View Full Version : Telleme (Wiring)
İstenilen şekli sağlamak ya da klasik bonsai biçimine ulaşmak için tüm bitkilere tel sarılması gerekmez. Örneğin fukien çayı tel kullanılmaksızın da kolaylıkla biçime sokulabilir. Bonsaiye yeni başlayanların inandıklarının aksine, bir bonsai bitkinin küçük kalmasını sağlamak için tellenmez. Telleme daha çok ağacın biçimini güzelleştirmek amacı ile dalları istenilen konumda tutmak için kullanılan geçici bir ölçüdür. Tel kalıcı olarak ağaç üzerinde bırakılmamalı ve düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Tel sararken, ağacın doğadaki kavislerini taklit etmeye çalışın. Sadece, çevresine tel sardığınızda oluşan baskıdan dolayı kırılmayacak dallar üzerinde tellemeyi uygulayın. Halihazırda iki tür bonsai teli mevcuttur; bakır ve alüminyum teller. Bakır teller, bulunması kolay, daha ucuz ve renksiz alüminyum tellerden (gümüşi) doğal olarak daha güzel bir renge sahip olmasına rağmen, özellikle yeni başlayanlar için dallara uygulanması oldukça zordur ve eğer yanlış uygulanırsa –ki bu çok kolaydır – en değerli bonsainizi bir harabeye çevirebilir. Aynı zamanda parlaklığı hemen göze çarpığından sergilenecek ağaçlarda gümüş renkli alüminyum teller kullanılmamaktadır. Şüphesiz en iyi tel, bakır tel gibi renklendirilmiş ve herhangi bir bonsai fidanlığından elde edilebilen alüminyum tellerdir. Bakır telden daha yumuşaktır ve genellikle aynı etkiye sahiptir. Kullanacağınız telin uzunluğu, üzerinde çalışacağınız dalın boyutuna bağlıdır ve çoğunlukla sizin tarafınızdan belirlenmelidir, ayrıca dalın şeklini ne ölçüde değiştireceğinize ve bitki türünün dayanıklılığına da bağlıdır.
Telleme çalışmaları için değişik uzunluklarda teller alıp, bahçenizdeki diğer budanmış dallarda deneyip kendinizi geliştirebilirsiniz. Kesik dallar üzerinde yapmış olduğunuz bu çalışmalardan sonra telleri çıkarıp bir ucunu mengeneye, diğer ucunu kerpetenle tutup gerdirerek düzeltebilirsiniz.
Bonsai üzerindeki teller özel bir tel kesici (bonsailer için zarar vermeyen özel kesici ) ile kesilir. Tel kesimlerini; ağacın görünmeyen arka yüzünden, tam bir tur atmamış olacak şekilde (250-300 derece) parça parça keserek almaya çalışın. Bu sayede, özel kesiciyi kullanmamış olsanız ve ağaç kabuğuna zarar vermiş olsanız bile kesik izleri arkada kaldığı için görünmeyecektir.
Bonsai teli kimi zaman kiymetli bir araçtır, o yüzden çok dikkati ve özen göstererek teli ağacınız üzerinden kesmeden de çıkarabilirsiniz ve bu çıkardıgınız teli düzeltip tekrar kullanabilirsiniz.
Alimünyum ve bakır teller yumuşatılmamışsa, sarımlarda ağacınızı zedeleme riski yüksektir. En iyisi tel sarımları yapmadan önce tellerinizi ateşte kor haline gelene kadar ısıtıp sonra kendi halinde soğumaya bırakıp yumuşatarak kullanmaktır. Bonsai için satılan özel teller yumuşatılmış olarak satılır.
Telleme yapılırken kullanılacak en güvenli yöntem, bir elinizle kavradığız dal veya gövde üzerine diğer elinizle 45 derecelik tel sarımları yaparken, tomurcuk ve yapraklar üzine tel sarmamaya özen göstermelisiniz. Tel sarımını tamamladıktan sonra, bukmek istediğiniz yerde arada küçük bir boşluk bırakarak iki elinizle dalı bir mengene gibi kavrayıp usulca bükmeye çalışınız. Bunu bir defada değil bir çok kez deneyerek (aynı an) istediğiniz şekli veriniz.
Yapraklara ya da eğer sonbahar mevsimindeyseniz filizlere dikkat edin. En uygun yöntem, teli bir yere sıkıca tutturmaktır böylece dalı yeniden eğebilir. Bu, teli toprağa gömüp, istenen dala erişene kadar gövdeden yukarı doğru çıkartarak, ya da başka bir dala sıkıca tutturularak uygulanabilir. Bazen kalın bir dalı ya da gövdeyi eğmek için büyük çaplı bir tel kullanmak zor olduğunda ya da uygun çaplı teliniz olmadığında, telleri çiftleyebilirsiniz ve dalı iki kez sarabilirsiniz.
Bonsainizi, tellemenin yapılacağı günün bir gün öncesinden sulamayın, ve tellemeden sonraki iki hafta gölgede bırakarak sulamalarınıza devam edin. Telin bonsaize zarar vermesini önlemek için bitkinizi haftada bir mutlaka kontrol edin ya da bonsainiz üzerinde onarılamayacak izler kalması riskini göze alın. Hasarın ciddiyetine bağlı olarak, telin verdiği zararın iyileşmesi uzun yıllar alabilir. Yaprak döken ağaçlar, büyüme mevsiminde hızlı geliştiklerinden dolayı tellemenin sebep olacağı hasarlara karşı özellikle çok hassastırlar.
http://www.absbonsai.org/articles/wiring/3.gif
http://www.absbonsai.org/articles/wiring/4.gif
bonsaisever
05-03-2006, 21:58
İstanbul'da tel arayanlar Karaköy de Tersane Cadesi Galata Mahkemesi sokak civarında Aliminyumculardan alabilir.
Herkese iyi gunler,
Sanirim Turkiyede bonsai yapmiya calisan arkadaslarin, tel ve telleme sorunu var .
Resimlerinizden gozleyip soyle bir sonuca vardim [yanilmis olabilirim yanilmissam beni uyarin] eletrik kablolarindan cikardiginiz telleri sanirim ateste yumusatmadan kullaniyorsunuz bu da sarimi guclestiriyor sardiginiz yerde durmasi icin sertce bastirarak sariyorsunuz bu da agacin kabugunu zedelemeye sebeb oluyor ve tel yine de istediginiz gibi durmuyor.
Bakir veya aluminyum, yumak gibi sardiginiz telleri, mangal ya da uygun bir kap icinde yakacaginiz gazetelerin uzerine atin, Atesi tekrar gazetelerle besleyip tellerin kiraz kizilliginda oldugunu gorunce, disari alin ve KENDI KENDINE SOGUMASINI BEKLEYIN. Daha onceki bir tarifede teller isindiktan sonra su icine atip sogutulur diye geciyordu teller kendi kendine sogursa daha yumusak olacaktir.
Cinliler bu islemi pirinc saplarini yakip yapiyorlar [pirinç saplarinin ve gazetelerin verecegi isi arasinda pek buyuk bir fark yok diye dusunuyorum] ateste isitip soguduktan sonra kulanmak daha elverislidir ve tel sarimlarinizi korku ile değil zevkle yapacaksiniz.
Simdiden kolay gelsin
Ali H. ALI
19-06-2006, 14:19
Merhaba, agac dallarini telledim, resimledim, bir de resimleri sizlere telleyebilirsem iyi olacak. sanirim olacak.
1901
Yanliş sarilmis iki govde biri cok sik araliklarla digeri acik araliklarla sarilmis
1903
Dogru bir sarim 45 derecelik bir aci ile sarilmis [göz karari ile] 45 dereceden biraz fazla veya eksik olabilir
1904
egim noktasinda tel sarili değilse dal daha kolay kirilabilir
1905
1906
govde sarimindan sonra dalin sarilmasi
merhaba arkadaslar ali guzel bir ders verdi ama bir sey daha fazla soylemek isterim,siz telince dallari cok fazla ezmiyorsunuz,en iyi hemen hemen dallari tel dokunuyor,ve teldik ten sonra dali bicim veriyorsunuz acele etmelisiniz!her sene yavas yavas gibi dallari bicim veriyorsunuz yoksa kolay kirilabilirsiniz,ama ali hangi cesiti tel kullaniyor musunuz?resimlerinizden pek net degil tesekkurler.
sagol umarim anliyorsunuz
ade
Ali H. ALI
20-06-2006, 00:05
Merhaba,
Resimlerde kullandigim tel aleminium teldir [resimlerde daha iyi gorunsun diye, genelde agaclarimi sararken bu kadar parlak tel kullanmiyorum uzeri koyu bir renkle kaplanmis [bakir rengi gibi] aleminium veya bakir tel kullaniyorum]
iyi gunler
Ali
Ali H. ALI
21-06-2006, 11:50
2000
Herkese selamlar gecen gun yarim kaldigim yerden devam ediyorum
Altinci resim yine govde sarimindan sonra dalin sarilmasi
2001
2002
Bu iki resim telin uzun bir zaman agacta sarili kalmasinin sonucu telin agac kabugunun icine gomulup onu yaralamasini gosteriyor.
