PDA

View Full Version : Topraksız Tarım-Saksıda Franbuaz-Böğürtlen-Ahududu Yetiştiriciliği




envor
03-03-2008, 20:44
Rubus (Böğürtlen-Ahududu)

--------------------------------------------------------------------------------

BÖĞÜRTLEN

Ayşe ATEŞ
Zir.Yük.Mühendis

1. GİRİŞ
Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Yabani olarak birçok yerde rastlamak mümkündür. Fakat önemli olan ve tarımı yapılan ıslah edil miş kültür çeşitleridir. Yabanilere oran la bu çeşitler daha verimli, gös terişli ve ekonomik değer leri çok daha yüksektir. Ahududu, Yurdum uzda özellikle Bölgemizde son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmek tedir.
Ahududu meyveleri çeşitli şekilde değerlendirilmektedir. Taze tüketildikleri gibi konserve, reçel, marmelat, meyve suyu, pasta sanayii ve likör yapımında kullanılmaktadır. Aynı zaman da bol miktarda C vitamini ihtiva ettiklerinden tedavi edici özelliğine de sahiptir.
Ahududu şoklamaya elverişli olduğu için son yıllarda bölge mizde bazı ihracatçı firmalar dış ülkelere ihracat yapmaktadır. Ülkemiz için çok yeni olan ahududu yetiştiriciliği, özellikle aile işletmeciliği ve iş gücünün değerlendirilmesi açısından gelecek için ümit vericidir.
---Ahududu yetiştiriciliği niçin orman içi köylerine tavsiye edilmektedir:
- Toprak ve iklim koşullan ahududu yetiştiriciliği için daha uygundur.
- Bu bölgelerdeki araziler daha küçük parçalar halindedir. Makineli tarım daha azdır.
- Orman arazilerin meyilli oluşu nedeniyle toprak kaymalarına karşı iyi bir bitkidir,
- Aile tarımına uygundur.
- Karlı bir tarım koludur. Orman tahribatının önlenmesi açısından çok önemlidir.
- Yapılan gözlem ve çalışmalarda en iyi yetiştiricilik 800-1500 metre rakımda olmaktadır.
2. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ:
a) İklim istekleri;
Ahududu yetiştiriciliği için en uygun bölgeler, yazları serin ve hasat zamanı yağmur olmayan yerlerdir. Yazları sıcak, kurak ve rüzgarlı olan yerlerde büyüme geriler, meyveler küçük ve çok çekirdekli olur. Çok sıcak bölgelerde yetiştiricilik yapılmamalıdır. Çünkü hasattan önce çok şiddetli sıcaklar meyvelerin olgunlaşmadan yumuşamasına neden olur. En iyi yetiştirici lik yıllık yağış ortalaması 750-800 mm. olan bölgelerde yapılabilmektedir.
b) Toprak İstekleri ;
Toprak bakımından çok seçici değildir. Ancak uygun topraklarda yetiştirildiği takdirde, daha yüksek verim alınır. En uygun topraklar; organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yük sek ve iyi direne olabilen topraklardır. Çok hafif, ağır ve kötü direne olan topraklardan kaçınıl malıdır. Hafif asitli topraklar tercih edilmelidir, yani toprak pH sı 6-7 olmalıdır. Toprak derinliği 120-180 cm. olmalıdır. Aksi halde kökler derine inemez ve toprak neminden istifade edemez.
a YERVEYÖNEY:
Ahududu bahçesi kurulurken kuzey yamaçlan tercih edilmelidir. Güney yamaçları ilkbahar donları yönünden tehlikelidir. Ahududu bitkisi -25°C'ye kadar dayanabilmektedir.
4. AHUDUDU BAHÇESİNİN TESİSİ : a) Toprak Hazırlığı;
Toprak hazırlığı yapılırken fosforlu, potaslı gübrenin tamamı, azotlu gübrenin üçte biri verilir ve derin sürüm yapılır. Azotlu gübrenin geri kalan kısmı ikiye bölünüp, birincisi ilkbaharda çapa ile, ikincisi ise çiçekten sonra verilir.
Toprağı organik maddece zenginleştirmek için dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmelidir.
b) Dikim;
1) Dikim Zamanı;
Ahududuları, sonbahardan ilkbahara kadar olan devrede, toprak dikime uygun olduğu zamanlarda dikilebilir. Kışlan fazla sert olmayan bölgelerde sonbahar dikimi daha iyi sonuç verir. Bu dikim için kasım ayı uygundur.
Dikim, ilkbaharda yapılacaksa fazla geç kalınmamalıdır. Aksi halde dikimden sonra sıcak ve kurak günler başlayacağından sık sık sulama gerekecektir.
İlkbahar dikimi için en uygun zaman Şubat 15 den sonra Nisan başına kadardır. Kışı sert geçen bölgelerde ilkbahar dikimi tercih edilmelidir.
2) Dikim Aralıkları ;
Dikim aralığı genellikle toprak işleme araçları, terbiye sistemi ve dikim şekline göre değişir. Bölgemizde yapılan çalışmalardan görülmektedir ki, ahududu yetiştiriciliğinde en uygun di kim aralığı 180 -250 cm. dir. Sıra aralan atla sürülecekse 180 - 200 cm., traktörle işlem yapıla caksa 200-250 cm., sıra üzerleri ise 60-100 cm. olmalıdır.
3) Dikim;
Dikim yapılırken eldeki fidanların kurumamasına çok dikkat edilmelidir.Hemen dikim yapılma yacaksa hendeklenmeli ve nemli tutulmalıdır.
Dikim hemen yapılacaksa fidanlar tarlaya kadar nemli çuvallarda veya plastik torbalara konup ağzı iyice bağlanıp getirilmelidir.
İşaretlenen dikim yerlerine çukurlar açılarak fidanlar yerleştirilir, diğer meyve fidanlarında olduğu gibi dikim tamamlanır. Dikim derinliği 15-20 cm. olmalıdır.
5. BAKIM İSLERİ: a) Toprak İşlemesi;
Toprak işlemesin de esas gaye, ot mücadelesidir, ilkbaharda başlanır ve hasat zamanına kadar toprak işlemesine devam edilir. Sık aralıklarla yapılmalıdır.
b) Gübreleme;
Toprağın su tutma kapasitesinin yükseltilmesi, fiziksel yapısının ıslahı ve bitki besinlerince zenginleştirilmesi için toprağa çiftlik gübresi ile ticari gübreler verilir. Ancak azotlu gübrelere çok dikkat edilmelidir. Çünkü azotun fazlası meyveyi yumuşatarak pazar değerini düşürür. Uygun dozda verilen azot, fosfor ve potasyumlu gübreler meyve rengi, kokusu ve lezzeti üzerinde olumlu etki yapar. Yüksek verim alabilmek için en uygun şekil, ocak usulü veya sıravari gübrelemedir. Her yıl ocak başına 2-3 kg. çiftlik gübresi vermek gereklidir.
Gübre verilirken toprak tahlillerinin yapılması şarttır.
c) Sulama;
Ahududu meyvesinde iyi verim alabilmek için sulama, önemli faktörlerden biridir, özellikle hasat zamanı daha fazla sulama gerekir. Sulama, karık veya yağmurlama şeklinde yapılır. Ancak hasat döneminde yağmurlamadan kaçınılmalıdır.
Ormaniçi bölgelerde yagışlar daha fazla olduğundan ve yazı serin geçtiğinden sulama ihti yacı en aza düşer veya hiç yapılmaz.
d) Terbiye Sistemleri;
Ahududularında genel olarak 4 terbiye sistemi vardır.
* Destekli ocak sistemi
* Desteksiz ocak sistemi
* Desteksiz çit sistemi
* Destekli çit sistemi
Bölgemizde ve genelde en yaygın şekilde kullanılan sistem, destekli çit sistemidir. Bu siste mde kuvvetli gelişmiş sürgünler 1.5 metre yüksekliğindeki direklere gerilmiş 2 sıra tel arası na yerleştirilerek bağlanırlar.Sürgün boyu 120-150 cm.ye ulaştığı zaman tepelerden kesilirler.
e) Budama;
1) Dikim Budaması;
Dikimden hemen sonra çubuklar 20-30 cm. yüksekliğinde kesilirler Şekil-2).
Şekil - 2 Dikim budaması
İlkbaharda 2-3 veya 4 adet kuvvetli gelişen çubuklar bırakılır, diğerleri dipten çıkarılmalıdırlar (Şekil-3). Ayıklama yaparken bırakılan dallar arasında en az 20-25 cm. kadar bir mesafenin olması gerekir.
2) Kış Budaması;
Ahududular taç kısımları ile 2 yıllık, toprakaltı(kök) kısmı ile çok yıllık bir bitkidir.
Bırakılan çubuklar birinci yıl olgunlaşır, ikinci yıl meyve verdikten sonra kururlar. Bu dallar hasattan sonra veya sonbaharda toprak yüzeyine yakın bir yerden kesilip tellerden temizlen melidir. Kök dibinden çıkan yeni sürgünlerden ertesi yıl için her kümede en kuvvetli geliş miş olan 3-4 bağ bırakılıp diğerleri yine temizlenir. Kış budaması için en uygun zaman sonba har veya ilkbahar başıdır.
3) Yaz Budaması;
Yazın tepe alma yapıldığı gibi fazla dalların da ayıklanması yapılmalıdır. Çok sıcak aylarda tepe alma sakıncalıdır. Ancak tekleme yapılır. Zayıf ve yere yakın dallar kesilir. Genel olarak iri meyveler kuvvetli dallarda 15 cm. uzunluğundaki meyve dalcıklarında olmaktadırlar. O halde budama yapılırken bu, göz önünde bulundurarak fazladan oluşan koltukların bir kısmını temizleyip meyve dalcıklarını kuvvetlendirmek gerekmektedir.
Budama, meyve sayısını biraz azaltsa da, meyvenin irileşmesi ve kaliteyi yükselttiği için pazar değerini artırır. Bu bakımdan budamaya önem verilmelidir.
4) Gençleştirme Budaması;
Ahududularında gençleştirme işlemi de yapılmalıdır. Yıllar geçtikçe kök kısmı yaşlanmaya yüz tutar, yeni dallar azalır ve böylece verimde ve kalitede düşüklük olur. Bunu ortadan kaldırmak için, 5-6 yılda bir ahududularının toprak altındaki yaşlı kök kısmı kesilir. Kesimden hemen sonra ocaklara bol miktarda çiftlik gübresi ve ticari gübre (Azot, fosfor, potas) verilmelidir. Bu işlemle ahududularının ömrü uzatılmış olur. Aynı tesiste 12-15 yıl yetiştiricilik yapılabilir.

