View Full Version : Ciklet (cichild) Balıkları
TURKPRINC3SS
01-01-2008, 20:17
MErhabalar,merak ettim,benden başka ciklet besleyen var mı forumda ? Bende 3 adet var,üçü da daha küçük.Hakkında pek bilgiye sahip değilim,bildiklerimizi paylaşalım istedim.Laberna ve kurt yemle besliyorum.Canlı kurtlarla beslendiklerini de duydum.
Cikletler hakkında biraz bilgi ;
Dişi ve erkek Cichlid balıkları yumurtaları ve yavrularıyla yakından ilgilenirler. Balıklardan biri, yumurtaların bulunduğu yerin yukarısında durur ve devamlı olarak kuyruk ve yüzgeçleriyle onları yelpazeler. Dişiyle erkek birkaç dakikada bir nöbet değiştirirler. Yelpazelemenin amacı yumurtaların iyi gelişebilmeleri için daha fazla oksijen sağlamaktır. Bu çalışma ayrıca mantar sporlarının yumurtaların üzerine yerleşerek gelişmelerini de önler.
Cichlidlerin yumurtalarıyla ilgilenmelerinin temelinde yumurtaların temizliğinin sağlanması vardır. Bunun için döllenmemiş yumurtaları da yiyerek geriye kalan sağlıklı yumurtaların hastalanmasını önlerler. Daha sonraki evrede ise yumurtaları bulundukları yerlerinden alarak kumda kazdıkları oyuklardan birine götürürler. Taşıma işlemini ise her seferinde ağızlarına birkaç yumurta alarak yaparlar. Biri çukura giderken, diğeri nöbet bekler. Daha sonra yine aynı işlem tekrarlanır. Yavrular yumurtadan çıktıkları zaman dişiyle erkek onları dikkatle korur. Genellikle yumurtadan yeni çıkan yavrular hep birarada kalırlar, gruptan biri ayrıldığında dişi ya da erkek bu yavruyu ağzına alarak tekrar diğerlerinin yanına götürür. Cichlid balıklarının yavruları için en korunaklı yer annelerinin ağzıdır.
Çok sevili,izlemesi keyifli balıklar =) Akvaryumda girmedikleri en küçük bir yer bile yok.
http://www4.pantown.com/data/2888/board5/212-20070706210610.jpg
Cichlidler deyince çok geniş bir anlatım oluyor. Sanırım bilgi verdiğiniz Amerikan cichlidleri.Ben Malavi cikleti besliyorum. Yaşam ortamları ve üreme şartları çok daha farklı.
Hakan KINACI
02-01-2008, 08:52
Cichlidlerde; Malavi, Tanganika gölleri ve Amerikan ve cüce cichlidler ve bir çok tür daha var.
Her birinin yaşama ortamları farklı farklı olduğu ve beslenme koşulları bile aynı gölde farklı olduğu için çok geniş bir yelpazeye sahiptirler.
Önemli olan beslenen cichlid türüdür. Mesela bendekiler Malavi Mbuna grubundan ve işte bazıları,
27296
27297
27298
27299
27300
TURKPRINC3SS
02-01-2008, 16:43
Zaten çoğumuzun Malavi beslediğinid düşünüyorum,en yaygını o sandığım kadarıyla :rolleyes: Sadece malavi diye kısıtlayarak da konuyu daraltmak istemedim. :o Bu arada Hakan Bey harikalar
Bende astronot, melek ve zebra vardı. Tabi bunların hepsi ayrı akvaryumlardaydı.
Bir de canlı doğuran tankım var. Onlardan vazgeçemiyorum.;)
Canlı doğuranlar, cichlid ailesinden değil.
Belirtelim ki, okuyan arkadaşlar yanlış fikirlere kapılmasınlar. :)
Belirtelim ki, okuyan arkadaşlar yanlış fikirlere kapılmasınlar. :)
Ben biliyorum ya, herkes bilir diye düşünüyorum. ;)
Hakan KINACI
03-01-2008, 09:42
Şunuda belirtmeden geçemeyeceğim.
Ben asla akvaryumuma canlı yem ( tubiifexs) kurt koymam. Sebebi ise üzerlerinde bulundurdukları ağır metaller ve her türlü hastalığa açık olduklarından yıkaması ve temizlemesi uğraş getirdiği için hiç kullanma taraftarı değilim.
Bunun yerine artemia üretip vermek veya dondurulmul kan kurdu verilebilir.
Gerçi resimde görmüş olduğunuz balıklarım minik minik yavru iken bana geldiler ancak bu güne kadar hiç bir zaman canlı yem kullanmadım ve kullanmamda, kuru yemlerin tamamı balıklarımın ihtiyaçlarını çok çok rahat karşılıyor.Tek yapmak gereken çeşitli yem kullanmak...
Evde kendi yaptığım yemlerden de veriyorum ben. Ama suyu çok kirletiyorlar.
Hakan KINACI
03-01-2008, 09:53
Sn.abk,
Filtrasyonunuzu kuvvetli tutarda, haftalık su değişiminizi düzenli tutarsanız ev yapımı yemlerde kullanım açısından idealdir.
