View Full Version : Envor / Akan su kültürü uygulaması
akinselcuk
16-06-2009, 09:29
Bence olur. Boru çapı en azından 100mm lik olmalı.
sayın akınselcuk teşekkürler. Borular 125/2000 20cm aralıklarda toplam 38 kök alıyor çilek olarak marul da aynı dikmeyi düşünüyorum saygılar herkese kolay gelsin.
sayın envor ve diyer bige arkadaşlar bu yapmış olduğum çilek borularında kıvırcık marul olurmu?(perlitte:)
Evet her türlü yaprağı yenilebilen sebzeler olur.
Sn. envor teşekkürler.yanlız bu yapıcak olduğum marullar eğri büğrü olurmu acaba ovel bir biçimde ya boruların delikleri saygılar. ticari olarak hangi cins marul tavsiye edersiniz acaba?
Biraz eğri büğrü olacak tabi ki, dik yetiştiriyorsunuz, marulda yukarıya çıkmak isteyecektir. Ticari olarak değeri olmayabilir.
Sayın envor peki yatay şekilde perlitte su akımı nasıl olucak **** sadace sulu ortam yapmalıyım ticari olarak yani hangisi daha uygun olur benim için?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=76573&stc=1&d=1241551595
Envor hocam bilgi verirsen sevinirim
Bu Denemeniz IceBerg Marul mu ?
Hasat Süresi 40 gün mü ?
EC olarak hep sabitmi yoksa değişiklik yapıldımı? (Sanırım bir yerde 2.0 diye söylemiştiniz)
Formul gine bu konuda verdiğiniz formülümü uyguladınız?(Fırtınada telef olanlar için hazırlanan)
Çok soru sordum :( birde Viyolleri kullanmak sanırım 1 dekar alan ekerken min. 50000 fide için kolay bir yöntem olur.Zira 50000 fideyi önce viyollere dikip sonra bardaklara aktarmak zahmetli bir iş olur.
Peki Viyollere Perlit-torf karışımı hazırlasak çimlenmede sorun yaşarmıyız? yaşamazsak, tohumu eksek sonra 3-4 yapraklı hale gelince Borulara aktarmamız sorun olur mu ?
Sistemde kullandığınız viyoller kaçlık ?
Envor hocam Cevap beklemekteyim,Tecrübeleriniz benim için gerçekten önemli :( :confused:
Envor hocam bilgi verirsen sevinirim
Bu Denemeniz IceBerg Marul mu ?
Hasat Süresi 40 gün mü ?
EC olarak hep sabitmi yoksa değişiklik yapıldımı? (Sanırım bir yerde 2.0 diye söylemiştiniz)
Formul gine bu konuda verdiğiniz formülümü uyguladınız?(Fırtınada telef olanlar için hazırlanan)
Çok soru sordum :( birde Viyolleri kullanmak sanırım 1 dekar alan ekerken min. 50000 fide için kolay bir yöntem olur.Zira 50000 fideyi önce viyollere dikip sonra bardaklara aktarmak zahmetli bir iş olur.
Peki Viyollere Perlit-torf karışımı hazırlasak çimlenmede sorun yaşarmıyız? yaşamazsak, tohumu eksek sonra 3-4 yapraklı hale gelince Borulara aktarmamız sorun olur mu ?
Sistemde kullandığınız viyoller kaçlık ?
Evet, denemem ıceberg marul, 40 günde yetiştirdim, besin eriyiği lollorosalar için hazırladığım eriyikti, ama bazı elementlerle oynanmalı diye düşünüyorum, görüntüsü gezeldi, ama içini tam olarak sıkılaştırmadı.
Fideleri bardağa yerleştirmeye çalışma bence, boşa para ve vakit kaybı. Viollere perlit-torf karışımı hazırlarsan nasıl olur? Bilmiyorum, mantıken perlit suya girince köklerden ayrılacakmış gibi geliyor, ama denemediğim için tamda kestiremiyorum sonucu.
Viollarin içi, 2 cm X 2 cm idi.
