Bağlan

View Full Version : Kahve ve Kahve Telvesi Gübre Olarak Kullanılır mı?

aybala
30-04-2007, 22:28
http://www.turkishny.com/mambots/content/dynamicImage/cache/-1133980766_120_80_120_80_0_0_80_starbucks.jpg

Starbucks Türkiye'deki Şubelerinde Gübrelik Telve Dağıtıyor

Türkiye'deki Starbucks kahve dükkânlarında hemen hiç bilinmeyen çevreci bir uygulama yürütülüyor. Starbucks Türkiye, faaliyet gösterdiği 6 ildeki 67 dükkânında isteyenlere 'gübre' olarak kullanabilmesi için ücretsiz kahve telvesi dağıtıyor.

Tüm Starbucks dükkânlarında yerlerde gümüş rengi poşetlere rastlanıyor. Bu poşetlerin içinde kahve telvesi bulunuyor. Starbucks çalışanları gün boyu satılan kahvenin posası olan telveyi biriktiriyor. Daha sonra bu telve poşetlere aktarılıyor ve isteyenlere ücretsiz olarak veriliyor.

Bahçede böceği önlüyor
Kahve telvesi, bahçe bitkileri ve saksı çiçekleri için mükemmel bir gübre olarak biliniyor. Ayrıca telve, toprağın böceklenmesini önlüyor. Doğal olması sebebiyle telve, suni gübreye tercih ediliyor. Uygulamanın büyük ilgi gördüğünü belirten Starbucks Türkiye yetkilileri, "Kahve telvesi projesi dünyanın hemen her yerinde sürdürdüğümüz bir uygulama. Çok önemli bir geri dönüşüm uygulaması. Doğal olan bir atığı yine doğal yöntemlerle kullanılır kılıyoruz" dedi.

Serkan Arman - Milliyet

Bu uygulamayı haber verdiği için Global Nomad'e teşekkür ediyoruz. :)

aybala
01-05-2007, 19:52
Bugün Starbucks'a uğradım. Sahiden içinde telve olan ufak poşetler hazırlamışlar. Aldım ben de. :) Ücretsiz.

malina
01-05-2007, 20:35
Peki ne kadar telve ne kadar toprak için kullanılıyormuş?

Evde içilen kahvenin dibini en yakın saksıya boşaltıp misafirleri şok etmek var :) Ama miktarı sınırlı ise, bitkinin şok ihtimali var.. :)
Konuyla ilgili bilgi topladın mı?

selenn
01-05-2007, 21:03
ben de merak ettim acaba ne kadar toprağa ne kadar telve karıştıracağız?

aybala
01-05-2007, 21:38
Konuyla ilgili bilgi topladın mı?
Hayır, henüz toplamadım...Normalde toprağa ne kadar gübre veriliyorsa o kadardır diye düşünüyorum. Bu biraz, yeteri kadar un ölçüsü gibi oldu :)
Ölçüyü bilen söyler belki...ya da deneyip öğreneceğiz.

10060

Poşet de bu. Yaklaşık 250 gr telve var içinde. Bitmiş kahve poşetlerini kullanıp, üzerine bir de üşenmeyip çiçek böcek resimleri çizmişler. Güzel olmuş. :)

selenn
01-05-2007, 21:59
Ne kadar hoş bir hizmet ve geri dönüşüm konusunda duyarlı olunmasını çok taktir ettim. helal olsun

zenfree
01-05-2007, 23:19
Starbucks web sayfasını incelemek lazım. Bu konuda böyle bir çalışma yaptıklarına göre mutlaka kullanımla ilgili önerileri de vardır.

Gerçekten iyi bir çalışma. Çöpleriyle bile reklam yapmayı başarıyorlar.:D
Gel de takdir etme.

COYOTE
10-06-2007, 00:28
Starbucks'ın sitesinde telve ile ilgili şunlar var.Ne yetiştirildiğine bağlı olmakla birlikte tam bir oran verilmemiş ancak sebzeler,güller ve diğer bitkiler için kullanılır yazıyor.
Genel olarak;
Nitrojen oranı yüksek ve asidiktir.Telveye kahverengi malzeme ve kuru çimen eklemek PH dengesini sağlar.
Compostlar için iyi bir ilavedir.
Kahverengi malzeme ve samanla karıştırıldığında ısı oluşturarak compostun işleyişini yükseltir.
Solucan olan toprakta kullanıldığında solucanlar telve ile beslenirler diğer materyaller sağlıklı bir şekilde büyür.(solucanların toprağa faydalı olup olmadığını bilmiyorum ama baktığım sitelerde faydalı olduğu belirtilmiş bu kısmı tam anlayabilmiş değilim)

Farklı sitelerde çok fazla bilgi var telve ile ilgili.Gözüme takılanlar :
Asidik ortam seven bitkilerde çok iyi sonuçlar olduğu yazılı.Açelya,limon,ayçiçeği,kamelya da kullananalar da iyi sonuç aldıklarını belirtmişler.

