PDA

View Full Version : Zamioculcas zamiifolia (Aroid palm, Arum fern)

ceromaya
09-01-2008, 18:51
Araceae ailesinden olan Zamioculcas bitkisinin menşei astropikal iklime sahip olan Tanzanya ve Zanzibar'dır.

Çelik alma yöntemiyle çoğaltılabilen bu bitkiyi %50 turba, %25 toprak, %25 kum karışımından hazırlanan saksı harcına dikmek gerekir.

İçmekan süs bitkisi olarak yarı gölge veya gölgede tutulmalıdır.

Su ihtiyacı çok azdır. Bitki ışık almayan yerde duruyorsa seyrek ve az miktarda sulanmalı; yarı ışık alan yerlerde su miktarı ve sıklığı artırılmalıdır. Toprak asla ıslak bırakılmamalıdır.

İdeal ortam ısısı 20°-24°C, kışın minimum 10°-12°C olmalıdır.

Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenme görülür.

bepsi
11-03-2008, 15:31
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=31635&d=1204818394
Acaba bu bitki sizin bahsettiğiniz bitki ile aynımı. Umarım aynıdır. Yetiştirmek istediğin bitkilerden birisi.

ceromaya
24-03-2008, 20:49
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=31635&d=1204818394
Acaba bu bitki sizin bahsettiğiniz bitki ile aynımı. Umarım aynıdır. Yetiştirmek istediğin bitkilerden birisi.

Evet bu bitki Zamia Sayın Bepsi.
Çelikten suda köklendirerek saksıya ektiğim iki tane fidem var fakat 7 aydır hiçbir büyüme belirtisi olmadığı gibi kurumadılar da. Zor geliştiklerini biliyordum ama bu kadarını da tahmin etmiyordum doğrusu. İçeride tutuyordum, baharla birlikte balkona aldım. Bakalım ne olacak?

samowan
25-03-2008, 00:55
Sorum sacmaysa kusura bakmayin ama fern-egrelti otu, palm-palmiye demek. Bu bitki her iki cinsede benzemiyor, neden boyle bi isimlendirmeye gidilmis.

kala
15-07-2008, 12:12
Bu çiçek şu sıra benim en çok sevdiğim çiçek. Kışın onu bauhause dan almıştım. Aldığımdan beri pek çok dal çıktı dipten. Sonra baktım, saksı eğilip bükülmeye başladı. Meğer içerde yumrular gelişiormuş daha büyük bir saksıya aldım ben de. Ama onu çok sevdiğim bir arkadaşıma hediye ettim. Şimdilerde tekrar arıyorum ama hiçbir yapımarkette bulamıyorum. En sonunda bauhause i aradım. Stoklarında yokmuş binbir rica "getirtin noolur" dedim. İthalmiş. Mail adresimi telefonumu da bıraktım gelince beni arayacaklar. İnşallah gelir yakında. Bu arada beklemek beni delirtecek. BU çiçeğe bayılıyorum hele o yaprakların yapısı ve simetrik dizilişi yok mu beni öldürecek. Allah aşkına bir bilen var mı? Ankarada nerde bulabilirim başka?

zeonka
15-07-2008, 12:40
Ankamall Koçtaş'ta var.

Crocus Şen
12-02-2009, 13:29
Arkadaşlar;Zamiayı tek yaprağından suda köklendirme yapsak başarılı olur muyuz?Ben dün Bauhausta yerde yeni kopmuş bir Zamia yaprağı gördüm,kıyamadım aldım,evde suya koydum ama şansımı merak ediyorum doğrusu..:)

sukranayalp
12-02-2009, 13:45
Sn csen, üzerinde yaprak kını veya yaprak sapı olan tek bir yaprakçıktan rahatlıkla köklendirebilirsiniz.

Köklenme uzun sürmekte. 2 ayı bulmakta. Asıl kök teşekkülü, su içinde yeni bir yumrunun oluşması ile gerçekleşmekte. Önce saçak kökler sonra da yumru oluşuyor. Bu nedenle de uzun sürüyor. Bir pencere ve radyatör yakınında tutmanızı tavsiye ederim.

İlk saçak kökler çıktıktan sonra - yaklaşık 1 ay sonra - saksı içine de dikebilirsiniz. Yumru saksı içinde oluşur.

Üretimi gerçekten çok kolay, keza bakımı da öyle. Parlak, canlı yaprakları ile son yılların revaçta olan ithal Güney Amerika bitkilerinden biri.

Crocus Şen
13-02-2009, 11:22
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim,mevsim kış olduğundan biraz endişem vardı,umarım başarılı olurum..:)

Oğuz Alper
16-07-2009, 21:21
Bu da benim zamiifolia bakalım başlıktaki resimde ki gibi geliştirebilecekmiyim!

