Bağlan

View Full Version : Avokado (Persea americana) Yetiştirme

Sayfalar : 1 [2] 3 4

ERHAN_
04-09-2006, 17:18
selam . çekirdeklerin embriyosuna zarar gelirse bitki filizlenemez. çok dikkatli olmalısın. ılık ve nemli ortamlarda daha çabuk çimlenecekleri için tavsiye ederim.birde çekirdeklerin üzerindeki zarı çıkarman gerekiyor. hadi kolay gelsin:))

some_at
04-09-2006, 17:22
Verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim.Zarı çıkarmam gerektiğini bilmiyordum.Bu uyarını dikkate alacağım.

ERHAN_
04-09-2006, 17:25
çünkü bazı bitkilerin hücre çeperleri geçirgen olmuyor. o yüzden çıkarmanız gerekiyor. ama bazı bitkilerdede kabuk çıkartılmaz. ozmos olayı(difüsyon) nı etkileyebilir.

berayatalay
04-09-2006, 18:42
Abi ben ömrümde ne gördüm ne yedim bu avagadoyu, burlarda bulunmaz heralde pahalı bişey???

arsakay
04-09-2006, 19:04
Abi ben ömrümde ne gördüm ne yedim bu avagadoyu, burlarda bulunmaz heralde pahalı bişey???

Çok değil ama taneyle alınıyor :)

ERHAN_
05-09-2006, 09:43
ya bende mango meyvesini bulamıyorum.acaba zamanı gelmedimi? birde; bu zamanlar avokadonun hasat zamanı:) marketlerde bulabilirsiniz_!;))

ERHAN_
05-09-2006, 17:01
bu arada benim avokadomun gelişimi durdu. ne yapmam gerekiyor?

onalpler
19-09-2006, 20:43
Bende yıllarca “kürdan” yöntemiyle avokado çekirdeğini filizlendirmeye çalıştım, forumdaki bilgilerden yoksun olarak ve tabii başarılı olamadım. Ancak bahçe yardımcım geçen Şubat ayında saksı içinde fidanı getirince inanamadım. Çöpte bulduğu çekirdeği doğrudan saksıya gömmüş… Forumda resimleri görünceye kadar bu bitkinin avokado olduğuna inanmıyordum, şimdi bahçedeki gözdelerden biri. Soğuklardan korumak için ne zaman içeri almalı? Birde ağaç hangi yaşa gelince meyve vermeye başlıyor?

3806

malina
19-09-2006, 22:36
3810

Kürdan kullanmaya gerek olmayan bir düzenleme aklıma geldi. Pet şişeler de işe yaramış olur :)

some_at
20-09-2006, 15:52
Çok hoş elinize sağlık

ova
23-09-2006, 15:20
Öncelikle merhabalar

Ben de tesadüfen avakado yetiştiricisi oldum.Tam 2 sene önce meyvesini yediğim bir avakadonun çekirdeğini gelişigüzel balkonumda duran bir saksıya gömmüştüm.Aylardan kasımdı yanlış hatırlamıyorsam.Üzerinden geçen 2 kış ve 1 yaz boyunca da orada unuttuğumu söyleyebilirim.Hatta bu yaz başı çekirdeği saksı da bulduğumda çok şaşırmıştım.Ama nedense atmak yerine biraz daha durmasına karar verdim.İyiki de öyle yapmışım;çünkü şu an 15 cm boylarında bebek bir avakado ağacı sahibiyim.Kendi kendine verdiği mücadeleyi kazandı.Ancak ben bitkiler konusunda son derece bilgisiz hatta biraz beceriksizim.bu ağacın aşılanmasıyla ilgili detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim.Umarım becerebilecğim bir şeydir.Öncelikle mevsimsel bir dönemi var mı aşılamanın?Yardımcı olursanız sevinirim.

arsakay
29-09-2006, 11:41
Merhaba Ova,
geç de olsa hoşgeldiniz diyorum.
Umarım tekrar uğrarsınız.

Avokadonuz şimdilik çok bebek :))

ova
30-09-2006, 02:28
Çok teşekkürler hoşbulduk

Sanırım 'bebek' avakadomun bu kışı atlatmasını yani ilk yazı bekliyeceğim.O halde bu konuyla ilgili sorularımı bahara bıraksam iyi olur.

oguzcen
09-10-2006, 13:42
merhabalar arkadaşlar;

Aranıza yeni katıldım.Ben yaklaşık 7-8 yıldır avakado yetiştiriyorum.
avakado almak isteyenler bana forum yoluyla ulaşabilirler...

asli gündogar
09-10-2006, 14:22
Yaaa arkadaslar bu avakado isi benim de cok ilgimi cekti bende esime telefonla siparis verdim aksama avkada getiriyor ve hemen bu aksam deniyorum.Bana sans dileyin.

asli gündogar
10-10-2006, 01:16
yanlış bir şeyler yapmayalım

Büyüme Aşamaları

1) 13/08/2003

http://indexfresh.com/images/8-13seed1.jpg

2) 29/08/2003

http://indexfresh.com/images/8-29seed1.jpg

3) 29/09/2003

http://indexfresh.com/images/9-29seed1-1.jpg

4) 07/10/2003

http://indexfresh.com/images/10-07seed1.jpg

5) 10/10/2003

http://indexfresh.com/images/10-10seed1.jpg

6) 29/10/2003

http://indexfresh.com/images/10-29seed1.jpg

7) 20/11/2003

http://indexfresh.com/images/11-20seed1.jpg

8) 05/12/2003

http://indexfresh.com/images/12-5seed1-3.jpg

9) 16/12/2003

http://indexfresh.com/images/12-16planting2.jpg

10) 16/12/2003

http://indexfresh.com/images/12-16seed1pot.jpg

http://indexfresh.com/growing_stages.htm
resimleri büyük bir hayranlikla inceledim bunu bende denemek istiyorum.Beni bu deneyiminizin püf noktalari hakkinda aydinlatirsaniz hemen uygulamaya gecmek istiyorum.Özellikle bulunmasi gereken ortam ve ne derecede isi ortamina ihtiyaci oldugunu belirtirseniz sevinirim.Tesekkürler

Mine Pakkaner
10-10-2006, 01:26
Aslı bu başlığı tamamen okursan bütün ip uçlarını bulacaksın.

Konuya pek çok işin ehli arkadaşımız aydınlatıcı mesaj yazdı. Herhalde karanlık bir nokta kalmamıştır. Olsaydı bu konuda çok deneyimli olan üyelerimiz Skala ve Cycas bizi aydınlatırdı.

Skala
14-10-2006, 23:09
Avokado bitkisi tohum ve çelik daldırma yöntemiyle çoğaltılır. Tohumdan yetiştirdiğimiz Avokado bitkimiz kış şartları ve bulunduğu yerin ısı kayıpları ve saksıdaki topragının zengin içeriginin azalması sonucu bazı yaprak kısmı ve yapragın üst yüzey tabakasında minaral eksikliginden kaynaklanan sarı veya kahverengi ura benzer lekeler göz ile belirgin şekilde görülür. Birde buna bitkimizin soguk bir ortamda kalması bitkimizin gövdesindeki 1 nci koruyucu katmanın catlamasına neden olur. bitkimizin kış şarlarına hazırlamak gerekir. oda ortamında bulunacaksa ısının insan vücut ısısıyla dengeli bir şekilde olması gerekir yani siz odada belli bir sıcaklıkta kendinizi rahat hissediyorsanız avokadonuza güzel ılımlı bir ortam hazırlamışsınızdır birde granür vitamin icerikli cubuklar ve bazı sıvı besinlerle bitkinizin kış şartlarından fizyolojik olarak etkileşimini en az seviyeye indirmiş olursunuz. Birde balkonunuzda bırakmak istiyorsanız bitkinizin saksısına sıvı besin ve göz kararı bir veya iki avuç yanmış çiflik gübresi verip bir temiz bir torba bitkinizin üstüne geçirin ve saksıya paket lastigi ile sabitleyin su verme işine gelince su kışın cok vermeyin. su vereceginiz zaman poşeti çıkarın burda önemli bir bilmeniz gereken birşey hatırlatacagım. ( 9 ) sayfada yazdıgım bir yazı sizin için önemlidir ( Avokado Bitkisinde Terleme. ) konusu okumanız gerekiyor dedim çünkü boşetin bir iki yerinde delik acın bitkiniz boşete delik acmazsanız aşırı terler bunun sonucuda bitkiniz terlerken birde soguk alırsa gövdede ve yapraklarda belirgin buzlanma oulşur ve bitkiniz sağlıgını kaybeder gündüz ve geçe oksijen miktarını ayarlayamaz ve saglıksız bir bitki tüm emeginizi bir mevsimde kaybedersiniz.

Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

Skala
14-10-2006, 23:25
Bu konuda kendi yorumumu ve sizlere ne yapabilirsiniz bunu aktaracagım

Avokado tohumu temin ettiniz suda çimlendirmeyi denediniz tohumunuz çürümedi ama hiç bir hareket yok belki içinizde haydi çık işin içinde diyenlerimiz var tohumumuz cimlenmede uyuşuk ve tembel bir öğrenci olabilir yahu bizim tohum bu sene üşeniyor filizlenmeye bir torpil yaptırıp hazır Avokado alalım diyenlerde vardır. Bunları siz doğa ve bitki severler fazla düşünmeyin ben ne yapabilirim bunun düşünüp uygulamaya geçmeliyiz.

İlk bu siteye üye oldugumda bir yazı yazmıştım ve demiştim ki avokado tohumunuzu 1 - 2 hafta gasteye sarıp kurutup dikin demiştim.

İki uygulamamız var tohumumuzu gasteye sarıp kuru bir ortamda ilkbahar mevsimine kadar saklamak suda çimlendirme teknigiyle çimlendirmek veya suda uzun vadeli birakmak tohumumuzu kontrollü bir şekilde sabırla uyanmasını ve sağlıllı çimlenmesini beklemek burda demek istediğim benim başıma geldi 2000 senesinde kışın çimlendirme tekniklerini tohumumu uyguladım ama bir türlü uyanmadı sabırla bekledim ve 2001 senesi mart 8 zinde filizlendi sabır taşı olsaydım catlardım.
Demem oki çimlendirmeyi deneyin çimlenirse tohumunuz kışın sanmayın zeki tahsilli bir tohumunuz var kaderinizde çimlendiğini görmeniz varmış herkese başarılar. Umarım bu sitede herkes amacına ulaşır bilinmesi gereken doğamıza yeni türler ve dünyamızda yetişen binlerce bitkinin insan emegiyle çogalmasını saglamak hedefiniz evinizin bir köşesini süslemek değil doğaya katkıda bulunmak olsun cocuklarınızı oyuncak aldığınız kadar küçük bir fidan veya bir tohum alın büyük bir hevesle yetiştirmesini cocugunuza sevdirerek nesiller boyu doğamızı koruyan bilinçli insanlar yetişsin.

Skala
14-10-2006, 23:39
Burda iki noktaya temas edicem bilinmesi gereken her meyve veren ağaç bir denge ile meyva verir bunu dememdeki neden

Örnek : İnce bir dal bulun ve bu dalın üzerine bir iki tane mandalina bağlayın edindiğiniz ince dalın meyveleri taşımadıgını göreceksiniz burda maksadım anlatmak istediğim bitkiniz 1 yaşına ve gövdesi serce parmagınızın enine genişligi oluşmadan meyvaya yatmaz bir de aşılamanız gerekir Mart 21- Ve 28 arası tarihlerde bir ikinciside çif fidana sahip olmalısınız ki iyi bir tozlaşma sağlanmalı birde rüzgarlı ve çok aşırı nemli bir ortama bırakılmamalı veya dikilmemeli az nemli ve aşırı güneş almayan bir ortamda olması gerekir. Anlıycagınız bitkiniz meyva verene kadar market reonlarında nefsimizi köreltip güzel mezeler yapıcaz .
Avokado Mart ayında çiçek sürgünü başlar ve yaz ayına doğru meyve tomurcuları olgunlaşır. meyve şişerek meyve oluşumunu tamamlar eğer hasat yapılmassa dalda meyva cürür ve yere düşen çürük etki avokadoların dış etli kısım bozulur simsiyah ve kokan bir meyva halini alır eğer tohum itinalı güzel bir topraga denk gelmişse toprak elverişliyse çimlenir.

Önemli Not : Avokado bitkiniz 1 yaşında ve biraz fazla dallar meyva yüklü seyretmek gerekir bir kaç meyveden ilk sene mahrum olacaksınız veya seyretmeyip fidanınızın yüklü dallarının kırılmasını seyrediceksiniz.

Skala
14-10-2006, 23:49
Avokado bitkinizi tohumdan çimlendirdiniz saksıya dikerken bulursanız beyaz eşya kutularında çıkan beyaz sıtrofor köpükler vardır bitkinizi dikerken saksının içine alt kısma ve temin ettiginiz toprak torfun içine bu köpükten küçük küçük parçalayıp bu harmanlı torfla bitkinizi dikin burda köpügün amacı bitkinizin kökünün hava alması ve kök gelişiminde fayda sağlayıp verdiğiniz suyun saksıdan daha iyi süzülüp bitkinizin kök çürümelerine karşı bir pratik önlemdir.

Skala
14-10-2006, 23:58
Yapılcak işlem Tohum temin edin birde kalıp araba yıkama süngeri ;

4381

Süngerin ortasını fazla delmeden maket bıcagı veya elinizle yuvarlak bir delik acın süngerin ortasında oyuk oluşturun ama süngerin ortasını kompile delmeyin süngerin ortasına actıgınız çukurun köklendiginde köklerin rahat hareket edebilecegi gibi bir oyuk yapın bu oyugun içine tohumu yerleştirmeden önce iyice süngeri ıslatıp bir tabaga süngeri ıslak bırakın. Birde evin tüm halılarına su damlatmamak için önce mutfakta bu teknige başlayın eğer evi batırırsanız eşleriniz ve anneleriniz beni antalyada ikamet ettiğim yeri baskına gelip evi başıma geçirirler aman deyim.
Daha sonra temin ettiginiz tohumu süngerdeki oyuga yerleştirin ıslak tabaktaki süngerde tohumunuz cimlendigini göreceksiniz daha sonra köklerini kırmadan tohumun gövdesinden tohumumu güzelce tutup süngerin oyugundan çıkarıp saksıya dikin.

