Bağlan

View Full Version : Şelaleli Süs Havuzu Yapımı




karinca70
06-01-2008, 14:03
Sizlere bu yaz yıllık izinlerimde parça parça inşa ettiğim şelaleli süs havuzunun adım adım yapılış öyküsünü resimli olarak anlatacağım.

Bilgi edinme ve öğrenme süreci

Şelaleli süs havuzu yapmak için öncelikle böyle bir isteğe sonra da yeterli know-how'a ihtiyaç var. İstek için internette şelaleli süs havuzu resimlerini aramanız ve incelemeniz yeterli olacaktır. Know-how için sizlere kendi satın aldığım kitapları tavsiye edeceğim:

Su Bahçeleri Tasarım Kitabı - Yvonne Rees ve Peter May - Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları (Bauhaus'ta satılıyor, fiyatı 40 YTL civarıydı sanırım, 144 sayfa renkli kuşe baskılı çok kaliteli bir kitap)

Water Gardens In A Weekend - Peter Robinson - Hamilyn (Sanırım Bakırköy Carousel'deki kitapçılardan birisinden almıştım, 160 sayfa renkli kuşe baskılı, kalın ciltli, ingilizce, kaliteli bir kitap) (Aldığım kitapların içinde en kalitelisi buydu)

Garden Pools Fountains & Watercourses - Black&Decker (Sanırım Bauhaus'tan satın almıştım. 120 sayfa renkli kuşe baskılı, karton ciltli ingilizce güzel bir kitap)




karinca70
06-01-2008, 14:04
Tasarım süreci

Öncelikli olarak bahçenizin ölçekli bir çizimini yapmanız gerekiyor. Bunu kareli kağıt üzerinde yapmanızı tavsiye ederim. Duvarları, kapıları, merdivenleri, ağaçları, yürüme yolları, vs.. bu çizim üzerinde göstermelisiniz. Çizim üzerinde noktalar arası uzunlukları ve kenar uzunluklarını da göstermelisiniz. Çizimi bitirdikten sonra fotokopisini alıp, deneme çalışmalarını fotokopiler üzerinde yapmanızı tavsiye ederim.

Ben de bahçemizin ölçekli çizimini yaptım. Fotokopisi üzerinde bir çok deneme çalışmalarım oldu. En sonunda bir yıl önce Praktiker'den satın alıp kurduğum sekizgen kamelyanın yanında paralel ve yaklaşık boyutlarda daire bir süs havuzu yapmaya karar verdim.

Yer seçimi yaparken tüm gün güneş almayacak bir yer olmasına, eğimine, havuzun yanında oturup izleneceği yerin seçimine, etrafındaki ağaçlara vs.. dikkat etmek gerekiyor. Ben havuzun devridaim motoruyla iki kademeli bir şelaleyi beslemesine ve şelaleden akan suyun iki kademeli bir dere ile havuza akmasına karar verdim.

Tasarım aşamasında yapılacak bir hatanın telafisi zor olduğu için olabilecek ihtimalleri baştan iyice düşünmek gerekiyor. Örneğin kışın koi beslenmeyecekse havuzun derinliğinin maksimum 80 cm olması, içine düşebilecek hayvanların veya çocukların çıkabilmesi için kademeli olması, yağmur sonrası taşacak suyun ne olacağı gibi bir çok şeyi önceden düşünüp bunlara önlem almak gerekiyor.

karinca70
06-01-2008, 14:21
Fizibilite süreci

Tasarım bittikten sonra bu tasarımı nasıl uygulayacağınıza karar vermek gerekiyor. Bu kararı verirken, hem nasıl yapacağınıza, hem nelerle yapacağınıza, hem de hangi maliyetlerle yapacağınıza karar vermelisiniz.

Benim süs havuzunu yapacağım yer Toroslarda, 1300 rakımda, yazın 35 derece, kışın -15 derece sıcaklıklarının olduğu bir yer. Suyun donup genleşmesi vs.. gibi etkenlerden ötürü beton havuz yapma seçeneğini hemen eledim. Bahçenin yolun diğer kısmında olması ve taş duvarla çevrili olmasından dolayı elle kazmaktan başka çare yoktu. Su derinliğinin maksimum 80 cm, havuz kenarında 30 cm olacağı şekilde tasarımım buna imkan veriyordu. (Yaklaşık 4 tonluk bir hacim kazılacaktı).

Tasarım öncesinde Bauhaustan son kalan bir promosyon ürünü olarak filtre sistemini çok ucuz bir fiyata satın almıştım (ambalajı kirliydi, yırtıktı, vs..) (Heissner marka Bidonlu filtre sistemli kaliteli motorlu bir sistem). Normalde tasarım sonrasında havuzdaki su hacmine göre almak gerekir. Filtreyle ilgili bilgileri daha sonra detaylı anlatacağım. Bauhaus'ta her ikisi de Ultraviyole'li (UVli) ucuz olan Watermarks filtre sistemi 200, Heissner pahalı filtre sistemi 400 YTL civarı fiyatlara satın alınabilir. DIY (Kendin yap) filtreler de bidon, hortum, filtre malzemesi ve motor kullanılarak yapılabilir; ancak ucuz bir hazır sistem kesinlikle daha ucuza malolacaktır. Benim satın aldığım filtre sisteminde UV yoktu, akvaryumlarım için almış olduğum yaklaşık 90YTL maliyetindeki Atman 9V UVyi kullanmaya karar verdim.

Süs havuzlarında dalgıç pompaları tavsiye etmiyorum; hem çok ses yaptıklarından, hem de çok fazla elektrik harcadıklarından. Filtre içindeki yararlı bakterilen ölmemesi için filtrenin sürekli çalışması gerektiği için; uzun vadede elektrik masrafını da düşünmek gerekiyor. (Örnek olarak aynı debide su taşıyan Heissner markalı su motorları, Watermarks su motorlarının yarısı kadar elektrik harcıyorlar).

Havuz şiltesi olarak yine Bauhaus'tan Heisnner marka 0.5 mm kalınlığında 6 metre kalınlığında 10 metre uzunluğunda havuz şiltesi satın aldım (Fiyatı metrekaresi 4.8 YTLydi; 60 metrekaresi 290 YTLye maloldu). Heissner'ın havuz şiltesi astarı da şilteyle aynı fiyata satılıyordu. Ben onun için de 290 YTL harcamak yerine, her biri 50 metrekare olan 2 adet laminant parke şiltesi satın aldım (0.2 mm kalınlığında), 100 metrekaresi toplam 30 YTLye maloldu.

Havuz şiltesinin boyutları için şöyle bir hesaplama yöntemi var: 40+Uzunluk+2xDerinlik+40 cm uzunluğunda; 40+Genişlik+2xDerinlik+40 cm genişliğinde şilte kullanılır. 40 cmler her iki taraftaki su dışında kalması gereken uzunluk, 2xDerinlikler ise şiltenin dikeyde kat ettiği mesafe. Hesaplamalarımda 6x6 şiltenin havuz için, kalan miktarın ise dere ve şelale için yeteceğini gösteriyordu.

Havuzun ortasına koymayı düşündüğüm Watermarks marka fıskiye motoru ve setini sanırım 60 YTLye satın aldım. Ancak önümüzdeki sene daha güçlü bir motor satın almayı düşünüyorum (fıskiyenin daha kuvvetli ve yükseğe su püskürtmesi için). Daha sonra 85 YTLye sırayla 6 değişik renkte ışık veren led ışıklı fıskiye başlığı satın aldım Bauhaus'tan.

Sepetli saksılar, nilüferler ve diğer su bitkilerini ayrı bir başlık altında anlatacağım. Süs havuzunu mayıs sonunda inşa ettiğim için; çok daha önceden nilüfer ve su bitkilerini alıp balkonda su dolu leğenler içinde büyütmeye başlamıştım. İlk sene sistemi geç kurabileceim için Koi konusunu erteledim. Toplam olarak yaklaşık 200 YTLlik su bitkileri satın aldım.

Kayrak taşı, kum, çakıl, çimento gibi malzemeler ve nakliyesi toplam 200 YTLden daha ucuza maloldu. 25 metre ekstra hortum, cocopeat torf, kalın kablolu elektrik tesisatı, kauçuk dış mekan prizleri vs.. diğer masraflar da yaklaşık 100 YTLye maloldu.

Özet olarak 5 ton kapasiteli şelaleli, dereli, havuzlu, nilüferli ve su bitkili sistemi işçilik hariç 1200 YTLye maloldu. İşçiliği babam ve ben yaptık.

karinca70
06-01-2008, 15:19
Değişik tarihlerde yıllık izin kullanacağımdan ötürü, sistemi parça parça inşa etmem gerekiyordu. 3 kez yıllık izin kullandım; ilkinde süs havuzunu, ikincisinde dereleri, üçüncüsünde de şelaleyi inşa ettim.

Böyle bir sistemde su seviyesi en önemli faktör olduğu için ilk olarak suyun sonlandığı yani en düşük su seviyeli yerden başlamak gerekiyor. Böylece sonradan yapılan eklemeler, havuz şiltesi üzerine örtülecek şekilde konulabileceği için genişletilebiliyor. Bu arada ilk inşa edilen kısım su ile doldurularak çalışır hale getirilebiliyor. Ben de böyle yaptım.

Yapım süreci - Süs havuzu

21 Mayıs 2007 Pazartesi

Çizimdeki ölçülere uyarak öncelikle daire şeklindeki havuzun merkez noktasını tespit ettik. Merkeze bir tahta çaktık. Tahtayı merkezde tutarak ayrı bir tahta yardımıyla 180 cm yarıçapına uyarak havuzun kenarlarını işaretledik (tahta yerine ip de kullanılabilirdi, biz iki kişi olduğumuz için çok farketmedi) Sonra kitaplardan öğrendiğimiz gibi 60 derece meyille kazmaya başladık. Kazma işlemine başlamadan bir gün önce kazacağımız bölgeyi bol miktarda sulayarak yumuşatmıştık. 10 sene önce kesilmiş olan dut ağacının hala canlı kökleri ve bazı büyük taş parçaları dışında çok sorunla karşılaşmadık.

karinca70
06-01-2008, 15:37
22-23 Mayıs 2007

Toplam 3 gün boyunca kazma işlemimiz devam etti. Aslında sadece kazmak olsaydı 1 günde çoktan biterdi. Ancak çıkan toprağın da bir şekilde kullanılması gerekiyor. Çıkan toprağı çakıllarından temizleyerek bahçede başka yerlerin doldurulmasında kullandık. Duvar dipleri boyunca 15 cm yüksekliğinde, 50 cm genişliğinde doldurmaya başladık. Ayrıca kamelyanın sadece ayakları ince uzun saksılar içinde betonlanarak gömülmüştü, ve etrafında bir şey yoktu. Tasarım gereği kamelyanın etrafını da toprakla çevirerek çiçeklik yaptık. Bu arada, toprakları koydukça saksılarda bekleyen fideleri ve fidanları da ekiyorduk. O yüzden uzun ve zor bir süreç oldu.

Çiçek, ağaç ve sebze fidelerini otobüs bagajında muz kolileriyle getirmiştik. (Muz kolilerini Esenyurt'taki hale uğrayıp ordaki kolicilerden tanesi 75 Kuruşa almıştım. Muz kolileri yanları üstü ve altı açık, iç içe iki koliden oluşuyor, plastik fideliklerden içinde 2 tanesi sığdığı ve yüksekliği de kurtardığı için şehirlerarası fide taşıması için idealdi. Hem de koliler üstüste konulabiliyordu.

Bu süreç sonunda, ters çevrilmiş bir ufo şeklinde, veya daha iyi bir tarifle derin bir yemek tabağı şeklinde süs havuzumuzun iskeleti iki kademeli olacak şekilde ortaya çıktı. Süreç boyunca her akşam ertesi gün kazmayı kolaylaştırmak adına bolca sulamayı ihmal etmedik.

karinca70
06-01-2008, 15:51
24 Mayıs 2007

Bir havuzun olmazsa olmazlardan birisi su kaçırmamasıysa, diğeri de su terazisinde olmasıdır. Yoksa havuzun bir tarafı yüksekte kalabilir. Biz de bu yüzden astarlama işlemine geçmeden önce su terazisini daha hassas olacak şekilde düzenlemeye başladık. Ancak 320 cm çapındaki havuzu su terazisine almak kolay değil. En az 3.5 metre boyunda düzgün bir cisim gerekiyor. Biz de o an için bulamadığımız için ip çekerek bunu yapmaya çalıştık. Su terazisine getirebilmek için hem havuz kenarını hem de havuz içindeki kademeyi toprak ilave ederek veya kazarak şekillendirdik.

Ancak su doldurduktan sonra havuzun bir tarafının 3-4 cm daha aşağıda olmasına engel olamadığımızı gördük. Tavsiyem her aşamada su terazisi dengesinin uzun ve düzgün bir cisimle ve hassas bir su terazisi ile sağlanması. Biz havuzu daha sonra su terazisine şilte ve astarın altına kum dökerek getirdik, tabi daha zahmetli oldu.

karinca70
06-01-2008, 16:03
24 Mayıs 2007

Havuzun iskeleti üzerine bulabildiğimiz en ince kumla astarlama işlemine başladık. 2-3 cm arası bir kum astarı sağladık. Eğimli yüzeyde kumun dağılmadan durabilmesini sağlamak için sürekli sprey hortum başlığıyla yarım saatte bir sulama yaptık. Kumu taşıma ve kumla astarlama yarım günden fazla vaktimizi aldı.

karinca70
06-01-2008, 16:17
24 Mayıs 2007

Kum astarın üzerine laminant parke şiltesini serdik. Çok ince bir kum bulamadığımız için, kumla şilte arasında bir koruma sağlayacaktı. Aslında daha derin kazıp izocamla astarlamak daha mantıklıydı ama bulunduğumuz yer itibariyle izocamı taşımayı tercih edemedik.

