View Full Version : Acem Borusu (Campsis radicans)
Plumbago
02-01-2006, 12:16
Latince Adı : Campsis radicans
Türkçe Adı : Acem Borusu
Form : Sarmaşık
10 m.'ye kadar havai kökleri sayesinde tırmanabilen odunsu bir sarmaşıktır. Yapraklar tek tüysü, 9-11 yaprakçıktan meydana gelir. Kısa saplı ve genellikle eliptik yapıdadır. Boylar 3-6 cm.'dir. Uçları sivri, kenarları düzenli dişlidir. Çiçeklerin dış yüzü portakal, içerisi sarı renktedir. Çiçekler boru şeklindedir. Terminal durumlu, bileşik salkım halinde kurullar oluşturur. Meyve kapsül şeklinde ve içerisinde sayısız tohum bulundurur. Üretimi tohum ve çelikle olur. Anavatanı Amerika olmasına rağmen ülkemize İran'dan geldiği için Acem Borusu ismi verilmiştir. Park ve bahçe düzenlemelerinde örtücü bitki olarak tercih edilir.
Ben de bir kaç yetiştirme tüyosu vereyim bari:
Acem Borusu çok kolay yetişir. Dalları duvarlara tutunarak büyümekle beraber,ilk bir kaç yıl bitki bağlanarak desteklenmelidir.
Sarmaşık bol güneşli,drenajı iyi bir yere dikilir.Yazın düzenli sulanır. Gübreli toprağı sever.
Kış sonunda önceki yıl çiçek açmış bütün dallar 3-4 göz üzerinden budanır. Bitki kök sürgünleri veya çelik yoluyla çoğaltılabilir.
Kuru ağaçlara sardırılınca çok güzel duruyor. Bir de iklim aşırı soğuk değilse campsis radicans yerine campsis grandiflora türünü tavsiye ederim. Çiçekleri daha büyük ve gösterişli, bitkisi daha gürbüz yetişiyor.
http://www.humeyraozdamar.net/sayfaresim/campsis.jpg
Kuru ağaçlara sardırılınca çok güzel duruyor
Canlı ağaca zarar verme boyutu nedir?
Ağaçtan gıda çektiğini sanmıyorum. O boyutta parazit bir bitki değil.Fakat çok çabuk büyüyen, ağaçlaşan bir bitki; ağaca yük olur ve hava almasına engel olarak boğar. Tecrübeme dayanarak söyliyeyim, canlı ağaçlara hangi tür olursa olsun sarmaşık sardırmak çok zararlı.
Galeriden bir kaç fotoğraf :)
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1402
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1401
balkonumuzda yetiştirdiğimiz acem borusu maalesef kurudu :(
çiçekleri çok hoş bir sarmaşık türü
aslında çok kolay yetişir ve oldukça arsız bir bitkidir.
ahşaptan yapılmış camekanımıza sardığı ve ahşabın arasına girerek açma yaptığı için biz tam toprak hizasından kesmiştik. 1 yıl geçmeden metrelerce uzunluğa geliyordu. ama çok güneş alan bir yerdeydi. sanırım tam güneş altı bir yerde olması işinizi kolaylaştırır.
Hasan Lalezar
29-11-2006, 21:34
Ankara'da oturuyorum ikinci kışı olacak bu sene 30 cm boyunda hazır aldım acem borusunu hala aynı boyda suruyorsonra kuruyor boyu uzamıyor siz arsız dedıkçe ben hatayı kndimde arıyorum batıkentte oturuyorum toprak pek ii degil sanırım drenaj problemimiz var galiba
herkeze iyi baharlar
acem borusunun çiçeği hangi aylarda açıyor acaba
ceviz ağacı
18-05-2007, 20:47
Arkadaşlar ,
Acem borusunun pembe rengini arıyorum . 2 ay önce Fas ' a gitmiştim ve orada bu sarmaşığın pembesini görmüştüm , hala güzelliği aklımdan çıkmıyor ve sizlerde varmı merak ediyorum.
Arkadaşlar ,
Acem borusunun pembe rengini arıyorum . 2 ay önce Fas ' a gitmiştim ve orada bu sarmaşığın pembesini görmüştüm , hala güzelliği aklımdan çıkmıyor ve sizlerde varmı merak ediyorum.
İlk defa duydum. Bulursanız ben de isterim :)
Erguvan Muhibbi
18-05-2007, 23:24
Benim balkonumdaki yavaş yavaş gonca süygünlerini veriyor Göztepe de.
Balkon fotoğrafları bölümünde fotoğrafını da koymuştum.
Acem borusuna mükemmel bir örnek :
Yer : Sahildeki Kasım Yaman Parkı - Kuşadası
Yaşı konusunda kesin bir bilgi edinemedim.Palmiye' ye sarılmış , boy yaklaşık 15 metre.Gövde kalınlığı ilgi çekici!
Balkondaki acem borusu göz vermeye başlamış;)
Acem borusunun çiçeğini koparıp arka kısmından üflediğinizde gerçek boru sesine yakın bir ses çıkardığını biliyormusunuz ? :D :D
Mehmet Eskizara
12-03-2008, 21:44
Sayın cevizağacı , pembe renkli acemborusunu ilk defa sizden duyuyorum.
Bahçemde iki adet acem borusunu beş seneden beri yetiştiriyorum,ancak
renkleri portakal. Yanlarında da birer mor salkım yetiştirdim , koku işinide
morsalkımlar hallediyorlar. Acem borusu ile morsalkımlar çok uyumlu birliktelik
sağlayan bitki türleri , tavsiye ederim . Pembe renkli acem borusu bulmak
ümidi ile , selamlar .:).
Mehmet Bey ben de ilk defa burada duymuştum. Daha sonra karşı komşum Japonya'dan aldığı pembe acem borusundan bahsedip, çeliğini vermeyi teklif etti. Halen almadım çeliği ama mutlaka alıp dikicem.
Mehmet Eskizara
13-03-2008, 23:16
Sayın Lİmon , ifadenizden anladığım kadarı ile pembe renkli acem borusu
olduğu anlaşılıyor. Çelikten yetiştirmek bu bitki için en uygun yöntem diye-
bilirim . Şimdiden başarılar , siz bir defa yetiştirin belki ileride başka bitkiler-
le fide takasında da bulunabiliriz . Tekrar başarılar, kolay gelsin.:):).
sehitler_diyari
14-03-2008, 02:46
Bu bitki ne zaman çeliklenir mevsimi varmıdır. Çelikleme nasıl yapılır bir tür aşı şeklimidir. Eğer aşı şekli ise hangi bitkiye aşı yapabiliriz. sanırım kokusu hoş değil. Evimizdeki duvarlara kafes tel gerdikten sonra böyle bir bitki ile sardırmak istiyorum. Bitki öneriniz varmı? Şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla...
Sayın Şehitler Diyarı,
Acem borusunun kokusu yok..Sardırmak için de sadece tutunacak bir yer bulması yeterli, tel kafese gerek yok.Her halükarda binanıza sarılacaktır.
Çelikleme ya da üstündeki tohumlardan üretebilirsiniz..Sanırım Çanakkale de şu sıralar çelikleyebilirsiz.Daha burada bile yapraklanmadı..Ağustosa doğru çiçekleniyor..Daha teknik sorularınıza arkadaşlarım yardımcı olacaktır.
Yalnız yemek yerinin üstüne gelen kısımlarda zorluk çıkabilir çünkü çiçekler çok döküldüğünden masanızdan ya da oturma bölümünden devamlı temizlemek zorundasınız.Binanızın ya da duvarınızın diğer bölümlerinde çok memnun kalacağınızı düşünüyorum.
Hanımeli,mor salkım,çarkı felek, begonvil bence diğer araştırıp karar vereceğiniz çiçekli ve kokulu sarmaşıklara örnek olabilir.
Bence önce çiçekli, kokulu ya da her dem yeşil kalanların arasından kullanacağınız alanlara göre seçim yapmalısınız..Mesela oturacağınız kısma yakın kokulu ve görüntü açısından çiçekli olanları tercih edebilirsiniz..Bahçenin görünmesini istemediğiniz kısma ise yeşil yapraklı sarmaşıkları dikebilirsiniz.
Merhabalar,
Acem borusu dikildikten kaç sene sonra çiçek açar acaba? Benimki güneş gören bir yerde olmasına rağmen 5 senedir hala çiçeğini göremedim. İlk dikildiğinde 10-15 cm kadardı sanırım. Annem dikmiş. 2-3 sene o boyda kaldı zaten. Son iki senedir boyu uzayabildi. Geçen sene boyu 4-5 metreye kadar uzadı. Bu sene şimdilerde yeni yeni yapraklanmaya başladı ama yapraklanma ancak 1.5-2 metrelik kısma kadar var. Daha yukarası kuru ince dal formlarında. Toprağı killi bir toprak.
Yanına geçen sonbahar mor salkım çeliği diktim. Morsalkım çeliğinin birinde yeni filizlenme görünüyor. Diktiğim yer garaj önü. Acem borusunu iplerle garaj önüne sardırdım. Morsalkımı da garajın çatısına sardırmayı düşünüyorum. Gerçi çatı metal sacdan yapılma. Aşırı sıcaklık oluşup morsalkımı etkileyebilir diye de düşünmüyor değilim.
