View Full Version : Kaktüslerde Oluşan Lekeler
bana bu konu hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler herkese:p
Bir görseydik kaktüsü, daha iyi olurdu
Benim kaktüsümde de benzer bir problem var. Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Cinsini "Pilosocereus" olarak tahmin ettiğim (türü "gounellei" olabilir) kaktüsümün üzerinde hafif kabartı şeklinde lekeler var. Büyük resimlerde genel olarak görüntüler, öteki iki küçük resimde ise yakın çekim görüntüler yer almakta.
Ben bu kabartıların hastalık olup olmadığına karar veremedim. Kötü bakım sonucu oluşma olasılığını da düşündüm. Ancak, tedbir olsun diye, yine de öteki kaktüs ve etli bitkilerimden ayırarak karantinaya aldım.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.
ferdi binici
08-07-2007, 13:06
merhaba Kağan Bey
Bunun farklı sebepleri olabilir.orada oluşan yarık çizik vb.açılmalardan dolayı açık kalan yaranın kurumasıyla oluşmuş olabilir ki bence büyük bir ihtimalle sebebi bu.taşıma sırasında diğer kaktüslerin dikenlerinin batması sonucu olaşabilmektedir.bir diğer neden ise yukarıdan ve yapılan ulama onucu orada kalan u damlacıklarının mercek görevi yaparak güneşinde etkisiyle orada lekeler oluşmasını sağlarlar.bu lekeler daha çok kabuk şeklinde değil benek şeklinde olurlar.bunu engellemek için sulamayı güneşin gelmediği akşam saatlerinde ve gövdeye su değmeyecek şekilde yapmak gerekir.tabii başka bir sebepte olabilir.benim tahmin ettiğim bunlar.
Ferdi bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...
Bu hastalıkların nedeni ne olabilir? İki kaktüsümde başladı.Üstteki kaktüsteki kırmızımsı kahverengi lekeler pencereden gelen soğuktan olabilir mi acaba? Diğer kaktüs aldığımda aşırı sulanmıştı çürümelerin büyük ölçüde ondan olduğunu düşünüyorum,önce yumuşak bir çürük oluyor sonra sertleşip kabuklaşıyor.Tamamıyla kaybeder miyim kaktüslerimi merak ediyorum.
senin bitkinde açıkça mantar üremiş bu mantarların hifleri epidermis ve alt dokulara yerleşir.bitkiye zarar verir çürümesine sebep olurlar.Bu mantarlar parazittirler.
bazen de mineral eksikliğinden olur lekeler.
O çürüyen yerler sertleşti ve kurudu şu anda bir sorun varmış gibi gözükmüyor.Üstteki kaktüs lekeleri zamanla atacak sanırım, kaldırdım ucundan altında sağlıklı dokular var.
bitkinin tamamına yayılmadıkça sorun olmaz ama tüm yapraklarda mantar üreseydi bitki fotosentez yapamazdı ve kururdu ancak çoğu zaman yaşayan bitkinin tamamını mantar ele geçirmiyor genelde nemli ve sıcak yerlerde mantarlar daha hızlı ürerler.mantarın türü çok önemli çünkü çoğu mantar türü ölmüş bitkiler üzerinde yani toprakta bulunuyor ve çürükçülllerdir.kaktüsündeki sorunun düzelmesine sevindim.
Arkadaşlarımın kaktüsünde oldukça kötüye giden bir kahverengi leke başlamış.Ne yapması gerekli ve ne olmuş beni aştığı için sizlere sormak istedim.Şu aşamada ne yapılmalı ve bu bir hastalık mı..?
izzeterisen
10-04-2008, 12:33
Bu hastalıkların nedeni ne olabilir? İki kaktüsümde başladı.Üstteki kaktüsteki kırmızımsı kahverengi lekeler pencereden gelen soğuktan olabilir mi acaba? Diğer kaktüs aldığımda aşırı sulanmıştı çürümelerin büyük ölçüde ondan olduğunu düşünüyorum,önce yumuşak bir çürük oluyor sonra sertleşip kabuklaşıyor.Tamamıyla kaybeder miyim kaktüslerimi merak ediyorum.
Bu konudaki tahminim şudur :
Kaktüsleriniz uzunca bir süre çok aşırı nemli bir ortamda kalmış, aşırı nem nedeniyle yaprakları (dikenleri) suyu almış ve orada bir etmen üremiş, gövdeye işlemiş, ortamdaki nem azalınca da zarar gören yer kurumuş, bunu yapan büyük bir ihtimalle mantar,nemli ortamda bırakmaz ve toprağını bol kumlu hazırlarsanız sorun olmaz ama o lekeler üzerinde kalabilir. Sanırım mantar yüksek nemde etkili olabilen bir etmen.
Ben de aynı sebepten kaktüs kaybettim. Benim kaybettiğim kaktüslerde ise kökboğazı kısmından aynı çürümeler oldu, tüm bitkiye yayıldı, bitki haşlanmış gibi oldu ve öldü. Sizinkiler kurtulmuş gibi görünüyor.
İyi akşamlar, iki ay kadar önce resimdeki kaktüsü aldım.Çok küçük bir saksıda olduğundan daha hızlı gelişmesi için daha büyük bir saksıya kaktüs toprağı alıp ektim. Yakın zamanda çiçek çıkarmaya başlaması beni çok mutlu etti.Her akşam gidip gelişimine bakıyorum.Ancak 20 gün önce kaktüsün bir kısmının dip bölümünde yumuşama ve gri lekelenme fark ettim. O bölgenin toprak ile fazla temas ettiğini fark ederek çevresindeki toprakları temizleyip bitkiyi daha çok açığa çıkardım. Sık su vermemekle birlikte verdiğim suyun miktarını tam ayarlayamamış olabilirim.Lekeleri fark ettiğimden beri hiç sulamadım.Fakat bitkinin o bölgesinde bir yumuşama var. Lekelenme genişlemiyor ancak bitkinin o bölgeye gelen üstteki yeşil alanında bir büzülme fark ettim.Bu aşamada ne yapabilirim. Çiçeğini hevesle beklerken bu şekilde bir durum oluşması benim çok üzdü.Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılarımla
Bence o kısım toprağa değdiği için renk değiştirmiş, ve ****** saksının da değişmesi sorun olmuş olabilir. Bu arada küçük saksı herzaman için sizi daha mutlu edecek sonuçlar verecektir. Diğer saksı bitkilerinin tersine kaktüsler ne kadar minimalist yaklaşırsanız o kadar mutlu oluyorlar.
Bir süre sulamayı bırakıp bence sıcak ama filtre güneş alan bir yerde bekletin, sizin verdiğiniz su ve şu sırlar çok nemli olan hava yüzünden belki de biraz kurumaya ihtiyacı vardır.
Sayın Ataser, bende sizin gibi düşündüm.Sanırım toprak o bölgelere değdiğinden nemli ortam yumuşama yaptı. Bir süredir sulamadım. Kapalı balkonda duruyor ve güneş kendini göstermeye başladı. Sıcakların artmasıyla nemi kuruyabilir.
turkuazmavisi
31-07-2008, 10:26
Aynı tür kaktüsüm var ve maalesef benim sorunum da aynı
turkuazmavisi
05-08-2008, 11:32
Kaktüsümün durumu gittikçe kötüleşmeye başladı. Bir tanesi eğilir gibi oldu kaybetmekten korkuyorum bilgisi olan varsa lütfen yardım:(
izzeterisen
05-08-2008, 12:08
Fotoğraftan bu bitkinin önce gölge gibi bir yerde bir süre kaldığını, sonradan güneşe çıkarıldığını ve güneşin bitkiyi yaktığını anlıyorum. Yanlış mıyım?
turkuazmavisi
19-08-2008, 14:41
Eğilen kaktüsümü kaybettim maalesef. Dün ziraat mühendisi bir arkadaşa gösterdim saksı değişimi sonrası fazla sulamaktan kaynaklandığını söyledi.Çok üzgünüm...
Sayın boo , aynı sorunu bende yaşadım.
1. neden kışın dışarda kaldı ve aşırı soğuktan sizinkinde olduğu gibi bazı yerlerinde doku ölümleri oluştu.
2. neden darbe , aynı olay darbe sonucuda oluşabiliyor.
kedidelisi
05-10-2008, 18:48
Merhabalar:)
Aşağıdaki iki kaktüsümde hoş olmayan gelişmeler var
Tüylü olanı (pişmaniyem) birlikte aldığım kaktüs sanıyorum mantardan su gibi eridi aktı (Ankaradan Bilketin ordaki marketten almıştım adı aklıma gelmedi oranın). Daha sonra pimaniyede de hafiften bir küçülme gördüm. Acaba çok mu su verdim endişesiyle suyunu azalattım ama gittikçe küçüldü ve şu an aldığım halinin neredeyse yarısı. Daha sonra üzerlerine yağmur yağdı ve ikisi saksılarından dökülünce ben de hepsini büyükçe iki saksı alıp bölüştürdüm saksılara. Yıldız şeklindeki kaktüsle yanyana diktim ikisini. Bu kaktüslerin olduğu saksı, saksı değişiminden sonra bir de kedinin gazabına uğradı (kedi saksıyı kum kutusu olarak kullanmaya yeltenip eşelenirken kaktüsleri sağa sola saçmış). Geçen gün yeşil gözüken kaktüsün dibinde de kahverengi lekelenmeler gördüm
resimlerini ekliyorum. Bana yardım edebilirseniz ya da ne yapmam gerektiği konusunda bir fikri olan varsa çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkürler
kedidelisi
05-10-2008, 18:52
pişmaniye kaktüsüm (kuruyup çekilen) ve kaktüslerin genel görüntüsü
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48836&stc=1&d=1223223971
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48839&stc=1&d=1223223971
Aynı küçülme sorunu bende de var :( Kedilerimin dikenlerine rağmen bu küçülen kaktüslerimi saksılarından çıkarıp futbol oynamaları da cabası!
