View Full Version : barakuda33 / acer palmatum
barakuda33
27-02-2008, 18:02
Selam arkadaşlar,bu ağaclar bugun geldi.Saksıya ne zaman almalıyım ? Bir zamanı varmı?.toprak nasıl olmalı bonsai için hazırladığımız topraktanmı olmalı?
saksıya alınınca budama ve telleme yapmaya gerek varmı?
saygılarımla
Forumda ki tariflere uygun karışım hazırlayıp büyükçe saksıya almalı.
Hafif bir budama yapıp, bir süre gelişmesini takip etkmek daha uygun.
Ali H. ALI
28-02-2008, 12:19
Agaclarinin govde kalinliginin yeterli oldugunu dusunuyorsaniz ve hangi tarzda calisma yapacagina karar vermisseniz, agaclarini baska saksilara gecirirken ona gore budayip telleyebilirsin.
Govdelerin daha fazla gelismesini istiyorsaniz saksiya aldiktan sonra Memedin dedigi gibi ya hafif bir budama yaparsiniz, **** hic bir budama yapmadan onlari gelismeye birakirsin bir iki yil sonra da istedigin tarzda bonsailer yaparsiniz.
Kolay gelsin.
crocuscuk
28-02-2008, 13:20
Sn Barakuda,
Bende uzun zamandır kırmızı yapraklı acer palmatum arıyorum.
Nereden edindiniz acaba,bilgi verebilirmisiniz?
******
Ali Bey,
Konu tam denk geldi. Son altı aydır bendeki acer atropurpureum tohumlarını çimlendireceğim diye uğraştığım için (daha tık yok), Hanım halime acımış. iki gün önce bir tane fidan almış. Dün fotoğraflarını çektim. Sanırım bu gece veya yarın ekleyebilirim. Benim fidanım barakuda 33'ünkinden biraz daha gelişmiş ancak şekli çok kötü.
Şekillendirme için aklımda birkaç ayrı plan var. Bir de bildiğim kadarıyle bu türler için budmayı kaçırdım ya da kaçırmak üzereyim. Çeliklerinin de tutması zor olduğu düşünülürse sizin önerilerinize ihtiyacım olacak.
Sayın crocuscuk,
Japananesse maple ve red maple türleri çelik ve köklendirme açısından zor türler. Bu nedenle Japonya hariçinde dünyanın her yerinde zor bulunuyormuş. Amerika'dakilerin de çoğu stok gövdeye aşılanıyormuş.
Hanımın dediğine göre Esenyurt'ta O'dizayn fidanlığından almış. Bunlar ithalmiş ve son ikiymiş. Toplamda da 3 tane gelmiş. Gelen künyede fiyat 75 YTL yazıyordu. Tam söylememekle birlikte, hanım daha ucuza aldığını iddaa ediyor. Dediğine göre fidanlığın sahibine beni tarif etmiş o da hatırlamış. Ben son gittiğimde yoktu. Sanırım bu türü bulmak biraz şans.
Yerli üretim Acer palmatum türleri ise Akçaağaç diye sorduğunuzda bazen çıkıyor. Çoğunlukla boyları 1,5 -2 metre ve dallar en tepede oluyor. Fiyatları 50-150 YTL. tepeden köklendirmeye çalışıp altaki 120 cm'i budamak için biraz fazla bir meblaa.
Barakuda33'nünki gibi daha ufaklarını ise ben hiç görmedim. Anladığım kadarıyla o da getirtmiş.
Ali H. ALI
29-02-2008, 12:01
Sayin Eaglion, akcaagaclarinizi resimleyip sayfaniza ekleyince onlar uzerinde konusuruz.
Ali Bey,
Teşekkürler, dün gece eve çok geç gidebildim. Fotoğraf makinemin pili bittiği için resimleri bilgisayara alma fırsatım olmadı. Diğer ağaçlarım gibi bunun içinde açıklama yazdım. Resimleri ekleyebildiğimde yollamamın daha uygun olacağını düşündüm. Şekillendirme konusunda neden sıkıntı duyduğumu da belirttim.
