agaclar.net >
Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler >
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) > Perlit, Vermikulit, Ponza, Volkanik Tüf, Cüruf, Plastik köpük, Kum, Çakıl, vb.
View Full Version : Perlit, Vermikulit, Ponza, Volkanik Tüf, Cüruf, Plastik köpük, Kum, Çakıl, vb.
Toprak hazırlama kullanılacak malzemeler
Doğal organik maddeler:
torf, çeşitli ağaçların kabukları, lif veya talaşları, yaprak çürüntüleri, şehir veya tarıma dayalı endüstri atıkları (saman, şaraphane ve mantar kompost atıkları) hayvan gübresi
Doğal inorganik maddeler:
kum, çakıl, granit parçaları, ponza, perlit, vermikulit, volkanik tüf (siyah, beyaz, kahverengi vb.) köpük, kaya yünü, volkanik taşlar
Tarım Endüstrisinde Pomza Kullanımı
* Toprak ıslahında,
* Az topraklı veya topraksız ortamlarda bitki yetiştiriciliğinde,
* Su beslenimi kısıtlı tarımsal - yeşil alanlarda
Pomza, volkanizma faaliyetleri esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani terketmesi sonucu oldukça gözenekli bir yapı içeren ve dünya endüstrisinde yeni olmamakla beraber, ülkemiz endüstrisine son yıllarda girmeye başlamış ve değeri yeni anlaşılan volkanik kökenli bir madendir.
Gözenekler birbirleriyle bağlantısız boşlukludur.
Bu özelliğinden dolayı ısı ve ses iletkenliği oldukça düşüktür.
Sertlği mohs skalasına göre 6.5-8 dır. Bünyesinde kristal suyu yoktur.
Kimyasal olarak tesirsiz ve %75'e varan silisyum oksit muhtevasına sahiptir
Pomza (ponza) terimi İtalyanca bir sözcüktür. Değişik dillerde farklı sözcüklerle adlandırılmaktadır. Örneğin; Fransızca'da Ponce, İngilizce'de (iri taneli olanına) Pumice, (ince tanelisine) Pumicite, Almanca'da (iri tanelisine) Bims, (ince tanelisine) Bimstein adı verilmektedir.
Türkçe'de ise süngertaşı, köpüktaşı, hışırtaşı, nasırtaşı, küvek, kisir gibi adlarla anılmaktadır. Diğer dillerin ve teknoloji ithalinin etkisiyle Türkçe'ye Pomza, Ponza, Bims, Pümis ve Pümisit terimleri olarak yerleşmiştir.
Pomza, kendisine özgü bazı özellikleri ile benzer volkanik camsı kayaçlardan (perlit, obsidyen, peks-tayn) ayrılır. Bunlardan rengi, gözenekliliği ve kristal suyunun olmaması ile pratik olarak ayrılmaktadır.
En çok renk benzerliği/yakınlığı ve kimyasal bileşimi bakımından perlit ile karıştırılmakta olup, bazı durumlarda perlitten ayırt edilmesi zorlaşabilmektedir. Pomzalı perlit/pomzatik perlit veya perlitik pomza olarak adlandırılabilen geçişli kayaçlarla petrografik analizle ve gözenek yapısı itibariyle ayrılabilmektedir.
Pomzada gözenekler çoğunlukla birbirleriyle bağlantılı değildir. İçerdiği gözenekler gözle görülebilecek boyutlardan, mikroskobik boyutlara kadar sayısız miktarda olup, herbiri diğerinden camsı bir zarla yalıtılmıştır. Bu yüzden hafif, suda uzun süre yüzebilen, izolasyonu yüksek bir kayaçtır.
www.gardenpomza.com (http://www.gardenpomza.com)
Perlit
Tarım Sektöründe kullanımı :
Toprağın fiziksel özelliklerini artırıcı "substrat" maddesi olarak...
a) Tarla tarımında
b) Bahçe tarımı ve seracılıkta (fide yetiştiricilik, kültür tarımı vb.)
c) Çimli spor alanlarında
Perlit, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen bir isimdir.
Perlit tanımı, mağmanın asit fazında oluşan lavların soğuyup gözle ve mikroskopla görülebilecek bir yapıda kırılmasının meydana getirdiği kütle bünyesinde su damlacıkları bulunan volkanik bir cam türünü ifade eder. Bazı perlit türleri kırıldığı zaman inci parlaklığında küçük küreler elde edildiğinden perlit ismi inci anlamına gelen "perle" kelimesinden türetilmiştir.
Ticari kullanımda ise perlit elverişli bir sıcaklığa kadar ısıtıldığında genleşen ve gözenekli bir hale gelen volkanik doğuşumlu (menşeili) ve doğal olarak oluşan asitik bir camdır.Perlit belirli bir tane iriliğinde özel formlarda 900-1100°C arasında ısıtıldığında hacmini yaklaşık 20 kat genleştirmekte ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelmektedir.
Gözeniklilik, perlit taneciklerindeki boşluk hacmini toplam tanecik hacmine oranının ortalaması olarak tanımlanır. Gözeneklilik perlite emicilik ve yüzeyde soğuma özellikleri kazandırmakta ve bu nedenle bu özelliğn gerekli olduğu uygulama alanlarında önem taşımaktadır. Su kirliliğini giderme çalışmaları ve ısı yalıtıcılığı aranan durumlarda su emicilik istenmemektedir. Bunun nedeni gözeneklere dolan suyun ısı iletkenliğini arttırması olmaktadır. Bu durumda silikon veya bir maddeyle gözenekler pasifleştirilerek perlit “hidrofobize” edilmektedir.
Perlitin gözenekli yapısı başta süzme yardımcı maddesi olmak üzere tarım, kimyasal maddeler için taşıyıcı olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
www.deltasistem.com (http://www.deltasistem.com)
Perlit üretiminin yüzde 5 –10’u tarım sektöründe tüketiliyor
Tarımda Perlit Kullanımı
1. Perlit % 90'ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler.
2. Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar.
3. İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
4. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.
5. Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler.
6. Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
7. Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir. Erken ürün almayı sağlar.
8. Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.
Perlit sıralanan bu özellikleri ile seralarda toprak düzenleyici olarak, fide harçlarında katkı maddesi olarak ve topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak başarı İle kullanılır.
ÇİMLENDİRME VE FİDE YETİŞTİRME ORTAMI OLARAK
Perlit sebze ve çiçek tohumlarının çimlendirilmesi için çok elverişli bir ortamdır. Bu amaçla hazırlanan saksı veya kasalara nemlendirilmiş Perlit doldurulur. Daha sonra iyice ıslatılır. Bu ortama tohumlar alışıla gelenden biraz daha derine ekilir. Tohum ekim yerlerinde fideler kotiledon yaprakları tam açılıp yere paralel bir görünüm alıncaya kadar tutulur.
Bu dönemde tohum kendi bünyesindeki besini kullandığından dışarıdan bir besin maddesi ilavesine gerek yoktur. Fideler bu görünümünde iken şaşırtılmasına özen gösterilir. Zira bu dönemden sonra kazık olan kökte saçaklanmalar başlar. Şaşırtmada gecikme sokum sırasında kök kaybına neden olur. Sökülen fideler genellikle plastik torbalara şaşırtılır.
Plastik torbalar 1:1 oranında Perlit-Torf karışımından hazırlanan bir harçla doldurulabildiği gibi, yalnızca Perlit İle de doldurulabilir. Perlİt-Torf karışımının 1 m3'üne, torbalara konulmadan önce 600 gr. P2O5, 400 gr. K2O, 300 gr. N, 100 gr. Mg ilave edilir. Saf perlitli torbalardaki fidelerin ise, besin eriyiği ile sulanması koşulu vardır.
Bu uygulama genellikle sera üretimine yönelik fide yetiştirmek için önerilmektedir. Perlit 'in çimenlendirme ortamı olarak en büyük üstünlüğü fidelerin şaşırtma sırasında hiç zedelenmeden çıkartılması ile kök kayıbının olmamasından kaynaklanır Steril olması ve özelliğini koruması ile yıllarca kullanımı mümkündür. Çimenlendirme ortamı olarak kullanılan Perlit 'in Süper iri olması gerekmektedir.
KÖKLENDİRME ORTAMI OLARAK
Perlit gerek tek başına gerek ise diğer harç materyalleri ile.karıştırılarak çiçek, sebze ve meyve çeliklerinin köklendirilmesinde başarıyla kullanılır.
1. Katlamanın yapıldığı kasalar yanlızca perlit ile doldurulmuş ise Öncelikle perlitin nemlendirilmesi ve sürgünlerin nemli perlite sokulmaları, sürekli olarak da perlitin nemli tutulması bu amaç İçin yeterlidir.
2. Köklendirme ortamı olarak Perlit , bir organik madde ile 1:1'den 9:1'e değin oranlarda karıştırabilir.
3. Ortamda toprağın da bulunması isteniyor İse 5 ölçek perlit, 1 ölçek organik materyal ve bir ölçek de sterilize edilmiş orta bünyeli toprak karışımı tavsiye edilir.
4. Katlama ortamının sürekli ve düzenli sulanması, ortamın sıcak ve nemli olması büyük önem taşır.
5. Köklendirme ortamı olarak kullanılacak perlitin iri taneli olması ile daha sağlıklı kök elde edilir.
6. Perlit ile harika bir köklendirme ortamı elde edilmesinin yanısıra, domates ve hıyar sürgünlerin den elde edilen fideler ile üretim yapılmasıyla çok pahalı olan sebze tohumlarını almaktan bir dönem için de olsa kaçınılarak büyük karlılık sağlamak mümkündür.
YETİŞTİRME ORTAMI OLARAK Perlit
Perlit 'in gerek topraklı gerekse topraksız kültürde pek çok yararlarını görmek mümkündür.
TOPRAKLI KÜLTÜRDE Perlit
Topraklı kültürde Perlit toprağın gereksinimine göre toprak düzenleyici olarak veya su kayıplarını azaltıcı olarak kullanılır. İyi bir toprak düzenleyicide; yarayışlı su kapasitesi yüksek, baz değişimi ve ısı kapasitesi fazla, tuz miktarı ve ısı geçirgenliği düşük olma koşulları aranır. Bunların tümü perlitte bulunan özeliklerdir.
1. Perlit, ağır ve yapışkan topraklara karıştırıldığında drenaj ve havalanma özelliklerinden dolayı kaymak tabakası oluşmasını, çatlama, göllenme, şişme ve büzülmeyi engeller.
2. Toprak düzenleyici olarak SERALARDA kulanılan Perlit toprağa kaba bir yapı kazandırdığı gibi toprağın su tutma gücünü ve besin maddelerinin yarayışlılığını da arttırmaktadır.
Perlit ile sera toprakları için kimyasal özelliklerinden daha önemli olan fiziksel özelliklerinin İstendiği yönde değişimi mümkündür. Alttan sulama ve damla sulama yapılan seralarda yastıkların üzerine 4-5 cm. kalınlıkta iri taneli Perlit serildiğinde su kullanımı yarı yarıya azaltılabilir.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yapılan bir araştırmada, sera toprağının üst kısmı 1:4 oranında iri Perlit ile karıştırılmıştır. Burada yetiştirilen dometeslere 6 defa karık sulaması yapıldığı halde normal sera toprağın da kiler 21 defa sulanmıştır. Görülüyor ki Perlit su kaybı ve iş gücü olarak büyük bir tasarrufa neden olmaktadır.
TOPRAKSIZ KÜLTÜRDE Perlit
Giderek yorulan sera topraklarında karşılaşılan sorunları gidermek için son yıllarda topraksız tarım uygulamaları başlamıştır. Pek çok dış ülkede %95'lere varan oranlarda topraksız tarım uygulamaları görülmektedir. Bu uygulamalarda Perlit tek başına kullanılabildiği gibi torf, kum, ağaç, kabuğu gibi diğer harçlar ile de karıştırılabilmektedir.
1. Topraksız kültürde Perlit veya perlitli harç. Sera toprağı üzerine serilen siyah bir plastik örtü üzerine 10-15 cm kalınlıkta yayılmakta ve fideler belli aralıklar ile bu yayılan tabaka üzerine dikilmektedir. Dikimi yapılan bitkilerin su ve besin maddesi gereksinimleri besin eriyikleri ile yapılan sulamalar ile karşılanmaktadır.
2. Diğer bir uygulama bitkileri; Perlit **** bir başka Perlit 'li karışımla doldurulmuş 5-10 litre hacimli torbalarda yetiştirmektir. Bu yetiştirme şeklide çok kolaydır. Zira üretim; bu torbaları yine toprak üzerine yayılmış siyah plastik örtüler üzerine belli aralıklarla sıralamak ve bitkilerin besin eriyikleriyle su ve besin madde gereksinimlerini karşılamaktan ibarettir.
Topraksız kültürün üstünlüklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Besin maddelerinin ve suyun dozu daha iyi ayarlanabilmektedir.
- Topraklı tarımda önemli olan ekim nöbeti önemsiz hale gelir.
- Toprak kökenli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlardan kaynaklanan sorunlar büyük ölçüde azaltılabilir.
- Sızma ve buharlaşma kayıpları azaltılabildiği için sudan büyük ölçüde ekonomi sağlanır.
- Toprak devre dışı kaldığı için, seralarda büyük İşgücü ve harcama gerektiren toprak işleme, yıkama, dezenfekte etme ve gübreleme işlemlerine gerek kalmaz.
- Tarım alanları, toprağa gerek kalmadığı için. daha yaygınlaştırılabilir.
ÇİM SAHALARDA VE TOPRAK SAHALARDA
Perlit bahçeler, parklar, futbol ve golf alanları ile parkurdaki çim toprakları için eşsiz bir toprak düzenleyicisidir. Dış etkiler ile veya basılma ile sıkışan topraktaki çim zayıflar, hatta yok olur.
1. Perlit ile çimlerin ömrü uzadığı gibi, balçıklarıma ve göllenme sorunlarının önüne de geçilebilir.
2. Perlit ile çimin yaprak alanı genişlemekte, yaprak ve kök sayısı artmaktadır. Çiğnenen toprak lardaki sıkışma yarı yarıya azaltılmaktadır.
3. Çiğnenen ve çiğnenmeyen çimlerde Perlit uygulaması aynıdır: 2,5 cm kalınlığındaki toprağa, 2,5 cm kalınlıkta Perlit karıştırılarak 5 cm kalınlığında karışım elde edilir. Perlit uygulama dan önce ıslatılmalıdır. Karıştırma işleminden sonra çim tohumu ekilir. Üzerine 4-5 kg/m2 yanmış çiftlik gübresi ile olanak varsa 100 gr/m2 toz kireçtaşı serilir.
Eğer çiftlik gübresi yerine ticari gübre kullanılacak ise 50 gr/m2 % 26'lık amonyum nitrat, 65 gr/m2 %18'lik süper fosfat ve 15 gr/m2 potasyum sülfat karışımı, belirli aralıklar ile uygulanır. Sulama rejiminde bir değişiklik yapılmaz.
4. Çim sahalarda standart veya süper iri Perlit kullanılmalıdır.
5. Perlit homojen bir şekilde toprağa karıştırılmalı,ilk biçim öncesinde merdane çekilmeli ve kesim makas ile yapılmalıdır.
6. TOPRAK SAHALARDA uygulama ise toprağa esneklik sağlaması ve yumuşak bir zemin elde edilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Toprak sahada üst zeminin altına uygulanan Perlit ile amaca ulaşılmaktadır. Saha tanziminde tüm sahanın %30'unu Perlit oluşturmaktadır.
www.deltasistem.com.tr (http://www.deltasistem.com.tr/)
Volkanik Tüf
Volkan küllerinin tabakalar halinde birikmesi ile meydana gelen kayaçlardır.
Özellikle Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yaygın olarak bulunan kolay dağılabilen değişik renkte (koyu kırmızı, beyaz ve siyah) olan volkan faaliyetleri sonucunda oluşan hafif bir yetiştirme ortamıdır.
Su tutma kapasitesi yüksektir. Yalnız olarak kullanılabileceği gibi diğer ortamlarla değişik oranlarda karıştırılarak da kullanılabilir.
Özellikle karıştırıldığı ortamların havalanmasını artırır.
Kum
Çeşitli kayaların iklim olayları sonucu parçalanması ile oluşan, bileşimi, meydana geldiği kayanın yapısına bağlıdır, su tutma kapasitesi çok zayıftır
Kum tane iriliği 0,5-2 mm. arasında olmalıdır. Ortamda küçük taneli olanların çokluğu drenajı ve havalanmayı güçleştirir.
Kum, diğer materyallerle belli oranda karıştırılarak kullanılabilir. Örneğin talaş ile kum karışımından kum miktarının en az % 25 ve daha üzerinde olması önerilir. Kum bu karışımda suyun daha eşit dağılımını gerçekleştirir
Çakıl
Çakıl tanelerinin büyüklüğü genelde 2-20 mm. arasında değişir. Genelde taneleri küçük ve yuvarlak olanlar kullanımda tercih edilir. Düzensiz yapılı çakılların su tutma güçlerinin yuvarlak yapıdakilerden daha yüksek olmasına karşın, keskin kenarlı çakılların bitki gövdelerine zarar vermesinden korkulduğu için, kullanılmalarından kaçınılır. Çakıl, her yetiştirme periyodu sonunda yıkanarak ya da sterilize edilerek tekrar kullanılabilir.
Kaya yünü
Kaya Yünü, % 60 diabase ve % 20 kireç taşı karışımından yapılır. % 20 kömür tozu ilave edildikten sonra 1500-2000C° sıcaklıklarda eritilerek sıkıştırılmış liftir.
Yapıştırıcı ve izotropik lifli bünyesi, yüksek su tutma kapasitesi, gözenekli ve oksijen zenginliği ile iyi bir kök ortamı oluşturması, besin eriyiklerini yüksek emme gücü ve eşit dağıtması kaya yününün topraksız yetiştiricilikte üstün özellikleridir.
%96 gözenekli poroz bir maddedir ve gözeneklerinin büyüklükleri aynıdır. Bu durum su tutma kapasitesi açısından çok önemlidir. Steril bir ortamdır.
İçeriğinde
% 47 SIO2, % 8 FeO3, % MnO
%14 Al2O3, % 16 CaO, %12 Na2O
%10 MgO, %1 K2O
maddeleri bulundurmaktadır.
Yeni kullanılmış kaya yününün pH değeri nispeten yüksektir (7’nin üzerindedir). Kullanılmadan önce yıkama ve asit ilavesi ile 5-5.5 değeri arasında ayarlanması gerekmektedir. (Kaya yününe alternatif ortam olarak Ürgüp volkanik tüfü kullanılabilir)
Cam yünü
Cam fabrikalarından çıkan ince cam parçalarının toplanıp, birleştirilmesi sonucu elde edilir.
