View Full Version : Ayrık otu
merhaba sitenizie yeni üye oldum ve bahçe konusunda yeterli bilgiye sahip değilim. siteniz gerçekten çok güzel ve öğretici siteyi kuranlara teşekkür ederim.
binamızın yapımı sırasında müteahhit çim yerine ayrık kullanımış ve bu ayrıklardanm şimdi kurtulmak istiyorum ancak bunun zor olacağını biliyorum bu yüzden belli bir kısmı özelikle ağaç ve çiçek açan bölgeleri kurtarmak isitiyorum. ağaç ve çiçeklerin etrafını -ne kadar bellersem belleyim gene çıkıyor gene çıkıyor bu konuda yardımcı olurmusunuz.
dost.bahcivan
06-02-2008, 19:06
Hoş geldiniz Sn. aybora. Bahçenizde ayrık otu olduğu müddetce, lokal olarak kurtulma şansınız yoktur. İstemediğiniz bölgelerde elle temizlik yapmak zorunda kalacaksınız.
Benimde bahçem ilk taşındıgımda ayrıkarla kaplıydı.bütün bahçeyi,belleyip ayrıkları ayıklayarak bu işlemi defalarca tekrarlayarak ayrıklardan kurtuldum.Zaman aldı ve çok emek verdim ama değdi dogrusu.
desberado
06-02-2008, 20:01
Bu sorununuzu çim yerine ne koya bilirim adlı forum konusunda dile getirirseniz yanıt alabilirsiniz.
Sevgili aybora, bana sorarsan işin zor, temizle temizle bitmez, sen pes dersin o demez. Yerinde olsam boydan boya ot ılacını basardım. İyice kuruduktan sonra da güzelce bir belle . Sonra ne ekeceksen ek, derim. Ama sen istersen yine de hocalarımıza danış.
handanhanım
10-02-2008, 13:43
Ben denedim hepsini, ama kurtulamadım, bu nedenle onları çim yerine kullanıyorum. Düzenli sulayıp biçerseniz son derece dayanıklı çim görünümüne sahip bir örtü oluşturuyor. Tavsiye ederim :)
zeynep0224
09-03-2008, 01:09
benim bahcem tamamen ayrık otı istilasında ben bahce toprağımı 30 cm kepce ile toprağını aldırdım şimdi adam tutup belleticem yeni toprağı koymadan baska ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin nefret ediyorum ayrıktan
Selahattin Yılmaz
09-03-2008, 20:38
Zeynep0224, bahçenizden ayrıklı toprağı kaldırdıysanız ve eğer toprak yüzeyinde ayrık parçaları görünmüyorsa yeni toprağı serip ekiminizi yapabilirsiniz yok eğer ayrık parçaları görünüyorsa sadece bu parçaları sökmek için belleme yaptırın yokse belleme yapmanıza gerek yok yeni toprağı serin.
zeynep0224
09-03-2008, 20:59
evet gözüküyor sapları keske imkanım olsaydı da 1 metre derine indire bilseydım ama yeni toprak çok pahalı tutar belletip sardiricem ozaman toprağı çok teşekkür ederim ilgine
oturkkan
27-03-2008, 12:52
Arkadaşlar , ot kaşığı diye bişey duydum . ayrık gibi yabani otların mücadelesinde kullanılıyormuş. Şerit şeklinde bahçenin bir yanından diğer yanına kadar temizliyormuşsun periyodik olarak . bir süre sonra da kalmıyormuş.
Dogru mudur? bu
dost.bahcivan
27-03-2008, 22:57
Arkadaşlar , ot kaşığı diye bişey duydum . ayrık gibi yabani otların mücadelesinde kullanılıyormuş. Şerit şeklinde bahçenin bir yanından diğer yanına kadar temizliyormuşsun periyodik olarak . bir süre sonra da kalmıyormuş.
Dogru mudur? bu
Böyle bir söylenti var ama aslını görmedim. Araştırıp ta bilgilendirirseniz memnun olurum
OZKAYAİSMAİL
16-04-2008, 01:21
zeynep0224 seçici ot ilaçlarını denedinmi. yanlız ayrıgı öldüren zirayi ilaclar var.
tomurcuk054
16-04-2008, 02:12
bence de fazla uğraşma ilaçla derim
Selahattin Yılmaz
16-04-2008, 10:11
zeynep0224 seçici ot ilaçlarını denedinmi. yanlız ayrıgı öldüren zirayi ilaclar var.
Benim bildiğim çimin içerisine attığınızda ayrığı öldüren böyle bir ilaç yok isim verebilir misiniz?
serkan2172
07-05-2008, 12:16
Bu ayrik otu konusu cok sikintili.
Temizliyoruz. Bir hafta sonra bir bakiyoruz bir bel dahi vurulmamis gibi.
Arkadaşlar ben yeni üyeyim.Bilimsel olarak bir bilgim olmasa da,tarımla uğraşan bir aileden gelmem dolayısıyla,deneyimlerime dayanarak diyebilirim ki:tek çaresi toprağı sık sık belleyip,ayrıkları tek bir zerre dahi kalmadan toprakdan uzaklaştırmaktır. Aksi takdirde toprakla buluşan ayrık otu kuru dahi olsa,çok kolay yeşerecektir.
akinal33
07-05-2008, 23:36
ayrık otu ile mücadele çok zor ve pahalıdır onun yerine eğer çok büyük değilse ayrık otlarını el ile temizleme eger alan büyük ise 1 -2 sene boyunca toprağı sürekli işlemek veya 15-20 cm ye kadar nemlendirilen toprağın içine kalsiyum siyanamid, metil brommit,formaldehit v.b. Gibi zehirli gazları enjekte ederek ve üzerini naylonla örtüp hava almasını engelleyin bu sayede toprak için deki canlılarının tümünün yaşamına son verirsiniz ama ayrık otundan kurtulursunuz
ayrık oıtunu bilmem ama kamış denilen bitki
yi bile kökünden halleden sistemik otilaçları var ismini sorarsanız şimdi aklımda değil ama ben kullanmiştim bir süre önce
akinal33
14-05-2008, 00:18
total herbisitler herhangi bir ilaç bayisinden alınabilir
Yazlığımızın bahçesindeki ayrıklardan sonbahar ve ilkbahar yağışları öncesi ziraii ilaçlama yaparak kurtulmuştuk. İlaçlama sonrası toprağı belleme ve havalandırma yaptık. Yeni toprakla üzerini kapattık ve bir yıl rahat ettik.
Ertesi sene yan taraftaki bakımsız bahçenin ayrık otlarının tohumları bir güzel bizim bahçeye rüzgar yardımıyla uçtu ve onca yapılan emek boşa gitti.
Sadece kurtuldum demekle maalesef kurtulunmuyor. Dip not olarak çevreden ayrık otlarının ve tohumlarının bahçenize gelmemesi için önlem almanızı da tavsiye ederim.
Ayrıca adını bilmesem de gerçekten çimlere serpebileceğiniz, sadece ayrıkları öldüren ilaçlar mevcut.
Kolaylıklar diliyorum.
centil07
05-06-2008, 22:59
Arkadaslar ben almanyadan katiliyorum,sayet istenmedik otlardan kurtulmak istiyorsaniz,bahcenizin tamamina cam kabugunu kirpik hale getirerek (parmak kalinliginda veya daha buyuk)topragi tamamen kaplayacak sekilde örtün.sayet hazir yapilmis örnek isterseniz bana ulasmaniz takdirde size kendi bahcemden resim yollayabilirim.Anlamaniz cok rahat olacaktir,toprakla hava arasini kaplayan kirpiklar,toprakla kirpik arasinda hava sirkulasyonunu kesecegi icin istenmeyen otlardan kesinlikle kurtulacaksiniz.Ben tr deki bahcemde kullanmak uzere dallari kucuk kirpan makina ile bu ise cözum buldum.Tüm avrupada yaygin olan bu sistem baumarklarda cuvallar halinde satilmaktadir.Bahceyi renkli göstermek anlaminda bu isin satisini yapan firmalar bu kirpiklari mavi,kirmizi yesil mor,gibi renklendirerek satmaktalar.sayet isterseniz sokaklardanda sizlere cekmis oldugum fotolardan yollayabilirim.
email sefikyildiz@aol.com
f-sunflower
06-06-2008, 10:05
Merhabalar,sizde bizim yaptığımızı yapabilirsiniz.2 sene boyunca 1mt.derine kadar kazıp 2 kere elekten geçirip(1 kalın 1 ince) tekrar sererseniz hiç bişey kalmıyor.Yanlız komşuların her türlü dalga geçmelerine muhattap olabilirsiniz( hala bulamadınız mı şu hazineyi en iyisi).Sonuçtan memnun kalınca çim ekersiniz onada sık sık gelip gidemediğiniz için kuruyup gider.Şimdimi...... hiç sormayın.
Ben tr deki bahcemde kullanmak uzere dallari kucuk kirpan makina ile bu ise cözum buldum.
Bu makinadan ben de almak istiyorum. Satın alırken dikkat etmem gereken bir özellik var mı? Kullandığınız makinadan memnunsanız özelden markasını yazar mısınız?
centil07
22-08-2008, 14:23
Bu makinadan ben de almak istiyorum. Satın alırken dikkat etmem gereken bir özellik var mı? Kullandığınız makinadan memnunsanız özelden markasını yazar mısınız?
makinada özel birsey yok sadece alirken dikkar etmeniz gereken kac cm kalinliga kadar yapabildigi birde ayar dügmesi var uzunlugunu belirleyebilmeniz icin onun harici herhangi birsey yok.Cok rahat edeceginizden eminim.Ben bu izinde baceyi komple kirpikla kapladim hem guzel bir görunde hemde sulama yapildiginda gübre görevi göruyor.
Cumhur Tonba
23-05-2009, 00:37
Bilmiyorum ayrık otlarından kurtulabildiniz mi? Şu an gözüme çarptı. Raundup ile kurtulabilirsiniz. İlaçlayın. 20-25 gün sonra ölenler ölecek. Yeşil aksam görürseniz altan gelen yenilerdir. Tekrar ilaçlayın. Başarırsınız.
Hevesinizi kırmak istemem ama benim büyüklerimden duyduğum kısa bir hikaye var ayrıkla ilgili, hep onu anlatırlardı konu ayrık olunca. Ayrığı kökünden sökmüşler atmışlar, üzerinden koca bir yaz gecmiş susuz, sonra sonbaharda yağmurlar yağmaya başladığında ayrık hafif hafif canlanmaya başlamış ve şöyle demiş az daha ölüyordum beee.:D İnşallah sizinki susuzluğa dyanamaz ölür. Hoşçakalın.
cesmealtı
24-08-2009, 21:17
arkadaşlar bu ayrık belasından ben de çok çektim.En sonunda Hisarönün de küçük bir ziraii ilaçcıdan sadece ayrık için yapılmış ithal bir ilaç aldım.Eylül ayında çılgınlar gibi ilaçladım sanki düşmanımı ilaçlarmış gibi .:) Bir hafta sonunda bütün ayrıklar sapsarı yanmış bir hale geldiler.Önce yüzeyden elle topladık.Ardından derin derin bellettip.2 hafta sonra dipteki bütün kökler yüzeye çıkmış oldu.elle de topladık.Sanırım ayrık belasından kurtulduk.Bu sene domates biber patlıcan ektim.Çok verimli bir bahçe oldu.:) Darısı başınıza..
Ayrık otundan elle temizlemek haricinde kurtuluş yok. Bende değişik ilaç uygulamaları yaptım sadece o sene için yok oluyorlar. Seneye yeniden çıkıyorlar. Bu arada bizde verdiğimiz ilaçlarla toprağı kirletmiş oluyoruz...
"Fusilade" denilen bir selektif (seçici) ot ilacı var. Ayrık ve kanyaş gibi DAR YAPRAKLI otlar için geliştirilmiş. Bu ilacı yapraklara kullandığınızda yapraklardan köklere iniyor ve köklerini de kurutuyor. Ama çimleri de kurutuyor, bu nedenle çimlerin içindeki ayrıklar için dikkatli kullanınız. Ayrığı denemedim ama kanyaşlarda süper sonuç verdi, fırsat bulursam resimlerini de çekip yüklerim. İlacın iyi tarafı Köklere gitmesi ve toprak içindeki rizomlarını da kurutması.
Sevgili kgursan, Fusilade'yi ayrıkta da kullandım ama çok büyük bir netice alamadım. Bir kere yapmış olmam mı acaba netice vermemiş olabilir?
