View Full Version : Avustralya Karadutu
muratkoç
10-02-2010, 10:55
Sayın muratkoç,
Avustralya Kara dutu -20 derecede olmaz. İç mekanda muhafaza etmeniz gerekir kışın. Benim Sera içinde dutlarımın birazı şu an itibarıyla meyvelendi.
Sağlıcakla.
Teşekkür ederim sayın Romantik
ahmetshur
03-03-2010, 11:20
Sayın Romantik
2 adet Avustralya kara dutunun bedelini dün hesabınıza yatırdım. Bir sorun yoktur inşallah.
Haberiniz olsun istedim...
Saygılar...
Benim Avusturalya dutum uyanıyor. Üzerinde dutlar bile var.:D
ahmetshur
05-03-2010, 09:34
Benim Avusturalya dutum uyanıyor. Üzerinde dutlar bile var.:D
Sayın Almira çok güzel görünüyorlar. Afiyetle yemenizi diliyorum.
ahmetshur
05-03-2010, 12:17
Sayın Romantik göndermiş olduğun Avustralya kara dutlarımı az önce aldım.
Teşekkürler... ve çalışmalarınızda başarılar...
Saygılar...
Sayın Almira çok güzel görünüyorlar. Afiyetle yemenizi diliyorum.
Teşekkür ederim sayın Ahmetsur. Avusturalya dutumu geçen yıl çelikten yetiştirdim. Bu yıl ilk defa tadına bakacağım. Şubat'ta uç budaması yaptım. Budadığım dalı atmaya kıyamayıp onu da toprağa sokuşturdum. Şimdi onun da üzerinde dutlar var. Bakalım; Haziran'a kadar kurumazsa bir dutum daha olacak.:D
bahtiyar02
05-03-2010, 14:54
Sevgili Almira:
Hayırlı olsun meyvelerini yemek nasip olsun.
Saygılar
Samsunlu55
05-03-2010, 22:50
Sn. almira, son resimde dutun sağında görünen ağaç nedir, erik mi? Maşallah sizin oraya yaz gelmiş:)
Sn. almira, son resimde dutun sağında görünen ağaç nedir, erik mi? Maşallah sizin oraya yaz gelmiş:)
Teşekkürler sayın Samsun55; bizim buraya yaz bir geliyor bir gidiyor. Perşambe günü hava süperdi. Hırkasız geziyorduk. Bu gün yağmur yağıyor.:( Sağda görünen badem fidanı.:D
Sevgili Almira:
Hayırlı olsun meyvelerini yemek nasip olsun.
Saygılar
Teşekkür ederim Sayın Bahtiyar02; Hep beraber yiyelim diyeceğim ama oralara biraz zor gönderilir.:D
Arkadaşlar küçücük Avustralya karadutum 19 tane meyve verdi işte resimler...
YeşilSeven
17-03-2010, 21:24
Benim sera içindekilerde de meyveler görünmüş, hafta sonu hemen fotoğraflayacağım. Herhalde mayıs başı gibi tatmaya başlayacağız.
sındırgılı
17-03-2010, 22:00
Bende, geçen sene 5-10 meyva aldım.Fakat ya tek olduğundan ya da ekşi kara dut sevdiğimden pek memnun kalmadım. Şu anda gözler patlıyor.Belki az da olsa yine meyva alacağim. Benim anlıyamadığım, ne özelliği varki bizim dutlardan daha makbul oluyor? Evet, yapraklarından güzel dolma oluyor.. Başka, ne özelliğini farklı buluyorsunuz? İnanın, İstanbulda yakınlarda olsanız sizlere saksısıyle verebilirim..Hatta, yanında bonus olarak liççi de dahil..
athena -asena
17-03-2010, 22:12
sayın sındırgılı liçi ye talip olabilirim .saygılar...
sındırgılı
17-03-2010, 22:17
Büyükadaya gelıp alırsanız neden olmasın?
athena -asena
17-03-2010, 22:20
teşekkürler. istanbuldan isteyen arkadaşlar olursa onlara verirsiniz . saygılar...
Benim anlıyamadığım, ne özelliği varki bizim dutlardan daha makbul oluyor? Evet, yapraklarından güzel dolma oluyor.. Başka, ne özelliğini farklı buluyorsunuz?
Sn. Sındırgılı en büyük özelliği saksıda da yetişebilmesi ve çok verimli olması sanırım. Yılda iki kez ürün vermesi iyi bir avantaj.
Ben geçen yıl dilini tam çözememiştim. Zaten bir bitkiyi ancak 2. yılına taşıyabilirsem tanıyıp, dilinden anlayabiliyorum:) Kışın tek bir meyve alabildim o da kış güneşinde olgunlaşamayıp tatlanamamıştı bir türlü. Bu yıl her bir yaprak dibi meyve dolu. Bakalım asıl şimdi lezzet konusundaki merakımı giderebileceğim.
sındırgılı
18-03-2010, 19:23
Sn.Nevsune, Bitkilerimle eskisi gibi ilgilenme imkanım pek kalmıyor..Zaten, Bahçedeki beyaz dut bize yetiyor..Kirliliğide cabası..Gerçekten, İstanbulda oturanlar gelip alabilirlerse vereceğim..Dut zamanı bekleriz..
E inanmıyorum, o güzelim dutlar yerlerde çürümeye bırakılmış. Dut zamanı ağacın altına bir örtü serseniz kendi kendilerine kururlar belki:)
Benim açımdan Avustralya karadutu balkonda görüp görebileceğim en verimli bitki. Yıllardır bir yığın böğürtlen, ahududu, adını unuttuğum fidanlardan bir tane bile meyve görmeden telef ettikten sonra üzeri meyve dolu bu Avustralya dutum benim gurur kaynağım oldu:rolleyes: Benim elimde bile ölmediğine göre, ne kadar dayanıklı siz karar verin.
Bütün balkonculara hararetle öneriyorum.
sındırgılı
21-03-2010, 21:48
Bugün gittiğimde, beni mahçup edercesine üzerinde onlarca dut vardı..Biraz susuz kalmış..Ayrıca evde,fotoğrafa bakarken,ağacımı kabuklu bitin sardığını farkettim :) İnanın erik ağacının çiçeklerine yüzlerce bal arısı gelmişti..Harika bir görüntü ve ses vardı..Ona dalınca diğer işler unutuldu..
Kafkas57
21-03-2010, 23:35
Gerçekten verimli bir meyve.Yaprakları çıkmadan meyvelerini veriyor.
Balkon saksı içinde çok uyumlu bir bitki.Ben bir tane yetmedi ikinciyi sipariş ettim.Gerekli ihtiyacını karşıladığınız zaman size teşekkür ediyor.
Lonicera
02-04-2010, 19:28
Boyuna bile bakmadan meyve vermeye çalışıyor. Üstelik 2 tanesi kapkara olmuş. Fotoğraftan sonra tadına bakıldı:) 2 yıldan beri edindiğim deneyime göre bu dutun meyvesi sıcaklarda fazla lezzetli değil. Bugün tadına baktığım ve geçen sene budamadan sonra sonbaharda aldığım 2.ürün de, yaz mevsiminde olgunlaşan meyvelerine göre daha tatlı ve aromalı.
ahmet salih
02-04-2010, 23:37
Benim bücürü 15 gün önce toprağa aldım. Şimdilik meyveler kırmızı , sanırım 1 hafta sonra tadına bakabiliriz.
Samsunlu55
02-04-2010, 23:45
Benim bücürü 15 gün önce toprağa aldım. Şimdilik meyveler kırmızı , sanırım 1 hafta sonra tadına bakabiliriz.
Hayırlı olsun, bizim buradaki dutların yaprakları dahi uyanmadı, yeni yeni tomurcukları şişmeye başlıyor:)
ahmetshur
03-04-2010, 17:30
Herkese merhaba
Buda benim yurt dışından ısmarladığım Hint Dutu.
Fotoğraf çok güzel olmayabilir. önümüzdeki pazartesi birkaç fotoraf daha yüklemeye çalışacağım.
herkese saygılar...
berduray
03-04-2010, 18:39
Sayın Lonicera benimki geldiği gibi duruyor, acaba umudu keseyim mi?
Bu daha yolculuk durumunu atlatamadı mı acaba?
Lonicera
03-04-2010, 18:50
Sn berduray, budama makası ile tepeden 1 cm. kesin, yeşil renk görünmüyorsa biraz daha alta inin. Koyu yeşil rengi yakalarsak umut var. Aynen duruyor dediğinize göre sanırım gözlerde kabarma da yoktur. Sizin oralarda çoktan yapraklanması lazımdı. Şöyle 10 gün kadar daha bekleyin, herhangi bir hareket olmazsa umudu keseceğiz galiba:(
berduray
04-04-2010, 10:17
Kesmeye kıyamadım, tırnağımla biraz kazıdım ve yeşil aksam var.
Hala umut var o halde, çok sevindim...sabır sabır...
sındırgılı
11-04-2010, 19:02
Bugün, sebze adalarının montajı için Büyükadaya gittiğimde ufaklığı kabuklu kabuklu bitin sarmadığını,kendi doğal hali olduğunu gôrünce çok sevindim.Her tarafında dutcuk vardı.Enzimi sulandırıp,tüm saksıdakilere verdim. Ters aşılı dut daha yeni yeni yaprak verirken,bizimkinin üzeri dut doluydu.
Mutlu Kutlu
11-04-2010, 19:26
Seraya gelenler avuç avuç yiyor, bitmek bilmiyor:)
Avuç avuç yendiğine göre lezzetli olması gerek:) Öyle mi Mutlu bey?
Ankara'da havalar ısınsa bizimkiler de keyfe gelecek ya zavallılar hala kış soğuğuyla boğuşuyorlar..
Mutlu Abi valla çok lezize görünüyorlar.Mükemmel bir renk şöleni olmuş.Bu fidan boyu ve yaşı nedir .
Bol meyveli fidan satışı nedir.
Nevsune Abla ,
Seninkide pek keyifli duruyor.Birde havalar ısındımı renk şölenine başlar. :)
Mutlu Kutlu
12-04-2010, 21:28
Daha 4 yaşında, ama toprakta dikili olduğundan dolayı gövde kalınlığı koldan daha kalın.
Genç bir avustralya dutun meyveleri küçük oluyor, yaşı ilerledikçe hem meyve boyu uzuyor hemde meyve et kalınlığı artıyor. Tadı pembeyken mayhoş kendine has aromalı, siyahken tatlı yine hoş aromalı.
denizakvaryumu
22-04-2010, 11:29
Ankara'da nerdeyse tüm marketlerde yaklaşık 3 haftadır Avustralya kara dutu satılmaya başladı.
