PDA

View Full Version : Etoburbitkilerde su sorunsalı.




praecox
30-01-2008, 18:12
Bu başlığı etoburbitkilerde kullanılması gereken sulama suyunun ne olması gerektiği hakkında bilgileri, mesajlaşmaları toparlamak amacı ile açtım.

Torf'dan sonra EB'lerin ikinci ele almıya çalıştığım konu su'dur. bu başlıkta su kavramı geçiyor ise bu burda saydığım vasıflarda bir su olmalıdır. Gerek torfu ıslatmada gerekse üsten veya altan saksıyı sulamada veya su eklemelerinde su terimi geçiyorise bu kesin kez bu sudan olmalı.

En iyi su safsudur. yağmur suyu, kar suyu, hatta klima, buzdolabından çıkan suları da burda zaman zaman tartışacağız veya tartıştık. Onları da bu başlığa aktarark toparlamıya çalışacağım.

Şu sular uygundur:
Yağmur veya kar suyu
Katkısız ütü veya akü suyu
Destile su
Revers osmosis ile arıtılmış su (ters osmos)
Deionise su (anion ve kation değiştiriclierinden geçmiş)
Buzdolabının buzluğundan veya klimadan akan su (kullanmadan evvel bir kaynam çıkartıp soğutun)

Diğer sular EB'ler için uygun değildir.




memet
30-01-2008, 19:15
Bugün, Koçtaş'da etobur bitkiler için su konusunda "eğitim " verdik. Görevliye, kapların içine çeşme suyu dökmenin hiç bir işe yaramadığını söyledik. çünkü satış için ayarlanan iç içe olan iki kabın deliği olmayan dışındakini, suya oturtmuşlar.
Adabayraoğlu'na biriktirdiğim yağmur suyundan kurumakta olan birini suladık. Yöneticilere yağmur oluklarından su biriktirmesini, ya da klima suyunu toplamasını önermesini söyledik.
Son olarak da, forumdaki etobur başlığına girip bir gözatmasını rica ettik.

alpiii
30-01-2008, 20:12
Aldığım saf suyunun içindekiler bölümü yok yani içerisinde koruyucu vb. şeyleri yazmıyor ve ayrıca ben akü suyu alıyorum saf su olarak şuana kadar elmadağ marka bir saf su kullanmıştım ancak ondan bir daha bulamadım şimdi farklı bir saf suya geçicem acaba bitkim zarar görürmü ve içinde koruyucu vb. şeylerin varlığını nasıl öğrenebilirim?

Aldığım suyun içinde şu yazıyor:Araçların akülerinde,radyatörlerinde,cam yıkama suyu ünitelerinde,ütülerde kullanılabilecek şekilde kalsiyum kirecinden magnezyumdan tortudan arındırılarak üretilmiştir.
Bu su uygunmudur? henüz açmadım suyu değiştirmem gerekirmi?

avukatkemal
30-01-2008, 20:52
Sayın Alpi,

ben benzin istasyonundan aldığım 3-4 değişik marka saf su kullandım, sorun yaşamadım.. Ama bu demek değil ki, hiç yaşamıcam..En sağlamı aslında suyun saflığını ölçebilmek ama maalsef bu imkanım yok.. Ancak normal şartlarda akü sularının sorun çıkarmaması lazım diye düşünüyorum.. Aldığınız suyu kullnabilirsiniz..Yalnız katkısı ve parfümsüz olmasına dikkat edin :D

alpiii
30-01-2008, 21:14
malesef benimde saflığını ölçme gibi bir imkanım yok.Ürünün üstünde sadece yazdıklarım yazıyor parfümsüz olduğunu biliyorum ancak katkı olayına takıldığım için sordum aldığım benzin istasyonundada sordum ancak hiçbirşey bilmiyorlar;) umarım yoktur.Teşekkürler cevaplarınız için

asterix
31-01-2008, 09:44
tıbbi malzeme satan bir yerden 10 litre saf suyu 15 ytl ye aldım.

Ophrys
31-01-2008, 14:12
asterix, kipa'da 2,5 litresi 2,5 ytl. Siz epey pahalıya almışsınız.

alpiii
31-01-2008, 20:34
Ben tanesi 0.75 ytl den 6 tane aldım o da 3 lt yapıyor ve 4.5 ytl'ye denk geliyor

asterix
31-01-2008, 20:40
imkanlar dahilinde ancak bulabildim :)

asterix, kipa'da 2,5 litresi 2,5 ytl. Siz epey pahalıya almışsınız.

memet
31-01-2008, 22:21
Marketlerde ve benzincilerde arayabilirsiniz saf su. Tıbbi olan sanırım, sretil olduğu için pahalı.

Gatay
02-02-2008, 18:28
İyi akşamlar etobur bir bitki aldık.Satıcıdan özellikle bakımı konusunda bilgi istedik.Özel bir bakımı yok çok fazla güneşte tutmayın.Direkt güneş görmesin dedi.Ancak su konusunda bir açıklama yapmadı.Kullanılan su mutlaka saf su mu olmalıdır acaba ? Çeşme suyu veya damacanalarda satılan sular bitkiye zarar mı veriyor ?

memet
02-02-2008, 18:51
Gatay, satıcının dediklerini unutun. Etobur başlığını bir gözden geçirin. Özellikle yazın direk güneşte olacaklarını şimdiden söyleyeyim. şimdi de güneş almaları gerekiyor. Ama soğuktan korunmalı.
Su konusunda bu başlıkda yazılı olan suyu kullanın. Diğer suları kesinlikle kullanmayın. Türüne göre, dormanside olabilir bitki, onu da gözönünde bulundurmak gerek.