Acem borusunu çiçeklendirme konusunda erken mi davranıyorum ? Eğer açması gereken zamanda ise ne yapabilirim ? Toprağına gübre vs. atmaya çalışıyorum ama bu ne sıklıkta ve ne gübresi olabilir bilmediğimden ne kadar sağlıklı gübreleme yaptım bilmiyorum..
lastmoon
18-04-2008, 09:17
Campsis radicans memleketimizde en çok kullanılan Campsis türüdür. Çok dayanıklı ve odunsu bir gövdeye sahip asmalardır.Kırmızı- portakal çiçekler Temuz ortasında belirirve Eylül sonuna kadar açık kalabilir.Kuvvetli donlardan zarar görürse de ilkbaharda yeniden sürerler. 'Flava'nın sarı çiçekleri vardır. 'Praecox' kırmızı çiçeklidir. 'Speciosa' kültüvarı ise fazla tırmanıcı değildir.12m. ye kadar boylanabilir.
Campsis grandiflora (çin borusu) türü ise yaz ortasında geniş ve kızıl renkli çiçeker açar. Diğer Campsis türlerinden soğuğa daha az dayanıklıdır ve onlar kadar büyük ve yayılıcı olmazlar.
Mehmet Eskizara
21-04-2008, 23:08
Sayın Lastmoon verdiğiniz bilgiler için teşekkürler , belirttiğiniz gibi kış
soğuklarına dayanamasa da ( Çorum için söylüyorum) baharda yeniden yapraklanıp, portakal renkli güzel çiçekler açıyorlar.
Bizim yaylada, 1000mt. rakımda, kışın karın altında oluyor.Soğuğa o kadar hassas diyemeyiz sanırım.
ceviz ağacı
01-05-2008, 13:01
Sevgili Limon ,
Pembe acem borusu çeliğinden bende rica edebilirmiyim . Teşekkürler...
Acem borusu, bulunduğum yerde çok rahat yetişen bir bitki ve çok seviyorum. Ancak, bitkinin içine yerleşen bizim kıskıç dediğimiz böcekleri sevmiyorum. Bu böceklerden kurtulmanın bir yolu var mı?
kayhan72
27-06-2008, 23:25
Merhaba,
Benim Acem Borusu her yıl nerdeyse 1 metre uzuyor, bol çiçek açıyor yani problem yok ama bir sorunum var ki her yıl yaprakları çok açık yeşil hiç yemyeşil olmadı. Yalnız yaprak damarları belirgin biçimde yeşil. Sizce nedir bu canavarın sorunu?
Saygılarımla
Buket Aknar
28-06-2008, 09:37
Arkadaşlar; Sarmaşıkları çok seviyorum ve bende de 2 tane acemborusu var. İkisini de belki bonsai yapabilirim diye Msgürkan vermişti. Bir tanesini bonsai yapmayıp bahçeye dikmeyi düşünüyorum. Yaptığım araştırmalar sonucu oldukça arsız ve eve yakın dikilirse kökleri heryerden çıkabilecek bir bitki olduğunu öğrendim. Yine de durmadan araştırıyorum ve bahçemde bir yere mutlaka dikmek istiyorum.
Bu konuda farklı tecrübeleri olan varsa merakla bekliyorum. Acaba saksıya mı diksem diye de düşünüyorum. Ne dersiniz bir saksıda bahçenin bir yerine yerleştirirsem sağlıklı yetiştirebilirmiyim? Ne büyüklükte bir saksı kullanmam gerekiyor?
Benim acem borusu, bu sene güzel dallanıp budaklandı. Ama yaprakları açık yeşil ve bazıları dökülüyor. 1 hafta önce Büyükada' da idim. Orada çok güzel açmışlardı. Begonvillerle birlikte çok güzel bir renk cümbüşü oluşturmuşlardı.
Benim acemborusunda tomurcuk bile göremedim henüz . Bu senede mi açmayacak acaba :confused: :( .
Bu da benim bu gün komşumdan aldığım acem borusu.Çiçek açtığını komşum hiç söylemedi.Ama bende çiçekli görmedim.Açması için neler yapabilirim:confused:Başka renklerinin olduğunu nette yaptığım araştırmalarda gördüm.Acaba başka renklere sahip arkadaş varmı aramızda:confused:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=84654&d=1244401835
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=84655&d=1244401835
Benim ki geçen sene de açmadı. Ben de bu sene kuvvetlice budadım . Ayrıca başka bir yerden çelikler alıp yeniden diktim. Çeliklerin hepsi filizlendi. Bu sene bolca gübre koydum diplerine.
Sn. Fatihbrk,
Ben henüz çiçeklendirmedim ama acem borusu hakkında şimdiye kadar öğrendiklerim şöyle:Bol güneşi seviyor. Toprağına hayvan ( koyun, inek vs) gübresi vermek de iyi geliyor. Drenajı iyi toprakları seviyor. Sudan da hoşlanıyor... Aslında yerini sevince çok azgın bir bitki olduğu söyleniyor.
Benim ki geçen sene de açmadı. Ben de bu sene kuvvetlice budadım . Ayrıca başka bir yerden çelikler alıp yeniden diktim. Çeliklerin hepsi filizlendi. Bu sene bolca gübre koydum diplerine.
Sn. Fatihbrk,
Ben henüz çiçeklendirmedim ama acem borusu hakkında şimdiye kadar öğrendiklerim şöyle:Bol güneşi seviyor. Toprağına hayvan ( koyun, inek vs) gübresi vermek de iyi geliyor. Drenajı iyi toprakları seviyor. Sudan da hoşlanıyor... Aslında yerini sevince çok azgın bir bitki olduğu söyleniyor.
Cevabınız için çok teşekkürler sayın Passion.Bende komşumda görünce dayanamadım istedim.Oda sağ olsun bir kök ayırıp verdi.İnşallah çiçeklenir sizinkide benimkide:D
celalsungur
07-06-2009, 23:55
Bütün bahçeyi kaplıyor kökleri, her yerden filizleniyor. Dikerken iyi düşünün.
Diktiğiniz yeri iki kere düşünün çünkü inanılmaz derecede karınca yapıyor.
Yemek yediğiniz veya salıncak , hamak gibi oturup uzanıp dinlendiğiniz yerlere çok yakın dikmeyin. Yoksa siz debenim gibi karıncalardan çıldırabilirsiniz :)
kopshtar
08-06-2009, 07:59
Katılıyorum; dikerken iki kere düşünün derim. Her mevsim dökülen birşeyleri mutlaka oluyor. İlkbaharda yaprak kılıfları, yaz boyunca çiçekleri sonbahar boyunca da çuvallar dolusu yaprakları dökülüyor. Komşumun bahçesindeki acem borusu neredeyse bizim evi işgal edecek. Kavgalı olduk bu bitki yüzünden :)
Ben çözümü buldum. Benim bahçemde minyatür acem borusu var. ilkbahar ve yaz değil sonbaharda çiçek açıyor. Kışın -4'ün altına düştüğünde de toprak üstü aksamı yok olup tekrar sürüyor. Biraz clematis gibi yani. Çiçeklerinden vazgeçemeyen herkese bu türü tavsiye ederim.
goncaozyazici
23-06-2009, 12:51
merhaba ; bende bahçemizdeki duvarı kaplaması için 6 tane kadar 2 metre aralıklarla diktim. Acaba bende çiçek açtıramazmıyım ve etrafı karıncalar sarar mı diye endişelenmeye başladım. Bu konuda şimdiden yapabileceğim şeyler varsa geç kalmaldan yapayım.
celalsungur
23-06-2009, 13:04
merhaba ; bende bahçemizdeki duvarı kaplaması için 6 tane kadar 2 metre aralıklarla diktim. Acaba bende çiçek açtıramazmıyım ve etrafı karıncalar sarar mı diye endişelenmeye başladım. Bu konuda şimdiden yapabileceğim şeyler varsa geç kalmaldan yapayım.
Bilek kalınlığında kökleri bütün bahçeyi sarıyor. Keşke büyük saksıların içine dikseydiniz. (Saksıda olur mu onu da bilmiyorum ama 3 sene evvel kestiğim acem borusunun köklerinden henüz kurtulamadım.)
goncaozyazici
23-06-2009, 13:54
sevgili celal sungur ilginize teşekkürler, diktiğim alan sadec e sarmaşık için ayrılmış özel bir yer. yani duvar dimine yarım metrelik bir toprak aln bırakıp bu yarım metreden sonra kaldırm tası döşedik (yürüyüş için 1,5-2 metre var)yolun diğer tarafına çim ektik.anlaığım kadarıyla yerini severse arsız bir bitki sorun oluşturmaz inşallah.
celalsungur
23-06-2009, 13:56
sevgili celal sungur ilginize teşekkürler, diktiğim alan sadec e sarmaşık için ayrılmış özel bir yer. yani duvar dimine yarım metrelik bir toprak aln bırakıp bu yarım metreden sonra kaldırm tası döşedik (yürüyüş için 1,5-2 metre var)yolun diğer tarafına çim ektik.anlaığım kadarıyla yerini severse arsız bir bitki sorun oluşturmaz inşallah.
