır. Demin özellikle bu şekilde vermek istememiştim zira, şimdiki halinden oldukça farklı. Bepsi Hanımın adım adım geliştirmesi gerekecek.
Şimşirin dalları düşünüldüğünde, daha zor gibi görünsede alttaki daha kolay olabilir.
Senin düşüncen nedir?
Değerli Eaglion çizimlerin çok güzel ama inan gözümde büyüdü. Zaten ilk verdiğiniz şekil bile bana çok zor geldi. Önce kalın dala tel sarıp şekil vermek istedim fakat dediğiniz gibi şimşirin dalları özellikle o iki ana dal çok sert ve çok zor şekil verilecek diye şimdilik bu şekilde eğmeye çalıştım. Sizi izlemeye devam edeceğim. Bilgilerinize çok ihtiyacım var.
Değerli Eaglion çizimlerin çok güzel ama inan gözümde büyüdü. Zaten ilk verdiğiniz şekil bile bana çok zor geldi.
İlk başta bu çizimleri yapmak istemememin nedeni buydu. Gözünüzde büyümesin. Bu şekillere yaklaşık olarak benzemesi bile yıllar alacak. Bu sırada becerilerinizi çok daha geliştireceksiniz. Hele bu isteğinizle....
31701 Mucip Bey sağolsun. Kırmamış göndermiş.
Cimcimeden sonra bu da süs narınım adı mahçup tanıştırayım arkadaşlar. Ne dersiniz bundan bonsai olur mu? İlk etaptane yapmalıyım daha yeni diktim saksıya tellemeyle mi başlayım yoksa biraz yeşillenmesini mi beklemeliyim. Ağaçlara ne kadar yabancıyım anlayın arkadaşlar.
Ne dersiniz bundan bonsai olur mu?
Neden olmasın. Bir ağacın, bonsaiye dönüşmesi sizin elinizde. Forumda süs narları ile ilgilenen arkadaşlar var. Onlar size kendi deneyimlerini aktaracaktır.
Bir de farklı türdeki ağaçlarınız için yeni başlık açarsanız, yardımcı olabilecek arkadaşlar, başlığa bakıp yanılmazlar.
Ali H. ALI
07-03-2008, 13:10
Hepinize iyi gunler,
Bepsi, bonsaiye yeni basliyan bir arkadasimiz ve herkes gibi guzel bir bonsai nasil elde ederim telasinda. Cevresinden gelen olumsuz elestirilere de, bonsai ile yeni tanistigindan, karisik duygular icerisine giriyor ve karsi tarafa nasil bir cevap verecegini bilemiyor.
Turkiyede bonsainin gecmisi 5-10 yildan fazla degildir o da genelde kisisel kalmis, bin bir zorluklarla yapilan calismalrdir ve bonsai ancak son 3-4 yildan bu yana daha fazla kisi tarafindan bilinip taninmaya baslamis bir sanat dali. Yine de yeteri kadar bilinmediginden, taninmadigindan, Bepsinin arkadasi gibi olumsuz elestiriler yapiliyor ve yapilmaya da devam edecek. Bu gibi elestiriler bilincli bonsai calismalari yapan, Bonsai ogrenmeye calisan kimseyi etkilememeli. O gorus ve elestiriler, sadece bonsainin ne oldugunu bilmiyenler tarafindan yapiliyor.
Bonsai ile ugrasanlar kesinlikle agaclara, bitkilere, dogaya zarar veren kisiler degildirler. Bonsainin temelinde sevgi vardir kucucuk bir agactan baslayip dalga dalga buyuyen, Doga icindeki tum varliklari sarip sarmaliyan bir sevgi.
Baskalari istedikleri soyliyebilir bu soylenenler sizin yureginizde yeseren sevginin heyacanin buymesini engellememeli, Bu durmadan buyuyen sevgi simdi bonsaiyi olumsuz elestiren, bonsaiye uzaktan bakanlara kadar ulasip onlari da etkileyceginden hic supheniz olmasin.