Gatay
02-02-2008, 19:07
Memet Bey, çok teşekkür ederim.Suyu benzin istasyonundan almak mantıklı olacak.Bu bitkiyi kaktüslerle birlikte almıştım.Kaktüslerimi cam kenarında güneş gören bir yerde tutuyorum.Bu bitkiyi de onlarla birlikte bakayım bu durumda.Bu sayfaları okumaya başladım henüz ismini bulamadım :) el şeklinde küçük kepçeleri var.kapanınca elin parmakları iç içe geçiyor.Forumlarda resimlerini gördüm ama ismi yazılı değildi.Tek tek okuyorum :) Teşekkür , saygılar

praecox
02-02-2008, 19:11
Bitkiniz sanırım Dionaea muscipula. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=938)başlığa bir göz atın.

Gatay
02-02-2008, 19:18
Evet Sayın praecox bende şimdi buldum.Başlıkları okuyacağım.Yardımınız için teşekkürler

gundam
22-02-2008, 23:22
philips, wp3811 kod lu yeni bir su arıtma cihazı çıkarmış, gerçi RO değil ama detaylı incelemesini veya su değerlerini bulabilen var mı?
en azından içilecek su ihtiyacını karşılayabilmenin yanında, sizce (ben sanmıyorum ama) EB lerin su ihtiyacını karşılar mı?

denizakvaryumu
23-02-2008, 21:30
Evet bugün marketlerde ben de gördüm, 150 YTL...çok da iddialı reklamları var.

Bana göre arıtılan suyun EC değerini ölçmeden bir şey demek hatalı olur.

Bendeki arıtma cihazı musluktan akan suyun 150 olan değerini 2 ye düşürüyor.Eğer aynı işi yapıyorsa gerçekten helal olsun.

gundam
24-02-2008, 13:22
bilgiler çok detaysız
değerlerle ilgili veri koymamışlar,
sadece bakterilerin %99.99 unu yok eder, suyun kotu kokusu ve klorunu alır diyor...

avukatkemal
24-02-2008, 14:20
Benim bildiğim su arıtma cihazları bakteri ve diğer zararlı partikülleri arıtıyor, mineralleri arıtmıyor..Yani suyu saf hale getirmiyor..ROlar ise sadece u dışında hiçbir madee mineral vs geçmesine izin vermeyecek kadar ince filtrelere sahip

gundam
24-02-2008, 18:15
o zaman bu alet aktif karbon ve belki de recineli bir filtreden başka birşey değil.

Weezer
18-03-2008, 21:16
akü suyu almaktan biktim ve sonunda ro aldim kendime 1 tane. değerleri tds metre ile olctum (ppm olarak olcuyor) 005 cikti. Akü suyunu olctum 002 cikti.Erikli damacanayi ölctüm 014 cikti.en fazla kac olmasi lazim $imdi 009 kadar ciksa yeterli mi..

Ophrys
18-03-2008, 21:31
akü suyu almaktan biktim ve sonunda ro aldim kendime 1 tane. değerleri tds metre ile olctum (ppm olarak olcuyor) 005 cikti. Akü suyunu olctum 002 cikti.Erikli damacanayi ölctüm 014 cikti.en fazla kac olmasi lazim $imdi 009 kadar ciksa yeterli mi..

Akü suyu almaktan bıktım ve sonunda ro aldım kendime 1 tane. Değerleri tds metre ile ölçtüm (ppm olarak ölçüyor) 005 çıktı. Akü suyunu ölçtüm 002 çıktı. Erikli damacanay ölçtüm 014 çıktı. En fazla kaç olması lazım. Şimdi 009 kadar çıksa yeterli mi?


Türkçe yazım kurallarına dikkat etmenizi rica ediyoruz.

The_Mad_Mush
31-08-2008, 21:21
Herkese selam, ben Tuncay. Bu bitkileri görüp tanıdıktan sonra ve nasıl çimlendirilmesi gerektiğini, şartların nasıl olacağını, nasıl sağlıklı büyüyecekleri konusunda engin bilgiler alabileceğimi bildiğim bu sitenin ve sizlerin sayesinde bende etobur bitkilere yeni merak saranlardanım. Dolayısıyla sorum olacak :)

msahin33 ten sipariş ettiğim tohumlar dün geldi ve bugün sizlerin anlattıklarınızdan anlayabildiğim kadarıyla olması gerekeni uyguladım. Yani beraberinde gönderilen asiti yüksek torfu geceden ısladım (kuru fasulye tarifi gibi oldu ama idare edin lütfen) Erkan Hocanın söylediği gibi. Bu sabah tohumları torfun üzerine tek tek bırakıp hafifçe üzerine bastırdım. Streç folyoyla kapatıp küçük delikler açtım ve alt kabına klima suyu koydum :/ (Saf suyu yakınımdaki petrol istasyonlarında bulamadım) Bu arada torfuda aynı su ile bolca ıslatmıştım. En son olarak güneş gören bir pencerenin önüne koydum. Buraya kadar herşey yolundadır umarım. Yaklaşık 1 saat sonra tekrar baktığımda içinde buharlaşma olduğunu gördüm ve streç filmin iç kısmında/tavanında damlalar yuğundu ve çokta ısınmıştı saksı.

