PDA

View Full Version : Bitki veritabanı, içerik başlıkları ve seçenekler hakkında konuşmalar...

malina
24-02-2008, 14:21
Ön açıklama: Burayı okuyup katkıda bulunan sayısı az diye, başlığı magazinsel yapmanın işe yarayıp yaramayacağı denemeleri yapılmaktadır.

Arkadaşlar,

Forumdaki yazışmalar, tam o an yazışırsanız ya da yazılanları takip ederseniz çok işinize yarıyor. Daha sonra araya farklı yazışmalar girdiği için, aradığınızı bulmakta zorlanıyorsunuz. Bu amaçla bir veritabanı oluşturmaya başladık.

Bitki veritabanı başlıkları (http://www.agaclar.org/veritabani/)

Yukarıdaki başlıkları inceleyip,
1. Başlıkların doğruluğunu, yeterliliği
2. Başlıkların karşısındaki seçeneklerin doğruluğunu, yeterliliğini
kontrol edip fikirlerinizi belirtir misiniz?

Deneme amaçlı çalışmalarımız için buraya bakabilirsiniz:

http://www.agaclar.org/arama.asp

handanhanım
24-02-2008, 15:12
Ellerinize sağlık. Arkadaşıma kartopu'nun latincesi lazımdı, veritabanından buldum. Keşke bitkiler hakkında bilgim olsaydı ben de yardımcı olabilseydim.

malina
24-02-2008, 18:23
Tohum, soğan vb. saklama koşulları ve kullanım süresi

diye bir başlık daha ekledim. Teşekkürler uzman16 :)

Amaç, ihtiyaç duyulacak her türlü bilgiyi bulabilmek. Tabii bunun için bizim aklımıza gelmeyenleri yazmanız gerek. Eksik bulamasanız da okuduğunuzu yazın ki, ilgilendiğinizi anlayalım, çalışan arkadaşlar için itici güç olsun. Kimsenin umurunda değil, niye uğraşıyoruz ki, diye düşünmesinler :)

limon
24-02-2008, 18:25
Ben çok beğendim. Şimdilik bir eksiklik görmedim. İnternette araştırma yaparken çiçek açan ağaçların hangi aylarda çiçek açtığı, çiçeklerinin kokulu olup olmadığı, ne kadar süre çiçekli kaldığı vb.. açıklamalara ulaşamıyordum.

Ağacın veya bitkilerin fotoğrafları için galeriye mi bakmak gerekecek?

Arama.org ta ismini yazıp açıklamasını bulduğumuz bitkinin ufak boyutlu bir fotoğrafı olsa nasıl olur? (Ben görememiş olabilirim)

Emeği geçenlerin ellerine sağlık.

(Kullandıkça eksikleri daha iyi görebileceğimizi düşünüyorum)

malina
24-02-2008, 20:57
Fotoğraf olacak hepsinde, şu an bazılarında var...

Ayrıca fotoğraflar bir tane olmayacak.

genel görünüm
çiçek
yaprak
kozalak
tohum gibi bölümlerde olacak.
Ayrıca üretim gibi fotoğraf eklenmesi gereken bölümlerde de kullanacağız.

denizakvaryumu
24-02-2008, 21:46
Veri tabanında --hastalık ve zararlıları--kırmızı başlık altında olmalı , bana göre çok önemli bir konu ...

Yine hastalık ve zararlıları tanıtıldıktan sonra aynı başlık altında zirai mücadele yolları adı altında bu hastalıkla mücadelede ilaçların etken maddesi yazılmalı .

Ayrıca bitiki ve ağacın tedavi edilemeyen hastalıkları varsa bu durumları da belirtilmeli.

Ağaç veya bitkinin hastalıklı makro fotoğrafları da yer alırsa durum muhteşem olur derim.

üzüm
25-02-2008, 01:23
Sayın Malina,

Çok güzel ve çooooook detaylı bir işe başlamışsınız. Umarım başınız ağrımaz.

Aşağıda bana göre eksik olan yerleri bildirdim. Soruları cevaplayın diye sormadım. Sadece beyin jimlastiği...

Teşekkür ederim.

BİTKİ MORFOLOJİSİ

Ortalama Boy :

Aslanağzı'nın 15-20 cm, 40-75 cm, 75-120 cm. boyunda olan çeşitleri var. (http://en.wikipedia.org/wiki/Snapdragon)
Varyete olduğu için hepsini ayrı ayrı mı gireceksiniz?

Kadife çiçeğinin (French Marigold) boyu 20-40 cm (http://www.gardenguides.com/plants/info/flowers/annuals/marigold.asp)
Kuduz otu 10-30 cm arasındadır. (http://en.wikipedia.org/wiki/Lobularia_maritima).
Bu iki çiçeği "0,5 m'den kısa" seçeneği ile işaretliyorsunuz. Hatalı bilgi olmuyor mu? Bahçe düzenlemesinde bitkilerin boyu önemli.

Çiçek Açma Zamanı:

Domates fidelerini Mollafenari/Kocaeli'de Haziran'ın ilk haftası, Sarıcakaya/ Eskişehir'de Nisan'ın son haftası dikiyorlar. Çiçeklenmesi de buna göre oluyor.
Ay olarak belirtildiğinde hatalı olur. Çimlenmesinden x gün sonra veya başka bir şekilde denebilir.

Çiçek Rengi:

Sardunya, gül gibi bitkilerde renk düzenlemesi problem olabilir mi? İki renkli bitkiler nasıl olacak.

Çiçeklilik Süresi:

Çiçek Açma Zamanı gibi iklime bağlı. Yanıltıcı olmaz mı?

BİTKİ EKOLOJİSİ

İklim :

Türkiye'nin "Plant Hardiness Zone" haritası YOK mu? YOKMUŞ (Forumda tartışıldığını gördüm.)

BİTKİ ÜRETİMİ

Tohum Ekim Zamanı:

Yine domates örneğini vereceğim. Tohumun çimlenme sıcaklığı uygun olmaz mı?

Tohumla Üretim
Çelikle Üretim
Aşı ile Üretim

Yukarıdaki üç başlık için dönemi ve zorluk derecesi verilebilir. Örneğin Kalanchoe bitkisinde tohumdan üretim, yaprak veya dal yolu ile üretime göre daha zormuş.
Kitaptaki örneği vereceğim:
Kalanchoe
Tohumdan, bahardan sonbahara kadar **
Dal kesimi, bahardan sonbahara kadar *
Yaprak kesimi, bahardan yaza kadar *
Ayrıca bitkilerde üretim teknikleri çeşitlenmeli (yaprak, sürgün, yarı odunsu, yatırma vb.)

Tohum Alma Zamanı

Yine domates örneği. Ay yanıltıcı olabilir. Tohum alma yöntemi daha iyi olmaz mı?
Kına-kına çiçeğinde (Balsam Camellia) kapsül rengini değiştirmeye başlayınca ince bir torba bağlanması, kapsül patlayıp tohumları atınca torbanın çıkarılması tavsiye ediliyor.

Kullanılan Bölümleri:

Meyve eksik.

Ağaç bölümünde aşağıda bulunan başlıklar Bitki bölümündekilerle aynı soruları içeriyor.

Çiçek Açma Zamanı
Çiçek Rengi
Çiçeklilik Süresi
Tohum Ekim Zamanı
Tohumla Üretim
Çelikle Üretim
Aşı ile Üretim
Tohum Alma Zamanı
Bitki Tipi ?
Kullanılan Bölümleri

Bitki ve ağaçlarda "Herdem yeşil" seçeneği göremedim.

malina
25-02-2008, 12:24
Harikasınız arkadaşlar :)

Benim de istediğim tam bu tür bilgilerdi. Elimizi verdik kolumuzu kopardı demezseniz, bir isteğim var.

sayfasında olduğu gibi, önerinizi net olarak ayrıca yazar mısınız?

Mesela bitki boyu için gereken seçenekler nasıl yazılmalı? Bunu diğer önerileriniz için de yazın.