Özetle : Burda suda çimlendirme tekniginde olduğu gibi tohumun su ve nemin sayesine güzel çimlenmesi.

Skala
15-10-2006, 01:59
Avokado Aşılama Teknigiyle İlgili Yazımı Avokado bölümü 7 Sayfada bulabilirsiniz.
Kendinizde benim aşı uygulamam gibi aşı işlemini yapmanız için yardımcı olacak resimler ekledim buraya.
Sadece sizden istedigim eme saygı duyup kendi sitenize kopya almamanızdır. Aşının nasıl yapıldıgını ögrenmeniz için kendi arşivimden kendim aşı yaptıgım resimlerden örnektir. Emegime saygı duyacagınıza inancım tamdır.

Özel Not :Aşı Zamanı Mart 21 ve 28 tarihleri arasındadır.

4383

4384

4385

Aşı yapmak göz estetik ve el becerisine dayalı bir sanattır. Aşının fidana birebir denk gelmesi ve hijenik bıcak ve aletlerle yapılması gerekir.

Kaynak : Kendi Aşımı fidanıma uygularken çektigim fotograf Resimler.

Skala
15-10-2006, 02:21
4386

Bu Aşı takvimi kendi siteme ait yer alan bir takvimdir izinsiz yayınlanması kopyalanması ve çoğaltılması yasak ve emege aykırı dır. sadece takvime bakıp bilgi edininiz. Bu takvimde bitkilerin uyanış zamanları açıkça belirtilmiştir.

Mevsimlerin bitkiler üzerinde etkisi aşı uygulama zamanının 21 Mart ve 28 Marta uygulanması gerekmektedir.

Kaynak : Kendi Sitemin Temasıdır.

ova
15-10-2006, 22:47
Skala verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Oldukça faydalı ve özellikle resimler anlamayı kolaylaştırmış.
Nediyelim ki elinize sağlık:)

Skala
15-10-2006, 23:47
439443944394
Konu başlıgında belirtigim gibi küçük ama ordu haline gelmiş karıncalar en güzel bitkilerimizin saksılarına yuva kurup gitmemekte ısrarcıdırlar. Nitekim günümüzde geliştirilen kimyasal ilaçların etkisi tam oldugu ispatlanmış ve kimyasal ilaçların bitkiler üzerinde kalıtım olarak kimyevi maddeleri bıraktıgı saptanmıştır. Bitkimize karıncaların dadanması suretiyle evin içine alınan saksılar aracılıgıyla karıncalar evin içindede hakimeyetini kurmuştur.
Karıncalar iki sebepten dolayı saksıyı mesken tutar.

1 rinci sebep :

Bitkimizde istemediğimiz ama varlıgıyla bizim mücadele verdiğimiz yeşil gül bitleridir. Gül bitleri bitkinin yaprak üzerinde ve yeni sürgünlerde tahribat yaparak bitkinin öz suyunu emer emdiği öz suyla karnını doyuran gül bitinin mahalle arkadaşı karıncalar en samimi komşusudur. Karınca gil bitinin arka kısmından gül bitinin emdiği öz sudan emerek bir döngü içerisinde birbirlerine yardımcı olurlar. karınca karının doyurur. ve bu döngü sürüp gider.

2 nci Sebep :

Saksının içinde yumuşak topragı kolay işlemesi ve bitkinin kök sisteminde bulunan kök boğum bölgelerine rahatca oyup koloniler kurmasıdır. bu sayede karınca kendini diğer tehlikeli komşularına karşı kendini ve yeni koloniyi korur.

Çözüm : Karıncalardan kurtulmak. ?

Yapılcak pratik işlem türk kahvesi güzelce kısık ateşte pişirilip eş dostla güzelce keyifle içilir ardından içilen kahvenin telvesi saksıda bulunan karınca yuvasına ılık olmak suretiyle dökülür. Karınca kahve telvesinden kaçar ve saksınızdan gider ama bu teknigi evin içinde uygularsanız karıncalar diğer bitkilerinizin saksılarına yeni yuvalar kurar saksınızı bahçenizin dışında bir yerde kahve telvesini saksıdaki yuvaya döküp tüm karıncaların saksıyı terkettiğini kontrollü bir şekilde görün ve içiniz rahat bir şekilde saksınızı evinizin güzel bir köşesine ait olduğu yere koyun. Karınca ordusunun istilasından bitkinizi kurtarmış olacaksınız.

Kaynak : Kendi başıma geldi karıncalar saksılarıma yuva yaptılar. Cycas dostumun önerisiyle karıncalardan kurtuldum.

Skala
16-10-2006, 00:05
Avokado Bitkisi Ve Diğer Bitkilerin Gerek Duyduğu Isı Değerleri :

27–28°C (80°F) Yüksek hava nem de salon bitkileri için maksimum sıcaklık değeridir.

22–23°C (72°F) Salon bitkilerinin büyük çoğunluğu için maksimum sıcaklık. değeridir.

15–16°C (60°F) Tropikal salon bitkiler için en düşük sıcaklık. değeridir.

12–13°C (45°F) Bilinen salon bitkileri için minimum sıcaklık. değeridir.

5–10°C(36°F–42°F) Dayanıklı salon bitkileri için kış sıcaklığı. değeridir.

Bitkilerin Sağlıklı bir ortamda yaşamaları için sıcaklık değerlerini yukarıda belirtim.

Kaynak : Kendime ait sitemde bu konuya yer vermem ve ısı değerlerini araştırmamdır. Amacım tüm dostlarımızın ısı değişikliklerini iyi ayarlamaları bitkinin aşırı ısı ve aşırı soğuk bir ortama maruz kalmasını önlemektir.

Skala
16-10-2006, 23:21
Avokado bitkisi ve diğer bitkiler bir sistem içerisinde yaprak dökerler.

Ağaç türlerinin tamamı yaprak dökümü gözlenir.

4404

Ağaçlar yaprak dökmesinin sebepleri şunlardır.

Bitkiler ve ağaçlar kökleri aracılıgıyla topraktan besin emerler. Bitkilerin ve ağaçların kökünde bulunan her kök uzvun bir amacı vardır kökü oluşturan sacak ve boğumlar belli bir amaca hizmet eder yani kök yumru kökçüklerle suyu emip şişer bazı köklerin yan kollarıda topragı parçalama görevini üslenirler konunnun başlıgına dönersek bitki topraktan değerli çevherleri alıp gövdeye besin dokusuna sıvı bir şekilde depo eder gövdeden yukarı dogru mineral maddeler yapraklara yönelir burda bitki gereksiz madde yapı taşlarını insana benzetirsek vücuttan atma ihtiyacı duyar ve mevsim şartlarına uyarak yapragın bitkinin dal iskeletlerinden atılması sonucu gereksiz yıl boyunca edindiği kimyasal ziraat ilaçları ve bitkinin bünyesinde gereksiz yer işgal eden besin sıvılarından kurtulur.

Bu işlemin sonucunda daldan dökülen yapraklar bitkinin sistemini dengeler dalın düştügü boğum yani yapragın bağlı olduğu dal kısım kendini körelterek yapragın düştügü boğumdan yeni filiz tomurcugu meydana getirerek ilkbaharda ve belli aralıklarla bitki kendi yapraklarını dengeli bir şekilde döker.

Bitki ve ağaç dal iskeletinde belli aralıklarla tomurcuk gözleri bulunur tomurcugu dış etkenlerden koruyan bir pul yapısı vardır. Bitki gelişim evresinde yeni tomurcuklarını patlatırken bu zarı delip dünyaya merhaba der bazı çalı ve çam tipi ağaçların sonbahar ve kışın yaprak dökmedikleri gözlenir ama bitkinin mekanik sisteminde aslında belli aralıklarla kendini yenilediği anlaşılmıştır.

Avokado bitkisi dalında oluşan insan zararlarıyla olsun ister zararlı böcekler tarafından gövde ve dallarda oluşan kabuk deformlarını kendiliginden onarma ve gövdede yer alan hasarı kapatma özelliğine sahiptir.

Bitkinin gövdesinde gereksiz deyip budadıgınız dalların bitkinin gövdesini bozmakta ve biliçsiz kişiler tarafından budanan bitkinin gelişimi azalmaktadır. Dengeli ve iyi bir gözlemle dal budamaları yapılmalı kesilen dalın pürüssüz bir şekilde ve gövdeye hasar vermeyecek şekilde olması gerekmektedir.

Bir süre sonra budanan dalın oldugu iskelet bogumu şişerek kendini köreltip belli bir katman oluşturur. Bir de bitkinin kuru yapraklarının gövde dibine düşerek yaptıgı bir amacıda vardır bu amaç ise kuruyan yapraklar ağacın dibinde birikerek kuru yapraklar çürümeye ve topraga doğal gübre olarak besin sağlarlar.

malina
17-10-2006, 10:08
Başka yerden kopyaladığınız yazılar için kaynak göstermeniz gerekir, kendi yazdıklarınız için bunu ayrıca belirtmenize gerek yok...

Skala
18-10-2006, 00:00
4435 4436 4437

Avokado bitkisi ve diğer çalı ve ağaçlardan alınan temiz virüssüz 30 cm. boyundaki dal çeligin en alt bölgesi yanlamasına maket bıcagıyla kesilir daha sonra en alt kısmından biraz yukarısından gövdede V şellinde maket bıcagı yardımıyla kesit alınır. Burda amaç çeligi iki yerinden sağlıklı köklenmesini sağlamak gövdeden V şeklinde kesilen kısım ve çeligin en alt kısmından yanlamasına alınan kesitle V kesit ve en alt kesit topraga güzelce daldırılmasıyla belli bir zaman sonra her iki kesitten köklenme başlar. Bu teknigi yapmamızın amacı çeligin topragın içinde daha iyi bir şekilde köklenmesini ve köklenirken daha fazla çeligin gövdesine su ve minerallerin daha hızlı emilmesini sağlamaktır. Bu işlem İlkbahar mevsiminde ve Mart ayında çelik bu sistemle hazırlanıp topraga daldırılır.

Hatırlatma : Avokado bitkisi ve diğer hazırladıgınız çeliklerin yaprakları budama makasıyla alınır kontrollü bir şekilde çeligin filizlenmesi gözlenir daha sonra çelik saksıya veya bahçede tuttugu ve filizlenme işlemi bittikten sonra Avokado çeliği biraz yukarıdan aşılanır. Birde dikkat edilecek husus fidanın aşı bölgesinin yopragın altında kalmamsına dikkat edilmeli dikkat edilmediği takdirde aşı toprak seviyesinin altında kalıp aşı bölgesi köklenerek fidanımızın aşısı bozulmaktadır. Herkese kolay gelsin başarılar.

Skala
18-10-2006, 00:34
Sayın Malina
Forum bölümünde yazılarımızın kaynak gösterimini nasıl uygulamamız ve hangi şartlarda belitmemiz gerektigi hakkında açıklamanızı yerinde buldum. Kaynak , yazının bir kuruluşa ve kime ait yorumun olduğunun gösterir. Burda amaç bu güzel sitede fikirlerimizi değerli dostlarımızla paylaşmak ve paylaşırken emek hırsızlığının önüne geçmek tir. Ben kendimin biraz fazla kaynak gösterdiğimi düşünüyorum ve sizin açıkladıgınız yorumun amacının kaynak gösterimi konusunda kaynagı yerinde belirtmemiz gerektigidir. Hatırlatmanız ben ve yeni üyelere yön verecektir. Teşekkürler

Skala
18-10-2006, 02:08
4438
Kendi Siteme Ait Tohumun Yapısını Anlatan Resim

Avokado suda kürdanla çimlendirme teknigine başlamadan önce temin ettiginiz tohumun gevrek olması gerekmektedir. En önemlisi çimlendirme teknigi için avokado tohumunuzu bardağa kürdanla sabitlemeden önce mutlaka tohumun üst kabuk ( Zarını ) dikkatlice fazla soymadan soymak gerekmektedir. Bilginiz üzere Ayva meyvesi bıcakla ortadan kesildikten bir süre sonra karamaktadır.

Avokado tohumuda tohum taslak zarının üstünden sürgünün çıkmasını kolaylaştıracak zarın biraz acılması sebebiyle havayla temas etmektedir. Tohumunuzun çürümediği sürece tedirgin olmanıza gerek yoktur. Yanlız önemli bir konuyu arz etmek gerek şimdi tohumun üst zarını biraz aldınız. Tohumunuzun üst et kısmı karardı ve siz avokado sever dostumuz eyvah tohumumdan filiz çıkmama endişesine kapıldınız. Durum böyleyken bir bilgi vereyim asla tohumunuzun üst et kararmasının ardından tohumunuzun üstünden bir kürdan veya bir aletle kurcalamayınız.

Tohumunuzun üst filizlenme boğumunu biraz acmak için deforme ederseniz tohumunuzun üst filizin cıkacagı et kısım kuruyarak tohumunuzun filizlenmesini zorlaştırır. Birde tohumun en alt kısmının zar pulu kazıdınız iyi köklensin diye tohumun et kısmına zarar vermeden burda bilmeniz gereken bazen tohum kılıf zar derisi bardagın altından şişerek tohumunuzun dış deri zarı deforme olması sonucu tohumunuz ikiye yarıla bilir. Bunu önlemek için tohumunuzu bardaktan elinize alıp tohumunuzu ortadan hafifce parmagınızın arasında bastırmak ve tohumun zarında toplanan suyu akıtmaktır.

Baktınız tohumunuza bu işlemi yapmada geçikmişsiniz tohumunuzun üzerine dikkatlice paket lastigi geçirip tohumunuzun ikiye parcalanıp ölmesine engel olmuş olursunuz. Tohumunuzun üst kısmının siyahlaşıp filizlenmesinde zorluk yaşamak istemiyorsanız. Tohumunuzu ılık su hazırlayıp ılık suda çimlendirmeyi deneyin ve suyu kendiniz belirlediğiniz aralıkla ılık suyla değiştirip suyun oksijen değerini kaybetmemesini önlemiş olursunuz.

malina
18-10-2006, 07:55
Toprağın oluşu çok uzun bir hikaye olup bunu siz değerli dostlarıma kısaca anlatayım. Bundan yüzlerce yıl önce, avucumuzda tuttuğumuz bir avuç toprak meydanda yoktu. Belki kayalık bir dağın bir parçasıydı zamanla yağmur, rüzgar, kar, sıcaklık gibi çeşitli etkilerle dağdaki kayalar parçalandı. Bu parçalar, yine çeşitli dış olayların etkisiyle ufalanarak, çakıl, kum, çamur ve kil haline geldiler.