Kökleri kaldırımın altından çim alana ulaşır. (maalesef)
goncaozyazici
23-06-2009, 14:18
öneriniz nedir? çim diktiğim alana ladin fideleri dikmeyi planlıyorum zarar verirlermi dersiniz
celalsungur
23-06-2009, 14:56
öneriniz nedir? çim diktiğim alana ladin fideleri dikmeyi planlıyorum zarar verirlermi dersiniz
Dikili'de bir bahçede ağaç şeklinde büyümüş 6-7 tane acem borusu gördüm. Etrafı tamamen çimdi. Başka ağaç yoktu. Ladinlere zarar verirler mi bilemiyorum. Kökler su bulmak için çok yayılıyorlar bildiğim kadarıyla. Acem borusu dikeceğiniz yere basitçe bir damla sulama borusu döşerseniz, damla sulamada kökler suyu yüzeyde buldukları için fazla yayılmıyorlarmış.
goncaozyazici
24-06-2009, 10:32
teşekkürler, içim biraz rahatladı doğrusu. yoksa 6 tane acem borusuyla nasıl başedeceğimi düşündüm bütün gece..birde şu geldi aklıma sanırım sizin acam borusu Dikilide mevsin gayet uygun benimkilerse 1300 m.'de Kayseri'de belki okadar büyümez ama çok çiçek açar diye dua ediyorum
celalsungur
24-06-2009, 13:31
1300 m.'de Kayseri'de belki okadar büyümez ama çok çiçek açar diye dua ediyorum
Civarda başka acem borusu var mı? Çok çiçek açıyor ama 1300 metrede hiç görmediğim için soruyorum.
Ekteki resim yan komşumun bahçe girişi. Acem borusu ağaç formunda düzenlenmiş ve yakınında güller var. Yaşarken çok zararı yok anladığım kadarıyla ama kesmeye kalkarsanız yok edemiyorsunuz.
goncaozyazici
25-06-2009, 08:54
hayır civarda hiç acem borusu yok. bol bol badem, meşe, kayısı ağacı var.Diğer bahçelerin duvarlarında yanılmıyorsam Amerikan sarmaşığı dedikleri sarmaşıktan var.Komşunuzunki çok güzelmiş.Benimkilerin boyu henüz bir metre bile değil. Bakalım bekleyip göreceğiz.
Her hangi bir sarmaşığı çeliklemek için ne zaman gerekiyor. Beceremiyorum ben bir türlü. Mevsimi değil galiba şu an. Acem borusunun da tohumu neresi acaba ben geçen gün yere düşen kurumuşlara baktım pek tohum göremedim.
sefine42
16-08-2009, 16:08
Merhaba ben konyada acemborusunu yetiştirebilirmiyim.bilgi verebilirmisiniz.Teşekurler.
Bu bitki 1200, 1300 rakımda bile çok rahat yetişiyor.
Celal beyin önerisi (köklerin yayılması) çok ciddi bir husus, bahardan beri bu bitkinin köklerinden kurtulamıyoruz :)
Önce dreflexler ( drenaj boruları) değişti, 2 gül yok oldu, yetmedi.
Kurtulmak için suyu tamamen kestik, çimlerin kurumasını göze aldık, yine yokolmuyor.
Dikildiği yerin 10, 15 mt uzağından bir bakıyoruz çıkıvermiş.
Şimbi bahçeyi gezdim üç yerde ekteki filizleri gördüm:)
98297
Acem borusu, bulunduğum yerde çok rahat yetişen bir bitki ve çok seviyorum. Ancak, bitkinin içine yerleşen bizim kıskıç dediğimiz böcekleri sevmiyorum. Bu böceklerden kurtulmanın bir yolu var mı?
Evet haklısınız. yaşadığım yerde neredeyse bütün bahçeli evlerin bahçe kapılarına , duvara sardırılmış. Çiçekler çok hoşuma gittiği için bir kaç çelik aldım bir bahçeden. Bizim site girişine dikerim diye ama almayla korku içinde atmam bir oldu. Bir yerlerden bir sürü kıskaç dediğimiz böceklerden çıktı üzerime geldi. Yine başka küçük böcekler yürümeye başladı. Eşim bu bitki senin uğraşabileceğin bir bitki değil dedi. Üzüldüm ama vazgeçmek zorunda kaldım.
10 yıl oldu dikeli ilk yıllar sulanmadı, hayatta kalma mücadelesi verdi. Birkaç yıldır sürgünleri uzamaya başladı ama henüz çiçek açmadı. Bu yıl da sedir ağacına bir sürgünü sarılmaya başladı. İleride sediri kurutma tehlikesi olabilir mi diye düşünüyorum. Konu hakkında görüşleriniz nedir?
98346
finduk52
20-08-2009, 23:02
Bugün bahçem için bir sürü çiçek aldım seradan bunlardan birtaneside campsis ama benimkinin cinsi madame galen bu cinsini burada yazılan çeşitlerinin içinde göremedim henüz 70-80 cm lik boyda ben ön bahçeme dikmeyi düşünüyorum bu mevsimde bahçeye dikmem uygunmudur yoksa saksıda bahar aylarını mı beklemesi gerekiyor ön bahçem bütün gün güneş alıyor doğu batı arasına bakıyor ama malum tipik Hollanda işte bugün 35 derece sıcak varken yarın 22-23 derece gösteriyor bilgiler , bu çiçek hakkında tecrube sahibi olan arkadaşlar bu mevsimde sizce bahçeye dikmelimiyim acem borusunu yoksa baharımı bekleteyim saksıda ?
Yılmaz Yalçın
24-08-2009, 21:38
Arkadaşlar,
Geçen ay bahçemin köşesine 3 metre uzunlugunda acem borusunu diktim ve 30 cm uzaklıgında 2 adet gül dikili sizce boğar mı bu gülleri?ne yapmalıyım?
10 yıl oldu dikeli ilk yıllar sulanmadı, hayatta kalma mücadelesi verdi. Birkaç yıldır sürgünleri uzamaya başladı ama henüz çiçek açmadı. Bu yıl da sedir ağacına bir sürgünü sarılmaya başladı. İleride sediri kurutma tehlikesi olabilir mi diye düşünüyorum. Konu hakkında görüşleriniz nedir?
98346
Bana sorarsanız boğacağını sanmıyorum sedir ağacınızı. Budamayla kontrol altında tutmanız ağacınızın erişemeyeceğiniz kısımlarına çıkıp kötü bir görüntü oluşturmaması bakımından iyi olur diye düşünüyorum.(tabi benimki amatör bir bitki hayranı fikri:)
Bugün bahçem için bir sürü çiçek aldım seradan bunlardan birtaneside campsis ama benimkinin cinsi madame galen bu cinsini burada yazılan çeşitlerinin içinde göremedim henüz 70-80 cm lik boyda ben ön bahçeme dikmeyi düşünüyorum bu mevsimde bahçeye dikmem uygunmudur yoksa saksıda bahar aylarını mı beklemesi gerekiyor ön bahçem bütün gün güneş alıyor doğu batı arasına bakıyor ama malum tipik Hollanda işte bugün 35 derece sıcak varken yarın 22-23 derece gösteriyor bilgiler , bu çiçek hakkında tecrube sahibi olan arkadaşlar bu mevsimde sizce bahçeye dikmelimiyim acem borusunu yoksa baharımı bekleteyim saksıda ?
Eğer bitkiniz bulunduğunuz bölgenin iklimine uygun bir bitki ise saksıda baharı bekletmenizin bir anlamı yok. Bence toprağa ekmeniz daha iyi olur.;)
Yılmaz Yalçın
25-08-2009, 12:26
Arkadaşlar,
Benim 2 metre boyundaki acem borusunun campsis radicans türü olup olmadığını nasıl anlarım?Bir de komşumdaki acem borusunun çiçekleri daha geniş ve büyük dairesel uçları benimkinin de öyle olması için ne yapmalıyım yoksa yaşı ilerledikçe mi daha büyük açıyor çiçeklerı?
Yılmaz Yalçın
25-08-2009, 19:41
cevap verecek birisi yok mu:(
neconeco
25-08-2009, 20:21
İlk defa duydum. Bulursanız ben de isterim :)
Selamlar. gecen hafta sattım tam 3 ay dükkanda kaldı sonunda eyüp te istikbal bayii aldı
Yılmaz Yalçın
25-08-2009, 20:55
Sayın NecoNeco,
eğer elinizde başka varsa ben talibim:)
neconeco
25-08-2009, 23:49
Selamlar. şu an yok fakat hafta içi bakarım varsa neden olmasın
finduk52
26-08-2009, 00:15
Arkadaşlar,
Benim 2 metre boyundaki acem borusunun campsis radicans türü olup olmadığını nasıl anlarım?Bir de komşumdaki acem borusunun çiçekleri daha geniş ve büyük dairesel uçları benimkinin de öyle olması için ne yapmalıyım yoksa yaşı ilerledikçe mi daha büyük açıyor çiçeklerı?
Kuru ağaçlara sardırılınca çok güzel duruyor. Bir de iklim aşırı soğuk değilse campsis radicans yerine campsis grandiflora türünü tavsiye ederim. Çiçekleri daha büyük ve gösterişli, bitkisi daha gürbüz yetişiyor.