Tabii benim gibi tembellik ederseniz hazır yeme talim edersiniz. :)
Ben gerek astronotlarıma, gerek diğer balıklarıma canlı yem (tubifeks) verirdim. Önce dezenfektanlı suda bekletir, daha sonra akvaryuma salardım.
Fakat bunu çok nadiren yapardım. Çünkü kurtçuklar çakılların arasına kaçar, orada ürerlerdi. Daha sonra kafayı çıkaran kurtçuk anında yem olurdu. Balıklar uzunca süre onlarla oyalanırdı.
Bu arada şunu ekliyeyim. Astronot besleyen birisi, diğer balıklarla aynı keyfi alamaz. Çok karakter sahibi, sizi tanıyan ve tepki veren balıklardır.
yaklaşık 3 ay oncesine kadar malawi akvaryumumuz vardı. Akvaryum da dahil olmak üzere komple bir tanıdığa verdik. Onun yerine 50 cm bitkili bir akvaryum kurdum. balık olarak canlı doğuranlar ve tetralar(çiklit degiller) var. Bitkili rengarenk akvaryumumun karşısına geçtiğimde bir şeyi anladım, o da malawi akvaryumumun beni akvaryumdan soğuttuğuydu. Bitki akvaryum için hem biyolojik hem estetik olarak gerekli bence. Çiklitlerin yapraklarını tırtıkladığı zavallı anubiaslar geliyor aklıma, aylarca sap olarak yaşadılar.
TURKPRINC3SS
07-01-2008, 17:48
Evde kendi yaptığım yemlerden de veriyorum ben. Ama suyu çok kirletiyorlar.
Nasıl yemler,besleyici mi ? Bize de yazar mısınız tarifini :)
Kabak, ıspanak, havuç, az balık, spirulina toz, büyük kırmızı biber (kabya biberiydi sanırım ), çok az sarmısak..... Şu anda aklıma gelen bunlar. Sebzeleri önce haşladım. Hepsini mikserde çok küçük parçalayıp biraz jelatin ekledim. Buzlukta saklıyorum şu anda. Kullanacağım zaman küçük parçalar koparıp veriyorum. İçinde ne olduğunu bilmek beni rahatlatıyor. Ama kaliteli bir hazır yem çok daha kolay.
Hakan KINACI
08-01-2008, 09:11
Çiklitlerin yapraklarını tırtıkladığı zavallı anubiaslar geliyor aklıma, aylarca sap olarak yaşadılar.
Eğer yanlış bilmiyorsam Anabiaslar sert yapraklı bitkilerdir.Şu an Akvaryumumda da mevcut, yukarıdaki mesajımdaki balıklarım şimdi daha büyükler ve hiçbiri bu güne kadar yapraklarına dokunmadılar.
Çok ilginçti ki sizin balıklarınız demek ki üzünca bir süredir bitkisel hiç yemlenmemiş ki, bu kadar sert yapraklı anabiasınızı bile tırtıklamışlar.
Genelde hep yanlış beslenmeden kaynaklanıyor.
Ben bir gün protein, bir gün bitkisel, bir gün protein+bitkisel yemleme yapıyorum bir gün de hiç yemlemiyorum.
Arada bir kankurdu, arada bir tamamen saf siprulina tablet veriyorum.
Bitkili akvaryum'a gelince forumda o akvaryumumu da görebilirsiniz. :)
Evet doğru biliyorsunuz, anubias lar sert yapraklı bitkiler. Sert yapraklarına güvenerek akvaryuma koymuştum zaten. Bir de çıkarım yapmışsınız ama malesef yanlış, verdigim yem et ve bitkisel 2 kutu yemin karışımıydı.
TURKPRINC3SS
09-01-2008, 17:53
Kabak, ıspanak, havuç, az balık, spirulina toz, büyük kırmızı biber (kabya biberiydi sanırım ), çok az sarmısak..... Şu anda aklıma gelen bunlar. Sebzeleri önce haşladım. Hepsini mikserde çok küçük parçalayıp biraz jelatin ekledim. Buzlukta saklıyorum şu anda. Kullanacağım zaman küçük parçalar koparıp veriyorum. İçinde ne olduğunu bilmek beni rahatlatıyor. Ama kaliteli bir hazır yem çok daha kolay.
Çok güzl gerçekten de :o Ama hiç böyle bi tarihle karşılaşacağımı ummamıştım.
Çok güzl gerçekten de :o Ama hiç böyle bi tarifle karşılaşacağımı ummamıştım.
Lütfen yapmayın. Balıklarıma patlıcan musakka veriyormuşum gibi davranmayın. :p
Hakan KINACI
10-01-2008, 09:00
Sn.Abk,
Arada muz da veriyormusunuz? :) Ben veriyorum, ama iyice ezerek çok ufak parçalar halinde severek yiyorlar. :)
Birde akşamları ışıkları söndükten sonra B Kopleksi iki ampul kırıyorum ve suya döküyorum.
Mukozaları gücleniyor ve oluşabilecek hastalıklara karşı bire bir geliyor.
Eğer balıklarımda kararma, kabızlık vs gibi bir şeyler görürsem de o zaman sarmısak ağırlıklı yem veriyorum.