Parke şiltesini sermek de değişik bir zahmete sebep oldu: çok hafif bir malzeme olduğu için rüzgarda uçuşuyordu. Bu yüzden kenarlara kalas ve parke taşları koyarak bu sorunu aşmaya çalıştık. Daire şeklindeki havuzu eşit miktarda astarlamamız mümkün değildi, bazı yerleri 2 bazı yerleri 3 kat astarlayarak elden geldiğince astarladık.

karinca70
06-01-2008, 16:32
24 Mayıs 2007

Astarlamanın hemen ardından, astar bozulmadan şilteyi sermek gerekiyordu. Şilteyi sermek için önce açtık, 6. metreden kestik (6x10 metre şiltenin 6x6 kısmını çıkarmış olduk). Güneşte o kadar çabuk ısınıyordu ki, dokunmak için eldiven giymek gerekiyordu. Havuzun dibindeki astarı tutan parke taşlarını kaldırarak, havuz şiltesini havuzu ortalayacak şekilde ayarladık ve şilteyi havuzun içine serdik. Kare şeklindeki şilteyi daire şeklinde bir yere sermek kolay değil tabi ki; bazı yerlerinden katlamak gerekiyor. Katlama işlemlerini yapmanın en kolay yolu su doldurmak. Su doldurdukça su basıncı şilteyi düzeltiyor, biz de elimizle çekiştirerek daha az kıvrılacak hale getiriyorduk.

Musluk suyu çok kireçli olduğu için direkt olarak kullanmadık. Hortumu daha önceden yanımda götürdüğüm iplik, karbon ve reçine filtreli arıtmaya bağlayarak havuzu doldurduk. Böylece suyun dengesini sağlamış olduk.

Havuz şiltesindeki kıvrımlar ilk bakışta sorun gibi gözükse de, daha sonra üzerine döktüğümüz çakılları eğimli yüzeyde tutmayı kolaylaştırdığı için sorun olmaktan çıktı.

Bulunduğumuz yerde yuvarlak doğal çakıl taşı bulmamız mümkün olmadığından yol inşaatlarında kullanılan mıcır taşlarından satın almıştık. Bu havuz şiltesi açısından çok sağlıklı olmamakla beraber, olmamasından daha iyiydi. Çünkü güneşin UV ışıkları ve sıcaklığı şilteyi çok çabuk yıpratabilirdi. Görünüş açısından mıcır taşları daha güzel oldu diye düşünüyorum.

Kaldirim parke taşlarını birbirine foam köpükle yapıştırarak fıskiye için bir yükseltici bir taban yapmıştık. Bu tabanı (havuzun şiltesini ağırlığıyla ezmemesi için) köpük bir kapak üzerinde havuzun tam ortasına koyduk ve havuzu ilk kademeye kadar suyla doldurduk.

Havuzu tamamen doldurduktan sonra taşları döşemek zor olacağı için, havuzun dibini ve 1.kademeyi mıcır taşlarıyla bu aşamada kapladık. Mıcır taşlarını eldiven kullanarak leğenlerde yıkadık ve daha sonra yine eldivenlerle kovalarla taşıyıp havuzun yüzeyine serdik. Leğenlerdeki yıkama sonrası oluşan tortulu sularla ağaçları ve fideleri suladık. Yine de ilk suyu doldurduğumuzda ilk kademenin içi görünmeyecek kadar bulanıktı.

karinca70
06-01-2008, 16:54
25 Mayıs 2007

Mıcırları yıkadığımız leğen gece rüzgarla uçmuş ve fıskiyenin borusunu kırmış. Daha sistemi kurmadan meydana gelen kazayla bu kadar geniş ve derin bir havuzun bakımının nasıl yapılacağı sorusuyla karşı karşıya kaldık. Toroslarda 1300 rakımlı bir yerde olan Cevizli'de mayıs sonunda sabah suyun ne kadar soğuk olduğunu tahmin bile edemezsiniz :)

Suyun soğukluğundan çözüm bulmak zorunda kaldım :) 2.5 metre uzunluğunda sağlam bir ahşap merdiven vardı bodrumda. Onu getirdik. Merdiven basamakları üzerinde yürümek için icat edilmiş öyle değil mi? :) Tabi merdiven üzerinde yürürken havuz şiltesine zarar vermemek için her iki ucuna uzun kalasların üzerine yerleştirerek tamirat işini hallettim. (Tamirat işleri için silikon tabancaları her derde devadır, aklınızda olsun). Benzer yöntemi daha sonra yosun ve pislikler fıskiye başlığını tıkadığında ve led ışıklı başlığı takmak için kullandım. Ancak daha sonrakinde nilüferlerden ve su seviyesinin daha yüksek olmasından ötürü kalas kullanmak yerine merdivenin her ucunun altına kaldırım parke taşı koydum.

Havuz şiltemiz 600 cm genişliğinde ve uzunluğundaydı. İhtiyacımız olan ise: 40+320+2x80+40 cm uzunluk ve genişlik idi. Astarlardan dolayı derinlik 75 cme düşmüştü; sonuç olarak dışarda 30-35 cmlik pay bırakınca ikinci kat olarak artan kısmı içeri doğru üstte olacak şekilde kıvırdık. Böylece güneşe en çok maruz olacak kısım olan kenarlar bir fazladan kat ile korunmuş oldu. En baştaki planımda kayrak taşlarını betonlayarak havuzun kenar 10 cmlerini korumaktı, ancak mayıs ayında kayrak taşı bulamadım.

karinca70
06-01-2008, 17:09
25 Mayıs 2007

Havuzu tamamen doldururken bir yandan da şilteyi çekiştirip eğimleri düzeltiyorduk. Havuz dolduktan sonra havuzun dışında kalan kısmın üzerini de mıcır taşlarıyla çevirdik. Ancak su terazisinda yaptığımız hatadan dolayı bir taraf daha aşağıda kalmıştı. O tarafın mıcırlarını döşemedik, çünkü öncelikle o kenardaki şilte ve astar kaldırılarak altına kum dökülerek yükseltme yapılacaktı. Yıllık iznimin son günü olduğu için o işleri babam daha sonra yapacaktı. Benim vakit kaybetmeden bitkileri ve nergisleri ekmem gerekiyordu.

Havuz filtresinin motorunu dere ve şelale yapılacak tarafta olacak şekilde suyun içine koyduk. Havuzu son gün bitirdiğimiz için kaçak testi de yapamamıştık (hava soğuk olduğu için buharlaşma yoktu, alt kademenin su kaçırmadığı kesindi, üst kademenin de kaçırmadığı bir süre sonra belli oldu zaten :) ). Havuz filtresini geçici olarak havuzun kenarına koyduk. İçine malzemelerini yerleştirdik ve çalıştırdık.

Daha sonra yanımda getirdiğim nilüfer, lotus ve akvaryum bitkilerini ektim. Babam ben döndükten sonra su terazisini sağlayacak ve ardından mıcır taşlarının döşenmesini tamamlayacaktı. Ben döndükten birkaç gün sonra bunları tamamlamış.

karinca70
06-01-2008, 17:25
27-30 Temmuz 2007

İkinci yıllık iznime giderken yanımda bol miktarda Nilüfer ve Palmiye Merkezi'nden sipariş ettiğim bataklık bahçesi bitkileri vardı.

Süs havuzunda bıraktığım akvaryum bitkilerinin çoğu gece soğuk gündüz sıcak iklime dayanamamış ölmüşlerdi; ölen ve çürüyen bitkilerden dolayı havuzların baş belası iplikimsi yosunlar oluşmuştu; ama su berraktı. Yosunları temizleyip, bataklık bitkilerini havuza geçici olarak yerleştirdim. Nilüferleri de sepet saksıları içinde ponza taşı, torf, kil karışımı topraklarına ekip üstüne ince çakıl ve onun üzerine mıcır yerleştirdim. İçine misket gübreleri vermeyi de unutmadım. Nilüferleri havuzun kenarına her birisi bir saat olacak şekilde yerleştirdim :).

Ardından dere ve bataklık bahçesinin temelini kazmaya başladım. Çıkan toprağı havuzun etrafına çakılın dışına doğru döşedim. Daha sonra sıvanacak olan tuğlalarla kamelyaya uygun bir şekilde sekizgen yükseltinin içini doldurdum. Havuzun etrafına güneş enerjili aydınlatmaları yerleştirdim.

Bu arada, babam daha önce kazdığımız topraktan çıkan çakılları kamelyanın tabanına döşemiş, ardından da kamelyanın tabanına kaba betonu atmıştı. Kamelyanın etrafına bir sıra tuğlaları foam köpüğüyle yapıştırıp döşedim.

karinca70
06-01-2008, 17:43
Yapım süreci - Bataklık bahçesi ve dere

31 Temmuz 2007

Tasarıma göre kamelya ile duvar arasında sırasıyla dere ve bataklık bahçesi olacaktı. İlk olarak bataklık bahçesini yapmam gerekiyordu. Bunun için tuğla ile örerek mezar şeklinde bir temel attım. Bataklık bahçesinin yanında şelalenin kenarını oluşturacak olan tuğladan yükseltiyi de ihmal etmedim.

Bataklık bahçesinin ve şelalenin sınırlarını çizdikten sonra iki kademeli derenin temelini kazdım. Ancak dere planladığım gibi olmadı. Şelaleden dökülecek su, daha derin olan ilk dereden ikinci dereye yine şelale gibi dökülecekti. Ancak su yüksekliğini buna göre ayarlamak çok zor olacaktı vazgeçtim. İki derenin su seviyeleri çok farklı olmadı. Ancak ilk dere daha derin oldu; ikinci dere de süs havuzuna dökülecek şekilde ayarladım.

Öncelikle havuza yakın olan dereyi yaptım. Yine her zamanki gibi kum astarlaması ve parke şiltesi astarlaması ve üzerine havuz şiltesi örttüm. Havuzun kenarındaki birleşme yerindeki mıcırları kaldırdım, suyun şiltenin dışına taşmayacak şekilde eğimini sağladım ve ardından mıcırları yeniden yerleştirdim. İlk planımda dere havuza yüksekten dökülecekti ama onu da yapamadım . Bunu yapmak için bir tarafı komple havaya kaldırmak gerekecekti, bundan vazgeçtim.

karinca70
06-01-2008, 17:54
1 Ağustos 2007

Önce havuza yakın olan dereyi tamamladım. Ardından daha derin olan ikinci dereyi tamamladım. İkisini de suyla doldurduktan sonra mıcır taşlarını döktüm. Dere ile kamelya arasında çiçeklik kısmı bırakmıştım. Oraya taşlar döşeyerek doğal bir ayrım oluşturdum.

Bataklık bahçesini biraz küçültmeye karar verdim boyunu 20 cm kısalttım. Sonra bataklık bahçesinin içini de aynı havuz ve deredeki gibi önce kumla sonra parke şiltesiyle astarladım. Üzerine havuz şiltesini serdim. Havuz şiltesinin üzerine drenaj amacıyla kalın taşlar ve ponza taşı döşedim. Onun üzerine toprak ve kalın cocopeat ve torf karışımı döktüm. Bataklık bahçesinin dibine ortalayacak şekilde 2 adet delik deldim. En üste Palmiye Bahçesi'nden satın aldığım bataklık bahçesi bitkilerini ektim. Ek yerlerini doğal görünümlü taşlarla kapattım. Artık şelale kısmı hariç sistemi tamamlamış oldum.

karinca70
06-01-2008, 18:03
1 Ağustos 2007

Havuz filtresinin çıkışını artık şelalenin yanındaki dereye vermeye başladım. Yanmda getirdiğim bazı sığ su bitkilerini havuzdan alıp dereye sepet saksılarıyla taşıdım. Ayrıca havuzdaki su üstünde yüzen su marulu, su sümbülü gibi bitkileri de derelere taşıdım. Böylece havuzda sadece nilüfer ve lotus bitkileri kaldı.

karinca70
06-01-2008, 18:14
Yapım süreci - Şelale:

3 Ağustos 2007

Köşede kalan 2 metre uzunluğunda 1 metre genişliğindeki kısım 1x1 metrelik 2 havuzdan oluşacak; ve havuzlardan birisine dökülecek su; ordan ikinci havuza ordan da dereye dökülecekti. Henüz kayrak taşı bulamadığımız için ve bir yandan da tatil yaptığımız için; şelaleyi tamamlamayı bir sonraki yıllık iznime erteledik. Ancak ortalığı derleyip toparlama adına şelalenin kaba inşaatını tamamlamaya karar verdik.

Şelalenin kaba inşaatını tuğlalar örerek tamamladık. Alttaki şelale havuzu daha sığ, üstteki şelale havuzu daha derin olacaktı. Sistem tamamlandığında ise; havuz filtresi bahçenin üst kademesinde yer alacaktı. Havuz filtresinin konulacağı yer; bahçeye iniş için yapılacak merdivenin altındaki boşluk olacaktı. Bu plana uygun şekilde kaba inşaatı tamamladık.

karinca70
06-01-2008, 18:30
Keyif süreci - Kuşlar:

Havuz suyuna hiç bir kimyasal karıştırmadığımız için; günün belli saatleri arıların, kuşların, kelebeklerin, kedilerin, vs.. su içmelerine şahit oluyorduk. Özellikle sabahın erken saatlerinde bahçeye inip kuş sürülerinin sırayla gelip su içmelerini seyretmek çok keyifli oluyordu. Kuşların ilki duvarın üstündeki tel örgünün tepesine, ikincisi yakın bir bodur ağacın tepesine, üçüncüsü havuz kenarına sırayla geldikten sonra asayiş berkemalse diğer 10küsür tanesi havuz kenarına gelip sularını içip, banyolarını yapıp, hatta toprak banyolarını da yapıp gidiyorlardı. Sürekli birilerini nöbetçi bırakıp sırayla nöbet tutuyordu. Kımıldamadan onları seyretmek çok keyifli oluyordu.