2003
Gecen hafta sizlere tel sarimini gostermek icin bir iki agac aldim simdi ilk agactan basliyalim[Chaenomeles speciosa, White flowering quince,beyaz cicek acan ayva]
Ali H. ALI
21-06-2006, 12:18
Agaci saksidan cikariyorum
2006
Topragi fazlasin alip kok budamasi yapiyorum.
2007
2008
Agaci ekecegim saksi, 20cm uzunlugunda bir tel [agacci saksiya baglamak icin]
ve delikli kucuk bir parca plastik[saksinindeligini kapamak icin[toragi akip gitmesini onlemek ve saksinin deliginden girebilecek bocekleri kismen de olsa onlemek icin]
2009
Ali H. ALI
21-06-2006, 12:32
Delikli plastigi ve teli saksiya koyduktan sonra.
2020
2021
toprak koyduktan sonra agaci saksiya dikiyorum.
2022
saksinin icinden cikan telin iki ucunu koklerin icinden gecirip pens ile sikica bukuyorum
2023
2024
Ali H. ALI
21-06-2006, 12:54
Telin kivrilmis uclarini agacin arkasindan topraga bastirip topraga gomuyorum.
2026
ve gordugunuz gibi agaci tutup kaldirdigim zaman saksi dusmuyor[agaci kaldirirken saksinin kaza ile agactan kurtulup dusmesini engelliyor bir de agacin saksi icinde sikica durmasini sagliyor]
2027
agacin govdesini telle sarmaya basladim,sonra bir tel daha sardim[agaci egdigim zaman daha az bir esneme gostersin ve egdigim yerde kalsin diye]
2028
2029
dala tel sariyorum teller birbiriyle kesismiyor,
2030
Ali H. ALI
21-06-2006, 13:25
ve 30cm boyunda Literati[celebi]tarzinda bir bonsai adayi iki , uc yasinda celikten koklendirilmis, govdenin zirvesindeki ucu yazda kuru dal gorunumu veririm diye biraktim . Bu islemlerin yapilmasi 1.5 saat kadar surdu.Belki merak eden olur diye yaziyorum,saksinin fiyati $10 agacin fiyati $5 sanirim orda da fiyatlar asagi yukari burdaki gibidir yani 15ytl,ye kucuk bir bonsa yapabilirsiniz. Gectigimiz sene bu mevsim Kibris ve Turkiyede tatilde idim fidan satilan yerlerde bonsai olacak cok guzel agaclar var[Seferihisarda]. keske daha onceleri iletisim kurabilseydik belki tatilimden bir iki gunu de sizlere ayirabilirdim ,kismet deyilmis birdahaki sefere.
Ayva cicek actigi zaman yine resim gonderirim.
Her sey dilediginiz gibi olsun.
Ali
2041
Ali H. ALI
21-06-2006, 13:59
Agacinizi tellemeden once bir iki gun su vermeyin dallarin kirilma riskini azaltirsiniz. Agactaki su miktari azaldikca agacta bir gevseme olur ve dallar daha kolay egilir.[teledikten hemen sonra da su vermeyi unutmayin , ozellikle bu sicak gunlerde]
Agaci teledikten sonra iki uc ayda bir tele bakin agacta yer etmeye baslamissa teli dikatlica geri sararak veya keserek cikarin gerekirse tekrar sarin [agacin uzerinde tellerin biraktigi izlerin yok olmasi icin bircok seneler gerekir bazi agaclarda izler hic kaybolmayabilir onun icin agacinizdaki teli surekli gozleyin.] Teli agacta bir seneden fazla birakmayin teli cikarin ve garekirse tekrar sarin.
Baska tel sarimlarina kadar hosca kalin.
Ali
kendiliğinden çıkan narımı tellemeyi düşünüyorum.
bir deneme çizimi yaptım. resim kalitesi yüksek değil ama, bir fikir verir sanırım.
düşüncelerinizi söylerseniz,sevinirim.Ona göre başlamadan değişikliğe gideyim
Ali H. ALI
31-08-2006, 16:20
Iyi gunler Berayatalay.
Bonsaide agaci telleme, agacin govdesine ve dallarina istenilen sekli vermek icin yapilir. Agac tellendikten ve istenilen sekil verildikten sonra teller agacin uzerinde bir sene kadar durur bu arada tellerin agaca gomulup yer etmemesine dikkat edilir. Teller cikarildiktan sonra agac tellediginiz sekilde kalir.
Bonsaili gunleriniz cok olsun.
Ali H. ALI
31-08-2006, 16:32
Selamlar Memet.
Nar agacini resimdeki gibi dallarini hep bir yone egip ruzgar egigi tarzi yapmak istiyorsan iyi bir tarz. Dallari egdikten sonra dallarin alt tarafinda kalacak olan dalcik ve yapraklari budarsan dallar daha dogal ve guzel gorunecektir.
guzel bir bonsai yapmani diler kolay gelsin derim.
Ali hocam teşekkürler.Dalların boyunu kısa tutmak için uçlarını çimdikle koparmıştım.Daha önce söylediğiniz gibi, yandan yeni sürgün uzamaya devam ediyor.
Kısa kalması mı daha uygun olur yoksa bıraksam uzamaya devam mı etsin?
Merhaba,sanırım karaağaç olan bonzaimin gövdesine tellemeyle çizdiğim şekli verebilir miyim?Biraz inceledim çok sert bir dokusu var ağırlık asarsam kırılabilir gibi geldi bana.
Ali H. ALI
23-03-2007, 14:29
Kum merhaba, BONSAIN cin karaagacina benziyor. Turkiyede bonsai diye satilan bu agaclar genelde hep bu sekilde oluyor ve bonsaiye yeni basliyanlar satin aldiklari bonsailerin resimlerde gordukleri bonsailere benzemedigini, onun tarzini nasil deyistirip daha iyi bir bonsai yapabilecegini dusunuyor ve agaci uzerinde calismak istiyor. Bu gibi agaclarin tarzini deyistirmek icin cesur kararlar almak ve uzun bir sure sekil vermek icin ugrasmak gerekir. ornegin sizin agaciniz bir supurge tarzinda tasarlanmis, ama bakimsizliktan[bonsai uzerinde surekli calisilmasi gereken ve diger sanat dallarindan, bu ozelligi ile ayrilan bir ugrastir. uzerindeki calismalara ara verilirse agac forumunu kaybedip bonsai olmaktan cikacaktir.] forumu bozulmus bir sekilde duruyor.
Bu agaci kivrimli bir dik tarz yapma olanaginiz vardir. Sagdan cikan en altaki dali agacin ilk dali yapar ve sizin cizimde gosterdiginiz gibi deyil [Bonsaide celebi tarzi disinda, kuraldir, dallar bir birlerini ve govdeyi capraz kesecek sekilde olmamalidir] de sag tarafa cikarirsaniz, sonra yukardaki dallardan, sola bir dal geriye ve one, sonra en usten bir dalcigi da telleyip yuariya cevirip agacin govdesinin devami ve zirvesi yaparsaniz geriye kalan dallari da govdeye yakin budarsaniz en usteki yeni govde olacak dalin uzerinde cikacak olan surgunleri de degerlendirip dal dizimine devam ederseniz
3-4 yil icerisinde guzel bir agaciniz olur. Yok ben agacima boyle bir islem yapamam derseniz o zaman agacinizin tellemeyi dusundugunuz en altaki dallarini uste de istemediginiz bir birine girmis dallari budayip, supurge tarzi gibi bir agaciniz olur,
sizin ozen gstererek ve nasil bir agac istediginizin bilinci ile fidancilardan sececeginiz bir agaci, elinizdeki bonsaiden, cok daha guzel bir bonsai yapacaginizdan hic kuskum yok.
Calismalarinizda kolayliklar dilerim.
