View Full Version : Açelya
Arkadaşlar biliyorsunuz **** bilmiyorsunuz açelyadanda bonsai popüler.Açelya için bazı olumlu tecrübelerimi paylaşmak istedim.
....Açelya aslında içmekan olarak bilindiği halde benim açelyalarım balkonda.
....Bu tür, soğuğu ve suyu çok sever.Yanlız kök sistemi saçak kök olduğu için saksının yüzeyini kökleriyle hızla kapatır.Bundan dolayı yukarıdan yaptığınız sulama aşağıyaq ulaşmayabilir.Bu soğuğa rağmen hem açelyamı üstten nemli tutuyorum hemde tabağından suyu eksik etmiyorum.
....Aanladım ki Açelyahnın fazla derin bir saksıya ihtiyaç yok ama geniş bir saksıya ihtiyacı var.
....Açelyanın üretimide kolay; Fazlada uzun bir dal kesmenize gerek yok.Çeliğinizi kestikten sonra iyice ıslatılmış toprağa ekin. Üzerine uzun bir bardak kapatın.**** 5 lt lik bir su petinin yukarıdan daralmaya başladığı yerden kesin ve kalan kabın yarısına kadar torflu toprağı doldurun. Yine iyice ıslatın ve çeliğinizi ekin. kabın ağzının dış kenerını elinizle ıslatın.Mutfakta kullandığınız streç filmle kabın ağzını kapatarak streç filmin kabın ıslattığınız kenarlarına denk gelen yerleri iyice sıvazlayın ki kabın içine hava girmiycek kadar film kaba yapışsın. Direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde dursun.
....Ben tutmasını garantiye almak için ektiğim çeliğin kabın içinde iki kat büyümesini bekliyorum.
....Geldik işin en canalıcı kısmına (bana göre). Açelyanız tutar ve büyür. Fakat üzerindeki bardak **** streç filmi kaldırdıktan sonra yaprakların yavaş yavaş kızararak döküldüğünü ve bu süreç sonunda büyümekte olan filizinizin öldüğünü görürsünüz. Bunu önlemek için bardağı veya streç filmi kasım sonu aralık başı havalar soğunyunca açıp filizinizi dışarı koyun. Yapraklarının haftalar geçtikçe daha canlı bir yeşile döndüğünü aynı zamanda yeni gövdesinin kalınlaşmaya başladığını göreceksiniz. :)
NOT: Çiçek açınca seyrine doyamayacaksınız...
Fotoğraf ve tarihler lütfen :)
sayın doktor şuan çalışmalarım sonuçlanmış durumda çelikler 2 yaşında oldular ve normal seyrinde büyüyolar.onuniçin foto ve tarih yok ne yazıkki.bunu bilimsel bir şekilde belgeleyemeyeceğiz. :)
backyard
02-02-2006, 14:53
latince adı rhododendron (bunu telafuz ederken ruhunuzu teslim edebilirsiniz)
azalea sanırım ingilizce adı ki açelya ya daha çok benziyor
nette arattığınızda karşınıza çıkan örnek fotoğraflar çok renkli ve güzel
hangisini koysam karar veremedim
bonsai için kullanılan iki açelya türü varmış: 1- satsuki açelya 2-kurume açelya ve bu ikisi de melezmiş.
doğrudan güneşi sevmiyorlarmış, o yüzden yazın dikkatli olunmalıymış, çünkü açelyanın kök sistemi soğuk tutulmalıymış
ben bunu da mı denesem yahu :confused:
Ben açelya ile bonsai yapımına başlamayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Tabii ki önce bir açelyam olması gerektiğini biliyorum:D
backyard
02-02-2006, 15:08
ben de sevgili mod yılmaz'ın açelya alırken şu gurbetlerde tek başına kalmış zavallı admine'ye de acıyıp ona da bir tane alacağına inanıyorum ;)
şaka bir yana ben de alacağım
diğerlerinden daha kolaya benziyor
bakalım nasıl kesip biçeceğim :)
Çok acıdım şimdi. Yazık benim sevgili adminem yalnızlık çekiyor.
Söz sana yazın Hatay'a gidersem sana bir açelya getirecem. Onunla teselli olursun artık.
backyard
02-02-2006, 15:33
sen şimdi bilmezsin yanlış alırsın
şundan alacan :rolleyes:
http://www.hillsflowers.com/images/plants/azalea%202bweb.jpg
Yüzsüz. :D İnsan "zahmet etmeseydin" gibi nezaketli bir cümle kurar.
Üstelik ben çiçekçilik de yaptım bilirim salon bitkilerini
backyard
02-02-2006, 15:48
bunu bonsaitalk'dan aşırdım
cem sen de kendi bonsai'nin fotoğrafını eklesene
Çiçekçiye gider, bir adet açelya alırsınız.
Üzeri çiçekle doludur, pek çok tomurcuk sıra bekler.
Yaprakları nasıl da koyu yeşil, canlı canlı.
Biraz pahalıdır, alırken içiniz cız edebilir.
Eve geldiğinizde onu en gösterişli yere koyarsınız.
Sularsınız.
Ama 1 ay sonra açelyanız artık yaşamamaktadır.
Üzülmek boşuna, çünkü siz zaten ölüme mahkum bir bitki satın aldınız.
Üretildiği serada bol çiçek vermesi için ona o kadar çok çiçeklendirme hormonu, yaprak gübresi vs verdiler ki....
Normal bir açelyada bütün yapraklar koyu yeşil değildir (Bknz. üstteki resim) ve çiçek sayısı aynı anda 3-5 i geçmez.
Açık havayı, rutubetli ve soğuk havayı sever. Ev içinde fazla şansınız yok.
Anavatanı Trabzon-Rize yaylalarıdır. Dünyaya buradan yayılmıştır.
Bu bölgede hala yabani açelya bulabilirsiniz. (Çiçekleri mor renkli ve tek katlıdır)
Her ne yapacaksanız bu yabani açelyayı kullanmalısınız.
(Bazı seralarda satış bölümü haricinde bulmak mümkün, rica ederseniz satarlar)
Açelyaya aşı yapılabilir. (Adapazarında kendi yabani açelyama 4 ayrı aşı yapmıştım. Her aşı ayrı renkti ve hepsi sera ortamında tuttu. 1 kök bitkinin her dalı farklı renk açelya veriyordu)
Ancak bu tür uygulamalar bitkinin ömrünü hızla kısaltıyor, dayanıklılığını azaltıyor.
Açelya yetiştirmek isteyenlere tecrübi önerilerim :
1. Bol rutubet sağlayın. Kuru bir şehirde iseniz yılın 3 mevsimi yapacağınız minik bir sera içinde kalmalı. Ama her gün havalandırmalısınız.
2. Yapraklarını su püskürterek her gün serinletin.
3. İlave gübre vermeyin.
4. Kışın kar yağarken altına atın. Ama aşırı soğuk, ayazda bırakmayın.
5. Balkonunuzda kuytu bir köşe varsa bütün kışı orada geçirsin.
6. ASLA DİREK GÜNEŞ IŞIĞI GÖRMESİN ama bol ışık alsın.
7. Saksıyı donmaya karşı koruyun. Köpük ve bezlerle sarın.
Son not: Bakımı ve büyütmesi çok zahmetli ama çiçek açmaya başladığı an bütün yorgunlukları alıp götürüyor.
"Normal bir açelyada bütün yapraklar koyu yeşil değildir (Bknz. üstteki resim) ve çiçek sayısı aynı anda 3-5 i geçmez."
SAYIN qitted üye bütün yazınıza katılıyorum ama 2 seneden beri yaşadıklarım, yukarıdaki cümlenizi haksız çıkarıyor.
zaman zaman gübre veriyorum ve çu an yaprakları koyu yeşil. Üzerindeki çiçek sayısını 20 ye geldiğim zaman saymayı bıraktım. Açelyamı bir çiçekçiden deil amatör bir fidancıdan 2 sen önce aldım.
Qittedin yazısını okurken birden aklıma şu geldi ; nasıl ki hormonlu domatesler ve çilekler anormal büyük oluyor açelyada da anormal hormon kullanılmışlarda yapraklar enden tombullaşıyor.daha dar yapraklı ve hatta daha seyrek yapraklı olanlar daha sağlıklı çıkıyor.Bende çiçekçiden açelya aldım ve yaşamadı.