Sebahattin Sargın
06-01-2008, 19:14
Sevgili Karinca70;

Yapanların elleri dert görmesin, harika bir bahçe olmuş. Yapım aşamalarını bu kadar güzel bir şekilde fotoğraflayıp açıkladığınız için çok teşekkür ederiz. Böye şeyler düşünen arkadaşlarımız için iyi bir örnek oldu. Bu bahçede oturup çay içmenin keyfide bir başka olur sanırım ;)

Sevgiler ;)

karinca70
06-01-2008, 20:30
Yapım süreci - Şelale:

5 Eylül 2007

3. yıllık iznimde, Antaltya'dan Akseki'ye giderken; Manavgat yolu üzerinde uzaktan tesadüfen gördüğüm taş ocağında verdiğim molayla şelalenin tamamlanması için aradığım kayrak taşı eksiğini de tamamlamış oldum. 100 kilo kayrak taşını da arabaya yükledik özet olarak...

Bu iki izin arasındaki bir gelişmeyi de anlatmak istiyorum. Aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz üzere, havuz filtresini yukarı almıştım ve bir gidiş bir de geliş hortumu ile devridaim oluyordu. Cahil kasabalıdan birisi hortumlardan sadece bir tanesini görmüş ve kaçak su kullanıyorlar, suyu boşa akıtıyorlar diye belediyeye şikayet etmiş, belediye de yememiş içmemiş baskına gelmiş :) Eee tabi filtre edilmiş tertemiz su olunca insanlar yanlış anlayabiliyor :)

Havuzun iskeleti üzerine 1 cmlik köpükleri yerleştirdik, yerlerini kumla kapladık. Üzerine yine parke şiltesi örttük. Ve önce alttaki havuzu, daha sonra da üstteki havuzu şilteyle kaplayıp, su ile doldurduk.

karinca70
06-01-2008, 20:45
Şelale havuzları dik oldukları için yüzeylerini kaplama şansımız yoktu. Ancak kayrak taşlarını üstlerine dizeceğimiz için, içi görünmeyecekti. Kayrak taşlarını havuzun üzerine dizebilmek için inşaat demirlerini boydan boya çektik, üzerlerine kayrak taşlarını yerleştirip ardından beyaz çimento ile harçladık. Harç kurumadan bir kova ve sünger ile kayrak taşlarını temizleyerek doğal görünümünü bozmamaya çalıştık.

Aşağıdaki resimlere bakınca, sistemin sonunda ortaya çıkan hatayı görebiliyorum. Onu yeri gelince anlatacağım.

Şelaleyi oluşturmanın en önemli kısmı suyun döküleceği kısmı ayarlamak. Bunun için ince ve şekli güzel bir kayrak taşı bulmak gerekiyordu. Ayrıca suyun dökülmesine paralel arkasını kapatan taşları da döşemek gerekiyordu. Daha şık görünmesi için şelalenin aktığı kısımları üstünde daha büyük bir kayrak taşı koyarak gizledim. Böylece su bir delikten çıkıyormuş görünümüne kavuştu. Benzer şeyi bir üstteki şelalede ve suyun havuz filtresinden çıkıp ilk havuza döküldüğü şelalede de tekrarladık. Bunu önceden planlamamıştık, ama yaparken ortaya çıktı. Zaten şelale ile ilgili planlarım tamamen farklıydı ama eldeki imkanlar bunu ortaya çıkardı.

karinca70
06-01-2008, 20:57
Şelalenin üzerindeki kayrak taşlarını yerleştirdikten sonra su kaçırıp kaçırmadığını 1 gün bekleyerek test ettik, su seviyesinde azalma olmadı. Tuğla duvar zaman içinde aşınmaması için, şelalenin tuğla duvarının üzerine ince bir taş duvar daha ördük. Böylece şelale daha güçlü hale geldi.

Şelalenin çalışmaya başlamasından sonra ciddi miktarda su kaybı ortaya çıktığını gördük. Havuz filtresini kısa devre yaparak yeniden test ettik (kısa devreden kastım, ana havuzdan alıp hortumla yine ana havuza vermek). Su kaybı olmadı. Bu durumda şelalede su kaçağı olduğu ortaya çıktı. Önümüzdeki sene sorunu bulup çözeceğiz. Gerekirse kayrak taşlarını söküp yeniden yapacağız. Ancak resimlerde gördüğüm kadarıyla alttaki şelalede şelale taşı, şilte seviyesinin üstünde kalmış gibi görünüyor, bu durumda taşların arasından bir yerden su kaçıyor olabilir. Sistem çalışmıyorken su kaybı olmaması havuzda bir delik olmadığının göstergesi; taşan su bir şekilde başka bir yere kaçıyor.

karinca70
06-01-2008, 21:07
Kış uykusu süreci - Sistemi sökme:

8 Eylül 2007

Kışın -15 dereceyi gören kasabamızda sistemi minimum hale getirerek bırakmamız gerekiyordu. Babam birkaç ay daha kalacağı için, havuz filtresi hariç her şeyi söktüm ve kaldırdım: Fıskiye, kamelya tentesi, aydınlatma, masa, güneş enerjili ışıklandırma, vs...

Lotus, su sümbülü, su marulu gibi dona dayanıklı olmayan su bitkilerimi kış boyunca akvaryumlarımda saklamak üzere söktüm ve yanıma aldım.

Bahçe düzenlemesini geç yaptığımız için çiçekler daha yeni coşmaya başlamıştı. Aylarca yüzlerce binlerce çiçek açmaya, domates, kiwano, vb. meyve vermeye devam etmiş. Tatil dönüşünde bahçenin çıplak olarak çektiğim son resimleri şöyleydi:

karinca70
06-01-2008, 21:27
Tamir süreci - Havuz ve derenin tamiri

Kasım 2007

Sonbaharda şiddetli bir fırtına ve yapmur sonrasında havuzun etrafındaki topraklar çamur olup havuza karışıyor. Aslında ben dönmeden önce babama, havuzun dışındaki çiçekliğin içinde drenaj delikleri açmasını istemiştim. Ancak o kadar şiddetli yağmur yağmış ki, drenaj delikleri bile fayda etmeyebilirmiş. Bu durumda babam, bana haber etmeden plan dışı değişiklik yapmış (benim yokluğumdan fırsattan istifade biraz betonlaşmaya gitmiş :) ).

Öncelikle havuzun etrafındaki toprak çiçeklik kısmını kaldırmış. Kenardaki mıcırları kaldırmış ve temizlemiş. Havuz şiltesinin kenarlarını havaya kaldırarak havuzun kenarına beton atmış. Üzerine şap döküp şapın üzerine mıcırları dökmüş. Görünüş itibariyle çok değişmemiş, biraz doğallığını kaybetmiş ama daha da güçlenmiş. Bundan sonraki su taşmalarında havuza doğru değil, havuzdan dışarı doğru olmasını sağlamış.

Babam bununla da yetinmeyip, dereleri de ıslah etmiş :) Hadi dereler neyse de, bir de bataklık bahçemi betonlamış. Önümüzdeki sene ya o beton kısmı kaldıracağım ya da kayrak taşı ile daha doğal hale getireceğim (havuza erişebilecek bir yürüme yolu yapmak için planı değiştirmiş, çünkü planda olmayan duvarlar örerek şelaleye ulaşımı kapamış :) ). Neyse ki malzemesi bitmiş, havalar da soğumuş da kamelyayı komple duvarla öremeden tamirata son vermiş :)

Not: Kamelya duvarının içinde 2 göze dikkat edin; onlar 2 adet dış mekan kauçuk 3lü prizlerin bulunduğu yer. Yağmur sonrası elektrik kaçaklarını engellemek için duvarın içine özel bir bölme sipariş etmiştim onu yapmış. O bölmenin içine su gelmeyecek şekilde bir kapak da yapacağız. Ayrıca havuz filtresinin konulduğu merdiven altına da bir kapı yapılacak. Henüz kaba işçiliği bitmediği için ince işçilik önümüzdeki yaza kaldı. DIY (Do It Yourself) peyzaj yapınca işler biraz uzun sürüyor, ama kesinlikle zevkli ve sağlıklı olduğunu söyleyebilirim (tüm bu süreç içinde Ramazanda geri almış olsam da 8 kilo verdim)..

TO BE CONTINUED THIS SPRING :) ...

A.Şahin
06-01-2008, 23:48
Elinize saglık gercekten cok guzel olmus... Birde havuzun koili fotograflarınını da beklerız...

tugo
07-01-2008, 00:14
İyi bir uğraş vererek güzel bir neticeye ulaşmışsınız.Elinize sağlık

sukranayalp
07-01-2008, 09:33
Güle güle oturun ve keyfini çıkarın.

Süs havuzunun çevresindeki zemini % 60 oranında kayrak taşı ile kaplarsanız daha estetik bir görünüme ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu sayede havuz çevresinde dolaşma, ve gerektiğinde çevre bitkilere bakım gibi faaliyetleriniz de kolaylaşacaktır.

Aklınıza ve emeğinize sağlık.

MSaygin
07-01-2008, 09:39
Elinize sağlık, tüm işi yapmak gerçekten zor, iyi başarmışsınız.

denizakvaryumu
07-01-2008, 10:12
İşin doğrusu ben bu kadar uğraşamazdım :)

Yapı marketlerde satılan en büyük boy plastik havuzlardan birini (belki bir orta boy da yanına) alıp kazılan yere monte ederdim :)

Yine Bauhausda satılan şelale altlıkarından da bir dere oluşturur işi bitirirdim :)

Tabi DIY ın keyfi başka elinize sağlık.

limon
07-01-2008, 11:14
Elinize sağlık. Aklıma takılan bir kaç sorum var.

Havuz yaparken zeminde kullandığınız naylon ne kadar süre sağlam kalabilirmiş? Bu kadar zahmet verdikten sonra acaba daha dayanıklı bir zemin malzemesi mi kullansaymışsınız?
Aklıma ilk gelen çoluk çocuk eline bir sopa alıp suya daldırsa naylon delinir o kadar zahmet boşa gider mi?

Havuza içten de hafif bir ışıklandırma güzel olmaz mı? (Belki ben göremedim)

Emeğinize sağlık.

zenfree
07-01-2008, 11:24
Sayın karınca70 sizi ve babanızı tebrik ediyorum. Bataklık bahçenizin betonlanmasına üzüldüm doğrusu.:)
Bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

abk
07-01-2008, 13:09
Okurken kazma küreği kapıp havuz yapasım geldi. :p Ellerinize sağlık.

orcanöbekçi
07-01-2008, 22:59
Mükemmel bir çalışma yapmışsınız.
Bizimle paylaştığınız için teşekkürler.Koileri koyduktan sonra tarifi zor bir haz
ile seyredip saatler geçireceksiniz umarım. Koili fotoğraflarınıda bekliyoruz.İyi seyirler.

nevsune
07-01-2008, 23:42
Verdiğiniz emek ve ortaya çıkan sonuç inanılır gibi değil. Havuzunuzun başında her daim bol keyifler dilerim.

Sizi yürekten kutluyorum.

Emre Albayrak
07-01-2008, 23:50
Süz havuzunun yanında bulunan alanı ahşapla kaplayın efendim. Durduramıyorum bu ahşap tutkumu. İnsanların projelerine de musallat oluyorum.. = )

hassoman
08-01-2008, 01:51
Zekanız ve estetik yetiniz dikkati çekmeyecek gibi değil.:D
Kıskanmadım desem yalan olur. :p
Kutlarım dostum. Çok uğraşmışsınız ama değmiş...
Havuzun keyfini, emeğinizi takdir edenlerle birlikte çıkarmanızı dilerim...:D
Ellerinize sağlık...

karinca70
08-01-2008, 14:34
Kayrak taşı bulabilirsem, iki seçenek üzerinde düşünüyorum.

1. Havuzun kenarlarını kaplamak. Ve tabi ki şelalenin oraları da dekore etmek.

2. Sizin dediğiniz gibi etrafını yürüyüş yolu olacak şekilde kaplamak.

Güle güle oturun ve keyfini çıkarın.

Süs havuzunun çevresindeki zemini % 60 oranında kayrak taşı ile kaplarsanız daha estetik bir görünüme ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu sayede havuz çevresinde dolaşma, ve gerektiğinde çevre bitkilere bakım gibi faaliyetleriniz de kolaylaşacaktır.

Aklınıza ve emeğinize sağlık.

karinca70
08-01-2008, 14:38
İşin doğrusu ben bu kadar uğraşamazdım :)

Yapı marketlerde satılan en büyük boy plastik havuzlardan birini (belki bir orta boy da yanına) alıp kazılan yere monte ederdim :)

Yine Bauhausda satılan şelale altlıkarından da bir dere oluşturur işi bitirirdim :)

Tabi DIY ın keyfi başka elinize sağlık.

Plastik havuzların en büyüğü 1 ton sanıyorum; benim kurduğum sistem toplamda 5 ton. Plastik havuzların en büyüğünün nakliye maliyeti, diğer sistemin toplam maliyeti kadar tutabilir ayrıca :)

Zaten en zor kısmı kazmak; kazdıktan sonra üzerine şilte sermek o kadar da zor değil :) Hem şilte görünmediği için daha doğal görünüyor.

karinca70
08-01-2008, 14:44
Elinize sağlık. Aklıma takılan bir kaç sorum var.