Aldığım hallerinin en az yarısına inen kaktüslerimi saksılarından çıkarınca köklerinin eski minyatür saksı kalıbını kırıp gelişemediğini görmüştüm, yani saksıyı büyüttüm ama kökler açılmamış kaskatı duruyordu. Az su vermeyi denedim ama görüntülerinde bir fark olmadı, hala büzüşmüş ve küçükler,
Bana da yardım lütfen,
Teşekkürler!
Not; benzer bir mesajı "kaktüsler ne kadr güçlü" başlığına da yazmıştım,
kedidelisi
12-10-2008, 21:11
Cereus sanırım başbaşa kaldık:)) Ben yine de bir umut küçülen pişmaniyeyi tutuyorum. Yanındaki kahverengi lekelenmeler olan yıldız kaktüsüme de oksijenli su uyguladım. Bekleyelim, umudumuzu bahara saklayalım belki toparlarlar
Merhaba, acaba kaktüslere az su mu veriyorsunuz acaba. Bu sene ilk kez kaktüs yetiştirmeye başladım.Kaktüsler az su ister diye mümkün olduğunca az su veriyordum. Bir kaktüsümü maalesef kaybettim. Diğerine ise ne olursa olsun diye bol bol su vermeye başladım. Ben su verdikçe kaktüs sünger gibi şişip eski haline geldi hatta büyüdü. Acaba benim başıma gelen sizin başınıza da gelmiş olabilir mi ? Büzüştükçe ben suyu kesmiştim. Bir süre sonra kaktüs aldığımın yarısına düştü. Bir değerlendirin isterim. Anladım ki az su derken o kadarda değilmiş :)
Aradığınız cevaplar belli başlıklarda var aslında ama kısaca anlatayım ben; kaktüsleri yazın sulamak gerekir, ortam sıcaklığına göre yazın haftada bir ya da 10 günde bir sulayabilirsiniz bolca. Kışın ise ışık alan 5 derecenin altına düşmeyen kuru bir yere alıp su vermemeniz gerekir, kaktüslerin içi su dolu olduğu için kışın verilen su fazla gelip çürümeye sebep olur. Ayrıca kışın soğuk bir ortamda tutarsanız kaktüsünüzü yazın çiçeklerini de görme şansınız artar. Siz kaktüsünüze az su verdiğiniz için fazla su alınca kaybettiği suyu yeniden kazanmış, normal böyle olması.
hakan_73
30-10-2008, 00:46
Geçen yıl ,bendede bu kaktüsten vardı.aynı sizin yaşadığınız gibi aldığımda çok minik bir saksıdaydı, saksısını değiştirdim.1-2 gün sonra küçülmeye ve yumuşamaya başladı.ne yaptıysam yaşatamadım.ama fazla suyu sevmiyor.ve bence onu hemen topraktan çıkarıp,alt kısmını kontrol edin.çürüme yoksa birkaç gün kurutup.tekrar kuru toprağa dikin.ve hiç bir şekilde su vermeyin.Belki kurtarabilirsiniz.
merhaba,
bu kaktüsü yeni aldım. üzerinde görüldüğü gibi lekeler var. acaba bu lekeler hangi hastalıktan dolayı oluyor, ne kadar zararlıdır ve tadavisi mümkün müdür. teşekkürler... (bu ilk kaktüsüm ve ilk defa kaktüs bakıyorum :rolleyes: )
Ne kadar güzel. Artık farkettim ki sadece bayan üyelerin sorunlarına cevap yazılıyor baylar tarafından. Boş yere beklemişim ben de birisi çıkar da kahverengi lekeler ile ilgili cevap yazar diye...
Emre,teessüf ediyorum.Gatayın bayan olduğunu sen farketmişsin ben bakmamıştım profiline.Senin kaktüsündeki lekeler mineral yetersizliğinden midir,mantar mıdır,aşırı sulamadan çürüme midir,kuvvetli öğle güneşinden mütevellit yanma mıdır,ya da sadee taşıma esnasında yandaki kaktüslerin dikenlerinden kaynaklanan zedelenmeler midir inanki bir fikrim yok.Olsaydı neden yazmayayım.
Burada bay bayan ayrımı yapıldığını ve bu zihniyette insanlar olduğunu düşünmüyorum, bu zamana kadar da bunu hiç hissetmedim. Sorduğunuz sorunun cevabına gelince, sayın Engin'in dediği gibi biraz komplike bir durum sizinkisi, net emin bir cevap verebilecek olan olsa kesin yazardı merak etmeyin... :)
hakan_73
12-11-2008, 16:23
Bence sıkça rastlanan bir sorun ,bendede olmuştu. güneşte sulanmaktan kaynaklandığını sanıyorum.Bence siz her ihtimale karşı sistemik insektisit ,ve periyodik olarak fungisit verin .kaktüsünüz zamanla kendisini onaracak,o kahverengi lekeler geçecektir.
Kaktüste leke oldu mu geçmiyor maalesef... Bu yönden tek şanslı tür lithops ve conos.
hakan_73
12-11-2008, 16:59
Çarpmadan ,yaralanmadanda oluşabiliyor bu lekeler.Önemli olan derinleşip ilerleyip , kaktüsü göçürmemesi galiba .
mehtap gürbüz
12-11-2008, 19:49
Sayın Emre; kaktüsünüz bir salyangoz tarafından birazcık yenilmiş, orjinal derinin yerini ince kabuk sarmış, büyüme sırasında zamanla kabuğu atar.
Salyangoz ve sülük ailesigiller maalesef kaktüslere bayılıyor, bilginiz olsun.
Hastalık benekleri daha bir sarımsı pembe olur ve bulunduğu bölge yumuşacıktır, dokunduğunda su akar; tek çare fungusit bazlı ilaçlama ve kuru havadar yerde güneşlendirmedir.
Çok teşekkür ederim cevaplar için. 30 Ekim'de sormuş olduğum soruya şimdi tepkiyle de olsa cevap verildiği için biraz teessüf etmek istiyorum. Bu 15 günlük süre içinde cevap alamadığım için yabancı sitelerden çözüm buldum.
****** kimse yardım etmek veya cevap yazmak zorunda bile değil ama bu gibi durumlar çoğu kişiyi başka kaynaklara yöneltiyor. Komüniteye dahil olmanın dışında sadece cevap arayan birisi için bir forumdaki 15 günlük cevaplanmayan bir soru, o forumda o konuya dahil bilgili kişilerin olmadığını göstermez mi?
Yine de teşekkürler.
Burada içimizdeki en bilgili kişi Mehtap Hanım, onun söyleyeceklerinden önce ne söylersek sizi yanıltmış olabiliriz diye bence kimse yazmak istemedi. Mehtap Hanım da çok değerli eşini kaybetti geçenlerde... Ondan cevap vermesi uzun sürmüştür.
Sevgili Emre,
bu topiği ben açmışım unutmuştum.Bakıyorumda ilk mesajı yazdığımda yani soruyu sorduğumda 25 Ocakmış, ilk cevap verildiğinde 11 martmış.45 günde cevap verilmiş.Sizinkine 15 günde cevap almışsınız bence çok şanslısınız.Sanırım gereğinden çok alınganlık gösteriyorsunuz.Peki ithamınızın kırdığı bir arkadaşımız olabilir mi acaba?
kedidelisi
05-12-2008, 03:13
Sevgili Emre eğer bu işin cinsiyetle alakası olsaydı 2 ay önce yazdığım soruna çözüm gelirdi. Çok fazla başlık var dikkati çekmeyebiliyor. Benim pişmaniye kaktüsüm en son kedim tarafından saksısından çıkartılıp top muamelesi gördü. Zaten iyice kuruyup küçülmüştü geri döndüremedim. Yıldız şeklinde olansa (yukarda fotoğafları var) oksijenli suyla suladım o kahverengi leke hala durmakla birlikte bir yayılma olmadı.
Her kaktüsün su ihtyacı farklı. Aynı muameleyi görse bile bazen ölebiliyorlar. Ben yapı marketlerden aldığım kaktüslerin genelde hastalıklı olduğunu gözlemledim. Çoğunlukla bakımsız kaldıkları için normal sınırlar içinde bile olsa bir anda sulanması çürümeye yol açabiliyor. Bu açıdan Mehtap hanım gibi güvenilir bir yetiştiriciden almak daha mantıklı.
Bunun dışında... Acaba amatörler için kaktüs ve succulentlere fungisit ve insektisit tavsiyeniz olabilir mi?
Çok teşekkür ederim cevaplar için. 30 Ekim'de sormuş olduğum soruya şimdi tepkiyle de olsa cevap verildiği için biraz teessüf etmek istiyorum. Bu 15 günlük süre içinde cevap alamadığım için yabancı sitelerden çözüm buldum.