Oğuz Alper
23-07-2009, 13:45
Bugün itibariyle son gelişmeler çok güzel !

Oğuz Alper
04-08-2009, 01:07
04.08.2009 tarihli son durumu

cezzar
10-10-2009, 12:41
Arkadaşlar;
çelikten zamioculcas üretmeyi becerenler varsa ayrıntılı yazabilirler mi? Ne kadar zaman sonra filiz verdi mesela; dal çeliği mi yaprak çeliği miydi??

Benim de geçen sene yurtdışındayken evimi süsleyen bi Zamioculcas'ım vardı; iç mekanda gerçekten çook hoş duruyor.. Yanımda getiremedim ama bi çelik getirdim.. Hem dal çeliği hem de yaprak çeliği..

Dikeli 1 yılı geçti; öyle durduğu gibi duruyodu saksıda.. Geçen annem "ee atıcam bunları hiçbişi olmuyo bunlardan" diye tehdit edince; çelikleri saksıdan çıkarıp kontrol ettim; hem dal hem de yaprak diplerinde dörder yumru oluşturmuşlar; dal çeliğinin epeyce kökü de oluşmuş.. Saksıları çok büyüktü yalnız; ona verdim yeni filiz vermemesini; daha küçük bir saksıya diktim tekrardan.. Hala bekliyoruz..

Böyle işte benim maceram; var mı önerisi olan bu işe daha önce el atıp çelikten büyütmeyi becerenlerden? Yapabileceğim birşey var mı bir an önce filiz vermesi için?

selamlar..

Yeni bilgi: 25 Kasım yani bugün; sonunda ZeZe'cimin topraktan bi sürgün çıkardığını farkettim!! Ne mutluluk :) Tez zamanda büyür kocaman olur inşallah :)

denizkedisi
03-12-2009, 18:00
Arkadaşlar , nette rastladım.

merkürvenüs
21-01-2010, 14:29
Arkadaşlar merhaba, ben yeni üyeyim. Yaklaşık 2 ay önce iki tane zamioculcas çeliğim oldu onlardan birini direk toprağa diktim, dalın diğerini suya ısladım ayrıca bu dallardan iki yaprak çeliği alıp onlarıda suya ısladım. Yapraklardan biri köklendi iki gün önce kökleneni ve köklenmeyen diğer yaprağı da diktim. Ancak önceki diktiğim dal çeliği öylece duruyor hiçbir gelişme yok, sudaki çeliğimde köklenmedi ama köklenme ve yumru verme süreci uzun oluyormuş. Yumruyu verdikten sonra çabuk büyüyormuş. Umarım benimkiler de çabucak yumru verir, bu çiçekleri çok seviyorum :))))

denizkedisi
21-01-2010, 18:30
Benimkiler yumru verdikleri halde hiç büyüme belirtisi yok,sanırım çok yavaş büyüyorlar.

merkürvenüs
22-01-2010, 23:55
Merhaba denizkedisi, benimde avatarınızda ki kediye çok benzeyen bir tekir kedim var, onu çooook seviyorum.... Merakım zamiaculcas'ı nezaman diktiniz? ne kadar süredir bekliyorsunuz...

cezzar
25-01-2010, 07:41
Arkadaşlar; belki fikir verir diye kendi tecrübemi aktarayım: ben tam 16 ay bekledim.. 16 ay sonunda hem dal hem de yaprak, ikisi aynı anda filiz verdiler.. (hem yaprağı hem de dalı direk toprağa dikmiştim)
Yalnız filizden 2 ay kadar önce; saksıyı küçülttüm.. Belki en başında minik bi saksıya dikseydim daha çabuk filiz verirdi...
Akşama fotoğrafını çekip koyarım miniklerimin unutmazsam :)

merkürvenüs
25-01-2010, 09:56
Merhaba Cezzar gerçekten çok uzun süre beklemişsiniz benim yapraklarım küçük saksıda ama dalı büyük saksıya dikmiştim. Şu aşamada saksıyı küçültmeye cesaret edemem mecburen beklicem... Köklenmesi için beklettiğim bir dalım var köklendikten sonra onu küçük saksıya dikim...Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim...

cezzar
01-02-2010, 18:24
Merhabalar;
Benim 16 ayda filizlenen ZeZe'min (Latince isminin ikisi de Z ile başladığından; bu bitkiye kısaca ZeZe de diyolarmış) fotoğrafı işte aşağıdaki gibi..

123829

Uzun iki tanesi, dal çeliğinin yavruları. Kenardaki minicik de yaprak çeliğinin..