ÇOĞALTILMASI:
Ahududuların üretimi en kolay dip sürgünleri ile olmaktadır. Sonbaharda bir kısım köklü dip sürgünleri ana kökten ayrılarak alınır ve dikim yapılır. İlkbahar dikimi de yapılabilir. Ancak taze çıkan dip sürgünler 15-20 cm. boyunda olduğu zaman alınarak dikilmelidir. Aksi takdir de tutma oranı çok düşük olacaktır. Mevsim kurak gidiyor ise sulamak gerekir.

VERİM:
Ahududu yetiştiriciliği, tekniğine uygun şekilde yapıldığında l dekardan 1000-2500 Kg. mey ve almak mümkündür. Ancak, Bölgemizde halen bu miktar dekara ortalama 600-800 Kg. arasındadır.

HASAT:
Ahududu meyveleri saplarından kolayca ayrılmaya başladıktan sonra sabah erken saatlerde hasadı yapılır. Haftada 2-3 defa toplanır. Sıcak ve kuru havalarda daha sık hasat edilebilir. Meyveler küçük plastik kaplara toplanıp büyük kasalara dizilir ve bu şekilde nakliyeye hazır duruma getirilir.
Bölgemiz için henüz yeni olan ahududu yetiştiriciliği, çiftçilerimizin yukarıda belirtilen bütün teknik bakım işlerini eksiksiz yerine getirerek bilinçli bir şekilde yetiştiricilik yapabilmeleri için, en yakın tarım kuruluşlarına baş vurarak uzman elemanların tavsiyesine göre hareket etmeleri yararlı olacaktır.

www.bahce.biz sitesinden alınmıştır.

Sayın Ayşe Ateş çok güzel tarif etmiş bende kopyaladım:p
Burada bilgilerimizi paylaşmayı umuyorum,şu an Türkiyede topraksız olarak franbuaz'ı ilk biz üretiyoruz,ikinci sezona hazırlanıyoruz,şu an budadık ve yeni filizler büyümeye başladı.




denizakvaryumu
03-03-2008, 21:00
Teşekkürler.Sn.envor

Elimde bauhausdan alınmış bir franbuaz var .

Bu frambuazı ötekilerden ayrı olarak perlit-coco peat karışımı içinde topraksız olarak yetiştirmeyi düşünüyorum.Bakalım olacak mı :)

Adım adım ne yapmamı önerirsiniz?

envor
03-03-2008, 21:03
31344
Sezon sonu budanmış bitkiden çıkan dip sürgünleri,
31345
Dip sürgünleri seyreltilmiş bir saksı,
31346
Dip sürgünlerini seyrelten işçiler ve seranın bir görüntüsü,
31347
Sürgünlerden elde ettiğimiz yeni fidanlarımız,yakında satışa çıkacak ve hobby seramın sponsoru olacak:D

envor
03-03-2008, 21:08
Sayın denizakvaryumu franbuazınızın fotorafını yayınlayın lütfen,durumu,boyu nedir görelim öyle karar veririz,ayrıca olacağından adım gibide eminim.
Belki yakında bizim franbuaz bitkilerimizde marketlerde satılmaya başlar,ayrıca buradanda satmayı düşünüyorum,geliri hobby seramın geliştirilmesinde kullanılacak.:o

denizakvaryumu
03-03-2008, 21:50
Aldığım franbuazda henüz hiç yaprak yok tek bir çubuk şeklinde, yapraklar çıksın buraya eklerim.