Ben ticari olarak başlıyacam Tüm fiyat araştırmalarını yaptım fakat çok sermaye olmadığı için sera 1 dönüm fakat içinde toplam 5500m uzunlukta 70mmlik Pvc olarak yarım dönüm ilk üretimimi yapıcam.Sizin üst üste yaptığınız gibi 30cm+3 aralıklı 6 pvc boru koyucam.
yani 10 sıra araları 1 m. uzunluk 48m olucak her sıraya 2 yanyana 6 katlı pvc boru sistem olucak böylece her sırada 12 tane 48m boru olucak.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=95409&stc=1&d=1248811416
Hücre Ölçüleri(mm)- Cell Size(mm) -> 20x20x45
Bahsettiğiniz viyol bumu hocam ? Bana biraz ufak gibi geldi kökü dışarda olsada ana kökü daha kalın değilmi manavdan filan alındığında kesilen kısma bakınca sanki 2cmden kalın gibi duruyor ? Bu yüzden belkide içi biraz boş olmuş olmasın tam gelişmediği için kazık kökü ?
Birde ben bir formül buldum. Sizce NAsıl ?
N-150
P-50
K-150
Ca-150
Mg-50
Fe-5
Mn-0,5
Zn-0,05
B-0,5
Cu-0,03
Mo-0,02
Oran Olarak Tavsiye
YAZ N-1 P-0,2 K-1
Kış N-2 P-0.3 K-2
İlk normal MArul mu yoksa İceberg mi yapmamı tavsiye edersiniz?
Ben ticari amaç olduğu ve yarım dönüm olduğundan 21.500 civarı fide yerleştirebildiğimden ve kazançla seramı büyüteceğimden ayrıca Adana bölgesinde iceberg ekim azlığından daha iyi olabileceğini düşünüyorum.
Fakat bahsettiğiniz gibi içi fazla sık olmazsa ticari değerde kaybedebilir.
İlaçlama yaptınız mı ? Yapmalımıyım ?
Sadece Torf mu kullanayım ?
Gine çok sordum ;) Cevabınızı dört gözle bekliyorum Teşekkürler.
sn.delimus pvc boruların bpyu kaç metre olucak 4m 6m mi?
4m olarak yok standart olarak 1,2,3,5,6 olarak var, En mantıklısı 6m olarak almak, hem düzenli fide yerleşimi, hemde fiyat açısından.
1 dönüm ne yazıkki yapamıyorum, maliyetler çok yüksek bu yüzden yarım dönüm olarak başlıyacağım.Kredi çekiyoruz bu hafta onu bekliyorum.
Bu arada Envor hocam Antalya gecelerinin tadını çıkarıyor sanıyorum, bu aralar foruma az giriyor :D
Teşekkürler sn. delimus evet 6m lik almayı düşünüyorum bende ama tabiat 4 m metre yapmısya o bakımdan sormuştum ek falan mı yapıyor diye neyse kolay gelsin.
Bir sorum daha olucak yarım dönüm ne kadar mal oluyor acaba?
En düşük maliyele en ucuz yerlerden sipariş verdik hatta mersindeyim ben ankaradan bile ürün alıcam 40bin küsür ve daha birçok etmen içinde değil tahminimin 45-50bin civarı olucak.
Hiçbirşey kağıtta yazılanlara tutmuyor gezip araştırınca netleşiyor.
Ne kazanç sağlıyacağımda mechul bakalım artık kısmetimizde ne varsa umarım hayırlısı olur.
Tabiat hanımın sistemindede 6m borular kesilerek 4m sistem oluşturulmuştu hatırladığım kadarıyla.
sn.delimus teşekkürler açıklamalarınız için ama eğer bu fiyat yarım dönüm için ise çok para.
Bir arkadasımda aynı maliyetleri çıkardı burda 50-55 bin falan 1 dekarı.
hayırlısı olsun sn.delimus
Dediğim gibi kullanacağınız sera ve malzemeye bağlı 200.000'e gine 1 dekar topraksız sera yapılır.
Bir kelepçe bile 2.000 tl üzerinde maliyeti çıkıyor Kağıt üstünde herşey farklı sizi yanıltmasın.
Birde bizim sera 1dekar fakat topraksız tarım bölümü yarım dönüm.
Kaç metre boru kullandınız kaç fide dikimi oluyor ona göre hesap çıkartalım. bizim burda yaz aylarında 10 15 kuruş satılıyor tabi bu kış aylarında çok daha farklı olur yüksek yani.