Havuz yaparken zeminde kullandığınız naylon ne kadar süre sağlam kalabilirmiş? Bu kadar zahmet verdikten sonra acaba daha dayanıklı bir zemin malzemesi mi kullansaymışsınız?
Aklıma ilk gelen çoluk çocuk eline bir sopa alıp suya daldırsa naylon delinir o kadar zahmet boşa gider mi?

Havuza içten de hafif bir ışıklandırma güzel olmaz mı? (Belki ben göremedim)

Emeğinize sağlık.

Merhaba;

Süs havuzu için üretilmiş havuz şiltesinden kullandım. Esnek ve ağır bir madde. İçeriğini tam olarak bilmiyorum. Ancak özellikle delinmedikten sonra ve direkt güneş ışığı almadığı sürece 5-10 sene bir şey olacağını sanmıyorum.

İkinci olarak, havuz şiltesini üreten firmanın şilte yapıştırıcısından da aldım. Bu şilte üzerinde yama yapma şansı veriyor (tabi havuzu delinen noktaya kadar boşaltmak kaydıyla). Zaten şu anda kullandığım havuz şiltesi de 6 metre genişliğinde ama 2 metre ara ile yapıştırma yerleri var.

Üçüncü olarak şilte direkt olarak görünmüyor, üzerinde mıcır kaplı. Zaten direkt görünseydi güneş ışığına maruz kalacağından eskiyebilirdi. Şiltenin üzerindeki mıcır, fiziksel darbelere karşı da koruyor. Ama tabi ki yine de delinebilir. Delinirse tamirat yapmak gerekecek. İnşallah yakın zamanda böyle bir şey gerekmez.

Havuzun fıskiyesinde led aydınlatmalı fıskiye başlığı var. Gece görünümü güzel oluyor. Doğal süs havuzu ve nilüfer havuzu olduğu için abartılı aydınlatma yapmak istemedim.

karinca70
08-01-2008, 14:49
:) Benim projemde de hiç ahşap yok aksi gibi :)

Bu arada, havuz ve derenin birleştiği yerde 2 yıllık ceviz fidanı var, boya versin diye yandan budadık (3-4 metre olmuştu en son). 3-4 metreden sonra yanlara doğru büyümesine izin vererek havuzun ve kamelyanın üstünde gölge alan yapmasını sağlayacağız inşallah. Şelalenin bulunduğu duvar kuzey cephesi. Cevizin bulunduğu yer şu an için havuza gölge yapmıyor.

Süz havuzunun yanında bulunan alanı ahşapla kaplayın efendim. Durduramıyorum bu ahşap tutkumu. İnsanların projelerine de musallat oluyorum.. = )

Sonja Varol
16-02-2008, 12:39
Elinize emeginize saglik. Gercekten cok yorucu bir is ama sonucta basari ve mutluluk var. Biz de bir benzerini yaptik. Sadece bizimkisi havuz siltesi olarak üretilen nylon madde yerine hazir olan süs havuzu kullandik. Müsait bir zamanda bende ekleyebilirim. Bol günesli cicekli bahce günleri diliyorum...

ezgili dünyam
15-03-2008, 09:29
Ellerinize emeğinize sağlık, keşke bende yapabilsem.

tijeen
15-03-2008, 16:20
Süperrr ,harika olmuşş.Sizi ve babanızı tebrik ederim.Ne güzel kendinizin uğraşması ve bu harika bahçeyi oluşturmanız,elleriniz dert görmesin.Bahçenizde aileniz ,eşiniz ,dostunuz ile beraber mutlu keyifli saatler geçirmenizi dilerimm

CaN_BaKıR
19-03-2008, 22:54
Ellerinize sağlık.. Çok güzel bir havuz ve bahçe olmuş.. Muazzam bir estetik var bahçede.. Peyzaj konusunda çok yeteneklisiniz anlaşılan... Tebrik ederim..

wonderlands
20-03-2008, 16:12
Ellerinize sağlık..Bizimle paylaştığınız için teşekkürler (:

Hasan Lalezar
22-03-2008, 13:04
Ellerinize Sağlık. Ben bu tür şeyleri yapma aşamasında daha çok zevk alıyorum. Emin olun sizinde projeler bitmez. Her sene bir şey ilave olur. Karşısına geçip oturmak yerine çalışıp geliştirmek daha zevk veriyor insana.

Aziz Gerzeli
22-03-2008, 14:25
Sayın Karınca 70; emeklerinize sağlık.Teşekkür ederim

Hasan Lalezar
22-03-2008, 20:40
Sayın Karınca ,havuzun iç kenarlarında çakılları yapıştırmadan nasıl durdurabildiniz. Zamanla dibe birikmiyorlarmı?

karinca70
14-04-2008, 13:11
Sayın Karınca ,havuzun iç kenarlarında çakılları yapıştırmadan nasıl durdurabildiniz. Zamanla dibe birikmiyorlarmı?

Çakıl taşları birbirini tutuyor. Kurcalanmadığı sürece çakıl taşları kımıldamıyor. Aşağı düşenler olursa onu yeni çakıllarla dolduruyordum; ancak zamanla çakılların arası da küçük birikintilerle kapanıyor. Böylece bir örtü halini alıyor. Nilüferlerin kökleri de sarınca daha kuvvetli olacağını düşünüyorum. Ayrıca eğim de çok dik olmadığını da eklemem gerekiyor.

ahmeter
14-04-2008, 17:25
Havuz calışmalarınızda bu kadar gayretli olmanız cok güzel .Havuz için bol miktarda kayrak taşı ve Türkiyenin değişik bölgelerinden gelmiş taşları İstanbul kemerburgaz da bulabilirsiniz havuz modelleride var su kemerlerinin hemen yanında yolun üzerinde havuzun etrafını kayrak taşları ile cevirip üzerlerine ara ara büyük taşlar dizildiğinde güzel duruyor selamlar

samanyolu
26-04-2008, 12:41
öğretici bir çalışma yeni fikirler beliriyor insanın kafasında elinize sağlık....

yunusx
27-04-2008, 11:10
çok güzel bir havuz olmuş çok etkileyici

fakir
13-05-2008, 21:10
Ellerinize sağlık. Bahçeme yapmaya çalıştığım süs havuzum için bana çok fikir verdi, teşekkürler....

karinca70
20-05-2008, 10:40
Bu hafta sonu 17-19 Mayıs 2008 tarihlerinde memleketime gittim.

Kış sürecinin sonunda süs havuzumun durumu şöyleydi:

Havuzun suları bir miktar azalmıştı. Suyun içinde özellikle havuza dökülen yaprak çürüklerinden dolayı oluşmuş olan iplik yosunlar yoğun bir miktarda vardı. Su seviyesi nilüfer saksılarının yarısına kadar düşmüştü; ancak nilüferlerin hepsi yaşıyordu (daha doğrusu kış dönemi sonrası yeniden canlanmıştı). 8 nilüferden 3 tanesi özellikle daha gelişmişti.

karinca70
20-05-2008, 10:50
Babam havuzun üstünü ve suya temas eden yanları betonlayarak havuzu biraz daha büyütmüş. Beton kurumadan üstüne çakıl taşı dökerek görüntüyü korumaya çalışmış. Havuzun suyunu yarı yüksekliğe kadar düşürecek şekilde su pompası ile boşalttık (suyu israf etmemek için gübrelediğimiz meyve ağaçlarına verdik).

Havuzun içindeki yosunları önce tırmık sonra file ile temizledik. Nilüferlerin üstündeki yosunları temizledik, 6 ay salınımlı NPK gübre ile 6 ay salınımlı mineral destek gübrelerini köklerine serpip (toplam 8 adet delikli nilüfer saksısını eşit aralıklarla) havuzun dibine yerleştirdik. Nilüferlerin büyümesine kadar yosunlanmayı azaltmak amacıyla akvaryumda sakladığım bir kavanoz su mercimeğini havuza bıraktık.

Babam hazır su seviyesi düşmüşken, havuzun kenarlarını daha doğal görünecek ve çakıl yapıştıracak şekilde tamir edecek. Bunun için havuzu geçici olarak tam olarak doldurmadık ve öyle bıraktık. Bu sürede nilüferler de su yüzeyine ulaşmış olurlar. Şimdilik havuz filtresi ve fıskiyeyi de çalıştırmadık (şelale havuzları ve deredeki tamiratlar nedeniyle).

Son bıraktığım haliyle havuzun iç görünüşü şöyle:

karinca70
20-05-2008, 10:57
Geçen sonbaharda fırtına ve sağnak yağış sonrası havuzun etrafındaki çiçeklik taşmış ve havuza akmıştı. Babam bu yüzden bu çiçekliği iptal etmiş ve havuzu betonlayarak normal seviyesinden 5-10 cm daha yukarı kaldırmıştı. Havuzun etrafına çiçeklik yapmamaya ancak bahçedeki delikli hortum sulama sistemi ile çevirmeye karar verdik. Havuzun etrafını sırasıyla yeşil-beyaz alaca taprak renkli latin çiçeği, gül ve orman gülü ve zinnia ekerek yeşillendirmeyi hedefledik. Havuzun sağ kısmına ayrıca kozmos, ve dere ile birleştiği köşeye Yucca da ektik. Havuzun sol üst kısmına birkaç adet Phlox, kum zambağı, kadife çiçeği ve cosmos da ektik. Bu ektiklerimiz içinde çok yıllık olanlar sadece gül, orman gülü, phylox, kum zambağı ve yucca.

karinca70
20-05-2008, 11:20
Babam geçen sonbahar derenin kenarlarını da betonlamış; bataklık bahçesinin sınırlarını bozmuş ve arasını (şelale havuzlarına erişebilmek için) betonlamış.

Dereyi yeniden düzenlerken su terazisinde hata yapmış. Bu yüzden dereleri boşaltıp, kenarlarını yeniden betonlayıp düzeltecek. Bu arada bataklık bahçesi ile dere arasındaki beton kısmı biraz daha yükseltecek ve üstünü çakıl ile kaplayacak.

Bataklık bahçesi boyunca; ön kısımlara soldan sağa 3 çeşit hosta, kobra zambağı, adını şu an unuttuğum çok yıllık bir yaprağı güzel görünümlü bir bitki ve 2 adet purple majesty Millet ve 2 adet fil kulağı bitkisi ektim. Orta kısma tüm bahçe duvarı boyunca ektiğim Japon Sabah Sefası sarmaşıklarının devamını ektim. Bu sene tüm duvar boyunca Sabah sefası çiçekleri yapmaya karar vermiştim. Arka kısma 5 tür Canna rizomları ektim. Ayrıca önceki senelerden kalan böğürtlen türlerine de dokunmadım.

Derenin kamelya ile arasındaki kısmında önceki seneden kalan sarmaşık güller, yuvarlak yapraklı hanımeli sarmaşığı, adını şu an hatırlamadığım bir sarmaşık ve clematis duruyordu (clematislerden bir tanesi kurumuş). Bu arada havuza yakın köşedeki beyaz noktalı yapraklı bodur Callalar da duruyordu; yanımda yeni getirdiğim 2 çeşit bodur Callayı daha ektim. Ayrıca kamelya duvarı boyunca kokulu Glayöl türü olan Acidantheraları, dereye doğru ise şeftali renkli latin çiçeklerini ektim.

Şelale havuzlarının taş duvar kısmını kaplaması için Amerikan sarmaşığı ve merdivene doğru gölgede büyümesi için sarmaşık ortancayı ektim.

karinca70
20-05-2008, 11:30
Geçen sene şelale havuzlarından kaçak olduğunu tespit etmiştik, ancak tamir etmeye vaktimiz olmamıştı. Kış sonunda iki şelale havuzunu da dolu bulduk. Zaten sorun içinde değil, taşma durumunda oluştuğunu biliyorduk. Havuzu en başta yaparken su terazisini tam doğru yapamamaktan kaynaklanıyordu sorun.

Süs Havuzu yapımı için Altın Kural: Çok kaliteli ve uzun bir su terazisi kullanın.

Şelale havuzlarının taşma kısmındaki kayrak taşlarını havuz şiltesinin üstüne doğru betonlamıştık. Arada zamanla kaçak oluşsa bile, havuz şiltelerinin kat kat üstüste örtülme şekli suyun sistem dışına çıkmasına engel olacaktı. Ancak su taşırma kayrak taşlarının su seviyesi; su terazisindeki sorun nedeniyle havuzun yan kısmına göre aşağıda kalmasına ve havuz şiltelerinin koruması dışına kaçmasına sebep olduğunu farkettim. Bu yüzden şelale havuzlarının su taştığı kayrak taşlarını kırarak çıkardım. Su motoru ile bu haliyle 1 gün çalıştırdım; su sıçramalarından kaynaklanan az bir miktar su kaybı dışında sorun olmadığını gözlemledim. Su taşırma kısmını daha sonra tamir etmek üzere sistemi o haliyle bıraktım.

Alt şelale havuzu daha sığ olduğu için; içine delikli saksılara ekili olan su kestanesi ve cüce nilüfer fidelerini koydum. Ayrıca su nanesi fidelerini su üstüne bıraktım. Ayrıca geçen seneden kalan papirüs saksılarını suda bıraktım (kökleri sağlam ancak sapları çürümüştü, belki yeniden yeşerir umuduyla).

karinca70
20-05-2008, 11:32
19 Mayıs 2008 itibariyle süs havuzu ve bahçenin durumu aşağıda.

kazim polat
23-05-2008, 23:41
Ne diyelim ellerinize,yüreğinize sağlık!

peyzajciyiz.biz
24-05-2008, 10:26
güzel fikirler edindim teşekkürler. herkese :D

karinca70
23-07-2008, 14:16
Geçen hafta babam 1 haftalığına geldi. Havuzun etrafına ve bahçenin kenarlarına tohumlarını ektiğim tüm çiçekler açmışlar. Güller ve diğer çok yıllık çiçekler de coşmuşlar. 6 ay yavaş salınımlı gübrelerden vermiştim; düzenli sulama ile bu sene çiçek ve sebzeleri yakmadan büyütmeyi başardık inşallah..