Sevgili kgursan, Fusilade'yi ayrıkta da kullandım ama çok büyük bir netice alamadım. Bir kere yapmış olmam mı acaba netice vermemiş olabilir?
Sevgili Güler hanım., Kanyaş da çok iyi sonuç veriyor, ama ayrık da ben de emin değilim. Geçende kanyaş resimleri göndermiştim, şimdi onların hepsi fusilade ile kurudu resmini çekemedim çekince göndereceğim. Saygılar.
Bilmiyorum ayrık otlarından kurtulabildiniz mi? Şu an gözüme çarptı. Raundup ile kurtulabilirsiniz. İlaçlayın. 20-25 gün sonra ölenler ölecek. Yeşil aksam görürseniz altan gelen yenilerdir. Tekrar ilaçlayın. Başarırsınız.
Evet ayrıkta çok etkili bir ilaç ama diğer bitkilere bulaşmaması için rüzgarsız bir hava seçmek lazım.Hava sıcaklığınında + 25 derece olması etkisini arttırır.
Ot kurutucu ilaçları kullan, olmadı bir daha kullan.
Bu zararlıdan kurtulacağız diye kimyasal ilaçlarla toprağımızı kirletmekte olmuyor, her yıl ayrık otunu kökünden temizlemekte.
Benim gibi yenilgiyi kabul edip oluruna bırakmak en iyisi. Ayrık otu şifalı bir bitki aslında niye öcü olsun ki.:D
http://akbulutkoyu.blogcu.com/ayrik-otu_40050691.html
Ben de bu sene patlıcan ekmiştim. Geliç ve ayrık fazla miktarda vardı.
480g/l Glyphosate İsopropylamin tuzu içeren ilaca bir miktarda gübre koyup otları ilaçladım tabi patlıcanlara değirmeden. Sistemik ilaç olduğu için etkisini göstemesi yaklaşık 2 haftayı buluyor ama öldürüyor ikisini de.
sn. dogan , ayrık otları ile çok mücadele ettim ancak yok etmek mümkün olmuyor.
sanıyorum ayrık otları tarlanın asıl sahibi .
Geçen yaz, ayrık otlarından kurtulmak maksadı ile sebzelerde uygulama yaptım. Karık üstlerini siyah naylon ile kapladım ve ilaç kullanmadım bu yöntem çok işe yaradı. Bu yaz ayni uygulamayı meyva ağaçları için de yapmayı düşünüyorum. Ancak, ağaçlar için nasıl bir sonuç oluşturacak bilmiyorum. Bilen **** sonuçlarını tahmin edecek kimse var mı?
Büyük ölçekli topraklarda uygulanabilen bir çözümü gördüm internette paylaşmak istdim.
http://www.sunshineagriculture.com/brochures/Brochure%20kvik-killer%20engelsk.pdf
merhaba sitenizie yeni üye oldum ve bahçe konusunda yeterli bilgiye sahip değilim. siteniz gerçekten çok güzel ve öğretici siteyi kuranlara teşekkür ederim.
binamızın yapımı sırasında müteahhit çim yerine ayrık kullanımış ve bu ayrıklardanm şimdi kurtulmak istiyorum ancak bunun zor olacağını biliyorum bu yüzden belli bir kısmı özelikle ağaç ve çiçek açan bölgeleri kurtarmak isitiyorum. ağaç ve çiçeklerin etrafını -ne kadar bellersem belleyim gene çıkıyor gene çıkıyor bu konuda yardımcı olurmusunuz.
Kurtulmak imkansızdır toprağı değiştirin sonra ayrık çıkmasını istemiyorsanız keçi gübresi kullanın ne ekerseniz o çıkar denedik gördük gözlemledik.
hamitsengul
09-11-2009, 09:36
Toprağı aralamak işe yarıyor.
Toprağı aralamak için, belle toprağı ters düz etmeden daldırıp ileri geri yapıyorsunuz.
Böylece kökleri hava alıyor.
Bir süre sonra kuruyor, ama bunun için uzun süre gerekiyor. Yazın yapmanız lazım.
İlaçlamadan çözüm; Köklerini kuruduktan sonra bahçeden temizlerseniz kesin çözüm
tevhit06
24-12-2009, 19:59
Ayrık otu azıca Kamış olur diyorlar doğrumu acaba, benim bahçede hem ayrık hem kamış var.
Ayrık otu azıca Kamış olur diyorlar doğrumu acaba, benim bahçede hem ayrık hem kamış var.
Yanlış. Ayrık başka bir bitkidir, kamış başka bir bitkidir. iki bitki bir arada olabilir ama farklı bitkilerdir.
İğne enjektörüyle kalın dallarına yapılan kuvvetli yabani ot ilacı işe yarıyor :)
Köklere kadar ( kökler çok derindedir) etkisini görebilirsiniz.
Sayın k0900, hangi ayrık otunun köküne ilaç şırınga edilecek! Ben mekanik olarak mücadele yapıyordum ama bu mesajlarda okuduğuma göre kökten koparılması daha çok tahrik ediyormuş.
Bu durumda ya yabani ot ilacı yapacağız ya da talaş malçı yapacağız.
Sayın k0900, hangi ayrık otunun köküne ilaç şırınga edilecek! Ben mekanik olarak mücadele yapıyordum ama bu mesajlarda okuduğuma göre kökten koparılması daha çok tahrik ediyormuş.
Bu durumda ya yabani ot ilacı yapacağız ya da talaş malçı yapacağız.
Ben okuduklarımdan sizin anladığınızın aksine elle koparılması halinde yok olabileceğini anladım.
Hatta burada okuduklarımdan feyz alarak bahçemi 1,5 ayda tam 3 defa sürdürüp ayrıkları tek tek elle koparttım. (Alan küçük olduğu için çok zor olmadı ama, ilk seferden sonra 1 hafta yürümek, merdiven inip çıkmak tam bir eziyetti.)
Herhalde toplamda 14-15 çöp konteynerini ayrıkla doldurdum. Şu an kurumuş ayrıklar temizlenmeyi bekliyor. Tek tük aradan gördüğüm yeşiller var ki onları da şu kış soğukları geçince tekrar temizleyeceğim. Marta kadar sürekli ayıklayıp çim yapmayı planlıyorum.
İlk etap da etkili oluyor da yerde kalan kök-damar kalıntıları daha kuvvetli olarak çıkıyor. Bir iki yıl fayda olabilir elbette.
Bazan dikim yapmak için kazınca bakıyorum derinliklerden çok kuvvetli kökler (adı ne ise )çıkıyor.
bahçemi 1,5 ayda tam 3 defa sürdürüp ayrıkları tek tek elle koparttım.
Sevgili uzman 16; iyi bir yöntem denemişsiniz, koparmaktan ziyade toplamak olsaymış daha güzel olurdu.
Ben de genelde bu şekilde mücadele ederim, daha sonra çıkanları da iyi takip ederim, fazla yayılmadan ot ilacı ile sadece özlerine pompa ile ilaç püskürtürüm. Yayılmasına çoğalmasına hiç müsade etmem, arada bir bir pompa ilaç yapıp bahçeyi gezerim nerde varsa gözünün üstüne yumruğu indiriyorum.:) Bahçemde ayrık otu hiç yoktur.
Bir kaç yıl köy göcüren ile mücadele ettim, nerden geldiyse başta anlayamamıştım ne olduğunu, o yıl bahçenin her yerine yayıldı, ikinci yıl çıkanları daha tohum dökmeden elle temizlemeye uğraştım, çok da iyi sonuç aldığım söylenemez, kalan kökler tekrar patlıyabiliyor, daha sonra randoup ile genç (yeşil) dönemde iken tek tek üzerlerine püskürterek köküne kadar kurutup kurtuldum.
Bu gibi ot ilaçlarını kullandığınızda yeşil aksam kurudu diye yeri sulamaya, işlemeye kalkmayın, mümkünse iki ay üç ay bırakın ilaç iyice köke kadar işlesin.
Bizim oralarda tarlaları kamış bastığı zaman yonca ekerler. birkaç biçimden sonra yonca kamışı baskılar ve yok eder. Muhtemelen ayrıkta da işe yarar. Ayrığı yok edip yerine çim ekmeyi düşünüyorsanız bence ayrığı bırakmak daha mantıklı. Hem doğal, hem daha az su ihtiyacı olan, bakamadığınız zaman bile ölmeyen bir çiminiz olur.
Sevgili uzman 16; iyi bir yöntem denemişsiniz, koparmaktan ziyade toplamak olsaymış daha güzel olurdu.
Ben de genelde bu şekilde mücadele ederim, daha sonra çıkanları da iyi takip ederim, fazla yayılmadan ot ilacı ile sadece özlerine pompa ile ilaç püskürtürüm. Yayılmasına çoğalmasına hiç müsade etmem, arada bir bir pompa ilaç yapıp bahçeyi gezerim nerde varsa gözünün üstüne yumruğu indiriyorum.:) Bahçemde ayrık otu hiç yoktur.
Aslında yanlış yazdığımı yazınızı okuyunca anladım. Koparmak yerine toplamak, yolmak,sökmek vb. ifade daha doğru olacak. :o
Ayrığı tutup çektikçe örgü söküğü gibi peşpeşe sıralı uzantılar geliyor. Yani bir kök sandığım ot aslında pek çok kök olarak çıkıyor.
İlaç kullanmayı hiç düşünmüyorum. Tamamen ilaçsız olarak ne kadar sürede yok edebilirsem o kadar uğraşacağım. Sizin dediğiniz gibi gözünün üstüne yumruğu indireceğim.:D:D
Sn.brody, kararlıyım ilaçsız, yoncasız saf çime sahip olacağım.;)
Sn. Lilium'um yazdığı gibi toprağı işleme, bilhassa sulamayı çok seviyor :)
Belki bu otun birkaç türüde vardır.
Üst kısmı sulanan bir yerdeyse çok, sık aynı çim yemyeşildir ve hemen bölgeyi kaplıyor, daha doğrusu işğal ediyor.
Bahçemizin asma ve bodur elma kısmındaki ayrıklarla bir kaç yıldır sıkı mücadele içindeyiz.
Alt kısmındaki kökler kurşun kalem kalınlığındadır.
Bu köklere enjektörle yabani ot ilacı enjekte ettik, şimdilik rahatız :)
Ancak bu ot eskilerin deyimiyle semerde bile bitermiş.
Bellenen, sökülen, kazılan ayrıkların tamamı toplanmalı ve yakılmalı.
ilaçlama yapıldıgında ayrık otu ile birlikte diger bitkiler , böcekler de ölmüyormu ? amacımız dogal olarak ilaçsız katkısız tarım yapmak degil mi ?
HomeWork
02-03-2010, 10:34
Arkadaslar ben almanyadan katiliyorum,sayet istenmedik otlardan kurtulmak istiyorsaniz,bahcenizin tamamina cam kabugunu kirpik hale getirerek (parmak kalinliginda veya daha buyuk)topragi tamamen kaplayacak sekilde örtün.sayet hazir yapilmis örnek isterseniz bana ulasmaniz takdirde size kendi bahcemden resim yollayabilirim.Anlamaniz cok rahat olacaktir,toprakla hava arasini kaplayan kirpiklar,toprakla kirpik arasinda hava sirkulasyonunu kesecegi icin istenmeyen otlardan kesinlikle kurtulacaksiniz.Ben tr deki bahcemde kullanmak uzere dallari kucuk kirpan makina ile bu ise cözum buldum.Tüm avrupada yaygin olan bu sistem baumarklarda cuvallar halinde satilmaktadir.Bahceyi renkli göstermek anlaminda bu isin satisini yapan firmalar bu kirpiklari mavi,kirmizi yesil mor,gibi renklendirerek satmaktalar.sayet isterseniz sokaklardanda sizlere cekmis oldugum fotolardan yollayabilirim.
email sefikyildiz@aol.com
Sn. Centil07
Fotoğrafını görsek çok güzel olurdu. Birde bu örtünün kalınlığı kaç cm olmalı?
boragursoy
14-03-2010, 23:21
benim bahçem ayrık otu istilasına maruz kalmıştı onu yok etmek için sizin çok sabırlı biri olmanız lazım ben Fusilade adlı ilaçla yok ettim ufak boya fırçasıyla yapraklarına tek tek sürdüm zaten 50 santim arayla sürersin böyle 400 m kare bahçeyi temizledim
http://www.minibahce.com/bahce.asp?id=3&sayfa_id=1
benim bahçem ayrık otu istilasına maruz kalmıştı onu yok etmek için sizin çok sabırlı biri olmanız lazım ben Fusilade adlı ilaçla yok ettim ufak boya fırçasıyla yapraklarına tek tek sürdüm zaten 50 santim arayla sürersin böyle 400 m kare bahçeyi temizledim
http://www.minibahce.com/bahce.asp?id=3&sayfa_id=1
Sn Boragürsoy., bahçenizdeki otlar Ayrık mı, Yoksa Kanyaş dediğimiz ot mu?? Bu başlığın baş taraflarında sn Güler hanımla da tartışmıştık. "Fusilade" Kanyaş da süper sonuç verdiği ispatlı fakat ayrık otu farklı bir yapıda ve acaba bu ilacın ayrık üzerindeki etkisi nedir? burada soru açık kaldı.
