Bağlan

View Full Version : Trabzon Hurması

uzman16
22-01-2008, 12:30
İnternette bonsai ile ilgili sayfaları gezerken gördüğüm bu hurmaya bayıldım. Adı Trabzon Hurmasıymış. Trabzon'da yetişir mi bilmem ama çok güzelmiş.

vyssera
22-01-2008, 15:37
Meyveli bonsailer bölümünde buna benzer bir resim vardı.

Evet Trabzon'da yetişiyor. Elimdeki ağaçları değerlendirdikten sonra belki bir gün sıra ona da gelir. ;)

nilemir
22-01-2008, 17:29
Evet resimdeki bu bitkinin adı trabzon hurmasıymış. Ama Antalya bölgesinde Amme olarak bilinir. Eski Antalya'da hemen hemen bütün evlerin bahçesinde mevcuttu. Şimdi hala var ama tabi eskisi gibi çok değil. Resimdeki meyveler sade türe ait birde kahverengi renkte olan bizim tabirimizle çikolatalı olan cinsleride mevcut. Olgunlaşmadan yenilirse çok kötü bir tadı vardır. Ama olgunu nefisdir. Çok büyük ağaçlardır. Bonsaisi beni çok şaşırttı. Yetişmesi zordur. Ve soğuk iklimi hiç sevmez. Toros yaylalarında bahçelerinde bulunan insanlar kış aylarında kalın karton ve plastik çuvallara sararak korurlar genç ağaç gövdelerini don olayına karşı.Burada pazarlarda ve fidecilerde satılıyor.
Amatör bir bilgi aktarımı oldu ama. Paylaşmak istedim.;)

kalecikiral
08-02-2008, 11:45
herkese selamlar. bonsai ye yeni merak salanlardanım. açıkcası uzak doğuda yetişen bir tür zannediyordum :):):) cahillik işte:) bi kaç haftadır bonsai hakkında araştırma yapıp okuyorum. sonunda başlamaya hazır olduğumu hissettim. Benjamin'e benzer (ficus muş adı) bişi edindim. yardımlarınızı bekliyorum:) aslında bunları yazmayacaktım:)
bu meyve trabzon hurması veya cennet hurması olarak da biliniyor. doğada yaklaşık fındık büyüklüğünde yabani olarak yetişenleride mevcut. hatta yan bahçede var bitane:) isteyen arkadaşlara meyvelerinden gönderebilirim. (tohumdan yetiştirmek için?). ayrıca ağac türkiye genelinde ılıman iklime sahip bir çok yerde yetişiyor. belki ilginizi çeker diye düşündüm. iyi çalışmalar.

Ali H. ALI
08-02-2008, 12:31
Kalecikiral merhaba aramiza hos geldiniz. Mademki kendinizi bonsai yapmiya hazir hissediyorsunuz. Uyelerin bonsai calismalari basligi altinda kendinize bir sayfa aciniz mumkunse agacinizin bir resmini ekleyiniz. Bonsai bolumundeki arkadaslarin hepsi iyi bir bonsai yapmaniz icin dusunce gorus ve onerilerini sizlerle paylasacaktir.
Size keyifli bonsai calismalari dilerim.

Güler
08-02-2008, 14:08
Sevgili uzman16, Trabzon hurmasını demek yeni gördün. Bilseydim Bursa toplantısına gelirken sana getirirdim. Bahçemde 3 ağaç var, hatta behçem bölümünde 68 numaralı mesajımda bir tanesinin resmini basmıştım. Osıralarda Manyas'a kar yağdı ve HURMA ve KAR tezatlı geldiğinden resmi basmıştım. Hurmalar ve yemeleri hususunda bilgim geniştir. Dün balkona astıklarımın sonuncusunu da yedim. Oohhh, öyle güzel ki anlatamam.
Nasip olursa seneye sana ayırırım.

Güler
09-02-2008, 08:22
Sevgili uzman16, yapraksız dallarda onları top top seyretmek de çok güzel bir görüntü. Zamanında buyrun Manyas'a hem seyredin hem de istediğiniz çeliği alın.

nariçi
04-11-2008, 18:49
bahçeye diktiğim hurmalardan bazıları bodur du, bir türlü de gelişmediler. Bunları baharda söküp bonsai yapabilirmiyim ?

uzman16
05-11-2008, 16:07
Bence yapabilirsiniz. Üstelik başarılı olursanız güzel bir bonsainiz olur.
Ben bonsaide meyveli ağaçlarla veya çiçekli bitkilerle yapılan çalışmaları daha çok beğeniyorum.
Eğer yardıma ihtiyacınız olursa hocalarımız daha detaylı bilgi vereceklerdir.
Kolay gelsin. ;)

nariçi
05-11-2008, 20:42
Teşekkür ederim.

Samsunlu55
27-11-2009, 20:47
İnternette bonsai ile ilgili sayfaları gezerken gördüğüm bu hurmaya bayıldım. Adı Trabzon Hurmasıymış. Trabzon'da yetişir mi bilmem ama çok güzelmiş.

Bu küçük meyveli trabzon hurması

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=537935#post537935

idris şenol
28-11-2009, 07:10
trabzon hurmasının kurutmalık cinsi hakkında bilgisi olan varsa yazsın lütfen

memet
28-11-2009, 09:16
Bu konuda bir başlık var. Bonsai başlığında kurutma konusunda çokca bilgi bulamayabilirsiniz.