İşte bir avuç toprağımızın bu şekilde ortaya çıktı ve çoğaldı. Daha sonra bakteriler ve başka mikroskobik hayvancıklar, bitki zerrecikleri, meydana gelmeye başlayan bu toprağa eklendi. Çeşitli varlıklar, suyun etkisiyle bu toprağın içinde büyük bir çalışmaya giriştiler. Ve yeni yeni kimyasal bileşimler meydana getirdiler. Böylece insan, bitki ve hayvanların yaşamasını sağlayan humuslu toprak meydana geldi.

Skala, forumun diğer başlıklarına yazmak ücrete tabi değil :)

Sadece Avakado bölümüne yazıyorsun, bu nedenle avakado ile ilgili olmayan bu yazıyı da burada ekliyorsun. Neden? :)

Skala
18-10-2006, 15:30
Sayın Malina
Avokado bölümüne neden konuyla ilğisi olmayan ( Toprak Nasil Meydana Geldi Merak Eden Okusun ) yazımı ekledim açıklayayım. Bu küçük yazımı forum bölümlerine yazmadan önce sitenin arama bölümünden ( Toprak ) ile ilğili birden çok arama yaptım. Arama yapmamın sonucunda bu yazıyı yazacak konu bulup merak eden değerli dotlarımıza bu açıklayıcı yazımı aktaramadım.

Yazdığım yazının küçük olması ve devamının olmaması sebebiyle ve yeni konu acmam komik olur diye Avokado bitkisi bölümüne deneyim ve bilğilermi aktarırken bu küçük yazının bir bukle renk katsın istemiştim.

Her konuda olduğu gibi konunun anlamını içerik olarak, içeren yazıları yazmamız dediğiniz gibi doğru olur. Sitemizin saygın değerli Yöneticisi olarak gerekli duyuyorsanız Yeni konu olarak acalım **** bu yazıyı bu konuyu içeren bir konunun altına taşımada önerinizi sunarsanız büyük bir memnuniyetle bu yazıyı yerine uygun konuya taşımanıza emeğiniz hassasiyetle yerinde olacaktır.

Ve bilinmesi gereken sitenizin seviyeli bir bilgi platformu olması nedeniyle kendi siteme Avokado bitkisi ile ilğili yazı yazmadan önce sizin değerli dostlarımızın yararlanası için ilk önce sizin sitenize yazmayı uygun buluyorum.Saygılar

mirsat
24-10-2006, 20:48
1 adet avakado tohumunu da ben toprağa diktim. İnşaallah filizlenmesinide görürüz.

malina
24-10-2006, 22:32
Skala, yazını Erozyon (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1418) bölümüne taşıdım. Orada daha anlamlı olacaktır :)

Skala
29-10-2006, 00:59
Sayın Malina
Erezyon konulu bölüme (Toprak nasıl meydana geldi merak eden okusun ) yazımı taşımanız beni mutlu etti. Tüm üyelerinize gösterdiğiniz hasasiyet ve yardım yazılarımızın doğru bölümlerde yer almasında bizlere kolaylık sağlamıştır. Bu güzel sitenin gelişiminde profesyonelce öz verili çalışan doğa sever emekçilere ve şahsınıza teşekkürlerimi sunarım. Başarılarınız daimi olsun.Saygılar.Bora TOKDEMİR

mirsat
29-10-2006, 20:32
Avakado tohumunun tepesinde kahverengileşme var. İyi mi kötü mü ?

Skala
03-11-2006, 17:13
Avokado tohumunun çimlendirme esnasında bir süre sonra tohumun üstünün kararması veya siyahlaşması tohumunuzun çimlenmesine kötü bir etken değildir. Sadece tohumun üst kısmının kararması ve siyahlaşması sonucu biraz tohumun üst kısmının etinin sertleşmesine neden olur. Tohumunuzun sağlıksız hale gelmesine neden teşkil etmez yanlız unutulmaması gereken tohumunuz çatlayıp ikiye ayrıldıysa ve tohumunuzun embiryo kısmında çürüme belirtisi meydana gelmişse tohumunuz çimlenmez.

Benim kendi önerim tohumunuzun üst kısmında kararma veya siyahlaşma belirgin ise tohumunuzun üstünü kazımayın ve asla tohumum çimlenmez endişesine kapılıp tohumunuzu çöpe atmayın.

Yapmanız gereken tek şey temiz ve ılık bir suda çimlendirme teknigine devam etmeniz ve tohumunuz çürüyüp kokuşmadıkça sorun çıkmaz.

Siyahlaşma nedeni tohumumuzun üst kımını çimlenmesi için soyduğumuzdan dolayı tohumun hava alıp üst kısmının kararması meydana gelir.

Örnek : Ayva meyvasını ortasında bıçakla kesip ikiye ayırdıgımızda nasıl hava ile temas edip meyva kararıyorsa Avokado tohumumuzda aynı şekilde kararmaktadır.

Avokado tohmunun yüzeyinde bizden kaynaklanan kararma ve çizgisel kararma meydana gelir. Bunun nedeni ise avokado çimlandirmeye yeni başlayanlar acemiyce Avokado meyvasının ortasındaki tohumu bıcakla çıkartırken dikkatsiz davranmaları ve tohumun üzerinde bıcak izlerinden dolayı tohumun üzerindeki bıcak izlerinin yarattıgı izlerin kararmasıdır.

Asla tohumu meyvasından ayırma işleminde bıcakla tohumu meyvadan ayırıyorsak tohumu bıcakla çizmeden ve yaralamadan çıkarmamızdır. Çünkü sert olgunlaşmamış avokadolardan tohumu çıkarmak biraz zahmetli ve dikkat ister.
Herkese tohum çimlendirmede başarılar dilerim.

memet
03-11-2006, 19:58
burası bir ansiklopedik sayfaya dönmeye başladı.. ne güzel oluyor.. bilgiler arttıkça

Cycas
14-11-2006, 03:25
Yukarıda Sayın Skala abimin acıkladıgı Avokado Tohumunun Üstünün siyahlaşması ile ilgili bildiklerimi açıklayayım.

Avokado Çimlendirmede Konuya hakim olan Skala abimin yazılarına ek bilgi sunacagım Avokado sever dostlar..

Avokado Tohumumuzu çimlendirme esnasında bazı zorluklar yaşarız.

Bu zorluklar tohumumuzun uyuşuk kalıp çimlenmede bizi usandırması ve çimlenme devrelerinde üstünün kahverengi ve siyah leke oluşması sonucu biz Avokado severlerin hevesini büyük ölçüde kırmaktadır.

Aslında bilmemiz gereken biz bu tohumumuzu çimlendirme işleminde bazı aksaklılları kendimizin oluşturması.

Avokado Çimlendirmede Yapılan Hatalar.
1- Avokado ilk defa satın alıp çimlendirmeye kalkışanlardan çogunun meyvayı bıçakla ikiye bölmeye kalkışmamız.

Bunun sebepleride satın aldığımız Avokado ile ilğili yeteri kadar bilgi satan manav veya marketten Avokado hakkında sadece nasıl yesek güzel olur sorusunu sorup tohumunu bilğisizce çıkarmaya kalkışmamız.

2- Tohumu zoraki çıkardık bir baktıkki bıcakla çıkarmaya çalışırken baya tohumun yüzeyinde çizik hasar oluşturmuşuz.

Bunun sonucunda tohumun yüzeyinde etli kısıma nüfuz eden kesiklerin kahverengileşmesi.

3- Tohumu suda çimlendirecegiz acaba tohuma kaç kürdan saplasak birde aşrıya kaçıp tohumu delenlermi dersiniz.

Bunun sonucunda bir bakmışız tohumu embiryosunu kürdanla delip şiş kebap yapmışız.

4- Tohumumuzu suda çimlendirme işleminde üst kabuğunu ve alt kısmındaki kabugunu çok az soymamamız.

Bunun sonucunda tohumun suda çimlendirme metodunda eksik uygulama sonucu tohumun sağlıklı çimlenememesi.

5- Tohumun çimlenirken ikiye ayrılma durumu oluşmuşsa önlem almayıp tohumun ikiye ayrılmasını seyretmemiz.

Bunun sonucunda çimlendirme hüsranına yenik düşmemiz.

6- Tohumumuzu çay bardagına kürdanla sabitledik çimlendirmeyi bekleme koyulduk bu seferde üstü siyahlaştı **** kahverengi renge dönük bir leke tohumun üstünde belirginleşti.

Bunun sonucunda malesef bizlerin yeni bu işe kalkışanların çimlenmez tohum sağlığını kaybetti sanıp çöpe atmamız.

Yukarıda ifade ettigim sonuçları malesef bizlerin bilgisiz çimlendirme uygulamalarında başarısız olmamıda en kaynak sorunların altısını belirtim.

Kim bilir daha netür yanlış işlemlere tohumumuzu kobay deneyi gibi uygulamalar yapıp çimlendiremiyoruz.

Avokado Satın Alıp Yeni Çimlendirmeye Başlayanlara kısa bilgiler sunayım.

1- Satın Aldığınız Avokadonuz hakkında mutlaka bilgi alın bu bilgi nasıl yeneceginden önemlisi bu çimlendirme işlemine başlamadan önce tohumun yapısı ve tohumu nasıl çıkarmanız hakkında bilgi edinin.

2- Avokado satın alırken mutlaka iki adet alın ve aldıgınız avokado fazla yumuşak **** çok sert etli olmasın.

3- Avokadonuzu nasıl çimlendirmek istediğinize karar verip ister suda ister toprakta isterse talaş ve sünger kullanarak çimlendirme metotlarının birini uygulayın.

4- Satın aldığınız iki avokadonuzuda birini suda öbür öteki avokadonuzuda toprakta çimlendirin ve iki metot arasında becerinizi öğrenmiş olursunuz.

5- Tohumunuzun gevrek kalmasını saglamak için çimlendirme cay bardagına bir damla limon suyu damlatmanız tohumun gevrek muhafasına neden olarak çimlendirirken daha iyi sonuçlar almanıza neden olur.

6- Suda çimlendirecekseniz 3 kürdan ile fazlaca tohumu delmeden temiz su dolu çay bardagına tohumunuzu sabitleyin.

7- Avokadonuzu toprakta çimlendirecekseniz iyi bir torf satın alarak tohumunuzu çimlendirin ve temin edebilirseniz beyaz eşya köpükleri saksının içine küçük küçük ufalayıp daha süzek saksıda tohumunuzu iyi çimlendirirsiniz.

8- Tohumunuzu suda çimlendiriken üst kısmı siyahllaşır veya kahverengi bir leke bariz derecede net görünüyorsa ılık su ile tohumun üst kısmını ılık suyu tohumun üstüne üç dört gün tatbik edin bu işlemi bir iynesi olmayan şırınga ilede tohumun agız acıklığı net acılma gözleniyorsa şırınga ile daha iyi sonuç alırsınız.
Henüz tohumun çimlenme agız kısmı aralanmamışsa mutfakta bir kaşık ile ılık su tohumun üstüne dökünüz. Bu işlemi yapmamızın amacı tohumun üstünün siyahlaşması ve kahverengileşip en önemlisi kuruyup çimlenmede tohumun filizlenmede zorlanmasına neden olmasıdır.

9- Tohumunuz sağlıklı çimlenmeye başladı yanlız tohumun ikiye ayrılma ihtimali büyük burda işinize paket lastigi care olarak öneririm. Hemen tohumu dikkatlice cay bardagından cıkarıp paket lastigini tohumun gövdesine geçirirseniz ikiye ayrılma sorununu çözersiniz.

10- Saksıda toprakta çimlendiriyorsanız tohumunuz çimlenirken ikiye ayrılma sorunu ile karşılaşırsanız. Pratik bir çözüm var tohumun etrafını elinizle dikkatlice eşeleyip tohumun gövdesine beyaz eşya köpüklerini biraz büyükçe elinizle kırıp tohumun etrafına sabitleyin tohumunuzu köpük duvar vazifesi görüp ikiye ayrılmasını önler.

11- Birde garip bir durumda saksıda çimlenirken yaşanabilir acıklayayım şimdi saksıda çimlenirken tohumunuz ilk önce üst kısımdan çimlenmek için tohumun etli kısmı doğal olarak tohumun üst agız kısmı genişlemeye bilir. çünkü siz çimlenmeyecek sanırsınız ama aslında tohumunuzun alt kısmında dogal genişleme oluşarak ilk önce kökleşme işine girişmiş olabilir bunu anlamanın yoluda tohumun bir köşesinden elinizle eşeleyip tohumun en alt kısmının genişleyip genişlemediğine bakmak çünkü bu gibi durumlarda tohumun üstü kahverengi ren alıp birde sanki çürümüş gibi gözükerek bizi çimlenme metodunda yanılgıya düşerek tohumumuz çimlenmiyor sanıp çöpe atmamıza tohumumuzun alt kısmındaki hareketlenmeyi farkedememiş olmamız neticesinde çimlenecek tohumu gözden çıkarmamıza neden olmuştur.

12- Avokado tohumunu çimlendirirken mutlaka sabırlı ve önemle bir bilende yardım alın ögrendiğiniz her türlü bilgi siz avokado severi her seferinde yeni bir deneyim ve bilgi birikimine sahip olmanızı hedefliyecektir. Çimlenmeyen tohum yoktur bize düşen görev tohumumuz kokmadıkça sağlığını kaybetmedikçe çimlenmesidir.