PH ve besin istekleri nedir?
Eriyikde hangi besinler olmalı ?
Kudret Beyden alacağımız ve domates için kullanacağımız besin eriyiğini frambuaz için de kullanabilir miyiz?

feriha
03-03-2008, 22:16
Sayın Envor anlaşılan yakında topraksız tarımla yetiştireceğimiz franbuaz fidelerimiz olacak! Perlit torf hazırlıklarımızı ona göre yapalım. Çok heyecanlı oldu burası her an yeni bir proje çıkabilir. Ben de eriyik konusunu merak ediyorum.

envor
03-03-2008, 22:18
Kudret beyin hazırladığı eriyiğin içeriğini öğrenmemiz lazım önce,domates bitkisi fidanı dönemsel olarak 1.8 EC,2.2 EC,2.6 EC,3.0 EC diyerek gitmeli ama franbuaz1.4-2.1 EC aralığında yetiştirilmeli.
Yanlız yapraksız franbuaz diyorsunuz ama bence o ahududu olabilir,yarın size seramızdaki ahududu'nun fotorafını çekeyim bir bakın ona benziyormu.

envor
03-03-2008, 22:20
Sayın Envor anlaşılan yakında topraksız tarımla yetiştireceğimiz franbuaz fidelerimiz olacak! Perlit torf hazırlıklarımızı ona göre yapalım. Çok heyecanlı oldu burası her an yeni bir proje çıkabilir. Ben de eriyik konusunu merak ediyorum.
Hiç birşey hazırlamayın fideleri saksılı cocopeat-perlitli olarak alabilirsiniz,belki eriyiğide yanında veririz.:p

feriha
03-03-2008, 22:39
Çok mutlu oldum ..O zaman franbuazlı tariflere bakmaya başlayayım! Beklerken bişeylelr yapmalıyım. Aklınıza elinize sağlık Sn Envor

denizakvaryumu
03-03-2008, 23:04
Hımmm hep hazır balık gelmesin :) biraz da kıyısından balık tutmayı öğrenelim derim :)

Gerçi en az 25 kg lik paketler - bidonlar olmasa kıyısından köşesinden başlayacağım da...

Burda önemli olan 100 gr.lık toz ve 1 lt lik sıvılar olmak üzere 12 adet besini bitkiye göre temin etmemiz.

EC ölçer
PH meter
hassas terazi

ile yetiştirilecek bitkinin besin formülüne göre karışımı kendimiz hazırlarsak bu olay biter:)

Başlangıçta kendimiz hazırlamasak bile nasıl hazırlandığını öğrenmemiz yeterli.

Kudret Beyden nasıl hazırlandığı konusunda genel ön bilgileri almıştık.Şimdi karışmış hazır eriyik gelecek.

Örneğin domates için gelen hazır besin eriyiğinin de formül olarak nasıl hazırlandığını öğrenirsek bundan sonraki aşamada 100 gr ve 1 lt lik karışımlarla kendimiz hazırlayabiliriz.

Her zaman balık verenler olmayabilir :) tutmayı öğrenelim arkadaşlar...

Kudret Bey , sn.envor bu konudaki yardımlarınız için teşekkürler.

envor
04-03-2008, 08:33
ilk fidanlarımız bu hale geldi,iki ay sonra meyve verecek.:p
31368

envor
04-03-2008, 19:49
Feriha hanım işte size bir model bilmem işnize yararmı?:)
31503

envor
04-03-2008, 20:41
Buda bizim Ahududu bitkilerimiz, 9 litrelik saksılarda cocopeat & perlit karışımında büyütüyoruz,birinci yılını doldurmak üzere bu yıl ürün verecek.
31505
31506
60 cm ara ile 2 metrelik iki profil boruyu saksıları ortalayarak sıra başına sabitledik,6 metrede bir gelecek şekilde profil boruyu sıranın sonuna kadar götürdük,ilk ipi yerden 50 cm yükseklikte boydan boya gergin bir şekilde bağladık,2.,3. ve 4. ipide eşit aralıkla bağlayıp gerdirdik.Bitkinin dalları uzadıkça iplere bağladık.
31507
Ahududu meyveleri boğum aralarındaki gözlerden çıkacak.
31508
Sayın Denizakvaryumu sizin bitkiniz buna benziyormu?

feriha
04-03-2008, 20:49
İlk ürün hangi ayda alınabilir Sayın Envor? Olmuyor ama böyle nefis
gözüküyor;)

envor
04-03-2008, 21:36
11 nolu mesajdaki bitkiler iki ay içinde meyve vermeye başlıyacak,zaten bu franbuazın özelliği budama ile hasat zamanını yönlendire biliyorsunuz(tabi ki topraksız yetiştiricilikte)

denizakvaryumu
04-03-2008, 21:55
Sayın Denizakvaryumu sizin bitkiniz buna benziyormu?

Aldığım franbuazın etiketini arıyorum, bulursam resmini ekleyeceğim.İşlerden dolayı herhalde pazar gününü bulur :)

envor
05-03-2008, 21:01
Franbuaz seramızdan bir görünüm.
31577
31578
Günün sıcaklık ve nem değerlerine göre sulama programını oluşturuyoruz.
Emitör & drip ile besin eriyiğini su ile birlikte bitkinin köküne direkt olarak veriyoruz.
31579

envor
05-03-2008, 21:07
31580
İlk açan çiçekler.
31581
Franbuazda çiçek döllenmesini bal arısı ile yapıyoruz.
31582
İlk meyveler.

denizakvaryumu
05-03-2008, 22:44
Sizde frambuazlar meyve tutmuş , Ankara'da daha yaprakları bile çıkmadı...Gerçi nevsun hanımın serasındaki üzümsülerde yapraklar çıktı ama çiçek var mı bilmiyoruz :)

envor
06-03-2008, 08:01
sn.denizakvaryumu şu an meyve yok,budadık o yüzden yok,bıraksaydık 12 ay franbuaz hasat edebilirdik,bunlar aldığımız ilk meyvelerdi,resimleri sizinle paylaşmak istemiştim,ama tomurcuklanma 15-20 gün içinde başlıyacak,hızlı bir büyüme sürecine girdi.

envor
08-03-2008, 08:50
Franbuaz meyvesinden neler olur
1.pasta
2.kek
3.şarap(yaptım ama henüz tatmadım)?
4.komposto
5.reçel
6.?

nevsune
08-03-2008, 09:55
Sizde frambuazlar meyve tutmuş , Ankara'da daha yaprakları bile çıkmadı...Gerçi nevsun hanımın serasındaki üzümsülerde yapraklar çıktı ama çiçek var mı bilmiyoruz :)

Yok artık daha neler:D

Sn. envor'un yöntemlerini öğrenip, gelecek yıl çiçekleri açtırırız artık.

envor
08-03-2008, 10:06
Sn.Nevsune hanım nazardanmı korkuyorsunuz?

egome
08-03-2008, 19:45
Sayın envor,
Geçen sene saksıya (toprak) dikensiz böğürtlen dikmiştim. Çok iyi büyüdü. Bu sene 2. senesi. Lakin saksıda böğürtlen işi biraz zor gibi gördüğümden bu sene bahçeye dikmek geçiyordu içimden. Sizce saksıda büyütmeye devam edeyim mi. Karasız kaldım. Dalları çok uzuyor, 3 mt. felan oldu. Budama konusunda da yardım ederseniz sevinirim.

denizakvaryumu
09-03-2008, 19:48
Franbuaz meyvesinden neler olur
1.pasta
2.kek
3.şarap(yaptım ama henüz tatmadım)?
4.komposto
5.reçel
6.?

Frambuaz şarabı tarifini alabilirmiyim, bu sene hasat fazla olacak...:)

denizakvaryumu
09-03-2008, 19:52
Yok artık daha neler:D

Sn. envor'un yöntemlerini öğrenip, gelecek yıl çiçekleri açtırırız artık.