Su tutma kapasitesi ve hava içeriğinin iyi olmasına karşın fiyatının yüksek oluşu topraksız yetiştiricilikte kullanılmasını engellemektedir.
Yrd. Doç. Dr. Sezgin AYAN
Vermikülit
Genleştirilmiş vermikülit, hafif yapı gereçlerinde agrega olarak, binalarda ısı ve ses izolasyonunda, soguk hava depolarının izolasyonunda, dekorasyon işlerinde, dökümhane ve benzeri yüksek ısı ile çalışan yerlerde ateşe dayanıklı sıva ve kaplama malzemeleri üretiminde kullanılır.
Ziraatte ise topragın özelliklerini iyileştirici katkı olarak, zirai ilaçlarda ve gübrelerde katkı malzemesi olarak, ev ve ahır hayvanlarına yatak malzemesi olarak kullanılır.
İnce taneli genleşmiş vermikülit ayrıca boyada, lastik ve plastik üretiminde dolgu olarak kullanılır. Diger bir deyişle vermikülit, perlit, pomza, genleşen killer, camyünü, yutong, strafor beton ve köpüklü beton gibi malzemelere bir alternatiftir.
Piroksenit, amfibol grubu ve ultramafik kayaçlardaki olivinlerin sonradan bunlara nüfuzeden siyenitler, karbonatitler ve pegmatitler vasıtasıyla oluşan solüsyonlar ve yüksek sıcaklık sebebiyle gaz haline dönüşmüş bazı maddelerin etkileriyle alterasyona ugrayarak biyotit- flogopit, serpantin ve klorite dönüşmesinden sonra yeraltı sularının sirkülasyonu ile derinlere dogru kayaçlardaki alkalilerin yer degiştirmesi, magnezyumun yeniden dagılımı, kristal yapısına suyun nüfuzedip molekül yapısına girmesi suretiyle oluşan bir mineral.
Vermikülitin en önemli özelligi 900°-1100°C sıcaklıkta 4 ila 8 saniye tutularak genleştirilebilmesidir.
Cüruf
Gözenekli olan cüruf kumdan hafiftir. Kalitesi kömürün kalitesine göre değişir. Yıkanabilen sülfat içerdiğinden dolayı kullanımdan önce yıkanması gerekmektedir.
Yıkanan cüruf kullanılmadan önce elenir. Kula cürufunun (2-5 mm çaplı) su tutma kapasitesi % 48.57, porozitesi % 62.47, hacim ağırlığı 0.820 gr/cm3, pH 6.6, EC 0.10 mmhos/cm’dir (6).
Plastik köpük (Styromul=Polystyrene)
Litresinin ağırlığı 20 gramdır. Hacminin %95’i kadar hava ile doludur. Bünyesinde tuttuğu suyun tamamını bitkiye verebilir. Köpük hafiftir ve yüksek su tutma gücüne sahiptir. Mineral besin içermez, pH değeri açısından nötr bir yapıya sahiptir.
Bunlara ek olarak plastikler ve polimerler, polyester, poliüretan, üre-formaldehit (Hygromul), fenolik bileşenler, hidrojeller ve genleştirilmiş kil sentetik ve değişikliğe uğramış yetiştirme ortamı malzemeleri olarak sıralanabilir.
Yrd. Doç. Dr. Sezgin AYAN
baymineral başka yere yazmıştı, buraya taşıyorum.
Vermikülit hakkında bir kaç madde bilgi;
* Vermikülit, trioktahedral mika ve simektitlere benzer, fakat karakteristikleri farklı olup ayrı bir mineral olarak tanımlanmışlardır.
* Hidratlı magnezyum demir alüminyum silikattır.
* Vermikülit 300-350C altında ısıtıldığında suyu kaybeder.
* Yapısı orjinal hacminin 18-25 katı genişleyebilir.
Baki Berk Kayalar
01-03-2006, 15:06
Özellikle ev eşyası kutularından çıkan poliüretan köpükleri ufalayıp toprak karışımlarına eklemekte bir sakınca olabilir mi?
Bazı hediye gelen bitkilerin topraklarında gördüğümü hatırlıyorum ama miktarı çok azdı...
Güya bilgi toplamıştım, kendim bile unutmuşum :)
Plastik köpük (Styromul=Polystyrene)
Litresinin ağırlığı 20 gramdır. Hacminin %95’i kadar hava ile doludur. Bünyesinde tuttuğu suyun tamamını bitkiye verebilir. Köpük hafiftir ve yüksek su tutma gücüne sahiptir. Mineral besin içermez, pH değeri açısından nötr bir yapıya sahiptir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=742
Bu tür bilgileri bonsai malzemeler bölümüne yazmışım. Sanki bonsai dışı olanlar kullanmayacak. Sitenin bu işlere bakan elemanı nerelerde acaba ? :)
Ama bunlar nasıl su çekiyor bilmiyorum. Gördüğüm kadarıyla suya batmıyorlar ki :)
Evde bir de köpük parçalayıp, ortalığı batıracak, sonra suya bastıracak, gözükara arkadaş var mı? :)
Baki Berk Kayalar
01-03-2006, 16:26
Bunlar suyun yüzünde durdukları için fakir ama sivrisinek bakımından zengin ülkelerde lağım çukurlarında suyun yüzünü kaplatmak suretiyle sivrisineklerin yumurta bırakmasını engellemek amacıyla kullanılmaya başlandı fakat bende bunların suyu nasıl bünyelerine alacaklarını merak ediyorum.
Bunlar suyun yüzünde durdukları için fakir ama sivrisinek bakımından zengin ülkelerde lağım çukurlarında suyun yüzünü kaplatmak suretiyle sivrisineklerin yumurta bırakmasını engellemek amacıyla kullanılmaya başlandı ...
Baymineral bu acayip bilgileri nereden öğreniyorsun? :))
bonsaisever
01-03-2006, 22:16
Evde bir de köpük parçalayıp, ortalığı batıracak, sonra suya bastıracak, gözükara arkadaş var mı? :)
Bana bakmayın :D
Baki Berk Kayalar
01-03-2006, 23:09
Baymineral bu acayip bilgileri nereden öğreniyorsun? :))
Belgesellerden..:cool:
Bana bakmayın
Ama bizi alıştırmıştın :)
http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/resimler/topraksiz_tarim/topraksiz_tarim_image025.jpg
Poliüretan: Plastik köpük olarak bilinen bir maddedir.Hava boşlukları yardımıyla bitkiler için gerekli suyun kullanılmasında ve köklerin havalanmasında etkilidir.
Kaynak : http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/topraksiz_tarim.html
değişik malzeme bilgileri de var.
Poliüretan: Plastik köpük olarak bilinen bir maddedir.Hava boşlukları yardımıyla bitkiler için gerekli suyun kullanılmasında ve köklerin havalanmasında etkilidir.
İşte bu çok mantıklı. Toprağın kerpiçleşmesini önlüyor. Ben bu köpükleri bir poşetin içinde ufalıyorum. Gerçi yeğenime versem iki dakikada halleder ama sonra nasıl toplarız ortalıktan bilmem.
Bir de küçük parçalara böldükten sonra saksıların dibine çakıl niyetine yerleştiriyorum.
Ne kadar toprağa ne ölçüde koyuyorsun?
Toprak karışımına el kararı katıyorum. Pek fazla değil ama 1/10 filan.. Belki de daha az..
Aslında toprağa perlit karıştırmak lazım. Çiçekçiler böyle yapıyor. Perlit hakkında Bay mineral'den bilgi rica etsek..
bonsaisever
02-03-2006, 22:01
Neyse ki Hümeyra hanım kurtardı bizi :)
Perlit : http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=738&highlight=perlit
Baki Berk Kayalar
05-03-2006, 19:18
PERLİT:
Derinde ve ağır bir tempoyla soğuyarak kristallenip graniti meydana getiren mağmanın bir kısmıveya tamamına yakını yeryüzüne ulaşabilirse, asidik bir lav olarak yayılır. Gazsızsa veya pek az oranda içeriyorsa, granitin yüzey taşı olan riyolit meydana gelir. Çok fazla gazlı ise bunların uçarken bünyede oluşturdukları iri gözeneklerle süngertaşı (ponza) hasıl olur. Muhtemelen bu ortamda su hiç mevcut değildir, veya lav soğurken meydana gelen iri ve geniş gözenekler, taşın kapilarite özelliği kazanmasını önlemiştir. Çünkü ponzalarda hiç bünye suyu bulunmamaktadır. Ama bu asilik lavın aktığı ortamda su mevcutsa ve lav orta nispette gaz içeriyorsa, farklı bir olay gelişmekte ve yeni bir cevher teşekkül etmektedir.
Göller, bataklıklar, yaygın akarsu kolları ve sürekli yağmurlar gibi varlıklar ve olaylarla aktif suyun olduğu ortama yayılan asidik lav, suyun etkisiyle hızla soğuyacaktır. Fazla ve basınçlı gaz içermediğinden, soğuyan lavın bünyesinde geniş boşluklar yerine, kılcal parçalanmalarla çok ince boşluklar oluşacaktır. Yani başlangıçtan itibaren taşın kapilaritesi gelişmiş olup, su emebilecek ve içinde tutabilecektir.
Tabii en önemlisi, sulu ortamda hızla soğuyan camsı kütle, içine emerek hapsettiği bir miktar su moneküllerini, bağlı su olarak bünyesinde muhafaza edecektir. İşte perlitin teşekkülü böyledir.
Mutlaka su içeren perlitin özelliği, ısıtıldıktan sonra hacminin beklenmedik şekilde artmasıyla ortaya çıkar. Bu hususu biraz genişçe aktaralım:
Perlitin bünyesi içinde bulunan suyun tamamına bağlı su denir. Çünkü normal şartlarda taşıyıcı gövdeden ayrılamamaktadır.
Bu suyun %94-98 kadarı, ince kılcal sistemler tarafından kapiler sebeple tutulmakta olup, serbest su niteliğindedir. Yani camın veya mineralerin birleşimine girmemiş; ince boşluklara fiziksel nedenlerle sokulmuştur. Kendiliğinden çıkmaz, ama ısıtılarak veya emilerek yerinden alınabilir.
Geri kalan %2-6 kadarı ise, perlitin %90-97'sini teşkil eden volkanik camın içine, perlit oluşurken moneküller halinde girmiş, yani perlit camıyla birleşmiştir. Buna etkin su denir. Zaten bunun oluşundan ötürü cam kütle kristallenmemekte, perlit de varlığını korumaktadır.
Perlit ısıtıldığında, sıcaklık 450C iken, serbest suyun tamamı buhar olup gider. Ama kayada bir değişiklik olmaz. Sıcaklık 700 ila 1200C' a ulaşınca, camın bünyesindeki etkin su, birkaç yüz derecelik buhar haline dönüşerek kayayı patlatır ve kaybolur. Bu olayla perlitin hacmi en az 4 misli artar; cinsine göre bu artış miktarı 20 kat kadar olabilir.
Birleşim olarak, perlitin %90-97' sinin volkanik cam olduğu yukarıda söylenmiştir. Geri kalan kısmı kristallenmiş feldispat ve biyotit(siyah mika) dır. Az miktarda kuvars, apatit ve manyetit içerir. Bir ham perlitin birleşimi şöyledir:
Silisyum dioksit: %73.8 (Serbest silis en çok %4 tür)
Alüminyum oksit: %13.9
Sodyum oksit: %4.7
Potasyum oksit: % 4.3
Demir oksit: %0.9
Kalsiyum oksit: %0.9
Magnezyum oksit: %0.3
Su: %0.5
Not: Buradaki yüzdelerin toplamı %99.3 etmektedir. Geri kalan %0.7'lik fark ise, çok az bulunan manganez, kükürt, baryum, titanyum, nikel, galyum, bor, krom, bakır, molibden, kurşun, klor, zirkonyum ve arsenik gibi elementlerle oluşur.
Aslında bu tablo tipik bir granitporfirin birleşimidir. Demek oluyor ki, sadece bileşenleri onun granit magmasının yüzey kayası olduğunu göstermektedir.
Perlit çoğunlukla açık gri renklidir. Bazen siyaha kadar koyulaştığı gibi, açık yeşil ve kahverengi de olur. Ama renk ne olursa olsun, genleşen perlit beyaz renge dönüşür.
Perlitin özgül ağırlığı 2.2-2.4 gr/cm3' tür. Isıtıldığında, cinslerine göre, 840 ile 1100C arasında yumuşar; 1315 ile 1332C arasında erir.
Tuvönan perlitin bir metrekübü, ısıtılmadan önce, 2200 ila 2400 kg' dır. Ani ısıtılınca hacmi en az 4, en çok 20 kat arttığına göre, bu halde iken 110-600 kg/m3' tür. Böylece elde edilen büyük hacimli ve hafif kütle, asitlere ve diğer güçlere karşıda dayanıklı olunca, inşaat sektörü için vazgeçilemeyecek bir hammadde kaynağı haline gelir.
Perlit, doğada çok ince boşlukları haiz süngerimsi yapıda ve iç içe soğan zarlı bir bünyede bulunur;bazen de granülerdir. Suyu her zaman yüksek nispette içermez. Fazla içerenler iyi perlit sayılır. Çünkü büyük hacim artışı vererek kolay genleşirler. Bunlara aktif perlit denir.
Suyu az içerenler iyi cins sayılmayıp, pasif perlit veya yüksek ısı perliti diye adlandırılırlar.
Bir perlit formasyonunun cinsini anlamak için, ondan alınan ufak bir numunenin pürmüz alevinde teste tabi tutulması gerekir. Şayet numuna bir aktif perlit türü ise, pürmüz alevinin sıcaklığında bile kolayca ve fazla oranda genleşme gösterir. Pasif perlit ise pürmüzden hiç etkilenmez.
Etkin suyun perlitin içerdiği en önemli su olduğu yukarıda söylenmişti. Perlitteki oranının bulunması için, numune önce 370C dolayında ısıtılarak, içindeki serbest suyun gitmesi sağlanır. Soğuyan ve sabit konumunu kazanan numunenin, bu defa 1100C' a kadar ısıtılarak , kızdırma kaybı ölçülür. Bu kayıp, kaybolan monekül suyun, yani etkin suyun miktarıdır.
Perlit rezervi yönünden Türkiye, dünya ilkeleri arasında en başta gelendir. (Toplam 4.489,0 x milyon ton)
Genç volkanizma yönünden çok zengin olan Türkiye' de, bu volkanizmaya paralel olarak, Batı, Orta ve Doğu Anadolu' da geniş perlit yatakları oluşmuştur. MTA' nın 1970 ve sonraki yıllara ait yayınlanmış raporlarında, Türkiye' nin perlit rezervi 6 milyar tondan daha fazladır. (6.016,6 x milyon ton) (Kars/Sarıkamış, Van/Erciş, Bitlis/Tatvan, Adilcevaz, Nevşehir/Acıgöl, Derinkuyu, Erzurum/Pasinler, Çankırı/Orta Kalfat, Ankara/Çubuk, Kızılcahamam, İzmir/Cumaovası, Fıça, Dikili, Bergama, Erzincan/Mollaköy, Balıkesir/Sındırgı, Savaştepe, Manisa/Saruhanlı)
Bu rezevler içinde en iyiler Van/Erciş' te, Erzincan/Mollaköy' de, Ankara/Kızılcahamam'da, Erzurum' da, Çankırı'da ve Bitlis/Adilcevaz' da bulunanlardır.
Perlit formasyonları, hem geniş alanlara yayılmaları, hem de düşük sertlikte olmaları nedeniyle, jeolojik zamanlara karşı dayanıklı değillerdir. Eskilerin hemen hepsi yok olmuştur. Bugün Türkiye' de ve dünyada mevcutlar Tersiyer veya Kuvaterner yaşlı olanlardır. Ama böylesi genç olmaları, onların işlenmesine kolaylıklar getirmektedir. Çünkü hemen hemen bütün perlit formasyonları tamemen yeryüzündedir. Kalınlıkları 80-100 metreye varan örtüler halindedirler. İşletilmelerinde de hep açık işletme metodu kullanılır.
Ham perlit kırılır ve kullanılacağı alanda istenen boyutlara göre sınıflandırılır. Ancak bu şekilde ayrılmış perlit satışa sunulmaz; ısıtılıp en önemli özelliği olan hacminin arttırılması gerekir. Bu iş de özel fırınlarda halledilerek, kullanıma hazır duruma getirilirler.
Türkiye' de perlit, rezerv bölümünde belirtildiği üzere, denize uzak olarak, Orta ve Doğu Anadolu' da; denize yakın ise, İzmr, Manisa ve Balıkesir dolaylarında bulunmaktadır. Ancak iç nakliye kolaylığı ve deniz yoluyla ihraç olanaklarının elvermesi itibariyle, en çok İzmir havalisinde üretilmektedir.
Üretilmiş ham perliti genleştiren firmalar olarak, Etibank Perlit İşletmeleri (Cumaovası/İzmir), Pebalk Ticaret ve Perlit Sanayi A.Ş. (Haliç/İstanbul), Superlit Perlit Fabrikası (Yunus/İstanbul), Persa Perlit Fabrikası (Üsküdar/İstanbul) ve Aker Perlit Fabrikası (İstanbul) adlı kuruluşları sıralayabiliriz.
Perlit genleştirilerek ihraç olunur; talepler o yöndedir. Türkiye iyi şartları haiz bir perlit potansiyel ülkesidir; istendiği kadar da ihraç olanaklarına sahiptir. Ancak değişik dış satıcıların araya girmesi ve üretim maliyetlerinin artırıcı ücret girdileri nedeniyle, iharç dengesini güvenilir düzeyde tutamamaktadır. Nitekim Etibank bu pazardan çekilmiş durumdadır.
Kırılmış, elenmiş ve genleştirilmiş perlitin kullanıldığı alanlar aşağıda sırayla anlatılmaktadır. Elbette ki en önemlisi inşaat sektörüdür.
* İnşaat Alanında:
Perlit sıvaları, perlit agregalı hafif yalıtım betonu, perlit agregalı hafif yapı elemanları, ısı ve ses yalıtım betonu, ısı ve ses yalıtıcı yüzey panoları ve özel amaçlı perlit betonları yapımında kullanılır.
* Tarım Sektöründe:
Mantar yetiştiriciliğinde, bahçecilik ve seracılıkta, çim sahaların korunmasında ve tarla ziraatinde yararlanılır.
* Sanayi Sektöründe:
Metalurji alanında, katkı maddesi olarak seramik ve cam üretiminde, dolgu maddesi olarak ilaç ve kimya alanında, sıvılaştırılmış doğalgaz tanklarının sıcağa karşı korunmasında, yardımcı madde olarak süzme işlemlerinde, su kaçaklarını önlemek üzere petrol sondaj çamurunda, petrol ve diğer kimyasal atıklarla kirlenmiş ortam suyunun temizlenmesinde, montaj işlerinden doğan titreşimlerin azaltılmasında, yangın ortamına girebilecek değerli çelik eşyanın yalıtılarak sıcağa karşı korunmasında kullanılır.