Herdem yeşil ve yaprak döken seçeneği, yaprak başlığındaydı. Sonra bu öneri geldi. Herdem yeşil bilgisini
Bitki tanıma / Bitki Tipine eklememiz uygun olur mu?

Başlıkların düzenlenmesi çalışmasına katılmak isteyenler için farklı bir alternatif:

Gmail adresiniz varsa, Dökümanlar bölümüne girip yeni bir sayfa açın.

Buradaki Veritabanı başlıkları sayfasını kopyalayıp yapıştırın. Kaydedin.

Artık üzerinde değişiklik yapabileceğiniz bir sayfanız oldu. Yaptığınız değişiklikleri kırmızı olarak belirtirseniz, bulmamız kolay olur. Sayfayı "Yayınla"ya tıklayın. Sayfa adresi oluşacaktır. O adresi kopyalayıp buraya yapıştırırsanız, yaptığınız değişiklikleri görebiliriz.

Buket Aknar
25-02-2008, 17:09
Bilgisayar konusundaki acemiliğimiden olacak http://www.agaclar.org/arama.asp tıklayıp arama yapmama uğraşmama rağmen başarılı olamıyorum.

Bu linki tıladığımda arama kısmına örneğin bir bitki ismi yazıyorum. Hiç bir değişiklik olmuyor, karşıma beyaz bir ekran geliyor. Ben nerede yanlış yapıyorum? Veya nasıl kullanmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevineceğim.

Ferda Ülkümen
25-02-2008, 17:27
Sevgili Buket Aknar
Belkide daha işlenmemiş bitki isimleri yazıyorsunuzdur.
Aranacak kelimeyi yazdıktan, sonra alttaki satırdaki Türkçe adına göre, Latince adına göre, kategori adına göre seçeneklerinin uygunluğunu kontrol ediyormusunuz?
Mesela: Hanımeli yazın, Sıralama Türkçe adına göre olsun, Ara'yı tıklayın.
Veya hiçbirşey yazmayın, sadece Ara yı tıklayın. İşlenen bütün bitkileri görebilirsiniz.

Ferda Ülkümen
25-02-2008, 17:39
Detaylı arama için:
'Detaylı aramak için tıklayınız' seçeneğini tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfada, mesela; çiçek rengi bölümünde beyaz seçeneğini seçip, ara yı tıklarsanız, beyaz çiçekli ağaç veya bitkileri göreceksiniz.

malina
25-02-2008, 17:40
Hiç bir yere dokunmadan sadece arama düğmesine tıklarsanız, tüm bitkiler listelenir...

Arama bölümüne bir kelime yazıp tıklarsanız, şimdiye kadar bilgi girilmiş bitkilerin metin alanlarında o kelimenin geçtiği tüm bitkiler listelenir.

Mesela Aranacak Kelime(ler) bölümüne Çam yazıp aratın:
Çamla ilgili olmayan bitkiler de listenecektir...
Mesela:
Cistus salviifolius L. Ada çayı yapraklı laden

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=319

Bu bitkinin çıkmasının nedeni, metin içinde çam kelimesinin geçmesidir.

Ülkemizde Doğal Yaşam Alanları : Antalya
Aydın
Çanakkale
Erzurum
Hatay
İstanbul
Rize
Samsun
Trabzon Genel yayılış alanı Akdeniz çevresidir. Türkiye'nin sahil arazisinde, maki formasyonu içerisinde, kızılçam ormanlarında çok kere, C. creticus ile bir arada bulunur.

Adında çam kelimesinin geçtiği ağaçlar için, Ağaçlarda ayrıntılı ara bölümüne tıklamanız gerekir.
Türkçe adına çam yazıp aratabilirsiniz.

malina
25-02-2008, 17:46
Ayrıntılı aramada, kelimenin tamamını yazmanız gerekmez.

Mesela Mavi Ladin için

mavi
mav
ma

biçiminde arama yaptığınızda da mavi ladin çıkacaktır ama heceyi çok kısattığınızda, başka bitkiler de çıkar...

ma diye aratırsanız bunları da bulursunuz:Mavi Ladin
Himalaya Sediri
Macar Meşesi

mav diye aratırsanız, şimdilik sadece Mavi ladin'e ulaşırsınız Belki ileride adında mav hecesi olan başka bir bitki eklenir...

Buket Aknar
25-02-2008, 17:47
Sevgili Buket Aknar
Belkide daha işlenmemiş bitki isimleri yazıyorsunuzdur.
Aranacak kelimeyi yazdıktan, sonra alttaki satırdaki Türkçe adına göre, Latince adına göre, kategori adına göre seçeneklerinin uygunluğunu kontrol ediyormusunuz?
Mesela: Hanımeli yazın, Sıralama Türkçe adına göre olsun, Ara'yı tıklayın.
Veya hiçbirşey yazmayın, sadece Ara yı tıklayın. İşlenen bütün bitkileri görebilirsiniz.

Yardımınız için teşekkürler. Ben tulip yazıp latince isim ile arama yapıyordum. Birşeye ulaşamıyordum. Dediğinizi uyguladım ve oldu.

Bitki veritabanı çalışmasına gelince ben oldukça ayrıntılı bir çalışma olarak gördüm. İlk aşamada oldukça başarılı buldum ama örneğin "Ranunculus" konusunda bir araştırma yaptım fotoğraf yoktu bildiğim Ranunculus ile ayni mi emin değilim. Fotoğraf için bir link verilmiş, mümkünse her bitkinin fotoğrafı doğrudan açılabilir mi?

malina
25-02-2008, 23:28
Ben tulip yazıp latince isim ile arama yapıyordum. Birşeye ulaşamıyordum.

Yanılıyor olmalısın.

www.agaclar.org/arama.asp sayfasında
Aranacak Kelime(ler) : tulip
yazarsan sonuca ulaşıyorsun.

Tulipa humilis
Tulipa orphanidea

Ama Ayrıntı ağaç ara bölümüne girip ararsan, tabii çıkmaz :)
Ayrıntılı bitki aramaya girmen gerek...

Fotoğrafları görünecek biçimde ekliyoruz. O bitkiyi hazırlayan arkadaş, kaynak da yazdığına göre, fotoğrafı bulmuş ama eklemeyi unutmuş olmalı...

üzüm
26-02-2008, 17:21
Harikasınız arkadaşlar :)

Benim de istediğim tam bu tür bilgilerdi. Elimizi verdik kolumuzu kopardı demezseniz, bir isteğim var.
....

Sayın Malina,
Soruları sormak güzel ama cevapları bulmak zor.
Bitki bilimi, peysaj, ziraat vb. eğitimim yok. Bilgim, alışkanlıklarım doğrultusunda hazırladığım sayfayı aşağıdaki adrese yükledim. Türkiye'nin "Plant Hardiness Zone" haritası olmaması nedeniyle bazı sorulara cevap vermek çok zor.

http://docs.google.com/View?docid=dgxjk3qz_1gv8q5vdp

malina
26-02-2008, 17:32
Tabii bu çok acıklı bir durum :)

Şunun şurası konuyla ilgilenen 3-5 kişiyiz. Epeydir konu içinde olan o birkaç kişiyi konu dışı tutarsam, bu başlığı açtıktan sonra kapsamlı ilgilenen tek kişi olduğunuza bakarak, bu işin (yazdığınız, meslekten olmama itirafından sonra) sizinle, benim elime kalmasına gülsem mi ağlasam mı karar veremiyorum :)

İş lafa gelince, biz agaclar.net üyesi olmaktan gurur duyuyoruz diyenlere, şu an neredesiniz diye seslenmem kırıcı bir söylem olarak algılanmaz umarım.

Teşekkür ederim, gidip neler eklediğinize bakayım :)

malina
26-02-2008, 23:09
Konu adını sansasyonel yapsam okunur mu acaba? :)

Birinci deneme: 18 yaşından küçükler giremez!

nevsune
26-02-2008, 23:29
Okunuyor, okunuyor.

zenfree
26-02-2008, 23:38
Ad tam sansasyonel olmamış.;)

Balıkcı
27-02-2008, 00:27
Günler geçtikçe yeni fikirler de çıkabilir.
Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.
Dikkatimi çeken iki noktaya işaret edeyim.

