View Full Version : Topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak
Sevgili Arkadaşlar hepinize Merhaba;
Forumda sıkça sorulan ve en çok merak edilen şeyin topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak olduğunu biliyoruz.
Sayın Kudret Tezel bey bu konuda yardımcı oluyor,kendisine buradan saygı,sevgi vede yaptığı bu hizmetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
Ama yinede ben burada basit bir şekilde EC hazırlamayı anlatmak istiyorum.
Arkadaşlar 50 litrelik iki ayrı bidona hazırlamamız gerekiyor.
Bidonların birine A tankı diyeceğiz diğerine B tankı.(karıştırmamak için siz keçeli kalemle üzerine yazmayı ihmal etmetin)
A TANKI
kalsiyum nitrat:
potasyum nitrat:
amonyum nitrat:
potasyum klorur:
demir(%6-sıvı):
B TANKI
magnezyum sülfat:
potasyum sülfat :
mkp :
nitrik asit: (asit kullanırken çok dikkatli olmalısınız.TEHLİKELİ)
iz elementler(çok hassas tartmalısınız)
mangan:
çinko :
borax :
bakır :
sod.molibdat:
Bu gübreleri ait oldukları bidonlarda 50 lt su ile iyice eriterek hazırlamamız gerekiyor.
Arkadaşlar hazırladığımız EC'yi kullanma şeklimiz söyle;
(sulama suyumuzun EC değerini bilmemiz gerekiyor.bizim suyumuzun EC değeri 0.6 (EC=0.6 -- ph=7.4)ben ona göre ayarladım.)
3 ml A tankından,3 ml B tankından enjektörle çekip 1 Litre suya karıştırırsak 1 litre suyumuzun EC=1.50--ph=6.9 oluyor.
4 ml A tankından,4 ml B tankından enj. çek. 1 litre suya karıştırırsak suyumuz EC=1.70--ph=6.7 oluyor.
5 ml A tankından,4 ml B tankından enj. çek. 1 litre suya karıştırırsak suyumuz EC=2.10 --ph=6.6 oluyor.
7 ml A tankından,7 ml B tankından enj. çek. 1 litre suya karıştırırsak suyumuz EC=2.90 --ph=6.4 oluyor.
Arkadaşlar bu benim buradaki ortamlarla yaptığım denemelerden edindiğim bilgilerdir,sizin yapacağınız denemeler farklılık gösterebilir.
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur.
Saygılarımla...envor...:)
Atomkkarınca
25-02-2008, 08:05
Sn.Envor;
0,01kg karşılığı 1gr mı yoksa 10 gr mı bir hata olmasın çünkü iz elementlerin çok hassas tartılmasını yazıyorsunuz..Selamlar
Atomkkarınca
25-02-2008, 09:24
Teşekkürler
Kudret Tezel
25-02-2008, 10:48
Sevgili arkadaşlarım,
Her hangi bir karışım hazırlarken ki; buradaki konumuz besin eriyikleridir,ölçü sistemini iyi bilmememiz halinde çok büyük hatalar yapabiliriz.Bu hatalara sebep olmamak için konumuzu ilgilendiren şuağırlık ölçü birimlerini hatırlatmak istiyorum. kg =kilo gram gr = gram mg =mili gram
1 kg= 1000 gr = 1 000 000 mg
1 ppm= 1 mg / 1 000 000 mg ppm =milyonda bir demektir
yani 1 ppm =1 mg / 1 kg suyun özgül ağırlığı 1 gr /cm3 olduğu için
1 ppm = 1 mg / 1 litre su demektir.
1 mg =0,001 gr dır
1 gr = 0,001 kg dır
LÜTFEN ÖLÇÜ VE TARTI BİRİMLERİNE DİKKAT EDELİM AKSİ TAKTİRDE HATALARIMIZ
ÇOK BÜYÜK OLUR:
Atomkkarınca
25-02-2008, 11:17
Sn.Envor..Şimdi Kudret Tezel'in açıklamalarını görünce kafama takıldı.. yazmıştınız türkçe dersine müzik öğretmeni girerdi diye.. yoksa fizik dersine de beden eğitimi öğretmeni mi giriyordu?
Şaka bi yana sizin 0,01 iniz her ne birim ise ve 0,0125 Mangan 1,25 gr'a eşdeğer ise 0,0095 Bakırın 0,95 gr'a aynı mantıkla 0,0060 Sod.Molibdatın da 0,60 gr'a tekabül etmesi gerekir diye düşünüyorum.. ne dersiniz
Siz profesyonel üreticiler eminim bu kadar basit formüllerle yetiştirme yapmıyorsunuzdur.. ve önemli formülasyonları da dışarı ile paylaşmanız doğru olmaz ..yani bu formül profesyonel yetiştiricilere pek yaramaz.. o zaman Sn Tezel'in 250 Lt lik karışımı 7,5 YTL ye geliyor... bu uğraş amatörler için değer mi?
]
Sayın Atomkarınca ben burada ppm= gr hesabı yapmadım,
Herkes böyle yapsın demedim,
iz element 50 lt suya
mangan=1.25 gr
çinko=1 gr
borax=1.4 gr
bakır=0.095 gr
sod. molibdat=0.060 gr'ma denk geliyor.
ppm olarak bende yazabilirim ama ben basite indirdim konuyu,
tabii inanılan şu ki dünyamızda ucuz adidir,basit yanlıştır.
Ayrıca bunları açık olarak bulma olasalığınız çok zayıf,en küçük ambalaj 25 kg
ben sadece reçete olarak yazdım,su kültüründe denediğim reçetede bu,başarıda sağladım,ayrıca kudret beyin besin eriyiğide bence amatörler için ideal.
Ayrıca amatör-profosyönel diye birşey yok ne kullanıyorsak onu yazdık.
Atomkkarınca
25-02-2008, 13:03
Sayın Atomkarınca özür dilemenize gerek yok bilhassa ben teşekkür ediyorum konuya katıldığınız için.Bilgim yok demişsiniz ama deneyim bilgi demektir,bence.
Konuya bilgi ve tecrübelerinizle katılmanızı isterim,bende ikiside yok derseniz bile yorum ve düşüncelerinizle katılın belki sizin bir kelimenizle gözümüzdeki sis perdesi aralanabilir.
Konuya katıldığınız için size tekrar teşekkür ediyorum.
Saygılar...envor...
Sn.Envor sizin kendiniz için yapmış olduğunuz bir şakayı (toğum)(tohum)tekrarlamıştım..sizi kırdığım için çok özür dilerim..bu olay konu dışı.. size özel mesajla iletebilirdim.. ama buradan yazmam sizi daha rahatlatır diye düşündüm.
Ağırlık ve hacim ölçüleri üzerinde duruşum sadece sizin deyiminizle belki sis perdesini kaldırır ve bariz bir hatayı düzeltir diye idi.. Sn tezelin karışımı yine siz söylediniz.. ucuz ve kullanımı basit.. ama böyle olduğu için adi ve yanlış değil..amatör ve profesyonel de aynı değil..aralarında bir küçük fark var : Amatör=Hobici, Profesyonel ise yaptığından maddi manfaat bekleyen..selamlar
Sn.Envor sizin kendiniz için yapmış olduğunuz bir şakayı (toğum)(tohum)tekrarlamıştım..sizi kırdığım için çok özür dilerim..bu olay konu dışı.. size özel mesajla iletebilirdim.. ama buradan yazmam sizi daha rahatlatır diye düşündüm.
Ağırlık ve hacim ölçüleri üzerinde duruşum sadece sizin deyiminizle belki sis perdesini kaldırır ve bariz bir hatayı düzeltir diye idi.. Sn tezelin karışımı yine siz söylediniz.. ucuz ve kullanımı basit.. ama böyle olduğu için adi ve yanlış değil..amatör ve profesyonel de aynı değil..aralarında bir küçük fark var : Amatör=Hobici, Profesyonel ise yaptığından maddi manfaat bekleyen..selamlar
Sayın Atomkarınca size kırgın değilim,özürdilemenizede gerek yok,ayrıca gercekten Türkçe derslerimize müzik öğretmenimiz girerdi.:)
Yalnız gr ve mg anlamak için sadece gr-mg yazmakmı lazım onu anlamadım.
mangan:0.0125 -1.25 gr
çinko :0.0100 - 1 gr
borax :0.0140 - 1.4 gr
bakır :0.0095 - 0.095gr
sod.molibdat: 0.0060 - 0.060gr
Yukarıda hepsi gr değilmi,
Peki sıfır-nokta-sıfır atmış yazarsam gramın alt katı sayılmazmı?Anlaşılmazmı?
Atomkkarınca
26-02-2008, 07:57
Sn. Envor;
Mangan:0,0125 - 1,25 gr'a eşdeğer ise
Bakır : 0,0095 - 0,95 gr'a eşdeğer olur - sizin belirttiğiniz gibi 0,095 olmaz
ben sadece bunu vurgulamıştım..Kırılmayışınıza sevindim.. Nisan ayında Antalya'ya gelip mutlaka sizinle tanışacağım..Belki Sn. Tezel de benimle gelir.. Selamlar..
Beklerim,hem profosyonel - amatör ilişkisinide yakından görmüş olursunuz.:)
Kudret Tezel
27-04-2008, 08:23
Sevgili Todor m-k-p yanlış anlamıyorsam MKP yi soruyorsunuz.
Gübre sanayiinde çok kullanılan açık adı MONO POTASYUM FOSFAT
Formülü KH2PO4 hen potasyum hemde posfor kaynağı olarak kullanılan ve 100 gramında 52 gram P2O5 (fosfor penta oksit) ve 34 gram K2O ( potasyum oksit ) bulunan
bir potasyum tuzudur.
Teşekkür ederim, Envor ilk mesajında m-k-p yazınca ben ne olduğunu çözemedim. Google'da ise çok alakasız sonuçlara ulaştım. Mustafakemalpaşa belediyesi gibi. :)
Sebzeler için hasada kadar geçen süre zarfında ne kadar besin eriyiği kullanılır bilen var mı?
Örneğin marul, domates sebzeleri.
Kudret Tezel
28-04-2008, 18:15
Kitaplar 1 tom biberin 5,7 kg azot ( N ) ,2,4 kg fosfor ( P2O5) ,6,3 kg potasyum ( k2O )
1 ton baklanın 15 kg ( N ) 4,0 kg ( P2O5 ) 11,00kg ( K2O )
1 ton patlıcanın 6,00 kg ( N ) 3,6 kg ( P2O5 ) 8,00 kg ( K2O )
1 ton hıyarın 2,00 kg ( N ) 1,4 kg ( P2O5 ) 3,5 kg ( K2O )
1 ton domatesin 3,5 kg ( N ) 1,75 kg ( P2O5 ) 3,00 kg ( k2O )
kaldırdığı yazılı .
Bu bilgiler ışığında kullandığınız besin eriyiğinin içeriğini biliyorsanız yaklaşık bir hesap yapabilirsiniz.
Teşekkür ederim, Envor ilk mesajında m-k-p yazınca ben ne olduğunu çözemedim. Google'da ise çok alakasız sonuçlara ulaştım. Mustafakemalpaşa belediyesi gibi. :)
Bu arada belediye ne gibi işler yapmış,çalışmışlarmı...:):D
Innuendo
11-05-2008, 09:36
Enver Bey, bir arkadaşımın bahçesinde ekili olan marul fidelerini akan su kültüründe kullanmak istiyorum. Yalnız bu fidelerin hızlı gelişlimini sağlamak için bulunduğu yerde sizin verdiğiniz besinle sulamak için normal formülasyonu mu kullanmam gerekir?
Eğer bunu yapmam uygun olamazsa, her birini bir pet bardağa şaşırtıp torf perlit karışımına ekebilirim, bu durumda yine aynı besini vermem gerekecek, formülasyon ne olmalı?