Bir yıl olmuş neredeyse ve arkadaş artık foruma uğramıyormuş ama ben yazıyı rastlantıyla, yeni farkettim :)
Dikkatimi çeken nokta burası oldu. "yabancı sitelerden çözüm buldum."
Öğrendiğini buraya da yazmak nedense aklına gelmemiş :)
Ve neredeyse son zamanlarda sadece kaktüs başlığına uğrayan biri olarak ben bu başlığı yeni görüyorum. Bir erkek olarak!!! Demek ki bunun ardında cinsiyet ayrımının dışında şeyler aramak lazım. Mesela sitenin çook büyük ve fazla sayıda başlığa sahip bir site olduğu gerçeği gibi. Ve buraya uğrayan insanların %99 u meşgul olan ama aynı zamanda da bitkileri sevip onlara vakit ayırmaya çalışan insanlar. O yüzden kısıtlı zamanımızda heryeri kolaçan edebilmemiz çok zor. Cinsiyet kısmına pek alınmadım, zira alınacak birşey yok ama insanları itham etmeden önce bir kez daha düşünün derim. Tepkiyle mesaja dikkat çekme stratejisi de ilginçmiş ama bu arada insanların gözünde edindiğiniz yere(aldığınız tepkiler açısından) de dikkat çekmek isterim.
BlueDark
10-06-2012, 17:30
Kaktüsümün alt tarafı topraktı bugün püskürterek yıkadım ve kökünde beyaz lekeler ve çürüklük fark ettim.
http://c1206.hizliresim.com/y/b/7r37u.jpg
http://c1206.hizliresim.com/y/b/7r389.jpg
http://c1206.hizliresim.com/y/b/7r35l.jpg
...nokta
31-07-2012, 16:25
Arkadaşlar bu kaktüsü bana annem almıştı aldığı zamanlarda bu lekeler ya da çürükler vardı ama çok gözüme batmıyordu şimdi biraz büyüdü gibiler ve kaktüsümüm alt dallarıda buruşmuş gibi yeşil rengi daha da koyu yeşile dönüyor...köklerinde hiç bir sorun yok...güneş yanığı mı acaba diyorum...neden olabilir sizce?...yapabileceğim bir şeyler var mı?
322569
kartal124
01-01-2013, 13:57
Arkadaşlar,
Fotoğrafını yüklediğim ve cinsini bilmediğim kaktüsün gövdesinde önce pembeleşme sonrada beyazlaşma oluyor. Hatta 2.gövde büküldü.
Bu durum nedir? Tedavisi var mı?
Sayın kartal124, kaktüsünüzün ismi Opuntia monacantha variegata. Variegata özelliği ile kaktüsün yeşil gövdesi üzerinde beyaz-pembe alacaklı renkler mevcuttur. Bu normal, leke değil. Tamamen türün özelliği endişe etmeyin.
Fakat gövdedeki büzüşmeler ve bükülmeler susuzluktan olabilir. Uzun süre susuz kalmış ise ya da ısıtılan bir ortamda toprak kuru kalmış ise sürgünler sağlıksız görüntü verebilir. Buna ilaveten saksı ebadı uygun değilse kök gelişemiyor olabilir; bu da gövdeye yansır. Kök veya gövde üzerindeki zararlıların etkisi de olabilir. Yani birkaç etken benzer sonucu verir. (Fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla unlu bit ya da yaprak biti olduğunu sanmıyorum)
Isıtılan bir odada bulunuyorsa kaktüsünüz az miktarda toprak kuruldukça sulamanız iyi olur ama en uygun olanı serin bir yerde dinlenme dönemine kadar susuz kalması. Baharla birlikte hem toprak değişimi yapar, gövdeye uygun saksıya alır hem de su ve besin takviyesi ile bakımını uygulayabilirsiniz.
Forumda bu türe ait başlığımız mevcut, arzu ederseniz gelişmeleri burada (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/29498.htm) paylaşabilirsiniz.
almanyalı
14-01-2013, 12:30
361594
361595
merhaba,
Birkaç gün önce menekşelerimde Thrips denen bir zararlı oldu ve ilaçladım onlar iyileşti fakat iki gündür kalanchoeler ve kaktusumle aynı yerde duruyorlardı.
Bu sabah kaktusumün tepesinde ve gövdesinde bu lekelerin oluştuğunu gördüm,
iki gün önce bişey yoktu, kalanchoeleride ilaçlamıştım,onlar iyi. kaktuse bulaşmış olabilir mi? ve bu Thrips mi yoksa başka birşey mi?
onuda ilaclasam olur mu?
sevgilerimle
Muhtemelen birarada olduklarından hastalık kaktüsünüze de bulaşmıştır. Aynı lekeleri görün ya da görmeyin, önlem olması açısından birarada bulunan bütün bitkilerinizi ilaçlamanızda fayda var. Gelişmeleri de paylaşmanızı rica ediyorum.
almanyalı
15-01-2013, 20:01
merhaba,
Selenn hanım,teşekkürler mesajınızı okuyunca hemen müdehale ettim, üç gün sonra tekrar eklerim resmi.
Ben"kaktuse de thrips bulaşması mümkün değildir herhalde bu kadar dikenle" düşüncesi ile birtek onu ilaçlamamışdım.
Çok yanılmışım meğer diken filan dinlemiyormuş bu böcekler..
Şu an evde bulunan bütün bitkilerimi tek tek ilaçladım,
kaktusumude toprağına ilaç değmesin diye dibini peçeteye sardım ve ters çevirip bir güzel ilaçladım.
kurtulma şansı vardır inşallah.
Sevgili almanyalı ilaçlamayı birkaç gün sonra tekrarlamanız durumunda toprağa da ilaç gelmesine müsade edin.
Paketin arka tarafında kaç gün sonra ilaçlamanın tekrarlanacağı yazıyordur. Bu süre sonunda muhakkak 2. ilaçlamayı yapın.
Toprakta veya bitki üstünde böcekler ölse de larvaları kalıyor ve o yumurtalar zamanla çatlayıp sorun tekrar gündeme gelebiliyor. Bu nedenle 2. ilaçlama önemli. Bitki ve toprak ilaçlanmalı. Kolay gelsin umarım çabuk atlatırsınız...
almanyalı
15-01-2013, 21:12
merhaba,
Bir dağa ki ilaçlama,çiçeksiz bitkilerde üç gün arayla son olarak da 15 gün sonra olacak.menekşeleri kurtardım gibi...şimdilik umarım kaktus de çabuk atlatır.
yarın sabah onu da tekrar dediğiniz gibi ilaçlayayım o zaman toprakta bişey kalmasın.
sevgilerimle
15 gün sonra denmesinin sebebi işte bu larvalardır. Bence yarın ilaçlamayın peşpeşe iki ilaç larvaları yok etmez, kaktüsünüz yorulmasın. Bana kalırsa 15 gün sonra tekrarlamakta fayda var. Dilerseniz yarın az bir miktar toprağa sıkın ilacı.
Merhaba arkadaşlar. İki ay evvel ıslak toprağından çıkarıp uygun toprak karışımı hazırlayarak yeniden ektiğim mavi kaktüsüm bu halden bu hale geldi.:(
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/358196d1356816884-pc280868-303-x-600-.jpg
366913
Önce gövdesinin lekeli o kısmında koyu bir sarılık oluştu, sonra da çürümeye başladı. Öneri rica etmekteyim, düz ve temiz bir kesikle ayırmam ki gerekiyor yaralı kısmı? :(
Sudenur Hanım, kaktüsünüz direkt güneşe maruz kaldı mı acaba?
Çürümeden ziyade, güneş yanıklığına bağlı kararma olarak görünüyor. Kararmış kısma dokunun lütfen, yumuşayarak içine çökme olursa kesip ayırın derim. Ama çökme yoksa kalsın, kaktüsün boyu uzadıkça orası yara şeklinde kalacaktır. Sorun çıkaracağını sanmıyorum doğrusu.
Sevgili sakdağ, gözlerim ekranda yanıt bekliyordum teşekkür ederim.. :))
Pencere önünde ısıtılan ortamda duruyor. Direkt güneş gördüğü vakit bir iki saati geçmez. Aralık ayından beri sulama yapmıyordum, susuzluktan gövdesinde ki suyu tüketiyor sandım, ölçülü su verdim, sarartılar koyulaşmaya başladı. Yaralı bölge yumuşuyor gibi ama çökme yok, kesmeli miyim emin olamıyorum..
Benim iki kaktüsümde de böyle oluşumlar belirdi ama yara izi dışında bir sorun oluşturmadı.
366918
Örnek gösterdiğiniz için teşekkür ederim. ;)
Yumuşama devam ederse kesmem gerekiyor, aksi takdirde dokunmayayım, yerini değiştireyim o vakit. :) Açık renk olduğu için güneşe karşı daha hassastır bir tür belli ki.. tekrar teşekkür ediyorum, sağlıcakla kalın. ;)
altintasna
28-10-2013, 18:20
Herkese iyi akşamlar.
Bir hafta kadar önce diktiğim opuntilarımı dün sulamıştım.
Biraz önce işten gelip baktığımda yer yer morardıklarını gördüm.
Birazdan dışarı çıkıp fotoğraflarını çekip geleceğim.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Buyurun çektim geldim fotoğrafları:
http://www.agaclar.net/forum/1253905-post7.htm
Arkadaşlar şu linkte kaktüsümün resimlerini paylaşmıştım. Kırmızı örümcekten şüphelenip oraya yazdım ancak örümcek değilmiş..