Mühliye olarak geçen otu, Mülhiye olarak biliyoruz. Arapça adı da Muluhiyye. Türkçeye Mülhiye olarak gelmiş olmalı.

Fındık bahsinde, yetiştiği yerler arasında Ordu'yu göremedim.

malina
27-02-2008, 10:10
Balıkçı, yazılan bilgilerin kontrolunu ayrı bir başlık altında yapmalıyız.

Buradaki sorun, içerik için başlıkların olabilecek en iyi biçimde hazırlanması.

O anlamda kontrol eder misiniz?

malina
27-02-2008, 10:11
Ad tam sansasyonel olmamış.;)

Peki, görürsün sen:)
Bunu da beğenme bakalım :)

İkinci deneme:

Zenfree, Malina agaclar.net'ten ayrılmalı dedi! Başka yönetici istiyoruz diye ekledi!

fevziye
27-02-2008, 10:51
Malina, Zenfree'nin yüreğine indireceksiniz. Bu başlık çok heyecanlı olmaya başladı.

Oğuzhan
27-02-2008, 10:57
Bence de :)

malina
27-02-2008, 11:18
Arkadaşlar bu başlık değiştirmesini konuya katılın diye yapıyoruz :)
Hani görmedim, bilmiyorum, ben masumum dememeniz için :)

Yukarıdaki başlıkları inceleyip,
1. Başlıkların doğruluğunu, yeterliliği
2. Başlıkların karşısındaki seçeneklerin doğruluğunu, yeterliliğini
kontrol edip fikirlerinizi belirtir misiniz?

abk
27-02-2008, 11:29
Böyle bir başlık altındaki yazıyı okumamak mümkün mü? :p Magazin programlarının niye en çok izlenenler arasında olduğunu daha iyi anlıyorum artık. :p

malina
27-02-2008, 11:31
Mesela bitki boyu bölümü nasıl olursa aradığınızı en kolay ve doğru biçimde bulursunuz?

Şu an
Ağaçlar bölümü için:
Küçük (3-7 m.)
Orta (7-15 m.)
Büyük (15 m.'den fazla)

Diğer bitkiler için:
0,5 m'den kısa
0,5- 1,5 m
1,5-3 m
3 m.'den uzun

diye yapmıştık.

Henüz çalışmanın başındayız. Yani bunları değiştirmek nispeten kolay.

Ortalama Boy :

Aslanağzı'nın 15-20 cm, 40-75 cm, 75-120 cm. boyunda olan çeşitleri var. (http://en.wikipedia.org/wiki/Snapdragon)

Kadife çiçeğinin (French Marigold) boyu 20-40 cm (http://www.gardenguides.com/plants/i...s/marigold.asp (http://www.gardenguides.com/plants/info/flowers/annuals/marigold.asp))
Kuduz otu 10-30 cm arasındadır. (http://en.wikipedia.org/wiki/Lobularia_maritima).
Bu iki çiçeği "0,5 m'den kısa" seçeneği ile işaretliyorsunuz. Hatalı bilgi olmuyor mu? Bahçe düzenlemesinde bitkilerin boyu önemli.

Uzum eleştirisini dile getirdi..

Ağaçlar için:
3 m
4 m
5 m
6 m
7 m
8 m
9 m
10 m
12 m
14 m
16 m
18 m
20 m
25 m
30 m
30 m >

Diğer bitkiler için
1 cm <
1 cm
15 cm
30 cm
45 cm
60 cm
75 cm
90 cm
1,05 m
1,20 m
1,35 m
1,50 m
1,80 m
2,10 m
2,40 m
2,70 m
3,00 m
3,60 m
4,20 m
5,00 m

Biçiminde yazsak.

Üstelik bunu en minimum maksimum diye iki ayrı başlıkta yazsak...

Böylece siz ararken mesela sadece Küçük (3-7 m.) arasındaki bitkileri bulmamış olacaksınız.

Yeni sistem sayesinde istediğiniz en az uzunluk ile en yüksek uzunluk arasındaki bitkileri farklı uzunluklara göre ayırabileceksiniz.
Yani ister 15 cm ile 30 cm arasında olanları ister 15 cm ile 75 cm arasında olanları...

İyi hoş, bunu düşünmüşsün; harika, bizi daha neyi soruyorsun diyebilirsiniz.

Bu aralıkların neler olması gerektiğini bilmiyorum. Farklı kaynaklarda bin türlü seçenek var. Büyük ihtimal herkes oturup kendi başına(!) hazırlamış.

Ben diyorum ki, ortak akılla ya da yaygın olduğunu bildiğiniz bir ölçülendirme varsa onu uygulayalım. Bu bilgiye ulaşmış olsam sizlere sormama gerek kalmazdı.

Boy ile ilgili bu sorun, başlıkların sanırım yarısında yer alıyor.

Yani iş bittikten sonra eleştirmesi kolay. Ben diyorum ki nikah kıyılmadan söyleyin, kardeş miyiz değil miyiz :)

malina
27-02-2008, 11:32
abk, beni bu taktiği kullanmaya zorlayanlar utansın :)

sabah
27-02-2008, 11:46
Site üyelerinin çoğunun konuyla ilgili detaylı kaynaklara sahip olduğunu düşünmüyorum. Sahip olanların da zamanları, koşulları uygun olmayabilir.

Mükemmellik ayrıntıda gizli ama şeytan da ayrıntıda gizli ve onun işi yavaşlatmasına, engellemesine izin vermemeli.

Kimi zaman ayrıntılarda boğuluyormuşuz gibi geliyor.:rolleyes:

Ferda Ülkümen
27-02-2008, 11:51

10 - 30 cm, [0,50 m'den kısa] sınırlarının içine girmiyormu? yanlış olan nedir?

sabah
27-02-2008, 11:58
Bitki Bölümünde

Daha önce yazdıklarımdan:
Familya yerine Aile kullanılabilir. (Tubitak sözlüğünde de aile kullanılmış.)
I]Evalueted[/I] yerine evaluated olmalı.

MORFOLOJİ
Ortalama Genişlik aralıkları için öneri: 1-5 cm, 6-10 cm, 11-50 cm, 51-100cm, 100cm’den geniş
Yaprak Metamorfozlarında Etli Sukkulent yerine, Etli (Sukkulent), Böcek kapan yerine Böcekkapan olmalı

Yaprak Uçları için seçenekler Sivri, Keskin, Küt, Kalp biçiminde olabilir.
Kaynak bulunca daha geniş yazarız.

Kokusu (Bitki Kokulu, Çiçek Kokulu) yerine Kokusu (Kokulu yaprak, Kokulu çiçek) denebilir.

Rakım (Maksimum) yerine Rakım (en yüksek)
Rakım (Miniimum) yerine Rakım (en düşük)

Su pH başlığı aralık yazılacağı için kaldırılabilir.

Su pH Toleransı için Su ph aralığı ve aralıklar 5'den az, 5-7, 7'den çok denebilir

Su Sertliği aşağıdaki başlık nedeniyle kaldırılabilir.
Su Sertliği Toleransı için seçenekler Çok yumuşak – Orta sert, Yumuşak-Orta sert, Orta sert-Sert, Orta Sert- Çok sert olabilir

malina
27-02-2008, 12:42

10 - 30 cm, [0,50 m'den kısa] sınırlarının içine girmiyormu? yanlış olan nedir?

Yanlış değil yetersiz...

0,50 m'den kısa bitkileri buluyoruz.
0,50 m'den kısa, beyaz çiçek açan bitkileri bulmamız da çok kolay...

Hazırlanan programda böyle bir özellik varken, sadece 0,50 m'den kısa olanları bulmasak da daha ayrıntılı bulsak demek istiyor...

malina
27-02-2008, 12:47
Daha önce yazdıklarımdan:
Familya yerine Aile kullanılabilir. (Tubitak sözlüğünde de aile kullanılmış.)