Konuyu açan arkadaşımızın verdiği bilgilerde yazıyor bu yazı .
Belkide komşunuzdaki acem borusu bu cinstir.
Yılmaz Yalçın
29-08-2009, 23:12
Arkadaşlar,
Bugün farkın vardım,1 ay önce çiçekçiden aldıgım 2 metre boyundaki acem borusu ilk çiçeklerini açtığında benim beğendiğim iri geniş büyük çiçekli türü olmadıgını anladım:(Radicans türü galiba benimki öyle mi oluyor?florıca türü acemborusu olan komşuma rica ettim ve 2 metre boyunda 3 adet çelik alıp bahcemin güneş görmeyen bölümüne çelikleri diktim sizce tutar mı çeliklerim?
Selamlar. şu an yok fakat hafta içi bakarım varsa neden olmasın
Bulursanız ben de isterim "Pembe Çiçekli Acem Borusu". Diğerine göre soğuğa dayanıksız diye duymuştum doğru mudur? (Pasiflora ile karıştırıyor da olabilirim)
Güngör Salman
30-08-2009, 14:05
Sayın Neconeco'nun çiçeği sundaville gibi geldi bana.
neconeco
30-08-2009, 22:57
Selamlar. bu konuda oldukça kararsızım. Aldığım seradan ( diplandiya dediler) aynı çiçeği ağaç aş. de gördüm ve sordum acem borusu dediler.
neconeco
30-08-2009, 22:58
Bulursanız ben de isterim "Pembe Çiçekli Acem Borusu". Diğerine göre soğuğa dayanıksız diye duymuştum doğru mudur? (Pasiflora ile karıştırıyor da olabilirim)
Evet bendeki tür genelde iç mekan için kullanılıyor
İstemem o zaman, teşekkür ederim. (Bahçeye dikmeyi planlıyordum.)
Yılmaz Yalçın
02-09-2009, 19:11
Sayın Limon,
Sizin o güzel bahçenizde acem borusu var mı varsa hangi türden var?
Acem Borusu bir kaç kök var. Her yerde en çok bulunan türden. Büyük çiçekli koyu yeşil yapraklı olanlardan değil. Sarmasını istediğim mutfağın çatısını bir türlü sardıramadım ama diğer taraftaki durmadan bahçenin ortasından 7-8 sürgün çıkarıyor. Ben koparıyorum o artarak çıkmaya devam ediyor. Bahçeyi 1 sene terk etsem her yeri kaplayacaklar sanırım.
Yılmaz Yalçın
03-09-2009, 20:16
Sayın Limon,
Bende de çok bulunan fakat çiçekleri küçük olan türden var.Ama komşumdaki büyük çiçekli koyu yapraklı türden var gerek görüntüsü gerekse daha hızlı büyümesi yönünden oldukça kıskanıyorum o acem borusunu:)Yanılmışım meğer çünkü ben her acem borusunun büyük çiçek açtığını,bunun çiçeğin büyüklüğü vve yaşıyla alakalı oldugunu dşünmüştüm:)Acem borusunu alırken zamanla benimki de büyük açar diye düşünmüştüm:)
Orhan Özbilgiç
04-09-2009, 12:47
101068
Bu acem borusunu birkaç sokak ötemmizdeki bir apartmanın kapı tacında gördüm. Ne yalan söyleyeyim, elimde bir çakı bıçağı, gece yarısı gidip bir dal çaldım.
Üç çelik elde ettim ve tüpe diktim.
Sanırım tutacaktır.
Kasım da onu Samsun' a götürüp bahçeme dikeceğim.
Özlemle ve merak içinde:confused:, çeliklerin köklenmesini bekliyorum.
Galiba bu da radicans..
Yılmaz Yalçın
04-09-2009, 18:29
Sayın Orijin,
Ben de Samsunluyum:)Hemşeri çıktık:)Bu arada hangi mahallede oturuyorsun:)Bana da bir çelik yollar mısın?
Merhaba.Acem borusu hakkında ki yazılarınızı okudumda gözüm korktu vallahi. Komşudan iki dal almıştım daha ekmedim suda duruyorlar.Bizim yolun solunda köşedeki beş katlı binanın neredeyse en üst kısmna kadar sarmıştı çiçekleriyle çok güzel bir görüntüsü vardı.Vardı diyorum çünkü üst katta oturanlar çiçekler yüzünden oluşan böcek vede arılar yüzünden şikayetçi olup yukarıya saran dalları malesef kestirmişler. Çok üzüldüm fakat görüntüsü güzel olması iyide böcek,arı ve bahçenin her tarafını saran köklere benide korkuttu şimdi.Bahçenin en sonunda bulunan alet edevat odasının yakınlarına bir yere diksem çatısını sarsa. İkilemde kaldım vallahi eksemmii ekmesemmi? Sizler ne dersiniz?
Kimse baş edemiyor ama ben bir türlü yetiştiremedim. Saksılı aldım kurudu, çelikler tutmedı, tohumlar çıkmadı...
lastmohikan
29-09-2009, 11:26
104997
104998
benim miniklerim
Evet; yine Mersin/Mezitli parkları yine muhteşem çiçekler. Sizleri güzelim pembe acem borusuyla baş başa bırakayım. Şubat ayında çeliklediklerim sitenin bahçesinde koskocaman oldular, tomurcuklandılar. Açınca onların resimlerinide göstereceğim.
neconeco
29-09-2009, 22:50
[QUOTE=kubat_izmirli;486503]Sayın NecoNeco,
eğer elinizde başka varsa ben talibim:)[/QUO
Selamlar. geç olmakla beraber şu an geldi 3 adet küçük fide resimler bakınız adalet yağcının bahcesi.#1119
Yılmaz Yalçın
30-09-2009, 12:51
Sayın Neconeco,
Hoşgelmişler:)Eğer başka bir yere sözünüz yoksa sizinle özelden iletişime geçip görüşelim acem borusu için ne dersiniz?
Almira şaka gibi bunlar.. Pembesini ilk defa gördüm :))
Almira şaka gibi bunlar.. Pembesini ilk defa gördüm :))
Çok güzel değilmi? Sitede pembesinin az bulunduğunu okumuştum. Hemen aklıma geldi benim bu çevrelerde gördüğüm. Tabi kaçar mı. Şubat ayında birkaç çelik aldım. Şubatta bitki çiçekli olmadığı için hangi renk aldığımdan emin değildim. Zira aldığım yerde yaklaşık 10-15 kök bitki vardı. Tam beş kök tuttu. En kolay ürettiklerim arasında diyebilirim. O kadar hızlı geliştiler ki benim diktiğim fidan torbaları yeterli gelmedi. Ben de sitenin bahçesine aktardım. Zira bizim site bitki fakiri. Bahçe düzenlemesi yok. Şimdi kocaman oldular. Üzeri tomurcuk dolu. Pembe acem boruları turunculara göre biraz daha geç çiçekleniyorlar. Çiçekleri de daha ince yapılı. Ama muhteşem bir güzellik. Sanırım bir yerlerde sarısını da görmüştüm. Üç rengi yan yana dikmek güzel olur gibi.:D
Orhan Özbilgiç
02-10-2009, 06:07
101068
Bu acem borusunu birkaç sokak ötemmizdeki bir apartmanın kapı tacında gördüm. Ne yalan söyleyeyim, elimde bir çakı bıçağı, gece yarısı gidip bir dal çaldım.
Üç çelik elde ettim ve tüpe diktim.
Sanırım tutacaktır.
Kasım da onu Samsun' a götürüp bahçeme dikeceğim.
Özlemle ve merak içinde:confused:, çeliklerin köklenmesini bekliyorum.
Galiba bu da radicans..
Yaklaşık bir ay önce diktiğim çeliklerden henüz bir ses yok!
Mevsimsiz olmasına rağmen, kökleneceklerinden o kadar ümitliydim ki. Arsız bir bitki olduğunu biliyordum çünkü. Demekki zamanlama yanlışmış. Maalesef en ufak bir işaret yok.:( Olmadı, bende şubatta çelik almayı deneyeceğim. O zaman banko tutuyor.
Ama, apartman sahipleri, o zamana kadar sıfır numara budama yapmazlarsa tabii!
lastmohikan
05-10-2009, 10:28
Evet; yine Mersin/Mezitli parkları yine muhteşem çiçekler. Sizleri güzelim pembe acem borusuyla baş başa bırakayım. Şubat ayında çeliklediklerim sitenin bahçesinde koskocaman oldular, tomurcuklandılar. Açınca onların resimlerinide göstereceğim.
ŞU acem borusu nerde gezer kimle takılır bi ön istihbarat alabilirmiyim arkadaşla bi randevu sıkıntımız vardıda.
yahu gerçekten güzel bunlar.
Sonunda benim pembe acem borularım da çiçeklendi. Bu güzelleri Şubat'ta çeliklediğime inanabiliyormusunuz?
Orhan Özbilgiç
20-10-2009, 20:52
Sonunda benim pembe acem borularım da çiçeklendi. Bu güzelleri Şubat'ta çeliklediğime inanabiliyormusunuz?
