View Full Version : Japon Eriği
Merhabalar arkadaşlar. Ben japon eriği yetiştiriyorum. bu konuda ilgisi olan arkadaşlarla burada bilgilerimizi paylaşmak istiyorum. Sn. turkıss sizinde mesajınızı bekliyorum. Görüşmek üzere.
Merhabalar,
Ben bu sene Japon eriği yetiştiriciliğine başladım. 500 ağaçlık bir bahçe kurdum.
Marmara denizine bakan 250 metre rakımlı 11 dönümlük bir bahçe. İlk önce toprak analizi ile başlandı. Analiz sonucuna göre gerekli gübreleme yapıldı. Dekara 5 ton yanmış çiftlik gübresi ve 50 kg toz kükürt uygulandı. Akabinde su için sondaj yapıldı. 52 metre derinlikte, saatte 1 ton debisi olan içilebilir vasıfta su çıktı. Bahçe etrafını çitle çevrildi ve sıra arası 5 metre sıra üzeri 4 metre olacak şekilde fidanlar dikildi. Fidanlar 1 yaşlı olmalarına rağmen, bazılarının boyu 3 metreyi geçmişti. Yaklaşık 90 cm den tepeleri vuruldu. Hepsinin budamasını İlçe tarım Müdürlüğü elemanları yardımıyla yapıldı. Goble usulü terbiye verildi.
Fidanları araştırmalar ve fuar gezileri sonucunda Alara fidancılıktan satın aldım. Ana çeşit Black Diamond. Tozlayıcı olarak da Black Amber, Santa Rosa ve Obilnaja çeşitleri var.
Fidanlar bugünlerde sürgün vermeye başladılar. Damlama sulama tesisi de bugünlerde yapılacak.
Bu bahçenin tesisi sırasında bu siteden ve özellikle Mine Pakkaner hanımefendiden çok yardım aldım. Minnettarım.
merhaba arkadaşlar.
Benim dikmiş olduğum Erik bahçesinin bu yıl 2. yılı , sıra arası 5 m. sıraüzeri 4 m. olarak 220 fidan diktim. fidanlar ilk geldiğinde dallı fidan halindeydi. dallar birbirineyakın ve dik olarak gelişmişti. tel çekip ip bağlayarak biraz yatay hale getirdim.Fakat fidanlar çok dik büyüme eğiliminde.bu yıl yine benzer yöntemleri kullanmayı (veya dal ayırma aparatı) düşünüyorum. Eriklermart ayı başında çiçek açmaya başlamışlardı. Şu an çiçeklenmenin sonlarındalar. Bazılarında yaprak sürgünleri oluştu. Arazi denizden 10 km. içerde, 350m. rakımda, deniz manzaralıdır.
çiçeklenme başlarken ağaçların arasına içi su dolu 6 ad. Mavi leğen koydum. birçok zararlı böcek içine düştü. Özellikle Bakla Zınnı denen ve çiçekleri yiyen zararlılar leğenlerin yüzeyini adeta kaplamıştı. görünce sevindim, çünkü bu kadar etkili olacağını tahmin etmiyordum. ben ilaç pek kullanmak istemiyorum. mesela monilya için ilaç atmadım. pişman olurmuyum bilmiyorum. Sizlerin de taçlandırmaya dikkat etmenizi öneririm. görüşmek dileğiyle...
tanyafoo
19-03-2008, 14:11
Merhaba Çaça, Japon eriklerinin ılıman iklim sevdiğini duymuştum. Bende Japon eriği bahçesi tesis etmeyi planlıyorum. Edirne ,Keşan ilçesinde (Saros körfezi burnuna 15 km uzaklıkta). rakım yaklaşık 150 m. Bu bölgeye japon eriği uygunmudur? hangi çeşidi önerirsiniz?
Selamlar
Merhaba Sn.Tanyafoo,
Bahsttiğin bölge Tahminlerime göre uygun. ilkbahar geç donlarının zamanını , eriklrin ne zaman çiçek açtığını, donlardan zarar görüp görmediğini, zarar görmenin hangi sıklıkla olduğunu obölgede en az 5-6 kış yaşamış birinden öğrenmelisin. yapacağın bahçe ticarimi olcak yoksa hobi amaçlı mı? olacak karar vermelisin. hobi amaçlı ise bu riskleri gözardı edebilirsin. Benim diktiğim çeşitler; Black Beauty, Black Amber, Firar ve S.Rosa çeşitleridir. Black Beauty erkencidir , oraya tavsiye etmem. diğerlerini dikebilirsin. Bu çeşitler birbirlerini de döllemektedir.görüşmek üzere, selamlar.
Merhaba Çaça, Japon eriklerinin ılıman iklim sevdiğini duymuştum. Bende Japon eriği bahçesi tesis etmeyi planlıyorum. Edirne ,Keşan ilçesinde (Saros körfezi burnuna 15 km uzaklıkta). rakım yaklaşık 150 m. Bu bölgeye japon eriği uygunmudur? hangi çeşidi önerirsiniz?
Selamlar
Merhaba,
Sn Tanyafoo, sanırım çok yakın bölgedeyiz. Benim bahçem Şarköy'de, arzu ettiğiniz zaman ziyaretime beklerim.
Saim GÖZNEK
27-03-2008, 00:27
Arkadaşlar Merhaba Bu Siteyi Yakindan Takip Ediyorum Ve Bir Doğa Meraklisiyim
En Zevkli Hobim Meyve'dir. Değişik Meyveleri Tanimayi Tatmayi çok Severim
Sizin Bu Dialoglarinizi Okurken Gerçekten Huzur Duyuyorum.zevk Aliyorum. Iyki Varsiniz. Daha önceleri Liçyu şeklinde Telaffuz Edilen Bir Meyveyi Tatmiştim Bu Konuda Bilgisi Olan Varsa Ve Bizleri Aydinlatirsa çok Sevinirim. Teşekkürler.
Arkadaşlar Merhaba Bu Siteyi Yakindan Takip Ediyorum Ve Bir Doğa Meraklisiyim
En Zevkli Hobim Meyve'dir. Değişik Meyveleri Tanimayi Tatmayi çok Severim
Sizin Bu Dialoglarinizi Okurken Gerçekten Huzur Duyuyorum.zevk Aliyorum. Iyki Varsiniz. Daha önceleri Liçyu şeklinde Telaffuz Edilen Bir Meyveyi Tatmiştim Bu Konuda Bilgisi Olan Varsa Ve Bizleri Aydinlatirsa çok Sevinirim. Teşekkürler.
Hoşgeldiniz Saim bey,
İlgi gösterdiğiniz meyve ile ilgili olarak size Feioja (kaymak ağacı) bitkisinden bahsedilen sayfada adı geçen Yusuf Ustaoğlu'ndan bahsetmek isterim. Bu beyefendi yanılmıyorsam Trabzon'da bu işi yapıyor ve internet sitesinde de açıklayıcı bilgiler veriyor.
Geçen yıl diktiğim Japon Eriklerinde bu yıl meyve var. erkenci Black Beauty çeşidinde meyveler olgunlaşmaya 25 mayısta başladı. 15 haziran itibari ile hasat bitti. bana göre tadı , kokusu ve görüntüsü harikaydı. ikram ettiğim tüm arkadaşlar beğendi. Black Amber çeşidi ise daha yeni olgunlaşıyor. daha iri ve daha mor renkli. fakat tadı bana biraz az gibi geldi. biraz daha olgunlaşmasını bekleyeceğim. belki değişir.japonerigi.com 'da resimlei var. herkese selamlar.
Arkadaşlar merhaba
Siteye yeni üye oldum. Bizler Muğla bölgeisinde japon eriği yetiştiriciliği işine girmek istiyoruz. internet üzerinden araştırma yaparken siteye rastladım. çok hoşuma gitti. hemen üye oldum. sizlerden bu konuda benim amatör bir erik yetiştirici olduğumu düşnerek yardım istiyorum. bu işe nerden başlamalıyım ve toprak büyüklüğünden tutun bölgesine kadar ilk olarak nelere dikkat etmeliyim. yardımlarınız için şimdidien teşekkürler
sayildiz65
24-07-2008, 22:42
Arkadaşlar,Japon eriği konusunda bilginizden yararlanmak istiyorum;Yetiştirme alanları,toprak türü,sulama,pazarlama vs.maliyeti?
blackdiamond
24-10-2008, 21:13
Merhabalar arkadaşlar,
benim erik yetiştiriciliği ile ilgili bir kaç sorum olacaktı. Şuan 13 dönümlük bir arazide japon eriği yetiştirmeyi düşünüyorum. Bahçem mersinde. Ana olarak black diamond, tozlayıcı olarakta black amber ve santa rose dikmeyi planlıyorum. Bahçedeki toprak killi ve sert,sıkı bir yapıya sahip. Ph ölçümünü henüz yaptrımadım. ama bu koşullarda bir öenriniz var mı. bu toprak bu tip japon eriği yetiştiriciliği için uygunmudur. Cevablarınızı bekliyorum. İyi günler..
Merhabalar arkadaşlar,
benim erik yetiştiriciliği ile ilgili bir kaç sorum olacaktı. Şuan 13 dönümlük bir arazide japon eriği yetiştirmeyi düşünüyorum. Bahçem mersinde. Ana olarak black diamond, tozlayıcı olarakta black amber ve santa rose dikmeyi planlıyorum. Bahçedeki toprak killi ve sert,sıkı bir yapıya sahip. Ph ölçümünü henüz yaptrımadım. ama bu koşullarda bir öenriniz var mı. bu toprak bu tip japon eriği yetiştiriciliği için uygunmudur. Cevablarınızı bekliyorum. İyi günler..
Şimdiden hayırlı olsun derim, çok güzel bir meyve. Yalnız çok bakım istyor.Yanıbaşımda komşum kayısı dikti, Yazları sadece suluyor, ben ise içinden çıkamıyorum. hastalığı da çok. Erik ağaçlarının köklerinde zamk hastalığı görülebilir. Çünkü toprağın çok sert olduğundan bahsediyorsun. Dikmeden önce çukurları kepçe ile geniş ve derin açtırırsan ve bu çukurlara kum+mil+tınlı toprak karışımlarından doldurarrak gevşek bir yapıya getirebilirsen ileriye dönük çok önemli birşey yapmış olursun. Bu konuyu araştırmanı tavsiye ederim. kolaygelsin arkadaşım.
arteturka
07-02-2009, 17:01
tebrik ederim , büyük bir eksiği gideriyorsunuz. İİstanbula geldiğimde sizinle temasa geçmek isterim. Şu anda bostonda bütünsel beslenme okuyorum. Selamlar
Ümit Gürel
Merhaba arkadaşlar,
Bu hafta sonu erikleri budamak için bahçeye gittim. Amacım gözler uyanmadan budamayı yapmaktı. Ancak erik ağaçlarımın tomurcuklandığını ve çiçek açmak üzere olduğunu gördüm. sevindim. bana biraz erken çiçek açıyorlar gibime geldi. inşallah soğuklardan zarar görmezler. Ben yinede biraz budama yaptım. zannediyorum haftaya tam çiçek açarlar. Sn. arteturka **** buradan çok selamlar, aramıza hoşgeldin.
kemalcuce
09-02-2009, 23:09
Arkadaşlar japon eriği temininde size yardımcı olabilirim
hakan_iznik
24-05-2009, 16:13
Arkadaşlar İznik-Albeyli-gürmüzlü köyünde 3 dönüm arazi aldım..Öğretmenim oraya ne kersem az da olsa bir katkı olur bütçeme..Ve bu işide öğrenmek istiyorum japon eriğinden yöredede çok bahsediliyor su sorunumda yok..Yardımcı olursanız sevinirim arazi dümdüz bu arada..
Şimdiden çok teşekkürler umarım bu siteden çokca istifade edebilirim..
yalıçapkını
08-06-2009, 10:11
Sayın hakan iznik;
İyi bakacağım dersen,iyi bir yatırım yapmış olursun...
nyilmaz78
16-06-2009, 19:34
Merhaba ilk defa duydum bu bitkiyi yukarıdaki mesajları okuma fırsatım olmadı hangi ortama uyum sağlıyor...
Sn Sn hakan_İznik, bölgenizde bahçesi olan bir arkadaşım var son zamanlarda orada bodur elma(Direk ve teller ile) yetiştiriciliği yapmaya başlamışlar sık dikilebildiğinden dolayı küçük arsalar için ideal diyorlar ve gayyet güzel para kazandırıyor bildiğim kadarıyla, İznik içinde tüccar sorununuz da olmayacaktır halde istediğiniz zaman satabiliyorsunuz. Bence araştırın derim , özellikle de yerinizin etrafındaki bahçelere bakın, bahçenin yönü rüzgara açıklığı vb gibi unsurları da dikkate alın.Su sorununuz da yoksa iyi bir yatırım yaparsınız bence..
japon eriği çeşitlerinden blacdaymand mı yoksa anjelina çeşidinimi tavsiye edersiniz.ayrıca 1 dekar yetişmiş araziden kaç ton ürün alınıyor bilen arkadaşlar varsa ve bilgisini paylaşırsa sevinirim ***
tufan7878
18-06-2009, 20:45
Arkadaşlar...geçen sene alara tarımdan aldığım 4 tane japon eriği fidanını korkuteliye diktim...bu sene hepsi muazzam çiçek açtı..biri aşı noktasının hemen uzerinden kırıldı ama surugun verdi...geri kalandan ikisi meyve tutmadı.ama uçuncusunde muazzam meyva var...inşallah bu sene ilk de3fa japon eriği yiyeceğiz...
Sayın Tufan 7878,
Siz de yeni bir alarazede oldunuz bizler gibi.
