View Full Version : Tohumdan Acer Palmatum Üretimi
Acer tohumlarında ilk çimlenme başladı. Bu çimlenenler bloodgood tohumları. Dissectumlardan da aynı performansı bekliyorum :)
Çimlenen tohumlar sadece bu kadar değil dimi . 200 taneye yakin koymustunuz sanirim.
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
50 60 tane yazmissiniz zaten yukarda.
asmalıtepe
17-03-2015, 18:13
Sn asmalıtepe, çimlendikten sonra hemen dolaptan çıkarılmalı ve kademeli olarak ısı yükseltilmeli. Yoksa en fazla bir 10-15 gün içinde ölürler.
Mesajınızı geç gördüğüm için özür dilerim. Ve teşekkür ederim.
SN. duşunenadam; Eyvah! çabuk çimlenseler diye dua ederken şimdi inşallah çimlenmemişlerdir diyorum.
Çünki iki ayı geçti hiç açmadım, kontrol etmedim. Kontrol etmem de acaba sakıncalımıdır diye düşündüm. Şu anda yanımda değiller. Belki şu günlerde çimlenmiş olabilirler. İnşallah yetişirim.
dusunenadam
17-03-2015, 21:21
Çimlenen tohumlar sadece bu kadar değil dimi . 200 taneye yakin koymustunuz sanirim.
50 60 tane yazmissiniz zaten yukarda.
Sn reguler, tek tek saymadım ama 60-100 arası. Fotoğrafını koyduklarım ilk çimlenenler. 3-4 günde bir bu kadar daha çimlendi. Yalnız sadece palmatum bloodgoodlar çimleniyor. Dissectumlarda henüz bir hareket yok. Size vermiş olduğum sözü de unutmadım :)
dusunenadam
17-03-2015, 21:23
Mesajınızı geç gördüğüm için özür dilerim. Ve teşekkür ederim.
SN. duşunenadam; Eyvah! çabuk çimlenseler diye dua ederken şimdi inşallah çimlenmemişlerdir diyorum.
Çünki iki ayı geçti hiç açmadım, kontrol etmedim. Kontrol etmem de acaba sakıncalımıdır diye düşündüm. Şu anda yanımda değiller. Belki şu günlerde çimlenmiş olabilirler. İnşallah yetişirim.
Sn asmalıtepe, dolaba koyalı 2 ay olduysa büyük ihtimalle henüz çimlenmemişlerdir. Çünkü en az 3 ay soğuk uygulama istiyor. Ama belli de olmaz tabi. Kontrol etmenizde bir sıkıntı olmaz.
dusunenadam
17-03-2015, 21:25
Yaklaşık 20 tane de poşetleyip dışarı koymuştum. Onlardan da çimlenenler var :)
Yaklaşık 20 tane de poşetleyip dışarı koymuştum. Onlardan da çimlenenler var :)
Sizin eliniz uğurlu o zaman hepsinde muvaffak olursunuz inşallah. Benimde aldıklarım sadece bana kalsa... eş dost tırtıklıyolar hep. 3 e bölüyorum artik tohumları. 😆
dusunenadam
17-03-2015, 22:40
Sizin eliniz uğurlu o zaman hepsinde muvaffak olursunuz inşallah. Benimde aldıklarım sadece bana kalsa... eş dost tırtıklıyolar hep. 3 e bölüyorum artik tohumları. 😆
Sizdekilerde çimlenme başladı mı?
Ben aldigim tohumlari artistik olsun diye geri koymustum. Arkadaş la yaptiklarimizdan da ses seda yok.
Değerli üyeler,
Benim sorum tohumdan üretmek ile ilgili değil ama sizlerin bilebileceğini düşündüğüm için buraya da yazıyorum. Geçen sene balkonumuz için büyük bir acer palmatum almıştık. Şimdi balkonu kapatmaya karar verdik. Bu ağaç kapalı balkonda yaşar mı? Satın aldığımız yer açık olması gerek demişti. Bu agacı çok seviyoruz ve vaz geçmek istemiyoruz. Ama balkon 50 metre kare ve kapatınca bir oda kazanacağız.
Şimdiden teşekkür ederim.
dusunenadam
18-03-2015, 23:06
Sayın aigneis, kapalı yerde sağlığı bozulur. Çok iyi bakım yapsanız dahi en fazla 1, en iyi ihtimalle 2 sene idare eder. Sonunda mutlaka öldürürsünüz. Acerler, özellikle palmatum varyetesi daha hassastır. Havadar, nemli ve serin iklim ister.
