Bağlan

View Full Version : Ulmus parvifolia (Çin Karaağacı)




malina
24-01-2006, 15:30
Rojdanın ağacını Aybala'nın önerisiyle buraya kopyaladım. Ağaç hakkında yazışırken adıyla bulmak daha kolay olacak...




oktars
24-01-2006, 15:49
Bu aldığınız ağaçtan bende iki adet var şu anda gayet sağlıklı durumdalar.
Bakımı konusunda size yardımcı olabilirim.Şu tavsiyelerim olacak.Bahara kadar sıvı gübre takviyesi gerekmez.Ben üç günde bir yapraklarına sprey ile su sıkıyorum.Sulamayı da beş günde bir yalnız toprağa çok yavaş bir şekilde azar azar su dökerek yapıyorum.Bu ağaç bir indoor türü olduğu için evinizde direk gün ışığı almayan aydınlık bir yerde bakabilirsiniz.Yalnız bu şekilde ağaç uyku dönemine giremiyor.Mesala benim iki ağaçta çoştu her tarafından filizler veriyor.Öğrendiğim kadarıyla en az bir dört veye altı hafta arası soğuklanması gerekiyormuş.O yüzden -6 derecedden aşşağı düşmemek üzere soğuk bir yere almak gerekiyormuş.Yalnız ben bunu uygulamadım fakat düşünüyorum.

Rojda
24-01-2006, 21:32
bu gece bonsaime mor ve ötesi çaldım :-)

oktars ile bugün konuştum ve bonzi konusunda yardımcı olacağını söyledi (buradan kendisine tekrar teşekkür ederim)

Fotoğraf makinem bozulduğu için daha fotoğrafını çekemedim.. En kısa sürede sizi gelişmelerden haberdar edeceğim.

Yalnız bir soru.. Evimiz gün içerisinde çok sıcak oluyor bu sebeple toprağı bayağı hızlı kurumakta. Toprağı ellediğimde eğer kurumuş geliorsa alttan ve sütten (yapraklardan) suluyorum.
Umarım yaptığım doğrudur..

sezinci
25-01-2006, 09:20
Bitkiler için genel kuraldır. Yaprakları tüylü olan bitkiler üstten sulanmaz. Seninkinin yaprakları tüylü olmadığından sorun olmaz ama menekşe gibi tüylü yapraklara sahip bitkilerin yapraklarını ıslatmamak gerekir.

Rojda
25-01-2006, 09:36
bu bitkiye bakan birilerini bulmaya çalışıyorum. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok vallahi...

Rojda
25-01-2006, 12:36
Merhaba size iletmek istediğim bir mail var. Bonzi için bakım önerileri.
Ayrıca Serkan Bey'i agaclar.net'e ve dolayısı ile de foruma davet ettim.

// * // * // * //

"serkan bayraktaroglu" <ser_kann@yahoo.com

Merhaba,

Öncelikle hayırlı olsun bonsainiz. Ulmus en kolay bakılan bonsailerden birisi. Ben de bu konuda pek uzman sayılmam aslında bir senedir falan ilgileniyorum. Hollandadan gelirken getirmiştim.Onunla birlikte aldığım sinekyiyenim öldü ama bonsai hala hayatta :) en azından sinek yiyenden daha kolay bakıldığını söyleyebilirim.

Öncelikle uzun süre mevcut saksisinde dvam edeceğinizi bildirmeliyim. İnsanın içinde sabırsızlıkla gelen artık bu bitki büyüdü daha büyük bi saksı gerekli düşüncesi dolaşsa da. Bonsai sanki köküyle birlikte düşecek gibi durduğu saksilerde kalmayı seviyor. Bu gövde gelişimi için de önemli. çok sıkı sıkıya gömülmüş olmak, çok sulamak pek mantıklı değil. Direk güneş kesinlikle kesinlikle görmemeli. Ben genellikle (kışın) gündüz kapalı balkonumuza koyar biraz ışık almasını sağlar akşam da işten dönüşte içeri alır dışarda üşümesini engellerdim.


dalları hızla büyüyor, ince ince dalalr örümcek ağı gibi etrafı sarabiliyor hiç ellemezsen ve farkedeceksin ki yeni çıkan yapraklar hep daha büyük oluyor. Bu sebeple sürekli bir budama işlemi gerçekleştirmelisin. ince dalları birbirine dolayıp, yönlendirebilirsin. onlar kalınlaşmadan işe yaramayacaktır.

Bir de bonsainin görünüşü var, ben ağaç kabuğundan yosun kopardım ve saksının bir kısmına koydum çok hoş gözüküyordu, ama toprağın suyunu geri buharlaştırmasına engel oldu bu. O yüzden kaldırdım. sanırım süsleme konusunda çok başarılı değilim :) ama ulmus üzerinde tek bir yeşil yaprak kalana kadar yaşamayı sürdürecektir. O sebeple çok hassas davranman gerekmez genelde. İstediğin gibi denemeler yapabilirsin. Biraz sulayıp güneş gösterince tekrar canlanacak yapraklar baş gösterecektir.

Kolay gelsin, iyi eğlenceler...

Serkan.

aybala
25-01-2006, 14:04
rojda buna da bak

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3124

Necdet Cankat Lehimcioğlu
27-01-2006, 12:20
Merhaba bonsai hastası arkadaşlar!
Arkadaşlar ben ulmusun bu kadar nazik olduğuna inanmıyorum.3 yıldır bakıyorum indoor olmasına rağmen benimki yazları tamamıyle dışarda güneşin önünde geçiriyor. Sulama ve gübreleme yanında bir şeyede ihtiyacı olduğunu görmedim.Yazları azot oranı yüksek gübreleri tercih ediyorum her iki haftada bir dönüşümlü olarak yaprak ve toprağa gübre veriyorum. Sadece sürgün budaması yapıyorum haftada bir kaç kezde su püskürtüyorum. Kışın içeride sulama ve nemlendirme yapıp, azot düzeyi düşük dengeli gübrelerden ayda bir kere veriyorum ve gayette sağlıklılar.Domansiyede ihtiyaç göstermesede son baharda soğuklarda dinleniyor ve ev içinde yeniden sezonu açıyoruz.Şahsımca çok kolay bitki.budama ve bakım konusunda yardımcı olabilirim.

Rojda
27-01-2006, 13:10
Telleme nedir?

Yarın bonzinin fotoğraflarını buraya koymayı düşünüyorum. O zaman yardımlarınızı beklerim.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
27-01-2006, 13:34
Telleme ağacın dalına veya gövdesine şekil vermek için kullanılan yöntemdir. Ama iş birazda ustalık istiyor mesela telin sarılması, telin kalış süresi, telin bıraktığı izin engellenmesi için alınan önlemler, dalın gövdenin eğilmesi ve ileride bunun nasıl sonuçlanacağının tahmini, kalın dalları kırmadan eğemek için yapılan işlemler gibi bir çok inceliği bulunmakta.

Rojda
27-01-2006, 13:38
Budama veya telleme için belirli zamanlar var mı?

arsakay
27-01-2006, 14:57
Telleme ağacın dalına veya gövdesine şekil vermek için kullanılan yöntemdir. Ama iş birazda ustalık istiyor mesela telin sarılması, telin kalış süresi, telin bıraktığı izin engellenmesi için alınan önlemler, dalın gövdenin eğilmesi ve ileride bunun nasıl sonuçlanacağının tahmini, kalın dalları kırmadan eğemek için yapılan işlemler gibi bir çok inceliği bulunmakta.

Ben de bu konuda bilgisizim.:(
Tellemeyle ilgili bilgi veya doküman adresi verir misin?

oktars
27-01-2006, 17:02
http://www.bonsai4me.com/Basics/Basics_Wiring.htm

http://www.bonsaiempire.com/html/wiring_.html

bonsaisever
27-01-2006, 20:22
Kışın telleme yapılmasının pek faydası yok.
Ağaç gelişmini durduğu için şekillendirme istenilen sonucu vermeyecektir.

cemboa
27-01-2006, 22:01
bonsaisever kardeş haklı olabilir fakat türkçe ve ingilizce kaynakların çoğounda ben mevsime rastlamadım.

cemboa
27-01-2006, 22:02
ince ve taze dallar için telefon kablosunun içindeki ince telleri kullanabilirsiniz.daha kalınlar için fatklı kalınlıklarda elektrik teli kullanın.

bonsaisever
27-01-2006, 23:35
Ağacın kalınlığına göre alimiyum tel de kullanabilirisiniz.

ser_kann
28-01-2006, 11:23
Merhaba arkadaşlar,

bonsai forumunda olmak çok güzel,

Neco çok haklı, Ulmus gerçekten de öyle hassas bir bitki değil, eğer deneme yanılma yöntemiyle birşeyler yapmaya meraklıysanız ulmus tam size göre, dediğim gibi nerdeyse tek bir yaprak kalana kadar yaşamaya devam eder ve tekar hayata dönebilir.

Telleme yapmadan önce bence nasıl bir agaç istediğinizi bir kağıda çizin, yani bu birkaç aşama sonra elde etmek istediğiniz görünüş olsun, ondan sonra bu yolda ilerleyin, böylece her çıkan küçük ince dal sizin yolunuzda küçük bir adım olacaktır, hangi dalı ne kadar eğeceğinize de daha net karar verebilirsiniz.