Sorum şu; Bu şekilde oluşan damlaların üzerinden güneş ışığı vurduğu zaman damla mercek görevi görüp tohumu yakar mı, streç filme daha büyük delikler açmalı mıyım yoksa bu durum iyimidir?

Birde hazır büyümüş 2-3 çeşit bitki almayı düşünüyorum. Şayet alırsam bariz iklim değişikliği ne derece etkiler bitkileri? Malum Antalya çok sıcak.

Son olarak ikilemde kaldığım sorumu Erkan Hocamıza sormak istiyorum. Ben bu siyete dün üye oldum ama öncesinde epey zaman geçirdim yazılan değerli bilgileri okuyarak. Demek istediğim Erkan Hocamız belki bu bilgiyi daha önce verdi ama ben maalesef atlamış olmalıyım. Şudur ki, bitkiyi (VFT) bütün gün direkt güneş altındamı bırakmalıyım, (kaç saat) yoksa sabah, öğle, akşam saatleri güneşinden biri yeterlimidir?

Tahammülünüz için teşekkürler,

avukatkemal
31-08-2008, 21:55
Erkan beye sormuşsunuz ama tecrübelerimi paylaşayım:

Bence özellikle kızgın güneş altında streçle bırakmayın..benimkiler sabahtan öğlene kadar güneş alıyordu sorun olmadı.. özellikle yetişkin bitkilerde yapraklarında su ile güneşe bırakmayın..sabah ve akşam güneşi bence ideal..

Antalya bence etobur bitkiler için ideal ortam.. nem ve güneş ;)

The_Mad_Mush
31-08-2008, 22:10
Erkan beye sormuşsunuz ama tecrübelerimi paylaşayım:

Bence özellikle kızgın güneş altında streçle bırakmayın..benimkiler sabahtan öğlene kadar güneş alıyordu sorun olmadı.. özellikle yetişkin bitkilerde yapraklarında su ile güneşe bırakmayın..sabah ve akşam güneşi bence ideal..

Antalya bence etobur bitkiler için ideal ortam.. nem ve güneş ;)



Teşekkür ederim bilgi için. Değilse elimde bitki güneş döndükçe ben de sürekli peşinde dönecektim. Allah razı olsun, beni bu zahmetten kurtardığınız için :rolleyes: Öğlene kadar güneşi gören bir yere bırakayım uslu uslu orada dursunlar geleceğin katliamcıları. Sürekli yer değiştirmek onun için de iyi olmayacaktır kanımca. Yoksa yanılıyor muyum!!
:confused:

The_Mad_Mush
31-08-2008, 22:20
Bu arada Antalya bitkiler için ideal ortam ama etçillerin bayıldığı nem bizi mahvediyor burada :(

Peki yeni almayı düşündüğüm Drosera Binata, Sarr. ve VFT için iklim değişiklinin bir sorun teşkil edebileceğiyle ilgili bilginiz var mı?

Bugün foruma ancka şu saat itibarı ile bakabiliyorum.
Kısaca okuduklarımdan yanlış yaptığınızı anladığım şu.
Çimlenene dek bitki birkaç mini yaprak açmadan strech filmi alıştırarak açmadan asla bu tohumları güneş altında çimlendirmeyin.
Suni ışık altında dahi uygun olu aydınlık havadar ancak stretch altında güneşde çilenme çok riskli. filmi kaldırıp havalandırmayı ihmal etmeyin.
Yeni aldıklarınız nerden geliyor? yurtdışından ise sonbahar veya erken ilgbahar en uygun zaman olacaktır.

praecox
31-08-2008, 23:09
Bu arada Antalya bitkiler için ideal ortam ama etçillerin bayıldığı nem bizi mahvediyor burada :(

Peki yeni almayı düşündüğüm Drosera Binata, Sarr. ve VFT için iklim değişiklinin bir sorun teşkil edebileceğiyle ilgili bilginiz var mı?

Bugün foruma ancka şu saat itibarı ile bakabiliyorum.
Kısaca okuduklarımdan yanlış yaptığınızı anladığım şu.
Çimlenene dek bitki birkaç mini yaprak açmadan strech filmi alıştırarak açmadan asla bu tohumları güneş altında çimlendirmeyin.
Suni ışık altında dahi uygun olu aydınlık havadar ancak stretch altında güneşde çilenme çok riskli. filmi kaldırıp havalandırmayı ihmal etmeyin.
Yeni aldıklarınız nerden geliyor? yurtdışından ise sonbahar veya erken ilgbahar en uygun zaman olacaktır.