Dediğim gibi saksı değiştirdikten 2 ay sonra hem dal çeliği hem yaprak çeliği aynı anda yavruladığından; yavrulama sebebini saksının küçülmesine bağlamak mantıklı geldi bana.. Değiştirirken gördüm; dalın bayağı bi kökü vardı, saksının içinde epey uzamış.. Küçük saksıda kökü saksıya çarpınca; alttan değil üstten büyümeye karar verdiler demek :)..
Dal çeliğinin yaprakları sararınca kestim bu arada, o yüzden fotoğrafta yok..

umıt79
02-02-2010, 06:02
Sevgili Cezzar ruyalarımı süslemeye başlayan bu bitkiye dair gözlemlerinizi her ayrıntısıyla bekliyorum.Sizleri tebrik ediyorum bilmediğimiz güzelikleri bizlere tanıttığınız için.

merkürvenüs
02-02-2010, 13:21
Arkadaşlar merhaba, sn.Cezzar filizleriniz çoook güzel büyümüş:))) Benim diktiklerim hala bekliyor sizin çiçeğinizin sürgünlerini görünce heveslendim, riski alıp kendi filizlerimi küçük bir saksıya mı geçirsem diye düşünmeye başladım...

merkürvenüs
05-02-2010, 22:07
Arkadaşlar merhaba, 5 gün önce diktiğim yaprağı 2 gün önce seraya aldım o son derece sağlıklı bende umutluyum... Gelişimi konusunda deneyimlerimi paylaşacağım...

cezzar
08-02-2010, 08:00
Merhabalar;
Sn. merkürvenüs, yavrulamanın bir gereği de ortamın sıcak olması.. Bitkimiz doğu afrika kökenli olduğundan; 28-30 derece gibi sıcaklıklarda çok daha hızlı büyüme gösteriyomuş..

Şu makalede (https://sharepoint.agriculture.purdue.edu/agriculture/flowers/Shared%20Documents/7-%20ZZ%20plant.pdf), çok hoş bilgi ve resimler var.. Makale ingilizce ama; ben şöyle özetleyeyim;
- 2. sayfadaki resimde; farklı yaprak çeliklerinin 28 gün içinde ne kadar köklendiğini; ve altında da 16 hafta sonra bu yaprakların nasıl bissürü yavruladığını gösteriyor.. Yani 4 ayda bissürü yaprakla dolmuş saksılar.. Ama tabi sıcaklık da önemli; bu saksıları 90 Fahrenheit'ta tuttuklarını söylüyolar; yani 32 derece! O yüzden seradaki yapraklarınızdan çok umutluyum ben :)
- 4. sayfadaki fotoğraflarda da; dikilen yaprak çeliklerinin 17 hafta (4 ay) sonraki hallerini gösteriyor. Çok açıklayıcı bi fotoğraf bu! Gördüğünüz gibi; 20 derece (68 F) ve 23 derecede (73F) tutulan saksıdaki yapraklar durdukları gibi duruyolar.. Ama 29 (84F) ve 32 (90F) derecede tutulanlar nasıl kocaman olmuşlar aynı sürede!

Makalede bi yerlerde de, büyük saksı ve soğuk ortamların büyümeyi geciktirdiğini söylüyor..
Aslında bu bilgiler, benim neden 16 ay beklediğimi de açıklıyor; benim hem saksı büyüktü; hem de balkonda duruyodu saksı.. Balkon camla kaplı ve mutfağın kapısı devamlı açık; ama haliyle yaz haricinde 20 dereceden düşük oluyodur sıcaklığı..

Herkesin ZeZe'si tez zamanda kocaman olur inşallah :)

berduray
08-02-2010, 09:11
Sizin yaşadığınız yerlerde fiatı nedir acaba? Bodrum koçtaş'ta dün küçük bir saksı 27 T.L. idi...

merkürvenüs
08-02-2010, 13:17
Merhaba;

Sn. Cezzar çok güzel bilgiler vermişsiniz seramdan dolayı umutluyum artık. Bir önceki mesajınızda saksı boyutunun küçük olması gerektiğini yazmıştınız, bende seraya koyduğum yaprağı plastik bardağa diktim yani saksısı oldukça küçük:))) 32 numaralı mesajınızdan sonra sanırım riski alıp daha önce diktiğim dalı küçük bir saksıya alacam. Çünkü saksısı normal bir boy saksı ve bitkim onda çok zor köklenecek gibi. Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim bu bilgiler doğrultusunda yeniden düzenleme yapacam.