SANAYİ MADENLERİ, Yüksel ÖNEM
Bu gün Praktiker'de magic mix markalı bir hazır bitki toprağı gördüm. %60 mineral, %40 organik madde içerdiği yazılıydı üstünde ve siyah, sert kumlar vardı karışımın içinde. Volkanik kayaların ezilmesi ile elde edilen kumun torf gibi diğer maddelerle karışımından elde edilen bir toprakmış. Sitede kedi kumu gibi volkanik kökenli toprak arayışı olduğunu bildiğim için yararlı olur diye düşündüm.
35 litrelik torba 10 YTL'ye satılıyor. 10 litrelik ambalajdaki ise 6 YTL.
Herkese merhaba
Ben forumun yeni üyelerindenim.Bir ka gündür forummu geziyorum oldukça yaralı bilgiler edindim.
Bu yıl sonbaharda meyve fidanı dikeceğim.meyve fidanı dikiminde toprağı düzenlemek (su tutma kapasitesini ve havalanma özelliğini arttırmak) için dikim sırasında toprağa perlit karıştırmayı düşünüyorum.
Etiper markalı tarım perlitini izmir civarında nasıl temin edebilirim.
bilgisi olan üyelerin yardımını bekliyorum.
şimdiden teşekkürler..
YURT İÇİ SATIŞ (http://www.etimaden.gov.tr/tr/0_sayfa_ortakSayfa.asp?hangisayfa=3_sayfa_b)
Tel :0232 484 99 79 Buraya sorabilirsiniz sanırım...
Arkadaşlar geçenlerde yolum düştü, seracıların önünden geçerken "benim ağaçlar sırf torfda duruyor şu zavallılara bir kıyak yapayım" dedim :o ve ponza taşı veya perlit sordum ama yok dediler bir kaç yere sordum yokmuş:( . Neyse gelelim asıl mevzuya bu taşlar sadece su tutma ve toprak havalandırma işleminde mi kullanılıyor? Yanlış biliyor da olabilirim ama besin değeri olmayan maddeler. Öyle ise bunları yerine kendi topladığım küçük taşlarıda toprağa karıştırarak kullanabilirmiyim veya köpük (buzdolabı veya fırın alınca kutudan çıkarya) kullanıldığına dair bişeyler okumuştum bir yerlerde.:confused:
acerpalmatum
25-09-2006, 12:30
Murare topladığın çakıl taşlarını toprağın drenajını arttırmak için kullanabilirsin. perlit ve ponzanın besleyici özellikleri yok varsada eser miktarda ve yok sayılıyor. Kimyasal bir ürün olan köpüklerin kullanımı ne derece doğru olur bilmiyorum. Bu konuda uzman görüşü almak lazım.
Benim görüşümse şöyle hiç bunlarla uğraşma bende yeteri kadar perlit mevcut 2 değil 10 bonsaiciye yeter istediğin zaman istediğin kadar alabilirsin. Bu teklifim bana ulaşabilecek ihtiyacı olan her bonsai meraklısı için geçerli.
Aklıma gelmişken elimde bir miktar Acer Palmatum tohumu var perlit gibi yine ilgili arkadaşlara hediye etmek istiyorum. Bu bir ön duyuru olsun bu konuda ayrıca bilgi vereceğim. Herkese kolay gelsin.
İşte bu. Körün istediği bi göz Allah verdi iki göz.:D Ama yok bunu kabul edemem sağol:( Yok canım niye etmeyim ederim, yanında bide teşekkür ederim. Ya şimdi böyle almakta hiç içime sinmez ya. Şu Ankara dakiler en azından bi buluşup, görüşseydik ne iyi olurdu ya. Ramazan sonrasında veya ortasında da olabilir gerçide. Neyse sağol acer palmatum bu konuda görüşelim o zaman **** şu ön bilgisini verdiğin konuyu açıkla galiba başka şeylerde dağıtıcaksın sen toptan alıyım :D -Yüzsüzlüğünde bu kadarı-
Yeniden çoook sağol
Mine Pakkaner
25-09-2006, 13:36
Murare pomza veya perliti köpükle ikame edemezsiniz.
Pomza ve perlit organik malzemelerdir. Su tutma kapasiteleri yüksektir.Havalandırma sağlarlar.
Köpük bu özellikleri taşımaz.
Köpükte toprağın yapışmasını engellediği için havalandırma sağlamazmı ?
acerpalmatum
25-09-2006, 23:53
Ben olsam hemen kabul ederdim.;)
Bana ulaşacak her bonsai meraklısına perlit ve Acer Palmatum tohumu hediye edebilirim.
Benim amacım yardımlaşmayı teşvik etmek ve Türkiye'de bonsainin gelişmesine bir nebze olsun fayda sağlamak. Her bonsai meraklısının da benim gibi düşündüğünden eminim.
Daha 1-2 yıl önce merak eden ama bu konuda konuşacak kimse bile bulamazken şimdi burada tartışabiliyoruz, paylaşabiliyoruz belkide en güzeli bizden daha tecrübelilerden bilgi alıyoruz.
Bence bu hızla devam edersek 2-3 yıl sonra Türk bonsaicileri amatörce ve küçük de olsa bir sergi bile açabilir. Şimdi şaka gibi ama bir gün olacak.
Mine Pakkaner
26-09-2006, 00:01
Köpükte toprağın yapışmasını engellediği için havalandırma sağlamazmı ?
Burada bahsettiğim hava materyalin kendi bünyesindeki gözeneklilikten kaynaklanan hava.Yoksa, pomza, perlit yerine eskisi gibi kum da konabilir.
Selahattin Yılmaz
26-09-2006, 08:04
Bu köpüğün kullanımı bana göre tamamen çiçek toprağı içerisinde perlit görünümü verebilmek için. Bursa da kapalı çarşıda tanıdığım çiçekçilerden bir tanesi köpük katmıştı nedenini sordum renk olsun diye kattığını söylemişti. Bundan başka çiçekçilere Uludağdan topladığı funda toprağını satan bir kişi var birazda onun marifeti gibi geliyor. Kısaca hep o kişinin perliti köpük zannettiği için ve perlit bulmanın da Bursa gibi bir yerde zor olduğunu düşündüğüm için kattığını düşünüyorum. Yine toprağında köpüğe rastladığım bir kaç kişiye de sordum, nedenini bilmedikleri halde köpüğü toprağı caf caflı göstersin diye kattıklarını söylediler. Köpük perlitle eşdeğer saılarak uygulamaya konulmuş bir uygulama bence, beyaz ve tanecikli yapsıından dolayı. Besleyici değeri mi? Sıfır. Perlite eşdeğer mi? Hayır...
He he tamam tamam anlaşıldı:D Ben acerpalmatuma bir uğrayım en iyisi. Acer sizin oraya burdan böyle direkmi geliyoduk ?
Bana ulaşacak her bonsai meraklısına perlit ve Acer Palmatum tohumu hediye edebilirim.
İnfona bakınca hangi şehirde olduğun anlaşılmıyor, neden doldurmuyorsun? :)
Postayla mı isteyeceğiz, buluşup alabilir miyiz onu bile anlayamıyor insan.. :)
acerpalmatum
26-09-2006, 12:48
Sayın Malina uyarınız için teşekkür ederim Bilgileri tam doldurmamam Benim beceriksizliğim.
İlgili arkadaşlar hemen ulaştıkları için gereklilik hissetmedim.
Uğur KANLI
ANKARA
denizakvaryumu
01-03-2007, 21:25
perlit böyle...ben çok küçük değil de büyük taneli olanı tercih ediyorum
Perlit ideal bir harç katkısı olmakla beraber fazla yoğrulması ellenmesi sonucu harçta çamurlaşmaya başlaması en önemli kötü yanlarından biridir. bitki çok methameli bir şey değil ise vermiculite daha tercih edilir olabilir. fiyatı daha pahallı haliyle:rolleyes:
karinca70
12-03-2007, 15:27
http://www.izomarket.com/index.php?sayfa=5&UID=66 adresinde bahsedilen perlit izolasyon şiltesinin içindeki perliti tarımsal amaçla kullanmamızda bir mahsur var midir acaba?
ramazan çeken
23-03-2007, 14:44
selam acerpalmatum.perlitden almak isterim ama ben antepdeyim zor olacak.bana bir zarf içinde acer tohumları yollarsan sevinirim.sözde ben bir ağaçtan topladım ama emin değilim onun acerpalmaytum tohumu olduğundan.serdar.2763@hotmail.com.bu adresten bağlantı kurabiliriz.saygılar sevgiler
Peki perlitin fiyatı nedir ve nreden temin edilir bu konuda yardımcı olurmusunuz
Perlit inşaatçılarda filan bulunuyor.Fakat satılan en küçük paket kocaman bir çuvaldı toplu alınıp bölünebilir.Perlitin küçük tozlarını inhale etmeyin sağlığa zararlı mümkünse maskeyle yaklaşın.
Vermiculate nerden bulunuyor ?
bottistar
31-03-2007, 15:08
Bildiğim kadarıyla perlitin iri olanlarını kullanmak bitkiler açısından önemlidir. İnşaat perlitiyle bitkilerde kullanılan perlit ayrılır, "şişirilmiş tarım perliti" denir. Yine yanlış hatırlamıyorsam şişirilmesi için çok yüksek ısıya maruz bırakılıyor. Böylece su veya hava tutma kapasitesi artıyor. Bir ara araştırmıştım ve şişirilmiş tarım perliti elazığdan getirtilebiliyordu. Fakat kamyonla :) Aslında arayıp da konuşmak lazım burda nereye geliyor, küçük çuvallarla alabilir miyiz?
Pomza taşı, perlit, vermikülit gibi malzemeleri rahatlıkla bulabileceğimiz bir yer var mıdır bildiğiniz ?
İstanbul'da nerede bulunur bilmiyorum ama Yalova'da ben torf ve vermikulit ihtiyacımı Seltop firmasından karşılıyorum. 1 çuval vermikulit 20 YTL. Torflar marka ve cinsine göre değişiyor. Tabii bu verdiğim fiyat toptan fiyatı. Parakende için değişecektir.:)
Perlit gri renkli bir kayaç 800 C derecede fırınlandığında içindeki su uzaklaşıyor (su çıktıktan sonra beyaz renkli mısır patlağına benziyor) ve uzaklaşırken küçük gözenekler oluşturuyor. Kullanım alanı oldukça geniş plastik sanayisinden tutunda diş macunun içine kadar inşaat sektöründe ise yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor.
Nem tutma özelliği yanında nem oranını dengelemek açısından çok iyi sonuçlar veriyor gözenekleri arasındaki hava yalıtım için aynı gözenekler tarımda su tutma ve toprağı havalandırmak için kullanılıyor.
Oldukça hafiftir zaten hafif olmasa toprağı sıkar kökleri zedelerdi. Hafifliği sayesinde köklerin daha rahat hareket etmesini sağlıyor perlit toz haline getirilirse yani mikronize edilirse çok uçucu olan bir toz elde edilir mikronlarına göre paketlenir. Mikronize perlitin tarımda kullanılacağını hiç zannetmiyorum hem çok pahalı olur hemde özelliğini yerine getiremez, tarımda kullanılması için fındık büyüklüğünde olması gerekir.
En önemli kalsit yatakları Isparta, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Elazığ' dadır.
İnşaatçılarda 30 litrelik çuvalla satılan perlit üstünde iri perlit yazan büyüklükleri heterojen en büyüğü leblebi kadar olan küçük tozlar da içeren bir perlit.Benim tek bulabildiğim o olduğu için almıştım amaç nem tutmasını sağlamak ve yavaş salmasını sağlamak idi.Bu görev için oldukça başarılı ama dediğim gibi küçük tozlarıyla uğraşmak hayli zor ve sağlığa zararlı ben kullanmadan önce maske takılyordum ve bir kova suyun içinde bekletiyordum.
Tarımda kullanılan perlit daha iri tanecikli olabilir fakat bulmak pek mümkün değil idi.
Vermiculate de volkanik bir kaya.Türkiye çok var fakat üretilmeden avrupaya ihraç ediliyor diye okumuştum Türkiyede ise suyu bol olduğu için gerek kalmıyor ve bulmak çok zor.Ben hala arıyorum istanbulda,izmirde de bulamamıştım.
Aksarayda bidiğim kadarıyla 3 adet büyük çapta perlit üretimi yapan tesis var Isparta,da var ve Nevşehir,de var sizin için araştırırım tabi bu tesisler daha çok mikronize perlit üzerine üretim yapıyorlar eğer tarımda kullanmaya elverişli üretim yapanlar varsa sizin için telefonlarını edinirim bayilerinden temin yoluna gidebilirsiniz
karaman76
02-04-2007, 22:43
Aksarayda bidiğim kadarıyla 3 adet büyük çapta perlit üretimi yapan tesis var Isparta,da var ve Nevşehir,de var sizin için araştırırım tabi bu tesisler daha çok mikronize perlit üzerine üretim yapıyorlar eğer tarımda kullanmaya elverişli üretim yapanlar varsa sizin için telefonlarını edinirim bayilerinden temin yoluna gidebilirsiniz
ıspartadaki perlit tesisinin adını ve varsa telefonunu alabilirmiyim?
karaman76
02-04-2007, 22:44
arkadaşlar ben asma köklendirmek istiyorum. bunun için perliti kullanmak istiyorum. perliti ne ile harmanlayıp kullanmam uygun olur. kum ile yarı yarıya harmanlamam yeterli olurmu acaba?
karinca70
21-04-2007, 17:00
www.gartengold.com firmasından bir çuval perlit aldım. Sanırım fiyatı 6-7 YTL gibi bir şeydi (yanında başka bir sürü şey aldığım için tam hatırlamıyorum)
bülent16
07-08-2007, 13:39
Arkadaşlar iyi günler benim kafama takılan bir soru var. Toprak karışımlarında kullanılan perlit incelediğim kadarıyla ısıl işlem görmüş perlit acaba ham perliti karışımlarımızda kullanabilirmiyiz. Bu soruyu sormamdaki amacım evdeki akvaryumumda tabanda ham perlit kullanıyorum ve sucul bitkilerimde de çok faydasını gördüm ancak ilk kullanımda perliti akvaryuma eklediğimizde bitki eklemiyorum 2 gün sonra su değişimi yapıp ekliyorum bunun amacı ise ilk eklediğimde sudaki besinleri bünyesinde absorte ediyor ve bitkiye besin kalmadığı için bitkide bozulmalar gölemleniyor en azından ben öyle gözlemledim.
Şimdi asıl önemli olan ham perliti toprakla karıştırmadan önce sıvı gübrelerle zenginleştirebilirmiyiz acaba, anlatım bozukluğu için herkesten özür diliyorum.
Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 13:50
Ham perliti gübrelerle neden karıştırmak istiyorsunuz ki. Toprak karışımlarında kullanın sorun yok, eğer gübrelerle bitki besleme yapıyorsanız zaten peyder pey gübreleyeceksiniz. Kaldı ki perliti sadece gübreyle yıkamış olursunuz. Hiç gereği yok ama olmaz da değil. Gübreyle zenginleştirmek istiyorsanız sadece öyle dozlamalısınız ki bitki kökü bu perlit parçalarına değidiğinde aşırı güğbreden dolayı yanmasın. Bu işlemin kısaca adı da perliti gübreyle yıkamak olur ona göre. Gübreyle zenginleştimrk daha ziyade gübreleme, organik torf katma, jips, kil, kiremit tozu, humik asit, leonardit gibi doğal gübrelerle olabilir.
bülent16
07-08-2007, 13:58
Selahattin bey cevabınız için teşekkür ederim:o . Konuya hiç bu yönüyle bakmamıştım:( . Aslında aklıma takılmasının nedeni kaynağını hatırlamadığım bir internet sitesinde topraksız tarım olarak tabir edilmişti ve perliti zenginleştirmekten bahsediyordu.
Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 14:01
Topraksız yetiştiricilik konusunda bir kaç arkadaşın attığı mesajları forumda bulabilirsiniz. Ancak topraksız yetiştiricilik doğal bitkiler yetiştirenlere göre değildir. Forumda topraksız kültürle ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
sukranayalp
07-08-2007, 14:10
Sn Bülent 16,
Eğer pomza taşından elde edilen perlit ise: akvaryum dibine toprak+perlit karışımı yayıp üzerine su doldurup, ardından da su bitkilerini koyuyorsanız sonradan ilave edeceğiniz sıvı gübre su dolu ortamda bitkiler tarafından alınacaktır. Ama pomza taşına önceden sıvı gübreyi emdirmeniz ve bunu su doldurmadan yapmanız sıvı gübrenin ortam içinde dengesiz dağılımına neden olacaktır. Sıvı gübrenin perlit yüzeyindeki konsantrasyonu artıp kristalize olurken su içindeki konsantrasyonu ise düşecektir.
Sıvı gübreleri katı bir maddenin üzerine döküp açıkta bırakırsanız zamanla kristalize oluşumla karşılaşırsınız. Bu da gübre kaybı anlamına gelir.
bülent16
07-08-2007, 14:18
Sanırım benim anlatamamdan dolayı yanlış anladınız. Sucul bitkilerde kullandığım perlite gübre takviyesi yapmıyorum, sadece ilk kurulumda perliti akvaryuma ekledikten sonra 2 gün bekleyip sadece su değişimi yapıyorum perlit zaten suda olan besinleri kendi içine alıyor veya ben aldığını zannediyorum. Bunuda gönül rahatlığıyla söyliyebilirim ki taban bitkilerinde perlit kullanımında çok güzel sonuçlar aldım.
merhaba,
Ticari olarak sebze üretimi için vermikülite ihtiyacımız var.Özellikle Adana-Mersin bölgesinde nereden temin edebiliriz bilginiz var mı?
Teşekkürler
volkanakyol
21-08-2007, 18:41
arkadaşlar vermiculate ve perlite çok acil ihtiyacım var. bumalzemelere ait fotoğraflar varsaelinizde lütfen bana mail atın. ayrıca istanbul/gaziosmanpaşada oturuyorum bu ürünleri en çabuk nereden bulabilirim.bununla ilgili yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.[
Başlık açmadan önce forumu ararsanız, daha önceki başlıklarda bilgiyi bulabilirsiniz.
Bu başlığa bir göz atın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3373&highlight=vermiculate)
Selahattin Yılmaz
21-08-2007, 23:30
Antalya'da Agrekal Tarımda (http://www.agrekal.com.tr/fide.html) bulabilirsiniz. Eğer az sayıda vermezlerse benimle irtibat kurabilirsiniz ben size bulabilirim...