Sizin üzümsülerin çiçekleri bu sene Ankara'nın en erken açan üzümsü çiçekleri olacak.Buna eminim.

envor
10-03-2008, 12:21
Sayın envor,
Geçen sene saksıya (toprak) dikensiz böğürtlen dikmiştim. Çok iyi büyüdü. Bu sene 2. senesi. Lakin saksıda böğürtlen işi biraz zor gibi gördüğümden bu sene bahçeye dikmek geçiyordu içimden. Sizce saksıda büyütmeye devam edeyim mi. Karasız kaldım. Dalları çok uzuyor, 3 mt. felan oldu. Budama konusunda da yardım ederseniz sevinirim.
Merhaba egome,saksıda ilk yıl iyi büyümesi normal,ama saksı içindeki toprak besin elementlerini tükettirdi bitkiye,şimdi onu beslemen lazım,yoksa bitki zayıflar,budamaya gelince sadece en uçdan beş-on santim kesersende olur kesmesende olur,dikensiz böğürtlen-ahududu meyveleri boğum aralarındaki gözlerden meyvelerini çıkartacağından bitkinin boyu ne kadar uzarsa o kadar iyi olur,ama bitkiyi besleyebilirsen,resmini çekip yüklersen siteye eminim tüm arkadaşlar fikirlerini beyan ederler,hem bende görmüş olurum...saygılarımla...envor...:)

envor
10-03-2008, 12:26
Frambuaz şarabı tarifini alabilirmiyim, bu sene hasat fazla olacak...:)


Arife tarif ne gerek üstat!
Sadece meyveleri sıkıp,süzüp fermantasyona bıraktım;fermatasyon bitincede dibindeki tortudan kurtarıp başka bir şişeye doldurdum,orada bekliyor,tatmayada korkuyorum,sirke olmuştur diye.:D:D

nevsune
10-03-2008, 13:06
Sizin üzümsülerin çiçekleri bu sene Ankara'nın en erken açan üzümsü çiçekleri olacak.Buna eminim.

Aslında bu konuda ben çok emin değilim ne yazık. Siz soğuklanma işlemini tam yaptınız ama ben buna meydan vermedim. Erken çiçeklenmenin, meyve avantajına dönüşüp dönüşmediğini bu yaz göreceğiz.

egome
11-03-2008, 15:46
ama bitkiyi besleyebilirsen,resmini çekip yüklersen siteye eminim tüm arkadaşlar fikirlerini beyan ederler,hem bende görmüş olurum...saygılarımla...envor...:)
Teşekkürler envor, çatı katının balkonunda, saksıda büyütmeğe çalıştığım böğürlenin resimlerini ekliyorum. Bitkiyi beslemek için genelde 20-20-20 kompoze gübre uyguluyorum. Yorumlarınızı beklerim.

envor
12-03-2008, 07:27
Teşekkürler envor, çatı katının balkonunda, saksıda büyütmeğe çalıştığım böğürlenin resimlerini ekliyorum. Bitkiyi beslemek için genelde 20-20-20 kompoze gübre uyguluyorum. Yorumlarınızı beklerim.

Sn egome merhaba, dikensiz böğürtleniniz bence iyi gözüküyor, çatı katı mesafeniz birazdaha aralık olsaydı estetiklik açısından daha iyi olurdu, bence saksıda büyütün, ama beslenmesinide ihmal etmeyin, yaprakların tamamı çıktıktan sonra 15 gün ara ile 20+20+20+ME gübre ile iki defa yapraktan uygulama yapın, bu bitkinizin eksik izelement açığını kapatacağını sanıyorum, yine bence budama yapmayın(en uçlarden 10-15 cm budama yapabilirsiniz), dalın uzunluğu daha çok meyve almanızı sağlıyacak, meyve salkımları boğumaralarındaki yaprak gözlerinden çıkacak...Sürekli bence diyorum:D
Nedeni ben olsaydım böyle yapardım demeye getiriyorum,tabi ki siz istediğinizi yapın, benimkisi bir öneri, saygılarımla... envor :)

egome
12-03-2008, 07:59
Merhabalar, ******* önerinizde haklısınız envor.:D Aynen söylediklerinizi yapacağım. Teşekkürler.

Oğuzhan
12-03-2008, 08:21
Sevgili Envor çok güzel seranız.Maşallah :)
Satışı ne zaman yapıyorsunuz.:)

envor
12-03-2008, 08:33
Sevgili Envor çok güzel seranız.Maşallah :)
Satışı ne zaman yapıyorsunuz.:)

Sanırsam yakında.

MSaygin
14-03-2008, 14:25
Çok sıcak bölgelerde üretim yapılmamalı denilmiş ilk yazıda, bu durumda biz Adana'da balkonda küçük, çekirdekli meyveler yiyeceğiz gibi görünüyor :)

envor
14-03-2008, 14:35
Çok sıcak bölgelerde üretim yapılmamalı denilmiş ilk yazıda, bu durumda biz Adana'da balkonda küçük, çekirdekli meyveler yiyeceğiz gibi görünüyor :)

İlk yazı bana ait değil, zaten ileride yetiştirdikçe bazı soruları sormaya başlayacaksınız, ilk yazı ile çelişkiler olacak, mesela bunun gibi, merak etmeyin bizde Antalyada yetiştiriyoruz, Böğürtlenler çeşitlerine göre değişiklik arz edebiliyor.:)

MSaygin
18-03-2008, 11:44
merhaba,

Franbuazların kök yapısı yatayda mı yoksa dikeyde mi gelişme gösterir? Sizden gelen polka cinsi franbuazları saksıda yetiştirmek için en uygun saksı boyutu ne olmalı sizce?

envor
18-03-2008, 11:46
7,5 litrelik saksı yeter ama daha büyük olursada iyi olur.

MSaygin
18-03-2008, 11:50
Sizden gelen saksılar 7,5 litrelik, yani bunlarda tüm sezonu geçirip meyve verebilir mi?
Ben her türlü biraz büyüteceğim ama bilgi almak için soruyorum.

Bir de tahminen boyu ne kadar uzar bu sezon, ona göre dikeç yerleştireceğim saksıya?

Teşekkürler cevaplar için :)

envor
18-03-2008, 17:00
Sizden gelen saksılar 7,5 litrelik, yani bunlarda tüm sezonu geçirip meyve verebilir mi?
Ben her türlü biraz büyüteceğim ama bilgi almak için soruyorum.

Bir de tahminen boyu ne kadar uzar bu sezon, ona göre dikeç yerleştireceğim saksıya?

Teşekkürler cevaplar için :)

Biz o saksılarda yetiştiriyoruz zaten sn Msaygın o saksı ona yeter, dalların boyu sizin bakımınıza görede değişir ama 100cm-150 vm arası olur...:)

envor
19-03-2008, 11:05
Değerli arkadaşlarım size gönderdiğim franbuaz saksılarından yeni filizler çıkmaya başlamış olması lazım, eğer gördüyseniz :Daaa ne güzel :D diye sevinmeyin, o filizlerin bitkinizin verimine, büyümesine mani olacaktır, onları çıktığı gibi kopartabildiğiniz kadar derinden kopartın. Saksıları size gönderdiğim gibi muhafaza edin, fazla dal fazla meyve demek değildir franbuazda.(meyveler küçük tatsız olur)
(Her bitki yeni çıkartdığı filize bebek muamelesi yapar ve bünyesindeki besinleri ilk ona gönderir, zaten bıraktığımız dallardaki büyüme noktaları var besinin ona gitmesi lazım, kökten çıkanları o yüzden temizlemeliyiz)

sin
22-03-2008, 11:20
sn Envor bizi bırakıp nereye gidiyorsun bişeyemi kırıldın yoksa işin mi çıktı bu arada hesap numarası da vermedin :confused: :(

COYOTE
04-04-2008, 23:22
Ne iyi olmuş,hoşgeldiniz tekrar sn envor. Haberler pek iyi değil;). Sanırım benim frambuazın resmini görmek pek içinizi açmaz:(. Acaba Anatalya'dan sonra buraya uyum sağlayamadı mı ? İçeri aldım olmadı, dışarı aldım olmadı. Ana gövdelerdeki dallar ve yaprakların çoğu kurudu ben de kestim. Aksi gibi havalar da çok kötü gitti. Dip sürgünleri koparın demiştiniz ama ben koparmayayım diyorum meyveden geçtim bitkim yaşasın.:(