Sn. Berduray İstanbul'da ortalama 20-22 lira arası ama bitkiler oldukça büyük

berduray
08-02-2010, 13:25
Anladım, teşekkürler.

merkürvenüs
08-02-2010, 15:14
Merhaba, sn. Cezzar 34 numaralı mesajımda bahsettiğim gibi çeliğimi saksısından çıkardım ve oldukça küçük bir saksıya geçirdim. Çeliği topraktan çıkardığımda ne gördüm dersiniz? Köklenmiş :))) Yaklaşık 1cm boyunda 4 tane kök vardı. Çıkarmam iyi oldu saksı büyük olunca sanırım ayarlayamamışım derine dikmişim ama bu arada umarım tekrar dikerken köklere zarar vermemişimdir. Şimdi gözüzün içine bakıp tekrar tutmasını belicem...

cezzar
09-02-2010, 07:32
Merhabalar merkürvenüs;
Bir sorun olmaz inşallah yeni saksılarında.. Zaten anladığım kadarıyla öyle çok hassas bir bitki değil bu. Tez zamanda yavrular inşallah :) . Bol şanslar..

yagmurnisa
15-02-2010, 14:43
iyi günler. Herkes çelikalma yönteminden bahsetmiş ama yumrulardan bahsedildiğini görmedim.Acaba yumruları diktiğimizde yeni bir bitki elde etmemiz mümkün mü bukonuda bilgisahibi olan varsa çok sevinirim.

merkürvenüs
18-06-2010, 12:25
İlkini aralık ayında diğer üçünüde aralık ve ocak aylarında diktiğim iki yaprak, iki dal çeliğim var ama hiçbiri filiz vermedi hala:(((

merkürvenüs
05-08-2010, 21:57
Merhaba,

İnanacakmısınız bilmem ama çeliklerimden biri sürgün verdi, şoktayım:D:D:D
Umarım en kısa zamanda diğer çeliğim ve yaprak çeliklerimde sürgün verirler;);););)

jojoba çiçeği
08-08-2010, 12:28
bitkiden ben de çelik alıp yeni köklendirdim. yaklaşık 1 ayda kökleniyor. saksıya diktim gayet sağlıklı görünüyor.

dyebto
08-08-2010, 20:10
Bu bitki Zammia Culcas...

Bakımı çok kolay.Migrostan almıştım 8 ay önce.

Nerdeyse hiç bakım gerektirmiyor.Mayıs haziran gibi dipten yeni sürgünler geliyor ve her gelen sürgün neredeyse hepsini geçiyor boy olarak.

Diğer bitki ve çiçeklere göre görenlerin daha çok dikkatini çeken ve yapma mı gerçek mi diye yapraklarına dokundurmayı becerebilen bir bitki.

Evde severek besliyorum.

Bakımıve yetiştirmesi en kolay bitkilerden birisi.

jojoba çiçeği
08-08-2010, 21:05
evet kesinlikle size katılıyorum. bakımı çok kolay bir bitki :)

merkürvenüs
12-08-2010, 19:59
Evet bakımı çok kolaymış ama bitki köklendikten sonra birde yumru veriyor sonra filiz veriyor, bu nedenle diktikten sonra filizlenmesi için uzun bir süre geçmesi gerekiyor. Beş tane çeliğim var sekiz ayda ancak bir tanesi filiz verebildi....

cezzar
16-08-2010, 10:40
sn. merkürvenüs, gözünüz aydın!! :D Sabreden derviş muradına ermiş :). Darısı diğerlerinin başına.
Nasıl bari minişin son durumu ?

Benimki de iki tane yeni filiz verdi bahar başında; ama sonra annemin minicik çiçekleri kocaman saksılara dikme alışkanlığının kurbanı oldu sanırım :( , şu an gayet durgun durumda.. Kök salıyor herhalde filiz vermek yerine; bol toprağı buldu ya :)

merkürvenüs
04-10-2010, 14:42
Merhaba sn.cezzar sahiden muradıma erdim filizleri görünce çok mutlu oldum:))) Tabii ben cevap yazıncaya kadar yaprak çeliğim de filiz verdi, minicik iki yaprak çıkardı. İlk filiz oldukça büyüdü ve yaprakları çok iri:)))

Sizin zamia nız söylediğiniz gibi kök veriyordur ancak saksıyı biraz doldurunca tekrar filiz vermeye başlar.

jokerkan
15-01-2011, 18:21
merhabalar bende birtane edindim zamioculcas tan, saksısını degiştirecektim ki burda yazılanları okudum kendi saksısına yakın kucuk bir saksıya alacagım, benim tam olarak anlayamadıgım kısım sulama olayı. suyu sevmiyor denmiş sulama yaparken nasıl sulamak lazım? butun topragı ıslatacak sekildemi yuzeysel daha az mı sulama yapmak gerek? birde diger bitkilerime nemlendirme acısında su spreyliyorum bu bitkidede boyle bir ihtiyac var mı acaba?

asumandilek
22-02-2011, 00:49
193749

Aekadaşlar benim çiçeğimin bi sorunu mu var çözemedim. Gövdesinde koyu alacalanmalar oldu. Fotoğrafta en öndeki dalda belli sanırım. Bilgisi olan biri bana yardımcı olabilir mi bu konuda. Sulama ya da ortam ışığından kaynaklanan bir sorun mu acaba. Getiren arkadaş bir çiçekçi. Bir sorun olmadığını söyledi ama benim içim pek rahat etmedi açıkçası. Yardım edebilecek biri varsa çok sevinirim.

livadi
22-02-2011, 07:15
Çiçeğinizin yaprakları çok sağlıklı görünüyor.Bu lekelenmeler bir ara benim zamiamda da vardı ama zararı oldu mu emin olamadm.Aylar sonra yapraklarında kehverengi lekeler meydana geldi ve sonuçta o bitkim öldü.Belki de aşırı sulamanın ilk işareti olabilir o lekeler.