Kırmızı benekler var dikkat ederseniz. Çok net değil ama..
Biraz araştırdım. Daha çok kabuklu bit gibi duruyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Ona göre bugün hemen ilaçlamayı yapmak istiyorum henüz bitkimi fazla sarmamışken.
drhegeli
27-02-2014, 12:58
http://www.agaclar.net/forum/1253905-post7.htm
... Daha çok kabuklu bit gibi duruyor. Siz ne düşünüyorsunuz?...
Kabuklu bit ayrımını kolaylıkla yapabilirsiniz. Bir bıçak ucuyla, bitkiye zarar vermeden, kırmızı noktayı bitkiden ayırmaya çalışın. Kabuklu bit ise kolaylıkla ayrılıp düşecektir. Ayrılmıyorsa, muhtemelen mantari bir hastalıktır.
Kabuklu bit ayrımını kolaylıkla yapabilirsiniz. Bir bıçak ucuyla, bitkiye zarar vermeden, kırmızı noktayı bitkiden ayırmaya çalışın. Kabuklu bit ise kolaylıkla ayrılıp düşecektir. Ayrılmıyorsa, muhtemelen mantari bir hastalıktır.
Teşekkür ederim drhegeli.. Eve gittiğimde dediğiniz yöntemi deneyeceğim o halde. Fazla yayılmadığı için ev yapımı ilaçlarla kurtabilir miyim sizce?
472801
472802
472803
472804
Sevgili drhegeli. Söylediğiniz gibi kazımayı denedim ama bitkiye ait kırmızı bir nokta gibi. Kesinlikle böcek değil..
Bunlar şimdi çektiğim resimler. Üstteki yavrulara bile bulaşmış. Ayırmayı deneyecektim ama malesef her yerinde benekler var. Ana gövde de sararmış.
Pas mantarı gibi bir şeyler okudum. Kırmızı olması onu düşündürdü.. Olabilir mi acaba?
drhegeli
27-02-2014, 19:16
Pas, mantari bir hastalıktır. Genelde, sık sulanan çim, gül gibi bitkileri tutar. Ayrımı da kolaydır. Bir peçeteyi lezyona sürterseniz, kırmızı-turuncu pas rengi peçeteye bulaşır.
Etken zararlılar değilse, (mantari ve/veya bakteriyel) enfeksiyon olarak kabul etmek doğru olur. Kırmızı Örümcek konu başlığında, "diğer bitkilerin arasında, kenarda, gölgede duruyordu" demişsiniz. Kaktüsler böyle ortamları sevmezler. Öncelikle, bulaşmayı önlemek için opuntianızı diğer bitkilerinizden ayırın. Aydınlık ve havadar bir yere alın. Sulama yapmayın. Lekeleri takip edin. Sayıları arttıyor mu? Çapları genişliyor mu? Sırf yerini değiştirmek bile bitkinin direncini arttırabilir. Lezyonlar artarsa, o zaman sistemik bir fungusit denenebilir.
Not: Fungisit önerdim ama... Zararlılara ve hastalıklara kullanılan kimyasalların, esasında zehir olduğunu unutmayın. Az veya çok, insan sağlığını olumsuz etkilerler. Bağ-bahçe, tarla gibi rüzgar ve yağmur etkisine açık, beşeri temasın az olduğu geniş alanlar için tasarlanmışlardır. Çoğu ev içi uygulamaya uygun değildir.
Geniş enfeksiyonal lezyonları olan bir bitkim olsa, şahsi tercihim bitkiyi imha etmek olurdu.
Pas, mantari bir hastalıktır. Genelde, sık sulanan çim, gül gibi bitkileri tutar. Ayrımı da kolaydır. Bir peçeteyi lezyona sürterseniz, kırmızı-turuncu pas rengi peçeteye bulaşır.
Etken zararlılar değilse, (mantari ve/veya bakteriyel) enfeksiyon olarak kabul etmek doğru olur. Kırmızı Örümcek konu başlığında, "diğer bitkilerin arasında, kenarda, gölgede duruyordu" demişsiniz. Kaktüsler böyle ortamları sevmezler. Öncelikle, bulaşmayı önlemek için opuntianızı diğer bitkilerinizden ayırın. Aydınlık ve havadar bir yere alın. Sulama yapmayın. Lekeleri takip edin. Sayıları arttıyor mu? Çapları genişliyor mu? Sırf yerini değiştirmek bile bitkinin direncini arttırabilir. Lezyonlar artarsa, o zaman sistemik bir fungusit denenebilir.
Not: Fungisit önerdim ama... Zararlılara ve hastalıklara kullanılan kimyasalların, esasında zehir olduğunu unutmayın. Az veya çok, insan sağlığını olumsuz etkilerler. Bağ-bahçe, tarla gibi rüzgar ve yağmur etkisine açık, beşeri temasın az olduğu geniş alanlar için tasarlanmışlardır. Çoğu ev içi uygulamaya uygun değildir.
Geniş enfeksiyonal lezyonları olan bir bitkim olsa, şahsi tercihim bitkiyi imha etmek olurdu.
Açıklayıcı cevabınız için çok teşekkür ederim.
Şöyle ki kışın dinlenme döneminde oldukları için üstü kapalı kuzey cephesi balkonuma koydum. Bunu yapma sebebim de güney cephesinde ara ara İstanbulun yalancı baharlarına aldanmasından korkmamdı. Kuzeyde hep serin kalır diye düşündüm. Marttan itibaren güney cephesindeki üstü açık daha havadar balkona alıyorum. Sıkışık bir ortamda değildi toplamda 15 kadar kaktüsümle beraber büyük bir rafta duruyolar birbirleriyle dip dibe değillerdi.
Ancak benim endişem geçen hafta birden bire 20 derecelere çıkan havadan sonra bu hafta benim evimin bulunduğu bölgede kar yağacak kadar soğuk hava yaşamamız oldu. Geçen haftaki hava değişiminden mantar olduğunu düşünüyorum bu nedenle.
Hepsini inceledim diğerlerinde bir sorun gözükmüyor. Ama devamlı bakıyorum. Bu opuntiamı da çok havadar bir pencere önüne aldım komple ayırdım diğerlerinden. Bakalım büyüyecek mi benekler..
Fungisit bakıcam ama dediğiniz gibi zaten o tarz ilaçlar çok yoğun ve profesyonel boyutlarda satılıyor tarım ilacı satılan yerlerde. Küçük bir opuntia için balkonumda o ilacı kullanmayı düşünmem. İmha etmek daha mantıklı. Öncesinde ev yapımı birkaç ilaç deneyeceğim..
472861
Burda daha belirgin oldu :)
472861
Burda daha belirgin oldu :)
Dün opuntiamı alıp bauhausun yolunu tuttum. Oradaki ziraatçi arkadaş fungusit olarak cansamil 72 wp önerdi. Bir tür mantar olduğunu söyledi. Bugün ilaçlamayı yaptım. Gelişmeleri paylaşıcam..
altintasna
28-09-2014, 17:32
Merhabalar; bu lekeler hakkında görüşleriniz nelerdir?
Çürüme mi?
Mantar mı?
Bir başka bir şey mi lütfen ne oldkları ve yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?
Teşekkür ederim.
Arkadaslar merhaba, kaktusumun uzerinde lekelenmeler cikti. Her gecen gun lekeler daha da kahverengi oluyor. Lekelerin oldugu yerlerde cokmeler meydana geldi. bakimini aksattim islerimden dolayi. Yardimci olursaniz sevinirim.
pinarrrr
14-08-2015, 09:27
Acaba bu lekeler neden oluştu kaktusum kurtarabilir mi
Herkese merhaba ☺ Birdenbire bir büzüşme ve toz serpilmiş gibi beyaz bir lekelenme başladı, hasta ve halsiz gözüküyor. İnternet den ve kitaplardan tam bir tesbit ve çözüm bulamadım maalesef... Acil önlem olarak fungusit ve insektisit karıştırarak püskürtme yaptım ve biraz da toprağa döktüm. Bilirkişilerden yardım rica ediyorum, şimdiden teşekkürler arkadaşlar.
Sümeyye Önder
10-03-2016, 17:52
Merhaba arkadaslar, bir ay olmuyor bir arkadasim bana kaktus hediye etti, ama kaktusum sararmaya solmaya basladi, dikenlerinin oldugu cikintilarda hafif kararmalar var ve icine cokuyor, kaktusumu seviyorum kurtarabilir miyim? Yoksa curume baslangicimi? Yanyana kucuk kucuk 5 taneydi, iki tanesinde sararma var. Digerleri koyu yesil renkli... Sararanlari kurtarabilir miyim acaba? Cabuk cevap gelirse cok sevinirim
Yaklaşık 8 senedir baktığım, büyüttüğüm, türünü de bilmediğim, kaktüste önce bordo lekeler başladı, önce kendiliğinden sandım ancak giderek kahverengi lekelerin yayılmakta olduğunu gördüm. Mantardan şüphelendim, güvendiğim bir çiçekçiye götürdüm, anti-fungal bir sprey verdi. Ancak bitkinin belli kısımları kurumaya başladı. Kalan bitkiyi nasıl kurtarabilirim ve kıvrımlardaki kurumalar dolayısıyla zaten çürümeye mahkum olan parçaları kesip bir şekilde köklendirmem mümkün olabilir mi? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
rainbow_girl
01-05-2017, 12:56
Merhaba
Benim kaktüsümdede siyah lekeler oluştu ne yapmam gerekiyor bilemedim
bayankaktüs
26-11-2017, 13:45
661681661682
merhabalar. kaktüslerimde böyle lekeler oluştu. yazın balkona koymuştum ondan sonra oldu güneşten mi acaba? ve ne yapmalıyım düzelir mi ?