Sonuç olarak sizin bahçeniz de otlar Kanyaş mı? ayrık mı?
Kanyaş; dik büyüyen, süpürge tohumu gibi tohumlar yapan ve toprak altında kalın,etli, beyaz ve sıvama kırmızımsı ve uçları sivri rizomlar yapan bir bitki,
Ayrık ise; Çimen gibi yeşil, toprak üstünde yayılani ince rizomları ile toprağa tutunan bir bitki.
boragursoy
15-03-2010, 23:21
anladım ne demek istediğinizi ama benimki ayrık otuydu her 30 santimde bir kök verip toprağa sarıyordu bu otu ben denemek için bir yıl güneşte asılı vaziyette kuruttum bir yılın sonunda tekrar saksıya diktim gene üredi ama savaşı ben kazandııım onların kökleri birbirine bağlı birinin yaprağına ilacı sürdüğünüz zaman 15 gün sonra göreceksiniz sararma başlıyacak yapraktan köke gidiyor kökü kurutuyor yani ama dediğim gibi ufak fırçayla yapraklara süreceksiniz 15 gün sonunda sararma olmayanlar kendisini belli ediyor demekki onlar ayrı kök onlarada tekrar ilaçlama yapacaksınız ben bulabilirsem bahçemin o eski halindeki resmide koyacam siteye
Ayrık otundan kurtulmanın en kolay yolu, bahçeye turp ekmek miş. Turpun olduğu yerde ayrık olmazmış. Bu bilgiyi Mersinde bir fidancı söyledi.
Bu yıl deneyeceğim.
Belki denemek isteyen olur.
Sn. Boragursoy, Kimyasal mücadeleyi hiç istemesem de sormadan edemeyeceğim. Bu ilacı sırt pompası ile atmak mümkünmüdür sizce etkili olur mu?
Sn. agozce turp ekme işini biraz daha açabilirmisiniz, benim mücadele etmek istediğim alan 4 dönümlük ve 3 yaşlı fidanlar var bu açıdan bakıyorum tüm çözüm önerilerine.
boragursoy
16-03-2010, 22:37
****** sırt pompasıyla yaparsanız daha iyi olur benim bahçemde güller ve diğer çiçeklerime zarar vermemek için fırçayla yaptım çünki bu ilaç diğer çiçeklerin yaprağına değince direk köke iniyor kökünü kurutuyor
Ben de tam olarak bilmiyorum. Bizim bahçe 40 dönüm, malesef her tarafında var. Az bir kısmında, ayrıkların çok olduğu alanda ekeceğim. Direk aralarına ekmeyi düşünüyorum. Bakalım. Sonucu yazarım.
****** sırt pompasıyla yaparsanız daha iyi olur benim bahçemde güller ve diğer çiçeklerime zarar vermemek için fırçayla yaptım çünki bu ilaç diğer çiçeklerin yaprağına değince direk köke iniyor kökünü kurutuyor
Burada küçük bir ayrıntı var: Eğer kullanılan ot ilacı FUSİLADE ise dar yapraklı (Ayrık,kanyaş vb) öldürüyor, ve geniş yapraklıları etkilemediği SÖYLENİYOR !, Ama eğer ROUNDOP kullanırsanız bütün yeşil bitkileri (dar veya geniş yapraklı) köküne kadar kurutuyor. Bunun dikkatli kullanılması gerekiyor. Bilgilerinize.
boragursoy
18-03-2010, 23:09
http://www.tarimgonulluleri.com/roundop-isimli-ilaci-tavsiye-ederim-fp13880.html buraya bakmanda fayda var
ssregitoss
14-04-2010, 00:42
ben roundup ile hepsinden kurtulmuştum.mayıs ayinda toprağimi gölledim.ayriklar kudurmaya başladi.roundup attim.cikanlar öldü.her hafta topraği gölledim tek tük ayrik cikti onlarida bölgesel olarak roundup ladim.daha sonra tohumdan öldüren bir ilac kullandim.daha sonra capalattim.tekrar gölledim.tekrar roundup.2 yaz gördüm tek bir tane bile ayrık yok.
Bizim bahçede ayrık yoktu. Traktörle sürülürken, ayrık olan başka bir bahçeden, pulluklara takılıp gelmiş.
Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Pullukların ve traktörün temiz olaması gerekiyor.
Ayrık geliyorsa, belki başka zararlılarda geliyordur.
ben roundup ile hepsinden kurtulmuştum.mayıs ayinda toprağimi gölledim.ayriklar kudurmaya başladi.roundup attim.cikanlar öldü.her hafta topraği gölledim tek tük ayrik cikti onlarida bölgesel olarak roundup ladim.daha sonra tohumdan öldüren bir ilac kullandim.daha sonra capalattim.tekrar gölledim.tekrar roundup.2 yaz gördüm tek bir tane bile ayrık yok.
Sayın ssregitoss, biraz daha açabilirmisiniz yaptığınız işlemleri , göllemekten kastınız nedir, tohumdan ldüren ilacın ismi nedir ?
sonellerinadami
29-06-2010, 08:33
ayrık otu tam beladır
Burada küçük bir ayrıntı var: Eğer kullanılan ot ilacı FUSİLADE ise dar yapraklı (Ayrık,kanyaş vb) öldürüyor, ve geniş yapraklıları etkilemediği SÖYLENİYOR !, Ama eğer ROUNDOP kullanırsanız bütün yeşil bitkileri (dar veya geniş yapraklı) köküne kadar kurutuyor. Bunun dikkatli kullanılması gerekiyor. Bilgilerinize.
Tarlamda mandalin ve şeftali ağaçları var acaba püskürterek uygulama yapsam fusilade zarar verir mi?
Mine Pakkaner
08-07-2010, 11:35
Ağaçlarınızın özellikle yeşil aksamlarına hiç ilaç değirmeyin. Kemeraltında Doğa Tohumculukta ot ilacı atmak için kullanılan özel ilaçlama başlığı var onu kullanırsanız ilacın sıçramasını önlersiniz.
Tarlamda mandalin ve şeftali ağaçları var acaba püskürterek uygulama yapsam fusilade zarar verir mi?
Normal olarak Fusilade geniş yapraklı bitkilere zarar vermez, sadece dar yapraklı kanyaş vb. için kullanılır deniyor?!. Ama yine de kollayın. Fakat Roundop bütün yeşil bitkileri öldürür. Bu önemli.
Ayrıca minehanım ın önerisini dikkate alın. Yabancı otlar için geliştirilmiş meme ve Şapka (koruyucu başlık) kullanın.
Çok teşekkürler Mine hanım ve kgursan.Ama sıkıntım ağaç dipleri de kanyaşla dolu tabii ilacı püskürtücez ama toprak yoluyla mandalin ve şeftali ağaçlarına zararı olurmu.Ağaç gövdelerinden bir zarar görür mü?
Çok teşekkürler Mine hanım ve kgursan.Ama sıkıntım ağaç dipleri de kanyaşla dolu tabii ilacı püskürtücez ama toprak yoluyla mandalin ve şeftali ağaçlarına zararı olurmu.Ağaç gövdelerinden bir zarar görür mü?
Mandalin ve şeftalilerin Yapraklarına deydirmeden ilaçlayın. Başlıklı tulumbalar bu iş içindir.
Tarım alanlarına herbisitleri en son çare olarak kullanmamız gerekli diye düşünmekteyim, toprakta uzun yıllar kalabilen herbisitleri çok dikkatli kullanmamız, mümkünse iyi bir sürüm yaptıktan sonra temizlemek, kalanları da yeni bitişenlere de ilacı özlerine püskürterek mümkün olduğu kadar toprağı genel olarak ilaçlamamaya dikkat etmeliyiz.
gülağacı
09-10-2010, 14:45
ayrık otu ile mücadele çok zor ve pahalıdır onun yerine eğer çok büyük değilse ayrık otlarını el ile temizleme eger alan büyük ise 1 -2 sene boyunca toprağı sürekli işlemek veya 15-20 cm ye kadar nemlendirilen toprağın içine kalsiyum siyanamid, metil brommit,formaldehit v.b. Gibi zehirli gazları enjekte ederek ve üzerini naylonla örtüp hava almasını engelleyin bu sayede toprak için deki canlılarının tümünün yaşamına son verirsiniz ama ayrık otundan kurtulursunuz
;)
;);)
Bütün bu seçeneklerin yanında zirai ilaçlara gerek kalmadan otların çıkmasını engelleyecek olan ürünlerde var. bunlar geotekstil ürünlerdir. Farklı gramajları bulunmakta var otun çeşidine göre farklı kalınlıklarda kullanılmaktadır. Hem doğaya hem de bitkiye hiçbir şekilde zararı bulunmayan üstelik üzeri örtildiğinde 20 yıla kadar garanti sağlayan ürünlerdir.
metinata
02-11-2010, 20:24
Bütün bu seçeneklerin yanında zirai ilaçlara gerek kalmadan otların çıkmasını engelleyecek olan ürünlerde var. bunlar geotekstil ürünlerdir. Farklı gramajları bulunmakta var otun çeşidine göre farklı kalınlıklarda kullanılmaktadır. Hem doğaya hem de bitkiye hiçbir şekilde zararı bulunmayan üstelik üzeri örtildiğinde 20 yıla kadar garanti sağlayan ürünlerdir.
nasıl bir şeyler
biraz detay verirseniz iyi olur
furkan yıldız
22-11-2010, 22:53
herkese merhaba
bahçeye merakım yeni sayılır siteyi birkaç haftadır takip ediyorum ve çok faydalı şeyler öğrendim. bu ayrık otu benim azılı düşmanım. evimin ön kısmını çim yapmak istiyorum fakat çok uzun süredir hiç sürülmediği için inanılmaz derecede ayrık dolu. 1 aydır gıdım gıdım belleyerek topluyorum bir hafta sonra yaptığım yerleri tekrar yaptığımda oda ne tekrar çıkmış köklerini bulmak ayrı dert parçalarını toplamak apayrı bir dert ama yılmak yok köklerini kurutucam canım çıkıyor tek başıma fakat başarıcam bahara kadar çimlerime kavuşucam inşallah :)
alectoris
01-12-2010, 14:05
Bitkinin kökleri eskiden beri üriner hastalıklarda kullanılan önemli bir halk ilacıdır. Köpekler bile ağız ve bağırsaklarını temizlemek için bitkinin yapraklarını iştahla ve zevkle yemektedir. Bu yüzden köpek otu ya da köpek çimeni diye de bilinir. Hemen hemen Türkiye’nin, bütün bölgelerinde, doğal olarak yetişir.
Ayrık otu kökleriyle beraber su ile kaynatılarak kullanılır. Ayrık otunun asıl faydalı yeri kökleridir.
Kaynatılıp içildiğinde;
-İdrar yolu, mesane ve böbrek rahatsızlıklarını giderir.
-İyi bir idrar söktürücü ve idrar artırcıdır.
-Sarılık hastalığına iyi gelir.
-Böbrek taşı ve kumunu döker.
-Nezleyi geçirir.
-İshale iyi gelir.
-Mide rahatsızlıklarını geçirir.
-Nikris hastalığına çözümdür.
-Vücudu temizler ve kanı kuvvetlendirir.
-Özellikle ateşli hastalıklarda hastayı rahatlatır.
-Prostata karşı koruyucudur.
-Romatizma ve gutu azaltır.
-Kaynatılan suyu ile pansuman yapıldığında özellikle ergenlik sivilcelerine ve deri hastalıklarına iyi gelir.
Neler içermektedir: İçerisinde potasyum, demir gibi mineraller barındırır. A ve B yönünden oldukça zengindir. Saporinler, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi maddeler ve uçucu yağ bulunur.
Latincesi: Elymus repens, tritcum repens agropyrum repens,cynadon dactylon.
