PDA

View Full Version : Meşe üretimi

Sayfalar : [1] 2

altra
09-08-2005, 22:20
Başlık biraz tuhaf gelebilir:) Ama meşe ağacını biraz insanlaştırmak birazda mizah katmak istedim. Asıl sorum şu. Bir meşe tohumu topraktan çıkıp minik bir fidan olduğu andan itibaren kaç yıl sonra meşe palamudu verebilecek duruma gelir.
Yanıtlarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,
Saygılarımla...

aybala
09-08-2005, 23:18
Duymak istediğiniz cevap;
"Meşe ağaçları elli yaşına gelmeden meşe palamudu üretemezler. "

Sefer GİRİŞEN
10-09-2005, 13:51
Benden itiraz Meşenin palamut vermesi için yaşından ziyade bulunduğu ortam önemli.Şöyle ki; ormanda bulunan meşeler değil güneşi bol görecek yönde ve orman veya tarla kıyısında bulunan ağaçlarda palamut olur. 50 yaş diye bir sınırlama da yok. 10-15 yıllık meşe de palamut verebilir.Gözlemlerimle sabittir.

erkolgencer
21-09-2005, 07:15
ya arkadaşlar, bu konuda ****** kitaplar ve internette araştırma yapılabilir ama olay gözlem yoluyla da cevaplanabilecek türden. bizim köyde bilek kalınlığında meşeler palamut veriyor. bu durumda 8-10 yıllık oldukları söylenebilir.

sezinci
01-02-2006, 07:50
Arkadaşlar zordur ama meşe palamudunu orman fidanlıklarından bulabilirsiniz.

hasan42
02-02-2006, 11:14
Parklardaki meşe palamutlarının altına dökülmüş palamutlar oluyor. Ben beş on tane buldum. Ayrıca palamut ararken başka tür tohumlar da buldum. İsterseniz parkları bir dolaşın.

mstfylcn
05-02-2006, 10:01
fotoğraftaki tohumlardan biri çimlendi..
çok uzun bir ana kök saldı..
toprağa ektim..
ama halen toprak üstüne bişey çıkmadı...
biraz önce saksının altına baktım..
bir de ne göreyim.. kök saksının altından çıkmış..

-bu ağacın türü nedir?
-bu kök için ne yapmam gerekir? kök kurumasın diye altlığı sürekli su dolu bulunduruyorum..

mstfylcn
05-02-2006, 10:06
bu da saksının altından çıkan kökü..

cemboa
05-02-2006, 10:10
bu uzunlamasına olan tohumlar biraz meşeyi andırıyo

mstfylcn
05-02-2006, 10:18
meşenin kaç türü var bilmiyorum ama..
daha önce de bir meşe büyütmüştüm..
bu tohumlar meşe palamudunun neredeyse yarısı kadar küçüktü..

Baki Berk Kayalar
05-02-2006, 11:07
Bende meşe grubundan diyorum. Biraz sabret, toprak üstüne çıkar.

mstfylcn
05-02-2006, 11:19
kök için endişelenmeye gerek var mı..
sert ve kırılgan köklerden.. ana kökü oluşturacak olanlardan biri sanırım..
su bırakmalımıyım altlıkta?

Baki Berk Kayalar
05-02-2006, 11:43
Bana kalırsa altında her zaman için su bulunmalı, çünkü o daha yeni büyümekte olan bir fidan. Hangi tür olursa olsun suya ihtiyacı var. Toprağını kuru tutmamaya özen göster.

cemboa
05-02-2006, 12:46
Öğrencim benim yerime soruları cevaplıyor artık:D

mstfylcn
11-02-2006, 13:03
toprağın üstüne çıktı meşe galiba..

http://www.freewebs.com/aaft/bonsai/HPIM2292.jpg

mstfylcn
11-02-2006, 13:05
http://www.freewebs.com/aaft/bonsai/HPIM2299.jpg

cemboa
11-02-2006, 14:44
..kestane:D

mstfylcn
11-02-2006, 15:35
:p kestane değil yaw.. :D

bonsaisever
11-02-2006, 15:37
@mstfylcn
Kardeşim sende bir maharet var ve bizden gizliyon gibime geliyo. Bizim tohumlardan bişey çıktığı yok ha bire sen üretiyon. Bozuluyorum yaa...:(

mstfylcn
11-02-2006, 15:51
iklimden olabilir.. ben iskenderundayım..
arada bir yaz.. genelde bahar havası.. ve zaman zamanda bol yağmur var..
:D

bonsaisever
11-02-2006, 15:56
Pek inandırıcı olmadı ama hadi öle olsun :)

Baki Berk Kayalar
11-02-2006, 19:15
Eklediğin fotoğraflar çok güzel gerçekten. İlk başta kestane gibi görünsede iddiaya girmeyeceğim:D

backyard
11-02-2006, 23:38
valla ben de bonsaisavar'a katılıyorum :)

bonsaisever
12-02-2006, 03:00
bonsaisavar'a
Bu da değişik bir bakış açısı tabii :D

mstfylcn
14-02-2006, 00:13
.....meşe :D

bonsaisever
14-02-2006, 00:48
mstfylcn kardeşim filizleri evde koyacak yer bulamazsan bana gönder :D

hasan42
14-02-2006, 00:49
Mstfylcn kardeş, özür dilerim. Meşe konusunun arasına birden söğüt konusu girdi, oldukça da gelişti. Aslında söğütle ilgili ayrı bir başlık açılması gerekecek sanırım. Ama buradaki ilgili bölümler oraya nasıl taşınacak onu bilmiyorum. Malina Hanımdan yardım mı istesek?
Bonsai ağaç türleri bölümüne bir başlık açtım ve bu konu ile ilgili bir yazıyı oraya ekledim. Bundan sonra oradan devam edelim diyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=826

mstfylcn
14-02-2006, 01:01
@bonsaisever :) henüz bir koru oluşturacak kadar olmadı :D

@hasan42 böyle de iyi sanırım..
yeni başlayan birisi doğal olarak her şeyi öğrenip merakı artar :)

arsakay
14-02-2006, 01:02
Bonsai ağaç türleri bölümüne bir başlık açtım ve bu konu ile ilgili bir yazıyı oraya ekledim. Bundan sonra oradan devam edelim diyorum.

Kesinlikle doğru yaklaşım!
Mstfcyln sen gelme oraya. Nasıl olsa senin için tarifler şöyle bence:
-Elime aldım birdi, toprağa attım bin oldu.
-Yolda bir sopa buldum, saksıya gömdüm ağaç oldu.
-Çekirdeği yere düşürdüm, eğilip alana kadar fidan oldu.
:D :D
Hepinize yarına kadar iyi geceler ve sevgiler.

Durun bir dakika, Bonsaisever size bir sorum var fenim:cool:
Tohumları nereye ısmarlamaktasınız?

backyard
14-02-2006, 01:30
Söğüt artık burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=826)

bonsaisever
14-02-2006, 19:30
Tohumlar için çok değişik siteler var ama bir kaçını buradan bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=778&highlight=tohum

Ayrıca fideleri İstanbul Alibeyköy de Ağaç A.Ş. nin fidanlığından temin ediyorum geniş bir arazide kurulmuş çok çeşitli ağaçlar var

backyard
15-02-2006, 18:35
bu da doğadan çimlenme fotosu (elbette benim değil)
http://cms.co-active.rroom.net/uploads/images/seedling_1.jpg

mstfylcn
15-02-2006, 20:47
@backyard.. mükemmel görünüyor..
benimki de yavaş yavaş büyüyor :D

mstfylcn
16-02-2006, 01:05
meşeye makro deneme..
:D

Baki Berk Kayalar
19-02-2006, 10:10
Bu pek meşeye benzemiyor. Bu arada benim meşenin büyüme hızı yavaşladı.

bonsaisever
26-02-2006, 03:53
Kolayca bonsaiye çevirmek için arsakay'ın vermiş olduğu palamutlardan bir tanesini küçük bir saksı altlığına koymuş üzerini de toprakla örtmüştüm. Bu gün baktığımda üzerine denk gelen toprak ve palamut yok olmuştu :D Palamutumu bulanların insaniyet namına haber vermesi rica olunur :)

mstfylcn
28-02-2006, 03:33
yaprağı.........

aybala
02-03-2006, 22:27
4 tane palamutu bir saksıya ekmiştim
bu akşam bir baktım içinde bir karış kadar bir yeşillik
yeppi pamamutlar yeşerdi dedim
:eek:
meğer
saksıyı boş sanan babam
üstüne bir şey dikmiş
yarın hallederim bir şey olmamıştır dedi
:(

Sefer GİRİŞEN
02-03-2006, 23:20
Karlar eridi.Yaprakların altından çimlenen ve köklenmeye başlayan bir sürü meşe palamudu çıktı.
aybala, daha önce verdiğim sözüm geçerli,istersen hemen gönderebilirim. Hatta yarın fotoğraflarını da çekip ekleyeyim buraya.

aybala
03-03-2006, 08:23
çook teşekkürler
ama taaa oralardaki
neşeli meşecikleri söküp
istanbul'a göndermenize için elvermiyor doğrusu
şimdilik elime düşmüş bu 4 palamutu topraktan çıkmaya zorlayayım
:)

Sefer GİRİŞEN
03-03-2006, 10:33
Sözünü ettiğim palamutlar eve bitişik ağaçtan dökülen ve yaprakların altında çimlenenler.Bulundukları yerde yetişmeleri mümkün değil,zamanla kuruyorlar.
Diğer arkadaşlardan isteyen olursa bulunduğum İlçede kargo yok ama İle gittiğimde gönderebilirim.

Sefer GİRİŞEN
03-03-2006, 13:53
İşte bunlarda fotoğraflar

Sefer GİRİŞEN
03-03-2006, 13:55
Kök sürdü, gövdeyi oluşturacak kısım çıkmak üzere

Sefer GİRİŞEN
03-03-2006, 14:02
Kök tamam,artık gövdeyi oluşturacak kısım yukarıya doğru yöneldi ,gidiyor.

Sefer GİRİŞEN
03-03-2006, 14:06
Bunlar da soldan sağa doğru köklenme gelişmesini gösteriyor.

backyard
03-03-2006, 17:44
fotoğraflar çok iyi :)

hasan42
03-03-2006, 22:33
Eğer benim gibi sabırsızsanız Adige'nin yöntemi, yani doğadan toplamak daha iyi. Hatta geçmiş yıllarda çimlenip ağaçlaşmış olanlarını bulmak en iyisi.

Ben de bulduğum palamutları saksılara ektim ve bu gün küçük oğlum kardeşiyle oynarken saksıyı devirince gördüm ki en azından birisi çimlenmeye başlamış.

Bunu görmek ayrı bir duygu. İnsanın hoşuna gidiyor ama aynı zamanda sabırsızlığımı da artırdı. Bu minik şey ne zaman büyüyüp ağaç şeklini alacak Allah aşkına?

Yarın şöyle bir dolaşıp park ve yol kenarlarında böyle büyümüş ağaççık arayacağım. Kim bilir belki bulurum şöyle endamı güzel bir fidan. :P

İşte o çimlenmeye başlayan palamut:

cemboa
04-03-2006, 16:57
....Meşe bonsai...Oak

bonsaisever
05-03-2006, 11:18
İsyankar ve tüylü :)

875

876

mstfylcn
10-03-2006, 19:19
meşem.... . . :p

cemboa
10-03-2006, 19:27
...Mustafa bonsai ağaç türlerinde meşe bonsai başlığı var..

arsakay
16-03-2006, 23:56
Meşe palamutlarımda kafalarını çıkartmaya başladı
ama çektiğim fotoğrafları bulamadım. :(

cemboa
17-03-2006, 12:57
....Yapma be mustafa !!...Bize kestaneleride Meşe diye yedirme !!

aydolum
20-03-2006, 13:08
arkadaşlar bu tüylü meşe yaa latincesini hatırlayamadım ama
mesela backyard ın eklediği rsim adi meşe bu üstteki de tüylü meşe olması lazım

hasan42
24-03-2006, 19:06
Ben de bulduğum palamutları saksılara ektim ve bu gün küçük oğlum kardeşiyle oynarken saksıyı devirince gördüm ki en azından birisi çimlenmeye başlamış.

Bunu görmek ayrı bir duygu. İnsanın hoşuna gidiyor ama aynı zamanda sabırsızlığımı da artırdı. Bu minik şey ne zaman büyüyüp ağaç şeklini alacak Allah aşkına?

Arkadaşlar palamut tohumu yeşerdi ve işte ilk görütüsü. Gerçekten etkileyici. Bu minicik şeyin yüzyıllık ulu ağaçlara dönüşeceğini düşünmek büyüleyici. Sanki geleceğe uzanan ellerimiz gibi!

mstfylcn
26-03-2006, 19:48
tüylü meşee .. :p

arsakay
27-03-2006, 12:05
Benim meşeler hızla büyüyor ama hepsi de plastik bardaklarda.
Hani pikniğe gidince kullanılanlardan. Ne zaman saksıya almalıyım??

cemboa
27-03-2006, 12:14
şimdi zamanı.ama toprağı dağıtmadan dikkatlice alırsan iyi olur.Bardağın azına alini kapa.Meşeyi iki parmağının arasına al ve bardağı yavaşça ters çevir.Toprağını fazla dökmden yeni yerine ek ve bolca sula.

arsakay
27-03-2006, 12:19
Sağol Cemboa,
birçok konuda danışmanlığına ihtiyaç duyuyoruz.
Yardımların için çek teşekkürler.

cemboa
27-03-2006, 12:52
Sağol Cemboa,
birçok konuda danışmanlığına ihtiyaç duyuyoruz.
Yardımların için çek teşekkürler.

Recaderim...sayın moderatorumuza yardım etmeyi görev biliriz :p

alicayir46
18-04-2006, 19:54
olaya biraz da bilimsel bakmanız dan taraftaryım meşe diyip yüzeysel değerlendirmeyin meşenin ülkemizde 28 çeşidi yetişebilmekte ve hepsinin ayrı ayrı ekolajık istekleri var.ve her türün yetşime ve olgunlaşma ve tohum süreleri farklı bir fidan yetiştirme teknigeri olarak düşüncem....

malina
18-04-2006, 22:14
Hazır konu açılmışken, meşelerle ilgili bilgileri hazırlamaya yardım eder misiniz? :)

Yılmazla iletişime geçebilirsiniz...

aydolum
19-04-2006, 14:35
Hazır konu açılmışken, meşelerle ilgili bilgileri hazırlamaya yardım eder misiniz? :)

Yılmazla iletişime geçebilirsiniz...

Ülkemizin hemen her bölgesinde türlerine bağlı olarak yayılış gösterir. 25m boya ve 2m çapa erişebilen geniş tepeli ağaçlardan, 3-5 m boya sahip çalılara kadar değişen türleri vardır. Yaprakları da formları gibi değişkenlik gösterebilir, loplu, dişli ya da düz kenarlıdır. Ülkemizde 747.856 hektar koru ve 4.984.149 hektar baltalık meşe ormanı bulunmaktadır.

"Palamut" adı verilen silindirik meyveleri bir kadeh içinde yer alır. Odunlarının anatomik özelliklerine göre kırmızı meşeler, ak meşeler ve herdem yeşil meşeler olmak üzere üçe ayrılan meşelerin 18 türü bulunmaktadır.

Bunlardan önemli olanları;

Saplı meşe (Q, robur, Y),
Sapsız meşe (Q, petraea, Y),
Saçlı meşesi (Q, cerris, Y),
Kasnak meşesi (Q, vulcanica, E,T),
Pırnal meşesidir (Q ilex, N).

Meşe(Quercus robur/pedunculata)

Bitki özellikleri: Koyu yeşil yapraklı, kalın gövdeli meşe ağacını hemen herkesin tanıması gerekir. Genellikle ormanlık bölgelerde yetişir.

Bileşim: Yüksek oranda tanen(catechin taneni)

Toplama ve hazırlama: Drog olarak, genç dalların kabukları kullanılır. İlkbaharda, gövde özsuyu yükseldiğinde, bilek kalınlığını geçmeyen genç dalların kabukları soyulur. Kabuklar kıyılarak gölgede kurumaya bırakılır. Tam anlamıyla kuruduktan sonra da ince kıyılarak kullanıma hazır hale getirilir. Ülkemizde 20 kadar meşe türü vardır ve hepsi de hemen hemen aynı etkinliğe sahiptir.

Kullanım alanları ve biçimleri: Tanen içerikli drogların arasında en etkili ve kullanımı en yaygın olanı meşe kabuğudur. Tanen, mukozayı sıkıştırır ve iltihaptan arındırır. İshali durdurur ve bağırsakları güçlendirir. Bu başlangıç noktalarından yola çıkıldığında, onun pek çok amaç doğrultusunda kullanılabileceği görülür.