Sanırım sizin patlıcan musakkadan daha fazla şeyler yiyorlar benimkiler. :)
Muz değil de salatalık veriyorum. Cikletler ve vatoz çok severek yiyorlar. Ancak canlı doğuran akvaryumumda problem var son günlerde. Bir sürü balık kaybettim. Akvaryumlar da bahçelere benziyor. Eliniz hep üzerinde olacak, hep kontrol edeceksiniz. Son haftalarda pek ilgilenemedim, aceleyle yemleyip ayrıldım akvaryumun yanından. Eksilen suyu tamamlarken de sıcaklığı derece kullanmadan ayarladım güya. Şimdi balıklarım hasta.
Hakan KINACI
10-01-2008, 09:17
İşte bunlarda yaşamlarından mutlu çiftim :) artık ailesini genişletmek için erkeğinin kuruna cevap vererek, ağzına yumurtalarına alan dişim. :)
28074
28075
28076
Hakan KINACI
10-01-2008, 09:26
Sn.abk,
Ne gibi bir sorunla karşılaştığınızı yazarsanız belki yardımcı olabilirim.
selam arkadaşlar ben bu sıteye yenı uye oldum çıklet balıkları beslı yorum 2 tane sarı prensesım var 2 tane yunus 2 amekıkan cıkletı ve 2tanede snow prensesım var ilerde arkadaşlar frontosa beslemeyı duşunuyorum yardımçı olabılırsenınz sevınırım
Sn.abk,
Ne gibi bir sorunla karşılaştığınızı yazarsanız belki yardımcı olabilirim.
Mesajınızı geç gördüm maalesef. Sanırım mantardı problemimiz. Yaklaşık 50-60 canlı doğuran ve neon balıklarımdan kaybettim. Şimdilik ölümler durdu. Sanırım atlattık.
Hakan KINACI
28-01-2008, 10:39
Sn.Abk,
Mantar için kesin çözüm için ilk yapacağınız işlem çok yavaş bir şekilde ısıyı 30 dereceye yükselmeniz bu şekilde bir hafta beklesin, bu arada mantar tedavisi için satılan ilaçlarıda üzerinde belirtildiği şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Isıyı yükselmemizin sebebi, mantar hastalığının balıkların üzerinden kuma dökülen yumurtalarının da çıkmadan ölmesini sağlıyor.
İyi haftalar arkadaşlar,sarı pirensesimin yüzgeçlerinde ve kuyruğunda hızlı bir şekilde erime var bakteri ilacı kullanıyorum ama erime durmadı ayrıca ağzına da yumurta aldı ne yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim
Hakan KINACI
28-01-2008, 11:39
Sn.Ezgisu,
Suyunuzda nitrat fazlalaşmış olabilir, su değerlerinizi mutlaka ölçmenizi tavsiye ederim.
Ve acilen mümkünse %50 su değişimi yapın.
Suyunuzun değerlerini bilmediğim için, şuan acil önlem olarak su değişimini tavsiye ettim.
arkadaşlar benım1 tane melek balıgımla 1 tane japon balıgım var ama melek balıgı japonun gozunu oydu napabılırım yardımlarınız için şimdiden teşekkurler
Hakan KINACI
28-01-2008, 15:21
Sn.spawn,
Melek balığıda bir tür cichliddir ve japon balığı ile aynı ortamda olmazlar.Hem su koşulları hem de bulundukları habitatları birbirine uyumsuzdur.
Akvaryumunuzda ya melek balıklarını **** japon balıklarını besleyeceksiniz.Tercih sizin, bir de japon balıkları için önerilen su miktarı her bir japon balığı için 30 litredir.Sebebi ise japon balıkları, havuz balıklarıdır ve bol oksijenli suları severler.
çok teşekur ederım bilgilerınız için benım 2 tane akvaryumum var bırı 55* 55* 55 dıyerı ise 60*30*20 birirnin içinde çıklet balıklarını beslıyorum dıyerını içinde: ise japon balıklarım var heralde melek balıgı onun içinden alıçam:(
bılgılerınız için çok teşekkur ederim hakan bey haralde melek balıgını onun içinden alçam
arkadaşlar çıklet balıklarından biri çukur kazıyor kazdıgı cukuva kımseyı yaklaştırmıyor ve butun balıları kovalıyor hamıle olabılır mı
Yumurtlayacak olması muhtemel. Ağzı dar, dibi geniş bir kap koyarsanız gayet mutlu olacaktır.
Bu arada Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığını okumanızı rica ediyoruz.
arkadaş ben 100cm akvaryum kumayı duşunuyorum sizce arkadaşlar içine hangi ıstıcıyı kullamalıyım
ve hangi diş filitreyı kullanmamı önerirsiniz şimdiden cevaplarınız için teşekkur ederim
saygılar
kardeşım sanıl bır site burası hıç kımse birbiriyle konuşmuyor
Akvaryumun 100 cm olmasi degil, kac litre oldugu onemlidir. Akvaryumunuzun hacmine gore bir isitici alirsiniz, dis filtrede butcenize ve hacme gore modeller belirleyip akvaryum forumlarindan bilgi bulabilirsiniz.