Şimdilik bu kadar çevirebildim.:D

Mahmut Leventoğlu
12-06-2007, 08:18
Daha önce bu konudan bahsetmiş ve hatta yanlış hatırlamıyorsam Mine Hanıma da sormuştum. Ben evdeki saksılarda kompost olarak kullandım şimdilik saksıdaki bitkilerde bir problem yok. Sardunyalar kudurdu,kaktüsler bol miktarda yavru verdi.Ayrıca her saksıya bir çay kaşığı şeker gübre koydum ve tabi bolsu(Yanmamaları için). Yani karışık bir durum. Şeker gübresimi iyi geldi yoksa kahve telvesimi? :))

COYOTE
12-06-2007, 09:02
Mahmut Bey nasıl kullandığınıza dair biraz ayrıntı verebilir misiniz?Özellikle kaktüsler için.Yabancı sitelerdekiler biraz komplike de benim için:(
Bu arada verdiğiniz şekersiz pişirilmiş kahve mi?

gilan
12-06-2007, 17:27
...solucanların toprağa faydalı olup olmadığını bilmiyorum ama baktığım sitelerde faydalı olduğu belirtilmiş bu kısmı tam anlayabilmiş değilim...

Solucanların bahçede hiçbir zararı yoktur, çürümüş artıklarla beslenirler ve de toprağı karıştırıp havalandırırlar. Yalnız saksı toprağındaysa zararlı oluyor, bitkiyi kurutuyor.

Ayrıca da bu kahve fikrine bayıldım. Derhal bir Starbucks'a :)

COYOTE
12-06-2007, 20:12
Teşekkürler gilan,
Bende burada Starbucks olmadığından habire filtre kahve yapıyorum gelen gidene:D sardunyalara koydum bakalım ne olacak?

gilan
14-06-2007, 00:20
Bugün bir paket aldım :)
1 kilodan fazladır muhtemelen, ve de çok güzel paketleyip şık bir poşette veriyorlar. Gardenyamı dikerken kullandım bakalım.

heDera
14-06-2007, 10:11
Arkadaşlar,bilen var mı bilemiyorum ama kahve çiğ vaziyette gelir onlar kavrulur özel fırınlarda ve işlem sırasında kahvenin üzerindeki kabukları çıkar kepek gibi birşey bayağıda olur onlar çöpe gider araştırsak belki bitkilerde faydası olabileceğini düşünüyorum siz ne dersiniz:D

papatyam
29-06-2007, 14:10
Evinizde bahçenizde karınca yuvası var ise bir tutam kahve telvesi atın delik olan yerlere gerçekten etkili.

Oğuzhan
30-06-2007, 16:10
Kahve peltesini kullanıp sonuç alan var mı?

Penelophe
30-06-2007, 17:11
Elfogi kullanıp sonuç alan var mı bilmiyorum ama Starbucks diye Gloria Jeans'a giden var. :D

Penelophe
30-06-2007, 17:13
Ve şimdi yaptığım bir araştırmaya göre gittiğim Gloria jeans şubesine de çok yakınmış. En kısa sürede yeniden gideceğim.:)

Mahmut Leventoğlu
01-07-2007, 10:02
Mahmut Bey nasıl kullandığınıza dair biraz ayrıntı verebilir misiniz?Özellikle kaktüsler için.Yabancı sitelerdekiler biraz komplike de benim için:(
Bu arada verdiğiniz şekersiz pişirilmiş kahve mi?

Coyote , her nasılsa atlamışım bu soruyu. Evde hazır toprak vardı(perlit karışımlı)her saksı için iki avuç kadar kahve telvesi (star buck s) koyup karıştırdım. Kaktüsler kudurdu ve bol yavru verdi. Sardunyalar(Geçen yıl diktiğim ve kışın budadığım) çok güzeller ve bol çiçek verdiler ve vermeye devam ediyorlar.

Buket Aknar
01-07-2007, 10:23
Bu konu, bugün ilgimi çekti. Büyüklerimizin, kahve telvelerini ve çayları bitki köklerine döktüğünü görür ve anlam veremezdim. KKTC'de Starbucks Güney'de var.Kuzey tanınmadığı için böyle yerler bizde yok. Evdeki kahve ile salon bitkilerine denesem acaba sonuç nasıl olur? Koku falan olur mu? diye düşünüyorum.
Bu arada ben de kahve ile ilgili başka bir bilgimi sizlerle paylaşayım. Açık havada sivrisineklerden kurtulmanın yolu bildiğiniz kahveyi yakmaktır. Ben denedim çok olumlu.