Küçük bir ayrıntıyı atlamışsınız :)
Açelyanızı normal ve sağlıklı olarak satın almış, bilinçli bir şekilde ve azar azar gübrelemişsiniz. Yani bitkiyi, kaldırabileceği oranda zorlamış ve güzel bir görüntü almışsınız.
Bu durumda bitki niye ölsün dimi :)
Ancak bu durumda sevgili backyard'ın resmini gönderdiği tür bir bonsai elde edemezsiniz.
Güzel ve sağlıklı bir salon bitkiniz olur.
Amaç bonsai ise gübre, hormon vs veremezsiniz.
Bu durumda hepsi koyu yeşil ve dolgun yapraklar, bol bol çiçek olmayacaktır.
Bence asıl güzelliği de zaten budur. Yapraklı, çiçekli bitki her zaman bulabilirsiniz ama bonsai bulamazsınız.
Ankarada açelya yetiştirmek zor, ben denemeyeceğim.
Ama eğer bir gün denersem bonsai yetiştirmek isterim.
bende açelya yetiştiriyorum yaklaışık olarak geçen sene haziranda başladım.
tabi ondan öncede evimizde açelyalarımız vardı.geçen sene yarımlık pet su şişelerini keserek 200 kadar çelik diktim fakat kışın bu çelikleri kollayayım die güneş hiç görmeyen bi yere koydum suladım felan fakat çoğunu telef ettim şu an 70 tane kadarı yaşıyor.sürekli gözetimimde ******
neyse bonzai yede merakım var bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa belki ilerde onunla ilgilide çalışma yapabilirim.
neyse tüm forum a merhaba bu arada
ben sakaryadanım
Aramıza hoşgeldiniz soulman;
Açelya çok güzel bir bitki. Çiçeksizken bile parlak koyu yeşil yapraklarıyla çok çekici. Ölen çeliklerinize üzüldüm. Umarım kalanları sağlıklı bir şekilde yetiştirmeyi başarırsınız. Küçük bir bilgi; çok yavaş kalınlaşan bir gövdesi var. Bunun yanı sıra dalları çok gevrek, tellemeye pek gelmiyor. Kolayca kırılabiliyor.
Açelyeler hafif gölge ve serin yerleri severler. Rüzgar almayan kuytu bir yerde güzel yetişirler. Kesinlikle içeride yetişeceklerini sanmıyorum. Aşırı soğuk olan bölgelerde bile ısıtılan yerlerde değil, kapalı balkon tarzı yerlerde korumaya alınması gerekir. Bunları biliyor olabilirsiniz. Ben kısaca değineyim istedim.
Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&highlight=yeni+gelen+arkada%FElar) konulu başlıkta kısaca kendinizi tanıtırsanız seviniriz. Türkçe kullanımına azami dikkat edelim ve özgün dilimizi koruyalım. Saygılar.
Açelya konusunu okuyunca ;aklıma , evimde ölen açelyalarım geldi .Açelyam öldüğü zaman ,kendimi avutmak için ,gidip yenisini alıyordum.Yazılanları okuyunca ,bir çiçek hakkında, yeteri kadar bilgi sahibi olmadan, ona sahip olmanın ne kadar yanlış olduğunun birkez daha farkına vardım. Satın aldığımız yerden o çiçek hakkında bilgilendirilmek gerekir diye düşünüyorum.
Herkese Merhaba,
Aslında ziraat alanında herhangibir uzmanlıgım yok sadece bu siteyi ölmek üzere olan açelyalarıma ve adını internette buldugum kufea bitkimi yeniden diriltebilmek için bilgi toplamaya çalısırken buldum ve bana yardımcı olabilecegınızı umuyorum.
Gectıgımız Mart ayı gıbı edındıgım acelyam gercekten cok guzel gorunumlu olarak bır sure kaldıktan sonra cıcegını yaza gırmeden doktu ama tum yaz boyunca bıraz ıhmal edılse bıle yesıl kaldı taa kı bu sene soguklar gelmeden usumesın dıe az golgelı ama nıspeten sıcak bır yere alana kadar sonra yavas yavas yapraklarını doktu ardından daha aydınlık bır yere koyalım derken bu sfer tamamen dokuldu yaprakları.Sımdı acaba kurudu mu dıye kucuk bır dal kırdıgımda hala dalın ıcının yesılımtrak oldugunu gordum yanı hala bıraz umut var sanırım...O yuzden guzel cıcegımı nasıl dırıltebılcegım konusunda bana yardım eden olursa cok sevınırım..
Tabii bu kadar da degil cok malesef bir de adını internetten ogrendıgım kufea (Latince ısmı Cuphea hyssopifolia) bitkisi de sanırım arastırmalarım sonucu soguga yenik dustu kı o da yazın bıraz ıhmale ragmen harıka cıceklenmıstı..Sımdı sorum su kurudugunu sandıgım kufeam ıcın de bır sans var mı acaba yoksa gercekten oldu mu? Kufea bıtkısı ıcınde ınternetten buldugum resmı koyuyorum...
Bu arada elındekı cıcegın ısmını bılmeyenler ıcın de : tek tek resımlere bakmak bıraz zahmetlı ama Index of 4000 botanical images search ıle bu bılgılere ulasabılırler.
http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/~stueber/mavica/index.html
Yardımlarınız ıcın cok tesekkur ederım...
Merhaba cemboa'ya bir sorum olucak: Açelyaları üretirken pet sisenin içine konulan celik bekledigi sure icinde sulanıyor mu ve ne kadar aralıklarla cunku agzını sıkı sıkı folyolamak gerekıyorsa eger. bir de simdi Mart bası gıbı uretım ıcın uygun bır zaman mıdır?
Açelya bakımı konusunda Mine hanımın neler söyleyeceğini bekleyelim.
''hayat''
14-04-2007, 21:54
herkese merhaba bugün evimize bi tane açelya aldık bakalım nasıl bakımını yapıcaz evimizin direk güneş almayan kuru bi köşesine koyduk suluyoruz.resim kalitesi pek iyi değil ama yine de resmini çektik bu da bizim açelyamız :cool:
lordhorner
23-04-2007, 18:30
arkadaslar merhaba bende acelya bakanlar arasına katıldım . yalnız forum da yazılan yazıları okuyunca biraz moralım bozuldu. çünkü şuan acelyam her tarafı ciceklerle dolu ve çok güzel gözüküyor. ama burda yazılan yazılarda bu ciceklerin dökülüp ve ciceğimin ölüceği yazıyor bana yardım ederseniz sevinirim acelyamın bu sekilde nasıl muhafaza edebilirim ve olmemesini sağlarım.
pbilgili
05-05-2007, 02:16
bonzai ve açelya farklı iki tür bitki değilmi? çok fazla bir bilgim yok ama
Pbilgili, bonsai bir tür değil. bonsai, çeşitli teknikler kullanarak saksılarda ufak ağaçlar yapmanın adı. Yani açelyadan bonsai yapılabilir.
ARKADAŞLAR BEN AÇELYA İLE İLGİLİ ÖDV ALDIM ....BİLGİLERİNİZİ BENİMLE PAYLAŞIRMISINIZ...LÜTFN BANA DETAYLI BİR BİLGİ VEREBİLİCEK OLAN VARMI???EĞER BİLDİİNİZ BİRŞEY VARSA LÜTFEN nurcan.sa@mynet.com atarmısınız lütfen .........
Ali H. ALI
19-10-2007, 14:03
Nurcan3 merhaba aramiza hos geldin, Odev yardimi isteyenlere dogrudan, bilgi verip yardim etmiyoruz. Siz biraz emek harcayip arastirirsaniz bircok bilgiye ulasabilirsiniz. Yalniz agaclar.net'te degil baska kaynaklardan da elde edeceginiz bilgileri buralarda paylasirsaniz belki ileride acelyalar hakkinda bilgi ariyanlara bir yardim da olur.
Size arastirmalarinizda kolayliklar diliyorum.
dr.sevil
19-10-2007, 16:01
Benimde açelyam vardı,yaklaşık 1 yıl mutfakda camın önünde güneş ışığı alan yerde gayet güzel çiçekler açtı ,sağlıklıydı. Ama bu yıl birde kurudu. Sanırım hergün sulamak gerekiyor, susuzluğa hiç dayanmıyor. En azından benimki öyleydi ,birgün sulamasam yaprakları soluyordu.
bonsaisan
20-10-2007, 00:47
Sayın dr.sevil
Acelya Yani siizn ve ya herhangib bitki severin piyasadan satın aldığı acelyalar.