mehtap051
04-03-2008, 21:56
Bizimde sarı prenses ve yunus adı verilen çiklit balıklarımız var. Bu balıklarla eşim ilgileniyor ve şu an 3 akvaryum var evde. Sanırım 70 tanede yavru. Eşim yavruları büyüklüğüne göre ayırıyor. Yoksa büyük olanlar küçükleri yiyormuş. Eşim muzdan,havuçtan değil dana yüreği ve ıspanaktan yemler yapar. Dondurucuya koyuyor ve belli zamanlarda veriyor. Temizleme işine gelince 7-10 gün arasında 1/4 suyu çekip üzerine dinlenmiş su koyuyor.
albatros99
09-03-2008, 17:40
Bende bu zamana kadar canlı doğuran türleri,malawi,tanganika,american ciklet türlerini besledim.Daha sonra tatlı suya ara verip bir tuzlu su tankı kurmuştum.İlgisizlikten dolayı sorunlar çıkınca bitki tankı kurdum.Şuanda bitki akvaryumumda bir adet discus bulunmakta.
benimde 50X60X1.5m boyutlarındaki akvaryumumda 2 papağan 1 ahli 1 red kadanga 2 zebra irili ufaklı 30 tanede frontosam var.zebralar sürekli yumurtluyorlar da daha frontosalardan bir yumurtlama söz konusu olmadı.frontosaların en büyüğü 25 cm en küçüğü 10cm.hepsini yavruyken almıştık.3 yılda büyüttüm ama hala yavru alabilmiş değilim.acaba neden.bilgisi olan paylaşırsa memnun olurum.
Hakan KINACI
21-03-2008, 08:19
Sn.Aztu,
Neden biliyormusunuz çünki bu işten hiç anlamıyorsunuz sadece gözünüze görsel güzellik için beslediğiniz için yavru alamıyorsunuz.
Evet hepsi cichlid balığı ancak her birinin ortamı tamamen çok farklı, su değerleri, su hacimleri, yaşadığı ortamlar vs, vs ancak siz gözünüze güzel olanı beğenip akvaryumunuza koymuşsunuz bu yüzden de yavru alamıyorsunuz, alamasınızda hatta 10 yaşına getirseniz bile alamayacaksınız.
Lütbfen bu tür canlıları beslerken her türlü şartlarını oluşturarak besleyin ve bol bol araştırın derim.
Saygılar,
Şu başlıktaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5866) yönlendirme işinize yarayacaktır.
Aytaç Eroğlu
21-03-2008, 14:34
Sayın aztu hakan beyin biraz kabaca bahsettiği gibi balıklarınızın yaşam ortamları ve ihtiyaç duydukları bileşenler farklılık gösterir. Zebralar cichlid dünyasının en kolay yavru alınabilen balıkları ünvanını taşırlar. bu sebepten onlardan yavru alımı sorun olmaz. Beslediğiniz için öğrenmişsinizdir; balıklarınız aile olmayı seven ve belirli bir alanı sahiplenen canlılardır. Akvaryumunuz ne kadar büyük olursa olsun balık adedinin fazla olması ve çeşitliliği bazı türlerde yavru alma imkanınızı nerede ise imkansızlaştırır. Eğer sevgili dostlarınızdan yavru almak istiyorsanız ya tek bir tür üzerine kurulu bir akvaryum sistemi kuracaksınız **** aynı ortam içerisinde yaşama özellikleri taşıyan balıkları seçeceksiniz.
Burdan da şunu söyliyebilirizki, size bir kaç akvaryum daha lazım olacak.
Dostlarınızla mutlu bir gelecek temenni ederim.
Sn Hakan Kınacı ve picea pungens
bilmemek değil öğrenmemek ayıp,nazik ve aydınlatıcı tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.ilk akvaryum kurduğumuz günden bu yana çabuk bıkarsın ,sen bu işleri bilmiyorsun diyenlere inat bu balıkları beslemeye devam ediyorum.kimse doğuştan alim doğmuyor.
soracağız öğreneceğiz paylaşacağız
yoksa burada işimiz neki
Aytaç Eroğlu
23-03-2008, 20:19
Elbette bilmeyenler soracak bilenlerde cevaplıyacak Biz size sadece sorduğunuz sorunun cevabını vermeye çalıştık bazen kırıcı oluyorsak bunu o günkü ruh halimize ve dostlarımıza duyduğumuz saygıya verin - bu söz sakın siz vermiyorsunuz manasına gelmesin elbette sizde onlara sevgi ve saygı duymasanız bu araştırmayı yapmazsınız.- Eğer istemedende olsa sözlerim kırıcı olduysa özür dilerim.
saygılar.
albatros99
23-03-2008, 22:17
Frontoso lar tanganika gölünden çıkma balıklardır.Doğal ortamlarında çok sığ kesimlerde yaşamadıkları için fazla ışıkdan hoşlanmazlar.Frontosa beslediğim zamanlar geceleri davranışlarını loş ışıkda izlerdim.İlerleyen zamanlarda okumuş olduğunuz yazılar ile bilgilerinizi daha iyi pekiştirirsiniz.
Hakan KINACI
24-03-2008, 10:00
Sn.Aztu,
Benim kusuruma bakmayın bu şekilde konulan balıkları akvaryumcuda da görsem tepkim değişmiyor. Kaldı ki bu kişi satışını yaptığı halde bu tür karmalar yapıyorlar.