Ulmus dışında ne tür bonsaileriniz var?

cemboa
28-01-2006, 14:25
serkanın fikride güzel.şekil vermek için önce çizim yapabilirsiniz.çizim yapmak istemeyenlere şunu önerebilirim internetten bol bol bonsai resmi indirin pc nize.3 senedir bonsai ile uraşan biri olarak bunun çok yararını gördüm hatta öle ki içlerinden en güzelleriyle oluşturduğum bir dosyayı ekran koruyucu yaptım.bölece form vermek için ağacınıza eliniz otomatik olarak çalışacak.onları seretmesi hem beni dinlendiriyor hemde çok sayıda form kafama yer ediyor.şu an nerdeyse 300 e yakın resmim var isteyenlerle paylaşabilirim.

arsakay
28-01-2006, 15:19
O halde ben doğru yoldayım. Avokado dışında kafamı Ficus'lara da taktığım için onlarca resmini indirdim. Üstelik hem bonsai olarak hem de normal boyutlarının fotoğrafları. Hayal gücümü arttırdığı gibi düşünsem imkansız diyeceğim şekiller gördüm.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
30-01-2006, 13:52
Bence telleme sonraki iş.İlk önce satın aldığımız pre bonsailerin dallarını azaltmamız gerektiğine inanıyorum.Çünkü dışardan alınan indoor bitkiler dahi ev ortamına pek alışık olmuyorlarlar.Üstlerinde çok fazla yaprak ve dal bulunduruyorlar nede olsa serada nazlandırılmışlar. Çok bitki öldürdüm bu yüzden çok. Bir ara saksıdaki köklerin zayıf olduğunu gördüm bende yaprak ve dal sayısını azalttım ve bundan sonra hiç ölüm olmadı tavsiye ederim.Şahsımca telleme bundan sonra gelmeli ağaç bir kendini toplasın taze taze yapraklarını açsın üstünden bir kaç ay geçsin sonra telleyelim derim. Ficuslar muhteşem bitkiler tavsiye ederim 9 ağacım var çok güzel oluyor ve her türlü ızdırap verici işide kabul ediyorlar.

bonsaisever
30-01-2006, 14:04
9 ağacım var çok güzel oluyor ve her türlü ızdırap verici işide kabul ediyorlar.
Yanılmamışım bu da Sadist ;)

backyard
30-01-2006, 14:12
:eek: canavar ruhlu bonsaiciler

bonsaisever
30-01-2006, 14:49
:eek: canavar ruhlu bonsaiciler
Valla ya yazık değil mi kardişim öyle eğip, büküp, kesiyonuz...cık cık :D

Necdet Cankat Lehimcioğlu
30-01-2006, 15:17
Bu işte sadist olmayan varmı? Trafikte evde bir saniye sabredemeyiz, senelerce bir ağacın yapraklarını ve dallarını sabırla sayarız, bitkiye olmadık işleri yaparız sonra bilmem kaç sene sonra ölmezde sağ kalırsak bu çok iyi olacak diyen adama sağlam gözüyle bakılacak gibi değil. Laf aramızda sayımız ha bire artıyor.

bonsaisever
30-01-2006, 15:32
Bulaşıcı olmasın ;)

arsakay
30-01-2006, 16:04
Kesinlikle bulaşıcı...

Rojda
31-01-2006, 08:52
Bonzi den görüntüler..

Budama konusunda yardımlarınızı, fikirlerinizi bekliyorum...

malina
31-01-2006, 10:04
Rojda bunları teker teker her cevap alanına bir fotoğraf ekleyip göndersen daha iyi olacak 5 ayrı sayfa açmak gerek hepsini görüp cevap yazmak için...

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:05
Fotografları gördüm hayırlı olsun konsantre ağacınız. Yalnız fotografları yukardan çekmişsiniz detay görünmüyor. Saksı sevyesinde çekseydiniz fotoları daha ayrıntılı olurdu. şu haliyle gövdeyi görmede dal budaması pek doğru olmaz kanısındayım.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:16
Rojda bu ağaç ne kadar süredir elinde bir şeyler başından geçmiş gibi. Yeni alınmış bir bitkiye benzemiyor ya elinde aldığın yerde beklemiş gibi taze sürgünleri var.Normalde dal yaprak deryası halinde oluyorlar.

Rojda
31-01-2006, 10:19
O zaman yeni fotolarını çekip tekrar sorumu soriyim.

Bu arada dallarda budama yapmak lazım mı?

Rojda
31-01-2006, 10:21
Rojda bu ağaç ne kadar süredir elinde bir şeyler başından geçmiş gibi. Yeni alınmış bir bitkiye benzemiyor ya elinde aldığın yerde beklemiş gibi taze sürgünleri var.Normalde dal yaprak deryası halinde oluyorlar.

Sevgili Neco bu ağacı 1,5 hafta önce aldım. Bu türden en az 30 tane vardı. Bonzi köşede öyle duruyordu al beni der gibi :-)).. sonuçta eve onunla döndük :-)
Malum Kozyatağı Carrefour daki Bauhause (yanlış yazmış olabilirim) un serasında bakılmış bir süre herhalde (geçmişi hakkında birşey öğrenemedim)..

Taze sürgünlerin olması iyi bişe mi?

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:24
Bitkiyi rahatlatmak, dal gelişimini düzenlemek ve şekil vermek için gerekli bence. birde yapraklar ve dalları aralayıp fotoyu çekersen çok iyi olur.

Rojda
31-01-2006, 10:26
Dalın neresinden kesmek lazım? Yani yeni sürgününden mi keseceğim yoksa vereceğim şekle göre daldan mı?

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:31
Taze sürgün iyi yani bitki yaşıyor ve canlı anlamına geliyor.Yani hemen satışa sunulmuş değil.

Rojda
31-01-2006, 10:34
Sevindim. Ama o sürgün benim bakımım sırasında çıktı yani kendime ufak bir pay çıkartıyorum.

Derin araştırmalarım sonucunda öğrendiğim birşeyi uyguluyorum. Toprağı kuruyp renk değiştiridiğinde 2 defa suluyorum. Bir defa saksının deliklerinden çıkana kadar su veriyorum. Daha sonra 15 dakika bekleyip aynı şekilde tekrar su veriyorum. Ve bu sırada da dallarını, yapraklarını minik fıskıye ile suluyorum.

Rojda
31-01-2006, 10:35
Çok sıcakta tutmamak lazım. Normalde haftada 2 kere bu sulama seramonisi sıcak ortamda 3-4 kereye çıkabiliyor.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:37
Vereceğin şekle göre değişir. Zaten dalların bir çoğunu keseceksin her durumda. Kelimenin tam anlamıyla ben ağaçları budadığımda kuşa dönüyorlar

Rojda
31-01-2006, 10:40
Sence kesim zamanı ne zaman olmalı? Her ay mı? Üç ayda bir mi? **** verilecek şekli bozan bir sürgün çıktığında mı?

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:43
Ben takvime bağlı olarak sulama yapmam ağaç ne zaman su isterse ona göre sularım. Ama fıskıye işini ihmal etmem.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:48
Dalda yaprak sayarım genel olarak. İstediğim bölgeden çıkarsa 5-10 yaprak açmasını bekler sonra alt ikiden keserim. Eğer işime yaramaz dal ise biraz büyütürüm sonra direk kökünden koparırım. Ağacında dengesini bozmamak lazım.Birde ilk bahardada genel budamayı tercih ederim bir kere olmak şartıyla.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:50
Sürgün budama iki yaprağın ortasında yapılıyor

Rojda
31-01-2006, 10:51
Yani aslında tekbaşına bilmeden ilk budamayı yapmak biraz tehlikeli :confused:

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:51
Yukarda yalnış yazmışım özür dal kökünden değil dibinde koparılıyor.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 10:53
Tehlikesi ağaç pek yok şekilden çıkmaması açısından önemli.

Rojda
31-01-2006, 11:04
Yukarda yalnış yazmışım özür dal kökünden değil dibinde koparılıyor.

koparmak mı?

kesmek mi?

gerekir

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 11:13
Yerine göre her ikiside

Rojda
31-01-2006, 11:18
çok açıklayıcı oldu :o

galiba ben kayboldum.. bonziyi kopartır ve keserken bir hocaya ihtiyacım olacak..:p

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 11:36
Banada öyle geliyor

Rojda
31-01-2006, 11:39
insan biraz destekleyici olur :( :p

Rojda
31-01-2006, 11:44
http://www.bonsaiuhrvatskoj.com/Vasibonsai/GoranKnezevic/Ulmus%20parvifolia.jpg

Örnek Ulmuslar

Rojda
31-01-2006, 11:45
http://www.gnobs.org/PhotoJournal/2004-May-9/Ulmus%20Parvifolia%20Seiju%201.jpg

Rojda
31-01-2006, 11:48
http://www.bonsaiweb.com/show/data/501/3285ulmus_parvifolia007_10-6-2005-med.jpg

Galiba buda telleme yapılmış bir örnek

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 12:02
Ben bonsaiyle 7 yıldır uğraşıyorum, neler çektiğinizi düşünebiliyorum.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 12:06
Evet telleme yapılmış

cemboa
31-01-2006, 12:28
Ewet rojda necdet bey doğru sölüyo.Bu ağaçların karşıdan farklı açılı görüntüleri lazım.

arsakay
31-01-2006, 13:02
Ben bonsaiyle 7 yıldır uğraşıyorum, neler çektiğinizi düşünebiliyorum.
Merhaba, sizden bir ricam olacak "evlatlık bonsai" topiğinde iki tip ficusumun fotoğrafları var. Onlara bakıp siz de öneri de bulunabilirmisiniz. Kafam iyice karıştı. Telleme mi yapayım, yoksa budayayım mı? Her ikisi de yerlerini sevdi ve uçlarından bol miktarda filiz verdi.

Öneri topiğine de yazarım ama şimdiden bir öneri ficuslarla ilgili bir topik açalım derim...

Necdet Cankat Lehimcioğlu
31-01-2006, 15:00
F Natasha benim bir türlü elde edemediğim.Size saksıdan çıkarmadan gövdenin kaynaşmasını sağlamayı tavsiye ederim. Kökten gel gövdeleri ufak demetler halinde bir ağacın dalı gövdesi gibi eğip kaynaşmayı sağlıyorsunuz. Size tavsiyem aşağıdaki eklediğim linke bakın yararlı olacağını zannediyorum.
http://www.bonsaihunk.us/FusedFig.html
F.Barok gerçeği söyleyim ilk kez gördüğüm bir bitki ama gövde şekli tam belli değil ayrıntili bir fotosu olsa yardımcı olmaya çalışırım.
Topik konusunda neden olmasın elimden geleni yaparım.

arsakay
31-01-2006, 15:22
Çok teşekkürler. (Bu site gerçekten hepimiz için çok değerli.)
F.barok'un ayrıntılı fotoğrafını en kısa zamanda çekip gösteririm.

eskimo
08-02-2006, 11:56
benim ağacımında ulmus porvifolio olduğunu öğrendim,
yukarıda da dendiği gibi son yaprağına kadar yaprakları döküldü,
sonra rast gele budadım, şimdi üzeri yaprak doldu,
ama dalları uzdıkça uzuyor.
şimdi benim bu dalları üzerinde yaprakları varken budamam mı gerekecek?
o dalları tellesem ağaca ağırlık verirmi?

cemboa
08-02-2006, 18:20
bence dalları bidaha uzadığında rasgele budamayın.telleme yapacağınız tellerin problemlem yapacağını sanmıyorum.