Önce kg fiyatı 14 TL idi bugünlerde 7 TL ye düştü.Geçen sene yoktu...Kim bu işi akıl ettiyse sanırım köşeyi dönmüştür :)
Albenisi oldukça fazla ve çok iri dutlar...
Tadı ne ekşi karaya ne tatlı karaya ne de şekerli beyaz duta benziyor ...Karma bir tat,açıkçası dut meraklılarının seveceğini sanmıyorum.
Ben tadını sevmedim.
türkansultan
07-05-2010, 16:01
arkadaşlar hepinize merhaba bendebodur ağaçları çok seviyorum balkonda yetiştirebileceğim en ideal ağaç nereden bulabilirim lütfen yardımcı olun teşekkürler
Samsunlu55
11-06-2010, 00:49
Sn. Romantik'in gönderdiği çeliklerden bir tanesi meyvesini olgunlaştırdı çok teşekkür ediyorum. Konu ne zamandır durgunmuş. Bu güzel meyvenin fotoğraflarını görmek isterim.
sındırgılı
11-06-2010, 00:54
Benim,ilk tur meyvalarin hasadi bitti. Bir de fidani, yer kapliyor diye verecektim !
berduray
11-06-2010, 12:45
2 ayda tek yaprak çıkmadı...hala çubuk halinde bekliyorum...
İmrenerek sizlerin resimlerine bakıyorum, maşaallah.
Avustralya kara dut almıştım forumdaki bir üyeden sanırım Sayın ceycey idi. O türün bodur olduğunu okuduğumu anımsıyorum ancak yaprakları elimin ayasından bile büyük şu anda ve sürgünlerin tepesini kırdığım halde yaprak dibinden uzuyor. Başka bir tür olabilir mi acaba bendeki?
sındırgılı
11-06-2010, 21:58
Çok güzel yaprak sarması oluyor. Denemenizi isterim.
Biliyorum çok lezzetli oluyor da; kendi fidanıma kıyamam. Pikniğe gidince ağaçlardan toplayacağım, daha bugün konuştuk bunu arkadaşımla ;)
ne çeşit meyve var yemek isterdim bunuda
sındırgılı
20-03-2011, 20:31
Geçen hafta dışarıya çıkardığım dut ağacından meyva resimleri :
sertug guray
20-03-2011, 23:31
Merhabalar arkadaşlar resimleri gördükçe canım çekiyor acaba bodur dut fidanlarını nereden bulabilirim bana yardımcı olurmusunuz.
Normal dut ağacına Avustralya siyah dutu aşılanırsa soğuk bölgelerde geç su yürüyeceğinden soğuklardan etkilenmesi ortadan kalkar mı? Yani Antalya Doyran ormaniçi pazarında normal duta aşılanmış Avustralya siyah dutu gördüm. Aşı uyumu çok güzeldi. Acaba yükseklerde yaylada aynı aşı yapılsa soğuktan etkilenme ortadan kalkar mı?
Bunlar da benim dutlarım :) 3 lt saksıda bile meyve veriyor hayret.Kasımda bir yaprağını kopardım oradan 5 meyve ve yapraklar çıktı :) Anca martda kararıyorlar ;
http://img405.imageshack.us/img405/8794/avustralyakaradutununme.jpg (http://img405.imageshack.us/i/avustralyakaradutununme.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Budaması nasıl yapılıyor acaba ? O meyvelerin tutunduğu yerden mi, yoksa komple o dalın dibinden mi budanıyor ? Bilgilendirirseniz sevinirim.Meyveleri çok lezztliydi tekrardan daha fazla olarak meyve almak istiyorum :D
kocasinan
28-03-2011, 10:54
Sayın Sonul'un sorusunun iklimi soğuk olan bölgeler için Avustralya dutu yetiştirme açısından önemli diye düşünüyorum, eğer bu konunun uzmanı arkadaşlarımız varsa cevaplayabilirlerse bizde belki bahçede Avustralya kara dutu yetiştirebiliriz, teşekkürler.
denizakvaryumu
28-03-2011, 14:49
Ankara'da kesin sonuç yakında belli olur.
Ben ve miniralism bahçeye diktik (geçen yaz)
Ankara merkezde açık balkonda saksıda donmadan çıktı.
ahmet salih
19-04-2011, 19:58
Geçen ay meyveleri soğuklar gelince döktü, fakat çok inatçı bir tür, mart başında aldığım çelikler de bile meyva var.
Çamlıbel14
01-05-2011, 22:25
Soğuğa dayanıklı.-5 derecede ağaç ölür diye yazıyor başındaki açıklama da.Tam bir hikaye.Neye göre belirlemişler bu -5 dereceyi.3 sene önce Trabzonlu Yusuf Bey den 2 adet Avustralya kara dutu fidanı almıştım.Kargo ile geldikten sonra apartmanın bahçesine diktim.Sabah güneşini almıyor.Toprağı desen o kadar iyi değil.Geçen sene meyve verdiler.-10 -15 leri gördü Bolu hala yaşıyorlar.Bence bahçede yetişir.Çünkü benimkiler yetişiyor.Bolu gibi bir yerde dışarda yetişiyor ise Doğudaki çok soğuk iller hariç heryerde dışarıda yetişebilir.Kanıtı benim bahçedeki karadutlar.
Samsunlu55
01-05-2011, 22:33
Benim fidanım da gece ayazlarından etkilendi. Yaprak çevresinde kararmalar oldu, sürgün çıkışları yavaşladı, umarım toparlar...
Çamlıbel14
01-05-2011, 22:35
Benimkilerde öyle olmuştu.kendini çok çabuk toparlıyor.
Minarislim
13-05-2011, 22:34
Benim Avustralya Karadut kışı çıkardı.Açmak üzere.Yaprakları biraz açınca fotoğraf ekliyeceğim.
Özellikle ankara'da olanlar için soruyorum. İlerde soğuk yüzünden ölme ihtimali var mı? -5 demişler çünkü...
Birde nereden çeliğini satın alabilirim?
karayemiş
23-01-2012, 20:38
meyveyi yiyen arkadaşlar kışa girince dutu unutmuşa benziyor. -15 lere dayandığını yazmış bir arkadaşımız buna ihtimal vermiyorum trabzonda -5 civarında ağacımın gövdesi dondu en alt kısmında donmamış sadece bir göz kalmıştı oradan kesmiştim şimdi kocaman bir ağaç ağaçları donan arkadaşlar buraya kaç derecede donduklarını yazarlarsa bir fikir elde edebiliriz diye düşünüyorum
avusturalya dutunun diğer dutlar gibi soğuk dayanıklılığı olmadığını söylemek zor.Denenmiş tecrübe edilmiş ise diyeceğim yok fakat diğer dutlar kaç dereceye dayanıyorsa avustralya dutu da o kada daynır diye düşünüyorum.Ankarada açık bir arazide 3. yılı olmak üzere geçen yıl gayet iyi meyvesini aldık. Şu anda bir sorun görünmüyor ilkbaharda -25 lerden zarar alıp almadığını göreceğiz.Geçen yıllarda -10 ları görmüştü.
ben avustralya dutunun -30 lara dayanacağını tahmin ediyorum.
karayemiş
09-02-2012, 19:12
- 30 mu imkansız tek kelimeyle imkansız buna emin olabilirsin sayın lodos sanırım bahsettiğiniz dut avustralya kara dutu değil ayrıca tecrübe ettim dutum tek göz kalıncaya kadar dondu ve ben bu yıl ağaçlar donmasın diye kömür çuvallarıyla ağacın kendisini boydan boya sarmaladım öyleki görenler bunları kargoyamı vereceksin diyor
denizakvaryumu
09-02-2012, 19:33
Avustalya dutu Ankara'da bahçede geçen kışı çıkaramayıp dondu.
Ankara da bahçede, geçen yıl benimki de dondu.
Romantik
11-02-2012, 08:21
Avustralya Dutu, bizim burada bile bazen zorlanıyor, Ankara için dış mekanda imkansız......
Zaten çoğu fidancı, Avustalya Kara Dutu diye piyasa da Bursa Yediveren Dutunu satıyor.
Arkadaşlarımız bu iki dut çeşitini birbirleriyle çok karıştırıyorlar.
karayemiş
11-02-2012, 15:58
cengiz bey bursa yediveren dutunu ilk defa duydum -10 lardan bahsediliyorsa avustralya dutu olması imkansız gibi büyük ihtimalle sizin bahsettiğiniz duttur bu derece soğuklara dayanan dut birde şöyle bir durum var fidancıya gidiyorum japon eriği varmı diyorum evet var diyor hangi çeşitler var deyince ya tek çeşit oluyor ki onunda adını bilmiyor **** şu siyah çeşit bu kırmızı çeşit diyor. birkaç yıl önce aldığım japon eriğim var çeşidini ne fidancı biliyor nede ben eriği bir örnek olsun diye verdim birçok çeşitte durum bu
Romantik
12-02-2012, 15:32
Bursa Yediveren dutu, birçok özelliği ile Avustralya Dutuna benziyor, farkları meyvesi ve yaprağı daha küçük olması, ancak bu şekilde ayırt edebilirsiniz, başka şekilde ayırt etme şanşınız yok.
Sizler hobi olarak balkonunuzda, terasınızda veya bahçenizde bu ürünleri yetiştirmeye çalışıyorsunuz, o yüzden bildiğiniz, güvendiğiniz yerden alışveriş yapmanız sizler için daha mantıklı.
karayemiş
13-02-2012, 11:39
cengiz bey benim meyve ağaçlarım terasta **** balkonda değil fındık bahçesi içerisinde sizden ve diğer fidancı arkadaşlardan aldığım 35 çeşit kadar meyve ağaç **** fidanım var bir kısmı meyve veriyor bir kısmıda beklemede. fidan almaya önce buradaki fidancıdan 7 fidan alarak başladım bu hastalığa işte tam o dönemde yakalandım önce ağaçlar net i sonrada sizin gibi değerli fidancı arkadaşları tanıdım sizlerin sayesinde artık armut aldım demiyorum şu çeşit armut aldım diyorum bunun içinde sizlere teşekkür ediyorum
Minarislim
14-02-2012, 09:18
Benim Avustralya kara dutu geçen kışı çıkardı dış mekanda.Bu yılda kurumaz'sa daha kurumaz. geçen hafta hala ayakta ben burdayım diyordu.