Onlar öyle demiş ama elimizde google var. Herkes oradan arıyor.

familya için, Türkçe dilindeki yaklaşık 88.500 sonuç
aile için, Türkçe dilindeki yaklaşık 1.940.000 sonuç

Ama aile "Aile, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilir. Aile denince genellikle aynı evde oturan anne ve baba ile, varsa onların evlenmemiş çocukları anlaşılır" diye tarif ediliyor. Familya anlamındaki aileyi buluncaya kadar ölürsün :)

zenfree
27-02-2008, 12:52
:eek::eek: Ay bu başlığa inanamıyorum.:eek::eek:

abk
27-02-2008, 12:57
Bunu yazmak konusunda tereddüt yaşıyorum aslında. Benim önerim işi kolaylaştırmaktan çok zorlaştıracak. Son günlerde gübre konusunda kafam bir hayli karışmış durumda. Hangi bitkiye, hangi ayda, hangi gübreyi vermeliyim? Veri tabanında bu sorunuma da bir çözüm olsa çok sevinirdim. Ancak var olan listedeki bilgilere bir katkıda bulunmadan hep bir şeyler isteyen biri durumunda olmak da canımı sıkmıyor değil.

Ferda Ülkümen
27-02-2008, 13:05

Benim de içinden çıkamadığım yer burası.
Türleri işleyip, alttür ve veryetelerin sadece ismini yazdığımızda, aralarındaki farklar belirtilmemiş oluyor, Boy, yaprak rengi, çiçek rengi gibi

malina
27-02-2008, 13:14
Site üyelerinin çoğunun konuyla ilgili detaylı kaynaklara sahip olduğunu düşünmüyorum. Sahip olanların da zamanları, koşulları uygun olmayabilir.

Mükemmellik ayrıntıda gizli ama şeytan da ayrıntıda gizli ve onun işi yavaşlatmasına, engellemesine izin vermemeli.

Kimi zaman ayrıntılarda boğuluyormuşuz gibi geliyor.:rolleyes:

Bence böyle diye diye bu hale geldik...

Örnek vereyim:
Hakan su bitkilerini hazırlayacak. Zaten bu başlıklar onun için eklendi...

Su Sertliği Toleransı: 2 - 6

Uygun Su Sertliği: 4

pH Toleransı: 5.5 - 6.5

Uygun pH Seviyesi: 6

Şimdi, foruma yazdığı örnekte uygun su sertliği var. Böyle bir başlık da açtım ama karşısına ne yazacağımı benim bulmam gerekiyor.

Oysa yapılması gereken, su sertliği bölümünün karşısına hangi rakamların yazılacağı bilgisini de bana iletmek... Gördüğün gibi aslında çok basit bir konu ama ben bilmiyorum. Sadece bir iki dakikasını ayırıp bu bilgiyi yazacak dünya kadar insan vardır.

Ya da herkes bir tanesinin sorurluluğunu alıp, arasa bilgiler bulunur. Oysa tümünü birinin arayıp bulması zor ve bıktırıcı..

Madem blmiyorsun ne halt etmeye bu işe kalkıştın diyenler olabilir.

Ne pişmanım bir bilseler ! İhtiyaçları benzer insanlar, tek başına yapamayacakları şeyleri, ortak yapabilirler ve ortaya herkes için çok yararlı bir şey çıkar gibi gelmişti... Hala uzatmaları oynuyorum ama ne kadar dayanırım bilmem :)

Buket Aknar
27-02-2008, 13:43
Bence inanılmaz derecede sansasyonel bir başlık olmuş.

nkoksal
27-02-2008, 17:33
Malina zenfree'nin değil ama galiba benim yüreğime iniyordu.Tam kırkyılda bir adam gibi bir site buldum derken kaybediyorum zannettim.Keşke bu konularda bilgim olsada yardım edebilsem. Şimdilik elimden gelen çimlendirdiğim bitkilerin, tohumların, bitki yapraklarının ve genel görünüşlerinin resimlerini çekmek. Hepsi tamamlandığı vakit nereye isterseniz gönderebilir **** ekliyebilirim.

Balıkcı
27-02-2008, 17:36
Balıkçı, yazılan bilgilerin kontrolunu ayrı bir başlık altında yapmalıyız.

Buradaki sorun, içerik için başlıkların olabilecek en iyi biçimde hazırlanması.

O anlamda kontrol eder misiniz?

Yazılmış bilgilerin kontrolu da önemli.
Bu başlığı da açıp, hazır herkes bir ucundan incelemeye başlamışken gözümüze ilişen, eksik ya da hatalı olduğunu sandığımız noktaları belirtelim.
Hata varsa yol yakınken düzeltilir, biz yanılıyorsak, doğruyu kestirmeden öğrenmiş oluruz.

Ben ağaç boylarının 2m.3m. 5m..........18m. gibi yazılmasını pek doğru ve faydalı bulmam.
Yerine ve iklimine göre bir tür ağaç, 5 m. de olabilir, 10 m. de. O açıdan min. max. daha mantıklı gibi geliyor.

Biraz daha fikir jimnastiği yapalım bakalım. :p

malina
27-02-2008, 22:27
Yazılmış bilgilerin kontrolu da önemli.

Okuyan benim önemsiz dediğimi sanacak.
Konular karışmasın diyorum.

üzüm
27-02-2008, 22:56
Bu aralıkların neler olması gerektiğini bilmiyorum. Farklı kaynaklarda bin türlü seçenek var. Büyük ihtimal herkes oturup kendi başına(!) hazırlamış.
...
Araştırma denemez ama internet'de bu konuya göz atmıştım. Standart tanımlar bulamadım. Herkes kendi ihtiyacına, müşterisine ve elindeki bilgiye göre veri tabanı yapısını oluşturmuş.

Ferda Ülkümen
28-02-2008, 00:43
Sayın BALIKCI

Corchorus olitorius' un Türkçe ismini Mühliye olarak kullanan akademisyenler ve kitaplarının isimleri :

Prof. Dr. Turhan Baytop - Türkiyenin tıbbi ve zehirli bitkileri
Prof. Dr. Turhan Baytop - Türkiye’de bitkiler ile tedavi
Prof. Dr. Asuman Baytop - Farmasötik botanik

Ne zamandır yazmak istiyordum, hiçbir kaynakta peygamber gülü diye bir türe rastlamadım.

Bahsettiğiniz tür Rosa centifolia ise kaynaklarda bulduğum Türkçe isimleri şöyle:

Türkiye'de eski gül bahçeleri - Prof. Dr. Turhan Baytop: Hokka gülü, Has gül, Reçel gülü, Gül-i sad-berg, Verd-i sad-berg, Yüz yapraklı gül.

Farmasötik botanik - Prof. Dr. Asuman Baytop: Okka gülü

Türkiye bitkileri sözlüğü – Prof. Dr. Ertan Tuzlacı: Hokka gülü, Okka gülü

Yanlış bilgi vermemek adına başlığı düzeltebilirseniz sevinirim.

Arjin
28-02-2008, 02:16
Ellerinize emeginize saglik.Anlamli ve cok emek isteyen bir calisma, tebrikler.

Benim aramalarda en buyuk sorunum turkce klavyem olmadigi icin aradigim herseyi googleden alip yapistirmak zorunda kaliyorum, diger turlu bulamiyorum.Ornegin cimlendirme yazmam icin once ilk harfini bir yerden bulup getirem gerekiyor buda bende zaman kaybina yol aciyor.