Havuzun içindeki nilüferler de 1 aydır çiçek açmaya başlamışlar. Praktiker'de bende olmayan beyaz çiçekli nilüferden aldım birkaç gün önce (20 YTL fiyatı); hazır kil topraklı saksısında ekili ve 5-6 yapraklı haliyle aldım ve şimdilik balkondaki kovaya koydum.

sakagun
23-07-2008, 15:46
Havuzunun son halini merak ettim Karınca70. Fotoğraf koyarsan sevirinim.

erhanciftci
26-07-2008, 21:37
Sevgili karınca70 havuz yapım aşamalarını öyle bir anlatmışsınız ki anlatımınıza da havuzunuza da aşık oldum... Bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

karinca70
18-08-2008, 11:06
16 Ağustos 2008: Havuzun devridaim filtresi ve fıskiye kullanılmadan geçirdiği 2.5 ay sonundaki hali.

Bu geçen süre içinde babam süs havuzunun 30 cmlik ilk basamağına kadar beton atmış (havuz şiltesi ve çakıl taşları üzerine).

Havuz biraz kokuyordu, suyu kirliydi ve nilüferlerin üstünde çok miktarda yaprak biti vardı. Ancak bu hali ile bile günde 2-3 çiçek açıyormuş.

Havuz etrafındaki çiçeklerin çoğu açmışlar. Çiçekleri budayıp iyice bir sulama yaptım. Bir iki hafta içinde daha çok çiçekli hale gelecektir inşallah.

karinca70
18-08-2008, 11:23
17 Ağustos 2008:

Derin bir delikli saksıyı tepsi olarak kullanıp; üzerine geniş bir saksıyı (tabanını kesip) kalıp olarak kullanıp içine beton döktük (babam döktü yani, betonlamasever olarak :) ). Sonra saksının üzerine 20 cmlik 4-5 çivi çakarak daha küçük boy bir saksıyı daha kalıp olarak üzerine döktük. Böylece havuzun ortasında fıskiye için sağlam bir yükselti sağlamış olduk. Ayrıca fıskiye yükseltisinin üstüne, beton daha kurumamışken, (1500 lt/saat kapasiteli, Bauhaus'tan 140 YTL fiyata) yeni satın aldığım fıskiyenin iki tırnakla takılabileceği iki uzun ve büyük çivi daha çaktık. Böylece rüzgarla fıskiyenin devrilmesini engellemiş olmayı hedefledik.

18 Ağustos 2008:

Öncelikle nilüferleri saksılarıyla suyun içinde çıkardım. Çürümüş ve sararmış yaprakları temizledim. Babamın daha önce acımasızca betonladığı dereye (şimdilik yalağa benziyor :) ) su doldurup saksıları içine yerleştirdim (nilüferlerin kurumaması için). 6 ay salınımlı gübrelerden bir miktar daha saksılara yerleştirdim.

Havuzun pompası ve hortumu ile havuzun içindeki suyu çekerek havuz etrafındaki ağaç ve çiçeklere verdim.

Daha sonra havuzun içine girip, içindeki çakılları yukarı doğru çıkardık; ilk beton tabanın üstüne de serdik. Havuzun ortasındaki çakılları alıp oraya birkaç kova dere kumu serdik.

Fıskiye yükseltisini havuzun ortasına yerleştirdik; üzerine fıskiyeyi ve gece led ışıklarıyla yanan fıskiye başlığını yerleştirdik, kabloları çektik. Daha sonra 8 nilüfer saksısından hayatta kalan 7 tanesini havuz tabanına koyduk (İstanbul'da balkonda kovada bekleyen 1 tane beyaz çiçekli nilüfer için yer ayırdık).

Daha sonra çeşme suyu ile doldurmaya başladık (birkaç saat sürdü su dolumu)

karinca70
18-08-2008, 11:27
Devridaim pompasını ve filtreyi de havuza yerleştirdik. Betonlanmış olan üst derenin su terazisinde sorun olduğu için şelale ve üst dere tamir edilinceye kadar; filtreden çıkan suyu geçici hortumla alt dereye verdik. Fıskiyeyi çalıştırdık. Bu arada suyun içinde hala kalan büyük pislikleri akvaryum filesi ile temizledik.

Nilüferler daha sığ suda oldukları için yapraklarının çoğu ve çiçekleri (2 pembe 1 sarı) suyun içinde kaldı. Bir hafta içinde nilüferin yeni derinliğe göre kendisini adapte etmesini bekliyorum. Fıskiye ile birlikte nilüfer üstünde yaprak biti barınmayacağını sanıyorum. Yine de kalırlarsa daha sonra Neemazal ile ilaçlama yapacağım.

otugay
18-08-2008, 11:43
Sayın Karınca70'in yaşadığı su terazisi problemini benzer işlere girişecek arkadaşlarımızın yaşamaması için pratik bir bilgi vermek istiyorum.

Bir şeffaf hortum alarak veya mevcut hortumunuzun uçlarına birer metre şeffaf hortum parçası ekleyerek istediğiniz uzunlukta su terazisi yapabilirsiniz. Hortumu uçlarda yarımşar metre boşluk kalacak şekilde su ile doldurup uçlarını seviyeleri işaretleyeceğiniz yerlere koyarsanız hortum içindeki su seviyeleri tam aynı hizayı gösterecektir.

karinca70
01-09-2008, 12:10
26-30 Ağustos 2008:

Havuzu temizledikten sonra tamamen doldurduktan bir saat sonra su seviyesi yakkaşık 5 cm boşalmıştı. Yani kaçak vardı.

Kaçağın sebebi; betonlanma düşünülmeden önceden bahçe toprak yer seviyesine göre yerleştirilmiş olan havuz şiltesinden kaynaklanıyordu. Havuzun kenarlarında yaklaşık 60 cm şilteler aşağı doğru kıvrılmış ve kalan 1 metre kısmı yine havuzun içine doğru ikinci kat olacak şekilde serilmişti. Üzerindeki çakıllarla birlikte betonlanınca; havuzun yüksekliği yaklaşık 5 cm yükselmesine rağmen, alttaki şilte eski yerinde durduğu için; ve şilte ile beton arasında mutlaka su geçişi olduğu için; bileşik kaplar kanununa göre; havuz tam olarak doldurulduğunda üstteki 5 cm su kaçak haline geliyordu.

Sorunu çözmenin üç yolu vardı: Birincisi üst kenarı betonlanmış olan havuzun tam olarak doldurulmaması, ikincisi betonun üzerine tüm havuzu kaplayacak ikinci bir şiltenin kaplanması (ki dere için bu yöntemi uygulamayı karar verdik); üçüncüsü ise; toprak seviyesinde olan şiltenin kenarlarının yükseltilmesi.

Bunun için öncelikle havuzun üst betonunun dış kısımlarının kırılması gerekiyordu. Havuzun üstüne iki seferde beton atıldığı için, çekiçle güçlü bir şekilde vurunca altındaki toprağa gömülü şilteye zarar vermeden betonları kolaylıkla söktük. Daha sonra şiltenin üstündeki toprağı kaldırıp; şilteyi havaya kaldırıp; çıkan toprağı şiltenin altında doldurarak; havuzun etrafında şilteyi toprak ve havuz seviyesi üstüne çıkarmış olduk. Çıkan beton parçalarının taşınması, şilteye zarar vermeden toprağın kazılıp şiltenin altına alınması biraz yorucu oldu.

Sonuç olarak aşağıdaki durum elde edildi:

karinca70
01-09-2008, 12:26
Yeni getirdiğim beyaz nilüferi delikli saksıya koyarak havuzdaki nilüfer sayısını sekize tamamladım.

Ayrıca yakın bir ilçedeki bir akvaryumcudan yaklaşık 10 cm civarında olan 12 adet koi alıp havuza attım. Havuzun suyu kirli olduğu için Koiler günlerce hiç görünmediler. Ancak ölmüş olsalar su yüzeyine çıkacaklarını bildiğimden çok umursamadım; yem de vermedik, çünkü havuzun içi börtü böcek larvası kaynıyordu (ki birkaç gün içinde tamamen temizlendiler). Havuzun suyunun temizlenmesi için evdeki yastıklardan bir tanesinin içindeki elyafları çıkarıp filtreye ekledik ve UV (ultraviyole) filtreyi çalıştırdık; su birkaç gün içinde gözle görülür şekilde temizlendi. Bu arada yapılan tamiratlar da bittikten sonra su seviyesini yükselterek havuzu tamamen doldurduk. 4. günden itibaren koiler yem aramak için görünmeye başladılar (yine de günün çoğunu nilüfer köklerinin ve saksılarının arasında saklanarak geçiriyorlar). Havuzda larva kalmadığı için yem vermeye başladık. Ancak henüz fotoğraf çekebilecek kadar evcilleşmediler.

Bu arada nilüferler çiçek açmaya devam ediyorlardı. Ancak su seviyesi ile sürekli oynadığımız için; son durumda çiçekler ve yaprakların çoğu suyun içinde kaldılar.

karinca70
01-09-2008, 12:30
Havuzun ilk kademesinin üstünde ve aşağı doğru yer yer eksilen çakıl taşlarını havuzun üstünden kaldırdığımız mıcır taşları ile tamamladık. Havuzun üst kısmında sadece betona karışık olan mıcır taşları kaldı.

Havuzun kenarında yukarı kıvırdığımız şiltenin her iki kenarının 5er cm kalınlığında 15 cm yüksekliğinde betonlanmasına karar verdik (resimlerde havuz şiltesi ikiye katlı olduğu için 15 cmden kısa gözükebilir; ancak istesek 25 cme kadar yükseltebilirdik; tabi bu durumda derelerin de yükseltilmesi gerekirdi; o yüzden sadece 15 cmde karar kıldık). Betonlama sonrası havuzun içinde kalan kısmının üstüne yeniden mıcır dökülecek. Ayrıca yer yer daha büyükçe taşlar koymayı düşünüyoruz. Böylece değişik su seviyelerinde kuşların havuzdan kolaylıkla su içmelerini sağlamış olacağız. Hem havuza yeniden kaçak bir kuş katı çıkmış olacağız; hem de su yüzeyi ve derinliği de artmış olacak.

karinca70
01-09-2008, 12:38
26 Ağustos 2008:

Aşağıdaki şelale su kaçırdığı için; yukarıdaki şelale ise su terazisinin yanlış yapılmasından dolayı; her ikisinin de yeniden yapılmasına karar verdik. Ancak bu sefer yoğurdu üfleyerek yedik:

İlk önce şelale havuzlarının üstündeki kayrak taşlarını çekiçlerle kırarak çıkardık (taşlar havuz şiltesinin üstünde oldukları için kolaylıkla sökülebiliyor). Sonra üst şelalenin dışındaki yan taş duvarı söktük.

Daha sonra şelalenin üstünde yürüyebileceğimiz bir alan olabilmesi açısından; duvar tarafındaki kısmına kalın tuğladan duvar ilavesi yaptık. Sonra şelale havuzlarının içe ve dışlarının sıva olmayan kısımlarını sıva yaptık. Su terazisinin sağlanması için gerekli yerleri betonla yükselttik; ayrıca şelalenin akacağı yerleri kırarak su seviyesini düşürüp yeniden betonladık.

karinca70
01-09-2008, 12:52
İlk önce alt şelale havuzunu hazırladık: Aynı şekilde havuzun içine önce birkaç kat laminant parke şiltesi serdik. Üzerine farklı olacak şekilde; eski şilteyi serdik. En üste de bu sefer öncekinin iki misli kalınlığındaki havuz şiltesini serdik ve suyu doldurduk. Suyu doldurdukça kıvrımları kenardaki parke taşlarını da kullanarak düzenledik.

Daha sonra üst şelale havuzunu eski şilteyi kullanmadan hazırladık (üst şelale havuzunun eski şiltesi delik olmadığı için başka bir amaçla kullanmak üzere katlayıp kaldırdık).

Ayrıca betonlanmış derenin üzerine de aynı şekilde 2 kat laminant parke şiltesi üzerine kalın havuz şiltesini her iki dere için de üst üste olacak şekilde serdik.

Burada dikkat edilmesi gereken; şiltelerin suyun akış yönüne doğru; üst üste konulacak şekilde ayarlanması. Alt derenin havuza dökülecek kısmını sonradan düzenlemek üzere fazladan bıraktık; üst kısmını üst derenin şiltesinin altına serdik. Üst derenin alt kısmını alt derenin şiltesinin üzerine; üst kısmını ise; alt şelalenin altına serdik. Aynı şekilde alt şelalenin üst kısmını da üst şelalenin alt kısmının altına serdik.

Geçici olarak sadece şiltelerle kaplı olarak şelale ve dereyi yeniden yapılandırmış olduk. Bu haliyle hepsini su ile doldurarak su seviyesi ve akış testini yaptık. Bir gün de su kaçırma testi için bekledik.

Not: Havuzda artık koiler olduğu için klorlu şebeke suyunu direkt olarak kullanmıyoruz; onun yerine şebeke suyunu aktif karbon ve reçine içeren filtreden geçiriyoruz.

karinca70
05-09-2008, 16:01
27 Ağustos 2008

Şelale havuzlarının sularının döküldüğü yerleri diğerlerinden önce yapıp tamamlayıp, su terazisini kontrol etme çalışmasına başladık. Yapay bir şelalenin en önemli kısmı suyun yatay ve çok dağılmadan döküldüğü kısmı yapmak olmalı. Ayrıca dökülen su; bir alttaki su dolu bölüme dökülmeli ki su sesi tam olarak oluşsun.

