View Full Version : keçi boynuzu
drkarakilic
09-02-2008, 20:29
forumdan aldığımız teknik destekle ektiğimiz tohumlar 3 cm.lik fidecikler haline geldi yakında fotoğraflarını paylaşırız. Mutfakta cam kenarında mutlu görünüyorlar. Bu ağaç ailecek heyecanlandırıyor bizi. Çekirdeklerinin 0.2 gr. 1 karat olması, meyve vermek için 15 yıl beklemesi, insanların sabrını test ediyor gibi sanki...
Adapazarındayız biz. Bu iklim sert mi gelir acaba yurdunun Akdeniz olduğu düşünülürse burada yetiştirmeye çalışmak zorlama mı dersiniz.
Geçen yıl bahçeye diktiğimiz zeytinler kışı rahat atlatmış gibiler, keçi boynuzu da dayanabilir belki diye düşünüyorum. Bu bölgede denemiş olan vardır belki diye düşünerek foruma yazmak istedim. Teşekkür ederim
Harun Parlak
09-02-2008, 20:47
Donlara duyarlıdır -8 derece sıcaklara kadar dayanabilir mümkünse kuzey rüzgarı almayan yer seçin
Ben Konya'da 1035m rakım ve konya ikliminde bu ağacı yetiştirmeyi deneyeceğim umarım başarırım!
tarimsalmarket
23-08-2009, 22:23
keçi boynuzu tohumu satılıyor. Bilgi için www.tarimsalmarket.tr.gg
darkfriairs
23-09-2009, 21:41
Eeee, bizde ektik, 15 sene sonra mı meyve verecek?!
keçiboynuzu pekmezini çocuklara öksürdüklerinde öksürük şurubu yerine vermek çok faydalı oluyor. Öksürüğe karşı çok etkili.
oktaysen508
20-10-2009, 18:37
Selam arkadaşlar, bende keçi boynuzu yetiştirmek istiyorum lakin merakettiğim bir kaç husus var ; çekirdekten yetiştirilen keçi boynuzunun meyve vermesi için aşılamak gerekiyormu? Mevye vermesi 15 yıl sürüyormuş bu kanıtlanmış bir bilgimidir? , Keçi boynuzunu çelikle üretemezmiyiz? Deneyimli ve bilgili arkadaşlar lütfen bilgilerinizi esirgemeyin, şimdiden çok teşekkürederim arkadaşlar.
Baypolen
12-11-2009, 20:43
ben de keçiboynuzu yetiştirmek istiyorum aşı yapmak gerekiyorsa aşı dalını aldığımız ağaç nasıl olmalı **** merak ettiğim ona da mı aşı yapılmışta meyve veriyor kafam karıştı
Nihayet bir adet fidan buldum. Şubat ayına kadar tenekede bekleteceğim, daha sonra bahçenin en güzel yerine dikeceğim keçi boynuzu fidanımı.
copur 09
16-11-2009, 09:48
Sayın Hoşseda bence hemen tenekesinden çıkarıp toprağa dikin. Zaten topraklı olduğundan, kışın soğuklarından kök sistemi daha az etkilenip gelişimi daha hızlı olacaktır.
heredot07
10-01-2010, 21:40
Arkadaşlar elimde 30 a yakın keçiboynuzu fidesi var.30 40 cm boyları.Burada Orman işletmesi ücretsiz dağıtıyor.İsteyen arkadaşlara ücretsiz gönderebilirim.
Saygılar.
heredot07
10-01-2010, 21:41
Bu arada Fideler Aşılı.
alibabaa
10-01-2010, 22:06
Arkadaşlar bende geçen yıl diktiğim bir keçi boynuzu var ama çok çok yavaş gelişiyor bu normal mi bilmiyorum fotoğraflarını ekliyorum
*** Heradot
Antalya'da yaylada boynuz yetiştirebilirmiyim?
Fidanları nereden alabiliriz?