Teşekkürler Selahattin Bey, hemen iletiyorum bilgiyi.Tahminen 1000lt. kadar lazım.
Az önce kayınbabamla görüştüm, Antalya'da Dr.Tarsa'da da varmış ancak uzak ve masraflı diye düşünmüyorlarmış.Mersin'de olsa gün içerisinde kendi araçlarıyla gidip almayı düşünüyorlardı, ekime geçeceklermiş.
Bu durumda sadece torf ve perlit karışımı kullanacaklar sebze fideleri için.
Teşekkürler ilginiz için.
Zirai malzemeler satan bir yerde perlit sorduğumda olmadığını onun yerine zeolit de kullanabileceğimi söylediler. Kaktüslerim ve diğer bitkilerim için kullanacaktım. Perlit yerine zeolit olur mu acaba hiç bir fikrim yok da:(
arkadaslar yeter sayida perlit, pomza, kompost, milli toprak ve torf edinmek istiyorum. Bunun disinda az miktarda yonca tohumu. Ha birde kiraz agaci ile guldeki akar icin ilac. Yani bahcem alt tarafi 8-10 m2 ancak sinirli sayida ya da miktarda islah ve bakim malzemeleri alabilecegimiz dogru duzgun bir isletme dahi yok..
heloise hoşgeldiniz.
Lütfen önce kendinizi bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) tanıtın.
Sayın Heloise, saydığınız malzemelerin hepsini İstanbul'da Yeni Cami'nin arkasındaki çiçek pazarında bulabilirsiniz. Yonca tohumu Mısır Çarşısı'nda İstanbul Tohumculuk'ta açık olarak satılmakta. Gene aynı yerde akarsitler için ilaçta bulabilirsiniz. Eğer yakınsanız İstanbul Tohumculuk'u öneririm. Hem ürünler tazedir, hem fiyatlar piyasa normalidir. Ayrıca başka ilginizi çekecek ürünlerde bulabilirsiniz. Alışverişe giderken hasta bitkinizden yaprak örnekleri götürürseniz, daha doğru bir ürün alma şansınız doğar.
Bir başka önerim ise büyük yapı marketlerde torf, ponza, perlit satışı yapılmakta. İhtiyacınızı oralardan da görebilirsiniz. Fakat ponza ve perliti aynı anda kullanmanıza gerek yok.
Sevgili Todor verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim ben yeter miktarda alacagi urunlerin bulunabilecegi noktalari ogrenmek istemistim. Soruma cevapta aldim.
Misir carsisini bilirim ama guvenemedigimden imtina ediyordum ama madem ki bir isletme adida aldim, en kisa zamanda oraya yolumu dusurmeliyim :)
Sevgiler
Tarımda Pomza Kullanımı:
Volkanik topraklar kendi doğal yapısı ile birlikte, çürüyen bitkiler , insan ve hayvan yaşamının sağladığı ek besinlerle, bitki yetiştirmek için çok elverişli bir ortam sağlamaktadır. Pomza taşının %85 oranında gözenekli olması hafif yoğunluk özellikleri göstermesine neden olur. pomza taşının en küçük birimi dahi irili ufaklı birçok gözeneklerle doludur. Pomza taşı toprağı daha gözenekli bir hale getirirek havalandırır. Ayrıca toprağın özelliklerini ıslah etmek ve suni gübrenin topaklaşmasını engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Pomza, toprak olarak seralarda, turunç yetiştirilen bölgelerde, meyvalıklarda, çim sahalarda ve tüm tarım bölgelerinde kullanılmakta olup, uygulama sonuçları mükemmeldir.
Pomzanın tarımda sağladığı avantajlar
Mükemmel havalandırma sağlar
Tekrar tekrar kullanılabilir
Zamanla çekmez ve topaklanmaz
Besin ayarlaması kontrolu kolaydır
Mantar, böcek gibi zararlı unsurları barındırmaz
Kolay sulanır
Çürümez
Kötü kokular üretmez
pH Nötr dür. (6-7)
TARIMDA PERLİT
Tarımda en önemli eleman topraktır ve fiziksel, kimyasal, biyolojik etkenlerin toprak üstündeki tesirleri dengede tutulmalıdır. Toprak, bitkilere su, hava ve besin maddelerini aynı anda temin edebilmelidir. Sodalı, tuzlu, kumlu, killi ve benzeri topraklar bitkilere gerekli besin maddelerini yeterli miktarda temin edemezler. Bu tip toprakların ıslahı tarımsal üretimde gelişmenin en şartıdır.
Tarla ve bahçe tarımında,
Seracılıkta ( fide yetiştiricilik, kültür tarımı vb.)
Dünyada perlit, seracılık, süs bitkileri, fide, sebze yetiştiriciliğinde, kesme çiçek üretiminde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Perlit kullanımı ile üreticilerin kaliteli, hızlı ve fire oranı düşük üretim yaparak ekonomik yönden fayda sağlamalarının yanında son tüketicininde kaliteli ve uzun süre yaşayan ürünler satın alması sağlanır. Hollanda ve bu alanda gelişmiş ülkelerde tamamen perlit kullanılarak oluşturulmuş yetiştirme ortamlarında da üretim yapılmaktadır. Türkiye'de de bu şekilde üretim yapan firmalar mevcuttur. Perlit kullanılarak hazırlanmış harçların veya tamamen perlit kullanılarak oluşturulmuş yetiştirme ortamlarının sağladığı avantajlar aşağıda belirtilmiştir.
Ev bahçesi, parklar, okul, hastane, futbol, golf sahaları ve benzeri yerlerin çimlenmesinde.
Tarımda Perlit Kullanımının Sağladığı Faydalar;
Perlitle karıştırılmış topraklar sertleşmez, kök ve toprak arasındaki kontak daha geniş bir alana yayıldığından topraktaki maddelerin bitkilere geçişi kolaylaşmış olur.
Toprağın hacimsel gözenek miktarı ayarlanabilir, fiziksel yapısı düzgünleşir, bitkilerin su ve besleyici maddeleri temini daha ekonomik olur.
Perlitli toprakta bitkiler için daha fazla besleyici madde temin edilmiş olur, fidelerin etrafındaki ince tabaka değişir ve fidelerin kavrulması önlenir. İnfiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır.
Kış yağışlarında düşen suyun tutulmasını ve sonra da köklere intikalini sadece çimlenme devresinde değil, daha uzunca bir süre sağlar. Tuttuğu su miktarı normal bir toprağın 8 -15 katıdır.
Perlit kullanılarak toprağın pH değeri kolayca ayarlanabilir. Nötr (pH = 6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tamponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz
Sterildir, yabani ot tohumu ve hastalık etmeni barındırmaz. Sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir.
Tohumların çimlenmelerinde % 100 e yakın verimlilik sağlar. Isıl iletkenliği düşük olduğundan bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger. Toprakta göllenme, şişme, kabuk oluşturma, balçıklaşma, kötü drenaj, çatlama gibi istenmeyen özelliklerin hiçbiri oluşmaz. Gözenekli yapısı nedeniyle yetiştirme ortamının havalanmasını sağlar, drenajı düzenler.
Fidelerin nakil ve saklanmasında, depolanırken bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlar. İnorganik yapısı nedeniyle yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
Perlit bahçeler, parklar, futbol ve golf alanları ile parkurdaki çim toprakları için eşsiz bir toprak düzenleyicisidir. Dış etkiler ile veya basılma ile sıkışan topraktaki çim zayıflar, hatta yok olur.
Perlit ile çimlerin ömrü uzadığı gibi, balçıklarıma ve göllenme sorunlarının önüne de geçilebilir.Perlit ile çimin yaprak alanı genişlemekte, yaprak ve kök sayısı artmaktadır. Çiğnenen topraklardaki sıkışma yarı yarıya azaltılmaktadır.Çiğnenen ve çiğnenmeyen çimlerde Perlit uygulaması aynıdır: 2,5 cm kalınlığındaki toprağa, 2,5 cm kalınlıkta Perlit karıştırılarak 5 cm kalınlığında karışım elde edilir. Perlit uygulama dan önce ıslatılmalıdır. Karıştırma işleminden sonra çim tohumu ekilir. Üzerine 4-5 kg/m2 yanmış çiftlik gübresi ile olanak varsa 100 gr/m2 toz kireçtaşı serilir. Eğer çiftlik gübresi yerine ticari gübre kullanılacak ise 50 gr/m2 % 26'lık amonyum nitrat, 65 gr/m2 %18'lik süper fosfat ve 15 gr/m2 potasyum sülfat karışımı, belirli aralıklar ile uygulanır. Sulama rejiminde bir değişiklik yapılmaz. Çim sahalarda standart veya süper iri Perlit kullanılmalıdır. Perlit homojen bir şekilde toprağa karıştırılmalı,ilk biçim öncesinde merdane çekilmeli ve kesim makas ile yapılmalıdır. TOPRAK SAHALARDA uygulama ise toprağa esneklik sağlaması ve yumuşak bir zemin elde edilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Toprak sahada üst zeminin altına uygulanan Perlit ile amaca ulaşılmaktadır. Saha tanziminde tüm sahanın %30'unu Perlit oluşturmaktadır.
Piyasa fiyatı nedir?
Burada bir çuvalı 20 ytl dediler ancak kaç litre veya kaç kg vs bilgi vermediler.
Yalova'da 200 ds (büyük çuval) perlitin fiyatı 12 ytl.
İstanbul'da Ayazağa Cendere yolunda Genper (genper.com.tr) isimli bir üretici buldum. Oraya gittiğimde kocaman bir çuval perliti numune diyerek ücret almadan verdiler. Çuval fiyatının 4 YTL olduğunu söylediler.
İsteyene korgo torbasına dodurup gönderebilirim. Ancak çok hassas bir malzeme olduğundan taşınma sırasında tozlaşma olabilir.
İklimsiz
23-12-2007, 14:32
Sitemizin, daha önce uğramadığım cevher niteliğinde ne başlıkları varmış, kendime kızsam mı, utansam mı bilemiyorum:(
Ankara da perliti nerden bulabilirim acaba?
İklimsiz
24-12-2007, 23:52
Arkadaşlar, çelik köklendirme amaçlı perlit kullanıyorum. Özellikle bu işi profesyonel olarak yapan arkadaşlardan ricam, perlitin bir kullanma ömrü var mıdır? Sayın Malina, başlığın ikinci mesajında, " üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir" diye bir cümle kullanmış. Bu ne derece doğrudur, elimizdeki bir saksı perliti 6 yıl kullanabilir miyiz?
sinaninci1
24-12-2007, 23:59
Arkadaşlar, çelik köklendirme amaçlı perlit kullanıyorum. Özellikle bu işi profesyonel olarak yapan arkadaşlardan ricam, perlitin bir kullanma ömrü var mıdır? Sayın Malina, başlığın ikinci mesajında, " üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir" diye bir cümle kullanmış. Bu ne derece doğrudur, elimizdeki bir saksı perliti 6 yıl kullanabilir miyiz?
İklimsiz duydugum kadarıylan kurutmamak ve devamlı nemli tutmak şartıylan uzun süre kullanma imkanı varmış, kuruması halinde tekrar su tutculugu özelligini yitiriyormuş. Ama ne kadar dogru!!! Bu konuda daha tecrübeli arkadaşlar her halde cevap verir. Aslında bende ögrenmek istiyorum esas ömrünü.
ali sami serezl
08-01-2008, 09:47
torflu toprak aldım, bunu yarı yarıya perlitle karıştırdım ve beslediğim tüm bitkilerin (benjamin, yuka, Afrika menekşesi, sümbül v.s) topraklarını bu toprakla değiştirdim. :cool: Perlit her bitki için uygulanırmı diye de şüphe içerisindeyim.:confused: siz ne dersiniz?
taskıslalı
08-02-2008, 15:56
Dün perşembe pazarı, mısır çarşısı heryeri dolaştım ama perlit bulamadım.. Tohum pazarında bi satıcı ellerinde perlit bulunduğunu bi torba ( 5lt civarı sanırım) 10 ytl olduğunu söyledi.. Elime aldım pamuk gibi birşey.. Sıkılabilen yumuşak bir madde.. Perlit dediğimiz şey hakikaten bu değil dimi? Sıkılabilen volkanik taş olur mu hiç? Adama yanlış bildiğini bunun perlit değil de köpük olduğunu söyledim.. İkna olmadı.. Üstelik 5lt si de 10 ytl den satıyordu..
Piyasa fiyatı nedir?
Burada bir çuvalı 20 ytl dediler ancak kaç litre veya kaç kg vs bilgi vermediler.
Perlit bir cins kayanın ısı yoluyla patlamasından elde edildiği için eğer yakınınızda genleştirme işi yapan tesis varsa uygun fiyata (çuval fiyatını 4 YTL uygun geldi) perlit bulabilirsiniz. Yoksa nakliyeden dolayı (hafif ve hacimli bir malzeme) 3-4 katı fiyata bulabilirsiniz.
İnşaat malzemeleri satan firmalarda (sayıları çok olmasa da) perlit bulunuyor.
denizakvaryumu
08-02-2008, 21:49
Arkadaşlar
tüm perlitler aynı özelliği göstermez.
http://www.genper.com.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=30
http://www.superperlit.com/tr/urunler/
Yanılmıyorsam inşaat sektörü ve tarımda kullanılan perlit aynı. çapı küçük olanlar özel kullanım için olduğundan piyasada bulamayabilirsiniz.
denizakvaryumu
08-02-2008, 22:04
İnşaat sektöründe olanlar katkılı olabiliyor.
Sadece çap boyutlarının maksimim büyüklükleri farklı. Sınıflandırılması sizi yanıltmasın.
Bildiğim kadarıyla inşaat sektöründe perlit içeren ürünler var.
İklimsiz
14-02-2008, 01:04
Zirai malzemeler satan bir yerde perlit sorduğumda olmadığını onun yerine zeolit de kullanabileceğimi söylediler. Kaktüslerim ve diğer bitkilerim için kullanacaktım. Perlit yerine zeolit olur mu acaba hiç bir fikrim yok da:(
Zeolitler bir mineral grup ismidir. Sanayi hammaddeleri içinde Endüstriyel hammadde olarak değerlendirilirler. Bilinen 40’ı aşkın doğal minerali vardır. Bunlardan en önemlileri Klinoptilolit, şabazit ve analsim dir. Ayrıca 150 yi aşkın sentetik minerali de mevcuttur.
Zeolitler volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşurlar.
Kısaca klino olarak da bilinen Klinoptilolit doğal zeolitlerden dünyada rezerv olarak en çok bulunan ve teknolojik özellikleri en iyi olanlardan biridir.
Özellikle çevreci mineral olarak bilinmektedir. Bunun nedeni toprakta aşırı gübreleme veya yanlış sulama nedeniyle azotlu gübrelerin yıkanmasına engel olmasıdır. Bu şekilde insan ve hayvan sağlığını doğrudan etkileyen yer altı ve yer üstü sularımızın kirlenmesine engel olmaktadır. Ayrıca su arıtma da özellikle ABD ve Japonya'da şehir ve sanayi atık sularının temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan ve üretilen klinonun içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli hammaddelerinden biri olacağı kesindir.
Özellikleri nedeniyle pek çok sektörde kullanılabilmektedir. Başta
- toprak düzenleyicisi -gübre katkısı ve
- yem katkı malzemesi olmak üzere,
- atık su arıtma,
- gaz arıtma,
- hayvan altlığı,
- koku giderici,
- çöp depolama sahaları,
- tarım ilaçları, plastik ve kağıtta dolgu olarak,
- inşaat sektöründe vb. 100 e yakın alanda kullanılmaktadır.
Ülkemizde yeni tanınmaya başlanmıştır. Dünyada özellikle A.B.D, Japonya, Küba, Çin ve Avustralya da yaygın kullanımları vardır. Son yıllarda NASA uzayda bitki yetiştirme çalışmaları için klinoyu denemiş ve topraksız bitki yetiştirmede en önemli malzeme olarak bildirmiştir
Alıntıdır: http://www.ekolojimagazin.com/?s=magazin&id=172
İklimsiz
14-02-2008, 01:10
Ayrıca:
Topraktaki Başlıca Faydaları
1- Bitkilerde kılcal kökleşmeyi artırır.
2- Toprağın fiziksel yapısını iyileştirerek gevşek yapılı hale getirir.
3- İyon değiştirme kapasitesi çok yüksektir(2.0-2.25 mg eqv/g).
4- Toprağın iyon değiştirme kabiliyetini arttırır.
5- Toprağın pH seviyesini düzenliyerek bitkilerin daha hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlar.
6- Bitkilerin gelişmesini hızlandırır.
7- Mantari hastalıklara karşı bitkinin direncini artırır.
8- Toprakta kulanılan ilaçların taşınmasına yardımcı olur.
9- Kullanılan suni gübrede %50 tasaruf sağlar.
10- Sulama aralığını uzatarak sulama suyundan tasarruf sağlar.
11- Bitkilerde ve meyvelerde verimi artırır.
12- Ürünlerde erken hasata olanak sağlar.
13- Suda erime özeliği yoktur,toprak içerisinde kaybolmaz.
14- % 100 doğal olduğundan çevreye hiçbir zararlı etkisi yoktur.
http://internetticaret.com/mod/forum/discuss.php?d=59
Sevgili iklimsiz çok teşekkür ederim:D. Bir türlü emin olamamıştım, bu yazdıklarınız gerçekten çok faydalı oldu hemen kullanmaya başlayacağım:)))
Dün perşembe pazarı, mısır çarşısı heryeri dolaştım ama perlit bulamadım.. Tohum pazarında bi satıcı ellerinde perlit bulunduğunu bi torba ( 5lt civarı sanırım) 10 ytl olduğunu söyledi.. Elime aldım pamuk gibi birşey.. Sıkılabilen yumuşak bir madde.. Perlit dediğimiz şey hakikaten bu değil dimi? Sıkılabilen volkanik taş olur mu hiç? Adama yanlış bildiğini bunun perlit değil de köpük olduğunu söyledim.. İkna olmadı.. Üstelik 5lt si de 10 ytl den satıyordu..
Sayın Taşkışlalı,
Bana özelden adresinizi bildirirseniz, size kargo ile perlit gönderebilirim. Bir kargo torbasını dolduracak miktar yeterli midir? **** uygun zamanda elden verebilirim. Hafta içi gündüz Topkapı civarı, akşam ve haftasonu Çengelköy civarında bulunuyorum.
Fotoğrafta görülen çok gözenekli kaya parçalarını Kızılcahamam, Çamlıdere'de buldum. Oldukça fazla gözenekli ve o kütledeki bir taş için de biraz daha hafif bir ağırlıkta. Bir seradan getirttiğim fidanların içinden renk ve görüntü olarak çok benzeyen çok hafif küçük taşlar çıkmıştı. Biraz onlara benzettiğim için bir kaç tane getirdim.