Ben de alara dan japon eriği,kiraz,bodur elma,hurma,bursa karası incirler aldım.Almaz olaydım keşke.Bu sene mart-nisanda japon eriklerim çiçek doluydu.Şimdi 3-5 tane erik ya var, ya yok takriben 30-40 ağaçta, kuruyanlar da cabası.Bilemiyorum belki de hava şartlarından bu sene japon erikleri böyledir.
Havalar la ilgili konuda kimseyi suçlamam ancak alaracılar malı( önce peşin para alıp malı(fidanı) verdikten sonra; bana ne!)verince kapılarını müşterilerinin suratına çarpıyorlar.
Lütfen alara dan mal alan başkalarıyla da görüşünüz.Belki siz olumlu düşünene rastlarsınız.
yalıçapkını
18-06-2009, 23:10
Şahsen ben alaradan memnunum,bu yıl aldığım meyvelerin hepsi tuttu ve güzel gelişme gösterdi.Bu yıl erikler marmara bölgesinde hava şartlarından dolayı özellikle japon erikleri hiç yapmadı.Tamamen mevsimsel bir durum.Soğuğa hassas olduklarını gösteriyor bu durum.
bende yeni başlayacagım japon erigi ekimine bu konuyla ilgili hiç bir bilgim yok internetten alaraya ulaştım oradan fide almayı düşünüyordum tarsusta denize 5 km yükseklik deniz seviyesinde 3 dönümlük bir arazıye ekmek için alarayı aradım fide fiyatı 12 tl söyledıler henüz fide almadım başka önerebılecegınız fide satan yerler varmi? bu konuda bna yardımcı olabilirmisiniz yardımcı olursanız cok sevınırım
yalıçapkını
19-06-2009, 10:44
Doğa Peyzaj-YALOVA' nın fiyatları makul,fidanlarıda gayet iyi,net'ten satışıda var.Sitesini incelemenizi tavsiye derim.
mehmetgul06
30-06-2009, 21:03
arkadaşlar ben de geçen yıl ekdim japon eriklerimi. daha doğrusu benim elma bahçem var. habi amaçlı 2 tane japon eriği diktim. niğdede ikamet ediyorum. rakım 1229. bana olmaz dediler ben de deneyim dedim. bu sene bi ağacımda 5 tane erik ar. yalnız hala olgunlaşmadı. çok da sağlıklı görünüyorlar.havalar da buralarda öyle çok sıcak da değil hani
Şahsen ben alaradan memnunum,bu yıl aldığım meyvelerin hepsi tuttu ve güzel gelişme gösterdi.Bu yıl erikler marmara bölgesinde hava şartlarından dolayı özellikle japon erikleri hiç yapmadı.Tamamen mevsimsel bir durum.Soğuğa hassas olduklarını gösteriyor bu durum.
Merhaba arkadaşlar,
bildiğiniz gibi benimde japon eriklerim var, 3..yaşında. bu sene ben de meyve tutma sorunu yaşadım. black beauty çeşidi geçen yılın yarısı kadar bile meyve vermedi. oysa bu yıl 2kat meyve bekliyordum. blackamber ve firar çeşitlerinde güzel meyve var. Ayrıca mayıs ayında fırtına ve doluya da denk geldi. bayağı meyve döküldü. Yani arkadaşlar anlayacağınız bu yıl iklim şartlarından dolayı ( fırtına, dolu, sürekli yağmur)japon eriklerinde umduğumuzu bulamadık. Ama genede dün black amber çeşidi olgunlaşmıştı, 50 kğ kadar topladım, çok harika bir meyve.inşallah seneye daha güzel olur.
denizakvaryumu
02-07-2009, 11:01
Ankara şartlarında japon eriğini deneyen var mı?
Soğuklara dayanıklı japon eriği yok mudur?
Arkadaşlar japon eriği temininde size yardımcı olabilirim
Sn.Kemal Cüce,
sizden foruma daha aktif katılmanızı bekliyoruz.
İşlerinizin yoğun olduğunu biliyorum , bugünlerde web sitesi sayınız 5 e kadar çıktı sanırım, yeni web siteleri eski web sitesine göre çok kullanışlı oldu.Tebrikler, çeşit sayınız da arttı ancak fidanlar hakkında bilgiler beni çok tatmin etmiyor, bu konuda forumda bize yardımcı olabilirsiniz.
Profosyonel bir üretici olarak merak edilen hususları cevaplarsanız ya da en azından yeni web siteleri kadar bu foruma vakit ayırabilirseniz memnun oluruz.
Sağlıcakla
Bahçemizde 20 kadar Japon eriği var.
Bu yıl fazla meyve yok, 2008 yılında çok fazlaydı.
Soğuklardan etkilenmediğini söyliyebilirim.
denizakvaryumu
23-07-2009, 22:02
Sn.k0900
Japon eriklerinden Ankara'ya en iyi uyum sağlayan hagi çeşit?Siz hangi çeşitleri önerirsiniz?
Benim bildiğim 6-7 çeşit Japon eriği var.
Çeşitini bilmiyorum, markası Alara:)
20 nisan tarihli fotoğrafı;
kemalcuce
23-07-2009, 22:29
Japon eriği dikmeden önce arazinizin rakımını çok iyi bilmelisiniz.Neden?
Örneğin 1600 metre rakıma Japon Eriği olarak red beauty veya black beauty dikerseniz bir önemi olmaz.Tabi benim önemden kastım ticari.Çünki yüksek rakımlara, hasad zamanı son kısımlarda olan çeşitleri dikmenizde fayda var.Hasadı en erken olan çeşitleri ,sahil kenarlarına veya düşük rakımlı yerlere (300 metre altı) dikerseniz daha tatmin edici olur.
Mersin Mut bölgesi Dağpazarı yaylasında yapmış oldugumuz bir anjelino erik bahçesinin tecrübelerini aktarmak isterim.Yapmış oldugumuz bahçede hasat zamanı geldiginde(Eylül-Ekim dönemi) ürünü soğuk hava depolarına yerleştirdik.Anjelino erik soğuk havada dayanma gücü fazla olan bir eriktir.Sogun havada 1,5-2 ay bekledikten eriği piyasaya sürdük.Erik piyasaya çıktıgında piyasada meyve çeşidi cok azdı.O zaman kilosu 4 tlye gitmişti.Tabi üretici icin güzel bir fiyattı.
Japon eriklerinde kullanılan anaçlar klasik ,yarıbodur ve tam bodur olmak üzere 3 kısımdır.Klasik anac olarak en çok erik çöğürü, yarıbodur anaç olarak en çok myrobolan c29,tam bodur anaç olarak en fazla pixy anacı kullanılmaktadır.Klasik anac 5x6 veya 6x6 ,myrobolanc29 5x3 veya 4x3 ,pixy anacı ise 4x2 veya 4x2,5 şeklinde dikilmektedir.Pixy anacını biz saksıda fidan yetiştirmek için çok kullanmaktayız.Bahçe tesislerini yarıbodur anaç veya klasik anaç şeklinde yapmaktayız.Bodur ile klasik anaç arasında bazı artılar ve eksiler bulunmaktadır.Bodur anaçların gelişimi hızlı oldugundan erken meyveye yatar ve dikim mesafesi klasik anaca daha sık oldugundan tonaj acısından daha iyidir.Fakat agaç ömrü kısadır.(15-20 sene)
denizakvaryumu
24-07-2009, 07:55
Teşekkürler.
http://www.e-fidancim.com/
eski web sitesine göre çok güzel ve kullanışlı olmuş.Tebrikler.
Fidanlar hakkında klasik bilgiler yanında sizin tecrübelerinizin de yazılması çok faydalı olur bir de tozlanma olayını tablo şekline verilmesi yine erkenci geçci çeşitlerin tablo şeklinde verilmesi lazım diye düşünüyorum.
kemalcuce
17-09-2009, 22:01
Kesinlikle haklısınız sevgili denizakvaryumu
Merhabalar arkadaşlar. Ben japon eriği yetiştiriyorum. bu konuda ilgisi olan arkadaşlarla burada bilgilerimizi paylaşmak istiyorum. Sn. turkıss sizinde mesajınızı bekliyorum. Görüşmek üzere.
merhabalar.iskenderunda yaşıyorum.yarı bodur erkenci erik dikmek istiyorum( çeşit black splendor-beta fidancılık-adana).Erik bahçeniz varsa veya erikle bir şekilde ilişkiliyseniz tecrübelerinizden yararlanmak isterim.
Açık alanda rüzgarlık bir yerde yarı bodur ne kadar dogru bir tercih.
e posta adresim=> s.oz1978@gmail.com
teşekürler.
merhabalar
japon erikleriyle oluşturulmuş bahçede tam verime geçtiğinde dekara kaç ton ürün alınacağını bilen arkadaş varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim teşekkürler
yarı bodur agaçlarda maksimum verime 4. yılda ulaşılıyormuş.agaç başı verim ise max. 50 kg. oldugunu söylüyorlar.
Dönüm başına verim ise 5 ton diyorlar. ****** dönüme 100 agaç dikmek kaydıyla.
Bunlar söylenenler.Birde şahitlerin söylediklri var.Geçen bir abimiz erik agacından bahsetti.Bir agaçtan 14 kasa(her kasa ortalama 15 kg.) kırmızı erik toplamış.Agaç 4 yaşında .Böyleside var.
ilgin için soğol " salah "
yarı bodur ağaçlardan dekara 65 adet önerdiler bu durumda 5 ton alınması imkansız.tüm koşulların ideal olması durumunda 4. yaşta 65x50(dekerdaki ağaç x ağaç başı verim ) =3250 kg olur .buda herşeyin (tozlanma,gelişim,mevsim) uygun olması durumunda max. üretim olur.üretim yapan arkadaşlar üretim miktarı ve satış fiyatı ile ilgili bilgilerini burada tartışırlarsa yeni bahçe kuracak arkadaşlarr için faydalı olacağını düşünüyorum.diğer meyvelere göre kazançlı mı değil mi ? sorusunun ceabını bulabiliriz.
ilgin için soğol " salah "
yarı bodur ağaçlardan dekara 65 adet önerdiler bu durumda 5 ton alınması imkansız.tüm koşulların ideal olması durumunda 4. yaşta 65x50(dekerdaki ağaç x ağaç başı verim ) =3250 kg olur .buda herşeyin (tozlanma,gelişim,mevsim) uygun olması durumunda max. üretim olur.üretim yapan arkadaşlar üretim miktarı ve satış fiyatı ile ilgili bilgilerini burada tartışırlarsa yeni bahçe kuracak arkadaşlarr için faydalı olacağını düşünüyorum.diğer meyvelere göre kazançlı mı değil mi ? sorusunun ceabını bulabiliriz.
Ben de bu yıl içerisinde 4 dönüm bahçe kurmak istiyorum.Kurulu bahçesi olan.artık verime yatmış agaçları olan arkadaşlardan yazışmak istiyorum.Özellikle bu yörede (adana mersin hatay antalya) bahçesi olan arkadaşlar.
size cerdigim bilgiler adana beta fidancılıve mersin has fidancılıktan aldıgım bilgiler dogrultusunda yazdım.
saygılar.
Sn. Salah;
Benim bahçede geçen yıl çekmiş olduğum resimleri yolluyorum.
sayın çaça acaba bu türün trabzon koşullarında yetiştirilme olasılığı varmı? bilgilendiriseniz memnun olurum, saygılarımla
denizakvaryumu
09-10-2009, 14:03
Sanırım bu çeşit Autumn Giant
Tozlayıcısının adı nedir?
Sn. ilknurk,
Resimlerde görmüş olduğunuz çeşitlerden; ağaçta çok meyve tutmuş olan çeşit havaların nemli olamasından(özellikle ilkbaharda) yaprakları kıvırcıklaşıyor. zarar görüyor. neme karşı hassas. yalnız çardakta toplu halde görülen çeşit (960 ve 965 numaralı foto) sahil bölgesine uygun diye düşünüyorum.yalnız yanında tozlayıcı çeşit(santa rosa veya firar) olmak şartıyla.
Bunların çeşidi; Black Amber ve Black Beauty
denizakvaryumu
09-10-2009, 14:14
Santa rosa ve firar tozlayıcı olarak devamlı öneriliyor.
Peki bu tozlayıcıların verimi nasıl, pazarda tutuluyor mu?
benim bahçede her ikisinden de tozlayıcı olarak var. S. Rosa çeşidinin verimi şimdiye kadar çok az oldu. Firar çeşidi ise istemediğin kadar meyve tututyor. bu yıl 2 defa seyreltme yapmak zorunda kaldım. yoksa yapılan ilaçlama meyvelerin arasına işlemiyor ve kurtlanma oluyor.
Sn. denizakvaryumu; Ankara için sanırım Black beauty hariç diğer 3 çeşit uygun olabilir.
Sayın çaça verdiğniz bilgi için teşekkür ederim. Kolay gelsin
Adalet Yağcı
09-10-2009, 14:56
Bahçemde bir tane Japon eriğim var, hangi cins olduğunu bilmiyorum, meyveleri Sonbaharda oluyor, neredeyse portakal büyüklüğüne yakın oldu bazıları.
Bu sene İlkbaharda yağan dolu meyvelerimi bereledi, buna rağmen son derece lezzetli 7-8 kg. meyve aldım.
Çekirdekleri çok küçük ve kırmızı, kendisini bahçemin en güzel meyvesi ilan ettim :)
Bahçem 950 rakımlı yaylada, kışın ısı eksilere düşüyor, kar yağıyor, ağacım bundan şikayetçi değil, yerine alıştı.
Döllenme işini sanırım bahçemdeki diğer yeşil erik ile yapıyor, tek ağaç (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=103035&d=1253118346) çünkü.
japon eriklerinin tozlanması biraz karışık. ben de sizin gibi yeşil eriklerde de tozlandıklarını düşünüyorum. Ayrıca yukarıda belirtilen S.rosa ve Firar genel tozlayıcı gibi. diğer çeşitlerden de tozlayıcı olabilmektedir. selamlar.