Çok teşekkür ederim cevabınız için. İstanbulda ne zaman yapraklanır peki?
caglarxx
19-03-2015, 12:43
şimdilerde hareket başlamış olmalı.Gerçi varyeteler arasındada fark oluyormuş,heyecanlı erken uyananlar var,daha geç uyananlar vs.
dusunenadam
19-03-2015, 20:54
Çok teşekkür ederim cevabınız için. İstanbulda ne zaman yapraklanır peki?
Şimdiden, küçük kırmızı tomurcuklar belirmeye başlamıştır. Bu hafta havalar soğuk geçti. Muhtemelen önümüzdeki hafta ilk yaprakları görürsünüz.
caglarxx
20-03-2015, 15:13
havalar biraz ısınsa kurtarıcaz yavruları ama florasanla çok yavaşlar.
not:aradakileride,, japon akçaağacı olduğunu düşündüğüm bir ağaçtan almıştım (çalmıştım :o ama değilmiş ,büyüsünler bakalım ne çıkacak.
dusunenadam
27-03-2015, 01:52
Arkadaşlar, dissectum tohumları palmatumlardan daha mı geç çimlenir? Bilen yok mu?
tokatman
13-05-2015, 07:55
Herkese merhaba arkadaşlar. Bende sizler gibi toğumdan acerleri cimlendirmeye giriştim ve bir kısmında basarılı oldum gibi. Konuyu baştan okudum ve aynı aşamada olduğum arkadaşlar olduğunu gördüm. Mümkünse hem Yardımlaşma hemde fikirleşme için bu konunun dinç tutulmasina özen gösterelim derim.
ibrahimErden
16-06-2015, 00:51
Bildiğim 5-6 tane Japon Akçaağacı var etrafımda, Haziran ayı itibariyle ağaçlarda tohumlarda var. Bu başlık altında okuduğum 9 sayfanın özeti, eğer 'teorik olarak' yanlış anlamadıysam;
1-Eylül Ekim gibi tohumları ağaçtan toplamak
2-Kuru olarak buzdolabına koyulması gerekiyor ki erken çimlenmesinler. Tahminimce No-Frost değil Low-Frost buzdolabı olanlar daha şanslı hem tohumların kurumaması hemde erken çimlenmemesi için.
3-Aralık sonu gibi nemli nemli torf içinde fermuarlı poşete koyup tekrardan buzdolabına koyuluyor
4-Mart-Nisan gibide muhtemelen çimlenen tohumlar hava durumuna göre çok sıcak olmayan bir günde buzdolabından alinip toprağa geçiriliyor ki bitki 1 saat içinde 4 dereceden 20 dereceye ısı farkı yaşamasın diye.
Zannedersem işin özeti bu.
dusunenadam
24-06-2015, 07:52
Sayın ibrahimErden, dediğiniz gibi tohumları eylül ekim gibi toplayın. Olgunlaşmadan değil ama... Tohum kanatlarının ucu hafif kurumaya başladığı zaman olgunlaşmış demektir. Yere düşen tohumlar genelde kurumuş oluyor. Tohumları ağaçtan alır almaz, bir kilitli poşete koyup dolabın kapağına atın. Ben çeşitli şekillerde denemeler yaptım. En iyi sonuç böyle. Tohumu suda bekletmek, torf içine koymak falan bende iyi sonuç vermedi. 2 gün, 1 hafta ve bir ay suda beklettiğim; suda bekletip torf içine koyduğum tohumlar binbir nazla çimlenirken, direkt poşete doldurup dolaba attığım tohumlar çok başarılı. Önemli olan tohumun havayla temasını kesmek, yani kurumasına müsaade etmemek. Tohum kurursa çimlenmesi zor.
ibrahimErden
31-07-2015, 02:56
İşin kolayına kaçtım fidesinden söyledim 2 tane. 100-120cm kadardı boyları. torf pomza perlit vs ile daha büyük saksıya aldim. Delirmiş gibi büyüyorlar, 1 ayda 50-60cm boy attılar. Gövde baş parmağım kalınlığında da dallar sarmaşık gibi, uzadıkça uzuyor ama incecik.
Nerde bizim çimlenen acer palmatum fideleri .bak büyüdükçe ayrılması daha zor olur.:D
dusunenadam
22-01-2016, 23:38
Sn reguler, çoğu yaz sıcağına dayanamadı yavrucakların. Şu an yaşayıp yaşamadığını bilmediğim, 4-5 tane fidecik kaldı elimde. Onlar da yapraksız dikiş iğnesi gibi baharı bekliyorlar :D
northpower
31-01-2016, 17:04
ben istanbulda soğuk katlama yapmıştım, buzdolabında, sonra kademeli sıcaklık ve sonra da balkonda saksıda duruyordu. 10 tohumdan 3 ü çıktı. sonra izmire taşındım eylülde. ama taşınmadan biri kurudu. burada da son kalanla beraber iki tane yukarıda bir arkadaşın da dediği gibi iğne misali duruyorlar. kıyıp dokunamıyorum da. tohum bulursam bu sene tekrar deneyeceğim.
aykutansin
28-04-2016, 06:44
Merhaba
Tohumdan yetiştirmenin çok fireli ve uzun bir uğraş olduğunu görüyorum.