İklimsiz
04-04-2008, 23:26
Sizi tekrar aramızda görmek sevindirici, tekrar hoşgeldiniz:p

Benimkiler gayet sağlıklı, coştukça coşuyor mübarek:p

Balkonda, öğleden sonra güneş görüyorlar. Suyu çok seviyor ve sanırım istiyorlar;)

Dip sürgünler koparılacak mıydı:eek: Neredeyse iki günde bir yeni sürgün patlatıyorlar. Sanırım en iyisi resimlemek;)

İklimsiz
04-04-2008, 23:31
:cool:

envor
04-04-2008, 23:36
Ne iyi olmuş,hoşgeldiniz tekrar sn envor. Haberler pek iyi değil;). Sanırım benim frambuazın resmini görmek pek içinizi açmaz:(. Acaba Anatalya'dan sonra buraya uyum sağlayamadı mı ? İçeri aldım olmadı, dışarı aldım olmadı. Ana gövdelerdeki dallar ve yaprakların çoğu kurudu ben de kestim. Aksi gibi havalar da çok kötü gitti. Dip sürgünleri koparın demiştiniz ama ben koparmayayım diyorum meyveden geçtim bitkim yaşasın.:(

Tabi ki ana dalları kestiyseniz dip sürgünlerini bırakınız...
Ama ben yinede o resmi görmek istiyorum...
Mümkünse...:)

envor
04-04-2008, 23:41
:cool:

Benim bu resimde gördüğüm bir sorun var...
Ama yanılıyor olabilirim...Daha aydınlık bir ortamda daha net bir resim yüklerseniz daha iyi gözlemlerim...:)

COYOTE
04-04-2008, 23:47
:(:cool:

İklimsiz
04-04-2008, 23:52
Sorun nedir?

envor
04-04-2008, 23:52
:(:cool:

Sanki soğuk yemiş gibi geldi bana...
Büyüme noktasının resmini detaylı çekin lütfen...:)

envor
04-04-2008, 23:55
Sorun nedir?

Hayır sorun yok...Birinci sınıfı geçtiniz:D
Yalnız arkadaşlar resim çekerken bitkinin büyüme noktasını iyi görüntüleyin, hataları orası söyler...:D

COYOTE
04-04-2008, 23:59
Tamam sn envor. Yalnız şu an çekemiyorum resmi zira telefonla çektim diğerlerini de, büyüme noktaları tam görünemeyebilir. Evet hafif bir soğuk yeme durumu olabilir maalesef, ilk birkaç gün buruşuk kaldı ev içinde bende çok sıcak ve güneşsiz geldiğini düşünüp balkona almıştım. Hata yapmışım galiba.:(

ayhat
05-04-2008, 09:26
Sn. Envor size bir sorum olacak, ne zaman ip bağlamak gerekir, benim frambuazlarım yavaş yavaş büyüyor sanırım, resimde ekleyeceğim yalnız şimdiden ip ile yönlendirme yapmam gerekiyormu?

feriha
05-04-2008, 09:30
Bunlar da benim franbuazlarım.. Hava şartlarına rağmen iyi gözüküyorlar bir de siz bakın!

34105

envor
08-04-2008, 20:59
Sn. Envor size bir sorum olacak, ne zaman ip bağlamak gerekir, benim frambuazlarım yavaş yavaş büyüyor sanırım, resimde ekleyeceğim yalnız şimdiden ip ile yönlendirme yapmam gerekiyormu?

Bitki uzayıp yere doğru sarktığında sabitleme işlemi yapabilirsiniz. Bu iplede olur, bitkiyi dik tutacak başka bir cisim ile'de olur(şimdide yapsanız olur.). Sadece dallar birbirine ne kadar uzak olursa o kadar iyi.:)

envor
08-04-2008, 21:00
Bunlar da benim franbuazlarım.. Hava şartlarına rağmen iyi gözüküyorlar bir de siz bakın!

34105

Bence de çok iyi gözüküyorlar...;)

Kudret Tezel
08-04-2008, 23:54
Hoşgeldin Envor kardeş,yediden armızda görmek gerçekten sevindirici, emin ol bana yollıyacağın domates fidelerinin, framboğaz fidelerinin gelmemesine değil aramızdan ayrıldığına üzülmüştüm,iyiki döndün. HOŞGELDİN.

ayhat
09-04-2008, 10:03
Teşekkürler Sayın Envor :)

envor
09-04-2008, 23:51
Hoşgeldin Envor kardeş,yediden armızda görmek gerçekten sevindirici, emin ol bana yollıyacağın domates fidelerinin, framboğaz fidelerinin gelmemesine değil aramızdan ayrıldığına üzülmüştüm,iyiki döndün. HOŞGELDİN.

:o öylemiydi...pardon...:o Fideler için çok özürdilerim...Telafisi zor bir durum:o

sozenes
21-04-2008, 11:49
Merhaba
ben aranıza yeni katıldım ve franbuaz hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum.ist sarıyer de yetiştirilmesinin uygun olduğunu duydum .toprağı tutucu özelleği ve maddi, olarak yetiştirenlere etkilil olacağından bu yetiştiricilik işini çevremdeki insanlara tanıtmak istiyorum.bu yüzden çok fazla bilgiye ihtiyacım olacak .Ben sarıyer kent konseyi çevre grubu sorumlusuyum . bunu bir çalışma projesi olarak gündeme getirdik. frambuaz gibi hem çevreye yararlı hemde üreticisine gelir getiren ağaçımsı bitkiler hakkında bizi bilgilendirirseniz memnun oluruz.

envor
21-04-2008, 20:29
Aramıza hoşgeldiniz sayın Sozenes.

envor
22-04-2008, 18:14
Arkadaşlar; hiç birinizde franbuazlarda çiçek goncası görülmedimi daha, çiçeklenme zamanı geldi sayılır...

ayhat
24-04-2008, 10:15
Sn. Envor sadece sabah güneşi alıyorlar belki o yüzden geç çiçeklenebilir benim Frambuazlarım, sadece boyları uzadı.

envor
05-05-2008, 21:46
Hani son resimler, son haberler franbuazlardan...

ayhat
06-05-2008, 09:16
Benim bi dalım kurudu, öbürüde zor dayanıyor sebebini anlamadım, suyuna dikkat ediyorum, balkonda ama sürekli güneşte değil, birtek sabah güneşini alıyor. Çok üzülüyorum, çiçek açmadılar daha.