Bunun için derz dolgusu ile alt ve üst şelale havuzlarının su döküldüğü yerleri tamamladık. Ancak daha sonradan derz dolgusunun çimentolu ince beton kadar sağlam olmadığı ve daha güzel görünmediği için diğer kısımları harçla yapmaya karar verdik.

Şelalelerin su dökülen kısımlarını elden geldiğince şilte ile taş arasını betonladık; ayrıca bu betonları havuzlara paralel serdiğimiz inşaat demirlerine betonla sabitledik.

Sonuç olarak ilk aşamada şelalelerin ilk parçaları oluşmuş oldu:

karinca70
05-09-2008, 16:19
28 Ağustos 2008

Alt ve üst şelalelerin üstlerini uygun gelecek şekilde taşlarla kapladık; gerekli yerleri inşaat demirlerine betonla yapıştırdık.

Şelalerin su döküldüğü yerleri; su akışını gizlemek için kat kat taşla kapattık. Sonuç olarak havuzun yan kısımları hariç üst kısımlarını bitirdik.

karinca70
05-09-2008, 16:21
29 Ağustos 2008

Şelalenin yanlarını da taşlarla döşedik. Kalan taşlar ile babam daha sonra derenin kenarını kaplayacak. Derenin içine de mıcır taşı dolduracak. Bu şekilde betonlanmış görüntüyü değiştirmiş olacağız.

tugo
05-09-2008, 16:25
29 Ağustos 2008

Bu şekilde betonlanmış görüntüyü değiştirmiş olacağız.

Bir yokluğunuzda aniden betonlanma ihtimali varmı hala yoksa bu konuda bir mutabakat sağladınızmı?

Elinize sağlık.

karinca70
05-09-2008, 16:29
Babama betonlaması için havuza kat çıkma kenarlarını ve çiçeklik kenarlarını tarif ettim :) İnşallah şelale ve dereyi betonlamaz artık :)

Bu arada kamelyanın tentesini; masa ve sandalyeleri çıkardıktan sonraki bahçenin görünüşü şu şekilde:

tugo
05-09-2008, 16:35
Çok güzel ve keyifli bir ortam oluyor.

karinca70
08-09-2008, 08:45
Çok güzel ve keyifli bir ortam oluyor.

Bir hafta geçti, Koi balıkları ortama iyice alışmışlar, havuzda dolaşmaya başlamışlar, yemlenmeye de alışmışlar :) Umarım kışın (Ekim-Kasım ayından Nisan ayına kadar) kimse yokken havuz tamamen donmaz. 4 tonluk havuzda 12 koinin larva ve böceklerle beslenebileceğini umut ediyorum (kışın metabolizmaları yavaşladığı ve yağ stoklarını kullandıklarını da hesaba katarak).

tugo
08-09-2008, 10:43
Sayın Karınca 70,

Ben de koilerle beraber ilk kışı yaşıyacağım. Ama tüm kaynaklar beslenme konusunda sizin belirttiklerinizi yazıyorlar, hatta özellikle sakın yem vermeyin diyorlar.

Bakalım kış sonu bu konuda da tecrübe edinmiş oluruz.

otugay
08-09-2008, 13:05
Bir hafta geçti, Koi balıkları ortama iyice alışmışlar, havuzda dolaşmaya başlamışlar, yemlenmeye de alışmışlar :) Umarım kışın (Ekim-Kasım ayından Nisan ayına kadar) kimse yokken havuz tamamen donmaz. 4 tonluk havuzda 12 koinin larva ve böceklerle beslenebileceğini umut ediyorum (kışın metabolizmaları yavaşladığı ve yağ stoklarını kullandıklarını da hesaba katarak).

Sayın Karınca70,

Önceki yazılarınızdan bir pompanız olduğunu hatırlıyorum. Yapı marketlerde satılan zaman ayarlı prizler var. Bunlardan alıp örneğin 3 saatte bir 15 dakika çalıştırırsanız hem fazla elektrik tüketmez hem de donmaya engel olur. Ancak su emişi kışın suyun en dibinden olmamalıdır. Balıklar için en dipteki sıcak su karışmamalıdır.

karinca70
09-09-2008, 09:43
Sayın Karınca70,

Önceki yazılarınızdan bir pompanız olduğunu hatırlıyorum. Yapı marketlerde satılan zaman ayarlı prizler var. Bunlardan alıp örneğin 3 saatte bir 15 dakika çalıştırırsanız hem fazla elektrik tüketmez hem de donmaya engel olur. Ancak su emişi kışın suyun en dibinden olmamalıdır. Balıklar için en dipteki sıcak su karışmamalıdır.

Kışın evde ve civarında kimse olmadığı için elektrik şalterleri kapalı olacak. Ayrıca çok soğuk kış durumunda; motora rağmen donma olursa motor yanabilir bu yüzden bu riski alamam.

ihsanozdemir
20-10-2008, 21:10
emeğinize sağlık harika bir çalışma , koi cinsi balık veya kurbağa yawrusu atarsanız süper olacağından eminim , tekrar emeğinize sağlık

nariçi
17-11-2008, 22:56
Ben elek teli beton malzeme ile yapmak istiyorum ama beton özelliği varmıdır çimento özelliği varmıdır bunları öğrenmek istiyorum. İki metre kod farkı olan yamaca iki kademeli istinat duvarı yapacağım. Birinci duvarın önüne toplama havuzu yapıp boruyla yukarıya devridaim tesisatı yapıp, ikinci duvarın üstünden 3 metre uzunluğunda kademeli düdüşler yapacak bir şelale düşünüyorum tabi herşeyini kendim yapmak istiyorum. bilgi ve önerilerinizi bekliyorum.

banuersoycelik
18-03-2009, 10:18
Herkese Merhaba;

Ben de su bahçeleriyle ilgileniyorum fakat okudugm birkaç sitede, su bahçelerinin yılan ve sivrisinekleri cektigi soyleniyor, bu durumlakarsilasan ya da nasil onlem alinacagini bilen var mi?nTesekkurler

otugay
18-03-2009, 13:20
Sayın Banuersoycelik,

Yeriniz kırsal kesimde ise bunlar olacaktır. Sivrisinekler için kırmızı süs balıkları faydalı olacaktır. Sivrisineklerin larvalarını yiyorlar. Yılanlar için fobiniz yoksa bırakın gelsinler. Bana 2 cins geldi ve varlıklarından memnunum, kurbağa adedini kontrol altında tutuyorlar. Bunların dışında bana su kaplumbağası, semender ve yengeç te geldi. Balıklar için gri balıkçıl, balaban ve yalı çapkını geldi ancak onlarda sadece balık nufusunu kontrol altına alabilecek kadar yiyorlar.

Bir diğer sorununuz algler olacaktır. Bunun için tavsiyem nilüfer ve suya oksijen veren bitkiler yetiştirmeniz. Bunlar su alanının 1/3 ü kadar olursa iyi olur.

Selamlar,

banuersoycelik
18-03-2009, 20:12
Sayın Otugay;

Bu yararlı bilgiler icin cok tesekkurler

banuersoycelik
19-03-2009, 22:42
Sayın Otugay, sizin goletiniz kac litre?

otugay
20-03-2009, 21:14
Yaklaşık 150 ton. Avatarımda yarısı görülüyor.

banuersoycelik
24-03-2009, 19:53
Merhaba;

Bugun bauhaus'dan bir pompa aldım, heissner marka 350 lt için ama eve geldigimde "indoor" oldugunu gordum, bu dışarda kullanmamam gerektigini mi gosteriyor , indoor un ne farkı var dışarda kullanılanlara gore bilen var mı acaba?

fikreteren
24-03-2009, 23:37
elinize sağlık güzel olmuş

gurbik67
06-04-2009, 21:49
arkadaşlar istanbul esenler bauhausta görmüştüm ayın 28. günü 3 metre kare 50 cm yükseklik ilginç şekilli süs havuzukalıbı görmüştüm .240 tl fiyatı vardı üzerinde . ****** daha küçük ebatları ve şelalelerde var kalıbı telli yapıp istenildiğinde bir köşeye kaldırma imkanıda var .çok güzel ve çokta ilginçti

sukranayalp
07-04-2009, 10:15
Sn Banuersoycelik,
Pompa ile ilgili sormuşsunuz.
Su sistemlerini çalıştıran pompalar 2 şekilde devreye sokulur
1.si direkt suyun içindedir.
2.si ise su almayan muhafazalı bir yerdedir.
Dalgıç pompalar, küçük havuzlar için yapılmış fıskiye pompaları gibi olanlar 1. tiptendir.
Sizin aldığınız ise 2. tip olduğu için bunu bahçede bile olsa suyun temas etmeyeceği kapalı bir ortamda kullanmanız gerekecektir.

banuersoycelik
12-04-2009, 20:47
Sn Sukranayalp,
Çok teşekkürler cevap için

johncliffhanger
13-04-2009, 12:57
arkadaşlar merhaba,
benim yaptığım yapay gölet de sürekli su eksiltiyor. yaklaşık 15m2 oldugu için, suyu kaçırdıgı noktaları tespit etmek imkansız:( henkel'den izolasyon amaçlı yapı kimyasalı alıp, kompresörle tüm satıha püskürttüm. ama yine suyu kaçırdığını gördüm maalesef:((

1) su kaçağını komple nasıl keserim? (tekrar zemini kırıp yapma olasılığı hariç)
2) tüm satıhın ince bir tabaka yosun tutmasını istiyorum: poşet topraklarla zemini sıvadım ve belirli aralıklarla yağmur damlacığı şeklinde fıskiye ile suladım. ama ortada hala yosunlanma yok:(

cevaplar için şimdiden teşekkürler..
sedat demir

tugo
13-04-2009, 20:30
[QUOTE=johncliffhanger;398872]arkadaşlar merhaba,
benim yaptığım yapay gölet de sürekli su eksiltiyor.:(([QUOTE]

Beton veya yığma vs teknikle yapılan çoğu göletde bu tip sıkıntılar yaşandığı için ben liner malzemesi kullandım. Bence siz de ileride de başınızın ağrımaması için şimdi içini liner veya su geçirmez tır brandası ile kaplıyabilirsiniz. Gerekli kaplama malzemesi miktarını tesbit ve temin ettikten sonra 1 saatlik bir uğraşı. Tavsiye ederim.

milyonstar
13-04-2009, 21:17
Sn Banuersoycelik,su pompalarıda senin ihtiyacına göre su basar yani basınc yapar öncelikle bunu bilmen geren eger sürekli calıstırmak istiyorsan dalgıc olanı tavsiye ederim suyun içinde oldugu için ısınma yapmaz

pala mehmet
13-04-2009, 21:43
Sayın sukranayalp,
Bahçeme 4x5m boyutunda ve derinliği 2m olan (yaklaşık) bir havuz yaptırmayı planladım..
Havuz yapılacak zemini 1.5 m derinliğinde kazdırdım.
1-Havuzu öncelikli olarak sulama amaçlı su depolamak için kullanacağım.
2-Bol su kaynağım olmadığı için suyu kesinlikle sızdırmaması gerekiyor.
3-Sağlam olması gerekiyor.
4-Havuza herhangi bir süs yaptırmayacağım.
5-Suyun temizlenmesi için herhangi bir teçhizat döşettirmeyeceğim.
6-Zemin gevşek toprak.
7-Ölçülerimi değiştirebilirim.
8-Kaynaklarım kıt olduğu için saydığım önceliklere göre mümkün olduğunca hesaplı malzeme kullanarak ekonomik çözüm bulmaya çalışıyorum.
9-Hazır havuz mu, yoksa betonarme havuz mu yaptırmalıyım?

Bilginize, desteğinize ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler.

zm_sayhan
21-04-2009, 18:58
Elinize kolunuza sağlık... Çok güzel bi havuz yapmışsınız... Verdiğiniz emeğe değmiş olmalı..

dqn
22-04-2009, 17:29
gerçekten müthiş..
harkulade bir iş olmuş..

benimde böyle bir niyetim var..ancak bu kadar detaylı yapamam..
düşüncem hazır havuz tankı alıp (plastik),onu oturtmak olacak bahçeye..

elinize sağlık

lastmohikan
27-04-2009, 12:13
Ne diyim Allah keyfini sürmeyi nasibetsin size maşaallah çok güzel ve akıllıca bir sistem bulmuşsunuz.

jale34
28-04-2009, 00:34
Pala mehmet, olculeri vermissin zaten 40m3. Havuzu yapip fiber kaplatabilirsin. Asla su kacirmaz. Ya da fiber veya plastik hazir tank alabilirsin. Ekonomik cozum plastik tank kullanman diyebilirim. Ustelik partable ozelligi de var. Tasinabilir yani. Zemin yumusak diyorsun ama saglam beton yaptirirsan 20m2 alan 40 tonu her sekilde tasir. Bilgine...

jale34
28-04-2009, 00:41
Konuyla ilgili....
Calismanizi begendim. Silteyi(parke) fazladan koymanin kum serdikten sonra hic geregi yoktu bence. Fazla yapay buldum. Dar alanda cok proje dusunmussun , tebrik ediyorum. Bu donanimla mevsimlik olarak havuzunu yeniden yapilandirman kacinilmaz. Mutlaka suyun filtrasyonu saglanmaliydi. Basarilar....

lugbas
11-05-2009, 21:15
elinize sağlık nefis bir çalışma olmuş.. bende bahçeme havuz yapmak istıyorum.. bernde kendi havuzumun tüm yapım aşamalarnı burdan vere,r,m umarım..

gtatas
19-06-2009, 11:40
Gerçekten çok güzel bir çalışma tebrikler.Bu yorgunluğun ardından orada keyifli vakit geçirmek herşeyi unutturur.

canansu
20-06-2009, 17:26
çok güzel bir bahçe olmuş doğrusu yapım aşamalatı çok güel resmedilmiş elinize sağlık iyi günlede oturun bahçanizde:)))))

karinca70
28-06-2009, 09:14
Uzun zamandır bu konuya cevap yazamamıştım.