Tamam değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.Bu benim ilk göz ağrım,hediye geldi.Başkasının olsa bakmaktan hoşlanabilirim ama süpürge tarzı hoşlanarak yapacağım bir tarz değil.Becerebilirsem dal uzatmalarla birkaç grup yapraklı bölge oluşturmaya çalışıcam.Süpürge modelini belki çok kalın gövdeli ve çok coşkulu dallı-yapraklı bir cinste bunları ortaya çıkarmak için deneyebilirim.Bu siteye girmeden önce bonsailerin ayrı bir tür olduğunu sanıyordum,normal bir ağaçtan bonsai yapılabildiğini hiç bilmiyordum.En kısa zamanda orman fidanlığına gidip daha kıvrımlı bir gövde oluşturabileceğim,daha deneyimli görünümlü,mümkünse iğne yapraklı bir fidan alıcam.
Yazınızdan bana bu konuda güvendiğinizi hissettim çok iyi moral oldu.Saolun
Merhabalar,
Henüz ne ben, ne de bonsaiciklerim telleme yapacak kadar büyümedik. Yine de aklıma bir şey takıldı.
Anladığım kadarıyla, telledikten sonra dala hemen nihai şeklini veriyoruz. Bunun yerine yavaş yavaş, örneğin her hafta biraz daha açıyı değiştirerek şekillendirmek daha az riskli değil mi? Bana, böylece; özellikle de eski dallarda, ani ve aşırı bir zorlama uygulamamış oluruz, gibi geliyor. Hem de telleme öncesi 3-4 gün susuz bırakmamış da oluruz.
Şimdiye kadar okuyabildiğim şeylerde neden bu şekilde yapıldığını görmedim.
Sevgiler
Taylan
bonsaisever
30-05-2007, 16:44
Tabii dediğinizi de uygulayabilirsiniz ama dalın veya gövdenin özelliğine göre her geçen gün eğilmesi/bükülmesi daha zorlaşır.
Telleyerek yaptığınız zorlama zaten ağacın sınırları dahilindedir.
Aşırı zorlamayla dalı gövdesinden ayırabilir, teller kabukları soyabilir veya gövde içine bile girebilir.
3-4 gün susuzluk her fidan veya bonsai için geçerli değildir.
Bu ağacını tanıyanlar için havanını sıcaklığına göre sınır noktasıdır.
Toprağınızdan su çekilmiş olacak, ağaçlarınızda toprağa dayalı su akışı olmayacak ama yapraklarda pörsümeyecek :)
Önceden yaptığınız uygulamalar sayesinde ağacınızın ne kadar zorlamaya müsaade ettiğini anlar ve ona göre zorlarsınız :)
Ali H. ALI
31-05-2007, 14:36
Selamlar, Bonsaiseverin yazdiklarina katiliyorum. Bonsaide telleme cok onemli ve deneyim gerektiren bir calismadir. Ayrica tellenenip bukulecek agaci da iyi tanimak gerekir. Ornegin bir incir agacini, bir acelyadan daha kolay egip bukebilirsiniz.
Kucuk bonsai adaylariniz buyuyene kadar, siz herhengi bir agactan keseceginiz bir dal uzerine tel sarma ve bukme denemeleri yapabilirsiniz.
Agaciniza 2-3 gun sulamayi kestikten sonra, yapacaginiz tel sarimlari ve dal egip bukmeleri dalin kirilma riskini en aza indirecektir. Agaciniza su vermeye devam edip sonra da telleyip egip bukmek istiyorsaniz bunu asamali bile yapsaniz egerken dallarin kirilma riski yuksek olacaktir[soyle bir ornek vererek anlatayim. bahceden yeni kesilmis bir kereviz yaprak sapini bukmeye kalkarsaniz cat! diye kopuverir. Oysa kereviz yaprak sapini bir, iki gun sonra bukerseniz, icerisindeki su miktari azaldigindan ve porsudugunden istediginiz gibi kirmadan bukebilirsiniz. Burdaki kereviz sadece ornekti. Agacinizi yapraklari dallari porsuyeycek kadar susuz birakmayiniz.]
Taylan, yine de her bonsai yapan, zaman icerisinde deneyim ve gozlemlerinden ogrendigi, kendine ozel yontemler bulabilir. Yapacagin calismalarda, deneyimlerde, klasik yontemlerin disinda yeni yontemler bulabilirsin.
Bonsai calismalarinizin yasam boyu olmasini dilerim.
Ali H. ALI
14-08-2007, 14:55
Telleme deyince aklıma geldi, sorayım dedim. Tellediğim bütün ağaçlar kurudu nasıl bir hata yapıyor olabilirim? Bu ağacı tellemekle görünen şekli veremezsin herhalde.
Sgorunus agaclarinin tellemeden olmemesi gerekiyor. bazi agaclarin dallari tellenince dal ucundan asagiya dogru kurumaya basliyor(bazi sogut cinslerinde] teli cikarip kuruyan yeri budadiktan sonra dal budanan yerden tekrar aciliyor.
Tel sarili dal kuruyor agac tamamen olmuyor, agaclarinin kurumasi baska bir nedenden olabilir diye dusunuyorum.
Bonsaide tel sarma onemlidir, bu yuzden agaclarinin neden oldugunu bulmalisin.
kolay gelsin.
Herkese selamlar ve günaydın.Ustalar telleme hakında merak ettiğim bir husus var önceki resimlere baktım ve dallara yapılan tellemenin şekil vermek için yapıldığı açık,ben gövdeye yapılan ve eğim verilmemiş tellemeler gördüm gövdeye yapılan bu işlemin ne faydası var ve teller ağacı sıktığı için gelişimini mi yavaşlatıyo **** kalınlaşmasını sağlıyo tam olarak anlayamadım bir ustamız bu konuda açıklayıcı bilgiler verirse çok sevinirin.
Buarada 1-2 gün önce çınar fidanı aldım boyu uzun ve gövdesi çok ince yaprak küçültme konusunda okuduklarımı uygulamaya çalıştım neticesini bekliyorum bir de telleme konusunu halledersem bu kışı kövdesi kalınlaşsın diye aynı saksının içinde dinlenmeye bırakmayı düşünüyorum.Gövde kalınlaştırma konusunu da okudum bir iki denemem oldu.herkese iyi günler diliyorum.
bonsaisever
05-09-2007, 12:09
Dalı eğerken gövdeden ayrılıp kırılmasının önüne geçebilmek için tellemeye gövdeden başlanır.
Dal üzerindeki sürgünler için de aynı şeyi uygularsın.
Daldan başlayarak ufak dallara veya yeni çıkmış sürgünlere yön verir, şekillendirirsin.
Pratik yaptıkça bunu daha iyi görecek ve uygulayacaksın.
Ağacını uygun tarz'a getirmeden yaprak küçültme olayına girmek doğru değil.
Kökleri ve yaprakları sayesinde hızlı gelişme sağlayacak olan ağaçının gelişmesini engeller ve istediğin tarza uygun dallar ve gövde oluşmadan bunlardan yoksun kalırsın.
İlk önce gövde ve dalları uygun form'a sokup en son kök budama ve yaprak küçültme işlemine girmelisin.
Çalışmalarında başarılar :)
Ali H. ALI
05-09-2007, 14:20
Red iyi gunler,
Bonsaiseverin yazdiklarina pek ekliyecek bir sey yok.
Onun da dedigi gibi, tel sarilmaya baslarken egilip bukulecek yerden degil de asagilardan baslanir ki, tel sarili yeri bukerken, tel sarildigi yerde sabit dursun ve sarilan dal ile birlikte bukulsun. Govdeye sarilacak tel, saksi icerisindeki topraga saplanir ve govdeye sarilir, govdeden de zirveye kadar devam eder. govdeye sarilan tel, govdeyi de istenilen sekilde tutmaya yarar. duz cikmasini istediginiz bir govdeye de tel sarilir, egilip bukulmemesi icin, dogru durmasi icin. Govdeye sarilan telin yonunu takip ederek dala yakin bir yerden sarilmaya baslanan ikinci ve daha ince tellerle de dallar sarilmaya devam edilir.
Tel sarma zor bir is degildir, uygun tel ve deneyimlerle tel sarimini basarabilirsiniz.
Bonsaide her calismada oldugu gibi tel sarimlarinda da agac ve ona sarilmis teller uyum icerisinde olmali. Agacin estetigini bozmiyan bircok tellenmis bonsaiyi sergilerde gorebilirsiniz.
Cinar agaciniz su an yapraklarini dokecektir. Yaprak budamasi icin yanlis bir zamanlama yaptiginiz gibi, Bonsaiseverin onerilerini de goz ardi etmeyiniz ve yaprak kucultme islemini agacinizin her seyi tamamlandiktan sonra, baharin ortalarina dogru yapraklarin olgunlastigi bir zamanda yaprak budamasi yapmaniz gerekiyor.