10 15 kuruşa satılan nedir ? İceberg ekimi yapıcaz.
5500m boru kullanılacak 5500x5 = 27500 Fide ekicez.
Hal fiyatları çok daha farklı burdada kabzımal hesabı satanlar 15-20 kuruş civarı fakat hale satanlar 30-35 krş satış yaptı birde tarla ekim zamanlarında elbet ucuzlama olur fakat tarlada ekimle serada ekim şartları ve maliyeti farklı oluyor bu yüzdende çok daha karlı olucak.
kasam marka marul cinsi bizim burda yaz aylarında dikilir.
İceberg dediğin çeşit burda nasıl satılır bilmiyorum hal ortamında yani ama büyük marketlerde dediğin fiyatlara giderse çok güzel para yani.
25 30 günde yetişiyor dimi akan su kültüründe marul?
6m boruya kaç tane fide dikmeyi düşünüyorsunuz?
saygılar
MArul 30-35 gün icebeg 40-50
6mx5=30 fide 28-30 fide ekilecek
teşekkürler sayın delimus bilgilendirdiğiniz için bol kazançlar dilerim saygılar
Kredi işinde farklı bir umut doğdu , Damla sulama sistemimiz için çektiğimiz kredinin taksidini faizini ödememiz karşılığında uzatabileceklerini belirtmişler böyle olursa 10 gün içinde satacağımızı umduğumuz mandalinamızın parasını ben kullanabilecem.Şuan satış için teklif var 41.000 fakat erken ve fiyatın az olduğunu düşünüyoruz.Umarım hayırlısı olur kredi stresinide çekmemiş olurum.
Burdan Damlama sulama sisteminide birkez daha tavsiye edeyim,Gözle görülecek şekilde fark yaratıyor arkadaşlar b,z yanyana 2 bahçeyi karşılaştırıyoruz ayrıca bahçe içine sonradan ekilen fidanlarda kesinlikle sorunsuz oluyor damlamasız bahçelerdekiler kurudu.
Bu arada Envor hocam Antalya gecelerinin tadını çıkarıyor sanıyorum.
Foruma sık giremediğim doğrudur:rolleyes:, ama diğeri külliyen uydurmadır....:D:D:D
Foruma sık giremediğim doğrudur:rolleyes:, ama diğeri külliyen uydurmadır....:D:D:D
:D
Envor hocam cevap bekliyorum :)
Bu konudaki Sorum (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=470346&postcount=263)
Şimdiden teşekkürler. :rolleyes:
sayın delımus sizin yapmak istediğiniz sistem tabiatın yapmıs olduğu gibi diğilmi?
Envor Hocamın denemesinden esinlenerek resimdeki gibi fakat raf aralığı 30-35cm arası olup böylece 6 katlı yapıbilecem en üstteki 2m yükseklikte olucak.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=58881&d=1231944577
SN. envor bir sorum olucak tabiatın yapmış oldu sistemle sizinki arasında kararsız kalıyorum ticari olarak hangisi uygundur?
bana göre sizinki daha basit geldi hem kurulum hem maliyet olarak ama yinede teretdütlerim var sizin sistem konusunda
güneş alıp almaması hakkında tavsiyelerinizi bekliyorum saygılar..
sn.delimus sizin fikrinizide değiştiren şey ne oldu acaba tabiatınkini yapmayı düşünüyordunuz?
sn.delimus sizin fikrinizide değiştiren şey ne oldu acaba tabiatınkini yapmayı düşünüyordunuz?
Maliyet
Umarım güneşlenme yönünden sorun yaşamam
Sn. delimus çalışmalarınız nasıl oldu marul serasına başladınız mı?
Sn. delimus çalışmalarınız nasıl oldu marul serasına başladınız mı?
Evet, bende merak ettim.:confused:
Malzemelerimizi verdik, seracımız çalışmalarına başladı bu pazartesi seramızın deliklerini delmeye başlıyoruz,10 gün içindede biter umarım.Kredi ile uğraşmak gerçekten zormuş 15 gündür yıldırdılar bizi artık :( En son bitiminde maliyet tablosu çıkarıcam, sizlerede faydası olması açısından.