Bu bitkiye zarar verebilecek tek şey aşırı sulama, sulamaya dikkat edin, susuz yaşayabiliyor ama, fazla su eni sonu ölüm demek, tecrübeyle sabittir.
Kışın su vermeyi unutuyorum mesela.
Sulama rejimizi gözden geçirin, eğer fazla suladığınızı düşünüyorsanız,hemen suyu azaltın..

asumandilek
22-02-2011, 12:38
Sulama rejimizi gözden geçirin, eğer fazla suladığınızı düşünüyorsanız,hemen suyu azaltın..

Çok teşekkürler livadi. Ben kaktüslerden sulamamaya alıştım diyorum ama yine de fazla sulamış olabilirim sanırım. Birde su eksiltme döneminden sonra bakalım bi değişiklik olacak mı.

jokerkan
02-03-2011, 12:20
benimkinde de var kısmen ama suana kadar bir sorun olmadı yeni filizler geliyor hatta ama bende bir sure once sulamayı ciddi oranda azalttım belkide etkisi vardır

livadi
02-03-2011, 13:16
Eve gidince bitkimi inceledim, benimkinde de var bu lekeler.Bitkinin yapısında var sanırım.
Sayın Jokerkan nasıl sulama yapmanız gerektiğini sormuşsunuz.
Yaklaşık 1,5 yıldır benimle olan zamiamdan edindiğim tecrübelerime göre sık sulamayın,
ama sulayınca toğrağı doyurun,süzek bir toprak olsun ki, fazla sulama olursa da etkileri az olsun.
Şunu söyleyebilirim, sulanmazsa ölmez, ama fazla su öldürür.Spreyleme hiç yapmadım, bence gerek yok...

jokerkan
03-03-2011, 08:40
sayın livadi aslında ben bu cicegi aldıgımdan beri gercekten kendi haline bıraktım az suladım sıcak bir yere koydum ve sonuclar mukemmel oldu bende bunu gorunce aynı tempoda devam ettim, dediginiz gibi aldıgımda topragını ve saksısını degiştirdim hepsi okadar gercekten cok zahmetsiz bir bitki ve cok gosterişli

niburux
05-12-2011, 01:15
Deneme amaçlı 1 tanesi 2 yapraklı dal çeliği, 2 tanesi dipçikli (dal parcalı) tek yapraklı, 3 tanesi yaprak saplı, 2 taneside sadece yaprak olarak direkt torfa diktiğim çeliklerimin hepsi 3 haftada yalkaşık 1cm-4mm arası kök oluşturmuş durumda. 2 yapraklı dal çeliği ve dipçikli çeliklerin yumruları yeşil mercimek büyüklüğünde diğerlerinde daha küçükler. Çeliklerimi humik asitli gübreli su ile suluyorum. Kalorifer boruları zeminden dağıldığından saksılarım boru geçişlerinin üstüne yerleştirilmiş durumda. Böylece alttan ısıtma uygulanmış olduğundan kısa sürede köklendiler. Köklendirme yapacakların yukarıdaki tavsiyeler yanında pratik olarak yararlanabilecekleri imkanlardan yararlanmalarını tavsiye ederim.

feyzo5858
18-05-2012, 22:50
arkadaslar bu zezeler normal cicek topraklarında yetişiyo mu?
ben migrostan aldım cok fazla bilgi sahibi olmadıgım icin kendi saksısı küçük geldi bende büyük saksıya aldım torf kullandım. aceba dogru mu yaptım ?

Sevgi Durul
29-06-2012, 12:29
Geçen sene verdiği iki sürgün, ikişer yapraklı kaldı. Şimdi yeni bir sürgün veriyor. Tam sabırlık bir bitki.:rolleyes:

313452

313453

Muhsin Hanif
24-07-2012, 00:21
Bu bitki Zammia Culcas...

Diğer bitki ve çiçeklere göre görenlerin daha çok dikkatini çeken ve yapma mı gerçek mi diye yapraklarına dokundurmayı becerebilen bir bitki.

Bakımıve yetiştirmesi en kolay bitkilerden birisi.