Minarislim
14-02-2012, 11:09
Gelişme güzel oldıu sürgün boyları çok iyiydi.
karayemiş
14-02-2012, 16:05
hmm.. ne diyeceğimi bilemiyorum doğrusu şimdi bu avustralya kara dutu değildir desem bunu bilemem siz bu fidanı nereden aldınız acaba ankara gibi soğuk biryerde sizin duta birşey olmazken üstelik küçücük fidan benim koca dutum trabzonda donuyor sizcede tuhaf değilmi. birazdan ankaranın geçen yılki en düşük sıcaklığına bakacağım ve buraya sonucu ileteceğim
karayemiş
14-02-2012, 16:16
History : Weather Underground (http://turkish.wunderground.com/history/airport/LTAC/2011/1/1/CustomHistory.html?dayend=14&monthend=2&yearend=2012&req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA) burada 2011 ocak tan bugüne kadar gerçekleşen en düşük sıcaklık -14 olarak görünüyor şuda varki ben trabzonu takip ediyorum bu sitede gerçekleşen ısının üstü veriliyor şöyle yani trabzonda - 4 gerçekleşiyorsa bu sitenin sonuçlarında - 2 filan oluyor
karayemiş
14-02-2012, 16:34
History : Weather Underground (http://turkish.wunderground.com/history/airport/LTCG/2011/2/13/CustomHistory.html?dayend=13&monthend=2&yearend=2012&req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA) bu sonuçta trabzonun geçen bir yılı en düşük -2 görünüyor tabi benim dutum geçen yıl donmadı 2 yıl önce dondu sanırım -5 filan olmuştu tabi bu benim tahminim linkini verdiğim site dutumun donduğu tarih aralığında en düşük sıcaklığı -3 olarak gösteriyor ne dersiniz benim dut light mı ankaradaki akrabalarının -14 lerde donmadığını kendisine söyleyip sitemde bulunacağım belki yüzü kızarır
denizakvaryumu
15-02-2012, 08:42
Ankara merkez sıcaklığı daha yüksektir.
Ankara'nın etrafındaki bahçeler rahatlıkla -20 leri görür.
Örneğin Ankara merkezde balkonda saksıda duran Avustralya dutu 2 kıştır donmadan kışı çıkarabiliyor...
Yine Ankara merkezde incir ve yenidünya ağaçları meyve verebiliyor.
Ama Ankara merkez dışındaki bahçelerde incir ve yenidünya donuyor.
Ben bu yıl iki adet Avustralya karadutunu yaylada saksı içinde bıraktım. Eksi onlarda hiç bir şey olmadı. Bir ay sonra toprakla buluşturmayı düşünüyorum.
Minarislim
15-02-2012, 11:51
Sayın romantik den almıştım.
Minarislim
15-02-2012, 11:55
İki adette Flying Dragon almıştım. Onların durumu da gayet iyi.
karayemiş
15-02-2012, 15:05
bu duruma romantik ten tez zamanda açıklama bekliyorum. sizlerin bu yazdıklarınızdan sonra ben dutuma bırakın sitemi serzenişte bulunacağım:)
bahsettiğim dutun resimleri
http://img69.imageshack.us/img69/3592/22062011267.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/69/22062011267.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img36.imageshack.us/img36/1927/22062011269.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/22062011269.jpg/)
Ankarada 2012 kışı çok soğuk geçiyor resimde görülen dur fidanından iki adet bulabildim yen kontrol ettim gayet iyi durumdalar.başka çeşit karadut fidanlarımda var onlar farklı geniş yapraklı olanlar ve çok geniş yapraklı dilimli olanlar var bu yıl meyve verirlerse nasıl olduklarını göreceğiz.
geçen haftalarda açık alanda -27 leri gördü önümüzdeki haftalarda yine -25 leri görecek mart ayıda tahminim -20 leri bir kaç defa görecek.merkezler ile açık alanlar arasında rahatlıkla 6-8 derse fark edebiliyor.resimde görülen dut yaprak açmadan önce meyve veriyor daha sonra sürgün veriyor budandığı zaman yine meyve veriyor.Avusturalya dutu olduğunu kesin iddia etmiyorum ancak bana verieln bilgi öyleydi.bursa yediveren karadutu hakkında fazla bilgiye sahip değilim.Ayrıca ankarada açık arazide son derece iyi gojy bery yetişiyor meyve veriyor.
sındırgılı
18-02-2012, 21:23
Benim Dutum, 50 lt saksida ve de her kis iceri girer ve de baharda disari cikar...
Hic bir zaman, Iliman iklim olmasina ragmen kisin disarida birakamadim...gERCI, gecen sene pek meyva veremedi ama olsun.... Olmedi ya ?
karayemiş
18-02-2012, 21:26
sayın lodos çok uzman olmasamda 2 adet avustralya dutum var ve resmini gönderdiğiniz dutlar avustralya dutu sanırım. belki dutlar biraz tombul gibi ama mevsimsel şartlardan dolayı meyve şekli bazen farklı olabiliyor diğer taraftanda yaprak büyüklüğüyle ki yapraklar daha tam gelişmemiş ağaç şekliyle filizlenme hızıyla aynı zamanda verim şekliyle ben avustralya kara dutuyum diyor.tabi bu arada bu şehir girdap gülüm türküsü bu mevzu girdap gülüm olarak kafamda seslenmeye başladı mademki işin içinden çıkamadım bu durumu kendime felsefi olarak açıklayıp işi kitabına uydururum
Bursa yediverenin özelliklerine baktım meyvesinin küçük olduğundan bahsediyor ancak benim yetişitirdiğim dutların meyvesi çok iri,uzun tüm özellikleriyle avustralya dutunu andırıyor.
geçen yıl üç dört çeşit karadut diktim bu sene inşallar meyvelerini görürüz. hepside farklı hakiki siyak karadutta buldum ancak aşı başarının düşük olduğunu biliyorum yinede deneyeceğim taneleri çok iri daha önce hiç görmediğim bir dut.Boyadığı yeri yıkasanız bile günlerce boya çıkmıyor.
sizin dutun donduğunu nasıl fark ettiniz zira bu sen -25 lerde geziniyoruz şu an kötü bir şey yok ancak işlkbaharadamı belli oluyor donduğu bilgi verebilirmisiniz.
http://img267.imageshack.us/img267/175/22062011266.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/267/22062011266.jpg/)
http://img196.imageshack.us/img196/1276/22062011268.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/196/22062011268.jpg/)
değerli ağaç dostları
Geçtiğimiz yıl aşırı yağışlardan dolayı meyve fidanları kurumuş olabilir benimde 3 yaşında beyaz dut fidanım kurudu. düz alanda taban suyu yüksek olup yağışlarda fazlaca olunca taban oksijensiz kalıyor ve kuruyor fidanlar.sizin fidanınız o yüzden kurumuş olabilir mi
karayemiş
19-02-2012, 14:49
sayın lodos benim dut bu yıl donmadı 2 yıl önce donmuştu kuruma değildi bir gece trabzonda -5 filan yaptı ve o gece limon ağacımızın bir kısmı dondu.şimdi aklıma geldi limon portakal mandalina kısmen donmuştu belkide -5 ten daha soğuk olmuştur bahardan daha erken bir zamanda farkettim donduğunu kabuğu filan kabarıyor zaten
Bu sene üçüncü kış olacak geçen yıllarda da -12 leri rahatlıkla gördü hiç bu kadar arka arkaya -20 ler olmamıştı ankarada, belki 86/87 olabilir ilerleyen günlerde göreceğiz dayanıp dayanmadığını.
nar ağaçlarının donmadığınıda gördüm ancak zarar görmüyor değil ankara çok sayıda meyve için çok uygun değil aslında
sındırgılı
26-02-2012, 20:15
Ben, eylul ya da ekim ayinda saksiyi iceri alirim. budama da yaparim, ama hafif bir budama olur.
Bugun gittigimde, dutun her tarafi yemyesil dut dolu :(
Fotograflarini, becerebilirsem ekleyecegim.
Tabiiki, meyvalarindan bir sey olmayacak. Cunki, Gunes yok :(
sayın sındırgılı forumu geriden takip edemedim resmde gördüğümüz dut fidanı çelikle çoğaltma mı?
Bende şu anda kendi ağacımdan iki adet avustralya dut çeliği aldım ve beş adet ekşi karadut çeliği(orjinal ekşi karadut) buldum nemli bir ortamda tutuyorum.
köklendirme hakkında söylemek istedikleriniz varsa bekliyorum.
elimde dut çeliği mevcut.sizinle nasıl iletişime geçebilirim?
elimde dut çeliği mevcut.ihtiyacı olan arkadaşlar benimle iletişime geçebilir.
Herhangi bir meyve fidanını balkondan veya evden alıp ilkbahar mevsiminde toprağa açığa alırsanız zarar görebilir özellikle karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde.Halbuki yaz ayında toprağa alırsanız veya geç donlar geçtikten sonrada olabilir bir sonraki kışa hazır girer.Ev sıcaklığı ile arazideki ısı farkı neredeyse 20 ile 40 derece arasında değişebilir örnek verecek olursak şubat ayında 20 derece ev ortamında bir bitki açık araziye alınıp - 20 dereceyi görürse toplam ısı farkı 40 derece demektir özellikle soğuğa hassas fidanlar bu durumdan mutlaka etkilenirler.Tüm canlılarda adaptasyon süreci zamanı çok önemlidir.yaz aylarında dikilen tüplü fidanlar ise yavaş yavaş sonbahar ve kış soğuklarıyla karşılaştığında adaptasyon sürecini sağlıklı olarak tamamlar.****** her bitki için söylenemez bu durum.Bazı bitkiler asla belli sıcaklığın altında yaşamazlar.bazı bitkiler ise aşırı soğuk ve aşırı sıcağa dayanıklıdır.
münevver
19-03-2012, 09:37
elimde dut çeliği mevcut.sizinle nasıl iletişime geçebilirim?
Sn milerr
Ben siteden Mutlu Kutludan aldım dutumu.Sizin mesajınızdan önce.. Eğer fidanımla ilgili herhangi bir sorun olursa, size özelden mesaj atarım. Çok teşekkürler.
Not: Dut satın aldığım için çelikle ilgili mesajımı ( mesaj kalabalığı oluşturmasın diye) sildim..