Ağız içi ve dişeti iltihabında, meşe kabuğu kaynama suyuyla yapılan ağız çalkalamaları çok iyi sonuçlar verir. Tanen maddesi mukozayı sertleştirir ve böylece bakterilerin ve virüslerin yaşama alanını yok eder. Sertleşen mukoza, bir süre sonra, yerini yeni oluşan sağlıklı mukozaya bırakır. Tanen, bağırsakları da aynen böyle etkiler. Yani, bağırsaklarda mayalanma başlatan bakterilerin yaşam alanları yok edilince, mayalanma ve ishal olayı da son bulur.

Meşe kabuğunun etkin maddesi tanen, deriyi her bakımdan tedavi edebilir ve ona hiçbir zarar vermez. Egzamalarda ve akıntılı çıbanlarda, yanıklarda ve açık baldır yaralarında uygulanacak kompresler çok iyi sonuçlar verir. Bu kompresler sargı beziyle sabitleştirilir, ama sargı bezini çok sıkmamak ve kompresin üstüne herhangi bir plastik parçası örtmemek gerekir. Yaranın hava almasına özen gösterilmelidir.

Aşırı el ve ayak terlemesine karşı yapılan el ve ayak banyoları çok başarılı olur. Basura karşı da oturma banyoları yapılabilir.

Meşe kabuğu çayı: 1-2 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış meşe kabuğu, 1 bardak suya eklenir, 4-5 dakika hafif ısıda kaynatılır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür ve tatlandırılmaz.

İçten tedavilerde günde 2 bardak çay yeterlidir. Gargara ve çalkalamalar, 2-3 saat ara ile gün boyunca yapılabilir.

Yan etkiler: Önerilen dozajlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

cengin
19-04-2006, 20:43
Bugün komşu teyzeyle muhabbet ederken yaraları 2 günde iyileştiren mucizevi bir ilaçtan söz etti. Annesinden öğrenmiş, annesi de annesinden... Fıstık sakızı, bir ağacın kabuğundan bir parça(ağacın adını bilmiyordu ama bu yazıyı okuyunca meşe olabilir diye düşündüm) zeytinyağı ve bir parça mum kaynatılarak bir merhem hazırlanıyormuş, yaralara sürülüyormuş, iz bırakmadan iyileştiriyormuş.

ibuprofen
29-07-2006, 22:25
buyrun internetten derlediğim meşe bonzaisi fotoğrafları:

1 (http://www.bonsai4me.com/Images/oaks%20005%20200.jpg) 2 (http://www.gsbf-bonsai.org/kusamura/collection/oak.jpg) 3 (http://www.bonsainl.nl/eba/imgten/ten_47l.jpg) 4 (http://www.myjapanesegarden.com/images/autumn2.jpg) 5 (http://www.hort.purdue.edu/newcrop/history/lecture42/s_42-31.jpg) 6 (http://www.greendragonbonsai.co.uk/oak%20thumb.jpg) 7 (http://www.rarexoticseeds.com/Bonsai/bonsaigr6) 8 (http://www.gsbf-bonsai.org/kusamura/collection/oak2.jpg) 9 (http://www.bonsai.co.uk/oak75.jpg) 10 (http://www.bonsai-wbff.org/nabf/assets/newsletter1/nbfnanpukai/nanpukai_corkoak.jpg)

8. resme dikkatinizi rica edeceğim, gövdesinin içi boşalmış hali ile yılların yorgunluğunu, taze ve parlak yapraklarıyla gençliği ve yaşama sevincini sergiliyor.

Mine Pakkaner
30-07-2006, 23:34
bay mineral merhaba,
ayçiçeği denemeniz nasıl gitti merak ediyorum, çünkü şu anda en çok istediğim şey balkonumda bir ayçiçeği yetiştirmek.
küçücük ve çok rüzgarlı bir balkonum var, acaba ben de başarabilir miyim? nasıl ektiniz, tohumu nereden bulabilirim, bir de acaba çok mu geç kaldım...
teşekkürler

Hoşgeldiniz tenar.

Elbette siz de balkonunuzda ayçiçeği yetiştirebilirsiniz. Hele bodur varyeteleri var ki inanmazsınız. Süs bitkisi olarak kullanılan bodur varyetelerin tohumlarını tohumculardan, hipermarketlerin bahçe kısmından alabilrsiniz. Diğer ayçiçeğinin tohumunu ise sonbaharda çerezcilerden kavrulmamış ayçekirdeği alarak temin edebilirsiniz. Ancak yaz sonu alın ki yeni üründen taze tohum olsun.

Ancak şimdi geç kaldınız. Bunları seneye ekecekssiniz. Rüzgardan korumak için etrafına basit bir rüzgarkıran perde koyabilirisniz.

Bu arada yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=216) kısmında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

ormanbotanigi
04-08-2006, 10:27
Ekim derinliği fidanların yaşama yüzdesi ve boy artımı üzerinde etki yapar. Meşe türlerine göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 cm derinlikte yapılan ekimler genelde iyi netice verir.

Ekim işlemi Ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Meşeler genelde ışığı seven ve etrafında hiç bir ağaç bulunmadığı zaman azmanlaşma eğilimi gösteren ağaçlardır. Yani geniş bir taç ve dallanma gösterirler. Dolayısıyla sık ekim veya dikim yapılmalıdır.

Ekimde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da tohumların böcek ve kemiricilerden korunmasıdır. Bunun için tohumlar mazot benzeri maddelere muamele edilerek ekilmelidir.

Yere düşen ilk meşe tohumları genelde boş ve kurtludur. Yere düşen ilk tohumlar temizlendikten sonra ikince seferde düşen tohumlar toplanmalıdır. Tohumların üzerinde her hangi bir delik olmadığına dikkat edilmelidir. Tohumlar hemen ekilmeyecekse ağzı bir kap içeresinde buzdolabında + 4 derecede ilkbahara kadar bekletilebilir. Meşe tohumları fazla bekletilmeye gelmez.

Meşe ile söğüdü karışlaştırmanız doğru değil. İki türün ekolojik istekleri tamamen farklıdır. Meşenin yaşam bölgesinde söğüt türlerini göremezsiniz çünkü yüksek miktarda toprak nemi ister. Bu yüzden dere vejatasyonunda kendilerine yer bulurlar.

Diğer yandan meşe türleride kurak ve karasal (Doğu Karadeniz meşesi Quercus pontica nemli ve yağışlı alanlarda görülür) mıntıkalara adapte olmuş türlerdir. Dere kenarlarında gelişim gösteremezler.

Söğüt türlerinin çok daha hızlı büyüdüğünü net bir şekilde söyleyebilirim. Ama meşe türleride bir çok hayvana besin sağlar. Her ikisinin yararlarını göz ardı edemeyiz.

SOLO
06-10-2006, 10:32
Beni mazur görün ama birşey soracağım . ;)
Bence meşe ağaçlarına hayranım bahçeme bir fidan dikmiştim gözüm gibi bakıyorum gerçi apartman çocukları sağolsunlar orasını burasını kırdılar ama yine de inatla yetişti .
Şimdi başka bir ağaçtan yaklaşık 20 adet tazecik tohumlar topladım. Bunları yetiştirmek ve çevreme dikmek istiyorum. Bu tohumları şimdi mi ekmek gerekir. Yoksa baharı beklemelimiyim ? :rolleyes:
Yazılarınızı okudum ama çıkamadım işin içinden.

sezinci
06-10-2006, 17:16
Ne zaman topladınız onları bilmiyorum ama işi garantiye almak için en iyisi 15 gün daha bekleyip yeni tohumlar toplayın ve bir kaç gün içinde o tohumları ekin.

Çünkü Meşe palamudu Ekim-Kasım aylarında olgunlaşır. Daha önce toplanan tohumlar olgunlaşmamış olabilir.

Topladıktan sonra da ekmek için fazla bekletmeyin.

botany
19-10-2006, 12:17
***,
Ankara'da olupta, meşe palamutu ihityacı olanlara duyuru:
Ankra Üni. Fen ve Mühendislik Fak. kampüsünde sahalarla kütüphanenin arasındaki ağaçlarla kaplı küçük yolda yüzlerce var!
torbalarınızı toplayıp gelin!

mirsat
24-10-2006, 20:54
Biir hafta önce 3 adet saksıya yaklaşık 20 kadar meşe tohumu ektim. Tohumları ist.tuzla içme tesisi bahçesinden toplamıştım.

Ateş Öztan
24-10-2006, 22:42
Saksı başına ~7 adet biraz fazla değil mi?
Hepsi tutarsa nasıl ayıracaksın?
Ben, 10cmlik saksılara, birer adet olmak üzere, 12 adet ektim.

Ateş Öztan
24-10-2006, 22:56
Bonsai adayı bir mese

mirsat
25-10-2006, 09:50
Saksı başına ~7 adet biraz fazla değil mi?
Hepsi tutarsa nasıl ayıracaksın?
Ben, 10cmlik saksılara, birer adet olmak üzere, 12 adet ektim.

Hepsinin çıkmama ihtimali de var. Çıkarsada ayırırız artık.

mstfylcn
29-10-2006, 11:38
tüylü meşe kışın yaprak döker mi?

Mine Pakkaner
29-10-2006, 11:50
tüylü meşe kışın yaprak döker mi?

Döker :)

mstfylcn
29-10-2006, 12:06
meşemin son durumu..
sanırım saksısını da değiştirmem gerekiyor.. bu saksı ona küçük geliyor.. saksının altından dışarı kök salmış..

mstfylcn
29-10-2006, 12:07
......

mstfylcn
29-10-2006, 12:08
..
....

Mahmut Leventoğlu
30-10-2006, 10:23
Karamürsel Yalakdere de Elektrik teknisyenliği yapan Boşnak Mustafa 10 dönümlük bir arazide Meşe ormanı oluşturmaya başladı. Evvelki yıl başladığı bu iş için bahçesindeki Meşe ağacının palamutlarından yararlanıyor. Geçen hafta da yine 1000 kadar palamut dikti. Önceki yıllarda diktikleri ise 1 metre kadar oldu. Boşnak Mustafa çok çalışkan birisi. Yine bahçesinde organik tarım yapıyor. Domates ,Patlıcan,Pataters,Yer Fıstığı,Salatalık yetiştiriyor. Bahçesini bir görmelisiniz. Etrafı ise Kasımpatları,Kadifeler le kaplı. Rengarenk.

ilkbahar 1
23-11-2006, 19:07
Bana kalırsa altında her zaman için su bulunmalı, çünkü o daha yeni büyümekte olan bir fidan. Hangi tür olursa olsun suya ihtiyacı var. Toprağını kuru tutmamaya özen göster.

benim de plastik bardaklarda filizlendirdiğim meşeler (nasıl başarıyolarsa ?) su tahliyesi için açtığım deliklerden dışarıya kök çıkarıyorlar, her ne kadar alıntıladığım mesajda baymineral altında sürekli su bulundurulmalı demişse de ben çok emin olamadım bu konuyla ilgili tecrübesi ya da fikri olan var mı ?
teşekkürler.

ilkbahar 1
23-11-2006, 19:16
istanbul'da oturanlar yıldız parkında da bol miktarda bulabilirler meşe palamudundan...

Selahattin Yılmaz
30-11-2006, 07:49
Yerlere dökülmüş halde daha ilk defa dikkatimi çekti bende merak ettim belki bilmediğimiz bir şeyi öğreniriz diye. Meşe yapraklarının altında bulunan bu şey nedir. Mantar gibi bir yapısı var. Hatta yaprağa yapıştığı yerde kök gibi tutungaçları bile var. Çabucak yapraktan ayrılabiliyor ve bu özelliği ile bitkinin bir parçası olmadığı kesin. Hafif dişlerimle ezdim sanki tanenli bir madde ısırmış gibi bir izlenim verdi tadına baktım ama toz gibi o da. Şimdi bunun ne olduğunu bilen var mı?

5714

turunç
05-12-2006, 00:21
Memeli pas diye mantari bir hastalığa benziyor. Meşeler konukçu olabilir. Çünkü genelde armut ve elmada görülüyor... Tedavisi benim bildiğim yok. Bulaşık dalları tamamen kesseni, hatta ağacı gövdeden budasanız bile konukçu bitkide kışı geçiriyor ve maalesef ağacınızın ilk sürgününü vermesiyle gelip bulaşması bir oluyor...

mirsat
27-02-2007, 21:53
Meşe ektiğim saksılardan bir saksıda 3 adet meşe fidanı çıktı. Daha önce de başka bir saksıda çıkmıştı ama o kurudu. Yeni çıkanların durumu fena değil. Çatı altında sera biçimli olduğu için erken çıktılar herhalde diyorum. Bir tanesi yaklaşık 10 cm civarında diğer ikiside onu yakalamak üzere. Diğer saksılarda bir hareket yok.

yuruyen_bulut
18-09-2007, 10:49
Günaydınlar Ağaç Dostları...Meşe Plamudu ile ilgili bir kaç sorum vardı..Sabahları işe giderken servis bekleme yerinde meşe palamutları bulunmakta ve hergün dökülen palamutları toplayıp biriktirmekteyim.TEMA sitesinden öğrendiğim Meşe dikimi ile ilgili bir konuda;

Meşe ve Meşe Ağaçlandırılması

Meşe ağacı ülkemizde en yaygın olarak bulunan bir ağaç türüdür. Bölgenizde bulunan meşe ağacı Ekim aylarında tohumlarını döker. Bu tohumları (palamut) toplayın ve su dolu bir kovaya koyun. Suyun üstüne çıkacak bozuk tohumları ayıklayın. Kalan tohumları 1,5 ölçek mazot, 8,5 ölçek su karışımına atıp çıkarın. Bu işlem tohumlarınızı çok lezzetli bulan fare, böcek ve kuşlardan koruyacaktır.

Ekim; en az 60 x 80 cm. Ebadında 35-40 derinlikte işlenmiş alanda, üçgenin köşelerine 5-8 cm derinlikte 3 adet tohum YAN konularak yapılır. Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır.

http://www.tema.org.tr/images/mese/mese_ekimi.gif
Kaynak:www.tema.org.tr

Yukarıda Ekim için şu bilgi dikkatimi çekti 3 tane yanyana konulmalı diyor.sizce neden?Egem Ağaçlandırma vakfı ve diğer Tema gibi kurluşların aldığım bilgi doğrultusunda Dağ Yürüyüşü (Trenkkin) ,Dağcılar,İzciler ve paraşütçilerin de dahil olduğu bir çok doğa savaşçıları Kuruluşlarda bulunan "Tohumları",paraşütçüler havadan yüzeye serpecek,dağcılar ve diğerleride yolculuk sırasında yine yüzeye bırakacaklarmış.peki bırakılan bu tohumların çıkma şansı nedir arkadaşlar?

Kendim bu tohumları gelecek hafta Doğa Yürüyüşüne çıktığımda zıpkınla toprakta yer açıp TEMA nın anlattığı yazı biçiminde mi yapmalıyım 3 adet 45 derece eğik veya yatay şekilde?
Not:Elinizde doğaya gönderilicek tohum varsa dağ yürüyüşüne çıktığımda sizler için bırakabilirim Ağaç Dostları.Meşe Palamudu bilgisi olanlar varsa daha geniş dikimle ilgili bilgilenmek istiyorum.

Teşekkürler (Wah,doe)

Biz ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız. Eğer onların hislerini düşünmez ve kesmeden önce tütün ikram etmezsek, ormanın diğer bütün ağaçları gözyaşı dökecektir, bu da bizim kalbimizi yaralar.

Yücel Özlem
18-09-2007, 11:54
Sevgili Yürüyen Bulut, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

...Dağcılar,İzciler ve paraşütçilerin de dahil olduğu bir çok doğa savaşçıları Kuruluşlarda bulunan "Tohumları",paraşütçüler havadan yüzeye serpecek,dağcılar ve diğerleride yolculuk sırasında yine yüzeye bırakacaklarmış.peki bırakılan bu tohumların çıkma şansı nedir arkadaşlar? Diye soruyorsunuz.

Sorunun cevabı, yazınızda var. Bakın şöyle diyorsunuz.

Ekim; en az 60 x 80 cm. Ebadında 35-40 derinlikte işlenmiş alanda, üçgenin köşelerine 5-8 cm derinlikte 3 adet tohum YAN konularak yapılır. Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır.

... tohumları 1,5 ölçek mazot, 8,5 ölçek su karışımına atıp çıkarın. Bu işlem tohumlarınızı çok lezzetli bulan fare, böcek ve kuşlardan koruyacaktır.

60x80 ebadında 45 işlenmiş alan nasıl bir şeydir? En basitinden, bu verilen ebatlardaki arazi parçasının belirtilen derinlikte kazılıp toprağın havalandırılması ile elde edilen alandır.

Not:Verilen ölçülere katılmadığımı belirtmeliyim. Derinliğe itirazım yok.