Ayrıkotu kökünün kullanımı
Ayrıkotu kökü; idrar söktürücü, mukoza koruyucu, antiseptik, bronşları rahatlatıcı, kan temizleyici özellikler taşır.
Bol miktarda karbonhidrat (triticin), müsilaj ve saponinler, mineral tuzlar, özellikle potasyum tuzu, silisik asit ve demir, vitaminler (A, B), organik asitler içeren ayrık otunun kökü, ilkbahar başlangıcında filizlenmeye başlamadan sökülür. Yıkanarak topraktan temizlenir ve açık havada kurutulur. Kuruduktan sonra, 55 derecelik yapay ısıda tekrar kurutulması doğru olur. Çünkü tam olarak kurumadığında küflenir ve kullanılamaz.
kaynak: http://akbulutkoyu.blogcu.com/ayrik-otu/5226508
ahmet salih
10-12-2010, 18:35
herkese merhaba
bahçeye merakım yeni sayılır siteyi birkaç haftadır takip ediyorum ve çok faydalı şeyler öğrendim. bu ayrık otu benim azılı düşmanım. evimin ön kısmını çim yapmak istiyorum fakat çok uzun süredir hiç sürülmediği için inanılmaz derecede ayrık dolu. 1 aydır gıdım gıdım belleyerek topluyorum bir hafta sonra yaptığım yerleri tekrar yaptığımda oda ne tekrar çıkmış köklerini bulmak ayrı dert parçalarını toplamak apayrı bir dert ama yılmak yok köklerini kurutucam canım çıkıyor tek başıma fakat başarıcam bahara kadar çimlerime kavuşucam inşallah :)
Merhaba Sn; furkan yıldız , 2007 yılı başlarında ağaçlarnet'i bulma nedenim ayrık otu,yerine yer örtücü ne kullanabilirim ve ayrık otlarını nasıl temizlerim sorusuna cevap bulmaktı.Araştırmalarım da benim beklentime uygun (basmaya dayanıklı, az su isteyen,kışın bozulmayan, yayılıcı olmayan, gübreleme v.s gibi fazla bakım gerektirmeyen.....) bir yer örtücü bulamadım. bir çok kişinin karşı çıkmasına rağmen , düşmanla işbirliği yapmaya karar verdim(doğayla savaş çok zor , maliyetli,zahmetli ve başarı şansı düşük), Düzenli olarak hafta bir çim biçme makinası ile biçtim, toprak olan kısımlara ayrık nakli yaptım, düzenli biçme 6-7 ay devam edince bizim azgın ayrık ehlileşmeye başladı , şu anda görüntüsü çoğu arkadaşın çiminden iyi, uzaktan çimden ayırt etmek imkansız, tabi her işte olduğu gibi iyi ve kötü yanları mevcut. sulama (yazın dahi) sorunu yok,gübreleme v.s bakım sorunu yok, kışın bozulma sararma yok, arasından yabani ot çıkması çok az,basmaya çok dayanıklı(bizim minik köpeğimiz çınar'ın devamlı dolaştığı veya arada kazdığı yerler hariç ) kelleşme yok. kötü yanları ise:Görüntüsü ,İYİ bir çim kadar albenili değil ,benim için tek sorun bahçedeki ağaç ve çicek diplerinin 15-20 günde bir ayrıklarının temizlenmesi, bütün ağaçların etraflarını dere mili ,torf ve gübre ile doldurduğumdan, ayrıkları temizlemek nispeten kolay oluyor.Baştan beri fotoğrafları bulursam sıra ile yüklemeye çalışacağım. siteye şimdiye kadar yüklemiş olduğum resimlerde (başka bitkileri göstermek için çekilmiş olsa da fikir vermesi açısından) görülebilir. benim ayrık otu hikayem böyle,özellikle büyük bahçeler için kesinlikle denemenizi öneririm.
ahmet salih
10-12-2010, 19:29
2009 yılına ait, Bir kaç resim (ehlileştirilmiş ayrık çimi) Umarım konu hakkında fikir verebilir.
Ahmet bey, görüntüsü güzel ama ağaçların kök gelişimini olumsuz etkilemiyor mu, hatta ağaçların köklerini boğar, kurutur diye biliyorum. Değilse o kadar uğraşığ yok etmeye gerek yok.
Nerede okudum bulamıyorum. Organik tarımla ilgili bir kitaptaydı ama. Şöyle bir tarif vardı.
''Ayrık otu kökü ile beraber toplanır, kıyılır, bir bidonun içinde suyla doldurularak 2 ay güneşte bekletilir. Hazırlanan bu suyla ilaçlama yapılırsa ayrık otu kökü ile beraber kurur.
Ayrıklar dolnay veya dolunaya yakın bir zamanda toplanmalı.'' diyordu.
Ben henüz denemedim.
Turp tarifini denedim. Olumlu. Turp ektiğim ağaçların altında çok az ayrık çıktı. Bu yıl ikinci kez deneyeceğim. Kesin sonucu bildirirm.
ahmet salih
13-12-2010, 09:16
Ahmet bey, görüntüsü güzel ama ağaçların kök gelişimini olumsuz etkilemiyor mu, hatta ağaçların köklerini boğar, kurutur diye biliyorum. Değilse o kadar uğraşığ yok etmeye gerek yok.
Yazımda belirtiğim gibi, ağaç diplerini dere mili, torf ve keçi gübresi ile doldurduğum için ağaç etrafında çok yumuşak ,geçirgen bir toprak oluşuyor. yumuşak toprak , ayrıkların temizlenmesini oldukça kolaylaştırıyor. Benim bu yüzden kuruyan ağacım olmadı. Özellikle küçük fidanlarda ,fidan çevresi ayrıklardan temizlenmezse, gelişimine olumsuz etkileri olması muhtemeldir. yazımda da belirtiğim gibi 20 günde bir temizleme işlemi yapılmasında fayda vardır. kaldı ki çim olsa da belli aralarla bu işlemi yapmak zorundasınız.
furkan yıldız
13-12-2010, 10:13
öyleyse kimyasal ilaç kullanmak istemeyenler için doğal yöntemler araştırmak gerekli
t.gündüz
11-01-2011, 08:56
ayrık otu çok arsızdır.en ufak bir kök parçası kalsa dahi yenide çıkar yani çapayla kazıp en ufak kök parçası bırakmadan temizlemelisin kökü yarım metre aşağı inenleri bile var.işin zor anlayacağın
zirai ilaçların diğer bitkilerede zararı çok oluyor ******* en iyi çözüm elle ayıklamak
HomeWork
25-01-2011, 14:00
Şahsi kanaatim saksı dışında elle sonuç almanın pek mümkün olmadığı yönünde.
ligustrum
25-01-2011, 23:10
Dedelerimiz ayrıklı tarlaya "çavdar" ekerlermiş. Ayrık otu mücadelesinde; ayrık bitkisini gelişme döneminde gölgede kalmasını sağladığımız oranda başarılı oluruz. Çavdar boyu uzun bir hububat olduğundan, ayrık yapraklarını gölgesi ile baskı altında tutar ve güneşten faydalanmasını kısıtlar. Böylelikle; iki-üç senede ayrıklardan kurtulabiliriz.
sondokunuşm
10-04-2011, 23:14
benim bahcem tamamen ayrık otı istilasında ben bahce toprağımı 30 cm kepce ile toprağını aldırdım şimdi adam tutup belleticem yeni toprağı koymadan baska ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin nefret ediyorum ayrıktan
kimyasalı deneyin birde kesin sonuç göreceksiniz otları yeşil aksam oluştukalrı döenmde roundupu deneyin ilaçlama sonrasında otların üzeirnde **** toprakta herhengi bi çalışma yapmayınız 10 15 gün içerisinde kabustan kurtulacaksınız
Doğayla Barış
11-04-2011, 09:19
Ayrık otlarıyla benim bahçeminin de başı dertte, kökü o kadar sağlam ki çek çek zor kopuyor ve mutlaka bir parça toprakta kalıyor, diğer yandan bir dolu da şifası varmış, tarifteki ayrık otu ilacını deneyeceği umarım başarılı olur.
sondokunuşm
11-04-2011, 21:05
bu ot çeşidinden sezonluk mu yoksa tamamane mi kurtulmak istiyorsunu?sezonluk kurtulmak istiyorsanız etken maddesi paraouat olan gramoxsone(aynı etken maddede muadili olanları da var ama gramoxsone) yi otların yeşik aksamlarının oluştukları dönemde 10 lt lik bi ilaçlama pompasına yarım litre **** etkili dozda kullanamk istersek 4/3 oranındada kullanabilirsiniz.tamamen kurtulmak istersek aynı ilaçlama şeklini vede dozunu da aynı kullanmak üzere monsanto nun roundup adlı ot ilacını kullanabilirsiniz.ilacın otların üzerine sis şeklinde düşmesi yeterli olacaktır zira sistemik olan bu ilaçlar fotosentez yoluyla bitkiye ulaşır o saatten sonra bitki kiltlenmiş olur.yalnız ilaçlamadan sonnra 10 15 gün otlara herhengi bir müdahalede bulunmayınız çapa belleme **** kesme gibi
sondokunuşm
11-04-2011, 21:10
şunud abelirtmek isterim özellikle roundup adlı ot ilacını bahçenizdeki meyveları yeşil aksamlarına temas ettirmemeye çalışınız gövdelerine değse zarar veriri mi acaba die bir soru sorulacaktır hayır olmaz. nereye zarar vermek isterseniz ilaç oraya zarar verir
sondokunuşm
11-04-2011, 21:10
bu ot çeşidinden sezonluk mu yoksa tamamane mi kurtulmak istiyorsunu?sezonluk kurtulmak istiyorsanız etken maddesi paraouat olan gramoxsone(aynı etken maddede muadili olanları da var ama gramoxsone) yi otların yeşik aksamlarının oluştukları dönemde 10 lt lik bi ilaçlama pompasına yarım litre **** etkili dozda kullanamk istersek 4/3 oranındada kullanabilirsiniz.tamamen kurtulmak istersek aynı ilaçlama şeklini vede dozunu da aynı kullanmak üzere monsanto nun roundup adlı ot ilacını kullanabilirsiniz.ilacın otların üzerine sis şeklinde düşmesi yeterli olacaktır zira sistemik olan bu ilaçlar fotosentez yoluyla bitkiye ulaşır o saatten sonra bitki kiltlenmiş olur.yalnız ilaçlamadan sonnra 10 15 gün otlara herhengi bir müdahalede bulunmayınız çapa belleme **** kesme gibi
Fotoğrafı görülen otlar İlkbaharda çıkıyor.Eğer müçadelede geç kalınırsa görülen boya ulaşıyor.Şu anda şadeçe biçerek ve yolarak müçadele ediyorum.
Kimyasal ilaçlı mücadelle hariçi bilği veren olursa şimdiden teşekkür eder,sayğılar sunarım.
Merhaba sayın Hk50,
(Maria Thun-Biyodinamik bahçecilik kitabından)- ayrık otu için bir tarif var.
Ayrık otunu bir bidona doldurup güneş altında bırakıyorsunuz. 40 gün sonra elde ettiğiniz suyu köklere dökmeniz ve yapraklara ilaç gibi atmanız tavsiye ediliyor. Bu formül diğer otlar içinde geçerli diyor.
Veya biçtiğiniz zaman toplamayın, köklerin üzerinde kalsın. Bir süre sonra, azalarak yok olacağı söyleniyor. Özellikle çiçek, tohum yapmadan biçerseniz çok azalır. Hemde malç-kompost yapmış olursunuz.
Ayrığı geçen yıl denedim. Bakalım bu yıl ne kadar çıkacak Sonucu yazarım.
mece Evi - Biyodinamik Yol-Biodinamik Tarm (http://www.imeceevi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=288&Itemid=35)
Kolay gelsin.
Sn agozce Teşekkür ederim.
Uygulamasını yapaçağım.
AYRIK OTUNDAN KESİN KURTULUŞ
Merhabalar,
Ayrık otundan kurtulmanın yolu şudur ve tektir.
1-Herhangi bir marka total herbisit (ot ilacı) alınacak.