Geçen yıl çelikten ürettiğim Avustralya Dutu meyvelerini vermeye başladı. Tutturmak için hiçbir zorluk çekmedim. Çok kalender bir bitki. Yalnız meyvelerini fazla büyütemedi yeni olduğundan mı, havalar yeterince ısınmadığından mı bilemedim.
mmanager
20-04-2012, 11:13
Avusturalya karadutunun verimli olduğunu duyunca bahçe bitkileri bölümüne gittim.bu dutun özelliklerini sordum tadının ne ekşi ne de tatlı olduğunu söylediler verimli fakat tadı bir tuhaf oluyor diyince vazgeçtim .Zira Darende den gerçek karadut fidanı sipariş ettim.Gerçek karadutun ağız yaralarına çok iyi geldiğini doktorların kanser tedavisinden sonra kemoterapi hastalarına reçelini yemesini ve daha bir çok faydaları olduğunu biliyorum .Bu dutun tadı hakkında yorum yapacak birileri var mı acaba bilgi verirseniz teşekkür ederim.
karadut sadece bir çeşit değil. karadut var ekşi karadut var bunların özellikleri farklı ekşi karadut daha geç olgunlaşıyor ağacı yavaş büyüyor sürgümleri daha kısa. tadı ise harika daha iri taneli.Karadut ise çok verimli ekşiye göre daha erkenci sayılır.Her ikisininde tadı çok güzel.Avustralya dutu hakkında sizi yanıltmışlar çünkü ülkemize uyum sağlayan dutların aromasıda değişiyor. Bahsettikleri seralarda yetişen veya ticari yetiştirilen avustralya dutu olmalı. Halbuki arazide doğal yetieşn avustralya dutu bizim dutları aratmaz.
Kısacası tüm karadutlar çok verimlidir.Sağlık açısından ise dut hakkında yeterince araştırma olduğunu sanmıyorum.Özellikle karadut gözden kaçmış ama geleceğin sağlık deposu olarak düşünüyorum.
-13 -15 arasını kesin görmüştür. Ama ölmedi. O kadar hassas değil bence.
denizakvaryumu
25-04-2012, 14:41
Kapalı etrafı duvarlı rüzgarsız bahçelerde dayanıyor açık arazide ölüyor.
Bir tek minarislim de bir örnek donmadan atlattı, onu çözmeye çalışıyorum :)
Benimki de açık arazide. Gelirken kargoda kökün biraz üstünden kırılmıştı. Sardık, sarmaladık. Hızla gelişti. Sonra koyunlar bütün yapraklarını yedi. 3 yıldır bende. Şu an durumu çok iyi. Üzeri dut dolu.
Ben de yaylada iki yıl saksıda beklettim, üstelik bu yıl yoğun kar yağışları olmasına karşın her hangi bir zarar görmedi. Artık dikmeyi düşünüyorum. -10ları görmüştür.
denizakvaryumu
25-04-2012, 20:45
Bizim denemelerimiz Ankara koşulları...
yani -15 ile -25 arası bahçe soğukları.
Balada bu kış Mehmet Beyin bahçesi -30 u gördü.(en düşük göstergeli termometre ile)
üstün meyve özellikleri yok bu dutların, bizim yerli karadutlara yakın bir aroması var asıl avsantajı hem verimli olması hemde bodur ölçülerinde olması.
açık arazide soğuklara dayanmadığı tezine katılmıyorum
Bunlar da benim dutlarım :) 3 lt saksıda bile meyve veriyor hayret.Kasımda bir yaprağını kopardım oradan 5 meyve ve yapraklar çıktı :) Anca martda kararıyorlar ;
http://img405.imageshack.us/img405/8794/avustralyakaradutununme.jpg (http://img405.imageshack.us/i/avustralyakaradutununme.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
cinsi nedir bu dut'un
Hillbilly
29-04-2012, 11:47
Avustralya karadutu olarak bilinen dutun latincesi Morus Australis mi? Eğer öyleyse benim bahçede bundan bir tane var ve rahat -20 yi gördüğünü ve 2 metre kar tabakasının altında kışı geçirdiğini söyleyebilirim. Geçen yıl dikmiştim bu fidanı ve budamadığım halde iki defa ürün verdi ayrıca tadı da gayet güzeldi. Aşırı tatlı değil ama şeker miktarı gayet iyiydi. Aşırı tatlı beyaz duta göre tadı bence daha güzel.
benim 2,5 metrelik karadut 100 litrelik saksıda olduğu halde bir tene bile meyve yok ne yapsakki meyve versin?:(
ilginç bu özelliklerde avusralya dutunun meyve vermemesi çok ilginç.50cm lik ağaçlar bile meyve verir.avustralya dutu olduğuna emin misiniz?
athena -asena
30-05-2012, 20:13
Bahçeden Avusturalya karadutu
Eskişehir Sarıcakayada birisine 3 yıl önce avustralya dutu getirtmiştik. REsmen ağaç olmuşlar, dutlarda çok iri..
Eskişehir Sarıcakayada birisine 3 yıl önce avustralya dutu getirtmiştik. REsmen ağaç olmuşlar, dutlarda çok iri..
Fotoğraf eklememişim. Diyeceğim şu ki, herşey ikliminde güzel oluyor.
denizakvaryumu
31-05-2012, 17:22
Eskişehir de yaşasam bahçeyi sarıcakayadan alırdım.
Eskişehirin Alanyası :)
Minarislim
20-06-2012, 12:19
Avustralya kara dutum.Kışın taze sürgünleri kurudu.bahareda yeniden sürdü.
Minarislim
20-06-2012, 12:20
Diğer resimler bahçe sayfamdadır.
Romantik den aldığım Avustralya kara dutu.Bodur tip olduğunu okuyorum mart 2012 tarihinde geldi bana şimdiden 70 cm e yakın boy attı.
Merhaba arkadaşlar , ben yaklaşık 25 dönüm bir araziye avusturalya karadutu bahçesi yapmayı istiyorum. Gerçek avusturalya karadutu fidanlarını nasıl temin edebilirim,kim bana bu konuda yardımcı olur? Aacaba dikim aralığı ile ilgili fikir veren olurmu? Şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim. İyi akşamlar
Merhaba arkadaşlar , ben yaklaşık 25 dönüm bir araziye avusturalya karadutu bahçesi yapmayı istiyorum. Gerçek avusturalya karadutu fidanlarını nasıl temin edebilirim,kim bana bu konuda yardımcı olur? Aacaba dikim aralığı ile ilgili fikir veren olurmu? Şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim. İyi akşamlar
Romantik in sattığı fidanlar gerçek Avusturalya kara dutu.Onun sattığı fidanlar dan temin edebilirsen kurabilirsin dut bahçeni.
Hillbilly
28-07-2012, 02:46
Aga ne yaprak var ama bu Avustralya Karadutunda!(Normal dut yaprağının iki-üç katı) acaba bu yapraklardan sarma yapılabilir mi?
Aga ne yaprak var ama bu Avustralya Karadutunda!(Normal dut yaprağının iki-üç katı) acaba bu yapraklardan sarma yapılabilir mi?
Neden olmasınki epey araştırdım dut yaprağında bol miktarda b vitamini varmış.
merhaba serdar bey ben romantiğe naısl ulaşabilirim , mesaj attım ama henuz cevap yok .Yardımcı olurmusunuz.
merhaba serdar bey ben romantiğe naısl ulaşabilirim , mesaj attım ama henuz cevap yok .Yardımcı olurmusunuz.
Size cevap verir seralarında uğraşıyordur .Benim Avusturalya karadutları ikinci ürünü vermiye başladı hafif uclardan budama yaptım yeni sürgünler dut dolu şu an..
Harika, acaba dönüme bu duttan kaç adet dikebilecğeimiz konusunda bir firkir verebilirmisiniz, tecrübelerinizden..
Samsunlu55
30-07-2012, 12:59
25 dönüm dutu nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz, fabrikaya mı vereceksin:confused:
Merhaba, evet bir **** bir dne başak fabrikanın kontratlı çiftçisi olacağım, doğrudan fabrikaya vermeyi düşünüyorum, donmuş sektörü
athena -asena
24-09-2012, 19:13
Erkan beyden gelen Avustralya karadut fidesinin son hali geçen sene bi karış boyu vardı.
Samsunlu55
30-09-2012, 20:23
Sn. Romantik'in gönderdiği avustralya karadutunun ikinci meyvesini bugün tattım. Teşekkürler:)
Hillbilly
15-10-2012, 18:40
Bir arkadaş lazımdı bizim Avustralyalıya , sanıyorum buldum Shangri La.
Bir arkadaş lazımdı bizim Avustralyalıya , sanıyorum buldum Shangri La.
Doğru dersin o dut çeşidide oldukca güzel orjinalini bulup alan varsa ve meyvelerini yetiştirip gördü ise aldığı yerden temin etmek lazım.
Hillbilly
16-10-2012, 13:18
Doğru dersin o dut çeşidide oldukca güzel orjinalini bulup alan varsa ve meyvelerini yetiştirip gördü ise aldığı yerden temin etmek lazım.
Birde Şahdut denilen bir dut kültürü var belki de Avustralyalı turiste :cool: Pakistanlı :rolleyes: bir arkadaş buluruz.
http://1.bp.blogspot.com/_T8T0yfORBes/TNB5HDnS-7I/AAAAAAAABAI/zXe01NHD1Ck/s1600/sah.jpg
Bu bitki biriktirme hastalığı çok güzel nerde yeni cins görsem duramıyor mutlaka temin etmek istiyorum.Bu gün Belediyede yoğun tempolu iş yükü arasında bitki delisi arkadaşdan telefon geldi, abi koş pazara yeni çeşit dut fidanı gelmiş resmi var oldukca iri koştum hemen bir tane aldım, cinsi nedir bilmiyorum ama dutu daha iri kalın siyah bir dutları vardı resimde.Dutun yaprakları değişik incir yaprağı gibi kalın ve sürüm gözleri daha kalınca bu çeşidin ne olduğunu bende bilmiyorum.
Tropik meyveci com dan almış olduğum şah dut fidanı dün şipariş verdim bu gün kargodan teslim aldım .Bir dut çeşidi daha var Shangri La önümüzdeki ay onuda alacağım ordan böylece istediğim çeşitler tamamlanmış olacak
Bu bitki biriktirme hastalığı çok güzel nerde yeni cins görsem duramıyor mutlaka temin etmek istiyorum.Bu gün Belediyede yoğun tempolu iş yükü arasında bitki delisi arkadaşdan telefon geldi, abi koş pazara yeni çeşit dut fidanı gelmiş resmi var oldukca iri koştum hemen bir tane aldım, cinsi nedir bilmiyorum ama dutu daha iri kalın siyah bir dutları vardı resimde.Dutun yaprakları değişik incir yaprağı gibi kalın ve sürüm gözleri daha kalınca bu çeşidin ne olduğunu bende bilmiyorum.
Bu ekşi kara sanırım...
Bu ekşi kara sanırım...
Evet yaprakları umru ekşi karasına benziyor ..
bebeto016
13-11-2012, 21:32
avustralya dutu yetiştiren arkadaşlardan aşı zamanı kalem ve ellerinde bu cins tudun fidanları varsa rica edebilirmiyim ücret karşılıgındada olabilir
Tropik meyveci com dan Shangri La. fidanı aldım böylece dut serisini tamamlamış oldum .Böylece 5 çeşit dut-Shangri La, şah ,Avustralya kara,Avustralya beyaz,net adını bilmediğim şimdilik Umru diyelim dut çeşitleri ayrıca köyde yerli beyaz parmak dut siyah parmak dut bir iki çeşit küçük beyaz dut la yaklaşık 10 çeşit dutum oldu ..