Dilek Erbil
06-05-2008, 11:26
Benim ikisinde çiçeklenme var,bir hafta yoktum eşim düzenli sulamamış,bazı yapraklar kurumuş.Sabah güneşi görüyorlar,gölgeye mi alsam diyer düşünürken çiçeklerini keşfettim.Ama en üstte bu yanlardan falan vermiyecek galiba,boylanmıyacakmı daha fazla? Gülmeyin sayın envor kör cahilim bu konuda...Aslında düzeneğimi kuramadım henüz Kudret bey'den aldığım karışımlarla sulayacaktım;ilk yaptığım sistem yürümedi,yeni bir sistem kurmaya çalışıyorum,fakat çok yoğun geçiyor bu aralar eve geç geliyorum.Şimdiki plan su damacanasına serum kitlerinden saplayıp besin vermek...Sanırım daha mantıklı olacak daha önce 5lt bidondu ,haftadan haftaya dayanmıyordu.Meyvelerini bekliyorum artık dört gözle.Bakalım kaç gram meyve alacağız :))

feriha
06-05-2008, 14:21
36494

Sayın Envor franbuazlara besin hazırlayıp düzeni kuramadım. Yolunda gitmedi başlayamadım. Sadece suyla beslendiler ve Ankara uzun süredir hava kapalı güneşi az görüyor olmasına rağmen tomurcuklandılar. En kısa zamanda besin eriyiğimi hazırlayıp su yerine vereyim diyorum bir yandan da ec ölçer yok şu yok bu yok yanlış şeyler yapmaktan korkuyorum. Otomatik düzen kuramıyacağım belli oldu. Ancak günde birkac kere besin verip arada sadece su vererek götürebilirmiyim. Durum böyle ne yapayım dersiniz?

envor
06-05-2008, 16:44
Valla muhteşem duruyor Feriha hanım, Sadece suyla beslenmesine rağmen çok iyi gürünümde tebrikler;), yalnız tomurcukların hemen altından destek çubuğuna bir ip yardımı ile bağlayın, meyveler irileştikçe filiz kırılmasın, ipi gevşek bağlamanızı söylemeye gerek duymuyorum:p. Bir kaç saksı için otomatik düzenek kurmanıza gerek yok, zaten günde üç defa 100'er cc'lik su verseniz bu ona yeter, eğer bir sıkıntı olursa(Renk koyulaşması,buruşma,solma)150 cc su verirsiniz olur, biter...:) Yalnız biraz gübre takviyesi yapın*,
Biraz fazla sulamışsınız, biraz az görüyor güneşi gibi geldi bana...Sizce!:eek:

envor
06-05-2008, 16:49
Sayın Ayhat, bir resim yüklesenizde görsek.
Sayın Dilek Erbil gölgeye almayın, ama rüzgardan koruyun, sizdende resim bekliyorum...:)
Bende ne resim meraklısıysam artık...:D:D

feriha
06-05-2008, 17:49
Sayın Envor haklısınız fazla sulandı Ankara bol bol yağış aldı franbuazlara fazla gelebileceğini düşünemedim. Şimdi güneş bekliyoruz:(

ayhat
07-05-2008, 09:18
Tamam Sayın Envor gündüz işte olduğum için böyle oluyor, ama bu gecikmeyi telafi edeceğim, ben Sakarya da olmama rağmen hiç tomurcuk yok, birde sadece su veriyorum, neyse resmini ekleyince daha ayrıntılı olacak sanırım.

envor
07-05-2008, 22:31
Resimleri gecede çekebilirsiniz...:)

feriha
08-05-2008, 19:28
36609

Sayın Envor bakalım tanıyabilecek misiniz? Kardeşleri ne durumda biz de sizden resim bekliyoruz.:p

envor
09-05-2008, 21:32
Feriha hanım, tanıdım tanıdım, bizim çoçuklar değilmi bunlar?:D:D
Yanlız bende şu an güncel fotoraf yok malesef, tam net değil resim ama biraz ince gördüm, yoksa bunudamı sadece suyla büyütüyorsunuz?:p

feriha
10-05-2008, 23:23
Evet Sn Envor:o diyetteler.

envor
11-05-2008, 21:33
Diyetmi diyelim?:eek:
Katıksız hapismi?:p
:D:D

Dilek Erbil
06-06-2008, 13:49
Sayın Envor imdat...maalesef resim yok,makineyi kaptırdık:) Frambuazlarıma iyilik yapayım dedim bir avuç alman markası sadece berryler için özel bir gübreyi boca ettim,uzun süredir gübreleyememiştim ve besin eriği de veremiyordum...Ve anında görüntü:( yapraklar kavruldu gibi ve döküldüler,bende yarım saat boyunca su akıtttım saksının içine çıkıp gitsin diye,şimdi kel kel duruyor :(( umarım kurtulur.Başka yapılacak bir şey var mı acaba??

envor
06-06-2008, 20:45
Panik yok Dilek hanım; başınız sağolsun...Şaka şaka:D:D
Fahiş bir hata yapmışsınız...:D:D
Siz bolca sulamaya devam edin, zannediyorum köklerden yeniden filizler çıkacaktır...:)
Diğer franbuaz alan arkadaşlardanda iyi haberler bekliyorum...:p

HAKAN_O
28-06-2008, 19:18
Yaklasik 3 Ay önce Saksıda Ahududu Aldım şimdi Biraz Büyüdü Ben Ahududunu Daha Büyük Bir Saksıya Alsammi Yoksa Kalsınmı Amacım Silivride Arsa Var Oraya Dikmek Ama Bildiğim Kadarı Ile Son Baharda Ancak Dikim Olurmuş Ne Yapmalıyım.

envor
29-06-2008, 17:20
Sayın HAKAN_O,Arsaya dikecekseniz daha büyük saksıya almanıza gerek yok, ama bence arsaya dikmek için sonbaharı beklemeniz gerekmez, düzenli sulayabilecekseniz arsaya hemende dikebilirsiniz.

envor
31-10-2008, 20:46
Franbuaz yetiştiren arkadaşlar, bitkilerde son durum nedir acaba? Budamasıda geliyor, haberiniz olsun :)

nariçi
26-11-2008, 21:37
Sayın envor bende franbuaz ve ahududu yetiştirmek isterim fidan gönderebilirmisiniz.?dikensiz böğürlenim var bir ocak, çoğalmak istor ama yer yok. Toprakda dikili, ancak meyveyi bir defa veriyor. Komşuda aynısı var daha uzun-yaz boyunca veyvesi var.

Volare
05-12-2008, 17:57
Merhaba ben İzmirde oturuyorum,
İnternette görüntü ve yazılanlara kapılarak Karaka black adında bir böğürtlen satın aldım,
sayın envor acaba tecrubelerinizden faydalanıp bu bitkiyi İzmirin çetin(sıcak/kurak)şartlarında yetiştirebilirmiyim.
Acilen yol göstermenize ihtiyacım var.Teşekkürler.

envor
05-12-2008, 21:26
Tabi ki yetiştirebilirsiniz, Sn. hazel. Dikenlimi böğürtleniniz? Topraktamı yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?

Volare
06-12-2008, 14:00
****** yetiştirebilirsiniz, Sn. hazel. Dikenlimi böğürtleniniz? Topraktamı yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?

Şimdilik saksısı ezildiği için cevap alana kadar yeni bir saksıya taşıdım,
(8 gündür posta paketinin içindeydi)Saksıda bakmayı düşünüyorum,
eğer ki uyum sağlar üreme olursa toprakta da denenebilir.
Bitkinin dallarında minik dikenler var.Bilmem bu bilgiler sizin için yeterli mi?
pakette ayrıca ingilizce bir metin çıktı yetiştirme ve zararlılarıyla ilgili,
ancak ora İngiltere -soğuk ,yağışlı,bura ise İZMİR.
Yardımlarınızı esirgemezseniz sevinirim.

envor
14-12-2008, 20:38
Sayın hazel, saksıda yetiştirecekseniz, % 80 cocopeat + % 20 perlit karışımını tavsiye ederim. Ayrıca oda içerisinde yetiştirecekseniz, bol güneş alan bir pencere önüne almanız gerekiyor. Uyum sağlamaması için bir sebep yok bence. Genelde saksıların altlığı olur, zahmetsiz olsun diye suyu bol dökeriz ve bu suyu ihtiyacı olduğunda oradan bitkinin kullanmasını bekleriz, siz sakın bunu yapmayın. Saksınızın altı kesinlikle suyun içinde olmasın. Cocopeat ve perlitin yüksek su tutma kapasitesi olduğundan günde 300 cc suyun yeteceğini zannediyorum.