Bir taraftan toprağın bu şekilde hazırlanması, diğer taraftan da tohumun hazırlanması, bunlar insanlara eziyet etmek için tavsiye edilimiyorsa, sizin zıpkınla açtığınız deliklere bırakacağınız tohumların çimlenme olasılığını siz takdir ediniz.

Tabii bir de: "Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır." deniliyor. Gerçi siz, tohumlardan çıkan fidanların ne kadarının büyüyebileceğini, sormuyorsunuz.

Lütfen darılmayınız. Sormasanız bunları anlatmayacaktım. Tohumlar sağlamsa, şans sıfırdan, her zaman büyüktür.;)

Sitenizde "Toplamış Olduğunuz Şeftali - Kayısı - Erik - Vişne ve Kiraz Çekirdeklerini 3 Gün Gölgede Kuruttuktan Sonra Poşete Koyup ... Şubesine Gönderiniz." şeklinde bir duyuru var. Tohumlar bu şekilde temin edilmişse şans yoktur demek zorundayım.

Nedenini hemen söyleyeyim. Bu duyurudaki meyvelerden, herhangi birinin çekirdeği, üç gün içinde, gölgede, yeteri kadar kurumayacaktır. Üç gün sonra naylon poşete konulduğında nemli tohumlar bozulacaktır.:(

Ha, unuttum, bu konu sitemizde bir başlıkta konuşuluyor. "Her Çekirdek Bir Ağaçtır" (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5119)

Ne yazık ki her çekirdek bir ağaç değildir. :(

Sebahattin Sargın
18-09-2007, 12:43
Bizde Bursa Ekibi olarak tohum toplayacağız ama bunlar sadece meyve tohumları değil. Meşe palamudu tohumlarıda bunun içinde. Fakat Yücel Bey doğaya ilgisi iyice azalmış olan insanlarımıza bunu bu şekilde anlatırsak, bu çalışamaya hiç başlamayalım o zaman. Evet çimlenmeme olasılığının olmama gibi bir ihtimali var, ama bir tarfatan da çimlenebilirler. Bir tane bile çimlense bizim için kardır. Bu düşünceye bu kadar olumsuz bakmanızı bende pek tasvip etmiyorum.

Saygılarımla....

Yücel Özlem
18-09-2007, 18:07
Sebahattin Bey, Her çekirdek bir ağaç değildir. Çekirdekler ancak uygun şartlarda ağaç olabilir. Sitede ellerindeki tohumu çimlendiremeyen, fidanı büyütemeyen bir çok arkadaşımız, bu uygun şartları sağlama veya uygunsuzluğun nerede olduğunu bulup giderme savaşı veriyor.

20976

Üzülmeyin, Bakın çınar tohumu nerede filiz vermiş. Ankara taşı kaplı bir alanda derzin içinde yeşermiş.:)

Bir çınarın, bir kokarağacın, bir akçaağacın kaç tane tohum verdiğini biliyor musunuz? Bu çınarcık da Ankara sokaklarına dökülen milyarlarca tohumdan bir tanesi. Ya geri kalan tohumlar...

Siz, tasvip etmeseniz de durum böyle. Ben bu sitede özellikle de ağaçlar konusunda doğruların konuşulması gerektiğine inanıyorum.

Bilgi anlamında bir yanlışım varsa, işaret edersiniz, ben de severek düzeltirim.

Sevgiler.

heDera
18-09-2007, 18:19
Evet birşeyler yapılacaksa en doğrusu yapılmalı sadece biz elimizden geleni yaptık gerisi toprak ana'ya kalmış demek biraz haksızlık olur.
Doğru tohumu dikmessek nasıl yeşerebilir ki? Atladığımız yerler var bu bir gerçek.:)

yuruyen_bulut
18-09-2007, 22:03
Ben pek anlatamadım Yücel Hocam :) Bugün kuruluşlarımız kampanya düzenleyip katkı yapıyorlar doğaya ama ne derecede yürülüyor ? Ben kitapta olanı varsa da fikirlerinizi alacaktım ama mesajıma cevap aldım ,ki bunu bende yazdığımı biliyorum :) Doğa Savaşçılarımız ve paraşütçülerimiz gönüllü olarak bu tohumları toprağa atmaları yerine kitaba göre yapılsa daha mı iyi olur?Eğer o tohumlar atılıyorsa o şekilde havadan veya karadan sizce yanlış değil mi ?Yanlışsa demek ki dün de yapmış olduğum meşe bağış kampanyasında param hiç bir işe yaramayacak :)Tutar mı tutmaz mı bende bilmiyorum.Kitaptaki uygulamayı tercih ettim ve bundan sonra tohumları kendim ekeceğim.Bağış parasınıda yol parası yaparım :D Meşe ekimini bilen başka dostlarımız varsa lütfen bilgilendirin değişik yöntemler olabilir :)

Yücel Özlem
18-09-2007, 23:58
....
Onlar da daha önce böyle bir proje için değerlendirme yapmışlar.
Ancak bazı nedenlerle bu çalışmanın başarı şansının düşük olduğuna karar vermişler. Teknik terrimleri bilmiyorum yanlış kullanırsam mazur görün.
Çekirdeklerin atılması değil, çimlendirilip şaşırtma yaptıktan sonra bile tutma başarısı yüzde sekiz civarındaymış.

Sevgili Yürüyen Bulut, siz bazı çelişkileri veya boşlukları görmüş araştırıyorsunuz. Ben de size doğru bilgi ulaştırmaya çalışıyorum. Bakınız yukarda alıntıladığım yazıda bir bilgi naklediliyor. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5389) (#99)

Ben işin uzmanı değilim. Ancak yaklaşık elli yıldır bitki ve ağaçla uğraşıyorum. İlk okuldayken başladım bu tür kampanyalara katılmaya.

Her yıl törenle ağaç bayramı kutlardık. Ne hikmetse bu bayramlar bir türlü olması gereken zamanda kutlanamaz, hep ağaç dikmek için geç olan bir zamanda yapılırdı. Pek tabii ağaç bayramı kutladığımıza göre ağaç dikmemiz de gerekirdi. Dikeceğimiz fidanları da kendimiz temin ederdik. Tutmayacağını bile bile götürüp bize gösterilen yere fidanlarımızı dikerdik. ilk katıldığım ağaç bayramından bu yana sanıyorum elli beş yıl geçti. O bayramlardan geriye bir tek tutmuş ağaç yok.

Buna rağmen ben ağaç dikmeye devam ediyorum. Sadece dikmiyorum yeri gelince bakım yapıyorum.

Alıntıladığınız yazıda bir de kazılacak çukura itiraz etmiştim. Verilen ebat benim şu anda üzerinde çalıştığım bilgisayar masasından büyük. Bunlar ya çukur kazmamışlar ya da ölçü bilmiyorlar. Üç palamut dikmek için önerilen ölçü çok abartılı.

Sizin de ilgilendiğiniz kampanya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5119)ile ilgili başlıkta da sorulara yanıt verilmedi. Belki binlece insan sizin gibi çabalar gösterecek. Masraf edecek. Sonuç...

İnsanlara doğru bilgiler verilir. Biz şunları yapmak istiyoruz. Bundan da şu sonuçları bekliyoruz. Bu yapacağımız işleri şu uzmanlarla müzakere ettik olumlu görüş bildirdiler. Gibi şeyler söylenir. Bence sorumluluk en az bunları gerektirir.

Bakınız Bursa Ekibi "Meyve Çekirdeği Toplama" Projesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5389) başlığında benzer bir konu tartışılıyor. Özellikle (#107) numaralı yazıyı okumanızı önereceğim.

Başarılar diliyorum. Sevgilerimle.

yuruyen_bulut
19-09-2007, 08:40
Günaydınlar...Sayın Yücel Hocam verdiğiniz linklere baktım ve belirtmiş olduğunuz konularda da tam bir eylemsel sonuç bulamadım gerçekten.Ama bunca kampanya yapılıp da sonuç çıkmadımı umutlar azalır gözümde(kampanya yapan kuruluşlar).Ama kendim yapacağım uğraşlar beni güçlü kılacaktır.Bu hafta Ankara Zirve Dağcılık Klübüyle yanımda Pratik olan kürek ve çapamı da götüreceğim ve her hafta sonu yapacağım Doğa Yürüyüşü etkinliğinde gruptaki arkadaşlara da rica edip tohumları ekeceğim. 40 cm de olsa kazayım artık ;):p Eğer Arkadaşlarımız'a tohum ekmeyi aşılarsam ki eminim onların ruhlarında vardır ; o zaman Siz Ağaç Dostlarımıza rica eder elinizdeki tohumları alırım ve hangi tohum ne şekilde ekilir ve coğrafi şartları neyi gerektirir ona göre Doğacı Arkadaşlarımla eylem gücümüzü ve sonucu yeşerteceğimize inanıyorum.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Yücel Hocam.Wah-doe

Hepimiz Dünayada Bir Bütünün Parçalarıyız,Dengeyiz...Bu dengede İnsanlar , Bitkiler ve Hayvanlar Çemberin içinde yer alır...Mita kuye Oyasin...!Yürüyen Bulut Konuştu...

Yücel Özlem
19-09-2007, 11:14
Yürüyen Bulut Günaydınlar. Size başarılar diliyorum.

Sevgilerimle.

heDera
19-09-2007, 22:55
Meşe ağacının doğadaki faydaları:
Ülkemizin her coğrafi bölgesine yayılmış 18 türü vardır.

Derin ve saçak kök sistemi ile toprağı korur, erozyonu önler,

Yeraltı sularının geçirgenliğini artırır, yağış sularını yeraltına indirerek yeraltı sularının, kaynakların ve akarsuların beslenmesini, sürdürülebilirliğini sağlar,

Çeşitli hayvanlara doğal barınak olur,

Yaprakları ve meyvaları ile toprağı ve hayvanları besler, ıslah eder,
Ekolojik, ekonomik ve biyolojik değere sahiptir.

dallix
07-10-2007, 22:44
Ben bu sene 1000 tane fln dikmeyi düşünüyorum meşe palamudu genelde sert ve üzerinde delik olmayan kahverengi ve yeşilimsi tohumları topluyorum büyük saksılar alıp kahverengi iç anadolu topragında yetiştirmeyi düşünüyorum sizden istedigim bilenler ve daha önce yetiştirenler gübre kullamalımıyım kaç sene saksıda bekletmeliyim topragını ne ölçüde havalandırmalıyım yaprakları kuruyunca ne tür ilaçlar kullanmalıyım ve bunun gibi küçük detayları yazarsanız sevinirim

quercuslover
21-10-2007, 18:30
Merhaba meşe palamutlarını çimlendirebilen arkadaşlara soruyorum bu palamutların filizlenme süreleri nedir evde saksıya ekilen palamutlar ne kadar bir süre sonra filiz verir?

şükran ünal
22-10-2007, 09:43
Sevgili arkadaşlar bende Gar yönünden Ulus a 19 Mayıs Stadyumuna doğru gidilen yolda yüzlerce meşe ağacının bulunduğunu ve altınada bolca palamurlarının döküldüğünü bu sabah yaptığım yürüyüşte gördüm. En kısa zamanda bende toplayıp nereye ekebilirsem ekeceğim. evimizin karşısında boş bir arazi var orası çok güzel güneş alıyor ilk etapta orası aklıma geldi ama ne kadar sahipsiz kalabilecekler emin değilim. Birde topladıklarımı herhangi bir işlemden geçirecek miyim bu kısmını tam bilmiyorum. Şimdi tam zamanı diye biliyorum.

meramdi
06-11-2007, 20:59
Selamlar herkese,
Damdan düşer gibi aciliyetten bir sorum olcak. Bir ağaçsever beni yönlendirirse çok sevinirim. Nihayet yıllardır hayalini kurduğum meşe palamudu ekimini gerçekleştirmek üzereyim. İşyerimde kampanya ile meşe palamudu dağıtılınca hemen bir tane hazır aldım. Bildiğim kadariyle tohum küçük uzun sihat bir torbada yan yatmış olarak dikilmiş. Evimde balkon yok ama yeterince güneş görüyor. Henüz toprak kuru ve sulamaya başlamadan evvel herşeyi doğru yaptığımdan emin olmak istedim. Meşe palamutları bir saksı çiçeği gibi 2 günde bir toprağını nemlendirecek kadar sulanır mı? Çocuğumun (palamut tohumunun) bir an önce dünyaya gelmesini istiyorum bu yüzden sabırsızlıkla yardımlarınızı istirham ediyorum. Nasıl başlamalıyım?

evrims
12-11-2007, 15:41
Merhaba arkadaşlar,

Bende evimizin önündeki toprak araziye meşe palamudu ekmek istiyorum. 2-3 gün önce topladığım yaklaşık 30 kadar meşe palamudu tohumlarım var. Bunları bir ağaç haline getirebilmem için en uygun aşamalar nelerdir? Paylaşırsanız sevinirim.

Yani ilk once evin icinde cimlenmelerinimi saglamaliyim? İlkokuldayken pamuklarin arasına fasulye koyardık ve icinden birsey fiskirmasini gozlemlerdik(bu arada buna cimlendirme mi deniyor?). Kestane de mi aynı şekilde olacak? Eger onlar cimlenirse ne zaman gidip araziye dikebilirim ya da ilk once bir saksiya dikip buyumelerinimi beklemeliyim? Açıkçası bu konuda biraz bilgisizim. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkesin yardımını bekliyorum.

Bu arada Ankara'da oturuyorum. Biliyorsunuz ki Ankara'nın kışı soguk gecer. O yüzden Ankaralı oldugumu goz onunde bulundurarak tavsiye verirseniz daha iyi olur. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

evrims
14-11-2007, 23:22
Merhaba arkadaşlar,

Bende evimizin önündeki toprak araziye meşe palamudu ekmek istiyorum. 2-3 gün önce topladığım yaklaşık 30 kadar meşe palamudu tohumlarım var. Bunları bir ağaç haline getirebilmem için en uygun aşamalar nelerdir? Paylaşırsanız sevinirim.

Yani ilk once evin icinde cimlenmelerinimi saglamaliyim? İlkokuldayken pamuklarin arasına fasulye koyardık ve icinden birsey fiskirmasini gozlemlerdik(bu arada buna cimlendirme mi deniyor?). Kestane de mi aynı şekilde olacak? Eger onlar cimlenirse ne zaman gidip araziye dikebilirim ya da ilk once bir saksiya dikip buyumelerinimi beklemeliyim? Açıkçası bu konuda biraz bilgisizim. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkesin yardımını bekliyorum.

Bu arada Ankara'da oturuyorum. Biliyorsunuz ki Ankara'nın kışı soguk gecer. O yüzden Ankaralı oldugumu goz onunde bulundurarak tavsiye verirseniz daha iyi olur. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

cevap verecek olan var mı?
teşekkürler...

quercuslover
15-11-2007, 12:00
24571 24572

24573 24574

24575

quercuslover
15-11-2007, 12:03
2457624577

2457824579

24580

quercuslover
27-11-2007, 15:07
Selam sayın mstfylncn'nın meşesi benimkinden çok farklı benim meşem böyle tüylü değil ben saplı meşe palamutlarından ekmiştim onlar tüylü bir yapı göstermediler

Emre Albayrak
28-11-2007, 02:59
Quercus rubra.. Kırmızı meşe.. Olağan üstü bi kök yapar.. Yani evde saksıda bakacaksan kök budamasına dikkat etmelisin.. Kök yapısından ötürü toprağın besin değerini hemen tükettiği için gübre ihtiyacı ve havalandırma gereksinimi çok fazla.. Bonsai yapıcam diyorsan, ben denedim ama maalesef olmadı.. Bir süreden sonra çok geç bir büyüme gösteriyor.. Ve bir not; balkona koyma kargalar nedendir bilmem meşeyi tarumar ediyorlar..

sabah
22-01-2008, 10:49
Merhaba,
Bu dönem meşe palamutu toplayanların köklendirdiği bir dönem. Bu konuda çeşitli sorular var, yardımcı olursanız sevinirim.

Köklendirilmiş ve saksıda ev içinde olan meşe fidanları için ne tavsiye edersiniz?
Fidan ev içinde sağlıklı gelişir mi?
Evde ya da dışarda saksıda ne kadar süre tutulabilir?
Toprağa dikildiğinde bakım gerekir mi?
Hayvanlardan korumak gerekir mi?

Yücel Özlem
25-01-2008, 01:15
Bazı soruların cevapları, önceki yazılarda belki vardır. Yine de bildiğimce cevaplamaya çalışayım.

Her canlı gibi meşeler de en güzel gelişmeyi, doğal ortamlarında gösterirler. Bu söylediğimden evde çimlendirilmesine karşı çıktığım gibi bir anlam çıkarılmasın.