Kasım 2008'den Mayıs 2009'a kadar süs havuzu kendi başına kaldı. İçinde 12 adet yavru koi balığı vardı. Balıkların kışı (soğuktan) ve ilkbaharı (açlıktan) atlatıp atlatamadıklarını merak ediyorduk. Babam mayıs ayında memlekete gitti; balıkların sağlıklı olduğunu söyledi (sayım yapamadığı için hepsi sağ mı bilmiyoruz)

Böylelikle havuzun kışın tamamen donmadığını öğrenmiş olduk. Ayrıca doğal olarak suya gelen böceklerle de balıkların beslenebildiklerini.

bennur
28-06-2009, 22:20
Harika, babanızın ve sizin ellerinize sağlık, bu güzellikleri seyrederek keyifli bir yaz geçirin inşaallah. Tam da terasa saksılardan nilüfer havuzu projemle uğraşırken... bir an kazma kürek kazsam şurayı, ben de bir havuz yapsam oldum:)))))) Sevgiyle kalın

ebonsa
29-06-2009, 23:40
Çok güzel, maşallah.

karinca70
04-07-2009, 17:08
Babam bir süreliğine İstanbul'a geldi. Şelale ve dereyi sökme kararı aldık. 2 sene sonunda havuzun maşallahı var; hiç problem yaşamadık ancak şelale havuzları su kaçırdığı için aktif olarak kullanamadık; ben de sadece yıllık izinlerimde müdahale edebildiğim için atıl olarak kalmak zorunda kaldı. Babam memlekete dönünce şelale ve dereyi söküp; kayrak taşlarını havuz etrafına döşeyecek artık.

dbaldiokan
09-08-2009, 07:32
bahce süs havuzu yapim teknigi

Volare
15-08-2009, 12:34
Çok meşakkatli bir işmiş , ben de ufak bir şelale planlıyordum , gözüm hayli korktu .
Belki su sızdırmayan oval küveti zemine gömerek yapılsa daha kolay olur .
İyce düşünüp karar verlecek ,yoksa bunca emek ,hayal ,masraf ...sonunda vazgeçmek var .

karinca70
23-08-2009, 09:32
Şelale Süs Havuzu memlekette olduğu için ve senede birkaç hafta gidebildiğim için tamir yerine iptali seçtim. Babam şelale ve dereyi sökmüş, sadece süs havuzu duruyor; üstü nilüferlerle tamamen kaplamış, bir sürü nilüfer varmış ve balıklar da içinde yaşıyorlarmış. (Bu sene tatile gidemediğim için göremedim).

PU köpükler su geçiriyor mu bilmiyorum; ancak püskürtmeli pu köpükleri ile ilgili bir broşür gördüm praktiker'de. Şelale ve dere yapımlarında bu püskürtmeli köpük kullanılabilir belki. (Püskürtmeli köpük'ten kastım, püskürtmeli boya gibi sıvı olarak püskürterek yüzey kaplayan yeni bir izolasyon şekli, tavanaraları ve bahçe duvarlarında izolasyon için düşünülmüş, püskürtülen sıvı birkaç saat içinde 3-4 santim kalınlığa ulaşıyor; ve yekpare bir izolasyon sağlanıyor; sadece su izolasyonu sağlıyor mu bilmiyorum. Ancak su izolasyonu sağlamasa bile; süs havuzlarında ve şelalelerde kullanılabilir (üzeri yosun kaplayacağı için doğal bir görünüme ulaşacaktır). Bazı akvaryum meraklılarının; pu köpüklerle akvaryum içi kaya şekilleri oluşturduklarını okumuştum.

karinca70
23-08-2009, 09:44
Püskürtülen köpüğün su izolasyonu yapıp yapmadığını araştırdım; çatılarda ve teraslarda hem su hem de ısı izolasyonu için kullanıldığını okudum.

Ayrıca Kalekim'in İzopur isimli sürülebilen ve esnek başka bir maddesi daha var, o da belki şelale yapımında kullanılabilir.

Volare
23-08-2009, 10:59
Sn . karınca70 ,
Güneş pili ile beslenen şelale ve fıskiye motorlarını araştırıyorum şu anda ,
yoksa elektrik ve su israfı büyük olur ...
Külliyen zarar , hem cebimize , hem çevreye ...

keskinmercan
29-08-2009, 00:11
tebrik ederim cok guzel bir calisma olmus, ellerinize saglik.

lastmohikan
03-09-2009, 10:30
100908

buda benim ufak şelale havuzum 2 saatte bitti.
hammadde rabis teli 8 lik inşaat demiri betyaz çimento kalekim ve toz
boya100909

beyzagıda
03-09-2009, 11:36
nalburlarda sutut diye su geçirmez bir malzeme satılıyor boya gibi kullanıyorsunuz oda işinizi yaraya bilir su yalıtımı için

lastmohikan
03-09-2009, 13:00
evet haklısınız sutut iyi bir malzeme

maymun ağacı
20-10-2009, 20:15
ben modern görünüşlü bahçe fiskiyeleri arıyorum.bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz?

idris şenol
10-11-2009, 20:03
sevgili karınca 70 eline koluna sağlık
seni ve babanızı kutlarım çok güzel çalışma yapmaşınız
ben istanbul bağcılarda kalıyorum ama aslen edirne ipsalalayım
köyümün adeta delisiyim
şimdi köyde olmak vardı

idris şenol
10-11-2009, 20:04
köyde evimizin yapım çalışmalrı devam ediyor
inşallah bende süs havuzu kurucam

baris06
19-12-2009, 12:57
abicim supersin bende yapacagım....:))))

Kumpinarı
19-12-2009, 13:34
Malzemeleri (Ankarada) nerden alıyorsunuz.

maymun ağacı
02-03-2010, 18:11
Merhaba
ben bahçeme modern görünümlü çelik veya başka malzemelerden yurtdışında gördüğüm su şelalesi-fiskiyesi arıyorum. bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Göletveya havuzda kullanmak istemiyorum. bahçede şırıl şırıl sesini duymak istiyorum. birde modern bir dizayn olması gerekiyor.
şimdiden teşekkür ederim

karinca70
16-06-2010, 21:30
22-26 Mayıs 2010

Yaklaşık 2 sene sonra süs havuzunu temizlemek ve bahçedeki gül ve meyveleri düzenlemek için 3 iş günü ve 2 haftasonu olmak üzere 5 günlük izin alıp memlekete gittik.

Yanımda 30 tanesi bodur gül olmak üzere toplam 70 gül ve 10 asma fidanı ve yeteri miktarda gübre ile otobüsle yolculuk yaptık.

Memlekete ulaştığımızda bahçede ilk olarak havuzu kontrol ettim. Şelale ve dere kaldırıldıktan sonra; babamın yine benim isteklerim yerine betonlama içgüdüsüyle ekstra betonlama yaptığını gördüm.

Havuzun içi yosun kaplamış su dolu ve nilüferlerle kaplıydı. Su seviyesi orta düzeydeydi, balıklar görünmüyordu. Akşamüstü yem verdikten yarım saat sonra balıkların canlı olduğunu gözlemledik.

Bahçede önceki yıllara göre daha az ot vardı ve bir sürü kuş ölüsü vardı. Daha sonradan yeni belediye başkanının mezarlıkla sınır olan bahçemizin yanındaki mezarlıktaki otları yoldurmak yerine ot ilaçlaması yaptırdığını öğrendik.

Kamelyadaki sarmaşık güller sonbahardaki gübrelemenin de etkisiyle yüzlerce gül açmış durumdaydı.

karinca70
16-06-2010, 21:45
İlk 2 gün ara ara hafif yağmurlu ve kapalı havanın etkisiyle; ot yolma süreci kolay atlatıldı. Öncelikle havuz ve kamelya etrafındaki otlar; sonra duvar kenarındakiler olacak şekilde tüm bahçenin otlarını yolduk.

Sonra sarmaşık güller, diğer sarmaşıklar, diğer güller ve meyve ağaçları olmak üzere budamayı yaptık.

Sonra bitkilerin ekili olduğu yerleri çapaladık, yanımızda getirdiğimiz gülleri ve asmaları ektik.

Havuzun etrafına 30 bodur gül fidesi ektik. Diğer gül ve asmaları da bahçede uygun gördüğümüz yerlere ektik.

Bu çalışmalar esnasında 4 gün boyunca; bir kuş bize eşlik etti :) Yaklaşık 1 metreye kadar yakınımızda sürekli çalışma yaptığımız yerin etrafında dolanarak topraktan çıkan nimetleri (böcek, solucan, vs..) toplayıp yavrularına götürdü...

karinca70
16-06-2010, 21:55
Kamelyanın etrafındaki güllerin budanmasından, bahçede yolunan ot kadar yeşillik ortaya çıktı. 2-3 tonluk havuzu dolduracak kadar bir yığın ortaya çıktı.

Kamelyadaki sarmaşık güllerin budanmasını iki sebepten yaptık; birincisi içeride oturma alanına uzanan kısımlar budandı, ikincisi alt kısımlar tamamen budanarak yukarı doğru uzaması sağlandı. Bazı kısımları yeniden bağladık. Kamelyanın üzerine pvc kaplı teller ile tırmanma şeritleri oluşturduk. Sonra da kamelyanın tentesini taktık. Böylece kamelya yaz sonuna kadar doğal gölge olacak hale getirildi.

karinca70
16-06-2010, 22:13
9 ay salınımlı Florikan gübre, Meg-Iron gübre, gül gübresi, sutut ve geçen seneden kalma organik ve kimyasal gübreleri hafif çapalama ile tüm bitkilerin köklerine dağıtıp sonra bolca sulama yaptık.

İki sene önce kurduğum, ancak babamın sonra söktüğü damlama sulamayı yeniden tüm bahçeye kurdum.

Yanımda götürdüğüm bambu çubukları sarmaşık türlerin köklerine yakın toprağa sapladım ve bitkilere bağladım.

Böylece bahçenin karasal bitkileri ile ilgili bakımları tamamlanmış oldu.

karinca70
16-06-2010, 22:28
Havuz bakımına, havuzdaki suyu tahliye ederek başladık. Devridaim motorunun ucuna hortum bağlayarak, havuzdaki suyu ağaç ve bitkileri sulamak için kullandık.

Havuzdaki suyu ilk basamakta su kalmayıncaya kadar boşalttık.

Sonra yosunları temizlemek için kepçeyi kullanmayı denedim. Ancak havuzun yosun yerine çakıl ile dolu olduğunu farkettim :) Sonra babama, dere ve şelaledeki çakılları nereye koyduğunu sordum, cevabını tahmin edebilirsiniz. Dışardan su havuzu gibi görünse de, zaman içinde çakıl havuzu haline döndüğünü farkettim.

Bu arada, babamın beton katmanını da zamanla kalınlaştırdığını farketmiş oldum. Havuz yarı derinliğine kadar betonlaşmış oldu.

Havuzun içindeki tüm çakılları boşaltma kararı aldık. Öncelikle nilüferleri elden geldiğince sağlam bir şekilde çıkarmaya çalıştım. Nilüferlerin çakılların arasının zamanla balçıklaşması ile deli gibi kök attığını farkettim. Balıkların da nilüfer kök tabakasının altında saklandıklarını. Nilüferleri teker teker söküp, bulabildiğim tüm kova, varil ve leğenleri suyla doldurup içlerine koydum. Yaprakları dışarıda kalsa da periyodik olarak yapraklarını su püskürterek korudum.

Balıkları da yakalayıp bir varile koydum. Varile hava motoru ile oksijen desteği vermiştim. Balıklar çarpılmasın diye de, temiz suya kirli havuz suyunu karıştırdım.

karinca70
16-06-2010, 22:39
Havuzdan çıkan çakıl taşlarının miktarı o kadar çoktu ki, aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Çıkan çakılları babam, başka yerleri betonlamada kullanacak :)

Havuzun içindeki çakılları çıkardıktan sonra; içini su ve süpürgeyle temizledik. Daha sonra havuzun dibini ince kum ile 3-4 cm döşedik. Daha sonra havuzu aktif karbon ve reçine filtresinden geçen su ile doldurduk. Su seviyesi 10 cme geldiğinde varildeki koileri havuza saldım. 2 sene önce 12 adet olan koi sayısı 10 adete düşmüş. (Bir tanesi geçen sene havuzdan atlamıştı, bir tanesine ne oldu bilmiyoruz).

Koiler 2 yaşında ve ortalama 20 cm boyundalar. İlkbahar sonundan sonbahar sonuna kadar yemle besleniyorlar. Kış döneminde kış uykusunda yağ stoklarını kullanıyorlar; ilkbaharda da yakaladıkları böceklerle besleniyorlar.

karinca70
16-06-2010, 23:00
Nilüferlerin sararmış yapraklarını kesip; delikli saksılardaki durumlarına göre ayırdım. Bazıları saksının dışına kök atmıştı; onları da yedekte bekleyen delikli saksılara ektim, ancak elimde kil olmadığı için yanımda götürdüğüm zeolit içine ektim. 8 delikli saksıdaki nilüferleri böldüğümde; 16 delikli saksı ekmiş durumdaydım. 1 tanesini de 1 adet küçük delikli saksıya ektim. Kalan 4 küçük delikli saksıya da bodur nilüferleri ektim ve 2 kovaya yerleştirdim. Yaz sonu onlar için bir güzellik düşünüyorum.