Adalet Yağcı
09-10-2009, 15:24
Sayın Çaça, yakın çevremde benim Japonumdan başka kimsede yok, demek ki, tozlaşma sorunu yaşanmıyor bu cinste.
Resimler için teşekürler.Ben sahil kesiminde oturuyorum.Arsuz yolu üzerinde rakım en fazla 100 m. Yarı bodur çeşit düşünüyorum.Black semlentor diye bir şehit.haziran başında olgunlaşıyor.
Sizin bahçeniz nerede.Bir de yarı bodurlarda rüzgar nedenizle aşı yrinden kırılma oldugu söyleniyor bu nekadar dogru.
Bu arada sizin bahçeniz kaç dönüm ve kaç tane agaçınız var. kaçıncı senesi verim nasıl pazara indiginde fiyatı nasıl
bilgi ve tecrübeyi paylaşmak dilegiyle
sayın " Çaça " !
sizinle japon eriği yetiştiriciliği hakkında konuşarak , tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum bana tlf nuzu mesajla bildirirseniz sizi aramak isterim benim için önemle şimdiden sağolun,,,
Resimlerin devamı, B.amber çeşidi.
Firar çeşidinijn resimleri. Bu çeşit; Çok verimli, lezzetli , temmuz sonunda olgunlaşıyor. gösterişli, ancak ağaçları zayıf. tozlayıcı olarak öneriliyor.
Resimlerin devamı, firar çeşidi.
Black Beauty çeşidi; Erkenci, haziran başında olgunlaşıyor. lezzetli az mayhoş, içi az kırmızı, Diğerlerinin içi sarı) verim çok az. benim fidanların çoğu bu çeşit.
Santa Rosa Çeşidi; Tozlayıcı olarak öneriliyor. verimi çok az, biraz ekşimsi, güzel kokulu, kırmızı renkli, ticari değeri düşük. Bunlar benim kanaatlerim. Diğer japon eriği çeşitleri hakkında herkesin bildiği literatür bilgileri var.
Sn Salah benim yer İskenderun a 5-6 km. uzaklıkta ve 300 m. rakımda,Çırtıma köyü civarında. 4 da. kadar.Şimdiye kadar çok verim aldığım söylenemez. yukarıdaki gönderdiğim resimlerden birinde rüzgar nedeniyle mayıs ayındaki meyve dökümü görülmekte. benim anaçlar Yabani erik. şimdiye kadar aşı yerinden kırulma olmadı.özelden sana tlf. mu vereceğim. saygı ve selamlar.
say.Çaça yakınmışız.Ben de Arpaderesi köyünde oturuyoruz.Karaagaç ın dışında meşguliyet çifçilik mi.
Rüzgar derdi bizde de var kışın yarıkkaya esiyor.Haziran ayına kadarda devam ediyor.Yarı bodur fidanlar hakkında düşünceleriniz nasıl fidan fiyatı 8 tl. ( beta fidancılık) sizce vermeye deger mi?
Hem erkenci hem verimli hem de tadı yerinde olan bir çeşit var mı?
görüşmek üzere hoşçakalın.
Arkadaşlar,
Benim Japon Erikleri şu anda çiçek açtılar.Havaların sıcak ve güneşli olmasından.Korkum, geçen senede aynı olmuştu,30 ağaçtan hepsi 5 adet erik alabildim.Ağaçlarım 4 yaşındadır.
Bunu önlemenin(erken çiçek) bir çaresi varmıdır acaba?
selam bahcemde 6 agaç resmini yüklediğim eriklerden var çok geç olgunlaşıyor japon eriğine benzettim ne dersiniz burdaki resimdeki gördüğüm kadar büyük olmuyorlar ama
YeşilSeven
15-10-2009, 08:09
Sn Avcı66; Japon eriklerinin de çok çeşidi var. Aşağıdaki web adresinde ürünler kısmından erik bölümünü seçerseniz Japon eriklerinin türlerinin resimlerini görebilirsiniz. Belki sizdeki türün ne olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
www.perkgulfidancilik.com
denizakvaryumu
16-10-2009, 11:54
http://www.bakker.co.uk/r_12901-011/Other-fruit/Juicy-Plum-Champion-Fruit.htm
108321
Prunus domestica 'Valor'
Umarım yakında bu eriğin Türkiye'ye fidanı gelir.
YeşilSeven
16-10-2009, 14:11
http://www.bakker.co.uk/r_12901-011/Other-fruit/Juicy-Plum-Champion-Fruit.htm
108321
Prunus domestica 'Valor'
Umarım yakında bu eriğin Türkiye'ye fidanı gelir.
Sn. Denizakvaryumu, dolaylı yoldan bir fidan getirtmeye bakar. Ekim ya da şubat ayında fidan isteyip 3 yıl sonra da aşı ile çoğalt gitsin :)) Bulgaristan'dan buraya sürekli gelip giden birilerini bulmaya çalışıyorum. O sayede belki kısa sürede getirtebiliriz.
denizakvaryumu
16-10-2009, 14:18
Kolay gelsin, haberleri bekliyoruz.
Elma kadar erikler...Gerçekten muhteşem.
Samsunlu55
17-10-2009, 01:04
Elma kadar yoktur resimde eriği tutan küçük bir çoçuk eli, erikte resim çekmek için seçilmişse sanıldığı kadar büyük olmayabilir.
Erikagaci
27-10-2009, 16:38
Merhaba ben yeni üyeyim, Canakkale-Biga'da Japon Erigi bahcem var(3 yasinda) Ana Cesit Black Amber ve Black Diamont, Dölleyici olarak Friar var.
Benim buradaki arkadaslardan ögrenmek istedigim birsey var
1-) bu sene Black Diamontlarda tek tük, Amberlerde hic bir tane meyve olmadi, sizce bunun nedeni ne olabilir, sizlerde durum nasildi.
2-) Japon Eriginin satis fiyatlari nasildir, hangi yöntemi tavsiye edersiniz(bahceden satma, kendim toplayip, ambelajlayip satma) Bir de bu erigi pek heryerde göremiyorsunuz, pazarda kücüklerini gördüm 2-3 lira satis fiyati vardi, Istanbul da gördüm manavda büyüklerinin kilosu 7 TL idi(Eylül 2009) sizler bu erigin satisinda nasil tecrübeler yasadiniz, yazarsaniz sevinirim.
Samsunlu55
27-10-2009, 21:40
Ağaçlar çiçek açıpta mı meyve yapmadı yoksa tek tük mü çiçek açtı? Bahçenizin birkaç fotosunu koyarsanız ağaçların boyutlarını gelişimlerini görsek daha iyi olur.
Erikagaci
31-10-2009, 14:34
Ağaçlar çiçek açıpta mı meyve yapmadı yoksa tek tük mü çiçek açtı? Bahçenizin birkaç fotosunu koyarsanız ağaçların boyutlarını gelişimlerini görsek daha iyi olur.
Agaclarin gelisimi, toprak sartlari gayet güzel, Black Amberlerde dallar kapali büyüyor biraz, onu agirlik asip actiriyorum.
Ilk önce subat sonunda budamayi sert yaptik(Agaclar 3 yasinda), dallar kuvvetlensin diye meyveye budamadik yani. Yine de cok cicek vardi, pek bir meyve beklememistim zaten ama hic bir tane bile olmamasina biraz sasirdim. Sadece Black Diamontlar tek tük yapti.(Resim önümüzdeki günlerde koyacagim.)
Bizim ziraat teknisyeninin dedigine göre cicek dönemi cok yagisli gecti ondan tozlasma olmadi.
Birde tozlayici olarak friarlari 1 sezon sonra ekmistik, yani aralardaki Friar'lar 2 yasinda , onlar daha pek cicek yapmadi o yüzden böyle oldu diye düsünüyorum.
Bir de henüz Ari koymadik, kitaplarda okuyorum tozlasmanin %90 i arilarla olur yaziyor, bizim ziraatci``sen kitaplara bakma´´ oradaki böcekler, rüzgar..yeterince tozlasmayi saglar diyor..kime inanacagimi sasiriyorum bazen. Sizin bu konuda bir tecrübeniz oldu mu?
Erikagaci
31-10-2009, 14:37
Hal Yasasi üzerine bilgisi olan var mi? 2007 de degisti, iki ay sonra yine degisti, bu günlerde yine sözde perakenceci ve üreticiler lehine degismesi planlaniyor...
Mesela diyelimki ben Erigi ürettim kamyona yükledim Istanbul Haline verecegim, hangi giderlerim var(Belediye Rüsum payi) komisyon..bu konulara hakin biri varmi acaba bu forumda?
Samsunlu55
31-10-2009, 22:32
Tozlayıcı çeşitteki çiçek az bile olsa tek tük meyve tutardı diye düşünüyorum. Bende ziraatcinizin dediğinede katılıyorum börtü böcek tozlamayı yeterince sağlıyabilir ama siz yinede kovan koyun hem yiyecek balınızı elde etmiş olursunuz.
Halle ilgili tek diyebileceği son gittiğimde(geçen sene) %20 civarındaydı. Şimdi %25'lerde olduğu söyleniyor.
Erikagaci
01-11-2009, 15:29
Tozlayıcı çeşitteki çiçek az bile olsa tek tük meyve tutardı diye düşünüyorum. Bende ziraatcinizin dediğinede katılıyorum börtü böcek tozlamayı yeterince sağlıyabilir ama siz yinede kovan koyun hem yiyecek balınızı elde etmiş olursunuz.
Halle ilgili tek diyebileceği son gittiğimde(geçen sene) %20 civarındaydı. Şimdi %25'lerde olduğu söyleniyor.
Cevabiniz icin tesekkürler, belkide soguga kaptirdik meyveyi, dedim ya cok az meyve olacak diye üstünde durmamistim, bu sene daha yakindan izleyecegim.
Hal Yasasina göre önce meyveyi ürettigim yerin haline gidip %2 rüsum vergisi ödeyecegim, sonra yola cikarabilirim. Istanbula varisinda orada da hale sokup yine %2 ödeyecegim, ayrica % 8 Komisyoncu alacak...böyle anladim okuduklarimdan.
Bu durumda acaba dalinda satmak daha mi karli? Japon Erikleri toptan kac paradan alici buluyor, fiyatlar ne durumda? Bu konuda tecrübesi olan var mi acaba.
denizakvaryumu
15-11-2009, 00:04
http://cgi.ebay.com/RARE-ANATOLIAN-DWARF-COBAN-PLUM-TREE-5-SEED_W0QQitemZ280390026607QQcmdZViewItemQQptZLH_De faultDomain_0?hash=item41488c456f
Arkadaşlar
Bu erik mürdüm eriği mi?
merhabalar japon eriği yetiştirmek istiyorum arazım ege bölgesinde kemalpaşada nasıl yapmama ne dikmemi önerirsiniz hatta bir cep telefonunuz varsa werirsenz size ordan ulaşmak isterim çaça adlı üye
http://cgi.ebay.com/RARE-ANATOLIAN-DWARF-COBAN-PLUM-TREE-5-SEED_W0QQitemZ280390026607QQcmdZViewItemQQptZLH_De faultDomain_0?hash=item41488c456f
Arkadaşlar
Bu erik mürdüm eriği mi?
Çakal eriği olabilir.
merhabalar japon eriği yetiştirmek istiyorum arazım ege bölgesinde kemalpaşada nasıl yapmama ne dikmemi önerirsiniz hatta bir cep telefonunuz varsa werirsenz size ordan ulaşmak isterim çaça adlı üye
Sn. Hasky merhabalar,
Araziniz kemalpaşa'nın neresinde, denize uzaklığı, rakım ne kadar? O bölgede erikler çiçek açtıktan sonra şubat ayında don olayı oluyor mu? gözlemlemeniz lazım.Bence dikilebilecek çeşitler; Black diamond ve Angelina ( verimli ve aynı zamanda yayvan tac oluşturduğu için), Black Amber ve Firar çeşitleri ( Dik gelişirler ama çok verimlidirler)uygun olur. Tercih yinede sana ait. (irtibat:505 7579202)ararsan daha detaylı görüşebiliriz, selamlar.
Samsunlu55
19-02-2010, 22:41
merhabalar japon eriği yetiştirmek istiyorum arazım ege bölgesinde kemalpaşa'da nasıl yapmama ne dikmemi önerirsiniz hatta bir cep telefonunuz varsa werirsenz size ordan ulaşmak isterim çaça adlı üye.
Sn. Hasky, aramıza hoş geldiniz. Sitemizin bazı küçük ama önemli kuralları var. Bunlardan yeni üyelerimizin genelde yaptığı fakat haberleri olması açısından uyardığım yazım kurallarına uyulması konusu. Birde sizi tanımamız açısından kendinizi yeni gelen üyelerde tanıtırsanız sizin için kolaylık olacaktır. Tekrardan hoş geldiniz. Saygılarımla...
22.02.2010 ptesi günü size telden ulaşacağım sayın çaça bgn bilgisayara bakma fırsatı buldum teşekkür ederim msjınıza
Samsunlu55
22-02-2010, 23:07
22.02.2010 ptesi günü size telden ulaşacağım sayın çaça bgn bilgisayara bakma fırsatı buldum teşekkür ederim msjınıza.
Sn. Hasky, lütfen yazım kurallarına dikkat edelim...
Bende 9 numara erik nedir nasıl bi şeydir ne zaman hasat edilir gerçek ismi nedir öğrenebilirmiyim.
serkanulas
16-03-2010, 17:40
selamlar
Japon eriği toptan kaça satılıyor?
kendiniz mi toplayıp satıyorsunuz **** onlar mı gelip toplayıp alıyorlar?
Bu konuda tecrübesi olanlar varsa,bilgilendirirlerse memnun olurum.
herkese iyi çalışmalar.