The_Mad_Mush
31-08-2008, 23:42
Teşekkür ederim bilgiler için. Söylediğiniz gibi yapıcam.
Yeni bitkiler GittiGidiyorda. Henüz sipariş vermedim, onada bir takım sorular sordum çünkü güvenilir kargo hakkında. Merak etme eline sağlam geçecek diyor ama özellikle Drosera Binata için ne gibi bir paketleme düşünüyor merak ediyorum. Epeyde gelişmiş yetişkin bir bitki ve dalları heryerde. 35 ytl diyor, fiyat hakkında bi bilgim yok. Söylediğiniz gibi sonbaharda yaklaşıyorken alayım diyorum flytrap05 ten. Resimler güzel görünüyor.
Lütfen bu gibi şeyleri yanlış başlık altında soruyorsam beni uyarın,

saydemir
26-10-2008, 14:56
İstanbula dünden beri yağmur yağıyor. Etoburcu arkadaşlar için bulunmaz fırsat. Ben ölçtüm suyun iletkenliği 30-50 mikrosiemens aralığında. Hatta yağmaya devam ettikçe iletkenlik azalıyor sanırım.

krizenten
07-11-2008, 23:14
İstanbula dünden beri yağmur yağıyor. Etoburcu arkadaşlar için bulunmaz fırsat. Ben ölçtüm suyun iletkenliği 30-50 mikrosiemens aralığında. Hatta yağmaya devam ettikçe iletkenlik azalıyor sanırım.
Çatı derelerinin içini iyi ki temizlemişim.Akan yağmur sularından yine yarım ton biriktirdim.:D

saydemir
08-11-2008, 19:34
Yarım ton mu?! :eek:

krizenten
28-11-2008, 20:01
Yarım ton mu?! :eek:

Hemen hemen. :D

bugrayesilkayna
29-08-2009, 18:04
ben 45 dakika kaynattığım içme suyunu 1 gün dinlendirip kullanıyorum olurmu. ?

avukatkemal
29-08-2009, 20:24
olmaz

praecox
29-08-2009, 22:27
Olur... :p:o

is_m@il
29-08-2009, 22:29
Suyu kaynatarak kireçten arındıramazsınız. Eğer su sıkıntınız varsa benzin istasyonlarından safsu alabilir (600 ya da 750 gr- 750 TL), ya da marketlerde reverse osmosiz teknolojisi kullanılarak üretilen içme sularını kullanabilirsiniz. aquafina olması lazım markası (1,5 lt-800 TL). Önceden Turquaz su da vardı ama şimdi üretilmiyor sanırım.

bugrayesilkayna
30-08-2009, 06:49
Olur... :p:o


güldüğünüzden anlamadım ciddi mi ?

600 - 750 gram su 750 tl mi ?? 7.50 olmasın

bugrayesilkayna
30-08-2009, 12:14
cevap yok mu?

içme suyu bu arada kireçsiz onu kaynatıyorum.

avukatkemal
30-08-2009, 13:39
Olmaz maalesef. İs_mail arkadaş bilgi vermiş o konuda..

bugrayesilkayna
30-08-2009, 13:56
şu arıtma sistemi dediğiniz şey hani çeşmeye kuruyolarda içme suyu oluyo çeşmedeki omu ? ayrıca kaynatığım suyu kullandım ben safsu veya arıtmalı su bulana kadar onu kullansam birşey olur mu?

bugrayesilkayna
30-08-2009, 14:32
ayrıca bende erikli kullanıyorum arkadaş demişki 014 ben bunu bide kaynattığımda 010 falan düşer 010 kötümü ?

Suyu kaynatarak kireçten arındıramazsınız. Eğer su sıkıntınız varsa benzin istasyonlarından safsu alabilir (600 ya da 750 gr- 750 TL), ya da marketlerde reverse osmosiz teknolojisi kullanılarak üretilen içme sularını kullanabilirsiniz. aquafina olması lazım markası (1,5 lt-800 TL). Önceden Turquaz su da vardı ama şimdi üretilmiyor sanırım.

böyle bir su markası söyler misiniz acil

is_m@il
30-08-2009, 17:12
Olmaz. Evet 7.50 TL idi. Ben aquafina kullandım.

bugrayesilkayna
30-08-2009, 17:15
aquafina ankarada varmı yani tüm marketlerde mi ?

avukatkemal
31-08-2009, 00:40
Etobur bitkilerde kullanabileceğiniz sular:

- Reverse osmosis sular,
- Katkısız ütü ve akü suyu,
- Yağmur suyu,
- Mecbur kalırsanız da klima ve buzdolabı suyu..

Bunun dışındakiler bitkileriniz için uygun değildir.

saydemir
31-08-2009, 21:16
Su alacaksanız ütü suyu ya da akü suyu kullanın. Gerçi ben aquafina nın iletkenlik değerinin çok düşük olduğunu ölçtüm ecmetre ile ama kullanmayı denemedim. Üzerindeki değerinde iletkenliğinin baya düşük olduğunu hatırlıyorum.

is_m@il
01-09-2009, 11:24
aquafina ankarada varmı yani tüm marketlerde mi ?

Birçok markette bulabilirsiniz. Esasen bu suyu ben de mecbur kaldığım bir dönemde kullandım. Herhangi bir zararını da görmedim. Şimdi şişesine baktım. iletkenlik değeri 11.5 microsiemens/cm yazıyor.