Ayrıca yaklaşık on nilüfer yumrusu elimde kaldı. Onların yapraklarını budayıp, ağzı kapaklı küçük bir kovaya su içinde yanımda İstanbul'a getirdim. 1 hafta içinde yeniden küçük yapraklar vermişlerdi; onları Nihat Gündüz'e verdim, kendi süs havuzuna ekecek. Bauhaus'ta beyaz ve pembe beyaz çiçekli 2 nilüfer ve 3 adet delikli saksı satın aldım. Bir sonraki gidişime kadar balkonda su dolu kovada bekleteceğim.

Sonuç olarak şu an 17 delikli saksı içinde 17 nilüferim mevcut. Götüreceğim 2 tane ile birlikte 19 adet olacaklar.

Şimdilik kırmızımsı koyu pembe, açık pembe ve sarı renkli nilüferlerim mevcut. Götüreceğim 2 tane ile birlikte 5 farklı çiçek rengi olacak inşallah.

Nilüfer saksılarına; 9 ay salınımlı Florikan gübre ve Meg Iron gübre serptim. Bundan sonraki yıllarda; havuzun içinde çakıl olmayacağı için havuzu boşaltıp temizlemek ve nilüferleri budamak daha kolay olacak.

Havuzun içindeki çakıllar boşaltıldığı, ve havuz tamamen doldurulduğu için nilüferlerin yaprakları ve çiçekleri suyun içinde kaldılar. Nilüferler gece kapanıp gündüz açıyorlar. Gündüz suyun içinde bile açtılar :) Nilüferler suyun yosunlaşmasını engellemekle birlikte; havuzun çok ısınmasını da engelliyor. Ayrıca koiler için de saklanacakları bir mekan oluşturuyorlar.

karinca70
16-06-2010, 23:20
Yaz sıcağında havuzun oksijen dengesini sağlamak üzere; su fıskiyesini çalıştırdım. Ayrıca su fıskiyesinin ucuna led ışıklı aydınlatma başlığını da taktım.

Ayrıca filtre motorunu temizledim. Filtre bidonunun içini temizledim. Elyaf götürmeyi unutmuşuz, elyaflı bir yastığı söküp içindeki elyafları da filtre bidonuna doldurduk. Havuzun yanında (eski yapay dere yatağının olduğu yere) bir küçük çukur açtık. Filtre giriş ve çıkış hortumlarına uygun şekilde filtreyi toprağa gömdük (Filtre ne kadar az yüksekte olursa o kadar yüksek debide çalışacağı için ve görsel olarak az yer kaplaması için). Filtrenin çıkışını da havuzun içine hortumla su şırıltısı olacak şekilde yerleştirdim. Bu da oksijen dengesi için iyi olacak.

Havuzu mümkün en dolu olacak kadar doldurduk. Babam havuz şiltesinin seviyesinin üstünde betonlama yapmış, bu yüzden tam doldurmak mümkün olmayacak. Bu 5-10 cmlik farkla balıkların sudan atlaması engellenmiş, bahçede aşırı yağmurların havuza dökülmesini engellemiş olacak. Ayrıca babam betonlamayı; havuz dışına doğru aşağı eğimli olarak yapmış. Bir sonraki tatilde havuz üstündeki betonun üstüne dere ve şelaleden kalan kayrak taşlarını çimentoyla yapıştıracağım inşallah.

Alper1111
24-08-2010, 23:07
Çok güzel, elinize sağlık. Yeni bir şey var mı, son durum ne?

mk222
20-09-2010, 00:31
çok güzel bi havuz olmuş.şu filtreleme sisteminin hala nasıl yapıldığını ver neler kullanıldığını bi türlü bulamadım.

mesutcan
02-12-2010, 15:01
Ellerinize sağlık. Çok güzel bir havuzunuz oldu. ürekli bahçenizin yanında olamamak çok üzücüdür eminim. Ben yeni üyeyim ancak uzun zamandır mesajlarınızı ve diğer doğa dostlarının mesajlarını takip ediyorum. Ben de yaptığım ufak tefek şeyleri paylaşmak istiyorum ki siz gibi başkalarına yardımım dokunsun.

mesutcan
23-12-2010, 16:51
Benim bahçem için de bir başlık açtım. İlgilenen arkadaşlara yardımı dokunur umarım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=722283

Saygılar.

nurguldk
26-01-2011, 13:47
Sevgili Karinca70 elinize sağlık çok güzel olmuş ama ben okuduklarıma inanamadım geçekten:(

Ne kadar yorucu bir iş bu,sürekli yap boz...Nilüferler ve tüm o canlılar harika..Artık yorulmak ve inşaat yapmak yerine o yarattığınız güzelliklerle artık lütfen keyif yapın ;) Hem nilüferleri de balıkları da rahat bırakın bence :p

sevgiler

ermanmen
16-04-2011, 09:22
İyi günler

Havuzda kullandığınız liner-membran-şilte ile ilgili bir sorum olacaktı benim.

Ürünün 0.5mm olanından kullanmışsınız, bu biraz ince değil mi? Derinlikten dolayı yırtılma veya açılma yapmaz mı? Bir de ürün hala Bauhaus larda satılıyor mu? İzmirde olduğumdan ulaşamıyorum Bauhauslara...

ihsanozdemir
23-04-2011, 20:17
süper olmuş elini,ze sağlık , bende terasıma küçük bir şelale düşünüyorum ama önce şu izalasyon işini çözmem gerekiyor :(

Hasan Lalezar
23-04-2011, 23:21
Elinize sağlık. Fıskiye sonradan iptal olacak sanırım yoksa nilüferlerinize zarar verebilir.

keskinmercan
02-05-2011, 23:56
Sanırım kenarlara renkli çakıl taşı konulsa daha doğal bir görüntü sağlanı (http://www.tasmarket.net)labilirdi. Ama yine de çok başarılı bir çalışma olmuş ellerinize sağlık.

canannuman
30-05-2011, 15:18
Tebrik ederim faydalı bir paylaşım.

nihalll
03-07-2011, 13:49
bende terasa boyle bır havuz dusunuyorum kucucukte olsa yeter zemın beton daha kolay olur gıbı gelıyor ama baslamadan bılemeyız cok guzel hele o nıluferlerle super ellerınıze saglık

miharbi000
14-08-2011, 01:05
herkese selamlar arkadaşlar bende bir şelale yapmayı planlıyorum ama bazı malzemeleri bulmakta zorlanıyorum
mesela havuz altına döşemek için pvc memran gibi epdm nerelerde bulunur kaç paradır acaba bi tavsiye lütfen

yasircivan91
24-09-2011, 23:23
Sa. ****** Bahçeniz süper elinize sağlık.. Benim bikaç merak ettiğim yer var mesela aylık nekadar elektrik çekiyor bu sisteminiz?? Birde birazdaha yükseğe püskürtecek bir sistem kurmuşl olsam çok bi fark yaparmı faturada.. Nede olsa bi 5 yıl kullancağımı düşünsem 60ay yapar 10tl fark atsa 600tl yapar.. Son bir soru benim dere derinliği olsun genişliği olsun birazdaha büük olcak yani birazdaha debili akmasını istiyorum sizin ne öneriniz olur bu durumda mesela filtre sistemi pompa motoru vs..

zencefil cicegi
25-09-2011, 00:08
Ellerinize saglik sarmasik gülleriniz bahceniz havuzunuz cok güzel olmus Ellerinize saglik güle güle oturun insallah.

m.şimşek
29-09-2011, 20:39
süper olmuş ellerinize sağlık

s.serdar
08-05-2012, 20:35
Komşum süs havuzu yaptırıyor. Havuzun beton imalatı bitmiş durumda. Havuzun içini kayrak taşı ile kaplamayı düşünmüş ve genellikle sarı ve yeşil ton ağırlıklı kayrak taşı almış. Şu anda kayrak taşlarını havuzun içine döşeyecek usta bulmakta zorlandığı gibi bulduğu ustaların bazıları kayrak taşının zamanla bozulacağını bunun yerine zeminin btb veya mozaikle döşenmesini önermişler.

Sorum ve merakım şu. Kayrak taşı havuz zemininde kullanılabilir mi? Su zamanla kayrak taşlarında, erime, ufalanma, dağılma, parçalanma gibi olumsuzluklar yaratabilir mi?

Teşekkürler...

gucciforema
28-08-2012, 20:35
Anlattiklariniz icin cok tesekkurederim, ellerinize saglik. Bu anlattiklariniz en bastan sona okuyarak, ve birde bauhauss un havuz yapimi videosunu izleyerek bende bizim bahcemize bir sus havuzu yaptim. Kendim konu acamadigim icin burada paylasmak istiyorum.
Kisaca anlatmak gerekirse, bahcemiz catalca kabakca koyunde. Havuzu ailece yaptik. Sarf malzemelerin maliyeti 900 lira tuttu ve bauhaustan alindi hepsi. Selale taslari ve etrafindaki taslar tamamen dagdan bayirdan toplama.
Baska sorunuz olursa yanitlamak isterim.
Oncelikle havuzun yerinin, hortumla belirlenmesi:
http://img694.imageshack.us/img694/8518/1346182108179.jpg
Ve ilk kuregin vurulmasi :)
http://img821.imageshack.us/img821/413/1346182287776.jpg
Kazmaya biraz yavasta olsa devam. Tum kazi isini ailece yaptik.
http://img441.imageshack.us/img441/5105/1346182548235.jpg
Ve kazi isi bitti kumlama yapildi.
http://img94.imageshack.us/img94/3171/1346182740281.jpg

gucciforema
28-08-2012, 22:11
http://img641.imageshack.us/img641/941/1346182945686.jpg
Kumun uzerine , parke siltesinin dosenmesi
http://img846.imageshack.us/img846/6750/1346183065984.jpg
Parke siltesinin uzerine, havuz siltesinin yerlestirilmesi
http://img849.imageshack.us/img849/7881/1346183200321.jpg
Havuzun icine, isiklarin, fiskiyenin ve taslarin konulmaya baslanmasi
http://img407.imageshack.us/img407/2324/1346183696221.jpg
Ve selalenin tamamlanip, filtrenin havuza konarak, donusunun selalenin tepesine verilmis ve havuzun tamamlanmis halidir. Artik etrafini cimlendirmek onumuzdeki ilkbahara kaldi.
http://img819.imageshack.us/img819/9020/1346185264863.jpg
http://img803.imageshack.us/img803/3169/1346184275719.jpg

burakbey
30-11-2012, 09:10
merhaba ben kocaeliden burak oncelikle guzel bir havuz olmus ellerinize saglık bizdebuna benzer bir havuz calısması yapacaz fakat su an icin en buyuk sıkıntımız havuz siltesi bulmak acaba nerden temin ettiginizi ogrenebilirmiyiimm???

burakbey
30-11-2012, 09:15
merhaba ben kocaeliden burak öncelikle cok guzel bir calısma olmus ellerinize saglık ikinci olarak havuz şiltesini nerden temin ettiginizi merak ettim bizde bi havuz calısması yapacaz ama havuz siltesi bulamıyruz yardımcı olursanız cok tesekkur ederim...

cigdemordu
14-01-2013, 20:56
vallaha bravo emek harcamışsınız çok güzel olmuş

ellagrup
04-07-2014, 10:36
değerli arkadaşım öncelikle seni tebrik ederim. çok başarılı bir çalışma olmuş ,hatta o kadar etkilendim ki hemen aynısını yapacağım ,lakin havuzun yanındaki meyve ağaçları ve özellikle ceviz ağacı kökleri ileride inşallah bir sorun çıkarmaz .

abk
04-07-2014, 11:26
Gerçekten harika olmuş, kutlarım. Darısı benim gibi isteyip de cesaret edemeyenlerin başına.

cevahirabi
15-07-2014, 14:17
Arkadaşlar yaz gelmişken bahçeye bir şelale yapasım geldi. Gerek forum içindeki konulara gerekse internete baktım bir çok örnek var.

Ama işin genelde yapım aşamasında örnekler var ben bu su işini anlamak istiyorum. bu suyun devri daim yapmasını sağlayan motor ; akvaryumcularda satılan motor kafası denen cihaz mıdır?

Akvaryum Motorları (http://www.petburada.com/akvaryum-motorlari?Kid=27&Sr=4)

şimdi bu motorun kullanımı hakkına bilgisi olan var mı sürekli prize takılı mı kalmalı. motor nerede durmalı. suyun içindemi en üstte mi.

ben şu tarz kat kat çömleklerden yapmayı planlıyorum

http://i.hizliresim.com/5p4qVd.jpg

bunun için çömlek ve demir tesisat haricinde tek ihtiyacım su motoru mudur?

cevahirabi
20-07-2014, 09:46
bu ürünü alınca nasıl bir çalışma prensibi var örnek resim ya da video ile anlatır mısınız.

kafa motoru (http://www.petburada.com/U282,28,atman-at-301-akvaryum-kafa-motoru-kafa-motorlari.htm)

cetine
23-07-2014, 18:10
Bu motoru su içerisine yerleştiriyorsunuz. Gördüğünüz çıkış borusundan suyu kapalı sistem (su sızdırmayacak) bir filtreden geçirebilir veya direk şelale vb şeklinde havuza verebilirsiniz. Bence filtre şart.
Ayrıca su giriş ve çıkışına hortum takılabilen, su içinde veya dışında çalışabilen sirkülasyon pompaları da var. Eheim ve Aquabee Alman markaları. Pahalıdırlar ama performans ve enerji tüketimleri katalog değerleriyle örtüşür. Ayrıca yıllarca kullanırsınız.
Ben Aquabee Up 3000 kullanıyorum.