Mesut Temiz
26-11-2017, 19:37
661681661682
merhabalar. kaktüslerimde böyle lekeler oluştu. yazın balkona koymuştum ondan sonra oldu güneşten mi acaba? ve ne yapmalıyım düzelir mi ?
Evet, kaktüsleriniz güneşte yanmış... Her ne kadar kaktüsler çöl bitkisi olsalar ve tüm gün yoğun güneş altında kalmayı sevseler de, aylarca az güneş gördükten sonra birden maruz kaldıklarında üzerlerinde yanıklar oluşuyor.. O kısımlarda düzelme olmaz, ancak bitkiniz büyüdükçe yanık kısımlar yeni büyüyen kısımların altında kalacak ve görünmeyecektir. Kışı içeride geçirdikten sonra kaktüslerinizi balkon gibi güneş alan bir mekana çıkarırken yavaş yavaş alıştırırsanız bu sorun yaşanmayacaktır.. Örneğin, yaşadığınız şehrin iklimine göre Mayıs'ta kaktüslerinizi dışarı aldıysanız, ilk birkaç gün 20 dakika tutup güneşten çekebilirsiniz... İkinci hafta 1 saat tutup daha sonra günde birkaç saatten fazla güneş almayan bir yere koyun.. Alışınca tüm gün de sorunsuzca güneş altında durabilir.
Herkese merhabalar,
Kaktüs ve sukulentleri çok seviyorum, hepsine itinayla bakmaya çalışıyorum. Ama maalesef aynı yerden aldığı bu dört kaktüsümde bazı lekelenmeler oluştu. Tam olarak ne olduklarını ve ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.
İyi günler dilerim.
Mesut Temiz
27-01-2018, 13:48
Herkese merhabalar,
Kaktüs ve sukulentleri çok seviyorum, hepsine itinayla bakmaya çalışıyorum. Ama maalesef aynı yerden aldığı bu dört kaktüsümde bazı lekelenmeler oluştu. Tam olarak ne olduklarını ve ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.
İyi günler dilerim.
Kaktüs/Sukulent hastalıkları konusunda daha tecrübeli bir arkadaş cevap yazıncaya kadar size belli bir fikir vermek amacıyla yazıyorum.. Öncelikle ufak kurumuş alanlar gibi görülen yerler önemli bir sorun oluşturmuyor... Onlar kaktüsün zamanında fiziksel hasar görmesiyle, uzun süre az güneş gördüğü bir ortamdan birden güneşe çıkarılmasıyla, ya da üzerinde kalan damlacıkların güneş ışığını mercekleyerek yanıklara yol açmasıyla vb. ilgili olabilir. Kaktüsünüz büyüdükçe o alanlar daha ufak ve yüzeysel hale gelecektir ve yeni yaprak/dallarda da tekrarlanmazsa göze bile batmayacaktır...
Resimlerden tam seçemiyorum ama, eğer sukulentinizin/kaktüsünüzün üzerinde oluşmuş pamuk gibi ve/veya yapışkan kütleler varsa, onlar böcek parazitlerdir ve ciddi bir sorun oluştururlar.. Kaktüsünüze çok ağır hasar verir hatta öldürebilirler.. Bunlar için ilaçlar, forumda bulabileceğiniz örneğin arap sabunu ve su karışımının püskürtülmesi gibi çözümler var.. Ancak bence ilk iş olarak yumuşak bir resim fırçasıyla (varsa) bu tür pamuksu/yapışkan oluşumları fiziksel olarak temizleyip bitkiyi hemen rahatlatmanız.. O arada da forumdan parazite karşı hangi yöntemi uygulayabileceğinizi öğrenip kararlaştırabilirsiniz..
Kolaylıklar, kaktüslerinize de uzun sağlıklı yıllar..
.................... Ancak bence ilk iş olarak yumuşak bir resim fırçasıyla (varsa) bu tür pamuksu/yapışkan oluşumları fiziksel olarak temizleyip bitkiyi hemen rahatlatmanız............
"Fırça" demişsiniz fikir olması amacıyla paylaşayım dedim. Özellikle kaktüslerde dikenlerin arasında kalan toprakları, kurumuş minik çiçek artıklarını temizlemek için kullandığım fırça.
Semt pazarlarında bulabilirsiniz. makyaj malzemesi satan yerlerde çok çeşitleri var ancak cebiniz çürür, hanımınızdan annenizden edinmeye çalışırsanız da nereniz çürür bilemem :)
Saygılar
Kaktüs/Sukulent hastalıkları konusunda daha tecrübeli bir arkadaş cevap yazıncaya kadar size belli bir fikir vermek amacıyla yazıyorum.. Öncelikle ufak kurumuş alanlar gibi görülen yerler önemli bir sorun oluşturmuyor... Onlar kaktüsün zamanında fiziksel hasar görmesiyle, uzun süre az güneş gördüğü bir ortamdan birden güneşe çıkarılmasıyla, ya da üzerinde kalan damlacıkların güneş ışığını mercekleyerek yanıklara yol açmasıyla vb. ilgili olabilir. Kaktüsünüz büyüdükçe o alanlar daha ufak ve yüzeysel hale gelecektir ve yeni yaprak/dallarda da tekrarlanmazsa göze bile batmayacaktır...
Resimlerden tam seçemiyorum ama, eğer sukulentinizin/kaktüsünüzün üzerinde oluşmuş pamuk gibi ve/veya yapışkan kütleler varsa, onlar böcek parazitlerdir ve ciddi bir sorun oluştururlar.. Kaktüsünüze çok ağır hasar verir hatta öldürebilirler.. Bunlar için ilaçlar, forumda bulabileceğiniz örneğin arap sabunu ve su karışımının püskürtülmesi gibi çözümler var.. Ancak bence ilk iş olarak yumuşak bir resim fırçasıyla (varsa) bu tür pamuksu/yapışkan oluşumları fiziksel olarak temizleyip bitkiyi hemen rahatlatmanız.. O arada da forumdan parazite karşı hangi yöntemi uygulayabileceğinizi öğrenip kararlaştırabilirsiniz..
Kolaylıklar, kaktüslerinize de uzun sağlıklı yıllar..
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim, dediğiniz yöntemi uygulayacağım . İnşallah kakatüslerim iyileşir bir an evvel. İyi akşamlar diler, saygılar sunarım.
Kaktüsümde un gibi toz oluştu. Rengi de değişti. Kabuk bağlayıp döküyor. Sebebi mantar mı acaba ?
Mesut Temiz
19-03-2018, 00:02
Kaktüsümde un gibi toz oluştu. Rengi de değişti. Kabuk bağlayıp döküyor. Sebebi mantar mı acaba ?
Resimden göründüğü kadarıyla kalın bir kabuk bağlamış o yaprağın üzerini... Mantar-küflerde bu kadar kalın bir doku görmedim hiç. Çok yüzeysel oluyor onlar, elinizi sürtünce temizleniyorlar... Eski yapraklarda zamanla kabuk oluşuyor, ama o yavaş yavaş gelişiyor, bu ona da benzemiyor..
Tabii mantar/küf ya da un biti de olabilir... Mantarlar ve un biti gibi parazitler için ev yapımı oldukça etkili çözümler var forumda... Ben olsam ilk iş olarak yumuşak bir fırçayla iyice bir fiziksel temizlik yapardım. Bu arada da, ilgili sayfalarda uygun ev yapımı ya da kimyasal ilaçları araştırıp karar verebilirsiniz...
Hatta o çok etkilenen yaprağı bitkiden ayırmayı da düşünebilirsiniz... Onu da fırçayla ve suyla iyice temizledikten ve ilaç uyguladıktan sonra ayrıca köklendirmeyi deneyebilirsiniz...
Kaktüsümde un gibi toz oluştu. Rengi de değişti. Kabuk bağlayıp döküyor. Sebebi mantar mı acaba ?
Geçmiş olsun, bu görüntü güneş yanığı gibi duruyor. Güneş yanığı değilse (yani bu kaktüs kesinlikle direkt güneş altına hiç çıkmadıysa) bir kimyasal madde o bölgeye temas etmiş ve yakmış da olabilir.
Kaktüsünüzün etkilenen bölgesini eski haline getirmeniz mümkün değil ancak zamanla kendisi yara kabuklarının -tamamını olmasa da- bir kısmını atabilir. Elinizle kabukları çıkarmayı da deneyebilirsiniz ama yüksek olasılıkla kaktüsünüz bu işlemden zarar görecektir.
'İlla yemyeşil olsun, böyle bir görüntü istemiyorum' derseniz etkilenen lobu keserek uzaklaştırabilirsiniz, eğer 'kalsın böyle, bakalım zamanla ne kadar düzelecek' derseniz de kendi haline bırakın ama direkt öğlen güneşi alan yerde bırakmayın :rolleyes:
Sağolun arkadaşlar. Üzerindeki un gibi tozu temizleyip ilaçlayayım bskslım ne olacak. Normal bi çiçek olsa şimdiye ölmüştü heralde. Ama maşallah sağlam bi yapısı var.