Basarilar.

sabah
28-02-2008, 08:12
herkes bir tanesinin sorumluluğunu alıp, arasa bilgiler bulunur.
Bu konuda çok haklısınız.
Bundan sonra bu yönde baskıcı olun, biliyorsunuz sizin ricalarınız emirdir.:rolleyes:

İhtiyaçları benzer insanlar, tek başına yapamayacakları şeyleri, ortak yapabilirler ve ortaya herkes için çok yararlı bir şey çıkar
Aslında yapı büyük ölçüde kurulmuş. Umutsuzluk için neden yok. Üstelik bahar geliyor ki hepimizin keyfi yerindedir sanıyorum -bir de kafalarda işler olmasa :-) -

sabah
28-02-2008, 08:17
Yaprak kenarı için seçenekler

Düz
seyrek ondüleli
sık ondüleli
dişli
çift dişli
ince-sık dişli
dilimli dişli
sivri-çift keskin dişli
ince dikenli
kirpikli
loplu
derin loplu
derin-dişli loplu

Kaynak :
Yaprağın Dili
Prof.Dr. Necmettin Çepel Tema yayınları

Ondüleli yerine biz kıvrımlı diyebiliriz belki.

crocuscuk
28-02-2008, 09:42
Başlık feci çekici olmuş:)

malina
28-02-2008, 09:50
Üçüncü deneme:

Malina'ya her gruptan ACİL KAN ARANIYOR!

sabah
28-02-2008, 09:53
Kesinlikle çok tatsız :mad:

malina
28-02-2008, 09:57
Hiç tatsız değil, tam da içinde bulunduğum ruh halini anlatıyor.

abk
28-02-2008, 09:59
Allahtan başlığın değişip durduğunu biliyorum da panik yapmadım.:p Her gruptan kan ihtiyacı olan başka kimse de olmaz zaten.:p

Güler
28-02-2008, 11:18
Benim gurubum 0 Rh(-), herkese verebiliyor muyum acaba?. KALDI İSE.....
Bence de ilk başlık harika çekiçi olmuştu. Siteye girer girmez DAANNKKKK diye gözümüze çarptı.

Güler
28-02-2008, 11:22
Sayın Malina, buyrun aramıza karışın, biz sizin ruh halinizi değiştiririz. Çok güzel fıkralarımız var yüz yüze anlatacak.....Cumartesi günü fuara katılmaz mıydınız?

abk
28-02-2008, 11:26
Bence de ilk başlık harika çekiçi olmuştu. Siteye girer girmez DAANNKKKK diye gözümüze çarptı.

Çekiçi derken "çekiç gibi " demek istediniz değil mi? :p Hatta balyoz gibi.

memet
28-02-2008, 12:09
Başlığa değil, çağrının içeriğine odaklanmak daha iyi sonuçlar verebiilr.

malina
28-02-2008, 12:09
Hardwood cuttings / Odunsu Kesim
Semi-ripe cuttings / Yarı olgun dal kesimi
Softwood cuttings / Yumuşak dal kesimi
Greenwood cuttings / Yeni sürgün kesimi
Seeds / Tohum
Layering / Dalın toprak ile kapatılması
Kalem Aşısı
Göz Aşısı
Rind Grafting /
Division / Kök Bölünmesi
Leaf cuttings / Yapraktan üretim
Spor
Root cuttings / Kök kesimi

En uygun Türkçe karşılıkları ne olabilir?

abk
28-02-2008, 12:17
Layering / Dalın toprak ile kapatılması

Layering / Havai köklendirme: Bizim burada "havalı köklendirme" diyorlar.

malina
28-02-2008, 12:19
biz sizin ruh halinizi değiştiririz. Çok güzel fıkralarımız var yüz yüze anlatacak...

Bu başlığın açılma nedeni olan sorunun ortadan kalkmasına yarayacak fıkra düşünemiyorum :)

üzüm
28-02-2008, 13:15
Layering / Havai köklendirme: Bizim burada "havalı köklendirme" diyorlar.

'Layering" bir kaç yöntem için kullanılan bir metot.
Havai köklendirme (bildiğim kadarıyla, yanlışda biliyor olabilirim) bir dalın toprak, vb. maddeyle dalın üzerinde bir şekilde temas ettirilmesi sonucu köklendirme yöntemi. Dut, kauçuk vb. de kullanılır. (air layering)
Hedera, erica (süpürge otu), rosemary (biberiye) de layering metodu ile üretilebilir, ama bu yöntem havai köklendirme değildir. Bu bitkilerde dallar toprağa yatırılır.

Çoğaltma yöntemlerini yazarken bazı yöntemleri atladım. İsterseniz, bu detayda veritabanında kullanmayı düşünürseniz; bulabildiğim bütün üretme tekniklerini yazayım. Fakat bunların teknik Türkçe karşılıklarını bilmiyorum.

sabah
28-02-2008, 13:40
Rind Grafting
Spor

Rind Grafting : Kabuk aşısı (sitede de var.)
Spore : spor (Türkçede de böyle kullanılıyor. Ayrıca üreme hücresi de deniyor ama spor daha yaygın gibi)

Buket Aknar
28-02-2008, 13:52
Dikkat ettim de sansasyonel başlıklar yine ayni üyelerin dikkatini çekmekte. Hatta ben acaba bugün ne başlık olacak diye merak ediyordum.

Ne kadar üzücü ki benim gibi üyeler size gerçek anlamda yardımcı olamıyoruz. Yardımcı olmak için yapabileceğimiz neler var ? Fotoğraf çekmek dedim ama çektiğim bitkinin adı da önemli değil mi?

Ben fotoğrafı çeksem "Bu bitkinin adı nedir ?" başlığındaki gibi uzman arkadaşlar onları belirleyip kullansa olmaz mı? !!!!!

abk
28-02-2008, 14:14
Ne kadar üzücü ki benim gibi üyeler size gerçek anlamda yardımcı olamıyoruz. Yardımcı olmak için yapabileceğimiz neler var ?

Ben de aynı üzüntüyü yaşıyorum Buket Aknar. Ama bilgi olmadan yardım da olmuyor maalesef. Belki fotograflamada yardımımız olur.

Balıkcı
28-02-2008, 14:44
Ferda Ülkümen

Merhaba, Peygamber gülü adını ben babamdan duydum, İstanbul'da bu güle peygamber gülü denirmiş. Okka veya Hokka gülü dedikleri de bu olsa gerek.

Akademisyenler, bizim barbunya dediğimiz balığa tekir, tekir dediğimize de barbunya diyorlar. Ben ise hala barbunyaya barbunya demeye devam ediyorum. :p

Akademisyenlere saygısızlık etmek istemem ama biri bir şey yazıyor, diğerleri de kaynak göstererek veya göstermeden kendine mal ederek aynı şeyi yazıyor. Sonra benim gibi sade vatandaşlar da aaa! bak ne demişler, demek ki doğrusu buymuş diyor. Halbuki akademisyenler de ilgili oldukları konuyla alakalı çevreyi tarayarak, ana bilgileri halktan topluyor, sonra onları tasnif ederek tekrar halka sunuyorlar, hiçbir akademisyenin, hiçbir bitkiye ad verdiğini sanmıyorum, halkın kullandığı adları derliyorlar, yanılıyor muyum?

Başlığa gelince, istersen değiştirebilirsin ya da parantez içine diğer adlar da eklenebilir.
Saygı duyarım.

Selam ve sevgiler.

Mod'luk hayırlı olsun. :D

Balıkcı
28-02-2008, 15:29
Bende iki ayrı kan var.
Acaba Malina'nın işine yarar mı?:p

1- Tohumun çimlenme süresi
2- Bir fidanın, Meyve Verme Yaşı.

Göremedim var mı ama yoksa
3- Bir ağacın Ömrü

Bunlar , normal şartlardaki ortalama değerler olacak tabii. İklime ve enlem, boylama göre farklılık gösterebilir.

Veri tabanında bu bilgilere de ulaşabilmek, faydalı olur sanıyorum.

Yücel Özlem
28-02-2008, 21:35
Ben uzman ya da akademisyen değilim. Ama bildiğim kadarı ile katkıda bulunmaya çalışayım. Yanlışım varsa uzmanlar duzeltir.

Layering / Dalın toprak ile kapatılması.: Bu işleme bağcılıkta "gedir"/"gedir yatırma"/ "gedir atma" veya "daldırma" (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20475&postcount=1) denildiğini biliyorum.