Bunlar da benim japon eriklerim, şimdi çok güzeller, sonrasını bilemem.
serkanulas
17-03-2010, 16:14
İnşallah sonrası da güzel olur,çok güzel çiçek açmışlar.
maşallah maşallah süpper gözüküyolar.inşallah yüzünüzü güldürür.neresi burası acaba?
selamlar
Japon eriği toptan kaça satılıyor?
kendiniz mi toplayıp satıyorsunuz **** onlar mı gelip toplayıp alıyorlar?
Bu konuda tecrübesi olanlar varsa,bilgilendirirlerse memnun olurum.
herkese iyi çalışmalar.
ben aynı şeyi merak ediyorum bilen varsa söylesin lütfen
denizakvaryumu
19-03-2010, 08:18
1 TL ye yerinde alınıp (alıcı topluyor) 4-5 TL ye tüketiciye satılıyor diye biliyorum.
maşallah maşallah süpper gözüküyolar.inşallah yüzünüzü güldürür.neresi burası acaba?
Burası İskenderun yakınlarında bir yer.
serkanulas
25-03-2010, 20:17
selamlar
Bu tozlayıcı nasıl oluyor erik ağacında onu anlamadım?
mesela kivilerde bir erkek bir dişi oluyor erkek meyve vermiyor sadece dişiyi tozluyor eriklerde de öyle mi?
baritono
08-04-2010, 15:32
Sn Çaça Merhabalar..Foruma yeni üye oldum yazılarınızı ilgiyle okudum.Ben Adana da yaşıyorum .Şayet vaktiniz olursa birkaç konu hakkında fikrinizi almak istiyorum.Adana-Ceyhan yolu üzerinde bir tarlam var.Ortamala 50 dönüm.Bu tarla uzun zamandır kiraya veriliyordu ve marul,mısır bugday,patatesyer fıstıgı gibi ürünler dikliyordu.Ben bu tarlayı erik bahcesine cevirmek istiyorum.Bununla ilgili toprak analızlerini ve etrafta ki hava kosullarını henuz sorgulamadım.Ama genel olarak tarlamın oldugu bölgede narenciye ,nar, zeytin,nektarın gibi ürünler yetişiyor.kışın don durumu söz konusu olabiliyor ama kış aylarında genel sıcaklık tarlanın oldugu bölgede -2 in altına düşmüyor .Tarlam kırmızı toprak ve cok berektli.Su sorunum yok beton kanalet tarlamın hemen yanından gecıyor.Size sormak istediğim bu tarlayı japon eriği tesisne cevirirsem ortala aşagı yukarı ne kadarlık bir maliyet cıkarır bana?Gücüm yeter mi ya da 50 dönümün tamamını japon eriği yapmak mantıklı mı? .Görüşleriniz ve fikirleriniz benim için önemli.şimdiden teşekkür ederim
Sn. Baritono Merhaba,
Erik bahçesi ile uğraşmak çok zevkli. Özellikle çiçek açma dönemi ve meyvelerin olgunlaşma döneminde hafta sonlarını iple çekiyorum. hafta sonu bahçeye gittiğimde yorgunluğum ve stresim kalmıyor.Yalnız önceki mesajlarımda da belittiğim gibi Erik ağaçları diğer ağaçlara göre hastalık ve zararlılara karşı daha hasas. Dikkatli bir bakım gerektiriyor. 50 da yaptığınız takdirde sürekli - iyibir yardımcıkişiye ihtiyacınız olacaktır diye düşünüyorum. Benim arazi 5 da kadar olduğu için ben yevmiye ve kiralama usulü ile işlerimi halletmeye çalışıyorum. Senin bölgede kış soğuklarının sorun oluşturacağını sanmıyorum. sana 3-4 adet ana çeşit seçmeni, bu çeşitlerin tozlayıcılarını ayarlamanı, arasına da % 5 gibi papaz ve can eriği serpiştirmeni öneririm çeşitleri seçerken hasat zamanı birbirini takip eden çeşitlerden seçersen piyasaya 3-4 ay erik verebilirsin. bu tabii ki benim fikrim. Aslında ben satış konusunda pek tecrübeli sayılmam. Şimdiye kadar kayda değer bir ürün satmadım. şimdilik bukadar. herşey gönlünce olsun. Saygı ve selamlar.
baritono
09-04-2010, 09:10
SN ÇAÇA COK TEŞEKKÜR EDERİM İLGİNİZ İÇİN.DEDİĞİNİZ GİBİ DİKİM ZAMANI VE SONRASINA BIRds YARDIMCI TUTACAM CİFTLİĞE KUCUK IKI ODALI BIR KONTEYNIR YERLLESTIRECEĞİM.BAKALIM ARTIK.KURUKUM ASAMASINI BIR BIR SİZLERLE PAYLASACAĞIM.SELAMLAR
S Güngör
11-04-2010, 00:28
Arka bahçemizdeki japon eriğinden hiç verim alamadık. Zavallıcık sonbaharda daha yaprak dökmeden aldanıp çiçekleniyor. Daha sonra açan dallar birer birer kuruyor. Bu konuda yapılabilecek herhangi bir şey var mı?
Arkadaşlar, 11 nisanda esen kuvvetli rüzğar eriklerin çoğunu dökmüş. dün bahçeye gittiğimde görünce üzüldüm. Ama kısmetten fazlası yenmez. Artık kalanlara bakacağız. İnşallah bundan sonra böyle şeyler olmaz. Birkaç resmi aşağıya kopyalıyorum.
Bu yıl yeni bahçemize birkaç çeşit japon eriği aldık. Aldığımız fidancı eriklerin adlarını değil de numaralarını söyledi. 4 numara, 5 numara ve 9 numara dedi. Şimdi biz hangi erik çeşitlerini almış olduk?:cool:
DAKINCIK_01
25-05-2010, 14:14
Japon eriklerinde (blacak beauty çeşidinde) çiçeklenme ve döllenme sorunu yaşıyorum konu hakkında bilgisi olan var mıdır?
YeşilSeven
27-05-2010, 09:39
Tozlayıcınız var mı? bu tür için Friar ya da Santa Rosa cinsinden tozlayıcı gerekli.
Japon Eriği
Köye gittiğimde çektiğim Japon eriği fotoğrafları
159884
159885
159886
159887
159888
YeşilSeven
13-07-2010, 12:36
ali bey bunların cinsi Angelik diye bilinen tür mü?
ali bey bunların cinsi Angelik diye bilinen tür mü?
Emin olmamakla beraber galiba Tracy Sun eriği.Angelica sanırım eylül ayında oluyor. Vermiş olduğum linkte eriklerin isimlerini ,olum tarihlerini ve fotoğraflarını bulabilirsiniz.
http://www.e-fidancim.com/Erik-Fidanlari,CA2-17.html
http://www.ucuzfidan.com/
gurbik67
14-07-2010, 21:52
tüh tüh tüh MAŞALLAH emeklerinize sağlık sizlere sağlık iç geçirmedim değil seyrederken nefesim kesildi.
YeşilSeven
15-07-2010, 09:06
Emin olmamakla beraber galiba Tracy Sun eriği.Angelica sanırım eylül ayında oluyor. Vermiş olduğum linkte eriklerin isimlerini ,olum tarihlerini ve fotoğraflarını bulabilirsiniz.
http://www.e-fidancim.com/Erik-Fidanlari,CA2-17.html
http://www.ucuzfidan.com/
Şu anda bu erikleri marketlerde Angelik diye satıyorlar. Siyah erik mi hepsi angeliktir nasılsa, yurdum insanı :)
Sn. Yeşilseven çok haklı. bana da her gören anjelik mi? diye soruyor. Ben yalan söyleyemiyorum. Black Beauty japon eriği veye Black Amber çeşidi japon eriği diyorum. Ama böyle deyince insanlarda bir soğuma oluyor.sanki japonyadan gelmiş gibi düşünüyorlar. Anjelikmi diye sorarkenki gözlerindeki ışıltı kalmıyor.Evet anjelik desem çok daha severek yiyeceklerinden eminim.Ama yinede yiyenler hayran kalıyor.
Japok erikleri çok çeşitlidir.Yaklaşık on çeşit vardır.Mayıs 2-3. hafta red beauty çıkar.Haziran ilk haftası obilnaja çıkar obilnajadan 5-6 gün sonra black beauty 3-5 gün sonra beauty den black amber çıkar temmuz 9-15 arası black star 10 gün sonra black stardan black diamond çıkar ondan sonra boşluk olur eylül ortalarında angeleno çıkar genelde buzhanaye koyulur angelenedon bir hafta sonra autum giant çıkar
1.Japon erikleriyle ilgili tüm yorumları okudum üreticilere bazı ezbere tavsiyeler de bulunulduğunu okudum.Mesela erkenci bölgelere doğrudan black diamand cinsi japon eriğinin tavsiye edilmesidir.Ege,marmara,akdeniz ya da kışları ılıman geçen erkenci bölgelere(Rakım 0-400-500) bu cinsin tavsiy edilmesi yanlıştır.Çünkü ağaç soğuklamanasını alamayacağında dolayı meyve tutumu az olacaktır.
2.Tozlama ihtiyacı bütün eriklerde eriklerde vardır.Tozlayıcı çeşitler de friar santa.rosa.fortune ana çeşitin yeterli meyve tutmasını sağlamayabilir.Çünkü bu cinslerin hepsinin soğuklama ihtiyacı faklıdır.Bu sebepten dolayı çiçeklenme dönemleri farklı olacabilir.Tozlaşma istenen seviyede olmayabilir.Bu sebepten dolayı arı,böcek şarttır.10 dekara bir kovan yeterlidir çiçeklenme döneminde.
4 numara erik red beauty olabilir.5 numara obilnaja 9 numara black diamond tır
5 numara obilnaja,6 numara black amber,7 numara black beauty 9 numara black dimanod 10 numara santa rosa
denizakvaryumu
03-08-2010, 23:28
Ankara'da sanırım hiç bir japon eriği olmaz?
Köye gittiğimde getirdiğim japon eriği türünden anjelika eriği.Fotoğraflarını sizinle paylaşıyorum.Çok sert ve lezzetli bir erik.Benim çok hoşuma gitti tadı.Ayrıca çok da dayanıklı uygun şartlarda uzun süre muhafaza edilebilir.
169950
169951
169952
169953
Sayın ÇAÇA ve SALAH özellikle Hatay bölgesi ile ilgili olduğundan yazılarınızı zevkle okudum. Samandağ sınırları içerisinde ama Antakya'ya yakın bir yerde 10 dönüm alana hangi cins erik öneririsiniz ? Tarlalarınız son durumu nedir acaba?
HLCUCE siz bu bölgeler için erkenci hangi cinsi ve tozlayıcısını öneriyorsunuz?
Saygılarımla...
Sn. nrş merhaba,
Benim bahçenin durumu şimdilik iyi. önümüzdeki yıl daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Çinko ve bor içerikli gübrelemeden sonra ağaçların rengi değişti. canlılığı arttı. sizin adınıza sevindim. güzel bir uğraş olacak. ama seçim yaparken tozlayıcıları çok iyi seçmelisiniz. Sn.HLCUCE çok haklı. İşi şansa bırakmadan garantiye almaya çalışmalısınız. arazinizin rakımı ve soğuklanma durumuda çok önemli. Burada Sn. HLCUCE nin görüş ve tavsiyeleri dikkate alınmalı derim.herkese selamlar.
fatma sunay
02-12-2010, 18:39
Merhaba arkadaşlar bende japon eriği fidanından ekmek istiyorum fakat Erzincan bölgesinde yetişirmi.Yetişirse hagi cinsleri yetişir. Bana bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum. Malumunuz soğuk bölge olduğu için her meyve yetişmiyor. Mesela eksi kaç derece soğuğa dayanıklıdır.
erdenaycincin
15-12-2010, 21:57
saksıya on-onbeş tane angelik erik çekirdeği diktim, ancak tabi daha çimlenme belirtisi yok. eğerki allah izin veripte çimlenme gerçekleşirse bu fidanlar büyüdüğü zaman angelik erik meyvesini verirmi yoksa aşımı ister bilgilendiren olursa sevinirim.
Samsunlu55
18-12-2010, 21:37
saksıya on-onbeş tane angelik erik çekirdeği diktim, ancak tabi daha çimlenme belirtisi yok. eğerki allah izin veripte çimlenme gerçekleşirse bu fidanlar büyüdüğü zaman angelik erik meyvesini verirmi yoksa aşımı ister bilgilendiren olursa sevinirim.
Aynı eriği vermez, aşı gerektirir.
erdenaycincin
20-12-2010, 21:36
ya hayallah.nerden bulurumki aşısını neyse bilgilendirdiğiniz için çok sağolun.
izmir de bir arkadaşım ANGELENO cinsi dikmişti.gerçekten çok iyi çıktı. şu firmayla bağlantı kurarsanız herşeyinizle ilgilenirler.. www.irgeler.com
DAKINCIK_01
20-01-2011, 12:47
birkaç resim de benden.
black amber e benziyor.dışı siyah içi sarı iri ve tatlı bir meyvesi var.
Bu resimleri hangi köyden çektiniz
Baki Berk Kayalar
20-01-2011, 13:16
İtalya' da bunun turuncusu, sarısı ve kırmızı da oluyor. Eylül döneminde yoğun olarak satılıyordu.
kasabalı
20-01-2011, 23:59
Sayın Aliok bey
japon erik ağaçlarının dikimi kaç mt acaba 3x2 dikilebilirmi
Sn. DAKINCIK 01,
Buerikler benim bahçeden. B.Amber çeşidi, sen haklısın.
İsmail Kuzucu
25-01-2011, 21:33
Merhabalar,
Kırmızı cinsi boya ve yanlara çok gittiği için 3x2 yetmeyebilir. Eğer budama yaparsanız yeter.
Sarı cinsinde ise 3x2 normaldir. Bu cinsi fazla yana ve boya gitmiyor.