Aynen katılıyorum Sn. dyebto'ya ve merak ediyorum bu sitede niye daha fazla ilgi görmedi diye. Çok canlı,parlak ve harika dizilişe sahip yaprakları var. Eşimin kabullenebildiği nadir bitkilerden :rolleyes: hatta saksını değiştirerek bana mutlu şok etkisi yaşatmıştı.:D

Yaklaşık 4 yıldır bende, geldiğinin 2-3 katı büyüdü. Hiç bir bakım ( 1 kez saksı değişikliği hariç) , gübre vs. görmedi ama Kıbrısın sıcağının büyümesinde etkili olduğunu düşünüyorum. Forumda arkadaşların yazdığı gibi çok su vermiyorum, Aloe Vera da olduğu gibi toprağı kuruyunca ıslatacak kadar veriyorum.

Sevgi Durul
05-08-2012, 02:38
Geçen sene verdiği iki sürgün, ikişer yapraklı kaldı. Şimdi yeni bir sürgün veriyor. Tam sabırlık bir bitki.:rolleyes:

313452

313453

O sürgün büyüdü.:)

323435

Yeni bir sürgün daha büyüyor.:)

323436

Muhsin Hanif
05-08-2012, 04:43
[QUOTE=SDurul;1006096]O sürgün büyüdü.:)

Yeni bir sürgün daha büyüyor.:)

Çok güzel , tebrikler. Devamı çok daha çabuk gelecek inşallah.:)

narincir
05-12-2012, 15:41
Ben de bayıla bayıla almıştım. Aldığım yapı markette adını sanını bilen yoktu, başka bir bitkinin fiyatını okutup vermişlerdi. Türünü öğrenmek bugüneymiş. Gerçekten sorunsuz ve gösterişli bir bitki. Ben aldığımda saksısını patlatacak gibiydi , saksının formu değişmişti o derece.. Biraz o saksıda yerine alışsın dedim, sonra daha büyükçe bir saksıya koydum. Hiç gelişme belirtisi göstermiyor ne zamandır. Herhalde kök yapıyor. Nasıl çoğaltılacağını bilmediğim için hiç cesaret edememiştim, bugün bir yaprak çeliği almayı deneyeceğim..

turkankaragoz
07-06-2013, 19:10
415030

turkankaragoz
07-06-2013, 19:16
Tekzen den 1 hafta önce aldım. Saksı köklerden yamulmuş haldeydi. Toprağını orkide toprağı ile değiştirdim. İçinden 6 adet kök çıktı. 4 kökü büyük saksıya 2 kökü de küçük saksıya diktim. Çok sevdiğim çiçeklerim arasına dahil oldu. Saksıları değiştirdikten sonra bitki besinli su ile suladım. Öğrendiğim kadarıyla sadece toprağın üzerini ıslatacak ve kuruma süresi verilecek şekilde sulanmalıymış. Edinmek isteyen arkadaşlar bölgelerindeki Tekzen mağazalarına uğrasınlar. Fiyatları 10 ve 12 tl .

Zekiye Aydın
13-09-2013, 22:47
Merhaba, ben de henüz yeni başlıyorum ze ze'yi yetiştirmeye bir dal'la köklendirdim.. Yaprağın birini direkt toprağa iliştirdim.. toprak yanlış anlatım olabilir çok seyrek bir toprak üzerine fısfısla su sıktım ve bıraktım... 1 ay içinde her iki dalım da sağlıklı ve uzuyorlar. Ama henüz yeni bir yavru göremedim.. Paylaşılan resimlerdeki kadar sağlıklı ve güzel olmalarını diliyorum. Yazılardan çok faydalandım teşekkür ederim tüm katılımcılara.

evdeçiçek
06-05-2014, 14:02
Zamia bitkisi güneş ışığına çok ihtiyaç duymadan yaşamını sürdüren bir bitkidir. Yapraklarından birini steril ve keskin bir bıçakla kesip toprağa koyarsanız bir süre sonra yumrusunu görebilirsiniz.

Zekiye Aydın
21-07-2014, 11:43
Merhaba, Şu anda ne durumdalar? Benimkiler bayağı bir şenlendi.

lusoari
21-07-2014, 11:59
Benim de çelikten yetiştirdiğim küçük bir bitkim var. Büyüme hızı oldukça yavaş, geçen sene diktiğim tam bir sene sonra iki yeni dal verdi.