Rojda
12-02-2006, 19:57
Bonsai mi budamam gerekli. Ancak bir bilen olmadan yapmak bana bonsai açısından çok tehlikeli geliyor.

İstanbul da olup bonzi'yi deneyimli bir şekilde budayacak ve bu budama sırasında agaclar.net icin fotoğrafları çekilecek kişi aranıyor?:p

cemboa
12-02-2006, 21:01
...Rojda sorunuzun yeri bu bölüm deil. Eğer Bakım Yetiştirme ve Tedaviler bölümünde bir başlık açarak yazarsanız daha kolay yardım alabilirsiniz.

Hasanizmir
21-03-2006, 12:06
Bende bir çin karaağacı aldım. Vatana millete hayırlı uğurlu olsun. Eğer öldürmeden Bonsai işini kıvırırsak hedef meyve veren bir ağaç ;)

Rojda
27-03-2006, 08:50
galiba bonsim ölüyor

direkt güneşe mazur kaldı yaprakları kurumuş
bu sebeple hemen budayacağım
:-(

arsakay
27-03-2006, 12:01
galiba bonsim ölüyor

direkt güneşe mazur kaldı yaprakları kurumuş
bu sebeple hemen budayacağım
:-(

Rojda sakın yapma!!
Hemen su dolu bir kovaya at ve 2-3 gün orada beklet.

Necdet Cankat Lehimcioğlu
27-03-2006, 12:13
Başta geçmiş olsun
Umarım ağaç ölecek kadar kuruda kalmamaıştır .Bence hemen budamaya gitmeyin yoksa canlı dallarıda budamış olursunuz.Ulmus dayanıklı ağaçtır bir yerden filizlenmeye başlar gene. Sulamaya dikkat edin yeter.

musubeyd
02-04-2006, 21:23
merhaba
ulmus ağacının sağlamlığı ve ölüme direnci hakkında hasan oktar'la şahit olduğumuz bir enstantane:
bauhause'ta bitkiler bölümünü geziyoruz.bonsai olarak minikler kalmış.tezgahları gezerken bölüm sorumlusunun yerinde boş tezgahın üzerinde orta boy,S şeklinde yılan stilinde kurumuş tek bir ağaç dikkatimizi çekiyor.yaprakları tamamen dökülmüş.şekli hoşumuza gittiği için yakından inceliyoruz.bu arada bu ağacın müşteri iadesi olduğunu söylüyor sorumlu eleman.anlaşılan iyi bakamamış ve öldü diye (gerçekten ölü gibi) iade etmiş.(demek iade garantisi de vardı.)ama biz ağacı incelerken bütün dallarında çok küçük yeşillikler dikkatimizi çekiyor.anlaşılan yeni tomurcuklar patlamak üzere.tabi tezgahtara -bu durumu çaktırmadan -bu ölü (!) ağacı bize kaça verebileceğini soruyoruz!yani ölü fiyatına satınalacağız.ama kuralların gözü kör olsun ki tezgahtar nal diyor mıh demiyor: o iade olduğu için satamazlarmış! eh ne yapalım ölmemiş ağacı öldü diye öldürecekler,elden bir şey gelmedi..gözümüz o ağaçta aklımız ulmusun destanlık ölüme direnişinde kaldı:)

oktars
03-04-2006, 08:36
Evet çok ilginç bir olaydı. İlk bakışta ağacın kuru olduğunu sandık fakat yakından incelediğimizde minicik tomurcukları görünce çok şaşırdık. Ağacı durumu gerçekten çok vahimdi. Kurumuş diye bir köşeye atmışlar toprak susuzluktan artık taşlaşmıştı fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen inatla ölmemek için direnmesi ve tekrar hayata tutunmak için mücadele vermesi bizi çok etkiledi. Almayı çok istedik fakat başaramadık inşallah onun dilinden anlayan insanların elinde tekrar hayat bulmuştur.

Erkan Aktaşgül
03-04-2006, 10:47
En azından ağaca iki damla su verseydiniz. Öyle bırakıp gidilir mi gariban..
Ağlarım şimdi :(

oktars
03-04-2006, 10:55
Öyle bir şansımız yoktu malesef o şekilde bırakıp gittik:(

cemboa
03-04-2006, 12:29
yapraklarını döken türler daha dayanıklı oluyor.

arsakay
03-04-2006, 12:32
Ooo, bütün dostlar burada kaynatmış. Hepinize merhaba. :)

kum__
22-03-2007, 20:37
Bu da benim bonzaim.Kökleri çok uzamış,saksıdan taşmaya başlamıştı,bugün bi cesaret uçlarından alıp toprağını değiştirdim.Şimdide şekline taktım kafayı.Bi biçimsizliktir gidiyor.Ne zaman ve nasıl budayacağımı bilemiyorum.Ayrıca gövdesinin şekli çok düzgün hoşuma gitmiyor,acaba bu kalınlıktayken telleme yapsam işe yarar mı?Yararsa ne zaman yapmalıyım?

kum__
22-03-2007, 20:39
Sanırım yanlış yere yazmışım benimki Çinli değildi yanlış bilmiyorsam.

memet
22-03-2007, 20:43
Ben şöyle diyorum, ikinci resmi ağacın ön tarafı olarak ele alalım.
Sağa çıkan ilk dalı tellemek üzere ayıralım. üstündeki ince dalı budayalım.
Öne bakan kalın dalı da budayalım. ortaya çıkan duruma göre kalan budamaları yaparız.
Hemen dediğimi yapmayın bekleyelim bakalım başka ne öneriler olur.

kum__
22-03-2007, 21:28
Teşekkür ederim,süper fikir.Peki telleme ve budamayı şimdi yapabilir miyim?Köklerinin bi kısmının kesildiğini de gözönünde bulundurur musunu cevap verirken

memet
23-03-2007, 03:48
Budama şimdi yapılabilir, kök budaması da yapılabilir. nasıl yapıldığına dair bilgiler forumda var. Telleme de şimdi yapılabilir.
kök budaması yaptıktan hemen sonra gübre vermeyin.

kum__
23-03-2007, 11:41
Tamam teşekkür ederim.Toprağı değiştirirken kılcal köklerin içinde parmak kalınlığında oldukça uzun bir ana kök çıktı.Saksıya sığdıramadığım için birkısmını yaklaşık yarısını kestim.Biryerde ana kök bitkinin dik durması için bonzainin ihtiyacı olmaz yazıyordu.Acaba çıkarıp tamamını kesmelimiyim?Çok olmadım umarım.

memet
23-03-2007, 14:06
Budadığın kadarı yeterlidir bence, ağır budamalara girişme ilk denemelerinde.

antikressam
06-10-2007, 20:17
merhaba benimde bir ulmusum var

bunu ne zaman budamalıyım şuan yaprak dökümünde budamamın zararı olur mu

uyku döneminde mi budamalıyım

birde bonsaimin dalları cok uzadı şekli bozulmaya başladı bana şekil vermede ve budamada yardımcı olabilirmisiniz resimlerini en kısa zamanda foruma ekliyecegim

bonsaisan
06-10-2007, 22:45
Sayın antikressam


Kısaca sizi Ulmus ile ilgili bilgileri vereyim.


Durması gereken yer: Tüm yıl aydınlık olan ama direk güneş ışığı ve sert hava akımı olmayan yer.

Kışın (5-10) Yazın ise 22-25 dereceler.

Sulama: yazın güçlü sulama ama toprak kurmaya yakın iken ve iyi direne edilmiş toprakda.
Kışın uykuda az sulama ve fazla nemli kalması engellenmeli.


Gübreleme:Nisandan -eylül sona kadar 15 günde bir kışın iise bir ayda bir.

Sakıs değişimi:İlkbahar aylarında mümkünse 2 yılda bir kesin yapılmalı.

dal ve sürügün kesimi:Yılın her ayında dal kesimi yapılabilir.

GEniş ve kalın dalları olan ağaçlarda yani yaşlı ağaçlarda kesik yeri kapatılmalıdır.

Yeni sürgünler ise mümkünse üzerinde 8 adet yaprak dizisi oluştukdan sonra 4 ila 6 yaprak geriden budanmalıdır.

Ağaçın şeklini bozan genç sürgünler ileride ağaçı şekil olarak bozacak ise dipden budanır.

Telleme:Yılın her ayı yapıla bilir.Teleme yapılaçak ağaç teleme işleminde bir kaç gün önce susuz bırakılarak telleme sırasında oluşabileçek ufak problemler en aza indirilebilir.
GEnç sürügnler mümkünsü biraz daha odunlaştığında ve yeşil olan sapları kahve rengiye döndükden sonra tellenmelidir.

Torpak:Mümkünse toprak karışımında oranlar 1 'e bir yapılmalıdır.
Saksı dibine 3 ila 4 mm dere çaklı.Toprak karışımına 1 ölçek 1 ila2 mm derekumu
1 ölçek torf ve 1 ölçek iyi steril edilmiş humus bakımanda zengin oraman torpağı kulanılmalıdır.
Saygılar.

mustafa kemal
12-07-2008, 20:43
Ben bahaustan değil carrefourdan aldım bahausta 99 milyon yazan şeyden carrefourda iki adet vardı ve ulmus idi. Fiyatı ise sadece 29 ytl. Aldığımda yeni sürgün vardı ve çok uzamışlardı. Budadım. şimdi bekliyorum. Buarada ingilizce bir iki sitede indoor olduğu yazıyordu. Ancak bu çinde trapik bölge ağacı değil die biliyorum. Yani kısacası ulmus un iç mekan olduğuna eminmisiniz. Kışın içeride kalması problem yaratmaz mı yani?
Saygılarımla

bbraun
14-07-2008, 10:57
Merhaba yakin bir zamanda bir adet ulmus parvifolia aldim velakin 2 hafta gecmeden yapraklari sararmaya ve dökülmeye basladilar ne yapmaliyim?. Ilk bonsaim bu yuzden kaybetmek istemiyorum.. Resimlerini ekte belirtiyorum yardimlarinizi bekliyorum tesekkurler.

Aytaç Eroğlu
14-07-2008, 12:53
ilk önce onu kapalı ortamdan açık havadar bir yere çıkarın , sulama düzeyinizi kontrol edin aşırıya **** çok aza kaçmayın. yeni çıkan dal ve yaprakları ufak bir makasla budayın ve mevsiminde tüm dalları aşşağıya doğru telleyip ona şeklini vermeye başlayın ( tabi bu benim fikrim.)