Sayın heredot07
Birtane bana gönder. Antalya'ya çok gittim Or. Böl. md. kaldım ama fidanı nasip olmadı.
muratkoç
12-01-2010, 19:06
*** Heradot
Antalya'da yaylada boynuz yetiştirebilirmiyim?
Fidanları nereden alabiliriz?
Sayın Sonul ne boynuzudur bu?::p
Samsunlu55
12-01-2010, 20:31
Sayın Sonul ne boynuzudur bu?::p
Keçi :D
sezgin53
12-01-2010, 21:02
Çekirdekten yetişen tohumların aşılanması gerekir diye düşünüyorum. Bir ağacın iki dalından biri aşılı diğeri aşızız, aşılı dalın yaprakları ve veyvesi daha farklı.
muratkoç
13-01-2010, 18:28
Sayın Sezgin53 aşılama kaç yaşında yapılmalıdır?
Sayın Sezgin53 aşılama kaç yaşında yapılmalıdır?
2-3 yaşından sonra aşıya uygun olur. gövdeyi tamamen kesip verimli bir keçi boynuzu ağacı varsa sürgünlerden aşılayabilirsiniz. (kalem aşısı)
copur 09
06-02-2010, 19:53
2-3 yaşından sonra aşıya uygun olur. gövdeyi tamamen kesip verimli bir keçi boynuzu ağacı varsa sürgünlerden aşılayabilirsiniz. (kalem aşısı)
Sayın The_mc, Denizli'de aşılı fidanınız var mı?
sayın heredoto 7 elinizde hala keçi boynuzu fidesi varsa bir iki adet de ben rica ederim saygılar
darkfriairs
22-02-2010, 19:10
Bizim üç adet fide son dönem soğuklarda dondu vefat etti :(
Samsunlu55
22-02-2010, 23:21
Bizim üç adet fide son dönem soğuklarda dondu vefat etti :(
Başın sağolsun...
alibabaa
26-02-2010, 15:17
Sayın heredot07 gönderdiğiniz fidanlar bu gün elime ulaştı çok teşekkür ederim. Bizim çekirdek'ten yetiştirdiklerimizden çok farklı bir formda yaprak, dal rengi ve tipi var bence tohumdan yetiştiren arkadaşlar aşılama yapmamız gerekecek bir çalı büyütüyor olabiliriz :)
9 numaralı mesajda görünen fidanı geçen hafta bahçenin en güzel noktasına diktim.
Genç bir keçiboynuzu ağaçına saatlerce bakılabilir. O kadar güzel olur. Onu yaşatmak için elimden gelen herşeyi yapacağım...
alibabaa
27-02-2010, 19:40
Dilerim meyvesini'de yemek nasip olur. Yeri güzelmiş.
athena -asena
19-11-2010, 17:18
aşılı keçi boynuzu fidanlarım geldi inşallah büyütür de meyvelerinide yemek nasip olur.
Sayın The_mc, Denizli'de aşılı fidanınız var mı?
hayır yok üstad.
mavikartal5
14-02-2011, 17:08
keçiboynuzu sert çekirdekli tohumlardan. inceltin veya çatlatın diyorlar. kilitli pensle öyle bir ayar çektim ki, çekirdeğe zarar vermeden çatlattım ve ekdim. şimdi bekliyorum büyük/küçük fidenin çıkmasını.
inşallah 15-20 yıl daha yaşarım da, takma dişlerimle de olsa kendi ektiğim keçiboynuzundan yiyebilirim.
arkadaşlar bu keçiboynuzu denizlide yetişirmi acaba. zeytin falan çok rahat yetişiyor burda. palmiyede yetişiyor. keçiboynuzu tohumları çimlendirdim ancak büyüyünce aşı yapılması gerekiyormuş. aşılı fidanları nereden bulabilirim.
copur 09
06-08-2011, 22:19
Sayın denissi hiç duymadığım bir mesleğe sahipsiniz. Keçiboynuzuna gelince; merkez de sümer mağazasının olduğu parkın valiliğe bakan yerde büfe var. Büfeden yukarı doğru bakınca ağacı görürsünüz. Geçen yıl üzerinde meyvesi vardı uzun zamandır gelmediğim için bilemiyorum. İyi günler.
athena -asena
03-12-2011, 16:53
Keçi boynuzu fidanımın son hali Şuana kadar soğuklardan pek etkilenmemiş.
ahmet-yaman81
20-02-2012, 19:15
güzel
copur 09
21-02-2012, 12:03
Keçi boynuzu fidanımın son hali Şuana kadar soğuklardan pek etkilenmemiş.