Eğer toplama zamanlarını iyi ayarlayabilirseniz sarı cinsi kırmızı cinsinden çok daha güzel ve kokulu oluyor...
kasabalı
27-01-2011, 14:24
sayın İsmail Kuzucu bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim
Samsunlu55
18-02-2011, 13:15
Japon grubu eriklerde her sene ilaçlama gerektiren bir hastalık veya zararlı var mıdır. Mesela bendeki can grubu eriklerde her sene yaprak biti, avrupa grubu eriklerde ise meyve iç kurdu oluyor. Japon grubu ilaçlanmadığında meyve iç kurdu görülüyor mu:confused:
Birkaç resim de benden.
Sn. çaça,
Ağaçlarınıza hayran oldum. Maşallah meyveleri çok iyi gelişmişler.
Kaç yaşında bu ağaçlar? İlaçlamayı nasıl yapıyorsunuz?
Tozlayıcıları nedir?
Ben de alacağım ama yanlış tip verirler diye de çekiniyorum. Sertifika istemek sanırım en doğrusu.
Sn. çaça,
Ağaçlarınıza hayran oldum. Maşallah meyveleri çok iyi gelişmişler.
Kaç yaşında bu ağaçlar? İlaçlamayı nasıl yapıyorsunuz?
Tozlayıcıları nedir?
Ben de alacağım ama yanlış tip verirler diye de çekiniyorum. Sertifika istemek sanırım en doğrusu.
Sn. uzman 16,
Benim ağaçlar 5. yılında. kışları yapraklar dökülünce (bizim burada) bakırlı bir ilaçla Aralık ayında 1. ve Ocak sonu şubat başında 2. ilaçlamayı yapıyorum. Ancak ilaçlamadan sonra havaların 2-3 gün güneşli ve kuru geçeceği günleri seçmeye çalışıyorum. 2 inci önemli ilaçlamayı "Erik iç kurdu için) meyveler olgunlaşmadan 20 gün önce ( mayıs 15-20 de) yapıyorum. daha önce belirttiğm gibi B. beauty ve B.amber çeşitlrinin bendeki tozlayıcısı firar ve santa rosa dır.
YeşilSeven
21-02-2011, 20:41
Sn. Çaça'nın dediği gibi meyveler tam olgunlaşmadan 20-25 gün önce ilaçlamak gerekiyor. Aksi halde ne depolamaya ne de pazara dayanmıyor. Meyve iç kurdu genelde sap dibi çevresinden yayılıyor.
Sn. çaça, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Bahçem hobi amaçlı, küçücük ama 2 tane Japon eriğim oldu. Angelino denilen türden. Haftasonu bordo bulamacı uyguladım.
Sizinkilerin hasat zamanı ne zaman?
Sn. Yeşilseven, bilgi için teşekkürler. Dikkat edeceğim.
athena -asena
15-03-2011, 18:40
arkadaş geçen sene alara dan japon eriği almıştı ondan aşı kalemi alıp bahçemdeki yabani eriğe japon eriği aşıladım inşallah tutar.
Sn. Athena,
Aşı kalemlerinin üzerini de macun vb ile hava almayacak şekilde kapatsan daha iyi olurdu. korkarım yakında kururlar.
Sn. Uzman 16,
benim eriklerden B.beauty çeşidinin hasadı 5-15 haziran, B.Amber çeşidinin 25-30 haziran, S.Rosa çeşidinin 20-25 haziran, Firar çeşidinin 25-30 temmuz. Senin Angelina çeşidinin hasadı bölgeye göre değişmekle beraber Eylül ayı içerisinde olması lazım.
athena -asena
18-03-2011, 16:38
Sn. Athena,
Aşı kalemlerinin üzerini de macun vb ile hava almayacak şekilde kapatsan daha iyi olurdu. korkarım yakında kururlar.
sayın çaça; daha önce de aşı yaptık hiç kuruma olmadı inşallah bunda da olmaz .
uzun süredir sayfanızı takip ediyorum,ben de bu yıl 285 adet black diamond ve tozlayıcı olarak firiar eriği diktim yavaş yavaş patlamaya başladılar.buradan bilgi paylaşımında bulunmak beni mutlu eder...
crazytutor
19-03-2011, 21:53
Arkadaşlar. Fethiyede erik dikmek istiyorum. Ticari bi amacım yok hangi tür erikleri tavsiye edersiniz.Ben 1 numara olarak can erik dikecem ama farklı 2 tür daha dikmek isterim taysiyelerinizi bekliyorum.
sayın erik üreticileri ve uzman arkadaşlar ;
Samsun'da şehir merkezinde manavda bugün (20.03.2011) vişne renginde üzerinde yaygın beyaz noktaları bulunan çok iri ( 6-7 tane/klg) erik gördüm, manav şili 'den ithal geldiğini söyledi ama sağlıklı bilgi oldugunu sanmıyorum ,kilosu 20 tl idi çeşidini hakkında bilgisi olan varsa sevinirim Türkiye'de fidanı varmı ,nezaman hasat edilir ,depodan mı çıkarıldı ? ilginize teşekürler
Samsunlu55
20-03-2011, 23:07
Git gide dışa bağlandığımız şu günlerde erik de ithal ettik deseler inanırım. O erik ya soğuk hava deposundan çıkmıştır ya da Akdeniz'den hale gelmiştir. Bence fidanı da Türkiye'de mevcuttur, cinsini öğrenmek gerek...
beytullahvapur
27-03-2011, 17:28
saygıdeğer arkadaşlarım ben mersinde yaşıyorum bahcem denize rakımı 10-15 civarıdır. fazla değil ama 150 fidan kadar japon eriği dikmek istiyorum.9 numara denilen japon eriği cinsini öneriyolar.9 numara erik hangi model oluyo onuda tam bilmiyorum ama black DAMIOD diye öğrendim.sizce ne dikmeliyim yardım ederseniz çok sevinirim.
beytullahvapur
27-03-2011, 18:52
Merhabalar ben mersin erdemli'de yaşıyorum fazla değil 150 fide kadar japon eriği dikmek istiyorum .sahil kasabasında yaşıyorum nem oranı yüksek bi yer.sizce ne dikmeliyim.uzman arkadaşlardan mesaj bekliyorum.şimdiden teşekkür ederim
9 numara erik Black Diamond oluyor sanırım.
Merhabalar, niğde bölgesinde 10 dönüm boş arazim var. (rakım yaklaşık 1000)
Daha önce amasya elma ağaçları varmış sökmüşler.
Japon eriği diksem hangi cinsini önerirsiniz? Biraz geç kaldım ama ne dikeceğime karar veremedim.
Buralarda genelde elma var bu sıralar kiraza yoğunluk verildi ama erken yetiştiği için fazla para etmiyor kiraz. Bir de çok dikilen şey beni soğutuyor. arz talep nedeniyle.
Bana ne tavsiye edersiniz? okuduğum kadarıyla japon eriği mantıklı gibi geldi .
dussokagi
05-04-2011, 21:51
karadeniz bölgesi için uygunmudur acaba bende 1 tane var 2 senedir hiçbir meyve vermedi
Bahçemde bulunan japon eriği cinsi erken olan bir tür .Haziran sonunda olmaya başlayıp temmuz ortalarında olgunlaşmasını tamamlar, oldukca nefis tadı olan bir tür .
saygifidan
09-04-2011, 15:42
Merhabalar, niğde bölgesinde 10 dönüm boş arazim var. (rakım yaklaşık 1000)
Daha önce amasya elma ağaçları varmış sökmüşler.
Japon eriği diksem hangi cinsini önerirsiniz? Biraz geç kaldım ama ne dikeceğime karar veremedim.
Buralarda genelde elma var bu sıralar kiraza yoğunluk verildi ama erken yetiştiği için fazla para etmiyor kiraz. Bir de çok dikilen şey beni soğutuyor. arz talep nedeniyle.
Bana ne tavsiye edersiniz? okuduğum kadarıyla japon eriği mantıklı gibi geldi .
firstoz merhaba izmir ödemişte meyve fidanı üreticisiyim sana bu konuda yardımcı olmak isterim. istersen ziraat mühendisimle görüştürebilirim seni ama benim önerim o bölgeye black diamond. elimde mevcut istersen temin etmende yardımcı olabilirim www.saygifidancilik.com istersen sitemizi ziyaret edebilirsin.
Sevgili saygı fidan... Turgutlu yöresinde papaz eriği gibi çok yaygın yetiştiriciliği yapılan ankara eriği var Yakın olmanız nedeniyle bilirsiniz.Bu erik cinsine internet ortamında rastlayamıyorum.Bu eriğin (ankara) ismi nedir acaba?
202120
202121
202122
saygifidan
12-04-2011, 09:39
Ali merhaba, ankara eriği olarak adlandırdığımız çeşit eski ve yöresel bir türdür. mürdüm eriğini andırmaktadır. istersen mürdüm eriği olarak arama yapabilirsin...
Samsunlu55
12-04-2011, 20:40
Sn. saygifidan, papaz eriğini çekirdek tutmaya başladığından meyveler kızarana kadar yeme fırsatımız var. Peki ağustos papazı (geç papaz) türünde bu mümkün mü:confused: Yani ben ağustos ayında olacak olan eriği tam büyümeden haziran ayında yiyebilir miyim, bir acılık söz konusu olur mu:confused: Çünkü bazı yeşil erik cinslerinde meyve tam olgunluğa ulaşmadan yenemiyor, keskin bir açılık oluyor.
Birde sitenizdeki wickson erik çeşidi hakkında da bilgi verir misiniz:confused:
saygifidan
17-04-2011, 14:27
samsunlu55 *** güz papazını da aynı şekilde yiyebilirsin. senin bahsettiğin acılık olan erik papaz eriğinin tozlayıcısı olan aynalı eriğidir. yeşilken çok acıdır ancak kızardıktan sonra yenilir.
halk arasında güz formazası adı ile de bilinir. hasat zamanı ağustos ayının ilk haftasıdır. ucu memeli sarı renkli meyve eti çekirdekten ayrıdır, beyaz etlidir.Günümüzde diğer japon erikleri yanında ekonomik değeri düşüktür.
xxmetexx
22-04-2011, 16:59
*** arkadaşlar black amber ağaçı 3.yaşta ne kadar verim olur bilgi verirseniz iyi olur
xxmetexx
22-04-2011, 17:00
ağaçları kireçlemek doğrumudur neye yarar dostlar.
xxmetexx
22-04-2011, 17:01
black amber ağacını yazın hangi iaçları kullanmak gerekir.
meliskara
02-06-2011, 05:07
selam çaça kardeşim. ben hassa dan ayhan bozkurt. 300 kök kadar ağacımı black amber eriğine aşılamak istiyorum. rica etsem senden aşılık göz almak için filiz alabilirmiyim? bana telefonla ulaşabilirsen sevinirim. 0554 304 93 98
Göz aşısı için alabilirsin.
mehmet uysal
02-06-2011, 11:11
arkadaşlar merhaba sitenize yeni üye oldum bilgilerimi sizinle paylaşmak isterim ben bandırmada altı yıl önce 70 adet ancelina eriği diktim şu anda ağaçlarım çok büyüdü geçen yıl 2010 bir tondan fazla erik aldım meyve fidanlarını bilmediğim bir yerden aldım fidanları satan tozlayıcı olarak flair yerine normal bardacık eriği vermiş iki yılım boşona gitti üçüncü yıl tozlayıcı olarak verilen eriklere flair aşıladım ayrıca 4 yıl önce 250 adet nomperial ve teksas badem fidanı diktim bu konuda kendimi iyi yetiştirdiğimi sanıyorum bu konularda arkadaşlarıma yardımcı olmak isterim
meliskara
02-06-2011, 21:36
selam çaça dostum. kararımı değiştirdim black daimond aşılamak istiyorum. ilgin ve alakndan dolayı ayrıca vermiş olduğun bilgilerden dolyaı tesekkür ederim
Sayın Uysal,
Sitemize hoşgeldiniz.Üriününüz bololsun.Anjelika erik çeşidiyle bende ilgileniyorum.Busene 20 adet diktim.Verimden memnun kalırsak çoğaltacağız.
Benim size sormak istediğim .
Bana tozlayıcı gerekmez dediler, illaki gerekirmi?
Ağaçbaşına ortalama nekadar verimli?
Ancelikanın pazar durumu nasıl?
mehmet uysal
06-06-2011, 15:01
arkadaşım olaya ticari açıdan bakacak olursak tozlayıcı şarttır.Yok benim bahçemde çeşit olsun diye düşünürseniz pek de gerekli değil. üç yıl öncesine kadar tozlayıcı yoktu buna rağmen dört yıllık ağaçlarımdan 10-20 şer kg. erik aldım kilogramını birbuçuk ile iki lira arasında değişen fiyatlardan alıcılara ve ya manavlara veriyorum.
aliok bey eriğinizin tam olarak cinsi nedir öğrenebildiniz mi?
nisan_25
22-07-2011, 13:51
merhabalar. bende samsun ayvacık ilçesinde japon eriği yetiştiriciliği yapmak istiyorum.acaba hangi çeşitleri önerirsiniz halk arasında 9 numara die adlandırılan erik çeşidini düşünüyorum.tozlayıcıları ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgi verir misiniz?
merhabalar. bende samsun ayvacık ilçesinde japon eriği yetiştiriciliği yapmak istiyorum.acaba hangi çeşitleri önerirsiniz halk arasında 9 numara die adlandırılan erik çeşidini düşünüyorum.tozlayıcıları ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgi verir misiniz?
Sn. Nisan 25,
9 numara Black diamond'dır. Japon eriklerinin isim patentlerini bir şirket almış olduğu için, diğer üretici ve satıcılar arasında numara ile anılırlar. 9 numaranın tozlayıcıları Black Amber ve Santa Rosa'dır.