Benim de evimde, çimlendirdiğimiz bir miktar meşe fidanım var. İki yıldır bakıyoruz. Araziye dikeceğimiz meşeler için, önceden yer hazırlığı yaparak, palamutları doğrudan toprağa dikmek daha uygundur. Ancak evde çimlendirmek de tanışmak, duygusal bağlar oluşturmak açısından faydalı oluyor.

Bazan onlardan hiç ayrılamıyacakmışız gibi geliyor. :) Bu Şubat ayında araziye dikmeyi düşünüyorum. Dikeceğim yer etrafı tel çit ile çevrilmiş, korunaklı bir özel ağaçlandırma alanıdır.

Meşeleri bazılarının yaprakları sert ve kenarları dikensi oluyor. Bunlara hayvanlar yiyecek olarak itibar etmiyorlar. Bir çok meşe cinsinin, taze yaprak ve sürgünlerini hayvanlar yiyorlar. Bilhassa keçi ve eşek bu korunulması gerekli hayvanların başıda gelir.

Meşelere evde bakıldığı sürede, olabildiğince havadar ve güneşli bir yerde bulundurmak, aşırı nemden de korumak, toprak kurumadan sulamamak gerek. Bunlara dikkat edilmezse mantar ile uğraşmak zorunda kalırız. Meşelerimiz sağlığını, biz de meşelerimizi kaybedebiliriz.

Fidanlarımız büyüdükçe, saksılarını da büyüterek; evde veya saksıda istediğimiz kadar tutabiliriz. Saksı değiştirirken veya toprağa dikerken bir konuya dikkat etmek gerekir. Fidanları bulundukları saksıdan çıkardığımızda saksıdaki toprak ile saksı arasıda köklerden oluşmuş bir ağ görürüz. Bu ağı oluşturan köklerin budanarak, toprağın yüzünden temizlenmesi gerekir. Bu işlem fidanın yeni kökler sürerek kolayca yerine alışmasını sağlıyacaktır.

aytacus
02-02-2008, 14:50
Arkadaşlar merhaba,

Sonbaharda topladığım meşe palamutlarını çimlendirmeyi başarmıştım. Meşeler çok hızlı büyüdükten sonra birdenbire durdular ve üç haftadır hiçbir filiz vermiyorlar, boy atmıyorlar.

Hatta yavaş yavaş solmaya ve kurumaya başladılar.

Bakın birinin fotoğrafı şöyle:

Ben şimdi napıcam??

M.Sema
08-04-2008, 14:12
Sevgili Ankara'lı dostlarıma buradan selam gönderip. Hatırlayacakları üzere A.Ü.Fen Fakt.bahçesinde topladığımız palamutları ekmiştim. İşte son halleri:

M.Sema
08-04-2008, 14:15
Evet bu da nisan ayı başında çektiğim,

M.Sema
08-04-2008, 14:25
Bu fotoğrafta bugünkü hali.

M.Sema
08-04-2008, 14:29
Şimdi gelelim sorumuza. Yukarıda Yücel Bey'in mesajında 2 yıldır saksıda baktıklarını okudum ancak benim 2 balkonumda camla kapalı. Bunları bu yıl Elazığ'da ki bağa dikmeği düşünüyordum. Şimdi açık bir balkona alıp bir yıl daha büyümelerini bekleyeyim mi yoksa mayıs ayında bağa dikeyim mi?

abone34
14-04-2008, 08:15
Merhaba arkadaşlar. ben 2 sene önce kasım ayında istanbul yıldız parkında topladığım yaklaşık 15-20 tane meşe palamutunu yine kasım ayında büyük bir kovaya ektim.bu palamudların bir kısmı çıkmadı bir kısmını böcek yedi ve şu anda yaklaşık değişik boylarda 10 tane meşe fidanım var.bir tanesi aldı başını gidiyor maşallah.rüzgardan çevredeki etkenlerden zarar görmeyecek bir büyüklüğe gelince sitenin bahçesinde çeşitli yerlere dikmeyi düşünüyorum.Benim merak ettiğim meşelerimin türü..araştırdığım sitelerde (http://uadiguzel.blogcu.com/736490/ ve http://uadiguzel.blogcu.com/736516/ ) yapraklarını bir kaç meşe türüne benzettim ;doğu karadeniz meşesi,mazi meşesi,iran palamut meşesi,lübnan meşesi gibi fakat hangisi olduğuna karar veremedim.benim meşeler hiç yaprak dökmedi sürekli yaprakları yaz kış var.bu konuda tahmin değilde kesin bilgisi olan biri varmı acaba Teşekkürler....

cevizci
20-04-2008, 22:09
meşe ile bizim kayseri yöresinde pelit diye adlandırdığımız..aynı şeymi..burdaki pelitler kavak veya selvi gibi uzayabiliyor boyları..bingölde görmüştüm kaysı ağacı gibi dallanıyor..
palamutları burdakiler uzun..ordakiler kısa ve küt yuvarlağa yakın yaprakları biraz farklı,kaç çeşit meşe var acaba..selamlar

ayrıca 100-150 arası pelit i ev bahçesinde yetiştirip..baharda topraktan söküp,3 yılında boyları 30-40 santim kalınlığı serçe parmaktan ince olarak dağa yarım gün uğraşarak diktik..ayrıca palamut olarak ta diktik.
yaz sonu fidan olarak dikilenlerin yaşamadığını gördük.palamutlar çıkmış 5-6 cm olmuş kurumuşlar..topraksız çıplak kökle taşıma meşede olmamaktamıdır..yoksa susuzluğamı dayanamadı..sulunabilen yere de ektim sonuç aynı..
uygun olanı palamut olarak mı dikmek..iç anadolu yazın kurak hangi türü dayanabilir..

birde meşeye antep fıstığı aşı yapılabiliyormuş..yapan ve ticari olarak başarı elde edenler varmı...

ormanbotanigi
20-04-2008, 22:31
bu meşelerin türü ne ????

Lübnan meşesi (Quercus libani) olduğu aşikar.

Harun Parlak
20-04-2008, 22:54
Merhaba arkadaşlar. ben 2 sene önce kasım ayında istanbul yıldız parkında topladığım yaklaşık 15-20 tane meşe palamutunu yine kasım ayında büyük bir kovaya ektim.bu palamudların bir kısmı çıkmadı bir kısmını böcek yedi ve şu anda yaklaşık değişik boylarda 10 tane meşe fidanım var.bir tanesi aldı başını gidiyor maşallah.rüzgardan çevredeki etkenlerden zarar görmeyecek bir büyüklüğe gelince sitenin bahçesinde çeşitli yerlere dikmeyi düşünüyorum.Benim merak ettiğim meşelerimin türü..araştırdığım sitelerde (http://uadiguzel.blogcu.com/736490/ ve http://uadiguzel.blogcu.com/736516/ ) yapraklarını bir kaç meşe türüne benzettim ;doğu karadeniz meşesi,mazi meşesi,iran palamut meşesi,lübnan meşesi gibi fakat hangisi olduğuna karar veremedim.benim meşeler hiç yaprak dökmedi sürekli yaprakları yaz kış var.bu konuda tahmin değilde kesin bilgisi olan biri varmı acaba Teşekkürler....

Quercus aucheri BOZ PINARLI MEŞE (Hep yeşil meşeler gurubu)
Avrupanın güneyi Akdeniz çevresi Ülkeleri ile Yunanistan TÜRKİYEDE doğal olarak yetişir. Türkiyede Akdeniz ve Ege bölgelerinde lokal yayılış gösterir. Maki vejetasyonu içinde 400-500 rakımına kadar çıkar.
Derin gübreli verimli toprakları sever. Kirece dayanıklıdır. Mutedil derecede donlara dayanıklı bitkiler olup hayatda kalabilirler ancak biraz bodurlaşırlar.
İki yılda olgunlaşan meyveleri sapsızdır. Kadeh pulları mızrak biçiminde parlak kahve renginde ve basıktır.
Hep yeşil yaprakları küçük derimsi dip kısmı yuvarlak **** yürek biçimli üst kısmı dişlidir. Yaprakların üst kısmı çıplak ve yıldız tüylü alt yüzü grimsi beyaz renklidir.Yapraklar çok kısa saplıdır.
Ben yapraklarını yukarıdaki özelliklerde olan meşeye benzetdim yazılan özelliklerden sizinki ne benzer özellikler varmı? Hep yeşil diğer türlerin adlarını alt da yazıyorum bu isimlerle aratırsanız siz daha iyi karar verirsiniz hangisine benzediğini.
Quercus aucheri (BOZ PINARLI MEŞE)
Quercus coccifera ( KERMEA MEŞESİ)
Quercus ilex ( PIRNAL MEŞESİ)

ormanbotanigi
20-04-2008, 22:57
Sayın cevizci, pelit ve meşe halk arasından aynı anlamda kullanılıyor. Meşe türlerinin dikimi çok hassastır. Ufak bir kök zararında tutma şansı çok azalır aynı durum çınar türleri içinde geçerli. Çıplak köklü fidanların kullanımını meşe türlerinde tavsiye etmiyorum kaplı fidan veya doğrudan palamut ekerek başarılı olabilirsiniz. Tohum ekiminde bazen sincap ve benzeri hayvanlar meşe tohumlarını toplayabiliyor ya da bazı zararlı böcek türlerinin saldırısı yaşanıyor. Bütün bunlardan kurtulmak meşe tohumlarını mazota batırın.

İç Anadolu bölgesi için en uygun tür palamut meşesi. Kurumanın nedeni şunlardan biri olabilir.

*Taban suyu bulunmaması
*Toprak yapısı
*İklimin türün gelişimine olanak vermemesi
*Toprak pH
*Hastalık veya böcek zararlısı
*Yanlış dikim

İlk aklıma gelenler

ormanbotanigi
20-04-2008, 23:01
Sayın abone34 sorusunda tohumdan yetiştirdiği fidanın yaprak dökmediğinden bahsetmiş. Bu sizi yanıltmasın İstanbul gibi ılıman iklime sahip yerlerde meşe türleri yapraklarını dökmeyebilir.

Harun Parlak
20-04-2008, 23:07
Haklı olabilirsiniz ****** bu aşamadan sonra onun tohum özelliklerini ve diğer özelliklerle birleştirip tahmin etmesi gerekiyor.
Resim de insanı yanıltabiliyor.

cevizci
03-05-2008, 08:02
Sayın cevizci, pelit ve meşe halk arasından aynı anlamda kullanılıyor. Meşe türlerinin dikimi çok hassastır. Ufak bir kök zararında tutma şansı çok azalır aynı durum çınar türleri içinde geçerli. Çıplak köklü fidanların kullanımını meşe türlerinde tavsiye etmiyorum kaplı fidan veya doğrudan palamut ekerek başarılı olabilirsiniz.
ormanbotanigi
teşekkürler.. yeni seneye yerine ekerek deneyeceğim..

bizde başarılı olmadık diye bir miktarda olsa pelit dikme azmimiz kırılmıştı..o yüzden sonbaharda topladıklarımızı ve ev bahçesinde bekleyen 50-60 kadar fidanı ekmedik..
bilmek araştırmak bilerek yapmak gerekli galiba teşekkürler

quercuslover
22-05-2008, 09:48
Sayın Cevizci Meşeler çıplak kökle taşınmamalıdır aksi takdirde kururlar.Ayrıca evde çimlendirilen meşeler hemen doğaya bırakılmamalıdırlar yeni çıkmış zayıf fidanların doğada yaşamaları zordur (en büyük nedeni yaz kuraklığı ) benim fidanlıklarda gördüğüm ve satışa sunulan meşe fidanları en az iki yaşında olan ve belli bir güce erişmiş fidanlardı ve toprak köklü olarak satılıyorlardı çünkü bu şekilde doğada yaşama şansları daha yüksektir.

Benimde toprak köklü olarak alıp diktiğim meşelerin hepsi tuttu ancak evde saksıda çimlendirdiğim ve 2-3 aylık olan küçük meşe fidanlarını doğaya bıraktığımda hepsi kurudu şimdi evde baktığım bir meşe fidanım var 8 aylık oda kendi başına doğada yaşayacak güce erişince (belki 1 yıl daha evde bakarım-odunsu gövde oluşmalı ve kökü yeteri kadar güçlenmeli) onuda doğaya rahatlıkla bırakabilirim.

Ayrıca eklemem gerekir ki pelitlerin doğada kendi başlarına fidan haline gelmeleri ancak toprak neminin yeterli olduğu yağışın bol olduğu yerlerde mümkündür daha çok Karadeniz, Marmara bölgesinde bu mümkün malesef diğer bölgelerde kuruma olayına çok sık rastlanıyor.Bilgilendirebildiysem ne mutlu bana.

quercuslover
22-05-2008, 09:56
Eklemek istediğim birşey daha var fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla küçük bir saksıya 10-15 tane pelit ekiyorsunuz ancak bu pelitler fidan olunca onları ayırmak pek mümkün olmayacaktır çünkü meşe çok uzun kazık ve saçak kök yapar ve bu kökler birbirinden ayrılmaz en iyisi saksı başına 1 fidan.

Ayrıca küçük saksılara ve bardaklara ekilen tohumlardan çıkan meşe fidanlarının büyümeleri belli bir noktadan sonra durur **** yavaşlar bu durumda onları daha büyük saksılara almak gerekir.Meşe fidanının köküne gelişebileceği alanı bırakmak gerekir çünkü meşelerin çoook uzun kökleri vardır örnek vermem gerekirse mesela benim deneyimlerimden gördüğüm 10 cm boyundaki yeni bir fidanın yaklaşık 30 cm kökü oluyor ona göre düşünün artık ne kadar uzun kök yaptığını.

abone34
24-05-2008, 19:15
merhaba arkadaşlar ,meyva tohumları hakkında bilgisi olan var mı ? geçen sene ektiğim mandalina ve limon çedirdekleri yeşerdi.önce mandalinanın ne olduğunu anlamadım ektiğimi unutmuşdum yaprağının ucunu kesince etrafı mandalina kokusu sardı inşallah büyür..ekdiğim erik,kayısı,elma tohumlarından birşey çıkmadı..erik,kayısı,şeftali çekirdeklerini kırıp içindeki tohumumu ekmeli yoksa çekirdeklerini kırmadan mı ekmeli ?? ben çekirdeklerini kırıp ekmişdim..!!!

evrims
02-07-2008, 10:57
Selamlar arkadaşlar, geçen sene kasım ayında birçok soru sormuştum ama cevap alamamıştım bu başlık altında. Olsun.. :) Ve şimdi.. Bahçeme başka bir yere taşımak üzere diktiğim meşe palamutlarının belki yarısından fazlası tuttu ve sizin için fotografladım. Gayet saglıklı gozukuyorlar. Kasım ayı gelince gidip gönüllü ağaçlandırma çalışması yaptığım araziye dikeceğim. Bu arada Ankara Çayyolu nda yaşayıpta boş arazilerde gönüllü ağaçlandırma çalışmaları yapmak isteyenler benle temasa geçebilirler.

evrims
02-07-2008, 11:02
Bu arada usta ağaç/meşe palamudu yetiştiricilerine danışmak isterim: Direk açık ve kurak araziye diktiğim meşe palamutlarını (at kestanesi de dikmiştim ama pek tutan yok) kaç günde bir sulamalıyım? Gölgelendirme nasıl yapmalıyım? Ben ağaçların onune saat 14:00dan sonra gunes alamayacakları sekilde buyuk taslar koydum gunes fazla yemesinler diye ama olur mu acaba?
İyi ağaçlandırmalar..

Yücel Özlem
04-07-2008, 10:21
Sayın Evrims, Önce sulama ile ilgili sorunuza cevap vermeye çalışayım. Bu sorunun doğru yanıtı, ihtiyaç kadar sulama yapmanızdır. Bu cevap, size pek anlamlı gelmemiş olmalı. Sulama sıklığı konusunda zaman birimi olarak bir şey söyleyebilmek de pek mümkün değil. Bu zamanı belirlemek için bir çok şeyi bilmek gerek. Toprağın özellği, bir sulamada ne kadar su verdiğiniz. Meşelerin ne zaman dikildiği, dikim yerinin nasıl hazırlandığı.

İsterseniz bir örnekle açıklamaya çalışayım. İyi vasıflı bir toprakta sonbaharda kazdığım elli santimetre çapında ve elli santimetre derinliğimde bir dikim çukuruna, yine sonbaharda diktiğim palamutun yerinde çimlenmesi sonucu elde ettiğim fidanın su ihtiyacı ile saksıda çimlendirdiğim, baharda yirmi santimetre çapında ve yirmi santimetre derinlğinde bir çukura diktiğim fidanın sulama sıklığı aynı olmayacaktır. Birincisi onbeş günde bir sulamayla yetinirken; ikincisini, haftada iki veya üç defa sulamam gerekebilecektir. Dikim yapılan toprağın niteliği de sulama sıklığını tayinde önemli bir etmendir. Dikim yaptığınız çukurda 8-10 santimetre derinlikteki toprakta nem kalmamışsa sulama yapmalısınız. toprak nemli ise sulama yapmanıza gerek yok demektir.