Resimlemeyecemde :D
Tüm arkadaşlara selamlar ,uzun süredir formun bu kısmını takip ediyorum ve bende küçük bir sistem yaptım ,umarım fotorafı ekleyebilirim ve bu düzenek hakkında siz uzman arkadaşların yorumunu bekliyorum.
lastmohikan
25-10-2009, 21:46
Çok farklı bir uygulama ileride fırsatım olursa bu sistem duvar boşluklarına uygulayabilirim
Sn. delimus hayırlısı olsun inşallah bol paralar kazanırsınız.Seranızı kaç dönüm olarak kuruyorsunuz ve maliyeti paylaşırsanız sevinirim saygılar kolay gelsin.
Direklerimizi daha bugün dikimini bitirdik. 3 tünel fideliğimiz halen durmakta .
KRedi talebimiz 44 bin civarı olması lazım ve bu rakam tahminime göre 55 bin civarını bulmakta, geçedebilir kalanı cebimizden ödüyeceğiz.
45mx22m Sera Ebatlarımız yani 5.5m aralıklı 45m uzunlukta 4 tünelden oluşmakta 990m2.
5.5mx20m olarak 5 adette fidelik için tünelimiz var.
Ayrıca maliyet olarak belirtmek istediğim bir hususta elinizdeki imkanlar çok değiştiriyor.Bizde inşaat malzemeleri,traktör,burgu,kepçe,taş,işçi hali hazırda olduğundan zaman ve maliyet açısından avantajlı olduk. Tek kötü yanımız arazimiz çok elverişsiz burgu ile bile direk delikleri açmak çok uğraştırdı.Tatlı yorgunluklar bol :)
Planımıza göre 30450 fide dikicez.Tam kurulduğunda daha ayrıntılı ileticem.
fidaşfide
27-10-2009, 01:05
Herkese merhaba. foruma yeni üye oldum ve yapılan çalışmaları ilgi ile izledim. çok faydalı bilgiler ediniyorum ve samimi ortam çok hoş. Ben de kendi tecrübelerimi aktarmaya çalışıcam. Tüm araştırma sevdalısı dostları saygıyla selamlıyorum...:)
Arkadaşlar, izmir dikili'de profesyonel fide üretimi ile uğraşıyorum. Ancak, kış aylarını değerlendirmek için boş dönemimizde marul üretmeye karar verdik. yaklaşık 40 günlük perlitte üretim denememiz ve 10 günlük de su kültürü denememiz var. Ben de ilgili fotoğrafları sizlerle yarın paylaşacağım. Daha önce perlitte ve 1lt saksıda yedikulke tipi marul üretimi deneyen var mı? Varsa besleme bilgisi rica edeceğim, ayrıca forumda daha önce bahsi geçen programın genel olarak marul yetiştiriciliğine uygun olduğunu söyleyebilir miyiz? yoksa sadece su kültürü için mi elverişli?
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Sn.delimus hayırlı uğurlu olsun bu yapıcak olduğunuz borular 45m uzunluktamı olucak yoksa 2 veya 3 parça aralarına mı yapıcaksınız su tanklarını saygılar çalışmalarınızda başarılar.
Karkas boru ile karıştırma :)
6000lik(6m'lik) Hep tek tek delincek ayrıca.
Tüm arkadaşlara selamlar ,uzun süredir formun bu kısmını takip ediyorum ve bende küçük bir sistem yaptım ,umarım fotorafı ekleyebilirim ve bu düzenek hakkında siz uzman arkadaşların yorumunu bekliyorum.
Sayın energy, Ben uzman değilim ama bu yaptığınız sistemde ne yetişmeyi planlıyorsunuz:confused: Deliklerin çapı küçük olmuş gibi geldi. Forumda biraz gezinirseniz faydalı olur, kanaatindeyim. Çalışmalarınızda başarılar diler, paylaşımlarınızın devamını temenni ederim.
Saygılarımla.
