View Full Version : Riesen-Lilie
denizakvaryumu
04-02-2008, 22:14
Bahçesi olanlar kaçırmasın derim :)
http://www.poetschke.de/orbiz/DigiTrade/703ed4ad9c45c7ca42c5101952812c92/Riesenlilie-Riesen-Lilie--382d1a123153.html
http://www.poetschke.de/orbiz/DigiTrade/703ed4ad9c45c7ca8e16844314a6926f/common/catalog/picLarge.html?id=123153&picNo=2&shop=gp
http://www.poetschke.de/orbiz/DigiTrade/703ed4ad9c45c7ca8e16844314a6926f/common/catalog/picLarge.html?id=123153&picNo=1&shop=gp
http://img238.imageshack.us/img238/8531/11c1lu6.jpg (http://imageshack.us)
Yurtdışından soğan getiritmek olabiliyor mu?Bildiğim kadarıyla patates tarzı şeyleri göndermiyorlar.
denizakvaryumu
04-02-2008, 23:19
Soğan olarak isterseniz , oradaki bir tanıdığınız alıyor, gelirken yanında getiriyor.
Çiçeği yoğun kokulu olan bu bitkiyi ,
Cardiocrinum giganteum olarak nette ararsanız daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
http://www.mgonlinestore.com/SCollection/ linkte ise tohumları satılıyor.
.
Soğanlı bitkiyse şayet soğanlı bitkileri tohumla üretmek çok zahmetli bir iş.Hem zaten bitki oluşsa bile çiçek açması 2 yılı buluyor...
denizakvaryumu
05-02-2008, 22:02
Bu bitkide tohumdan itibaren 3 yılı buluyor :)
Soğanı yurt dışından getirmek zor olduğu için tohum yolu deneniyor...Soğanlı bir bitkinin soğanını almak ****** en iyi yöntem :)
http://fothergills.co.uk/en/cardiocrinum-giganteum-2946.aspx
bu linkte de tohum satılıyor.
Evet çok güzel, hemen kolları sıvayıp, getirtebilme imkanlarına bakmalıyız.
Bende de bir lilyum var, boyu benim kadar 1.60 ve üzerinde 9-10 adet çiçek açıyor hem de kokulu. Ama ben onun soğanını lilyum soğanı olarak Mısır çarşısından almıştım.
Buket Aknar
06-02-2008, 12:34
Çok güzel bir bitki. Kıbrıs'ta mis zambağı denen kokulu bir çeşit liliyum'a benzettim. Çiçekleri çok benzemesine rağmen yeşil yaprakları hiç benzemiyor.Linkleri incelediğimde yeşil yapraklarını calla'nınkilere benzettim.
Bu çiçek, bana liliyum ile calla karışımı bir bitki gibi geldi.
Ne kadar güzel bir çiçek;)Bu çiçekleri görünce içim gidiyor.Keşke bir tane de benim olsa diyorum...
Bende mis zambağına benzettim ama sayın Buket Aknar'ın da dediği gibi yapraklarda farklılık var.
fatmadundar
06-02-2008, 15:13
Bu ne böyle?Çok gösterişli bir çiçek .Her gün kanıma giriyorsunuz.Hadi bakalım bundan da istiyorum.Ne yapacağız şimdi? :) Tohum getirtme işine girişirseniz lütfen beni de listeye dahil edin.
Buket Aknar
06-02-2008, 16:44
Bence bu çiçek tohumdan olur ama çok zor olur. Çünkü bildiğim kadarı ile lilyum yumrulu bir bitkidir. Tohumdan yetiştirebilmek uzun zaman ister.
denizakvaryumu
06-02-2008, 23:18
Yurt dışında tanıdığı olanlar soğan olarak getirtsinler derim, tohumdan yetiştirmek çok uzun süre alıyor.
fatmadundar
07-02-2008, 09:48
Doğru söylüyorsunuz.
Sevgili denizakvaryumu şu bitkiyi gördüm göreli hayalimden çıkmaz oldu. Size kızayım mı seveyim mi arada kaldım :) Soğanını dikince aynı sene çiçek açar mıymış?