Alındıklarında çok güzel çiçekleri ve canlı görünümleri ile dikkat çeker.
Acelyanıınz aniden kuruması onun çok su istemesi ile ilgili değil onun çok sulanması ileilegili bir problemdir.
Acelyanızız aldığınızda dikatli bakar isenzi dikli olduğu saksıda kulanılan toprak karışımı
Sadece tofdur.
Torf en klay bulunan ve su tutması konusunda iyi biinen ve aynı zmanda yapısında kaynaklanan mikro organizmaların gelişimi için çok uyugn bir materyaldir.
Acelyada uzun bir ömür istiyor iseniz yaz aylarında yarı gölgede ona bakmalısınız.
Mümkünse toprak saksı kullanın.
Torpak karışımı olarak torf dere çakılı ve dere kumunda oluşam 1 'e bir ölçek de hazırlanmış bir karışım kullanınız.
Acelyada sulamayı normal zamanda toprak kurdukdan sonra yapın
sadece çiçeklenme döneminde norlam olarak torağı nemli tutun yani kurmasını beklemeyin.
Keisnlikle çiiçeklenme zamanıda gübre vermeyin.
Çiçeklenme işlemi biter bitmez bitki üzerinde kalan açmamış tüm tomurçukları koparın.
Aynı zamanda ağaçı 2 ila3 sürgün gereiden budayın ve çiçeklenmeden sonra 3 hafdada bir gübreleyin.Üzerinde çiçek var iken kesinlikle gübre vermeyin.
Çİçeklenme işlemi biitği zaman ağaçı saksıdan çıkarın tabi bu gerekiyor ise uyugn bir biçimde ve oranda köklerini budayın.Ağaçı yeni toprak karışımı kullanarak tekrar saksılayın.
Saksılama işmeli biitğinde ağaçı sulayın ve gölge bir yerde 2 hafda kadar bekletin.
1 ay sonra gübre verin ağaç kış aylarında +8 derecelik ısılara dayana bilir.
daha altında donar.
Ağaçı bu şekilde çiçeklenme dönemi yani çiçek tomurçukları oluşmasını gördüğünzü anda gübrelemeyi kessin.
Bu anlatığım şekilde bir uygulama ile uzun yılar bir aelyay baka bilirsiniz.
Not:Acelyada sık çiçek tomurçukları oluşur..
BU yüzden her sürügün uç kısmada 3 ila 4 adet çiçek tomurçuğu görürsünüz.
BU tomurçuklardan sadece en büüyk olanını bırakın diğer lerini alın.BU sayede çok büüyk ve güçlü ve daha uzuzn ömürlü çiçekleri olaçakdır.
Bu uyuglamayı tüm uç sürügnlerde aynı şekilde yapın.
Saygılar.
dr.sevil
20-10-2007, 11:13
Sevgili Bonsaisan çok teşekkür ederim, üşenmeden ve vakit ayırarak verdiğiniz bilgiler için. Çok ince bir davranış. Yeni bir açelya alarak dediklerinizi uyglayacağım.;)
Harun Parlak
19-11-2007, 22:31
Selamlar Açelya tutkunları okuduğum bir dergide eski sayısı hala elimde şöyle bir başlık atmış.
Ömürlük dost
Açelya Bilinenin aksine en dayanıklı çiçeklerdendir aslında Biraz ilgi ,
biraz sevgiyle insandan bile uzun yaşar. Dostunuz sizi hayat boyu yalnız bıtakmaz.
Başlık bu şekilde sonra açıklamalar devam ediyor ilk uyarı alır almaz saksısını değişin diyor.
Saksılar küçükdür ssürekli su vermek gerekir yeterli olmaz diyor. Devam ediyor.
İrfan Tuğrul
06-12-2007, 15:45
tesekkurler
ladyspeed
01-01-2008, 16:53
HERKESE MERHABA;arkadaşlar bende belçika açelyası var pembe çiçekleri var etrafı beyaz çook güzel bir çiçek aslında bu çiçekle ilgili yazan her şeyi okudum ama ben daha kısa cevaplar istiyorummm nasıl bakacağım ona saksısını bir tabağın üzerine koydum suyunu alttan vermek gerekiyormuş ama o kadar çook su içiyor ki kurumasını ve çürümesini istemiyorum ilk defa çiçek besliyorum yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Sayın ladyspeed, forumda açelya hakkında gereken bilgiler mevcuttur. Hatta bu konu içinde sulaması ile ilgili de yazılar mevcut. Bu yazıları okuduktan sonra, ilave bilgiye ihtiyacınız olursa ben veremesem de bilgi verecek birileri çıkacatır, ayrıca bu soruyu çiçeklerle ilgili bir bölümde sorarsanız cevap almanız daha kolay olacaktır.
Herkese merhaba;
Dün balkonumuzda duran açelyanın aşırı güneşe maruz kaldığı düşüncesi ile tedirgin olup bugün içeri aldım. Sanıyorum susuz ve çok sıcakta kaldı. Öncelikle eski sağlığına kavuşmasını sağlayıp daha sonra çelikten üretip bir bonsai yapmak istiyorum.
Fikir verebilecek var mı acaba :)
Teşekkürler
Aslında açelya ile ilgili sorunuzu, bonsai başlığında değil de, Çiçeklerle ilgili başlıklarda ya da bir bilene soralım başlığında sorarsanız, çiçeklerle ilgilenenler daha kolay görür, ve daha çabuk bilgi alırsınız. Sevgiler.
Ali H. ALI
24-05-2008, 13:08
Miriel merhaba, acelyanizi dogrudan gunes goren yerde birakmayiniz. Kokleri cok derinlerde olmayip, yuzeysel yayildiklari icin de susuz kalirsa hemen etkileniyor. Topraginin surekli nemli olmasini, yari golge yerleri, seviyor.
acelya bir ic mekan bitkisi degildir uzun sure icerde tutarsaniz sagligi bozulacaktir. Agaciniz cicekli iken usten su vermeyiniz su ile temas eden cicekler hemen bozulacaktir. Bozulan burusan kuruyan cicekleri agac uzerinden toplayiniz, bozuk cicekler agac uzerinde kalirsa agac uzerindeki diger saglikli cicekleri de etkileyip bozacaktir.
Agacinizin sagligi yerine gelirse ondan,10cm kadar celikler alip yeni acelyalar uretebilirsiniz. Bu fidanlardan da bonsai yapmaniz mumkun.
Kolay gelsin.
Ali Bey
Önerileriniz ve vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler. Hemen uygulamaya geçiyorum :)
Sayın dr.sevil
Acelya Yani siizn ve ya herhangib bitki severin piyasadan satın aldığı acelyalar.
Alındıklarında çok güzel çiçekleri ve canlı görünümleri ile dikkat çeker.
Acelyanıınz aniden kuruması onun çok su istemesi ile ilgili değil onun çok sulanması ileilegili bir problemdir.
Acelyanızız aldığınızda dikatli bakar isenzi dikli olduğu saksıda kulanılan toprak karışımı
Sadece tofdur.
Torf en klay bulunan ve su tutması konusunda iyi biinen ve aynı zmanda yapısında kaynaklanan mikro organizmaların gelişimi için çok uyugn bir materyaldir.
Acelyada uzun bir ömür istiyor iseniz yaz aylarında yarı gölgede ona bakmalısınız.
Mümkünse toprak saksı kullanın.
Torpak karışımı olarak torf dere çakılı ve dere kumunda oluşam 1 'e bir ölçek de hazırlanmış bir karışım kullanınız.
Acelyada sulamayı normal zamanda toprak kurdukdan sonra yapın
sadece çiçeklenme döneminde norlam olarak torağı nemli tutun yani kurmasını beklemeyin.
Keisnlikle çiiçeklenme zamanıda gübre vermeyin.
Çiçeklenme işlemi biter bitmez bitki üzerinde kalan açmamış tüm tomurçukları koparın.
Aynı zamanda ağaçı 2 ila3 sürgün gereiden budayın ve çiçeklenmeden sonra 3 hafdada bir gübreleyin.Üzerinde çiçek var iken kesinlikle gübre vermeyin.
Çİçeklenme işlemi biitği zaman ağaçı saksıdan çıkarın tabi bu gerekiyor ise uyugn bir biçimde ve oranda köklerini budayın.Ağaçı yeni toprak karışımı kullanarak tekrar saksılayın.