Bu taşları küçültüp, hava ve su geçirgenliği için toprağa karıştırmayı düşünüyorum. Ne olduklarını bilen var mı acaba?
lerdemir
25-03-2008, 09:30
Perlit, İstanbul'da Bauhaus, Carrfour gibi büyük marketlerin bahçe bölümlerinde satılmakta mıdır? Bilen var mı?
Kurtköy'e ulaşımınız kolaysa adres tarifi verebilirim.
lerdemir
25-03-2008, 13:19
Çok teşekkür ederim uzum,
Kolay değil.
Göztepe taraflarındayım çünkü. Kurtköy oldukça uzak...
***
benim elimde yüklü miktarta torf var ama seracılıkta kullanmak için tuz oranı biraz fazla **** sınır değerlerde ( % 2,5) torfla perliti karıştırsam tuz oranında düşme olurmu **** yıkamak haricinde tuzluluğu azaltmak için bir fikri olan varsa cvp yazarsa sevinirim herkeze ii günler
merkez ve fabrika Kemerburgaz yolu cendere mevkii no:30 (pınar süt karşısı) ayazağa/istanbul
Merhaba,
Kaktüs bakımını okurken toprak harcı olarak odun kömürü tozundan bahsediliyor. Bu bildiğimiz mangal kömürü mü? O da meşe odununun yakılması ile kömür oluyor ya..
eczadolabi
07-05-2008, 07:45
Konu burası mı bilemedim ama sayın Envor'a bir sorum olacak
Cevaplarsanız çok sevinirim,
Eşim kimya sanayiinde çalışıyor
Bana patlamış perlit getirdi
Bende 3 ölçü Bahçe Toprağı, 1 ölçü torf ve bir ölçü patlamış perlit ile karıştırarak Selahattin Beyden aldığımız Kabarla cinsi çilekleri bu karışıma diktim.
Gelişimleri iyi gidiyor.
Fakat daha sonra eşim, patlamış perlit in kanserojen olduğunu duymuş bir yerden.
Kanserojen olduğu doğrumudur, ne yapmalıyım?
Mesajınızı buraya taşıdım.
Perlit ve vemikulitin kansorejen olduğunu son zamanlarda bende sıkça duyar oldum. Fakat asbest gibi, bunların tozu ciğerlere kaçtığı zaman sorun yaratıyor diyorlar. Yani saksıda duran perlit ve vermikulit pek sakıncalı değil.
Eğer harç hazırlarken tozunu solumaz isenin korkulacak bir durum yok. Bunun için, perlit çuvalını kullanmadan önce ıslarsanız, kullanım sırasında tozun havaya uçmasını engellersiniz.
Benim duyumlarım bu yönde. Gene de farklı bilgileri bekleyelim. :)
eczadolabi
07-05-2008, 08:30
Çok teşekkürler Sayın Todor
Şöyle bir sıkıntı daha var,
Yüzeyde biriken perlit kurudukça rüzgar ile savrulabiliyor
İstemesek bile soluyor olabiliriz
Bu habere çok canım sıkıldı...
neyse,
belki içimizi rahatlatacak bir bilgi daha gelir
Tarım ve Seracılıkta Perlit
Dünyada perlit, seracılık, süs bitkileri, fide, sebze yetiştiriciliğinde, kesme çiçek üretiminde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Perlit kullanımı ile üreticilerin kaliteli, hızlı ve fire oranı düşük üretim yaparak ekonomik yönden fayda sağlamalarının yanında son tüketicininde kaliteli ve uzun süre yaşayan ürünler satın alması sağlanır. Hollanda ve bu alanda gelişmiş ülkelerde tamamen perlit kullanılarak oluşturulmuş yetiştirme ortamlarında da üretim yapılmaktadır. Türkiye'de de bu şekilde üretim yapan firmalar mevcuttur. Perlit kullanılarak hazırlanmış harçların veya tamamen perlit kullanılarak oluşturulmuş yetiştirme ortamlarının sağladığı avantajlar aşağıda belirtilmiştir.
Gözenekli yapısı nedeniyle yetiştirme ortamının havalanmasını sağlar, drenajı düzenler.
İnfiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır.
İnorganik yapısı nedeniyle yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.
Nötr (pH = 6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tamponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler.
Isıl iletkenliği düşük olduğundan bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
Sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir.
http://www.tasper.com.tr/tr/PerlitNedir/TarimdaPerlit.asp
Verdiğim linkte epey bilgi bulabilirsiniz.
Merhaba,
Kaktüs bakımını okurken toprak harcı olarak odun kömürü tozundan bahsediliyor. Bu bildiğimiz mangal kömürü mü? O da meşe odununun yakılması ile kömür oluyor ya..
Mangal kömürü olarak piyasada torbalı olarak satılan ürünler 2 çeşittir.
1. Odunların (Meşe,Çam v.b.) kontrollü yakılması sonucu elde edilen odun kömürü.Mangal için kaliteli olanı sert ağaç odunundan yapılanıdır.;)(Geç yanar.)
2.Fındık kabuğu v.b malzemelerin kolay tutuşan kimyasallarla beraber sıkıştırılması ile edilen köz oluşturucular.Bunlar düzgün yuvarlak şekillidir.
Bitkiler için kullanılan 1.çeşit.;)
Ankara da perliti nerden bulabilirim acaba?
Kalaçlar Koll.Şti. Tel:3542220 - 3546955
Toptan satıyorlar ama Vedat bey ile görüşürseniz yardımcı olur.
Boyut olarak tarım ve inşaat perliti olarak ayrılıyor.Bilginize;)
Perlitin kansorejen olduğu yeni bir olay değil , 1990 yılında bir porselen fabrikasında fırın araba yapımında kullanıyorduk ve işçilerimi bu konuda sürekli
uyarıyordum .
Bitkilerde kullanılan perlitin boyutu ne kadar olmalı?. Tozşeker gibi olanı mı ? yoksa mercimek kadar olanı mı kullanılmalı?.
Kocaeli' de perlit satan bir yer varmı? Aklıma gelen heryere baktım ama sanki bulunmaz hint kumaşı :(
denizakvaryumu
01-06-2008, 22:52
http://www.ariozorganik.com/
Linkteki videoya bir göz atın derim.
Ürün yıkanıp tekrar kullanılıyormuş.
Kocaeli' de perlit satan bir yer varmı? Aklıma gelen heryere baktım ama sanki bulunmaz hint kumaşı :(
Sn.Egome, ben de sizin gibi aklıma gelen heryere baktım bulamadım. Sonunda pazara çiçek getiren kişiye sordum. Bana bir torba perlit getirdi. Lakin o kadar ince ki toz gibi bir görüntüsü var. Sordum kendisine "neden bu kadar ince" diye .. Toprakla birlikte perliti de makinadan geçiriyoruz dedi. Ne kadar sağlıklı bu boyu ile bilmiyorum. Bulduğum tek perlit bu olduğu için Adeniumlarımlarımda kullandım. Eğer istiyorsanız o torbanın yarısını size verebilirim.
sarmaşık
17-06-2008, 21:22
yalovada perlit'i nerden en uygun ala bilirim teşekürler.
murare havalandırma saglamaz :))
Siz perlit bulmakta zorlandınız.Ben daha enteresan bişi söyliyim.Bonsai gübrem bitti.Bonsai gübresi almak için yola koyuldum.Nerdeyse zamanında bakkaldan bulmak üzere olduğumuz bonsai gübresini Real,Carrefour,Tekzen,Koçtaş ve 2 migros şubesinde bulamadım.Migros şubesini birinin müdür yardımcısının hassasiyeti sayesinde Adapazarı migrosta olduğunu tespit ettik.Birkaçgün içerisinde almayı ümit ediyorum.
kızılhisar
10-08-2008, 21:17
İnşaatta ve tarımda kullanılan perlit farklıdır. İnşaatta kullanılan toz şeklinde, tarımda kullanılan ise iri tanelidir.
Tarım için kullanılan perliti aşağıdaki adresden temin edebilirsiniz. Yaklaşık olarak, 1m3 fiatı 75 ytl civarındadır,yani 20 kg lık çuvalı 15 ytl gibi.
www.interperlit.com.tr Gaziantep
Sn. Kızılhisar,
Tam olarak anlayamadım. Acaba 1m3 fiatı 0,75 ytl (75 krş.) mu demek istediniz. Eğer öyleyse ucuz sayılabilir.
Perlit, İstanbul'da Bauhaus, Carrfour gibi büyük marketlerin bahçe bölümlerinde satılmakta mıdır? Bilen var mı?
Sayın Lerdemir, Beylikdüzü bauhausede perlit var.Sanırım bulunduğunuz yere yakın olan bauhausede de vardır.
Perlit hakkında sizler sayesinde edindiğim bilgilere istinaden köydeki bağımıza ve bahçemize perlit karıştırsam sizce mantıklı olurmu? Bağ düz değil yamaçta ve güneye bakıyor yağmur harici senede bir kez sulanabiliyor toprağı çok sıkı. Bahçe ise sürekli sulanmasına rağmen bitkiler hemen susuyor toprağı ise gevşek.
kızılhisar
11-08-2008, 16:03
Sn. Kızılhisar,
Tam olarak anlayamadım. Acaba 1m3 fiatı 0,75 ytl (75 krş.) mu demek istediniz. Eğer öyleyse ucuz sayılabilir.
20 KG lık bir çuvalı yaklaşık olarak 0.2 m3 gelmektedir.Yani 5 çuvalı 1 m3 civarındadır.
İklimsiz
11-08-2008, 17:50
Fiyat gayet makul da ulaşım sorun oluyor perlitte.
Kargo ücretinin ne kadar tuttuğunu bilseniz :)
Adalet Yağcı
29-08-2008, 07:34
İnşaatta ve tarımda kullanılan perlit farklıdır. İnşaatta kullanılan toz şeklinde, tarımda kullanılan ise iri tanelidir.
Tarım için kullanılan perliti aşağıdaki adresden temin edebilirsiniz. Yaklaşık olarak, 1m3 fiatı 75 ytl civarındadır,yani 20 kg lık çuvalı 15 ytl gibi.
www.interperlit.com.tr Gaziantep
Merhaba Sayın Kızılhisar;
Bahçemin toprağı çok süzek, buyüzdende genellikle domateslerim temmuz ayından itibaren yapraklarını kurutuyor, yemyeşil görüntü gidiyor bütün yapraklar simsiyah kesiliyor.
Nekadar sık sulasamda domates ve salatalıkları kurtarmak mümkün olmuyor, bahçeme Perlit ilave etsem nasıl olur acaba, verdiğiniz linkten ulaşamadım açılmıyor, Mersin'de bulabileceğim bir yer varmıdır acaba.
Teşekkürlerimle...
Merhabalar !
Adalet hanım bana kalırsa şöyle 10 cm kalınlığında bir funda toprağı serdirin derim. Perlitin normal bahçede uygulanışına pek şahit olmadım. Ancak saksılı bitki yetiştirme ve köklendirme için hazırladığımız karışımda kullandık biz. Bahçede ne sonuç verir bilemiyorum. Dediğim gibi çam ormanı meşelik olan bir yerlerden funda toprağı bulur ve sererseniz çok iyi olur diye düşündüm bir an. Temini konusunda çevrenizdeki saksılı bitki üreten seralardan yardım alın. Genelde Yalovada biz derekumunu ve bu tür malzemeyi kamyonla getirtip döktürüyoruz. Sonra yanmış koyun gübresi ve toprak altı gübre ile harmanlayıp bitkilerimizde kullanıyoruz. Toprak altının kullanımı ile ilgili sanırım bir sayfamız var. İncelerseniz çok şey bulacağınızdan eminim.
Bahçenizi dolaşmadım sanmayın ara sıra uğrar sanaldanda olsa seyrederim. Güzel çalışma her zaman güzeldir.
Saygıyla.
Adalet Yağcı
29-08-2008, 08:34
Sevgili CemalS;
Zaten ben funda toprağı serdirtmiştim, ormana çok yakın bir yerden getirdiler, aslında toprak çok güzel görünüyor adeta kum gibi çok yumuşak.
Gübre olarakta yanmış ahır gübresi ve B5A kullandım belkide gübrelemeyi abartmışımdır.
Tabi yinede toprağımın özelliklerini bilemiyorum tahlil yaptırmadım ve nasıl yaptırılacağı hakkındada bir fikrim yok, sanırım herhangi bir zirai kuruluşta ücretli olarak yapılıyor.
Perlit iyi bir fikir gibi gelmişti bana, önceki mesajlarda sebze tarımında kullanılabileceğini okumuştum(oprhys in mesajı).
Sevgiler...
Arkadaşlar yaptığım bir araştırmayı sizinle paylaşmak istyorum.Doktor Tarsa diye bir tarım ürünleri satan firmanın internet sitesine girip inceleyerek kendileriyle bağlıntı kurdum.Vermikülit üretim ve satışları olduğu için nasıl temin edebileceğimi sordum.Tohum çimlendirmede vermikülitin yerini başka bir malzemenin tutamayacağını düşündüğüm için ısrarla temin etmek istediğimden dolayı bu firmayla görüştüm.Bana verilen bilgi şu ; bu ürün için dünya çapında ciddi bir hammadde sorunu var.Eğe biz tekrar üretebilirsek bu en erken yılbaşından sonra olur dediler.Eğer şanslıysanız zirai ilaç ve malzeme satan yerlerde kalmış olarak bulabilirsiniz.
Sayın cemboa
Vermikulit için Agrekal firması ile bağlantı kurdunuz mu?
Burdan 5 çuval vermikulit aldım böyle bir şeyden hiç bahsedilmedi.
Bilemiyorum ama Tarsa biraz abartmış gibi.
Yalnız ben alalı 5-6 ay oldu.
Agrekalın sitesinde, vermikulit ile tohum çimlendirme için önerileri de dikkate alın.
Buradan aldım dedinizde sizin adres istanbul ama firma antalya gözüküyor.İstanbulda bayisimi var acaba?Öyleyse izmittede bayisi olabilir ki araştırırım.Zten çuval bazında almıyacağım.İstanbuldan almam mümkün değil.şu sıralda dünyada üretim bazında sıkıntı başlamış olabilir.Stoklarında olan firmalar şanslı.En iyisi agrekala telefon ediyim izmitte bayileri varmı sorayım.Bilgi için teşekkürler.
Sanırım vermiculite de şu sorun var. Bu da bir tür silikat minerali (glimme) yine de mineral yapısı itibarı ile asbeste çok benzer bir yapı. perlite oranla çok falza bir avantajı olduğu kanısında değilim. ( Hoş perlit de aynı sorunlardan muzdarip o da bir silikat vede onun tozu da asbest gibi hücrede saplanıp hasar oluşturan kanserogen iğnemsi kristalizasyonlar oluşturması.
Sanırım bu mineral da bu özeliğinden dolayı vaz cayılan bir mineral.
Emici özeliği fazla olmakla beraber salgılama özeliği perlit kadar değil.
Bence bu maddeden vaz geçilse iyi olur. :)
Sn cemboa,
Buradan derken Agrekal kastettim.
Bildiğim kadarı ile istanbul ve izmit'de bayileri yok ve kilo ile bulmanız zor.
Size ne kadar lazım isterseniz bir miktar gönderebilirim.
Sn praecox,
Sanırım silikosisden bahsediyorsunuz.Doğrudur bu risk var ama şöyle söyliyeyim
perlit kullanmadım fakat söylenenler hemen kırılıp tozlaştığı yönünde vermikulit daha dayanıklı.
Tabi bu ve bu gibi maddeleri(silikat içeren) teneffüs etmek gibi **** yoğun teneffüse maruz kalacak
şekilde kullanmak gibi bir yanlışa düşmeyiz. Yapı marketlerde 3-5 liraya toz maskeleri satılıyor, kullanıyordum.
Bu adresde 1 sene önce http://www.ilerisavunma.com/ çok daha iyi T-3000 adında maske buldum
ve gerekli gördüğüm yerde onları kullanıyorum.
Sakız sardunyalarımdan aldığım çelikleri perlitte köklendirmek istiyorum.
İlk defa perlit kullanacağım ve nasıl kullanmam gerektiğini bilmiyorum.
Torfla mı karıştırayım yokda sadece perlit mi kullanayım?
Eğer sadece perlit kullanılıyorsa bir saksıya perlit koyup, çelikleri yerleştirip sulama mı yapmalıyım? Toprakta olduğu gibi mi sulamalıyım?
Çeliklerin birbirine yakınlığı ne olmalı? Böyle bir kıstas var mı?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146&highlight=toprak+perlit
Sardunyalarınız muhtemelen köklenmiştir :) Umarım aradığınızı burda bulursunuz.
yani bir nevi perlit öylemi?
yani bir nevi perlit öylemi?
Pomza doğada bulunan ve herhangi ısıl işlem yapılmamış, doğal malzemedir.
Perliten bir farkıda yoğunluğu perlite göre çok fazladır.
rrumeysaa
04-06-2009, 19:29
Hayırlı akşamlar.
Bende perlit lazım olması hasebiyle aramaya koyuldum yok bu seracı, yok bu çiçekçi, sadece torf var dediler.Üstelik perlitin ne olduğunu bile bilmiyorlar apışık kalma durumları oldu yani.
Taş lazım oldu taşcıya gittim, ona sordum kimyasalcılarda bulursun dedi, 2 yere uğradım biri yok çekti, diğeri ise yine bilmiyor bile, maalesef...
Netten alalım desek koca torba, en iyisi almamak dedim bulamicam anladımki...
Arkadaşım perliti ziraat mühendisleri daha yeni yeni biliyor ben bundan 15 yıl önce sizin yaşadığınız konuyu yaşadım zirai bayilere gittiğimde bizde olmaz eczanelerde bulabilirsizniz demişlerdi uzun araştırmalarım sonucu yalovada bulabilmiştim o tarihlerde ama şuan yalıtım içinde kullanılıyor inşaat malzemesi satan yerlere bir sorun **** yalıtım malzemesi satan yerlere sorun
Sayın ;Malina bu konu başlığına inorganik mineral Klinoptilolit'i da ekliyerek iyi bir bitki toprağı hazırlanabilir inancını taşımaktayım.
doğalbahçe
14-08-2009, 14:57
yani bir nevi perlit öylemi?
Perlit işlevsel olarak köklendirme ve çimlendirme aşamalarında CocoPeat adı verilen hindistan cevizi torfu ile iyi bir kombine olup çelik köklendirilmesinde veya tohumlarımızın çimlendirilmelerinde kullanılmaktadır.
Pomza taşı ise ekeceğimiz fidelerimizin torfuna karıştırarak toprağın nemli olmasını, bunun yanında fazla suyun atılmasını kolaylaştırması nedeniyle tercih edilmektedir.