2-Rüzgarsız bir havada,
3-Güneşin etkisini yitirdiği saatlarde başlayarak,
4-Ve yağmurun yaklaşık 10-15 gün yağmayacağı (şayet yağarsa hiç ilaçlama olmadı ) varsayılarak
5-Yapraklı tüm bitkilerin yokolacağı gözünde tutula rak,
6-Otu kesinlik budamadan, koparmadan, sadece ilaçlayarak
7-15 lt suyun içine 2 su bardağı ilacı "iyice" karıştırarak,
8-İlaçlama sonrası (ottan kurtulduktan sonra) toprağınızın yine ekilebilir olduğunu ve gönül rahatlığı ile ekime dönebileceeğinizi unutmadan, (çünkü bazı y erlerde torağında zehirlendiği ,3 yıl ekim yapılamayacağı gibi ifadeler vardır, yanlıştır.)
bu ilaçı
*yukardaki şartları yerine getirmeniz halinde,
*onun, yapraklarından köklerine kadar ilerleyeceğini ve ancak böyle yokolacağını bilerek
*yaklaşık 1 yıl sonunda
*arada tek tük filizlenenlerin tepesine ilacı hemen vererek
kurtulacaksınız.
Başarılar. Geçmiş olsun.
savagegarden
27-10-2012, 19:14
ayrık otundan kurtulalım diyerek atacagımız o zehir bahce ve tarlamızdaki diğer bitkilere zarar vermıyecekmi?toprakta kalıp sonra ekecegimiz bitkiler için zarar vermezmi?ilaçsız veya başka baskın olacak bitkilerle bu iş yapılamazmı?
s.serdar
30-10-2012, 00:47
ayrık otundan kurtulalım diyerek atacagımız o zehir bahce ve tarlamızdaki diğer bitkilere zarar vermıyecekmi?toprakta kalıp sonra ekecegimiz bitkiler için zarar vermezmi?ilaçsız veya başka baskın olacak bitkilerle bu iş yapılamazmı?
Bilinçli herbisit kullanımın verebileceği zararın, sağlayacağı faydadan çok az olduğunu rahatça söyleyebilirim. Zaten asıl amaç da baskın bitki istilasından kurtulmak. Ayrık ile mücadele edeceğim diye ayrıktan daha baskın, yararı zararından daha fazla bitki popülasyonuna yönelmenin pek doğru olacağını düşünmüyorum.
Ayrıktan daha baskın, ancak ayrık ya da diğer ticari ziraat ürünlerinden daha faydalı baskın birtki türü var mı bilemiyorum?
Saygılarımla.
ayrık otundan kurtulalım diyerek atacagımız o zehir bahce ve tarlamızdaki diğer bitkilere zarar vermıyecekmi?toprakta kalıp sonra ekecegimiz bitkiler için zarar vermezmi?ilaçsız veya başka baskın olacak bitkilerle bu iş yapılamazmı?
Bu kaygınızı gidermeniz için bir öneri:
1 m2 bir alanı fiziki olarak belirleyin.
otları ilaçlayın,
otlardan kurtulun,
hemen arkasından örn. birkaç domates fidesi, salatalık fidesi dikin,
veya hatta tohumlarından atın...
göreceksiniz filizlendiğini, herbisit ölümcüllüğü nün yapraktan ilerlediğini.
(Star Wars taki "Usta Yoda" gibi kurmuşum son cümleyi) :)
Ancak bahsi geçen total ilacı, sulandırılmış haliyle, bitkiyi sulamak maksatlı köklerine dek verirseniz, elbette çaresizsiniz :)
furkan yıldız
22-11-2012, 08:13
Bu kaygınızı gidermeniz için bir öneri:
1 m2 bir alanı fiziki olarak belirleyin.
otları ilaçlayın,
otlardan kurtulun,
hemen arkasından örn. birkaç domates fidesi, salatalık fidesi dikin,
veya hatta tohumlarından atın...
göreceksiniz filizlendiğini, herbisit ölümcüllüğü nün yapraktan ilerlediğini.
(Star Wars taki "Usta Yoda" gibi kurmuşum son cümleyi) :)
Ancak bahsi geçen total ilacı, sulandırılmış haliyle, bitkiyi sulamak maksatlı köklerine dek verirseniz, elbette çaresizsiniz :)
Bu ilacın toprağa, diğer ektiğiniz bitkiler yoluyla size, yeraltı sularına ve dolayısıyla bu sularda yaşayan canlılara vereceği zararlar içinde bir öneriniz vardır sanırım. Aslında ben daha babama bile anlatamadım yıllardır ilaç kullanmamayı ama 1 kişi dinlese kardır.
AYRIK OTUNDAN KESİN KURTULUŞ
Merhabalar,
Ayrık otundan kurtulmanın yolu şudur ve tektir.
1-Herhangi bir marka total herbisit (ot ilacı) alınacak.
2-Rüzgarsız bir havada,
3-Güneşin etkisini yitirdiği saatlarde başlayarak,
4-Ve yağmurun yaklaşık 10-15 gün yağmayacağı (şayet yağarsa hiç ilaçlama olmadı ) varsayılarak
5-Yapraklı tüm bitkilerin yokolacağı gözünde tutula rak,
6-Otu kesinlik budamadan, koparmadan, sadece ilaçlayarak
7-15 lt suyun içine 2 su bardağı ilacı "iyice" karıştırarak,
8-İlaçlama sonrası (ottan kurtulduktan sonra) toprağınızın yine ekilebilir olduğunu ve gönül rahatlığı ile ekime dönebileceeğinizi unutmadan, (çünkü bazı y erlerde torağında zehirlendiği ,3 yıl ekim yapılamayacağı gibi ifadeler vardır, yanlıştır.)
bu ilaçı
*yukardaki şartları yerine getirmeniz halinde,
*onun, yapraklarından köklerine kadar ilerleyeceğini ve ancak böyle yokolacağını bilerek
*yaklaşık 1 yıl sonunda
*arada tek tük filizlenenlerin tepesine ilacı hemen vererek
kurtulacaksınız.
Başarılar. Geçmiş olsun.
Açıklama çok güzel olmuş, başka türlü kurtulmak çok zor. (yağmurdan 2-3 saat önce yapılması bile yetiyor):o
15 litre suya 2 su bardağı total herbisit çok fazla bu kadar ilaçlı suyla 1 dönüm yere yetecek kadar ilaçlı su elde edersiniz. 2 su bardağı ortalama 450-500 cc eder. Uygulanan doz 1 da için 300-600cc /da (Glyphosate İPA için) dır. Atacağınız yere göre doz kullanın fazlasına gerek yok. Bir de bu ilaç bitkiye yeşil kısmından etki eder. Uygulama sonrası çapalama, bitkiyi hırpalama vs yapmayın.
Bu ilacın toprağa, diğer ektiğiniz bitkiler yoluyla size, yeraltı sularına ve dolayısıyla bu sularda yaşayan canlılara vereceği zararlar içinde bir öneriniz vardır sanırım. Aslında ben daha babama bile anlatamadım yıllardır ilaç kullanmamayı ama 1 kişi dinlese kardır.
Ben de bir ayrık otu ve Çakıldak dikeni (kökleri ile yayılan ve mavi çiçekleri olan pis bir ot) mücadelesinde Yine ilaçlı ama başka bir yöntem önereceğim.:
Boş, 2 -3 litrelik yoğurt kovasına 2-2,5 litre su koyun ve içine 1 su bardağı kadar (150-200 cc) yeşil öldüren randop denilen ilaç dan karıştırın. Küçük boy (3-4 cm) bir yağlıboya fırçası alın. ve ilaçlı suya batırarak inatçı ayrıklar veya diken lerin tepe büyüme noktalarına dokundurun ve bırakın. Hepsi bu. Biraz zahmetli ama kesin sonuçlu ve toprağa ilaç gelmediği gibi kültür bitkilerinin arasından çıkan ayrık ve dikenleri temizlemekte etkin bir yöntem olduğunu uyguladım ve gördüm. frezya ve gül bitkilerimin arasında çıkan dikenlerden böyle kurtuldum, Çimlerin arasından çıkan kanyaş lardan böyle kurtuldum.
Fotoları makinamda kaldı koyamadım.
halil~58
26-12-2012, 07:36
Benimde sorunum yabani sarmaşıklarla öyle bir sitil salıyorlarki tüm bahcemi sardı temizleme capalamayla bitmiyor yardımcı olursanız sevinirim
Boş, 2 -3 litrelik yoğurt kovasına 2-cilaç dan karıştırın. Küçük boy (3-4 cm) bir yağlıboya fırçası alın. ve ilaçlı suya batırarak inatçı ayrıklar veya diken lerin tepe büyüme noktalarına dokundurun ve bırakın. Hepsi bu.
2,5-3 litrelik ilaçlı bu su ile tüm konya ovasını ayrıktan kurtarmak mümkün gibi. :D
Benimde sorunum yabani sarmaşıklarla öyle bir sitil salıyorlarki tüm bahcemi sardı temizleme capalamayla bitmiyor yardımcı olursanız sevinirim
Üstteki mesajda anlatılanları uygulayın. Fırçayla hepsi temiz. Başka bitki yok ise püskürtme ile
AYRIK OTUNDAN KESİN KURTULUŞ
Merhabalar,
Ayrık otundan kurtulmanın yolu şudur ve tektir.
1-Herhangi bir marka total herbisit (ot ilacı) alınacak. Ziraat odalarındaki hem ucuz hem etkilidir. Marka aramayın.
2-Rüzgarsız bir havada,
3-Güneşin etkisini yitirdiği saatlarde başlayarak,
4-Ve yağmurun yaklaşık 10 gün yağmayacağı (şayet yağarsa hiç ilaçlama olmadı ) varsayılarak
5-Yapraklı tüm bitkilerin yok olacağı gözünde tutularak,
6-Otu kesinlik budamadan, koparmadan, sadece ilaçlayarak
7-15 lt suyun içine 2 su bardağı ilacı "iyice" karıştırarak,
8-İlaçlama sonrası (ottan kurtulduktan sonra) toprağınızın yine ekilebilir olduğunu ve gönül rahatlığı ile ekime dönebileceğinizi unutmadan, (çünkü bazı yerlerde toprağında zehirlendiği ,3 yıl ekim yapılamayacağı gibi ifadeler vardır. Ben ektim, biçtim, hasat ettim.)
bu ilaçı
*yukardaki şartları yerine getirmeniz halinde,
*onun, yapraklarından köklerine kadar ilerleyeceğini ve ancak böyle yokolacağını bilerek
*yaklaşık 1 yıl sonunda
*arada tek tük filizlenenlerin tepesine ilacı hemen vererek
kurtulacaksınız.
Başarılar. Geçmiş olsun.
Bu ilacın toprağa, diğer ektiğiniz bitkiler yoluyla size, yeraltı sularına ve dolayısıyla bu sularda yaşayan canlılara vereceği zararlar içinde bir öneriniz vardır sanırım. Aslında ben daha babama bile anlatamadım yıllardır ilaç kullanmamayı ama 1 kişi dinlese kardır.
Sayın Furkan, size gönülden katılıyorum,
İlaçlamayı, bütün bir bahçe toprağının ilaçla yıkanması olarak görmeyelim, uygulamayalım.
İlaçlama usul ve yöntemimde bahsettiğim gibi, ilacın net etkisi; yapraktan gövdeye ve tüm köklere kadar ilerleyerek kesin neticeye ulaşmasıdır.
Bu nedenle,
*Yeraltı sularına karışacak denli, toprağı ilaçla yıkamadan,
*Sadece hedef bitkinin yapraklarına,
*Kapladığı alana göre yeterli dar-geniş püskürtmeyle,
*Tek tük ise resim fırçası ile dokunmanız dahi yetecektir.
Sürecin sonlarına doğru, elinizde sadece küçük bir sprey püskürtücü ile bahçenizi dolanıyor bulacaksınız zaten kendinizi.
Ben, bana göre kaçınılmaz olarak yapılacak "ilaçlama" ile,
toprağa, emeğe, keseye zarar vermeden ve netice alınabilmesi için,
çoğunlukla dikkat edilmeyen ama çok önemli kriterlerin (güneş, rüzgar, yağmur vb.)
gözardı edilmemesi gerektiğini vurguladım. Zaten hakkında "haklı" birçok efsaneye sahip bu bitki, girdiği bahçelerin sahiplerini inanılmaz masraflara sokmaya devam edecek yoksa.
Not: 15 lt içine 2 bardak ilaç yazmışım 1 bardak yetecektir.(öncesinde daha küçük (yarısı dolu 5 lt pet şişe içinde) bir kapta) "iyice" karıştırmayı ihmal etmeyiniz.
Ayrıca bir adet sırtta taşınabilir şarjlı elektrikli pompa mutlak gerekli. Yoksa hem eziyet hem de hatalı püskürtme ile kirlenmeye sebebiyet veriliyor.
ayrık çıkan yere kışın turp dikin. 2 senede %90 azaldığını görürsünüz.