Kolay gelsin.
ali bey size de teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgilerden dolayı.doğru söylüyosunuz bir çok yaprağı kendi kendine dökülmüş bi fidanın yapraklarını kesmek pek uygun değildi yaptıktan sonra aklıma geldi ama hadi dedim elin alışsın.Sanırım bu çınar benim elimde bayağı hırpalanıcak.iyi günler çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Egim vermek istedigimiz kalin govdeli agaclari **** dallari tek seferde zorlayarak bukmek yerine, asagida cizdigim gibi kademeli bukmek daha dogru degilmi?
bonsaisever
05-11-2007, 20:30
seckayn, tellemeyi 3-4 yıla yayarsanız gövdenin kalınlaşmasına sebep olacak ve işinizi zorlaştıracaksınız.
Telleme alışkanlığını kazandığınız zaman ağacınızın ne kadar bükülebileceğini anlayacaksınız.
Aynı sene içinde ilk tellemeyi kesip yapacağınız ikinci veya üçüncü tellemeler sayesinde de fazla zaman kaybetmemiş olacaksınız.
Fazla kalın dallar için eğip bükme yerine aşılama yöntemi kullanılıyor.
Kalın dal veya gövdede aşılayarak yapılan uygulama
24620
24621
24622
24623
24624
Sevgili bonsaisever bu kademeli telleme olayını bugün ardıcımı tellerken düşündüm. Gövdenin başladığı yeri bükmek zor oldu biraz.Bende kademeli bükerim diye düşündüm.4 yıl derken aslında tam olarak 4 yıl demek istemedim. Aynı yıl içinde de 3-4 kademe olabilir ******. Hem düşüncemin doğru olup olmadığını anlamak hemde diğer arkadaşlara yardımcı olması açısından yazmıştım. Böylece amacıma ulaşmış oldum bi faydası olduysa ne mutlu bana:)
Başka bir konuda tellemeyi yaparken telin bükemeyeceği kadar kalın dalları zedelemeden bükmek için,yarım daire veya daire kesitli herhangi sert bir parçadan yararlanabilirsiniz. Ben iki ardıçımda da bunu denedim oldukça başarılı oldum.
Ali H. ALI
08-03-2008, 14:30
hepinize iyi gunler, oralara bahar geldi kim bilir her yer nasil guzellesiyor.
Bahar ve yaz aylari bitkilerin buyuyup gelisme zamanlaridir. O yuzden tel saracaginiz agaclarinizi belirli araliklarla kontrol etmelisiniz. Bu buyume suresi icerisinde agac kabuklari teli icine almiya basliyor ve onarilmiyacak yararlar olusuyor.(kimi zaman bu yaralar cok derin degilse iyilesebiliyor, bu iyilesme ise
yillarca surebiliyor)
Gecen hafta fidan satilan bir yeri gezerken tel sarilmis ve teller agac uzerinde unutulmus iki Japon kara cami gordum. Bu camlar uzerinde olusan cirkin yaralari gormeniz icin asagiya fotograflari ekliyorum.
Siz tel sarili agaclarinizin bu duruma gelmesine izin vermeyiniz. Tel agaci yaralamadan agacuzerinden cikariniz ve gerekirse tekrar tel sariniz.
Supermarketlerde ve ya fidan satilan yerlerde, asagida fotografi eklenmis bonsailer gibi teller kabuklar icine gomulmus agaclari almayiniz. Buna benzer derin yaralari iyilestirmeniz olanaksizdir(saticiya da telleri acilen cikarmasini soyleyiniz.)
31774
31776
Uzerlerinde teller unutulmus Japon kara camlari
Ali H. ALI
26-10-2008, 12:06
4 ay kadar once aldigim ve hafif budamalar yaptigim mazilardan bir tanesi uzerinde telleme yapip dal dizimi yaptim paylasmak istedim belki telleme ve dal diziminde yardimci olur.
Agac cok genc oldugundan(sanirim, 4-5yasinda) telleri genc dallar uzerine mumkun oldugunca gevsek sarmaya calistim.
50946
50948
50949
50950
Aytaç Eroğlu
27-10-2008, 13:50
İlk dal olarak bıraktığınız ( yere paralel olan ) onun akıbeti ne olacak.
Ali H. ALI
28-10-2008, 10:38
O dali ilk dal olarak dusundum ve oraya bukup koydum. Umarim akibeti de ilk dal olur:)
Agac bonsai saksisina gecirildiginde, toprak altindaki govde biraz daha yukari cikacagindan ilk dal yaklasik agacin, boyunun 3/1 gibi bir yerde olacak.
Ilk dalin altindaki budanmis olanlar da, kabuklari soyulup kurumus dal gorunumu verilecek.
Aytaç Eroğlu
28-10-2008, 11:45
alt dalları anlamıştımda ilk dal olarak düşünülen yapı nerede ise gövdeyle aynı kalınlıkta ve lider olarak seçilen yapıdan daha kalın o sebepten sormuştum.
Ali H. ALI
28-10-2008, 13:25
Eklenen ilk fotografa bakarsaniz, ilk dal olarak secilen dalin govdeden(lider) daha kalin olmadigini ama govde kalinligina yakin oldugunu gorebilirsiniz.
Govde olarak secilen dalin uzerindeki dalciklarin da verecegi enerji ile ilk daldan daha fazla bir kalinliga erisecegini . Ilk dal genelde agacin en kalin dali olur. Diger dallara gore kalin olacak olan ilk dalin, govdeye gore zaman icerisinde cok daha ince kalacagini dusunuyorum.
Aytaç Eroğlu
28-10-2008, 13:44
Teşekkür ederim.
dilekağacı
06-01-2010, 14:25
Çok eğitici bir başlık olmuş.Ali Bey ellerinize sağlık.Bol yeşilli günler diliyorum.
İstanbul'da tel arayanlar Karaköy de Tersane Cadesi Galata Mahkemesi sokak civarında Aliminyumculardan alabilir.
başka bir yerde bulabilirmiyiz ?
Sn ahkam,
Eger sanayi bölgesindeki hurdacilara gidersen oralarda kullanılmış telleri cok cok ucuza bulma şansın var! Büyük marketlerde metresi 3-5 TL ye satilan kalın telleri ben kendi ilimde araba veya diger hurdacilarin oldugu bölgeden neredeyse kilolarca alıp aynı parayı veriyorum!
Topkapı civarında da tel üreticileri ve satıcıları bulunuyor.
msgurkan
05-08-2010, 08:20
Elektrik iletim hatlarında kullanılan tellerin montaj artıklarından bulabilirseniz çok uygun bir malzemedir. Özellikle kalınca dalların tellenmesinde kalın tele ihtiyaç duyulur. Bakır teller daha maliyetlidir. Halbuki bahsettiğim bu teller aluminyum olup hurda olarak alınabilir.
Kalınlık olarak 2 mm'den 6 mm'ye kadar bulunabilir. Yalnız çok sert ve kırılgan olduğundan yumuşatma yapılmadan kullanılamaz. Saman ateşi üzerinde eritmemeye dikkat ederek ısıtıp kendi halinde soğutursanız çok yumuşak bir hale gelir.
İnce dalların tellenmesi için ise bakır tel kullanıyorum. Bu telleri de bobinajcılardan temin edebilirsiniz.
Yanık ve sargısı yenilenecek motorlardan sökülen ve yine hurdaya atılan teller içerisinden uygun kalınlık ve boylarda olanlardan seçilebilir.
Bu tellerin de yine ısıtılıp yumuşatılması şarttır. Üzerlerinde çok ince bir vernik tabakası olması, küçük de olsa bir dezavantajdır.
Ben bu telleri çok yoğun olarak kullanıyorum ve son derece memnunum.
ahmet_ex
05-08-2010, 12:56
ben mesaj atıorum ama nereye yazdıgımı bulamıom daha sıteye adapte olamadım yardımcı olacak bırı yokmu:D
ahmet_ex bey,
Yukarıdaki "Arama" tuşuna tıkladığınızda çıkan kutuda "Ayrıntılı arama" kısmına basın.
Gelen pencerede "Kullanıcı Adına Göre Ara" kısmına kendi rumuzunuzu yazın ve alttaki kutuda da "kullanıcının mesajlarını bul" kısmını seçin ve enter tuşuna basın. Karşınıza sizin mesaj attığınız linkler gelecektir.
Size ilk etapta yardımcı olması için mesaj yazdığınız linkleri veriyorum:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=772&page=2
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5321
Ancak, sanırım öncelikle "Forum Yardım" ve "Forum kullanma kılavuzu" bölümlerini okursanız size daha iyi yardımcı olur! Böylece başlıkla ilgisiz mesajlarla başlığı fazla meşgul etmemiş oluruz. Ayrıca "Aktif konular" linkine tıklayarak en son ziyaretinizden sonra gönderilen mesajları da görüntüleyebilirsiniz.
msgurkan
10-08-2010, 12:16
Elektrik iletim hatlarında kullanılan tellerin montaj artıklarından bulabilirseniz çok uygun bir malzemedir. Özellikle kalınca dalların tellenmesinde kalın tele ihtiyaç duyulur. Bakır teller daha maliyetlidir. Halbuki bahsettiğim bu teller aluminyum olup hurda olarak alınabilir.