Bakınız efendim, sizde amerikan zebra cichlid var bunlar, bölge secer ve yumurta yaparlar ve bu yumurtalarını ve yavrularını korumak için çok sert olurlar ki, yeri gelir eşlerini bile öldürür, yerler.
İkincisi Malavi gölü balıklarınız var ki bunların su değerleri en az 7,5 ph ister ve bir erkek iki dişi ideal bir aile yapısıdır.Su hacmi ~200 litre de 6 adet balık beslenebilir. Su hacmini büyüttükçe balık miktarını da çoğaltabilirsiniz.
Ayrıca sizde papağan diye tabir edilen cichlid var ki, bunlar bana göre ucube [kırma balıklardır.(tabiri caizse katır denilir.)] bunlarda malavi gölü balıklarının kırmasıdır.
Bir de sizde tanganika gölü balıkları vardır bunların su değerleri 8,5~9 ph değerinde olması şarttır bakmayın Türkiye de bunları zorla 7,5 ph da yaşatmaya zorlanırlar ve herkes bilgilidir (bu, bu suda yaşar diye diretirler.) fakat sizin frontozolarınız loş ışık ve derin su isterler su hacimleri yaklaşık 500 litre üzerinde olması her zaman idealdir ancak bu şekilde rahat ederler ve ideal boylarını ve renlerini gösterirler.
Gelelim genel olaylara; her hafta veya 15 günde bir mutlaka %5 dip çekimi yapılması şarttır. Bu dip çekiminden eksilen suyunuzu akvaryumunuzda beslediğiniz balık türüne göre hazırlayacaksınız ve su değerlerini ve akvaryumuna ekleyeceğiniz su ısısı akvaryumunuzla aynı değerde olmasına dikkat edeceksiniz.
plastik bitki koymanızı tavsiye etmem, çünki su değerlerini çok çabuk bozar ve hastalıklara yol açar.
Asla hasta bıklarınız için ana tankınıza ilaç dökmeyin derim, çünki akvaryumda oluşan tüm yararlı bakterilerinize de zarar vereceksiniz ki, bu da akvaryumunuzun tüm dengesini bozacaktır.
Biraz çenem düştü yine....
Artık kafanıza takıldıkça cevaplayayım...
Saygılar,
bülent16
27-03-2008, 18:25
Günde bir kaç kere bu siteye girmeme rahmen bu başlığı ilk defa görüyorum. Ben şu anda malavi grubundan Yunus Tanganyika grubundan Kalvus kedi balıklarından Cüce vatoz Amerikan grubundan melek vede bana döre tamamen grup dışı balık olarak Diskus beslemekteyim. Sevgili samowan eğer isterseniz Bitkili akvaryumunuza seve seve Cüce Vatoz yavrusu vede Java Moos hediye edebilirim.
Hakan KINACI
28-03-2008, 09:27
çok teşekur ederım bilgilerınız için benım 2 tane akvaryumum var bırı 55* 55* 55 dıyerı ise 60*30*20 birirnin içinde çıklet balıklarını beslıyorum dıyerını içinde: ise japon balıklarım var heralde melek balıgı onun içinden alıçam:(
İlk akvaryumunuz 166 litre ikinci akvaryumunuz 36 litre sizce hangisi daha büyük? hangisinde malavi beslenir?
"arkadaşlar çıklet balıklarından biri çukur kazıyor kazdıgı cukuva kımseyı yaklaştırmıyor ve butun balıları kovalıyor hamıle olabılır mı"
Eş tutacakları zaman bu şekilde çukur açmaları ve orayı sahiplenmeleri gayet normal bir davranıştır. Malaviler çukura vs yumurta bırakmazlar sadece çukuru bölge olarak belirler ve orada eşleşirler erkek o bölgeya gelecek olan tüm balıkları kovalar sadece dişisini oraya gelmesi için zorlar ve titreme hareketleri ile dişiyi oraya çekmeye çalışır. Malaviler her zaman yumurtlarını ağızlarında tutarlar, yaklaşık 21 gün kuluçka dönemi vardır ve o güne kadar dişi hiç bir şey yemez ve yavrularını belirli bir boya kadar ağızında besler yavruların saklanacak yeri yoksa kesinlikle diğer balıklara canlı yem olacaktır.
"arkadaş ben 100cm akvaryum kumayı duşunuyorum sizce arkadaşlar içine hangi ıstıcıyı kullamalıyım
ve hangi diş filitreyı kullanmamı önerirsiniz şimdiden cevaplarınız için teşekkur ederim
saygılar "
100*20*30 mu 100*50*60 mı kaça kaçlık bir akvaryum yani planlarınızda kaç litrelik bir akvaryum olduğu bilinmediği için; içerisinde kullanacağınız ısıtıcı 100,150,200,300 wattlık ısıtıcılar olabilir şu an 100 lük akvaryum demekle size ısıtıcı tavsiyesinde bulunmak yanlış olur.
Dış filtre de aynı şekilde ama kaç litre alırsanız alın filtreniz en az aldığınız akvaryumun litresini, saatte 3 kez çevirecek şekilde olmasına dikkat edin.
mesela 200 litrelik bir akvaryum için saatte 600 litre çeviren bir filtre olması şart tabii bu bana göre böyle.....