tuncel06
30-09-2014, 12:01
Benim bitkim 6 yaşında.Tek bir dal idi bu hale geldi. Ama çok yavaş büyüyor. Keşke hızlandırma yolu olsa. İlk kez bu sene 7 adet yaprak verdi. Yine sevindim:cool:

a_fan_of_barca
12-07-2015, 01:49
ZZ bitkisi (Zamioculcas zamiifolia)de yapraktan kolayca çoğala biliyor. Hatta küçük yaprakcıklarından bile. Aşağıdaki fotoğrafların hepsi internetten.
Bitkiyi çoğaltmak için bitkinin bir dalını ve ya küçük yaprakcıklarından birini kesip, verimli bir toprağa dikmek yeterlidir. Bitkinin gelişimi çok çok yavaş olacaktır. Ama bu bitkinin özelliği böyle.
İlk iki resim toprağa saplandıktan sonra küçük yaprakcıktaki kök oluşumu ve daha sonrasında meydana gelen küçük yumru. Daha sonra bu yumrudan yeni dallar büyümeye başlıyor. Üçüncü ve dördüncü resimlerde bunu göre bilirsiniz. Beşinci resim ise toprağa dikili, zz bitkisi yavrusu

hobiciakvarist
22-07-2015, 09:39
Bu bitkinin yapraklarından temin ettim ben de, torflu perlitli toprak karışımına ektim. Bakalım ne olacak, a fan of barca'nın yüklediği resimlerdeki gibi gelişim gösterecek mi, merak ediyorum. İnşaAllah tutar. Gelişmeleri burdan paylaşırım.

Moringa_sülo
24-08-2015, 19:26
Bunlarda benim avusturyadan getirdigim Zamia-bebeklerim :-) bakalim nasil büyüyüp gelisecekler ;-)

cagajosef
08-09-2015, 21:39
Beylikdüzü Bauhause'da var şuan. 17 lira civarı bilginize...

Lilazen
01-04-2016, 17:42
Bir dal aldim bir arkadastan, direk topraga mi dikeyim yoksa suda koklendireyim mi tam emin olamadim. Suda 1 ay kalirsa curur mu? ( En az 20 gun yaninda olamayacagim)

zynlby
01-03-2017, 08:43
bu da bizim sakin anne ve bebekleri. hiç acelesi yok.
bu yaprakları ne zaman diktim, unuttum gerçekten...
hiç mi kıpırtı olmaz, çok ilginç.
sizce daha ne kadar beklemeliyim?
sürgün çıkarmaları falan gerekmiyor mu bu arkadaşların?
bir de annesi çok deli kol atıyor, budayacak mıyız yoksa farklı bir çözümleme var mı?

zynlby
23-03-2017, 07:43
kök yapmış hem de ne kök, patates kadar maşallah :)
çoookk uzun köklenme süreci başarılı oldu ve saksılara ayrılmak üzere hazırlar.
:p:p:p

siflera12
20-12-2017, 18:07
Benim zamialar ( eski halleri yenisini çekince tekrar koyarım )
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171220/a9e672fe61fb1d8bde5828ae1e72d3f3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171220/f0a4b69811652342ef4fbcc395874a58.jpg

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mehmet0791
01-01-2018, 15:39
https://www.youtube.com/watch?v=RbhsjTUdUNk

mehmet0791
06-01-2018, 13:22
https://www.youtube.com/watch?v=l9jgWlx3O8g

mehmet0791
03-07-2018, 21:26
https://www.youtube.com/watch?v=mTVrw_OGRN8

Mahmut Tebir
04-07-2018, 10:40
bendeki yaprak patates yaptı ama bir türlü dal çıkartmıyor. Ne kadar sürer dal çıkarması.

Gül Batur
04-07-2018, 12:31
Arkadaşım Bu bitkiyi yetiştirmek için biraz sabır istiyor ben altı ayda Sürgün gördüm kolay gelsin

Mahmut Tebir
04-07-2018, 13:08
vay o kadar uzun sürüyor ha. Çok yavaş gelişen bir bitkiymiş.

ceromaya
22-07-2018, 08:55
Nereden nereye tam on sene geçmiş, bu işte sabır gerçekten önemliymiş 😂 On sene önce çelikten köklendirdiğim Zamia’mın şu anki hali maşallah 😀

mehmet0791
01-11-2018, 07:35
https://www.youtube.com/watch?v=doJv5O9ufS4

ilkingokce
19-05-2019, 23:03
Herkese merhaba,

Foruma üye olduğumdan beri sürekli kötü durumdaki bitkilerimi paylaşıyorum. Bu sefer de olumlu bir mesaj paylaşmak istedim. ZZ bitkim çok hızlı çelik veriyor. O yüzden saksısını büyütmeyi düşünüyorum. İnternette araştırırkn şöyle bir cümleye denk geldim. 'Sakkı ve toprak değişimi için en iyi şey sulamayı kesip tüm yaprakların kurumasını beklemektir. Aralık ayı gibi sulamayı kesseniz, bahar ayı gibi kurur. Mayıs ayı gibi yeni toprağa ekebilirsiniz.' Bana hiç mantıklı gelmedi açıkçası, bir tecrübem olmadığı için soruyorum; bu aylarda iki tane yeni sürgün çıkartırken saksı değişimi yapsam sorun olur mu sizce?