Tohumunuz Kahverengileşme durumunda paniklemeyin ve ılık su ile tohumun üstünün kurumamasına engel olun en kötü çare suda çimlendirme metodundan saksıda çimlendirme metoduna geçersiniz size önerim tohumunuzu suda çimlendiriken çimlendirmek için tohumunuzu cay bardagına sabitlemeden önce piyasada satılan yapraksı bitkiler için besin cubukları satın alıp çimlendirmeye başlayacagınız cay bardagının içine besin çubu suya atıp bu besin cubugu içinde olan çay bardagına tohumunuzu kürdanla sabitleyip tohumun çimlenmesinde gelişim sürecinde besin cubugundan iyi besini sudaki mineral çözeltinin tohumun çimlenmesinde iyi bir avokado fidanına sahip sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

13- En önemlisi ister suda ister saksıda vb. çimlendirme metotlarına tohumunuzu dahil etmeden önce bir iki hafta tohumunuzu gasteye sarıp dış kısmını kuruyup tohumun üstünde kalan meyvanın iç özütünün kuruyup çimlenme işleminde suyun yapısını bozmasını ve saksıda çimlenirken tohumun üstünde kalan meyva öz sıvısından tohumun ilk çimlenme işleminde kurtlanmamasını önlemiş olursunuz.

Ophrys
24-11-2006, 18:19
Mutlaka deneyin ben 1 ay önce suya daldırdığım Avakado tohumundan dün 2 cm kadar bir kök çıktığını gördüm çok umutlandım harika bişey hemde çok kolay. Sadece 2-3 gün arayla suyunu değiştirdim o kadar.

ilk_yagmur
04-12-2006, 17:00
Bu siteyi avakado hakkında arastırma yaparken buldum ve cok beğendim. Avakado cimlendirme fikri aklıma yatınca da denedim. Simdi benim de bir bitkim var ama resmini bir türlü yükleyemedim :confused: . sizinle paylasmak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. Verdiğiniz faydalı bilgiler icin cok tesekkürler.;)

Mine Pakkaner
04-12-2006, 20:04
Yeni üyeler için kullanma kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001)nu okuyun, istediğiniz bilgileri orada bulacaksınız.
Hoşgeldiniz :)

ERHAN_
07-12-2006, 10:35
ya arkadaşlar . uzun bi aradan sonra yeniden geldim. ama bunu üzülerek söylüyorum ki galiba avokadoyu kaybettim yani öldü galiba çünkü yaprakları kurudu.

bahcıvan
07-12-2006, 10:39
ehh erkan bak sitemizi boşlarsan böyle olur işte :) Halbuki tamammen kurumadan derdini anlatsaydın belki bir çare bulunurdu. Şaka bir yana üzüldüm. Belkide ölmemiştir.

ERHAN_
07-12-2006, 11:00
o gün marketten 1 şişe bitki besini adlı bir şey aldım. sıvı haldeydi . üzerindede 1 kapak ölçeğe 1 litre su katılır . yazıyordu. ve onu 15 günde bir tekrarlayınız yazıyordu benim kardeşimse( 4 yaşında ) sen al hepsini toprağa dök . önce 1 hafta bişiy olmadı. sonra kupkuru oldu . ama nafileee düzelmiyor. bende gittim marketten avokado aldım şimdi çimlenmesini bekliyorum(çekirdeğinin)...

ERHAN_
07-12-2006, 11:02
ha bu arada arkadaşlar; sinekkapan bitkisi tohumu almak isteyenler bana başvurabilirler_!

malina
07-12-2006, 12:53
ehh erkan bak sitemizi boşlarsan böyle olur işte :) Halbuki tamammen kurumadan derdini anlatsaydın belki bir çare bulunurdu. Şaka bir yana üzüldüm. Belkide ölmemiştir.

Erkan siteyi boşlamadı, biraz cezalıydı:) Umarım artık sorunsuz devam edecek... Bakacağız :)

bahcıvan
07-12-2006, 13:47
o zaman erhan'a hoşgeldin diyelim ve artık hep sitemizde olmasını diliyelim :)

ERHAN_
07-12-2006, 16:16
adım erkan değil ya ERHAN tamammı?

malina
07-12-2006, 20:22
tamammı değil, tamam mı

tamam mı? :)

bahcıvan
07-12-2006, 21:36
Bu kadar sinirlenecek ne var erhan anlamadımki. Demekki sen benim yerimde olsan cafeye gelen bütün müşterileri döversin. 3 yıldır aynı yerdeyim hala adımı doğru söyleyen azdır :)peria abla, perihan abla, periyan abla, feraye abla, feroş abla :) adım feriha

Not adını düzelttim. Bide erhan ağaçları sevdiğin kadar adını yanlış yazsalarda insanlarıda sev olurmu güzel kardeşim :)

Skala
09-12-2006, 00:06
Avokadomuzu hangi teknikle yetiştirmek için tohumu çimlendirirsek bazen karşımıza filzlendirdiğimiz tohumdan çıkan belirgin sürgünler ve sürgünlerin akabinde yapraklar büzüşük olabilir bunun nedeni tohumun çimlenme esnasında tohumun karakteristik yapısından kaynaklanır.

Yani tohum çimlendi ama yapraklar buruşuk tohum bu özelliği anaç agaç genlerinden almaktadır.

Sonuçta tohumdan elde ettiğimiz Avokado fidanımız Aşılanıp yabani tür olmaktan ve daha iyi verim almamız gözlenecektir. İster buruşuk yapraklı ister yapraklarda şekilsiz olsun. İyi bir Anaç Avokadodan alınan Aşı çeliğiyle bu sorun çözülür. Herkese kolay gelsin.

Skala
09-12-2006, 00:26
Avokado tohumunun üstünü soydunuz saksıya dikerken derin dikmeyin biraz saksının üzerinde tohumun üst etli kısmı gözüksün.

Birde bazı saksıda çimlendirme uygulamalarında ilk önce Avokado tohumunu kök sistemi gelişme gösterebilir. filizlenme bir süre sonra gerçekleşir sizi bu etken yanıltıp çimlenmiyor sanıp tohumu saksıdan sökerseniz.

Yapmanız gereken tohumun kenarından parmagınızla dikkatlice biraz eşeleyip tohumun alt kısmında yarık genişleme yani tohumun alt kısmında enine acılma varmı kontrol edin kök sisteminin gelişiminin başladıgını tespit ederseniz parmagınızla eşelediğiniz kısmı örtüp rutin sulama bakım gibi gerekli işlemleri uygulayıp tohumun üstünden filizlenmesini bekleyin.

Skala
09-12-2006, 00:36
Bu konu önemlidir dostlar çünkü agaç yaşken eğilir demişler gövdeye destekleyeceginiz su kamışı tahta cıta gibi materyaller fidanınızın egilmesini kökünden desteginin azalmasını ve en önemlisi gövdeyi her türlü rüzgar ve estetik olsun bazı çevresel zararlardan korur.

Ama asla gövdeye pürüzlü demir cubuk desteklemeyin.

Yaşadıgım yerde bir dostumun limon fidanına inşaat demiri destekleyip fidanın gövdesinin aşınmasına sonunda kuruması ne kadar yanlış uygulamlar sonucu elimizdeki fidanı kendimizin bilmeden zarar vermemiz üzücü.
Avokadonuza iyi bakmanız dileklerimle.

Skala
09-12-2006, 00:47
Şimdi dostlar size bir deney sunacagım. Uygulama sonucu Avokadonuz zarar görmeyecek hatırlatayım.

Güneşli günler yaşıyorsunuz Avokadonuzu balkona çıkardınız ve Avokado fidanınızın saksısını yere güneşin aksi yönüne doğru güzelce yatırdınız Avokadonuzun nasıl tarlalarda Ayçiçeklerinin çekirdek tablalarının güneş yönüne yöneldiği gibi yöneldiğini göreceksiniz.

Avokadonuzda yer de güneşe ters istikamette yatık saksılı durmasına ragmen güneş yönüne yaprak ve gövdesini güneş isitkametine yöneldiğini göreceksiniz.

Hhatice
16-12-2006, 13:22
merhaba ben yeni üye Hhatice iki gün önce avakado aldım nasıl değerlendireyim diye nette gezerken tesadüf siteyi keşfettim aslında avakadoyu alma sebebim çekirdeğini ekmekti çünkü daha öncede pek çok meyva ağacım oldu bu şekilde ekerek sonra sitede çimlendirme tekniğini okuyunca çok sevindim çünkü ben doğrudan ekecektim aynı anlattığınız gibi suya koydum sıkıntılı bekleme günleri başladı siteyi çok sevdim sizlere tekrar merhaba diyorum sevgiler

Todor
16-12-2006, 16:24
Sayın Hhatice;
Kendinizi Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtır mısınız. Bu şekilde sizi sadece avakado başlığına gelenler değil, herkes tanır.:)
Ayrıca Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) sayfasını okursanız forumu daha kolay kullanabilirsiniz. Özellikle Forumda, Türkçe'nin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığını okumanızı öneririm.

Hoş geldiniz :)

Ophrys
16-12-2006, 17:39
Merhabalar Avakado çimlendirecek olan arkadaşlara tavsiye. Tohumu kürdanlarla zedelemeyin ben önce kürdanla yaraladım sonra birkaç sayfa önce okuduğum bir arkadaşımızın tarifine göre kola şişesini üst kısmından kestim onun içinde suyunu aradabir değiştirerek çimlendirdim şu anla lastikle sarılmış ,çimlenmiş, köklenmiş bir hafta sonra ekmeyi planladığım bir tohumum var. Onu büyüdüğünü görmek çok keyifli. Zaten çok çabuk büyüyor. Bendeki tohum doğrudan güneş görmedi. Klimalı bir odada büyüttüm. Sıcağı seviyor. ilglenen arkadaşların bilgisine.

ahmet10
19-12-2006, 08:51
Malesef ben kürdanla bardak yötemini kullandım.Tohumun birinde Mine hanımın daha önce yazdığı aspirini suda eritip tohumu 12 saat beklettim.İnşaallah doğru uygulamışımdır aralarında bir gün var. Deneyip görelim. Ama ben olgun avakadoların çekirdeğini kullandığım için belki çimlenme olmayabilir.

Ophrys
19-12-2006, 15:33
Benim Avakado Yakinda Toprakla Buluşacak. Bende Ilk Başta Kürdanla Yaptim Kök Uzayinca Pet şişeye Geçirdim. Bir Daha Yapacak Olursam Direkt Pet şişeyle Yaparim.

Ophrys
19-12-2006, 15:34
Size Başarilar Umarim çimlenir. Harika Birşey.

Ophrys
28-12-2006, 16:27
Avakado konusunda deneyimli olan arkadaşlar benim avakado bitkimin boyu epey uzadı ne zaman ekmek doğru olur?

Hhatice
29-12-2006, 13:29
Sevgili Ada Bayrakoğlu sizin avakadonuz ne kadar zamanda köklendi.?Ben suya koyalı 15 gün oldu ,öyle duruyor. Bozulmada yok çimlenmede

Ophrys
29-12-2006, 15:04
Bir aydan uzun 40-45 günde evde sıcak bir yerde duruyor. Klimalı odada ve alt komşum sayesinde ısınan baca duvarının önünde duruyor. Yakında fotoğraflarını eklerim. Vazgeçmeyin sakın benim 2. denememde çimlenme oldu.Suyunu arada bir mutlaka değiştirin. Başarılar

lokmanbahçe
29-12-2006, 23:03
Arkadaşlar ben yeniyim sohbetleri okuyunca tam üzerinde olduğum bir konu olduğu için ilgimi çekti. bende pepino, papaya, maruçya, guava, feiko, çay ve de kivi tohumları var ve çimlendirmeye çalılıyorum. harika bir iş ama ben de acemiyim. bu konuyu genişletip görüş ve bilgileri paylaşabiliriz. benim özellikle tropik ve de yenebilen :))) bitkilere ilgim var olayı geliştirelim...

Mine Pakkaner
29-12-2006, 23:12
Sayın Lokmanbahçe hoşgeldiniz. Öncelikle Yeni üyeler lütfen önce buraya göz atın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001)
başlığınıza uğramanızı rica ederiz.

Paylaşımınız bol olsun.

lokmanbahçe
30-12-2006, 00:04
mango ve kivinin çimlendirilmesi konusunda bilgi almak istiyorum

Ophrys
30-12-2006, 13:34
Ben Avkado fidanımı toprakla bu sabah buluşturdum.

Hhatice
03-01-2007, 19:14
Sevgili bayrakoğlu hayırlı olsun,inşallah uzun ömürlü olur. Bize de resimlerini yollarsanız seviniriz.Benim mangodan pek ümidim yok onu direkt ektim,
köklendirmeden ama avokado suyun içinde çimlenmeyi bekliyor.Sabırla bekliyorum.Onun bir toprakla buluştuğunu görsem.:)

Ophrys
04-01-2007, 14:14
Sayın Hhatice benimki toprağı sevdi. Ben ekerken çok korktum sudaki gibi mutlu olmaz büyümezse diye ancak yapraklar genişlemeye başladı bile. Sizde göreceksiniz inşallah suya ilk kökünü attıktan sonra çok hızlı büyüyor. En kısa zamanda fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Saygılar.

Ophrys
06-01-2007, 17:25
Meşgul ettiğim için özür dilerim. İşte benim avakado. Sizlerle paylaşayım dedim ama biraz teknoloji özürlüyüm galiba.

Todor
06-01-2007, 17:56
http://www.imgadd.com/out.php/i59916_S5003768.JPG[/IM G] şeklinde olmalı. Dosya isminden sonraki alt="Powered by imgAdd.com" /> ifadesi fazlalık. Herhalde imgadd sitesinin verdiği link bu. En doğru yöntem olarak, resmi yükledikten sonra, resme sağ tıkla, özellikler de. Adress satırında yazan adresi seç, kopyala.
sonra forumda [IMG]http://www.agaclar.net/forum/images/editor/insertimage.gif düğmesine bastıktan sonra adresi yapıştır.

Bir dene, olursa buradaki fazla mesajları silelim. Konu dağılmasın :)

Ophrys
06-01-2007, 18:29
Todor tamamdır öğrendim .

malina
07-01-2007, 11:35
Bir fotoğraf eklerseniz öğrendiğinizden emin oluruz. Bekliyoruz :)

Ophrys
08-01-2007, 13:43
Sayın Malina eklediğim ve görüntüleyebildiğim fotoğrafları bugün göremiyorum.