Kalınlık olarak 2 mm'den 6 mm'ye kadar bulunabilir. Yalnız çok sert ve kırılgan olduğundan yumuşatma yapılmadan kullanılamaz. Saman ateşi üzerinde eritmemeye dikkat ederek ısıtıp kendi halinde soğutursanız çok yumuşak bir hale gelir.
İnce dalların tellenmesi için ise bakır tel kullanıyorum. Bu telleri de bobinajcılardan temin edebilirsiniz.
Yanık ve sargısı yenilenecek motorlardan sökülen ve yine hurdaya atılan teller içerisinden uygun kalınlık ve boylarda olanlardan seçilebilir.
Bu tellerin de yine ısıtılıp yumuşatılması şarttır. Üzerlerinde çok ince bir vernik tabakası olması, küçük de olsa bir dezavantajdır.
Ben bu telleri çok yoğun olarak kullanıyorum ve son derece memnunum.
Kullandığım bu tellere örnek olarak bir resim ekliyorum. Ortadakiler ısıtılarak yumuşatılmış olanlardır.
Bakır olan üstteki iki demet bobinaj telleri, alttaki aluminyum olanlar ise elektrik iletim hatları montaj artıklarıdır.
165480
Sn Mehmet bey, tam emin olmamakla birlikte en alttaki tellerin yani elektrik iletim hatlarında kullanılmış tellerin aluminyum oldugunu sanmıyorum, zira bildigim kadariyla aluminyum teller genleşme katsayısı çok yüksek oldugu icin yuksek gerilim ve sehir sebekelerinde/iletim hatlarında pek kullanılmıyor. Gecenlerde ben de bu sekilde bir demet tel bulmustum ama celik desem celik degil, aluminyum desem aluminyum degil! Degisik bir alasim olabilir!
msgurkan
10-08-2010, 16:32
Elektrik Üretim santralları yöneticisi olmam dolayısı ile konu hakkındaki bilgime güvenebilirsiniz. Hattın mukavemeti için örgünün merkezinde çelik tel demeti de var.
Ancak dıştan görünür olan teller aluminyumdur. Isıtılıp yumuşatıldığı zaman, kalın tel ihtiyacı için mükemmel ve ucuz bir kaynaktır.
O zaman bendeki demet demekki merkezdeki demet :)
gülağacı
05-10-2010, 09:26
peki telleri ne zaman çıkarmamız gerekiyor?
Ali H. ALI
05-10-2010, 12:38
Tel sarili yerleri surekli gozleyip(ozellikle de bitkilerin buyume mevsiminde)
tellerin sarili oldugu dal ve govde icine gomulmesine izin vermeyiniz.
Asagidaki linkte bilgiler bulacaksiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=212655&postcount=30
lionstone
11-11-2010, 16:38
[QUOTE=bonsaisever;169827]seckayn, tellemeyi 3-4 yıla yayarsanız gövdenin kalınlaşmasına sebep olacak ve işinizi zorlaştıracaksınız.
Telleme alışkanlığını kazandığınız zaman ağacınızın ne kadar bükülebileceğini anlayacaksınız.
Aynı sene içinde ilk tellemeyi kesip yapacağınız ikinci veya üçüncü tellemeler sayesinde de fazla zaman kaybetmemiş olacaksınız.
Fazla kalın dallar için eğip bükme yerine aşılama yöntemi kullanılıyor.
Kalın dal veya gövdede aşılayarak yapılan uygulama
24620
24621
24622
24623
24624[/QUOTE
Bonsaisever öncelikle merhaba ; 2. resimde ağaç dalının altından bir parça kesip ağaç dalını yere doğru tekrar gövdeye aşılıyoruz sanırım, doğru mudur?
lionstone
11-11-2010, 16:39
Çok değerli bilgiler paylaşıyorsunuz. Emeğinize, yüreğinize, bonsainize sağlık...
Evet, böylece tellemeyle alamayacağı şekli, bu teknikle elde etmiş oluyor.
Bir kaç aşılama tekniği deneyip ağaca daha sonra uygulamaya geçmede fayda olur.
lionstone
11-11-2010, 19:52
Memet teşekkür ederim, bonsaiye merak saldığımdan beri hem bitkileri, gereksinimlerini hem de bonsaiyi okumaya çalışıyorum, dün aşılama tekniklerini okumuştum ancak ordaki tarzlar farklıydı, araştırmalara devam:)
ali bey merhabalar
sizlerin verdiği bilgiler doğrultusunda
bugün yaz başında aldığım pembe çiçeklerini döken fakat taze yaprak ve dalları epeyce güzel olan begonvilimi yarı yarıya kısalttım, hiç dalı ve yaprağı kalmadı..
1- önce üst kısmını kısalttım
2- daha sonra köklerini budadım
3-saksı içinden geçirdiğim telle sardım ve kıvrılmasını istediğim yöne doğru eğerek sağlamlaştırmak için teli saksıya bantladım.
resmi incelemenizi rica ediyorum sizce yaptığım telleme doğru olmuşmu ? birde dal oluşmaz ise aşı yapmalıyım ?
şimdiden teşekkürler
Ali H. ALI
24-08-2011, 12:41
Sayin dagci iyi gunler.
Bonsaide agaclara tel sarmaktaki amac, govde ve dallari istenilen yerlere bukub egmek icindir. Sizin, gelinduvagi uzerinde sardiginiz tel o govdeyi sekillendirecek guc ve direncte degildir o yuzden bu tel sariminin agaca bir faydasi olacagini sanmiyorum. Gelinduvagi agaclarinin odunlasmis yasli dal ve govdelerini, tel sarip egmek oldukca zordur. O yuzden siz sardiginiz teli cikarip, agaciniz uzerinde cikacak olan yeni surgunleri degerlendirip onlari tel sarimlari ile istediginiz yerlere egip bukebilirsiniz.(yeni surgunlerin 3-4 ay gelismelerine izin veriniz ve sonra tel sariniz. Surgunler istediginiz boylarda olunca uclarini almiya basliyabilirsiniz.)
Simdiden kolay gelsin.
pekala yardımınız için teşekkürler.
Merhabalar,
Geçen gün acer almak için fidanlığa gittim, yanında birde şimşir aldım. Daha kolay olacağını düşünüyordum ama çok tanımadığımdan sanırım, biraz kafam karıştı.
Kabaca şekil belirlemek istedim ama ana gövdeden çok dal çıkıyor ve ince ince dallar. şimşir bonsailer görüyorum dalları kalın. Resimdeki gibi kabaca bir telleme ve küçük alt filizleri budama yaptım ama bunları sadece bakıp düşünebilmek için böyle yaptım. Çünkü başta, ne taraftan bakarsam bakayım top görünüyor ve dalları göremediğim için planlayamıyordum. Büyük ihtimal tekrar şeklini değiştirecem.
Bunların ince dallarını yapıştırıp sararak tellersem, o dallar yapışırmı?
sağdan baktım, soldan baktım, kafamda birşey canlandıramıyorum. Bu dalların birleşmesinden başka çare yok gibi.
Ne tavsiye edersiniz? Teşekkürler...
tourkana
14-03-2012, 15:00
Eski yıl yapraklarını koparın( dal üzerinde yara açmayacak şekilde, çıktıkları yönün ters istikametine doğru hızlıca), dal uçlarında 3-5 yaprak bırakırsanız yeterli olur. Bu sene bahar sonu gibi geriden çıkacak yeni sürgünlere sahip olursunuz.
Cevap gelmeden biraz aceleci davrandım, budama yaptım. Çoğu dalını ve kökünü budadım. Yaraları macunladım. En kalın birkaç dalı kaldı. Onları da yapışacak şekilde sıkıca telle sardım. Biraz sert oldu ama atlatırsa güzel olacak. Eski yaprak hiç bırakmadım, çok azalttım. Geniş bir saksıda yarı gölge balkona koydum. Uzun süre dokunmam herhalde.
Arkadaşlarla bir konuşmamızdan sonra, yazın telleme konusunda süreci göstermek için yaz içinde telleme yapıp sonuçlarını görüntüledim.
305168
Bu telleme sadece bir hafta önce yapıldı.
305169
İzleri fotoğraflarda görmek mümkün.