Keçibonuzu fidanınız aşılı herhalde.
Merhabalar efendim,
Keçi boynuzu yetiştirilmesi (http://www.baoram.gov.tr/Userfiles/Atlantis/Dosyalar/84_Ke%C3%A7iboynuzunun%20Yeti%C5%9Ftirilmesi-T%C3%BCm%20Metin.pdf) ve ekonomik önemi (http://sobiad.odu.edu.tr/cilt2/cilt2sayi3pdf/tasligil_nuran.pdf) ile farklı işleme (http://www.gidadernegi.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF7A2395174CFB32E19 8CDA43385F0101A) teknikleri, genel bilgileriyle (http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/arsiv57/sektorel05.htm).
Kolay gelsin, sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
athena -asena
23-05-2012, 20:25
Keçibonuzu fidanınız aşılı herhalde.
Sayın copur keçiboynuzu fidanı aşılıdır.
athena -asena
23-05-2012, 20:29
Aşılı keçiboynuzu fidanı sert kıştan etkilenmişti kurumuştur diyordum ki aşını hemen üstünden yeni sürgünler çıkarıyor.
Merhaba arkadaşlar ben Burçin.
Yaklaşık 2 hafta önce allerjik astım hastası olduğumu öğrendim ve çok sıkıntılı
bir dönem yaşıyorum.Araştırmalarımda keçiboynuzunun bu hastalığa çok büyük iyileştirici desteği olduğunu öğrendim.Ama aktarlardan almak istediğim keçi boynuzları çok kötü.Bana bu konuda yardımcı olabilecek birileri varmı?Yani doğal saf olanı arıyorum.Ve satın almak istiyorum.İlgilenirseniz sevinirim.
....almak istediğim keçi boynuzları çok kötü....
...... doğal saf olanı arıyorum.....
Merhaba efendim,
Ülkemizde henüz kültüre alınmamış bir bitki, dolayısı ile hepsi doğaldır.
Şekil itibari ile katkı yapılması müsait olmadığından, saftır.
Eylül veya coğrafik bölgelere göre kasım ayına uzayan hasat mevsimi (http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/arsiv57/sektorel05.htm) vardır. Beğenmedikleriniz; elde kalan önceki yıl ürünleri olabilir(ki, bence normaldir, saklama ortamı hijyen olduktan sonra).
Üyelerimizin yazdıklarını okuyunuz ve attarınızı değiştirin, ama önce doktor tabii. Benim oğlum da sizin gibi rahatsız.
Geçmiş olsun dileklerimle hayırlı seneler.
Saygılarımla lütfen.
Merhaba :)
Geçen hafta farkına vardım tamamen etrafımızda yerel bitkilerin ne kadar azaldığını ve var olanların da budama adı altında kesilip, ucubeye döndürüldüğünü. Hatta akdeniz bitkisi olan keçi boynuzunun bahçe düzenlemesi adı altında etrafına çim dikilerek, güzel görüntü verdiği düşünülerek sürekli bir sulamaya ve neme maruz bırakılarak yavaş yavaş öldüğünü de gördüm. Bu da beni oldukça üzdü.
İzmir ve çevresinde keçiboynuzu bitkisinin dikiminin ve tanınırlığının arttırılması gerektiği kanısındayım. Bahçe düzenlemelerinde ise suya olan gereksiniminin azlığı, varoluşunun güzelliği, versdiği meyveleri ve sağladığı gölgesi ile Keçi Boynuzu ağacının tercih edilmesini dilemekteyim.
mrduran' ın dediği gibi keçiboynuzu oldukça doğal bir üründür, bildiğim kadarı ile ilaçlama bile yapılmıyor.