Angel B
14-10-2009, 22:01
Merhabalar;

Ben forumunuza daha yeni katıldım ve bugün Ikea dan bonsai aldım. Daha önce hiç bonsai bakmamıştım. Forumdan öğrendiğim kadarıyla benim de ağacım ulmus çin karaağacı. Resmini ekliyorum. Bana bakımıyla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim. seradan almadığım için ne halde tam bilgim yok. Ikea da rafda öylece duruyordu. Bilgide alamadım.

şimdiden teşekkürler.

memet
14-10-2009, 22:21
Forumda ulmus ve bonsai bakımıyla ilgili bolca bilgiye ulaşabilirsiniz. Biraz vakit geçirince neler yapmanız gerektiğini bulacaksınız. Yakında bonsai toplantımız da olacak dilerseniz oraya da katılabilirsiniz.

cigdoos
23-05-2010, 17:26
arkadaşlar merhaba ben 2 hafta önce kadar ÇİN KARAAĞACI tohumu aldım 5 adet 3 tanesı çimlendi ancak merak ettiğim konu yukarıdaki gbi bir gorunumu ne kadar zamanda
elde edebılıırım 3 taneden 3 de ayrı ayrı bı agacmı olur
bi tanesını bahceye normal eksem bonsai degılde normal olarak büyürmü ?
bi fikir istiyorum

bonsaisever
23-05-2010, 19:06
Hepsini bahçenize ekin.
Daha hızlı bir şekilde büyütürsünüz.
3-5 sene sonra hangisi uygunsa alır, bonsai yapmaya çalışırsınız.

cigdoos
23-05-2010, 20:58
tamam teşekkür ediyorum

OzzyBonsai
03-12-2010, 15:19
Arkadaşlar bonsai konusunda yeniyim :) ve bendede aynı cinsten var bu ağacın ana govdesini büyütmek için yanı uzatmak için yapmam gereken birşey varmı?

bonsaisan
03-12-2010, 15:33
Sayın OzzyBonsai

Ulmus olsun diğer tür de bonsailer olsun yapmanız gerekenler sırası ile doğru zamanda sulama besleme budama saksı değişimi ve şekil ve formu koruna adına telleme teknikleridir.
Web ortamında görsel yayınlarda ve fidancılar ile özel koleksiyoncularda gördüğünüz ve görmekte olduğunuz tüm bonsailer uzun yılar boyunca yapılan yukarıda belirtiğim uygulamalar ile elde edilmiş çalışmalardır.

Bonsai zaman alan sabır öğretir iken doğa ile uyum için yaşamayı ve doğayı kavramayı öğreten bir hobi kimine göre ise görsel bir sanattıtır.


Elinizdeki aday fidan **** hazır bonsainizde yapaçağınız **** yapmayı düşündüğünüz uygulamalar forum içinde yazılı kaynaklar şeklinde var olduğu gibi aynı zamanda forum üyelerinin kandi kişisel çalışmaları ve tecrübeleride mevcuddur.

Ne yazkki bonsai bilgisi ve tecrübesi kısa sürede alınaçak bir bilgi değildir.
3000 yıla yakın bir geçmişi olan bonsaide gecen her yıl bilgi ve tecrübeler artmış ustadan hocaya oradanda tüm bonsai dostlarına yayılarak günümüze gelmiş ve halen daha sizi gibi yeni başlıyanlarada sunularak devam etmektedir.

Çalışmanız **** elinzideki ağaçı uygun konu başlığında sergiler ve ve düşüncelerimizi almak isterseniz ağaçınıza ait görseli forumda paylaşınız.

Bu sayede moderatör dostlar ve bonsai sever üyeler fikirlerini size ileteçeklerdir.

Bonsai için uygun çalışma zamanlarını ve mevsimlerini forumdan bulunuz.

Bulunduğunuz şehirde tecrübe sahibi olan bonsai dostlerı ile irtibata geçiniz.
Saygılar.

palaimon
04-12-2010, 17:08
merhabalar bende bir ulmus aldım ve ona şu anda alabildiğim bütün bilgilerden yararlanarak ona özenle bakıyorum ama nasıl dala şekil vereceğimi bilmiyorum bu konuda bana yardımcı olabilir misinz?

ozsarman
13-02-2011, 13:20
Merhaba,

Bende Koçtaş 'dan yeni bir ulmus aldım, bütün forum bilgilerini okudum ama bilgiler arasında tezat'lar var.

Öncelikle ben bu bonsai 'yi salonumda beslemek istiyorum, kuzey cepheyiz salon sadece öğlen 13:00 'a kadar düzgün ışık alıyor, ama kararlıyım salon 'da tutacağım ısı şu an salonda düzenli olarak 23 derece, yazında 28 - 30 derece arası oluyor.

Pek çok kişi indoor diye bilgi vermiş doğrumudur? Direkt gün ışığı almıyor yani pencere kenarına koymadım orta sehpasının önüne koydum.

Okuduklarımdan yapmayı plandıklarım:

a) Nisan 'a kadar gübre vermeyeceğim

b) Toprağı kurumaya başladığı zaman sulayacağım alt tepsisinden su çıkıncaya kadar

c) Haftada bir kere sprey ile tüm dallara ve yapraklara su sıkacağım

d) İstediğim zaman yapraklı ince dalları elim ile çimdikleyip koparacağım ya o dalın bağlandığı noktadan **** 3 -5 tane bağlandığı noktadan itibaren yaprak çifti sonrasından

Düzeltmek istediğiniz noktaları ve deneyimlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

ozsarman
14-02-2011, 09:56
Bugün toprağı kurumaya başladı sulamayı düşünüyorum.

japiblack
29-07-2011, 11:40
bende siteye yeni üyeyim. bundan 2,5-3 ay önce bir bonsai aldım. araştırmalarımda çin karaağacı olduğunu öğrendim. yapraklarını 10 günde bir döküyor. dökmemesi için ne yapabilirim? piyasadaki bonsai besinlerinden kullanmak faydalı olurmu? bilgisi olan arkadaşlarım yardımcı olurlarsa sevinirim.:eek:

Ali H. ALI
01-08-2011, 12:31
Japiblack bonsai dunyasina hos geldiniz.

Cin karaagacinizi nerede tutuyorsunuz? ic mekanda ise ve imkaniniz varsa, onu disariya aliniz(bir iki hafta dogrudan gunes goren bir yer olmasin) Agacinizi topragin yuzeyi kuruduk sonra sulama yapiniz. Her sulamadan sonra saksi altindaki su suzme deliklerinden su disariya cikiyormu diye kontrol ediniz. Eger su cikmiyorsa saksi icerisindeki toprakta sorun olabilir. Agaciniza su an hicbir besin ve ya gubre vermeyiniz, sagligi duzelince o zaman besin vermeyi dusunebilirsiniz.

Umarim yakin bir zamanda agaciniz sagligina kavusur.

zafersukyen
03-10-2011, 10:15
Merhaba;

Bende geçe hafta bu ağaçtan edindim. Eve geldim ve onu marketteki saksısından çıkarıp daha büyük bir saksıya aldım. İçine su tahliyesi kolay olsun diye dibine çakıl taşı üstüne torf koydum. Köklerinden ve dallarından birazcık budadım ve balkonuma koydum. Direk güneşi sadece akşamüstü alıyor. Gece gündüz balkonda tutuyorum. Toprağı kurutmadım ve biraz nemli tutyorum. Gübre vermedim. Sizlerden ricam şimdiye kadar yaptıklarımda bir yanlışlık var mı varsa lütfen söyleyiniz ve bundan sonrası için ne yapmalıyım.

Saygılar

memet
03-10-2011, 20:16
Bir hafta on gün içinde ağacınızda olumsuzluk görmezseniz. Uygulamanızdan bir sorun çıkmayacak demektir.
Köklerini budadığınıza göre ağacın köklerindeki toprağını da aldınız. Ben yapmamayı tercih ederdim bu mevsimde.
Budamayı da ağacın yeni ortamına alıştığından emin olana kadar ertelerdim.
Şimdilik beklemek en iyisi. Mevsim olarak gübrelemeyi bahara kadar ertelemek uygun olabilir.
Duruma göre kışa hazırlık için bir uygulama yapılabilir ama ağacı görmek en iyisi olurdu.

bonsaisan
03-10-2011, 23:00
Sayın zafersukyen

Bu türlü bir uygulama yapmanızı gerektireçek olumsuz bir sorun varmıydı; ağacınızda?
Ya da görseliği konusunda?
Ağaca ait son güncel fotoğrafını forumda paylaşma şansınız vamıdır?
Dİğer bonsai dostları da merak ediyorlardır.

zafersukyen
04-10-2011, 08:32
Merhaba arkadaşlar;

Evet aldığım Bonsailerimin kimisinin kökleri saksısına sığmıyor hatta saksıdan 1.5 kat yukarı çıkıyordu. Saksı değiştirmeye mecbur hissettim ve daha büyük bir saksıya almaya karar verdim. O esnada saksısından çıkardığımda gördüm ki kökler hem çok hemde sımsıkı bir şekilde birbirine girmişti ve bende forumlarda okuduğuma göre birazcık kısalttım ve daha büyük bir saksıya koyarak altlarına çakıl üstüne torf doldurdum. Balkonda öğleden sonraları güneş alacak bir şekilde konumlandırdım. Şimdilik bir terslik yok Allah'a çok şükür. Cevaplarınızı şimdi gördüğüm için resimlerini bu gece çekip yarın buraya yüklerim.

Bunlara ilaveten elimde dün edindiğim 2 tane daha Bonsai var. Resimleri aşağıdadır. Bunlar ile ilgili ne yapmamı önerirsiniz çünkü hala aldığım halleriyle duruyorlar. Yani daha büyük bir saksıya almalı mıyım ya da ufaktan şekillendirme budaması yapabilir miyim ? Ayrıca Memet arkadaşımın dediğine göre gübreyi bahar başına kadar erteleyeceğim ama bazı forumlarda ayda bir gübre verebilirsiniz yazıyordu. Takdir edersiniz ki bu tür olaylar maalesef kafamızı karıştırıyor ve istemeden hatalar yapabiliyoruz. Umarım ölümcül bir hata yapmadan doğruları öğrenebiliriz. Yardımlarınız için teşekkürler.

bonsaisan
04-10-2011, 09:37
Sayın zafersukyen

Kök budaması ve saksı değişimi yaptığınız ağaçlarımızı bu işlemden sonra direk güneş almayan yarı gölge aydınlık ve havadar mekanlarda yaşadıkları sok'u atlatmaları için dinlenmeye almalı ve en az 1 ay gübre kullanmamalıyız.