Gölgelik konusuna gelince, meşelerin gölgeye ihtiyacı yoktur. Ancak dikim çukurunu, yani sulama yaptığınız yeri, varsa uygun bir malzeme (mesela birkaç cm kalınlığında biçilmiş çimden bir tabaka) ile örterek doğrudan güneş almasını önlemeniz su tüketimini azalatacak, suyun hızla uçup gitmesini önleyecektir.

evrims
04-07-2008, 11:36
Sayın Evrims, Önce sulama ile ilgili sorunuza cevap vermeye çalışayım. Bu sorunun doğru yanıtı, ihtiyaç kadar sulama yapmanızdır. Bu cevap, size pek anlamlı gelmemiş olmalı. Sulama sıklığı konusunda zaman birimi olarak bir şey söyleyebilmek de pek mümkün değil. Bu zamanı belirlemek için bir çok şeyi bilmek gerek. Toprağın özellği, bir sulamada ne kadar su verdiğiniz. Meşelerin ne zaman dikildiği, dikim yerinin nasıl hazırlandığı.

İsterseniz bir örnekle açıklamaya çalışayım. İyi vasıflı bir toprakta sonbaharda kazdığım elli santimetre çapında ve elli santimetre derinliğimde bir dikim çukuruna, yine sonbaharda diktiğim palamutun yerinde çimlenmesi sonucu elde ettiğim fidanın su ihtiyacı ile saksıda çimlendirdiğim, baharda yirmi santimetre çapında ve yirmi santimetre derinlğinde bir çukura diktiğim fidanın sulama sıklığı aynı olmayacaktır. Birincisi onbeş günde bir sulamayla yetinirken; ikincisini, haftada iki veya üç defa sulamam gerekebilecektir. Dikim yapılan toprağın niteliği de sulama sıklığını tayinde önemli bir etmendir. Dikim yaptığınız çukurda 8-10 santimetre derinlikteki toprakta nem kalmamışsa sulama yapmalısınız. toprak nemli ise sulama yapmanıza gerek yok demektir.

Gölgelik konusuna gelince, meşelerin gölgeye ihtiyacı yoktur. Ancak dikim çukurunu, yani sulama yaptığınız yeri, varsa uygun bir malzeme (mesela birkaç cm kalınlığında biçilmiş çimden bir tabaka) ile örterek doğrudan güneş almasını önlemeniz su tüketimini azalatacak, suyun hızla uçup gitmesini önleyecektir.

Sayın YÜCEL ÖZLEM detaylı verdiğiniz cevap için çok teşekkürler. Kafamda sulama sıklığı konusunda birşeyler oluştu. Özellikle gölgelendirme konusunda verdiginiz bilgiyi en kısa zamanda biraz çim tabaka alıp meşeleri korumaya almak için uygulayacagım çünkü yaz sıcakları başladı..

Bu arada ne tesadüftür ki cemal.S takma isimli kullanıcı "üyelerin kendisini tanıtması" bölümüne attığım mesaja cevap olarak yazdığı mesajda benim sizle tanışmamı önermişti. Ankara Çayyolunda oturuyorum ve gönüllü olarak burdaki boş arazileri yeşillendirmeye çalışıyorum.Hatta sonbaharda küçük çapta bir ağaç dikme şenliği gibi birşey de düşünüyorum. Tabii katılımın ne kadar olacağını ve tam olarak nerelerde duyuracağımı bilemiyorum. Benim diktiğim tohumlar at kestanesi ve meşe palamudu tohumları. Bu resimlerde gördüğünüz meşeleri de şu anda üstünde çalıştığım araziye sonbahar gelince dikeceğim.

Aşağıdaki linkten benim attığım ve hemen altında da cemal.S'nin attığı mesajı okuyabilirsiniz. Öneriniz için tekrar teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=254956#post254956

fantastic
24-08-2008, 11:56
Arkadaşlar bende bu meşe ağaçlarına, bursaya gittiğimde hayran kaldim,gerçekten muhtesemler önlerinde saygı ile eğiliyorum her gördügümde ve yaratıcının güzelligini görmek muhtesem : )
Tohumlarindan getirdim saksıya ektim bir tanesi tuttu cok iyi büyüyordu,ama simidi biraz yapraklari hastalandı,gibi yerini degistirecem.
http://img235.imageshack.us/img235/1443/mesenf5.jpg
son hali böyle ama,iyi olacagina inaniyorum,daha cok ilgi gösterecem : )
http://img137.imageshack.us/img137/5032/mese2iz2.jpg
acaba baska yapmam gereken birsey varmi hastalanmış olabilrmi ?
Birde baktim tema sayfasına,yanlis dikim yapmışım : ( bide balıkesir akcaydayim hic meşe yok iklim ve yükseklik toprakla iliglili sorunlar olabilir mi =?
sevgiler herkese : )

darkfriairs
24-08-2008, 17:57
Meşe tohumdan yetişmesi zor olduğunu söyleyenler var, doğru mudur?

evrims
31-08-2008, 02:06
Meşe tohumdan yetişmesi zor olduğunu söyleyenler var, doğru mudur?

Hayır çok kolay yetişiyor ve hiç nankör degil. Benim geçen sene kasım ayında diktigim meşelerin çoğu çıktı.

darkfriairs
31-08-2008, 10:41
@evrims, teşekkür ederim. Bu sene bir kaç meşe toplayayım.

nese
05-10-2008, 16:24
Dün yaklaşık 30 tane meşe tohumu topladım.Toprak buldum.Onları çimlendirmek istiyorum.Saksım olmadığı için bardakta yetiştireceğim bi süre.Sonra saksı almayı düşünüyorum.Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

nese
05-10-2008, 23:11
Neden kimse cevap vermiyor.AZ da olsa çevreye katkı sağlamak istiyorum.İki gündür soruyorum bir kişiden bile cevap yok.Bilgi paylaşıldıkca değer kazanmaz mı?

Nariel
05-10-2008, 23:41
Sayın nese, meşe üretimi başlığını baştan sona okudunuz mu? Okumadıysanız hemen okuyun derim, palamutlarınızı fidana nasıl döndüreceğiniz hakkında güzel bilgiler var.

nese
06-10-2008, 10:53
Okudum ama yanlış yapmak istemiyorum.İlk defa böyle bişeye kalkışıyorum.

saltiokka
17-10-2008, 10:37
merhaba arkadaşlar ben ilçeye giderken meşe agaçları gördüm.gidip pelitlere baktığımda daha dışı yeşildi.sanırım içleri daha olgunlaşmamıştı.bu pelitlerin olgunlaştığını nasıl anlayabilirim veya nasıl olduklarında toplamam gerekir.birde benim bunları dikmem ancak ilkbaharda mümkün. o zamana kadar pelitleri nasıl koruyabilirim.ağzını hava almayacak şekilde kapatıp bir poşetle dolaba koysam ilkbahara kadar sağlam kalırmı.yardımcı olursanız sevinirim.

coşkun ayaz
21-10-2008, 13:57
Selamlar,
Ben bu sıralar topladığım yaklaşık 50 adet meşe palamutunu saksılara diktim.
Bunların çoğu bir yol kenarı ağacından topladığım Amerikan kırmızı meşesi'dir.
Bu meşeye ve büyük yapraklarına hayran oldum. Yaprakları kasım aylarında kızarıyor.
Çimlenmelerini dört gözle bekleyeceğim. Herşeyi faydacılık yönüyle değerlendirenler bunları niçin ekiyorsun diyorlar.
Bunları büyütüp çevremdeki parklara ekilmelerini sağlamaya çalışacağım.

Tamtutulma
21-10-2008, 14:55
Palamut yeşertmekte tesadüfen bir yöntem buldum.

Önceki hafta bir arkadaşım bir torba palamut getirmişti. Poşetin ağzını bağlayıp bir tarafa bırakmıştım. Dün poşeti açınca çoğusunun yeşermiş olduğunu gördüm. Bazı palamutlarda da hafif küflenme olmuştu. Bu hafta sonu hepsini mazotlu sudan geçirip dikeceğiz.

kürşad
25-10-2008, 19:10
Palamutlar olmuş ve dökülmüş. Bugün bahçeden kum ocağına kum almaya giderken birkaç palamut ağacının diplerindeki dökülmüşleri montun ceplerine doldurdum. 2 tane 2 litrelik kola şişesini dolduracak kadar almış ceplerim. Başparmağım kalınlığında ve yaklaşık 3 cm uzunluğunda kestane rengi meyveler bunlar. Toplamak için yere düşmeye başlamasını beklemek gerekiyor, sincaplara da kaptırmamak lazım. Okuldaki uygulama dersi için hocaya götüreceğim.

nerkinozturk
23-01-2009, 21:54
Bebek halde bir "Quercus Sadleriana" ;)

nerkinozturk
23-01-2009, 22:00
Arkadaşlar yaklaşık 2 hafta kadar önce ektiğim 3 adet meşe palamudundan ikincisi de başınıçıkardı. Ömürlü olsun...:p

elnino
28-03-2009, 15:45
Bunlarda benim evimin penceresindeki meşe Bu küçücük haliyle dev bir ağaç olacağına inanmak zor

cevizci
28-06-2009, 21:56
meşe palumutu fidanlarına ANTEP ŞAM FISTIĞI aşılanarak fıstık yetiştirildiğini duydum ..gerçekleşebilirmi.. eger mümkünse bilgi aktarırsanız memnun olurum...

khaled
08-07-2009, 11:51
çok değerli arkadaşlar benim de meşe palamudu hakkında sorularım olacak eskiden çocukluğumuzda pamuğun arasına koyarak fasülye nohut yetiştirirdik aynı yöntemi meşelere de uygulasak filizlenir mi ve filizlenmesi normalden daha mı hızlı olur daha mı yavaş olur cevaplarsanız sevinirim teşekkürler...

gilkan
27-08-2009, 10:55
Arkadaşlar ben Sivas tarafına meşe palamudu ekmek istiyorum. Bozkır iklimine uyum sağlayacak hangi türü ekersek daha iyi olur. Kendim Ankarada çalışıyorum dolayısıyla fazla bakım ve su istemeyen tür hangisidir?..Bilgilerinize muhtacım...

meadowsons
01-09-2009, 09:50
Tüylü Meşe (Quercus pubescens)'yi tavsiye ederim. Kuraklığa dayanıklı meşe türlerindedir.

byrecoo
05-09-2009, 00:26
merhaba arkadaşlar benim bir sorum olucak..
2 gün önce elime 15 kadar meşe palamudu geçti ve o hevesle hemen annemden bir saksa çalıp palamutlarımı ektim:) ancak palamutlar bana biraz fazla kuru gibi geldi hatta 2 3 tanesini sallayınca içinden tıkır tıkır ses geliyordu. Acaba çimlenme şansı varmı diye merak ediyorum?? Umarım çıkarlar ümitle bekliyorum...

samil
17-09-2009, 00:46
Meşe palamudu yetiştirmek istiyorum. Parklardan tohum toplayacağım. Nasıl ekeceğimi tam bilemiyorum. Yan yatırın diye okumuştum. Nasıl yan yatırılacak? Nasıl yetiştirilir? Yeşerince dikim işini bilemiyorum. Bana yardım edebilir misiniz? (nereye , nasıl dikilir?):confused:

Ayrıca başka ağaçlar da yetiştirmek istiyorum. Hangi tohumları nereden toplayabilirim?:confused:

Saygılarla Şamil Harputlugil

Harun Parlak
17-09-2009, 08:23
Meşe palamdu nu tohumdan yetiştirmenin en önemli kısmı toplanır toplanmaz nemini kaybetmeden ekmektir. (Kıblesi yoktur.)
Toumlar normal ağaçdan düşünce nasıl duruyorsa o şekilde kalması yeterli.
Örtü olarak kendi kalınlğı kadar toprak örtüsü kullanın yeterli.
Don tehlikesi olan bölgelerde son baharda toplanan tohumlar soğuk katlamaya alınarak ilk baharda ekilir.

cello
17-09-2009, 09:31
Geçen sene kızımın okulundan bir proje için her öğrencinin en az 3 tane yetiştirmesini istediler. 2-3 kere tohum toplayıp denedik, beceremedik. Sonuçta forumdan bir dostumuzun yardımı ile üstesinden geldik. Tohumu kasım gibi ve dipten topladık, yan yatırdık ve üstünü 1-2 cm toprakla örttük. Kapalı balkonda muhafaza ettik. Çok sulama yapmak çürütebiliyor. Sonuçlar aşağıda. Sonra kızım gidip 3 taneyi ormana dikti. Kolay gelsin.

3 Mart 2009'da çekilen fotografları :)
http://img17.imageshack.us/img17/6953/palamut060309.jpg (http://img17.imageshack.us/my.php?image=palamut060309.jpg)

31 Mart 2009'da çekilen fotografları :)
http://img17.imageshack.us/img17/6098/palamut310309.jpg (http://img17.imageshack.us/my.php?image=palamut310309.jpg)

mirsat
17-09-2009, 17:03
Normal bir saksıya alelade bir şekilde epeyde beklemiş tohumları diktim. Küçük bir saksıya çok mktarda dikmeme rağmen şu anda yaklaşık bir yıllk kadar oldular en büyüğü 50 cm civarı . Saksı küçük kaldığından bu sene bir gelişim yaşamadık ama ölmedikte . Saksıyı yeni büyüttüm seneye bir fırlama olur sanırım. Kısmet ise toplu koruluk bonsaisi şeklinde bir düşüncem var.

Alonesmaug
12-10-2009, 16:23
Kestane toplamak için akrabalarla Sapanca'ya gittik.Poşetlerce kestane topladık ve yorulduk haliyle.Dinlenmek ve piknik yapmak için de Sapanca'da meşelik adında bir piknik alanı var,oraya gittik.Adından anlaşılacağı üzere meşe ormanının içinde bir yer.Ben de bu fırsatı değerlendirip 2 cebimi de dolduracak kadar meşe palamudu topladım.Eve gelince de dün her bir saksıya 1 tane gelecek şekilde 8 tane tohum ektim.Eğer olurda çimlendirmede başarılı olursam buraya fotoğraflarını koyarım.

gilkan
19-10-2009, 10:49
Meşe Pamaudu ihityacı olan arkadaşlar...Kurtuluş Parkının içindeki koşu yolu üzerinde yeterince meşe palamudu bulunmakta..İsteyenler toplayabilir..

mcdogan
19-10-2009, 11:05
Arkadaşlar yakın zamanda bir kaç torba meşe palamudu topladım ve buzdolabına koydum. Bu haftasonuda ekmeyi planlıyorum. Şimdi aklıma geldi. Bu palamutlar soğuktan sıcağa çıkınca bahar geldi sanıp kışa girerken çimlenivermesin? Olabilirmi böyle birşey. Acaba buzdolabından çıkarsammı?

justice
31-01-2010, 19:16
arkadaşlar aynı anda diktiğim birçok meşe palamudumdan işyerime ayırdığım ve ılık bir ortamda ofisimde kalan 3 adedi çimlenip 10 cm kadar oldular fakat balkonda saksılara ektiğim 20-30 kadarı çimlenip topraktan fışkırmalarına karşın uzamıyorlar vede sanki kuruyor gibiler.Şunu sormak istiyorum soğuktanmı yoksa toprağındanmıdır?bir bilen varsa sevinirim...

justice
18-02-2010, 20:43
meşe palamutlarımın son hali şu şekilde ,sanırım biri fazla nemden kurumaya çalışıyor.inşallah toprağın ona ait kısmını kurutabilirsem yaşama şansıda olabilir..
125907

125908

ismailay
22-03-2010, 19:59
Merhabalar çimlenen meşeleri biraz sık şekilde dikmiştim meşeler çıkalı bir aydan biraz daha fazla oldu. Benim sorum bu meşeleri ne zaman ayırmam gerektigi ve bu meşeleri ne zaman dogaya dikebilirim. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

ismailay
23-03-2010, 11:59
Resimdeki yapragı meşeden kopardım bazı meşe fidanlarının yapraklarında bu şekilde kurumalar meydana geldi sebebi nedir ne gibi bir önlem almam gerekir lütfen meşeler kurumadan yardım edermisiniz saygılarımla.

yarenimex
07-04-2010, 16:48
Palamut meşesi bizim buralarda bazı dağ köylerimizde kendiliğinden yetişiyor.Hep yetiştirip bahçemde de olsun istediğimden bir arkadaşımdan rica ettim.Dağ köyündeki akrabalarını ziyarete gittiğinde bir poşet dolusu aşağı yukarı 45 - 50 tane meşe palamutu getirdi bana.Zaman Kasım ayı gibiydi. Ben palamutları elden geçirdim.Delikli olanları dış kabukları çatlak olanları ayıkladım öncelikle.Sonra birinci elemeyi geçenleri içi su dolu bir kovaya boşalttım ve suyun yüzüne çıkanları toplayıp attım ve kalanlarını üç dört saat suda beklettim. Bu arada ben de aşağı yukarı 50 cm çaplı bir leğene 10 cm kadar kum koydum.Kovada su içindeki palamutları bu kumun üstüne belli aralıklarla yatay bir şekilde dağıttım.Sonra da palamutların üzerini aynı kumla 5 cm kalınlığında kapattım hafifçe suladım ve hiç ısıtımayan pek kullanmadığımız depo gibi bir yere koydum.Arada bir kumun nemini kontrol edip çok bi şey su püskürttüm.Bu şekilde Mart ayının yaklaşık 20 sine kadar beklediler. Yanlarında aynı şekilde çekirdek badem de vardı ve aynı işleme tabii oldular.Dıkmek için kumu hafifçe kazıyarak boşaltırken ne göreyim. Hepsi çimlenmişti. Hemen bol miktarda yanmış ahır gübresi karıştırdığım bahçe toprağına bahçeye diktim.Diktiğim yer özel olarak palamutlar için hazırlanmış 1 metrekare kadar bir yerdi.Yaklaşık bir ay sonra hepsi topraktan çıktı. Bademler de.. Şimdi ikinci yılları.. Büyüyorlar..18 meşe 23 badem.. Ama forumdaki diğer arkadaşların yazdıklarından bazıları kafamı karıştırdı..Çıplak kökle dikilmez diyorlar.Şimdi ben o fidancıkları zamanı geldiğinde ağaç olacakları asıl yerlerine dikemeyecek miyim ? Ya da dikersem tutmazlar ve onca emek ve zaman heba mı olur ? Öyle bir sonuca hiç hazırlıklı değilim doğrusu ve epeyce üzülürüm..İnşallah tutarrlar diyorum ben gene de şimdilik..