Saksılama işmeli biitğinde ağaçı sulayın ve gölge bir yerde 2 hafda kadar bekletin.
1 ay sonra gübre verin ağaç kış aylarında +8 derecelik ısılara dayana bilir.
daha altında donar.
Ağaçı bu şekilde çiçeklenme dönemi yani çiçek tomurçukları oluşmasını gördüğünzü anda gübrelemeyi kessin.
Bu anlatığım şekilde bir uygulama ile uzun yılar bir aelyay baka bilirsiniz.
Not:Acelyada sık çiçek tomurçukları oluşur..
BU yüzden her sürügün uç kısmada 3 ila 4 adet çiçek tomurçuğu görürsünüz.
BU tomurçuklardan sadece en büüyk olanını bırakın diğer lerini alın.BU sayede çok büüyk ve güçlü ve daha uzuzn ömürlü çiçekleri olaçakdır.
Bu uyuglamayı tüm uç sürügnlerde aynı şekilde yapın.
Saygılar.
Sayın bonsaisan.
Ben 1 ay içinde aldığım farklı açelyaları 2 gün önce tek bir saksıya aldım. Ve daha önce bu yazınızı okumadığım için toprağına açelya gübresi karıştırdım. İşin kötüsü üstü tomurcuk dolu. Ve açmış çiçekleri var. Şimdi yeniden toprağını değiştirmelimiyim? Onların ölmesini istemiyorum. Lütfen yardımcı olun. Ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.:(
Ali H. ALI
08-10-2008, 13:48
Hatcce hanim, sanirim bonsaisan mesajinizi gormedi. Sorunuzu ben yanitlayim.
Asiri gubre(besin) kullanmadiysaniz, acelyalarinizin topragini degistirip onlari ikinci bir soka sokmaniz gerekmiyor diye dusunuyorum.
Acelyalarin kokleri derinlere degil de yayilarak gelisir. Sig bir kok sistemi var. Topraagi kurursa hemen olumsuz etkilenir. Cok sicakatan ve soguktan da oyle olumsuz etkilenir koler. O yuzden saksi icerisine(ust kisma) curumus mese yapragi, curumus cam yapragi koyup mulc yaparsaniz acelyalarinizin kolerini soguk ve sicaktan koruyacaginiz gibi topraginin nemli kalmasini saglayip ayni zamanda topragin asitlenmesini(cam ve mese yapraklarai topragin asitlenmesine yardimci olur) sagliyacaksiniz ki acelyalar asitli topragi sever.
Acelya bir salon bitkisi degildir. Ciceklendigi zaman kisa bir sure ic mekanda tutabilirsiniz daha sonra disari yari golge bir yere almalisiniz.(Balkon da olabilir)
Ciceklenme mevsimi sona erdikten sonra acelyanizin cok cicek acmasini istiyorsaniz onu derin budamalisiniz. Agac budandiktan kisa bir sure sonra bircok surgun verecektir acelya da ciceklerini yeni surgunler uzerinde acar.
Kolay gelsin.
bitkiseli
08-10-2008, 14:38
Açelya çelikten üretilebilir mi?
Ali H. ALI
08-10-2008, 14:44
Acelyalar, celikten Uretilebiliyor:)
Hatcce hanim, sanirim bonsaisan mesajinizi gormedi. Sorunuzu ben yanitlayim.
Asiri gubre(besin) kullanmadiysaniz, acelyalarinizin topragini degistirip onlari ikinci bir soka sokmaniz gerekmiyor diye dusunuyorum.
Acelyalarin kokleri derinlere degil de yayilarak gelisir. Sig bir kok sistemi var. Topraagi kurursa hemen olumsuz etkilenir. Cok sicakatan ve soguktan da oyle olumsuz etkilenir koler. O yuzden saksi icerisine(ust kisma) curumus mese yapragi, curumus cam yapragi koyup mulc yaparsaniz acelyalarinizin kolerini soguk ve sicaktan koruyacaginiz gibi topraginin nemli kalmasini saglayip ayni zamanda topragin asitlenmesini(cam ve mese yapraklarai topragin asitlenmesine yardimci olur) sagliyacaksiniz ki acelyalar asitli topragi sever.
Acelya bir salon bitkisi degildir. Ciceklendigi zaman kisa bir sure ic mekanda tutabilirsiniz daha sonra disari yari golge bir yere almalisiniz.(Balkon da olabilir)
Ciceklenme mevsimi sona erdikten sonra acelyanizin cok cicek acmasini istiyorsaniz onu derin budamalisiniz. Agac budandiktan kisa bir sure sonra bircok surgun verecektir acelya da ciceklerini yeni surgunler uzerinde acar.
Kolay gelsin.
Ali Bey. İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Açelyam sürekli balkonda duruyor. Ve bol bol yağmurla ıslanıyor. Şu anda epey çiçeklendi. Çam yaprakları bulabilirsem söylediğinizi yapacağım. Çiçeklerini bozacak diye içeriye almaya korkuyorum. Şu anda halinden memnun görünüyor. Tekrar teşekkürler.
Günaydın ,
benim açelyam çiçek doluydu yeni bir eve taşındım açelyamı içeri aldım güneş gören bir yere dün bütün çiçekleri solmuştu balkon hem çok esiyor hemde 2 den sonra güneş batıncaya kadar güneşi görüyor balkona çıkarmalımıyım rüzgardan **** direk güneşten daha kötü olurmu?birde saksısı çok küçük koçtaştan almıştım saksısını değiştirmelimiyim?
Teşekkürler.
Aliş, bu başlıkda, açelyayı, bonsai olarak biçimlendirmeyi konuşuyoruz.
burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4813&highlight=a%E7elya) ve buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3965&page=6&highlight=a%E7elya) başlıklara bakarsanız, açelyanın saksıda bakımı konusunda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Kısaca bir iki şey belirtmek gerekirse, rüzgardan etkilenecektir. Saksı değişimi için ise uygun bir mevsim değil. Zorunlu değilseniz, bahara kadar bekleyin.
Çok özür dilerim evde bilgisayar olmadığı için iş yerinden yazıyorum size bu yüzden geçmişe dönüp okumak **** incelemek olanağım pek olmuyor Açelya başlığını okuyunca daldım hemen sazan gibi tekrar özür dilerim ve bilginiz içinde ayrıca teşekkür ederim.
Aslında başlık bonsai altında açılmış ancak mesajlar daha ziyade açelya bakımı ile ilgili...Bonsai ustalarından bu konuda biraz yardım rica edebilir miyim? Ekli resimdeki gibi bir güzellik aklımı başımdan aldı da...
50777
Ali H. ALI
25-10-2008, 14:46
Ebrub iyi gunler.
Yerde dikili olsun saksida olsun, acelya yetistirmek icin bonsai basligi altinda yazilan bilgiler sizin acelya yetistirmenize yardimci olacaktir.
Yalniz unutmayiniz, aklinizi basinizdan alan o guzellik sihirli deynek degmis gibi hemen olusmadi. Onun uzerinde 10 yillarin belkide daha fazla bir emek birikimi vardir.
Bu gun baslarsaniz belki sizin acelyaniz da 10 yil sonra bircok kisinin aklini basindan alabilir:)
Kolay gelsin.
Çok haklısınız Ali by,yaklaşık 15 gündür forumdan ve internette buldugum diğer kaynaklardan bonsai ile ilgili bilgileri okuyorum.Yani sanırım siz bonsai üstatlarının diğer mesajlarda da ögütlediğiniz ilk 2 şeyi ögrenmiş bulunuyorum;sabret ve oku ögren! :)
Dilerim 10 yıl sonra benim açelyam da öyle güzel bir bonsai olabilsin...
Bu resimdekine farklı renkli açelyalardan aşı yapılmış gibi, değil mi?
Ali H. ALI
26-10-2008, 03:51
Ayni govde uzerinde iki renkte cicek acabilen acelyalar da vardir.
Aytaç Eroğlu
27-10-2008, 13:58
Burada 3 adet var bende emre ile aynı şeyi düşünüyorum.
Bonsai yapmak için sağa sola bakınırken, kıyıda köşede kalmış, bakımsız bir açelya buldum. Hemen alıp bonsai yapmaya karar verdim. İlk önce bitkiyi güçlendirmek gerekli, biraz budamalı. Resimlere baktığınızda, bir öneriniz varmı arkadaşlar.
Ali H. ALI
15-12-2008, 12:29
Egome iyi gunler, guzel bir fidan almissin. Sanirim onu 3 govdeli bir tarzda bonsai yapmak iyi olacak.