Kalem Aşısı: Türkçe, yerleşmiş.

Göz Aşısı: Türkçe, yerleşmiş.

[B]Root cuttings / Kök çeliği

sempe
29-02-2008, 08:09
Hardwood cuttings / Odunsu çelik
Semi-ripe cuttings / Yarı odunsu çelik
Greenwood cuttings / Yeşil çelik (Yumuşak çelik)
Çelikle üretim:
Çelikler bitkiden alındığı yere göre;
Gövde çelikleri
Odunsu çelikler
Yarı odunsu çelikler
Yumuşak çelikler
Yaprak çelikleri
Yaprak göz çelikleri
Kök çelikleri

sempe
29-02-2008, 08:14
Daldırma ile üretim:
Yer daldırması
Hava daldırması (Air layering)
Tepe daldırması
Hendek daldırması

malina
29-02-2008, 09:16
Dördüncü deneme:

Bitki veritabanı, içerik başlıkları ve seçenekler hakkında konuşmalar...

malina
29-02-2008, 11:30
Beşinci deneme: (ilham kaynağı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6618&page=28)

İtiraf ediyoruz, "Guler" uydurulmuş bir üye adıdır, aslında yoktur!

Ali H. ALI
29-02-2008, 12:29
Ben uzman ya da akademisyen değilim. Ama bildiğim kadarı ile katkıda bulunmaya çalışayım. Yanlışım varsa uzmanlar duzeltir.

Layering / Dalın toprak ile kapatılması.: Bu işleme bağcılıkta "gedir"/"gedir yatırma"/ "gedir atma" veya "daldırma" (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20475&postcount=1) denildiğini biliyorum.

Kalem Aşısı: Türkçe, yerleşmiş.

Göz Aşısı: Türkçe, yerleşmiş.

Root cuttings / Kök kesimi: Kök budaması.
Ben de uzman degilim ama, Yucel bey hos gorecegi icin duzeltiyorum.
Root cuttings icin yazilan, kok kesimi, kok budamasi yerine, Kokten alinan celik(kok celigi) olmaliydi.

malina
29-02-2008, 13:25
Son:

Bitki veritabanı, içerik başlıkları ve seçenekler hakkında konuşmalar...

Bu kadar espri yeter :)

sabah
29-02-2008, 14:01
Merhaba,

Bir yabancı dergide tohum çimlenmesi için 9'lu bir sınıflama yapmışlar. Tohumlar için o kodlar ile bilgi veriyorlar.

Örneğin çimlenme kodu A: nemli soğuk yerde en az 90 gün bekletilmeli anlamındadır diyor.

Elinizdeki yayınlarda ya da kaynaklarda benzeri bir açıklama var mı?

İsterseniz, veri girişi yapanların işine yararsa çevirisini koyayım. Her seferinde uzun uzun yazmak yerine bu yöntem uygulanabilir.

Örnek:
ÇİMLENME TİPLERi
TİP A:Temizlenen tohumlar 2-den 6 aya kadar kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Daha sonra oda sıcaklığında ışık altında ya da ilkbaharda dışarıya ekilir (21-26C). Olgunlaşma sonrası saklama iyi çimlenme için önemlidir.
TİP B: Bu tohumlar çimlenme için ılık yere taşınmadan önce en az 90 gün nemli, soğuk katmana ihtiyaç duyarlar.

malina
29-02-2008, 14:08
2 Tanesini yazmışsın diğerlerini de ekler misin?

Ferda Ülkümen
29-02-2008, 15:15
Çelik tipleri:

Çelikler alındıkları organlar ve dönem ile hazırlanış şekillerine göre üç sınıfta incelenirler:

A)Alındıkları organlara göre çelikler

Dal çelikleri
Yaprak çelikleri
Yaprak-göz çelikleri
Kök çelikleri

B)Alındıkları döneme göre ise çelikler

Odun çelikleri
Yarı odun çelikleri
Yeşil çelikler

C)Hazırlanış şekillerine göre

Adi (Basit) çelikler (10-90 cm. uzunluğunda bir dal parçası)
Ökçeli çelikler (Çeliklerin alt ucunda yaşlı dalın küçük bir kısmı bulunur)
Dipçikli çelikler (Çeliklerin alt ucunda daha yaşlı dalın kısa bir parçası bulunur)
Sırık çelikler (Boyları 1-2 m. olan ve genellikle 2-4 yaşlı dallardan hazırlanan çelikler)

Kaynak:
Genel Bahçe Bitkileri Prof. Dr. Atilla Günay, Prof. Dr. Hasan Çelik, Prof. Dr.İlhami Köksal, Prof. Dr. Menşure Çelik, Prof. Dr. Nilgün Halloran, Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz, Prof. Dr. Y. Sabit Ağaoğlu, Prof. Dr. Yücel Gülşen.

sabah
29-02-2008, 16:25
2 Tanesini yazmışsın diğerlerini de ekler misin?
İhtiyaç var mı diye sormuştum. Örnek olsun diye 2 maddeyi yazdım.

Geri kalanı çevirip, kontrol edip koyarım.

üzüm
29-02-2008, 18:34
Çelikleme (Cuttings)
Dal çelikleri
Yaprak çelikleri
Yaprak-göz çelikleri
Kök çelikleri
Odun çelikleri
Yarı odun çelikleri
Yeşil çelikler
Adi (Basit) çelikler
Ökçeli çelikler
Dipçikli çelikler
Sırık çelikler

Aşılama (Grafting)
T göz aşısı
Ters T aşısı
Yama göz aşısı
Flüt göz aşısı
Yongalı göz aşısı
Yarma aşı
Kakma aşı
Dilcikli aşı
Kenar aşı

Daldırma (Layering)
Uç daldırması
Adi daldırma
Yılankavi daldırma
Havai daldırma
Tepe daldırması
Hendek daldırması

Kök bölünmesi (Division)

Tohum (Seeds)

Spor (Spore)

Bu kadar çok seçenekli bilginin girilmesi sorun yaratabilir. Bu detayda girebilecek veri var mı?

Bu nedenle başlıkları daraltıp aşağıdaki gibi yapmaya ne dersiniz ?
Çelikleme (Cuttings)
Aşılama (Grafting)
Daldırma (Layering)
Kök bölünmesi (Division)
Tohum (Seeds)
Spor (Spore)
Diğer (Yukarıdaki gruplara girmeyen. patates ve yerelması (yumrudan) üretimi; begonya (yapraktan) üretimi, ananas (meyva tepesinden) üretimi vb.)

Biliyorum ben ortalığı karıştırdım, özür dilerim.

malina
29-02-2008, 21:40
Ağaçlar ve diğer bitkileri ayrı ayrı hazırlıyoruz biliyorsunuz. Aşağıdaki seçenekler tamam mı?

Üretim Teknikleri: (Bitkiler)

Tohumla Üretim
Çelikle Üretim
Aşı İle Üretim
Daldırma İle Üretim
Kök Bölünmesi İle Üretim
Stolonlarla Üretim
Rizomla Üretim
Etli Kök, Yumru ve Hava Yumruları İle Üretim
Soğanla Üretim
Yavru İle Üretim
Doku Kültürü İle Üretim
Spor İle Üretim
Diğer

Üretim Teknikleri: (Ağaçlar)

Tohumla Üretim
Çelikle Üretim
Aşı İle Üretim
Daldırma İle Üretim
Kök Bölünmesi İle Üretim
Doku Kültürü İle Üretim
Diğer

Ferda Ülkümen
01-03-2008, 10:05
Denizden Yüksekliğin (yükselti) Tanımı ve Genel Karakteristikleri

Denizden yükseklik, bazı iklim özelliklerini etkiler. Özellikle yağış miktarı, sıcaklık, hava nemi ve hava hareketleri gibi klimatik faktörler denizden yükseklikle değişir.
Gerçekten, yağışların geldiğiyöne bakan dağ yamaçlarında, denizden her 100 m.yükselişte yıllık yağış miktarı ortalama olarak 50 mm artar, sıcaklık da her100 m.yükselişte 0,4 - 0,6 C arasında düşer. Rüzgarın hızı, yamacı tırmandıkça yukarı doğru artar.
Bütün bunlara bağlı olarak da yüksekliğe göre bitki türlerinin yayılışı değişir, toprak özellikleri de farklı olur. Onun için peyzajın yükseklik ilşkileri, örneğin en yüksek ve en düşük, ortalama yükseltiler belirlenmelidir.