Emre Kuzu
27-09-2010, 16:16
Meşe tohumu ekimi için ekim kasım ayları denmiş ancak soğuk bölgelerde bu sorun teşkil etmez mi ? Sonuçta daha bebek olan meşe o soğuğa kışa ne kadar dayanabilir. En fazla eksi 10 oluyor, don oluyor. ekmek istediğim tohumlar Quercus pubescens - tüylü meşe'ye ait.

yarenimex
27-09-2010, 19:43
Meşe tohumu ekimi için ekim kasım ayları denmiş ancak soğuk bölgelerde bu sorun teşkil etmez mi ? Sonuçta daha bebek olan meşe o soğuğa kışa ne kadar dayanabilir. En fazla eksi 10 oluyor, don oluyor. ekmek istediğim tohumlar Quercus pubescens - tüylü meşe'ye ait.

Sayın Kalyon, meşe tohumları soğuk katlama yapmadan çimlenmiyor. Eğer ekim kasım aylarında doğrudan toprağa ekerseniz, fideleri zaten bahardan önce toprağın yüzüne çıkmaz ve don vurma olayı da olmaz. Soğuk katlamayı yaptıktan sonra ekeceğim diyorsanız, mart ayının sonlarına doğru ekebilirsiniz ve yaklaşık bir birbuçuk ay sonra da fidelerinizin gün yüzüne çıktığını görebilirsiniz.

Emre Kuzu
27-09-2010, 19:46
Hıı.. olay bu şekilde gelişiyormuş anladım teşekkürler.

nese
18-10-2010, 09:19
Dün palamut toplamıştım.Poşette duruyordu.Sabah baktığımda kurtlar çıkmış içinden.Şimdi su dolu koyaya koydum çürükler üste çıktı ama batanlar arasında çatlamış palamutlar da var.Bu çatlakları ekmemin sakıncası var mı.Genelde çatlamışlar ekilmez denir de.Acil cevap verirseniz sevinirim...

kandev
13-11-2010, 11:54
Merhaba arkadaşlar!!!
Şu günlerede öyle bir meşe palamudu ekme sevdam varki dostlar başına,
Kastamonudan arkadaşıma ricaa ettim tam yarım çuval herhalde en az 1000 tane var.Göndermiş sağolsun.
Bu sayfaya kadar tüm soru ve cevapları okudum.Sıfır olan bilgim az da olda yükselmiş oldu.
Anladığım kadarı ile;
1- Meşe palamutu diğer çekirdeklere nazaran dikey değil yere düştüğü gibi yatay dikilir.
2- Ebatı boyunca üzeri toprak ile kapatılır.
3- Dikimi Kasım ayında yaptığınızda soğuk iklimde olsa donma tehlikesi yok ve ilkbahara filizleneceği icin yağan yağmurlar eşliğinde sanırım büyük oranda sulama sorunu da pek fazla yok,aşırı kuraklık hariç.
4- Ekim yapılan Palamuta haşerelerin toprak altında zarar vermemler için,
bir miktar mazotu suyun içine katarak bir nevi ilaçlamak iyi olacak

Şuan Ankara'da ikame etmekteyim. Bu bir çuval Meşe Palamutunu Ankaraya 100 km. mesafedeki Çankırı/Orta Kanlıcada boş araziye dikecem.İklim olarak Ankaradan biraz daha soğuk çünki rakım 1300 mt. civarında

Bu zahmetin boşa gitmemesi için,
verebileceğiniz başka önerileriniz varmı?
Lütfen!

Bu vesile ile Kurban bayramınız kutlar,
Allahtan daha nice bayramlara erişmenizi dilerim.

justice
15-11-2010, 09:34
sn. kandev vallahi çok özendim size şimdi..ben bu sene avakoda,kudret narı,çam çeşitleri,ceviz ve bodur süs narı gibi değişik fidelerle uğraşmaktan vakit bulupta palamut toplayamadım...hayalimdede hep iç anadolu taraflarında bolca bu tür bitkileri dikip iklimini değiştirmek vardır..çünkü anadolunun çoğu kesiminde karadeniz gibi bol ormanlar yok malesef,sizin bu çalışmanız inşallah başarılı olur..tebrikler..herkes aslında tarlasının kenarına boş meralara beşer onar fidan dikse yurdumuz yemyeşil olur bence..esenlikler..

the_mc
15-11-2010, 10:31
Merhaba arkadaşlar!!!
Şu günlerede öyle bir meşe palamudu ekme sevdam varki dostlar başına,
Kastamonudan arkadaşıma ricaa ettim tam yarım çuval herhalde en az 1000 tane var.Göndermiş sağolsun.
Bu sayfaya kadar tüm soru ve cevapları okudum.Sıfır olan bilgim az da olda yükselmiş oldu.
Anladığım kadarı ile;
1- Meşe palamutu diğer çekirdeklere nazaran dikey değil yere düştüğü gibi yatay dikilir.
2- Ebatı boyunca üzeri toprak ile kapatılır.
3- Dikimi Kasım ayında yaptığınızda soğuk iklimde olsa donma tehlikesi yok ve ilkbahara filizleneceği icin yağan yağmurlar eşliğinde sanırım büyük oranda sulama sorunu da pek fazla yok,aşırı kuraklık hariç.
4- Ekim yapılan Palamuta haşerelerin toprak altında zarar vermemler için,
bir miktar mazotu suyun içine katarak bir nevi ilaçlamak iyi olacak

Şuan Ankara'da ikame etmekteyim. Bu bir çuval Meşe Palamutunu Ankaraya 100 km. mesafedeki Çankırı/Orta Kanlıcada boş araziye dikecem.İklim olarak Ankaradan biraz daha soğuk çünki rakım 1300 mt. civarında

Bu zahmetin boşa gitmemesi için,
verebileceğiniz başka önerileriniz varmı?
Lütfen!

Bu vesile ile Kurban bayramınız kutlar,
Allahtan daha nice bayramlara erişmenizi dilerim.

orman mühendisi olarak biraz açıklama yapayım. meşeyi tek başına yetiştiremezsiniz yetirştirsenizde zaten bi kalitesi olmaz. meşe sık dikilir ve kayınla beraber büyütülür. çankırının ikliminde sık yetişmeyecegi için sizin ançak baltaklık vasıflı araziniz olur vs vs.. uzatamayım :)

the_mc
meşe ağaçı dikmek yerine meyve ağaçı kullanılması gerektiğini öneren forum üyesi.

kandev
20-11-2010, 20:59
orman mühendisi olarak biraz açıklama yapayım. meşeyi tek başına yetiştiremezsiniz yetirştirsenizde zaten bi kalitesi olmaz. meşe sık dikilir ve kayınla beraber büyütülür. çankırının ikliminde sık yetişmeyecegi için sizin ançak baltaklık vasıflı araziniz olur vs vs.. uzatamayım :)

the_mc
meşe ağaçı dikmek yerine meyve ağaçı kullanılması gerektiğini öneren forum üyesi.

Eyvallah...
Yukarıda belirttiğim bir çuval dan 10.000 bin civarında çıktı yarısın Ankar da iken eledim diğer yarısınıda köye (Kanlıca) da eledim yaklaşık 4000 civarında bir meşe palamutu nu arefe günden başlayarak 4 günde toprak ile buluşuturdum.
sonucu inşAllah yazın sizler ile paylaşırım.
Saygılar.

alectoris
03-12-2010, 13:54
Sn Kandev

Ben de sizin gibi Ankara' nin degisik bolgelerine (kus ucmaz kervan gecmez diye tabir edebilecegimiz yerlere) bolca mese palamudu, badem ve at kestanesi diktim.

Sizi bu cabalarinizdan oturu kutluyorum ve icinizdeki bu sevdanin her sene katlanarak devam etmesini diliyorum.

Sevgiler saygilar

the_mc
24-12-2010, 10:03
Eyvallah...
Yukarıda belirttiğim bir çuval dan 10.000 bin civarında çıktı yarısın Ankar da iken eledim diğer yarısınıda köye (Kanlıca) da eledim yaklaşık 4000 civarında bir meşe palamutu nu arefe günden başlayarak 4 günde toprak ile buluşuturdum.
sonucu inşAllah yazın sizler ile paylaşırım.
Saygılar.

hayırlı olsun

justice
19-06-2011, 16:09
kurumaktan son anda kurtarabildiğim meşelerim.inşallah geçen seneki durum bu senede yaşanmadan atlatabilirim..

Uysal01
20-06-2011, 14:21
Sayın Justice,
Benimde meşe üretımi deneyimim oldu.Birçok fideyide kaybettim.
Seninkilerin yerleri çokdar.Kazıkkökler birbirlerine dolaşabilir.Keşke önceden ayırsaydınız.

zeyve
29-12-2011, 13:40
arkadaşlar sitede üye olarak yeniyim ancak 7-8 aydır google aramalarımda incelediğim sitelerden.
Siz yeni ve değerli arkadaşlarımdan varsa eğer meşe palamudu istiyorum.İstanbuldayım burada çimlendirip daha sonra gümüşhanede toprakla buluşturmakk istiyorum.gümüşhanede köyümün rakımı 1.650.
sert bir iklimi var.
yardımcı olacak arkadas var mı?

zeyve
02-01-2012, 09:04
arkadaşlar , mesajımı okuyup bana cevap yazacak olan yok mu?
eğer elinde fazla meşe palamudu olan varsa talibim.tlf: 0535 724 85 02

~Burak~
02-01-2012, 20:08
sayın zeyve ben istanbulda yaşamıyorum ama sanırım orada birçok parkta meşe ağacı vardır o parklarda meşe palamudu bulabilirsiniz

zeyve
03-01-2012, 11:15
evet ama bu mevsimde yoktur sanırım 1-2 ay önce toplamalıydım.elinde fazla olan varsa ona talibim.

Uysal01
03-01-2012, 13:38
Sayın Zeyve,
Meşe tohunmlar için geç kaldınız sanırım.Pırnal meşe tohumu isterseniz beş on tane gönderebilirim.

Sûz-i Dilârâ
03-01-2012, 21:15
Bugün bu başlığı okuyunca heveslendim, elimde memleketteki ormandan topladığım palamutlar vardı, ekeceğim ekeceğim derken unutmuşum, onları dolaptan çıkardım, saksıya 6-7 tane birlikte ektim. Yalnız bazılarının baş kısımları küflenmiş gibi olmuştu, beyazlıklar vardı. Yine de Allah kerim, ekmesi bizden büyütmesi O'ndan. :) Beş tane de badem ektim, pet bardaklara, artık ne saksı ne de toprak yetiştirebiliyorum, boş bulduğum leğen, bardak ne varsa toprağı doldurup gömüyorum. :)

Büyütebilirsem ben de Van'a dikeceğim. :)

Sûz-i Dilârâ
03-01-2012, 21:20
Sn. zeyve size palamut vermek isterdim, iki torba palamut toplamıştım, en iyi ve iri palamutların olduğu torbayı kaybettim ya da köyde unuttum. Elimdekiler biraz daha minik, atmaya kıyamadığım için yanıma almıştım, çimlenirler mi bilmem?

Bizim köy meşe cennetidir, eğer acele etmezseniz seneye sağlıklı, iri palamutlardan bir sürü toplar size yollarım. Fidelemenize de gerek yok, o kadar çok fideyi İstanbul'dan Gümüşhane'ye taşımak da sorun olur:D Bir gittiğinizde boş devlet arazilerine sıra sıra ekin gitsin, gerisi tabiat anaya kalır :cool: sevabı da size.

Sûz-i Dilârâ
03-01-2012, 21:22
Bizim köy bu sene devlete o kadar çok meşe palamutu ve ardıç tohumu toplayıp sattı ki ordan aklıma geldi, orman müdürlüklerinde falan olmaz mı acaba? Bir de oralara baksanız.

zeyve
05-01-2012, 13:51
teşekkür ederim arkadaşlar.Bir arkadaşım park ve bahçeler müd.lüğünden ayarlayacağını söyledi.Fazla gelirse paylaşırım isteyen olursa.

tabus
11-01-2012, 06:52
Merhaba meşe sevdalıları,
Forumdaki yazıları şöyle bir hızla okudum.Ne demeli yani..
Çocukluğumdan beri yüce gölgeli meşe hayranıyım. Şimdilerde altına hamak gerip dinlendiğim bir ağacım var..Bir de Q.Vulcanıca palamutu arıyorum. Endemik. Isparta eğirdir civarındaki bir arkadaştan yardım istiyorum. Herkese kolaylıklar dilerim.

Kibrisdoga
16-01-2012, 02:10
Arkadaslar ben kibrista yasiyorum ve cok buyuk bir mese sevdalisiyim. 2 defa palamuttan meseye girisiminde bulundum annem sagolsun hazin sonla bittiler. Bahcemde gozum gibi sakindigim pirnal mesemide mahallenin afacanlari ezince boslukta gibiyim:) Bir allahin kulu var mi cok buyuk bir ricada bulunuyorum 1-2 palamut bile yollayabilirseniz buyuk bir sevaba girersiniz. Simdiden cok tesekkur ediyorum :)

Kibrisdoga
16-01-2012, 20:58
Sözünü ettiğim palamutlar eve bitişik ağaçtan dökülen ve yaprakların altında çimlenenler.Bulundukları yerde yetişmeleri mümkün değil,zamanla kuruyorlar.
Diğer arkadaşlardan isteyen olursa bulunduğum İlçede kargo yok ama İle gittiğimde gönderebilirim.

Sevgili Sefer, ben 1 yıldır meşe palamutu arıyorum yardım edebilirsen şimdiden çok teşekkür ederim :))

mstfylcn
28-01-2012, 19:03
Geçmiş gönderilerdeki çimlendirdiğim "tüylü meşe"yle aynı zamanda topladığım ve halen elimde olan 3 adet meşe palamudunu bugün ektim. Umarım çimlenirler.

http://i.imgur.com/TMrVDl.jpg
http://i.imgur.com/o8tqgl.jpg
http://i.imgur.com/ZAn7El.jpg
http://i.imgur.com/620Lll.jpg
http://i.imgur.com/VVUW6l.jpg
http://i.imgur.com/SehWbl.jpg

Sûz-i Dilârâ
29-01-2012, 00:05
Bugün bu başlığı okuyunca heveslendim, elimde memleketteki ormandan topladığım palamutlar vardı, ekeceğim ekeceğim derken unutmuşum, onları dolaptan çıkardım, saksıya 6-7 tane birlikte ektim. Yalnız bazılarının baş kısımları küflenmiş gibi olmuştu, beyazlıklar vardı. Yine de Allah kerim, ekmesi bizden büyütmesi O'ndan. :) Beş tane de badem ektim, pet bardaklara, artık ne saksı ne de toprak yetiştirebiliyorum, boş bulduğum leğen, bardak ne varsa toprağı doldurup gömüyorum. :)

Büyütebilirsem ben de Van'a dikeceğim. :)

Kendi mesajımı alıntı yaptım çünkü bu mesajda ektiğimi söylediğim palamutlardan bir tanesi bugün saksıdan başını çıkarmıştı:D nasıl mutlu oldum anlatamam, buraya yazmazsam da olmaz, mutluluğum yarım kalır. Bu kafa çıkarma işinden birkaç gün önce dayanamayıp kulak çöpüyle toprağı eşeleyip palamutların durumuna bakmıştım, baş verdiklerini görünce aceleyle geri kapatmıştım.;) İyice belli olunca fotoğrafını buraya ekleyeceğim.