Güneşte hiç bulınmadı hocam ben istanbuldan burdura taşındım ondan sonra başladı bu şey neyse. Kesmekte istemiyorum bakalım artkk
dincersaral
14-04-2018, 00:22
661681661682
merhabalar. kaktüslerimde böyle lekeler oluştu. yazın balkona koymuştum ondan sonra oldu güneşten mi acaba? ve ne yapmalıyım düzelir mi ?
muhtemelen güneş yanığı
dincersaral
14-04-2018, 00:23
Geçmiş olsun, bu görüntü güneş yanığı gibi duruyor. Güneş yanığı değilse (yani bu kaktüs kesinlikle direkt güneş altına hiç çıkmadıysa) bir kimyasal madde o bölgeye temas etmiş ve yakmış da olabilir.
Kaktüsünüzün etkilenen bölgesini eski haline getirmeniz mümkün değil ancak zamanla kendisi yara kabuklarının -tamamını olmasa da- bir kısmını atabilir. Elinizle kabukları çıkarmayı da deneyebilirsiniz ama yüksek olasılıkla kaktüsünüz bu işlemden zarar görecektir.
'İlla yemyeşil olsun, böyle bir görüntü istemiyorum' derseniz etkilenen lobu keserek uzaklaştırabilirsiniz, eğer 'kalsın böyle, bakalım zamanla ne kadar düzelecek' derseniz de kendi haline bırakın ama direkt öğlen güneşi alan yerde bırakmayın :rolleyes:
kimyasal bir şey sıktınız mı?
Mustafakıral
22-12-2018, 10:12
merhaba arkadaslar forumda yeni sayılırım
bende gecen sene basladı bu kaktüs sevdası
sizlere birkac sorum olucak.
kaktuslerimin uzerinde bi kac beyaz nokta olusmaya basladi bunlar hastalik belirtisi mi ?
birde ben bir rafli ciceklik yapip kaktuslerimi kapali cam balkonda tutuyorum cok soguk olmuyor ama bir sorun olur mu ?
Merhaba arkadaşlar,
Kaktüsümün üzerinde pas lekesine benzer lekeler oluştu, sorun nedir ne yapabilirim yardımınızı rica ederim.:(
https://i.ibb.co/PFLmFn0/IMG-2680.jpg
Yardım edecek kimse yok mu ?
Fatih_Soydemir
02-06-2019, 19:15
Merhaba arkadaşlar,
Kaktüsümün üzerinde pas lekesine benzer lekeler oluştu, sorun nedir ne yapabilirim yardımınızı rica ederim.:(
https://i.ibb.co/PFLmFn0/IMG-2680.jpg
Snırım kaktüsünüz cam arkasında tutuyorsunuz cam mercek görevi üstlendiği için bitkinizi yakmış aklınızda bulunsun kış güneşinde bile cam arkası koymak çok tehlikelidir.
Aynen öyle cam arkasındaydı, cevabınız için çok teşekkür ederim.
Cactus42
21-07-2019, 21:35
https://i.hizliresim.com/EO3dR9.jpg (https://hizliresim.com/EO3dR9)Merhaba arkadaslar,
Yurtdisindan ve cevremden topladigim yillardir baktigim 70 cesit civari kaktusum var. En gozdelerimden iki buyuk kaktusumde siyah lekeli kisimlar olustu. Bu siyah kisimlar kabuk gibi ve cimbizla cekip aldigimda atinda yapiskanli bir sivi vad. Kabuklu bit oldugunu dusundugumden fisfis ile 4 gun evvel ilacladim. Suanlik beklemeye devam ediyorum. Ilac 2 haftada bir kullanilabilen bir ilac. Sizin bu hastaliga iliskin bir oneriniz var mi ?
Cactus42
21-07-2019, 21:41
https://i.hizliresim.com/kMEzOm.jpg (https://hizliresim.com/kMEzOm)
Mesut Temiz
23-07-2019, 00:49
https://i.hizliresim.com/EO3dR9.jpg (https://hizliresim.com/EO3dR9)Merhaba arkadaslar,
Yurtdisindan ve cevremden topladigim yillardir baktigim 70 cesit civari kaktusum var. En gozdelerimden iki buyuk kaktusumde siyah lekeli kisimlar olustu. Bu siyah kisimlar kabuk gibi ve cimbizla cekip aldigimda atinda yapiskanli bir sivi vad. Kabuklu bit oldugunu dusundugumden fisfis ile 4 gun evvel ilacladim. Suanlik beklemeye devam ediyorum. Ilac 2 haftada bir kullanilabilen bir ilac. Sizin bu hastaliga iliskin bir oneriniz var mi ?
Kabuklu böceklerde kabuk biraz kabarık oluyor ve içinde dediğiniz gibi yapışkan sıvı oluyor.. İlacın yanı sıra, kabukları ve içeriklerini kazıyarak fiziksel olarak temizlemeniz de yararlı olur...
Mahmut Tebir
23-07-2019, 10:15
Mantarı hastalığa benziyor. Orayı kazıyarak ve oraya toz mantar ilacı sürerek iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Ben orada kabuklu böcek göremedim. Zaten kaktüslerin içinde yapışkanımsı sıvı olur.
Merhabalar. Benim myrtillocactus geometrizans fukurokuryuzinboku kaktüsümün üzerinde kahverengi lekelenmeler oluştu. Bunun sebebini bilmiyorum. Ne yapmam gerektiğini bilen var mıdır?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191205/043b4ee94a70af95d00fa299e286a457.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20191205/0d52c26c767ca791ae43be1eb9d1145e.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
KaktüsSever01
24-03-2020, 23:09
merhaba,
bu kaktüsü yeni aldım. üzerinde görüldüğü gibi lekeler var. acaba bu lekeler hangi hastalıktan dolayı oluyor, ne kadar zararlıdır ve tadavisi mümkün müdür. teşekkürler... (bu ilk kaktüsüm ve ilk defa kaktüs bakıyorum :rolleyes: )
Bu sorunu çözebilen var mı? Kaktüs bakmaya yeni başladım ve hafif su lekesi gibi lekerleri oluştu kaktüsümde ve bu görseldeki gibi yaprak delikleri var. Alalı 1 hafta oluyor. Cinsi Kaynana Dili sanırım araştırmalarım sonucu ona benzettim.
Haymatlos33
19-04-2020, 14:22
Arkadaşlar merhabalar kaktüsünde bu şekilde bir leke gördüm ne olabilir ne yapabilirim
çiftçioğuzhan
26-04-2020, 16:28
Merhabalar,
kaktusum üzerinde lekeler oldukça yayıldı ve beni korkutmaya başladı. Sebebi nedir ve tedavisi var mıdır?
706844
Galip Kuzucu
26-04-2020, 16:59
Birçok nedeni var aslında. Sulama yaparken yapraklar da su kalırsa güneş ışınları yapabiliyor. Virüs veya mantari hastalıklarda yapabiliyor. Uçlara doğru galiba daha lekesiz dallar var. O dallardan kesip 4-5 gün serin-gölge yerde bekletip yeniden köklendirme yaparak şansınızı deneyebilirsiniz.
Merhaba, opuntia türü kaktüsüm üzerindeki bu lekeler neden oluşmuş olabilir? Su değdirmedim gövdeye. Cam arkasından sabah güneşi alıyor. Saksıyı yeni değiştirdim başka bir kaktüs ile aynı saksıdaydı. Şu an deliksiz ama önceden delikli saksı idi.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200502/161b598028699d3f2fe05214ffc38350.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200502/a1ab5f39e834402d6effb5cffde1b438.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Aysskskn
08-05-2020, 14:56
Kaktüslerimde turuncu lekeler oluştu nasıl giderebilirim ve neden oluştuklarını öğrenebilir miyim fotoğraf yükleyemiyorum
vedatozbek
07-07-2020, 11:05
MERHABA
Beslediğim sukulentlerin birinde bir sorun oluştu..
yaklaşık bir yıldır bende çok guzel gelişim gösterdi epey bir dallandı bir anda bu siyah lekeler oluştu, sarardı ve o kısımlar yumuşadı/ kurudu.?
Herhalde guneş yanıgı değil ?
bazı dalların dibinde siyahlık var bazıların sadece tepesinde
Bir akar olabilir mi ?. Elimde mantarlara ve böceklere karşı kullanılan bir fungisid toz var..faydali olur mu..hasta dalları sağlam yerinden kesmeyi düşünüyorum
bilgi için teşekkurler
Mesut Temiz
07-07-2020, 12:31
MERHABA
Beslediğim sukulentlerin birinde bir sorun oluştu..
yaklaşık bir yıldır bende çok guzel gelişim gösterdi epey bir dallandı bir anda bu siyah lekeler oluştu, sarardı ve o kısımlar yumuşadı/ kurudu.?
Herhalde guneş yanıgı değil ?
bazı dalların dibinde siyahlık var bazıların sadece tepesinde
Bir akar olabilir mi ?. Elimde mantarlara ve böceklere karşı kullanılan bir fungisid toz var..faydali olur mu..hasta dalları sağlam yerinden kesmeyi düşünüyorum
bilgi için teşekkurler
Resimden görebildiğim kadarıyla sukulentinizin türü stapelia grandiflora.