Bonsaiforever
19-11-2009, 09:12
Turkuaz ve aquafina reverse osmosis suymuş galiba, EB'ler için kullanılabilir mi bir fikri olan var mı? Ucuz saf su istanbul'da nereden bulabilirim:o

praecox
19-11-2009, 09:38
Evet üzerinde doğal kaynak suyu gibi ibare değil de, kıyıda köşede ufak da olsa işlenmiş su yazanlar RO gibi bir artıtma sistemi ile saflandırıldıktan sonra kandaki osmotik dengeyi bozmamak adına bazı elzem minerallerin soradan katılması ile elde edildiğini varsayarsak, Bu sular da EB sulaması için çok uygun olmadığını söyleyebiliriz.
Saf suyu en uygun oto sanayi sitelerinde akü suyu imal eden yerlerde bulabilirsiniz.
Her akü suyu veya ütü suyu uygun değildir.
Ütü sularında parfüm ve/veya yosunlamayı engelleyen koruyucu kimyasallar eklenmiş olabilirler. Buna dikkat edin.
Akü suyu alırken de bazen saf değil de % 5'lik oranlarda sülfirik asit içerebilenleri de ayırt etmeniz gerekir.

MaviKan
13-02-2010, 22:40
dinlendirilmiş su işimisi görür mü ? Bauhouse'da söylemişlerdi.

praecox
14-02-2010, 14:27
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=199992&postcount=1)ilk mesajı okudunuz mu?

Bu EB'leri sulama suyu çok tartışıldı. Bauhause olur diyebilir, ben de olur dersem ne olacak?
Sonuçta bu denenmiş bir şey. Bu işin pazarlığını bizimle değil bitkinizle yapmalısınız.
Ancak emin olun, onlar bu pazarlıkta herhangi bir orta yola dahi yanaşmıyorlar :D

MaviKan
14-02-2010, 18:25
Zaten biliyordum fakat yinede bir sorayım dedim :D

Akif
16-02-2010, 15:43
Su işi gayet açık ve net olarak belirtilmiş.

Fakat aklıma bir şey geldi ve size bir danışayım dedim. Sadece merakımdan soruyorum (Bu arada böyle bir senaryonun olma ihtimali düşük ama ya olursa hesabı bizimkisi). Yanlış anlaşılmasın lütfen.

Çok acil su gerekti ve elimizde veyahutta çevremizde hiç saf su yok diyelim. O an için çözüm olarak bir çaydanlıkta felan içme suyunu kaynatsak ve çaydanlığın uç kısmına bir boru vs.. takarak çıkan buharı bir kapta toplasak bu topladığımız suyu kullanmamız mümkün olur mu acaba? Sonuç olarak bildiğim kadarı ile su buhar haline geçerken bünyesinde ki kireç vs.. gibi maddeleri geride bırakıyor.

Ayrıca bu yöntemin hiç ekonomik olmayacağı kesin. Sadece çok acil durumlarda (Bu kadar acil durum ne olabilir ayrı mesele.) kullanılabilir mi onu merak ettim.

praecox
16-02-2010, 16:06
Ben yıllarca bu metodu yaptım. Buna destile su diyebiliriz "mayi mukkader" de denirdi. :) Ancak çok masraflı bir yöntem.
En uygunu oto sanayinde akü suyu imal eden satan birinden ucuza bidonları doldurtmak :D

Yağmur suyu toplamak da uygun.
Bir başka yöntem ise, büyükçe bir cam kaba su doldurmak. Ortasına suyun kaldıramıyacağı şekilde boş bir kap koymak. Camı sıkıca stretch film ile kapatın. Stretch filmin ortasına, boş kabın olduğu yerin üzerine gelecek şekilde, minik bir taş koyup bu sistemi güneşe koymak.
Buharlaşan su stretch filmde sıvılaşıp minik taşın yaratığı eğri ile akıp boş kabın içine damlıyacak.

Akif
16-02-2010, 16:12
:D Ekonomik olmayacağı kesin.

Elimde 5 litrelik bir şişe var. Vakti zamanında akvaryum için kullandığım reflaktometrenin (tuz ölçer) sıfırlaması için eczaneden almıştım (Neden o kadar fazla aldıysam) ve bir kaç mili litresini kullandıktan sonra gerisi elimde kalmıştı (Nereden biliyim sıfırlama için bir kaç damlanın yettiğini). O yüzden suyu alırken abartmışım biraz.

Şimdilik bitkim gelince onu kullanacağım.

Hhatice
16-02-2010, 16:12
Kaloriferin havasını almak için musluğundan aldığımız kalorifer suyu olur mu?

Akif
16-02-2010, 16:17
Buna acemi olarak benim cevap vermem doğru olmaz ama yinede bir şansımı deneyeyim. Forumda okuduklarım neticesinde maalesef kalorifer suyu olmaz. Normal suya göre daha vahim sonuçlar doğuracaktır diye tahmin ediyorum. Gerçi yinede daha deneyimli arkadaşların cevabı daha sağlıklı olacaktır.

Saygılar.