İzmir'de Balçova kavşağından( 169'ların çıktığı, ortasında havuz olan yol) Çeşitli AVM'lere giden yolun bir alt yolunda tam köşede üç gövdeden oluşan bir keçiboynuzu ağacı var. Oldukça güzel bir ağaç ancak o ağacın da etrafın çim ile kaplanmıış durumda.
tkorkunckaya
01-09-2013, 23:22
Merhabalar efendim,
Keçi boynuzu yetiştirilmesi (http://www.baoram.gov.tr/Userfiles/Atlantis/Dosyalar/84_Ke%C3%A7iboynuzunun%20Yeti%C5%9Ftirilmesi-T%C3%BCm%20Metin.pdf) ve ekonomik önemi (http://sobiad.odu.edu.tr/cilt2/cilt2sayi3pdf/tasligil_nuran.pdf) ile farklı işleme (http://www.gidadernegi.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF7A2395174CFB32E19 8CDA43385F0101A) teknikleri, genel bilgileriyle (http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/arsiv57/sektorel05.htm).
Kolay gelsin, sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Sayın mrduran,
Verdiğiniz bağlantılardan yetiştirme ve özellikle işleme ile ilgili olanlar çok faydalı oldu. Çok teşekkürler. Yurdumuzda pek bilinmeyen kullanımları için youtube da caroubier ve carob olarak arattığınızda birçok video bulabilirsiniz.
İspanya keçiboynuzu üretiminde çok ileri durumda onun için anlamasak da videolarından öğrenebİleceğimiz çok şey var.
Bağlantıdaki videoda erkek ve dişi çiçeklerin dolayısı ile ağacın cinsiyetinin belirlenmesi gösteriliyor.
Sexing Carob Flowers--Male, Female and Hermaphrodite - YouTube (http://youtu.be/3T2jzL6V4fA)
In God We Trust
29-04-2014, 23:41
İstanbulda çok rahat yaşıyor bahçemde 2 adet el kadar fidanı toprağa dikmiştim yaprak bile dökmeden kışı atlattılar sürgün vermeye başladılar şuan
İyi akşamlar hala elinde keçiboynuzu fidesi var mı
Saksıda keçiboynuzu meyvesi verirmi? Bizimki 4yada 5yillik agac oldu. Yeni Ciceklendi.
Ben Konya'da 1035m rakım ve konya ikliminde bu ağacı yetiştirmeyi deneyeceğim umarım başarırım! sonuç ne oldu bilgi verebilirmisiniz
Bir tane keçiboynuzu ağacının yere dökülen meyvesinin içinden 8-10 tane tohum çıkıyor. Ben de bir ıslak peçeteye sarıp, streç filmle peçeteyi de sararak karanlık bir yerde bekleteyim dedim. 2 gün sonra çimlenme başlamıştı bile. Küçük bir bardakta toprağa ektim.
efeler09
12-10-2020, 18:38
Merhabalar bundan 3-4 sene önce dikmiş olduğum bir tane keçi boynuzu fidanım var. İyi gelişim gösteriyor. Bu sene başında kırmızı renkte çiçekler var. Anladığım kadarıyla bunlar erkek çiçek ve dişi çiçek göremedim. Size sorum bu ağaçta ilerde dişi çiçek oluşumu olurmu yoksa ayrı ağaç mı dikmek gerekli.
MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bahçemde 15 yıllık bir keçi boynuzu ağacı var onu aşılamak istiyorum fakat etrafımda başka meyve veren keçi boynuzu ağacı yok çelik gönderebilecek varsa çok güzel olur
15 yaşında çekirdekten ektiğim fidan tam meyve vericem derken son sonlarda yaprakları yandı dibinden ve gövdesinden filiz patlatmış ama belki ölüm korkusu meyveye sebep olur
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.