Denizden yükseklik ile arazi yüzünün düz veya girintili çıkıntılı olduğuna göre peyzajın morfolojik karakteristiği şu deyimlerle belirtilir:

Ovalar veya Alçak Yaylalar

Deniz düzeyinden yükseklikleri 300 m. ye kadar olan düz arazilerdir.

Yüksek Ovalar veya Yüksek Yaylalar

Yükseltileri 300 m. yi aşan geniş düzlük arazilerdir.

Tepelik Arazi

Deniz düzeyinden olan yükseklikleri 500 m. ye kadar olan girintili çıkıntılı bir yeryüzü şekline sahip arazilerdir.

Orta Dağlık Arazi

Deniz düzeyinden olan yükseklikleri 500 - 1600 m. ye kadar olan girintili çıkıntılı bir yeryüzü şekline sahip arazilerdir.

Yüksek Dağlık Arazi

En yüksek tepesi 1600 m. den daha yüksek olan dağlık arazidir.

Kaynak:
Peyzaj ekolojisi Prof. Dr. Necmettin Çepel

Bu bilgilere göre rakım başlığının seçeneklerinin:

0 - 300
300 - 500
500 - 1600
1600 - >
olarak sıraladırması yeterli olabilir mi?

Ferda Ülkümen
01-03-2008, 10:50
Sıcaklık istekleri bakımından sınıflandırma

Orman ağaçları sıcaklık isteklerine göre kabaca şu şekilde gruplandırılmaktadır:

1 – Sıcaklık istekler yüksek derecede olan ağaç türleri.

2 - Sıcaklık istekler orta derecede olan ağaç türleri.

3 - Sıcaklık istekler ılımlı derecede olan ağaç türleri.

4 - Sıcaklık istekler az olan ağaç türleri

Düşük sıcaklıklara dayanıklılık bakımından ağaçların sınıflandırılması

1 – Donlara karşı dayanıklı olanlar

2 – Donlardan seyrek olarak zarar görenler

3 – Donlara karşı duyarlı olanlar

4 – Kışa dayanıklı olanlar

Ferda Ülkümen
01-03-2008, 10:54
Bitkilerin su isteklerine göre ayırımları

1 – Su isteği yüksek olup sürekli su kaynağı yanında olması gerekenler
Havuz, çeşme, dere ve su kanalı gibi su kaynaklarının çevresine ve yakınına dikilmesi gerekir.

2 – Orman ağaçlarının su istekleri

Su gereksimi yüksek olan ağaçlar
Su gereksimi orta derecede olan ağaçlar
Su gereksimi az olan ağaçlar
Su gereksimi çok az olan ağaçlar
Hava nemi istekleri yüksek olan ağaçlar

Ferda Ülkümen
01-03-2008, 10:56
Orman peyzajlarında rüzgar ilişkileri

Odunları gevrek olan ve rüzgar kırılmalarına dayanıksız ağaçlar
Odunları esnek olan ve rüzgar kırılmalarına dayanıklı ağaçlar
Sığ köklü olduklarından dolayı, rüzgar devriği tehlikesi yüksek olanlar
Genel olarak kazık kök sistemine sahip olanlar, rüzgar devrilmesine dayanıklı olanlar
Deniz rüzgarı ve tuzlu su etkilerine dayanıklı olanlar

malina
01-03-2008, 13:13
Sıcaklık: (ağaçlar)

Sıcaklık istekleri yüksek
Sıcaklık istekleri orta derecede
Sıcaklık istekleri ılımlı derecede
Sıcaklık istekler az
Kışa dayanıklı
Donlara karşı duyarlı
Dondan seyrek zarar görür
Donlara karşı dayanıklı

Su istekleri (ağaçlar)

Su kaynağı yanında olması gerek
Su gereksimi yüksek
Su gereksimi orta
Su gereksimi az
Su gereksimi çok az
Hava nemi istekleri yüksek

sempe
03-03-2008, 19:58
Bitkilerde, bitki tipine "küçük ağaç" seçeneği eklenmesi gerekiyor.
Menengiç için tübives'te bu tanım kullanılmış.

sempe
03-03-2008, 20:15
Bitkilerde, toleransları kısmında "kurağa dayanıklı" yerine "kuraklığa dayanıklı" yazmak daha iyi olacak.
Aşırı soğuklardan zarar görür cümlesini pek çok bitki için okudum. Seçeneklere alınabilir.

sempe
03-03-2008, 20:26
Peyzajda kullanım için "saksıda" **** "kap içinde" gibi bir seçenek gerekiyor.

malina
03-03-2008, 21:14
Teşekkür ederim. Az kaldı, toparlıyoruz :)

Mine Pakkaner
08-03-2008, 21:12
Hemen küçük birkaç noktada bilgi vereyim,ağaççık kelimesi küçük ağaç terimini karşılar, teknik olarak kuraklığa dayanıklı değil de kurağa dayanıklı şeklinde kullanırız, saksıda ya da kap içinde yetiştiriciliğin teknik terimi de kaplı yetiştiriciliğe uygunluktur.

Sıcaklık istekleri çok yüksek
Sıcaklık istekleri yüksek derecede
Sıcaklık istekleri düşük
Düşük sıcaklıklara dayanıklı
Donlara karşı duyarlı
Dondan kısmen zarar görür
Donlara karşı dayanıklı

şeklinde olabilir.

ormanbotanigi
16-03-2008, 18:30
Neler olmuş burda böyle...

Balıkcı
16-03-2008, 19:13
Hemen küçük birkaç noktada bilgi vereyim,ağaççık kelimesi küçük ağaç terimini karşılar, teknik olarak kuraklığa dayanıklı değil de kurağa dayanıklı şeklinde kullanırız, saksıda ya da kap içinde yetiştiriciliğin teknik terimi de kaplı yetiştiriciliğe uygunluktur.

Sıcaklık istekleri çok yüksek
Sıcaklık istekleri yüksek derecede
Sıcaklık istekleri düşük
Düşük sıcaklıklara dayanıklı
Donlara karşı duyarlı
Dondan kısmen zarar görür
Donlara karşı dayanıklı

şeklinde olabilir.

Bunlara ortalama dereceler belirtmek, daha faydalı ve anlaşılır olur diye düşünüyorum.

Mesela, sıcaklık isteği çok yüksek olan, en az kaç derece istiyor, 20C mi, 35C mi?
Çok yüksek, neye göre?
Düşük sıcaklıklara dayanıklı, -5'e mi, -15'e mi dayanır?

Bunun gibi, kişinin algılamasına göre farklılık gösterebilecek ifadelere, rakam belirterek daha gerçeğe yakın bir anlam yüklesek.
Eksi 5 dereceyi herkes aynı anlar ama düşük sıcaklık, herkes için farklı bir değeri ifade edebilir.

Ne dersiniz?

karamelo
22-03-2008, 21:56
Selamlar, öncellikle belirteyim, çok güzel bir işe girişmişsiniz, umarım herkes yardımcı olur ve ortaya çok yararlı ve gerekli olan bir veritabanı çıkar. Bende elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Bir önceki soruyla ilgili şunu söylemek isterim, bir bitki farklı yerlerde aynı sıcaklıklarda farklı sonuçlar gösterebilir. Hocamızın bize anlattığı ve hatırladığım kadarıyla kadarıyla bir örnek verebilirim, bir bitki genelde -10 derecede donuyor ve zarar görüyorsa, başka bir yerde (mesela farklı özellikler gösteren bir mikroklimada) gene -10 derecede donmayabilir. Ama yinede düşük sıcaklık, **** yüksek sıcaklık gibi genellemektense, derece ile belirtmek daha keskin bilgiler verebilir.