Hizli bonsaiye ulasmanin yolu, iyi guzel ve saglikli bir fidan secimi ile baslar.
Sececeginiz fidan, yapacaginiz tarza uygun olmali, asagilardan cikmis bircok dalin olmasi bir avantajdir kolayca istediginiz dallari secip dal dizimi yapabilirsiniz.
Ince ciliz ve uzun boylu fidanlar sizi bonsaide zorlar cunku tarzda cok seceneginiz yoktur.
Bepsinin simsiri de uzun ince bir agac. Vysseraya katiliyorum ya derin bir budama ile yeni cikacak surgunler degerlendirilip mini bir bonsai yapilir **** bir celebi tarzi olabilir.
Nar simsire gore cok daha rahat dallari bukulebilen bir tur. Onun da boyu oldukca uzun altlarda yeterli dallar yok. Belki asagilardan derin budanip yeni cikacak surgunler de surekli cimcik alimla budanip cift govdeli(gelin kaynana) tarzi yapilabilir.
Bepsi ilk acemilik ve heyecen geciyor bundan sonraki fidan secimlerinde daha iyi kararlar verip bonsaiye hizla ulasabilecegin fidanlar sececegine inaniyorum.
Kolay gelsin.
Ali Bey,
Şimşir çalı gibi bol dal çıkaran bir tür. Çelebi tarzı yapılırsa yapay durmaz mı? Bir de sürekli olarak alttan filiz vereceği için gövde de çok yaralı bir görünüm olmaz mı?
Bildiğiniz gibi ben tohumdan bile yetiştirmeye çalıştığım için, süre gözümü korkutmuyor. Tam tersine daha heyecan verici oluyor. Bittiğinde "Neydi, ne oldu?" demek çok keyifli olacak.
Sizi burda benim ve şimşir bonsai denememin yanında görmek çok güzel. Tabi şimdilik bonsai denilebilirse. Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel. Bunları değerlendirip bilinçli bir bonsai sever olacağıma inanabilirsiniz. Sizin gibiler ve bu forum sayesinde inşallah. Sevgilerimle.
Ali H. ALI
07-03-2008, 13:56
Sayin Eaglion, Sadece simsir degil bircok cali gibi olan turlerden de celebi tarzi yapilabiliyor. Usten cali formunda buyuyeycek dallar istenildigi gibi budayip sekillendirmek bonsai yapanin kisinin, becerisine bagli olararak gelisip guzellesecektir.
Alttan cikacak istenmiyen surgunler ise buyuyup gelismeden, daha cok taze iken, koparildigi surece,
govde uzerinde hic bir iz birakmiyacaktir.
Mutlaka tohumdan bonsai yetistimek zevkli keyif verici bir calisma, ama diger yandan da cabuk bir sekilde, nasil guzel bonsailer elde edebiliriz diye cabalamalarinizi gozluyorum. Tohumdan ise bonsai elde etmek uzun bir zaman gerektiriyor. Iyi fidan secimleri ile yapacaginiz bonsai calismalari yani sira, belki tohumlarinizi da ekip ileride bonsai yapacaginiz fidanlarinizi yetistirmeye basliyabilirsiniz.
Kolay gelsin.
bonsaisan
07-03-2008, 14:28
http://img158.imageshack.us/img158/1913/budamaqp3.jpg
Konuya biraz görsel bir açıdam bakalım diye bir çizim oluşturdum.
Sayın Ali Hoca zaten açıklamayı yapmış.Ama konuya fidan seçiminde yapılan bir takım hataları örnek vererek açıklama getirmek istiyorum.
Bonsai fidandan yapılaçak bir çalışmada fidan seçimi çok önemli bir yer tutar çünkü temel olarak seçileçek fidan size kısa vade de hızlı bir bonsaiye götüren düz ve güzel bir yol oluşturur.
BUnun için seçileçek fidanın gösterişmi bir gövde yapısı olması için fidan seçerken mümkünse çizimde ki gibi 60 cm yükseklikde ve 5 ila6 cm kalınlığında gövdesi olan bir fidan seçmek mantıklıdır.