Tabi normlade bu işlem bahar başı ya da bazı türlerde sonbaharda yapılır.

Siz görmüş olduğunuz kök problemi ve ağacın saksısında gördüğünüz görsel oluşuma göre işlemi yapmışsınız.

Aslında hiç kök sistemini açmadan olduğu gibi direk büyük bir saksıya almanız daha mantıklı olurdu.


Dİğer konu ise ilk fotoğrafda gördüğümüz ağaçınızın türü:POdacarpus "Taş porsuğu"

Dİğeri ise "Sageretia theezans (Çin kuş eriği)dir.

Budama gübreleme gibi konular aslında değişkendir.
Burada ki en öenmli değişkenler elinizeki ağaçların hazır bonsai olarak özel ortamlarda ticari şekilde yetiştirilmeye alınmış türler olmasıdır.

Tİcari bonsailer sürekli olarak sabit ısı ,Nem,besin ve ilaç olarak takviye edilirler.
Bu türlü sisteme adepte olmuşlardır.Bu yüzden onların ev hayatına yani sizin bakım uygulamalarına geçişlerinde ufak tefek aksaklıkler yaşarlar.

Bu evreyi atlattığınızda gerek iklimsel yapıya gereksede yaşam ortamına adaptasyonları düzgün olarak gerçeleştiğinde sizi ile beraber bir ömür boyu gelişip güzelleşirler.


Genel konularda Memet bey sizi yönlendireçektir.

Aşağıdaki link den ise Ticari Bonsai Hayatının bir çok detayını ile izleyip görsel ve bilgisel olarak destek alabilirsiniz.

Brussel's Bonsai Nursery - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=AmyRdflQu-g)


saygılar

zafersukyen
04-10-2011, 10:04
Sayın Bonsaisan;

Cevabınız için teşekkür ederim lakin birşey kafama takıldı. Çin Kuş Eriği dediğiniz ağaç acaba Çin Karaağacı olabilir mi ? Ben bunları Bauhaus'tan aldım ve yaptığım araştırmalarda Çin Karaağcı denildi ama siz eminseniz bu konuda başka sorum yok :) Birde bildiğim kadarıyla Podocarpus iç mekan diğeri dış mekanmış doğru mudur sizcede ?

Cevabınızdan anladığıma göre ben bu ağaçlarımı daha geniş bir saksıya alıp direk güneş almayacakları biryerlere konumlandırmalıyım. Peki toprak karışımımda bir sıkıntı var mı sizce ? Yani çakıl ve torf olayı doğru mudur bu aşama için ? Arkadaşlar ben sadece bilmeden elimdeki canlıları öldürmek istemiyorum yani tek istediğim kısa ve net açıklamalar. Mesela şu ağacını odada şu ağacını dışarıda tut minimum -5 derece soğuğa kadar dayanabilir ya da büyük saksıya koy içine ne biliyim torf koymada akvaryum kumu koy ya da kil koy gibi. Gübre olayına 1 ay sonra başlayacağım bu kısımı anladım ve sanırım büyük marketlerde satılan gübreler işimi görür yoksa her Bonsai için farklı bir tür mü almam gerekiyor ? Yardımlarınız konusunda minnettarım lütfen beni yanlış anlamayın ama dediğim gibi yanlış birşey yaparak bu canlıların hayatına mal olmak istemiyorum. Sabırla okudugunuz ve yardımcı oldugunuz icin tekrar tesekkür ederim.

Saygılar

zafersukyen
04-10-2011, 10:05
Videoyu işyerimde olduğumdan dolayı açamıyorum belki o videoda sorduklarımın cevabı mevcuttur eğer öyleyse kusuruma bakmayın. Akşam eve gider gitmez seyredeceğim.

memet
04-10-2011, 17:39
Kesin net reçeteler vereyim. Tabi bu bir şaka, sadece fikrimi belirtebilirim.
Kış girerken bitkinin gübre ihtiyacı azalacak.
Bu bakımdan kış sürecinde genelikle gübre vermemek en iyisi. Su ihtiyacı da azalacak. Toprak kurumaya başlarken sulamak en iyisi. Toprak değiştirdiğiniz ağacı gölgede ve serinde koruyun yoksa genel bir kural olarak uygulamayın bunu.

Videodan şu sonucu çıkarabilirsiniz hazır bonsailerin size gelen kadar yaşadıkları ortam. Bunların hepsi bir anda değişiyor eve gelince ve bitki bir şok yaşıyor.

Bunlar hazır bonsailer belirli bir biçim alınca satışa çıkarılıyor bu bakımdandan büyük bir saksıya almak çok da gerekli değil. Kışın toprak değiştirip aynı saksıya da alabilirsiniz. Sonuçta bu hallerinden daha büyük bir ağaç elde etmeyi planlamayacaksınız.

Gübre konusu başlangıçta okudukça daha da kafamı karıştıran bir konuydu. Ziraat fakültesine gidip derslere girmeyi de düşünmedim değil bu konuda.

Üç ağaç için bir gübre önerisi vermek zor. Hazır sıvı gübrelerden alıp, bu ay önerilenin yarısı oranda kullanabilirsiniz. Kış içinde yine yarım oranda birer ay arayla devam edebilirsiniz.
Azot fosfor ve potasyum oranlarıın birbirine yakın olduğu bir sıvı gübre almaya çalışın. N P ve K olarak işaretlidir içeriğinde.

zafersukyen
04-10-2011, 18:34
Cok tesekku ederim. Bonsailerimi bu haftasonu orjinal saksilarina almayi dusunuyorum. Bir yabanci sitede agaclarimin indoor oldugunu gordum. Evimin icinde direk gunes almayan bir yerde konumlayacgim. Son bir soru acaba torf ve cakil mi yoksa Bauhaus'ta satilan Bonsai topragi ve cakil karisimi yeter mi ? Ya da extra bir karisim koymali miyim ? Sagolun en kisa surede resimleri paylasacagim.

memet
04-10-2011, 18:58
Şimdi, yabancı siteler kendi ülkeleri için konuşuyorlar. İncir Almanya için iç mekan bitkisidir .Orada dışlarıda yaşatamazlar. Yazın dışarısı da yeterince güneşli olmayacak.

İzmir'de acer yetiştirmeye çalışmanın fantezi olması gibi bir şey.

Kış soğukları başlayana kadar dışarıda bakabilirsiniz ağaçlarınıza ve güneş de alabilir.
Evin içine almanız gerektiğinde de ısıtılmayan ama güneşli bir yer ayarlayın.

Bonsai toprağı olarak ne satldığını içeriğini bilmeden anlaması zor.
Genellikle ortalama bir karışım oluyor bu tür paketler. Ne çok iyi ne çok kötü.

Uygun bir karışım şöyle olmalı yıkanmış elenmmiş dere kumu, ponza ve kompost ya da torf.

Karışım içeriğine bir bakın almadan önce.
Kum karışımdan suyun akması için, ponza nem tutması için, kompost ya da torf köklerin tutunması vereceğiniz besinlerin karışımda kalması için.

Bu mantığa uyan içerikse almanızda sakınca yok.

Çakıl biraz yanlış bir anlama mı, kum olmalı.

zafersukyen
04-10-2011, 19:42
Sayin Memet, sevabin buyuk yerden yazilsin :) Allah razi olsun tam benim gibi acemilerin anlayacagi dilden yazmissin cok sagol. Haftasonu bu dediklerine sadik kalarak nihai yuvalarina yani kendi saksilarina alacagim. Gubreyide ayda birkez olmak uzere uygulayacagim. Dedigim gibi ilk firsatta resimlerinide paylasacagim :)

memet
04-10-2011, 19:48
Sen de sağolasın


ama eksik yazmış olabilirim. Saksı değiştirmek için mevsim henüz erken ocaktan önce toprak değişimi yapmayın.

Normalde ağaçlarınızı yaz boyunca gübrelemiş olasaydınız kışın gübreyi kesin demiş olacaktım. Fakat torfun içindeler. Yaz boyunca nasıl beslendiğine dair fikrimiz yok. Bu bakımdan kışın ayda bir ve dozun yarısı kadar besleyin dedim.

zafersukyen
04-10-2011, 21:53
Sayın memet;

Ben nihai yuvalarına alacağım derken elimde olan ve 2 hafta önce almış olduğum aldıktan sonrada büyük saksıya taşıdığım diğer 2 Bonsaimi kastetmiştim. Onlar içinde aynı şeyimi düşünüyorsunuz yani kendi saksılarına alıp dediğiniz karışımlı topraga taşımıyım mı ? Gübre konusunda ne yapmam gerektiğini anladım, sagol :)

memet
05-10-2011, 06:10
Elinizdeki bütün ağaçlar için saksı değişimini şimdilik bekletin. kış gelsin ağaçlarda uyuklama dönemi başlasın toprak ve saksı değişmi için en uygun mevsim.
Ağaçlar şimdi mevsim değişkliğine hazırlanıyor. Üzerlerinde uygulama yapıp strese sokmamak gerek.

zafersukyen
05-10-2011, 08:23
Yani diyosun ki geçen hafta marketten alıpta büyük saksıya taşıdığın ağaçlarınıda bırak büyük saksıda kalsın, doğru mu anlamışım ?

memet
05-10-2011, 15:43
Kalsın. Kış gelsin. Ocaktan sonra gibi, toprak değişimi yaparken hepsini elden geçirirsiniz.