Benimde sorunum yabani sarmaşıklarla öyle bir sitil salıyorlarki tüm bahcemi sardı temizleme capalamayla bitmiyor yardımcı olursanız sevinirim
yabani sarmaşık hem tohumla hem de kökleriyle yayılır. çapalama pek fayda vermez. yazın toprağı kurutma yöntemi uygulayın.
ayrık çıkan yere kışın turp dikin. 2 senede %90 azaldığını görürsünüz.
Sayın dermana,
Turpun nasıl bir etkisi oluyorda ayrık azalıyor?
s.serdar
08-01-2013, 02:29
ayrık çıkan yere kışın turp dikin. 2 senede %90 azaldığını görürsünüz.
Zamanında iyi mücadele ettiğim için benim bahçemde ayrık'ın a sı bile yok. Ancak komşumun çimi ayrıktan geçilmez durumda. Şimdi ona çimin içine turp ek desem, kesin döver beni. :D
Bana göre ayrıkla mücadelede, % 90 azalma demek, kesin başarısızlık gibi bir şey. Zira ayrığın %1 bile kalsa, seneye ortamın yarısını fazlası ile ele geçirir gibime geliyor. :(
Ayrık otu veya sazlıkla mücadele etmek oldukça zor.Kimyasal yöntem en etkili olanı buda doğru fakat kirlilik sorunu var.Ne kadar temiz çalışsak bile toprağa bir şekilde karışıyor.üç yıl önce total herbisit ile ilaçlama yaptım yinede içim rahat değil.
Ben akşam üzeri değil sabah erkenden atmıştım.
src suat
18-01-2013, 11:00
sn aybora selahattin hocamın dediği gibi çiminiçerisinden ayrığı ayıran bir ot ilacı yok fakat zaten sana verilen tavsiyelerde çimleri kurtarma şansın yok o zaman ben bir zirai ilaç tavsiye edyim bu ilaç sadece dar yapraklı otları öldürür süper galant zirai ilaç satan yerlerde bulabilirsin bu ilaç kesin çözüm dua edersin
bademceviz
19-01-2013, 22:39
Konuyla ilgili değerli arkadaşlar,
Seçici herbisitleri(süpergalant , Fusilade gibi) veyahut Toatal Herbisit Round-up uygulamasından,sonra kaç gün kadar sulama yapmamak gerekli ve gine kaç gün sonra toprağı belleyebilir veya çapalayabiliriz?
Değerli yanıtlarınızı beklerim.
Total veya seçici herbisit uygulamasından sonra toprak ne zaman ekim için hazır olur toprak kirliğiği ne kadar süre devam eder.Kaç gün kaç ay ve kaç yıl bu konu tam anlamıyla bir muamma.İnanılır gibi değil Bir tek araştırma yok. internette var olan bilgiler yıllar öncesine dayanıyor.Bizim üniversitelerimiz ve kurumlarımız güncel çalışmalar yapmıyorlar bu konuların uzmanları ise duydukları okuduklarını yayınlıyorlar.Varda ben göremedim ise tamam.
herbisit uygulamasından sonra otlar ölmeden toprak işlenmez. toprak kirliliğini gidermek için bir dezenfektan kullanmak lazım. organik olsun diyorsanız sirke işe yarıyor.
bademceviz
21-01-2013, 22:08
Teşekkürler lodos ve dermana.Benim sorumdaki maksadım şu idi;ama önce biraz genel bilgi vermek isterim.Sanırım bunu en başta yapmalı idim.
Yaklaşık 40 dönüm üzerinde kurulu bu baharda 4 yaşına girecek olana 2200 omca fransız şaraplık üzüm bağı,gine aynı yaşda 450 badem ağacı ve 2yaş içinde 400 adet Ceviz fidanı ile uğraşıyorum.Asıl mesleğim başka.Yabancı otlarla,özellikle ayrık ve kaynaş,bu güne kadar hep el ile çapalatarak mücadele ettik.Organik çalışmamamıza rağmen,bu şekilde yaptık fakat bu bahar artık ilaç kullanmayı düşünüyoruz.İlaçladıktan sonra nasıl davranacağımız(sulama,çapalama periyodu ,vs) hakkında bilgi toplamaya çalışıyorum.
Pirimoğlu Tarım
08-03-2013, 09:13
merhaba,
yapılan bir çalışma toprağa yüzeysel işleme yapılan yerlerde ayrık otunun daha fazla olduğu, derin sürümlerde ayrık etkisinin azaldığı belirtilmekte.İlaç kullanmak istemiyorsak toprağımızı derin işleyebiliriz, total herbisit kısmına gelirsek bu ilaçlar amerika da bile içme suyu kanallarında çıkan sazlarda bile kullanılmakta, doğada tamamen parçalanan ilaçlar bunlar, yine ayrıkla mücadelede çim sahalarda sık biçim yaparak ve çimin sıklığı arttırılarak ayrık baskı altına alınabilir.
Pirimoğlu Tarım
08-03-2013, 09:16
total herbisit roundup ise 2 saat sonra bile yağmur yağsa bir sıkıntı olmaz, diğer seçici ilaçlarda ise 5 6 saat yağmur yağmaması gerekmekte,.
Pirimoğlu Tarım
08-03-2013, 09:24
Çim alanlarda ayrık otunu öldüren bir kimyasal olmaması ayrık otu ile mücadele etmemize bir engel teşkil etmemeli.Kimyasal mücadele yapılamasada mekanik ve önleyici uygulamalarla mücadele edebilmekteyiz.Burda amaç ayrık otlarının doğal rekabet sonucu baskı altına alınıp temizlenmesidir.İçinde boşluklar bulunan seyrek çim alanlar ayrık otları için uygun ortamı oluşturur.çimlerin biçilmesi çok derinden yapılırsa çim zarar görür,**** hatalı ilaç kullanımı sebebiyle yakılan çim ayrık için yine uygun bir ortam oluşturur.Öyleyse ayrık otu ile mücadelede dikkat etmemiz gereken konuların başında çim alanımızın sıklığı korunmalıdır bunu sağlamak içinse; doğru biçim ,uygun kesim yüksekliği,kesim sıklığı,çentme ve çim alanı havalandırma uygulamaları yapılır.
Ne olur ilacın ismini yazın ben çıldırmak üzereyim ayrık derdinden dolayı.
hatipali74
20-03-2013, 13:20
Ne olur ilacın ismini yazın ben çıldırmak üzereyim ayrık derdinden dolayı.
Fussilat diye bir ilaç var. Birde muadili türk malı olan ilaç var( Daha iyi) sadece ayrık ve benzerlerinde etkili...
erdems.60
01-05-2013, 10:23
Değerli Canlar Bu Ayrık Yok Mu Bu Ayrık Ne Allah Bildiği Gibi Etsin Bu Ayrık Otunu :) Bahçemde Tane Ayrık Otu Yoktu Ah O Amcam Yok Düşman Herif. Geldi Tarlayı Ekim İçin Sürdü Ne Oldu İse Ondan Sonra Oldu. Sabanında Getirmiş Hayvan Eti Yiyesice. Çok Denedik Ama Olmadı Baktık Boş Kalacak Tarla Ceviz Diktik Tarlaya. Zanımca Bu Ot Topragı Sıktıgından Ceviz Köklerinin Gelişimini Yavaşlatıyor.Şimdi İlaç Vursam Bi Dert Vurmasam İki Allah Aşkına Ben ne Yapayım Bu Ot İle Ot Geldi Samanda Gitmiyor Sıracalı Ot :) Lütfen Net Bi Bilgisi Olan Bi Yardımcı Olsun. ***.
mahmutdibek
03-05-2013, 12:36
yanındaki bitkilerin yeşil aksamlarına değmeyecek şekilde olmak kaydı il
total herbisit gurubundan bir ilaç ile ilaçlayarak kurtulursunuz rahat olun sorun etmeyin
MzFFrKdM
28-06-2013, 00:16
Arkadaşlar badem bahçem var bu işte yeniyim şu anda bahçe ayrıktan geçilmiyor, arazi büyük olduğu için belleme ve tek tek ayrıkları toplamak imkansız, fidanlara zarar verir diye ayrık ilacı da atmak istemiyorum ama bir kesim zarar vermez bir kesim zarar verir diyor. Bilen birileri beni aydınlatırsa sevinirim.
Arkadaşlar badem bahçem var bu işte yeniyim şu anda bahçe ayrıktan geçilmiyor, arazi büyük olduğu için belleme ve tek tek ayrıkları toplamak imkansız, fidanlara zarar verir diye ayrık ilacı da atmak istemiyorum ama bir kesim zarar vermez bir kesim zarar verir diyor. Bilen birileri beni aydınlatırsa sevinirim.
Seçici bir herbisit kullanın. Sadece dar yapraklı yabancı otlara etki eder. Geniş yapraklı bitkilere etki etmez.
06doğaci
23-09-2013, 14:57
Merhaba ayrık otu muzdaripleri.Bende çok çektim.Bir televizyon programında yabancı otlardan kurtulmak için fidanların etrafına karton seriyorlardı.Faydalı olacağı kanatindeyim.Yazın denesek daha iyi sonuç alabilirdik sanırım.Ama seneyede deneme imkanımız var.Bu ayrık otları bahçemizde olduktan sonra!
efsane85
06-10-2013, 23:17
benim baktığım bir bahçe var ve ince uganda diktim kanyaşa benzer bir ot bulaştı yapışak deniliyor buna ne yaptıysam kurumuyor nasıl başa çıkarım bu otla bana yardımcı olursanız ...şimdiden teşekkür ederim
s.serdar
08-10-2013, 02:38
benim baktığım bir bahçe var ve ince uganda diktim kanyaşa benzer bir ot bulaştı yapışak deniliyor buna ne yaptıysam kurumuyor nasıl başa çıkarım bu otla bana yardımcı olursanız ...şimdiden teşekkür ederim
Yapışak otu ismini ilk defa duyuyorum. Resmini gönderebilirseniz belki bilip tanıyanlardan yardım ve destek gelebilir.
Derya Yıldız
14-10-2013, 23:09
Merhabalar
Şu ayrık otunun azmine şaşmamak elde değil. Çıkacak yol bulamayınca arpacık soğanını delip geçmiş. Pes doğrusu:(
Derya Yıldız
14-10-2013, 23:12
Bu arada herkese iyi bayramlar.
saanen.org
20-10-2013, 13:36
bende salma usulu meram var karısık tohumlu trfilium repense ektim ama zamnala 4-5 yıl sonra ayrıklar sarmaya başladı gerci su anda bir memnuniyetsizliğim yok aksine ayrıklar sert oldugu için koyunlar sonradanda olsa yiyorlar ve ayrıkalrın arasında trifilller daha koorumalı duruyorlar ama yinede trfil kadar besleyici olmadıgı için ayrıkalrı temizlemek istiyorum sanırım tek yok parca parca tarlayı sürmek ve zamanla ayrık gelişecek osla bile bunu 4-5 yıld abir tekrarlamak
Derya Hanim
20-10-2013, 15:23
Buyuk bahcelerde ayrik buyuk sorun dogrusu, ben bile kucuk bahcemde ayrikla basedemiyorum. Bu bitkinin kokleride baya derine gidiyor, oyle cekince hemen gelmiyor. Ilaclar her zaman oldurmuyor cok kullandim. Ben tek careyi uzerine kaynar su dokmekte buldum bu bayagi bitkiyi zayiflatiyor ve elinizle cekip kopartabiliyorsunuz. Tek sorun bortu bocegede zarari oluyor o yuzden bu method kullanmayi biraktim. Simdi bahcemi bolca suluyorum sonrada cikip yumusak topraktan tek tek topluyorum.
mlevent.aktan
08-11-2013, 15:24
Fussilat diye bir ilaç var. Birde muadili türk malı olan ilaç var( Daha iyi) sadece ayrık ve benzerlerinde etkili...
bahsettiğiniz ilacı ayrık için atma zamanı ne zaman sizce bahar ayları mı? şimdi de atılabilir mi?
Herkese merhabalar ,uzun zaman oldu , bazı nedenlerden siteye giremedim. Benim de sorunum ayrık,konu ile ilgili tüm yazılanları okudum.Doğaya zarar vermeden kurtulmak en doğrusudur. Bununla ilgili üç çare öğrendim;
1)Toprağın üstünü tamamen ya laylonla veya ağaç kırpıklarıyla örtmek..