COYOTE
01-07-2007, 12:07
Teşekkür ederim Mahmut Bey.:D Bende sardunyaların yarısına kahve yarısına da kepekli pirinç denedim. Tomurcuklandılar ama kurumazlar inşallah başta adaptasyon zorluğu mu çektiler acaba kurumuştu tomurcuklar çünkü. Kaktüslere ise denemedim, hiçbiri açmıyor:( hatta yavrulayan yok gibi birşey. Acaba 2lt toprağa mı 2 avuç kadar oluyor? Dozajı tam bilmediğim için cesaret edemedim, yaklaşık 25 saksı kaktüsüm var ziyan olsunlar istemem de:D

Mahmut Leventoğlu
01-07-2007, 19:05
Sevgili Buket onu Kemal amcaların pansiyonunda da görmüştüm Kıbrısta(Kahve yakmak) çok etkili oluyor. Biz bazen Yalakdere de yakıyoruz.

Buket Aknar
01-07-2007, 21:42
Sevgili Mahmut Bey, ben geçen yıla kadar bu uygulamayı bilmiyordum.Sineklere karşı doğal çare araken tavsiye ettiler. Önce biraz zorlanmamıza rağmen ( ben kahve içmeyi sevmediğim için kokusu rahatsız ediyordu) sivrisineklerden kurtulmak için kullanmaya başladık. Etkisini de gördük. Bu bölüm sayesinde de içilen kahve telvelerini gübre olarak kullanmaya karar verdim. Bakalım neler olacak?

Sergüzen
14-02-2008, 21:56
Kahve ve kahvetelvesi gübre olarak kullanılır mı?

Kahve ve telvesi içinde bol miktarda potasyum bulundurduğundan dolayı saksılarda ve çiçek tarhlarında gübre olarak kullanılabilir. İnternette bu konuda yazılmış epeyce litaratüre rastlamak mümkündür. Kahvede bulunan şeker de topraktaki mikro organizmaları aktive eder.

Kahve ve telvesi organik bir madde olduğundan da toprak kalitesini iyileştirir. KAHVE HİÇBİR ZAMAN DOĞAL VE SUNİ GÜBRELERİN YERİNİ TUTMAZ.
Kahve asidik karekterdedir. Bunun için toprağın alkalitesini düşürür. Asidik topraklarda ise toprağın asitlenmesine neden olur.

Kahvenin toprağa verileceği miktar, toprak yapısı ve saksı büyüklüğüne bağlıdır. Toprak nötür (7) se veya hafif asidik (5-6) ise toprağın asitliğini arttırır. Verilecek miktar 1-2 çorba kaşığını geçmemelidir. Gübreler gibi kahve de porsiyon halinde verilmelidir. Sütlü kahve telvesi verilmemelidir.

125 ml filitre edilmiş kahvede 80-120 mg kafein vardır. Kahvenin içindeki ikinci önemli madde de Tanendir. Kahvenin içindeki Tanenden dolayı kahve sümüklü böceklerin bitkilerden uzak durmasını sağlar.

Kahve kompost yapımında da kullanılarak, kompostu potasyumca zenginleştirir.

Eski bahçevanlıkla ilgili bilgileri araştıran, Alman Inga Maria Richberg "Altes Gaertnerwissen wieder Entdeckt" (Eski Bahçevanlık Bilgileri Tekrar Keşfedildi) isimli kitabında solucanların kahveyi sevdiklerini yazmaktadır.

Solucanlar da bildiğiniz gibi bahçelerimizin vazgeçilmez canlılarıdır. Yine ayni kitapda, çiçeklere de düzenli kahve verildiğinde kuvvetli ve sağlıklı gelişme gösterdiklerini yazmaktadır. Özellikle güllerin dibine bir miktar kahve verilip karıştırıldığında güllerin daha sağlıklı geliştiği gözlenmiştir.

Kahvenin etki mekanizması, bazı bitkiler hariç (orkideler, kaktüsler gibi) yapısının hafif asidik olmasından kaynaklanmaktadır. Bu özelliğinden dolayı toprağı hafif asidik yapar. Kahve ile gübrelenen bitkilerde yaprak bitleri ve diğer yaprak zararlıları da düşerler. (ölürler) Burada da zararlıların bitkide barınamamasına etki eden madde kafeindir.

Yapraklara püskürtülen siyah kahve yapraklardaki yaprak bitlerini kalb krizine uğratarak ölmelerini sağlar.

ABD nin meşhur Starbucks firması müşterilerine birer poşet kahve telvesi hediye ederek kahvenin gübre olarak kullanılmasını teşvik etmiştir ve kendi çöpünün (% 25) bir miktarını da müşterilere kaldırtarak karına bir miktar daha kar eklemiştir.