305170
İbrelilerde yazın da telleme yapılabileceği, yazın telleme yapılması gerektiği gibi görüşler var. Bu sonucu önceden kabul ediyorsa yapılabilir diyorum.
305171
Yaz olduğu için telleri gevşek sardım gibi birkaç yorum da gördüm bu da teknik olarak hatalı bir uygulama.
305174
Yazın ağaç hızlı bir gelişmede olduğu için teller hemen iz bırakmış.
son atölye çalışmasında üzerinde çalıştığım ardıç bu. Telleme konusunda orada da bilgi vermiştim.
Ali H. ALI
06-06-2012, 14:14
Mehmet, bonsaide tel sarmak belki sulama kadar zor bir istir yanlis bir tel sarimi hangi mevsimde sarilirsa sarilsin agaci olumsuz etkileyebiliyor.
Tel sarimlari da deneyimlerle elde edilen bir beceri isidir. Telin kalinlik ve yumusakligi ise cok onemlidir. Yumusatilmadan sarilan bir tel ile yapilan sarimda tel agac kabugunu aninda zedeliyor, o yuzden elde ettiginiz telleri once yumusatip sonra kullanmalisiniz.
Daha once de dedigim gibi, buyume mevsiminde tellemenin hem getiri hem goturuleri var, uyku zamaninin da oyle, o yuzden telleme kisinin deneyim ve becerilerini gelistirdikten sonra hangi zamanda telleycegi kendinin karar verecegi bir konudur.
Senin deneyimlerinnden elde ettigin sonuc, buyume mevsiminde agaclarini tellememen gerektigidir. Bu yanlis bir karar degildir sadece senin secimindir, ama buyume mevsiminde tellemek isteyenlerinki de yanlis bir karar olmaz, sadce tellemeye daha fazla bir ozen ve dikkat gostermeleri gerekmektedir.
Hepinize iyi calismalar...
supersolak
30-11-2012, 20:23
Açıkçası Türkiye'de bakır tel bulmak çok zormuş, bobinajcılarda kilo hesabı satılıyor ...
En kolayı hepsi burada'dan uygun ölçülerde bakır tel kullanılan bilgisayar kabloları :) onları ameliyat edip ihtiyacım olan bakır telleri bulabilirim :D
Neden zorluk çektiniz bilmiyorum. Bolca ve kolay bulunan bir malzeme. İstanbul'da Perşembe pazarında yer tarif eden arkadaşlar var. Ayrıca bobinajcılardan da çıkma tel bulunabiliyor.
Konuyu baştan sona okudum ama hala şu soruya cevap bulamadım. Elektrikçilerin kullandığı tesisat kabloları telleme yaparken kullanılamaz mı? Bobinajcılardan elde edilen çıkma teller çok ince değiller mi?
Konuyu baştan sona okudum ama hala şu soruya cevap bulamadım. Elektrikçilerin kullandığı tesisat kabloları telleme yaparken kullanılamaz mı? Bobinajcılardan elde edilen çıkma teller çok ince değiller mi?
Hem elektrik tesisatında kullanılan hem de bobinajcıların kullandığı bakır kabloları elbette kullanabilirsiniz.
Alüminyuma göre biraz sert olduklarından, bir ateşin üzerinde iyice ısıttıktan sonra soğumaya bırakın, böylece teller bariz derecede yumuşayacak ve rahatça bükülebilecektir. Ağaçtan tekrar sökerken, elinizle sökmek yerine uygun bir tel kesici ile ağaca zarar vermeden keserek almanız gerekir telleri.
Bobinaj tellerinin de incesi var kalını var, fark eden birşey yok. Önemli olan dalın kalınlığına uygun kalınlıkta tel kullanmanız.
Arkadaşlar Merhaba. Bonsai'mi biraz budama girişiminde bulundum ve ilk haliyle son halinin fotoğraflarını ekliyorum.. Sormak istediğim şey ise telleme dediğimiz olayla ana gövdeden sağa ve sola çıkan kalın dalları düzleştirme şansım var mı ? Ya da sizce nasıl yapılabilir ?
Budamadan Önceki Hali
386259
Budadıktan Sonraki Hali
386260
Arkadaşlar Merhaba. Bonsai'mi biraz budama girişiminde bulundum ve ilk haliyle son halinin fotoğraflarını ekliyorum.. Sormak istediğim şey ise telleme dediğimiz olayla ana gövdeden sağa ve sola çıkan kalın dalları düzleştirme şansım var mı ? Ya da sizce nasıl yapılabilir ?
Budamadan Önceki Hali
Budadıktan Sonraki Hali
Ana gövdeden çıkan dallar esnekliğini yitirmiş ve odunlaşmışsa, artık tel ile eğmeniz çok zor veya imkansız diyebiliriz.
İbrelilerde ve ardıçlarda, böyle dallar kalınlaşsa bile değişik tekniklerle eğme imkanı oluyor, ancak dalları kırılgan türlerde bu pek de mümkün olmuyor açıkcası.
nicholai hel
09-05-2013, 14:21
ana gövdeden sağa ve sola çıkan kalın dalları düzleştirme şansım var mı ?
Düzleştirme derken neyi kasettiniz acaba?
Gövdeden çıkan birincil yan dallara genellikle yere doğru eğilen bir görünüm vermeye çalışırız, sizin ağacınızda da dalların eğimi bu şablona uygun durumda görünüyorlar.
kara_kalem
05-07-2013, 10:18
Önceliklere selamlar. Fotoğraflarını paylaştığım ve türünü bilmediğim mor salkım açan bir ağacım var ve bunu bosai denemesi yapmak istiyorum. İlk olacak. Bu dal şekline göre hangi bonsai stilini önerirsiniz, şekillendirmede nelere dikkat etmeliyim? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Önceliklere selamlar. Fotoğraflarını paylaştığım ve türünü bilmediğim mor salkım açan bir ağacım var ve bunu bosai denemesi yapmak istiyorum. İlk olacak. Bu dal şekline göre hangi bonsai stilini önerirsiniz, şekillendirmede nelere dikkat etmeliyim? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba sn kara_kalem,
Bitkiniz mor salkım değil, öncelikle bunu belirtmek isterim.
Adayınız henüz çok genç olduğu için bonsai tarzlarının herhangi biri seçilerek eğitilebilir, bu sizin tercihinize kalmış şu aşamada.
Bunun içi öncelikle forumumuzdaki bonsai tarzları başlığını incelemenizi öneririm.
ANCAK; tellemeniz hem uygulama şekli olarak, hem mevsim olarak hem de tel olarak yanlış olmuş. Bu konulardaki gerekli tüm bilgi zaten hem bu başlıkta hem de biçim verme tekniklerinde detaylı açıklanmış. Bunları iyice okumanızı öneririm.
Bol şans ve başarılar :)
gencer özdemir
02-03-2014, 20:00
10 Aralık gibi tellediğim çamlardaki telleri ne zaman çıkarmalıyım. İstediğim form sabit kalır mı. Gövdede herhangi bir kalınlaşma yok.
Teşekkürler.
Sn gencer ozdemir
Telleri çıkarmanın belirli bir tarihi yoktur ama şunları bilmenizde fayda var: ağaç uykudayken tellemenin faydası pek yoktur çünkü bitki uykudayken gelişmediği için dallar tellemeye çok olumlu yanıt vermeyecektir. Bitki gelişim halindeyken de çok dikkatli olunmalı ve tellerin dala batıp batmadığı sıkça kontrol edilmelidir, çünkü bitki gelişirken dallar da hızla kalınlaşacak ve teller dala zarar vermeye başlayacaktır.
badrobot
04-03-2014, 09:43
Sn.gencer özdemir.
Sakaki çok doğru söylemiş. Ağacın uykuda olduğu dönemde tellerin ağaca şekil olarak bir katkısı olmayacaktır. Ancak ağaca su yürdüğü (uyandığı) zaman tellerle verdiğimiz şekle girmeye başlar. Telleri bu dönemde sık sık kontrol etmekte fayda var. Aksi halde gelişim içinde olan ağacın dallarıda kalınlaşacağı için teller dalları sıkmaya başlar, hatta bunun farkında olmazsanız dallar üzerinde yaralar izler yapmaya, daha ileriki safhada dalların içine girmeye başlar. Bu yaralarında iyileşmeşlemisi ya çok uzun zaman alır ya da hiç iyileşmeyip hep dallarda o izler kalır.
gencer özdemir
08-03-2014, 18:32
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. O zaman fidanlarımı iyi gözlemleyip, gövdede hasar oluşmaz ise haziran ayına kadar telleri muhafaza edeyim.