Topragin asit durumunu olcmekle ise basliyabilirsin.(mesleginden oturu senin icin toprak asitini olcmenin zor olmiyacagini dusunuyorum.)
Budamaya gelince sag govde uzerinde sola dogru uzanan dal cok asagilarda onu budamalisin.
Ust taraflarda da govde kalinligina yakin yasli dallar var onlardan da istemediklerini budayip baharda cikacak bircok yeni surgunlerle agacina guzel bir sekil verebilirsin.
Kolay gelsin.
Teşekkürler Ali H. Ali, tavsiyelerinize uymaya çalışacağım. Fidanın saksısını açıp kök budaması yaptım. Toprağın asit miktarını arttırmak için toprak karışımına çürümüş çam ibresi karıştırdım. Şimdi budurumda yukarda gördüğünüz saksısına gerimi dikmeliyim yoksa ufak bonsai saksısınamı dikmeliyim. Saygılarımla..
Ali H. ALI
17-12-2008, 11:27
Govde oldukca gelismis gorunuyor. Uygun bonsai saksisi bulursaniz, bonsai saksisina dikebilirsiniz. Elinizde bonsai saksisi yoksa tekrar eski saksisina dikiniz.
Arkadaşlar benim bu bonsaim açelyamı acaba?
şenol dalkıran
15-06-2009, 21:48
Bonsainiz Açelya değil,ficus olması gerek.
asumandilek
17-06-2009, 01:01
Arkadaşlar bilmediğim bir konu bu. Lütfen cahiliğimi yadırgamayın. Bütün çalışmalarınızı incelemeye çalışıyorum. Şuanda açelyam yeni çiçekten çıktı. Şu an hiç tomurcuk da yok. Yaprakları o kadar bol ki nasıl nereden budamalıyım kestiremedim. Ya da bu mevsimde budamalı mıyım, zamanı nedir onu da bildiğim söylenemez. Yardımlarınız için fotoğraf eklemeli miyim?
Konuyu bonsai başlığında açtığınız için açelyası olanlar ve size cevap verebilecek olanlar bu yazıyı büyük olasılıkla göremeyecek.
Aytaç Eroğlu
18-06-2009, 13:19
Sayın memet sayın asuman belki bonsai yapmak istiyor ve budama yöntemini soruyor. Öncelikle bence asuman hanım açelyası ile ne yapmak istiyor onu belirliyelim. Sonra azarlama pozisyonu alırız.
Selam arkadaşlar,
Açelya diye arttım formda burası çıktı.
Sanırım sizler bonsai ile ilgilisiniz amas yinede size sorayım bari.Hazır buraya kadar gekmişken.Bahçe açelyası diye bana satan pazardaki çiçekçi,yakında açar demesine ragmen,3 ay gekti, bırakın açmayı büyümedi bile.Bir bakaın, bu gerçekten bahçe açelyası mı?
Neden bu hale geldi.?
asumandilek
24-06-2009, 14:14
Sayın memet sayın asuman belki bonsai yapmak istiyor ve budama yöntemini soruyor. Öncelikle bence asuman hanım açelyası ile ne yapmak istiyor onu belirliyelim. Sonra azarlama pozisyonu alırız.
Evet bonsai yapmak istiyorum. Bunu belirtmemişim sanırım. Acemiliğimi mazur görün. Azarlama kısmına gelince. Hata ettiysem azarlayın razıyım. Yeterki bonsaim olsun. :)
bonsaisever
24-06-2009, 22:06
Konuyu bonsai başlığında açtığınız için açelyası olanlar ve size cevap verebilecek olanlar bu yazıyı büyük olasılıkla göremeyecek.
Picea pungens; okuduğunuz şeyi iyi anladığınızı sanmıyorum.
Bu yazıdan, memetin azarlama pozisyonu aldığını nereden çıkarttınız?
azarlama pozisyonu alırız
Bu tür bir olay olsa dahi sizin böyle bir pozisyon almanızı hangi yetkiyle, kim veriyor?
bonsaisever
24-06-2009, 22:11
asumandilek; açelyanızı için de değişik açılardan alınmış fotoğraflar gönderseniz iyi olur.
Ayrıca bunun da gövdesi ince, ancak telleme çalışmalarını her iki fidanınızda da yapabilirsiniz.
Asumandilek arkadaşlarımızı azarlama gibi bir durumumuz olmaz. İlk yazınızda bonsaiden sözetmediğiniz için, Açelya başlığında sormanızın daha kolay cevap almanıza yardımcı olabileceğini söylemiştim.
asumandilek
26-06-2009, 00:12
Asumandilek arkadaşlarımızı azarlama gibi bir durumumuz olmaz. İlk yazınızda bonsaiden sözetmediğiniz için, Açelya başlığında sormanızın daha kolay cevap almanıza yardımcı olabileceğini söylemiştim.
Sayın Memet ben sizi anlamıştım zaten sorun etmedim hiç yanlış anlaşılmasın... Bonsai çalışması yapmak istediğimi belirtmemiştim önceki mesajımda ve bu da yanlış anlamanıza neden oldu..
asumandilek; açelyanızı için de değişik açılardan alınmış fotoğraflar gönderseniz iyi olur.
Ayrıca bunun da gövdesi ince, ancak telleme çalışmalarını her iki fidanınızda da yapabilirsiniz.
Çok teşekkürler. En kısa zamanda fotoğraf yüklerim..
asumandilek
26-06-2009, 14:35
Umarım başarabilirim... :rolleyes:
bonsaisever
26-06-2009, 21:27
asumandilek; Açelyanız iki ayrı fidan mı? Yoksa tek kök mü?
İki ayrı fidansa, fidanları ayrı ayrı saksılara alın.
Bu haliyle dallar biri birine girmiş durumda.
Kıvrımlı dik tarzda bonsai için uygun bir görünümü var.
Fakat daha önceden de belirttiğim gibi fidanınızın gövdesi çok ince.
Telleme ile şekillendirme çalışmaları yapabilir veya kalınlaşması için serbest gelişime bırakabilirsiniz.
asumandilek
27-06-2009, 02:24
asumandilek; Açelyanız iki ayrı fidan mı? Yoksa tek kök mü?
İki ayrı fidansa, fidanları ayrı ayrı saksılara alın.
Bu haliyle dallar biri birine girmiş durumda.
Kıvrımlı dik tarzda bonsai için uygun bir görünümü var.
Fakat daha önceden de belirttiğim gibi fidanınızın gövdesi çok ince.
Telleme ile şekillendirme çalışmaları yapabilir veya kalınlaşması için serbest gelişime bırakabilirsiniz.
Teşekkürler bonsaisever. Sanırım çamı da, açelyayıda biraz gelişmesi için bekleyeceğim. Bu arada şöyle biraz daha gelişmiş bir gövdesi olan bir fidan alıp bu fidanlar gelişene kadar pratik yapmak en iyisi bu durumda. Tekrar teşekkürler...
lale lale
25-10-2009, 20:30
iyi akşamlar arkadaşlar. İşyerimdeki açelyanın yeni sürgününden konunun başında anlatıldığı gibi çelik alıp üretmek istiyorum. Daha önce hiç yapmadım da. Bu sebeple birkaç sorum olacak. Mevsim olarak şu günler uygun olur mu? Çelik aldığım ana çiçeğe zarar vermekten endişe ediyorum. 45 derecelik açıyla mı kesip almam lazım? gül budamak gibi yani.
Birde çelik tutana kadar oda sıçaklığında mı tutmak lazım. balkonda mı dursa iyi olur? geceleri hava serinlemeye başladı malum.
Ali H. ALI
26-10-2009, 12:23
Iyi gunler.
Isyerinizdeki acelyadan alacaginiz celikler ona zarar vermez(Budanan acelya daha fazla cicekler acar)
Alacaginiz celikler 10cm den uzun olmasin, celikler uzerinde cicek tomurcuklari olmasin. Celigin topraga gomulecek ucunu keskin ve temiz bir bicakla duz kesiniz(hemen iki yapragin altindan) yine bicaginizi kullanarak celigin topraga girecek tarafini 2cm kadar cevresini kaziyiniz (Kabuk altindaki yesil kisim yer yer gorunecek sekilde) , koklendirme tozunuz varsa kullaniniz, celigin ucunu budayiniz. kum ve torf karisimi bir bir topraga dikiniz. toprak surekli nemli olsun ama camurlasmis bir toprak olmasin.