Bu sitelerde şah dut ve Shangri La ile ilgili geniş bilgi var Shangri La Mulberry - Edible Landscaping (http://ediblelandscaping.com/products/trees/Mulberries/ShangriLaMulberry.php)
http://www.tradewindsfruit.com/himalayan_mulberry
Dutları dikeceğim köydeki arazim etrafı çitle çevrili ağaçların arka kısmındaki boşluk alana dikilecek. İçinde ceviz ve kivi ağaçlarım var.
Bahar ayına kadar çimlensinler diye Avustralya kara dutumun 3 adet dalına çimlenmesi için pet şişe içinde torf koydum bakalım nisan ayına kadar çim salacaklarmı .
Çok verimli olmasına rağmen aroması bizim yerli kara dutlara pek benzemiyor aroması daha az. Ancak meyve seyreltmesi yaptıktan sonra bir miktar düzeliyor.Aroma azlığının çok sayıda meyve verimiyle ilgili olduğunu düşünüyorum.Ayrıca coğrafi şartlara iklim farklılıkları meyvelerin biçiminde aromasında bir takım farklılıklar ortaya çıkarabiliyor.
Hillbilly
28-12-2012, 08:33
Aroması biraz az ama dediğiniz gibi ürün bol :) Yaprak sararken üzüm yaprağı yerine dut yaprağı kullanabilirsiniz bir alternatif olabileceğini söylüyor arkadaşlar.Yaprakları da güzel(şahane) hani, marine edilmiş ve kılçıklarından arındırılmış balık eti de sarılabilir dut yapraklarıyla fırında lezzetli olur kanısındayım özellikle balık yağlıysa mesela somon, olaylar olaylar.;) Yeri gelmişken şakacı ve zamanında komando bir abiden inciler: dut yaprağına sarılmış, közde zıplayan, kurbağa hayvanı yanında limonata ve arpa ekmeği ve bunu bize yutturmaya çalışan 76-1 komando er olan bir arkadaşın abisi. Başta çocuk aklıyla inanmadık değil hani.
Herneyse, zaten sürekli yeni dut çeşitleriyle karşılaşıyorum yakında bi dutluk oluşturacam herhalde. Çocukken ilk çıktığım ağaç bir dut ağacıydı, oraya buraya zıp zıp zıplayan yeni doğmuş buzağılardan tırstıydım daha 6-7 yaşlarında vardım, hiç çıkamadığım o ağaca bu sayede resmen tırmanmıştım dağcı misali. Az beslemedi bizi bal gibi dutlarıyla o ağaç, hakkı var üzerimizde Allah razı olsun.
Shangri La dutu bu Amerikan sitesinde Shangri La Mulberry - Edible Landscaping
erkenci tür olduğu yazıyordu. Gercekten erkenci çeşit her ne kadar çatı katı sıcak olsa bile diğer dut fidanlarında uyanma olmadı ama shangri -la dutu diğer dutlardan önce yapraklanmaya başladı bu demek ki gerçekten erkenci bir dut çeşidi. Çatı katında artık mart ayına kadar dut unu olmuş halde görebileceğiz demekki.
Shangri La dutları gözüktü ilk meyve cıktıları dahi kırmızı renkte ileride gercekten oldukca parlak siyah rengine dönecek.
Avustralya Karadutu da uyanmıya başladı şahdut,Avustralya beyaz ve umru dutlarında hala uyanma yok onlar soğuklara daha dayanıklı tür olmalı sıcak çatı katında hala uyanmadılar.
athena -asena
03-01-2013, 19:26
Avustralya karadut çeliklerim uyanmaya başladılar inşallah köklenme olur.
kazanlik
03-01-2013, 20:07
bu dutu daldan koklendirmek mi daha verimli yoksa asilamak mi?
yasinmetin
03-01-2013, 20:08
bu avustralya kara dutu meyve vermeye ne kadar meraklı ya :) çelikten uyanır uyanmaz meyve vermiş...
Üç gündür yağan kar bu gün sona erdi.Hava da güzel çatı katı biraz soğuk oldu ama bu gün günlük güneşlik soğuk da fazla yok dışarıda Shangri La dutları artık iyiden iyiye seçilmeye başladı.
Hillbilly
10-01-2013, 12:42
Çok aklı başında ve alçak gönüllü bir dutmuş, adı Hidayet olsun bence. Ben böyle sorunsuz,kendi halinde büyüyen ağaçlara isim veririm. Bahçedeki mavi sedirin adı Kamil mesela. Baharın gidince hal hatır sorar, gönlünü alırım ağaçların.
Bu sene dut ağaçlarım hızlı büyüdüler 2 adet beyaz beypazarı dutum var 6 adette kara dut ağacım var.karadutlardan 2 tanesi avustralya diğer karadutların hepsi birbirinden farklı avustralya dutu 3 yaşını tamamladı diğerleri 2 yaşında ama meyveden dalları görünmez.İlkbaharda yeni resimlerini yükleyeceğim
Avustralya kara dutuda da yapraklanmaya başladı yaprakların dibi şimdiden dut dolu 8-9 gün sonra tam dutları gözükür
Avustralya kara dutunda her gözünde 4-5 adet toplamda bu tüplü fidanda 200 adet e yakın dut var.
Avustralya kara dutu bu kadar boyu ile bol miktarda dut verirse tam büyüdüğünde toprakla buluştuğunda kimbilir ne kadar dut verir boyu şimdilik 60 cm dallarını dut dan şimdiden eğmiş vaziyette
Bendeki yediveren karadutlar aynı durumda, bodruma koymuştum, sıcak geldi, her yerden meyve fışkırdı.
Avustralya karadutu tüm meyve oluşumunu tamamladı artık irileşip kızarmasını bekliyeceğiz. Avustralya beyaz dutu da yapraklandı şimdilik dutları yapraklarının dibinde ufaklar .
athena -asena
11-02-2013, 20:37
Avustralya dut çeliklerim de şuana kadar 3 adet zayiat verdim inşallah bundan sonra vermem.
Sanırım çelikler iç mekanda. İçmekanda gözler normalden erken uyanır. Çelikler kök yapmaya harcayacakları gücü dal oluşturmaya verdikleri için kök yapmaz. Alttaki gözleri koparın. Sadece üstten iki göz bırakın ve biraz daha serin bir ortama alın.
athena -asena
11-02-2013, 23:11
Sanırım çelikler iç mekanda. İçmekanda gözler normalden erken uyanır. Çelikler kök yapmaya harcayacakları gücü dal oluşturmaya verdikleri için kök yapmaz. Alttaki gözleri koparın. Sadece üstten iki göz bırakın ve biraz daha serin bir ortama alın.
Sayın almira ilginiz için teşekkürler.
Çelikler 5-10 derece sıcaklık arasındaki bir ortamdalar , dediğiniz gibi bir tanesinde en alt taki sürgünü kopardım bilgiler için teşekkürler.
Sayın athena-asena merhaba ,
Maşaallah Maşaallah çok güzel bir başarı elde etmişsiniz.Çelikleriniz inşaallah kocaman bir dut ağacına dönüşür de bol bol meyvesisni yersiniz.
Bu avustralya kara dutu çeliklerini neyin içinde böyle köklendirdiniz , çeliklere neler ikram ettiniz. Bu kullandığınız malzeme diğer dut çeliklerini köklendirmek için de kullanılabilir mi ?
İnşaallah bundan sonra herhangi bir kaybınız olmaz.
İyi akşamlar.
Sayın bari merhaba ,
Ağaçlar.net in bir çok konu başlığında size rastgeliyorum , tabii ki bu da bana sevinç veriyor ,Siz , Meyvelitepe ,Denizakvaryumu .... gibi üstatlarla karşılaşmak.
Bana zaten goji hastalığını aşıladınız.Bir de şimdi yediveren karadut çıktı başıma. Bahsettiğiniz yediveren karadut Avustralya kara dutu mu yoksa değişik bir karadut mu ?
İyi akşamlar ve bol hasatlar diliyorum.
Sayın bari merhaba ,
Ağaçlar.net in bir çok konu başlığında size rastgeliyorum , tabii ki bu da bana sevinç veriyor ,Siz , Meyvelitepe ,Denizakvaryumu .... gibi üstatlarla karşılaşmak.
Bana zaten goji hastalığını aşıladınız.Bir de şimdi yediveren karadut çıktı başıma. Bahsettiğiniz yediveren karadut Avustralya kara dutu mu yoksa değişik bir karadut mu ?
İyi akşamlar ve bol hasatlar diliyorum.
Merhaba bu dut avustralya değil, antalya yöresinde yediveren diye geçiyor, farklı meyveler daha ufak.
Elinize sağlık masallah ne guzel meyve vermıs. Bendekı Avusturalya dutu sıyah renklı. Bunlarında rengı koyulaşacak mı? yoksa boyle pembe mı kalacak?
Siyah oluyor. Tadi eksimsi oldu.
Yediverenler sırayla meyve veriyor.
sayın bari; kaç yaşında bu meyveli ağaç
avustralya karadutumu 26 şubatta tüplü olarak dikmiştim ama 8 nisandaki hali böyle, uyanmıyacak mı acaba?
388134
sayın bari; kaç yaşında bu meyveli ağaç
1 yıllık çelik.
Harun Parlak
18-04-2013, 21:50
Antalya sıcaklarında erken ve çok verimli.
Hillbilly
04-06-2013, 12:08
Antalya sıcaklarında erken ve çok verimli.
Bu güzel dut ağacı erguvanlara özenmiş var mı etrafında erguvan arkadaşı? ;)
Yaprak aşı ile Avustralya karadutunu aşılamak daha iyi yöntem kalem aşı ile tutması zor tür.
Kayahann
09-08-2013, 22:12
sitede gerçek avustralya karadutu fidanı satan arkadaş var mı varsa bahçem için bir tane almak istiyorum
Lonicera
03-09-2013, 12:42
Temmuz ayında yapmış olduğum hafif budama ile 2 kez meyve verdi. İlk meyvelere göre daha az, daha küçük ama çok daha lezzetli olmuşlar.
Hillbilly
04-10-2013, 13:34
Bendeki karadut ağacına bi haller oldu çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Geçirdiği şok kış koşullarından mıdır nedir ağacın karakteri değişti. Devasa olan yapraklar yarı yarıya küçüldü hatta üçte birine. Buna karşın dutların boyutu iki katına çıktı ve müthiş tatlandı. Herhangi bi yara bere kuruma soğuktan etkilenme de olmadı mesela kışın.