Marulları Fidelikte hızlı büyütmek istiyorsunuz,yanlış anlamadıysam,Humik asit verebilirsiniz mesela,size verdiğim besin eriyiğinden 1 lt, 1cc olacak şekilde kullanıp sulayabilirsiniz,marul fideleri biraz büyüyünce 1lt, 2cc olacak şekilde kullanabilirsiniz*,:)
Forumda sıkça sorulan ve en çok merak edilen şeyin topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak olduğunu biliyoruz.
Sayın Kudret Tezel bey bu konuda yardımcı oluyor,kendisine buradan saygı,sevgi vede yaptığı bu hizmetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
Bidonların birine A tankı diyeceğiz diğerine B tankı.(karıştırmamak için siz keçeli kalemle üzerine yazmayı ihmal etmetin)
Bu gübreleri ait oldukları bidonlarda 50 lt su ile iyice eriterek hazırlamamız gerekiyor.
envor arkadaşımız küçük bir kg/gr dönüşmünde hata yapmış bu yazım esnasında olabilir düzeltme yöntemi tenkitle değil düzeltmeyle olur bir çok yazıyı okudum sır gibi formül saklayıp dostumuzun formulüne saldırı nedendir anlamadım kendisine teşekkür ediyorum eğer internette yeterince araştırma yapılırsa gerekli formullerin zaten piyasada olduğunu görebilirsiniz.
muratkalfagil
10-06-2008, 17:51
merhaba arkadaşlar sizlere ufak bir sorum olacak... tartes adlı firamadan aldığım sıvı besinleri kolay kullanımı için bilgilerinizden faydalanmak isterim. iki farklı bidon geldi birisi şeffaf renkte birisi ise kırmızı renkte iki sıvı... bunları suya karıştırırken ne kadar koyarsam ( ml litre hesabı ile ) verimli olur benim için...
Sayın muratkalfagil, üzerinde kullanma talimatı yazıyor olsa gerek.Yazmıyorsa da firmaya telefon açıp sorarsanız çok daha sağlıklı olur.Şimdi buradan bilmeden farklı bir şey söyleyip bitkilerinizin perişan olmasına yol açmayalım.
muratkalfagil
10-06-2008, 18:37
bidonların üstünde ne yazık ki bir şey yazmıyor beyaz düz bidonlar... yine de teşekkür ederim ilginize
Sayın envor elinize sağlık. Teşekkür ederiz. Uygulamada takıldığımda soracağım.
Sayın Envor
A TANKI
kalsiyum nitrat:kg
potasyum nitrat: kg
amonyum nitrat: gr
potasyum klorur: gr
demir(%6-sıvı): ml
B TANKI
magnezyum sülfat: kg
potasyum sülfat : kg
mkp : kg
nitrik asit: lt (asit kullanırken çok dikkatli olmalısınız.TEHLİKELİ)
mangan: gr
çinko : gr
borax : gr
bakır : gr
sod.molibdat:gr
Bu tabloda geçen
amonyum nitrat:0.400 gr, 1 gramın iki buçukta biri,
potasyum klorur:0.300 gr, 1 gramın üçte biri,
demir(%6-sıvı):0.100 ml, 1 ml nin onda biridir. Bu kadar hassas tartı yapmak için kuyumcu terazisi mi alacağız yoksa bu tabloda kg olarak yazılması gereken birimler yalnışlıkla gr olarak mı yazılmış? Ayrıca B tankı için sod.molibdat: 0.060gr tartmak gerektiğinde gramın yüzde birini taran teraziler mi edineceğiz? Aydınlatırsanız sevinirim.
1 ml demir(%6-sıvı) sıvısını 1 litreye ekler tamamen karıştırdıktan sonra 1/10 unu alırsanız istediğiniz oranı yakalamış olursunuz,bu sistemle istediğiniz büyüklüğe çıkabilir veya inebilirsiniz. Tek şart çok iyi çözündğünden emin olmalısınız.
Bize de stajda bir gün ayırdılar besin çözeltisi hazırlamak için. Ben ısrarla tekrar tekrar soru çözmeye başlayınca erken paydos ettik, kimsede kafa kalmadı.
Sadece makro besinleri kendi başlarında saf olarak verilemeyeceği için ayırdı hoca.
Bir tarafa + değerlikli olanlar
N
P
K
Mg
S
Ca
----
Diğer tarafta - değerlikler
SO4
H2PO4
NO3
Daha önceden bunları mmol olarak hesaplamışlar ve ekuvalen gramlarını değerliklerine göre hesaplayıp eşitledik. Şöyle ki + değerliklerden birisi arttırır veya eksiltirseniz diğerini de değiştirmek zorundasınız.
Daha sonra ekuvalen gramları üzerinden birbirleriyle bileşikler hazırlayıp birini bitiriyor diğerinden kalanı ise başka bir elementle eşleştiriyorsunuz. Bu böylece hepsi sıfır olana kadar devam ediyor. Ortalama bir eriyik için 5-6 tane gübre çeşidi çıkıyor.
Daha sonra her bir bitki için hesaplanmış mmol/g olan değerlerle bunları çarpıyoruz ve 10.000 ile çarptığımızda ppm rakamına ulaşıyoruz. Mikro elementleri ise makro kompoze gübrelerdeki iz elementlerin ppm i hesaplanarak, onlarda yok ise ayrıca ppm olarak hesaplayıp ekliyorsunuz.
Şuna dikkat etmek lazım. + ve - lerin her birisi birbiriyle eşleşmiyor. Bir de bulduğunuz gübreler her birisi bir karışıma giremiyor, Birbiriyle tepkimeye giriyor. Kafam son derece bulanmış olduğu için orada elime geçen kağıtları toplayıp getirdim sanırım bir kısmı hoca gereksiz yere ilgi dağıtmasın diyerek çöpe attı.
Bir de en basit örnek olarak domates için ilk fotosentez başlangıcından hasat bitimine kadar aynı ppm li besin eriyiğini kullanamıyorsunuz. Kök gelişimi ve çiçekli iken fosfor, Yeşil aksaam için azot ve meyve büyüme evresinde potasyumu fazla vermeniz gerekiyor. Bunu da çok profesyonel olmadığımız için gözardı edeceğiz sanırım. Bitkiler kullandıktan sonra besin eriyiklerini analiz ederek içindeki besinleri ve ne kadar kullanıldıklarını ölçme şansımız var ise o zaman ayrı tabii ki.
1 ml demir(%6-sıvı) sıvısını 1 litreye ekler tamamen karıştırdıktan sonra 1/10 unu alırsanız istediğiniz oranı yakalamış olursunuz,bu sistemle istediğiniz büyüklüğe çıkabilir veya inebilirsiniz. Tek şart çok iyi çözündğünden emin olmalısınız.
Sayın derin, aydınlattığın için sağol. Burada anladığım kadarı ile tablodaki birimlerde hata yok. Yani bitkiye verilmesi gereken bazı elementlerin miktarı gram ile ifade ediliyor değil mi? Bitkiye bu kadar yeterli olabiliyor mu peki?
sn. envorun vermiş olduğu reçete de mikro elementler gr düzeyindedir yalnız bu besin eriyiğini kendiniz hazırlayacaksanız öncelikle hesaplamaları doğru öğrenmeniz gerekir
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6949
bu linkte öğrenmeniz gereken tüm bilgiler mevcut inceldikten sonra sorularınızı sorabilirsiniz
verilen reçete de tüm besin elementleri yeteri miktardadır
Besin eriyiği hazırlamada bende çok zorluk çekmiştim ileriki günlerde kendi tecrübelerimi paylaşacağım
Altın kural kesinlikle açık çuvaldan gübre almayın,1.si farklı gübre çıkabiliyor,2. si hasas tartımlarda nem kapma olayından ötürü yanlış tartım sonuçları çıkabiliyor.
Sn. kürşad yük denkliği hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz zaten topraksız tarım nerdeyse kimya ve otomasyon işi
yük denkliği konusunda anlamadığım bir kaç nokta var yük denkliği ne olursa ortaya çıkabilir örneğin su içerisine ,CuSO4 atıp erittik çözeltide Cu+2 iyonu ile SO4-2 iyonları oluştu sülfat iyonları bitki tarafından alınırsa cu+2 iyonları çökermi demek isteniyor yoksa karışımın başlangıcında yük denkliği olamayabilir bunu mu demek istiyorsunuz,
bir kaynakta okumuştum karışım hazırladıktan 2 saat sonra ph ölçün kontrollü olarak ayarlayın deniyordu acaba ilk karışımda yükler bir birini dengelerken bekliyoruz belli bir kararlığa ulaştığında ph ayarlıyoruz böylece istenilen yük denkliğine ulaşıyoruz daha ayrıntılı kafa karıştıran bilgilerden verirseniz memnun olurum.
Umarım kafanızı şişirmiyorum. Bu elementlerin miktarını bu kadar hassasiyetle tartmak bu kadar önemli mi? Çok sık kullandığımız bir tabir vardır; beş aşağı on yukarı. Bu tabir burada geçerli değil mi? Geçerli değilse biz besini 10 litre suya göre değil de 200 litre suya göre hazırlarsak daha kesin değerler elde etmez miyiz?
Sn. derin yükleri ilk başta karışımları hazırlarken eşitleyerek hazırlıyoruz a ve b karışımlarını. Sanırım bir kısmını bekleme esnasında kaybetmemek için. Ph ayarı ise daha sonra geliyor. Ben şu an bir rapor hazırlamadım yaptıklarımla ilgili. Haftaya Çarşamba günü okulda sunum yapacağım. Ogün hazır olmuş olur kesin.
Arsus elementleri ppm "par per million" dozunda veriyoruz, yani 1 litrede 1 mg. daha da kabaca olursa 1 m3 su içinde birkaç gramı yeterli gelecek bir elementten bahsediyoruz.
Bazı elementlerin çözelti içinde gereğinden fazla olması bitkiyi malesef öldürür.
Bir diğer nokta ise hocanın gübre çuvallarındaki rakamlara güvenmek yerine çok miktarda alınacaksa bunu analiz ettirme tavsiyesi idi. Hemen hemen hiçbir zaman çuvalın üstünde yazılı değerler çıkmıyormuş. Çevresel etmenler, bekleme, oksijen teması vsvsvs. Avrupadaki üreticiler eğer çok fazla gübre veya torf alacaksa önce bir miktar numune isteyip tahlil yaptırıyor sonra çıkan değerlere göre az veya çok ödeme yaparak alıyorlarmış. Az çıkabildiği gibi çok da çıkabiliyormuş.
onuruygun
20-02-2009, 07:19
Peki iz elementleri çelatlayıp EDTA'ya bağlamayı denesek, neler yapmamız lazım? Veya şöyle sorayım; evde kurulacak ufak bri kimya düzeneği ile bu işlemi yapabilir miyiz? Hatta ve hatta bunu havaya uçmadan yapabilir miyim?
Sn. kürşad örnekle açıklarsanız daha iyi anlıycam,
örneğin potasyum sülfat çözdüğümüzde yükler denk olacak,ne ilave edersek yüklerde bir dengesizlik olabilir.
Sunumunuzda başarılar.
Arkadaşlar, ben kimyadan anlamam. Fakat Sayın envor'un ve Sayın Kudret Tezel'in hazırladıkları besin eriyiklerini inceledikten sonra 1 hafta kadar kardeşimin kimya kitaplarını karıştırdım ve edindiğim bilgilerle besin eriyiği hazırlamak için bir heaplayıcı yaptım. Kendisi bir excel sayfası. Su miktarını ve istenen ppm sayısını yazdıktan sonra Kimyasal gübre kaynağını seçiyorsunuz. Gerisini kendisi hesaplıyor. İlgilenen arkadaşlar incelesin. Umarım 1 haftada doğru şeyler öğrenmişim.
http://www.akad12.com/varsayilan/formul.xls
Sayın arsus, iyi olmuş elinize sağlık. Sodyum molibdat'ı da eklerseniz daha güzel olacak :)
Sayın envor, dediğinizi ekledim. Onu Na2 Mo O4 + 2H2 O şeklinde buldum ve 242 olarak hesapladım. Umarım doğrudur. Ayrıca ekleyebileceğim başka kaynaklar varsa onları bana bildirirseniz hem sevinirim hem de kod ve formül yazma işkencesini bir defada atlatmış olurum.