Bu fidanın doğal olarak kendine has zaman ile oluşmuş bir gövde kıvrımı var ise dahada büüyk bir avantaj sağlar.
Çİzim birde ki gibi 60cm bir fidanı 30 cm kadar güçlü bir dalla yakın kesim yaparak bu dalı ileride bir tepe taç kısmı oluşturmak için kullanmak bir diğer mantıkdır.
Gövde kalınlığının altı ile çarpımında elde edileçek basit bir bonsai yükseklik matığı ile yani 5x6=30 cm ilede 30cm güzel bir yüksekliğpe sahip fidanımızın sık dallarınıda gerki gördüklerimizi şekillendirip diğerlerini budayarak alırız.
Zaten yükseklik bazında ağaçın %50 üst kısınmdan yapaçağımız bu budama sonuşunda ağaçın kök kısmındada %50 budama yaparak bu sayede size bu konudada avantaj sağlar.
Sığ saksıya aldığınız fidanımızı telleme ve budama uygulamaları ile görsel açıdan esnetik bir hale getirmeye başlaya bilirsinzi.
1 ila3 yıl sonunda görsel olarak sizi tatmin ediçek hoş bir bonsai sahip olmanız doğru fidan seçimi ile hızlanmış olaçakdır.
SAygılar.
Ya arkadaşlar okudukça ezilip büzüldüm. Bu kadar değerli fikirlerden sonra ortaya cıkaracağım bir eserim olsun isterim inşallah emeklerim boşa çıkmaz. Yavaş yavaş ama emin adımlarla ilerlediğim düşüncesi beni hep rahatlattı. Yakında bende sizin gibi olurum umarım. Elimdeki bu iki ağacı eğer bir şekilde yaşatamazsam naparım bilmiyorum.
Elimdeki bu iki ağacı eğer bir şekilde yaşatamazsam naparım bilmiyorum.
Bepsi Hanım,
Yenilerini alırsınız. Pes etmek yok. Herkesin bonsaisi ölüyor. En büyük ustaların bile.
Ali Bey,
Bilgi için tekrar teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi, aynı anda birkaç farklı boy ağaç sahibi olmak büyük avantaj oldu. Aynı anda bir kaç farklı aşamayı birden deneme ve öğrenme şansım oluyor.
Sayın Bonsaisan,
Vermiş olduğunuz formulasyonu ilk defa gördüm. Çok yararlı oldu teşekkürler. Kitapların tükendiği yerde Ali Bey ve siz yetişiyorsunuz. İyi ki; varsınız.
Elimdeki bu iki ağacı eğer bir şekilde yaşatamazsam naparım bilmiyorum.
Bugün gayet yoğun, yorucu, ve diken üstünde bir gün geçirdim, o yüzden fazla internetle uğraşamadım. Ben yokken, ağacınla ilgili herşey konuşulmuş gibi, ben de şunu ilave edeyim, hem narı hem de şimşiri öldürmen için bayağı yetenekli olman gerek. Dayanıklı ağaçlar ;)
sayın bepsi
çalışmanızı görünce ,bende iyice heyecanlandım.Hala bilgi edinme aşamasındayım :)
size çalışmalarınızda başarılar dilerimm
Teşekkürk ederim tijeen
Burada bulunan ustalarımızın yanında benimkilerine çalışma denirmi bilemiyorum ama acemice başlangıç yaptım. Okuyarak bilgilenmek güzel ama ben dayanamadım tecrübe edinerek bilgilenmeye başlamak istedim. Hem okuyup hem tecrübe edinirsek çok daha ileriye gidebiliriz bana kalırsa küçük bir ağaçta sen edin ve hemen bu işe başla tavsiye ederim. Burda okudukça insan nasıl huzur buluyorsa bir ağaçla ilgilenmeye başladığında daha bir huzur dolu oluyor. Bunu ben yaşadım. Şimdiden kolay gelsin.