Sayın almira;
Harika gelişmişler! Şubatta dikilen çeliklerin çok başarılı sonuçlar verdiğine bende tanık olmuştum.
Ancak, bu çelikler aynı yılda mı bu kadar güzel çiçeklendiler? O na çok şaşırırım doğrusu.;)
Sayın almira;
Harika gelişmişler! Şubatta dikilen çeliklerin çok başarılı sonuçlar verdiğine bende tanık olmuştum.
Ancak, bu çelikler aynı yılda mı bu kadar güzel çiçeklendiler? O na çok şaşırırım doğrusu.;)
Evet. Çelikleme tarihim Şubat 2009. Gördüğünüz resimler çeliklemeden sekiz ay sonrasına ait. Çelikleri ilk önce fidan torbalarında yapmıştım. Haziranda fazlaca gelişip fidan torbalarına sığmayınca sitenin bahçesine aldım. Hazirandan bu yana sitenin bahçesinde gelişmelerini sürdürüyorlar. Şu an tam dört kök var sitenin bahçesinde. Hepsi de aynı şekilde büyüdü.
Orhan Özbilgiç
20-10-2009, 22:53
Evet. Çelikleme tarihim Şubat 2009. Gördüğünüz resimler çeliklemeden sekiz ay sonrasına ait. Çelikleri ilk önce fidan torbalarında yapmıştım. Haziranda fazlaca gelişip fidan torbalarına sığmayınca sitenin bahçesine aldım. Hazirandan bu yana sitenin bahçesinde gelişmelerini sürdürüyorlar. Şu an tam dört kök var sitenin bahçesinde. Hepsi de aynı şekilde büyüdü.
Buna gerçekten çok sevindim, Sayın almira.
Zira, sarı acem borusu çeliklerimde başarısız oldum. Şubatta tekrarlıyacağımı belirtmiştim. Aynı yıl içinde çiçekleneceğini ummuyordum. Örneğini sizinkilerde görünce ve de sizden de duyunca, bayağı sevindim.:D:D
Dilerim, sizde herzaman sevinirsiniz.
acem borusunu seviyorum ama çok döküntüsü oluyor ne yazıkki...
Samsunlu55
28-10-2009, 21:29
Bu kış bende çelik yapacağım inşallah.
Yılmaz Yalçın
28-10-2009, 22:53
Arkadaşlar,
Ağustosun sonunda aldıgım 10 çelikden 2 tanesi tuttu:)Hem de büyük çiçekli olandan:)yalnız dikkatimi çeken 40 cm lik çelikler tutarken 15 cm lik çelikler kurudu.
Kubat_izmirli ben de hep bir karış boyunda diktim ve hiçbiri tutmadı.. Uzun çelik mi dikelim yani? ;)
Bu arada, diktiğim çelikler tutmayınca tohum arayışına girdim sonunda bir kapsül buldum... Tohumları tıpkı Altın trompetin tohumlarına benziyor, tül gibiler.. Hiç adam olacaklarmış gibi durmuyorlar.. Aramızda tohumdan çimlendiren var mı?
Yılmaz Yalçın
07-11-2009, 17:36
Sayın Selis,
Malesef acem borusunun çelikleme dönemi bitti en iyi temmuz gibi çelikler tutuyor bir de şubat ortasında çelik alırsanız tutar..Şubata kadar bekleyin derim tohumdan hiç denemeyin çok uzun sürüyor çiçeklenmesini epey yıl beklersiniz:(Ben size şubat gibi her iki çeşit acem borusundan çelik yollarım..
Saygılar
Çelikleri yaklaşık 35-40 santim olarak şubat ayında aldım. 15 cm lik kısmını toprağa gömdüm. Dışarda kalan kısmı yarım ay şeklinde kıvırarak uç kısmını toprağa batırdım. Böylece çeliğin su kaybı önleniyor. Çelik tuttuktan sonra(filizleri büyüyünce) isterseniz kıvırdığınız kısmı tam ortadan kesebilirsiniz. Toprağa batırdığınız uç ta köklenmiş oluyor. Böylece bir çelikle iki acem borusu sahibi olursunuz.:D
Sitemizin bahçesine diktiğim acem boruları çok güzel gelişip çiçek açıyor.:p
acem borusunu bahçemde çok istiyordum buradan bir arkadaşımız bana tohumlarını göndermişti arsız oldugunu da duyunca dikip yaz için çok güzel bir sarmaşıga sahip olacagımı düşünmüştüm.ama okuduklarımda tohumdan çiçeklenmesini çok uzun süre baklayacagimi duyunca bütün hevesim kırıldı.sayın almira ve acem borusu sahibi olan arkadaşlar sizden rica etsem bana çelik gönderirmisiniz bahçemde bu güzelliğe bende sahip olmak istiyorum eger gönderirseniz beni çok mutlu edersiniz teşekkürler
acem borusunu bahçemde çok istiyordum buradan bir arkadaşımız bana tohumlarını göndermişti arsız oldugunu da duyunca dikip yaz için çok güzel bir sarmaşıga sahip olacagımı düşünmüştüm.ama okuduklarımda tohumdan çiçeklenmesini çok uzun süre baklayacagimi duyunca bütün hevesim kırıldı.sayın almira ve acem borusu sahibi olan arkadaşlar sizden rica etsem bana çelik gönderirmisiniz bahçemde bu güzelliğe bende sahip olmak istiyorum eger gönderirseniz beni çok mutlu edersiniz teşekkürler
Acem borusu çelikleri Şubat'ta kökleniyor. Şubat'ta bir çok arkadaşa çelik göndereceğim. O zaman size de gönderirim.
o zaman şimdiden teşekkür ederim
Pembe acem boruları harika görünüyor. Teşekkürler almira.
Bu da diğerleri gibi arsız mı?
Yılmaz Yalçın
02-12-2009, 15:11
Sayın Almira,
Maşallah acem borularınız çok iyi gelişiyor,pembe olması da sıradışılık ve oldukça güzel bir manzara katmış:)Bende de kırmızı geniş yapraklı acem borusu çok iyi gelişiyor isterseniz şubatta çeliklerin kardeşliği yaparız ve çelik paylaşabiliriz:)
Nejla K.
25-12-2009, 19:05
Sayın ALMİRA, acem borusu çok iyi bilmediğim bir sarıcıydı. Avatarınızdaki güzellik sayesinde bu sayfadayım... Bitkilerin bu renkli dünyasında benim bir çiçeği daha tanımama yardımcı olduğunuz için teşekkürler... Bayıldım bu pembeye...
siniroluyorum
25-12-2009, 19:59
Almira acaba bana da çelik yollayabilir misin?Sarının tohumunu buldum(ozbey'e çok teşekkür ediyorum) turuncuyu komşudan aldım bir tek pembe kaldı...
Sayın ALMİRA, acem borusu çok iyi bilmediğim bir sarıcıydı. Avatarınızdaki güzellik sayesinde bu sayfadayım... Bitkilerin bu renkli dünyasında benim bir çiçeği daha tanımama yardımcı olduğunuz için teşekkürler... Bayıldım bu pembeye...
Çok teşekkür ederim Nejla Hanım. Bu pembeyi ben de çok seviyorum. Ağaçlar netin bize tanıttığı güzellikleri düşününce; benim de bu seriye ufacık bir katkım olduysa ne mutlu. Bahara köklenmiş acem borunuz hazır olacak.
Sayın Almira benim içinde bir köklendirme yapabilirmisiniz????
Şuan sitenin bahçesinde bulunan dört adet pembe acem borusunun bütün dallarına birer poşet geçirip bahara kadar köklenmesini bekleyeceğim.:p Köklenen tüm acem borusu fideleri site üyelerine.:D Sanırım bir 30 kişi oldu. İnşallah bu kadar çelik köklendirebilirim.:(
aliriza081
06-01-2010, 15:32
Sayın Almira benim içinde bir köklendirme yapabilirmisiniz?
Benim de köyde çok fazla yayıldı ,bakayım çeliklerinden yollayayım hepinize :) tohum varsa üzerlerinde tohum da yollayabilirim cuma Tekirdağda olacağım ilk işim bu olsun:)
budadık budadık bitiremedik çok kolay yetişen,bir bitki sırnaşık demek istemedim ama gerçekten çok sarıyor fazlası da istenmiyor
Adalet Yağcı
06-01-2010, 16:25
Sevgili Almira, benim acem borusu artık çiçek vermiyor, sizin sitedeki acemler ne durumdalar?
Adalet Hanım; bizimkilerin de üzerinde son birkaç çiçek kaldı.
siniroluyorum
06-01-2010, 17:59
Bu zamana kadar üzerinde çiçek mi vardı bizde çok uzun süre önce bitti çiçekler??
Orhan Özbilgiç
16-01-2010, 15:03
Acem borusu birkaç metre uzaklarından onlarca kök sürgünü vermeye başlayınca, kontrolden çıkmadan eve oldukça uzak bir yere naklettim. Onu son olarak, yeni kavalyesi 25 yaşındaki mavi selvi ile dansederken fotoğrafladım.:p
Son traşınıda ben yaptım. Bayağı gençleşti.