Şimdi fotoğraflara baktım da, orası teras mı balkon mu?
Yılın nem bakımından en fakir dönemindeyiz. Günde bir kere spreyleyerek nemlendirseniz yapraklarını iyi olur. Tercihen sabah çok erken ya da akşam serinlik başlarken.

zafersukyen
05-10-2011, 16:22
Sayın memet;

Tamam Ocak ayına kadar saksı değişimi yapmıyorum hiçbirine fakat ayda birkez olmak üzere gübreye bu haftasonu itibariyle başlıyorum. Evim en üst kat yani terasta oturuyorum, ağaçlarım batıya bakacak şekilde balkonun en dip tarafında duruyor. Sabahları işe gitmeden önce spreyle sularım dediğin gibi. Ama dersen ki içeri al o zaman alırım çünkü Bonsailerimi aldığımda üzerinde yazıdığına göre ağaçlarım indoor bitkileri. Ne dersin havalar iyice soğuyana kadar kalsınlar mı dışarıda ? Birde şöyle bir durum var benim evim denize yakın yani akşamları ve sabahları çok soğuk oluyor. Belki bilirsin Büyükçekmece'de oturuyorum :)

memet
05-10-2011, 16:41
Büyükçekmece güzel yer. Ben orayı İstanbul'un dışı sanıyordum. Gittim gördüm orada dış diye bir şey yokmuş. Oradan Beylikdüzüne kadar iki kere intihar etmeye niyetlendim.

Dediğim gibi indoor muhabeti Avrupalılar için. Bu ara dışarıda durmasında sakınca yok.
Gece soğukları artık ısırana kadar durabilir. Bu durumda da ısıtılmayan bir ortamda olmalı.
Sadece geceleri kapatacağınız basit bir serada dışarıda da durabilir. Ama var içerde ortam derseniz, gereksiz. Deniz kenarı ayaz yapar ama don da yapmaz. çok sorun çıkarmaz size.
Tropik olanlar dışında bütün ağaçlar gece serinliği kış soğukları uyuklama dönemleri ister. bölgeler göre farklılıklar gösterseler de.

Söz gelimi İzmir'de acer bakayım desem kışın ihtiyacı olan soğuğu nasıl elde edeceğim.

Bir de zeytin muhabeti yapayım. Uykumun arasında telledim de gece. Sabah işyerinde çay içerken aklıma geldi ben yapmam bu mevsimde bunu deyip fırladım....

Zaten yapmamışım.

Yani zamanla hayatın akışını bonsailere göre belirleme durumu da var.

zafersukyen
05-10-2011, 17:27
Aman ustad etme eyleme ne intihari Allah korusun.
Evet dedigin gibi soguk oluyor ama don olmuyor. Oyleyse ben benim Podocarpus, Cin kus erigi, Benjamin ve Simsir turundeki Bonsaileri uyuyabilmeleri icin hep disarida tutabilirm yanilmiyorum degil mi ? Ama mesela atiyorum eksi derecelere duserse en azindan geceleri iceri yani evin icine ya da balkonumda ki isitma sistemi olmayan ama heryeri kapali ardiye odama aliyim mi ?

memet
05-10-2011, 17:47
Benjaminin o kadar da dışarıda durmak isteyeceğini sanmam. Şimşir üzerine kar da düşse olur. Diğerleri de hava soğuk oldu artık diyene kadar dışarıda durabilir. Gece içeri gündüz dışarı biçiminde uygulama yapmayın sık yer değişikliği sorun yaratır. Bir kere içeri alır hava düzelene kadar orada tutarsınız.

zafersukyen
05-10-2011, 18:30
Tamamdir sayin memet, cok sagolun.

zafersukyen
06-10-2011, 09:46
Sayın memet;

Son bir sorum olacak :) Benim Podocarpus'un kökleri saksısından dışarı çıkmış ne yapmamı önerirsiniz ?

memet
06-10-2011, 16:08
Üstten görünenler mi? Bir miktar toprak ilavesi yapıp örtebilirsiniz. Büyük olasılık kurumuş kökler de olabilir.

bonsaisan
06-10-2011, 16:08
POdacarpus köklerine dikkat bu tür kökleri ile fazla haşır neşir olunmasını istemediğii gibi kök
sert kök budamasında pek hoşlanmaz.sağlıklı bir podacarğus yaprak rengi koyu yeşil yeni sürgünleri açık yeşildir.

Aşırı sarımsı yeşil yapraklar bir sorun olduğunu gösterir.Gri yeşil tonlarda ve kahve rengine yakın tonlardaki yapraklar ise podacarpusu çok fazla suluyor olduğunuzun belirtileridir.

Memet bey size uygun sulama tekniği konusunda bilgi vereçektir.
saygılar

memet
06-10-2011, 16:39
Hayrola Orçun bey sizin sulama ile ilgili bilginiz olmamasından mı benden bu konuya açıklama getirmemi istediniz.

Bu arada köklerle nasıl haşır neşir olunuyor? Böyle bir şey mi yapıyorsunuz başka fidanlarınıza.

zafersukyen
06-10-2011, 17:17
Sayin memet, ust degil saksinin altindaki delikten cikmislar. Ne yapiyim ?

memet
06-10-2011, 17:24
Şimdilik bir şey yapmaya gerek yok.
Size gelmeden bulundukları ortamda saksının altında nem vardı sanırım, kökler dışarı uzadı.
Kışın saksı değiştirirken temizlersiniz .

zafersukyen
06-10-2011, 17:31
Tamamdir sayin Memet, tesekkurler.

sparkling
02-04-2012, 17:36
Merhaba ben de dün bir Çin karaağacı aldım.Susuz kalmamasını söylediler alırken,tabi ben bugun gereksiz yere suladım bir kez daha.Umarım kökleri çürütmemişimdir daha alır almaz.Benim bonsaimin yaprakları çok küçük ve acaba daha açmaya devam edicekmi bilmiyorum.Birkaç tane sarı yaprağı mevcut.Şimdi ben her gün su püskürtmeli miyim yapraklarına?

zafersukyen
03-04-2012, 10:31
Burda ustalar dururken cevap vermek haddime değil ama öncelikle saksısının altından delikler vasıtasıyla su gidiyorsa sorun büyük ölçüde olmaz tabii toprak çok su tutmuyorsa. İkincisi ben yapraklarına su püskürtmüyrum ve gayet sağlıklılar. Sağlıklı günler.

sparkling
03-04-2012, 10:32
Yapraklar sararmış biraz daha,ama üst dallarda yeşil tomurcuklar gördüm gibi.Bir bilene danışmak istiyorum.Kimse yok mu acaba?

sparkling
03-04-2012, 10:37
Bauhause'tan aldım ben bunu nasıl bir toprağı var bilmiyorum,saksıdan çıkarıp baksam mı,anlar mıyım o da başka.Ama bugun gidip orda yetkilye sorucam.Budama makası ve su spreyi gibi malzemeleri de alıcam.Peki kök budaması yapmam gerekir mi?Ayrıca gübrelemeyi 15 günde bir yapmayı düşünüyorum.

meke
30-05-2012, 22:32
bonsaimi bugün aldım .ilk deneyimim olduğu için bakımı hakkında pek bi, bilgim yok. mesela saksısını hemen değiştirmem gerekir mi? nasıl toprak kullanmalıyım ?

memet
30-05-2012, 22:57
Bu mevsimde toprak değiştirmeyin. Sulamasına ve bulunduğu ortama dikakt edin. Foruma bir göz atın ayrıntılarla ilgili bilgliler bulacaksınız.

Pars Kerem
05-06-2012, 01:06
Merhaba Sayin Mekke

Almis oldugunuz Bonsai yüzde 80 Sageretia theezans dir.Yukaridan bir Resim yükleyebilirseniz tam emin olabiliriz.Kücük siyah meyve verir ama Dikkat hayvanlar icin zehirlidir.

Normal olarak Ticari amacla ucuz satilan bonsai saksilari transport icindir ve Agac sagligi icin hemen degismesi gerekir cunku Agaci saksidan cektiginizde heryerin ince köklerle kapli oldugunu göreceksiniz.Ince köklerin temizlenmesi ve daha büyük bir saksiya alinmasi gerekir.

Bakiminda en önemli unsur sudur.En iyi sulama sekli bu tip kücük Bonsai lerde,bir kabin icine su konulur ve Agac saksisinin iki ve ya üc parkam altinda kalacak sekilde suya batirilir ve Hava kabarciklari durana kadar suyun icnde birakilar daha sonra cikartip suyu süzülür ve yerine konulur.Böylece Toprak tam olarak suyu ceker.Bunu toprak hafif kuruyunca tekrar lamak gerekir.Ic mekan Bonsailer yazin disariya yalniz gölgede olmak sartiyla konulursa daha Saglikli gelisir ve Büyür.Yaz sonunda ve Kisin ortalama 15-18 derecede bakilirsa saglikli ve Hastaliklara karsa güclü olurlar.

Daha fazla bilgi edinmek isterseniz memnuniyetle yardim ederim...
Saygilarimla

egemen16
31-01-2013, 12:46
Merhaba
Doğru konuyu mu incelemekteyim
aşağıdaki benim bonsainın fotoğraflarıdır

http://imageshack.us/a/img200/6711/ege8903.jpg

http://imageshack.us/a/img706/6886/ege8905.jpg

Sakaki
31-01-2013, 13:27
Merhaba
Doğru konuyu mu incelemekteyim
aşağıdaki benim bonsainın fotoğraflarıdır


Merhaba egemen16,

Evet, doğru konuyu inceliyorsunuz. En baştan itibaren başlığa göz atarsanız ihtiyacınız olan tüm bilgi ve cevaplar mevcut.

Aramıza hoş geldiniz bu arada.

Başarılar dilerim.

Kellokiz
17-02-2013, 16:40
Herkese merhaba,

Ben de 12 Subat'ta bir Ulmus Parvifolia'ya kavustum. Yasini ve durumunu bilmiyorum, cunku hediye geldi (internette bir cicek sitesinden siparis verildi, Zelkova adiyla satildigini gordum ama forumdaki arastirmalarim kesinlikle Ulmus Parvifolia oldugunu gosteriyor).

Salonda direkt gunes isigi almayan hatta hafif karanlik sayilabilecek bir koseye koydum. 3. gunde yapraklarinin sararip ufak bir sarsinti ya da dokunusla dustugunu farkettim. Panik olup sulama yaptim (ne zaman sulanmasi gerektiginden ziyade nasil sulanmasi gerektigini arastirdigimdan dogru sulamayi cok buyuk ihtimalle gereginden once yaptim).

Cuma aksami sulamistim, hala toprak uzeri nemli. Ayrica ayni gun pencere onundeki masaya yerlestirdim biraz daha isik alsin diye (tul perde arkasinda).

Hala orada tutuyorum. Ve iki gundur hem bu forumda, hem de bazi yabanci forumlarda okumaya devam ediyorum. Ancak net karar veremiyorum ne yapmam gerektigine.