Sayın alesta domates ve salatalık düşünüyorum fakat malum önümüz kış benimkisi sadece bir ön hazırlık oldu . Delik çapı neden önemli ben her hangi bir dolgu materyali kullanmayı düşünmüyorum , öneriniz için teşekürler.
aynı sisteme çilek eksem toprak zahmetine katlansam...dar alanda çok üretim yani çok mu sorun olur...
energy deliklerini daha büyük 5 cm çapında yap sonrada bildiğin su makarnalarını 3 er cmlik kes ve fideyide ortasına koy gövdesi zarar görmesin.
Bu şekilde çilek yetiştirebilirmiyiz... Ayrıca motor takmadan tek sıra borunun içine su doldursak yetişirmi ?
Bu şekilde çilek yetiştirebilirmiyiz... Ayrıca motor takmadan tek sıra borunun içine su doldursak yetişirmi ?
Evet yetişir,bölümümüzde örnekleri var. Tek sıra boru içindede hava motoruyla hava vererek durgun su tekniği uygulamaları ile yetiştirmek mümkün. Su doldursak derken umarım besin eriğini kastetmişsinizdir sade su ile olmaz.Oksijen ve gübreli su şart.
Evet yetişir,bölümümüzde örnekleri var. Tek sıra boru içindede hava motoruyla hava vererek durgun su tekniği uygulamaları ile yetiştirmek mümkün. Su doldursak derken umarım besin eriğini kastetmişsinizdir sade su ile olmaz.Oksijen ve gübreli su şart.
Tek bir kök, bardakdaki suda yetiştirmekden bahsettim... ****** suyun içerisine gübre vs besleyicilerde koymayı düşünüyorum...
poyraz11
03-02-2011, 23:21
Yaklaşık 1 haftadır bu sistemi evimin terasına kurmayı düşünüyorum.Kurulumu kolaylıkla yapabileceğimi düşünüyorum ancak Kimya konusunda cahilim.Marul yetiştirmek istiyorum ve siz değerli arkadaşlarımdan misal veriyorum 100 litre suya karıştırmam gereken kimyasalları hala forumdan tam olarak anlıyabilmiş değilim.Konular gerçekten çok birbirine girmiş durumda.Bana bu konuda kimya dan fazla anlamayan birinin anlıyacağı bir dille bir tablo verebilirmisiniz ? Bende burada yazan kimyasalları temin edip kendi karışımımı kendim hazırlamak ve sıfırdan başlamak istiyorum..Teşekkür ederim..
Sn Delimus ticari yetiştiricilk nasıl gidiyor,maliyeti nasıldı? Ticari olarak yapılabilirmi?
idris şenol
06-04-2011, 22:03
yazılanların hepsini okudum emeği geçen herkese özelikle sevgili envor arkadaşıma teşekkür ederim...saygılarımla
Merhaba sanal sera fizibilitesi .. başlamış .. fakat bitmemiş dilerim katkılarımızla ..ilerlesin bu başlık
ekizilaslan
03-12-2012, 15:55
Yaklaşık 1 haftadır bu sistemi evimin terasına kurmayı düşünüyorum.Kurulumu kolaylıkla yapabileceğimi düşünüyorum ancak Kimya konusunda cahilim.Marul yetiştirmek istiyorum ve siz değerli arkadaşlarımdan misal veriyorum 100 litre suya karıştırmam gereken kimyasalları hala forumdan tam olarak anlıyabilmiş değilim.Konular gerçekten çok birbirine girmiş durumda.Bana bu konuda kimya dan fazla anlamayan birinin anlıyacağı bir dille bir tablo verebilirmisiniz ? Bende burada yazan kimyasalları temin edip kendi karışımımı kendim hazırlamak ve sıfırdan başlamak istiyorum..Teşekkür ederim..
al benden de o kadar. ben de takipteyim ama acemiyim. açıklayıcı toparlanmış bilgiye ihtiyacım var. arkadaşlar bekliyorum.
Merhabalar çok zamandır sizin konunuza bakıyordum. Sadece su ile yaptığınız çalışma beni etkiledi ve benimde fikir aşamasında olduğum fakan olurmu olmazlarla mücadele ettiğim bir konu vardı. Bende sizin sisteminizle aynı bir sistemi akvaryum bitkileri üzerini kurmak istiyorum. Eger bir ara müsait olursanız tabi antalyada konuşmak ve sizden bilgi almak isterim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.