Ayrıca malavi balıkları akan suda oynamayı severler bu yüzden akvaryumunuzun içine de iç filtre koyun ve içeride sirkülasyon sağlanırken suyun içinde oluşan harekette balıklarınızı filtrenin su basma ucunda oyun oynadıklarını göreceksiniz.
Ancak, bunu yaparken bu filtrelerde havada veriliyor siz hava hortumunu çıkarın ki sevinçle oynasınlar hava veren motorlarla pek ilgilenmmiyorlar.
Hakan KINACI
28-03-2008, 09:28
kardeşım sanıl bır site burası hıç kımse birbiriyle konuşmuyor
KÜSÜZ
Aytaç Eroğlu
28-03-2008, 11:43
yok canıım!!
Merhabalar, ben Tanganyikacıyım. 300 Lt.lik tankımda 1 Erkek 3 Dişi Forntosa Burundi var. Erkeğin boyu 15cm. dişiler 12 cm.
Sayın, TURKPRINC3SS eklediğiniz fotoğraf Frontosadır. Akvaryum ebatlarınızı öğrenmek isterim. Eğer Frontosa besliyorsanız ortalama her balık için 70-80 lt. su hacmi gereklidir belirtmek isterim. Çiklid türleri içerisindeki en dayanıklı türdür. Sakin ve ürkek mizaçlı gibi görünselerde oldukça atak ve hızlı olabilmekteler. Tankınız küçükse mutlak surette ciddi yaralanma hatta ölüme varabilen kavgalar yaşayabilirsiniz. Bol kaya, testi ile desteklenmiş PH 8,0 ve genel sertlik 8 üzeri olan suları severler. İlk etapta yavaş gelişiyor gibi görünselerde ergen olmaya başladıklarında bu aşığı hızla kapatırlar.
Bu arada sayın SPAWN japon balıkları hemen birçok tür tarafından rahatsız edilirler. Japonlarla uyumlu olarak çöpçü ve vatoz harici balık bulamazsınız. Orta sertlikte fazla bitkili olmayan tankları severler. Japon türleri için ideal tank hacmi 80 lt. üstü olması uygundur. Melek ise bitkili ve yumuşak suları tercih ederken daha küçük hacimli tanklarda bakılabilmeleri mümkündür.
Sayın AZTU, öncelikle hangi boyda olursa olsun bir Frontosa için 70-80 lt. su hacmi gerektiğini bilmelisiniz. Tankınız 150 x 60 50 şimdi bir hesap yapalım. 10 mm. cam kullanılmıştır. Üstten su boşluğunuz ile birlikte alt cam kalınlığı ile birlikte gerçek değere daha yaklaşmış oluruz. Dış ölçüleriniz ile tankınız 450 lt. gibi görünsede iç ölçülerine baktığımız zaman 148 x 54 x 48 gibi bir ölçüye ulaşırız bu durumda tank hacminiz 380 lt ye kadar geriler. Kum kalınlığınız düz seviyede 5 cm olarak görebiliyorum. Bunuda yarısı su hacminizi düşürür. Tankınız içerisindeki kaya, filtre ekipmanı vb. diğer hacminizi etkileyen materyaller hariç ancak kum dahil edilmiş şekliyle 148 x 52 x 48 = 370 lt. hacmindedir.
Şimdi 30 Frontosa x 70 desek = bu kadar Frontosa için aynı ebatta tanktan beş adet daha almanız gerekecektir ki bu sadece Frontosalarınız içindir.
Biraz detay anlattığımı biliyorum ancak Malawi - Tanganyika ayrımından önce bu durumun açıklık kazanması gerektiği içindi. Umarım açıklayabilmişimdir.
arkadaşlar bir süredir snow prenses birbirinin üstüne titriyor daha dogrusu dişi erkeyin üstüne titriyor ama bir türlü yavru alamadım.
Belki balıklarınız da kısırlık vardır :)
balıklarımda kısırlık olaçağını düşünmüyorum sayın habibe bey çünkü balıkları yavruyken aldım.
Hakan KINACI
01-05-2008, 12:15
arkadaşlar bir süredir snow prenses birbirinin üstüne titriyor daha dogrusu dişi erkeyin üstüne titriyor ama bir türlü yavru alamadım.
Dişi asla erkeğin üzerine titremez buna her türlü garanti veririm.
Erkek sandığınız dişi, dişi sandığınız ise erkek olma olasılığı bir hayli yüksek.
Size tavsiyem damızlık boyda iki dişi daha alamanız, o zaman yavru almanız çok çok daha kolay olacaktır.