Teşekkürler.

Mesut Temiz
03-06-2019, 10:15
Herkese merhaba,

Foruma üye olduğumdan beri sürekli kötü durumdaki bitkilerimi paylaşıyorum. Bu sefer de olumlu bir mesaj paylaşmak istedim. ZZ bitkim çok hızlı çelik veriyor. O yüzden saksısını büyütmeyi düşünüyorum. İnternette araştırırkn şöyle bir cümleye denk geldim. 'Sakkı ve toprak değişimi için en iyi şey sulamayı kesip tüm yaprakların kurumasını beklemektir. Aralık ayı gibi sulamayı kesseniz, bahar ayı gibi kurur. Mayıs ayı gibi yeni toprağa ekebilirsiniz.' Bana hiç mantıklı gelmedi açıkçası, bir tecrübem olmadığı için soruyorum; bu aylarda iki tane yeni sürgün çıkartırken saksı değişimi yapsam sorun olur mu sizce?

Teşekkürler.

Mesajınızı az önce gördüm.. Yetiştirdiğim bir bitki olmadığından yetiştirme koşullarını bilmesem de, okuduğunuz öneri gerçekten hiç mantıklı gelmiyor.. Kimse cevap yazmayınca merak edip biraz bakındım internette, genel olarak öneriler şöyle:
1- Saksı değişimini ilkbaharda gerçekleştirin.
2- Yeni saksı eski saksının bir boy büyüğü olsun.
3- Çürümüş rizomlar varsa onları kesip atın.
4- Bitki eski saksıda olduğu hizada gömülmelidir. Yani toprağın seviyesi değişmeyecek şekilde yeni saksıdaki çukura oturtulmalıdır.
5- Yeni saksıya dikildikten sonra iyice sulanıp fazla suyun akmasına izin verilmeli.
6- Dolaylı güneş ışığı alacağı bir konuma yerleştirilip bir ilâ iki haftada bir sulanmalıdır.

Baktığım kaynaklardan biri şu:
https://www.hunker.com/12400592/how-to-repot-a-zz-plant

mehmet0791
04-09-2019, 20:16
https://www.youtube.com/watch?v=TrEtukfatUk

evandevan5
06-09-2019, 16:11
nereden nereye tam on sene geçmiş, bu işte sabır gerçekten önemliymiş 😂 on sene önce çelikten köklendirdiğim zamia’mın şu anki hali maşallah 😀

maşallahı var zamianiızın.
Zamia lar susuz yaşar diyorlar ne kadar zaman arayla su veriyorsunuz.

mehmet0791
12-09-2019, 11:38
https://www.youtube.com/watch?v=Ln21x69XuHI

ilkingokce
18-09-2019, 09:57
Merhaba,

Gecen sene yapi marketten aldigim zz cok fazla surgun veriyordu, ben de saksi buyutmeye karar verdim, plastikten cikartip terra cota saksiya diktim. Terra cota saksilari bir gece boyunca suda bekletmek gerekiyormus sanirim bitki dikmeden önce, bunu sonradan ögrendigim icin suda bekletmedim. Terracotaya diktigimden beri bitki hic yeni surgun vermiyor, gövdede veya yapraklarda bozulma belirtisi yok sadece duraganlasti. Sizce mevsimsel midir? Yoksa saksi degisimi ile mi alakalidir. Saksi degisimini Mart veya Nisan ayinda yapmistim.

mehmet0791
16-03-2020, 08:02
https://www.youtube.com/watch?v=vTu6oFb09iQ

lusoari
20-03-2020, 20:21
Bunun siyahı var, ben onu arıyorum şimdi. ��

berkann
05-07-2020, 13:55
Merhabalar,
Sararıp kırılan dalları buduyorum daha öncede aynı şekilde sararıp kırılan dallar budanmış, lakin bu dallar mayın tarlası gibi kaldı. Toprak değişimi yapılmamış bitkiye. Gerekli bütün bilgiyi araştırıp o şekilde toprak değişimi yapmak istediğim için henüz değiştirmedim. Acaba toprak değiştirirken kökünden mi kesmem gerekiyor bu budadığım dalları, herhangi bir gelişim göstermiyor budanan dallar, şimdiye kadar hiç toprağı ve saksısı değiştirilmemiş acaba bundan dolayı mı budadıklarım ve budadıkları o şekilde kaldı. Tecrübelerinizi aktarırsanız sevinirim. Bu kalan budanmış dallar hakkında bir bilgi bulamadım çünkü.

Amatörceanlatım
25-10-2022, 08:40
https://www.youtube.com/watch?v=UC3e_z5kebM