Sayın Arsus;
Zannederim Sn. Envor yaptığınız formülü fazla inceleyemeden sadece kimyasal kaynaklar arasında Sodyum Molibdatı eksik gördüğü için onu ikaz etmiş. Sizde eklediğinizi söylüyorsunuz.
Ama malesef bu yaptığınız hesaplayıcı ile besin hazırlamanız mümkün değildir. Excel' i iyi kullandığınız belli, bunu profilinizde de belirtmişsiniz "kimsenin akıl erdiremediği yazılımlar geliştirmek" diye.
Burada amaç bir yazılım yazmak ve pazarlamak olsaydı yaptığınız formül sayfasındaki bağlantılı sayfaları nasıl oluşturduğunuz kimseyi ilgilendirmezdi. Ama paylaşım amaçlı bir sayfa yaptınızsa sonuca nasıl gittiğinizi ya anlatmanız **** excel sayfasında göstermeniz gerekirdi.
Formülünüzde eksikler var ama size bunu ancak klasik excel sayfası ile açıklayabilirim. Yalnız şu kadarını söylersem belki hatanızı anlarsınız. 1000 litrelik eriyik içindeki azot miktarını ppm olarak bir satıra yazar ve sonrada bunu tek kimyasal kaynakla sağlarsanız diğer kaynaklardan gelen azot miktarı ile çuvallarsınız. Sizin asıl ppm değerleriniz toplam satırında yatayda çıkan değerler olmalı. Kimyasal miktarını deneme yanılma ile formülü oluşturana kadar manuel olarak girmelisiniz.
Bazı kaynaklarda eriyik içindeki azot miktarını bile ne kadarı NO3 azotu, ne kadarı NH4 azotu diye ayrıca soruyor (Herhalde gerekli). Üç dört ayrı kaynaktan gelen azot miktarını nasıl tek satırda ve tek kaynaktan oluşturacaksınız. Ppm değeri formül için değişmez değerdir ve 1000 litre sıvı içinde çözünmüş element miktarının toplamını gösterir. Siz bir kaynaktan azot için gerekli ppm' i karşıladınız, diğer kaynaklardan gelen azotu ne yapacaksınız. Daha baştan eriyik formülünüz bozulmuş olacaktır.
Kolay gelsin. Eksiklerinizi giderdikten sonra tekrar tartışalım.
Sayın Arsus;
Sn. Kudret Tezel' in besin eriyiği hazırlamak için verdiği dersleri ve çözülmüş örnekleri incelersen ne demek istediğimi daha kolay anlarsın.
Sayın Sarıcan,
Sizden çok şey öğreneceğim kesin. Tabi siz uygun görürseniz.
Amacım paylaşım amaçlı bir sayfa yapmaktı ve bunu nasıl yaptığımı ve sonuca nasıl gittiğimi anlatmak hoşuma gidecektir. Ancak aceleyle yaptığım için hücrelerin gerisindeki kodlar veya formüller biraz dağınık oldu ve hiç bir kullanıcı bunları düzene sokmadan yayınlamak istemez.
Benim hazırladığım sayfada her kaynaktan gelen elementlerin miktarı tek tek gösterilmekte ve en altta toplam yazan satırda toplamları verilmektedir. Mesela 286 gram Amonyum nitrattan 100 gram azot, 742 gram mono amonyum fosfattan 90 gram azot elde edildiğini ve azot miktarının en altta toplam yazan satırda 190 gram olarak yazıldığını görebiliyoruz. Dolayısıyla asıl ppm değerlerinin toplam satırında yatayda çıkan değerler olduğunu düşünüyorum.
Ne kadar NO3 azotu, ne kadarı NH4 azotu sorusuna gelince, inanın bunun ne olduğunu bilmiyorum. Daha önce kimyadan anlamadığımı yazmıştım zaten. Bu konuda sizden aydınlatıcı bilgi bekliyorum.
Eksikliklerimi giderebilmem için çok değerli yardımlarınıza ihtiyacım var. Bana gerekli ipuclarını verirseniz tabloyu bütün arkadaşların işine yarayacak ve daha kullanışlı bir şekle sokabileceğime inanıyor ve teşekkülerimi sunuyorum.
Sevgili Arsus,
Öğrenme azminizin olduğu her halinizden belli. Bilmiyorum yaşınız kaç? Ben 55 yaşında makina mühendisiyim. Yani pek tarımdan da anlamam. Ama yılların verdiği birikim ve Ar-Ge kökenli çalışmalarımdan dolayı internet ortamında her bulduğum kaynağı okumaya çalışıyorum.
Ağaçlar.net' te bende yeni sayılırım, 28 Kasım 2008' de keşfettim. Sıvı besin nedir? Nasıl hazırlanır? Bunları hep forumdaki yazışmalardan, özellikle Sevgili Kudret Ağabey' in bitmez tükenmez enerji ile arkadaşlara çözdürdüğü besin formüllerini inceleyerek nasıl hazırlandığını öğrendim.
Ben besini hazır olarak Kudret Bey' den ve Sevgili Envor' dan aldım bugüne kadar. Ama bende senin gibi uğraştığım şeyi öğrenmek ve keşfetmek babında excel' le uğraşarak besin hazırlama sayfası yapmıştım.
Bu yüzden senin nasıl bir hata içinde olduğunu hemen gördüm. Daha önce çalışmasam ve klasik excel' i iyi kullanmasam bende senin yaptığın hatayı farketmeyebilirdim. Ama daha ilk satıra Azot için ppm değeri girip, kaynak şeçiminde tek seçim yaptırdığınızı görünce yanlış yolda olduğunuzu farkettim.
Formülü oluştururken NPK olarak değil PKCaN (Ben akılda kalsın diye PEKCAN diyorum) olarak düşünürsen rahat edersin. Çünki genellikle çok uç bir istek olmazsa Fosforu (P) tek kaynak bir kimyasaldan çözümleyebiliyorsun ve kullandığın kimyasalın cinsine göre beraberinde genellikle Potasyum (K) veya Azot (N) geliyor. MKP veya DKP kullanırsan K, MAP veya DAP kullanırsan N ilavesi geliyor. Ama genelde MKP kullanıldığı için K ilavesi geliyor.
Bu yüzden birinci adımda Fosfor (P) miktarını garanti altına aldıktan sonra, ikinci adımda fosforun yanında K ilavesi geldiyse onuda dikkate alarak besin eriyiğindeki Potasyum (K) değerini sağlamak için belirlediğin kimyasal kaynaktan (Mesele KNO3) yeteri kadar Potasyum içeren gübre miktarını bulup Potasyum (K) miktarını sabitliyorsun. Bu adımda da ilave olarak Azot (N) ilavesi gelecektir. Üçüncü adımda Kalsiyum (Ca) miktarını sağlamak için belirlediğin kimyasal kaynaktan (Mesala Ca(NO3)2) yeterli kalsiyumu alacak miktarda gübre ilave edip Kalsiyum (Ca) miktarını sabitliyorsun. Bu adımdan da büyük bir ihtimalle sana Azot (N) ilavesi gelecektir. Son adım olarak Azot miktarını tayin etmek için daha önceki adımlarda çıkan azot miktarlarınıda göz önüne alarak sıvı besin formülünü tamamlamak için gerekli sadece Azot içeren Üre (NH2), Nitrik Asit (HNO3) veya Amonyum Nitrat (HH4NO3) gibi bir kimyasalla sistemde gerekli olan Azot miktarını sabitleyeceksin. Eğer Mağnezyum'u Mg(NO3)2 mağnezyum nitrattan almayı düşünüyorsan Azot tayinini beşinci adıma bile atabilirsin. Ama genellikle Mağnezyum Sülfat (MgSO4) kullanılıyor. Beşinci adımda Mağnezyum (Mg) miktarını sabitlerken sana hediye olarak bir miktar sülfür (S) kalacaktır. Bu yüzden Sülfür için ayrı bir çalışma yapmana gerek kalmayacak çıkanla yetineceksin. Böylece makro element formülün bitmiş olacak. Mikro elementler kolay nasıl olsa.
Bu arada bahsetmeyi unutuyordum. Besindeki azot miktarını ikiye bölüp bir kısmını nitrat (NO3), bir kısmını Amonyum (NH4) azotu olarak vermeyi yabancı kaynaklarda okudum. Sayın Envor' la yaptığımız sohbette bununda sebzenin lezzeti ve yumuşaklığı üzerinde etkisi olduğunu öğrendim. Ben ziraatle 3 aydır ilgileniyorum. Bunun ötesinde başka faydaları varmıdır bilemiyorum. Genellikle toplam Azot miktarının %20' si nin (NH4) azotu olması isteniyor. Bu konuda Ziraat mühendisi arkadaşlar daha detaylı bilgi verirlerse benimde dağarcığım gelişmiş olur.
Allah kolaylık versin. Soracağın şey olursa tekrar görüşürüz.
Sn. arsus çalışmalarınız için teşekkür ederim daha önce verilmiş olan ancak sizin gibi yeni katılımcıların gözünden kaçmış olabilecek bir kaç adres veriyorum.
http://users.hal-pc.org/~menendez/hydrocal.html
http://www.smart-fertilizer.com/index2.php?id=103&lang=ENG
Bu adreslerde sizin yapmaya çalıştığınız programın yapılmış hali var inceledikten sonra çalışmalarınıza ışık tutacağını düşünüyorum .
Başarılar dilerim.
Sn. Arsus,
Sn. Derin' in gönderdiği linktende görebilirsin, eriyik içindeki toplam azot miktarını nitrat (NO3), Amonyum (NH4) ve hatta Üre (NH2) diye üçe ayırıp üçünün toplamını almışlar. Herhalde vardır bir sebebi.
Sn. Derin,
Siz incelediğinize göre azot miktarının bölünmesi ile ilgili detaylı bir bilgi edinebildiniz mi? Sebebi nedir?
Sn sarıcan ben çok fazla incelemedim tesadüfen bulduğum bir linkti ihtiyaç olur diye kaydetmiştim profesyonel bakış açısını tam anlamıyla yansıtıyor benim edindiğim bazı reçetelerde örneğin yalnızca nitrat azotu kullanılırken bazılarında hem nirat azotu hem amonyum azotu kullanılıyor. Bunun nedenlerini henüz bulamadım ancak bu konuda kapsamlı bir kaç uluslararası tezi inceliyorum edindiğim bilgileri paylaşmaya çalışacağım.
Elementlerin suda yalnız ve karışım halinde nasıl hareket ettiğini inceleyen bir bilim dalı var biz ne kadar yeni olsakta yurt dışı çok ilerde,
farklı kaynaklardan giren bu azot ve benzeri bileşimlerin su içerisinde bitki köklerinde alımları gibi çok detaylı konuları inceliyorlar.
Sayın Sarıcan ve Sayın derin,
Eleştirilerinizle ve mesajlarınızla bana çok yardımcı oldunuz. Şu anda bir sorunla karşı karşıyayım. NO3 ü nitrat, NH4 ü amonyum NH2 yi üre azotu diye adlandırmışsınız ve eriyikte herbirisinin gerekli miktarda bulunması gerektiğini yazmışsınız. Amonyum Nitratın
NH4 NO3 şeklinde yazıldığını sanıyorum. Yani içinde hem NH4 (nitrat) hem NO3 (amonyum) azotu var. Şimdi bu nitrat mı amonyum mu yoksa her ikisini mi içeriyor?
NH4 Amonyum iyonu +1 değerlikli
NO3 Nitrat -1 değerlikli
Herikisindende azot geliyor zaten dikkat ederseniz hazır programlarda toplam azot değeri dikkate alınıp içerisindeki azotun ne kaynaklı olduğu ayrıca belirtilmiş
yani siz toplam azot üzerinden değerlendirme yaparsanız daha sağlıklı sonuç almış olursunuz.