Ben daha henüz fidan almanın ötesine geçemedim
Ama tohumdan yetiştirmek ilgimi cekti
Eylül ekim gibi acer ağaçlarının altında tohum aramaya karar verdim:)
İstanbuldayım, nerelere gidip bakmam gerek, fidanlıklar tohumları sağlamaz sanırım
Doğadan toplamayı düşünüyorum, lokasyon bilgisi verebilecek arkadaş var mı
hobiciakvarist
10-05-2017, 10:36
Merhaba
Tohumdan yetiştirmenin çok fireli ve uzun bir uğraş olduğunu görüyorum.
Ben daha henüz fidan almanın ötesine geçemedim
Ama tohumdan yetiştirmek ilgimi cekti
Eylül ekim gibi acer ağaçlarının altında tohum aramaya karar verdim:)
İstanbuldayım, nerelere gidip bakmam gerek, fidanlıklar tohumları sağlamaz sanırım
Doğadan toplamayı düşünüyorum, lokasyon bilgisi verebilecek arkadaş var mı
Benim gördüğüm Acer palmatum'lar (not: hiçbiri doğada değil)
1. Bakırköy Carousel ve Capacity AVM'lerin peyzacında kullanılmış.
2. Acıbadem Metrobüs (başkaları da olabilir) duraklarında belediye tarafından ekilmiş. Yalnız doğrudan güneş gören yere ekmişler, yaprakların çoğu yanmıştı... Bu sene yerini değiştirmiş olabilirler.
3. Millet parkının karşısında ki (sanırım adı Mihribar?) restoranının bahçesinde 2 adet yaklaşık 5+ yaşında ağaç var. Güzel bir yemek sonrası müessese işelticisinden izin alarak tohumları toplanabilir.
Doğa'da A. palmatum bulamayız muhtemelen zaten (biri gelip ekmediyse). siz sadece doğal olarak yetişen çınar yapraklı vs akça ağaç arıyorsanız Ümraniye taraflarında gördüm. Yol boyunca belediye ekmiş + orman'da da var (kaldıysa).
fth_babur
28-10-2018, 20:17
Merhabalar. Ben de tohum çimlendirme işlerine merak saldım tohum aldım. Aldığım tohumlarla bir de kullanım klavuzu geldi ve sohut katmanlama ile uğraşmamak için çimlenmeyi sağlayan ga3 hormonundan kullanabilirsiniz diyor. Bilgisi olan var mı?
yesildost
15-03-2019, 16:01
Aliexpress'ten japon akçaağacı tohumu getirttim. 24 saat sıcak suda beklettikten sonra torf ile beraber tohumları paketleyip buzdolabına koydum. Bunu youtubeda bir yabancı kanaldan görmüştüm, kolay bir şekilde çimlenir diyordu adam. Pek umudum yok ama deniyorum bakalım.
Çaylak33
23-12-2020, 15:09
Benim acer rubrum tohumum var ve ben evde bunu çimlenirim yetiştirmek istiyorum fakat herkes garip garip şeyler yazmış ve hiç anlamadım böyle evde yetisterbilecegim bir şekilde birisi bana anlatabilir mı?
E.Kahraman
07-11-2021, 09:49
Bu mesajımda (http://http://www.agaclar.net/forum/1607026-post100.htm) bahsettiğim tohumlar olgunlaştı sonunda ve dün birazını topladım. Bir kısmını direkt dışarıdaki saksıya ektim, bir kısmını nemli perlit içinde, kalanını da topladığım şekliyle kuru halde buzdolabına attım. Umarım birkaç fide elde etme şansım olur.
722597
E.Kahraman
14-02-2022, 20:15
Perlit içindeki tohumları Şubat başında dolaptan çıkarıp balkona koymuştum. Bugün itibariyle durumları ektedir: ;)
723639
723640
Terapist
22-03-2022, 12:39
indoor yetiştiricilik içibn bilgisi olan varmı, sonucta evde hem nem oranını hem sıcaklıgı ve co2 yi ayarlayıp dengelemek zor iş :)
Terapist
22-03-2022, 12:43
Öncelıkle herkese merhabalar, Sevgi Dolu Günler Dilerim...
Evde yetiştirmek için gereksınımlerını bılıyormusunuz dönemsel oalrak acaba,
nem/sıcaklık/ olarak ( FİDE HALİNDE İKEN )
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.