Pomza ve perlitin İşlevsel olarak benzer görevleri vardır fakat kullanım alanları amaca göre değişim sergilemektedir.
doğalbahçe
14-08-2009, 15:02
Sakız sardunyalarımdan aldığım çelikleri perlitte köklendirmek istiyorum.
İlk defa perlit kullanacağım ve nasıl kullanmam gerektiğini bilmiyorum.
Torfla mı karıştırayım yokda sadece perlit mi kullanayım?
Eğer sadece perlit kullanılıyorsa bir saksıya perlit koyup, çelikleri yerleştirip sulama mı yapmalıyım? Toprakta olduğu gibi mi sulamalıyım?
Çeliklerin birbirine yakınlığı ne olmalı? Böyle bir kıstas var mı?
Perliti Cocopeat adı verilen hindistan cevizi torfu ile karıştırarak çeliklerinizi dikebilirsiniz. Dikiminizi viyollere yaparsanız mesafeleri birbirlerine eşit olmuş olur.
doğalbahçe
14-08-2009, 15:04
Arkadaşım perliti ziraat mühendisleri daha yeni yeni biliyor ben bundan 15 yıl önce sizin yaşadığınız konuyu yaşadım zirai bayilere gittiğimde bizde olmaz eczanelerde bulabilirsizniz demişlerdi uzun araştırmalarım sonucu yalovada bulabilmiştim o tarihlerde ama şuan yalıtım içinde kullanılıyor inşaat malzemesi satan yerlere bir sorun **** yalıtım malzemesi satan yerlere sorun
Sn.jofi,
Yinede bu sorun devam etmekte, iyi bir izolasyon malzemesi olan perlit bunun yanında tarım alanında seralarda vazgeçilmezler arasına girdi.
Arkadaşlar konu başlığında Curuf geçiyor, ama açıklayıcı bilgi bulamadım.Curuf Bıriket yapımında kullanılan madde değilmi.
Curuf saksılarda bitki yetiştirmede kullanılabilirmi? Hiç kullanan varmı?
Kocaeli' de perlit satan bir yer varmı? Aklıma gelen heryere baktım ama sanki bulunmaz hint kumaşı :(
ben de bulamadım
ben de bulamadım
perlit arayanlara
--------------------------------------------------------------------------------
merkez ve fabrika Kemerburgaz yolu cendere mevkii no:30 (pınar süt karşısı) ayazağa/istanbul
Selamlar öncelikle herkesin kurban bayramını kutlarım.Bana yardımcı olurmusunuz izmirde ponza satılan yer varmıdır adresini verirseniz sevinirim saygılar.
egetropical
27-11-2009, 20:04
sevgili Alone 35,
Tartes de vardı. bir sor.
Selamlar öncelikle herkesin kurban bayramını kutlarım.Bana yardımcı olurmusunuz izmirde ponza satılan yer varmıdır adresini verirseniz sevinirim saygılar.
Arkadaşım perlit ve klinoptilolit toprak ta iyi bir düzenleyicilik sağlayabiliyor hatta artıları bile var denilebilir.
Toprakta sadece gevşeklik sağlaması düşünülüyorsa strafor köpükleride işini görebilir. kolay gelsin bayramınız kutlu olsun. sevgiyle kalın.
Teşekkürler yardımarınızdan dolayı kolay gelsin.
Arkadaşlar Curuf saksılarda bitki yetiştirmede kullanılabilirmi? Hiç kullanan varmı?
Arkadaşım curuf genelde ağır topraklarda, bahçe yapımlarında toprağın yapısını düzenlemede kullanılabilir, saksılarda genelde perlit vermiculite pomza gibi mineraller kullanılıyor.
Alman menşeili Stockosorb ve Amerikan menşeili Qemisoyl (Kemisol) marka tarımsal su tutucu polimerin satışını yapmaktayız.
Önceki senelerde, farklı ürünler üzerinde farklı bölge ve klim koşullarında uygulama yapan müşterilerimizle periyodik olarak yaptığımız görüşmelerde sonuçların memnuniyet verici olduğu yönünde geri besleme almaktayız.
Ürünlerimizin CE,MSDS,ISO sertifikalarının yanısıra Çevresel Toksikolojik/Ekotoksikolojik araştırma raporlarıda mevcuttur.
Sutut uygulandıktan sonra 4-6 yıl arasında etkinliğini devam ettirmekte bu süre sonunda herhangi bir zararlı atık bırakmaksızın biyolojik olarak tamamen çözülmektedir. Bu bağlamda yapılan fayda/maliyet analizlerinde; özellikle çok yıllık bitkilerde ve ağaç fidanlarında gerek sulama tasarrufu anlamında gerekse bitkinin su stresine girmemesi ve bunun neticesinde ortaya çıkan verim artışı anlamında ürünün yararları açıkca görülmektedir.
Çim alanlarda tavsiye edilen Sutut miktarı 80-100gr/m2'dir. (Bu uygulama neticesinde Ankara koşullarında sulama aralığı yarı gölge bir bölgede 5 güne kadar çıkarılmıştır).
Yeni dikim fidanlarda ise 50-80 gr/m2 olarak uygulanmaktadır.
Saygılarımla,
perlit arayıpta bulamayan arkadaşlara,
beylikdüzü, b.çekmece,avcılar ve çevresinde oturan ya da beylikdüzü bauhaustan malzeme almaya gelen arkadaşlar 4-5 km daha gidebilirlerse KIRAÇ KÖYÜ'nün yol üstündeki fabrikadan istedikleri ebattaki (ben 14 numara denilen perliti kullanıyorum oldukça iri) perliti alabilirler koca bir çuval 5Tl..
Bu sezon başı bauhausta orta irilikteki perlit 2 litrelik 4 Tl. civarındaydı. Pazar günleride gidip alabilirsiniz, bekçi yardımcı oluyor.
o tarafı iyi bilmeyenlere yardımcı olabilirim(detaylı tarif yapılır)
Merhaba arkadaşlar bir sorun olacak
Ponza ile ilgili bilgi alırken kahverngi tonlu olanını bulmamı tavsiye ettiler.Neden?
Ayrıca killi toprak ıslahında kullanmayı düşünüyorum,iri olanımı yoksa küçük taneli olanımı iyi sonuç verir.Sevgilermle.
lerdemir
21-11-2010, 21:18
Merhaba,
dikdörtgenler prizması şeklinde ve yaklaşık 1,5metreküp hacminde büyük bir çiçeklik haznesinin dibine drenaj için 3-5cm çakıl döşemem tavsiye edildi, ancak bu hazne balkon benzeri bir kısımda olduğu için çakılın yaratacağı ağırlık konusunda tereddütlerim var.
Bu nedenle, amacıma uygun olarak, çakıl benzeri ama hafif bir malzeme tavsiyesi arayışındayım. Bir de, nereden ve yaklaşık hangi birim fiyatla temin edebileceğime dair yönlendirme verebilecek üyemiz var mı?
Mine Pakkaner
21-11-2010, 22:08
Tüf ( volkan cürufu) veya pomza kullanabilirsiniz Lerdemir. Pomza kaç lira bilmiyorum ama ben İzmir' de tüfü toptan tonu 100 Tl civarı alıyorum. Kullanacağınız büyüklük 1-2 cm çapında olmalı. 5 cm den daha az yükseklikte kullanmayın. 3 az gelir. Kullanacağınız saksı harcı da hafif olsun. Toprağa torf ve kompost karıştırarak hafifletin.
Merhabalar. Acaba İSTANBUL-Eminönü çiçek pazarı civarlarında pomza ve vermikulit bulabilme imkanım var mı? Yardım ederseniz çok mutlu olurum...
jordan362
08-02-2011, 22:45
Bana 1haftaya kadar 52ton pomza gelicek istanbula eger istedgn az biseyse gel verirm iyi aksamlar
salamlar şmen perliti topraga katdim cok hafifletdi
Pomza Ankara da üretiliyor diye okuyorum ama satışına ulaşamıyorum.Acaba nerede satılıyor arkadaşlar?
Pomza bizim burada var. Sönmüş volkanik bir yanardağ olan Hasandağın dan çıkartılıyor. Yollara falan seriliyor. Yalıtım malzemesi olarak çatılara seriliyor. İnşaatlarda yalıtım malzemesi olarak temel ile toprak arasında kullanılıyor. Bilenler kahverengi olanı bahçelerinde toprağa karıştırıp kullanlyorlar. Bende çok. Size nasıl ulaştırabilirim. Ne kadar isterseniz size verebilirim.
trapezus
28-11-2011, 08:15
Çimlendirmede ve bitki yetiştirme harçlarında kullanmak üzere, perlit mi vermikülit mi daha etkilidir acaba?
merhabalar aranıza yeni üye oldum.birkaç gündür forumda yazılanları okuyorum ve evde topraksız bitki yetirmek için düzenek kurmaya karar verdim,ama suya karıştırılacak olan mineralleri nerden temin edebilirim? birde nasıl hazırlanır,kaç lt suya nekadar konur?bu konuda yardımlarınızı bekliyorum...
Merhaba,
Toz halindeki perlit saksı çiçekleri için toprakla karıştırıp kullanabilir mi ?
Toz halinde olduğu için faydasız hatta zararlı olabilir mi ?
Bu başlıkta ki eski yazılardan birinde solunmasının zararlı olduğunu okudum, ben onu tamamen doğal bir madde olarak biliyordum...
Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar
Merhaba, saksıda bazı çiçekler için kullanmak üzere ağaçlık bir alanda kırmızı toprak buldum (doğal ortamda-hazır satın alma değil). toprak iri taneli değil fakat sert aralarında minik taş kaya parçaları da var , baya kuru , ıslanınca yapış yapış çamur oluyor kırmızı kırmızı renk yapıyor. arasına ismini burdan öğrendiğim Ponza taşı karıştırdım bitkilerin toprağını bununla değiştirdim. çok su vermeme rağmen saksının altından su taşması olmuyor. sulayınca saksılar baya ağırlaştı ve dokununca toprak çok sert. bahsettiğim kırmızı toprağı kullanmam doğru mudur ? bitkilerin yeni sürgünleri ve kökleri bu sıkı sert biraz taşlı topraktan çıkabilir mi hareket edebilir mi ?
Merhaba, saksıda bazı çiçekler için kullanmak üzere ağaçlık bir alanda kırmızı toprak buldum (doğal ortamda-hazır satın alma değil). toprak iri taneli değil fakat sert aralarında minik taş kaya parçaları da var , baya kuru , ıslanınca yapış yapış çamur oluyor kırmızı kırmızı renk yapıyor. arasına ismini burdan öğrendiğim Ponza taşı karıştırdım bitkilerin toprağını bununla değiştirdim. çok su vermeme rağmen saksının altından su taşması olmuyor. sulayınca saksılar baya ağırlaştı ve dokununca toprak çok sert. bahsettiğim kırmızı toprağı kullanmam doğru mudur ? bitkilerin yeni sürgünleri ve kökleri bu sıkı sert biraz taşlı topraktan çıkabilir mi hareket edebilir mi ?
Tenis kortu toprağı mı bu neydi?
Kırmızı toprak dediğiniz?
Tenis kortu toprağı mı bu neydi?
Kırmızı toprak dediğiniz?
hayır tenis kortu toprağı değil ama benziyor. akdenizde bolca bulunur ya kırmızı toprak ona benzer yapıda. İstanbul-Kilyos taraflarında buldum. yol kenarında ağaçlık bir alanda gördüm.
Güzin Çakar
15-10-2012, 07:54
...bahsettiğim kırmızı toprağı kullanmam doğru mudur ? bitkilerin yeni sürgünleri ve kökleri bu sıkı sert biraz taşlı topraktan çıkabilir mi hareket edebilir mi ?...
Kırmızı topraklar, DemirOksıt oranı yüksek killi topraklardır. Kalitesine göre çanak-çömlek yapımında kullanılır. Saksı harcında karışımlarda kullanılmasında sakınca olmadığını ,tek başına genel saksı harcı olarak kullanılmasının uygun olmadığını söyleyebilirim. Ancak, yetiştirmeyi düşündüğünüz bitki türleri içinde bu tür toprakta yaşayabilecek bitkiler varsa uygun olbilir.
elsequito
16-10-2012, 17:30
Çok aradım ancak bulunduğum bölgede bitki için perlit bulamadım.
kargoyla alınca da desi olarak ölçüldüğü için 70 lira kadar bir masraf çıkıyor ki astarı yüzünden pahalıya geliyor.
sorum şu acaba inşaat alanında kullanılan perlit aynı görevi görür mü ? bitkilere zarar verir mi ?
Sayın elsequito, perlit hafif bir malzeme, yükte ağır tutacağını sanmıyorum. Sitemizde de satışı yapılmakta, şuraya bir göz atın arzu ederseniz.
Toprak, Gübre, Gıda, Malzeme, Basılı Yayın, Tarla, Bağ, Bahçe, Arazi vb. Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/)
Bulunduğunuz şehirde Yapı market tarzı bir yerler mevcut ise bitki bölümünde bulabilirsiniz.
Kırmızı topraklar, DemirOksıt oranı yüksek killi topraklardır. Kalitesine göre çanak-çömlek yapımında kullanılır. Saksı harcında karışımlarda kullanılmasında sakınca olmadığını ,tek başına genel saksı harcı olarak kullanılmasının uygun olmadığını söyleyebilirim. Ancak, yetiştirmeyi düşündüğünüz bitki türleri içinde bu tür toprakta yaşayabilecek bitkiler varsa uygun olbilir.
Güzin Hanım, kırmızı toprağı sardunya, oxalis (yumrulu uyku çiçeği) ve kekik için kullandım. toprağın içi minik taş-kaya parçalarıyla dolu. ıslakken baya ıslak çamurlaşıyor kuruyken beton gibi oluyor. ama gördüğüm kadarıyla zaten bahçe toprakları ya da normal toprak ta çok sert. toftan başka yumuşak ve geçirgen toprak görmedim malesef. ama torf ne kadar iyidir bence tartışılır.
Çok aradım ancak bulunduğum bölgede bitki için perlit bulamadım.
kargoyla alınca da desi olarak ölçüldüğü için 70 lira kadar bir masraf çıkıyor ki astarı yüzünden pahalıya geliyor.
sorum şu acaba inşaat alanında kullanılan perlit aynı görevi görür mü ? bitkilere zarar verir mi ?
çiçekçilere, fidanlıklara, yapı marketlere baktınız mı ?
google da şöyle bir site buldum belki yararı dokunur :
Fidan Toptan : TORF VE PERLT - PERLT TARIM PERLT (http://www.fidantoptan.com/torf-perlit/perlit-tarim-perliti-c-20_111.html)
elsequito
17-10-2012, 17:35
çiçekçilere, fidanlıklara, yapı marketlere baktınız mı ?
google da şöyle bir site buldum belki yararı dokunur :
Fidan Toptan : TORF VE PERLT - PERLT TARIM PERLT (http://www.fidantoptan.com/torf-perlit/perlit-tarim-perliti-c-20_111.html)
tekirdağ'da değilim nickim sizi yanıltmasın çok aradım bulunduğum bölge gerçekten baya ücra bir yer. internetten almak en son tercihim kargo pahalıya geliyor. aynı işlevi görüyorsa inşaat firmasından alıcam.
Tarımsal perlit ile inşaatta kullanılan perlit farklı ürünler.
lirionomada
20-04-2013, 15:50
Ankara da perliti nerden bulabilirim acaba?
Sayın Feriha, mesajınızın üzerinden 6 sene geçmiş, ve Ankara'da nereden perlit bulunabilineceğine dair sayın Fsuzen de bundan 5 sene önce bir cevap vermiş:
Kalaçlar Koll.Şti. Tel:3542220 - 3546955
Toptan satıyorlar ama Vedat bey ile görüşürseniz yardımcı olur.
Boyut olarak tarım ve inşaat perliti olarak ayrılıyor.Bilginize
ancak günümüzde sizler Ankara'da perlit'i nereden temin ediyorsunuz öğrenebilir miyim? Muhtemelen toptancıdan rica etmek dışında artık daha kolay bulunuyordur değil mi?
Malum, işin abecesini öğrenmek isteyenlerin ilk işi saksı harcının nasıl hazırlanacağını araştırmak oluyor, buradan da perlit neymiş, vermikulit neymiş, nereden bulunurmuş soruları geliyor, ben bu güzergahı takip ederek, forumdaki pek çok başlığı günlerdir okuyarak şu noktaya kadar geldim, ancak halen Ankara'da perliti nereden bulabileceğim noktasında tıkandım, hem benden sonra araştıracak olanlara da ipucu bırakmış oluruz...
Selamlar!
lirionomada
20-04-2013, 16:07
Mesajınızı buraya taşıdım.
Perlit ve vemikulitin kansorejen olduğunu son zamanlarda bende sıkça duyar oldum. Fakat asbest gibi, bunların tozu ciğerlere kaçtığı zaman sorun yaratıyor diyorlar. Yani saksıda duran perlit ve vermikulit pek sakıncalı değil.
Eğer harç hazırlarken tozunu solumaz isenin korkulacak bir durum yok. Bunun için, perlit çuvalını kullanmadan önce ıslarsanız, kullanım sırasında tozun havaya uçmasını engellersiniz.
Benim duyumlarım bu yönde. Gene de farklı bilgileri bekleyelim. :)
Üzerinden çok uzun zaman geçmesine rağmen, permit, vermikulit, vs maddelerin kanserojen, sağlığa zararlı, vs olup olmadığı konusunda çok fazla bilgi paylaşılmamış, dikkatimi çekti.
Oysa ciddi anlamda toprak ve bitkilerle uğraşan büyük bir çoğunluğun başvurduğu maddeler bunlar anladığım kadarıyla (ben forumu okumaya, hatta saksı harcı nasıl hazırlanır bunu araştırmaya başlamadan önce tanımıyordum bu maddelerin tarımda kullanımını),
Her ne kadar, forum üyeleri arasında çok geniş bir kullanım sıklığı olduğunu farkettiğim için, genel kanının sağlığa zararlı olmadığı yönünde olduğu sonucunu çıkarsam da, forumdaki tartışmalar sanki biraz havada kalmış, hiç kimse de hayır herhangi bir sorun arz etmez dememiş (solumazsanız bir sorun olmaz denmiş elbet).
bu konularda yeni bilgiler, bulgular edinenler, araştıranlar, duyanlar vardır diye tahmin ediyorum, öyle değil mi? Bunlar burada paylaşılsa, ve bizler de kullandığımız veya kullanmayı düşündüğümüz maddeler, bir de bunların olası sonuçları hakkında daha derinlikli bir farkındalığa ulaşsak güzel olur diye düşünüyorum. Bir de, solunmasının insan sağlığına zarar vermesi olasılığı olan birşeyin, doğada kullanımının da birtakım hasarlar yaratabileceği olasılığı kafamı kurcalıyor sanırım, bu konuyu deşme isteğim biraz da bu yüzden.