Ophrys
08-01-2007, 13:52
Sayın Malina olmuş mu?

Hhatice
08-01-2007, 21:58
Sevgili Ada Bayrakoğlu ne kadar güzel maşallah, ne kadar boylanmış bende resmi görünce daha bir heveslendim.İkiye ayrılacak diye korktuğum için siteden öğrendiğim gibi lastik geçirdim etrafına,hergün suyunu değiştiriyorum.Ama sonuç alacağıma inanıyorum .Çünkü çok sağlıklı görünüyor.Resim ekleme olayını bende bilmiyorum.Avakodom bir köklensin ,bende o zamana kadar herhalde teknolojiyle tanışırım.

Hhatice
11-01-2007, 18:12
Kök vermedi ama alttan ikiye ayrılmaya başladı, korktum lastiği çıkarsam mı?
Sanırım yakında kök verecek hergün kaç kez bakıyorum çok sabırsız oldum:D

Hhatice
17-01-2007, 07:45
Bu sabah bir baktım köklenme başlamış.Şimdi hemen ekmek istiyorum; Aslında ama sizler bayağı beklemişsiniz ekmek için ,ben hiç kürdan kullanmadım .Küçük çay bardağına koydum .yarıdan azı oturdu bardağa ve hiç sorun olmadı.Dar ağızlı bir bardak kullanılınca tohuma zarar verme riski olmadan köklenme oluyor.Yeni çimlendirme yapacak arkadaşların bilgisi olsun.

Halit Togay
17-01-2007, 17:53
Benimki bu 4 ay kadar oldu yanılmıyorsam. Sizin tarif ettiğiniz yöntemleri hiç uygulamadım; doğrudan toprağa ektim ve bitti. Acaba sizler bu kadar zahmete boşuna mı katlanıyorsunuz?

Ophrys
17-01-2007, 18:10
Bilmem. Oğlum doğmadan önce 9 ay bekledik çok heyecanlıydı. Beklemekten nefret etmeme rağmen hergün gelişimini görmek çok hoş. Yani boşuna beklemediğimi düşünüyorum. Saygılar.

Halit Togay
17-01-2007, 19:53
Bilmem. Oğlum doğmadan önce 9 ay bekledik çok heyecanlıydı. Beklemekten nefret etmeme rağmen hergün gelişimini görmek çok hoş. Yani boşuna beklemediğimi düşünüyorum. Saygılar.
Tamam da toprakta da aynı süre bekliyoruz lastikler, kürdanlar, eksilen sular, yarılan tohumlar filan yok basbayağı çimleniyor.

Hhatice
18-01-2007, 11:54
Tamam da toprakta da aynı süre bekliyoruz lastikler, kürdanlar, eksilen sular, yarılan tohumlar filan yok basbayağı çimleniyor.

Belki haklısınız ama riske atmak istemedim .Neticede toprakla buluşacak .Buradaki tek zevkli olay çimlenmeyi seyretmek,yalnız resimlerde gördüğüm birşey dikkatimi çekti,hiçbir yaprak diğerine benzemiyor.Acaba farklı cinslerimi var.Bazıları kızılımsı,bazıları daha küçük yapraklı .Neyse beklemek güzel :))

Ophrys
18-01-2007, 21:06
Benim avakadonun yeni miniş yaprakların 2 tanesi büyümeden kurudu neden acaba?

bitkiseli
19-01-2007, 00:11
Ben de o miniş yapraklardan 6 tane kurudu ama ben camın önünde petekten etkilenmiştir diye yerini değiştirdim, bakalım yeni çıkan yapraklar nasıl olacak.

Ophrys
19-01-2007, 17:28
Sizdeki sayı fazla umarım benimkinde olmaz. Kuru yapraklardan 1 tanesi toprağa düşmüş. Hadi hayırlısı.

Harun Parlak
20-01-2007, 21:53
avokado için neden bukadar uğraşıyorsunuz anlamadım bir saksıya **** toprağa doğrudan 10 cm deriğinlieğe ekin toprak sürekli nemli kalsın sıcak ortamda 1 ay gibi kısa zamanda çıkıyor yanlız yavaş ilerliyor benim bu şekilde dikip çıkardığım üç adet avokadum var umarım sizde de aynı şekilde çıkar

Ophrys
24-01-2007, 11:13
Ben nedenini yazmıştım zaten böylesi daha eğlenceli. ARTIII bunda emek var , ilgi var , sabır var daha ne diyeyim? Asıl ben size bizim yöntemle denemenizi tavsiye ederim.

volkanik_guney
06-02-2007, 10:15
arkadaşım herşey tat değildir ben avakado yetiştirmek istiyorum onun lezzetinden değilde içerisinde barındırmış oldugu yararlı etmenlerden faydalanmak istiyorum herşeyi damak zevkiyle sınırlandırmayalım :(

Ophrys
13-02-2007, 14:49
Bu avakado nun farklı cinsleri mi var?

bitkiseli
18-02-2007, 23:59
Benim avakadonun yeni miniş yaprakların 2 tanesi büyümeden kurudu neden acaba?

Şikayetiniz hala devam ediyor mu? benim resimdeki bütün yapraklar kuruyup düştü ama beş tane minik yaprak veriyor, anlamadım gitti

Ophrys
19-02-2007, 13:31
Benim avakadonun en tepedeki yaprakları büyümeden ölüyor ben klimadan etkilendiğini düşünüyorum. Dün yerini değiştirdim bekliyorum.

memet
19-02-2007, 20:51
klimadan da, klimanın bulunduğu odadan da etkileneceği kesin. Umarım odayı da değiştirmişsindir.

aer
20-02-2007, 12:01
ufff yaaa :'(
beni de bu işe sardınız hemen avakado alıp çekirdek elde ettim ama..bir gece kurusun dedim.ertesi gün elime aldım ve dış zarı soyuldu yumurta gibi oldu..eşim yumurtayı ne yapacaksın dedi..neyse bende delikler açıp küçük çay bardağına koydum..her gelen rafadan yumurta mı yedin diyor :)..evet yumurta ağacı yapıyorum kuş gribine karşı böyle korunuyorum diye cevap versemde sinirleniyorum...akşam resmini çekerim..

Ophrys
20-02-2007, 15:24
Değiştirdim umarım büyümesi devam eder.

aer
20-02-2007, 18:34
yumurta avakado :) büyük bir umutla bekliyorum çimlenmesini ..

Ophrys
22-02-2007, 14:35
Sayın aer gördüğüm kadarıyla tohum suyun içinde değil. En azından 1/3 ünün suyun içine girmesini sağlarsanız tohumunuzun çimlenme olasılığı daha yüksek olur diye düşünüyorum. Saygılar

aer
23-02-2007, 17:48
:o
İnanın sizin kadar dikkatli olmadığım için üzüldüm hemen düzeltiyorum.. Teşekkür ederim uyarınız için..
Saygılarımla

Ophrys
24-02-2007, 16:30
Kolay gelsin. Benim avakado şu anda 65 cm civarında.

aer
24-02-2007, 21:28
Kolay gelsin. Benim avakado şu anda 65 cm civarında.

Maşallah diyelim..Allah analı babalı büyütsün ;)
Darısı bizim başımıza..

Ophrys
25-02-2007, 21:12
1,5 Ay önceki hali.

aer
26-02-2007, 22:35
Wallahi, imrendim doğrusu Ada hanım..sanırım 7 yaprak yolda idi..şimdi 10 yaprak geçmiştir..

mirsat
27-02-2007, 21:57
24.10.2006 tarihinde ektiğim tohumda hala bir hareket veya ölüm belrtisi yok. Geçen haftaya kadar bardakta baktığım tohumu , torf ile bir saksıya diktim. 4 ayda suda bir hareket veya ölüm gözlenmeyen tohumu acaba saksıda ne olur diyerek ektik bakalım.

aer
01-03-2007, 19:51
Hayırlısı olsun Mirsat..benim avakado keyfi yerinde galiba, hiç belirti yok..

yerelması
02-03-2007, 19:09
Merhabalar,
sizlerden gördüğüm üzere bende aynı işleme başladım bakalım ne olacak.
öteki haftaya da ince hızar talaşı üzerine üçte biri talaşa gömülecek şekilde koyup talaşı sürekli nemli tutarak benzer bir deneye kalkışacağım.

Ophrys
03-03-2007, 16:53
Öneri: Ben tohumları genelde alt komşumun sobası sayesinde çimlendiriyorum. Onun sobası benim evin baca duvarını ısıtıyor ve bende tohumları orada bekletiyorum. Sıcağı seviyor yani.
Suyunu mutlaka ara ara değiştirin.
Tohumun 1/3 kısmının suda olduğundan emin olun.

mirsat
05-03-2007, 09:41
Hayırlısı olsun Mirsat..benim avakado keyfi yerinde galiba, hiç belirti yok..

Sizinkide hayırlı olsun bakalım halimiz nice olacak.:p

spring
13-03-2007, 08:01
Burada yazıları okudukça, ne var ne yok ekesim geldi :)
İlk iş dün avakado mu anlattığınız yöntemle (kürdan, bardak ) ile su içine koymak oldu. Resmini de çektim, olurda gelişme olursa resimleri paylaşmak isterim.
Çok keyifli bir uğraşmış bahçe, bitki işi.

Saygılar
:eek:

bitkisel yaşam
15-03-2007, 15:31
Arkadaşlar Merhaba.:rolleyes:

Yaklaşık 2.5 hafta önce bende avakado çekirdeğini çimlendirmeye karar verdim.Şimdi 2 cm.'lik bir kök olmuş.Birde ortadan ama sadece bir tarafı çatlamış.Sizlerin gönderdiği resimlerdeki gibi.Ama forumun ilerleyen sayfalarında ortadan ikiye ayrılma durumunda ayrılmaması için lastik geçirin diyorlar. Şimdi ben çok iyi anlamadım.Bu çekirdeğin ayrılması mı yoksa ayrılmaması mı lazım?:confused: Resminide gönderirim sizlere.Yardımcı olursanız sevinirim....

bitkisel yaşam
15-03-2007, 15:43
Sizce normal mi?

Ophrys
15-03-2007, 19:37
Gayet normal görünüyor. Fakat o bardak ona yetmez diye düşünüyorum kökler için bir pet şişeyi kesip onda devam etmenizi tavsiye ederim.Saygılar

bitkisel yaşam
15-03-2007, 22:13
Anladım.Daha büyük bir yere alırım.Teşekkürler...

spring
16-03-2007, 08:07
Yaa çok kıskandım çok başarılı olmuş, ben sabırsız oldugum için 3 gündür suda hareket yok diye üzülüyordum. Sizin ki 2.5 hafta olmuş.
Sabırla beklemeyi deniyeceğim umarım sonuç alırım :)

Ophrys
16-03-2007, 13:23
Sabır çok önemli. Suyunu sık değiştirmeyi unutmayın. Birde sıcak ortam.

bitkisel yaşam
16-03-2007, 16:18
Gerçekten sabır işiymiş.Bende sonradan öğrendim.2.5 aylık hamileyim.Ama karnımdaki bebeğim bile bu avakado çekirdeğinden daha hızlı büyüyor...:o

Ophrys
16-03-2007, 16:21
Çekirdeğe lastik geçirmiştim. Ayrılmamalı diye biliyorum. Benim avakado ayrılmasın diye öyle yaptım. Şu anda da tohumun yarısına yakın kısmı toprak üstünde duruyor. Eklediğim fotoğraflarda o görüntü vardır herhalde.

Ophrys
16-03-2007, 16:26
Bebeğinin sağlıklı uzun ömürlü olmasını dilerim. Avakadonunda. Avakado kök saldıktan sonra çok çabuk büyüyor. Bebek büyütmek çok zor bir iş. Doğduktan sonra anlarsın. Benim oğlum 2 yaşında bir hastalanınca bir öksürünce ömrümden 10-15 yıl gidiyor. Bir gülüşü o gidenleri geri getiriyor.
Neyse oğlum hasta yine, dertlendim kusura bakmayın.

aer
16-03-2007, 20:01
Sevgili ada,
Geçmiş olsun,umarım önemli sorun yoktur..
Acil şifalar diliyorum oğlunuza..

Ophrys
17-03-2007, 12:31
Teşekkür ederim.
Bağışıklık sistemi meselesinden çok sık hastalanıyor. Zor da bir çocuk.

Erhan_ceteci
17-03-2007, 13:38
selam artık bende yazışmalara katılacağım herkese selamlar her konuda bana soru sorabilirsiniz genelliklede avokado ve meyve bitkileri ile ilgili...

Erhan_ceteci
17-03-2007, 13:40
bende 4 ay önce tohumu ekmiştim. geçen hafta çıktı 4 tane dal çıkıyor gerçekten çok güzel her gün güneş görüyor. 3 günde 1 suluyorum.

bitkisel yaşam
17-03-2007, 14:26
Sevgili adabayrakoğlu,

Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Oğlunuza acil şifalar diliyorum.Geçmiş olsun.

spring
19-03-2007, 12:25
Avakado çekirdeğim anlattığınız yöntemle bir haftadır suda ama bi gelişme yok.
Sadece su dışında kalan, üst kısmı sanırım susuzluktan dolayı çatladı ama kök aynı boy duruyor :(
Toprağa eksem süreç hızlanırmı? Yoksa bardak içinde bırakmaya devam mı?

Saygılar

Ophrys
19-03-2007, 13:46
Sayın spring fotoğraf yükleme imkanınız varsa daha doğru yanıt alırsınız diye düşünüyorum. Benim avakadom en az 20cm kök saldı ve 15 cm civarı filizlendi ben ondan sonra ektim. Şu anda 65-70 cm civarında.