Volare
11-01-2009, 20:01
Sayın envor,
tavsiyenizi almadan evvel saksı değiştirmiştim ,
elenmiş orman toprağı ve organik(keçi)gübresi karışımı içeren bir toprağa dikmiştim .
Tavsyelerinize uyarak % 80 cocopeat + % 20 perlit karışımı hazırladım ,
saksı da yaklaşık olarak 5 litrelik , böğürtlenimi oraya aktardım .
Acaba bu iki kere saksı değiştirmek bitkiye zarar verdi mi ?
Son durum resimdek gibi

envor
11-01-2009, 20:35
Bitkinizin durumu gayet güzel. Saksı değiştirmeden zarar görmez şu an için. Şimdi sürgünlerin uzamasını bekleyin. Şu an için yapacak bir şey yok, sadece güneş gören bir yerde tutun ve iyi besleyin :)

envor
13-01-2009, 20:43
Franbuazların budama mevsimi geldi. Elinizdeki fideleri bu ayda budarsanız, alttan gelen filizler daha güzel büyüyecektir.


58797

Not: Franbuazın yapraklarını gölge bir yerde kurutursanız, bitki çayı olarak kullanabilirsiniz.

Volare
15-03-2009, 11:51
Sayın envor ,
yukarıdaki bitki topraktan /kökten iki yeni sürgün verdi .
Budama yapmalımıydım?
Diğer sürgünler de çok sağlıklı duruyorlar .Görüş ve önerilerinizi bekliyorum .
Bunun dışında iki adet daha aşı(dikensiz)böğürtlenim var , boyları 1.5-2 metre civarında .Onları da budamadım ,ne kadar boy o kadar meyve olarak düşünmüştüm .
Haklımıyım ?
Saygılar .

envor
15-03-2009, 20:15
Sayın Volare yukarıdaki resmi görülen bitkinize budama yapmanıza gerek yok, hatta kökten sürgün verebilir, çıkarsa iki sürgüne daha izin verin bence, ama fazlası çıkarsa köklemek gerekebilir.

Dikensiz böğürtleninizde haklısınız, ne kadar boy, o kadar ürün...
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=211107&postcount=13
Bizde öyle yapıyorduk zaten, bu cins bögürtlen, gövdedeki boğumlardan çiçek salkımlarını çıkartıyor, haliylede ne kadar çok boğum olursa o kadar meyve alma ihtimaliniz çok olur :)

Volare
13-04-2009, 11:50
Sayın envor ,
sanırım Polka cinsi ahududu sizde vardı , bu sene satışınız yok galiba ?
Satış konularını taradım bulamadım . Bana 4-5 fidan yeter .
Saygılar.

envor
14-04-2009, 21:25
Sayın envor ,
sanırım Polka cinsi ahududu sizde vardı , bu sene satışınız yok galiba ?
Satış konularını taradım bulamadım . Bana 4-5 fidan yeter .
Saygılar.

Satış(fide) yok maalesef, banada 2-3 kök yetecek ama:p

Volare
17-04-2009, 09:25
Sayin envor ,
New Polka cinsi ahududu aldım ,1 kök verebilirim .

envor
17-04-2009, 20:45
Teşekkürler Volare, özelden adresimi gönderiyorum. Merak ettim nereden buldunuz?

Volare
17-04-2009, 22:03
Reklam olmuyordur umarim ,
blackmoor'dan :)
Saygilar .

Volare
28-04-2009, 19:05
Sayin envor ,
Polkalar geldi , benimkileri henuz yeni diktim .
Size ayirdigim kok ambalajlandi .
Yarin yola cikiyor . Umarim sag saglim ulasir .

envor
17-05-2009, 15:53
Sayin envor ,
Polkalar geldi , benimkileri henuz yeni diktim .
Size ayirdigim kok ambalajlandi .
Yarin yola cikiyor . Umarim sag saglim ulasir .

Sayın Volare, göndermiş olduğunuz polkalarda ilk tomurcukları gördüm, sizde durum nedir?

Bu arada, Manisada bir arkadaşımada göndermiştim polkalardan, geçenlerde karşılaştık ve franbuazının ne işleme ihtiyacı olduğunu sorunca; Hadi bir bakalım dedim. Öyle çok filiz patlatmış ki kökten, hemen bir kaç kök ayırdım, siz değerli arkadaşlarıma göndermek için, poşetledim büyütüyorum. Size vede Kudret bey'e göndereceğim inşallah.

Yaşasın böğertlen kardeşliği:D:D:D

Volare
17-05-2009, 18:11
Sayin hocam ,
bende tam yarin ciceklerin fotograflarini yayinlayacaktim .
Hafta sonu cepten giriyorum internete-fotograf gonderemiyorum.
Bu arada ingilizler dikince 20 cm ' den kesin diye talimat gondermisler .
Kestigim cubuklari da topraga batirdim;)yeserdiler .Celikle uretilemedigini bilmesem sevinecem .
Ahududu , bogurtlen hem lezzetli hem faydali meyveler .
Elimizdeki cesitleri zenginlestirmemiz lazim .
Kasimda getirttigim Karaka black da nerdeyse boyum kadar oldu , uc daldirma yapayim diyorum :p insallah basarili olurum .

envor
17-05-2009, 21:13
Evet bende kestim. Dediğiniz gibi, faydalı bir meyve. Yaprağınıda bitki çayı olarak kullanıldığınıda biliyormuydunuz. Özellikle hamilelikte çok faydalı olduğunu söylemişlerdi. Toplanan yapraklar, gölgede kurutulup, kaynamış suyun içine atılıyor, bir iki dakika içinde demlenip tüketiliyor. Yapraklar kaynatılmıyor yalnız. Belki biliyordunuz, ama bilmiyorsanız aklınızın bir köşesinde bulunsun. Hem diğer üyelerimizde öğrenmiş olur.

Gerçi daha öncede yazmıştım bunu ama:p, neyse:D:rolleyes:

Volare
17-05-2009, 22:06
Evet son derece faydali bir bilgi , bazen bitkinin her tarafi gunes alabilsin diye yapraklari
kesip atiyordum .Golgede kurutayim bari , hem tamamen katkisiz organik bitki cayi bulmak baska turlu mumkun degil .

Volare
18-05-2009, 08:50
çok çabuk açtı, meyvesi güzeldir umarım...

Sarıcan
18-05-2009, 09:06
Sevgili Envor,

Fazla kök olursa bende katılabilir miyim böğürtlen kardeşliğine.

Burak_k
16-06-2009, 20:06
Sayın envor,

Ben adanada böğürtlen ve ahududu yetiştirmek istiyorum.Topraksız kültürde dönüme ne kadar ürün alabiliriz? Ayrıca hangi çeşitler sıcak bölgeler için uygundur?

Saygılarımla.

envor
16-06-2009, 20:22
Sayın Burak_k, tam olarak dönüm de ne kadar alınacağını söyleyemem, çünkü yetiştiricilik yaptığımızda ürettiğimiz malın hepsini toplayamadık, neredeyse yarısı bitkinin üzerinde kalmıştı. Piyasa pazarı çok da büyük değil, 10 dönüm franbuazı satacak yer bulamadık ve serada domates yetiştirmeye döndük. Sera ortamına en uygun çeşit polka cinsi olduğunu yapmış olduğumuz araştırmalarda öğrenmiştik. Size de polkayı tavsiye ederim.