Kahvenin içinde bol miktarda bir alkoloid olan kafein (1,3,7 Trimethylxantin)
Tanen B Vitaminleri ve 600-700 civarında koku ve lezzet veren maddeler vardır.

ataser
14-02-2008, 22:25
Filtre kahveden bahsediliyor sanırım, acaba türk kahvesi de aynı şekilde kullanılabilir mi?
Karışım miktarı olarak ne kadar toprağa ne kadar kahve telvesi önerilebilir?

berduray
14-02-2008, 22:50
Ben de yıllardır çaydanlığımı ve her gün kahvaltı sonrası içtiğim Türkkahvemin telvesini bahçeye dökerim. Ziraatçi bir ablamızdan duymuştum, toprağı zenginleştirir diye.

Ama ölçü için bir şey diyemeyeceğim, bahçede farketmiyor da saksıdaki orana dikkat etmek lazım.

Malum herşeyin fazlası zarar, bir süre sonra cafein bağımlısı olup çıkarlarmış mesela!!!

Özcan2007
14-02-2008, 23:16
Arkdaşlar bende yediğim meyve kabuklarını ve çöpünü güllerin ve meyve ağaların dibine döküp, kurtlanmasın diye çöplerin üstüne toprak atıyorum. kükürtte toprağı zenginleştiriyormuş. kükürtle bilgisi olan varsa bana yardımcı olursa sevinirim.

Arjin
15-02-2008, 01:00
Ben bu kahve fikrini cocukken annemden duymustum, caydanlgin altindaki cay telvesinide agac diplerine ,cicek diplerine dokerdi.Hatta benim zevkle ictigim bitkicayi karisimlarinda ozellikle tembih ederdi atma diye..Varmis kadinin bir bildigi..:)

Bahsettiginiz firmanin yoneticileri gercekten cok iyi calisiyorlarmis.Hem reklamdan tasarruf, hemde copten tasarruf.Saniyorum karda patlama olmustur..

Oğuzhan
15-02-2008, 18:54
Ben Güney Amerika limonunda denedim.Sonuç süper.:)Bol tomurcuk var. :)

Ela
15-02-2008, 20:50
Ben de kahve telvesini hiç atmam hatta fincanları ve cezveyi önce sabunsuz suyla duruluyorum bu suyu o anda su ihtiyacı olan bir çiçeğime veriyorum.:)

M-e-l-t-e-m
03-03-2008, 22:38
Çok şaşırdım yaa. Ben de Starbucks'tan alıp Devetabanı bitkime versem iyi olur mu? Ben de orta büyüklükte bir bahçeye sahibim, erik ağacı, asma üzüm, güller ve küçük nar ağacım var, ben de yapayım bakalım nasıl olacak. Bu baharda yapmak kötü olmaz değil mi? Bu bilgiyi edindiğim için çok mutluyum, teşekkürler :)

tijeen
04-03-2008, 09:26
Kahve tiryakisi olarak yaşasınn...bu habere çok sevindim, bundan böyle bende telveleri bitkilerime vereceğim.Sanırım artık onlarda kahve tiryakisi olacaklar kiikiki

abk
04-03-2008, 12:23
Açık havada sivrisineklerden kurtulmanın yolu bildiğiniz kahveyi yakmaktır. Ben denedim çok olumlu.

Bu kahve yakma işi nasıl yapılıyor? Türk kahvesi mi, veya herhangi bir kahve mi? Biraz daha bilgi lütfen...

Mahmut Leventoğlu
04-03-2008, 14:04
Kahve tiryakisi olarak yaşasınn...bu habere çok sevindim, bundan böyle bende telveleri bitkilerime vereceğim.Sanırım artık onlarda kahve tiryakisi olacaklar kiikiki

Kahve telvelerini bitkilerinize dökerken toprak oranlarına dikkat edin. Birde bence dış mekan bitkilerinize dökün.

Mahmut Leventoğlu
04-03-2008, 14:09
Bu kahve yakma işi nasıl yapılıyor? Türk kahvesi mi, veya herhangi bir kahve mi? Biraz daha bilgi lütfen...

Bildiğimiz kahve çekirdeklerini **** çekilmiş kahveyi balkon **** verandada Küçük tüp üzerine bir teneke koyun .Tenekenin üzerine bir **** iki kaşık kahve dökün . Yanmaya başladığında yoğun kahve kokusunu alacaksınız zaten. Kısık ateşte yakın bence .Yanan kahve kokusu uzun süre sivrisinekleri kaçırıyor her yere sindiği için.

abk
04-03-2008, 14:30
Yanan kahve kokusu uzun süre sivrisinekleri kaçırıyor her yere sindiği için.