40 ppm amonyum azotu + 20 ppm nitrat azotu geldiğinde siz formüle 60 ppm azot(N) olarak aksettireceksiniz.
Sn Arsus,
Bahsedilen elbetteki iyonlar, Amonyum Nitrat (NH4NO3) içinden hem Amonyum (NH4) hemde nitrat (NO3) iyonu alırsınız ve ikisinin bileşiminde de Azot (N) vardır. Formülde Azot kolonunu bölüp her iyonu kendi kolonuna yazarsanız iş çözülür.
Sayın Arsus;
Envor yaptığınız formülü fazla inceleyemeden sadece kimyasal kaynaklar arasında Sodyum Molibdatı eksik gördüğü için onu ikaz etmiş.
.
Evet çok detaylı incelemediğim doğrudur, ama benim kullandığım, hazırladığım reçeteler için bu yeterli. Ben genelde (N) azot'u kalsiyumdan aldığım için anormal görülmedi. Yanlız sn. Sarıcanın dediği şekilde olursa çok daha iyi olur.
Sn. Sarıcan sizin yapmış olduğunuz gübre programınıda burada paylaşırsanız çok iyi olur.
Sayın Sarıcan, Sayın Derin ve Sayın Envor,
Hesaplayıcının üzerinde biraz daha çalışıp azot türlerini ayırdım ve daha önceki kaynaklardan kazanılan azotun rahatça hesaplanabilmesi için sıralamayı değiştirdim. Her kaynaktan kazanılan azotu türüne göre ayrı ayrı göstermesini sağladım.
Ancak tabloyu en başa fosfor için istenen ppm miktarı yazıldıktan sonra ,her kaynaktan kazanılan element miktarınıda dikkate alarak, diğer elementler için seçilecek kaynaklara göre otomatik olarak ppm miktarını hesaplayacak hale getirmek istedim. Bunun için Sayın Kudret Tezel'in
N--- P --K - Ca Mg S
120 40 178 120 37 48
1,0 + 0,33 + 1,48 + 1,0 +0,30 +0,4 şeklindeki denklemini kriter olarak almak istedim. Fakat Prf. Ayten Sevgican'ın "Örtüaltı Sebzeciliği" isimli kitabında aynı konu ile ilgili denklemleri inceledim. Kitaptaki değerler bu denklemdeki değerlerden çok farklı. Kaldı ki o değerlerin miminum optimum ve maksimum hallerinden bile bu denkleme yaklaşan bir denklem elde edemedim. Bu denklem olmazsa olmaz mı? Bu konudaki görüşünüz nedir?
http://www.akad12.com/varsayilan/formul.xls
Sn. Arsus,
Yaptığınız çalışmadaki en büyük sıkıntı eriyik içindeki her bir element miktarını (ppm) illaki tek bir kaynak seçerek karşılamaya zorlamanız.
Ben fosfatı baz alarak başlayın derken formülde karşılanması en kolay ve genellikle tek kaynaktan karşılamanın çokça mümkün olduğundandır ama tek kaynaktan olacaktır diye bir şartta yoktur. Biliyorum ki her kaynak artışı senin işini zorlaştıracaktır, çünki bilinmeyen sayısı oldukça fazla bir denkleme çözüm arayışındayız.
Bir önceki mesajımda kükürt miktarı içinde pek zorlanmaya gerek yok demiştim ama geçen gün Sn. Derin' in gönderdiği linki inceledikten sonra diyebilirimki kükürt miktarınıda dikkate alırsak mağnezyumu o kadar kolay belirleyemeyeceğiz. Çünki forumda bugüne kadar yapılan örneklerde mağnezyum sülfattan elde edilen mağnezyum miktarı baz alındığında aynı miktar mağnezyum sülfattan kalan kükürt te besinin kükürt ihtiyacını karşılar diye düşünüyordum ama pekte öyle değil herhalde.
http://users.hal-pc.org/~menendez/hydrocal.html
http://users.hal-pc.org/~menendez/sample.html
Bu linki incelersen en sonunda Sülfür hesaba katılsın mı katılmasın mı diye soruyor. Çünki sülfür miktarını da kontrol etmeye kalkınca formül biraz daha zorlaşıyor. Bu linkten göreceğin üzere sende şunu yaparsan iyi olur, her bir element için bir adet kaynak seçene kadar bütün kaynakları açık olarak yazıp hangi kaynakları kullanmak istiyorsan onları okeylersen formülü kurman daha kolay olacak.
Birde amatör hesaplamalar da biz hep içme suyu ile hazırladığımız veya elimizdeki suyun kimyasal analizini bilmediğimiz için besin hazırlamakta kullanılan suyun kimyasal analizini göz ardı ediyoruz. Ama sen bir yazılım yapmaya çalışıyorsun. Bu yüzden linklerde de göreceğin üzere kaynak suyun kimyasal analizini ve buradan gelen elementlerin ppm' inide göz önüne almak zorundasın. Yani işin çok. Allah kolaylık versin.
N--- P --K - Ca Mg S
120 40 178 120 37 48
Sayın arsus, bu denklemi kriter olarak almamalısın bence. Her bitkinin isteği bu şekilde olmuyor. Denklemi programı kullanacak kişinin kendisinin girmesi lazım. Bu benim düşüncem ******.
her kaynaktan kazanılan element miktarınıda dikkate alarak, diğer elementler için seçilecek kaynaklara göre otomatik olarak ppm miktarını hesaplayacak hale getirmek istedim.
Yapmış olduğun programda (N) azotu en başa alırsan daha güzel olacak :)
hakancihangir
03-03-2009, 19:07
sayın Kudret tezel map torbası üzerinde 12-61-0 yazıyor ama MAP ı mol ağırlığı üzerinde hesaplarsak 1 mol-molekül MAP 115,103 gr çıkıyor burdada fosfor oranı 30,975 çıkıyo yüzde cinsindende baktığımızda %26,9 saf fosfor var öyleyse neden torbaların üzeride fosfor %61 olarak gösteriliyor.
Birde yazan oranlar saf (P) cinsindenmi yoksa (P2O5) olarak ağırlığımı
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
hakancihangir
03-03-2009, 19:45
1 mol-molekül HH4 18,112 gr geliyor burada azot miktarı yaklaşık NH4 ün %77 i Fakat buna karşın NO3 olarak hesaplarsak 1 mol-molekül'ü 62,08 gr geliyor buradada yaklaşık olarak % 22,7 gr saf azot var.
Şimdi Klasik gübre hesabı yaparken torbaların üzerine bakıp örneğin %46 üre azotu varsa 20 kg saf azot için nekadar kulanmalıyız diye yaptığımız klasik gübre hesap metodu yanlış olmuyormu bu şekilde hesaplarsak 43 kilo üre kullanırız
Aynı oranların NO3 formunu düşünelim %46 varsa yine saf azot hesabı yaparsak 43 kilo kullanırız
Fakat kütlece NH4 deki saf azot miktarı NO3 deki saf azot miktarının yaklaşık 3 katı yani NH4 uyguladığımız yere 3 kat daha fazla azot vermiş olmazmıyız
Kudret Tezel
04-03-2009, 00:33
Merhaba arkadaşlar,hakancihangirin şahsıma sorduğu soruyu cevaplamak istiyorum.
Bu konunun cevaplanmasından daha önemlisi ayni hataların kitaplarda bile tekrarlanması.
Herşeyden önce saf madde miktarı dendiğinde, saf element miktarını anlaşılmalıdır.
Ancak bazıyerlerde hatta birçok yerde saf madde miktarı ile saf element miktarı karıştırılmaktadır. Konunun önemini daha önceki forumlarda anlatmıştık ancak önemli başlığı altında olmadığı için önemsenmedi anlaşılan.
Bir gübre torbasına bakıldığında üç rakam görülür.
örnekler : 20-20-20
20-20-0
12-61-0
15-15-15 gibi.
Bu üç sayının ifade ettiği değerler şunlardır:
Birinci sayı saf element olarak% azot miktarıdır.Yani 20-20-20 gübresinin 100 kg ında 20 kg saf azot ( N ) vardır. İkinci sayı fosforlu madde miktarını gösterir. yani saf fosfor elementini değil, fosforun oksitlenmiş haldeki ( P2O5 fosfor penta oksit yani fosforun +5 değerli oksitini ) miktarını gösterir. Son sayı ise saf potasyum element miktarını değil ,fosfor gibi potasyumunda oksitlenmiş haldeki madde miktarını yani % potasyum oksit miktarını gösterir.
Özetlersek 100 kg 20-20-20 gübresi içinde , 20 kg azot ( N ) 20 kg ( P2O5 ) 20 kg da ( K2O) vardır. geri kalan 40 kg ise hiçbir değeri olmayan dolgu maddesidir.
Durum böyle olunca bu gübrenin 100 kg mında 20 kg saf azot,8,728 kg saf fosfor ( P ) ve 16,6 kg da saf potasyum elementi var demektir, nedenmi?
P2O5 in mol ağırlığı 141,95 gr dır fosforunki 30,975 olduğuna göre
2*30,975/141,95 =0,4364 yani fosfor penta oksidin 0,4364 ü saf fosfor elementidir.
K2O nun mol ağırlığı 94,2 dir Potasyumun ki 39,1 olduğuna göre 2*39,1 /94,2 =0,83 tür
Yani potasyum oksitin 0,83 ü saf potasyum elementidir.
Saf fosfor ( P ) miktarı, 20 kg *0,4364 = 8,728 kg
saf potasyum ( K ) miktarı 20 kg * 0,83 =16,6 kg dır
Şimdi 12-61-0 MAP NH4 H2 PO4 mono amanyum fosfat gübresini hesaplıyalım.
mol ağırlığı : 14,008+4*1,008+2*1,008+30,975+4*16 =115,031 gr
Azot 14,008 /115,031 =0,12
Fosfor 2*30,975 /115,031 =0,2692 P2O5 olarak 0,2692/0,4364 =0,6168 ~0,62
İkinci sorunuzdaki çelişkilerde Gerek NO3 gerek NH4 olarak azoto molekül olarak hesaplamaktan kaynaklanıyor. NO3 nitrat azotu molekülündede NH4 amonyum azotu molekülündede bir tek azot molekülü vardır ancak ismi nitrat veya amonyum azotudur.
fuat ulukaya
23-11-2009, 18:19
A TANKI
kalsiyum nitrat:
potasyum nitrat:
amonyum nitrat:
potasyum klorur:
demir(%6-sıvı):
B TANKI
magnezyum sülfat:
potasyum sülfat :
mkp :
mangan:
çinko :
borax :
bakır :
sod.molibdat:
bu elementlerin 50lt re suya kullanılacak miktarını açıklarsanız
A TANKI
kalsiyum nitrat:
potasyum nitrat:
amonyum nitrat:
potasyum klorur:
demir(%6-sıvı):
B TANKI
magnezyum sülfat:
potasyum sülfat :
mkp :
mangan:
çinko :
borax :
bakır :
sod.molibdat:
sayın envor merhaba.yukarıdaki malzemelerin sadece isimleri var fakatkullanılacak miktarları nedir? teşekkürler
MaqnuM38
19-05-2010, 20:16
bilgi için herkeze tsk ler
hasan korkmaz
21-05-2010, 12:07
arkadaşlar merhaba
toprakta yetiştirilen bitkiler ( domates-biber-patlıcan-marul.....) için eriyiğin nasıl hazırlandığını ve hazırlanan bu eriyiğin bitkiler üzerinde kullanımı hakkında bilgi almak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın envor besin eriyiği setim geldi teşekkür ederim. Ücretini pazartesi yatıracağım güveniniz için ayrıca teşekkür ederim saygılar..
guysela31
28-05-2010, 11:08
Sn. Arsus,
Sn. Derin' in gönderdiği linktende görebilirsin, eriyik içindeki toplam azot miktarını nitrat (NO3), Amonyum (NH4) ve hatta Üre (NH2) diye üçe ayırıp üçünün toplamını almışlar. Herhalde vardır bir sebebi.