Japon eriği yetiştiriciliği biraz özen ve emek ister. Her şeyden önce, japon erikleri kendine kısırdır, yani tozlanması gerekir. Tozlama için yalnızca yanlarına tozlayıcı çeşitleri dikmenin yetmediğini kendi bahçemde görmüştüm. En iyisi çiçeklenme döneminde bahçede arı bulundurmaktır. Yaklaşık 4-5 dönüme 1-2 kovan bulundurmak en ideali.
Biraz da sabır istiyor. İlk 2-3 yıl verim oldukça az oluyor. Çünkü erik ağaçları öncelikle kök ve gövde gelişimini tamamlayıp sonra verime yatmaya başlıyor. Önceki yazışmalarda bodur ağaçların ömrü ile yorumlar görmüştüm. Şunu belirtmek isterim ki: Ovada ve yaylada bu ağaçlar farklılık göstermektedir. Ovada, kısa zamanda verime yatıyor ama ömrü de ona göre 15 yıl civarında oluyor. Yaylada biraz daha geç verime yatıp (tabii erkencilik vasfını da kaybedip) ömrü 20 yıl civarında olabiliyor.
Japon eriklerinde zamanında ve doğru budama ve gübreleme hayati önem taşıyor. 9 numara, bence bu eriklerde tadının çok güzel, çekirdeğinin küçük ve veriminin daha fazla olması, ayrıca da (nispeten) daha geçci olduğu için don ve dolu riski daha az olması nedenlerinden güzel seçim.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bahsettiğiniz bölge itibariyle Akdeniz bölgesinin daha erken hasadı fiyat konusunda sıkıntı yaratabilir. Ayrıca bölgenize uygun mudur, araştırmak gerek.
Umarım yararlı olur.
serdar okumuş
06-08-2011, 18:55
arkadaşım benim yerim çok kuvvetli kumsal ova toprağı.yani papates toprağı diyelim.ağaçlarım 3 yaşında ama üzerlerinde 8-10 tane var.
serdar okumuş
06-08-2011, 19:02
arkadaşlar buraya yeni üye oldum.ben de 130 tane black diamond ve dölleyici olarak 28 tane firier diktim.ancak çoğunu üzerinde meyve gördüğüm ağaçlardan kalem alarak göz aşısı yaptım.ilk diktiğim anaçlar 20 tane ve 3 yaşında.aşı yaptıklarım 2 yaşında ama diğerlerine yetiştiler.ilk diktiklerim anaçlarda meyve var.bazısında 2 tane bazısında 10 tane.meyveyi gördüm.ancak benim problemim 4 defa ilaçlamama rağmen(yaprak biti) yine de var.birde kırmızı örümcek geliyor.budamasını nasıl yapmalıyım.şeftali budar gibimi veya başka tarzdamı.yer ço kuvvetli toprak ve fidanlar kamçı gibi yukarıya gidiyor.bana dallarına su şişesi bağlayıp açmamı söylediler ve ağacı seneye strese sok yoksa verim alamazsın diyorlar.siz erik üreticilerinin bilgilerine ihtiyacım var.beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.saygılar...
tarabyali
11-08-2011, 18:02
selam arkadaslar ben istanbulda yasiyorum bundan birkac gün önce fidan satan bir yerde bir erik cesidi gördüm ANGELİNA 15 yillik agac yani saksida bodur agac ama agac bayaga kalinlasmis fiyatini sordum 750 tl dedi alici gibil durmadim saticida ****** satmak istiyor benim icin pahalli dedim adam bahceye dikimi dahil 400 tl.ye indi agaca bakiyorum agac büyümüs paraya bakiyorum cok gibil geliyor fikirlerinizen faydalanmak istiyorum ne dersiniz simdiden tesekkürler saygilar
Japon eriği bahcelerinin de üzüm bağlarında oldugu gibi tele alınıp daha sık dikilmesi konusunda bir şey bilen varmı acaba.3*4 metre gibi veya 3*5 gibi .ne avantaj getirir acaba
Black dıamond çeşitinin en iyi tozlayıcısı aynalı erik deniyor dogrumudur sizce
selam kardeşlerim sayın çaça verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim ben forumda yeniyim benim 1000 m2 kadar toprağım var ıspartada rakım 1050 kış ayları -5 ila -10 arasında değişir bende bir erik bahçesi düşünüyorum kardeş beni zarara sokmıcak birazda hobi olsun diye düşünüyorum ama ileride ****** belkide ticaret amaçlı kullanacam kardeş bana hangi erik ağacını önerirsin dölleme olarak ne dikmeliyim ANGELİNA mı yoksa black dıamont mı daha verimlidir lütfen yardımcı olurmusun şimdiden teşekkürederim kardeşim
Sn. Garip,
Angelina dikmeni öneririm ancak soğuklama ihtiyacı düşük olduğundan senin orada erken çiçek açıp, sonrasında ilkbahar geç donlarına yakalanma riski var. bulunduğun bölgedegeçdonları incelemelisin tehlike oluşturmuyorsa uygun olabilir. sağlıcakla kal.
dogan222
20-10-2011, 21:22
selam.6 yasında angelina ,4.5,dekar alana dikili bahcem var.erik ve ayva konularında bilgi paylasımı ve bilgilenme için burdayım,tabi araziden fırsat buldukça.hepinize selam
dogan222
20-10-2011, 21:23
20.10.2011
Merhabalar,
Burhaniye yazlıkta, komşumun ''Japon eriği'' dediği ağacından 3-5 sürgün çeliği tutturmuş idim. 3 senedir gitmiyorum, akibetleri ne oldu bilmiyorum. 145 nolu mesajdaki meyvelere benziyor. Çok iri. Fakat ekim ayı başında hasat ediliyordu.
Tek bir ağaç idi(Tozlamayı sanırım arılar yapıyordu) ama meyvesi çok bol idi.
Farklı bir cinsi olabilirmi?
Saygılarımla lütfen.
arkadaşlar merhaba sitenize yeni üye oldum bilgilerimi sizinle paylaşmak isterim ben bandırmada altı yıl önce 70 adet ancelina eriği diktim şu anda ağaçlarım çok büyüdü geçen yıl 2010 bir tondan fazla erik aldım meyve fidanlarını bilmediğim bir yerden aldım fidanları satan tozlayıcı olarak flair yerine normal bardacık eriği vermiş iki yılım boşona gitti üçüncü yıl tozlayıcı olarak verilen eriklere flair aşıladım ayrıca 4 yıl önce 250 adet nomperial ve teksas badem fidanı diktim bu konuda kendimi iyi yetiştirdiğimi sanıyorum bu konularda arkadaşlarıma yardımcı olmak isterim
Mehmet Bey Düzce (Karadeniz Bölgesi)
825 m rakımda japon eriği hangi şartlarda yetişebilir bilgilerinizden yararlanmak isterim teşekkürler
Erikagaci
08-11-2011, 16:30
Merhaba,
ben de Canakkale'de Japon erigi yetistiriyorum, yeni bahce yapmak isteyenler ilk önce iklim kosullarini arastirsinlar (cok önemli) sonra da Fidan alacaklari yeri cok iyi secsinler, benim epey cok agacim var ama Fidanci yanlis fidan verdi, tuhaf tuhaf erikler cikiyor arada yaklasik %20 si yanlis cins cikti. Fidanci dahil kimse hangi cins oldugunu bilmiyor..
Sertifika falan hikaye, onu da bilmis olun. Sertifika sadece destekleme almak icin ise yariyor, ama cinsin dogrulugu konusunda size güvence vermez.
maydemir
01-12-2011, 13:03
Arkadaşlar ben evin önündeki bahçeme iki adet black diamond ve bir adet friar ektim,
ancak biraz gölgede kalıyorlar ,
günde 3-4 saat güneş ancak görüyorlar acaba fidanlar yetişir mi?
kemalcuce
04-12-2011, 10:35
Merhaba,
ben de Canakkale'de Japon erigi yetistiriyorum, yeni bahce yapmak isteyenler ilk önce iklim kosullarini arastirsinlar (cok önemli) sonra da Fidan alacaklari yeri cok iyi secsinler, benim epey cok agacim var ama Fidanci yanlis fidan verdi, tuhaf tuhaf erikler cikiyor arada yaklasik %20 si yanlis cins cikti. Fidanci dahil kimse hangi cins oldugunu bilmiyor..
Sertifika falan hikaye, onu da bilmis olun. Sertifika sadece destekleme almak icin ise yariyor, ama cinsin dogrulugu konusunda size güvence vermez.
Öncelikle hatalı çıkan fidan için üzüldüm.Hatalı çıkan ağaçların fotograflarını-hasat tarihlerini ve yapraklarını gönderebilirseniz size cinsleri konusunda yardımcı olabilirim
Japon grubu eriklerinin çoğunda fidancılar sertifikal alamaz arkadaşlar.Zira bakanlığın tescilinde yoktur.
Bahçe yapacak olduğunuz yerin iklim koşulları bahçecilikte çok önemlidir.Örneğin obilnaja veya red beauty japon erik eriklerini tutupta 1000 rakımlı yere dikerseniz dalından meyve zor kopartırısınız.Erkenci bölgeler için en uygun olan olan erik çeşitleri
red beauty (Hasat Mayıs 2. hafta-Ağaç Başı verim 50-75 kg)
obilnaja(Hasat Mayıs Sonu-Ağaç Başı verim 50-75 kg)
black slendor(Hasat Haziran 1. hafta-2.Hafta Arası-Ağaç Başı verim 50-75 kg)
kemalcuce
04-12-2011, 10:39
Merhabalar ben mersin erdemli'de yaşıyorum fazla değil 150 fide kadar japon eriği dikmek istiyorum .sahil kasabasında yaşıyorum nem oranı yüksek bi yer.sizce ne dikmeliyim.uzman arkadaşlardan mesaj bekliyorum.şimdiden teşekkür ederim
Erdemlide denenmiş red beauty erik bahçesi mevcuttur.Tavsiye ederim.Fidan alımı konusunda yardımcı olabiliriz.
Erdemlide denenmiş red beauty erik bahçesi mevcuttur.Tavsiye ederim.Fidan alımı konusunda yardımcı olabiliriz.
Sn. Kemalcüce, Red Beauty erik fidanı ve yanınıda 5-6 ad. fidan istesem banada yardımcı olabilirmisiniz. özel mesajdan adetlerini bildirebilirim.
Erikagaci
16-01-2012, 08:55
*** arkadaşlar black amber ağaçı 3.yaşta ne kadar verim olur bilgi verirseniz iyi olur
Sayin xxmetexx,
bende de 2007 subat dikimi Black Amber var, daha cogu meyveye yatmadi( biz bilerek sert budadik ki erken meyve yapmasin), bazilarin 5-6 kg yapti ama cogunda tek tük meyve vardi 2011 yazinda..
karayemiş
23-01-2012, 21:03
sayın uzman abilerim benim japon eriğim ocakta çiçek açtı
karayemiş
23-01-2012, 21:09
çiçekler ağacın tümünde değil ama açmayan kısımlarda gözlerde uyanma belirtisi var ne dersiniz bu sene meyve alabilirmiyim yani çiçek açma döneminde yeniden çiçeklenirmi şu andaki mevcut çiçekleri koparsam bir faydası olurmu ne yapmalıyım bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler
Bence gayet normal. Özellikle sahile yakınsa. Benim japon eriklerimde şimdi tomurcuklandı. Önceki yıllara göre biraz erken oldu. şimdi don riskini atlatmayı bekliyeceğiz.
karayemiş
31-01-2012, 16:37
sayın çaça gayet normal benim eriklerimde tomurcuklandı demişsiniz ama şöyle bir durum var benim erik trabzonda çiçeklenelide yaklaşık 40 gün oldu yukarıda yazdığım gibi bir kısmındada tomurcuklanma var sanırım hatay trabzona göre daha sıcak bir ilimiz bunu öğrenmek için istatiklere bir bakacağım farzedelimki erikteki çiçeklenme erken olmuş bu durumda ne önerirsiniz **** sizin erikleriniz kasım sonunda çiçeklenmiş olsalar sonuç ne olurdu dersiniz
onurkusak
11-03-2012, 14:13
Arkadaslar Merhaba,
Grubunuza yeni katildim Manisa dolaylarinda 10 donumluk japon erigi bahcem var. 2010 aralik ayinda dikimleri gerceklestirildi. Bu sene isallah 2. kez acacaklar. Bunun yani sira Orta Dogu teknik Universitesinde yuksek lisans programina devam ediyorum ve bitirme Projemi Erik bahcesi fizibilitesi uzerine yapiyorum. Black Diamond meyve agacinin veya herhangi bir diger japon eriginin ilk 5 sene de agac basi kac kilogram meyve verdigi bilgisi ve son 5 senelik japon erigi satislari kg basina assagi yukari kac liraya gidiyor bilgileri gerekiyor. Bu bilgilere erismeme yardimci olursaniz cok sevinirim. Saygilarimla.
sayın çaça gayet normal benim eriklerimde tomurcuklandı demişsiniz ama şöyle bir durum var benim erik trabzonda çiçeklenelide yaklaşık 40 gün oldu yukarıda yazdığım gibi bir kısmındada tomurcuklanma var sanırım hatay trabzona göre daha sıcak bir ilimiz bunu öğrenmek için istatiklere bir bakacağım farzedelimki erikteki çiçeklenme erken olmuş bu durumda ne önerirsiniz **** sizin erikleriniz kasım sonunda çiçeklenmiş olsalar sonuç ne olurdu dersiniz
Merhaba Sn. Karayemiş,
Eriklerinizin durumuşimdi nasıl merak ettim. bu son soğuklardan umarım etkilenmemiştir.mesajınızı biraz geç farkettim. sonbaharda veya kışın erken yapılan budama çiçek açmayı biraz erkene alıyor. budamayı geciktirmek biraz fayda sağlıyabilir. Ayrıca ağaçlar yazayından itibaren dengeli bir gübrelemeye tabi tutulursa çiçek ve tomurcukları soğuklara daha dayanıklı olacaklardır. gübrelemeyi toprak analiz sonucuna göre ( potasyum,çinko, bor,ca vs. )yaparsan faydasını göreceğine inanıyorum.
onurkusak
14-03-2012, 09:02
Benim yukarıdaki soruma herhangi bir cevap dönecek arkadaş yok mu acaba?
karayemiş
19-03-2012, 16:03
sayın çaça o çiçek açan 2 dal yeşerdi belki beş on çiçek var üzerlerinde diğer dallar yeni çiçeklenmeye hazırlanıyor şu son haftaki donda onların durumu ne oldu bilemiyorum sonuç olarak çiçekler döküldü meyva tutumu olmadı erken açan çiçeklerde
onurkusak
19-03-2012, 18:13
Eriklerin fiyatlari ile son 5 senenin verilerine ulasabilecegim bir yer var mi acaba?