Sorularima gelince:

1. Sararma yeni bir ortama geldigi icin olabilir diye okudum. Alisinca gecmesini umuyorum. Baska bir sebebi var midir?

2. Indoor mu outdoor mu oldugunu tam olarak netlestiremedim. Her ikisi de olabiliyor sanirim yetistirildigi yere gore. Ben nereye koymaliyim?

3. Bu ayralrda uykuda olmasi gerekiyormus. Kapali bir balkonum var, cok az isik aliyor ve soguk denebilir. Orada uykuya mi birakmaliyim? Eger oyleyse ne kadar tutmaliyim?

4. Iceride tutmamda sakinca yoksa, pencere yakininda mi durmali, ya da herhangi aydinlik bir yer yeterli midir?

Herkese simdiden tum ilgi ve yardimlari icin tesekkurler :)

Sevgiler,
Burcu.

Kellokiz
17-02-2013, 17:29
Fotograf eklemeyi beceremedim tekrar deniyorum...

Maalesef foto makinam yok, cok net degil goruntuler ama agacta bir kuruma yok gibi, taze ve yeni cikan yapraklar ve dallar var uzerinde.

Kellokiz
19-02-2013, 17:35
Bana oneride bulunabilecek arkadaslarimdan destek bekliyorum :/

pars kara
20-02-2013, 13:48
Bana oneride bulunabilecek arkadaslarimdan destek bekliyorum :/

Burcu selam,
Bende 2 aydır çinkarağacı sahibiyim, buradan yazacaklarım sadece 60 günlük deneyimlerim hakkında, umarım yardımcı olur.

- ağacım yaklaşık 50cm boyunda , haliylede saksısı senin saksı'nın 2 katı kadar ve ev içinde bakıyorum.
- Genelde toprak üstü kurumaya yakın iken (toprak rengi değişmeye başladığında)ama bir tahta çubuklada saksı dibini kontrol ederek (saksı dibi)nemide azalmaya başladığında 5-6 günde bir suluyorum.
- Ağacımın saksı'sının altına bir tepsi koydum (nemlendirme tepsisi) içi 2-3 mm su ile dolu oluyor devamlı ve hergün eksildikçe tamamlıyorum...böylece ev içindeki kuru ortamı ağaç için nemlendirmeye çalışıyorum...yalnız dikkat etmen gereken ben bu tepsiyi ilk yerleştirdiğimde saksı'nın ayakları su ile temas ediyordu ve fark ettimki saksı (seninkiyle aynı gibi çömlek-seramik karışımı) tepsideki suyu emiyor...ve sulama aralıkları 10-12 güne çıkıyordu....şimdi saksı ile tepsi arasına plastik CD kabı koydum....sulama aralıkları daha istikrarlı oldu.

- saksının altındaki delikleri kontrol et...sanıyorum seninkinde sadece 1 delik olabilir....su tahliyesi düzgün olmalı....ayrıca senin saksındada benim ağaç gibi organik (normal toprak) kullanılmış.. bu toprak daha çok su tutuyor ve kök çürümesine sebep veriyor.. o yüzden sulama bu tip toprakta daha zor.

- Ağacını kalorifer gibi ısıtıcıların olduğu-havası kuru yerden uzak bir konuma yerleştir.
- Benim ağacımda evde özellikle kışın pek aydınlık olmayan bir köşede duruyor ama ışıklandırma(spotlar ile) oldukça kuvvetli...yerinide sevdi.

- Sıvı besine ağacın eve gelişinden 30 gün sonra başla.

- ağacını sularken -yapraklarınıda fısfısla....ben gün içinde vaktim olur ise gövdesini (yaprak ve toprağı ıslatmayacak şekilde hafif )ıslatıyorum. yaprak üstünde kireç birikmemesi için yapraklara yapmıyorum.toprağı ıslatmamaya çalışmamın sebebi ise ...toprak üstünün görüntüsü değişerek sulamada kafam karışmaması için.

- Normal eve gelen damacana su kullanıyorum...musluk suyu değil....

- şimdilik ağacı (su ihtiyacını bu mevsimde anlayabilmek için) 1 lt su ile suluyorum.....belki seninkine bunun yarısı uygun olacak gibi görünüyor.

- Resimde ağacın yer değişikliği- belki az ışık- fazla sulama yapraklarını sarartmış gibi görünüyor. bence sende benim gibi ağacın üzerinde formunu kaybetmiş-hoşuna gitmeyen-görüntüyü bozan dalları bir maksa ile buda ....bu ağaca , siz biribirinizi tanıyana kadar vakit kazandıracaktır hemde güçlendirecektir.
Ben ağacım eve geldiğinde bayağı budadım (hatta ev ahalisi'nin büyük tepkisine rağmen) ve şu anda hergün bir dalından 3-4 filiz veriyor. Sizin ahalide laf edecek olursa; bonsai sanatı nedir.??? ağaç budama sanatı diyerek geçiştir :)

- Ağaçtan dökülen yaprakları toprak üzerinde bırakmıyorum.... böcek yapar vsvs korkusu ile.


ilk aklıma gelen ,yardımcı olacağını düşündüğüm şeyler şimdilik bu kadar.
umarım işine yarar. kolay gelsin.

Kellokiz
24-02-2013, 14:19
Merhaba pars,

Yanitin icin cok tesekkur ederim, kesinlikle cok yardimci olacak bana.

5 gun sehir disindaydim, dun dondugumde uzerinde bir iki tane sari yaprak vardi sadece (onceden sararmis olduklarini tahmin ettiklerimse kurumustu ki onlar da bir iki taneydi). Taptaze yeni yapraklarsa bol miktardaydi :)

Sanirim sevgili agacim yerine alisiyor iyice. Bugun biraz budama yapacagim dedigin gibi guclenebilmesi icin.

Tekrar tesekkur ederim detayli yanitin icin :)

serap35
15-03-2013, 05:07
Merhaba,
İki hafta önce hediye bir bonsaim oldu.Fakat geldiğinde üzerinde hiç yaprak yoktu.Saksıda dökülmüş yapraklar vardı.Üzerinde filizler vardı ama onlarda kararmaya başladı. Ölmesini istemiyorum.Bana yardımcı olurmusunuz? Fotoğraflara bakınca kuru yapraklardan Çin Karaağacına benziyor.Fotoğrafını çektim eklemeye çalışacağım.

bakele
26-07-2013, 16:38
Merhaba, bana bir konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Çok dayanıklı olduğunu okuduğumda sevinmiştim çünkü çok seviyorum bu bonsaiyi. Ama bonsaimin yaprakları kurudu, ilk başta 3-4 yaprak sararmasıyla başlayan bir süreç kurumayla sonlandı :( Sıvı gübreyle fısfıs yaptım, sulamayı anlatılan şekilde gerçekleştirdim, saksının altından cıkan fazla suları bosalttım, bonsaim direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir yerde yani neden böyle olduğunu anlayamadım :( Bir tahminim var, ofiste bakıyorum bonsaime ve pencerelerimiz yok, klima ve havalandırma sistemi var, bu yüzden midir acaba?
Bundan sonra ne yapmam gerekir, öldü mü bonsaim? :(

Sakaki
29-07-2013, 22:35
Sn bakele,

Bunun birden fazla nedeni olabilir ama genelde en sık karşılaşılan neden güneş ışığı yetersizliği ve toprağın uzun süre nemli kalmasına (köklerin hava alamamasına) bağlı olarak kök çürümesi ve tabii ki bunu hızlandıran bir etken de kireçli su kullanımı vs...
Bu koşullardaki bir bitkiye, yani strese girmiş bir bitkiye gübre vermek ise durumu iyiye değil kötüye götüren bir uygulama maalesef.

Bonsainizin gövdesini fazla zedelememeye dikkat ederek tırnağınızla dış kabuğundan çok az bir kesit kaldırın (veya maket bıçağı ile birkaç mm'lik bir kesik atın ve bunu yatay değil dik düzlemde uygulayın). Eğer altta yeşil bir doku görüyorsanız hala canlı demektir, görmüyorsanız ölmüş demektir.

Varsa fotoğrafını yüklerseniz (yakın çekimlerle) daha iyi olur.

Kolay gelsin.

mstfylcn
12-08-2013, 13:14
Sn bakele,

Bunun birden fazla nedeni olabilir ama genelde en sık karşılaşılan neden güneş ışığı yetersizliği ve toprağın uzun süre nemli kalmasına (köklerin hava alamamasına) bağlı olarak kök çürümesi ve tabii ki bunu hızlandıran bir etken de kireçli su kullanımı vs...
Bu koşullardaki bir bitkiye, yani strese girmiş bir bitkiye gübre vermek ise durumu iyiye değil kötüye götüren bir uygulama maalesef.

Bonsainizin gövdesini fazla zedelememeye dikkat ederek tırnağınızla dış kabuğundan çok az bir kesit kaldırın (veya maket bıçağı ile birkaç mm'lik bir kesik atın ve bunu yatay değil dik düzlemde uygulayın). Eğer altta yeşil bir doku görüyorsanız hala canlı demektir, görmüyorsanız ölmüş demektir.

Varsa fotoğrafını yüklerseniz (yakın çekimlerle) daha iyi olur.

Kolay gelsin.

Sayın Sakaki,

Çin Karaağacı konusunda benim de yardıma ihtiyacım var. Ağacım bütün yapraklarını kaybetti. Bonsai saksısından bütün olarak çıkardım ve büyük bir saksıya ektim. Doğru mu yaptım bilemiyorum. Yeni saksısındaki toprak gübreli...

Ne yapmam gerekiyor sizce?

Sakaki
12-08-2013, 14:06
Sayın Sakaki,

Çin Karaağacı konusunda benim de yardıma ihtiyacım var. Ağacım bütün yapraklarını kaybetti. Bonsai saksısından bütün olarak çıkardım ve büyük bir saksıya ektim. Doğru mu yaptım bilemiyorum. Yeni saksısındaki toprak gübreli...

Ne yapmam gerekiyor sizce?

Sn mstfylcn,

Saksısının aciliyetten ötürü değişmesi gereken bitkilerim için ben de bazen zamansız olsa bile mevcut saksısından toprağını dökmeden bütün halinde çıkarıp yeni/büyük bir saksıya aktardığım oluyor ve bir sorun yaşamıyorum bundan ötürü genelde. Ancak, daha önemli olan konu ise sağlığı iyi olmayan bir bitkiye gübre vs. verilmemesi gerektiği.

