PDA

View Full Version : Bonsai alıştırma saksısı

tourkana
11-08-2007, 20:12
Ali üstadım merhaba,
Şu alıştırma saksısı ödül almış patentli bir icatmış.ama ingilizcem tam yetmediği ve matığını tam oturtamadığım için sizin de şu linke bir göz atıp bize bilgi vermenizi rica ediyorum.
bağlantı adresi : http://www.knowledgeofbonsai.org/pots/boxes.php

alıştırma saksısı resmi de aşağıda :

Ali H. ALI
12-08-2007, 02:37
Tourkana en erken bir zamanda okuyup cevap yazacagim.

Ali H. ALI
14-08-2007, 14:26
Ali üstadım merhaba,
Şu alıştırma saksısı ödül almış patentli bir icatmış.ama ingilizcem tam yetmediği ve matığını tam oturtamadığım için sizin de şu linke bir göz atıp bize bilgi vermenizi rica ediyorum.
bağlantı adresi : http://www.knowledgeofbonsai.org/pots/boxes.php

alıştırma saksısı resmi de aşağıda :

Tourkana, link verdigin yaziya bir goz attim, bu saksinin, diger saksilarda olmiyan ozelligi kenarlarinin ve altinin tamamen kapali olmak yerine, pencere sinek teli gibi bir telle kapatilmis olmasidir.

Bu sekilde bir alistirma saksisi icerisinde kilcal koklerin daha iyi ve cabuk geliseceginden bahsediliyor. Diger saksilardaki gibi agacin kokleri buyuduk sonra saksi icerisinde dolanmiyacak tel duvardan disari cikmak isteycek olan kokler isik gorunce, isik goren kok uclari kuruyup, kok kendi kendini dogal olarak budamis olacak(kaya uzerine dikilmis agac gibi camur duvarciktan cikan kokler isik gorunce uclari kuruyor) .
Bunun yani sira agacin topraga yakin olan govdesinin kalinlasip yayilmasina, dallarin cogalmasina bu saksinin yardim ettigi soyleniyor.

Bu saksilardan kendiniz cok ucuza yapabileceginiz gibi, carsida satilan delikli plastik sepetleri de ayni sekilde kullanabileceginiz belirtiliyor.

Boyle bir alistirma saksisi, agaclarini, gelismeleri icin topraga dikme imkani olmiyan arkadaslar icin uygun olabilir.
Boyle bir saksi kullanirsaniz agacinizin gelismelerini buralarda paylasmayi unutmayiniz.

bonsaisever
14-08-2007, 20:15
Havuz sepeti (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1493&highlight=havuz+sepeti) bu tür bir saksı için çok uygun :)

Lymyt
13-05-2008, 16:19
ilginçmiş gerçekten ama denemek lazım..
deneyen varsa ve paylaşırsa seviniriz.

tourkana
13-07-2008, 12:25
Arkadaşlar tanıdık bir ustaya , marin kontrplaktan fotoğraftaki gibi bir model yaptırdım..
Bu malzeme yatçılıkta kullanılan 2mt*1,80 ebadında satılan bir malzeme.. Mutlaka seramik olacak diye bir kural yok sanırım.. ben biraz bu saksıda alıştırma yapacağım, sonuçları da size bildireceğim.. :)

Ali H. ALI
13-07-2008, 15:15
Tourkana gorunusu guzel, gemicilikte kullanilan malzemeden yapilmis olmasi da uzun bir sure curumeden kullanabilecegini dusunuyorum. Onun icerisinde guzel agaclar yetistireceginden eminim.(diger arkadaslarin dikkatine normal tahtalardan da alistirma saksilari yapabilirsiniz Tourkana'ninki gibi uzun omurlu olmasa da icerisinde agacinizi yetistirene kadar idare eder.)

tourkana
13-07-2008, 15:25
Üstat bunun hem maliyeti düşük ve hem de çeşitli üretim esnekliği mevcut... Plastik veya çömlek saksılarda işçilik ve kalıp maliyeti oldukça yüksek..

şenol dalkıran
11-08-2008, 22:03
En düşük maliyetli alıştırma saksısı bu olsa gerek.Pazarda,çarşıda bulunabilecek bir kap,bazı ağaçlarımda bende denemek istiyorum aslında.

cemboa
11-08-2008, 23:48
Aslında delikli süzgeç alıştırma saksısı olarak iş görürde benim için başka sorunlar ortaya çıkıyor.Yazın zaten hergün sulamaya çalıştığım bonsailerime artık ufak çaplı kare leğenler koymaya başladım ki bu alıştırma sepeti suyu hiç tutmayacak.Yazın ani kurumalarda riskli geldi bana.

bonsaisan
12-08-2008, 01:37
Bu klasik delikli süzgeç bonsai yetiştiriçiliğinde en çok kullanılan malzemedir.
BUrada ki amaç köklerin daha hızlı gelişmesini sağlamak kök sşisteminin aşağıya doğru gidişine engellemek.Yanlara doğru gelişimi teşvik etmek aynı zamanda aşırı sulama sonuçunda oluşması olası olan kök çürümesinin önüne geçilmesini sağlamak
için japonya başda olmak üzere tüm bonsai yetiştiricilerinin kulandığı bir plastik malzeme.

Daha sonra ki yılarda bu delikli sepeti bir boy daha büyük bir sepetin ortasına koyarak onunda içini toprak ile dolduruyor ve nebari bakımında kök sistemini geliştiriyorsunuz ayrıca sebet büyüdükce sebetin uç noktalarına yerleştirdiğiniz organik gübre ilede kökleri bu kısma çekerek kök sisteminin gövdeden dışa doğru yıldız şeklindegelişmeini sağlıyorsunuz.