2)Ayrıkları kırk gün suda bekletip toprağa sermek,
3)Tarlaya turp ekmek,
Bu çareler bence sadece ayrığı zayıflatır ,tekrar uygun zamanda gene azar diye düşünüyorum.En iyisi, doğrusu belleyip elle temizlemek galiba.
Çözüm zor ama çaba ile mümkün,
Önce mutlaka ayrık için ilaçlama yapılmalı
Daha sonra belleme **** sürme ile çıkan otlar ayıklanmalı
Enson ekim öncesi ilkbahar gibi siyah renk naylon **** benzeri örtü ile alan örtülüp toprak sıcaklığını yükselterek otların ölmesi sağlanmalı
Bu mücadele 3-4 yıl sürecektir bilginize
Merhaba,
Herkes ayrık otundan kurtulmanın yollarını ararken ben de ayrık otunu evde nasıl yetiştirebilrim diye merak ediyorum. Bilen varsa paylaşabilir misiniz lütfen? Bahçelerde gördüğüm ayrık otlarını söküp saksıya dikiyorum fakat kısa süre sonra soluyorlar. Bahçede bu kadar çabuk çoğalan bir bitkinin evde saksıda çoğaltılamamasını inanamıyorum :)
Teşekkürler,
Sayın Orhank ,ilaçlama hariç, saydıklarımdan bir turp ekmek kalmış.Laylonu kaldırdıktan sonra turp eksek demek ki hiç kalmayacak .
Sayın gaiayan ayrık otunu neden saksıda yetiştireceksiniz anlayamadım?Saksı gölgede kalıyordur,sanırım ondan zayıflıyor.
hanımeli
16-04-2014, 11:24
Merhaba ben bu sene tarla da sebze yetiştirmek istiyorum,fakat tarlada derin kökleri olan ayrık otu istilası mevcut iki kere sürülmesine rağmen hala azimle çıkıyorlar,bu civardaki köylüler bi ilaç daha doğrusu bir ZEHIR önermişler babama,
Ben tereddütte kaldım,bu zehir otu köküne kadar kurutuyormuş ama sonrasında o tarlaya ne kadar zamanda domates,kabak,kavun vs, dikebilirim?
Başka bir yöntemi varmıdır bu ottan kurtulmanın?
Şimdiden teşekkürler
Ayrık otu stolonlarıyla çoğalmayı sever. Yani toprak altından kol atarak gelişir. Siz tarlayı sürdüğünüzde ayrığı azaltmaktan çok artırmış oluyorsunuz. Her bitkiden onlarca bitki elde edersiniz ayrığı sürerek.
Köküne kadar inen ilaçlar var. Çok yoğunsa en mantıklı çözüm ilaçlamaktan geçiyor diye düşünüyorum.
İlaçladıktan sonra otların ölmesini bekleyin ilaç tam köküne işledikten sonra tekrar sürerseniz sorun olmaz. Eğer ilacı atıp zaman geçmeden sürerseniz ilaç köke kadar inmeyeceğinden başarısız olur uygulama.
Merhaba ben bu sene tarla da sebze yetiştirmek istiyorum,fakat tarlada derin kökleri olan ayrık otu istilası mevcut iki kere sürülmesine rağmen hala azimle çıkıyorlar,bu civardaki köylüler bi ilaç daha doğrusu bir ZEHIR önermişler babama,
Ben tereddütte kaldım,bu zehir otu köküne kadar kurutuyormuş ama sonrasında o tarlaya ne kadar zamanda domates,kabak,kavun vs, dikebilirim?
Başka bir yöntemi varmıdır bu ottan kurtulmanın?
Şimdiden teşekkürler
İlacın etken maddesini yazmadığınız için ortalama değer söylüyorum, 15 günde güneşte tamamen parçalanır.
aligursan
24-07-2014, 00:31
nane ek ot falan kalmaz mis gibi nane bahçen olur nane olunca ayrıl pek buyuyemiyor lakin su var benım çektiğim gibi ne yaparsan yap naneden asla kurtulamazsın :)
s.serdar
25-07-2014, 02:14
nane olunca ayrıl pek buyuyemiyor lakin su var benım çektiğim gibi ne yaparsan yap naneden asla kurtulamazsın :)
Her sene nanelerimizin yerini değiştirirken roundup kullanıyorum. Eski yerinde bir tane nane bırakmıyor roundup.
İhsan Kocatürk
16-04-2015, 07:26
Sayın Üyeler,fidanlarım üçüncü yaprağını açmak üzere ama bahçenin muhtelif yerlerindeki 25 fidanın etrafını tamamen ayrık otu kapladı, yağmurlama sulama yaptığım için sulanan bölümlerde ağaç etrafını ayrık otu sarmış durumda sorum şu ot ilacı verirsem cevizler zarar görür mü?
Sizin bildiğiniz daha pratik ve doğal bir çözüm var mı yardımcı olursanız sevinirim.Hepinize sağlık ve bol ürün dilerim.
Ot ilacı kısa süreli çözüm sağlar ve etkili olmaz, ayrıca fidanların zarar görme riski mevcud.
2014 te deneme amaçlı 10 fidana uyguladım - çok faydasını gördüm.
ayrık sorunu bulunan bahçelerin tamamına malç uygulayacağım bu yıl.
1,2*1,5metre fidan etrafında uyguladım
malçtan iyi çözüm zor sulamada da damlamaya geçmelisiniz
Aytac Kececi
02-08-2015, 10:11
Herkese merhaba,
Çim ekmek için topragımı hazır hale getirdim. Ama daha çim ekmedim. Bu süre zarfında bazı yerlerde ayrık otu çıkmaya başladı. Elimle onları daha fazla büyümeden söküyorum. Bunlar için bildiğiniz ilaç var mı?
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/02/f153308f8018c6b21f5f1f4c6ba38a00.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/02/b8e44c9e9631c990df05c00ade851749.jpg
ozanemre
03-08-2015, 08:04
Sayın Aytac Kececi,
İlaçlama geçici mücadele yöntemlerinden biridir.
Ayrık otlarının türlerine göre mücadele yöntemleri mevcuttur.
Size önerim henüz alan çim ile kaplı değilken elle mekanik mücadele yöntemini kullanmanız. Tamamen kök sistemi ile ayrık otlarını bulunduğu alandan söküp alınız.
Çim uygulamanız ve gübreleme işlemleriniz sonrasında sağlıklı bir çim dokusunda hem toprakta yer alan ayrıklar hem dışarıdan alana yerleşecek ayrıklar baskı altına alınacak ve alanda çok fazla hakim olamayacaklardır.
Mekanik mücadeleye devam.
Çim ekiminizi sonbahar aylarında yapmayı ihmal etmeyiniz.
Sağlıcakla kalın.
Aytac Kececi
07-08-2015, 22:11
Sayın Aytac Kececi,
İlaçlama geçici mücadele yöntemlerinden biridir.
Ayrık otlarının türlerine göre mücadele yöntemleri mevcuttur.
Size önerim henüz alan çim ile kaplı değilken elle mekanik mücadele yöntemini kullanmanız. Tamamen kök sistemi ile ayrık otlarını bulunduğu alandan söküp alınız.
Çim uygulamanız ve gübreleme işlemleriniz sonrasında sağlıklı bir çim dokusunda hem toprakta yer alan ayrıklar hem dışarıdan alana yerleşecek ayrıklar baskı altına alınacak ve alanda çok fazla hakim olamayacaklardır.
Mekanik mücadeleye devam.
Çim ekiminizi sonbahar aylarında yapmayı ihmal etmeyiniz.
Sağlıcakla kalın.
Tesekkur ederim bilgileriniz için. Ayrımlar zaten com ufak çıkıyor, onları da elle söküyorum. Artık ne kadar faydalı olur bilemem.
s.serdar
17-08-2015, 04:20
Sayın Aytac Keçeci,
Henüz ekime geçmediğinize göre, yabani ot ilaçlaması yapmanızı öneririm. Elle temizlemek ayrık için kalıcı çözüm değildir. Ayrıkın kökü 50-70 cm derinliğe kadar inebilir. Bunu el ile temizlemek asla mümkün olmuyor.
ozanemre
17-08-2015, 09:11
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalara göre her yıl 30 milyona yakın insan tarım ilaçlarından zehirlenirken, 80 bin kişi bu yüzden hayatını kaybediyor.
Her yeri ilaçlamaktan vazgeçmenin vakti geldi. Bu bahçelerde çocuklarımız ve geleceğimiz yetişecek. Sevdiğimiz canlılar neşeyle oyun oynayacak.
Pestisidler (kimyasal tarım ilaçları) bitkisel ve hayvansal besin maddelerinin üretimi ve tüketimine kadarki süreçte, bitkilere zarar veren ve besin değerini bozan canlı organizmalara ( böcekler, mantar, mikroorganizmalar gibi) karşı kullanılan bütün kimyasal maddelere “pestisid” adı verilmektedir.
Herbisitler (yabani ot ilaçları) tarım ilaçları içinde % 47'lik bir payla birinci sırayı almaktadır.
Peynir ekmek gibi önerisi yapılan ilaçlardan kısaca bahsedelim.
· Organofosfatlı (fosforik asit) pestisidler
· Organoklorlu pestisidler
· Endosülfanlar Organofosfatlı pestisidler
Bu peptisidlerin çoğu oda ısısında sıvı formdadır. Sık kullanılan organofosfatlı bileşiklerden biri diazinondur. Oral, dermal ve inhalasyon yolları ile emilip toksisite oluşturabilmektedir. Maruz kalındıktan sonra vücutta oksijen analoğu olan diazoksine dönüşerek kolinesteraz inhibasyonu yapar. Organofosfatlı bileşikler toksik etkilerini kolinesteraz ve enzim inhibasyonu yaparak gerçekleştirirler, asetilkolin aşırı birikir.
Organoklorlu pestisidler: Kimyasal olarak dayanıklı olmaları, yağda yüksek, suda düşük çözünülürlüğe sahip olmaları ve vücuttan atılımlarının yavaş olması nedeniyle çevrede ve canlılarda birikerek uzun süre etki göstermektedirler. Nörotoksik etkileri sinir iletimini bozmakta ve özellikle beyin üzerinde toksik etki göstermektedirler. Bu noktada en önemli etki alanı sinapslardır. Suda pek fazla çözünmediklerinden her tarafa taşınıp yayılırlar.
Endosülfanlar: Geniş spektrumlu bir insektisittir. Temel olarak alfa ve beta isimli iki sterioizomerden oluşmaktadır. Kahverengi renkte, kristalloid yapıdadır. Suda yavaş hidrolize olurken, asidik ve bazik ortamda kolayca hidrolize olmaktadır. Endosülfan serotonerjik sistemi etkileyerek saldırgan davranış özelliklerini arttırmaktadır. Kan basıncında artış, geçici hipotermi oluşabilecek diğer bulgulardır.
Pestisidlere maruz kalmanın akut etkileri: Özellikle çiftçilerde ve tarım işçilerinde görülür. En sık nedeni organofosfat ve karbarnattır. Organofosfat asetilkolinesteraz enziminin aktivasyonunu inhibe eder. Bunun sonucunda sinaptik ileti bozulur, hem sempatik hem parasempatik sinir sistemlerinde aşırı bir stimülasyon ortaya çıkar. Semptomları bradikardi, nefes darlığı, bulantı, kusma, ishal, kas güçsüzlüğüdür. Sinir sistemine ait semptomlar ise baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, endişe hallidir. Şiddetli zehirlenmeler komaya kadar gider.
Pestisidlerin cilde zararları: Pestisidlerin çoğu cildi geçerek sisteme karışırlar. Özellikle yaralı bir yerden bu kimyasalların emilmesi sonucu akut rahatsızlık ve ölüm olayları bildirilmiştir. Özellikle tarım işçilerinde dermatit, ciltte döküntüler, kaşıntı hali gözlenir ciltte alerjik dermatit vakaları da görülür.
Pestisidler ve kanser: Çok sayıda pestisid çeşitli kanser tiplerinden sorumlu tutulmuştur.