Burak_k
16-06-2009, 20:50
sayın envor,

ben de 4-5 dönüm düşünüyordum.Araştırmalarımda kilosunun 3-4 TL den satıldığını öğrenmiştim.Siz anladığım kadarıyla pek tavsiye etmiyorsunuz.siz kaç liradan verebildiniz?

envor
16-06-2009, 21:00
Biz iki yıl önce 100 gramını 2-3 tl'den satıyorduk :) Satacak yer bulursanız, çok tatlı parası var. Tavsiye etmiyorda değilim, iş satmakta, yetiştirmek kolay, hemde çok :)

Burak_k
16-06-2009, 21:06
:) o zaman ben 1 dönümle başlayım.Sera yüksekliği ne kadar olmalı? Isıtma gerekmiyor değil mi?(erkencilik vs nedenlerle)

envor
16-06-2009, 21:26
İşin güzel yanı, öyle modern sera falan istemiyor olması, ısıtmayada gerek yok. Oluk altı 3 metre olsa yeterli gelir, ama imkanınız varsa 4-4,5 mt sera yaptırmanızı öneririm. Birde mutlaka tepeden havalandırmalı olmalı, kelebek diye tarif edilen çift taraflı olmalı havalandırmalar.

Volare
19-06-2009, 22:23
Nisan sonu diktigim Polka 'lar meyva verdi .
Resim yayinlayamiyorum , kucuk oglum tadlarini
cok sevdi ...;)

Volare
12-08-2009, 20:34
Polkalar tekrar açıyor , sevdiler galiba buraları :)

envor
18-08-2009, 20:46
Polkalar tekrar açıyor , sevdiler galiba buraları :)

İşler yoğun, tek saksı olduğundan ihmal ediyordum, manisada toprağa dikmek zorunda kaldık, birde çok mu iyi bakmışız bilmem:rolleyes: (ayıptır söylemesi), yer gök franbuaz... Teşekkürler volare;)

Volare
31-08-2009, 06:38
Sn . envor ,
Çok sevindim , uyum sağlamış bu kadar uzun yoldan sonra bir de yüzünüzü güldürmüş,
meyve vermiş...Ne mutlu bana .Hocam sadece böğürtlenim 2 metreyi geçmesine rağmen meyve vermedi , kasımda Ingiltereden gelen Karaka black .
Nedendir sizce ?

meh12
01-09-2009, 14:36
bende bahçeme bir kaç tane köklendirerek diktim .İkinci senesinde meyve verdi

binbirçeşni
12-09-2009, 07:31
merhasbalar;
benaranıza yenı katıldım,ufak bır balkonum ve ufak bır bahcem var.ve boğürtlen,ahududu,frenk üzümü dikmek istiyorum bastan sona okudum ama heralde acemı oldugumdan olsa gerek bişi anlamadım:( bana bu konuda yardımcı olabılırmısınız?bahcecılık konusunda hıcbısı bılmıyorum:confused: ama benımde böğürtlenimiahududum olsun istiyorum:rolleyes: eğer becerebilirsem domates,biber vs de dikebilirim.bana adım adım anlatırsanız cok sevınırım,gübreyı nereden almalıyım nasıl saksı almalıyım vs şimdiden çok teşekkürler..;);)

envor
13-09-2009, 20:27
bana adım adım anlatırsanız cok sevınırım

Sayın binbirçeşni; bilgimizi ve tecrübelerimizi devamlı paylaşıyoruz, hep de paylaşmaya devam edeceğiz. Ama daha önce paylaşdığımız bilgileri, bir daha bir daha yazmamızda mümkün değil, siz önce 3-5 gün forumdaki ilgili sayfa ve konuları okuyun, hatta bir hafta;), ilk başta anlamazsanız bile ileriki zamanlarda konu hakkında az, çok bir fikriniz olacaktır. Daha sonraki aşamalarda biz size yardım ederiz :) Siz okumaya başlayın, biz buradayız vede yardıma her zaman hazırız :)

Eovyn
16-09-2009, 15:10
Ben de balkonumda ahududu yetiştirmek istiyorum. İlgili forum sayfalarını da bir bir bidaha bidaha okuyorum:o Ama sorun şu. Sizce ilk ahududu fidanımı nereden satın alayım? İnternet siteleri üzerinde fidan satışı yapılan yerler var. Ama önerebilir misiniz lütfen? Malum; tecrübenizden bizler de faydalanmak istiyoruz..

Volare
22-09-2009, 10:43
Bu Polkalar mola vermiyor ,

levent.
22-10-2009, 19:20
Sayın envor, mail adresinizi gönderebilir misiniz?

envor
22-10-2009, 21:39
Sayın envor, mail adresinizi gönderebilir misiniz?

Sayın levent, mail adresimi size nasıl gönderebilirim?

darkcomen
16-11-2009, 22:08
Sayın envor bey topraksız tarım çalışmalarında sizden profesyonel destek almak isterim. iletişime geçersek sevinirim. darkcomen@hotmail.com

idris şenol
27-02-2011, 20:46
sayın envor çalışmalarınız üsteki tarihte sonlanmış
istenmeyen durumu oluştu yoksa devam mı ediyor
bilgi yazarsanız sevinirim

envor
28-02-2011, 14:02
Franbuaz ile ilgili hiç bir iş yapmıyorum şu anda. En son, kurban bayramında evde ki, franbuazdan toplamıştık. Yıl oldu resim yüklemiyorum siteye :) hadi yükleyeyim dedim.:D

194686

jibuti
28-02-2011, 15:43
yükleme kardeşim yükleme olan var olmayan var,sonra başımıza gelmeyen kalmıyor:D

envor
28-02-2011, 19:14
yükleme kardeşim yükleme olan var olmayan var,sonra başımıza gelmeyen kalmıyor:D

Çevreye verdiğim rahatsızlıktan dolayı özürdilerim...:D:o

Delimus
28-02-2011, 21:49
Jibuti abime katılıyorum tamamen sorumsuzluk :D

Gauke
22-09-2015, 21:12
Kapalı balkonda dahi uygun büyüklükte bir saksıda böğürtlen yetiştirmek mümkün müdür?

çilekpark
22-01-2018, 08:57
Teşekkürler.Sn.envor

Elimde bauhausdan alınmış bir franbuaz var .

Bu frambuazı ötekilerden ayrı olarak perlit-coco peat karışımı içinde topraksız olarak yetiştirmeyi düşünüyorum.Bakalım olacak mı :)

Adım adım ne yapmamı önerirsiniz?
merhaba
saksıda topraksız böğürtlen üretimi yapan arkadaş varmı.yardımcı olabilirmi

çilekpark
22-01-2018, 09:08
merhaba.topraksız çilek üretiyorum.topraksız saksıda böğürtlen sanırım üretmişsiniz.başarı durumu nasıl.son foto lar varmı.teşekkürler

çilekpark
10-02-2018, 17:45
görüşebilirmiyiz.
0.5353642240
Tahir Turhan

Kozanli
10-02-2018, 18:37
Bu Polkalar mola vermiyor ,

Sevgili volare, Polkalar randıman veriyor mu?

çilekpark
19-12-2018, 20:46
0.535.3642240 ararmısınız veya tel verirmisiniz.lütfen

aeroponic
28-12-2018, 17:19
bilgilendirme için teşekkürler

muhendısBey
01-09-2022, 09:35
Franbuaz ile ilgili hiç bir iş yapmıyorum şu anda. En son, kurban bayramında evde ki, franbuazdan toplamıştık. Yıl oldu resim yüklemiyorum siteye :) hadi yükleyeyim dedim.:D

194686

Hocam nasılsınız

barcin1
08-09-2022, 15:20
Merhaba,

Topraksız ahududu yetiştiriciliği ile ilgili bilgi almak istiyorum. Yardıcı olabilir misiniz?