Bonsailer ki sula mantığında sulamayı unutmak **** sulama süresini artırmak gibi bir lüks olmuyor.Ağaç su istediğinde yanında değilseniz ağaçı kurtursunuz.

Bu yüzden ağaçın daha az su tüketmesi için toprağı ile oynamak yerine ağaçın su tüketiminin az olaçağı bir ortama ya tam gölgeye **** yarı gölge olan ama serin bir mekana ağaçı koyarak sulama süresini uzatırsınız.

Saygılar.

cemboa
13-08-2008, 15:14
Bonsaiyi su tüketiminin az olacağı ortama alarak su isteğini azaltmak zaten bonsai olmuş bitkiler için düşünülebilir.O zamanda zaten delikli sepet kullanmaya gerek yok.Özellikle dış mekan bonsai adaylarının güneş görmesi gerek ki formunda gelişme sağlanabilsin.

Saygılarımla.

Eaglion
13-08-2008, 15:49
Sayın cemboa,

Sanırım yanlış anladınız. Delikli sepet kullanımı pekçok avantaj sağlıyor. Amerika ve Avrupa'da çok tercih ediliyor. Japonlar'ın da tarih boyunca kullandıklarını biliyorum. Eğer bir kaç yıl daha sergilenmesi planlanmıyorsa, bonsai saksısına aktarana kadar kullanmak yararlı olacaktır.

Bonsailer gerçek ağaçlara göre çok daha hassas oldukları için zaten tamamen güneşin altına konmaması gerekiyor. Yarı gölge, hatta tam gölge dahi çoğu bonsai için istediğiniz büyümeyi teşvik etmek için yeterli olacaktır.

Eğer ideal toprak karışımını hazırlayabildiniz ve ideal sulamayı da yapabildinizse, delikli saksı ve normal saksı arasında su tüketimi benzer düzeylerde olacaktır. Zira bu ideal şartlarsa su sadece toprak içerisinde tutulabilecek kadardır. Göllenme olmamıştır. Fazlası her halikarda akmak zorundadır. Aksini gözlemliyorsanız ciddi bir drenaj sorununuz var demektir.

Gözden kaçırmış olduğunuzu düşündüğüm bir nokta da; bonsai saksısı hem güneşten hem de yerden aldığı ısı ile fazlaca ısması. Sıcak saksı, gün içerisinde içindeki toprağın daha çabuk ısınması ve suyun buharlaşmasına neden olur. Delikli olanlarda dış yüzey hafif yel ve yüzeydeki buharlaşma sayesinde daha serin hale gelecektir (kesilerek güneşe konan yarım karpuzun soğuması gibi). Bu sayede, orta bölge, ki; esas köklerin ihtiyaca duyduğu bölge, daha nemli ve serin kalabilecektir.

Tabi bunlar başta saydığım avantajlar ve esas kullanma amacımız değil. Bonsaisan o avatajlardan bahsetmiş.

Eaglion
13-08-2008, 16:50
Yazmayı unutmuşum. Sanırım bonsaisanın esas söylemek istediği şuydu. Güney altında, özellikle geniş yapraklılar aşırı terleme ile su kaybederler. Ağaç, yaprakların kurumasını engelleyebilmek için köklerin bulabildiği tüm suyu göndermek ister. Bu da saksının daha çabuk kurumasına neden olur.

cemboa
13-08-2008, 18:59
Aslında konuştuğumuz konun gözden kaçırdığımız başka bir yanıda saksı tipi ve su tüketiminin, bonsai severlerin yapmak istediği bonsailerin boyutlarıylada alâkalı.

izzeterisen
25-02-2010, 17:18
Ben üzümümü 9 no.lu mesajdaki makarna süzeği içine sivrisinek teli kaplayarak Sn. tourkana'nın önerileri doğrultusunda diktim. Şubat ayındayız ama bir hafta önce filizlendi ve şimdi filizi 3 cm.kadar.
Öğrenmek istediğim konular :
Bitki hangi duruma kadar bu saksı içerisinde kalmalı?
Her bitki bu gibi bir alıştırma saksısına alınır mı?
Alıştırma saksısının genel özelliği ne olmalı?

bonsai olma yolunda ilerleyen bitkilerim var. Hazırlıklı olmam açısından yukaridaki bilgilere ihtiyacım var.
Teşekkürler. Saygılarımla

gedeve
01-02-2012, 00:44
merhaba;

Ev içinde yetiştirmek üzere birkaç fidan almak istiyorum. Forumda aradım ama böyle bir başlık bulamadım. Anladığım kadarıyla begonvil uygun. Ankara'da ev içinde fidan yetiştirmeye nelerle başlayabilirim sizce?

memet
01-02-2012, 08:06
Bonsai mi istiyorsunuz, ev içinde bitki yetiştirmek mi?
Begonvili kışın Ankara'da korumalı bir ortama almak yararlı olur ama, iç mekanda bakılmaya uygun bir bitki değil.

tourkana
01-02-2012, 08:06
Portulacaria Afra ile başlayın. Her ne kadar sukulent türde olsa da yeni başlayanlar için hata ve ihmalleri affeden bir tür. ( Susuzluğa çok dayanıklı, ben İstanbul'da 3 haftada 1 su veriyorum bu zamanda, yazın 10günde 1 yetiyor)