Sn. Derin,
Siz incelediğinize göre azot miktarının bölünmesi ile ilgili detaylı bir bilgi edinebildiniz mi? Sebebi nedir?
This software is now available in the Turkish language!
guysela31
28-05-2010, 11:12
Bu yazılım artık Türk dili var!
öncelikle her birinize ayrı ayrı teşekür ederim
ben bu işi ticari amaçla yapmak istiyorum fakat hiç bilgim yok diger konulardaki mesajlarınızı inceledim fakat kafama takılan bi husus var:
besin eriyidi oluşturma hususunda yardımınıza ihtiyacım olacak.
yani 50 litre suya bileşenleden kaçar gram eklemeliyim
teşkür edrim
chemistry
19-08-2010, 15:16
Arkadaşlar buradaki besin içerikleri yeterli derecedemi.Bu besin eriğinden alıcamda..
http://urun.gittigidiyor.com/Topraksiz-Tarim-Bitki-Besini_W0QQidZZ29878899
merhabalar forumdaki herkese. bende yeni üyeyim,yani uzun zamandır takipteyim aslında,hatta küçük bir çalışmada yapıyorum domates,ve marul
domates perlitte, marul akar suda
bu arada bir sorunum var ******, domateslerim boyuma ulaştı çokta çiçek var ama meyveye dönmüyor neden acaba? yardımcı olursanız sevinirim.
bu arada sayın Kudret Tezel ,Envor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.böyle bir virüs,ü bulaştırdıkları için.
tugrulbaba
21-01-2011, 08:39
Anlamadığım bir husus var. Domates için ayrı, patlıcan için ayrı eriyik mi hazırlamak gerekir?
Not: Domates ve patlıcan farazi isimlerdir. Demek istediğim farklı türden bitkiler için farklı eriyik mi hazırlanmalı?
Birde merak ettiğim bir diğer konu. 250 litrelik tek bir tankım var. Bu tankın içine örneğin domates için eriyik hazırlamak istiyorum. Tüm maddeleri 250 litre suya uygun halde karıştırmak uygun bir yöntem midir? Yoksa ille de 50 litre bir bidon, 50 litre bir başka bidon; birinde iz elementler diğerinde ötekiler şeklinde mi olmalı?
Teşekkür ederim.
mtugrul33
28-01-2011, 08:14
A TANKI
kalsiyum nitrat:
potasyum nitrat:
amonyum nitrat:
potasyum klorur:
demir(%6-sıvı):
B TANKI
magnezyum sülfat:
potasyum sülfat :
mkp :
mangan:
çinko :
borax :
bakır :
sod.molibdat:
SN ENVOR
Ben çileklerim için günlük besin ihtiyacını karşılamak amacıyla bir ziraat yüksek mühendisine aynı sizin dediğiniz ölçülerde besin eriyiği hazırlattım.Her gün bu eriyikten(A ve B tankrından)4 er litresini 400litre suya karıştırarak veriyordum.Eriyiğin EC sini ölçtük.3,74 çıktı.Suyun PH değeri de 7,54 çıktı.Su oranını 500 litreye çıkarınca EC 3,04 e indi.Bu eriyiği tanktan çileklere veriyorum.Herhangi bir risk teşkil eder mi?EC değerlerinin istenen aralıkları hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Yetişkin halinde Çilek, 1,8-2,2 EC aralığında, Öncesi ve sonrası 1,5-2.5 Ec arasında, bu değerler Düşük ışık(soğuklarda) ve Yüksek ışık(sıcak havalarda) olarak değişir , Yabancı bir üretici 1.8 ile besleme yaptığını belirtiyordu(iklimlendirmeli serada). Havalar soğukken(güneş az iken) 2 EC değerine yakın, Havalar sıcak iken(güneşli iken) 1.8 Ec değerinde olmalı.
3 değeri çok yüksek.....
PH ise 5.8-6.5 Arası olmalı.
Ben bu dönem yetiştirme fırsatım olsaydı, ilk hafta 1.5 Ec sonrası 1.8 Ec olarak, PH ise 6.0-6.2 aralığında tutmayı planlıyordum.
tugrulbaba
11-02-2011, 13:58
sodyum molibdatı, 100 gr. falan satan bir yer var mı bildiğiniz?
Kg. fiyatı buldum ancak ambalaj bilgisi anladığım kadarıyla en ufak 1 kg.
Fiyatı ilgilenenler için: 248 TL.+ KDV
Bakır, çinko ve borax hakkında bir şey soracağım. Bunlar (borax haricinde borax bulamadım çünkü) saf halde değil. Yani bakır sülfat, bakır oksit gibi satılıyor. Çinko klorür, çinko oksit gibi maddeler var.
Bunun hangisi kullanılmalı?
tugrulbaba
11-02-2011, 15:02
Sorumun cevabını nette araştırırken buldum.
İlgilenenler için bakır sülfat, çinko sülfat.
Tartes tarım sodyum molibdatı bulabilirsin 100 gr halinde.
tugrulbaba
11-02-2011, 16:58
hay Allah razı olsun. Çok sağol Seazone hocam.
EDDA şelatlı demir
Bakır sülfat
Çinko sülfat
Mangan sülfat
Sodyum molibdat
Borik asit
Bunlar benim kullandığım maddeler. Borik asiti eczanelerden 1/2 kg.lık ambalajlarda temin edebilirsiniz. 19 TL idi yanlış hatırlamıyorsam.
sayın envor ben yunus78 foruma yeni katıldım öncelikle size ve bütün arkadaşlara merhaba demek istiyorum.size bir sorum olacak ben ticari olarak suda domates yetiştirmek istiyorum. bin litre suya besin eriyiği yapsam içersine ne kadar besin elementi koymalıyım.sizin ve kudret tezelin vermiş olduğu tarifleri bir türlü anlayamadım sanki bana ek sik yazılmış gibi geldi.piyasada satılan gübrelerle bunu kolayca yapamazmıyım.direkt bin litre ve katları olarak EC yi hazırlayıp pompayla çevirmek istiyorum.yardımcı olurmusunuz.
Sayın Yunus78,
Öncelikle gruba hoş geldiniz. Şimdi formda herşey çok net yazılmış durumda siz burada eksik yazılmış dediğiniz kısımları yazarsanız formun neresinde olduğunu göstermeye çalışalım. Tekrar hoş geldiniz.
garlangufa
21-03-2011, 08:31
sayın envor ben yunus78 foruma yeni katıldım öncelikle size ve bütün arkadaşlara merhaba demek istiyorum.size bir sorum olacak ben ticari olarak suda domates yetiştirmek istiyorum. bin litre suya besin eriyiği yapsam içersine ne kadar besin elementi koymalıyım.sizin ve kudret tezelin vermiş olduğu tarifleri bir türlü anlayamadım sanki bana ek sik yazılmış gibi geldi.piyasada satılan gübrelerle bunu kolayca yapamazmıyım.direkt bin litre ve katları olarak EC yi hazırlayıp pompayla çevirmek istiyorum.yardımcı olurmusunuz.
Sayın yunus78,
Yazınızdan konu hakkında yazılanları okumadığınız ve bu konuda duymaktan öte bir bilginizin olmadığı belli oluyor. Bu durumda iken Sayın Envor ve Kudret Tezel bey in yazdıklarının eksik olduğunu söyleyemezsiniz. Sayfalarca yazılmış yazıları okuduğunuzda bana hak vereceksiniz. Sizin gibi başlayıp bu yazıları okuduktan sonra denemeler yapıp başarılı olmuş birçok arkadaş var. Bu insanların hiçbiri formüllerin eksik olduğuna dair bir yazı yazmadı.
İster 1000 litre ister 1 milyon litre su kullanın, bitkinin (burada domates) istediği ppm değerlerini vermeniz gerekir. Neyazık ki ülkemizde topraksız tarım hakkında ne fazla bilgili insana rastlamak, nede gerekli besinleri bulmak kolay değil. Hatta tarım fuarlarında büyük gübre firmalarının elemanlarına sorduğunuzda size sıvı gübrelerin topraksız tarımda kullanılabileceğini söyleyebilirler. Bu kesinlikle doğru değildir, yalnıştır. Evet kullanabilirsiniz ama bu bir insana sürekli pirzola veya kuru fasulye yedirmeye benzer. Diğer gerekli besinler verilmezse istenen gelişme elde edilemez.
Konu çok teknik bir konudur bu nedenle size yazılanları mutlaka okumanızı öneririm ve 1000 litre yerine kendinizi denemek için daha küçük miktarlarda başlamalısınız.
Kolay gelsin, iyi günler
mtugrul33
03-05-2011, 11:46
EDDA şelatlı demir
Bakır sülfat
Çinko sülfat
Mangan sülfat
Sodyum molibdat
Borik asit
Bunlar benim kullandığım maddeler. Borik asiti eczanelerden 1/2 kg.lık ambalajlarda temin edebilirsiniz. 19 TL idi yanlış hatırlamıyorsam.
Sevgili Arkadaşlar,
Sn.Sarıcan bu konuda bana bir link verdi .Bu linke girdiğinizde hem saf,hem de ucuz olarak bu kimyasalları bula biliyorsunuz.İşte fiyatlar(Kendime sipariş ettem ve aldım)
Mangan sülfat--1 kg.--4,5tl.
Zn Sülfat ---1kg.-5,5tl.
Cu Sülfat ---1kg.-7,5 tl
Borik Asit---1kkg.3,5 tl.
www.balmumcukimya.com.tr
Saygılar ve selamlar..
Ben iz elementlerini şelatlı olarak kullanıyorum, fiyatları kg 20-25 tl fakat suda çabuk eriyor, çökmüyor, bitki için daha yararlı vs. Az kullanıldığı için demir hariç şelatlı gübre tercih edin.
Demirdede demir sülfat kullandığımda oluyor duruma göre.
HomeWork
04-05-2011, 07:22
SN.DELİMUS
Malzmeleri nerden alıyorusunuz acaba, öğrene bilir miyiz?
Ziraai bayilerin hepsinde bulunur , ordan aldım. Yarın marka ve içeriklerini paylaşayım sizlerle.
thempest
05-05-2011, 10:23
Merhaba Arkadaşlar ;
Benım aklıma gelen bır soru var saglık ocaklarında verılen veya eczanelerde cok cuzı rakamlara satılan demır vıtamınlerı var bunları topraksız tarımda kullanma sansımız varmıdır.
Belkı sacma gelır ama kafama takıldı bırden ve sızınlede paylasmak ıstedım..:)
http://www.emirkimya.com/?Lang=TR&SyfNmb=4
direk fiyat listesinden ürünlere bakabilirsiniz.
Benım aklıma gelen bır soru var saglık ocaklarında verılen veya eczanelerde cok cuzı rakamlara satılan demır vıtamınlerı var bunları topraksız tarımda kullanma sansımız varmıdır.
olmıyacagı kesin bir şey seninde düşündügün gibi.
Hakan Öncü
05-05-2011, 19:45
http://www.emirkimya.com/?Lang=TR&SyfNmb=4
direk fiyat listesinden ürünlere bakabilirsiniz.
olmıyacagı kesin bir şey seninde düşündügün gibi.
1 tuhaf soruda ben sorayım;
Besin eriyikli suyu bazen hortumla su çekerken azıma geliyor ve tükürüyorum.
Yutsa idim sağlık sorunu yaşarmıydım.