Merhabalar arkadaşlar A- karadut bölümünü inceledim burdakı arkadaşların yetiştirdikleri dutlara baktım hepsi çok güzel masallah nazar deymesin bende merak edip bu yıl bir adet bizim perşembe pazarı var oradan aldım acaba bu dut A-karadut,umudur teşekkür ederim
Sayın e-mutlu evet kara dut yalnız bende Ankaradayım ama hiç Ankara pazarlarında fidanla karşılaşmadım hangi semt pazarından aldınız öğrenebiilirmiyim
Mutlu Kutlu
05-01-2014, 12:03
Nasıl anladınız:)
Çoğu fidan satıcısının ortak özelliği: Müşteri ne isterse o fidanı verir, doğru değilse sök getir yenisini vereyim der:)
Antalya'da fidan satıcılarını bazen, avt. karadut varmı sende diyorum. Çoğunluğu var diyor hangisi dediğimde sıradan karadut fidanlarını gösteriyor, öyle ya karadut karadutdur avustralyalı veya başka yerli olması onlar için farketmiyor.
Özellikle semt pazarlarından meyve fidanı alacaksanız, satıcının güvenirliğini 2-3 yıl öncesinden test etmiş olmalısınız. Adam gözümün önünde hünnap fidanı isteyen müşteriye armut fidanı verdi. Ayıp değimi neden böyle yaptın dediğimde o armut olduğunu anlayana kadar kim öle kim kala dedi, ertesi yıl piyasayı epeyce dolandırıp kaçmıştı.
Avustralya karadutun en önemli özelliği kocaman fil kulağı gibi büyük yaprakları, genç fidanlar çok büyük yaprak yapar. Genç fidanların ilk 2-3 yıl yapraklar devasa meyveleri normal büyüklükte olur, 3-5 yıl içerisinde yapraklar küçülür meyveler hem kalınlaşır hemde 8 cm boya kadar uzar.
Kısaca genç avst. karadut yaprağından, yaşlı avst. karadut meyvesinden tanınır. Resimde görülen sıradan bir dut fidanına benziyor.Sayın e-mutlu evet kara dut yalnız bende Ankaradayım ama hiç Ankara pazarlarında fidanla karşılaşmadım hangi semt pazarından aldınız öğrenebiilirmiyim
bu kara dut çok ilgimi çekti ama fayda açısından bizim eski kara dutlarımızla aynımı acaba ben vanda yaşıyorum her yaz kara dut reçeli yaparız fakat 2-3 yazdır kara fakat tatlı dutlr getiriyor köylüler avusturya kara dutu gibi iri dutlar tabi reçelide tatlı oluyor merak ettiğim bu dutta bizim eski dutlarımız gibi ağız yaralarına faydalımı
Toprak yapısı iklim gibi faktörler dutun gelişimini etkiler
yaprakların büyüklüğü bile yaşadığı ortama göre değişebilir
avustralya karadutu en fazla meyvesinden tanınır.
Ankara da ki fidan satıcılarının dut çeşitlerini ayırabildiklerini sanmıyorum.
İki kez rastladım iki defasında da aldım.
bu kara dut çok ilgimi çekti ama fayda açısından bizim eski kara dutlarımızla aynımı acaba ben vanda yaşıyorum her yaz kara dut reçeli yaparız fakat 2-3 yazdır kara fakat tatlı dutlr getiriyor köylüler avusturya kara dutu gibi iri dutlar tabi reçelide tatlı oluyor merak ettiğim bu dutta bizim eski dutlarımız gibi ağız yaralarına faydalımı
Aynı değil yerli karadutlarımızdan faklı pek soğukla arası iyi olmayan bir çesit fazla soğuklara dayanmıyor .Ama albenisi çok güzel bir dut tadı da fena değil .
Avustralya dutunun başka bir özelliğini yazayım;
Her yıl bir öncekinden daha iri meyve veriyor.
Köydeki avustralya karadutu ocağın ortalarında gözlerini patlatmaya başladı.Bir sürgün gözünde minicik dutları belli bile olmuş.
467350
467351
467352
Merhabalar arkadaşlar 20 gün önce mutlu kutlu beyden aldıgım a-karadutu ankarayı çok sevdi son durumu resimde görüldügü gibi
Köye gittiğimde Avustralya karadut fidanım epey bir filiz vermişti.Minik minik meyveleri belli olmaya başlamış çoktan .Diğer dut çeşitlerinde hiç bir hareket yok daha...fotoğraflar şubatın 27 de çekildi...
474132
474133
486597
486598
Avustralya dutu olgunlaşmaya başladı
İnşallah kuşlar rahat bırakır. Benim olanların hemen icabina bakıyorlar.
In God We Trust
28-04-2014, 17:45
İnşallah kuşlar rahat bırakır. Benim olanların hemen icabina bakıyorlar.
İstanbulda şunatın ilk günleri meyveleri görünmeye başladı ancak hiç olgunlaşamdılar olduğu halde duruyorlar yahu
İstanbulda şunatın ilk günleri meyveleri görünmeye başladı ancak hiç olgunlaşamdılar olduğu halde duruyorlar yahu
bende istanbuldayım.ilk başta güzel bir şekilde meyve verdi ve meyvelerin büyümesi kesildi büyüme hızıda yavaşladı sanırım istanbulun havasından kaynaklanıyor olabilir.
In God We Trust
28-04-2014, 23:23
bende istanbuldayım.ilk başta güzel bir şekilde meyve verdi ve meyvelerin büyümesi kesildi büyüme hızıda yavaşladı sanırım istanbulun havasından kaynaklanıyor olabilir.
Evet bir de benim diktiğim yer tüm deniz ayazını alıyor yazın bile çok serin rüzgarlı bir nokta ondandır herhalde
redbullah
06-05-2014, 01:12
Geçen yıl pazardan aldığım bir metrelik Dut ağacına satıcı Avusturalya Dut'u demişti.Şimdi 1.5 metre kadar olan ağaç Şubatta meyvalarını çıkardı.Havalar ısındıkcada üzeri meyva doldu.Hem biz,hem kuşlar yemekle bitiremiyoruz.Yinede merak ettim.Gerçekten Avs.Dutumu,yoksa Bursa Yediveren Dutumu?Bilgi verirseniz sevinirim.
489822
489823
489824
yasinmetin
06-05-2014, 08:22
Benim Avustralya dutlarım hala uyanmadı, beyaz dutlar da uyanmadı ama beyazlarda kıpırdanma var. Av. dutlarda hiç hareket yok dalı yaş, kuru değil. Ankarada -merkez dışında- av. dutu uyanan var mı acaba merak ediyorum.
Merhaba arkadaşlar.
10 gün kadar evvel diktiğim av. karadutlarının yapraklarında sararma ve yaprak kenarlarında kuruma var. Bu sıkıntıyı giderebilmem için yardımcı olabilir misiniz.
İlk iki fotoğraf e-fidancım dan alınan, aşılı tüplü fidanlar.
Diğer ikisi ise Sn. Mutlu Kutlu' dan alınan, çelikten köklendirilmiş fidanlar.
Mutlu Kutlu
14-05-2014, 11:13
Hiç bir şey yapmayın, Uyum esnasında yaprak kararma ve dökülmeleri normaldir.
Sıcaklar artıp, toprak susuz kalırsa arada bir sulamanız çok iyi olur. Panik yapıp herhangi bir ilaç kullanmayın, dut yapraklarının herhangibir zararlısı yok.
Kullanacağınız ilaçlar doğaya ve bitkiye zarar verebilir.
Merhaba arkadaşlar.
10 gün kadar evvel diktiğim av. karadutlarının yapraklarında sararma ve yaprak kenarlarında kuruma var. Bu sıkıntıyı giderebilmem için yardımcı olabilir misiniz.
İlk iki fotoğraf e-fidancım dan alınan, aşılı tüplü fidanlar.
Diğer ikisi ise Sn. Mutlu Kutlu' dan alınan, çelikten köklendirilmiş fidanlar.
Avustralya karadutu son hali
492607
492608
492609
Hiç bir şey yapmayın, Uyum esnasında yaprak kararma ve dökülmeleri normaldir.
Sıcaklar artıp, toprak susuz kalırsa arada bir sulamanız çok iyi olur. Panik yapıp herhangi bir ilaç kullanmayın, dut yapraklarının herhangibir zararlısı yok.
Kullanacağınız ilaçlar doğaya ve bitkiye zarar verebilir.
Teşekkürler.
Geçen haftaya göre bazı yapraklar biraz daha toparladı, bazı yapraklar ise geriledi. Stresten olmalı sanırım.
Zorda kalmadıkça kimyasal kullanmak istemem ben de.
Can suyundan sonra biraz hümik asitli su vermiştim. Faydalı olmuştur inşallah.
497165
497166
Avustralya karadutunun taze budaktan sonraki hali.Budanan yerden süren sürgün üzerinde yeni meyveler görünüyor.
serkanhoca
28-05-2014, 20:22
Size bir sorum var;
Bu duta benzeyen bir dutum vardı. Çelikler alarak farklı bir yerde yetiştirdim ve büyüttüm.
İki ağacın da verimleri çok güzel. Ancak aralarında bir fark var.
İlk dutum meyvelerini yere dökmüyor. Dalında kuruyup gidiyor. Yerler tertemiz. Diğer dutumda ise normal dutlar gibi olgunlaşıp yere dökülüyor. İkisinin de bulundukları iklim özellikleri farklı. İlk dut daha karasal (serin-soğuk) bir bölgede, diğeri ise tipik kıyı Ege ikliminde.
Ayrıca her iki dut mayıs gibi meyve yapmaya başlıyor ancak ilk dut budama yapmama rağmen sürekli meyve veriyor. Diğeri ise budanmadığı takdirde meyve vermiyor.
Sizlerin dutlarında olgunlaşanların yere dökülme durumları nelerdir?
Yukarıdaki gözlemlerle ilgili nasıl bir yorumda bulunursunuz?
fındıkçı74
19-06-2014, 12:16
İyi günler bundan yaklaşık 3 yıl önce mutlu beyden almış olduğum a.karadutlarımı mart ayında budadım budama dallarını 30cm boyunda keserek uç kısımlarına üç çizik attım toz köklendirme hormonuna nemli olarak buladım ahır gübresi bahçe toprağı kum karışımı olan tenekelere diktim bir tenekeye yaklaşık 10 çelik dikmiştim çeliklerin hepsi köklendiler şu an yaklaşık 60cm sürgün verdiler gelişimleri çok iyi bunları ne zaman tek olarak ayırmam lazım 10 litrelik tenekeye 10 çelik fazla geldi dallar birbirine girmeye başladı mutlu bey bu fidanları nasıl ayırmam lazım saygılra selamlar.
fındıkçı74
23-06-2014, 21:45
İyi akşamlar mutlu bey yukarıdaki mesajıma cevap yazabilirmisiniz .