Akhilleus
15-06-2014, 15:21
ali bey merhabalar
sizlerin verdiği bilgiler doğrultusunda
bugün yaz başında aldığım pembe çiçeklerini döken fakat taze yaprak ve dalları epeyce güzel olan begonvilimi yarı yarıya kısalttım, hiç dalı ve yaprağı kalmadı..
1- önce üst kısmını kısalttım
2- daha sonra köklerini budadım
3-saksı içinden geçirdiğim telle sardım ve kıvrılmasını istediğim yöne doğru eğerek sağlamlaştırmak için teli saksıya bantladım.
resmi incelemenizi rica ediyorum sizce yaptığım telleme doğru olmuşmu ? birde dal oluşmaz ise aşı yapmalıyım ?
şimdiden teşekkürler
Sanırım kök budamasını ve normal budamayı ağustos ayında yapmışsınız bu agacı yaşatabilme şansınız biraz zayıf görünmekle birlikte eğer yaşatabilirseniz gövde bükmek için başka yöntemler var onları deneyebilirsiniz.
İyi çalışmalar...
badrobot
16-06-2014, 08:58
Budama ve Telleme, Bonsai'de şekil vermek için kullanılan olmazsa olmaz 2 teknik. Hep kendimizi eleştiriyoruz; "Türkiye'de Bonsai çok geri" diye. Evet söylenenler doğru. Türkiye'ye Bonsai Sanatının öyle gelenekçiliğe dayanan, nesiller öncesine dayanan çok fazla fazla geçmişi yok. Bonsai'yle uğraşan benim gibi kişlerde sanatı hep internetteki her türlü kaynağı değerlendirerek, deneyrek, daha iyi bildiğini düşündüğümüz birilerine sorarak bir şeyler öğrenmeye ve yapmaya çalışıyoruz.
Aslında işi özünde iyi niyetle, sabırla, dikkatle, notları kötü olan bir öğrencinin azmederek notlarını düzeltme çabası gibi bir çabayla çalışıldımı çok büyük ilerleme olur.
Kötü örnek verilmez, ama buradaki videoda o kadar kötü bir telleme varki, anlatamam. Böylesine kötü bir telleme bizim forumda yapılsa o kişiyi haklı olarak hemen topa tutarız, "böyle tellememi olur diye..."
Buradaki kişi aslında tellemeyi muhakkak biliyordur. Biliyorsa neden böyle yapmış ve birde videoyu çekip zahmet edip youtube yüklemiş. Cevap çok basit; özen göstermeyip üzerinde yeterince kafa yormamış belli. Yani tüm arkadaşlarım kendini kötü hissetmesin. Biz bu işi tel, makas, saksı, bilgi vb. daha bir çok malzemesizliklere rağmen yapmaya çalışıyoruz. Ama buna karşın çabalıyoruz, özen gösteriyoruz. İnanıyorum bir kaç yıl sonra forumda tüm bu olumsuzluklara rağmen bir çok bonsai olacak.
İyi seyirlememeler.
https://www.youtube.com/watch?v=LIaXK3PmMBc
seccomann01
16-06-2014, 10:32
Sn. Badrobot video da ki kişi o kadar rahat özensiz basit bir şekilde telleme yapmış ki bizim gibi değil aman dikkat edelim, 45 derecelik açı olsun, şu kalınlıkta olsun vs. vs.
En son ailem almanya ya gittiğinde orada bir bonsai satıcısı demiş ki " Gübreleme ve takviye besinler hiç gerekli şeyler değil Bonsai de en önemli olay sulamadan geçmektedir" demiş. Gerisini siz düşünün yani her toplumun her kişinin bakımı özen göstermesi taktikleri farklı :D
Biz sadece bunlardan ders çıkarıp kendimizi geliştirmemiz lazım.
valla ne diyeyim bilemedim hintli arkadaşa ... hadi telleme neyse de o dalları riske atıp o telleri kesmeden çıkarma çabası beni benden aldı ... sn sakaki hocamın telleme çalışmalarını videoya çekip bu adama gönderesim var ...
Sn badrobot hocam güzel bir nasıl yapmayın videosu bulmuşsunuz paylaşım için teşekkürler.
Merhaba... Yeni tellediğim bir zeytinim var. Bu teller ne kadar süre ağaçta duracak acaba?
badrobot
12-09-2014, 17:12
Bence bu dönemde telleme yapmanın bir anlamı yok. Ağaçlar kışa hazırlık yapıyorlar. Üstelik kışın gelmesiyle zaten yapılan tellemenin bir anlamı olmayacak, ağaçlar tellerle verilen şekile girmeyecektir. Bence bu saatten sonra hiç ellemeyin ve Mart sonunu bekleyim. Zeytin yavaş gelişen bir türolsada gelişim döneminde 3-4 hafta zeytinde şekle girmesi için yeterli olacaktır. Telleri 2-3 hafta sonra kontrol etmelisiniz. Zira teller dalların kalınlaşmasıyla dallarda kobuk üzerinde hiç çıkmayacak izler bırakabiliyor.
Merhaba... Yeni tellediğim bir zeytinim var. Bu teller ne kadar süre ağaçta duracak acaba?
Ağaçlar, her ne kadar ilkbahar ve yaz mevsimindeki gelişim kadar olmasa da, sonbaharda da gelişim gösterirler. Dolayısıyla sonbahar da yaptığınız bu telleme de ilkbahar-yaz mevsimindekine göre biraz daha az da olsa etkili olacaktır. Telleri şu kadar süre sonra çıkarmalısınız veya bu kadar süre ağaçta kalmalı diye genel bir kural yoktur.
Teller, dallar gelişip kalınlaştıkça kambiyum dokuya gömülmeye ve dala zarar vermeye başlayacaktır. Bu nedenle, tellediğiniz ağacı periyodik olarak kontrol etmeniz ve teller zarar vermeye başladığı anda çıkartmanız gerekir.
Kolay gelsin :)
seccomann01
16-09-2014, 19:41
Sn. Erdem 7 benim delice zeytinimde telleme ile ilgili kambiyuma gelmeden once kurtardigim ve bu konuda buna benzer bir ornek mevcut inceleyebilirsiniz.
merhaba iyi günler herkese. ıkı adet bahcemdeki fidanımı telleyecem fakat nasıl yapmalıyım fotoğraf yüklesem yardımcı olurmusunuz:?
merhaba iyi günler herkese. ıkı adet bahcemdeki fidanımı telleyecem fakat nasıl yapmalıyım fotoğraf yüklesem yardımcı olurmusunuz:?
Sn aydın38,
Bu başlığı en başından başlayarak okursanız, hem doğru telleme hem de hatalı telleme ile ilgili ayrıntılı anlatımları ve örnek resimleri görebilirsiniz, hatta kullanacağınız telin özellikleri hakkında bilgileri de bulabilirsiniz.
Ayrıca http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/20643.htm başlığına da bakabilirsiniz.
merhaba, bu konuyu okurken kablo temini hakkında sorular gördüm,
resimlerde kullanılan kablolar elektrik tesisatındaki NYA kabloların dış koruyucuları soyulmuş halleri.
herhangi bir yapı market veya yerel elektrikçiden kolaylıkla NYA kablo olarak temin edilebilir. dikkat edilmesi gereken ise; kabloların tanımlanmasında kullanılan rakamlar, o kablodaki iletken kısmın yani bakırın kesit alanıdır. 1x2,5mm kare diye satılan kablonun içindeki bakır telin çapı 2,5mm değildir. bununla ilgili örnek tabloyu ekliyorum.
bitki hobim çok yeni, lakin sizlerin fotoğraflardan anladığım kadarı ile, dallar ve gövde genişlerken tellerin izi oluşuyor, teller yuvarlak kesitli olduğu için, sökülmez ise, kolaylıkla gövde ve dalda çukur izler bırakıyor. bu nedenle kalınlığı ince ama genişliği fazla olan yassı teller kullanılabilirmi?
bu telleride bobinaj teli olarak kolaylıkla bulabilirsiniz, bobinaj tellerinin bir avantajıda üzerlerinin çeşitli malzemelerle kaplı olarak alınabilmesi. koyu renk bir kaplamalı tel, ağaç üzerinde göze fazla batmayabilir.
badrobot
30-10-2014, 10:14
Sn.modelci.
Ağaçlara sardığımız tellerin illaki yuvarlak olması bir zorunluluk. Çünki sizin önerdiğiniz düzlem yüzeyli teliri ağaca sararken telin düzlem yüzeyinin dala denk gelmesini sağlamak çok zor. Yuvarlak teller işi gayet güzel görüyor. Bahsettiğiniz tellerin ağacın dallarına iz yapması olayıda telin şekliyle alakalı değildir. Teller ağaca takıldıktan ve şekil verildikten sonra ağacın türüne ve gelişim hızına bağlı olarak sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer unutulur veya geç kalınırsa ozaman ağaçta onarılması çok zor tel izleri oluşmakta hatta teller ağacın kambuyum dokusuna kadar girerek daldaki su hareketini kısmi olarak keserek dalın kurumasına kadar giden zararlar verebilmektedir.