(Bir terslik olmazsa soğanını getirticem)
denizakvaryumu
21-02-2008, 19:40
Bu çiçeği kim görse hayran kalır :)
Genelde bu soğanı satan sitelerde soğanın dikildiği sene çiçek açıp açmayacağı belirtiliyor yani soğanın büyüklüğüne göre değişiyor.
Ama önemli olan çiçek açtırmak değil, yavru almak aksi taktirde yani yavru alamadan soğan çiçek açarsa ancak tohumdan üretme şansınız devam eder ...
http://img116.imageshack.us/img116/3088/1111lsr7.jpg (http://imageshack.us)
sayın denizakvaryumu selamlar eğer bu bitkinin soğanlarından getirirseniz bende almak isterim
denizakvaryumu
04-03-2008, 10:36
sayın denizakvaryumu selamlar eğer bu bitkinin soğanlarından getirirseniz bende almak isterim
Güler Hanım bu soğanı getirtiyor.
Şimdiden yavru soğan listesine girmekte fayda var :D
S.İnceçayır
04-03-2008, 11:10
Bugün elime 15 adet cardiocrinum giganteum tohum geçti çimlendirmeye çalışacagım...
crocuscuk
04-03-2008, 14:14
Güler Hanım gerçekten soğan siparişi verdiniz mi?
Bizleri de riesen lily sevenler grubu olarak siparişe ekleseniz.
Hatta şu siparişe birde dev allium soğanı eklesek diyorum,ne olurrr diyorum,lütfen diyorum:)
http://www.dutchbulbs.com/store/specialtybulbs/alliums/12755
Arkadaşlar tohumdan bulursanız bende almak isterim.
crocuscuk
04-03-2008, 14:57
tohumdan üretmek çok sağlıklı sonuçlar vermiyormusş sn kutay
Arkadaşlar, Riesen lilie soğanı yolda geliyor. Postayı beklediğimden bir yere ayrılamıyorum.
Bu soğanları elde edene kadar başvurmadığım kapı kalmadı. Duygu sömürüsü işe yarıyor. Mesela 50. evlilik yıldönümü gibi (bunlar mübah yalanlar) Başka türlü Türkiye'ye yollamıyorlar. Sanırım 4 adet soğan gelecek. Birini Sitemize hediye edeceğim. Bakalım tohum bankası bunu nasıl değerlendirir bilmiyorum. Kura mı yapar yoksa başka türlü mü değerlendirirler bilemem, kendilerine kalmış. Tohumdan üretmek çok zormuş, Soğanlar da ilk sene verdikten sonra ölüyorlarmış ama, mutlaka yavru bırakırlarmış. Osiria gülü için iyiki adresi değişik vermişim, yoksa bu gidişle bir yere kıpırdıyamayacaktım.
crocuscuk
04-03-2008, 15:19
peki Güler Hanım toplam 4 adet soğan demişsiniz,geri kalan 3 soğanı siz mi değrlendireceksiniz.Açık arttırma yapmayı felan düşünmezmisiniz:)
Bu arada nereden sipariş ettiniz acaba?
Soğanlardan biri de site arkadaşlarımızdan birine hediye. Diğer ikisi bana. Birini Manyas'a diğerini de Silivri'ye ekeceğim. Bundan başka bir de Rose Osiria var. Şimdilik durmam lazım, yoksa adamlar yalan söylediğimi anlayacaklar. Gerçi 2 değişik adres kullandım ama, soyadlarımız aynı.
Güler Hanım soğanları dikince bu sene çiçek açar mıymış? Eğer soğanını elde edemezsem seneye sizden yavrularından birini alırım :) Şimdiden rezervasyonumu yaptırayım da ne olur ne olmaz. ;)
Selam,
Gärtner Poetschke ´yi biliyorum fiyatlari cok yüksek bir Riesen Lilie sogani
EUR 18,95 normalde yapi magazalarinda cok daha uzuca aliyorsun. yaklasik EUR 2,5-3,00 gibi **** ebay den arama yapin.
Cok daha ucuz fiyatlar.
Güler Hanım, hangi ülkeden getirttirdiğinizi öğrenebilirmiyim.
Ebay İskoçya'dan açık arttıma ile aldım. Soğan fiyatları +3 eur. olarak bana 18 eur olarak 4 adet soğan geldi. Yani herşey dahil olarak 18 eur ödedim hepsine.
Sayın Güler,
Soğanlarınız şimdi ye kadar gelmiştir son durum nedir?Bende Hollanda'da bir akrabamıza sipariş verdim bakalım sonuç ne olacak heyecanla bekliyorum.
Fotoları sabırsızlıkla bekliyoruz Güler Hanım...
Ben de sevgili erbek. Daha ıspanak gibi 3 yaprak verdi. Acaba ne zaman boyu 3-4m olacak da çiçek verecek acaba?
Cardiocrinum giganteum (Riesenlilien)
Höhe 2 bis 3 M., sommerblühend, schwierig, untief pflanzen, braucht Schatten oder Halbschatten und sehr viel Düngung mit z.B. alte Stallmist. Blüten erscheinen erstmal nach 2 Jahre
Güler hanım...
Nezaman açacağına dair azıcık araştırma yapayım dedim de...2 yılı buluyormuş. O da iyi bir gübrelemeyle. :( Hatta normal şartlarda 3-4 seneyi bulabiliyormuş...
http://cgi.ebay.de/Riesen-Lilie-%22Liebhaberpflanze%22-mit-tollem-Duft_W0QQitemZ320257831783QQcmdZViewItem?IMSfp=TL0 805301536a23637
Burda yükseklik 3.40 m kadar çıkabilir ama 3-4 seneyi bulabilir çiçek açması diyor. Temmuz aylarında çiçek açar, çok cezbedici bir kokusu vardır, gölge **** yarı gölgeli yerlerde yetiştirilmelidir filan diyor.
Çok can sıkıcı geldi bana ama olsun yine de üzülmeyin siz...bol bol gübreleyin Güler hanımcım... Sizin elinizde ne olsa güllük gülistanlık olur merak etmeyin...Biraz beklememiz gerekecek okadar...
Sabah yürüyüş yaparken komşumun bahçesinde görünce bu çiçek sandım. Boyu 1,5 metre civarındaydı fakat çiçekleri buradakinden daha küçüktü. Heyecanla fotoğraf makinamı aldım, çektim. Fakat buradaki fotoğrafına bakınca farklı olduklarını gördüm. Aynısı olsaydı, yalvarıp yakarıp bir soğan alacaktım :D
3933839339
sukranayalp
02-06-2008, 10:44
Sevgili Limon, bu çiçek zambak çiçeği. Lilium olarak geçer, sanıyorum Yapı marketlerde, kış döneminde soğan olarak rahatlıkla bulabilirsin. Ayrıca baharda saksı içinde de satışını yapıyorlar. Genelde turuncu renklisini getiriyorlar.
Bizim burda da mis zambagı derler sanırım sende bilirsin ve harika kokar:)
Ben zambağı biliyorum sanıyordum aslında ama bu kadar uzun olduklarını bilmiyordum.
Bu yazımın üzerine dün İzmir'deki teyzem zambak soğanı göndermiş. Sanırım çok istemişim :)
Teşekkür ederim açıklamalarınız için.
Sevgili limon, benim bahçemdeki lillyumlar da çok güzel açtılar bazılarının boyu1.5m den daha uzun. Hem beyazı var hem de hafif pembesi. Kokuları da çok yoğun. Pembe olanların üzerindeki çiçekler hem çok iri hem de çok fazla. Dün saydım bir dalda 13-14 adet çiçek var. Yıkılmasınlar diye sopaya tutturdum. Ama bunlar Riesen lilly değiller.
Güler Hanım, müsait bir zamanınızda Riesen Lilly'lerin fotoğrafını çekip ekler misiniz? Gelişimini beraber takip edelim. Sevgiler.
Sevgili limon, benim Riesen Lilly sizlere ömür. Hem soğanını elde ederken hem de bakımını yaparken çok uğraştım ama kısmet değilmiş. Şimdi sevgili Ferda Ülkümen'in elindekinin büyümesini beklemekteyim.
Ama sanma ki vazgeçtim. Bu sene elden getirtmeyi plânlıyorum. Zavallı soğanlar, elime geçene kadar orası senin burası benim koli içinde çok dolaştılar.
Ferda Ülkümen
11-07-2008, 14:17
Sevgili Güler
Üzgünüm....
Ne yazıkki son hali bu;
Evet, sevgili Ferda, benimkinin de ölümü aynı şekilde olmuştu.
Kala kala bir adet memet beydeki kaldı. Acaba o ne alemde ?
Teyze yazık olmuş üzüldüm. Hani şu peşine ailecek düştüğümüz soğanlar değil mi?
Ah ah daha önçe bu siteye niye girmemişim burayı yeni gördüm, o soğanı o saksıda gördüğüm an içim sızladı, evet ölmüş gibi. Daha önce görseydim büyük bir ihtimalle yetiştirirdik.
Güler ablam da hiç bahsetmedi böyle birşeyden, neyse Ferda hanım saksıyı hiç ellemeyin kesinlikle su vermeyin bekleyin, sonuçları yazarsanız sevinirim.
Bu soğanlar bana gelseydi keşke ah ah yazık olmuş ben sizlerden fazla üzüldüm.
Soğanlı bitkiyi çoğalatmak çok zordur biz 7-8 yıldır onun ilmini alıncaya kadar çok çektik. Çünkü herşey yazıldığı gibi olmuyor.
Sevgili Lilium, siz hiç üzülmeyin. Sağ kalanlar bizim olsun derler ya...
Yurt dışından gelecek bir arkadaşıma sipariş vereceğim. Bu sefer elden geleceği için çarçabuk elimizde olur, ben de size veririm. Bizler için üretirsiniz olmaz mı?
Sevgili Lilium, siz hiç üzülmeyin. Sağ kalanlar bizim olsun derler ya...
Yurt dışından gelecek bir arkadaşıma sipariş vereceğim. Bu sefer elden geleceği için çarçabuk elimizde olur, ben de size veririm. Bizler için üretirsiniz olmaz mı?
Sevgili güler ablacığım;
Siz yeterki onu bana ulaştırın, sayın denizakvaryumun verdiği site alman sitesi değil mi. Almanyada arkadaşım var ona yazar onada getirtebiliriz. Bir şekilde bu çiçeği mutlaka üretmem lazım. Bu güzel site için.
Sevgili arkadaşlar;
Sevgili güler abla Riesen Lilly soğanlarını ne yapıp edip bir şekilde getirtmeyi başardı, Rahatsız olmasına rahmen Sevgili eşi oğuz abiyle soğanları bana ulaştırdı, emeklerine çok çok teşekkür ederim.
Çok geçmiş olsun umarım çabuk atlatırsınız.
Sevinçimden soramadım da sahi nereden getirttiniz. (sizden korkulur)güler abla.:)
Üzüldüğüm soğanlar bayağı pişme yapmış havasızlıktan hatta iki santim kadar olan yapraklar çürümüş, gerekli müdahaleleri yapıp ektim, inşallah buradan güzel çiçekli hallerinide sizlerle paylaşırım.
Bilginin sınırı olmaz düşünçesi ile Riesen Lilly ilgili yabancı sitelerdeki bilgileri yabancı dili olan arkadaşlar tercüme edip gönderirseniz çok sevinirim.
Bu işi başarmamız lazımmmmm.
sevgilerimle
lilium
Öğrenmek istediğiniz ne Sn Lilium? 33 nolu mesajda biraz bahsetmiştim...
hocam100
05-11-2008, 16:29
Ben almak isterim çok güzel bir çiçekmiş.
Öğrenmek istediğiniz ne Sn Lilium? 33 nolu mesajda biraz bahsetmiştim...
Sayın erbek ilginize teşekkür ederim, bakımı konularında teçrübelerime güveniyorumda, hızlı üretim şekli nasıldır, örneğin diğer liliumlarda dört üretim şekli vardır, üretiçi en çabuk en rizksiz olanını tercih eder.
Bunlarda da lilium candidum soğanına benzerlik var, fakat puldan üretimi varmı.
Toğumdan üretirseniz çiçek açması lilium candidum lardada üç yılı buluyor, çiçek açması soğan iriliği ile ilgili.
Kısacası üretimi ile ilgili bilgilere ihtiyacım var, bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Yabancı dilim olmadığı için yapancı sitelere giremiyorum, girsemde okuyamıyorum, yetiştiricilikle ilgili bu konuda bilgi bulan çeviri yapabilen arkadaşlar buldukları bilgileri buraya yazarlarsa sevinirim.
Çok önemli bilgiler küçük bir çümlenin içinde olur, eksiksiz çeviri yaparsanız çok sevinirim.
sevgilerimle.
Sayın Lilium
İnternette bulabildiğim bilgileri yazıyorum.Bir nebze işinize yararsa sevinirim.
-İyi deranajlı toprak istiyor.
-Yaprakları güneşten tahrip oluyor.(Çok güneş alan bir ortama dikilmemesi gerekiyor)
-Saksıda yetiştirmek için uygun değil.
-Bahçe salyangozlarının genç yaprakları yememesi için bitki etrafına sarımsaklı su öneriliyor.
-Ana yumru,yeni yumru oluşturarak,çiçeklenme sonrası ölüyor.Sonbahar veya ilkbaharda dikilen yeni yumru 3-4 sene sonra çiçekleniyor.(Tohumdan çiçeklenme 7 yıla kadar)
http://www.viscum.dk/eng-sider/cardiocrinum.htm
KOlay Gelsin.
Saygılarımla:)
Teşekkür ederim fsuzen Ana soğan öldüğüne göre üretimide bayağı uzun zaman alacağa benziyor, fakat kaç adet yeni yumru yaptığı ile bir bilgi yokmuydu.
Öyle tahmin ediyorumki kardeşlenme yavaş olsa bile toğumu ile hızlı bir şekilde üretilebilir, tabi dediğiniz gibi yedi yıl da hepey uzun bir süre.
Olsun ben inatla birşeyi başarmayı seviyorum,yeterki bu gelenler kendilerini toparlarda yeşerirler, bütün düşünçem o
sevgilerimle.
En az beş yıl Sn Lilium, çok sabır gerek gerçekten. Ama beklemek bile insanı mutlu etmeye yetiyorsa, düşünün birkaç sene sonra aldığınızın karşılığı ölçülebilirmi?
Sayın Lilium
3-4 sene (bazılarına göre 5 sene) sonra çiçek açacak yavru yumru sayısı bir kaç tane olarak geçiyor.Tahminim sayı 3 taneyi geçmez.
Teşekkür ederim arkadaşlar verdiğiniz bilgilere, az önçe sayın praceox buraya mesaj atmıştı tam onu okuyordum, mesaj ortadan kalktı ne oldu anlıyamadım.
Belki düzeltme yapıyordur :rolleyes: Ben de forumlara bakıyorum belki orda değişik birşeyler bulurum diye ama malesef üretimle ilgili birşey bulamadım henüz.
Teşekkür ederim arkadaşlar verdiğiniz bilgilere, az önçe sayın praceox buraya mesaj atmıştı tam onu okuyordum, mesaj ortadan kalktı ne oldu anlıyamadım.
:D Nasıl ki bazen ne istediğimizi duyar isek veya Türkçe bir yazıda anlamak istediğimizi okur isek ben de gönlümün istediği şekilde yorumlamış olabileceğim kanısına vardım.
Kesin veya güvenilir verilere ulaşamadım halen.
Kaç yavru verir ortalama?
Bu yavrular kaç sene sonra ortalama çiçek açar?
Araştırıyorum... :)
Çok doğru sayın praecox, hoşumuza giden işimize gelen bilgiler işi doğruya götürmez.
İşte bundandır ki çeviri yapan arkadaşlardan tam olduğu gibi bir çeviri yapmalarını istemem, onun için önemli olmıyan bir kelime bir cümle benim için çok önemlidir.
Bir kelime eksikliği veya ekleme bilgilenme yanlışlığına götürür.
sevgilerimle..
http://www.shop.sunshine-seeds.de/pflanzen/Cardiocrinum_giganteum.htm
TOHUM EKİMİ:
Tohumları ekimden önce 6-8 haftalığına nemli bir ortamda ve buzdolabında yaklaşık 2-5 °C de bekletilir. Ardından sadece yüzeysel olarak çiçek toprağı veya üretim toprağından oluşan bir karışım ve 1/3 kum **** perlit / vermikulit içine ekilir.
Soğanlar gevşek ve geçirgen, 2/3 ü kum, perlit **** vermikulitden oluşan humuslu bir ortama öyle yerleştirilmeli ki, ucu yüzeyden görülmelidir. Soğuk mevsimlerde serin, yaklaşık 5ْ C de don tutmasını engelleyin ve sadece hafifce nemli tutun. Çok fazla sulamak soğanın çürümesine sebep olur. Mart ayları dolaylarında sökme işlemine başlarken ortamın sıcak ve aydınlık olmasına dikkat etmelidir ve gelişimine uygun olarak verilen su miktarı azar azar arttırılmalıdır. Kök oluşmaya başladıktan sonra düzenli olarak sulama yapılmalı ve toprak işlenmelidir.
Bazı bilgiler oluşmaya başladı galiba, ama tam değil.
Sayın erbek Bu bitki marta sökülüyor ise o zaman bunun ekim zamanı sonbahar değil ilk bahar olması gerekiyor, şimdi ekmemiz hata olur.
Önçe bu bilgiyi doğrulayalım, ilkbaharmı sonbaharmı.
Ekim tarihi veya zamanı ile ilgili birşeyler yok muydu.
Görüyorum sizlerde benim kadar çırpınıyorsunuz, çok teşekkür ederim sevgili arkadaşlar.
Ferda Ülkümen
06-11-2008, 15:05
Güler geçen yıl getirttiği soğanların bir tanesini bana vermişti, mart ayında diktim.
Hızlı ve güzel bir gelişme gösterdi, üç ay sonra birdenbire çürüdü.
Sebebini anlayamadım, çünkü bakımında herhangibir değişiklik yapmamıştım.
27 / 04 / 2008 tarihinde'ki durumu (sonraları daha da gelişti)
52060
09 / 07 / 2008 tarihinde'ki durumu
52061
Çok doğru sayın praecox, hoşumuza giden işimize gelen bilgiler işi doğruya götürmez.
İşte bundandır ki çeviri yapan arkadaşlardan tam olduğu gibi bir çeviri yapmalarını istemem, onun için önemli olmıyan bir kelime bir cümle benim için çok önemlidir.
Bir kelime eksikliği veya ekleme bilgilenme yanlışlığına götürür.
sevgilerimle..
Ben bir çevirmen ve konunun uzmanı kesinlikle değilim.Sadece gücümün yettiğince katkıda bulunmaya çalışıyorum. Eğer bu sitede her konunun uzmanı mükemmel insanlar varsa ben sadece izleyici olmayı tercih eder ve bilgiye şapka çıkarırırım:)
İzlemedeyim.
Ben de uzman filan değilim Sn.Fsuzen, aynen sizin gibi sadece elimden geldiği kadar faydalı olmaya çalışıyorum. Tabii işinin ehli olanlar varsa ben de şapka çıkarırım elbet ve aradan çekilirim mutlaka, ama şu anda yardımcı olabilmek varken de izlemek neden? Öyle değil mi?
Sevgili arkadaşlar sizlerden bu konuda yardım istiyen benim sakın bazı kelimelerimi üzerinize almayın bu beni çok üzer.
Eğer bu sitede her konunun uzmanı mükemmel insanlar varsa
Bu yazıyı neden yazma ihtiyacı duydun anlıyamadım sevgili arkadaşım, Ben sadece uzman olanlar yazsın demedimki, yabancı dilim yok yabancı kaynaklardan bilgi alamıyorum yabancı dili olan riesen lilie ile yetiştiriçilikle ilgili bilgileri çeviri yapıp gönderirlerse çok sevinirim dedim, bu güzel çiçeği bu güzel site için yetiştirmem lazım, tabi ki uzman gişiler çıkıpta yazarlarsa daha da çok sevinirim. Konumuza dönecek olursak.
Şu an en önemli tam olarak ekim dönemini öğrenmek, yukarıda sevgili ferda hanım ben marta ektim yeşerdi üç ay sonra çürüdü diyor.
Sayın erbek ise yapmış olduğu çeviride marta söküm yapılır deniyor.
Şimdi arkadaşlar bize ilk lazım olan ekim dönemi zira soğanlar bayağı hırpalanmış yazın ekilecekse topraktan almak lazım, açil öğrenmemiz gereken bu, Ama öğrenirken de kelimelere takılıp birbirimizi kırıp inçiltmiyeyim.
Sevgili fsuzen beklemede kalmanız beni çok üzer istemiyerek te olsa ki böyle birşey asla yok kalbinizi kırdı isem çok özür dilerim.
Sevgilerimle
lilium
Sayın Lilium
Lafım kesinlikle size değil. Alınganlık yaptım diyelim:confused:
Bir çok yerde(sitede) soğan(yumru) ekimi için sonbahar veya ilkbahar deniyor.
Cardiocrinum ismi kalp şeklindeki yapraklarından geliyormuş.
Evet en uygun ekim zamanı sonbahar veya ilkbahar, doğrudur, bende bir kaç yerde rastladım ama çevirdiğim parçaya tekrar baktım evet söküm mart ayında diyor ama tohum ile üretimden bahsediyor bilemiyorum bire bir çevirdim ben belki çiçek açtıktan sonra çürüyen soğanlardan bahsediyordur :mad:
Teşekkür ederim sayın erbek;
O zaman riesen lilie nin lilium candidumdan pek farklı yanı yok benzer yanları çok. toğumdan üretimi doğrudur, bir tek sökümü mart ayında olmasına takıldım.
Sayın praecox'un yabancı dili iyi olduğu duyumları aldım.:):)
Kesin veya güvenilir verilere ulaşamadım halen.
Ulaşabildikleriz neyse ona da razıyız sevgili praecox. bu bitkiyi üretmemiz lazım.:):)
sevgilerimle
lilium
Arkadaşlar güler ablanın verdiği 3 adet riesen lilie'ler den bir tanesi kendini gösterdi, inşallah ona bir şey olmaz,
72611
http://img11.imageshack.us/img11/5384/fotoraf0001uzu.jpg
Ellerine sağlık, sevgili lilium. Darısı diğerlerinin başına.
denizakvaryumu
15-04-2009, 07:41
Güler Hn.,
sizdekiler ne oldu?
İkincisi de kendini gösterdi :D geliyorum diyor:D
Güler ablanın duası kabul oldu erhalde
Ben elimdekileri Lilium'a devrettim.
İnşallah söz verdiğim gibi bu çiçeği ağaçlar net adına yetiştirmeye çalışacağım, üç tane ile ne kadar zaman da çoğaltabiliriz, onu da zaman gösterecek, henüz iki tanesi yeşerdi ve canlandı, ama başaracağız. Başarmak zorundayız.
Üçünçüsüde kendini gösterdi :p:D
78191
Sevgili lilium, maşallah. Ellerine sağlık ama sana ufak bir hatırlatma. Biz de buraya kadar becerebilmiştik ama sonra hüsrana uğradık.
Bundan sonrası da tabi ki önemli, benim için önemli olan bu safhaydı çünkü soğanlar hepey bir pişme yapmıştı, çıkmayacaklar diye hepey endişenmiştim, bundan sonrası daha kolay diyebilirim.
İnşallah sizler gibi hüsrana uğramam, çıkmasalardı da üzülürdüm ama çıktıktan sonra birşey olursa çok üzülürüm.
Üstad sizsiniz sevgili lilium.
Güler abla beni mahcup ediyorsun, sizin yanınızda üstad değil çırak bile olamayız.:p
Tevâzunun bu kadarı da fazla sevgili lilium. Adınız üzerinde LİLİUM.
[QUOTE=denizakvaryumu;201357]Bahçesi olanlar kaçırmasın derim :)[QUOTE]
Bahçesi olanlar kaçırmasın derim :)
Sebahattin Sargın
21-08-2009, 01:03
Sevgili Lilium;
Riesen-Lilie'lerin son durumları nedir acaba?
Sevgiler ;)
Sevgili sebo, Riesen Lilie'lerin son durumu şu anda uykuya yattılar, sanırım bir aya kalmaz tekrar yapraklanırlar, resimlemek ve gidişatı görmek için bende sabırsızlanıyorum.
Mayıs ayında çıkardığı yaprak sayısı yukardaki gibi mi kaldı? Ne zor bir şeymiş bu bitki.
Oysa soğanlıları kolay biliriz.
Mayıs ayında çıkardığı yaprak sayısı yukardaki gibi mi kaldı? Ne zor bir şeymiş bu bitki.
Oysa soğanlıları kolay biliriz.
Biraz daha gelişti ve sezonunu kapadı, Daha doğrusu Riesen Lilie'leri güler abla dışarıdan getirttiği zaman bunlar uyanmış ve birer yaprak açmış olduğu zamanda söküm yapılarak uzun bir yolculuktan sonra elime ulaştı, açan yaprakları sönmüş soğanlarda epey bir pişme gözlemlemiştim, uyanan soğanı tekrar ikinci bir kez ekmiş olduk buda biraz değil bayağı gerilemesine sebep verir, Ama önemli olan tekrar yaprak çıkarmasını başarabildik, sanırım bu sezon ne olacağı ne sonuçlar vereceğini hep birlikte göreceğiz.
Sebahattin Sargın
21-08-2009, 12:23
Riesen Lilie'lerin uyanış, gelişim ve uyku dönemlerine gerçişleri tam olarak hangi aylarda oluyor Sevgili Lilium?
Sevgiler ;)
Şu ana kadar gözlemlediğim ve edindiğim bilgiler doğrultusunda liliumlarla aynı familyadan olduğu için liliumlarla aynı özellikleri taşıyor, uyanma dinlenme dönemleri aynı gibi her ikisi de şu anda dinlenme dönemlerini bitirip uyanma dönemlerine girdiklerini düşünüyorum havaların serinlemesiyle birlikte bitişeceklerdir.
Durum nedir acaba? Macera hikayesi gibi okudum bir çırpıda :D
Bende haber yok, lilium'a sorun.
bu sezon ne olacağı ne sonuçlar vereceğini hep birlikte göreceğiz.
Sn.Lilium'un bu sezon demesinden yola çıkınca ben gelecek bahara tekrar yapraklanacağını sanıyordum. Ancak,
Şu ana kadar gözlemlediğim ve edindiğim bilgiler doğrultusunda liliumlarla aynı familyadan olduğu için liliumlarla aynı özellikleri taşıyor, uyanma dinlenme dönemleri aynı gibi her ikisi de şu anda dinlenme dönemlerini bitirip uyanma dönemlerine girdiklerini düşünüyorum havaların serinlemesiyle birlikte bitişeceklerdir.
Bu yazıyı Ağustos ayında yazdığına göre ve uyanmadan bahsettiğine göre son durumu ben de çok merak ediyorum.
Hımmm bekleyeceğiz o zaman, mevzu bahis soğanlı bitki olunca sonbhardaymış gibi algıladım; birsürüde soğanlı bitki ekince böyle oldu :D
Arkadaşlar bende sizler kadar merakla bekliyordum, şimdiye kadar yapraklanmaları lazımdı, sizlerden aldığım mesajlar doğrultusunda sizlere doğru bir şeyler söylemek için gidip eşeleyip bakayım dedim.
Şu115303 kadar bir parca bulabildim, ne yazık ki toprak altı haşereleri soğanları yemişlar, çok üzgünüm , ne diyeceğimi de bilmiyorum. çok moralim bozuk.
Ailecek geçmiş olsun, yenisini aramaya koyuluyorum.
Geçmiş olsun, sıkmayın canınızı...
Yumru macerası hüsranla bitmiş ;(
Cardiocrinum giganteum ' un 20 tohumunu aldım , bakalım sonuç ne olacak .
Hele gelsin ekeyim de...
Bu arada tohumdan yetiştirme konusunda bilgileri derleyip sunarım ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.