Büyükşehir belediyelerinin hal fiyatlarından bulabilirsin diye düşünüyorum.
Sayın Çaça,eriklerimiz çiçek açtı .ağaçlardaki beyaz örtü yavaş yavaş yeşile dönmeye başladı bu aşamada meyve dökümünü önlemek ve diğer zararlılara karşı önerebileceğiniz ilaç ve besinler nelerdir?Siz bu konuda uzman olduğunuz için önerileriniz benim için değerli.Selamlar.
Sn. Çakıcı, benim eriklerde yeşile dönmeye başladı. Bu zamanda küçük meyvelerin ve meyve saplarının kuvvetlenmesi için çinko, bor içerikli yaprak gübreleri kullanılabilir. ayrıca topraktan humik ve fulvik asitli- azotlu sıvı gübrelerden kullanabilirsiniz. topraktan yapacağınız gübrelemeyi holder vs. ile yağmur öncesi veya hemen yağmur sonrası uygulayabilirsiniz. Erikler nohut iriliğine yaklaştığı zaman testereli arı zararı olabilir , bunu sizin takip etmebiz gerekli.meyve üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde siyah delikler olur. Ayrıca thrips ve yaprak bitlri içinde bu dönem takip yaparak gerekirse ilaçlama yapmalısınız. Bu yıl ben thrips ve yaprak bitleri için sarı ve mavi renkli tuzaklardan astım. Terstereli arı benim bahçede haziran ayında büyük zarar yaptığı için beyaz tuzakları sonra asacağım. size çok çok selamlar, şimdiden kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim.Bol ve bereketli ürünler dilerim.
nostalji33
31-03-2012, 15:59
merhaba arkadaşlar.mersin erdemli ilcesinde japon erigi yetiştiricisiyim.gectigimiz sene yasadıgım en büyük sorunlardan biri capnidonis agac dip kurdu oldu.hemen hemen tüm agaclarımda zarar verdi.bu beladan nasıl kurtulabilirim.bu senede aynı sorunla karsılasırmıyım?
Samsunlu55
01-04-2012, 18:03
Şeftalilerde de oluyor dip kurdu. Gözle görünür yerden girdiyse ilerlemeden çıkartıyoruz; kökten girdiyse ağaç ilkbaharda uyanırken "Bende kurt var" diyor. Bunun dışında ilaçlı mücadele gerektirecek bir durumla karşılaşmadım.
nostalji33
01-04-2012, 20:31
teşekkür ederim samsunlu55 bilgilendirmeniz için.
nostalji33
01-04-2012, 20:35
sn caca sarı mavi ve bayaz rengte tuzaklardan bahsetmissin.bu tuzaklar nerden temin edilebilir bunların baska bir ismi varmı. uygulama etkilimidir.?maliyeti hakkındada bilgilendirme verirseniz teşekkür ederim...
sn caca sarı mavi ve bayaz rengte tuzaklardan bahsetmissin.bu tuzaklar nerden temin edilebilir bunların baska bir ismi varmı. uygulama etkilimidir.?maliyeti hakkındada bilgilendirme verirseniz teşekkür ederim...
Sn. Nostalji33, bu renkli tuzakları bende ilk defa deniyorum. kaparorganik.com.tr adresinden temin ettim. orayı ararsanız Tuncer bey size yardımcı olacaktır. sanırım reklama girmedi!
marnalı61
12-04-2012, 15:10
merhaba arkadaşlar
bu sene (1 ay önce ) trabzonda köye 1 adet yarıbodur obilnaja erik diktim. rakım 150-200 civarında. obilnaja hakkında bilgi verebilirmisiniz. internetten araştırdım. bazı sitelerde kısmen kendine verimli diyor. bazı sitelerde de tozlayıcı gerekir diyor. kısmen verimli ne demek.
Alihaydar ÖLMEZ
14-04-2012, 09:56
herkese selamlar. benim 20 dönüm daimond erik bahcemi 28 şubat 2011 de diktim. şuanda bahçemde mercimek büyüklüğünde eriklerimiz tuttu.ağaçlarımızın gelişmesine göre tuttuğu meyve oldukca fazla olduğu için seyretme yapacağımız için elle seyretme dışında yapılabilecek seyretme şekli varmıdır.bilgisi olanın bilgisini rica ederim.
Samsunlu55
16-04-2012, 13:23
kısmen verimli ne demek.
Kısmen verimli demek, tozlayıcı çeşit olmadan da meyve tutar fakat tozlayıcı çeşit olursa daha çok meyve tutar demek.
ttuzunalp
16-04-2012, 16:33
Merhaba Arkadaşlar
çanakkalenin biga ilçesinde denize 100 metre mesafeye rakım 0 angelik ve obrilnaj cinsi erik ektim geçen sene bu sene tutup tutmadığı anlaşılacak ancak önemli olan konu burada yazılanlara göre yanlış cins ekimi yapmışım kendimi kötü hissettim şimdi SİZCE bunun bir sakıncası olurmu?
onurkusak
23-04-2012, 08:15
Selamlar,
Yari bodur japon erigi agaclari ile bir kac seneden fazladir ugrasan abilerim, bana ticari anlamda satabilecek kadar meyveyi ilk hangi sene aldiklarini ve agac kac yasindayken olgunluga ulastigini soyleyebilirler mi acaba? Olgunluk evresinde tek bir seneye bakmadan senelere bakildiginda bir agactan ortalama kac kg meyve alinabiliyor?
nostalji33
25-04-2012, 21:09
merhaba tuzunalp.. bende senin düştügün duruma düşmüştüm...ben black daimont sipariş ettim tamamen black amber göndermişler.2 sene oldu bahce kuralı.dipten cıkan harapları kesmedim.ve onlara istedigim cinsi aşıladım senin içinde aynı seyi önerebilirim.benim yerde denize sıfır..mersin erdemlide.buralarda obilnaja var ama döllenme sorunu yaşıyor...anjelikte yayla kesimlerde daha iyi olur diye biliyorum...senin için önerebilecegim üç ceşit var.%40 diamont %40 amber %20 firar önerebilirim....böylece tozlanma sorunu diye bişeyde kalmaz..
bence sizin en iyi cins diamont diye düşünüyorum.. hem meyve kalitesi hem tadı hem meyve tutumu....yinede siz bilirsiniz ...yanıla yanıla dogruyu buluyoruz:)...kolay gele
onurkusak
15-05-2012, 21:50
Arkadaslar Selamlar,
Orta Dogu Teknik Universitesi Muhendislik Yonetimi Bolumunde Yuksek Lisan yapiyorum. Yuksek Lisans tezim Japon Erigi Bahcesi Fizibilite Calismalari uzerine. Cok ufak bir anketim var. 2 yasindan buyuk japon erigi bahcesi olan yardimci olmak isteyen arkadaslarin e-mail adreslerine bu anketi yollayabilirim. Doldurmaniz 2 dakikadan fazla suresini almayacak.
Saygilarimla,
Onur Kusakoglu
nostalji33
18-05-2012, 22:21
merhaba onur.japon erikleri türlere göre degikmekle beraber 2. seneden itibaren meyve vermeye baslar.mesala black diamontu ele alırsak agac bası 5 ila 10 kilo arası.3. sene de 15 ile 20 kilo arası.4 .sene 40 ile 50 arası.4. seneden sonrası agacın bakımına göre değişmekle bereaber 9 sandık meyve toplanılabilen agaclar olabiliyor.herbir sandık 20 klio civarı...bu en son verdigim rakam bir baz degildir.......agac bası ortalama verimi 50 kilo üzerinden görülüyor.agac başı verim budamana ,güprelemene ,ilk bahar gec donlarına,rüzgara,zararlılara(testere arısı... vs.),agacın saglıklı ve canlı olmasına..ve göz ardı edilmeyecek en büyük husus ise tozlamacı sayısına,tozlamacı agaclarrın yerleşimine,tozlamacı olarak secilen cinsin tozlama gücüne, tozlanma sırandaki hava şartlarına(yagış, soguk,... vs) ve yakınlardaki arı potansiyeline baglıdır.
aliserdara
24-06-2012, 11:46
bu sene japon eriklerinde bi durum var
bu hastalık mı yoksa zararlı veya fizyolojikmi sizin görüşlerinizi merak ediyorum
teşekkürler
aliserdara
24-06-2012, 11:49
birde bu resim var
Erikagaci
05-07-2012, 13:17
bu sene japon eriklerinde bi durum var
bu hastalık mı yoksa zararlı veya fizyolojikmi sizin görüşlerinizi merak ediyorum
teşekkürler
Zirrat Mühendisi degilim ama benim de Erik Bahcem var, bunlar Kurtlanmis. Kurtlanan Erigin rengi degisir, Kurdun girdigi deligin etrafi kizarir, bazilari da o delikten mantari hastalik kapar.
Biraz gec kalmissiniz ama Ic Kurdu ilaci bir de Monilya(Mantari küflenme hastaligi) ya karsi ilac atmalisiniz.
Benim kanaatim monilya hastalığı olduğu.
exocortis
23-11-2012, 13:47
sayın uzman abilerim benim japon eriğim ocakta çiçek açtı
merhabalar. ben zir. yük. mühendisi bülent altan.
japon eriklerinde erken ciceklenme( ocak, subat) bir fitoplazma etkisi sonucu olabilir. lütfen dikkat ediniz
Kayseri bölgesinde hangi Japon erikleri yetiştirmek uygundur yani soğuklama saati uzun olanlar
Geç hasad edilen erikler iç kısımlarda risklide olsa yetişebiliyor.Stanley ise geç çiçekleniyor üstelik kendine verimli bir çeşit
fiar,angeleno ve diamont çeşitleride geç hasad ediliyor.
Malesef fidancılardan aldığımız fidanlar yarıdan fazla yanlış çıkıyor papaz diyorlar angeleno çıkıyor
kocasinan
13-03-2013, 15:01
Geç hasad edilen erikler iç kısımlarda risklide olsa yetişebiliyor.Stanley ise geç çiçekleniyor üstelik kendine verimli bir çeşit
fiar,angeleno ve diamont çeşitleride geç hasad ediliyor.
Malesef fidancılardan aldığımız fidanlar yarıdan fazla yanlış çıkıyor papaz diyorlar angeleno çıkıyor
Ben de size katılıyorum; 4 sene önce fidancıya bir papaz eriği, bir de can erik ver dedim, geçen seneye kadar ikisinin de öyle olduğunu zannediyordum, 2012'de ağaçlar çiçeklendi bir tanesinde 20 tane, diğerinde 3 tane erik oldu önce papaz erik zannettik ama yeşil yemek mümkün değil, annem "bunlar papaz erik değil mor erik daha olgunlaşmasına çok var "dedi, dediği gibi de oldu, ikiside artık bilmiyorum black diamond mu? yoksa amber mi ? angelino mu ?
Unuttuğum birşey var iki erik ağacı da dikenli oluyor ve diken gibi sivri yerlerden de çiçek açıyor bu normal mi aceba yoksa aşısızmı ? ama aşı yeri var. Tecrübeli arkadaşlarımda bu konuda bilgi alabilirsem memnun olurum.
yarı dik büyüyorsa angelino değildir diamond olabilir yayvan geniş büyüyor sanırım sizinki
kocasinan
18-03-2013, 08:02
yarı dik büyüyorsa angelino değildir diamond olabilir yayvan geniş büyüyor sanırım sizinki
Sayın lodos, ağaçlar yayvan değiller sanırım yarı dik büyüyor önümüzdeki günlerde fotoğraf yüklerim.
raider87
16-12-2013, 23:18
Merhaba foruma yeni üye oldum. Denizli Çivril liyim. 3 da kadar Black Diamond cinsi japon eriği dikmeyi planlıyorum. Dikim zamanı, dikim aralıkları, tozlayıcısı, hastalıkları, pazar durumu vs. bilgilerinizi paylasabilir misiniz?
erol sırlı
17-12-2013, 07:47
Günaydın, sizin iklim, toprak yapınız, arazinin rüzgara karşı konumu meyili önemli. bu nedenle Denizli Çivril bölgesine uzun yıllardır meyve fidanı satan Bursa İnegöl'de koşucular fidancılık firması sizin bölgenin iklimini toprak yapısını sizin gibi iyi bilir. İnternetten ulaşım bilgilerine bakarak, size daha iyi yardımcı olur.
raider87
17-12-2013, 23:58
Merhaba , şuan sitelerinde bir problem var galiba. Telefon numaralarını sitelerden bulup sorularıma en kısa zamanda bir cevap bulabilirim inşallah. Bu arada yardımınız için teşekkür ederim...
fındıkçı74
23-12-2013, 10:42
black splendor erik fidanı yetiştiren varmı bu erikten dikmeyi düşünüyorum Black Splendor Erik Fidanı | Erik Fidanı | Ürünlerimiz | Ata Fidancılık Online Satış Sitesi (http://www.atafidancilik.com/p-4180-Erik-Fidani-Black-Splendor-Erik-Fidani-ATA044-.html)
fındıkçı74
23-12-2013, 10:46
et rengi koyu kırmızı çok güzel yeni çeşit japon eriği black splendor bu sene bahçeme dikmeyi düşünüyorum albenisi çok güzel
black splendor erik fidanı yetiştiren varmı bu erikten dikmeyi düşünüyorum Black Splendor Erik Fidanı | Erik Fidanı | Ürünlerimiz | Ata Fidancılık Online Satış Sitesi (http://www.atafidancilik.com/p-4180-Erik-Fidani-Black-Splendor-Erik-Fidani-ATA044-.html)
Gökçebey de Japon erik çeşitlerinden kurulu (Yaklaşık 5 Çeşit) 30 dönüm bahçe erken ilk bahar donları sebebiyle gerekli üretimi yapamadı. Bu gurup erikler erken çiçek açımı nedeniyle Gökçebey de randıman vermedi.Benim kendi bahçemde bulunan Japon eriğinden biliyorum don olmazsa süper meyve duruyor .Yaklaşık kırk yıldır yetiştiriyoruz bendeki erik çeşidini ama sadece hobi çeşit bulunsun niyetinde .
burakhena
09-04-2014, 20:06
Merhabalar. Black Diamond cinsi erik dikimi eğimli bir arazide kaç metre mesafe arayla yapılmalıdır? (Kimi yerde 4-3 kimi yerde 6-5 diye geçiyor. Aradaki fark çok büyük, hangisi doğrudur acaba?