Kolay gelsin.
muallimayhan
05-05-2011, 22:05
hehh ben gecen hafta bayağı bi miktar yuttum . bişi olmadı ama bende senin gibi endişeliyim. iyi ki sormuşsun bu soruyu , tecrübeli arkadaşlar cevap verirse çok fazla kişi faydalanacaktır.
vücuda aşırı gelmiyecektir. sonucta ppm degerinde kullanıyoruz. bu da mg degerinde olur. 1 litre birden içemiyecegimize göre sorun içermez galiba. maden suyunun üzerindede böyle degerleri yazıyor ama tüm evdeki maden sularını bitirdim hatırlayamıyacam şimdi :)
http://www.genetikbilimi.com/genbilim/meyvebalikdakibesin.htm
ozaydin35
21-05-2011, 02:22
merhabalar ben yeni başladım topraksız tarıma besin eriği olarakda hazır satılan 5 literlik bidonda aldım ve durgun suda dometes yetiştirmeye çalışıyorum ama bazı sorunlarla karşılaştım bazı domat fidelerimin yaprakları dmküldü ama kökleri ilk günkinden daha fazla gelişti ama yaprakları neden döküldü anlamadım acabafidelerim ölmüş olabilirmi eğer öldülerse kökü nasıl böle sitil atabiliyor teşekürler
http://www.smoothgarden.com/?title=hidroponik_sivi_gubre_mikro_besinli___topra ksiz_tarim_icin_1_litre_1ml_yeter_&b=94112/3057
böyle birşey mi aldın?
aşırı tuzluluk ve köklerin oksijen alamadı zamanlarda yaprakları dökülüyor. daha bir çok etkendende olabilir. içeriğinde hormon varsa kökleri ondan sağlam olabilir.
akinselcuk
21-05-2011, 17:05
Sağlıklı bir insan için topraksız tarımda kullanılan besinli su yutulduğunda bir sağlık sorunu çıkmaz. Bir sorun olmaz diye litre litre içilirse hayati olmayan sindirim sistemi sorunları ortaya çıkacaktır. Ağza kaçandan bir şey olmaz. Ama mideniz arızalı ise özel sindirim sorunlarınız varsa ne olur bilemem.
hollowman42
24-05-2011, 16:04
A TANKI
kalsiyum nitrat:
potasyum nitrat:
amonyum nitrat:
potasyum klorur:
demir(%6-sıvı):
B TANKI
magnezyum sülfat:
potasyum sülfat :
mkp :
mangan:
çinko :
borax :
bakır :
sod.molibdat:
çok güzel bi şekilde yazmışsınız ama be tankına magnezyum sülfat koyacaz da ne kadar yani bu yazdıklarınızda hiç bişey belirtmemişsiniz ne kadar koyacağımız hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Öncelikle selamlar..
Benim anlamadığım bir konu var ec artışını acaba neye bağlayabiliriz?Yani demek istediğim:Hazırladığım besin eriyiğini ilk hazırladığımda 1100us iken pazar günü 1065us pazartesi günü 1077us salı günü 1081us ve en son gün ise yani bugün 1108us olarak bir artış söz konusu sebebini neye bağlayabiliriz?
akinselcuk
25-05-2011, 16:40
Suyun buharlaşıp su içindeki iyonların daha yoğun hale gelmesine ve/veya sıcaklığın artmış olmasına.
Sudaki gübre miktarı sabit duruyor. Ama her gün biraz su buharlaşıyor. Aynı gübre daha az hacimli bir suda duruyor. EC yükseliyor.
EC yükşelişi düzenli değil sizde. Yani bana kalırsa suyunuzdaki buharlaşma önemsenmeyecek kadar az.
Sizdeki değişken ortam sıcaklığı. Bu EC ölçümlerini hangi sıcaklık derecesinde yaptığınızı da yazsaydınız olayı tam olarak görürdünüz. Suyun hazırlandığı ilk gün ve Çarşamba günü ortam sıcaklığı aynı imiş. Pazar ve Pazartesi günü bir kaç derece daha soğukmuş besinli suyunuz. Salı günü odanız ısınmaya başlamış. Çarşamba günü de ilk hazırladığınız günkü sıcaklığa kadar yükselmiş.
İşte buna bağlayabiliriz.
Buharlaşma saf su şeklinde olur. Yani erimiş gübre buharlaşmaz. Su buharlaştıkca başka bir değişken yoksa EC yükselir.
Sıcaklık artıkkca EC değeri gene yükselir.
Bir besinli suyu alın. Oda sıcaklığında EC sini ölçün. Sonra bu suyu 10 derece ısıtın. Ec sini tekrar ölçün. Sonra bu suyu dolaba koyup eski sıcaklığına kadar soğutun EC sini tekrar ölçün.
Bu işleri ısıtırken buharlaşma kaybı yaşamayacağınız kapaklı bir kabın içinde yapın.
hazırladıgın çözeltinin suyunun azalmasına veya bitkinin kullandıgı su sonucunda suyun azamasına baglaya biliriz. su azalınca çözelti konsantrasyonu artar.
akinselcuk ustam benden önce cevap vermiş teşekkür ediyorum.
Cevaplarınız için teşekkürler..Olayı şu şekilde yazarsam sonuca daha çabuk yaklaşabiliriz sanırım:
1.Gün Ec:1100us su:23c
2.Gün Ec:1065us su:26c
3.Gün Ec:1077us su:27c
4.Gün Ec:1081us su:26c
5.Gün Ec:1108us su:27c
Bu arada dediğiniz gibi bir su kaybı söz konusu takibimde.Dün su takviyesi yaptım rezervuarıma ve son değeri:904us 27c olarak göründü.
Kudret Tezel
25-05-2011, 20:57
Sayın Gnc36, bu açıklamayı mutlaka daha önceleri yapmışızdır, ama hazır soruyu sormuşken birdaha hatırlatalım. EC değerinin değişmesi ya bitki besini emer EC düşer veya su buharlaşır EC yükselir. EC nin yükselmesi demek, buharlaşan suyun kullanılan besin elementlerine oranla daha fazla olduğudur. EC nin düşmeside tam tersi kullanılan besin tuzlarının buharlaşan su miktarına oranla daha fazla emilmesi demektir. ancak bu iki halin
neden kaynaklandığını anlamak besin tankının su seviyesini tamamlamakla mümkündür.
Onun içindirki, besin tanklarınıza mutlaka bir seviye işareti koyunuz, ve EC değerini ölçmeden önce su seviyesini tamalayınız. Bu şartlarda EC mutlaka düşük çıkacaktır. çünkü bitki az veya çok mutlaka besin emecektir. Ama nekadar besin emildiğini görmek ancak bu şekilde mümkündür.
Selamın Aleyküm Kudret bey bende bi takım Besin eriyi almak istiyorum ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz.
Selam ve Dua ile.
HomeWork
26-05-2011, 10:28
Öncelikle selamlar..
Benim anlamadığım bir konu var ec artışını acaba neye bağlayabiliriz?Yani demek istediğim:Hazırladığım besin eriyiğini ilk hazırladığımda 1100us iken pazar günü 1065us pazartesi günü 1077us salı günü 1081us ve en son gün ise yani bugün 1108us olarak bir artış söz konusu sebebini neye bağlayabiliriz?
EC değeri ısı ile artar, ısıda değişim yok ise tuzluluğun arttığını gösteriyor, besin tüketimi su tüketiminden az,
Yardımlarınız için çok teşekkür..Bu arada bende yeni bir bilgi buldum paylaşmak isterim:
Ec artışı Ph düşüşü=Bitkilerin daha az besin eriyiğine ihtiyacı olduğunu
Ec düşüşü Ph artışı=Bitkilerin daha fazla besin eriyiğine ihtiyacı olduğunu
Ec sabit Ph artışı=Bitkilerin Dengeli bir şekilde besin eriyiği aldığını gösterir.
Umarım Doğru bir kaynaktır..?
Buna ek birşey daha sormak istiyorum Diyelimki rezervuarımın su seviyesi buharlaşmadan dolayı gün ve gün azalmakta ve ec'de doğal olarak yükselmekte bu aşamada bitkilerimizin zarar görmemesi için tavsiyeleriniz neler olabilir?
Bu arada Kudret Hocam saygılar sevgiler..
Hakan Öncü
27-05-2011, 12:33
Yardımlarınız için çok teşekkür..Bu arada bende yeni bir bilgi buldum paylaşmak isterim:
Ec sabit Ph artışı=Bitkilerin Dengeli bir şekilde besin eriyiği aldığını gösterir.
Umarım Doğru bir kaynaktır..?
Buna ek birşey daha sormak istiyorum Diyelimki rezervuarımın su seviyesi buharlaşmadan dolayı gün ve gün azalmakta ve ec'de doğal olarak yükselmekte bu aşamada bitkilerimizin zarar görmemesi için tavsiyeleriniz neler olabilir?
Bu arada Kudret Hocam saygılar sevgiler..
Bence ki uzman değilim;
Buharlaşma ile eksildiği kadarını çeşme suyu ile yerine koymak.
Tabi burada ne kadarı buharlaştı ne kadarını bitki kullandı tam bilemeyeceğine göre suyu tamamladıktan sonra EC ve Ph ı ölçüp eksik olan besini de eklemek gerekiyor. Bu miktarı siz deponuzda ki su miktarına göre değerlendireceksiniz.
Kolay gelsin.
Aynı ortama benzer düzenekten ve besin eriğinden koyup sisteminizle karşılaştırdığınızda buharlaşan suyu kesin olmasada yaklaşık olarak hesaplarsınız fakat ekleyeceğiniz suyun değerleriyle, buharlaşan suyun değerleri eşit değil bunu unutmayın.
Kudret Tezel
28-05-2011, 12:36
[QUOTE=Gnc36;
Umarım Doğru bir kaynaktır..[/QUOTE]
Sevgili Gnc36 , kaynakta adı geçen bu üç maddenin baştan ikisi kesinlikle doğru. zira besin eriyiği hazırlanmasında kullanılan kimyasal tuzların PH değerleri hemen hemen hepsi düşüktür. saf suyun ise PH değeri 7 dir.Besin eriyiği içindeki tuzların bitki tarafından emilmesi suyu temizler tabiri caiz ise yani su yavaş yavaş saflaşır. onun için 6-6,5 olan PH 7 doğru yükselir.
Bu ikinci maddenin açıklanmasıdır.
Birinci madde ise bunun tam tersidir. yani saf su miktarı azaldıkça tuz konsantrasyonu yükselecek dolayısıyla EC yükselecek EC yükselincede Asit karakterli olan tuzlar PH ı düşürecektir.
Bu iki, madde zaten teorik olarak doğrudur . Ama üçüncü madde de söylenen EC sabit yani, kullanılan su miktarı ile tuz miktarı oran olarak dengeli, ancak Ph ın artması hidrojen iyonu konsantrasyonunun artması demektir ki, oda belki hidrojen konsantrasyonu yüksek olan Amonyum ( NH4) lu tuzların biraz fazla kullanılmasından olabilir. Bu da gayet normaldir. Yani kaynağın doğruluğu sözkonusudur.
Eğer bu kaynağı bizlerle paylaşırsanız konu hakkında belki daha bilinçli düşünmemiz mümkün olabilir. Sevgiler selamlar.
Dün 12litrelik rezervuarıma hava taşı ilave ettim ve 24 Saat çalıştırmaktayım.Edindiğim bilgilere göre havataşının gerçekten işe yarar bir yanı olduğunu duydum fakat dün havataşını çalıştırmadan önce ph'ı ölçüğümde 6,5 iken çalıştırdıktan sadece 30dakika sonra 7,1 gibi bir artış söz konusu.Acaba Hava taşı çalışırken ph'ın sabit kalması olanaksızmıdır?Veya rezervuarımın ph'ını ölçmeden önce hava taşını kapatmalımıyım?