Fazla yem veriryo olabilirsiniz. Bu da yağlanmaya sebebiyet verir. Yemi kısmanızı öneririm.
arkdaşlar arnızda dıscus besleyen var mı? varsa nasıl bakılır en onemlı noktaları nelerdır.Nasıl balıgı mutlu ede bılırız ve nasıl beslenır purateyın olara ne vermelıyız saygılar....
bahtiyar02
18-08-2008, 12:28
arkadaşlar3 adet TATLISU akvaryumum var.100 cx50x43 - 120x50x43 ve 80x30x50(Bombeli) akvaryumum var. 100'lük akvaryumda 6 adet fontoza ve 5 adet tropeyus bemba bakıyorum.Suyun PH değeri 7 çıktı PH değerini nasıl yükselte bilirim? 120cm'te 10 adet karma malavi ciklet bakıyorum. 80'lik bombeli akvaryumda da 2 adet portakal ciklet (Malavi)bakıyorum bunda ayrıca bitkilerim var canlı.
sorunum PH Değerini nasıl yükseltebilirim? yardımcı olursanız sevinirim saygılar.
Bana bu chıklet balıklarının akvaryumunda bıtkı olmaz dedıler dogrumudur?
ServetAydoğan
18-08-2008, 14:38
Melek, discus gibi bazı güney amerika chiclidleri ile birlikte canlı bitki olur. Diğer chicklid türlerinde ise gerek kumu kazmaları gerekse bitkileri yemeleri nedeniyle olmuyor. Ancak anubias gibi sert yapraklı bitkiler koyulabilir. Bunları da genellikle kayalara sabitlemek gerekiyor, **** bir şekilde akvaryum tabanına bağlanmalı.
arkadaşlar benım1 tane melek balıgımla 1 tane japon balıgım var ama melek balıgı japonun gozunu oydu napabılırım yardımlarınız için şimdiden teşekkurler
Japon baıklarının göz kısmı narın ve balıklar için çok cezb edici bir lezzete sahiptir.sadece melekler için geçerli değil bu eğerki japon balığı besliyorsanız yaninda onun gibi yumuşak huylu bir balık beslemeniz gerekli diye biliyorum.
Sn.spawn,
Melek balığıda bir tür cichliddir ve japon balığı ile aynı ortamda olmazlar.Hem su koşulları hem de bulundukları habitatları birbirine uyumsuzdur.
Akvaryumunuzda ya melek balıklarını **** japon balıklarını besleyeceksiniz.Tercih sizin, bir de japon balıkları için önerilen su miktarı her bir japon balığı için 30 litredir.Sebebi ise japon balıkları, havuz balıklarıdır ve bol oksijenli suları severler.
Melek balıklarının cichlid olduğunu sizden öğrendim.Yani bir melek ile ben kılıç veya lepistes beleyebiliyorum.Bunun yanı sıra melek dahil diğer saydığım balıkları bir imparator,sarı prenses veya yunus türleri ile besleyemiyorum.Bana bu konuda biraz bilgi verirseniz cok mutlu olurum
59766
Bunlarda benim yunus cikletlerim.
mehtap051
09-08-2009, 12:08
Bunlarda bizim balıklar
http://img198.imageshack.us/i/pic0016f.jpg/
mehtap051
09-08-2009, 12:39
[QUOTE=mehtap051;477259]Bunlarda bizim balıklar
Eskişehir'de Yeni Sofça diye bir köy var. Köyde harabe bir kaplıca var, bu kaplıcanın çevresinde ufak göletler ve sazlıklar oluşmuş. Bu göletlerde zebra cikletler yaşıyor, ortama uyum göstermişler. Lepistesler'de var aynı ortamda. Su sıcaklığı yaz kış sabit herhalde. Lepistesler çok eskiden vardı. Cikletleri sonradan atıldı herhalde..
Eskişehir'de Yeni Sofça diye bir köy var. Köyde harabe bir kaplıca var, bu kaplıcanın çevresinde ufak göletler ve sazlıklar oluşmuş. Bu göletlerde zebra cikletler yaşıyor, ortama uyum göstermişler. Lepistesler'de var aynı ortamda. Su sıcaklığı yaz kış sabit herhalde. Lepistesler çok eskiden vardı. Cikletleri sonradan atıldı herhalde..
Mümkündür zebra cikletleri sonradan bırakmışlardır. Uyum gösterirler ya da gösteremezler bilemiyorum, ancak bu hiç uygun bir durum değil. Bölgenin doğal dengesinin bozulması veya zarara uğraması kuvvetle muhtameldir :(
O alanla sınırlı kalıyor, çünkü su başka bir dereye dahi karışsa, soğuk suda yaşayamazlar herhalde. Lepistesleride yiyorlardır, zaten lepisteslerde çok fazla üreyen bir tür. Doğal denge açısından fazla tehlike oluşturabilecek bir durum yok gibi uzun **** kısa vadede.. Kepçeyle bir kaç tane yakalamıştık, çok akıllılar yakalaması zor. Tam zebra gibi değiller, çizgiler yukardan aşağı boydan boya değil, yarıya kadar. Dikkatli gözlemleyince yavrularını gezdiren anaçlar görünebiliyor, yanlarına hiç balık yaklaştırmıyorlar hemen kovalıyolar, normalde sürü halinde geziyolar.
Maestro_ignoto
28-09-2009, 16:32
80 litre 4 dişi 1 erkek Sarı prenses besliyorum.