Etkileri şu şekilde özetlenebilir:
1.Genotoksik etki yani DNA’da direkt değişikliğe yol açmak
2.Anormal klonların proliferasyonu ile ortaya çıkan hormonal etki sonucu karsinojenlerin tetiklenmesi
3.İmmünotoksik etki yani vücudun bağışıklık sisteminin etkilenmesi
Erişkinlerde aşağıdaki tümörlerle pestisidler arasında bağlantılar kurulmuştur:
·Non-Hodgkin lenfoma
·Mültipl myeloma
·Hairy cell lösemi
·Myelodisplastik sendrom ve myeloid lösemi
·Erişkinlerde yumuşak doku sarkomu
·Erşkinlerde çeşitli beyin tümörleri (astrositom, meningiom gibi)
·Akciğer kanseri
·Sindirim kanalı kanserleri (mide, kalın barsak)
·Böbrek kanseri
·Testis kanseri
·Prostat kanseri
·Meme kanseri
·Tiroid kanseri
Pestisidler ve çocuk çağı kanserleri:
·Lösemi
·Non-Hodgkin lenfoma (anne babası pestisidlere maruz kalmış çocuklarda normal popülasyonun üzerinde bir artış gözlenmiştir)
·Beyin ve sinir sistemi tümörleri
·Sarkomlar
·Wilms tümörü
Bebekler ve çocuklar pestisidlere erişkinlerden daha hassastırlar. Pestisidlerin insan sağlığına diğer zararları çeşitli pestisidlere maruz kalanlarda başta astım olmak üzere solunum şikayetlerinde artış gözlenmiştir. Ayrıca pek çok Parkinson hastasında çevresel faktörler etkili bulunmuştur. Pestisidler çocukların nörolojik gelişimini de olumsuz etkiler. Yoğun pestisidlere maruz kalan çocuklarda fiziksel gelişim bozukluğu, çeşitli derecelerde göz-el koordinasyon kaybı ve hafıza bozukluklarında artış saptanmıştır. Pestisidler hem direkt olarak üreme organlarını etkileyerek hem de hormonal fonksiyonu bozarak üremeyi aksatabilirler . Spontan düşükler, gelişim geriliği, doğumsal anomaliler görülebilir. DBPC (dibromochloropropane)’ nin etkisiyle erkeklerde spermatogenezin etkilendiği, germ hücresi mutasyonları olduğu ve kalıcı kısırlık gelişebildiği gözlenmiştir. Amerika’da chlordecone’un erkeklerde sperm hareketliliğini ve canlılığını azalttığının ve ciddi nörolojik etkilerin ortaya çıktığının belirlenmesi üzerine bu ilaç yasaklanmıştır.
Ayrık otlarının da çim türü olduğunu unutmayalım. Sağlıklı bir çim alanda baskılama ve mekanik mücadele yöntemi ile yeşile kavuşabiliriz.
Konu uzun.
Sağlıcakla kalın.
s.serdar
20-08-2015, 03:44
Ayrık otlarının da çim türü olduğunu unutmayalım. Sağlıklı bir çim alanda baskılama ve mekanik mücadele yöntemi ile yeşile kavuşabiliriz.
Konu uzun.
Bildiğim kadarı ile ayrık çim türü değil, buğdaygiller familyasına girmektedir. Baskılama ve mekanik yöntem hakkında biraz açıklayıcı bilgi verebilir misiniz?
ozanemre
20-08-2015, 11:30
Çim türleri de dahil % 80'ni buğdaygiller familyasındandır. Tavuk mu civciv mi tartışmasına girmek istemem.
Baskılama
Sonbahar aylarında mevcut alanda aşağıdaki bitkileri yetiştirip, toprakta yeşil gübreleme tekniği ile yatırıyoruz.
-Arı Otu
-Fiğ
-Çavdar
-İtalyan çimi
Ayrıca yonca ve domuz ayrığı iyi dengelenmiş bir çim tohumu karışımı da ayrık otlarını baskı altında tutma da etkilidir. Çim başlıklarında diğer ayrıntıları da paylaşmıştım.
Mekanik mücadele
Ayrık gibi yabancı otların tohumlarını etrafa saçmadan kökünden söküp atmak.
s.serdar
27-08-2015, 02:36
Baskılama
Sonbahar aylarında mevcut alanda aşağıdaki bitkileri yetiştirip, toprakta yeşil gübreleme tekniği ile yatırıyoruz.
-Arı Otu
-Fiğ
-Çavdar
-İtalyan çimi
Ayrıca yonca ve domuz ayrığı iyi dengelenmiş bir çim tohumu karışımı da ayrık otlarını baskı altında tutma da etkilidir. Çim başlıklarında diğer ayrıntıları da paylaşmıştım.
Mekanik mücadele
Ayrık gibi yabancı otların tohumlarını etrafa saçmadan kökünden söküp atmak.
Ayrık otu sorununu genelde çim alanlarda ve sebze bahçelerinde yaşanan bir sorun olarak görüyorum.
Dolayısı ile ayrıkla mücadele edeceğim diye İtalyan çimini bilmiyorum ama
Arı Otu, Fiğ, Çavdar ekmeyi hiç akılcı bulmuyorum. Bunların yerine ayrık otunun var olması daha akılcı.
Ayrık otunu kökünden söküp atabilen varsa el kaldırsın.:p
ozanemre
27-08-2015, 08:26
Ayrık otu sorununu genelde çim alanlarda ve sebze bahçelerinde yaşanan bir sorun olarak görüyorum.
Dolayısı ile ayrıkla mücadele edeceğim diye İtalyan çimini bilmiyorum ama
Arı Otu, Fiğ, Çavdar ekmeyi hiç akılcı bulmuyorum. Bunların yerine ayrık otunun var olması daha akılcı.
Ayrık otunu kökünden söküp atabilen varsa el kaldırsın.:p
Akılcı düşünceleriniz ve çözümleriniz için sizi tebrik ederim.
Öneriler, uluslararası bilimsel çalışmaların ürünüdür.
Denemek size kalmış.
celalim01
15-09-2015, 13:55
Bence deneyin derim. Soğan tohumu elde edin ve bahçenin bellemesinin yapılması ve mevcut otların temizlenmesi sonrası tohumları ekin. Soğan tohumlarının ekildiği yerde yabancı otlar kaybolmaya yüz tutuyorlar.Yaklaşık 3 yıldır soğan tohumları ektiğim alanda yabancı ot oluşumu çok az oldu.
Bazı bitkiler yabancı ot yayılmasını engellemekte.Ben tercihen İtalyan çimi benzeri çözümleri tercih etmem.
Merhaba Dostlar
Mudanya'nın bir köyünde 700 m2 büyüklüğünde bir bahçem var. Yarısı zeytinlik, yarısında da yemiş ağaçları mevcut. Bu ayrık otu konusunda benim bir tespitim var paylaşmak istediğim. Zeytinlerin olduğu bölümde çok az yabani ot olmasına rağmen (neredeyse sıfır), diğer taraf ottan geçilmiyor. Bunun sebebi ne olabilir ?
Tarımsal konularda hiç tecrübem yok, dolayısıyla köylülerin tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyorum. Bu ot belasından nasıl kurtulurum dedeğimde istisnasız tamamı ilaçlamamı söylediler. Malum nedenlerden bunu yapmak istemiyorum. Halen çözüm arayışım devam ediyor.
onurerisgen
05-03-2018, 08:45
Çim türleri de dahil % 80'ni buğdaygiller familyasındandır. Tavuk mu civciv mi tartışmasına girmek istemem.
Baskılama
Sonbahar aylarında mevcut alanda aşağıdaki bitkileri yetiştirip, toprakta yeşil gübreleme tekniği ile yatırıyoruz.
-Arı Otu
-Fiğ
-Çavdar
-İtalyan çimi
Ayrıca yonca ve domuz ayrığı iyi dengelenmiş bir çim tohumu karışımı da ayrık otlarını baskı altında tutma da etkilidir. Çim başlıklarında diğer ayrıntıları da paylaşmıştım.
Mekanik mücadele
Ayrık gibi yabancı otların tohumlarını etrafa saçmadan kökünden söküp atmak.
Merhaba,
3 dönümlük bahçemde çim yerine kolay bakabileceğim bir yer örtüsü olarak ayrık kullanmak istiyorum. fazla yükselmeyen, kolay yayılan, çok su istemeyen, ağaçların altında da yeşil kalabilecek (bahçem çanakkale gelibolu'da) ayrık otu türü önerinizi paylaşabilir misiniz?
ne kadar ayrık otunu nasıl ekmem konusunda da bilginiz varsa paylaşırsanız çok memnun olurum.
Ayrık otu demişken :)Ondan kurtuluş yok diye düşünmeye başladım [emoji848]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181001/099569a9fa7d7ce23c70aa4a07d872ed.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20181001/de9d3280073d81836828a1ffee16eb59.jpg
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Çoook zor, Allah yardımcınız olsun.
su teresi
02-12-2018, 14:02
ilk taşındığımızda bahçe ayrık otlarıyla kaplıydı çim biçme makinasıyla yüzey temizlendi. kedilerden dolayı pire salgını olmasın diye bahçeye diatomik kedi kumu bazen bentonit kedi kumu serpiştiririrm elimle senede bir iki kere. bahçede düzenli otlar biçilir. yağmur suyundan gelen minearllermi bu kumlarmı bilmiyorum hiç ayrık otu yok fakat değişik ve yemyeşil otlar mevcut. bahçemizin çimi onlardan oluşuyor.
not:ayrık otuyla mücadelem olmadı onlardan kurtulmak amacıylada yapılmadı. amatör farklı amaç için yapılan uygulamanın sonucu. tavsiye değildir. olumsuz sonuçlardan sorumlu olmak istemem.
arkadaşlar sirke, arap sabunu, tuz, limon suyu gibi malzemelerle ot ilacı ve böcek ilacı hazırlıyorlar youtube da bazı videolarda gördüm. Bu yöntemleri deneyen varmı? Ne kadar etkili oluyor.
Merhabalar yeni üye oldum inşallah sitenin bilgililerinden yardımmalabilirm, yazlık ön bahçeye çim ekmek istedim ama yıllardır yabani otlar vardı, butun topragı çapaladım elle temizlik yaptım, ve neredeyse butun topragı eledim köklerine kadar aldım. Bahçe konusundan çok bilgim yok ıslak topragın üzerine çim tohumu serpiştirdim ertesi gün karınlarların dadandıgını görünce tırmaklı çimleri topragın içine gömdüm (karıştırdım 15 gündür sabah aksam suluyorum. Çok az yerde çim çıktı geri kalan heryerde ismini bilmediğim sıkışık bitkiler çıkıyoracaba çim yerine başka bi tohum mu verdiler bana.şimdi bastan çim ekmek istiorum bunları nasıl yok edebilirim?
chelik26
01-11-2019, 19:14
Benim bahçeninde nerdeyse her yerinde ayrık otu mevcut, Yakın zamanda traktörle derince sürüp, tırmıkla toplamayı düşünüyorum, topladıklarımı kurumuş ağaç birikintileri var, onlarla birlikte yakmayı düşünüyorum. Geçen yık domates ektiğimiz yerdekileri ellerimizle toplayıp dışarı atmıştık ve oralarda nispeten azalmıştı. Umarım işe yarar.
Zannımca ayrık otunun tohumu yok, bitki tıpkı kabak gibi kolları gittiği yerlere kök salıyor ve böylece her yeri kaplıyor. Kuruması bişey ifade etmiyor suyu ilk gördüğünde tekrar yeşeriyor, tıpkı üzüm bağı gibi.
Ayrık otu ile mücadele uzun yıllar alır.
Küçücük bir parçası kalsa yine yayılır.
Benimde 600 m2 alanı çim yapmak istedim.
Ektiğim tohumları 🐜 karıncalar topladı ayrık otu alanı kapladı.
Özellikle kazıp kökünün ne kadar derine gittiğine baktım.
20-25 cm derinlikte kökünü gördüm.
Bölge halkının ayrık otunun yok olması için lahana dikimi yaptığını öğrendim en az üç yıl lahana ekersen yok olur cevabını aldım.
Lahana gelişip yayılım sağlaması ile güneş görmeyen ayrık otu
Ölüyor yok oluyor...
tropikalist
01-11-2019, 19:58
Arkadaşlar ayrık otu ilke çim gibi peyzaj yapılabileceğini duydum yani zaten arsız kolay Çimen olabilir ama hızlı uzadığı içim gazla emek istiyor
https://youtu.be/GvBSJrTh0aw
Çim ektim ama tohumu karıncalar toplayınca ayrık otu ve yaban otlar istila etti.
Ayrık otu ise çim olarak kullanılmaz çünkü odunlaşiyor büyüyünce.
https://youtu.be/GvBSJrTh0aw
naturedesign
12-03-2020, 20:05
Fıstık çamı gölgesi altında ot bitmediğini gözlemledim, olan otlar da zayıf ve güçsüz. Ağaçtan düşen iğneler tırmık ile haftada bir toplanarak bir köşede yakılırsa, bahçenin temizliği kolaylaşır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.