Kudret Hocam kaynağı aldığım siteyi inanın şuanda hatırlayamıyorum ama aklıma geldiğinde hemen paylaşıcam.Bu arada cevaplarınız için çok teşekkürler..Saygılar...
mehmetrifat
30-05-2011, 20:19
arkadaşlar hepinize ii çalışmalar yukarda ki yazıları takip ediyorum ama potasyum nitrat demir sülft vb şeyler var bunları piyasada teker teker bulma şansımız varmı **** bu oranları kimyadn hiç anlamayan ben sizin belirttiğiniz oranlarda nasıl karıştıracağımı pek bilemiyorum acaba bunlarıpiysadan hazır şekilde bulmanın br yolu yok mu bir de ph ve ec ölçer gibi aletleri piyasdn temin edebilirmiyiz
A TANKI
kalsiyum nitrat:
potasyum nitrat:
amonyum nitrat:
potasyum klorur:
demir(%6-sıvı):
B TANKI
magnezyum sülfat:
potasyum sülfat :
mkp :
mangan:
çinko :
borax :
bakır :
sod.molibdat:
sevgili envor 50 lt suya bu gübrelerden kaçar gram konulacak, ya da bu bilgilere nereden ulaşabileceğiz yardımlarınızı bekliyoruz.
herkese selam;
Kudret Hocam öncelikle merhaba, ben (hidroponic) topraksız tarım konusunu yeni keşfettim ve merak ettim. Yazılarınızdan faydalanarak kendimce bişeyler yapmaya kalktım iki ayrı saksı ayarladım birinde marul fideleri diğerinde bir domataes, bir biber ve bir adet çilek fidesi koydum. Hazırladığım besin eriyiğinin ec si 2100 micro siemens ph ı 6.8 olarak ayarladım ancak bir hafta olmasına rağmen bitkilerde ciddi bir farklılık göremedim. Buna karşılık sürekli ph yükseliyor, sabah aksam sürekli limon tuzu ekliyorum ph'ı ayarlamak için. sanki bitkiler sadece sitrikasit ile besleniyor cunku ec sabit. nerede hata yapıyorum anlamadım.
egebotanik
03-09-2011, 19:20
ankara'da katılan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.
balkonda topraksız tarım olayına gireceğim ama hoagland ı nerden alabilirim bilmiyorum. elementleri alıp çözeltiyi hazırlamak olası görünmüyor. ben çözeltiyi hazır almak istiyorum.
thempest
06-09-2011, 11:26
sayın egebotanik erıyıklerı sıtede kudret tezel bey'den temın edebılırsınız.Bende seneye hazırlık yapmak ıcın kendısınden yakın bır sure sonra ısteyecegım.
ankara'da katılan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.
balkonda topraksız tarım olayına gireceğim ama hoagland ı nerden alabilirim bilmiyorum. elementleri alıp çözeltiyi hazırlamak olası görünmüyor. ben çözeltiyi hazır almak istiyorum.
Hoagland solüsyonunu kendiniz hazırlarsanız daha iyi olur. Gerekli tüm içerik tarımsal marketlerde mevcut. Ankara,da bulmak çok zor olmasa gerek. Zaten ziraatçilerin ilgisini hemen çektiğiniz için size denemeniz için ücretsiz ürünleri dahi veriyorlar. Ben 3 yıldır kullanıyorum, 1 litrelik şişelerde muhafaza edip ihtiyacım olduğunda çıkarıyorum. Evde yalnızca çiçek yetiştirme imkanım var.
Solüsyonu verdiğim akrabalarımın hepsi yeniden almak için hemen arıyorlar.
Makro elementler hazırlandıktan sonra iz elementleri kombi yapıp işi kolaylaştırmak istiyorum ancak kombi iz elementini bulmam gerçekten çok zor adı sanı duyulmamış ürünlerle netice almak imakansız. Siz bu yolu deneyebilirsiniz. Ürünleri 1 er kg lık açık olarak satın alıp maliyeti düşürebilirsiniz.
Tahmini maliyetler 1 kg için
Cano3 3 tl
kno3 3 tl
mgso4 2 tl
mkp 5-6 tl
iz element 10-15 tl
yapacağınız karışım size ev için enaz bir yıl gidecektir. Hatta çiçeklere kullanmakla 3 - 4 yılda bitiremezsiniz.
HomeWork
15-09-2011, 07:20
Sayın derin siz hangi formülü kullanıyorsunuz? listeleye bilir misiniz?
Betelguz
24-12-2011, 22:08
Arkadaşlar forumda her nedense besin eriyiği formülü arkadaşlarca gizli tutulmakta.5-10 tl kazanacaksınız diye bu işi hoby amaçlı yapmak isteyen birçok kişiyi daha baştan bu işten soğutmaktasınız.Forumlarda esas olan bilgi paylaşımıdır.Bu bağlamda sizleri bu besin eriğinin içeriğini detaylı olarak yazmaya davet ediyorum.Hangi kimyasaldan kaç gram karıştırılmalıdır gibi
idris şenol
25-12-2011, 08:27
Arkadaşlar forumda her nedense besin eriyiği formülü arkadaşlarca gizli tutulmakta.5-10 tl kazanacaksınız diye bu işi hoby amaçlı yapmak isteyen birçok kişiyi daha baştan bu işten soğutmaktasınız.Forumlarda esas olan bilgi paylaşımıdır.Bu bağlamda sizleri bu besin eriğinin içeriğini detaylı olarak yazmaya davet ediyorum.Hangi kimyasaldan kaç gram karıştırılmalıdır gibi
umarım herzaman böyle ön yargılı deyilsinizdir
formu iyi okusanızdı her formülü görmüş olurdunuz
her şey ortada ve açık ,sadece birkaç gününüzü veya haftanızı alacak
topraksız tarımla ilgili olan her yazıyı okuyun sonunda kendiniz besin eriğini hazırlayacaksınız ...medeni cesaretinizi gösterip özrünüzü sonra dileyicinizi inanıyorum:confused:
Betelguz
26-12-2011, 00:15
idris bey 2 haftadır okuyorum ama net bir sonuca ulaşamadım.Bu konu başlığında besin eriyiği hazırlamak diyor ama hiçbir yerinde şu kimyasaldan şu kadar gram diğerinden şu kadar gram alınıp karıştırılır şu kadar litre suda çözülür gibi bir ibare yok.Besin eriyiği nasıl yapacağım diyenlere kudret beye başvurun yolu gösteriliyor heryerde.İki haftada onlarca sayfa yazı okuyup bir sonuca ulaşamamak canımı sıktı.Sanırım dediğiniz gibi kendi formülasyonumu kendim oluşturmak durumunda kalacağım:(
Betelguz, kimyasalların oranlarını bilerek yazmadık, kadir kıymet bilmez kişiler için. Bakınız sizde, daha dün üye olmuş, yıllardan beridir burada kelime kelime bilgi işlemiş tüm değerli forum üyelerine saygısızlık etmişsiniz. 5 lira 10 lira kazanmak için demiş hemende yaftalamışsınız. Çok ayıp olmuyor mu?
Formilasyonu yazmak bir dakika ama; Bir kere açık gübre bulamazsınız, ha buldunuz, karışım için 100, 150 TL arasında bir gübre almanız gerekecektir. ha aldınız; benim yaşadığım iklime göre bir recete yapacağım, sizin oraya uymayacak, sonra diyeceksiniz ki, (asıl neden bu)envorun verdiği recete hiç bir işe yaramadı.
Her iklime göre kullanılan kimyasalların oranları değişebilir. aynı arazi içerinde, sadece 5 metre kod farkı olan seralarda bile kimyasalların oranları değişir.
Bu bağlamda sizleri bu besin eriğinin içeriğini detaylı olarak yazmaya davet ediyorum.
Ben de sizi, şu an forumda bu hobiyi yapacaklara besin eriyiği hazırlayarak yardımcı olan Kudret hocamızdan özür dilemeye davet edeceğim. Kendisi 5 lira 10 liranın hesabını yapacak bir kişi değil, araştırarak, deneyerek, öğrenerek öğreten araştırmacı bir şahsiyettir.
Betelguz, kimyasalların oranlarını bilerek yazmadık, kadir kıymet bilmez kişiler için. Bakınız sizde, daha dün üye olmuş, yıllardan beridir burada kelime kelime bilgi işlemiş tüm değerli forum üyelerine saygısızlık etmişsiniz. 5 lira 10 lira kazanmak için demiş hemende yaftalamışsınız. Çok ayıp olmuyor mu?
Formilasyonu yazmak bir dakika ama; Bir kere açık gübre bulamazsınız, ha buldunuz, karışım için 100, 150 TL arasında bir gübre almanız gerekecektir. ha aldınız; benim yaşadığım iklime göre bir recete yapacağım, sizin oraya uymayacak, sonra diyeceksiniz ki, (asıl neden bu)envorun verdiği recete hiç bir işe yaramadı.
Her iklime göre kullanılan kimyasalların oranları değişebilir. aynı arazi içerinde, sadece 5 metre kod farkı olan seralarda bile kimyasalların oranları değişir.
Ben de sizi, şu an forumda bu hobiyi yapacaklara besin eriyiği hazırlayarak yardımcı olan Kudret hocamızdan özür dilemeye davet edeceğim. Kendisi 5 lira 10 liranın hesabını yapacak bir kişi değil, araştırarak, deneyerek, öğrenerek öğreten araştırmacı bir şahsiyettir.
Bende bu sözlerin altına imzamı atıyorum.Biraz emek,araştırma ve insaniyetten hiçbir zarar gelmez.
yaprakyesili
05-01-2012, 18:47
Bu topraksız tarımı bende sevmeye başladım.Hala takip ediyorum..En kısa zamanda faaliyete geçeceğim
basriacar
06-01-2012, 09:45
sayın Betelguz, sözleriniz gerçekten çok kırıcı, kaldı ki; herkesin bir şekilde bilgi aldığı bu forumda Sayın Kudret Tezel Bey için aynı şeyleri ben düşünemeyeceğim. Aksine, sizin sözlerinizin, Ülkemiz çapında, dünyaca daha yeni olan bir bilim dalına ışık tutan forumumuza ve üyelerimize zarar verdiğini düşünüyorum.
Yine aksini belirtmediğim gibi, Kudret bey, yapmış olduğu çalışmaları ile bu forum kanalı ile de, bu bilim dalına ışık tutmakta olup, kendisi maddi bir çıkar düşünmemektedir. İnanıyorum ki; Kudret bey'den bir an önce sarfetmiş olduğunuz sözleriniz üzerine özür dilemeniz, hem sizin hem de forum adına en güzel davranış şekli olacaktır.
çok itici bir mesaj ben forumu 2 yıldır okuyorum böyle bir mesajı yeni gördüm.
Bu değerli bilgiler için teşekkürederim ancak bana çok karışık geliyor ve bu maddeleri nasıl teğmin edebileceğimi bilmiyorum. Bu besin eriğini hazır olarak alabileceğim bir yer var mı? istanbulda veya tekirdağda olursa tercihimdir..
Kafalioglu
27-03-2012, 21:08
Sn: Kudret hocam bende bu yolda varım. Uzun takip biraz irade ve cesaretle üye oldum, sizi mümkün oldukça fırsat buldukça takip ediyorum. Bilgi paylaşmak öğrenmek adına küçük bi deneme fakat ben bu işi profesyonelce yapmak istiyorum.. Enkısa zamanda sizinle tanışmak ve malumatlanmak istiyorum. Size nasıl ulaşabilirim?
caferulger
28-06-2012, 18:41
sayın envor, besin eriyiği hazırlamak için için yazmış olduğunuz reçeteden 50 lt bidonlara ne kadar ve hangi oranda konulanacağını yazmanız mümkünmü
Merhaba,
Öncelikle yeni topraksız tarım uygulamasına başlayan biri olarak buradaki bilgilere teşekkür ederim. Ama ben balkonumdaki uygulamalar için domates besin eriği bulamıyorum. Satışı yok. Üstelik kendim hazırlamaya kalktım sorunlarım Potasyum Nitrat satışı yasaklanmış. Mono potasyum fosfat hiçö bir kimyasalcıda yok. Kullanacağım 0,2 ml Amonyum Molibdat 'ı katı halde 250 gr. alabiliyorum. Maliyeti 67 € bana bu konuda yol göstermenizi rica edeceğim.