Dogrudan gunes gormiyen, ama bol isikli bir yerde tutunuz(saksinin uzerine palstik gerip saksi icerisinde sera etkisi yapabilirsiniz) 2-4 ay icerisinde koklenecektir.
Bu mevsim de celik alabilirsiniz(acelyalar sogugu seven bir tur)
Celikleriniz koklenirse onlardan birini de bonsai yapmiyai deneyiniz.
Kolay gelsin.
lale lale
26-10-2009, 20:41
Ali bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Bonsai yapmak için aslında çok hevesliyim tabi hiç bişey bilmiyorum bu konuda. Haklısınız bir deneme yapmalıyım. Birde limon çimlendirdim (ilk defa ve nihayet :) ) büysün onuda bonsai yapmak istiyorum. umarım başarılı olurum.
iyi akşamlar.
izmir ikea mağazasından 20.-tl. civarı açelya aldım.ucuz diye sevindim.eve gelince heyecandan nereye koyacağımı şaşırdım. koyacak yer beğenemedim.resim yüklemeyi öğrenince sizinle paylaşırım.bonsai'lerinizle hepinize mutlu günler.
Umarım başarabilirim... :rolleyes:
Bu açelyalarda çiçek yok, benim marketlerde gördüğüm açelyalar hepsi bol çiçekli. Açelyalar bütün yıl çiçekli mi oluyor, yoksa mevsimsel olarak mı çiçekleniyorlar?
Açelya başlığına bir bakmak lazım. Burada. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3965&highlight=a%E7elya)
Sayın memet teşekkür ederim.
Herkese selam, Açelya'dan bonsai ben de deneyeceğim biraz araştırdım bonsai bilgilerini ancak eksik yanlar çok daha.
Geçen de bir açelya aldım bonsai yapmak için, henüz küçük, gövdesi dalları 7 mm kalınlığında falan, piyasada yaşlı açelya da yok peki nasıl kalınlaşıyor açelyaların bu gövdeleri? Kaç yılda 2-3 cm olur bu gövdeler acaba? Özel bir yöntem uygulanıyor mu kalınlaştırma için?
tourkana
03-03-2010, 13:29
Bulursanız rhododendron indicum denilen açelya türünden alın... Kalın gövdelidir, ve sizdeki türe oranla daha dayanıklıdır.
Açelyaların toprak yüzeyinde de kılcal kökleri olduğundan yüzey seviyesindeki katmanı daha nemli tutacak bir toprak karışımın hazırlanması lazımdır.(Tavsiyem sphagnum yosunlu toprak karşımı)...
Çiçeklendiğinde çiçeklere üstten su verilmemesi, beslemesi için ise çiçekli türlere uygun gübre vermeniz gerekmektedir.
Ayrıca Sitede açelya bonsailer ilgili ayrıntılı bilgi verilmişti.
Şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=319348&postcount=216)
Kolay gelsin.
Teşekkürler, peki açelyada gövde birleştirme yöntemi uygulanıyor mu? Dün bu birleştirmeye uygun bonsailer gördüm Bauhaus'da.
tourkana
04-03-2010, 13:49
Açıkçası ilk başlarda benim de aklıma o gelmişti , gövde birleştirmenin denendiğini hiç görmedim, belki ince gövdeler birbirine dolanabilir birbirlerine ama gevrek yapılı dallara sahip açelyalar bundan olumsuz etkilenebilir..
Ama sizin gördüğünüz kalın gövdeliler farklı bir tür... Rhododendron Indicum denilen tür buna en uygun olanı.Kendiliğinden kalın ve daha dayanıklı bir gövdesi var.
Bauhaus'ta gördüklerim indicum olabilirler evet ama onu da alttan budamışlar üstte top gibi kalmış süpürge stiline uygun gibi görünüyor şu haliyle ya da yaprak çıkarmasını beklemek gerek gibi. Bir de boyu 1,5 metre kadar olan bir açelya var idi bauhaus'da, gövdesi çok kalın değil ama çoklu idi.
dikilisardunya
24-03-2010, 21:40
:confused:arkadaşlar benim yeni aldığım iki açelyam var kırmızı ve pembe. acaba ikisini bir saksıya eksem olur mu. yani böyle bir aranjmanda bitki zarar görür mü.
yaklaşık iki litrelik bir kap. torflu toprağı sever sanırım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19724 açelyalarım burada
Sayın dikilisardunya,
Bu bölüme yazdığınızdan açelyalarınızı bonsai çalışması olarak değerlendirmek istediğinizi anlıyorum (yanılıyorsam düzeltin). Bu genç fidanları ayrı iki saksıda eşit orandaki bahçe toprağı torf ve dere kumu ile oluşturacağınız topraklar ile dikerseniz daha hızlı gelişim göstereceklerdir.
Sayın dikilisardunya,
Bu bölüme yazdığınızdan açelyalarınızı bonsai çalışması olarak değerlendirmek istediğinizi anlıyorum (yanılıyorsam düzeltin). Bu genç fidanları ayrı iki saksıda eşit orandaki bahçe toprağı torf ve dere kumu ile oluşturacağınız topraklar ile dikerseniz daha hızlı gelişim göstereceklerdir.
Sayın dikilisardunya
Bildiğim kadarıyla, açelya asidik toprak sever.:)
Bahçe toprağı asidik değilse, bitkiniz sevmeyecektir.
Oranını ayarlayamam derseniz, Bauhaus gibi yapı marketlerde, paket olarak açelya ya da orman gülü toprağı satılır.
Saksınızın altına biraz ponza ya da iri çakıllar koyun ki, drenajı iyi olsun.
Sonra da bitkinizi yeni toprağıyla birlikte dikin.
İkisini aynı saksıya dikebilirsiniz. (Bonsai yapmayacaksanız.)
Çok güneş görmeyen, ışık alabileceği bir yere koyun ve toprağın nemli olmasına dikkat edin.:)
Bir de, bu konunun ilk mesajlarını okuyun.
dikilisardunya
25-03-2010, 18:43
Sayın dikilisardunya,
sayın jeomeeo ,bonsai olarak değerlendirmeyeceğim. açelya olarak,çiçeklenmeye devam etmesini isterim. ben sadece aynı saksıda olup olmayacağı konusunda karar veremedim. ama sanırım farklı saksılara dikeceğim .
sinanuysal
09-05-2010, 17:18
Herkese Merhaba
Bu da benim açelyam. Bulunduğu yerde sabahları 2 saat güneş alıyor. Günde bir kere suluyorum ayrıca spreyle yaprakları ve çiçekleri nemlendiriyorum. Herhangi bir gübre kullanmadım ve aldığım zamandaki saksını boşaltarak torf içine diktim. Umarım hep böyle sağlıklı kalır.
Herkese Merhaba
Bu da benim açelyam. Bulunduğu yerde sabahları 2 saat güneş alıyor. Günde bir kere suluyorum ayrıca spreyle yaprakları ve çiçekleri nemlendiriyorum. Herhangi bir gübre kullanmadım ve aldığım zamandaki saksını boşaltarak torf içine diktim. Umarım hep böyle sağlıklı kalır.
merhaba bende bu sene ilk defa açelya aldım buradaki bilgilerden yararlanıyorum ama çiçeğine su serpmeniz sanırım yalnış çünki sularken bile çiçeğine su gelmemesine dikkat edin diyordu siz direk su serpiyorsunuz sonra çiçekleriniz ölmesin araştırın derim ben..
buda benim yeni tanıştığım açelyam ilk defa bakıcam. buradaki bilgilerle bakmaya çalışıyorum.. pembe çiçekli olan açelyamın küçük çiçek tomurcuklarını temizledim büyük tomurcukları bıraktım daha güzel ve büyük çiçek açacaklar. bu bilgiyide ağaçlar.net'ten okumuştum. diğer beyaz çiçek açan açelyamda ilk aldığımda kurumuştu çiçekleri ve yaprakları bütün kurumuş çiçeklerini temizledim kuru dallarını kestim ve saksısını değiştirdim ve besin verip evin gölge bir yerinde yapraklarına su püskürterek bekletiyorum. inşallah büyürler. açelyalarım 1 aydır benimleler umarım uzun seneler beni bırakmazlar :)
resim kabul etmedi sonra deniycem.
iyi günler budadığım beyaz açelyam hiç gelişmiyor balkonda durmasına rağmen ne yapmam gerek?