Selamlar...
lirionomada
20-04-2013, 16:14
Arkadaşlar konu başlığında Curuf geçiyor, ama açıklayıcı bilgi bulamadım.Curuf Bıriket yapımında kullanılan madde değilmi.
Curuf saksılarda bitki yetiştirmede kullanılabilirmi? Hiç kullanan varmı?
Bu sorunun üzerinden de çok zaman geçmiş ama, bir not düşme gereği duydum. Benim bildiğim kadarıyla curuf, bazı sanayi tesislerinde, örneğin demir çelik tesislerindeki proseslerden çıkan atık maddelerden olup, içeriğindeki olası ekotoksik, tehlikeli, vs maddeler yüzünden depolanması dahi belirli koşullar sağlandığında mümkün olabilen, ve ancak zorunlu bazı işlemlere tabi tutulduktan sonra dediğiniz gibi briket veya çimento yapımında kullanabilen bir madde.
Yani onca organik madde dururken, bitki yetistirmede kullanılması çok da iyi bir fikir değil kanımca! :)
lirionomada
20-04-2013, 16:33
ancak günümüzde sizler Ankara'da perlit'i nereden temin ediyorsunuz öğrenebilir miyim? Muhtemelen toptancıdan rica etmek dışında artık daha kolay bulunuyordur değil mi?
Malum, işin abecesini öğrenmek isteyenlerin ilk işi saksı harcının nasıl hazırlanacağını araştırmak oluyor, buradan da perlit neymiş, vermikulit neymiş, nereden bulunurmuş soruları geliyor, ben bu güzergahı takip ederek, forumdaki pek çok başlığı günlerdir okuyarak şu noktaya kadar geldim, ancak halen Ankara'da perliti nereden bulabileceğim noktasında tıkandım, hem benden sonra araştıracak olanlara da ipucu bırakmış oluruz...
afedersiniz, forum o kadar geniş ki, insan hangi bilgiyi nerede bulabileceğini hemen çözemiyor sanırım, bu konu ile yani bu temel malzemelerin nereden bulunabileceğiyle ilgili buradahttp://www.agaclar.net/forum/alisverisler-ve-ilanlar-hakkinda/15420-5.htm ayrı bir başlık varmış, şimdi farkettim.
Saksı harcında kullanılacak kumu kaç derecede kaç dakika fırınlıyoruz? teşekkürler arkadaşlar.
saksı harcında volkanik tüf kullanmak iyi midir? perlit ya da vermikülit e alternatif olarak kullanılabilirmi acaba?
teşekkürler
resimsel
18-11-2013, 12:56
Ankara'da yaşayan arkadaşlar,Çubuk yolunda Sarayköy'de TARIM MARKET var internetten rahatlıkla ulaşıp aradığınız çoğu bahçe malzemesini bulabilirsiniz. Pomza,perlit,torf ve diğer ürünlerin hepsi var ben oradan aldım saygılarımla.
Önceki akşam perlit,torf,pomza gibi malzemeleri Forum Ankara'daki Bahaus'tan aldım. Bahçe bölümünde köşelerde bir yerlerdeydi, çalışanlar pek bilmiyorlarmış.
10 litrelik paketlerde satılan perlit 3.25 Krş.
Diğerleri de internette baktığım fiyatın 25-50 Krş fazlası gibi.
Sanalpazar.com'da 100 litresi 15 tl.den satılıyor. Koca bir çuval..
Kargo ücreti olarak da 10 tl.verdik.
aydindeniz
16-01-2014, 14:42
arkadaşlar meyve tohumu çimlendirmesinde perlit mi vermikülit mi tercih etmek lazım? forum sayfalarında hengisinin avantajlı ya da dezavantajlı olduğuna dair bir bilgiye rastlamadım. ikisi birbirinin yerine kullanılabilir mi yoksa. perlit ve vermikülitin karşılaştırılması konusunda bilgisi olan varsa bizimle paylaşırsa sevinirim.
Sametsokur
14-02-2014, 23:40
Arkadaş aşağıda Perlit ve Vermikulit testi yapmış. ve Vermikulit Perlite göre daha iyi. aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.... https://www.youtube.com/watch?v=wPjqo6Ad1Gw
Sametsokur
15-02-2014, 13:51
Arkadaşlar Organik ve İnorganikler için bir tablo arıyorum. aşağıda verdiğim linkte + ve - yönleri hakkında bilgi vermiş. tabi bana maddelerin özellikleri hakkında daha detaylı bir tablo lazım.
Substrates (documents) (http://www.fao.org/hortivar/scis/scis.htm?TRX=Redirect&TO=DOC&ID=0)
tufangündem
15-07-2014, 11:21
Sanalpazar.com'da 100 litresi 15 tl.den satılıyor. Koca bir çuval..
Kargo ücreti olarak da 10 tl.verdik.
Link verebilir misiniz sayın taitai ?
İri taneli vermikülit ihtiyacımı nereden karşılayabilirim? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum.
Selamlar,
Dün Bauhause'tan üzerinde 10 L yazan perlitlerden aldım. Tanesi 3.65₺. Fakat taneleri toz gibi ufalanıyor. Üreticisinin web sitesinde bir bilgi bulamadım. İlk perlit deneyimim ve nasıl kullanacağım (kullanmadan önce işlem yapıp yapmayacağım konusunda) tereddütlerim var. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiler.
erkanbey
13-05-2015, 20:27
Perlit,pomza,cocopeat,torf dan oluşan bir karışım yaparsak bunların hepsini karıştırmalımıyız oranlar ne olmalı perlitle pomza aynı işimi görür tam olarak birini kullanırsak dierini kullanmasak mı bu iş torfla olmaz illaki toprak lazım mı dersiniz toprakda yetmez hayvan gübresi olmalımı toprak olmadan baştaki 4 lüye hayvan gübresi ilavesi ile karışım yeterli olur mu kullanım yeri balkon da çilek biber salatalık çiçekler ayrıca sıvı besin takviyesi vereceğim.
erkanbey
14-05-2015, 14:18
Bu konuda fikir sahibi olan yok sanırım ayrıca pomza kattığımız bir harca saksı dibine çakıl koymaya gerek varmı
sayın erkanbey
perlit ile ponza, cocopeat ile torf aşağı yukarı aynı işlevlere sahiptir. yani dördünü bir arada kullanmaya gerek yok. benden tavsiye isterseniz torf yerine cocopeati, perlit yerine ponzayı tercih edin. ponzayı ayrıca drenaj için saksının dibinde kullanabilirsiniz çakıltaşına gerek kalmadan. Bu karışımda toprak olmadan olmaz. Gübre olarak da solucan gübresi önerebilirim. 20 litrelik bir saksı üzerinden konuşursak 4 litre solucan gübresi, 6 litre cocopeat, 7 litre bahçe topragı, 3 litre ponza taşı ideal bir karışım olacaktır bence
erkanbey
14-05-2015, 16:47
Sayın madlord verdiğiniz bilgi için teşekkürler pomzayı çakıl taşının yerine kullanabilecek olmam iyi oldu şehir ortamında ne toprak nede istediğin ayarda çakıl bulmak kolay deil şimdi köydeki çocukluk günlerimi arıyorum oynadığımız derelerdeki çakıllar yuvarlandığımız bahçelerdeki topraklar o hayvanların gübreleri bile parayla arar ama istediğimiz ayarda bulamaz olduk insanlar doğanın kıymetini bilmiyor benim gibi köyde yetişip şehirde hayatına devam eden insanlarda 3-4 m balkonda debelenip duruyor hayat işte...Solucan gübresi baya pahallı bir gübre 1 kg 4 tl civarı sanırsam ayvayı yedik gibi geliyor ama hadi hayırlısı olmadı solucan gübresini az atarız yahu ucunda ölüm yok ya sıvı gübre takviyesi yapıyorum zaten.Pomza,Perlit,Solucan gübresi bunları hiç yakından görmedim kargoda şu an ondan dolayı bu sorularım resimlerden gördüğümüz kadar tanıyoruz işte.Birde sadece torf satınalıp sıvı gübreyle bitki yetiştirenler var o nasıl oluyor benim çektiğim çilenin onda birini çekmiyor o kişi
erkanbey
14-05-2015, 16:52
Birde uzun araştırmalarım sonucu torfta azda olsa besin öğesi var ama cocopeatta yok aslında perşiti merak ettiğim için aldım.Kullanmak istemediğim kaliteli humuslu koyun gübreli toprağım vardı ben onu kullanayım kuvvetli toprak 25 lt toprak yapayım 30 torf yapayım 30 cocopeat 10 lt pomza zaten toprak gübreli 1 kg da solucan gübresi atayım geri kalan 4 lt de perlit olsun bakalım nasıl bişi olacak bu karışımda biber yetiştirmeyi düşünüyorum ağırlıklı olarak.
erkanbey
15-05-2015, 13:55
Evet gerekli malzemeleri sipariş ettim 100 lt karışım için :30 lt toprak-30 lt torf-15 lt pomza-20 lt solucan gübresi-5 lt leonardit sanırım böyle ideal bir toprak olucak.Yetiştireceklerim ağırlıklı olarak biber çilek salatalık bir kaç sıradan çiçek çeşidi...
woltran25
15-05-2015, 15:07
Sayın Erkanbey sizin biberleriniz çok şanslıymış. Ben torfta çimlendiriyorum az hayvan gübreli bahçeye dikiyorum artık ne kadar olursa. Fazlada şımartmamak lazım yahu :)
erkanbey
15-05-2015, 19:05
Sayın Erkanbey sizin biberleriniz çok şanslıymış. Ben torfta çimlendiriyorum az hayvan gübreli bahçeye dikiyorum artık ne kadar olursa. Fazlada şımartmamak lazım yahu :)
Bahçe olsa belki bu kadar şımartmamda uzak yoldan geldiler o kadar nazlayalım isveçten getirttim caroline reaper trinidad moruga bhut jalokia bunlara değecek bence onlarda nazlıki 1 haftadır çimlenemediler daha,yerliler şimdiye ağaç olmuştu
erkanbey
15-05-2015, 21:52
Bi yerden az miktarda toprak düzenleyici aldım ilk defa almış oldum leonardit esaslı kaliteli bir toprak düzenleyici diyor satıcı şekli kömür gibi geldi bana böyle tozlumu oluyor bunlar?Birde pomza geldi onuda ilk defa kullanacağım oda topraklı felan geldi resmini eklicem görünüşünden ustalar anlar normalmi bi bakıverin ayrıca hepsini yıkayıp kurutup öyle saklasam tozu dumanı olmasa nasıl olur?Ayrıca pomza satılan sitelerde daha değişik gözüküyor burada baya mucur taş gibi.
Bu arada herkesin Kandilini kutlarım Allah hepinize sağlık sıhhat mutluluk versin.
erkanbey
17-05-2015, 16:32
Sonunda toprağımı oluşturdum ölçek olarak ortalama 1.5 (bir buçuk)lt alan bir saksı kullandım 9 ölçek humuslu koyun gübreli toprak 3 ölçek torf 3ölçek cocopeat 3 ölçek pomza 2 ölçek solucan gübresi 1 ölçek toprak düzenleyici yukarıda resmi olan leonardit asıllı.Solucan gübresi az gelmişmidir diye düşünüyorum eklesekmi 2 ölçek daha?Saksıların diplerinede ayrıca pomza koyacağım drenaj için.Baya güzel bişey oldu eski toprağımla kıyaslıyorumda ne kadar zengin bir toprak olsada böyle havadar deildi bu karışımın sıkışma olasalığı yok gözüküyor.
Bu konuda fikir sahibi olan yok sanırım ayrıca pomza kattığımız bir harca saksı dibine çakıl koymaya gerek varmı
şimdi ikisi çok farklı şeyler
sak sı harcına koyduğun pomza taşı-perlit-vermikülit tarzı ürünler,gözenekli **** absorbe edici yapısı yüksek olduğundan ,fazla suyu bünyesinde tutup bitki htiyac duyduğunda kökleriyle suyu oradan çeksin,ayrıca oksijeni yapılarında tutabildiklerinden kokler oradan oksijen alsın,sıvı gübre verdiysen toprağa,toprakta besin bitince bitki oradan alsın diye koyuyorsun..ayrıca pomza taşı köklerin rahat etmesi için gerekli boş alanın sağlanmasında da etkilidir.
sak sı dibine koyduğun taş ise,sulama yaptığında toprağın tutamadığı suyu yani fazla suyun topraktan süzülümünü kolaylaştırsın diye konur..bu illa gerekli midir,değildir ama yapılırsa çok daha iyi olur.toprağın nekadar süzek olursa olsun..
yani uzun lafın kısası ikisini de koysan daha iyi olur.
umarım anlatabildim.
...9 ölçek humuslu koyun gübreli toprak...2 ölçek solucan gübresi...
Hem koyun gübresi hem de solucan gübresi neden kullandınız ki? İkisinden birini tercih etmeniz yeterli olurdu...
kendi tecrübelerimden soruna cevap vermek istedim kardeşim. toprağa koyacağın solucan günresi miktarı toplam harcın %20-25 ini geçmeyecek şekilde yaparsan ağırlığı torf ve cocopeate verirsen daha uygun sonuç alırsın gibi geliyor bana.zaten çabuk salınımlı gübren yeteri miktar var,yavaş salınımlı olan solucan gübresini de çok artırmanın mantığı bence yok.zira azot ve magnezyum bakımında yeterince iş çıkartır koyun gübresi,leonardit te koymuşsun..solucan gübresinden en çok istenen -beklenen olay zaten hümik asit,azot ve magnezyumdur.bunlar senin karışımında bence yeterince var.
ama bence senin harcının asıl eksikliği değil fazlalığı var. zira bol miktarda pH düşürücü ürünler lar ve leonardit te toprağın pH ını yükselterek değil de düşürerek toprağı iyileştiren bir madendir.sana naçizane tavsiyem doğal taşcıya git ,oradan mermer olur,kalsit olur,dolomit olur kalker oluşumlu yapısında CaCO3 bulunan bir taştan 1 kilo al.sonra onu havanda kır..toz haline getiremesen de oluryarım mercimek tanesi kadar olsa da olur ama ne kadar küöük olursa emilimi ve toprağın pH ını 6 ila 6,5 arasına getirmesi o kadar kolay olur.hem bitkiler kalsiyum magnezyum da çeker.**** uğraşamam dersen akvaryumcudan dolomit **** kalsit kumu al .yaptığın harcın her bir litresi için bir çorba kaşığı karışıma ekle.
ben çeşme suyuyla beslemediğimden suyumda kireç yok yok ve toprak pH ını bozmayacak şişe sulardan kullanıyorum..ama sen çeşme suyuyla suluyorsan bitkilerini bunların hiçbirine gerek yok..
bilgin olsun diye şimdilik aklıma bunlar geldi..
iyi günlerde güzel ürünler alırsın umarım.
Çimlendirmede ve bitki yetiştirme harçlarında kullanmak üzere, perlit mi vermikülit mi daha etkilidir acaba?
vermikülit ,perlitten çok daha fazla oksijen tutabilme özelliğine sahiptir doğal yapısı itibariyle. çimlenme dediğimiz olay aynı çelik alma gibi aslında kök salmadan ibarettir.köklerin de en çok ihtiyaç duyduğu şey oksijendir.yani düz mantıkla gidersek vermikülit kağıt üstünde daha iyi sonuç alabilirsin gibi duruyor .ama arada bir fark var olsa bile bu çok bariz bir fark olmayacaktır. ben cocopeat-perlit karışımını daha çok kullanıyorum,nedeni ise hemen hemen aynı işi görüyor,neden daha fazla ödeyeyim ki..olay bu
erkanbey
28-05-2015, 14:38
şimdi ikisi çok farklı şeyler
sak sı harcına koyduğun pomza taşı-perlit-vermikülit tarzı ürünler,gözenekli **** absorbe edici yapısı yüksek olduğundan ,fazla suyu bünyesinde tutup bitki htiyac duyduğunda kökleriyle suyu oradan çeksin,ayrıca oksijeni yapılarında tutabildiklerinden kokler oradan oksijen alsın,sıvı gübre verdiysen toprağa,toprakta besin bitince bitki oradan alsın diye koyuyorsun..ayrıca pomza taşı köklerin rahat etmesi için gerekli boş alanın sağlanmasında da etkilidir.
sak sı dibine koyduğun taş ise,sulama yaptığında toprağın tutamadığı suyu yani fazla suyun topraktan süzülümünü kolaylaştırsın diye konur..bu illa gerekli midir,değildir ama yapılırsa çok daha iyi olur.toprağın nekadar süzek olursa olsun..
yani uzun lafın kısası ikisini de koysan daha iyi olur.
umarım anlatabildim.
Açıklamanız için teşekkürler drenaj içinde pomzayı kullandım çokda güzel oldu gerçi gerekte kalmamıştı toprak baya süzek oldu neyse sonuçtan memnunum süper bir su tutma,gevşek bir toprak oldu zırt bırt sulama derdinde kurtuldum.
erkanbey
28-05-2015, 14:43
Hem koyun gübresi hem de solucan gübresi neden kullandınız ki? İkisinden birini tercih etmeniz yeterli olurdu...