Teşekkürler Mahmut Leventoğlu. Her yaz sineklerle mücadele etmekten bıktım. Belki bir çözüm olur.

fkilimci
10-04-2008, 11:45
www.kahve.gen.tr sitesinden alıntıdır:

Bahçeniz varsa kahve artıklarını atmayın..
Kahveyi pişirdikten sonra kalan telvesi ya da espresso artıkları bahçeler için iyi bir besin maddesi. Aslında kahve asidik bir yapıya sahip olduğu için bahçelerde uygun olmayabilir ancak pişirme süreci içerisinde bu asidite kayboluyor ve kahve nötrleşiyor. Asıl önemli olan kahvenin içerdiği organik maddeler. Yapılan bir araştırmada kahvede %4 Azot, %1 fosfor ve % 3 potasyum var. Bunlar bitki gelişimi için gerekli maddeler.

Kahve artıklarını kullanırken bahçeye doğrudan koymak doğru değil; bunu yaprak artıkları veya diğer maddelerle karıştırarak iyi sonuç alınabiliyor. Bu ısıya yol açıyor ve gübreleşme sürecini hızlandırıyor. Bu tip kahve artıklarını Starbucks’larda bulmak mümkün.

Yazarın notu: Yukarda belirtilen, kahve artıklarını diğer maddelerle karıştırmak önerisi önemli. Espresso artıklarını çimin üzerine döktüğümde bir süre sonra o bölgedeki çimlerin bozulduğunu izledim. Bu nedenle düşük yoğunlukta kullanmak lazım

newyorker
23-08-2008, 10:03
Tam olarak anlamadım. Direk kahveyimi çiçeğin dibine koyuyoruz?

Günüm
23-08-2008, 10:20
Sayın Gülnar Onay kitabında kahve telvesinin yararlarını anlatmış. Ben anneannemden öğrendiğim için zaten eskiden beri kullanırdım.
Kahve telvesinin bitkiler için yararları:Kompost hazırlığı için altın değerindedir. Fosfat açısından zengin olan kahve telvesi, içine atıldığı kompostun niteliğini zenginleştirir.
Çok ince tohumlara ilave edilirse, tohumların bir yerden birikmesini önler.
Bahçeye ekilen birçok bitki tohumun çimlenmesine yardım eder; özellikle havuç ve soğan tohumu atılacak yerlere dökün. Bir diğer yararı da kokusu ile bitleri kaçırması ve köklere dadanan iplik solucanlarını öldürmesidir.
Ev içi bitkiler için çok yararlıdır. Toprak ve saksı değişiminde toprağa ilave edilirse besleyici elementler doğal yoldan sağlanmış olur. Bunun için saksıların üzerine arada bir bir kaşık kahve telvesi dökün ve çatal ucu ile yedirin.
Aynı işlemi çiçekli balkon bitkilerinin hepsi için uygulayabilirsiniz.
Çay poşetleri ve çay telvesi için bir uyarı da var. Sadece asit seven bitkiler için kullanılması öneriliyor. Kamelya, ortanca, açelya ve gardenya gibi.
(Bir yararı da benden: Telve ile ellerinizin üzerini ve içini el kremi sürermiş gibi ovalayın. Sonra sadece su ile çalkalayın. Ellerinizin yumuşaklığına ve üzerindeki ölü derinin atılmasının vermiş olduğu rahatlığa inanamayacaksınız. Düzenli yaparsanız sonuçları muhteşem oluyor.)

Güler
23-08-2008, 13:15
Bu gidişle sanırım kahvemiz sabah kahvesi olmaktan da öteye gidecek bol bol kahve içmeye başlayacağız.

Sinek ve sivrisinek için, bizim buralarda Türk kahvesini yakarlar.

derya Derya
05-10-2008, 19:32
Aynı şekilde yüz için peeling olarak kullanıyorum, mükemmel bir sonuç elde ediyorum.
Şekersiz olarak pişirdiğim kahvenin telvesiyle yüz çizgilerine paralel olacak şekilde nazikçe peeling yapıyorum, ardından iki damla gliserol sürüyorum sonra pırıl pırıl parlıyorum:)
İlgilenenlere duyurulur.
Gardenyam için kullanacağım kahve telvesini, umarım o güzel kokulu çiçeklerinden daha fazlasını açar:)

Günüm
05-10-2008, 20:17
Harika fikir sevgili derya derya.
Gliserol bildiğimiz gliserin mi?

derya Derya
05-10-2008, 20:33
Evet...
Ve nemlendirme özelliği en fazla olan, ve buna rağmen en ucuz olan üründür..
Paraları boşa harcamaya gerek yok:)

Günüm
05-10-2008, 20:44
Yarın ilk iş..Çok teşekkürler..:D

sdk
08-10-2008, 11:20
kahve yakmak , arıları kaçırmada da başarılı tavsiye ederim.