Akif
16-02-2010, 16:28
Etobur bitkilerle diğer bitkileri birbirine karıştırmamak gerekiyor. EB'ler bu konuda biraz aksiler anladığım kadarı ile. Dediğim dedikten başka bir şey demiyorlar.

avukatkemal
22-02-2010, 14:01
Akü suyu, parfümsüz ütü suyu, yağmur suyu veya reverse osmosis ile arıtılmış su idealdir.. Ve en pratik yöntemlerdir..

memet
18-03-2010, 20:05
Dört saksı eb iki senedir gayet güzel yaşıyordu kapının önünde. Bütün kış üstüne yağmur çamur, soğuk, don, vurdu herşey. Hiç bir şikayetleri olmadı.

Bir sene önce yağmur suyu biriktirip kullanmıştım. Son günlerde bakıyorum, suları azalmıyor.
Ne hikmettir bu böyle derken birer ikişer hızla hepsini kaybetim. Bir sabah annemi saksıları sularken görünce anladım olanı.
Diğer çiçekleriyle birlikte onları da suluyormuş bir haftadır.

querelle
18-03-2010, 22:30
Ah çok geçmiş olsun...Ne kadar üzüldüğünüzü tahmin edebiliyorum.

Benim de en sevdiğim Sarr.'ımı (Purpurea) pencerenin önünden çaldıklarında benzer bir his yaşamıştım...Etobur bitkilerde insan bir başka üzülüyor, sanırım onca zaman üstüne titremenin getirdiği birşey bu.

Her neyse; bu üzüntüyü dönüştürmeye çalışın bence. Mesela daha güzellerini alın, daha çok alın...Bu arada annenizi de bilgilendirmeyi unutmayın :)
Sevgiler,

venus_trap
13-04-2010, 10:23
Merhabalar bizim iş yerinde ki bazı odaların sıcaklıkları sabit tutulması gerektiğinden klimalar bulunmakta bunların akıttıkları suları 50 litrelik bidonlarda biriktiriyorlar bu suyu kullansam bi sakıncası olurmu. (bidonlar içeridedir ve güneş görmemektedirler)

asrin
16-05-2010, 16:22
arkadaşlar, acaba şu çeşme suyunu (biraz büyük miktarlarda) distile etme yöntemi yokmudur? Birçok vft, droseralarım var. suyun azlığından hepsini bir kaba koydum. Bu şekilde bile su dayandıramıyorum haylazlara :=) Laboratuvarcı arkadaşımdan istiyordum sürekli ama utanır oldum. Mali durumumda bu çiçekleri edinirken bitiverdi. bişeyler önerirmisiniz bana ?

sayın venus_trap; klima suyu olur diye biliyorum.

Korkut
17-05-2010, 17:05
Klima suyu en son seçenek. Eğer kullanacaksanız klimanın bulunduğu odada sıgara vs içilmemiş olması gerek diye biliyorum.

yener.T
16-06-2010, 10:28
Arkadaşlar yeni bir projeden bahsetmek istiyorum.Deniz suyunu içme suyu arıtma projesiolarak Avşa adasında kurulmuş ve dağıtıma geçmiştir.Bu arıtmada ilk aşamada deniz suyununtuzdan arıtılmış ph.6,5 olarak suda kireç ve klor bulunmamaktadır.Bu suyu E.B.lerin suyu olarak kullanabilirmiyim?
ikinci aşamada ph derecesi arttırılarak içme vasıflarına uygun hale getiriliyormuş.
Praecox hocamdan rica ediyorum bu arıtılmış suyu E.B lerim için kullanmada bir
zararı olabilirmi? Selamlarımla

yener.T
16-06-2010, 10:52
Praecox Hocanın alıntısıdır:
Şu sular uygundur:
Yağmur veya kar suyu
Katkısız ütü veya akü suyu
Destile su
Revers osmosis ile arıtılmış su (ters osmos)
Deionise su (anion ve kation değiştiriclierinden geçmiş)
Buzdolabının buzluğundan veya klimadan akan su (kullanmadan evvel bir kaynam çıkartıp soğutun)

Aquamatch türkiye firmasının su arıtım projesinden alıntı:
denizden suyun teminini sağlayacak Su Alma Yapısı, Ön Arıtım, Deniz Suyu Reverse Osmosis ve Son Arıtım ünitelerinden oluşan deniz suyu arıtma sistemi

Yukarıda arıtımdan bahsettiğim saf suyu e.b.lerim için kullanabileceğimi düşünmekteyim.Cevap beklerim

praecox
16-06-2010, 11:48
Deniz suyunun arıtılarak içme suyu elde etmek mümkün, ancak, içme suyu standartları bir dizi minerali içermesini öngörür. Kaç kademeden geçirilip ne miktar tuzun alındığını ancak prossesi tam olarak bilmemizle alakalı...

En uygun yöntem EC metre ile iletkenliği ölçün. değerleri 10 - 150 mikro Siemens arasında ise uygundur.

yener.T
16-06-2010, 13:09
Teşekkür ederim Sayın praecox daha açıklayıcı bir ifade benim için aydınlatıcı olacaktır.
Malum üzere bu işlerde cahilim.Selamlarımla

praecox
16-06-2010, 13:26
Suyun tam arıtma prossesini bilemiyorum. Bunu bilmeden bir şeyler söylemek yanlış olur.
Uzun uzadıya deniz suyunu artma tekniklerini ve varyasyonlarını burdan saymak yerine suyu bir EC metre ile ölçmeniz gerektiğini anlatmak istedim.