Ben de uzun yıllardır besliyorum bu bitkiyi ve sadece çok yaşlı dallar bu şekilde sararıyor, siyah lekeler oluşuyor ve ölüyorlar... Ancak sizde durum bu değil anlaşılan, çünkü genç yapraklarda sorun olduğu görülüyor... Biraz bakındım internete, toprağın çok ıslak olmasına bağlı mantar nedeniyle oluştuğu söyleniyor... Yani, bozulan dal veya kısımları temiz bir bıçakla kesip kesik yüzeye tarçın tozu sürüp ayrıca bitkinin geneline elinizdeki fungisidi uygulayabilirsiniz... Toprağın ve saksının da iyi süzdürdüğünden emin olup sulamayı biraz azaltmanız uygun olabilir.. Bol şans...
vedatozbek
08-07-2020, 14:53
merhaba Mesut
çok teşekkürler bilgilendirme için
Merhabalar
kaktüslerimde lekeler var, kaktüs hastalıkları ile ilgili çok fazla bilgim yoktu ve önceleri güneş yanığı olduğunu düşündüğüm için önemsemedim. Ama güneş yanığı değil örümcek sanırım.
chrysamed ilacım var, kaktüs için uygulanabilir mi bu ilaç?
merhaba, dört tane kaktüsümün fotoğrafını atıyorum.Kaktüslerime bir şeyler olmaya başladı çok endişeliyim.Palmiye olan kaktüsümde kahverengi bir şeyler var ve beyazımsı yarıklar.Tam olan yerin fotosunu attım.Birde palmiye kaktüsümde aşağı gövdesine dopru yeşilden beyaza kaçması normal mi?Ayrıca birden bire yaprakların ucu yanmış gibi kuruyor.
Tüylü olan kaktüsümde siyah siyah noktalar var. ve gittikçe büyüyor.Küçük yeşil kaktüsümdede kahverengi benek gibi şeyler var.Tüylü kaktüsle yanyana duruyordu o.Bİr diğer yeşik kaktüsüm üç yıllık.Üç yıldır o beyaz yarıklar var.Lütfen yardım edin.Hastalıkları nedir? diğer bitkilerime bulaşır mı? tedavisi nedir:( bu konularda cok acemiyim lütfen yardım edin çok üzülüyorum böyle olmalarına
https://ibb.co/18jZqsS
https://ibb.co/WkJ5Pxh
https://ibb.co/kSbQFnS
https://ibb.co/fQGKL4T
https://ibb.co/TY1F1Fv
https://ibb.co/VDQYW9P
https://ibb.co/nk05vf6
https://ibb.co/qphW2nz
https://ibb.co/s210hDm
Merhabalar,
2 yıldır büyüttüğüm kaktüsümün gövdesine fotoğraftaki gibi lekeler ve renk değişimleri meydana geldi. Bulunduğu ortam kapalı balkon, akşamları soğuk oluyor ama eksi dereceyi asla görmez. İstanbul'da artık o kadar soğuk olmuyor zaten ? Durumu nasıl çözebilirim.
Desteğinizi rica ederim.
(Gövdede kökte herhangi yumuşama, çürüme yok, kışın su çok nadir veririm)
Bildiğim kadarıyla kaynana dili adı. Bu şekilde yarıldı ve sarı bişey var. Ayrıca 2 tane de beyaz leke var mantar olabilir dediler. Sorun ne bilen biri umarım vardır. :(((((
Böyle lekeler var sebebi nedir acaba
Nuray _esen
14-03-2021, 11:03
Kaktüsümde sarı lekeler var napmalıyım
Merhaba. 4 gun once bu kaktusu copun kenarinda buldum biri atmis ben de aldim. Belli ki bakamamis Aritma suyla suladim yazdiklarinizi okudum ama kafam karisik,bilgim az. 4 gundur takip ediyorum bitkiyi alttan ustten cicek gibi olan kisimlari yavas yavas buyuyor . Lekeleri kazisam mi yoksa ilac mi vermem gerekiyor.Gunesten koruyorum aksam gunesi az vuruyor o kadar . Son olarak toprakta da karincalar yuva yapmislar sıkinti olur mu kaktus icin? Umarim ciddi durum yoktur.https://ibb.co/ygkyHcz https://ibb.co/0tQ2qq4
Kaktus resmi https://ibb.co/ygkyHcz https://ibb.co/0tQ2qq4
Mesut Temiz
11-05-2021, 01:48
Merhaba. 4 gun once bu kaktusu copun kenarinda buldum biri atmis ben de aldim. Belli ki bakamamis Aritma suyla suladim yazdiklarinizi okudum ama kafam karisik,bilgim az. 4 gundur takip ediyorum bitkiyi alttan ustten cicek gibi olan kisimlari yavas yavas buyuyor . Lekeleri kazisam mi yoksa ilac mi vermem gerekiyor.Gunesten koruyorum aksam gunesi az vuruyor o kadar . Son olarak toprakta da karincalar yuva yapmislar sıkinti olur mu kaktus icin? Umarim ciddi durum yoktur.https://ibb.co/ygkyHcz https://ibb.co/0tQ2qq4
Kaktus resmi https://ibb.co/ygkyHcz https://ibb.co/0tQ2qq4
Resimden kökünün durumunu net anlamak mümkün olmasa da, bitkiniz genel olarak sağlıklı görünüyor... O lekeler kaktüsün yıllanması ve/veya bazı mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşur ve bitkiye bir zararı yok.. Normalde yaşlanmaya bağlı olarak en alt kısımlardan başlayan bu kabuksu oluşumlar bazen mantar enfeksiyonlarının etkisiyle daha yukarılarda da görülebiliyor... Kazırsanız bitkinin yüzey dokusu da o lekelerle birlikte kalkar ve sonuçta şu ankinden daha kötü görünür... Daha fazla yayılmasına karşı önlem olarak aspirinli su püskürtebilirsiniz... 500'lük bir aspirini yarım litre kadar suyun içinde eritip fısfısla bitkinin tüm yüzeyine püskürtün... Birkaç gün boyunca günde bir kez uygulayabilirsiniz bunu... Dönem dönem de tekrarlarsınız.. Yalnız, güneşin bitki üzerine doğrudan vurduğu saatlerde yapmamalısınız, çünkü güneş yanıkları oluşabilir...
Bunun dışında bu tür çok yoğun güneş ister... Mümkünse tüm gün boyunca yoğun doğrudan güneş alacağı bir yere koyun...
Bu türden bende çok uzun yıllardır var... 40 yıldır besliyorum... Aslında çok nadir bir opuntia türüdür, işin doğrusu benden başka hiç kimsede görmemiştim ve çiçekçilerde ve yapı marketlerde falan da hiç rastlamadım... Tam tür adı şu anda yanımda olmayan diğer bilgisayarımda var, imkân olduğunda tam adını da yazarım...
Resimden kökünün durumunu net anlamak mümkün olmasa da, bitkiniz genel olarak sağlıklı görünüyor... O lekeler kaktüsün yıllanması ve/veya bazı mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşur ve bitkiye bir zararı yok.. Normalde yaşlanmaya bağlı olarak en alt kısımlardan başlayan bu kabuksu oluşumlar bazen mantar enfeksiyonlarının etkisiyle daha yukarılarda da görülebiliyor... Kazırsanız bitkinin yüzey dokusu da o lekelerle birlikte kalkar ve sonuçta şu ankinden daha kötü görünür... Daha fazla yayılmasına karşı önlem olarak aspirinli su püskürtebilirsiniz... 500'lük bir aspirini yarım litre kadar suyun içinde eritip fısfısla bitkinin tüm yüzeyine püskürtün... Birkaç gün boyunca günde bir kez uygulayabilirsiniz bunu... Dönem dönem de tekrarlarsınız.. Yalnız, güneşin bitki üzerine doğrudan vurduğu saatlerde yapmamalısınız, çünkü güneş yanıkları oluşabilir...
Bunun dışında bu tür çok yoğun güneş ister... Mümkünse tüm gün boyunca yoğun doğrudan güneş alacağı bir yere koyun...
Bu türden bende çok uzun yıllardır var... 40 yıldır besliyorum... Aslında çok nadir bir opuntia türüdür, işin doğrusu benden başka hiç kimsede görmemiştim ve çiçekçilerde ve yapı marketlerde falan da hiç rastlamadım... Tam tür adı şu anda yanımda olmayan diğer bilgisayarımda var, imkân olduğunda tam adını da yazarım...