122085
Sn.orijin birde yazın çiçeklenmiş halini eklersiniz :)
Orhan Özbilgiç
21-01-2010, 00:14
Sarısınıda yetiştirebilmeyi çok istiyorum..Fotoğraflar 4 eylül 2009 da çekildi. İstanbul için.artık çiçeklenmenin azaldığı bir dönem.
Hele bol çiçekli döneminde daha nefis bir görüntüsü oluyor.;)
122678
Yılmaz Yalçın
04-02-2010, 21:19
Arkadaşlar,
Acem borusu için çelik alma sezonu geldi sanırım.Bu konuda bilgisi olan var mı?Çelik alırken dikkat edeceğimiz şeyler ve çelik takası yapacaklar lütfen buraya gelsin:)
4 gün önce baktım karların altındaydı ben bağlamadığım için yerde yürüyor çelik alamadım eminmisiniz daha erken değil mi çelik için
Bende kırmızısı var, görseniz ağaçtan ağaca yayılmış durumda..:)
Acem borusu çeliğimi bu mevsimde biraz fazla erken .Çünkü geçen senelerde annem mart ayı bitiminde çelik vermişti tüm komşulara...Babamda çelik almak için tüm bitkiyi katletmişti :)
Aşırı bir gençleştirmeye maruz kalan acemborusuda tüm yılı kendini yenilemeyle geçiriyor.
Tam çelik alma zamanında haber verirseniz bende portakal rengi turuncu tonlusundan çelikler gönderebilirim sizlere..
k_donmez
28-04-2010, 20:18
Ankara AOÇ serasında 30-40 cm boylu yaprak filizleri çıkmış tüpte acem boruları var. Renklerini sormadım. Fiyatı 3 TL. Bir tane aldım. Mor salkımla birlikte dikmeyi düşünüyorum. Güneybatı yönlü bir cephede birlikte gelişebilirler mi?
Yılmaz Yalçın
28-04-2010, 20:23
Sevgili K-Dönmez,
Ben sizin dediğiniz şekilde yaptım ve şuan mor salkımla acem borusu birbirine sarıldı çok iyi gelişiyorlar..İşin güzel yanı mor salkım çiçekleri bitiyor bir süre sonra acem borusu açıyor hatta yazın ikisi bir açtıgı dönem oluyor temmuz gibi:)Bence güzel ikililer.Güneybatıda güzel gelişirler bence ikisi de güneşe bayılıyor.Diplerine 2 avuç keçi gübresi atıp hafif çapalayın ozaman çok iyi gelişirler.
k_donmez
28-04-2010, 20:29
Sayın Yılmaz Yalçın
Bilgiler için teşekkürler. Dikmeyi düşündüğüm yerin yakınında clematisler de var. Gerçi hala uyanmadılar. Hepsi birlikte sarılıcı aranjmanı gibi olacaklar.
Yılmaz Yalçın
28-04-2010, 20:40
Clematisiniz uyanmamışsa normaldir eğer 1 yıl geçmemişse dikimden itibaren arada kuruyup dinleniyorlar.Benimki de geçen yıl kuru dal olarak bu aylarda hiç uyanmadı ama yaz ortası kurudu gitti derken ve üzülürken sürgün verdi:)Sakın kurudu diye budamayın öylece kalsın.Dibine talaşla malçalama yapın ve sürekli nemli kalsın toprağı.
k_donmez
28-04-2010, 20:46
Bilgiler için teşekkürler. Dibine talaşlı malçı diker dikmez yaptım. Güneşten korumak için etrafına çit çevirdim. Güzelce sarıp sarmaladım. Herhalde yerleri rahat geldi. Uyanmıyorlar. Ben de bekliyorum. Sizin tecrübelerinizi okumuştum. O yüzden budamıyorum.:p
Acem borusu çeliğimi bu mevsimde biraz fazla erken .Çünkü geçen senelerde annem mart ayı bitiminde çelik vermişti tüm komşulara...Babamda çelik almak için tüm bitkiyi katletmişti :)
Aşırı bir gençleştirmeye maruz kalan acemborusuda tüm yılı kendini yenilemeyle geçiriyor.
Tam çelik alma zamanında haber verirseniz bende portakal rengi turuncu tonlusundan çelikler gönderebilirim sizlere..
Ben şubatta almıştım çelikleri şu an hepsi yeşil yapraklandı .Bendeki de turuncu çok dertsiz bir bitki tutmama derdi yok kanaatkar her şatta yaşıyor.
Yılmaz Yalçın
28-04-2010, 20:49
Sevgili K-Dönmez,
Clematisiniz yaza sizi şaşırtıcak eminim:)Gövdesi güneşi çok severken kök kısmı sevmiyor.
dobermann
20-05-2010, 11:20
Norvecten Merhabalar.
Gecen sene Turkiye tatilimde Norvecin kati kurallarina ragmen 8 kadar farkli fidan aldim bahceme ektim.Bunlarin icinde Acem Borusu da vardi Norvecin guney kisminda yasadigim icin bunlari aldim ama bu sene inanilmaz bir kis yasandi son 30 yilin kotu kisi.-25 leri falan gorduk normalde en fazla -9 civaridir kisin benim burda.Turkiyeden aldigim Dut,Incir,Hurma(sharon frukt)Zakkum sizlere omur.Tam umidimi Acem Borusundan da kesmisken birden bire altlardan tomurcuklari gordum.Bu bitki benim icin cok onemli cocuklugumda bununla ilgili birsuru anim var.Bazi arkadaslar koku cok yayilir demisler oncelikle benim bura cok sulak bir yer arti benim villanin onu aciksehir ayaklarimiz altinda istedigi kadar yayilir serbesttir ;) arti Isparta gulu canavar gibi gecen nasil gidiyor diye hal hatir sordum -Abi biz delikanli adamiz bize soguk islemez dedi ;) Acem borusunun ilerde resimlerini sizlerle paylasagim.
Ulkemin sevgili insanlarina sevgilerimle.
Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 14:56
Sevgili Dobermann,
Bahçeniz çok hoş:)Emeğinize sağlık:)Acem borusu kışa dayanıklı bir bitki donsa bile yeni sürgün veriyor..Gül de dayanıklıdır..
Hoşgeldiniz sn.Dobermann. Bahçeniz çok renkli, çok güzel. Acemborusunun olmadık yerlerden sürgün verme olasılığı çoktur.
2 yıldır bahçemin ortasında hep çıkmaya çalışan sürgünleri çimleri biçerken kesiyordum. Bu yıl sayıları artınca ve güzel grup oluşturunca, onları ağaç formunda biçimlendirmeye karar verdim. Diğerleri hep ağaçların arkasında kaldıklarından göremiyorum. Bir kaç dalını ağaca sardırıp, görebileceğim şekilde yön vermeye çalışıyorum.
Kaç yıl sürer bilmiyorum ama bunları 3 lü bodur ağaç yapmak istiyorum. Belki kurumuş güzel ağaç gövdeleri bulursam bonsaiciler gibi onlara sardırıp süreyi kısaltabilirim. :)
145608
Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 16:55
Hoşgeldiniz sn.Dobermann. Bahçeniz çok renkli, çok güzel. Acemborusunun olmadık yerlerden sürgün verme olasılığı çoktur.
2 yıldır bahçemin ortasında hep çıkmaya çalışan sürgünleri çimleri biçerken kesiyordum. Bu yıl sayıları artınca ve güzel grup oluşturunca, onları ağaç formunda biçimlendirmeye karar verdim. Diğerleri hep ağaçların arkasında kaldıklarından göremiyorum. Bir kaç dalını ağaca sardırıp, görebileceğim şekilde yön vermeye çalışıyorum.
Kaç yıl sürer bilmiyorum ama bunları 3 lü bodur ağaç yapmak istiyorum. Belki kurumuş güzel ağaç gövdeleri bulursam bonsaiciler gibi onlara sardırıp süreyi kısaltabilirim. :)
145608
Sevgili Limon,
Çok güzel bir fikir sizinki:)Peki acem borusunu ne zaman dikmiştiniz bahçenize?Ben geçen yıl diktim acaba bahçemin değişik yerlerinden böyle sürgünler çıkar mı?
5 yıl önce diktim ama 2 yıldır değişk yerlerden sürüyorlar.
Aslında biraz incelerseniz yerden sürünerek giden sürgünler bunlar, oldukları yerde kök veriyorlar ve yeni bitki oluşmuş oluyor, ve bir kere yayıldımı kontrol etmesi zor...
Yılmaz Yalçın
22-07-2010, 10:46
Arkadaşlar,
Gözlemime göre bu sarmaşığın geniş çiçekli olanı daha yoğun çiçekleniyor..Diğer tür ise görsel olarak pek iyi değil.Almayı düşünen arkadaşlar bunu dikkate alırsa daha çok mutlu olurlar.
Vildan Sönmez
22-07-2010, 12:21
Bu sabah acem borusunun yanında yerde birkaç yaprak gördüm, elleyince bütün yapraklar döküldü, şu anda tamamen çıplak dallar halinde. Çok uzun zamandır orta boy saklsıdaydı. Yeri mi küçük geldi diye düşünüyorum.