Meyvesi geçmiş bir dut ağacından bir daha meyve alabilmek için nasıl bir budama yapmak gerekiyor acaba?
Mayıs ayı başlarında taze sürgün budaması yapılarak ikinci meyve alınan avustralya karadutu meyveleri.
507464
507465
507466
507467
Lonicera
08-08-2014, 13:04
Saksıdaki Avustralya karadut 2.kez meyvelenip olgunlaşmaya başladı.
Lonicera
06-03-2015, 18:57
Eldeki bitkilerin neredeyse yarısını don afetine kurban verdikten sonra kırılan hevesimizi bu güzellikler sayesinde yeniden toparlamayı umut ediyoruz. Yapraklarıyla aynı anda meyveleniyor.
serap-serap
25-05-2015, 08:27
Sayın ağaçlar.net üyeleri, çok uzun zamandır, bitkilerle ilgili yorum ve yönlendirmelerinizi okuyarak, çok da yararlanıyorum.Her birinizin fikir ve bilgilerinden yararlanarak çok da güzel ve bitkisel anlamda zengin bir bahçe oluşturduk.
Sadece, bu ara, 2 ay önce "fidanistanbul"dan sipariş verdiğim tüplü Avustralya karadutunu toprakla buluşturduk ama sürgünleri, o ara vuran soğukta dondu.
O günden bu güne hiç hareket yoktu.Ancak birkaç gün önce aşının hemen üst bölümünden minicik iki yeşil sürgün oluştu.
Şimdi, sormak istediğim o fidanın üst bölümlerinden de donuk yerlerin civarından da yeni sürgünler verir mi? Yapmam gereken birşey var mı? Teşekkür ederim.
Lonicera
25-05-2015, 12:24
Bahçeniz hayırlı uğurlu olsun Sn serap-serap. Keşke bir resim ekleyebilseydiniz. Siz fidandaki bahsettiğiniz donmuş kesimi tırnağınızla hafifçe üst katmanı kaldıracak şekilde kazıyın. Alttaki doku yeşil ise yaşam belirtisi var demektir. Yeşil değilse o zaman minicik yeşil sürgün çıkan yerin 1 cm. üstünden kesin. Kesim yaparken sürgünlere zarar vermemeye çalışın. Kolay gelsin.
serap-serap
25-05-2015, 18:31
Teşekkür ederim. Fidanı yer yer tırnağımla çizdim; altı yeşil. O zaman biraz daha beklemeliyiz sanırım.
bahsettiginiz sürgünler aşı nın sürgünlerimii yoksa aşı yapılan anaçlar üzerindeki sürgünlermi
serap-serap
06-06-2015, 10:07
Aşı, toprağın 5 cm. kadar üstünde. Sürgünler aşının 2 cm. kadar üstünden, karşılıklı iki yerden Sayın 26esk ;) Fidanın boyu 100 cm kadar.
aydemiraydın
02-07-2015, 17:12
Sayın ağaçlar.net üyeleri, çok uzun zamandır, bitkilerle ilgili yorum ve yönlendirmelerinizi okuyarak, çok da yararlanıyorum.Her birinizin fikir ve bilgilerinden yararlanarak çok da güzel ve bitkisel anlamda zengin bir bahçe oluşturduk.
Sadece, bu ara, 2 ay önce "fidanistanbul"dan sipariş verdiğim tüplü Avustralya karadutunu toprakla buluşturduk ama sürgünleri, o ara vuran soğukta dondu.
O günden bu güne hiç hareket yoktu.Ancak birkaç gün önce aşının hemen üst bölümünden minicik iki yeşil sürgün oluştu.
Şimdi, sormak istediğim o fidanın üst bölümlerinden de donuk yerlerin civarından da yeni sürgünler verir mi? Yapmam gereken birşey var mı? Teşekkür ederim.
Serap hanım, avustralya kara dutu eskişehirin kışına tahammül edebilirmi?
çünkü benim yaşadığım yerde soğuk ben avustralya kara dutundan vazgeçtim.
che dut , amerikan yediveren kara dutu ve yerli kara dut diktim. şah duta bile güvenemedim.
Avustralya karadutunun soğukla bir sorunu yok. Sadece erken uyandığı zaman sorun yaşanabiliyor. Bu sene mesela sorun olmadı, dallar dutları taşımadı yattılar.
Soğuk iklimdede olabiliyor. :)
eurosat55
31-08-2015, 09:33
Merhaba,
Aranıza yeni katıldım,çok faydalı bilgiler içeren bir forum.Emeği geçen herkese *** ediyorum.
Başlangıcda bilgiler edinip sonra uygulama yapmak gerekirken bizim acemiliğimizden bu aşamada sizlerden yardım rica ediyorum.
Bu yazın gelişi güzel karadut agacımdan aldıgım yaklaşık 10 adet çeliği basit bir şekilde solisyon vs kullanmadan 1. resimdeki hale getirdim.Fakat bu aşamaya kadar hiç bir çelikde köklenme olmadı.Sadece sudaki kısımlarında toplu iğnesi gibi beyaz ince bir oluşum gözlemledim.Sonrasında tüm çelikler teker teker solup gitti.
Şimdi tekrardan 2 hafta önce 6 adet çelik daha aldım.Ortalama 10-13 gündür bu şekilde.Tomurcukları yeşerip yapraklanma olmak üzere.Siz değerli arkadaşlardan başta isteyeceğin yardımı maalesef sonda ister gibi oluyorum ama bu çelikleri bu aşamada zayii olmadan kurtarabilirmiyim.Elimde Torf ve perlit var.Şimdiden yardımlarınız için *** ediyorum..
Not: Son aldıgım celiklerin dip kısmından 3 er adet 2 cm lik sadece zar kısımları olmak kaydıyla cizik attım(köklenme olabilmesi için okudugum bir kaynakdan).2-3 günde bir suyunu yeniliyorum ve kabın içerisinde sümüksü bir tortu oluştu,kesiklerin oldugu yerdede acılmalar var.
1. resim İlk aldıgım çelikler (köklendiremeden zayii oldular)
http://i.hizliresim.com/0kr8jY.png
2. resim 2. denemem olan çelikler (son halleri)
http://i.hizliresim.com/ngykPN.png
3. resim 2. denemem olan celikler (son halleri)
http://i.hizliresim.com/vLymYr.png
bahtiyar02
11-09-2015, 18:46
Köklendirme yönteminiz Özellikle karadut için uygun değil. Dut türü kısa süreli yaprak açmış daha sonrasında kurumuş. Benim önerim kasım Aralık ayı içerisinde ağaçlarda uyuma evresi dediğimiz dönemde genç çeliklerden bir kaçtanesini perlit, Torf,Yanmış küçükbaş hayvan gübresi ve toprak karışımını bir saksıya koyun. içerisine çeliklerin alt kısımlarından yaklaşık 3-4cmlik kısmını önce suyla nemlendirip sonra toz Köklendirme Hormonuna batırıp çelikleri toprağa dikin.Elinizle toprağı sıkıştırıp sulayın. Saksıyı soğuk havalarda dondan etkilenmiyecek bir yerde tutun. Samsun nem oranı yüksek bir ilimiz olduğu için çelikler daha hızlı köklenecektir.İlk baharda çeliklerinizin filizlendiğini göreceksiniz. Bu uygulama yöntemini Özellikle Ekşi karadut'ta uyguladım başarı oranı %90.
Saygılar
eurosat55
13-09-2015, 07:28
Bahtiyar bey ilginize ve cevabiniza cok tsk ederim.3. denemeyi sizin tavsiyelerinize gore yapacam,tekrar gorusmek uzere..
redbullah
25-09-2015, 07:05
Bahçemdeki Avustralya dutu.Tarih-20 Eylül...
578938
578939
578940
Avustralya dutu soğuk iklimlerde yetişir.Meyve gövdesi ve bir yaşında kalın dallar soğuktan etkilenmez.
Ancak erken uyandığı için ilkbahar erken ve geç donlarından henüz tam uyanmasa bile sürgünler donar.
Paniğe kapılmayın haziran ortalarında uyanacak yaz boyunca meyvenizi yemeye devam edeceksiniz.
Söylendiği gibi sanıldığı gibi zayıf dayanıksız bir ağaç değildir.
Aralık ocak mart ortasına kadar olan her türlü soğuktan sürgünleri zarar görmez.
Mart 15 sonrası -5, nisan ayı içinde -3 üzerindeki soğuklar sürgün uçlarını dondurur.
Hazirandan itibaren ise donan sürgünlerin iç kısmından yeni sürgünler devam ederler üstelik meyveleriyle beraber.
sonradan çıkan sürgünlerde meyve saysı önemli ölçüde düşse bile yetecek kadar meyvesi olur.
Merhaba bende 2 yıl önce bu duttan ektim boyu 2 m yi aştı şuan geçen sene iki kere meyve verdi ama son verdiği meyve olgunlaşmadı oda iklimden kaynaklandı sanırım, ektiğim yer Karsın Kağızman ilçesi ;)
Lonicera
05-05-2016, 13:59
Küçücük saksı içerisinde ve 33 santim boyda...
aydemiraydın
07-05-2016, 08:03
bu bitki karasal iklime uygun değil. bizim ilçede üniversitenin denemelerinde var. bu yıl erken uyandılar ve hepsi yandı . hemde çok çok erken uyandılar.
bu bitki karasal iklime uygun değil. bizim ilçede üniversitenin denemelerinde var. bu yıl erken uyandılar ve hepsi yandı . hemde çok çok erken uyandılar.
ben kırıkkale de yaşamaktayım. bu sene -20 dereceyi geçti. hatta meyveli iken -3-4 dereceleri gördü. fakat 2 senedir meyve vermeye devam ediyor.
aydemiraydın
07-05-2016, 13:02
ben kırıkkale de yaşamaktayım. bu sene -20 dereceyi geçti. hatta meyveli iken -3-4 dereceleri gördü. fakat 2 senedir meyve vermeye devam ediyor.
şehir içinde dayanabilir. arazide çok farklı. bizim evlerin güneyinde malta eriği bile oluyor. oysa arazide papaz erikleri bile yandı.
Lonicera
26-09-2016, 13:07
Havalara kandı herhalde, bir yılda üçüncü sefer meyveye yattı:))
Arkadaşlar çelik gönderebilecek varsa çok sevinirim. **** İstanbul- Şişli, Sarıyer, Kağıthane, Beşiktaş, Beykoz civarında gelip elden de alabilirim.