Hakan KINACI
02-10-2009, 08:45
Melek balıklarının cichlid olduğunu sizden öğrendim.Yani bir melek ile ben kılıç veya lepistes beleyebiliyorum.(Evet besleye bilirsiniz. Sebebi ise aynı su değerlerine uygundur.)Bunun yanı sıra melek dahil diğer saydığım balıkları bir imparator,sarı prenses veya yunus türleri ile besleyemiyorum.(Doğrudur besleyemesiniz.Hem aynı habitada uygun değiller hemde yaşam düzenleri çok farklı yunus, sarı prenses dediğiniz balıklar bölgeci ve sert balıklardır.) Bana bu konuda biraz bilgi verirseniz cok mutlu olurum
Bilmem yardımcı olabildim mi? eğer yetersiz gördüyseniz bilgileri özel mesaj ile bilgilendirin size bu konuda çoook geniş bir döküman verebilirim.
Emre Kuzu
07-01-2010, 23:30
İyi günler bende 2 adet zebra ciklet var bunlar 6 7 senedir bir kavga içindeler anlaşamadılar. birbirlerini kovalayıp durdular.
Bunun nedeni ne olabilir? ayrıca insanlardan çok korkuyorlar kapıdan birisi girdiği zaman oraya buraya kaçışıyorlar bazen bir yere çarpıp kendilerini yaraladıklarıda oluyor. ama 2side gayet sağlıklı bunlara rağmen. ancak ben kavga etmelerini istemiyorum.
Akvaryumumda birde siyah papağan balığı var 1 ay oldu alalı.
Emre Kuzu
07-01-2010, 23:38
Resimleri.
bahtiyar02
15-01-2010, 08:42
Evde 3 yıldır baktığımToplam :5 adet frontosam.Birde cinsiyetlerini çıkarabilsem:( Yaklaşık üç yaşında ürediklerini okumuştum.Bu sene doldurdular.İnşallah yavruları olur.;)
Saygılarımla
bahtiyar02
15-01-2010, 08:46
Sevgili erdek ve sevgili mehtap051;
Maşallah nazar değmezsin. Balıklarınız çok güzel.Bol yavrulu ve sağlıklı balıklar.
Saygılar
açelya çiçeği
24-06-2010, 15:43
piranhanın kafa tutamadığı tek balık türü. 4 piranha ve 4 ciklet aynı akvaryuma koyulduğunda, bir müddet sakin kalsalar da, yem verme zamanı kaçırıldığı zaman savaş çıkar akvaryumda. bu savaş benim akvaryumda bir kez çıktı ve bittiğinde cikletler doymuştu.
qokhanyilmaz
28-06-2010, 20:24
Evde 3 yıldır baktığımToplam :5 adet frontosam.Birde cinsiyetlerini çıkarabilsem:( Yaklaşık üç yaşında ürediklerini okumuştum.Bu sene doldurdular.İnşallah yavruları olur.;)
Saygılarımla
Balıklarınız iki erkek iki dişi şeklinde. Üreme konusuna gelince ikinci erkeği akvaryumdan alıp dişilerin ağzındaki yumurtaları atmasının önüne geçmeniz gerekmektedir. 2 yılda üreyebilecek forma geldikleri doğrudur fakat üremeleri için çok iyi su değerlerini yakalamanız gerekmektedir.Bir de size bir tüyo vereyim akvaryumun iki ayrı ucuna sizin akvaryumun uzdaki küp ten iki ayrı bölgeye koyarsanız erkekler sahiplenip dişilerin üremesi için daha rahat bir ortam oluşturmuş olursunuz.
qokhanyilmaz
28-06-2010, 20:35
İyi günler bende 2 adet zebra ciklet var bunlar 6 7 senedir bir kavga içindeler anlaşamadılar. birbirlerini kovalayıp durdular.
Bunun nedeni ne olabilir? ayrıca insanlardan çok korkuyorlar kapıdan birisi girdiği zaman oraya buraya kaçışıyorlar bazen bir yere çarpıp kendilerini yaraladıklarıda oluyor. ama 2side gayet sağlıklı bunlara rağmen. ancak ben kavga etmelerini istemiyorum.
Akvaryumumda birde siyah papağan balığı var 1 ay oldu alalı.
Cinsiyetlerinin aynı olmasından dolayı kavga ederler.İkisi de erkek olmasından dolayıdır.Aslında birisini çıkarıp iki dişi alıp tabi aynı boyutlarda bir koloni yaratmanız durumunda çoğalmalarını sağlayıp akvaryumun uzu daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. İnsanlardan korkmaları ise yetişme ortamından kaynaklanmaktadır.Bunun önüne geçmeniz neredeyse mümkün değildir.
Emre Kuzu
28-06-2010, 21:22
Teşekkürler Gökhan bey cevapladığınız için.
ihsanozdemir
23-04-2011, 20:01
akvaryum merakına dünyanın parasını harcadım :)) tekrar kuruam bir akvaryum :))
ben arkadaşımdan 3 tane imparator 1 tane sarı ciklet yavrusu aldım fakat nası beslicemi ve neler yapıcamı bilmiyorum yardımederseniz çok sevinirim.ayrıca cinsiyetleri nasıl anlaşılır
Sn.tmat06
akvaristliğe yeni başlayanlar için çok zor bir başlangıç yapmışsınız.Size gerekli olan bilgileri detaylı olarak akvaryum.com adresinden bulabilirsiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.