Erhan_ceteci
19-03-2007, 17:07
meyve tohumları yapısındaki sert kutikula tabakasından dolayı çatlamazlar. ancak ayrılırlar. avokado tohumu 2 parçalı olup içindeki embriyonun gelişmesinden dolayı çatlamaktadır. korkmanıza gerek yok. siz suyunu 2 günde bir değiştirin ve ılık bir yere koyun yeter. ayrıca dış tohum çenekleride bitki fotosentez yapmaya başladığı dönemlerde atılır. umarım yardımcı olmuşumdur.

spring
22-03-2007, 18:42
bir haftadan fazla oldu kökte gelişme yok ama tepesi çatladı, bir kaç güne kalmaz ikiye ayrılır gibime geliyor :(

saygılar

Balıkcı
22-03-2007, 19:07
İyi soru! Öğrendiğim kadarı ile alt tarafından kök vermeye başlıyor ve iyice gelişene kadar bekliyorsun daha sonra toprağa dikiyorsun. Tanıdığım kişi bahçesine dikmiş, şimdi bebek bir avakado ağacı varmış.
İkinci fotoğrafı da birincisi ile aynı yerden aldım. Yani o çekirdeğin devamı saksıdaki gibi de oluyor.

Bahçesi neredeymiş?

Ben de bir avokado çekirdeğini, (çekirdek de çekirdek hani, sülale boyu:p) bir saksının dibine öylece gömmüştüm.
Sonra bir gün çimlendiğini gördüm.
Şimdi üç veya 4 yaşında, bir saksının içinde yaşama savaşı veren avokadom var.
Bahçeye dikmeye korkuyorum.
Ağacı, süratle büyürmüş, fakat soğuklara dayanamazmış.
Fethiye tarafında yetiştiriliyor ama Tekirdağ ikliminde kışı geçirebilir mi acaba?

Yaprakları da şifalı imiş.
Avokadonun yapraklarından yapılan çay, idrar zorluğuna(sistit) iyi geliyormuş.

Ophrys
23-03-2007, 15:07
Sayın Spring minicik bir kökünüz olmuş tebrikler yalnız bardaktan pet sişeye geçirin bence. Çok ucun ucuna duruyor. Zaten çok hızlı büyüyor. Ben ikiye ayrılmaması gerekiyor diye biliyorum. Çekirdeğe bir paket lastiğini sıkmadan geçirin.

spring
24-03-2007, 15:33
Tam 12 oldu bardağın içine koyalı. Sanki o minik kök ilk günden beri var. Pek geliştiğini sanmıyorum, sadece ikiye ayrılmaya başladı.
Ufak bir saksıya ekmeğe gerek varmıdır?

teşekkürler

Ophrys
24-03-2007, 15:39
Çatlayan kısımdan yaprak **** filiz görebiliyormusunuz? Ekme konusunu bilen birine sorun derim.

spring
26-03-2007, 09:12
valla iç kısmında pek birşey görülmüyor :(
çürüyene **** ikiye ayrılana kadar beklemeyi düşünüyorum.
Kısmet artık :)

habibe
26-03-2007, 10:01
Adabayrakoğlu, ben de bir adet avakado çekirdeğini dün suya koydum. Bakalım ne olacak.

habibe
26-03-2007, 10:40
AVAKADO için,
Aklıma takılan birşey var. Çekirdekten üretilen meyva ağaçlarının meyva veremeyeceği **** aynı lezzette meyvayı vermeyeceği, bunun için muhakkak aşı yapılması gerektiği doğru mu ?
Aşı için bu avakadonun birebir özellikte olan aşıyı nerden bulucaz :)

Balıkcı
26-03-2007, 10:56
AVAKADO için,
Aklıma takılan birşey var. Çekirdekten üretilen meyva ağaçlarının meyva veremeyeceği **** aynı lezzette meyvayı vermeyeceği, bunun için muhakkak aşı yapılması gerektiği doğru mu ?
Aşı için bu avakadonun birebir özellikte olan aşıyı nerden bulacağız? :)

Bulamayacağız.:dilli:

Zaten İstanbul veya İzmit'te dışarıda yaşayacağı da şüpheli.:(

habibe
26-03-2007, 11:04
Mahir arkadaşım, üzüldüm bak şimdi...
Hayatımda ilk kez bir avakado yedim. İthal meyvalar cazip gelmemişti bana. Taa ki burada okuyup,merak duyana dek. Sonra, dün aldım ve yedim. Tadını çok beğendim.
Peki ne olacak şimdi.:confused: :dilli: :(

Ophrys
26-03-2007, 13:08
Hadi hayırlısı Habibe. Sabırlı bekleyişler olsun.

Ophrys
28-03-2007, 12:53
Yeni sürgünler çıkıyor.

habibe
28-03-2007, 13:12
aaa .. Bu sürgün mü :) fidan gibi olmuş maşallah.

Ophrys
28-03-2007, 13:18
Mini fidan da diyebiliriz tabi.

spring
29-03-2007, 12:53
Daha öncede resmini yollamıştım. Halen aynı şekilde duruyor. Resimler daha önce yazdığım yazılarda var.
Ne yapmalıyım? Biraz daha sabırmı dersiniz?

spring
29-03-2007, 12:53
bu duruma kaç ayda ulaştı **** yılda?

Ophrys
29-03-2007, 22:02
Yıl olmadı. 4-5 ay gibi bir zaman oldu herhalde. Sıcak odada duruyor, çimlenirken de sıcak odadaydı. Suyunu ara ara değiiştirdim. Hergün gözüm üzerinde bekledim. Tohumun alındığı meyvenin olgunluğu da önemliymiş. Öyle yazıyordu ilk sayfalarda. Kolay gelsin.

Balıkcı
30-03-2007, 11:01
Mahir arkadaşım, üzüldüm bak şimdi...
Hayatımda ilk kez bir avakado yedim. İthal meyvalar cazip gelmemişti bana. Taa ki burada okuyup,merak duyana dek. Sonra, dün aldım ve yedim. Tadını çok beğendim.
Peki ne olacak şimdi.:confused: :dilli: :(

Üzülecek bir şey yok.

Fidanını(saksıda da olsa) görmek, yetiştirmiş olmak bile güzel değil mi?:D

habibe
30-03-2007, 11:23
Haklısınız Mahir bey.. Hatta şöyle de diyebiliriz;
** Fidan değil, Filizini görmeden paça sıvamak diye buna denir :) Filizi görünce fidan diye tuttururum, Fidanı görmek nasip olursa da ağaç, ağacını görürsemdeee hani bunun meyvası diyeceğim :)))
İnsanız işte. Merak ve isteklerimiz bitmez ki :):o

bitkiseli
31-03-2007, 07:20
Avokadomun yaprakları kuruyup düşüyordu ve artık açmamış tomurcuklarda kuruyordu, ben de tam ortadan kestim şimdi iki yerden sürdü bakalım ne olacak.

Ophrys
31-03-2007, 19:13
Avokadomun yaprakları kuruyup düşüyordu ve artık açmamış tomurcuklarda kuruyordu, ben de tam ortadan kestim şimdi iki yerden sürdü bakalım ne olacak.

Klimalı odadaysa klima kurutuyordur.

bitkiseli
31-03-2007, 22:41
Klima yok da evim aşırı sıcak oluyor bir ihtimal ondandır diyorum, sizinkiler nerede duruyor direk güneş alıyorlarmı yoksa balkona mı koysam:confused:

spring
01-04-2007, 14:46
Nihayet avakadom erkekliğe il adımını attı:D
Birde kardeş geldi:p

Ophrys
03-04-2007, 14:26
Klima yok da evim aşırı sıcak oluyor bir ihtimal ondandır diyorum, sizinkiler nerede duruyor direk güneş alıyorlarmı yoksa balkona mı koysam:confused:

Salonda klimanın uğramadığı bir köşede güzelce büyüyor.

Ophrys
03-04-2007, 14:28
Nihayet avakadom erkekliğe il adımını attı:D
Birde kardeş geldi:p

Hadi gözünüz aydın. Güle güle büyütün.

garfield
04-04-2007, 13:18
Merhba ;

Ben avakado cekirdeklerine bicakla centik atip daha sonrada ayni fasulye cimlendiri gibi islak pamuklarin arasina koydum sizce boyle cimlenir mi:))

Ophrys
04-04-2007, 14:41
Bence zor olur. Suya kocaman bir kök salıyor. Pamukta nasıl olur ki?

Ophrys
06-04-2007, 23:29
Avakadomun ilk halleri

Ophrys
06-04-2007, 23:32
Bunlar şimdiki halleri

spring
07-04-2007, 12:48
bir ayı geçti gibi
resimle görüldüğü gibi kök iyi güzel gelişiyorda
yukarda pek bi hareket yok.
nerdeyse ikiye ayrıldı ayrılacak?
daha bekletmek gerekiyormu suda?
Saygılar

Ophrys
07-04-2007, 13:04
Doğru mu görüyorum tohum azıcık çatlamış .Yakında çıkar. Suyunu değiştiriyorsun değil mi?

spring
07-04-2007, 15:31
ikiye ayrıldı:(
lastik bir arada tutuyor.
toprağa ekmeğe gerek yok değil mi?

Ophrys
07-04-2007, 15:33
Ben lastiği ekerken çıkardım.Bence filiz çıksın ondan sonra ekin. Ben öyle yaptım.

Erhan_ceteci
09-04-2007, 12:52
arkadaşlar bir de avokado bitkinizi haftada sadece 1 defa sulayın, yoksa boyu 1 ayda hemen 30 cm oluyor, sonra gelişimi duruyor, ve bitki kuruyor, ben 1 defa suluyorum, çok sağlıklı ve yaprakları çok parlak boyu 10-15 cm ama gövdesi çok kalınlaştı, hızlı bir şekilde gelişimini sürdürüyor. :cool:

habibe
09-04-2007, 13:55
Teşekkürler Erhan.
Ben henüz çimlendirme aşamasındayım. Şimdiden öğrenmem iyi oldu.

bitkiseli
09-04-2007, 14:55
arkadaşlar bir de avokado bitkinizi haftada sadece 1 defa sulayın, yoksa boyu 1 ayda hemen 30 cm oluyor, sonra gelişimi duruyor, ve bitki kuruyor, ben 1 defa suluyorum, çok sağlıklı ve yaprakları çok parlak boyu 10-15 cm ama gövdesi çok kalınlaştı, hızlı bir şekilde gelişimini sürdürüyor. :cool:

Fazlamı suladım bilmem ama benim avokadomun yaprakları kuruyordu, en son artık en küçük minik yapraklar da kuru çıkmaya başladı bende önce kökü kontrol ettim gayet sağlıklıydı sınra bitkiyi ortadan ikiye kestim şimdi bir dal verdi bir tane daha veriyor son hali bu bakalım ne olacak;)

http://img176.imageshack.us/img176/1050/resimpassiflora012de4.jpg (http://imageshack.us)

Ophrys
10-04-2007, 15:06
İyi görünüyor.

bitkisel yaşam
10-04-2007, 15:18
Arkadaşlar işte avakadomun son halleri...:rolleyes:

Ama ne zaman saksıya alacağımı bilmiyorum.:confused:

Sizce artık alsam mı saksıya acaba.:confused:

Birde bunu ekerken bütün çekirdek toprağın altında mı olacak.:confused:
Yani çekirdeğin tıpkı suda olduğu gibi yarısı altta yarısı üstte mi olacak?

Ophrys
10-04-2007, 15:23
Saksıya alabilirsin. Çekirdeğin yarısı dışarıda kalacak. Ben öyle yaptım. Ekerken köklere dikkat.

bitkisel yaşam
10-04-2007, 15:36
Teşekkürler ada bayrakoğlu.Bu arada yandaki şirin karizmayada bayıldım.;)
Çok tatlı...:rolleyes:

Ophrys
10-04-2007, 15:53
Teşekkürler. Oğlumun 6 aylık hali.

COYOTE
13-04-2007, 21:36
Merhaba
Benim de bir avakado fidanım var 1 metre boyunda ve gövdesi1cm çapında falan maalesef fotoğraf ekleyemiyorum şu an. Forumu ve Mine Hn mın avakado yetiştiriciliğinde yazdıklarını okudum ama bana biraz ağır geldi benimki çok amatör işi :)
Neyse fidanım alt kısımlara doğru olan yaprakları aşağıya doğru ama tepedekiler normal ama gönlüm tepeden kesmeye razı olmadı (öyle yazılmış)acaba aşağıya doğru sarkan yapraklarımı koparsam?

2.sorum:
Ben ilk günden beri hiç gübre vermedim ve bu ara saksı değiştirmek istiyorum tabi bir ağaç fidanı(1 yaşında) olduğu için şu anki saksısından 4-5 boy büyük saksı aldım ona diksem belirtildiği gibi büyümezmi?Şöyle düşündüm sonuçta bahçeye diksem saksıdan çook büyük olmayacak mıydı?

Cevaplarsanız çok sevinirim sevgiler:D

bitkisel yaşam
19-04-2007, 14:55
Arkadaşlar artık avakadomu toprağa aldım.Bakalım bundan sonra nasıl olacak?

ferhan
19-04-2007, 18:44
arkadaşlar merhaba, ben siteye yeni üye oldum. Ocak ayında buradaki bilgiler ışığında bir adet avakado çimlendirdik annemle şu an çekirdek çatladı ve dal ve yaprak çıkardı acaba bunu ne zaman ve nasıl ekmemeiz lazım. Bana yardımcı olabilirmisiniz acaba?

bitkisel yaşam
19-04-2007, 18:58
Sevgili ferhan,

Ben avakadomu bugün saksıya aldım.Resimleri görmüşsündür.Sana bir fikir verir sanırım.Eğer sende fotoğraf gönderebilirsen daha iyi olur.

Hoşçakalın...

ferhan
19-04-2007, 19:02
İlk işim resmini çekmek olacak:) o kadar özen gösterdiki annem yanlış bir şey yapmaktan korkuyorum. Resimleri gördüm sağol:) Önceki sayfalarda bazı yerlerde çekirdeğin bir bölümü dışarda kalacak şekilde diktiğini söyleyen arkadaşlar vardı yanılmıyorsam o yüzden emin olamadım.. Nasıl şu an bitkinin durumu? Tekrar teşekkürler.

bitkisel yaşam
19-04-2007, 19:11
Rica ederim ferhan...