Birde birkaç önerim olacak, bitki bilgisi görüntüleme sayfalarının aşağı doğru uzun bir liste şekllinde gitmesi yerine sekmeli bir tasarım düşünülebilir. Verebileceğim en güzel örnek hepsiburadanın ürün bilgilerinde kullanılan olabilir. Bunun bir yan faydası daha olabilir, tüm bitki verisini veritabanından okumak yerine, gerekli sekmedeki bilgiler alınarak daha ekonomik bir kullanım sağlanabilir.

Diğer bir düşüncem ise biraz zor gibi gelebilir. Sitenin nasıl bir altyapı ile donatıldığını bilmemekle beraber, ilerde site şuankinden çok daha popüler olduğunda muhtemel olacak, siteye girememe, aşırı yüklenmelerine çözüm olabilecek bir düşünce:
Web tabanlı arayüze paralel, ayrı bir programla veritabanına erişilebilir. Böylece veri girme, okuma da kolaylaşabilir. **** programı yapmışken tüm veritabanını bir kütüphane gibi gösterebilmek, bu sayede siteye yüklenmeden veritabanının tamamı torrent gibi paylaşım platformlarından dağatılabilir.

Umarım gereksiz fikilrerle kafanızı karıştırmamışımdır, kolay gelsin :)

Koyu yeşil
03-04-2008, 13:15
İş ve seyahat yoğunluğum nedeniyle veri tabanı çalışmalarına geçici bir süre ara vermek zorunda kaldım. Mayıs ayı itibariyle çalışmalara katılmayı planlıyorum.

heroman1881
23-05-2008, 23:44
veri tabanı projesine önayak olan ve katkıda bulunan herkese başarılar. sonuç güzel olacak diye düşünüyorum.

ziraatçi63
01-06-2008, 20:55
ince düşünmüşsünüz güsel bir çalışmaa olmuşş.tebrikler

Emine Aktaş
26-06-2008, 14:41
çok güzel bir çalışma olumuş.Elinize sağlık.

bahadır helli
26-07-2008, 17:10
Bunlara ortalama dereceler belirtmek, daha faydalı ve anlaşılır olur diye düşünüyorum.

Mesela, sıcaklık isteği çok yüksek olan, en az kaç derece istiyor, 20C mi, 35C mi?
Çok yüksek, neye göre?
Düşük sıcaklıklara dayanıklı, -5'e mi, -15'e mi dayanır?

Bunun gibi, kişinin algılamasına göre farklılık gösterebilecek ifadelere, rakam belirterek daha gerçeğe yakın bir anlam yüklesek.
Eksi 5 dereceyi herkes aynı anlar ama düşük sıcaklık, herkes için farklı bir değeri ifade edebilir.

Ne dersiniz?

bence çalışma çok güzel olmuş. balıkçı arkadaşıma katılıyorum. sayısal değerler koymak daha mantıklı olur

nariçi
07-10-2008, 19:13
Bitki yetişme şartları olarak tek veri yeterli olmaz, arazi veya bitki yeri bakısı, rakım, nisbi nem, ışık durumu, güneş isteği ve toprak v.s. konuları da birlikte dikkate almak gerekir burada yok ama bu konuların da işleniyor olması gerekir, Belki ben henüz incelememişimdir.

nariçi
13-04-2009, 21:45
Benim edindiğim izlenim, nem oranının bitki sağlığında büyük etkisi vardır. Isı etkisinden bile mutlak nem durumunun etkisi sanki daha çok etken oluyor. Paralel çizgileri kutuplara doğru takip ettiğimizde veya rakım izoterm çizgilerine göre bitki zonlarını incelersek sibiryadaki bitki yoğunluğunun Anadolu ortalarında neden olmadığı bu açıdan iyi anlaşılacaktır. Aynı zamanda ülkemizdeki farklı yörelerdeki flora dağılış ve zanginliği ile birlikte bahçe süs bitkilerinde bile çok rolü olduğu anlaşılacaktır.

jojoba çiçeği
08-08-2010, 12:06
harika olmuş elinize sağlık :)

angelif
12-11-2010, 14:45
Ellerinize sağlık

silopya
04-06-2013, 14:02
Merhabalar elimde Tokat bölgesinde yenen otlar ve resimleri var. Yaklaşık 120 çeşit, yarım kalmış bir araştırmadan kalan. Bazılarının çiçekli hali, normal hali, tohumları ayrı ayrı. Bir işe yarasın istiyorum. Nereye konu açabilirim?
Saygılar.

Altta bir örneğini sunuyorum.
AK MADIMAK:

silopya
04-06-2013, 14:11
Buda yerel isimle arpacık denen ot.
bunların hepsi yeniyor. Pazarlarda bunları ayrı ayrı az bulursun genelde "KABA PANCAR" ismiyle 8-10 çeşit ot bir arada karışık satılır. Bunlardan vatandaş kavurma, hamur işi, bulgurlu pirinçli sulu yemek, **** kavurma üstü sarımsaklı yoğurt dökerek yer.

muzaffer.u
13-06-2017, 10:47
Veri tabanında olmasını düşündüğüm iki önemli konu var. Varsa ve gözden kaçırdıysam affola.

Birincisi yerel adlara önem verilmesi. Bu adlar bölgeden bölgeye değiştiği için, bir bitkinin birden fazla yerel adının olması gerekiyor.
İkincisi ise, bitkilerin büyüme şekilleri ve süreleri. Hangi minerallere ihtiyaçları var ve ne tür besin değerleri içerirler.

İlk akla gelen ve eğer üretimci isek sormamız gereken soruların bunlar olduğunu düşünüyorum.

ymc08
19-11-2020, 19:36
Ellerinize sağlık

İcmal
02-08-2021, 10:47
Bitki hastalıkları da diğer tüm hastalıklar gibi ilk ortaya çıktığında doğru ve erken şekilde tanımlamak etkin hastalık yönetimi için önemlidir. Fakat ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede gerek yetersiz insan kaynağı gerekse hastalık tespitinin maliyetli olması nedeniyle küçük veya büyük çoğu çiftçi hastalığı doğru tespit edip ilgili tedavileri yapamamaktadır. Profesyonel hizmet alma imkanı olmayan düşük gelir grubuna sahip çiftçiler hastalığı doğru tespit etmek yerine ya olası tüm ilaçları kullanmakta **** verim kaybına katlanmaktadır. Hastalık tespitinin kolay şekilde yapılamaması ve doğru tedavilerin zamanında uygulanmaması gereksiz ilaç kullanımına, aşırı su tüketimine ürün ve mahsulün kısmen veya tamamen zarar görmesine sebebiyet vermektedir. Sadece hastalık teşhisinin doğru yapılması değil aynı zamanda ucuz yöntemler ile geniş kullanım alanı sağlamak gerekmektedir. Standart örnek alma veya hastalığın olduğu yere uzman ekiplerin inceleme yapması gibi hizmetlere birçok çiftçinin kolayca ulaşması mümkün değildir. Özellikle düşük gelir grubuna sahip çiftçiler bu gibi hizmetlerden yararlanmak yerine aşırı ilaç kullanımına yönelmektedir. Bu noktada herkesin kolayca ulaşabileceği bir mobil ve web tabanlı uygulama ile hızlı hastalık tespiti imkanı sunan çözümlere ihtiyaç vardır. Var olan yerli çözümlerden bir tanesi Akıllı bitki hastalık tespit asistanı olan 'Bitkim'dir. Bitkim, bitki hastalıklarının kolay ve pratik şekilde tespiti, tüm çiftçiler tarafından kullanılabilmesi için mobil ve web tabanlı makine öğrenimine sahip görüntü işleme temelli uygulama ile hızlı hastalık tespiti imkanı sunmaktadır ;) ;) . Detaylı bilgi için sayfasını ziyaret edebilirsiniz: https://bitkim.net/

misonmez
07-08-2024, 21:40
Selam arkadaşlar.