Ela
08-10-2008, 11:31
Ben de arkadaşlarla kahve içtikten sonra hemen fincanları, cezveyi yıkayıp, balkondaki çiçeklere kahveli su veriyorum. Benimkiler kahve bağımlısı oldu:)

zerdüşt
08-10-2008, 13:08
Burda yazıyı okuduktan sonra dün koşup starbucksa gittim. Yaklaşık 1kg kadar kahveyi tereddüt etmeden verdiler :D Hemde bedava :p

Evimde kaktüs, sukulent, şeflera, ficus benjamin, devetabanı, kalanchoe bir de binbaşına hemen denedim. Sonuçları ilerleyen süreçte yazabilirim...

zerdüşt
14-10-2008, 11:44
Selamlar,

Starbuckstan aldığım kahve telvelerini saksılara koyduğumdan beri sadece kaktüslerimde canlanma olduğunu görüyorum. Zaten bu kadar sürede kara vermek için çok erken ancak,
tam olarak toprağa karışmamış olan kahvelerin üstünede küf benzeri birşeyler oluştu.. Bir fikri olan **** aynı şeyi yaşayan biri var mı??

günsu
16-10-2008, 08:31
Bunlar harika yaa..Hergün bir büyük fincan kahve içen biri olarak kahve telvelerimide değerlendirebileceğim.

Özelliklede çiçeklere faydası.

derya Derya
23-10-2008, 17:42
Selamlar,

Starbuckstan aldığım kahve telvelerini saksılara koyduğumdan beri sadece kaktüslerimde canlanma olduğunu görüyorum. Zaten bu kadar sürede kara vermek için çok erken ancak,
tam olarak toprağa karışmamış olan kahvelerin üstünede küf benzeri birşeyler oluştu.. Bir fikri olan **** aynı şeyi yaşayan biri var mı??

Aybı sorun bende de n-mevcut...Acaba bu küfleşme kompostlaşma mı sağlıyor yoksa ben kendimi kandırıyorum bilemiyorum.:D

zerdüşt
23-10-2008, 19:11
Aybı sorun bende de n-mevcut...Acaba bu küfleşme kompostlaşma mı sağlıyor yoksa ben kendimi kandırıyorum bilemiyorum.:D

Ben ikinciye toprağı talan ediyorum. Sanırım sorun geçti. Başka bir saksıda yeni dikeceğim bitkinin torağını kahve telvesiyle harmanlayıp öyle koydum. Onda sorum yaşamadım bilginize :)

Sinan9
23-10-2008, 21:16

kahve toprağa karışmadığı için toprakta fazla nemli ise olur. Hatta çok ıslak torfta dahi yüzeyde küflenme olur.

Bu küfte çimlenme aşamasında ki bitkileri kurutur. Toprağı çok ıslak tutmayın. Kahve telvesinide toprağa iyice karıştırın

Kedi Tırnağı
18-05-2010, 00:21
Evde bir sürü açılmış kalmış Türk kahvesini ne yapsam diyordum? Bir yerlerde potasyum yönünden zengin olduğunu okuduğum için gübre olarak kahveyi de kullansam saçmalar mıyım diyordum ve sitede aratınca emin oldum:)

Organik hiçbir atığın çöp olmadığını bir kez daha kanıtlamış olduk. Starbucks bu uygulamaya devam ediyor mudur acaba? Ben kahveyi kırk yılda bir içtiğim için bilgim yok. Aslında, plantasyon tarımıyla üretildiği ve yağmur ormanları katledildiği için kahve üretimi ve tüketimine karşıyım. Türk kahvesi denilen tür Yemen dolaylarında üretiliyor sanırım. Onun doğaya baskısı üzerind epek bilgim yok. Araştırıp öğrenirsem yazarım.

arnavut biberi
19-05-2010, 11:49
sn kedi tırnagı Starbucks ta hala devam ediyor telve dağıtımı ben dün akşam uğradım kasiyerden rica ettim makinayı açıp baya bi telve verdibana yaklaşık yarım kilo falan vardı. Bende ilk defa deniycem ve acaba yüzeye yakın kullansak kokusu saksılara dadanan o küçük kara sinekleride uzak tutarmı diyede düşünüyorum?

Kedi Tırnağı
19-05-2010, 15:17
Arnavut biberi, bilgilendirme için teşekkür ederim. Taksim' e filan indiğimde telveleri toplarım artık. Evdeki bayat kahveler de beni epey idare eder bu arada.

Ben dün gece( genelde, siteyi gece okuduğum için gördüklerimi de o saatlerde uyguluyorum) bol kahve koyduğum cezveyi köpürtüp soğuyunca saksılara döktüm. Benim 4 saksı agave' ım var. Karıncalar resmen koloni kurmuşlardı. Balkonuma bu sene diktiğim fideleri ve tohumları heder etmesinler diye o saksıları salonumun önündeki mini Fransız balkona taşıdım. Esas balkonumda da hala tek tük karınca dolanıyor. Gördüğüm an öldürüyorum mecburen.