Bende bir resimde çekirdeğin tamamen toprak altında kalarak dikildiğini görmüştüm.O yüzden çekirdeği hiç toprak üstünde tutmadım.Ama sanada mutlaka toprak altında dik demiyorum.Şu an bitkimin durumu oldukça iyi...

ferhan
19-04-2007, 19:32
O kadar emek ve özenden sonra inşallah kocaman ve sağlıklı bir ağacın olur:) belki buradan bazı arkadaşlar bize yeni bilgilerde verir bu konuda..

Ophrys
20-04-2007, 14:12
Bitkisel Yaşam ellerine sağlık.
Tohumu tamamen gömmüşsün ben gömmemiştim.
Benimkinin boyu yaklaşık 1 metreyi buldu. Öyle çabuk büyüyecek ki şaşıracaksın.

selenn
20-04-2007, 15:07
Bitkisel Yaşam maşallah avakadon çok sağlıklı gözüküyor. Gelişmeleri bize fotoğraflamayı ihmal etme lütfen. Benim avakado çekirdeğimde yaklaşık bir haftadır suda bekliyor. Su azaldıkça ilave ediyorum. Biliyorum sabırlı olmak lazım ama nerdeeee!!! Her sabah tamam gün bugündür diye başına dikiliyorum ama henüz gelen giden yok kök namına.Neyse sabretmeye devam...

Ophrys
20-04-2007, 15:11
Sevgili selenn sabır çok önemli.

selenn
20-04-2007, 15:12
Merhaba Ada,
Haklısın sabır önemli biliyorum da bende de olmayan bir özellik o:)

bitkisel yaşam
20-04-2007, 15:17
Sevgili adabayrakoğlu,

Çok teşekkürler.Ayrıca yardımların içinde çok teşekkür ederim.

Evet ben tohumu tamamen toprak altında bıraktım.Sanırım farketmiyor.Bakalım bekleyip görücez artık.

bitkisel yaşam
20-04-2007, 15:19
Merhaba selenn

Gelişmeleri ****** fotoğraflayıp siteye gönderirim.Benim avakadom 2,5 haftada kök vermişti.Ayrıca avakadomun ilk hallerini 13.sayfada görebilirsin.;)

Ophrys
20-04-2007, 15:20
Bende de yok sabır dediğinden. Sabırlı olmayı güzel kılan heyecan kısmı zaten.

bitkisel yaşam
20-04-2007, 15:23
Ve de 14. Sayfada...

selenn
20-04-2007, 16:03
Hmm demek bir buçuk hafta daha sabredeceğiz:) Bu arada Ada evet heyecanla hergün başına gitmek de tohumun güzel oluyor. Acaba bir gelişme var mı diye her sabah başına dikiliyorum.

Ophrys
21-04-2007, 13:41
Yeni halleri.

ferhan
22-04-2007, 14:19
Arkadaşlar merhaba, avakadomun resmini çektim ancak nasıl ekleyeceğimi bulamadım bana yardımcı olabilecek birisi var mı acaba?

bitkiseli
22-04-2007, 14:32
Fotoğraf yüklemeniz için bu link yardımcı olur.
tıkla (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=97233#post97233)

ferhan
22-04-2007, 15:05
9699

Çok teşekkür ederim size, resim konusunda yardımcı olduğunuz için.. Artık bu avakadoyu saksıya dikebilirmiyim arkadaşlar ne dersiniz?

bitkiseli
22-04-2007, 15:41
Bence saksıya alma vaktiniz çoktan gelmiş, çok sağlıklı görünüyor güle güle büyütün.

ferhan
22-04-2007, 20:14
Çok teşekkürler sevgili bitkiseli:)

spring
24-04-2007, 07:58
Pazar günü avakadomun suyunu değiştirmek için elime aldım ve elimden düştü
:(
kökü yarıdan kırıldı :( Yukardan henüz yeşerme yok, çekirdek tamamen ayrıldı, lastikle tutturdum.

Sizce suda tutmaya devam mı, yoksa bay bay mı ?:confused:

Saygılar

heartlord
24-04-2007, 14:41
walla benim yaptığım bir tane daha avakado var ama bunu ben 2 ayda yaptım daha çok yaprak çıkıyor gün geçtikçe büyüyor bu normalmi ama olağanüstü büyüyor ve şu anda boyu benden uzun size resimlerini çekebilirsem atıcam en yakın zamanda.

heartlord
24-04-2007, 14:45
9699

Çok teşekkür ederim size, resim konusunda yardımcı olduğunuz için.. Artık bu avakadoyu saksıya dikebilirmiyim arkadaşlar ne dersiniz?

bence bu konuda yalan söylüyorsun çünkü çok garip gözüküyor birde yandan resmi varsa atarmısın

heartlord
24-04-2007, 14:46
Yeni halleri.

çok tebrikler iyi iş başarmışsın

Ophrys
24-04-2007, 15:02
Sevgili Spring üzüldüm, çekirdek ayrıldı derken kopmak anlamında ayrılmak mı?
Çok anlamam ama çekirdek kopmadı sadece arası açıldıysa suda beklet derim. ****** hasarlanmıştır ama çıkmadık candan umut kesilmez der annem.
**** yeni çekirdek ve aynı serüvenin tekrarı. Fotoğraf eklersen daha iyi cevap alırsın.

Ophrys
24-04-2007, 15:02
çok tebrikler iyi iş başarmışsın

Çok teşekkürler.

mirsat
25-04-2007, 13:40
Tam 6 ay sonra ektiğim avakadonun 3-4 cm bulan filizi çıktı. Büyük iş başardı. Toprağa ektikten sonra sonuç aldım. Suda hiç hareket gözlemleyememiştim.

Ophrys
25-04-2007, 13:50
Hayırlı olsun. Güle güle büyütün.
Yanlız birde uyarı, çok hızlı büyüyor.

mirsat
26-04-2007, 13:30
Şimdilik küçük bir saksıda büyümesine göre aktarırız bir yere.Selamlar.

selenn
26-04-2007, 23:42
Sevgili Mirsat,

6 ay mı dedin? Benimki daha bir ay olmadı ben de üzülüyordum köklenmeyecek diye. Daha çok sabır gerekecek galiba.Ben de mi toprağa alsam acaba?

bitkisel yaşam
27-04-2007, 00:16
9699

Sevgili ferhan.Banada avakadonda bir hile varmış gibi geldi.Yani çekirdeğin olduğu gibi duruyor.Çatlama falan hiçbirşey yok.:confused: Diğer taraflardanda fotoğraflarını çekip gönderebilirmisin:confused:

mirsat
27-04-2007, 17:41
Benim avakadoda epey bir zaman çatlama patlama olmadı toprağa ektikten bir süre sonra altından kök saldığını görüp büyük saksıya aldım. TAbi görmek için sökmüştüm. Kökten bir süre sonrada çatlayıp filizi uzattı. Hergün biraz daha uzuyor. Avakado sabır ve şans işi bazıları 1 ayda netice almıştı. Belli olmuyor. Vazgeçmeyin. Ama yaz dönemi geldi daha hızlı olacaktır.

ferhan
28-04-2007, 16:37
Sevgili ferhan.Banada avakadonda bir hile varmış gibi geldi.Yani çekirdeğin olduğu gibi duruyor.Çatlama falan hiçbirşey yok.:confused: Diğer taraflardanda fotoğraflarını çekip gönderebilirmisin:confused:

Valla arkadaşlar söyleyiş tarzınız bana çok kaba geldi, işim gücüm yok bir avakado çekirdeği için sizlere yalan söyleyecek halim yok herhalde. Sizlerden bu konuda yardım istemek amacı ile buraya üye oldum sadece bir kişiden ses çıktı sağolsun oda daha sonra bana ithamda bulundu. Bu çok garip geldi bana. Ne diyeceğimi bilmiyorum inanın ki bu dünyada bir çekirdek için yalan söyleyecek insan olduğuna ben inanmıyorum ama inananlar varmış pes doğrusu..

ferhan
28-04-2007, 16:43
9911

Evet arkadaşlar artık dikmen lazım dendiği için saksıya aldım ama maalesef bu sabah baktığımda yapraklarını aşağıya bükmüştü. Tüm ev ahalisi çok üzüldük bugünde nete girerken sizlerden yardım almak amacı ile girmiştim ama beni hilebaz yaptığınızı görünce vallahi çok üzüldüm ne diyeceğimi bilemedim.:( Size yarın veya öbür gün saksıya aldıktan sonraki halinide göndereceğim.. Umarım düzelir. Nede olsa oda bir can.

Ophrys
28-04-2007, 16:57
Gördüğüm kadarıyla tohum yapraklara çalışmış, benimki daha çok kök yapmıştı. Sizin bitkinin boyu kadar kökü vardı benimkinin.
Ne kadar suluyorsunuz?
Ekerken köklerin kırılmadığından emin misiniz?
Tohumun tamamını mı gömdünüz?
Bu tür destek bilgiler verirseniz elimden gelen şekilde yardım edebilirim.

MELİŞ
02-05-2007, 15:48
Merhaba Ben Yeni Katildim Araniza. Yaklaşik 2 Ay önce Aldigim Avakadonunu Cekirdeğini Direk Saksiya Diktim Biraz Balkonda Durdu Arada Su Verdim.şimdi Fotograftaki Gibi Ve üçünçü Kat Apartmanin Merdiveninde Yaşiyor...sormak Istediğim Bahçeye Diksem ölürmü?...

Ophrys
02-05-2007, 18:05
Bahçede öleceğini sanmıyorum. Zaten çok çabuk büyüyor. Yinede daha iyi bilen bir arkadaşımız cevaplarsa daha iyi olur.

Benim bahçe olanağım olsa ben kesinlikle ekerdim.

selenn
02-05-2007, 20:26
geçenlerde komşum kapımın önüne bir benjamin koymuş süs olması maksadıyla.
Fakat anlayamadığımız bir sebepten benjamin kurudu. Sordum evde de aynı sorun varmış .Kuruyor diye loş olması için kapıya koydum demişti. Şimdi burada okuyunca benim avakado köklenirse eğer ki pek ümidim yok apartman içinde yaşar mı acaba? Hoş bir görüntü olur herhalde. Burada okuyunca aklıma geldi.

mirsat
03-05-2007, 12:21
Benim avakado 20 cm i buldu kalın bir sap olarak yapraksız bir biçimde uygun adım ilerliyor.

MELİŞ
03-05-2007, 15:31
teşekkürler.. aşı yapılacak ürünü nerden bulurum .kendim gösterdiğiniz gibi aşılasam meyva alırmıyım.işin bir zevkli kısmıda o bence.....

bitkisel yaşam
07-05-2007, 18:03
Selam,

Arkadaşlar benim avakadom büyük bir saksıda.Ama dün saksının alttaki hava deliklerinden kökünün uzadığını gördüm.Henüz avakadomda okadar büyük değil.
Acaba daha büyük büyük bir saksıyamı eksem:confused: Yoksa bahçeyemi:confused: Bahçeye ekmeyede yazın kavurucu sıcaklarından korkuyorum.

ferhan
07-05-2007, 19:43
Gördüğüm kadarıyla tohum yapraklara çalışmış, benimki daha çok kök yapmıştı. Sizin bitkinin boyu kadar kökü vardı benimkinin.
Ne kadar suluyorsunuz?
Ekerken köklerin kırılmadığından emin misiniz?
Tohumun tamamını mı gömdünüz?
Bu tür destek bilgiler verirseniz elimden gelen şekilde yardım edebilirim.

Avakadom düzelmeye başladı ben onu küçücük bir likör bardağında köklendirdim o yüzdende çekirdekte herhangibir çatlama olmadı çekirdek tamamen toprak altında kalacak şekilde saksıya diktim ve güneş alan bir odada kurudukça su vererek bakıyorum bayağı toparladı kendini şu an umarım tekrar yapraklarını indirmez.

Ophrys
08-05-2007, 14:05
Toparlanmasına sevindim. Güle güle büyütün.

asl
21-05-2007, 13:54
Yaklaşik Bir Yil Once Cekirdekten Avakado Agaci Elde Ettim
Su Anda Duzenli Olarak Buyuyor Fakat Benim Sorum Nasil Asilama Yapacagim Asilama Hakkinda Hicbir Bilgim Yok Bu Konuda Bana Detayli Bilgi Verirseniz Cok Sevinirim

ooni
29-05-2007, 10:36
merhaba arkadaşlar bende avakado ağacını araştırırken, bu siteyi buldum. Bendeki ağacın avakado olduğundan da emin değilim. Bir sene önce tropikal bir meyvenin çekirdeğini ekmiştim, fakat ne olduğunu unuttum. Yumurtadan biraz büyük beyaz olduğunu, saksı değiştirirken farkettim, lütfen bana yardımcı olunuz. Çünki çok merak ediyorum, şimdiden teşekkür ediyorum.

Mine Pakkaner
29-05-2007, 11:21
Ooni hoşgeldiniz aşağıdaki başlığa uğramanızı rica ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126

bitkisel yaşam
29-05-2007, 15:47
Arkadaşlar selam...
Avakadomun son halleri.Artık bitkimi bahçeye ekicem..Çünkü köklere hakim olamıyorum.Saksının altından dışarı uzuyor...

ooni
29-05-2007, 23:23
Meraktan kurtuldum ,benim ağacım,da resimdekinin aynısı.

bitkisel yaşam
30-05-2007, 18:38
;) ne güzel.Faydalı olmuş fotolar...

Meraktan kurtuldum ,benim ağacım,da resimdekinin aynısı.

zelig
06-06-2007, 00:55
yediğim avokadoların çekirdeklerini ekme gibi bir alışkanlığım vardı. fakat hepsi boyu 30 cm'ye eriştikten sonra ölüyordu. bir gün bir tanesi 30 cm'yi geçti. durmadı, 50 cm oldu. 1 m oldu, yaprakları el ayası kadar büyüdü. boyu uzamaya devam ettikçe üstten yaprak döküp alttan çıkarmaya başladı. şu anda sanırım 2,5 m civarı. ama esas mesele boydan gelişmesine rağmen gövdesi süper ince kaldı. ancak çubuklarla tutturabiliyorum yoksa yere kadar eğiliyor. gövdenin en kalın yeri 1 cm çapında. şimdi yaprakları da kalmadı. neyse ki eski yaprakların yerinden yeni yapraklar çıkarmaya çalışıyor, hatta bir tanesi dal bile oldu. ama yapraklar fazla dayanmıyor. bir arkadaşımda daha rastladım,onunki tipik ağaç formuna gelmişti. benimki 15 cmlik küçük bir saksıda uzun zaman kaldı ondan mı acaba? şimdi saksıyı büyüttüm biraz, umutla bekliyorum.bir de budamam gerektiğini söylemişlerdi, tabi yanlış bir yerden keserim korkusuyla kıyamadım. acaba bana önerebileceğiniz bir yol var mı?

hfz
06-06-2007, 01:13
Yediğim avokadoların çekirdeklerini ekme gibi bir alışkanlığım vardı. Fakat hepsi boyu 30 cm'ye eriştikten sonra ölüyordu. Bir gün bir tanesi 30 cm'yi geçti. Durmadı, 50 cm oldu. 1 m oldu, yaprakları el ayası kadar büyüdü. Boyu uzamaya devam ettikçe üstten yaprak döküp alttan çıkarmaya başladı. Şu anda sanırım 2,5 m civarı.