Kıbrıs_Doga
07-02-2012, 22:30
Sn. zeyve size palamut vermek isterdim, iki torba palamut toplamıştım, en iyi ve iri palamutların olduğu torbayı kaybettim ya da köyde unuttum. Elimdekiler biraz daha minik, atmaya kıyamadığım için yanıma almıştım, çimlenirler mi bilmem?

Bizim köy meşe cennetidir, eğer acele etmezseniz seneye sağlıklı, iri palamutlardan bir sürü toplar size yollarım. Fidelemenize de gerek yok, o kadar çok fideyi İstanbul'dan Gümüşhane'ye taşımak da sorun olur:D Bir gittiğinizde boş devlet arazilerine sıra sıra ekin gitsin, gerisi tabiat anaya kalır :cool: sevabı da size.

Sevgili Süz-i Dilara, benim elimde bir arkadaştan hediye yaklaşık 30 adet mazı meşesi palamudu vardı. Fakat işten güçten zaman bulup ekemedim ve bu da başarısız olan 4. meşe girişimimdi. Hep bir aksilik buluyor beni. Eğer herhangi bir tür de olsa 4-5 tane meşe palamudu bulup bana gönderebilirseniz çook minnettar olurum...

Sûz-i Dilârâ
07-02-2012, 23:53
Türünü bilmiyorum ama elimdeki palamutlar bunlar. Bu mevsimde dikilir mi? Dikilirse sonuç alınır mı? Bilmiyorum. İsterseniz gönderebilirim.
Eğer isterseniz dediğim gibi sonbaharda sağlıklı ve iri palamut toplayıp da gönderedebilirim.

Sûz-i Dilârâ
15-02-2012, 09:46
Sayın Kıbrıs Doğa, sizden ses çıkmayınca yukardaki palamutları bahçeye ektim. Bu da başarısız olan 5. meşe palamudu girişiminiz oldu herhalde. :)

Sizin için sonbaharda bizim köyden iri ve sağlıklı palamutlardan bir torba toplar gönderirim.

serman
21-02-2012, 18:20
Merhaba,bende 4 sene önce balkonuma sardunyalar ekmiştim.Birgün onların arasından meşe fidanının çıktığını gördüm.Hemen onu büyükçe bir saksıya aldım.Ogün bugündür dalları 10-15cm kadar uzadı.Baharda bolca yaprak açıyor.Şimdi bütün yapraklarını döktü.Balkonum sabah güneşi alıyor.Meşemin daha sağlıklı büyümesi için ne yapabilirim.Sizce 4 senede bu kadar büyümesi normal mi?Teşekkürler...

Sûz-i Dilârâ
21-02-2012, 18:23
Meşe kazık kök yapan bir ağaç. Onun vakit geçirilmeden toprağa alınması lâzım.

rhepsag67
22-02-2012, 08:44
Merhaba, ben de bu sene Tema'dan gelen altı meşe tohumunu saksıya ektim, ikisi baş verdi, dördü hala uyuyor veya uyanmak üzereler. Tema'dan posta ile 3 tohum daha geldi. Onları da saksıya ekececeğim ama tutar mı, dikilme zamanı mı hala, merak ettim? İnşallah, büyüyüp koca koca ağaç olup, kuşlara, sincaplara yuva olurlar :)

serman
22-02-2012, 21:59
Teşekkür ederim Suz-i Dilara.Baharda bahçeye ekerim.

Sûz-i Dilârâ
05-03-2012, 10:29
Meşe palamutlarım çimlendi ama kedicik her ikisinin de başını ısırdığı için yanlardan dal sürüyorlar.

bernat16
10-03-2012, 18:28
merhaba
ben 30 cm lik saksının içine 5 tane kadar meşe palamudu ektim.bunlardan ikisi sürgün verdi ama birbirlerine çok yakın haldeler. fidan boyuna gelince kadar saksına bekletmeyi düşünüyorum.ikisi birbirine büyüme açısından zarar verir mi biri diğerine nazaran daha büyük.fidan boyuna gelince ikisini birbirinden ayırabilir miyim **** ne zaman ayırabilirim.
fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.ayrıca tavsiye edebileceğiniz meşe için uygun organik ilaç ya da gübre var mı ?

limon_sever
10-03-2012, 21:45
Bugün meşe fidanının yerini değiştirmek isterken kazık kökünü resimde göründüğü gibi kırmızı yerden bilmeyerek kırdım. Kök biraz yana uzayıp sonra aşağı doğru indiği için böyle bir aksilik oldu. Kazık köksüz olarak saçak kökleriyle gelişebilir mi? Yoksa fidandan ümidimi kesmeliyim mi? Fidan tahminen 3-4 yaşında ve 2.5 metre civarında boyu var. (Kırmızı çizgi belki biraz daha aşağıda olabilir. O telaşla tam hatırlamıyorum.)

Sûz-i Dilârâ
11-03-2012, 11:29
Kedi, çimlenen meşe palamudumun tepesini ısırdıktan sonra aldığı şekil bu, böyle iki dallı bir ağaç olarak büyüme şansı nedir? Bir tanesini kessem normal ağaç görünümüne kavuşur mu bir süre sonra?

syılmaz
11-03-2012, 11:59
Bu tip fideler başkaca bir zarar görmezse uzun yıllar sonra tek parça büyüyen fidelerden daha geniş bir izdüşüme sahip olup, daha gösterişli oluyorlar. Dokunmayın bence.

limon_sever
11-03-2012, 12:14
Kedi, çimlenen meşe palamudumun tepesini ısırdıktan sonra aldığı şekil bu, böyle iki bacaklı bir ağaç olarak büyüme şansı nedir? Bir tanesini kessem normal ağaç görünümüne kavuşur mu bir süre sonra?

Bu fideye bonsai uygulayabilirsiniz. Böylece iki yana doğru uzayan harika bir görünüm alabilir.

Sûz-i Dilârâ
12-03-2012, 18:23
Arkadaşlar değerli tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Ben de olduğu gibi bırakmaya karar verdim. Bakalım yıllar içinde nasıl bir görünüm alacak. Şu anda gayet hızlı büyüyor. Meşe yavaş büyüyen bir ağaç diye okudum ama ben de görerek tecrübe edeceğim. :)

negif
20-03-2012, 09:27
Arkadaşlar Çubuk'taki köyümüze meşe palamudu dikmek istiyoruz nerden bulabilirim? Ya da elinde olan varsa bana gönderebilir mi

odogal
20-03-2012, 10:32
Arkadaşlar Çubuk'taki köyümüze meşe palamudu dikmek istiyoruz nerden bulabilirim? Ya da elinde olan varsa bana gönderebilir mi

Sonbaharda Ulus'ta toplarsınız. Gardan heykele giden yolda bolca bulursunuz. Olgunlaşanlar kaldırıma yola düşüyor. Şimdi bulmak zor, ya çürümüştür ya da kurumuş çimlenme özelliği kalmamıştır.

Kıbrıs_Doga
23-03-2012, 00:12
Türünü bilmiyorum ama elimdeki palamutlar bunlar. Bu mevsimde dikilir mi? Dikilirse sonuç alınır mı? Bilmiyorum. İsterseniz gönderebilirim.
Eğer isterseniz dediğim gibi sonbaharda sağlıklı ve iri palamut toplayıp da gönderedebilirim.

Sevgili Sûz-i Dilârâ, evet çok haklısınız aynen 5. girişim olmuştu.. Neyse kısmet değilmişler sizde daha bi şekilli çimlendiler :) ama inanın şu palamutlar çok dikkatimi çektiler ve bende onlardan istiyorum. herhalde sonbahara kaldı.. unutmazsınız değil mi? cidden büyük sevaba girersiniz :confused: .. Bu arada ben Kıbrısta kalıyorum buraya yollayabilirsiniz değil mi şu bahsetiğniz iri palamutlardan? ;)

mehmet mermerci
02-04-2012, 10:42
İyi günler arkadaşlar.İki ay kadar önce ektiğim meşe palamutları filizlendi ve yaklaşık 15 cm uzunluğa erişti.Ancak bunun son bir ayını hiç gelişim göstermeden geçirdiler sizce bu normalmidir?Filizlenen ağaçlarda hiçbir sorun görünmüyor yapraklarıda gayet sağlıklı ancak bir ayda 15 cm büyüdükten sonra yerinde saymaları bir sorun mu var diye düşünmeme sebep oldu.Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

Sûz-i Dilârâ
02-04-2012, 21:39
Sevgili Sûz-i Dilârâ, evet çok haklısınız aynen 5. girişim olmuştu.. Neyse kısmet değilmişler sizde daha bi şekilli çimlendiler :) ama inanın şu palamutlar çok dikkatimi çektiler ve bende onlardan istiyorum. herhalde sonbahara kaldı.. unutmazsınız değil mi? cidden büyük sevaba girersiniz :confused: .. Bu arada ben Kıbrısta kalıyorum buraya yollayabilirsiniz değil mi şu bahsetiğniz iri palamutlardan? ;)

Hımmmmm Kıbrıs... :) Bunu yeni farkettim, kargoya sormak lâzım, mâliyeti nedir, kaç gün sürer?

Sonbaharda (inşallah unutmam, buzdolabına not yazacağım) forumdan meşe palamutu dağıtımı yapmayı düşünüyorum, isteyenlere üçer beşer yollayabilirim, siz uzak olduğunuz ve ayrıca meraklısı olduğunuz için biraz kıyak geçebilirim. :) Bir de tüplere ekip filizlendikten sonra kıymet bilenlere tüplü olarak hediye edeceğim, Van dışına da yollayabilirim sanırım. Şimdiden konuşmayalım yine de, Allah ömür ve imkân verirse bu sonbaharda inşallah.

Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 13:03
Hımmmmm Kıbrıs... :) Bunu yeni farkettim, kargoya sormak lâzım, mâliyeti nedir, kaç gün sürer?

Sonbaharda (inşallah unutmam, buzdolabına not yazacağım) forumdan meşe palamutu dağıtımı yapmayı düşünüyorum, isteyenlere üçer beşer yollayabilirim, siz uzak olduğunuz ve ayrıca meraklısı olduğunuz için biraz kıyak geçebilirim. :) Bir de tüplere ekip filizlendikten sonra kıymet bilenlere tüplü olarak hediye edeceğim, Van dışına da yollayabilirim sanırım. Şimdiden konuşmayalım yine de, Allah ömür ve imkân verirse bu sonbaharda inşallah.

Yaaa çok sevindimmmmmm ;) ;) ;) maliyeti hakkında hiçbir fikrim yok.. Ama kargosu çok uzun sürmez sanırım ya. max iki hafta mı olur? umarım daha geç olmaz :( bende size kıbrısa endemik 'pinus brutia cypria' tohumlarından yollayabilirim.. **** daha farklı ne isterseniz.. meşe palamudu geçsin artık elime de ne isterseniz yani :p

Sûz-i Dilârâ
03-04-2012, 13:18
Sayın Kıbrıs Doga, sevincinizi anlıyorum ve de paylaşıyorum. :) Meşe benim de çok çok sevdiğim bir ağaç, bence kutsal da bir ağaç.

Yalnız alınmazsanız nacizane bir tavsiyede bulunacağım, başka bir başlıkta da yine başka bir üyeye Kıbrıs'taki endemiklerden teklif ediyordunuz, endemikleri bulunduğu yerden çıkarmayalım. Tohumları, soğanları bulundukları bölgede kalsın, böylesi daha doğru bir doğaseverlik ve korumacı bir davranış olur. Hem zaten devlet tarafından da yasaklanıyor.

Siz benim göndereceğim palamutları toprak anayla buluşturun benim için yeter de artar bile. Bir de yeşerdiklerinde buradan fotoğrafını paylaşın anaaamm dadından yinmez. :)

Çiçek, böcek ihtiyacım oldukça zaten forumdan duyuruyorum, sağolsunlar fazlasıyla ses veriyorlar. :)

Şimdi birlikte bekleyelim sonbahar gelsin, zaten şurada ne kaldı:))

Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 13:59
Yerlere dökülmüş halde daha ilk defa dikkatimi çekti bende merak ettim belki bilmediğimiz bir şeyi öğreniriz diye. Meşe yapraklarının altında bulunan bu şey nedir. Mantar gibi bir yapısı var. Hatta yaprağa yapıştığı yerde kök gibi tutungaçları bile var. Çabucak yapraktan ayrılabiliyor ve bu özelliği ile bitkinin bir parçası olmadığı kesin. Hafif dişlerimle ezdim sanki tanenli bir madde ısırmış gibi bir izlenim verdi tadına baktım ama toz gibi o da. Şimdi bunun ne olduğunu bilen var mı?

5714

Evet onun ne olduğunu ben biliyorum ;) O yapraklar mazı meşesinin yaprakları, o cisimler de mazı sineği adlı sineğin sadece mazı meşesine bıraktıği mazıları (gal leri). Ağacın adı da ordan geliyor :)

Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 14:09
Sayın Kıbrıs Doga, sevincinizi anlıyorum ve de paylaşıyorum. :) Meşe benim de çok çok sevdiğim bir ağaç, bence kutsal da bir ağaç.

Yalnız alınmazsanız nacizane bir tavsiyede bulunacağım, başka bir başlıkta da yine başka bir üyeye Kıbrıs'taki endemiklerden teklif ediyordunuz, endemikleri bulunduğu yerden çıkarmayalım. Tohumları, soğanları bulundukları bölgede kalsın, böylesi daha doğru bir doğaseverlik ve korumacı bir davranış olur. Hem zaten devlet tarafından da yasaklanıyor.

Siz benim göndereceğim palamutları toprak anayla buluşturun benim için yeter de artar bile. Bir de yeşerdiklerinde buradan fotoğrafını paylaşın anaaamm dadından yinmez. :)

Çiçek, böcek ihtiyacım oldukça zaten forumdan duyuruyorum, sağolsunlar fazlasıyla ses veriyorlar. :)

Şimdi birlikte bekleyelim sonbahar gelsin, zaten şurada ne kaldı:))

Sevgili Sûz-i Dilârâ çok haklısınız , endemikler olduğu yerde kalmalı. ama şöyle bir şey var zaten yasal olarak korunanlara el sürmem , sürdürtmem de. fakat izin verilen endemiklerin sürdürülebilir devamları için bunları çoğaltıp dağıtma projeleri yapıyoruz. Bir ara mazı meşeleriyle ilgili bir projemiz olmuştu mesela.. Ve benim size az önce teklif ettiğim Kıbrıs kızılçamı devletimizin yürüttüğü proje altında.. Tohumlarını toplayıp dağıtıyorlar.. Inanın bana endemiklerle ilgili bir çok yazım, korunmaları için yaptığım bir çok proje var ;) bknz; KKTC'de kanser hastaları için altın tohum projesi Sağlık Haber7 haber7.com - Güncel Haberler, Son dakika haberleri - Bu noktada haber var (http://www.haber7.com/haber/20120306/KKTCde-kanser-hastalari-icin-altin-tohum-projesi.php)

Sûz-i Dilârâ
03-04-2012, 14:56
Kıbrıs kızılçamı da çok güzelmiş hani :)) Düşündüm de mâdem öyle belkim bizim köye birkaç tane ekebilirim. :))

Bilmemek ne kötü bir şey ya :( Kızılçam Doğu Akdeniz'e özgü bir ağaçmış. Fotoğrafını aşağıya ekledim, orada bilgi de var meraklısına. :(

http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/22596.htm#post939913

Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 19:20
:) Kıbrısın o güzel havasında yetişen bir çok ağaç güzeldir.. Hele dağlara çıkıp bir çok çam çeşidinin karışık bulunduğu,yine adaya endemik adaçayının kokularının meltemle burnunuzda tüttüğü ormanlarda denizin güzelliğini seyredecek bir manzara buldunuz mu ömürlüksünüz vallahi.. :)))) Kızılçamlar da işte böyle.. Ulu ağaçlar.. Güzel kokularını içinize her çekişinizde ağacın yaşlılığı ve yüceliği yanında vatanımızın tarihi de geliyor burnunuza.. Şimdilerde her evde olması gereken tohumlarını dağıtıyorlar, bense size sadece bu yüce ağaçtan teklif ettim o kadar ;)

Sûz-i Dilârâ
03-04-2012, 23:37
Bu sonbahar ormanda palamut toplarken dikkat ettim, bir tombul palamut var bir de uzun daha ince palamut. Bu yaz gittiğimde ormana bir sefere çıkıp türleri tespit edeceğim. Öğrendiklerimi buradan paylaşırım.