Hillbilly
26-12-2011, 13:08
encore azalea türü açelya arıyorum acaba ülkemizde bu türü satan bir yer var mı? İlkbahar,yaz ve sonbahar sürekli çiçek açıyormuş ve soğuğa daha dayanıklıymış.
halefirdevs
08-06-2012, 14:22
merhaba arkadaşlar.bir arkadaşım hediye olarak açelya almış bana.daha önce hiç açelya bakmamıştım ben.buradaki bütün yazılanları okudum.yağmur yağdıkça fln elimde saksı dışarılara koşturdum ama yine kötü oldu açelyam.çiçek açtı daha sonra çiçekleri üzerinde çürümeye başladı.yaprakları kararıp dökülmeye başladı.fotoğrafını yüklemeye çalışacağım.lütfen yardımcı olun çok üzülüyorum
delielveli
08-06-2012, 19:51
merhaba,
ben de çok iyi bilmiyorum ama öncelikle kuruyan çiçekleri üzerinden mutlaka toplamalısınız. açelyanın toprağı her zaman nemli olmalı ve bitki havadar yarı gölge biyerde bulunmalı. iç mekanda değil, ben daha kötü vaziyette bi açelya'yı yaklaşık 2 ay önce almıştım ve çiçeklenmeden sonra derin budama önerildiğini okuyup korka korka budadım. öyleki bitkinin üzerinde hiç yaprak kalmadı. şimdi her yeri canlı yapraklarla dopdolu. ancak budama için şu an uygun zaman mı emin değilim. budamadan aldığım çeliklerin de istisnasız hepsi tuttu. eğer budama için hala uygun mevsimse derin bi budama yapmanızı ve kestiğiniz dalları torfa dikip üzerlerini naylon poşetle kapatmanızı öneririm. selamlar.
tourkana
08-06-2012, 19:58
Sn. halefirdevs,
Çiçeklendikten sonra çiçeklere kesinlikle su değmemeli,sadece toprağını sulamalısınız, eğer kazayla bazı çiçeklere su değdiyse onları hemen almalısınız, yoksa kendileri gibi yanındakileri de çürütürler.
Aşağıda benim bonsai çalışması için paylaştığım konu başlığının adresi mevcut, orada forumda yazan ve kendi eklediğim dikkat edilmesi gereken konular var. Orayı da okursanız yardımcı olacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/20415.htm
merhaba arkadaşlar.bir arkadaşım hediye olarak açelya almış bana.daha önce hiç açelya bakmamıştım ben.buradaki bütün yazılanları okudum.yağmur yağdıkça fln elimde saksı dışarılara koşturdum ama yine kötü oldu açelyam.çiçek açtı daha sonra çiçekleri üzerinde çürümeye başladı.yaprakları kararıp dökülmeye başladı.fotoğrafını yüklemeye çalışacağım.lütfen yardımcı olun çok üzülüyorum
halefirdevs
09-06-2012, 13:00
merhaba delielveli.bundan önce teyzem açelyasını budadığı zaman ondan almıştım bir kaç budak.pet şişenin üstünü kesip ona diktim üzerini de kapattım.forumda okumuştum yine ilk gün 1 saatten başlayıp hergün 1er saat arttırarak havalandırmak gerekiyormuş ama küflendi budaklarım.o yüzden budamayı yapıp yapamayacağımdan da korkuyorum.zaten harap halde çiçeğim iyice mahvetmiyim beceriksizlik yapıp da.teyzeme götüreyim o budasın en iyisi.çok teşekkür ederim yardımınız için:)
merhaba tourkana
nemi seviyor diye okudum okudum sonrasında elimde fısfıs çiçkelenince de fısfısladım ve sonuç ortada dediğiniz gibi.o zaman çürüyen çiçekleri topluyorum üstünden.peki budamalı mıyım sizce delielvelinin dediği gibi?mevsimi midir şimdi?zaten küçücük bir de kurumaya başladı büsbütün beter etmiyim?
demircool
02-10-2012, 11:53
bu da benim güzel çiçeğim..2 gün önce aldım umarım yaşar :) http://desmond.imageshack.us/Himg10/scaled.php?server=10&filename=32034647272594275278691.jpg&res=landing
asidiren
28-03-2013, 11:07
bende yaklaşık 15 gün önce bir açelya aldım aldığımda da çok iyi halde değildi zaten, aman tanrım dedim ne olmuş sana böyle : ) eve getirir getirmez toprak saksıya aldım kurumuş çiçeklerini budadım, yine de forumda yazılanları okuyunca biraz içim karardı, hatay da yaşıyorum ve inanılmaz sıcak günler bizi bekliyor onu bu sıcaklardan nasıl koruyacağım hakkında bir fikrim de yok
yeni yeni küçük yapraklar açıyor şimdilik ama ben yeri konusunda da emin olamıyorum gün içinde evin içine alıyorum akşamları serin olduğu için dışarı alıyorum. yakın bir zamanda fotoğrafını da atabilirim umarım.
Merhabalar
açelyam var, yaprakları döküldü ve iki senedir çiçek açmıyor,
nasıl canlandırırım diye bakarken bonsai yapılabileceğini gördüm,
bunu nasıl yapmalıyım?
üç kök, sanırım tek tek ayırmakla başlamalıyım.
bazı dalları tamamen yapraksız bunları budamalı mıyım?
çok fazla dalları var yalnız.
resim koyamadım en kısa zamanda tekrar deneyeceğim.
bu zamanda neler yapabilirim onun için?
saksıyı değiştirdim gölgelik yerde,
bir de asitli toprak severmiş bunun için limon tuzu eritip konmalı diye okumuştum doğru mudur?
ben anlamam toprak çeşidinden ayıptır söylemesi :)
yardım ederseniz sevinirim...
aydindeniz
24-12-2013, 11:18
herkese merhabalar, yazılanları okudum ben rastlayamadım bilen vardır belki dedim. açelyalar bahçede yere ekmek için uygun bir bitki midir? ben bayılıyorum onlara hemen hemen her yıl bir saksı alıyorum balkonda duruyor ama her yaz malesef aşırı sıcaklardan olsa gerek kuruyor. bu yıl alıp bahçeye gölge bir yere ekmeyi denemek istiyorum. bir fikirlerinizi almak istedim?
herkese merhabalar, yazılanları okudum ben rastlayamadım bilen vardır belki dedim. açelyalar bahçede yere ekmek için uygun bir bitki midir? ben bayılıyorum onlara hemen hemen her yıl bir saksı alıyorum balkonda duruyor ama her yaz malesef aşırı sıcaklardan olsa gerek kuruyor. bu yıl alıp bahçeye gölge bir yere ekmeyi denemek istiyorum. bir fikirlerinizi almak istedim?
Merhaba sn aydindeniz
Bu bölüm bonsai ile ilgili olduğundan, sorunuzu aşağıdaki doğru başlıkta sorarsanız sanırım daha doğru bir cevap alabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3965.htm
emraherg
06-01-2014, 21:53
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 3 aydır baktığım, gayet sağlıklı bir açelyam var. Kış dönemine geldiğinden midir bilmem, ya da belki yarı bilinçli yarı bilinçsiz doğru bakım yaptığımdan..ama durumu çok iyi.
Gündüz vakti pimapenle kapatılmış balkona alıp "yapraklarını" ve toprağını fısfısla ıslatıyorum, bayılıyor. Çok aşırı su vermemekle birlikte toprağının kurumamasına özen gösteriyorum. Çok soğuk gecelerde eve alıyorum, fakat evde de aydınlık ve cama yakın (çok sıcak olmayan) bir yere koyuyorum. Hafif, geçirgen, havadar toprak seviyor. Toprağı hava almıyorsa yaprakları sağlıksızlaşıyor. Ayrıca arada yapraklarına sıvı gübre sıkıyorum. Henüz bir budama yapmadım ama çiçekleri buducam çürümeden, ilgili Açelya başlığını takip etmekteyim bu konuda.
Birkaç sorum olacak;
Bu bitki bonsai yapılmak üzere şekillendirilecekse, sizce tek (ya da birkaç) ana dal oluşturmak mantıklı mıdır? Yoksa mini orman şekli mi daha doğru seçim olur?
Kolay kalınlaşan bir gövde yapısı mı var, kısa zamanda odunlaşıyor mu?