Önerilerinizi heyecanla bekleyeceğim.
barakuda33
01-03-2008, 14:59
Sayın crocuscuk, Ve Sayın Eaglion öncelikle selamlar.Sayın Ali Bey fikirleriniz için de teşekkür ederim.Arkadaşlar ağacları formdaki satış sayfasından satın aldım.tanesi 5 ytl ikisi için kargo ücretide 7 ytl tuttu.Yani cok uzuca geldi.Form satış sayfasında Sayın Selahattin bey satıyor.Ve söylediği kadarıyla sadece elinde acer palmatumlar var.bence alsanız iyi olur hemde çokca,çünkü fidanlar gerçekten çok güzel.
Gelelim benim ağaçlara Derin tavsiyelerinizden faydalanmak istiyorum.Ağaçları yarın saksıya almayı düşünüyorum.Şekil olarak verebileceğiniz bir stil varmı
saygılarımla....
barakuda33
01-03-2008, 15:01
Arkadaşlar şu notu ekleyeyim Selahattin beyden aldığım ağaçlar aşısızmış.Yani aşısız demek;kırmızı yapraklı değil yeşil yapraklı olanlarmış:yani bunlar yeşil yapraklı bilginize
Selam Barakuda,
Şimdilik yapabileceğiniz fazla birşey yok. Dallarınız çok uzun. bu uzunluk bonsai için uygun olmadığı için öncelikle budamanız gerekecek. Daha sonra oluşacak yeni dallar size birçok farklı stil için olanak verecektir.
Resminizin üzerinde düz çiz ile işaretlediğim yerlerden budama yapabilirsiniz. Resimler nel olmadığında yerlerini kabaca çizdim. Ayrımdan sonra bir boğum bırakıp hemen üsütnden budamanız yeterli.
Sağdaki ağacın alta kalan dalı (daire içinde) hem yapı hem de yer olarak biçimsiz. Bunu kökünden budayabilirsiniz.
Budama hattının üzerinde birde çerçevelemeye çalıştığım bölümler var. Bunları da köklendirmeyi deneyebilirsiniz. Bir önceki mesajımda bu işlemin zor olduğundan bahsetmiştim. yine de denemek bedava. Normal çelik almadan biraz farklı bir yöntem öneriliyor.
Çeliğin alk kısmını standard 45 derecelik aççıyla kesiyoruz. Farklı olarak, buradaki kabuğu havai köklendirme yaptığımızdaki gibi 3/4 cm kadar soyuyoruz. Bolca İBA kullanmak gerek. Ekeceğimiz yerde, toprağa kalem benzeri bir şey batırarak bir çukur oluşturuyoruz. Açılan çukura hormonlu çeliği hafifçe bırakıyoruz. Yanlara sürmezse horman sıyrılmaz. Sonra elimizle hafifçe bastırıp toprağın gövdeyi iyice sarmasını sağlıyoruz. Sonra bolca sulayıp fazla güneşli ve rüzgarlı olmayan bir yerde köklenene kadar bekliyoruz.
Umarım ikimiz de başarılı oluruz.
barakuda33
02-03-2008, 16:42
Saygılar Eaglion,fikrlerini dikkate alacağım.güzel çizimler yapmışsın.Tam budamak istediğim yerler oralrdı,hem bu budama ağacın gövde yapmasına da neden olur herhalde .Çünkü gövdeler çok taze,yani ince.
sanada bol şanşlar dostum.
barakuda33
30-03-2008, 15:34
selam arkadaşlar acerler filizlenmeye başladılar.şu aşamada yapacak bişey varmı tavsiyelerinizi bekliyorum.Bir iki yapraktan sonra uçlarından almaya gerek varmı.**** bogum aralarını nasıl kısaltırız acaba?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.