Bugün 500 ml su şişesinde eziyet çeken minik meşemi 10 lt'lik su şişesine aldım. Yapraklar daha açık seçik türünü çözebiliriz.

Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 23:51
Şu iki başlı meşeniz değil mi bu hani kedinizin kırdığı :P Çok güzelmiş maşallah.. Türü hakkında pek bir kararsız kaldım :S

Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 23:54
Quercus pubescens ve Quercus vulcanica arasında kaldım :(

Sûz-i Dilârâ
04-04-2012, 00:02
Evet o meşem. Kedicik bilmeden forma soktu :)

Deminden beri fotoğraf düzeltip foruma yüklemeye uğraşıyorum. Karşılaştırmalı bakalım diye. Bu üçünden biri ama hangisi:D

Kıbrıs_Doga
04-04-2012, 02:08
Quercus pubescens'ler olamaz o zaman, saplı meşe olmalı. Bir de quercus vulcanicaya bakalım desem :p

Sûz-i Dilârâ
04-04-2012, 09:59
Latinceleriyle beraber Türkçelerini de yazsan öyle güzel olacak. :)) Şimdi ben ekran başında pubescens hangisiydi, vulcanica hangisi diye sayfa sayfa gezeceğim. :)

Bu meşe bence tüylü meşe. :)

Kıbrıs_Doga
04-04-2012, 17:14
Kusura bakmayın canım :D Pubescens tüylü meşe, vulcanica kasnak meşesi. Bunlar tüylü meşe olamaz çünkü yaprak yapıları uymuyor :p

abone34
21-04-2012, 22:22
Merhaba arkadaşlar. ben 2 sene önce kasım ayında istanbul yıldız parkında topladığım yaklaşık 15-20 tane meşe palamutunu yine kasım ayında büyük bir kovaya ektim.bu palamudların bir kısmı çıkmadı bir kısmını böcek yedi ve şu anda yaklaşık değişik boylarda 10 tane meşe fidanım var.bir tanesi aldı başını gidiyor maşallah.rüzgardan çevredeki etkenlerden zarar görmeyecek bir büyüklüğe gelince sitenin bahçesinde çeşitli yerlere dikmeyi düşünüyorum.Benim merak ettiğim meşelerimin türü..araştırdığım sitelerde (Umut ADIGÜZEL - uadiguzel - Blogcu.com (http://uadiguzel.blogcu.com/736490/) ve Umut ADIGÜZEL - uadiguzel - Blogcu.com (http://uadiguzel.blogcu.com/736516/) ) yapraklarını bir kaç meşe türüne benzettim ;doğu karadeniz meşesi,mazi meşesi,iran palamut meşesi,lübnan meşesi gibi fakat hangisi olduğuna karar veremedim.benim meşeler hiç yaprak dökmedi sürekli yaprakları yaz kış var.bu konuda tahmin değilde kesin bilgisi olan biri varmı acaba Teşekkürler....

evet arkadaşlar meşelerin türü pırnal meşesi,2006 da kovaya ekmiştim(mesaj 113 deki resimlerde eski halini görebilirsiniz).. 2008'de istanbul halkalıda sitenin bahçesine ektim ve şu andaki son hallerinin resimlerini yüklemeye çalışıcam..boyu yaklaşık 80 cm ,gövdeleri epeyce kalınlaştı ,yaz kış hep yeşiller

Kıbrıs_Doga
23-04-2012, 02:30
hayırlısı olsun sayın abone34.. meşeleriniz çok sağlıklı görünüyor.. :)

MazI
23-04-2012, 17:59
Latinceleriyle beraber Türkçelerini de yazsan öyle güzel olacak. :)) Şimdi ben ekran başında pubescens hangisiydi, vulcanica hangisi diye sayfa sayfa gezeceğim. :)

Bu meşe bence tüylü meşe. :)

Quercus cerris(saçlı meşe) olma ihtimali yuksek...resimden bana oyle gibi geldi:)..

MazI
23-04-2012, 18:02
evet arkadaşlar meşelerin türü lübnan meşesi,2006 da kovaya ekmiştim(mesaj 113 deki resimlerde eski halini görebilirsiniz).. 2008'de istanbul halkalıda sitenin bahçesine ektim ve şu andaki son hallerinin resimlerini yüklemeye çalışıcam..boyu yaklaşık 80 cm ,gövdeleri epeyce kalınlaştı ,yaz kış hep yeşiller

hocam sanki orası az güneş alan bir yermiş gibi geldi bana..duvarların nemli olmasından yola çıktım:)...meşe için nekadar çok güneş olursa okadar iyi gelişir ve sağlıklı olur...gün boyu güneş alması tavsiyem...

abone34
23-04-2012, 20:50
hayırlısı olsun sayın abone34.. meşeleriniz çok sağlıklı görünüyor.. :)

teşekürler...

abone34
23-04-2012, 20:55
hocam sanki orası az güneş alan bir yermiş gibi geldi bana..duvarların nemli olmasından yola çıktım:)...meşe için nekadar çok güneş olursa okadar iyi gelişir ve sağlıklı olur...gün boyu güneş alması tavsiyem...

resmi akşam üstü çektim bütün gün yağmur yağmıştı ondan öyle gözüküyor,sabahtan öğlene kadar güneş alıyor...rüzgarı bol olan bir yer olduğu içinde site duvarını siper ettim..geçen günkü hortumdan sağ çıktı maşallah....

MazI
23-04-2012, 22:28
hmm...ozaman mantıklı hareket etmişsin:)...yolu açık meşenin maşallah...

Kıbrıs_Doga
26-04-2012, 01:31
Quercus cerris(saçlı meşe) olma ihtimali yuksek...resimden bana oyle gibi geldi:)..

Merhaba sayın MazI, aceba nasıl tahmin ettiniz? Ben çok uğraştım elimde meşelerle ilgili bir zamanlar hazırladığım katalog türevinde resimli bir çalışmam var da bana yardımcı olamadı. Bu meşenin türüyle olan ilgimi mazur görün :P

MazI
26-04-2012, 15:50
hocam yaprak yapısı ince uzun ve balık kılçığı gibi yaprak yapısı var ordan anladım:)..bide tohumunu bulundugunuz yoredeki ormanlardan toplamıssınız...buda şunu gösteriyo bu meşe sizin yörede doğal yetişen bir tür bu sekilde ihtimalleri azaltabilirsinizde...zaten Türkiye'de 18 tane meşe türü doğal olarak yetişiyor...

Kıbrıs_Doga
26-04-2012, 17:56
E tabi orası öyle, ama şöyle bişey var ki yaprak yapısını ben hala quercus pubescens'e benzetiyorum ve cerris'le bayağı bir çekişiyor :(

MazI
26-04-2012, 18:11
hocam quercus pubescensin yaprak yapısı ters yumurta...bunda oyle bir yapı yok....bide quercus pubescens iç anadolu civarlarında yetişiyo siz neredesiniz..

MazI
26-04-2012, 18:17
ornek resim...quercus pubescens

287322

MazI
26-04-2012, 18:20
buda quercus cerris..
287323

Kıbrıs_Doga
27-04-2012, 12:32
Tamam bende fotoğraf ve kaynak eksikliği varmış. Teşekkür ederim :)

mustafa duman
02-10-2012, 21:58
Arkadaşlar istanbul Gaziosmanpaşa da öğretmenim.Meşe ağacı yetiştirme ödevi vereceğim.Daha önceki tecrübelerimiz pek iyi sonlanmadı.300-400 meşe palamudundan taş çatlasa 30-40 tanesi filizlendi.sanırım bizim topladığımız palamutlar çürüktü.Bize meşe palamudu gönderebilecek gönüllü var mıdır acaba?Ücreti mukabilinde yardımcı olacak olursa duman.mustafa7@gmail.com adresinden irtibata geçerlerse sevinirim.

mustafa duman
02-10-2012, 21:59
Arkadaşlar istanbul Gaziosmanpaşa da öğretmenim.Meşe ağacı yetiştirme ödevi vereceğim.Ama daha önceki tecrübelerimiz pek iyi sonlanmadı.300-400 meşe palamudundan taş çatlasa 30-40 tanesi filizlendi.sanırım bizim topladığımız palamutlar çürüktü.Bize meşe palamudu gönderebilecek gönüllü var mıdır acaba?Ücreti mukabilinde yardımcı olacak olursa duman.mustafa7@gmail.com adresinden irtibata geçerlerse sevinirim.

mustafa duman
02-10-2012, 22:04
Arkadaşlar istanbul Gaziosmanpaşa da öğretmenim.Meşe ağacı yetiştirme ödevi vereceğim.Ama daha önceki tecrübelerimiz pek iyi sonlanmadı.300-400 meşe palamudundan taş çatlasa 30-40 tanesi filizlendi.sanırım bizim topladığımız palamutlar çürüktü.Bize meşe palamudu gönderebilecek gönüllü var mıdır acaba?Ücreti mukabilinde yardımcı olacak olursa duman.mustafa7@gmail.com adresinden irtibata geçerlerse sevinirim.

Uysal01
03-10-2012, 16:32
Meşe tohumlarının delik olmamasina dikkat edilmeli,bunlar çıkmıyor,
Manisada köyümüzde meşe ağaçları çok,saçlı meşe türünde olduğunu duymuştum,istersen tohum gönderebilirim.

Sûz-i Dilârâ
04-10-2012, 18:17
Daha önce bir mani olmazsa köydeki ormandan meşe palamudu toplayıp forumdan dağıtacağımı söylemiştim ama maalesef mümkün olmayacak. :( Hamileliğim nedeniyle seyahat etmem riskli ve doktorum izin vermiyor. :o İnşallah başka bir bahara.

mkntasarim
17-10-2012, 10:23
Merhabalar İş yerindeki bir ağaçtan palamutlar buldum her sene yerlerde sürünürdü.Bu konuyu konuyu bir hızlıca okudum.palamut resimlerini ve dikmeyi düşündüğüm plastik bardağı görüyorsunuz.Palamutları azda mazotlu suda tutacağım.bardakların küçük olduğunu biliyorum.bu yüzden eğer tohumlar yeşerirse ne kadar bir büyüklükte bunları yer değiştirmem gerekir.ve toprak kalitesi için bir tavsiyeniz varmı.:confused:

mkntasarim
17-10-2012, 10:26
işte palamutlar ve bardak

Uysal01
20-10-2012, 20:10
Sayın mkntasarım,
Torf-toprak ve perlit karışımına ekebilirsiniz,kap bence küçük biraz daha büyük ve derin kab temin edin.Çünkü meşenin kökleri çok uzun,ilk yerinde bir yıl kalmalı derim.

delphin7
20-10-2012, 22:48
Arkadaşlar istanbul Gaziosmanpaşa da öğretmenim.Meşe ağacı yetiştirme ödevi vereceğim.Daha önceki tecrübelerimiz pek iyi sonlanmadı.300-400 meşe palamudundan taş çatlasa 30-40 tanesi filizlendi.sanırım bizim topladığımız palamutlar çürüktü.Bize meşe palamudu gönderebilecek gönüllü var mıdır acaba?Ücreti mukabilinde yardımcı olacak olursa duman.mustafa7@gmail.com adresinden irtibata geçerlerse sevinirim.

Mustafa bey hicbir masraf gerektirmeden belgrat ormanlarindan,fatih ormanlarindan hatta alibeykoy barajinin kenarindaki ormanlik alandan bolca mese palamutu toplayabilirsiniz.

mkntasarim
23-10-2012, 07:29
Toplam 8 tane palamut diktim.Torf önerisi için teşekkür ediyorum.yaklaşık 1 hafta oldu.Bazı bitkiler bardaklarda yeşeriyor.Onlarıda koparıyorum.Bu doğru bir davranışmı yoksa yaşamalarına izinmi vermeliyim?:o

Yarkin
24-11-2012, 20:28
Avrupa'da zenginler, Türkiye'de domuzlar yiyor (http://www.ekotrent.com/basari-hikayeleri/haber/955933-avrupada-zenginler-turkiyede-domuzlar-yiyor)
Trüffeln tanirim. Benim bildigim trüffeln siyah oluyor. Orta hatta kücük boyda bir ceviz kadar... Demek ki diger cesitleri varmis. Hangisi hangi degerde bilmiyorum...
Kast edilen asili mese nedir onu da bilmiyorum... Bir bilene ihtiyacimiz var ...

Vallahi zeytin ile bu kadar ugrasmak yerine, akilli is ise, mese ye dönmeye de hazirim. Aralarina diker 5 sene sonra zeytinleri keser atarim. Zeytinde acimasiz aracilarin, bütün sene süren emegimizi almasindan fevkalade rahatsizim. Bilenlerin fikrine ihtiyacim var...

Saygilarimla...

bernacyhn
09-12-2012, 11:52
Okulun bahçesinden topladığım palamutlardan birkaç tanesini saksıya ektim. Diğerleri dışarıda bekliyordu. Bir çoğunun üzerinde gerçekten büyük delikler olduğunu ve içinde durdukları kabın dibinde şişman kurtçuklar olduğunu gördüm. Hasarlı olanları attım. Sağlamları ise ilaç şişelerime doldurup ağızlarını kapatıp bir dolabın çekmecesine dizdim. Anladığım kadarıyla uzun süre saklanabilecek bir tür değil. Ekim mevsimi de geçti sanırım. Ben o palamutları ne yapmalıyım?

~Burak~
03-01-2013, 20:17
bahara kadar soğuk bir yerde beklet sonra toprağa dikersin

Alp Er
23-01-2013, 23:01
Ben okulda öğrencilerimin getirmiş olduğu palamutları ki burada pelit diyorlar olduğu gibi küçük saksılar vardı onlara diktim. Bugün toprağın üstüne dikkatlice bakılınca 1-2 mm uç çıktığını gördüm. Doğada tohumlar uzun zamandır yerlerde zaten. Bizim yapmamız gereken sadece o tohumları doğal ortamındaymış gibi saksıya koymaktır. Arkadaşların eminim bir bildiği var ki yazıyorlar ama ben doğanın bizim kadar ince hesaplar yaptığını pek düşünmüyorum.

Alp Er
14-02-2013, 20:09
Nitekim yanılmadım. Ektiğim ne kadar tohum varsa hepsi çıktı. 19 Ocakta ektiğim tohum dün ucunu gösterdi. Hatta saksıda 2'şer 3'er en kısa zamanda saksılarını ayırmadan fotolarını çekip buradan sunarım.

nrş
22-04-2013, 16:55
Arkadaşlar merhaba. Ben bir arkadaşa meşe istediğimden bahsettiğimde : ''benim bahçede 150 yıllık var dibi sürgün dolu'' dedi. Gerçekten kendisi ile gittiğimizde küçücük bir sürü meşe boy atmış durumda. Bunları alırken nelere dikkat etmem lazım. Bu mevsim uygun mu? Ben Bolu'dayım havalar hala burada soğuk. yaklaşık 6-10 derece arası
Bir de kendi dediğine göre bu sürgünler böyle çıkıyor ve genelde kendiliğinden kuruyup gidiyormuş. Ben bu canlıyı yaşatmak için ne yapmalı neye dikkat etmeliyim?

evsizpatiler
05-05-2013, 21:53
Ektiğim meşe palamutlarının hepsi çıktı 4 adet 10 cm boyutlarındalar çok sağlıklılar isteyen olursa gönderebilirim.

abone34
13-05-2013, 11:16
Arkadaşlar merhaba. Ben bir arkadaşa meşe istediğimden bahsettiğimde : ''benim bahçede 150 yıllık var dibi sürgün dolu'' dedi. Gerçekten kendisi ile gittiğimizde küçücük bir sürü meşe boy atmış durumda. Bunları alırken nelere dikkat etmem lazım. Bu mevsim uygun mu? Ben Bolu'dayım havalar hala burada soğuk. yaklaşık 6-10 derece arası
Bir de kendi dediğine göre bu sürgünler böyle çıkıyor ve genelde kendiliğinden kuruyup gidiyormuş. Ben bu canlıyı yaşatmak için ne yapmalı neye dikkat etmeliyim?

Koyacağım linkte dip sürgününden incir ağacı üretiliyor.Meşe ağacındada aynı teknik uygulanırmı bilmem ama bir deneyin.
Fig Tree Propagation - Part 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=4-NMxN5zLiE)

abone34
13-05-2013, 11:25
2006'da tohumdan ektiğim meşe'lerimin şuanki halleri.Güneşi daha fazla alan fidan diğerinin nerdeyse iki katı büyüdü ama ikiside iyi durumda maşallah...