Vildan Sönmez
22-07-2010, 14:20
Küçük bahçem uzakta, ben saksıda kontrollu büyütmek istiyordum, 3-4 yaşında olmalı, gayet de keyifliydi, çiçekler açtı. Son günlerdeki yağışlarda fazla gelip çürüme de olabilir. Saksı ve gübreleme konusunda dediğiniz gibi yapmalı.
sweet_cat
25-07-2010, 19:00
merhaba.1hafta öncesine kadar çok iyi durumda olan acem borusu yeni açan çiçekleri ve yapraklarıyla birlikte kurumaya başladı.bazı dallarında kuruma belirtisi yok.kökten çama sarılmış uç kısımlarına doğru yapraklar solup kuruyor.yıllardır hiç böyle birşeyle karşılaşmamıştım.lütfen yardımlarınızı bekliyorum.
sweet_cat
25-07-2010, 19:03
devamı
blackicebluesky
16-09-2010, 06:03
merhaba.1hafta öncesine kadar çok iyi durumda olan acem borusu yeni açan çiçekleri ve yapraklarıyla birlikte kurumaya başladı.bazı dallarında kuruma belirtisi yok.kökten çama sarılmış uç kısımlarına doğru yapraklar solup kuruyor.yıllardır hiç böyle birşeyle karşılaşmamıştım.lütfen yardımlarınızı bekliyorum.
merhaba,
konunun uzmanı değilim ama sadece bazı dallarda kuruma var ise kuruyan dallar içinde ağaç kurdu veya başka bir şey dalın özürlenmesine neden olmuş olabilir. kuruyan dalları budarsanız, ağaç kurdu ise kurumanın bitkinin tamamına yayılmasını önleyebilirsiniz.
Orhan Özbilgiç
24-09-2010, 21:05
Levent' teki Ağaç Peyzaj AŞ. de ilk kez bodur Acem borusu gördüm. Boyu 1.5 metre civarında. Çiçekleri biraz daha gür fakat boyutları, birazcık küçük. Şayet bende diğerlerinden olmasaydı, her iki renktende birer tane alırdım. Zira hem turuncu, hemde saman sarısı rengi vardı. Sarısınıda fotoğrafladım ama bozuk çıktı.:(
172736
172737
172738
Bodur mu kalıyormuş Orhan Bey, yoksa budamadan dolayı mı? Çİçekleri de epeyce farklı geldi bana.
Orhan Özbilgiç
25-09-2010, 19:43
Bodur mu kalıyormuş Orhan Bey, yoksa budamadan dolayı mı? Çİçekleri de epeyce farklı geldi bana.
Bodur kalıyormuş. Ancak bir sorun var!
Sevgili Yücel Canpolat, ''Bodurlar kışa dayanıklı değil!'' Diyor.
Çiçekleri, Campsis Radican' ın çiçeklerinin aynısı. Ama boyutları biraz daha küçük gibi geldi banada.:confused:
Levent' te,Ağaç Pyzaj Aş. Satış alanında. Birde siz bakın isterseniz.
Geçen yıl çelikten yetiştirip site bahçesine diktiğim pembe acem borusunun şu anki görüntüsü.:D
Bir yılda bir çeliğin bu kadar gelişmesi mucize, şahane sn.Almira, elinize sağlık.
Orhan Özbilgiç
07-10-2010, 07:24
Büyümesi kadar, bu denli çiçeklenmesi çok güzel. Tebrikler sayın almira.
Yılmaz Yalçın
07-10-2010, 10:12
Sevgili Almira,
Elinize sağlık:)Çok iyi gelişmiş insanın çelikten yetiştiğine inanası gelmiyor.Gerçi bana nasip olmadı ama seneye istiyorum çelik:)
acemifüsun
07-10-2010, 14:31
Sevgili Almira pembe acemborusu çok güzelmiş, ve inanılmaz gelişmiş, ellerinize sağlık:)
Teşekkür ederim arkadaşlar. Beğenmenize sevindim. Evet; çiçeğim 15-20 cm.' lik çelikten yetişti. Sitedekiler tarafından dört bir yanı sık sık kırılarak budandı.:mad: Biliyorum; bir çok arkadaşa söz vermemem rağmen sözümü yerine getiremedim. Bekleyen tüm arkadaşlardan tek tek özür dilerim. Malesef bazen güzel birşeyler yapmak isterken, istemeyerek kötü sonuçlar olabiliyor. Ben çelik değil de köklü göndermek isterken tüm fidelei kaybettim. Önümüzdeki yıl isteyen herkese bol bol çelik göndereceğim. Bunlar da diğer fotoğraflar.
k_donmez
06-05-2011, 16:13
Geçen yıl bahçemize katılan ve dahliaların gölgesinde pek gelişemeyen bitki, bu yıl bol güneş alacak. Umarım Sayın Almira'nın pembe acemleri kadar güzel gelişir. Bahara hızlı bir başlangıçla giriş yaptı.
Hakkı Şen
12-05-2011, 16:47
Saksıda yetiştirdiğim bir acem borusu var. Sanırım bu 4. yılı olacak şimdiye kadar hiç çiçeklenmedi. Saksıda çiçek açmaz mı acaba? Ya da açar deniyorsa bunun için ne yapabilirim?
Elpresacanario
12-05-2011, 19:08
Çankırı'da bahçemize mor salkım ile birlikte acem borusu da dikmiştik. Ancak mor salkım çok güzel gelişirken, çiçekler verirken acem borusu yaşayamadı. Bu sene yine deneyeceğim, inşallah tutar.
botanikerdi
10-08-2011, 23:28
meraba bende batıkentt oturuyorum tam olarak neresindesiniz
Bu gün benim de oldu pembe bir Acem borum.
Çok hoş bir renk, hem beş lira.
İzmirde oturan arkadaşlar Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanesinin karşısındaki fidanlığa bakabileceklerini söylemek isterim;) Sarısı da vardı ancak üzerinde çiçek yoktu.
252691
.
angel_emel24
03-02-2012, 15:01
üç yıl önce bende tohumdan yetiştirdim yanlardan ne kadar sürgün çıktıysa hep kestim boyuna uzasın diye.bu yıl boyu yaklaşık ikibuçuk metre oldu onun boyunu uzatana kadar canım çıktı vallaa :)) bu yıl yeni sürgünleri kesmicem.artık dallanıp budaklanabilir.yanılmıyorsam sürgün uçlarından çiçekleniyor bu bitki.her yıl dip kısmını yılda birkaç kez gevşetip bol hayvan gübresi koyuyorum(yaz mevsimi hariç) ama daha bir tane bile çiçeğini göremedim.çiçeklenmesi için ne yapabilirim arkadaşlar ?
Arkadaşlar, pembe acem borusunu uzun zamandır arıyorum. Alabileceğim bir adres varsa sevinirim.
Sûz-i Dilârâ
03-02-2012, 20:23
Acem borusunun bende turuncusu var, Mutlu Kutlu'dan almıştım, önce saksıya diktim sonra bir yerde "kıskaç böceği" yapıyor diye okuyunca -şimdi aklıma geldi, tabi ki ağaçlar.net'te okudum. :)- hemen bahçeye geçirdim, buradan taşınırken söküp götüreceğim. :)
Bu çiçeği yetiştiren arkadaşlar cevap yazabilirler mi? Gerçekten kıskaç böceği yapıyor mu? Veya ne bileyim bu böcekleri çeken bir özelliği mi var bu bitkinin? Bu böcekler benim korkulu rüyamdır. Eğer öyle bir şey varsa bu çiçeğe hiç bulaşmayayım.
Kıskaç yapmıyorsa pembesi de hoşmuş :)) temin etmenin yollarına bakalım.
Bende de 2 yıllık bir acem borusu var. Bahçede dikili ama balkonum da bahçeye bitişik ve dalları, çiçekleri haliyle balkona da giriyor. Ara sıra kıskaç böceği görürüm ama bu çiçekte şimdiye kadar hiç rastlamadım. Ama bol miktarda bal arısı çekiyor.
Bal arısı veya kıskaç böceği çekmesi beni korkutmuyor ama geçenlerde gelen misafirin biri acem borusu için bunun adı "yılan çağıran" dedi.Yılanların bunu çok sevdiğini ve buna geldiklerini söyledi,köyde oturduğumuzdan zaten etrafta yılan çok ve bu beni çok tedirgin etti.Annem kökten kesiyordu zor kurtardım,dur dedim bir araştırayım.Başlığı okudum ama bununla ilgili bir şey bulamadım.Bu doğru mudur değil midir herhangi bir bilgisi olan var mı?
Bunlar gerçekle ilgisi olmayan, cahil insanların önyargıları.
Bir arkadaşımıza söylenen gibi " Aaa bu mezarlık çiçeği".
Bunu ortanca için söylemişler, böyle uydurma rivayetlere göre mi çiçeklerimizi seçeceğiz?
Bu gibi insanlar bahçelerini seramikle kaplarlar ve bu hamam atmosferinde kendilerinden memnun otururlar...toz yok, toprak yok, yaprak yok, arı yok, kelebek yok, kuş yok...
Onların dini kendilerine, bizim dinimiz bize...