Saksıların yüzeyine yaygın şekilde kaşıkla döktüm kahveyi. Hatta balkon zeminine de serptim. Deminden beri bakıyorum; zeminde dolanan karınca görmedim. Saksılarda da eskisi kadar yoğun bir trafik yok. Bilmiyorum belki de hava kapalı ve serin olduğu için karıncalar dolanmıyor. Gözleme devam edeceğim. Korkum şu; gerçekten kahvenin kaçırıcı etkisi varsa, 1 metre ötedeki balkona iltica edip domateslerimi ve diğer bitkilerimi yaprak bitine vs. boğmasınlar sakın?

açi
19-05-2010, 15:40
Siteye yeni üye olmamdan dolayı bu başlığı yeni gördüm ve ilgimi çekti. Çayı ben de duymuştum ama kahveyi yeni öğrendim. Evdeki açelyalarıma koyacağım ben de. Peki domates, biber, patlıcan, salatalık ve çileğe de konur mu? Acemilikten yanlış bir şey yapmayayım sonra :)

Mine Pakkaner
19-05-2010, 22:46
Kahvenin saksı harçlarında kullanılması için aslında kompostlanması en doğrusudur. pH sı düşük olduğu için dikkatli kullanılır. Kahve üreticisi ülkelerde atıklar kompostlanarak gübre olarak satılmakta. Toprağa düzgün karıştırmazsanız küflenmeyi görürsünüz. ( Bu çayda da olur) düşük pH seven bitkilerde kontrollü olarak bir miktar kullanılabilir (açelya, ortanca, gardenya vs.)

Kedi Tırnağı
21-05-2010, 00:13
Mine hanım, ben gübre olmasından çok karınca kaçırtıcı olarak denedim aslında:)
Kompostlandığı zaman bu özelliğini kaybeder değil mi?

Karınca kaçırtmak için acıbiber karışımını kullanmayı düşünüyorum ama pelini nerden bulacağımı bilmiyorum. İlgili başlıkta da(ev yapımı ilaçlar) pelin teminiyle ilgili bilgi göremedim yanlış hatırlamıyorsam.

kaktüssevdası
10-01-2011, 02:19
ohh ohh :))) hergün 2 çay bardağı ben 1 bardak ta eşim 3 bardak kahve telvesi. çöpe giden telveleride üzülürdüm hep:))) bu konuyu çok sevdim ben yaa konuyu açanada yorum yapanlarada teşekür ederim allah razı olsun. yıllardan beri ilk defa kaktüslerim çoşacak desenize :))

MissEjderizm
14-01-2011, 23:47
Bildiğimiz kahve mi kullanan varmı ? sonuç alan ? Deneyeceğim :)

arnavut biberi
15-01-2011, 23:39
sn missejderizm evet bildiğimiz türk kahvesinin posasını kullanıyoruz içtikten sonra az bir miktar toprağa karıştırmak suretiyle ekliye bilirsiniz ama dikkat edin sadece yüzeye koymıyacaksınız bu küflenemeye sebeb olabiliyor toprağa karışıcak ayrıca çok koymayın azar azar arada bir eklersiniz ve kahvenin taze halinide kullanmayın pişmiş artık posa olarak kalan kısmını kullanın bunun dışında önceki yazılardada balirttiğimiz gibi bazı kahve dükkanları makinalardan çıkan posalarıda bolca veriyorlar talep edince.

epsody
16-01-2011, 08:10
Arkadaşlar Çaylar ve kahveler genelde bir çeşit fermantasyon işlemine tabi olarak üretildiklerinden içeriklerinde faydalı mikroorganizma bulundurmarı ve işlenmiş olduklarından, toprak yapısı içinde menfi tesirler yapmadan intibak ederler.

Gübreler kadar toprak yapısına organik madde ekleyerekte toprak canlıları içinde besin kaynağı görevi sürdürerek bu oluşum toprak için bitkilerin gelişmesine katkı sağlamaktadırlar.

Arkadaşlar benim hobi faaliyetleri içinde kompost üretiminde her çeşit organik maddenin kompostlaşmasında katalizör bir malzeme olarak kahve hanelerin çay ve kahve artıklarını büyük miktarlarda toplamaktayım, kompost oluşumunda olgunlaşma sürecine büyük katkılar sağladığını gözlemlediğimden, kahve ve çay artıkları topraklarımız için birinci sırada değerledirilecek malzemeler olduğudan kullanımında büyük faydalar görmekteyim.

sofistike
11-04-2011, 13:27
merhabalar iyiki bu foruma üyeyim hergün yeni birşryler öğreniyorum emeği geçen herkese çok teşekkürler selamlar.

sofistike
11-04-2011, 13:32
şunuda belirtmeden geçmeyeyim kahve telvesinin hepsini çiçeklere vermeyin birazını da kendinize ayırın cilt kullanın

Cymbelina
01-02-2013, 20:48
Sayın Mine Pakkaner'in 57 nolu mesajında kahveyi asidik toprak yapısını isteyen açelya, gardenya ve ortanca için kullanabileceğimiz yazılmış. Bu mesaj ve diğer mesajları okuduktan sonra sorularım var:

1. Anılan bitkiler hariç, hangi diğer bitkilerin asidik toprak istediğini bilemiyorum. Kahveyi diğer hangi çiçeklerimizde veya bitkilerimizde kullanabiliriz? Örneğin bir mesajda sardunyada kullanıldığı yazılmıştı sanırım. Hangilerinde kullanabiliriz?