Mesut Bey vakit ayirip cevap verdiginiz icin cok tesekkurler. Yazdiklarinizdan sonra kendimi sansli hissettim. Kaktusun ustunde 1 adet meyvesi var onda da biraz leke var dip kisminda. Dediginiz tedaviyi gun aşiri uygulayacagim ve kaktusu gunes alan bir yere koydum simdi. Karinca konusunda internette biraz arastirdim zarar verebilir hastalik tasiyabilirler diyor. Topragin ustune tarcin doktum yuva deliginin icine. Son olarak topragi degistirmem gerekiyor mu yoksa bu türun topragi bu mudur? Bana cok sert geldi topragi torf toprakla karistirmayi dusunuyorum ve saksidan cikarip bizim evin bahcesine ekmeyi dusunuyorum. 15 yildir bahcede kaktus saglikli yasamakta ve meyve vermekte onun yanina ekecegim. Siz nasil bakiyorsunuz 40 yillik(Masaallah) kaktusu ?Buyuk saksida mi yoksa bahcede mi? Kaktusu boydan resmini kokuyorum. Sagolun https://ibb.co/N1xDdcT
Mesut Temiz
11-05-2021, 14:56
Mesut Bey vakit ayirip cevap verdiginiz icin cok tesekkurler. Yazdiklarinizdan sonra kendimi sansli hissettim. Kaktusun ustunde 1 adet meyvesi var onda da biraz leke var dip kisminda. Dediginiz tedaviyi gun aşiri uygulayacagim ve kaktusu gunes alan bir yere koydum simdi. Karinca konusunda internette biraz arastirdim zarar verebilir hastalik tasiyabilirler diyor. Topragin ustune tarcin doktum yuva deliginin icine. Son olarak topragi degistirmem gerekiyor mu yoksa bu türun topragi bu mudur? Bana cok sert geldi topragi torf toprakla karistirmayi dusunuyorum ve saksidan cikarip bizim evin bahcesine ekmeyi dusunuyorum. 15 yildir bahcede kaktus saglikli yasamakta ve meyve vermekte onun yanina ekecegim. Siz nasil bakiyorsunuz 40 yillik(Masaallah) kaktusu ?Buyuk saksida mi yoksa bahcede mi? Kaktusu boydan resmini kokuyorum. Sagolun https://ibb.co/N1xDdcT
Bence bu saksı ve toprak şimdilik yeterli... Bitki kendini iyice toparlayıp büyüdüğünde daha büyük bir saksıya alırsınız... Artık havalar ısınıyor, bitki iyi güneş de alacağına göre, sulamayı arttırırsanız büyümesi hızlanacaktır... Bu türün İzmir'de bahçede yaşayacağını, kışları atlatacağını düşünüyorum (kaktüs türleri arasında soğuğa dayanıklılık konusunda çok büyük farklılıklar vardır). Ben bu kış iki üç saksıyı balkonda dondurdum maalesef, ancak Sakarya'da sıcaklık -11 dereceye kadar düştü ve karın buzun altında kalmıştı o saksılar (Allah'tan çok sayıda saksı var,bir kısmınıiçeri almıştım)... Yoksa soğuğa karşı dayanıklı türlerden biridir... Yine de yerinizde olsam bahçeye dikmeden önce en azından bir yaprağı köklendirip saksıda yedeklerdim, ne olur ne olmaz... Eğer çelik köklendirmek isterseniz dikkat etmeniz gereken nokta, yaprağın birleştiği yerden keskin ve temiz bir bıçakla kesmek ve kestiğiniz çeliği en az birkaç gün açıkta bekleterek kesik yüzeyin kuruyup kabuk oluşturmasına imkan vermektir. Sonra üçte biri ya da dörtte biri toprağa girecek şekilde dikersiniz. Buna uyulduğunda çeliğiniz yüzde yüz köklenecektir...
Torf kaktüslere pek uygun bir yetiştirme ortamı değil... Suyu çok uzun süre tutuyor, nem kökleri çürütebiliyor ve her halükarda kökler torfta iyi gelişmiyor... Saksıdaki toprak iyi görünüyor... Değiştireceğiniz zaman ilave olarak kırdan bayırdan kazdığınız toprağa biraz kum karıştırarak bu karışımı ekleyebilirsiniz... Ya da yapı marketlerde hazır kaktüs/sukulent toprakları satılıyor, onlar harika olur...
Kaktüs ve sukulentlere merak sardığım 10 yaş civarı bu türü seracı bir tanıdığımızdan almıştı babam benim için... O günden bu yana benim çelik verdiğim kişiler dışında da ilk kez sizde gördüm... Umarım uzun yıllar sağlıklı bir biçimde sizle kalır ve siz de bol bol çelik dağıtırsınız... :)
Cok sağolun Mesut Bey. Belki bu guzel kaktusun eski sahibine celiklerden birini vermissinizdir zamaninda. Belki sizden cikmistir :). Bi tane yapragi kesilmis gibi , sanirim eski sahibi kendisine ya da baska birisi icin vermistir. Guzel dilekleriniz icin sagolun. Iyi bayramlar simdiden
Eğer çelik köklendirmek isterseniz dikkat etmeniz gereken nokta, yaprağın birleştiği yerden keskin ve temiz bir bıçakla kesmek ve kestiğiniz çeliği en az birkaç gün açıkta bekleterek kesik yüzeyin kuruyup kabuk oluşturmasına imkan vermektir. Sonra üçte biri ya da dörtte biri toprağa girecek şekilde dikersiniz. Buna uyulduğunda çeliğiniz yüzde yüz köklenecektir...
Peki bu islem icin ozel bi zaman var mi kiş veya yaz?
Mesut Temiz
11-05-2021, 18:42
Peki bu islem icin ozel bi zaman var mi kiş veya yaz?
Yaprağın tam gelişmiş olması gerekir. Yani yeni büyümekte olan körpe, yumuşak bir yaprak olmamalı (aslında onlar yaprak değil dal, ama görüntüsü yaprağa benzediği için öyle diyelim.. :)) Yeni gelişen yapraklar tam büyüyüp kalınlaştıklarında, simetriyi bozduğunu düşündüğünüz bir tanesiyle uygulayabilirsiniz işlemi...
Ben ilkbahar ya da yaz boyunca yapıyorum bu işlemi daha çok... En önemli nokta kesik yüzeyin iyice kuruyup kabuk bağlaması... Bu olmadığında topraktaki bakteri ve diğer hastalık yapıcı organizmalar bitkinin dokusuna nüfuz edip kısa sürede içten çürütüyorlar...
Bol şans dilerim...
akinkucuk34
06-09-2022, 18:22
Merhabalar
Kaktüsümde oluşan beyaz lekeler nedir acaba? Umarım kötü birşey değildir ve çözebilirim. Kaktüs 2 yaşında.
Saygılar
Nickim10Harf
24-12-2022, 13:15
Sayın Mesut Temiz hocam kaktüslerim üzerinde benekler ve lekeler oluştu sizce sorun nedir kaktüslerim sağlıklı mı toprağını bu gün yeni değiştirdim. meradan yanmış zibilli toprağa diktim. Kaktüs üzerindeki lekeler hakkında ne düşünüyorsunuz ve bu konuda öneri ve tavsiyelerinize açığım. Şimdiden çok teşekkürler.
https://www.hizliresim.com/e014mf3
[https://www.hizliresim.com/ei7j6g1
[https://www.hizliresim.com/q3h83kc
https://www.hizliresim.com/it73w45
Mesut Temiz
25-12-2022, 15:42
Sayın Mesut Temiz hocam kaktüslerim üzerinde benekler ve lekeler oluştu sizce sorun nedir kaktüslerim sağlıklı mı toprağını bu gün yeni değiştirdim. meradan yanmış zibilli toprağa diktim. Kaktüs üzerindeki lekeler hakkında ne düşünüyorsunuz ve bu konuda öneri ve tavsiyelerinize açığım. Şimdiden çok teşekkürler.
https://www.hizliresim.com/e014mf3
[https://www.hizliresim.com/ei7j6g1
[https://www.hizliresim.com/q3h83kc
https://www.hizliresim.com/it73w45
Bu lekelerin çeşitli nedenleri var, derli toplu bir iki kaynaktan çevirdiğim bilgileri aşağıda paylaşıyorum:
1- Bakım hataları:
1-1: Uygun olmayan konum seçimi... Uzun süre az ışık alan kaktüsler birden yoğun güneşe çıkarıldıklarında yüzey yanıkları oluşur... Yine, az ışık ve aşırı nem de bu tür lekelere yol açabilir...
1-2: Dengesiz sulama... Aşırı su ve toprakta çamurlaşma bu tür lekelere yol açabilir...
1-3: Besin maddesi yetersizliği...
2- Haşereler:
2-1: Kabuklu bitler: Kabuklu bit varsa, bunlar için satılan ilaçları kullanabilir, alkole batırılmış pamukla silebilir veya diatomit toprak serpebilirsiniz...
2-2: Kırmızı Örümcekler: Bu haşereler için satılan ilaçları kullanabilir ya da spreyle sabunlu su püskürtebilirsiniz...
2-3: Yaprak bitleri: Bu haşereler için satılan ilaçları kullanabilir ya da spreyle sabunlu su püskürtebilirsiniz...
3- Doğal Kabuklaşma:
Kaynana Topuzları ve Cereus (Sütun Kaktüs) türleri büyüdükçe alt kısımları doğal olarak kahverengileşir ve ağaç kabuğu görünümü alır... Bunun bitkiye bir zararı yoktur..
Eğer bitkinizin sıcaklık, sulama ve güneş koşulları normalse ve üzerinde yaprak biti, kabuklu bit vb. haşere bulamıyorsanız, muhtemelen doğal kabuklaşma söz konusudur... Bendeki kaynana topuzlarının hepsinde bu kabuklaşma var ve bitkiye herhangi bir zararı yok... Haşere seçeneği konusunda bitkinizi garantiye almak istiyorsanız yukarıda farklı haşereler için önerilen doğal yöntemleri aralıklarla uygulayabilirsiniz... Şu ana kadar oluşmuş kahverengi lekelerin geri dönüşü yoktur, yani onlar kalıcı... Ancak haşere kaynaklıysa ve haşereleri giderirseniz yeni gelişen bölümlerde oluşmazlar... Bol şans diliyorum...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.