Toprağı bir sene kullandım ama sonuçta koyun gübreliydi yoksa harcı hazırlarken iki çeşit gübre kullanmadım anlatırken yanlış anlaşılabileceğini düşünmemiştim sanırım böylece düzeltmiş olduk teşekkürler.
erkanbey
28-05-2015, 14:57
kendi tecrübelerimden soruna cevap vermek istedim kardeşim. toprağa koyacağın solucan günresi miktarı toplam harcın %20-25 ini geçmeyecek şekilde yaparsan ağırlığı torf ve cocopeate verirsen daha uygun sonuç alırsın gibi geliyor bana.zaten çabuk salınımlı gübren yeteri miktar var,yavaş salınımlı olan solucan gübresini de çok artırmanın mantığı bence yok.zira azot ve magnezyum bakımında yeterince iş çıkartır koyun gübresi,leonardit te koymuşsun..solucan gübresinden en çok istenen -beklenen olay zaten hümik asit,azot ve magnezyumdur.bunlar senin karışımında bence yeterince var.
ama bence senin harcının asıl eksikliği değil fazlalığı var. zira bol miktarda pH düşürücü ürünler lar ve leonardit te toprağın pH ını yükselterek değil de düşürerek toprağı iyileştiren bir madendir.sana naçizane tavsiyem doğal taşcıya git ,oradan mermer olur,kalsit olur,dolomit olur kalker oluşumlu yapısında CaCO3 bulunan bir taştan 1 kilo al.sonra onu havanda kır..toz haline getiremesen de oluryarım mercimek tanesi kadar olsa da olur ama ne kadar küöük olursa emilimi ve toprağın pH ını 6 ila 6,5 arasına getirmesi o kadar kolay olur.hem bitkiler kalsiyum magnezyum da çeker.**** uğraşamam dersen akvaryumcudan dolomit **** kalsit kumu al .yaptığın harcın her bir litresi için bir çorba kaşığı karışıma ekle.
ben çeşme suyuyla beslemediğimden suyumda kireç yok yok ve toprak pH ını bozmayacak şişe sulardan kullanıyorum..ama sen çeşme suyuyla suluyorsan bitkilerini bunların hiçbirine gerek yok..
bilgin olsun diye şimdilik aklıma bunlar geldi..
iyi günlerde güzel ürünler alırsın umarım.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sulamayı musluk suyuyla yapıyorum mümkün oldukçada 3-5 gün bekliyor bidonda zaten düşük ph gibi bir sorunum olmayacağı için dediğiniz tozu kullanmayacağım öyle abartılacak bir ph düşüşümüz ypk şu an belkide koyun gübresini harcı yaparken kullandığım zannedildi orada yanlış ifade ettim sanırım bir sene kullanılmış toprak diyelim ona düzeltelim ph ölçtüm tam 7 gösteriyor cihaz bu saatten sonra çok düşme şansı olmayacaktır sanırım bu karışıma göre çokta artacağını da düşünmüyorum böylece dengeli oldu sanırım.zaten leonardit düşürmeye çalışacak musluk suyuda yükseltmeye böylece ph 6.5-7.5 civarlarında gezer sanırım.
erkanbey
28-05-2015, 15:04
Harcımın son halini yazmamışım elimde olduğundan dolayı hem torf hem cocopeat kullandım onu belirteyim.
Toprak:13 ölçek
Torf:7 ölçek
Cocopeat:6 ölçek
Solucan gübresi:6 ölçek
Pomza:4 ölçek
Leonardit:2 ölçek
Burada solucan gübresi toplam harcın 1/6 kadar sayılır toprakta geçen seneden koyun gübresi olduğu için dengelendi diye düşünüyorum.
gremlin06
05-07-2015, 22:39
teşekkürler arkadaşlar cok doyurucu bilgiler olmuş
ellerinize bilgilerinize sağlık
pis_e30_cu
08-07-2015, 09:23
Merhaba arkadaşlar,
Bitkide perlit kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz ?
masal_naz
01-09-2015, 12:55
arkadaşla birşey danışıcam ama umarım yine yanlış yere yazmıyorumdur.
ben genelde bitkilerimi torfa ekerdim şimdiye kadar bir sorun yaşamadım, son ektiğim bitkileri bahçe toprağı karıştırılmış torfa ekmem tavsiye edildi, bende bu tavsiyeye uydum.
şimdi o bitkilerime su veriğimde suyu yukarıdan bile zor çekiyor torak suyla yukarı kalkıyor toprak toz gibiydi zaten,yeni çelik ektiğim zaman kolay köklenme olmuyor.
şimdi tüm bitkilerimin toprağını değiştirip perlit,torf ve hindistan cevizi torfu karışımı yapsam sizce nasıl olur?
nergis ekmiştim bahçe toprağı ve torf karışımı toprağa, henüz sulamaya başlamadım ama toprak bana çok kalitesiz gibi geldi çelikler bile köklenmiyor sizce soğanları da çıkarıp dediğim gibi mi yapsam?
erkanbey
01-09-2015, 13:44
Tohum ekerken ve çelik köklendirirken cocopeat ve perlit karıştıranilirsiniz çok güzel bir karışım oluyor,hatta torf ta ekleyebilirsiniz.Ama dikeceğiniz bitkilerinizin besin ihtiyacı olacak torf az besin içerdiğinden topraksız istediğiniz gibi gelişemeyebilir.
masal_naz
01-09-2015, 14:17
Ozaman benim aldığım bahçe toprağında bir gariplik var kum gibi su dökünce toz şeklinde suyun üstüne çıkıyor. Kalitesiz mi oluyor
erkanbey
01-09-2015, 14:27
Kalitesizlikten olduğunu sanmam,bazen benimde başıma geliyor o toprağın kumlu olmasından kaynaklanıyor sanırım.toprağı diğerleriyle karıştırınca o olay azalır diye düşünüyorum.
masal_naz
01-09-2015, 15:36
Akşam toprağımın resmini ekliycem
masal_naz
02-09-2015, 16:25
toprağım bu şekilde toz gibi
Greant64
12-12-2015, 23:20
Aranızda yeni olduğum için forumu genel taradığımda bulamadığım bir soruyu size soracağım eğer yanlış yerde sorduysam ya da hatalı bir soruysa şimdiden özür dilerim.
Toprak,torf,perlit,pomza,gübre,güvre şerbeti,humik asit(leondarnit) çakıl vs. gibi malzemelerin hepsini bulabileceğimiz forumun da sponsoru falan olan bir sayfa var mı?
Hangi adresten temin edebiliriz? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Sn. Greant64 hoş geldiniz. Sn. doğalbahçe'den temin edebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/36340.htm
erkanbey
01-09-2016, 16:07
Merhabalar bu konuya bayadır bir şey yazılmamış,o işi ben üstleneyim.Bu sene balkonumdaki bütün toprakları atıp sıfırdan başlıyorum.Arkadaşın köyünden toprak ve koyun gübresi aldım.Toprak ne kadar iyi bilemiyorum en son patates yetiştirmişler,bir arada koyunları orada yatıyomuş(gece veya gündüz o kadarını bilmiyorum)
Gelelim soruma,eski konulara baktım toprak harcı hazırlarken her tarifte kum var.Bu kumun yerini şimdi kullanacağım pomza tutuyormu yoksa illede kum olacak mı?
Benim düşündüğüm karışım, bahçe toprağı,torf veya cocopeat,koyun gübresi,pomza,büyük ihtimal leonardit de eklerim.Bu karışımda kum yeri doldurulamayan bir maddemidir yoksa gerek bile yok mu?
karaselvi
10-11-2016, 13:41
Köpük toprağı gevşeltir, havalandırır ama su tutuğunu sanmam denemek gerek.
n.yıldız
25-02-2017, 09:14
Ponza ile lav taşı aynı şey midir acaba? Elimde toz haline gelmiş lav taşı var. Toprağa karıştırsam nasıl olur?
Bir soru da benden..Bir arkadaşımdan bitkileri diplerine çörekotu posası koyduğunu ve bitkilerin coştuğunu duyduktan sonra bir süre bu posadan arayıp bulamamıştım .Tesadüf pazarda çörekotunu sıkıp yağını satan birini görünce bir poşet aldım bu posadan ama araştırınca tarımda kullanımına rastlayamadım.Bu konuda fikrinizi alabilirmiyim?
Arkadaşlar adana da perlit i nereden bulabilirim. Koçtaş ve metro ya baktım yoktu. Yardımcı olabilir misiniz.
Arkadaşlar herkesin eline sağlık. Perlit i kargo ile almak istediğim zaman astarı bezinden pahalıya geliyor gibi onun yerine pomza taşı kullansam aynı verim alınır mı? Ne artısı olur? Ne eksisi olur? Fikri olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Teşekkür ederim..
mozturkgss
03-06-2017, 09:54
100 m2 bahçenin toprağı çok sıkı. 20 torba kadar yanmış gübre, 2 torba leonardit attım biraz düzenlendi ama yinede tam istediğim gibi değil. Toprağı işlerken perlit atsam faydasını görürmüyüm. Toprak sıkılığını engellemiş olurmuyum.
Bir soru da benden..Bir arkadaşımdan bitkileri diplerine çörekotu posası koyduğunu ve bitkilerin coştuğunu duyduktan sonra bir süre bu posadan arayıp bulamamıştım .Tesadüf pazarda çörekotunu sıkıp yağını satan birini görünce bir poşet aldım bu posadan ama araştırınca tarımda kullanımına rastlayamadım.Bu konuda fikrinizi alabilirmiyim?
Peki bitkilerinizde deneme şansınız oldumu çörekotu posasını ? Sanırım tarımda bu şekilde yağları çıkarılan tohumların kullanımı mevcut ancak hangi tohum posası işe yarar denemek lazım veya araştırmak lazım.
Mesela neem cake isminde bir gübre ar tesbih ağacı tohumlarından elde ediliyor artı olarak bitkiyi zararlılara koruyor.
Parker Neem Cake 20 Kg - n11.com (http://urun.n11.com/bitki-besini-ve-vitamin/parker-neem-cake-20-kg-P107606308)
naturedesign
22-01-2018, 20:43
Kutulu ürünlerden çıkan strafor köpüklerini ufalayıp, saksı toprağına 1/4 oranda
karıştırmanın toprak kalitesine faydası olur mu?
Doku_Kültürcü
23-01-2018, 11:42
Kutulu ürünlerden çıkan strafor köpüklerini ufalayıp, saksı toprağına 1/4 oranda
karıştırmanın toprak kalitesine faydası olur mu?
Olur.
muhtaroglu03
04-03-2019, 10:24
Gecen yil aldigim1 hektarlik meyve bahcemin topragi sert ozellikte. Capa makinasinin zorlandigi yerler oluyor
Bunu pnleme amacli 16 cuval çam torfu, 5 cuval ince kavak talasi, 5 cuval odun firin külünü karistirip bahce geneline yaydim. Yumasatacagini tahmin ediyorum. Kasim sonunda 2 ton civari buyuk hayvan gubreside attim. Yorumlarinizi bekliyorum. Bahce geneli kiraz
Gecen yil aldigim1 hektarlik meyve bahcemin topragi sert ozellikte. Capa makinasinin zorlandigi yerler oluyor
Bunu pnleme amacli 16 cuval çam torfu, 5 cuval ince kavak talasi, 5 cuval odun firin külünü karistirip bahce geneline yaydim. Yumasatacagini tahmin ediyorum. Kasim sonunda 2 ton civari buyuk hayvan gubreside attim. Yorumlarinizi bekliyorum. Bahce geneli kiraz
Bahçenizin büyüklüğünü 1 hektar olarak bahsetmişsiniz. 10.000 metrekare. Faydası olmuştur. Ancak yeterli geleceğini düşünmüyorum. Yaydığınız malzeme toplam 2.5 ton gelse 1 metrekareye 250 gram dengeli dağıtabilirseniz organik madde olmuştur. Odun külü toprağın ph değerini değiştireceği için normalde toz kükürt ile karıştırmanız gerekiyordu.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/6214.htm
muhtaroglu03
09-03-2019, 21:06
Hektar yanlis bilgi oldu. Toplam 1000 metrekare. Kukurt tavsiyesi icin tesekkurler
Merhabalar, arama yapmaya çalıştım ama telefonumdaki bir sorundan dolayı arama penceresi sürekli kapanıyor yazamıyorum şimdiden özür dilerim
Saksılarıma serpiştirdiğim ponza (lav) taşlarının besin açısından bir süresi var mı varsa ne kadar süre sonra etkisini kaybediyor acaba, aynı şekilde çuvalda duran saksı topraklarına karıştırmadığım ponzalar da durduğu yerde besin değerini kaybeder mi
selim_50
20-03-2019, 18:10
sayın semvayt; pomzanın herhangi bir besin değeri yoktur, sadece görsel ve toprağı gevşetici ve su geçirgenliği saglayıcı özelliği vardır,
Kahverengi gözenekli hafif bir taş lav taşı da deniyor galiba daha önce içinde bitkiler için besleyici mineraller var diye biliyordum bilgi için teşekkürler Selim bey
selim_50
26-03-2019, 13:31
pomza ile bahsettiğiniz lav taşı farklıdır, sizin bahsettiğiniz her halde çiçeklerin altına dekoratif olarak konulan kırmızımsı taşlar, pomza ise değişik ebatlarda beyaz gözenekli taşlardır, bims taşı olarakta bilinir biriket imalatında kullanılır, pomza da volkanik bir taştır.
Evet doğru ben lav taşına ayrıca pomza da deniyor sanıyordum, bendekiler kırmızı olan lav taşı, peki lav taşlarının besin açısından bir süresi var mı varsa ne kadar süre sonra etkisini kaybediyor acaba, aynı şekilde çuvalda duran saksı topraklarına karıştırmadığım lav taşları da durduğu yerde besin değerini kaybeder mi
Teras Bahçecisi
29-03-2019, 23:29
Gecen yil aldigim1 hektarlik meyve bahcemin topragi sert ozellikte. Capa makinasinin zorlandigi yerler oluyor
Bunu pnleme amacli 16 cuval çam torfu, 5 cuval ince kavak talasi, 5 cuval odun firin külünü karistirip bahce geneline yaydim. Yumasatacagini tahmin ediyorum. Kasim sonunda 2 ton civari buyuk hayvan gubreside attim. Yorumlarinizi bekliyorum. Bahce geneli kiraz
Bilhassa talaş nice kırmızı killi toprakları adam etmiştir. Doğru yolda gidiyorsunuz bence ama elbette daha çok organik madde lazım.
mustafa.kaya
24-05-2019, 11:21
Saksılara lav taşını eklemeden önce üzerinde ki kendi toz boyutundaki partiküllerinden arınması için yıkamalımıyım ?
Omer ILHAN
25-04-2020, 10:26
Merhaba,
Elimde cocopeat, vermikulit, ponza, solucan gübresi, perlit, ve az miktarda torf+perlit karışımı var. Kaktüslerim ve çiçekli bitkilerim için ev içi ve balkonda kullanmak için doğru bir karışım yapmam için yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler.
Portakal Rengi
26-04-2020, 08:20
Merhaba,
Elimde cocopeat, vermikulit, ponza, solucan gübresi, perlit, ve az miktarda torf+perlit karışımı var. Kaktüslerim ve çiçekli bitkilerim için ev içi ve balkonda kullanmak için doğru bir karışım yapmam için yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler.
Forumdaki toprak bölümünde farklı yerlerde öneriler var. Onları incelerseniz daha çok seçenek olur. Örneğin,
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2146.htm
Bu sayfada öneriler var. Başlık altında özel durumlar için de konular var.
gökhan b.
20-10-2020, 11:58
Merhabalar. Tarlada perlit kullanımı için belirli bir miktar tavsiyesi var mı? Beni Toprak yapısında iyileştirme sağlayan ve su tutma kapasitesini arttıran bir ürün olduğu için az su isteyen bitkilerde kök çürümesine neden olma ihtimali düşündürüyor. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirm.
iyi günler.
Pomza'nın hafif olması ve topraktaki nemi tutma olarak bulunduğumuz bölgede fazlası ile görmekteyiz Nevşehir civarında bitki yetiştiriciliğinde toprak yapısında fazla olması bunu desteklemektedir.
talebeyim
19-11-2020, 11:30
Merhaba Arkadaşlar,
Saksıdaki su tutabilme kabiliyetini arttırmak amacıyla bir peyzajcı arkadaşımdan perlit istedim, Oda bana büyük çuvalda aşağıdaki granül perlit yerine,
http://www.perlit.biz/wp-content/uploads/altbox1.jpg
Yine aşağıdaki mikronize perlit göndermiş,
http://www.perlit.biz/wp-content/uploads/altbox3.jpg
Yukarıdaki mikronize (toz) perliti kaktüslerimde, succulentlerimde, veya diğer yapraklı bitkilerde nasıl kullanabilirim.
Elimde o kadar çok toz perlit var ki, bunu nasıl değerlendirebileceğimi bilmiyorum.
Perlit hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarım var ise çok sevinirim.
Teşekkür ederim.
talebeyim
19-11-2020, 14:41
Saksılarda kullanılan Pomza taşı denilen şey nedir?
Tam olarak ne işe yarar, nerelerde ve nasıl kullanılır?
Kullanılsa bitkiye ne avantaj sağlar, muadil olarak yerine kullanılabilecek başka madde var mıdır?
Birde akvaryumlarda kullanılan lav kırığı denilen madde ile aynı mıdır? aşağıdaki linkte bir örneği mevcut.
Katılımız için teşekkür ederim.
https://www.trendyol.com/europet/lav-kirigi-5-kg-dogal-bitki-zemin-kumu-p-40546877
HAWAii MiAMi
02-04-2021, 12:37
En mantıklısı toprak analizinden sonra bir karara varmak olacaktır.
Merhabalar, blueberry(maviyemiş) bitkisi için 4,5-5,5 ph ve düşük tuzluluk gerekliliklerini yerine getiricek substrat olarak ne kullanabilirim?
Düşük ph beyaz torf ilk seçenek, genelde %50-80 bunu kullanıyorlar. Yanına sadece perlit ekleyerek topraksız tarım yöntemi ile sürekli besleme ile sulama yapılıyor.
Ancak benim amacım yarı topraksız bir ortam oluşturmak.
Yine bu düşük ph torf ana ürün olacak ancak miktarını azaltmak maliyetleri düşürmek için de elzem. %30-40 civarı kullanmayı düşünüyorum.
Tabana bulabilirsem asidik beyaz pomza büyük parçacık olanlardan ya da çam ağacı kabuğu.
Torf ile karıştıracağım materyaller ise ilk tercih perlit yerine yine asidik pomza veya perlit pomza eşit miktarlarda toplam kütle %20-30 olacak şekilde.
Kalan %30 civarını ise kendi yaptığım %50-60 odunsu (buğday sapı samanı, kuru ağaç yaprakları, çam kabuğunu da kompostlayacağım içerisinde bir miktar olacak. %30 yeşil taze bitkiler %10 tavuk gübresi. Şuan yaptığım. Bunun içerisine düşük ph ve organik madde miktarı sebebi ile mümkün olan en yüksek oranda leonardit de karıştırmak istiyorum. Böylece kompostun phını da düşürebiliriz diye düşünüyorum.
En üstte yine ıslandıkça phı düşürmeye de yardımcı olabilecek çam kabuklarından malç yapmak.
Kısacası
Asidik torf %30-40
Asidik pomza-perlit %20-30
El yapımı düşük ph yüksek karbon/azot oranlı bol faydalı mantar kütlesi olan kompost %30-40
Böyle bir oranda bir toprak harcı ile ec-ph düşük olabilir mi? Topraksız tarımdaki gibi değil de sulama ve besleme hatalarını kompost sayesinde bol mikro organizma faydası ile tolare etme şansımız olur mu ?
Bu işin ticaretini yapanlar genelde ezberlerle ilerliyor ve danışmanlıklar da bizsiz yapamazsınız topraksız yapın bize muhtaç olun niyetindeler. Onların dediği gibi yaparsak saksının maliyeti de besleme maliyeti de çok artıyor. Daha doğal çözümler mümkün gibi geliyor bana ancak sizlere de danışmak istedim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.