EC metrenizin olmadığını varsayarsam bir laboratuardan yardım alabilirsiniz veya EC metresi olan bir yakınınızdan ya da arkadaşınızdan.

yener.T
17-06-2010, 06:29
teşekkürler bilgiler için

alpermetre
12-07-2010, 09:46
Ben bu forumda yeniyim ve bir venüs sinek kapanı almak istiyorum. Herkes ne tür su kullanılıcağını belirtmiş ama kimse miktarını ve saat kaçta sulanması gerektiğini belirtmemiş. Ayrıca süerkli gidip su satın almak da çok büyük bir dert :( Bu konuda yardımlarınızı bekliyorm.

Korkut
12-07-2010, 12:00
Hoşgeldiniz sayın alpermetre

Saf su etobur bitkilerin altında 2cm civarı sürekli bulunması gerekir. Yağmur yağdığı zaman temin etmeye çalışın. En son çare olarak klima suyu ile idare edebilirsiniz.

alpermetre
12-07-2010, 14:05
Teşekür ederim temin edemessem sanırım ölür?

Korkut
12-07-2010, 16:36
Evet sayın alpermetre Su hayattır :)

Estergon80
09-11-2010, 20:59
Bende 2 adet farklı etobur bitki tohumu aldım. Çok güzel bir kitapçık var yanında şimdi sorun şu bende nem alma makinası var hergün 5 lt su üretiyor. Bu suyu kullanabilirmiyim?

Estergon80
11-11-2010, 13:19
Bu gün etoburlarımı ekeceğim bana cevap verebilirmisiniz?? Nem alma makinasından çıkan doğal su olurmu?

lunatic
17-11-2010, 16:45
Olur. Ama oda içinde parfüm, oda spreyi gibi kimyasallar kullanırsanız bunlar da suya karışabilir.

Estergon80
19-11-2010, 06:49
yok kullanmıyoruz çok teşekkür ederim bu arada bodrum civarında oturan varsa verebilirim su her gün 5 lt su üretiyor çünkü makinam.

çözbeniarapsaçı
24-04-2011, 00:58
acil durumlarda kullanmak üzere saf su ihtiyacını gidermek amaçlı pratik kendi buluşum :cool: çok kısık ateşte 2 saatte 250 cl su yapıyor.

saydemir
24-04-2011, 17:05
:)) Yöntem süper çözbeniarapsaçı ama 2 saatlik doğalgaz gideri ile elde edeceğiniz kadar akü suyu satın alınabilir mi acaba?

çözbeniarapsaçı
25-04-2011, 23:00
ekonomik değil tabi ki dediğim gibi acil durumlarda kullanımlık ama kısıkdan daha kısık olduğu için çokda yakmıyor :)

lunatic
28-04-2011, 08:34
Konuyla ilgili değil sn çözbeni ama arkadaki tül arka ocak gözüne çok yakın gibi duruyor fotoğrafta. Bir sıkıntı çıkmasın.

çözbeniarapsaçı
28-04-2011, 13:12
resimde öyle görünüyor ama uzak, sorun yok. uyarın için teşekkürederim.

çözbeniarapsaçı
06-05-2011, 13:46
RO aldım bütün bu dertlerden kurtuldum :)

dünyam1
08-07-2011, 11:27
arıtma suyu kullanıyorum nepenteş çiçegime..

tirtil82
19-11-2011, 21:14
Arkadaşlar bende ro cihazı almak istiyorum önerisi olan varmı ve nerden alabirim yardımcı olursanız sevinirim

Erdogan
05-03-2013, 16:11
RO cihazı hakkında bilgi verebilir misiniz ? VFT için akü suyu almaktan bıktım :/ yok mu bunun kolayı ?

skosse3
15-06-2013, 15:28
RO cihazı hakkında bilgi verebilir misiniz ? VFT için akü suyu almaktan bıktım :/ yok mu bunun kolayı ?

benim babamın çalıştığı bölümün laboratuvarında bi RO cihazı var ben oradan su kaçırıyorum :D gidip 5-6 litre şişeleyip onu kullanıyorum ben o cihazı araştırmıştım yaklaşık 1000-1500 lira arasında bi piyasası vardı ama eger evde kullandığın arıtma cihazı vara ona takacağın ek filitrelerle saf su elde edebiliyosun zaten saf su üreten cihazlarla normal içme suyu arıtma cihazlarının tek farkı filitreleri birinde fazladan bikaç filitre daha var bide ben bu yaz güneş sayesinde su buharlaştırıp saf su elde edeceğim sistemler kurmayı planlıyorum tabi işe yarayacak mı orası muamma :D

skosse3
17-06-2013, 18:54
Bi duzeltme yapayim yanlis anlasilacak sekilde yazmisim cunku laboratuvardaki makine o fiyattaydi ama 300 liraya da RO cihazi bulmak mumkun.

BMT
02-01-2014, 17:43
Merhaba,

Ben Bosch marka bi camasır kurutma makinası aldım ve aldıgım yer, makinadan cıkan suyun saf su oldugunu ve ütüde kullanabilecegimi soyledi. Her kurutmadan 3-5 litre su cıkıyor.
Sizce bu suyu etoburlarda kullanabilirmiyim?

Özgür Oğur
20-10-2014, 10:43
Konu güncel mi?

lost_raven
20-10-2014, 19:47
Konu güncel mi?