Ama esas mesele boydan gelişmesine rağmen gövdesi süper ince kaldı. Ancak çubuklarla tutturabiliyorum yoksa yere kadar eğiliyor. Gövdenin en kalın yeri 1 cm çapında. Şimdi yaprakları da kalmadı. Neyse ki eski yaprakların yerinden yeni yapraklar çıkarmaya çalışıyor, hatta bir tanesi dal bile oldu. Ama yapraklar fazla dayanmıyor. Bir arkadaşımda daha rastladım,onunki tipik ağaç formuna gelmişti.

Benimki 15 cmlik küçük bir saksıda uzun zaman kaldı ondan mı acaba? Şimdi saksıyı büyüttüm biraz, umutla bekliyorum. Bir de budamam gerektiğini söylemişlerdi, tabi yanlış bir yerden keserim korkusuyla kıyamadım.

Acaba bana önerebileceğiniz bir yol var mı?

Hoşgeldiniz..

Sanırım bu başlık ilginizi çeker.;)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=735&highlight=avokado

BenBen1967
06-06-2007, 02:41
Hımmm bunca ilginç deneyimi okuyupta denememem ayıp olacak.En kısa zamanda sevmesemde sadece tohumu için birkaç tane avakado almam lazım .Denemeye başlıyorum hadi hayırlısı.Ananası yetiştirdim herhalde bunuda başarırım gibi geliyor. ;)

zelig
06-06-2007, 13:39
sevgili benben1967,
avokado yetiştirmek için iki yöntem var. biri çekirdeği şişko kısmı altta kalacak şekilde yarısına kadar saksıdaki toprağa gömüp düzenli sulamaya başlıyorsunuz. ortalama 2-3 hafta sonra ortadan ikiye ayıracak bir sınır oluşuyor ve bu sınırdan ayrılmaya başlıyor. ve bu ayrılan yarıktan size bir bebek filiz veriyor. bir diğer yöntem ise çimlendirmek. üç tane kürdanı eşit aralıklarla çekirdeğe batırıp dibinin yerle temasını kesiyor ve bu kürdanların üzerinde durabilecek hale getiriyorsunuz.(bununla ilgili daha ayrıntılı ve doğru bilgiyi ingilizce biliyorsanız internette kolaylıkla bulabilirsiniz). ve çekirdeği yarısına kadar suya koyuyorsunuz. bir süre sonra köklenmeye başlıyor. köklenme olduktan sonra saksıya ekebilirsiniz. ben filiz verdikten sonra pörsümeye başlayan çekirdek parçalarını olduğu gibi bıraktım, zira köklere bağlı kalıyor bu parçalar. ilk denemede tutmazsa hayalkırıklığına uğramayın. bol bol avokado yemeye devam edin derim :) hem kansere karşı korur, hem de kendisinden harika dip soslar yapılır.

BenBen1967
06-06-2007, 16:13
zelig ilgin için teşekkür ederim ,yazdıklarınız işime yarayacak ,zira forumda ordan oraya bakacağıma hepsi tek bir yazı içinde oldu.Tekrar teşekkür ederim;)

Her iki yöntemide denemeyi düşünüyorum ,şöyle 4-5 tane avakado alıp hepsini değişik yöntemlerde ekeyim .Bakalım ilk hangisi çıkacak.Ama öncelikli olarak benim gidip avakado almam gerekiyor;)

nevsune
06-06-2007, 17:12
Benim avokado çekirdeğim suya yatalı yakında 1 ay olacak, tıs yok. Hadi kızım diye gayret de veriyorum ama boşuna. Artık beklemeyeceğim, 1 saate kadar saksıya geçiriyorum. Belki orayı daha çok sever.
Toprağa geçirdikten sonra güneşli bir yere mi koysam acaba?

COYOTE
07-06-2007, 20:46
Avokado fidanım 1 yaşında.Alttaki yaprakları aşağıya doğru.Filizlerde ve yakın yapraklarda birşey yok.6.sayfada okudum ama emin olamadım bir türlü acaba avokadomda solgunluk hastalığı mı var?:confused:

apo9816
02-07-2007, 16:55
Arkadaşlar Ben Avakadoyu çimlendirdim Fakat Böyle Yapmamiştim. Bunda 4 Sene önce Avakado çekirdeğini Direk Saksiya Toprağin Içine Diktim. Ve çimlendi Bayada Büyüdü Neredeyse 40 Cm Cicari Oldu Fakat Bulunduğumuz Bölge Soğuk Olduğu Için Don Vurdu. Ve Kurudu.

A.Şahin
17-07-2007, 00:18
Arkadaşlar bende aynı burada gördüğüm gibi kürdanla tutturma modelini denedim, ancak tam üç ay durmasına ragmen hiç hareketlenmedi. Bende beklemekten sıkılıp toprağa gömdüm bir hafta kadar önce iki gündür ayrılmaya başladı galiba canlanıyor :) iyi ki atmamışım...

spring
17-07-2007, 14:10
2-3 ay önce bardak içinde kürdan yöntemi ile avakado çekirdeğimi yetiştirmeye başlamıştım, birgün suyunu değiştirirken elimden düştü ve kök kırıldı :( Atmaya kıyamadım ve bahçemde bir saksıya ektim, havaların ısınması ile bir baktımki iyice yeşermeye, dallanmaya budaklanmaya başlamış :cool: Nasıl heyecanlı bir duygu anlatamam:D
Hergün bir iki santim uzuyor gibi. Sormak istediğim sorular şöyle;
1.Böceklerin kemirmemesi için ne önerilir?
2.Şimdiden daha büyük bir saksıya geçmelimiyim?
3.Kış geldiğinde ne olacak? Ev ortamında nasıl yetişiyor?

Saygılar
Teşekkürler

Ophrys
18-07-2007, 13:12
Evde sürekli uzamaya başaladığından benim avakadoyu Ege Üniversitesi Botanik Bahçesine verdim.

COYOTE
11-08-2007, 21:07
Benim avokadom bu halde ve evin içinde tavana gelince bağışlayacağım herhalde birilerine;)Bu garibim büyürken koltuk almadan haberim yoktu.

Özgür Ayata
19-08-2007, 01:18
Selam arkadaşlar.Ben Girne 'de yaşıyorum, birkaç ay önce bir arkadaşımın eşi bana 2 adet avakado çekirdeği verdi.İkisini ayrı 30 cm kaplara torfa ektim, birkaç hafta sonra 50 cm lik saksılara alırken birinin çürüdüğünü farkedip attım.Filizlenen digerini saksıya 25 cm kadar derine ektim.Bir ay kadar sonra ilk yaprağı gördüm.Şu anda 3 aylık ve 40-45 cm boyunda.Torfu hergün suluyorum ve güneşte duruyor, yaprakları çok parlak ve sağlıklı görünüyor.Ne çeşit gübre kullanmalıyım bilen varsa lütfen yardımcı olsun.Şimdiden teşekkürler.

Özgür Ayata
19-08-2007, 14:22
Selamlar bahsettiğim ağacın resmi budur.

canerbull
29-08-2007, 12:48
avakadomun sitede anlatılanları görmeden çok önce çimlendirmiştim boyu yaklaşık 30 cm ve mayıs ayında kürdanlayıp çimlenmesini bekledim, haziran ayında ise toprağa saldım çok güzel gelişti..
kızıl yaprak çıkarmadan büyüyordu ve (cehalet sonucu) yağmurlama yapıoyorum fakat bitkim bundan mutsuz gibi görünmüyordu
toprağı ise gezi sırasında babamların (canlı) bi ağacın içinden çıkardığı güzel bi topraktı.
tatile gittikten sonra sanırım sulama işlevim çalışmamış o yüzden yapraklarının çoğu nemli ama kahverengi bi görünüm almıştı bazılarını budadım bi kaç tanesini resimlerini çekmek için bıraktım ama bazıları ise hala hayattaydı sizin için resimlerini çektim (fakat pek net değiller daha iyi makina bulabilirsem halledicem) hepsinin üstüne durumlarını açıklıcam ki anlaşılır olsun ;)

saygılar şimdiden teşekkürler...

canerbull
29-08-2007, 12:54
bu bitkimin dıştan görünüşü gördüğünüz üzere bazı yapraklarım kahverengi bi şekilde bunlar budamadığım kahverengi yapraklar onu yeterince büyük bi saksıya aldımmı bilimiyorum 19685

canerbull
29-08-2007, 12:58
ayrıca yeni sürgünler de vermekte ama bazı yapraklarım da kahverengi benek gibi kuruluklar var bazılarının uçları ise çok fazla sulamaktan kaynakladığını düşündüğüm yanık gibi kurumalr var...

yardımlar ve yazılan tüm yorumlar için şimdiden teşekkür ederim saygılar...
19687

19688

19689

Selahattin Yılmaz
07-09-2007, 20:45
Sevgili canerbull, avakadonun yaprakları aşırı güneşten yanmış ve muhtemelen bir miktarda susuzluk çekmiş görüntüsüne sahip. kendisini düzeltecektir kışın soğuklardan koru olur mu...

COYOTE
08-09-2007, 00:39
Avokadom yokluğumda kötüleşmiş:( . Tepeden iki karışta bulunan yapraklar tamamen kurumuş ve o kısımdaki gövde buruşmuş. Yan dallarda sorun yok. Sanırım eşim az su vermiş. Acaba tepesinden kessem olur mu? Teşekkürler

isfutu
09-09-2007, 16:52
mersinden katılıyorum,avakado hakkında bir fikrim yok idi.mevyesini yemek için aldık.benim bitki sevmem nedeni ile boş buldugum saksıya çekirdegini ya tutarsa düşüncesi ile yerleştirdim.ve şu an bir avakado ağacım var tam ağaç olmasada:)20 cm.-25 cm.boyunda oldu.şunu demek istiyorum illakide suya koymanıza gerek yok sadece topraga gömün yeterli olacaktır.

Saim GÖZNEK
01-10-2007, 23:35
Selamlar herkese aslında sadece "Avakado " hakkında bilgi arıyordum. sizin sitenize takıldım. Artık böyle bir grubun üyesi olduğum için mutluyum. ben doğa sevdalısı biriyim.yetiştirmeye çalıştığım bitkilerle konuşur onlaral sohbet eder ve hatta bazen severim onları. benimle benzer duygulara sahip bir topluluk bulduğuma seviniyorum.tekrar merhaba.

nevsune
06-10-2007, 10:38
İlk avokado yetiştirme denemem başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Bu sabah, Alanya'dan getirip de buzdolabında unutarak çürüttüğüm avokadonun çekirdeğini oksijenli suya koydum. Bu oldukça iri bir çekirdek.

Ophrys
06-10-2007, 11:02
İsfutu ve Saim Bey aramıza hoşgeldiniz.
Önce buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) uğrayın lütfen.

cahit55
10-10-2007, 12:53
3 sene önce avakado yiyen annem içinden çıkan çekirdeği evde saksıya dikmişti.Resimdeki göründüğü gibi olunca da bahçeme diktim,kışın üzerini naylonla örterek büyüttüm.Şu an iki metre boyunda ve çok gelişti,kökünden kardeşlenme yaptı.Kışın tekrar üstünü örteceğim.Aşılama nasıl yapılacak,bilgisi olan varmı.Samsunda olduğum için sanırım tek fidan bu.(coyote fotoğrafındaki gibiydi)

hilmigok
14-10-2007, 15:57
tugrul bende mersindenim avakado fidesi alıcamda 2 tane yardımcı olabilir msin bu konu hakkında?

pepino_01
31-10-2007, 23:40
bende avakado fidanı var
adanada yetişkin agacı var aşılı ve aşılı olmayanı

pepino_01
31-10-2007, 23:43
ayrıca tohum ekimi için kurdana falan gerek yok...tohumun uc kısmı aşşşa gelecek dik olarak ekilecek 10 cm derinlşik yeterli..ayrıca pepino konusunda bilgi almak isteyen arkadaş vrsa konuşabiliriz

Ophrys
01-11-2007, 00:37
Sevgili pepino 01 aramıza hoşgeldiniz.
Lütfen önce burada kendinizi tanıtın (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) ve daha sonrada buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) ve buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001) uğrayın.

Teşekkürler

pepino_01
03-11-2007, 21:56
benn adanadan mustafa...avakado yetiştirmek için çok zahmete gerek yok..cekirdegini dik şekilde 10 cm derinlikte ekilirse çimlenir...bende fidanı var ayrıca aşılı olanın yanında yabani olanı olmasa meyva verme ihtimali oldukca zayıf

kuçukamazon
04-11-2007, 19:51
merhaba,
ben ilkbahar aylarında(hangi ay olduğu aklımda değil) avakado almıştım.Yedikten sonra çekirdeğini bahçeme ekmiştim.Temmuz ayında filiz verdiler ama kısa süre sonra, kurumak üzereyken bahçemin duvarlarını yükseltirken ustalar ezmişti:(Ben kurumalarını bakımsızlıklarına veriyorum zaten bu yazda oldukça sıcak geçmişti.Acaba yeniden çimledirip ekersem İzmirin iklimne dayanabilirler mi?Ya da kışın üstlerini naylonla örtsem?

A.Şahin
04-11-2007, 21:36
Benım de avakadom öldü :(