Yeni başlayanlarında en sık yaptıkları hatalardan biride budur.
bu nedenle kalınlığı ince ama genişliği fazla olan yassı teller kullanılabilirmi?
Yuvarlak telleri kullanmanızı tavsiye ederim şahsen. Yası teller hem sarma hem de özellikle tel kesici ile çıkarma aşamasında yassılığından ötürü size büyük zorluk çıkaracaktır diye düşünüyorum.
Paylaşılan bilgilerin hepsi birbirinden faydalı, ancak merak ettiğim bir noktaya yanıt bulamadığım için sormak ihtiyacı hissettim.
-Bonsaimizi saksıya sabitlemek için kullandığımız ve kökleri tutan teller, saksı değişikliği yapılmadığı takdirde en azından saksının altından kesilerek kökler rahatlatılmalı mı?
-ya da saksı değişimi yapılana kadar dokunulmamalı?
-internette gördüğümüz yaşça çok büyük bonsailerde de kökler bu şekilde telle bağlı olarak mı durmaktalar yoksa belli bir zaman sonra çıkartılmakta mı?
Hepinize şimdiden fikirleriniz için teşekkür ederim..
badrobot
20-12-2014, 17:41
Sn.Leofold.
Doğada ağaçlar, rüzgar vb. onları devirebilecek etkenlere adeta bir çivi gibi toprağın derinliklere kadar göndedikleri kazık köklerleriyleriyle karşı durur ve ayakta kalmayı başarırlar. Sığ bonsai saksılarına alınan Bonsai'lerse ancak kazık kökleri kesilerek o sığ saksılara alınabilmekte. Bu nedenle saçak köklerden uygun olanları saksının altındaki deliklerden tel geçirilerek ve tutturularak sabitlenir. Eğer bu işlem yapımaz ise bizim bonsailerimizde rüzgara teslim olur. Ama esas ve tek tehlike rüzgar değildir elbet. Saksıyı taşırken saksının hafif yan dönmesi köklerin hava almasına neden olabileceği gibi ağaca kazayla elimizin çapmasıda aynı şekilde köklerin toprak içinde oynamasına ve aktif dönemlerde ağacın ölmesine bile neden olur. Elbette bu yöntem %100 bir güven sağlamasa yinede küçük çaplı kazaların kötü sonuçlarını bertaraf etmekte oldukça etkilidir.
Yani özetle; kök telleri bir dahaki saksı değişimine kadar çıkarılmayıp ağacın mümkün olduğunca saksıda sabit kalması amaçlanır.
Teşekkürler badrobot abi, tavsiyelerinizle kendimizi geliştiriyoruz..
badrobot
20-12-2014, 21:55
Sn.Leofold kardeşim.
Büyüklük asıl sizde, bir şeyleri öğrenmek adına emek veriyorsunuz. Bir eğitmen olarak benim gözümde en büyük erdemlerden biridir bu...
Eğer bende bir şeylere vesile olabiliyorsam çok mutlu olurum.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
OzdemirBerke
07-02-2015, 07:07
Merhabalar kafama bi soru takildi acemiyimde bu islerde, oradaki çam a neden tel bagladiniz bircok yerde gördüm bunu.Birde bonsai icin nasıl bir toprak gerekiyor Tesekkurler :).
tourkana
07-02-2015, 08:10
Merhabalar kafama bi soru takildi acemiyimde bu islerde, oradaki çam a neden tel bagladiniz bircok yerde gördüm bunu.Birde bonsai icin nasıl bir toprak gerekiyor Tesekkurler :).
Telleme işlemi ile dalları eğerek ağacın yaşlı veya gelişmiş bir ağaç görünümü kazanması , ara dalların ışığa göre konumlanması ve estetik şekil alması hedeflenir.
Bonsai toprağı genel bir karışım değildir, bonsainin türüne göre farklı içerikler kullanılabilir. Bu konu ile ilgili forumda birçok konu vardır.
OzdemirBerke
07-02-2015, 09:02
Peki teşekkür ederim :)
Tylerdurden
07-09-2015, 16:34
Piyasada ki bakır tellerle (tüm mm ölçüleri için) bonsai teli olarak satılan teller arasında fark var mıdır ?
Piyasada ki bakır tellerle (tüm mm ölçüleri için) bonsai teli olarak satılan teller arasında fark var mıdır ?
Merhaba sn Tylerdurden
"Piyasada bonsai teli olarak satılan tel" derken neyi kasdediyorsunuz sorabilir miyim? Nerede satılıyor bu? Linkini de verirseniz çok mutlu olurum doğrusu! İnsanları aydınlatalım ki paraları boşa gitmesin.
Piyasada "özel bonsai ekim kiti", "özel bonsai gübresi", "özel bonsai toprak karışımı", "bonsai tohumu" diye satılan ve hatta bonsaiyle alakası olmayan bitkilerin bile "bonsai" diye satıldığı ve tüketiciyi tamamen aldatmaya yönelik ürünleri duydum ve gördüm ama "özel bonsai teli"ni de ilk defa duydum. Demekki sonunda insanları kandıracak bir şey daha buldular.
Böyle şeylere lütfen itibar etmeyiniz. Concave cutter (İçbükey budama makası), Kök makası, jin aleti, oyma ucu vs. gibi bonsaiye yönelik özel olarak üretilen ürünler elbette mevut ama yukarıda bahsettiklerim tamamen aldatmacadır, böyle ürünlere boş yere paranızı harcamayınız. Bakır tellerin plastik kılıfını soyduktan sonra ısıtıp soğutarak (yumuşak hale getirerek) kullanabileceğiniz gibi alüminyum telleri de kullanabilirsiniz. Bunların haricinde bonsai için özel olarak üretilen veya kullanılan başka bir alaşım veya metalden tel yoktur.
Tylerdurden
08-09-2015, 13:10
Sn Sakaki,
google arama motoruna bonsai teli yazıldığı zaman yerli, yabancı sitelerde bonsai teli olarak karşımıza satılan ürünler çıkmaktadır. Benim burada ki soru kastım aluminyum veya bakır olarak sattıkları telde bir uygulama, materyal farklılığı var mıdır? çünkü metallere çeşitli alaşımlarla sertlik, yumuşaklık ayarı yapılabilir
Hali hazırda birçok malzeme gibi telleme deneyiminde de bulunmadığımız için yanılgıya düşmeyelim dedim. Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.
Anladım :)
Bakır veya alüminyum teller sanayide kullanılacağı yerlere göre çeşitli kimyasal maddelerle kaplı olabileceğinden öncelikle bunların temizlenmesi gerekir. Alüminyum tel yumuşak olduğundan herhangi bir başka özel işlem gerekmeden kullanabilirsiniz.
Bakır teller ise alüminyuma göre nispeten daha sert olduğundan ve ağacın dallarına bu sertliğinden ötürü zarar verebileceğinden, bu telleri örneğin mangalda kızgın kömür üzerinde vs. gibi uygun bir şekilde ısıtıp soğumasına izin verdikten sonra yumuşatarak kullanabilirsiniz.
Her halükarda, tellenecek dalı doğal (ıslatılarak yumuşatılmış) rafya ile sarmak ve sonra tellemek dalın hasar görme riskini minimuma indirecektir.
springspirit
29-04-2018, 23:12
Merhabalar, telleme konusunda genellikle hangi aylarda yapılması gerektiğine dair bilgiler buldum ancak fidanın hangi yaştayken yapılmaya başlanması gerektiğine dair bilgiye rastlamadım. Acaba 1-2 yaş arasındaki bir Japon kavağına telleme yapmak uygun mudur?
nicholai hel
30-04-2018, 16:37
Merhabalar, telleme konusunda genellikle hangi aylarda yapılması gerektiğine dair bilgiler buldum ancak fidanın hangi yaştayken yapılmaya başlanması gerektiğine dair bilgiye rastlamadım. Acaba 1-2 yaş arasındaki bir Japon kavağına telleme yapmak uygun mudur?
Ağaç yaşken eğilir.:)
Fidanın kabuk dokusuna ve sağlığına zarar vermeyecek şekilde ne kadar erken yapılırsa o kadar kolay ve çabuk şekil alır.
badrobot
20-05-2018, 09:09
https://www.youtube.com/watch?v=2n2MIkkUlSE
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.