Mümkün olduğunca güncel... :p

Weezer
15-11-2014, 21:55
Konuyu açan Garo Hocamı görünce duygulandım tekrar.

RaJeV
24-03-2015, 10:29
Cocanın ürünleri olan turkuaz **** aquaifer suyu deneyen oldu mu? Bunlar ters osmoz sularıymış sanırım.

lost_raven
24-03-2015, 12:40
Cocanın ürünleri olan turkuaz **** aquaifer suyu deneyen oldu mu? Bunlar ters osmoz sularıymış sanırım.

Onlar terz ozmoz ile saflaştırılan suya içilebilmesi için takviye yapılarak elde edilen sular. Yani uygun olacağını sanmıyorum ama hiç ölçüp bakmadım açıkçası.

lost_raven
25-03-2015, 08:58
Sinekkapan – Venus Flytrap (Dionaea muscipula) etçil bitki | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/sinekkapan-venus-flytrap-dionaea-muscipula-etcil-bitki)
Yukarıdaki sitede 3 gün suyu biriktirip üstündeki suyu alarak kullanabilirsiniz demiş? Ne kadar doğrudur acaba?

Uygun değil ne yazık ki..

master1923
09-06-2015, 18:14
öncelikle merhaba arkadaşlar. Su sorunu için alternatif çözümler arıyorum da akvaryum balıkçılıgında kullanılan şu ilaç ReeFlowers (http://www.reeflowers.com/#/tr/products/detay/15) suyu saflaştırmada ne kadar etkili olur? ağır metalleri kloru falan çökertiyormuş demek oluyor ki etobur bitkiler için uygun ortamı sağlıyor. ben böyle düşündüm ama bir bilenin yorumu çok daha önemlidir. firmayada mail attım bu konuda cevap bekliyorum. teşekkürler.

RaJeV
09-06-2015, 19:31
öncelikle merhaba arkadaşlar. Su sorunu için alternatif çözümler arıyorum da akvaryum balıkçılıgında kullanılan şu ilaç ReeFlowers (http://www.reeflowers.com/#/tr/products/detay/15) suyu saflaştırmada ne kadar etkili olur? ağır metalleri kloru falan çökertiyormuş demek oluyor ki etobur bitkiler için uygun ortamı sağlıyor. ben böyle düşündüm ama bir bilenin yorumu çok daha önemlidir. firmayada mail attım bu konuda cevap bekliyorum. teşekkürler.

Çeşme suyunun kullanılmamasının sebebi sadece klor değil. İçerisinde minerallerden dolayı kullanılmıyor. Bu yüzden bu ürünü kullanmanız bir işe yaramayacaktır malesef.
A101 de satılan assu kullanabilirsin ppm değeri en son ölçtüğümde 33'dü. :D Tabi düzenli olarak ölçmekte fayda var. O dediğiniz ürünü alana kadar bir tane tds metre alın. 30 liraya gittigidiyordan bulabilirsin

Weezer
15-06-2015, 20:40
Sanırım en düşük saka su'da çıkıyor. TDS metre ile ölçmüştüm ama baya oldu. Tekrar piyasa araştırması yapmak lazım :)

Weezer
21-12-2015, 19:06
ph degerini yükselten alkali filtre alicakdim ro sistemime ama dediğiniz gibi etoburlar icin iyi olmayabilir. en iyisi damla alıp kendi suyumuza katmak :)

kutluay-
31-12-2015, 07:40
su olarak dağdan gelen suyu versek birzararı olur mu

lost_raven
31-12-2015, 16:11
Dağdan gelen su dediğiniz sizin oralardaki kenan evren çeşmesi vb ise bu suların durumları zaman zaman değişim gösteriyor kullanmadan önce ölçüm yapmak gerekir. Nepenthes için kullanacaksanız kipa marka kipanın kendi suyu veya erikli marka su kullanabilirsiniz. :)

Greant64
04-01-2016, 12:56
Evet arkadaşlar etobur bitki besleyen ya da beslemek isteyen arkadaşlar için gerekli saf suyu kar yagislarindan kar toplayıp suya çevirerek elde edebilirsiniz.
Tüm foruma arz ederim

david72
04-01-2016, 15:53
Haberlerde hava kirliliğin bu yağışlarla beraber ineceği ve kesinlikle yenmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuşlardı. Bence biraz daha beklemekte fayda var. En azından yüksek basıncın geçmesini beklemek daha iyi olur.

lost_raven
04-01-2016, 19:10
Evet kirliliğe dikkat etmekte fayda var bu sıralar yağanlar hep havadaki kiri tozu içinde barındırıyor.

vet
07-01-2016, 19:30
deniz akvaryumlarında reverse ozmoz kullanıyoruz sorun olmuyor.
fakat bir şartı var.

membran filtreden sonra su tatlandırıcılara geçmeden bir ara bağlantı yapıp musluk takıyorsunuz ve suyu oradan alıyorsunuz.

tds sıfıra yakın çıkıyordu fakat biliyorsunuz flitrelerin ömürleri var çimrilik yaparsanız durum vahim olur... bir tds cihazı alıp ara sıra kontrol edin **** bildirilen sürede mutlaka flitreleri değiştirin