Benim celiklerim arkadasdan geldi. 2 ay once celikledim ama daha anca yapragini beklerken baktim meyve tutmus bayildim erkenciligine
mozturkgss
13-06-2017, 07:21
Bu meyve kayseride yetişir mi?
Birde şuan diksem tutar mı dikme zamanı geçti mi?
muratcolak
13-06-2017, 09:01
avustrlaya karadutu karasal iklimde tutuyor.amasyada sorun çıkmadı..Tüplüyse tutar sıkntı olmaz
mozturkgss
05-07-2017, 10:17
Aldım ve diktim fidanı, tuttu mu tutmadı bilmiyorum ama diktikten 5-10 gün sonra meyve oldu oldukça şaşırtıcı
acayip sevindim :)
Bu meyve kayseride yetişir mi?
Birde şuan diksem tutar mı dikme zamanı geçti mi?
Avustralya dutlarım meyve tuttu, mevsim olarak normal mi ?
siflera12
20-03-2019, 08:52
Avustralya dutlarım meyve tuttu, mevsim olarak normal mi ?Evet normal daha erken ısınan bölgelerde daha da erken meyve tutuyor [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
thunderon
28-03-2019, 08:42
Geçen sene çelikten ektiğim dut meyve tuttu *** ayazlardan etkilenmez
aydemiraydın
04-04-2019, 13:21
bu kadar olumlu yorumlardan sonra bugün botanikmarkete 180 cm. boyunda avustralya yediveren kara dut fidanı siparişi verdim. amerikan dutlarımla kıyaslarım, hayırlısı :)
su teresi
05-04-2019, 21:54
bu kadar olumlu yorumlardan sonra bugün botanikmarkete 180 cm. boyunda avustralya yediveren kara dut fidanı siparişi verdim. amerikan dutlarımla kıyaslarım, hayırlısı :)
siz zaten nerdeyse ağacı almışsınız, umarım sağlıklı ve bereketli olur bursa ikliminde coşacaktır.
AkisSoftware
21-04-2019, 21:33
Buradan kimseye ulasamayinca bu fidandan da satin aldim. Diger uyelerden isteme sebebim türünün dogruluguna emin olunmasi. Adamlarin yolladigi kim bilir hangi cins.
Mehmet89
31-12-2019, 22:19
Bu duttan bahçeye dikmek istiyorum. Yerleri kirletme sorunu olmasa gider güzel bir karadut dikerdim ama bu avustralya dutunun ağacı pek büyük olmuyor diyorlar. 2-3 metre civarında kaldığı doğru mu?
Bir de meyvesi her zaman siyah olsa bile tatlanmıyor mu? Ekşi dut veren bir ağaçtan 5-10 tane dut yenir daha fazlasını istemez insan.
aydemiraydın
01-01-2020, 12:26
Bu duttan bahçeye dikmek istiyorum. Yerleri kirletme sorunu olmasa gider güzel bir karadut dikerdim ama bu avustralya dutunun ağacı pek büyük olmuyor diyorlar. 2-3 metre civarında kaldığı doğru mu?
Bir de meyvesi her zaman siyah olsa bile tatlanmıyor mu? Ekşi dut veren bir ağaçtan 5-10 tane dut yenir daha fazlasını istemez insan.
bizde ilk donlardan dolayı sıkıntılı fakat izmir için avustralya kara dutu on numara bir dut. hem meyvesi iri hemde bi süreden sonra tatlı. dikin sıkıntı yaşamazsınız. böyle verimli bi dut her eve lazım. bütün iş iklimde.
CevizMeviz
10-02-2020, 16:16
Samsunda avustralya kara dutu var, ağaç bayağı yaşlı, sadece bu tip bilgiler yaygın değil.
Geçen yıl, verimsiz beyaz dutumuzu aşı yaptırmıştık. Bu yıl çok meyve verdi.
708782
Tillandsia
15-06-2020, 10:51
İnternet üzerinden Avustralya dut fidanı sipariş etmiştim. Fidan geldi 1,5 metreli tek bir daldı. Üzeri meyve doluydu. Hiç dalı yok. Ben bu fidanı dallandırmak için nasıl bir budama
yapabilirim?
Tillandsia
15-06-2020, 10:59
Avustralya dutunun Erzurum soğuğuna dayanmayacağını düşündüğüm için -35'e kadar soğuklara dayanıklı birde Amerikan yediveren dut fidanı getirtip bahçeme diktim. Bakalım seneye sonuçları göreceğim. Hangi fidanlar kışı atlatıp bahara çıkabilecekler. Unutmadan geçen yıl diktiğim dört adet ters dut fidanım sorunsuz bir şekilde kışı atlatıp bahara ulaştılar. Hatta meyveye bile durmuşlar. Darısı yeni aldığım fidelerimin başına. Özellikle Tuncelide Avustralya dutunun yetiştiğini öğrenmek benimde umutlarımı yeşertiyor. Artık kısmet. Bu arada bana bitkiler hakkında pek çok şey öğreten bu siteye bu siteye çok teşekkür ederim.
Hiç dalı yok. Ben bu fidanı dallandırmak için nasıl bir budama yapabilirim?
Bahcemdeki Avustralya kara dutunu ilk aldigimda ayni durumla karsilastim. Sonra en ust den budayinca yan dallar verdi. Sonraki yillarda meyve verdigi donem icinde kucuk budamalardan cok hoslandigini ogrenip uyguladim. Gercekten yaz sonuna kadar meyve vermeye devam etti.
Kolayliklar dilerim.
aydemiraydın
16-06-2020, 10:33
geçen yıl yetişkin avustralya karadutu dikmiştim tabi çeşit ismine doğruysa baharda uyanmadı. ben yılmadım başka bi firmadan tekrar fidan alıp diktim. yaşayıp göreceğiz. iklimimize uyarsa iyi olur.
aydemiraydın
16-06-2020, 10:35
Avustralya dutunun Erzurum soğuğuna dayanmayacağını düşündüğüm için -35'e kadar soğuklara dayanıklı birde Amerikan yediveren dut fidanı getirtip bahçeme diktim. Bakalım seneye sonuçları göreceğim. Hangi fidanlar kışı atlatıp bahara çıkabilecekler. Unutmadan geçen yıl diktiğim dört adet ters dut fidanım sorunsuz bir şekilde kışı atlatıp bahara ulaştılar. Hatta meyveye bile durmuşlar. Darısı yeni aldığım fidelerimin başına. Özellikle Tuncelide Avustralya dutunun yetiştiğini öğrenmek benimde umutlarımı yeşertiyor. Artık kısmet. Bu arada bana bitkiler hakkında pek çok şey öğreten bu siteye bu siteye çok teşekkür ederim.
amerikan cüce dut ve A. yediveren dutu çok verimli ve dayanıklıdır.
aydemiraydın
16-06-2020, 10:40
710370
amerikan cüce dutu. 2 m. civarı boyu. çok verimli.
710370
Nereden bulabiliriz amerikan cüce dutu fidanını satan bir site göremedim
aydemiraydın
18-06-2020, 09:15
Nereden bulabiliriz amerikan cüce dutu fidanını satan bir site göremedim
şu an hiç bi yerde satışta yok. 2 fidan almıştım birisi kurumuştu. 5 yıl evvel kargo dahil 150 liraya mal olmuştu.
celalamca
18-06-2020, 15:50
Amerikan yediveren soğuklara dayanır ve verimlidir ama Avustralya dutu gibi de salkım saçak meyve veren bir cins değildir.
Tadı da biraz farklıdır .bana göre tadı Avustralya dutundan daha iyidir..siyah dut sevenler bu dutu mutlaka temin etsin.
Dutlubahçe
18-06-2020, 17:34
710370
Fidanı nereden temin etmiştiniz acaba?
aydemiraydın
19-06-2020, 09:03
Fidanı nereden temin etmiştiniz acaba?
tropikmeyvecıden almıştım. 2 fidandı biri hemen kurumuştu kargo falan 5 yıl evvel 150 lira vermiştim :))
aydemiraydın
19-06-2020, 09:07
Amerikan yediveren soğuklara dayanır ve verimlidir ama Avustralya dutu gibi de salkım saçak meyve veren bir cins değildir.
Tadı da biraz farklıdır .bana göre tadı Avustralya dutundan daha iyidir..siyah dut sevenler bu dutu mutlaka temin etsin.
amerikan yediveren dutu meyvesi kolayca yere düşmez daha geç döneme kadar meyve verir. tadı tatlı böğürtlen tadındadır. ben memnunum fakat güvenilir firma ismi veremem. çok pahalı satıyorlar ve farklı çıkabiliyor hemde minnacık bi şey kuruyabilir.
aydemiraydın
25-06-2020, 09:44
küçük bir duttan her gün 2-3 kilo meyve alınabilir.
710915
karışık meyve.
710916
AkisSoftware
25-06-2020, 16:33
şu an hiç bi yerde satışta yok. 2 fidan almıştım birisi kurumuştu. 5 yıl evvel kargo dahil 150 liraya mal olmuştu.
O zaman sizden bu sene için bir kaç dal çelik için istemek şart oldu. Eğer paylaşırsanız tabii ki.
aydemiraydın
25-06-2020, 21:38
O zaman sizden bu sene için bir kaç dal çelik için istemek şart oldu. Eğer paylaşırsanız tabii ki.
Bu dut bodur bir anaca aşili. Cüce oluşunun sebebi sanirim bundan.
aydemiraydın
26-06-2020, 08:40
amerikada gerçekten genetik olarak cüce dutlar var. fakat ben bu dutun gerçekten doğal cüce dut olduğuna inanmıyorum. che dut ta kullanılan kırmızı renkli bir anaç kullanılmış.
AkisSoftware
26-06-2020, 09:09
amerikada gerçekten genetik olarak cüce dutlar var. fakat ben bu dutun gerçekten doğal cüce dut olduğuna inanmıyorum. che dut ta kullanılan kırmızı renkli bir anaç kullanılmış.
Yani dallarından çelik aldığımızda aynı özelliği göstermeyecek mi diyorsunuz?
Yurtdışında bir çok bitkinin çok çok güzel çeşitleri var. Mesela Rusya ve Ukrayna'da Trabzon Hurması'nın çok değişik çeşitleri var. Fakat kimden çelik istesem sanki oradan sırtında taş getirecekmiş gibi soğuk davrandı. Tanıdık çok fazla var ama iş görecek kimse yok ne yazık ki.
Özellikle Hollanda'da bir çok arkadaş var ama lale soğanı getirtemedik bir türlü.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.