bebsi hanım evet bende dayanamayıp hafta sonu 2 fidan aldımm.Ardıç ve şimşir şu anda da size verilen tavsiyeleri ayrıntılı gözden geçiriyorum.ben biraz korkak mı demeliyim kendime ya da temkinli mi bilmem ama emin olmadıkça bir şeye başlayamam.fidanlarım balkonda ölece bana bakıyorlar.Sizi tebrik ederim cesaretinizden dolayı yakından takipçinizim . sevgilerle
Tijeen Hanım,
İlk ağaçlarınız hayırlı olsun. Nice güzel bonsailerinizin mayası olsun. İnanın bir defa başladınız mı gerisi gelecek.
Belki belli etmiyoruz ama bizler de, bu aralar, Bepsi Hanım gibi heyecan içindeyiz. Bahar aylarında yapılacak işler çoğaldığı için bir an önce akşam olsun ağaçlarımıza kavuşalım istiyoruz.
Daha 10 gün önce çeliklediğim, Vangelya ve Mor salkımlarım, dün patladılar. Evde ben ve hanımın çığlıklarını duymanız gerekirdi.
Size de nice mutluluklar vermesi dileğimle.
Sevgili Tijeen ben bir şeyi istediğim zaman hemen harekete geçerim. Hatta isterim ki forumdaki diğer arkadaşların ki gibi hemen olsun bitsin. Bunun içinde çok sabırsızım. Ama bıkmadan usanmadan onlar gibi olmaya ve onlar gibi bonsailer yetiştirmeye çalışacağım. Biliyorum ki burada bize rehberlik edecek çok usta abla ve abilerimiz var. Desteklerini de esirgemiyorlar. Bak senin gibi bir kader arkadaşımda oldu ne mutlu bana bu üç ağacım benim için o kadar değerli ki bazen dallarını budamam gerektiğinde kıyamıyorum onlara. Her yaprağı her dalı sanki benim için ayrı şeyler ifade ediyor. Bazen kendimi tanıyamıyorum. Yeni ağaçların hayırlı olsun. Eminim sende bende yüzümüzün akıyla çıkarız bu işten. Ağaçlarımızı öldürmeden. Sevgilerimle.
Çok değerli arkadaşım Eaglion sizlere ne kadar minnettarım anlatam. Heyecanımı birazda size borçluyum. Buradaki sevgi ve kardeşliği başka hiç bir forumda bulmadım, galiba bulamayacağım da bilgi paylaşamında bu kadar fedakar olmanız bizi daha da heyecanlandırıyor. Desteğinizi ihtiyacımız var..... ;)
12.03.2008 Saat 11,35 Şimşir ağacımda her hangi bir gelişme yok. Saat 11.39 ne kadar zor gelişiyormuş bunu öğrendim.
Galiba ilk günkü heyecanım kayboluyor. Yerini sabır alıyor.
Umarım öyle olur. Beklemek çok sıkıcı olsada sonuclarının güzel olması beni rahatlatıyor.
bepsi hanım bonsai demek ,sabır demek bunu öğrenmeliyiz :)
Bepsi hanım şimşiriniz ne alemde ;benim şimşirim can çekişiyoo sanırım öldürüyorum bitkiyi offfff offfffff
Umarım ölmez.Benimki de ne ölü ne diri. Hiç sesi çıkmıyor. Nar ağacım bir oldu ama her tarafından yaprak çıktı. Bitki besinin faydası oldu sanırım. Ama aynı besinden şimşire de verdim hiç hareket yok. Galiba bu şimşir yerini sevmedi. Evet evet kesinlikle yerini sevmedi. İçeride alamıyorum. Offff galibe bende bahçeye dikeceğim yakında. Olmuyor ki böyle. Narı görseya yaprak verseye ama neeeerde.
değişme yoksa alışmaya çalışıyor demektir deyilmi (benim şimşirden iyidir)
süs narı adına sevindim ne güsell :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.