Sn Jezebel
Gördüğüm kadarıyla bu konuda çok dolusunuz;) Kadının kötü niyetle söylediğini düşünmek istemiyorum;ama böyle bir şeyin gerçek olmamasına çok sevindim.Gönül rahatlığıyla yetiştirebiliriz artık,cevap için çok teşekkürler:)
Evet çok tecrubem var bu konuda;)
Çünkü memleketimizde beyni ve bigisi olanlar değil, bir ağız ve ses tellerine sahip herkes konuşuyor:p
Hiç bilmedikleri halde size kendinden emin bir şekilde yanlış adres tarifi veren olmadı mı:confused:
Sonra kilometrelerce gidip yanlış olduğunu anlayıp, küfür bilmediğiniz için küfredemeyip kafanızı taşlara vurmadınız mı:confused:
O zaman çok genç olmalısınız:p
Bu fotoğraf 12.04.2010 da çekilmiştir.(Daha yeni uyanmaya başlamıştı.)
http://img52.resimup.net/dm/N20H.jpg (http://img52.resimup.net/pm/N20H.html)
Bu fotoğraf ta 20.06.2010 çekilmiştir. (Açmış hali)
http://img52.resimup.net/dm/LAWF.jpg (http://img52.resimup.net/pm/LAWF.html)
Bu bitkinin budanması hakkında bilgi verirmisiniz acaba.
http://www.yenimakale.com/acem-borusu.html#ixzz1ZkQcOixI]Acem Borusu[/url]
Yukarıdaki sitede "Çiçek ve yaprakları zehirlidir." diyor.:(
Bahçemizde bulunuyor. Doğru olabilirmi? Başka yerlerde hiç karşılaşmadım, o yüzden kafam karıştı.:confused:
Turuncu borular açmaya başlamış..
Tohumdan yetişenler 3. yılda açıyordu hani? Benim tembelde halâ hareket yok.. :(
O kadar zaman bu minicik salkımı beklemişim meğer.. :p
Benim ufaklık herhalde yaseminleri kıskandığından olacak çiçek açmaya başladı...
Sn. Kyron Sizin bitkiniz tecomaria capensis.. :) acem borusu ile aynı aileden..
Sn. Selis, mesajınız için teşekkür ederim. Bitkiyi 15 senedir Büyükada'da bahçemizde yaşayan annesinden bu sene çelikledim. Her ihtimale karşı olabilir mi acaba diye google'da araştırdım lakin adını verdiğiniz bitkinin çiçekleri ile annemizin çiçekleri benzemiyor ama bu ufaklığın çiçekleri de anneninki kadar büyük olmayacak gibi en iyisi bekleyip görelim, yanılmış olabilirim...
Yalnız o kadar Acem Borusu arasından çelik alacak bunu bulduysam çok gülerim kendime, ne demişler çok bilen çok yanılır...
Bitkiniz çiçek açınca tekrar fotoğraf ekleyin.. Yaprakları ve çiçek yapısı benziyor.. Ben de yanılmış olabilirim..
Ama ne garip ki, ben de tecomaria capensisden çelik almaktan bir hâl oldum, bir türlü tutturamadım.. Eğer aynı bitkiyse çok şanslısınız :) Kesinlikle yanılmamışsınız..
Sn. Selis, bilemiyorum artık şanslı mı şanssız mıyım ama çiçek açtı benim kız, adını verdiğiniz bitkinin saçaklı çiçekleri gibi açtı, ve şu an kahkahalarla gülüyorum. Haftasonu Ada'ya gideceğim çelik aldığım anneye bakacağım tekrar.Birbirine sarılmış iki farklı kök olabilir bu işin gizemi...
Ben çeliği Nisan'da aldım ve tutmasında sıkıntı olmadı ama Temmuz sonu-Ağustos başı gibi aldığım pembe acem borusu çeliği için aynı şeyi söyleyemeyeceğim belki geç çelik almamadan kaynaklı olabilir tutmadı :( Akşama fotoğraf ekleyeceğim, baharda sizin için çelik alabilirim isterseniz ama bu seferde yanlışlıkla bildiğimiz acem borusundan çelik alırsam tam bomba olur :)
Yalnız ciddi manada bozuğum... Olsun kısmet...
tekomusti
29-12-2012, 15:11
Bu gün benim de oldu pembe bir Acem borum.
Çok hoş bir renk, hem beş lira.
İzmirde oturan arkadaşlar Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanesinin karşısındaki fidanlığa bakabileceklerini söylemek isterim;) Sarısı da vardı ancak üzerinde çiçek yoktu.
252691
.
sn arkadaşlar merhaba
sn jezebelin bu mesajına istinaden bende sarı ve pembe acemborusu arıyorum fakat konya da bulamadım nasıl bulabilirim link veya telefon bilen varmı yardım istiyorum lütfen
saygılar
Orhan Özbilgiç
29-12-2012, 16:00
6 metre yükseklikteki kuru selvi ağacına sardırdığım, sarı çiçeklisinin bu yaz ikinci yılı. Biraz daha fazla daha çiçeklendi. Çiçeklenme genellikle tepede olduğu için, fotoğraflamam da güç oldu.
Karşısındaki portakal rengi çiçeklisi ise daha küçük. O da önümüzdeki yaza fotoğraflanacak kadar çiçeklenecektir sanırım.
O zamanlar internet bağlantımda sorun olduğu için yükleyememiştim.
358004
358005
Yaz sonunda budamıştım bir haftadır yeni yapraklar çıkmaya başladı. Bahara az kaldı, bakalım bu yıl nasıl gelişecek. Fotoğraftaki ise geçen yaz açan son çiçekleri.
369898
arkadaşlar mol salkım ve acem borusunu aynı yere diksem birbirlerini bastırırlar mı? bir de telimin dibinde mazı çiti var. mazıyı 2-3 ayda bir buduyorum. acaba acem borusu mazıya yapışırsa mazıya zarar verir mi? bir de yan komşumda acem borusu var, bu ayda bir dal koparsam köklenir mi?
pembefil
29-08-2014, 15:19
Arkadaşlar pembe acem borusundan İstanbul'da varmı acaba? Bayıldım bende yetiştirmek isterim. Nereden alabilirim? Bilenleriniz varsa lütfen yardımcı olun.
Şimdiden teşekkürler.
pembefil
29-08-2014, 21:34
Sevgli Esin sizin pembişleriniz nasıllar bu senede çiceklendilermi? Güzellerinizi bu sene göremeyecekmiyiz?
Arkadaşlar yan komşumun acem borusundan çelik alıp toprağa diktim. Sizce doğru zaman mı?
Jezebel sizi çok kıskandım doğrusu istediğiniz her rengini bulmuşsunuz maşallah biz burda klasik turuncuyu bile bulamıyoruz bunların çeliklerinden bende istiyorum :))
AllNight
01-04-2016, 22:34
benim acem borusu hala uyanmadı.akşam köküyle birlikte söktüm fakat kökler canlı gibi görünüyorduüzerinde tomurcuk bile yok derdini anlamadım
acem borusu cicegi annemin bahcesinde de var.ve sanirim uzayan dallardan yere degenler cimlenmis bircok yavru yapmis.sizlerw sorum bu ayda o yavrulari sokup kendi bahceme eksem tutarmi?
Mücevher Çalısı
01-08-2016, 10:49
acem borusu cicegi annemin bahcesinde de var.ve sanirim uzayan dallardan yere degenler cimlenmis bircok yavru yapmis.sizlerw sorum bu ayda o yavrulari sokup kendi bahceme eksem tutarmi?
Boru çiçeği oldukça dayanıklı bir bitkidir. Toprağı ile birlikte köklerine zarar vermeden yavruları alırsanız yüksek ihtimalle tutar. Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşıyoruz, beklemenizde bir sakınca yoksa yaz sonu da uygulayabilirsiniz bu işlemi...
tesekkur ederim .beklemek de fayda var o zaman.
dalperen
26-05-2017, 08:30
Sizlerle deneyimimi paylaşmak istiyorum. İzmir'de yazlığımızda yıllar önce dikilmiş (yaklaşık 15 yıl) acemborusu, toprak derinliği fazla olmadığı halde, çok sıcaklarda bile iyi sulanmadığı halde çok gelişdi ve çok verimli hale geldi. Her çiçekli zamanda arıların akınına uğruyor. Kendiliğinden aldığı formda bir şemsiyeyi andırıyor. Acemice yapılan ve yazlık olması sebebiyle en sıcaklarda alınmaya çalışılan yavruları taşıma çalışmalarında yeter başarı var. Artık sardırgan bile sayılır. Zaten bahçemizde ufak ve özel yetişecek bir bitki yok. Kısacası memnunuz dayanıklı ve gösterişli.
KAPTANzst
28-09-2017, 08:26
3 Çeşit acem borusu var bahçemde biri de bu . Bu hepsinden güzel
dalperen
29-07-2018, 06:38
Kuraklığa ve bakımsızlığa baya dayanıklı bitki. Tabsiyemdir
Pembe çeliklerden ve sarı çeliklerden yolacak yok mu Aksaray'a
Merhaba. Acem borusu Ankara'da yetişir mi? Ağaç formu verilebilir mi?
Gerçek toprak bulunca acem çıldırdı. Saksı onlara hapis gibi:(
699803
699804
699805
.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.