2. Çekirdekten yetişme limon fidesinde kullanabilir miyiz?

3. Miktarı ve uygulaması nasıl olmalıdır? Normal Türk kahvesi pişirirsek sadece telvesi mi yoksa soğumuş kahvenin kendisi mi kullanılmalı? Saksının üstüne mi yoksa toprağın içine mi karıştırmalıyız? Bu uygulamanın sıklığı ne olmalı?

4. Kahvenin sade veya şekerli olması farkeder mi?

5. Kahveyi kullanırsak, saksılarımızda sinek böcek türü birşeye sebep olur mu?

Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız varsa, yardımcı olabilirlerse sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

elek
01-02-2013, 21:14
Sorulara sırayla cevap verebilecek kadar deneyimim yok sevgili Cymbelina. Ama 2 sene evvel sellukamı ilk diktiğim 20 lt lik saksıya Starbucks'tan aldığım (isteyince veriyorlar hemen)1 kg kadar kahve atığını karıştırdım. 2-3 ay toprakla karışık o şekilde bekledi açıkta; arada karıştırdım. Fideyi sonradan geçirdim. 2. senedeki sonucu buradan (http://www.agaclar.net/forum/1016878-post6008.htm) görebilirsiniz. Saksının geri kalanında mikrodalgada sterilize ettiğim eski saksı toprakları vardı. Kahve haricinde sadece birkaç kez çiçek coşturan kullandım sulamada ;)

miralay
23-02-2013, 14:51
Şekeri küçümsemeyin...

gingy
23-07-2013, 08:43
çok ilginç, en yakın zamanda kaktüslerime uygulayacağım :)

zebra
09-03-2014, 10:58
Kahve telvelerini ufak ufak toplamak yerine, yarim kilo kahveyi bir tencerede pisirsek ve suyuyla bahcemize gubre niyetine dagitsak, olmaz mi? Sebze adalari icin deneyen var mi acaba?

pria
10-03-2014, 11:32
Ben bir yerde okumuştum..Gardenya gibi oldukça özen gösterilmesi gereken nazlı bir çiçeğin toprağını her 3 ayda bir, sulama suyuna bir tatlı kaşığı kahve telvesi ve bir tatlı kaşığı limon suyu veya sirke ilaveli suyla sulayıp toprağın asiditesini 6-6.5 lara yükseltmek gerekir, deniyordu..
Doğru mudur acaba ?

Selim orhan
03-12-2017, 13:46
Acaba çiğ kahve telvesi döksek olmaz mı bir çok olumlu sonuç var

tursoft
13-07-2018, 10:10
Eski konuyu hortlatıyoruz gerçi ama not düşmeliyim. Belki faydası olur birine.

İçtiğim kahvenin telvesini sulandırarak salon sarmaşığı, pothos ismiyle bilinen "Epipremnum aureum" bitkisine döküyorum yaklaşık iki yıldır. Hiç bir zararını görmediğim gibi, deliler gibi büyüdüklerini gözlemledim.

Selim orhan
29-08-2018, 22:35
Evet sayın tursoft ben de sulandırarak verdim ve sardunyalarımda acayip coşma gördüm fotoğraflarını eklerim

fraktur
01-10-2018, 07:49
https://www.youtube.com/watch?v=RzU6kSKIAlU

evandevan5
22-02-2019, 13:05
kahve ağaçı bakımı hakkında elinde kitap olan varmı **** kitap tavsiyesi olan para önemli değil

hakansalihoglu
18-10-2019, 05:02
Merhaba arkadaşlar, kahveyi posa şeklinde değilde çiçek toprağı hazırlarken türk kahvesinin pişmemiş hali olarak versem çiçeklere bir yararı **** faydası olur mu ?

Yusuf55555
03-03-2020, 11:28
Türk kahvesinin telvesini suyla karıştırıp toprağın üstüne döksem olurmu bitkilerin köklerine.

evandevan5
03-03-2020, 14:55
Türk kahvesinin telvesini suyla karıştırıp toprağın üstüne döksem olurmu bitkilerin köklerine.

cay cübürleri dökkülüyor toprağa ama kahve telvelerini duymamıştım.

muratcolak
20-04-2020, 05:47
Türk kahvesinin telvesini suyla karıştırıp toprağın üstüne döksem olurmu bitkilerin köklerine.Çok yararlıdır..

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi