Bağlan

View Full Version : Eaglion / Juniperus chinensis

Eaglion
03-02-2008, 00:10
Adı: Koca Kol
Türü: Juniperus chinensis
Elde ediliş: Fide olarak alındı
Ekim Yaşı: 4 yıl (?)
Eğitim Yaşı: 6 ay
Yükseklik: 24 cm
Genişlik: 35 cm
Gövde çapı: en alt 1,6 cm orta: 0,8 cn
Bulunduğu ortam: Balkon
Hedeflenen Şekil: Dik tarz, Kıvrımlı dik tarz veya yarı sarkık
Hedeflenen şekle ulaşma süresi: 10-15 yıl

Öyküsü:
Mayıs sonunda şirketimizin bitkilerine bakan seracılardan talebim üzerine getirildi. İğnelerinde güneş yanıkları vardı. Gövde zayıf olmasına rağmen kök yapısı iyi gelişmişti. Gövde dibinden biri çok uzun olmak üzere toplam 6 ayrı gövdecik daha çıkıyordu. İçinde bulunduğu yukruk kada torbadan çıkarılıp, 1/2 oranında kök budaması yapıldı. Genişçe bir saksıya alındı. Gövde büyümesi ve nebari oluşumu için bekletiliyor. İlk geldiğine göre oldukça toparlanmış durumda. Şu ama kadar ciddi bir budama yapılmadı.

Telleme:
Yaklaşık 40 gün önce tellendi. Tellemenin amacı esas şekli vermek değil. Hava ve güneş alışı kolaylaştırmak amacıyla ve ileriki şekillendirme için ön hazırlık için yapıldı.

Plan:
Teller mart ayı ortasında çıkartıldıktan sonra eğer alt dallarda yeterli gelişim varsa dal budaması yapılabilir. Yoksa düzelme budamasını takiben 1 yıl daha bekleyeceğim.

Ön (bakış yönü) güney olarak etiketledim.

Eaglion
03-02-2008, 01:43
Ağacın yukarıya uzayan kısmını, bir bölümünü öü dal efekti için bıraktıktan sonra budayıp yarı sarkık mı yapsam yoksa, altaki uzun dalı budayıp, yine ölü dal, yukarıya giden kısımlardan yarı dik mi yapsam?

Ali H. ALI
03-02-2008, 09:05
Dusundugun iki tarzi da rahatlikla yapabilirsin. Ikisini de yapabildigine gore tarz secimini kendin yapmalisin icinden gecen ne ise onu yap.

Agaclarin icin ilk gunden baslayip duzenledigin bilgi verimi cok guzel. Bircok arkadasa ornek olacagini dusunuyorum.(Cinliler agaclarina senin gibi ozel isimler koyuyorlar)

Agaclarina nasil bir tarz uygulaycagini ta bastan kararlastirirsan calismalarin daha kolay olacak.

Eaglion
02-03-2008, 00:56
Son soğuklardan sonra her zaman verdiğim miktarda su verdiğimde topraktaki kurumanın yavaşladığını farkettim. Sıcaklarda başlaması ile yapraklarda kuruma belirtileri oldu. Bugün ve yarın çok sayıda saksı değişimi yapacağım için, arada kontrol edeyim dedim.

Köklerin büyük kısmı kararmıştı. Üç adet ana kök ve bunlardan çıkan bazı yan kökler hala sağlamdı. Siyahlaşanlar temizlendi. Zaten nebari oluşturmak için daha önceden de planladığım üzere, en üst kök seviyesinin hemen üstünde dört yanda kabuğu soyarak köklendirmeye uygun hale getirdim. Bol miktarda, IBA uyguladıktan sonra, yeni saksıya yeni karışla yerleştirdim. Toprak seviyesini köklendirme yapmaya çalıştığım bölgenin üstünde olacak şekilde yüksek tututum.

Yapraklarda kuruma başlaması, kök azaltması yapılmış olması ve son olarak yeni çıkacak tomurcuklara izin vermek için telleri söktüm. Telleme uygulaması erken sonlandırıldığı için şekillenme istenilen gibi olmadı. Dallarda eski pozisyonlarına doğru hafif bir dönüş oldu. Ağaç kendi toparladığında Tekrar telleme uygulanacak. Bu süre içinde, Dalların formu yanlarda çektirme ile korunmaya çalışılacak.

Acil müdahale olduğu için işlemleiri fotoğraflayamadım. Çektirme yaptıktan sonraki halini foroğraflayıp ekleyeceğim.