Merhaba,
Öncelikle yeni topraksız tarım uygulamasına başlayan biri olarak buradaki bilgilere teşekkür ederim. Ama ben balkonumdaki uygulamalar için domates besin eriği bulamıyorum. Satışı yok. Üstelik kendim hazırlamaya kalktım sorunlarım Potasyum Nitrat satışı yasaklanmış. Mono potasyum fosfat hiçö bir kimyasalcıda yok. Kullanacağım 0,2 ml Amonyum Molibdat 'ı katı halde 250 gr. alabiliyorum. Maliyeti 67 € bana bu konuda yol göstermenizi rica edeceğim.
Potasyum Nitrat satışı yasaklanmış.
-Yasak değil ancak bir çok şirket başka amaçlar için kullanılmasını engellemek adına belge isterler ancak İnternette az miktarda alabileceğiniz yerler mevcut.
Mono potasyum fosfat hiç bir kimyasalcıda yok.
-Var aslında buradaki sorun herkes mono potasyum fosfat demiyebilir örneğin Potassium dihydrogen phosphate ( mono-Potassium orthophosphate, Potassium phosphate monobasic ) hepsi aynı madde oluyor.
Kullanacağım 0,2 ml Amonyum Molibdat 'ı katı halde 250 gr. alabiliyorum. Maliyeti 67 € bana bu konuda yol göstermenizi rica edeceğim.
-Molibdat zaten minor element olduğu için ve profesyonel üretim yapmayacağınız için kullanmama şansınız var. Minor elementler biraz pahalı olur ancak bir kere aldınız mı uzun süre idare eder.
Şimdi baktım eğer illa kullanmak sterim derseniz 70tl çözelti formu var 100 gram katı halli 85tl var. (Var yani seçenekler)
İlaveten; amonyum molibdat yerine çok daha ucuz olan sodyum molibdatı kullanabilirsiniz.
mentes_17
19-12-2013, 15:44
Merhaba,ihtiyacı olan arkadaşlara alıp kullanmaya fazla fırsat bulamadığım cep tipi ph+Ec ölçer metreleri uygun fiyata satabilirim.Mesaj atabilirsiniz..
gökhantaktak
09-05-2014, 12:18
selamlar eskiden kudret tezel abimiz bunları hazır gönderiyordu şimdi hazır alma imkanımız yokmu acemiyim bunları bulmam cok zor
vetman996
10-05-2014, 02:20
selamlar eskiden kudret tezel abimiz bunları hazır gönderiyordu şimdi hazır alma imkanımız yokmu acemiyim bunları bulmam cok zor
Sayın Gökhan kardeş merhaba.
Topraksız tarıma başlamak isteyen dostlar formlarda biraz gezinir ve besin eriyiği ile ilgili yazıları okuyunca kafası karışır. Ben bunları temin edemem diyerek de başlamadan olayı bitirir. Bunu nereden biliyorsunuz derseniz, kendimden biliyorum, çevremden biliyorum.
Biz bunun önüne geçmek ve dostlara yardımcı olmak için bu siteyi (solucan Gübresi : madrasol.com (http://www.madrasol.com)) hazırladık. Buradan gerekli hammaddeleri temin edebildiğiniz gibi hazır besin eriyiği de satın alabilirsiniz. Karar sizindir. Selamlar...
vetman996
10-05-2014, 02:23
İlaveten; amonyum molibdat yerine çok daha ucuz olan sodyum molibdatı kullanabilirsiniz.
Amonyum molibdat almak isteyen dostlara yardımcı olabiliriz. 25 kg lık çuvalla aldığımız için çok uygun fiyata almıştık. Elimizde 20 kg civarında var. Selamlar...
worldcomp
11-05-2014, 16:30
herkese selam;
Kudret Hocam öncelikle merhaba, ben (hidroponic) topraksız tarım konusunu yeni keşfettim ve merak ettim. Yazılarınızdan faydalanarak kendimce bişeyler yapmaya kalktım iki ayrı saksı ayarladım birinde marul fideleri diğerinde bir domataes, bir biber ve bir adet çilek fidesi koydum. Hazırladığım besin eriyiğinin ec si 2100 micro siemens ph ı 6.8 olarak ayarladım ancak bir hafta olmasına rağmen bitkilerde ciddi bir farklılık göremedim. Buna karşılık sürekli ph yükseliyor, sabah aksam sürekli limon tuzu ekliyorum ph'ı ayarlamak için. sanki bitkiler sadece sitrikasit ile besleniyor cunku ec sabit. nerede hata yapıyorum anlamadım.
Aynı sorun bende de var,sürekli sabah akşam limon tuzu ekliyorum. PH tekrar yükseliyor.
domateslerim daha 5 günlük.
worldcomp
11-05-2014, 16:32
herkese selam;
Aynı sorun bende de var,sürekli sabah akşam limon tuzu ekliyorum. PH tekrar yükseliyor.
domateslerim daha 5 günlük.
leventali
17-05-2014, 22:27
Merhaba Sayın worldcomp,
Bitkileriniz daha çok küçükmüş. Besini verdikten sonra ayarlarıyla bu kadar fazla oynamamanızı öneririm. PH seviyesi de EC seviyesi de belirli aralıklarda gün içerisinde sürekli oynayacaktır. Bir çok nedenden dolayı oynayacaktır. PH'ın 5.5 - 6.5 arasında olması yeterlidir. Küsüratlara takılmayın. EC için de bu böyledir. Besin alımı, su alımı, ısı vs. bir çok faktör EC nizi etkileyecektir. EC ile de sık oynamamanızı öneririm.
Benim ilk bu işe başladığım günkü gibi bir hafta size de oldukça uzun bir zaman olarak gelmiş :) Bu bir haftalık süreçte bitki anca yerine alışır.
2.1 EC'nin fide aşamasında başlangıç olarak uygulanması ne derece doğrudur bilemem. Ama tecrübelerimce biraz düşük tutmanızda fayda var bir süre. Henüz çok küçükler.
Kudret bey bana bir ulaşırmısınız mesaj attım geri dönmediniz
Kudret hocam selamlar, gecen yıl 3'lu besin kiti almıştım sizden. Fakat ben Kit'in içindeki kağıtta yazan besin tablosunu kaybettim . Rica etsem domates biber ve hıyar İcin 1 lt suya ne kadar A ne kadr B ya da C atacağımı yazabilir mısınız?
Kudret Tezel
16-05-2015, 22:31
Bu tabloya ihtiyacı olan başka arkadaşlarda olabilir diye buradan resim olarak paylaşıyorum.
kudret hocam yaklasık 2 aydır sizi takip ediyorum ve eriyik almak istiyorum birde sera bekci hakkında ayrıntılı görüsmek isterim ,trabzonda yasıyorum ve sera bekcisini calıstırmak için uygun yerim var ve mutlaka kurmak isterim
hocam birde ec ve ph ölcer edinmem lazım
bendensin
23-12-2015, 11:50
besinler hep çiçeklere gidiyordur cıkarken çiçekleri kes bi agaçtan 5 6 alabilicegin kadar domates bırak
hanefi bilgi
16-01-2016, 19:27
sy envor bi bidon içersine ilk karısımda kaçar gr koyucaz bu elementlerden ***
monsieur
30-06-2016, 15:39
İstanbulda besin eriyiği hazırlayan arkadaşlar kimler. Malum kargo bedeli ödemeden temin edelim
http://www.agaclar.net/forum/members/18153-kudret-tezel.htm
altayetcil
11-04-2018, 19:55
Sevgili arkadaşlarım,
Her hangi bir karışım hazırlarken ki; buradaki konumuz besin eriyikleridir,ölçü sistemini iyi bilmememiz halinde çok büyük hatalar yapabiliriz.Bu hatalara sebep olmamak için konumuzu ilgilendiren şuağırlık ölçü birimlerini hatırlatmak istiyorum. kg =kilo gram gr = gram mg =mili gram
1 kg= 1000 gr = 1 000 000 mg
1 ppm= 1 mg / 1 000 000 mg ppm =milyonda bir demektir
yani 1 ppm =1 mg / 1 kg suyun özgül ağırlığı 1 gr /cm3 olduğu için
1 ppm = 1 mg / 1 litre su demektir.
1 mg =0,001 gr dır
1 gr = 0,001 kg dır
LÜTFEN ÖLÇÜ VE TARTI BİRİMLERİNE DİKKAT EDELİM AKSİ TAKTİRDE HATALARIMIZ
ÇOK BÜYÜK OLUR:
kudret abi bunları nereden satın alıcaz ben manisada yasıyorum ayrıca ben 2 kova yapacağım 50 litre benim için çok fazla hazır birşekilde bunu bilen biri yapıp bize satabilir mi.
Mehmetkuyumcu
08-09-2019, 13:24
Selamün aleyküm yazınızı okudum merak ettim başladınızmı aceba
Temin için özel mesaj atıyorum
Yunusemre37
04-05-2020, 01:03
Kudret hocam size nasıl ulasabiliri,topraksız tarım amatör bir şekilde kurulumunu bitirmek üzereyim ve besin eriği gerekiyor bana yardımcı olabilirmisiniz..
nk_tarim
04-05-2020, 14:54
Kudret hocam size nasıl ulasabiliri,topraksız tarım amatör bir şekilde kurulumunu bitirmek üzereyim ve besin eriği gerekiyor bana yardımcı olabilirmisiniz..
Forum üzerinden mesaj attıysanız mesaj kutunuzu kontrol edin. Mesaj kutusu dolu ise size geri dönüş yapamaz. Genel olarak yaşanan sorun bu oluryor.
mimsondo
03-06-2020, 21:13
Salatalık için bir formül varmı acaba?
nk_tarim
03-06-2020, 22:09
Salatalık için bir formül varmı acaba?
Merhaba.
Kudret Tez bey ile iletisime geçin. Kendisinde mevcut diye biliyorum
Yalniz posta kutunuzu boşaltın yoksa cevap gelmiyor
fevzikeles
11-03-2021, 05:52
]
Sayın Atomkarınca ben burada ppm= gr hesabı yapmadım,
Herkes böyle yapsın demedim,
iz element 50 lt suya
mangan=1.25 gr
çinko=1 gr
borax=1.4 gr
bakır=0.095 gr
sod. molibdat=0.060 gr'ma denk geliyor.
ppm olarak bende yazabilirim ama ben basite indirdim konuyu,
tabii inanılan şu ki dünyamızda ucuz adidir,basit yanlıştır.
Ayrıca bunları açık olarak bulma olasalığınız çok zayıf,en küçük ambalaj 25 kg
ben sadece reçete olarak yazdım,su kültüründe denediğim reçetede bu,başarıda sağladım,ayrıca kudret beyin besin eriyiğide bence amatörler için ideal.
Ayrıca amatör-profosyönel diye birşey yok ne kullanıyorsak onu yazdık.
S.a herkese hayırlı işler
Konu yıllar önce açılmış, hortlayacak ama sizin yaptığınız anlatım bizim gibi basit çiftçilere çok iyi çok sağol. ben baya bi araştırdım bu şekilde gr hesabı olarak bulamadım topraksız tarıma geçeceğim ancak otomatik sulama sistemi alacak param henüz yok covid zamanı kredi çekip batmakda istemiyorum zaten topu topu 2 dönüm yerim var. 100LT a ve b tankı hazırlayacağım araştırmalarım sonucu zor olan ppm hesabı yapılmış her yerde ben ne anlarım ppm den milyonda birden. size rice etsem 100lt lik a ve b tankına konması gereken makro ve mikro elementleri yazarmısınız zahmet vermez isem. şimdiden çok teşekkür ederim.
fevzikeles
11-03-2021, 05:56
kudret abi bunları nereden satın alıcaz ben manisada yasıyorum ayrıca ben 2 kova yapacağım 50 litre benim için çok fazla hazır birşekilde bunu bilen biri yapıp bize satabilir mi.
hazır gübre satılıyor 1 er lt şeklinden var.
https://www.e-tartes.com/besin-TOPRAKSIZ-TARIM-BESINI.html
alone_wolf3561
11-12-2023, 12:01
Kolay gelsin arkadaşlar şu ppm hesabını EC değeri olarak yapsanız olmazmı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.