Fikirlerini söyleyen arkadaşlara şimdiden teşekkürler..
tourkana
07-01-2014, 08:41
Hafif, geçirgen, havadar toprak seviyor. Toprağı hava almıyorsa yaprakları sağlıksızlaşıyor. Ayrıca arada yapraklarına sıvı gübre sıkıyorum. Henüz bir budama yapmadım ama çiçekleri buducam çürümeden, ilgili Açelya başlığını takip etmekteyim bu konuda.
Birkaç sorum olacak;
Bu bitki bonsai yapılmak üzere şekillendirilecekse, sizce tek (ya da birkaç) ana dal oluşturmak mantıklı mıdır? Yoksa mini orman şekli mi daha doğru seçim olur?
Kolay kalınlaşan bir gövde yapısı mı var, kısa zamanda odunlaşıyor mu?
Fikirlerini söyleyen arkadaşlara şimdiden teşekkürler..
Fotoğrafa bakıp üzerinden konuşmak daha sağlıklı olur, gövde yapısı ve ağacın türü ve varyetesi önemli.
emraherg
08-01-2014, 20:07
Sevgili Tourkana, 2 adet ve 2 farklı cins olduklarını düşündüğüm açelyalarıma ait fotoğraflar aşağıdadır. Koyu pembe olanın gövde yapısı çok görünmüyor yaprak ve çiçeklerinden ama çekmeye çalıştım.
Bilginiz var ise öncelikle açelyalarımın cinslerinin ne olduğu, asıl başlık konusu olarak da bonsai yapımı konusunda kullanılıp/kullanılamayacakları gibi konularda fikir ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılar sevgiler.
463835
463836
463837
463838
tourkana
09-01-2014, 11:08
Sevgili Tourkana, 2 adet ve 2 farklı cins olduklarını düşündüğüm açelyalarıma ait fotoğraflar aşağıdadır. Koyu pembe olanın gövde yapısı çok görünmüyor yaprak ve çiçeklerinden ama çekmeye çalıştım.
Bilginiz var ise öncelikle açelyalarımın cinslerinin ne olduğu, asıl başlık konusu olarak da bonsai yapımı konusunda kullanılıp/kullanılamayacakları gibi konularda fikir ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılar sevgiler.
Bu türler bonsai için gerekli gövde yapısına sahip değiller maalesef. Rhododendron familyasına ait açelyalarla çalışmanızı tavsiye ederim.
..
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/20415.htm
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/30135.htm
Benimde dün bir açelyam oldu artık, fotoğrafları kısa zamanda yükleyeceğim inşallah:) fakat bendeki açelyanın yaprakları minicik, cinsi mi değişik acaba?? açık pembe üzerine koyu fuşya benekleri var, çook şeker:)
emraherg
09-01-2014, 19:00
Sevgili Tourkana, iç mekan bonsailerine yönelik hiç umut yok mu diyorsunuz? Sizin güzel bir çalışmanız var ama, Rhododendron kadar alımı olmasa da :)
Bu arada, geçen haftasonu fidancıda görevlinin bana "baston açelya" diye gösterdiği tür sizin Rhododendron olabilir..bu haftasonu derhal yeniden gidip inceleyeceğim, gerçekten çok hoş bir türmüş.
Hira,
Fotoğrafları merakla bekliyoruz :)
Açelyamın keyfi çokta yerinde değil sanki:( toprağı çok tuhaf, üzeri yosun tutmuş gibi duruyor. ne zaman toprak değişimi yapmalıyım?
Dün pazardan aldım bu güzelliği. yani 2.açelyamı edinmiş oldum;) daha önce hiç görmedim bu rengini. görsellere de baktım ama yok. Açelya diye başka bi çiçek mi aldım yoksa? :o
gokselcetin
21-03-2014, 18:21
Dün pazardan aldım bu güzelliği. yani 2.açelyamı edinmiş oldum;) daha önce hiç görmedim bu rengini. görsellere de baktım ama yok. Açelya diye başka bi çiçek mi aldım yoksa? :o
Sayın hira güle güle büyütün çok güzel bir bitki. Aldığınız bitki açelya olması gerek.
Bu adreste (http://www.encoreazalea.com/the-collection/plant/autumn-sunburst) bulduğum açelya sizin aldığınızla aynı olması gerek.
casperia
31-03-2014, 17:38
bende yaprakları açelyaya çok benziyor diye sizinkinin aynısından almıştım 3 hafta önce. umarım açelyadır :)) eğer çiçekkerinden tohum alabilirsem çoğaltmak istiyorum. çelik için dalına kıyamıyorum :) yüzde yüz tutacağına inansam çeliklemekte istiyorum aslında.
Binbirçeşit
11-02-2016, 13:44
Bende yakın zamanda bir açelya aldım 2renkli çok güzel .formda en son açelye başlığı 2014 de yazılmış.2016 nın ilk açelyası benden gelsin ozaman:))
gölge1976
21-06-2016, 21:51
Merhaba aranıza yeni katıldım.
2-3 Ay önce Gökkuşağı Açelya tohumu aldım. Bonsai yapmak istiyorum. Ciddi bir zaman gerektirdiğini biliyorum. Şuan ki resmini ekliyorum. Bu haliyle (2 aylık) bakım aşamaları konusunda bilgi verirseniz sevinirim.
Şuan ki toprak PH 4,5- 6 Bonsai toprağı.
İlk önce torflu-çakıllı toprak karışımına ektim. Tohum büyüyünce sığ bir kaba ve bonsai toprağı-yaprak çürüğü karışımı bir toprağa aldım. Bu aşamadan itibaren bana yardımcı olacak bilgi verirseniz sevinirim.
Sayın gölge1976,
Tohumdan açelya yetiştirip bonsai yapılacak kalınlığa ulaşmanız 10 seneden önce olmaz o nedenle fidandan yapmanızı tavsiye ederim. Fidanınızı şimdilik sadece kurutmamaya, yaşatmaya çalışın.
Kolay gelsin...
Merhaba aranıza yeni katıldım.
2-3 Ay önce Gökkuşağı Açelya tohumu aldım. Bonsai yapmak istiyorum. Ciddi bir zaman gerektirdiğini biliyorum. Şuan ki resmini ekliyorum. Bu haliyle (2 aylık) bakım aşamaları konusunda bilgi verirseniz sevinirim.
Şuan ki toprak PH 4,5- 6 Bonsai toprağı.
İlk önce torflu-çakıllı toprak karışımına ektim. Tohum büyüyünce sığ bir kaba ve bonsai toprağı-yaprak çürüğü karışımı bir toprağa aldım. Bu aşamadan itibaren bana yardımcı olacak bilgi verirseniz sevinirim.
sardunya18
07-02-2017, 12:33
Korkarak aldığım açelyam yerini çok sevdi coştukça coştu. maşallah
Açelya
Resimdeki açelya yalın kat bahçede toprağa ekili yaz kış bahçede gölge bir yerde yazın toprağı nemli tutuluyor eksi 5 dereceye dayanıklı 50 senelik bir anaçtan çelik yapılmış iyi günler
Merhaba, resimde görülen kurt/tırtıl açelyama dadanıyor, tomurcuk, taze yaprak bırakmıyor. Çiçek dallarına o kadar benziyor ki farketmek kolay olmuyor. 9-10 tane bulup attım. Bu canlı nedir ve nasıl kurtulabilirim? :(
Selma_321
20-11-2017, 19:54
Merhaba, resimde görülen kurt/tırtıl açelyama dadanıyor, tomurcuk, taze yaprak bırakmıyor. Çiçek dallarına o kadar benziyor ki farketmek kolay olmuyor. 9-10 tane bulup attım. Bu canlı nedir ve nasıl kurtulabilirim? :(
Tırtıl kendileri..Bence elinizle alıp atın.
Açelyamın başı dertten kurtulmuyor :( :(
yaprakları yeşil olarak kuruyup dökülüyor. Bir bilen var mı? sorun nedir acaba?
İsminizi herhalde doğru yazdım Açelyanızı tedavi etmek biraz imkansız her türlü hastalığa yakalanmış saksısıyla beraber atın
Bu günler açelya almak zamanı hamde ucuz aldığınız açelyayı eve sokmayın 5 dereceye kadar balkonda aydınlık bir yerde kalsın fazla su vermeyin kaloriferli bir ortamda tutmayın Ahmeter bahçeye geziniz
benes5407
10-02-2020, 22:00
Bonsaisan verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler , bir açelya alıp bilgiler doğrultusunda bonsai yapmaya çalışacağım. Emeğinize sağlık
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.