Ve son sorum tozlayıcı olarak santa rosa dikmeye karar verdik. Danıştığım 2 fidancı da farklı cevaplar verdi. Birisi 100 black diamond için 2 tane can erik yeter dedi, diğeri her 7 diamonda 1 adet santa rosa dikmemi önerdi, yine cevaplarda uyumsuzluk..
neslisefer
25-06-2014, 00:30
15 temmuz 2014 ten itibaren hasadını yapabileceğimiz 2-3 ton japon eriğimiz var samsunda, fiyatlar hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi bana.
0505 586 05 95 Murat
Bu seneki japon eriği fotoğrafları.Bir arkadaşın bahçesinden....
507459
507460
507461
507462
osmanertürk
02-09-2014, 11:17
Her türlü meyve yetiştiriciliği gibi, erik yetiştirirken de çok dikkat edilmesi gereken hususlar var...
osmanertürk
02-09-2014, 15:30
70 adet Angelina dan 5.yılda 1 ton erik çok azdır.
kamil keskin
23-09-2014, 13:55
Arkadaşlar balıkesir sındırgı sarısu mevkisinde (rakım 500 metre) erik yetiştiriciliği yapmayı planlıyorum.Erken don olayı var.Bu yüzden badem yetiştiriciliğini yapmayı bıraktım.Geç çiçek açan cinslerden hangi cinsi öneririrsiniz.Bir de bizim bu yörede bu işi yapan üretici hiç yok.İlk ben olacağım inşallah.Bu yüzden bir öncülükte yapmak istiyorum çevreme.Önerilerinizi bekliyorum.teşekkür ederim
merhaba arkadaşlar mersinde denize uzaklığı 8-10 km. ortalama rakım 350 mt. bir miktar meyilli 33.000 metrekare arazim var burada japon grubu erik ve şeftali yetiştireceğim bir bahçe kurmak istiyorum değerli fikir ve yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler.
kocasinan
12-03-2015, 08:36
Ben de size katılıyorum; 4 sene önce fidancıya bir papaz eriği, bir de can erik ver dedim, geçen seneye kadar ikisinin de öyle olduğunu zannediyordum, 2012'de ağaçlar çiçeklendi bir tanesinde 20 tane, diğerinde 3 tane erik oldu önce papaz erik zannettik ama yeşil yemek mümkün değil, annem "bunlar papaz erik değil mor erik daha olgunlaşmasına çok var "dedi, dediği gibi de oldu, ikiside artık bilmiyorum black diamond mu? yoksa amber mi ? angelino mu ?
Unuttuğum birşey var iki erik ağacı da dikenli oluyor ve diken gibi sivri yerlerden de çiçek açıyor bu normal mi aceba yoksa aşısızmı ? ama aşı yeri var. Tecrübeli arkadaşlarımda bu konuda bilgi alabilirsem memnun olurum.
Eriklerin birisi kokulu az meyve veriyor, bu sene 6 yıl oldu ama meyve sayısı 10'u geçmiyor tahminim tozlayıcıları yok, bu sene birisinin üzerine can erik ve kayısı aşıladım, diğerine de angelino aşıladım.
Şimdiye kadar edindiğim bilgilerim, fidan satanların çoğunun tozlayıcıların ne olduğunu bilmemeleri ve bu durum bizim yıllarca meyve alamamamız olarak karşımıza çıkıyor.
kocasinan
12-03-2015, 08:38
İnternetten araştırmalarıma göre black Amber'i friar tozluyor, friarıda balack amber tozluyor; Ankara'da bu iki klasik japon eriği fidanını nereden bulabilirim.
black splendor cinsi eriğim var,ilk seneleri budamayı nasıl yapayım kimi goble kimi modifiye lider diyor,bu cinsi bilen varmı
Feyzullah Gunes
25-06-2015, 13:35
Herkese merhaba arkadaşlar japon eriği sulu arazide yetiştirilir mi bu konu hakkında bilgi lütfen
fikretaydos
24-07-2015, 07:13
Arkadaşlar merhaba bir konu hakkında görüşlerinizi almak istiyorum. Mersinin bir yaylasında 1100 rakımlı bir alana hangi tür japon eriği dikebilirim, dönüme kaç adet dikilebilir.
kocasinan
31-12-2015, 15:53
Öncelikle 2016 yılı herkese hayırlı, uğurlu olsun.
Japon eriği ağaçlarında budama nasıl yapılır? Goble (vazo) sistemi mi, yoksa lider dallı sistem mi uygundur.
Japon eriği konusunda tecrübeli arkadaşlarımız hangi çeşit budama uyguladıklarından bahsederlerse çok makbule geçer, teşekkürler.
kocasinan
16-02-2016, 15:39
Budama zamanı yaklaşıyor, japon eriği ağacı olan arkadaşlarımız hangi tür budama yapılacağı konusunda bilgi verirlerse, yeni japon eriği dikmiş olan bizler için çok faydalı olur.
heyyamola
18-02-2016, 11:38
Kendi tecrübelerimden lider dallı sistemin daha iyi sonuç verdiğini söyleyebilirim. Dikine büyüme eğiliminde olduklarından, çanak (goble) sistemi terbiye sanki akıntıya kürek çekmek gibi...
Ortada tek lider dalın gelişimine izin verip, ona rakip olabilecek diğer dalcıkların çıkartılması, ayrıca yan dalların ana gövdeyle yaptıkları açı 60 hatta 75 derece olacak şekilde yere doğru açılması, bu yan dallardan çıkıp dikine gelişme çabasındaki yeni sürgünlerin ana gövdeye yakın olanlarının dipten çıkarılması, yan dalların uç kısmında oluşacak sürgünlerin devamlı dışa bakan göz üzerinden budanıp kısaltılması, yan dalların biri diğerinin ışık almasına mani olmayacak şekilde düzenlenmesi çok önem taşıyor.
Bu şekilde terbiye edilen Myrobolan anacına aşılanmış japon eriğim altıncı yılında 4 metre boylandı. Yine 4 metre çapında yatay gelişim sergileyip 15 kg kadar ürün verdi.
kocasinan
18-02-2016, 15:41
Sayın heyyamola bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim. 2 adet japon erik almıştım onlar bu sene 7 yaşındalar, onları goble sistemi budamıştım. Artık onlara yapacak bir şey yok, mecburan goble sistemine devam, zaten henüz verim alamadım toplamda 6 yaz geçirdiler ve 2 ağaç toplamda 20-25 adet erik verdi, toşlaşma olmuyor diye geçen bahar 1 adet friar ve 1 adet black amber japon erik aldım, onların ikisi de çatal şeklindeydi (2 dal), önümüzdeki günlerde budama yapacağım ikisini de tek dala indireyim yani çatalın birini keseyim değilmi ?
heyyamola
18-02-2016, 19:21
Sayın heyyamola bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim. 2 adet japon erik almıştım onlar bu sene 7 yaşındalar, onları goble sistemi budamıştım. Artık onlara yapacak bir şey yok, mecburan goble sistemine devam, zaten henüz verim alamadım toplamda 6 yaz geçirdiler ve 2 ağaç toplamda 20-25 adet erik verdi, toşlaşma olmuyor diye geçen bahar 1 adet friar ve 1 adet black amber japon erik aldım, onların ikisi de çatal şeklindeydi (2 dal), önümüzdeki günlerde budama yapacağım ikisini de tek dala indireyim yani çatalın birini keseyim değilmi ?
Tek dal bırakmanız daha iyidir. Aslında çatal dalın birine tozlayıcı özellikte bir başka çeşit aşılarsanız daha güzel olur.
kocasinan
19-02-2016, 14:33
Tek dal bırakmanız daha iyidir. Aslında çatal dalın birine tozlayıcı özellikte bir başka çeşit aşılarsanız daha güzel olur.
Çatal dalın birine tozlayıcı aşılasam aşı tutunca yine çift dal olmaz mı ?
heyyamola
23-02-2016, 00:40
Çatal dalın birine tozlayıcı aşılasam aşı tutunca yine çift dal olmaz mı ?
Aşı yaptığınız dal, zaten doğal olarak zayıflayıp yan dal haline gelecektir. Eğme, budama yoluyla zayıflamasına yardım da edebilirsiniz.
kocasinan
24-02-2016, 13:59
Sayın heyyamola çok teşekkür ederim
Merhaba arkadaşlar.
Japon eriği ağaçlarımın bir bölümünde erken kızarıp dökülme oluyor.
Bu sorunun yaşandığı ağaçların toprağı taşlı toprak, normal kum şeklindeki bölgelerde sorun yok.
Acaba hastalık mı? suyunu mu alamıyor.
Yaprakları dökülen ve dökülmeyen ağaçların yapraklarına bakın isterseniz. Kendini salma, solgunlaşma, sararma var ise su yeterli gelmiyordur. Ağaç da son suyunu kendini çoğaltmak için meyveyi çabucak olgunlaştırmaya harcıyordur. Sulama durumunuz var ise ağaçlarınızı sulayın. Ağaçlar büyük ise mutlaka budama yapmayı ihmal etmeyin. Budanmış ağaç daha sağlıklı oluyor.
mustafaalpaslan
28-10-2016, 10:17
Arkadaşlar japon eriği ve kaysı yetiştiriyorum. Yapraklar dökülmeden agrifos ve masterkop kullandım. Daha önceki yıllarda%3 lük bordo bulamacı kullanıyordum. Yapraklar dökülünce yine bordo bulamacı kullanayımmı?
Konu hakkında bilgiye ihtiyacım var.
Fuat bahçacı
30-10-2017, 19:23
Merhabalar bütün sayfayı okudum biz iki arkadaş genç çiftçiler olarak ticaret amaçlı black splendor dikmek istiyorum .Kocaeli kandırada 1.5 dönüm yerimi var bir kaç sorum olucaktı 1: ağacın en iyi tozlaması hangi agaçla olur 2: tüplü fidan mı açık köklü fidan mı daha iyidir 3: en iyi sonuç için dikim araları ne kadar olmalıdır Eminim burda herkes benden büyüktür şimdiden herkese çok teşekkürler bereketli günleriniz olaun abiler
fatih ilhan
30-10-2017, 19:36
Selamın aleyküm benimde bir sorum olucak japon eriğini sulama süresiyle ilgili biraz bilgi verebilirmisiniz.bide yaşına göre değişiyomu.şimdiden teşekkürler abiler
Kerem Örenç
13-12-2017, 22:19
Selamın aleyküm benimde bir sorum olucak japon eriğini sulama süresiyle ilgili biraz bilgi verebilirmisiniz.bide yaşına göre değişiyomu.şimdiden teşekkürler abiler
Japon grubu eriklerin Avrupa Grubu eriklere göre soğuklara dayanımları daha düşüktür. Avrupa erikleri geç çiçek açtıkları için ilkbahar geç donlarından daha az etkilenirler. Japon erikleri Avrupa grubu eriklere göre daha seçici olup alüvyal ve geçirgen, PH’sı 6,5-7,2 arasında olan topraklar en uygun topraklardır. Avrupa ve Can grubu erikler ağır bünyeli toprak şartlarında da yetiştirilebilir. Can grubu erikler farklı iklim şartlarına en iyi uyum gösteren türdür. Avrupa ve Can grubu eriklerin kışın dal ve gövdeleri -25, -30 ºC’ye kadar dayanmakla birlikte Japon grubu erikler -20ºC’de, çiçekler ise 0,6 -2,2 ºC’de zarar görürler. Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 800m rakıma kadar olan yerlerde Japon Grubu erikler yetiştirilebilir. Bu gruba giren eriklerin soğuklama istekleri 550-800 saat arasında değişmektedir. Avrupa grubu ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilebilir. Avrupa Grubunun soğuklama .istekleri 800- 1250 saat arasındadır.
obabilgesi
24-01-2018, 17:05
Merhabalar...
Hobi amaçlı yaptığım meyve bahçemde (döllenme için) angeleno ve friar eriklerinden birer tane yan yana diktim... Aynı durum elma fidanlarında da geçerli, yani bire bir... Hal böyle olunca bir fidanın tozlayıcısı ile bire bir ve yanyana dikimi, cevizlerde olduğu gibi aşırı tozlaşmaya bağlı meyve dökümüne sebebiyet verir mi? Veya çok daha iyimi olur? Sadece elma (Fuji zhen aztec X Granny smith) ve erik (Angeleno X Friar) fidanlarım bu şekilde dikili... Acaba tozlayıcıları 50-100 metre uzak biryere mi naklemem gerekir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.