Umarım mevcut saksısındaki gübre fazla miktarda/oranda değildir!?

Sağlığı yerine gelene kadar yerinizde olsam gölge ve havadar bir konuma yerleştirirdim bitkimi ve toprak ne çok uzun süre ıslak kalacak ne de tamamen kuruyacak şekilde (hafif nemli kalmalı) sulama rejimini dikkatlice devam ettirirdim (köklerde çürüme olasılığına karşı).

Ancak bana kök çürümesinden ötürü değil de susuzluktan ötürü kötülenmiş gibi geldi bitkiniz. Fotoğrafta yeni gelen bazı sürgünler görünüyor. Umarım bu iyiye işarettir.

Bitki kendine geldikten sonra da bonsainize mümkün mertebe dış mekanda bakmalısınız.

mstfylcn
13-08-2013, 11:24
Sayın Sakaki,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. O sürgün/tomurcuklar 1 hafta önce vardı, şu an yoklar, o yüzden daha büyük bir saksıya aldım. Yaptığım kontrolde, yanılmıyorsam ana gövdesi henüz kurumamış ancak dalların çoğu kurumuş.

http://img.tapatalk.com/d/13/08/13/y6upanen.jpg
http://img.tapatalk.com/d/13/08/13/pagy7udy.jpg

mstfylcn
15-08-2013, 14:56
Çin Karaağacımda halen bir tomurcuklanma, yapraklanma belirtisi yok...

mstfylcn
16-08-2013, 14:03
Gövdesinde birçok noktadan çıkan beyaz birşeyler oluştu... Ne yapmalıyım?

http://img.tapatalk.com/d/13/08/16/9ypuvy3e.jpg

mstfylcn
16-08-2013, 14:08
Sayın Sakaki, yardımmmmm!

Kuruyan dalları budamalı mıyım acaba?

Sakaki
16-08-2013, 18:04
Bu ağacınız sanırım ölmüş sn mstfylcn :(

mstfylcn
16-08-2013, 18:43
Bu ağacınız sanırım ölmüş sn mstfylcn :(

Gövdesinin birkaç yerini bıçakla çizdim, ıslak hala, yapacak birşey yok mu?

nervus opticus
28-03-2016, 20:29
Sayın Sagol,
Ben aydında yaşıyorum ve doğada yaprakları bu resimdeki ile çok benzeyen bir tür ağaçla sıkça karşılaşıyorum.Benim gördüğümün bu çin karaağacı ile sanıyorum alakası yok ama bu konuda bilginiz varmı acaba,bu ağaç bizim yöremizde bulunan bir türmüdür?
Yanlış hatırlamıyorsam buralardakine karıngeç ağacı gibi bir isim verilmiş ama yarın araştırıcam.

sagol
28-03-2016, 20:34
Sayın nervusopticus,

Yakından bir fotoğrafını çekebilirmisiniz? Çin karaağacına benziyorsa yazın uğrayıp yakından bakmak isterim.

Kolay gelsin...

Sayın Sagol,
Ben aydında yaşıyorum ve doğada yaprakları bu resimdeki ile çok benzeyen bir tür ağaçla sıkça karşılaşıyorum.Benim gördüğümün bu çin karaağacı ile sanıyorum alakası yok ama bu konuda bilginiz varmı acaba,bu ağaç bizim yöremizde bulunan bir türmüdür?
Yanlış hatırlamıyorsam buralardakine karıngeç ağacı gibi bir isim verilmiş ama yarın araştırıcam.

nervus opticus
28-03-2016, 20:52
Sayın Sagol,
yarın herhangi bir mani olmaz ise bunu gerçekleştirip sitede paylaşırım.
selamlar...

nervus opticus
02-04-2016, 18:46
Sayın Sagol,
bugün fırsat bulup söz konusu ağacın 2 resmini çektim.Bu arada daha önce sizin yerli karaağaç gibi bir konunuzda da bu ağacın aynısı olduğunu düşündüğüm resimleri gördüm.Bu ağaç buralarda bağ bahçe aralarında bolca var.Görüşlerinizi bekliyorum.gerekirse daha ayrıntılı fotoğraflarda çekebilirim.
iyi çalışmalar

sagol
03-04-2016, 08:52
Sayın nervus opticus,

Fotoğraf için teşekkürler. Büyütünce kalite bozulduğundan tam ayırt edemiyorum ama yerli karaağaç olabilir. Bir daha yolunuz düştüğünde sadece 1-2 yaprağı çekebilirseniz daha kesin olur, bir de sadece gövdeyi daha yakından çekebilirmisiniz. Karaağaçlar Anadoluda suyun bol olduğu yerlerde özellikle dere kenarlarında kendiliğinden yetişiyor o nedenle oldukça yaygın ve genellikle köylüler tarlaya gölge etmesin diye kesip atıyorlar. Kesmek isteyen birinden bir kök alıp deneyebilirsiniz. Şubat-mart ayları uygun olur. Bu sene geç kalındı yaprak çıkarmadan sökülmesi lazım. Hızlı büyüyen ve hataları affeden bir tür, bonsaiye uygun.

Not: Sayın düşünenadamın konusunu meşgul etmemek için bu kısımları daha sonra uygun bir bölüme taşırım.

Kolay gelsin...

Sayın Sagol,
bugün fırsat bulup söz konusu ağacın 2 resmini çektim.Bu arada daha önce sizin yerli karaağaç gibi bir konunuzda da bu ağacın aynısı olduğunu düşündüğüm resimleri gördüm.Bu ağaç buralarda bağ bahçe aralarında bolca var.Görüşlerinizi bekliyorum.gerekirse daha ayrıntılı fotoğraflarda çekebilirim.
iyi çalışmalar

Peşimist54
28-11-2017, 21:27
Sayın antikressam


Kısaca sizi Ulmus ile ilgili bilgileri vereyim.


Durması gereken yer: Tüm yıl aydınlık olan ama direk güneş ışığı ve sert hava akımı olmayan yer.

Kışın (5-10) Yazın ise 22-25 dereceler.

Sulama: yazın güçlü sulama ama toprak kurmaya yakın iken ve iyi direne edilmiş toprakda.
Kışın uykuda az sulama ve fazla nemli kalması engellenmeli.


Gübreleme:Nisandan -eylül sona kadar 15 günde bir kışın iise bir ayda bir.

Sakıs değişimi:İlkbahar aylarında mümkünse 2 yılda bir kesin yapılmalı.

dal ve sürügün kesimi:Yılın her ayında dal kesimi yapılabilir.

GEniş ve kalın dalları olan ağaçlarda yani yaşlı ağaçlarda kesik yeri kapatılmalıdır.

Yeni sürgünler ise mümkünse üzerinde 8 adet yaprak dizisi oluştukdan sonra 4 ila 6 yaprak geriden budanmalıdır.

Ağaçın şeklini bozan genç sürgünler ileride ağaçı şekil olarak bozacak ise dipden budanır.

Telleme:Yılın her ayı yapıla bilir.Teleme yapılaçak ağaç teleme işleminde bir kaç gün önce susuz bırakılarak telleme sırasında oluşabileçek ufak problemler en aza indirilebilir.
GEnç sürügnler mümkünsü biraz daha odunlaştığında ve yeşil olan sapları kahve rengiye döndükden sonra tellenmelidir.

Torpak:Mümkünse toprak karışımında oranlar 1 'e bir yapılmalıdır.
Saksı dibine 3 ila 4 mm dere çaklı.Toprak karışımına 1 ölçek 1 ila2 mm derekumu
1 ölçek torf ve 1 ölçek iyi steril edilmiş humus bakımanda zengin oraman torpağı kulanılmalıdır.
Saygılar.


Merhaba. Ben de Çin karaağacı bonsai aldım. İnformal uprihgt formu verilmiş hazır bonsailerden. Açıkçası ağacı pek beğenmedim ama bonsai adaylarımda çalışma yaparken fiziksel örnek olur ve tecrübe edinirim diye aldım. Verdiğiniz bilgide toprak ve saksı değişimini ilk baharda yapınız dediniz. Merak ettiğim ağacın toprağını şimdi değiştirebilirmiyim? Çünkü ağaç uyuklamaya geçti sadece bir kaç tane yaprağı var onlarda sararmış durumda.

nicholai hel
29-11-2017, 16:25
Merhaba. Ben de Çin karaağacı bonsai aldım. İnformal uprihgt formu verilmiş hazır bonsailerden. Açıkçası ağacı pek beğenmedim ama bonsai adaylarımda çalışma yaparken fiziksel örnek olur ve tecrübe edinirim diye aldım. Verdiğiniz bilgide toprak ve saksı değişimini ilk baharda yapınız dediniz. Merak ettiğim ağacın toprağını şimdi değiştirebilirmiyim? Çünkü ağaç uyuklamaya geçti sadece bir kaç tane yaprağı var onlarda sararmış durumda.

Merhabalar. Ağacın uykuya geçmesi demek yaşamsal faaliyetlerini minimuma indirmesi demektir. Yaprakdöken türlerde bu çok daha bariz biçimde yaşanır. Bu türlerde neredeyse tüm yaşamsal faaliyetler durma noktasına gelir.

Saksı değişimi yapmak demek, kök budaması yapmasanız dahi ana kökler üzerindeki kılcal köklerin kopması demektir ki ağacın asıl ihtiyacı olan kök tipi o kılcallardır. Bir de kök budaması yaparsanız zaten ana kökler ve kılcallar büyük oranda hasar görmüş olur.

Ağaç şu anda yaşamsal aktivitelerini en aza indirdiği için oluşan bu hasarı onaramaz, uykuya geçmeden 30-45 gün öncesine kadar yapılabilirdi, her ne kadar tavsiye etmesem de, ama şu an artık o evre de geçti, artık ağacın uyanmasını bekleyeceksiniz.

Karaağaç için de en uygun saksı değişim zamanı, diğer yaprakdökenlerde olduğu gibi, yeni sürgünlerin gözleri şişmeye başladığı süreçtir. Gözler açılıp yapraklar çıkmadan saksılamış olmanız en idealidir.

Bırakın üç ay kadar uyusun, baharda enerjik bir başlangıç yapsın.:)

Peşimist54
29-11-2017, 21:08
Açıklamanız çok aydınlatıcı. Çok teşekkür ederim.